Висшият съдебен съвет ще проведе редовното си заседание

Висшият съдебен съвет ще проведе редовното си заседание от 9.30 часа. Дневният ред на магистратите включва избор на административни ръководители на органи на съдебната власт. За председател на Районен съд гр. Сливница кандидатства Георги Николов Николов, председател на Районен съд гр. Сливница. За окръжен прокурор на Окръжна прокуратура гр. София кандидати са Наталия Димитрова Николова – Бончева, прокурор в Окръжна прокуратура гр. София, и Искра Трайкова Билярска, районен прокурор на Районна прокуратура гр. Елин Пелин. За районен прокурор на Районна прокуратура гр. Кърджали ще бъде изслушан кандидатът Желязко Димитров Стефанов, районен прокурор на Районна прокуратура гр. Кърджали. Щ бъдат изслушани възражения срещу комплексна оценка при атестиране. Комисията „Международна дейност” ще внесе проект на решение за командироване на Соня Найденова, представляващ Висшия съдебен съвет и председател на комисия „Международна дейност”, за участие в среща на проектния екип по проект на ЕМСС „Независимост и отчетност на съдебната власт” и в Извънредното Общо събрание на Европейската мрежа на съдебните съвети в гр. Букурещ, Румъния, за периода 23 - 25 март 2014 г.; проект на решение за командироване на Петя Пешева – Манолова, прокурор в Софийска районна прокуратура, като национален експерт в Европейска служба за борба с измамите /OLAF/ на Европейската комисия за срок от 2 /две/ години, считано от 16.04.2014 г.; проект на решение относно предоставяне на периодични доклади от страна на ръководителите на проекти с бенефициент Висшия съдебен съвет за напредъка по дейностите по проектите, както и отчет за усвояването на средствата.

Сметната палата разкрива кой колко е харчил за изборите

/КРОСС/ Сметната палата излиза днес с резултатите от одитите за приходите и разходите по предизборната кампания миналата година. На открито заседание ще бъде представен и докладът по проверката на финансовото управление на БАН. На заседанието могат да присъстват журналисти, а след него и да зададат въпроси. Парламентът прие нов Закон за сметната палата, като институцията и опозицията съзряха опит за политическо кадруване чрез него.  

70 лева “на черно” билет за “Лудогорец” - “Валенсия”

Гостуващата агитка на “Валенсия” ще бъде настанена в сектор “Г” на стадион “Васил Левски” за първия 1/8-финал от Лига Европа срещу “Лудогорец” тази вечер от 20 ч. Затова бяха пуснати (и изкупени) билети и за българи в тази част на арената - феновете на гостите ще бъдат около стотина.

Депутатите ще гласуват промени в Закона за обществените поръчки

Депутатите ще гласуват на второ четене промени в Закона за обществените поръчки, внесени от Министерски съвет. Народните представители ще обсъдят на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за горите. Парламентът ще разгледа на второ четене Законопроект за защита на растенията. Депутатите ще гласуват промени в Закона за енергията от възобновяеми източници. Народните представители ще обсъдят доклад на Временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация и в други държавни структури и предприятия, извършено в периода август 2009 - март 2013 г. и проект за решение по доклада.

Барса не остави шанс на Ман Сити и е на 1/4-финал

Барселона победи Манчестър Сити с 2:1 на "Камп Ноу" в реванша от осминафиналната фаза на надпреварата и с общ резултат 4:1 каталунците елиминираха своя съперник.

64 % искат вот по нета

/КРОСС/ Българите подкрепят да се въведе образователен ценз за гласоподавателите, както и вот по интернет. Това става ясно от изследване на общественото мнение на Института за социални изследвания и маркетинг МБМД в периода 1-4 март т.г. Проучването е в рамките на инициативата "Юридически барометър" и е проведено сред 986 граждани. Според резултатите около 48 процента от анкетираните подкрепят задължителния вот, защото това ще повиши избирателната активност и ще отрази по-точно настроенията на обществото. "По-интересно е, че когато се зададе въпросът дали да има санкции, тогава най-голямата част считат, че не трябва да има", коментира ръководителят на проекта "Юридически барометър" Даниел Вълчев. 64,1% подкрепят гласуването по интернет. Според 46% това ще повиши избирателната активност, а 17,9% смятат, че така ще се сложи край на порочните изборни практики, като корпоративен вот и купуване на гласове. Против вота по нета са 32,8% от анкетираните. 25% се опасяват от възможност за манипулации, а 7,3% го считат за твърде скъп вариант. Мажоритарни избори подкрепят 33,7% от гласувалите, а 9% са против. Анкетираните са поставили оценка среден 3 на българското законодателство. Според 33% от хората главна отговорност за проблемите в правния ред у нас носят Народното събрание, защото често променя законите, а според 25,2% - съдът, защото не решава обективно

“Васил Левски” прие дуела на Пловдив

Три мача за 4 дни - това чака националният стадион “Васил Левски”. Въпреки неофициалното, но категорично несъгласие на управата на арената, БФС насрочи пловдивското дерби “Ботев” - “Локо” за неделя в 14 ч. Управата на стадиона алармира - няма технологично време да се изчистят трибуните и да се подготви теренът, но все пак прие да домакинства. 

Три мача за 4 дни - това чака националният стадион “Васил Левски”. Въпреки неофициалното, но категорично несъгласие на управата на арената, БФС насрочи пловдивското дерби “Ботев” - “Локо” за неделя в 14 ч. Управата на стадиона алармира - няма технологично време да се изчистят трибуните и да се подготви теренът, но все пак прие да домакинства.

Претъпкан стадион и летящ орел посрещат „Валенсия”

„Лудогорец” разпродаде напълно Националния стадион за историческия двубой с „Валенсия”. Довечера от 20,00 часа шампионите на България приемат испанския тим в първи мач от 1/8-финалите на Лига Европа, а трибуните ще бъдат претъпкани от над 40 хиляди зрители.Всички билети за срещата бяха изкупени в деня преди двубоя, който ще блокира центъра на София за поне 6 часа днес. Вратите на стадиона отварят в 17,30 часакоето ще рече, че вероятно половин час преди това ще бъде спряно движението на ключовия за столицата булевард „Евлоги и Христо Георгиеви”. Организаторите апелират към публиката да се възползва от по-ранното отваряне на входове, за да се избегнат струпвания непосредствено преди началото на мача. Трафикът ще бъде възстановен нормално поне час след срещата, която приключва около 22 часа.От съображения за сигурност зрителите ще бъдат подложени на щателна проверка за опасни предмети и пиротехнически изделия. Стюардите няма да допуснат преминаването от един сектор в друг, като всеки посетител задължително трябва да седне на упоменатото на билета място. На феновете е забранено да стоят прави на пътеките между отделните блокове.Десет минути преди срещата над стадиона ще литне и орелът, който беше изпратен от „Лацио” като комплимент към „зелените” от Разград заради успеха на българския тим в предишната фаза. Величествената птица ще лети на фона на националния химн на България, изпълнен от детето чудо Крисия. В сектор „В” пък е предвидена хореография, а парчетата фолио, поставени на седалките, ще образуват българското знаме. Блокирани са по 4 реда от секторите „А” и „В” и по един от „Б” и „Г”.Старши треньорът Стойчо Стоев се зарече, че неговият тим няма да изневери на атакуващия стил на игра дори и срещу „Валенсия”: „На всички е ясно, че е нормално с всяка среща противниците да стават по-сериозни и по-класни. Надявам се да зарадваме хоратаИ аз не знам какво можем да очакваме от предстоящия мач. Наблюдавах четири мача на „Валенсия” - сериозен съперник. Влизат неминуемо като фаворит, какъвто беше и „Лацио”, но ние вече имаме нужната увереност”, сподели Стойчо Стоев. „Надявам се интересът на хората да се възобнови към футбола. Виждам, че е тежко икономическото състояние, но мисля, че това е спасителна сламка за хората – 90 минути да се радват. Трябва да има позитивизъм, да си доволен, че си отишъл на мач”, завърши Стоев.




ЛИГА ЕВРОПА
1/8-финали, първи мачовеДнес от 20.00 часа:„ЛУДОГОРЕЦ” - „Валенсия” (Исп)        пряко по БНТ1„Порто” (Порт) - „Наполи” (Ит)        bTV Action„Базел” (Швейц) - „Ред Бул” Залцбург (Ав)     Ring.BGОт 22.05 часа:АЗ Алкмаар (Хол) - „Анжи” (Рус)„Лион” (Фр) - „Виктория” Пилзен (Чех)„Тотнъм” (Анг) - „Бенфика” (Порт)        Ring.BG„Ювентус” (Ит) - „Фиорентина” (Ит)        bTV Action„Севиля” (Исп) - „Бетис” (Исп)


Нови три жертви на сблъсъците във Венецуела

Трима души загинаха при най-новите протести във Венецуела, този път в централния град Валенсия. При отделни инциденти са били застреляни полицейски служител и още двама мъже.

Любовен сюжет около убийството на Отвертката

Гардът на Галеви бе прободен смъртоносно пред бар в Дупница

    


Индустрията и продажбите на дребно в Китай забавят растежа

Ръстовете за януари-февруари са съответно 8,6% и 11,8% на годишна база спрямо 11,4% и 14,7% преди година

    


Как фермерите ще получават подпомагане от 1 250 евро?

Критиците на схемата видяха в намеренията на управляващите предизборен пиар и реверанс към сивия сектор

    


146 000 лв. за агитация на 750 емигранти

/КРОСС/ 146 000 лв. е изхарчила Българската агенция за инвестиции за срещи с български емигранти по света с цел да ги убеди да се върнат в родината. Финансирането е с европари по програма "Конкурентоспособност". Общо 13 срещи в 11 държави са били посетени от около 750 участници. Така се оказва, че агенцията е похарчила средно по 195 лв. на човек за агитация, а на срещите са присъствали по 58 души, пише Труд. Служители на агенцията за инвестиции и на тази по заетостта обиколиха градове като Париж, Берлин, Виена, Мадрид, Амстердам, Ню Йорк, Тел Авив, Истанбул и др. Те бяха избрани, защото се смята, че българските студенти там са много. Българите зад граница се интересуват и от възможността да пренесат бизнеса си тук, обясни Христо Етрополски от Агенцията за инвестиции. Той даде за пример емигранти в САЩ, които имат ИТ компания. Инвеститорски интерес имало към бутилирането на минерална вода и доставка на съоръжения за пречиствателни станции. През април и май Агенцията за инвестиции планира още 10 форума, но за чужди инвеститори. Те ще са в Европа, САЩ и Азия. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 1,3 млн. лв.  

Люба Пашова става водеща в “Неделя х 3”

Люба Пашова, която чете спортните новини по БНТ, вече ще е третият водещ в предаването Люба Пашова, която чете спортните новини по БНТ, вече ще е третият водещ в предаването "Неделя х 3" с Андрей Захариев и Боян Бенев. Тя влиза в шоуто, след като Мария Силвестър го напусна, за да стане водеща на новия сезон на "България търси талант" по Би Ти Ви. Веднага след като тя отиде в конкурентната телевизия, на нейно място застана Аделина

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.


Столичани купуват жилища до €50 000

През втората половина на 2013 г. има леко намаление на бюджетите за покупка на жилище в София, сочи проучване на Arco Real Estate.Най-много са се увеличили купувачите, готови да отделят до 30 хил. евро за покупка на апартамент, но все още те съставляват едва 10% от търсенето на пазара. Тези с бюджет между 30 и 50 хил. евро и между 50 и 80 хил. евро от своя страна, отново регистрират покачване от 3%след периода януари-юни. Най-голям спад в търсенето има на апартаменти между 80 и 120 хил. евро. Техният дял в запитванията за покупка за втората половина на миналата година е 10%, или с 50% по-малко от първата половина на годината. Няма промяна в обема търсенето на по-скъпите жилища с цена над 120 хил. евроОт началото на 2014 г. се забелязва лека промяна в търсенето на апартаменти в София по отношение на тяхната площ. Все още най-търсени остават апартаментите между 50 и 80 кв. м. Техният дял в запитванията, получени през второто шестмесечие на 2013 г. е 44%. Малко по-големите апартаменти между 80 и 120 кв.м представляват една трета от търсенето на пазара. При маломерните апартаменти под 50 кв. м има покачване на търсенето до 11% от общия обем.Запитванията за апартаменти под наем за втората половина на 2013 г. показва, че наемателите са се ориентирали към по-големи апартаменти. Традиционното най-масово търсене за жилища с площ от 50 до 80 кв. м е вече на второ място, след като половината от получените запитвания в агенцията през периода са билиза апартаменти от 80 до 120 кв. мЗаедно с увеличаване на желаната площ има покачване и на бюджетите на наемателите в сравнение в предходния период. Основната част от тях са били готови да отделят над 250 евро на месец за наем на жилище, показват данните от анализа.

13 март в историята

Събития 1516 г. — Карл V Хабсбург е провъзгласен за първи крал на Испания. 1519 г. — Испанският конкистадор Ернан Кортес слиза на мексиканския бряг и започва поход срещу кралството на ацтеките. 1639 г. — Кеймбриджският колеж в САЩ е преименуван на Харвардски университет.

Стажантите с договор и минимална заплата

Младежите, които трупат опит като стажанти, ще сключват трудов договор на минимална заплата. Тези окончателни промени в Кодекса на труда приеха депутатите вчера. Новият вид контракт ще важи само за младежи до 29 г., които са завършили средно или висше образование и нямат опит по специалността си. Изискването за трудов договор няма да важи за стажантите, които се обучават по образователни програми и в международни компании. Продължителността на платения стаж ще бъде между 6 и 12 месеца, през които работодателят освен заплата ще плаща и осигуровки. Неопитните служители ще имат и наставник, който също ще получава допълнително възнаграждение. Две седмици след края на обучението работодателят ще издава документ, който удостоверява, че младежът е преминал стаж. Глобата за работодател, наел стажант без трудов договор, ще бъде между 5000 лв. и 15 000 лв., колкото е санкцията и за всеки служител без контракт.

Петролът поевтиня, САЩ спешно отваря резерва си

/КРОСС/ Сортът Брент на борсата в Лондон поевтиня с $0,53 до $108,02 за барел, съобщава АП. Лекият американски суров петрол също поевтиня с $2,04 до $97,99 за барел. За пръв път от 1990г. насам САЩ спешно отварят петролния си резерв. Експертите посочват, че това е ясен сигнал към Русия, че Белият дом е готов шоково да свали цените на черното злато, за да удари руската икономика. Американски енергийни чиновници обаче посочват, че стъпката е планирана отдавна и има за цел да компенсира излизането в планов ремонт на местни рафинерии.    

В Русия се готвят за санкциите от ЕС и САЩ

Руски печат прогнозира умерени щети за руската отбранителна индустрия

    


Глад за детски учители в София

Недостиг на детски и начални учители има в София, алармира вчера шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева, която присъства на международната конференция „Образователни политики на 21”.Става дума за учители в детските градини и за начални педагози до 4-ти клас. „Търсенето на начални учители се обяснява с целодневната организация защото там преподавателите имат ролята и на възпитатели”, обясни Кастрева. Тя добави, че има обяви за работа и за преподаватели по чужди езици – най-масово по английски и немски.„За съжаление средната възраст на учителите в София не се различава от общата картина в цялата страна, т.е. имамедоста голям процент учители над 55 ­ 60 г.в сравнение с педагозите, които са до 30 г., отчете Кастрева. Според нея обаче възрастта не е порок. „Да си добър учител зависи от личностните качества, от мотивацията, от желанието да се развиваш”, подчерта шефката на столичния инспекторат.Тя съобщи още, че абитуриенти от училището към руското посолството имат желание да се явят на матура по български език. Те имали това право, но първо трябвало да получат дипломата си за завършено средно образование, което ще се случи на 24 май. Матурата обаче е три дни по-рано – на 21 май. За да се явят на майската сесия, желаещите трябвало да получат разрешение от министъра на образованието. Ако това не се случело в срок, оставал вариантът да се явят на матура през август, когато е поправителната сесия.Международната конференция, която ще продължи до утре, има за цел да представи най-добрите учебни практики у нас и в чужбина. Една от тях е на Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика „М. В. Ломоносов”. Там учителите се самооценяват, след което сравняват бележките, които сами са си поставили, с тези, които са получили от колегите и учениците си. „Това е една добра практика, която би било добре да се приложи и в други училища”, коментира Кастрева.

Захарни заводи АД ще получи 100 хил. лв. от Фонд "Условия на труд"

С проекта ще се подобрят микроклимата и санитарно-хигиенните условия за работещите там 53 души

    


Слънце и до 15 градуса


Над по-голямата част от страната, ще е слънчево. Само в източните райони ще има временни увеличения на облачността и ще духа умерен северен вятър, който до вечерта ще отслабне. Максималните температури ще са между 10° и 15°, в София - около 12°. Атмосферното налягане ще се повиши още, ще бъде значително по-високо от средното за март, Над по-голямата част от страната, ще е слънчево. Само в източните райони ще има временни увеличения на облачността и ще духа умерен северен вятър, който до вечерта ще отслабне. Максималните температури ще са между 10° и 15°, в София - около 12°. Атмосферното налягане ще се повиши още, ще бъде значително по-високо от средното за март,

Слагат кантари и решетки на старите асансьори

Специални кантари ще се монтират на асансьорите, които нямат устройства за контрол на товарите и кабините им са по-големи от стандартните. Това реши правителството вчера, като промени наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьорите. Уредбите, на които ще се монтират кантари, са само около 2000 на брой и произведени преди 2002 г. Поставянето на измервателния уред трябва да стане до края на 2015 г. Живеещите в блокове със стари асансьори имат още един начин да предотвратят претоварване – да се монтира врата, която да раздели кабината и в нея да се качват по-малко пътници. Така няма да се стига до препълване и аварии. Друго изискване е в кабините на асансьорите да има аварийно осветление. То  трябва да се включва автоматично при спиране на тока. Така пътниците, които са останали в асансьора няма да остават на тъмно и да изпадат в паника. Наредбата предвижда още до 30 юни 2016 г. шахтите на асансьорите да бъдат оборудвани с осветление, а върху покрива на кабината, в шахтата и ролковото им помещение да се монтират устройства за аварийно спиране. Така уредбите ще станат по-безопасни за техниците и служителите от метрологията, които проверяват изправността им. До 31 декември 2016 г. трябва да се осигури аварийна двустранна разговорна радиовръзка между пътниците в кабината на асансьора и фирмата, която го обслужва аварийно. Така най-бързо ще се отстраняват повредите и ще намалеят случаите, в които пътниците сами излизат от кабината и падат в шахтата или се нараняват по някакъв начин. Наредбата предвижда най-дълъг срок за монтиране под кабините на предпазен щит. Това трябва да стане до края на 2023 г. в жилищните сгради, а в обществените – до края на 2018 г. Щитът ще предпазва пътниците от падане в шахтата, когато напускат кабината при принудително отваряне вратата при засядане. По данни на Българската асансьорна асоциация в България има 120 000 асансьора. 80 000 от тях са на възраст между 20 и 80 г., една нова уредба струва между 20 000 и 40 000 лв. Монтирането на допълнителните устройства към старите кабини ще е 10 или дори 20 пъти по-евтино, коментираха експерти.

Стратегия ще връща студентите ни от чужбина

Започва подготовката на дългосрочна стратегия за привличане на българските студенти в чужбина обратно в България. Това обяви вчера изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Светослав Младенов.Идеята е резултат от съвместен проект на БАИ и Агенцията по заетостта (АЗ), в който са инвестирани 140 хил. лв. С тях в рамките на 21 дни са обиколени 11 държави в Европа и Северна Америка и са проведени 13 срещи, на които са присъствали общо 750 души. Най-посещавани били тези във Виена, Мадрид, Париж и Ню Йорк. След срещите ежедневно в агенцията постъпват автобиографии и запитвания от нашенци в чужбина, коментира шефът на АЗ Асен Ангелов. По думите му те търсят съдействие за намиране на работа в родината. Ангелов провеждал срещи с големи работодатели у нас, на които да им бъде представена инициативата.

Времето е най-големият мъдрец, защото разкрива всичко

/КРОСС/ Талес от Милет, древногръцки философ, смятан за първия философ в гръцката традиция, един от седемте мъдреци на Гърция: Времето е най-големият мъдрец, защото разкрива всичко

Слънчево - до 15 градуса


Над по-голямата част от страната, ще е слънчево. Само в източните райони ще има временни увеличения на облачността и ще духа умерен северен вятър, който до вечерта ще отслабне. Максималните температури ще са между 10° и 15°, в София - около 12°. Атмосферното налягане ще се повиши още, ще бъде значително по-високо от средното за март, Над по-голямата част от страната, ще е слънчево. Само в източните райони ще има временни увеличения на облачността и ще духа умерен северен вятър, който до вечерта ще отслабне. Максималните температури ще са между 10° и 15°, в София - около 12°. Атмосферното налягане ще се повиши още, ще бъде значително по-високо от средното за март,

Изхарчихме 146 000 лв. за агитация на 750 емигранти

146 000 лв. е изхарчила Българската агенция за инвестиции за срещи с български емигранти по света с цел да ги убеди да се върнат в родината. Финансирането е с европари по програма “Конкурентоспособност”. Общо 13 срещи в 11 държави са били посетени от около 750 участници. Така се оказва, че агенцията е похарчила средно по 195 лв. 146 000 лв. е изхарчила Българската агенция за инвестиции за срещи с български емигранти по света с цел да ги убеди да се върнат в родината. Финансирането е с европари по програма “Конкурентоспособност”. Общо 13 срещи в 11 държави са били посетени от около 750 участници. Така се оказва, че агенцията е похарчила средно по 195 лв.

Бареков: Няма да допусна връщането на Борисов и Цветанов на власт

„Няма да позволим връщането на Борисов и Цветанов във властта!”. С тези думи се закани на експремиера и дясната му ръка лидерът на „България без цензура” Николай Бареков, който присъства на учредяването на структурата на партията в Нови Искър.„Ако не беше „Костинброд”,  и днес тази шайка щеше да управлява България”, добави новият политик. Той подчерта, че формацията му има историческата задача да върне надеждата у хората. „Когато има политици, които крадат, няма как социалните проблеми да бъдат решени. Политиците ни влизат във властта бедни като мишки, а излизат неприлично богати. Политиката в България не може да е софра, на която седят прасета, които преяждат и хвърлят трохите на хората, и искат това да продължи безкрайно”, отсече Бареков, който за пореден път изтъкна ползите от плануваната от него операция „Чисти ръце”.Междувременно партията му отказа вчера участие в Нова ТВ. „Благодарим на г-н Диков и на неговите продуценти за поканата в предаването „Дикoff”, но сме принудени да откажем участията си във всички предавания на Нова телевизия предвид очевидния конфликт на интереси, в който участва ръководството на телевизията”, посочи в своя позиция „България без цензура”. От формацията напомниха, че преди няколко дни Бареков е внесъл сигнал до главния прокурор за съмнения за пране на пари срещу собствениците на Нова телевизия и Бойко Борисов и кръгове, свързани с него.По-късно пък от формацията се похвалиха, че вече получават покани за сътрудничество от групи в ЕП, като първата отправила такава била тази на Европейските консерватори и реформатори. „ЕП разпозна „България без цензура” още преди тя да се е явила на избори”, констатираха от партията, която в Брюксел разпознавали като един от основните победители на предстоящия евровот.

Вече двама служители на "Напоителни системи" излязоха в гладна стачка

Освен протест, организиран от КНСБ, двама служители на „Напоителни системи” излизат в гладна стачка. Досега беше известно, че Петър Стоянов, който работи в Плевен, протестира с гла...

Ще контролират с камери дежурните полицаи

Месец откакто МВР обяви, че ще отвоюва селата от крадците, битовата престъпност бележи 17% намаление - 16 500 престъпления от началото на годината срещу 20 000 за същия период през 2013 г. Това ст...

Над 20 души са ранени при катастрофи през денонощието

22 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие в страната, съобщиха от пресцентъра на МВР. В страната са станали общо 21 пътнотранспортни произшествия като трима души са с опасност за жи...

Телевизионно утро

/КРОСС/ bTV, "Тази сутрин" Тема: Кой кой е в драмата с Ники Отвертката - убитият гард на Галеви? Тема: Имаше ли политически чадър над Мишо Бирата Гост: Ваньо Танов Тема: Репортерът Габриела Наплатанова сред шейховете на Катар Тема: Детето-чудо Крисия, която ще пее пред 40 хиляди фенове на мача „Лудогорец" - „Валенсия" Тема: Как с изненадващо малко пари можем да стигнем до далечно Мексико? Варненски барман в опит за световен рекорд: 2014 коктейла за 24 часа Нова ТВ, "Здравей, България" Социалният министър Хасан Адемов - за пенсиите и доходите. На живо - служител на "Напоителни ситеми" обябява гладна стачка заради неплатени заплати. Медицински работници живеят без пари от месеци - протестът им на живо. Баби изплащат дълговете на внуците си. Какъв е типичният длъжник у нас? Колко вода може да ви пробутат заедно с пилешкото? И плащаме ли мътната течност, колкото за месото? Кой иска да се намърда в ЦИК? Да очакваме л уиманипулация на изборите? Изчезналият малайзийски самолет. Мистерита продължава. На живо - привикват на разпит варненеца, обесил чучело на Янукович. Най-сексапилните български политици? Класациите на Антония Петрова, Джуджи и Патриция Кирилова   БНТ1, "Денят започва" Тема: Сънна апнея - до какво може да доведе безсънието? Тема: След като собственици на заведение нападнаха екип на БНТ - как се контролира забраната за тютюнопушене

Рекорд! 41 000 на стадион "Васил Левски"

“Лудогорец” подобри рекорда си за продадени билети за своя мач срещу “Лудогорец” подобри рекорда си за продадени билети за своя мач срещу "Валенсия". От разградския клуб съобщиха, че още до вторник вечерта са продадени 41 000 билети, след което касите са затворени. Толкова е разрешеният капацитет на националния стадион “Васил Левски” за европейските мачове. Малък брой непродадени билети има в сектора за гости, но

Обвиниха президента в натиск върху журналист

Президентът Росен Плевнелиев бе обвинен в натиск върху журналиста Петър Волгин от БНР. Това стана вчера по време на скандално заседание на комисията по култура и медии в НС. За изслушване бяха поканени представители на СЕМ и на БНР, които трябваше да обяснят какво ще се случи с предаването на Волгин.„Въпросът за плурализма е важен, и то не само в държавните, но и в частните медии. Защо обаче се атакува конкретно предаване и журналист”, обърна се към представителите на СЕМ соцдепутатът Антон Кутев. Според него притеснителното в случая е, че президентът се опитва да упражнява натиск върху държавните медии чрез своите представители в регулатора. Повод за скандала стана поведението на Мария Стоянова, назначена от Плевнелиев в регулаторния орган. Наскоро тя постави въпроса с предаването „Деконструкция” на Волгин. „След размяната на кореспонденция повече от месец взехме решение да изслушаме ръководството на БНР”, обясни председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов. Заключението след срещата било, че журналистът системно нарушавал принципа за плурализъм на гледните точки. Според правилата на регулатора това не било редно, тъй като следвало да се дава трибуна и на хора с други гледни точки. Татяна Буруджиева от БСП контрира обаче, че мотивите за дадената оценка се коренят в избирателното отношение на регулатора към предаванията в обществените медии. „Констатирате, че няма плурализъм в медиите. Интересно е как стигнахте до този извод и защо точно за предаването с водещ Петър Волгин по БНР”, настоя за отговор тя. Кутев пък оспори инструментите, чрез които е извършена проверката. Практиката била да се изпращат писма с питания, а не журналисти и техните шефове да се привикват в СЕМ. Освен това имало и други примери за предавания в държавни медии, в които не се спазвало правилото за плурализъм. Случилото се с Волгин показвало, че СЕМ прави опити да оказва политически натиск върху медиите.Депутатът от „Атака” проф. Станислав Станилов напусна възмутен заседанието на комисията. „Не мога да се примиря с това, че шайка разпасани костовисти искат да запушат устата на неудобните журналисти”, заяви той и удари по масата. Станилов, който недоумявал защо те ще определят кой трябва и кой не бива да гостува в предаването на Волгин, обвини регулатора в „лов на вещици”.

Да изчезнеш... в демокрацията

Над 80 от селата във Видинско са обезлюдени и пред изчезване

    


Предстоящи събития в страната

/КРОСС/ София.От 09.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание София.От 9,30 часа ще се проведе заседание на Висшия съдебен съвет София.От 10.00 часа ще се проведе заседание на Столичен общински съвет София.21 състав на Софийски градски съд ще заседава от 9.30 часа по НОХД №894/2008 - срещу Мирчо Петков и други за престъпления по служба с цел облага (чл. 282 - 283а от Наказателния кодекс) София.4 състав на Софийски градски съд ще заседава от 9.30 часа по НОХД № 165/2011 - срещу Божидар Проданов и Ирен Вълев за смъртта на Пламен Куцаров (чл. 123 от Наказателния кодекс). София.От 11.00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се състои пресконференция по повод Девети Световен Бъбречен Ден. Специално участие на пресконференцията ще вземат : проф.Васил Тодоров, член на УС на Българска бъбречна асоциация и Национален консултант по диализа към Министерство на здравеопазването; доц.Стефан Кривошиев-председател на УС на Българска бъбречна асоциация; доц. Анелия Буева - Клиника по детска нефрология и диализа; Веселина Джамбазова - Асоциация на родители на деца с бъбречни заболявания; екипът на „Тройка на разсъмване" от радио Витоша - Милена Златкова,Тодор и Кирил и водещият Ники Кънчев. София.От 10.00 часа Сметната палата ще проведе открито заседание, на което ще бъдат разгледани проектите и издадените окончателните одитни доклади за: извършен одит за съответствие на декларираните приходи и реално извършените разходи във връзка с проведената през 2013 г

Украйна и ужасът на измамата


Мощното облъчване на руснаците с антиукраинска пропаганда е опасно и работи против интересите на самата Русия, смята руският журналист Григорий Ревзин. Ето какво написа той в блога си "Ужасът на измамата":

Украйна я няма.

Правителството там е нелегитимно, дявол ги знае какви са, не искаме и да ги знаем, пък и не ги виждаме. Има един единствен легитимен президент Янукович, но пък и него го няма.

Какво да говорим за президента, то такава държава няма. Имаше, но...

Прогноза за времето - 13 март

Днес през деня, над по-голямата част от страната, ще е слънчево. Само в източните райони ще има временни увеличения на облачността и ще духа умерен северен вятър, който до вечерта ще отслабне. Максималните температури ще са между 10° и 15°, в София 12°.

Петролът поевтиня до 97,99 долара за барел

Цените на петрола на международните пазари се понижиха на фона на данните за горивните запаси на САЩ, публикувани от енергийното министерство на страната.

На нюйоркската борса NYMEX априлските фючърси на лек американски петрол тип WTI поевтиняха с 2,04 долара - до 97,99 долара за барел. По-слабо поевтиняха априлските фючърси на северноморски суров петрол тип Brent - с 0,53 долара, до 108,02 долара за барел.

Съгласно данните не енергийното министерство на САЩ, търговските нефтени запаси на страната за седмицата, завършила на 7 март, са се увеличили с 6,2 млн. барела /1,7%/ - до 370 млн. барела. Анализаторите очакваха ръст с едва 2,15 млн. барела.

Запасите от бензин пък са намалели с 5,2 млн. барела /2,3%/ - до 223,8 млн. барела. Намалели са и запасите от дестилати - с 0,5 млн. барела /0,5%/, до 113,9 млн. барел.

Вестниците пишат..

/КРОСС/ в. ДумаДържавата увеличи парите за театрите през тази година. Това реши кабинетът вчера. Според новите правила за един продаден билет през тази година Народният театър "Иван Вазов" ще получава от държавата 27 лв., а Софийската филхармония - 70 лв. За всеки продаден билет Държавният фолклорен ансамбъл ще получава 53 лв., а Държавният музикален и балетен център - 61 лв. За продаден билет драматичните театри ще получават по 13,50 лв., драматично-куклените театри - по 16,00 лв., куклените театри - по 11,00 лв., музикалнодраматичните театри и театрално-музикалните центрове - по 40,00 лв. в. СтандартБългарите оцеляват с парите на близките си гурбетчии. 3 млрд. евро, заработени в чужбина, влизат у нас всяка година. Това разкри депутатът от БСП Мартин Захариев. По официални данни на БНБ сумата за 2013 г. е била 806 млн. евро. Според Захариев обаче реалните пари са много повече, защото се дават на близките на ръка. С тях стотици хиляди българи покриват най-належащите си нужди. Те отиват за сметките за ток и парно, за вноските по кредити, за храна и дрехи. Парите от гурбет не се инвестират в икономиката. Затова според Захариев за държавата ни не трябва да е приоритет завръщането на емигрантите, а те да бъдат стимулирани да влагат парите си в бизнеса. Така ще създадат добавена стойност в икономиката ни, каза депутатът. в

Днес да почерпят..

/КРОСС/ Бина Харалампиева, режисьор, директор на МГТ „Зад канала". Бойко Ламбовски, поет, публицист, преводач, 54 г. Златко Тодоров, депутат в 42-рото НС от ПГ на ГЕРБ, 49 г. Румяна Бъчварова, социолог, член на ИК на ГЕРБ, началник на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов.  

13 март в историята

/КРОСС/ 1516 г. - Карл V Хабсбург е провъзгласен за първи крал на Испания. 1519 г. - Испанският конкистадор Ернан Кортес слиза на мексиканския бряг и започва поход срещу кралството на ацтеките. 1639 г. - Кеймбриджският колеж в САЩ е преименуван на Харвардски университет. 1781 г. - Сър Уилям Хершел открива планетата Уран. 1809 г. - Сър Джордж Гордън влиза в британската Палата на лордовете с името лорд Байрон. 1848 г. - Канцлерът на Австрия Клеменс фон Метерних напуска поста си след близо 40-годишно управление. 1879 г. - Княз Алеко Богориди е назначен от османския султан за пръв генерал-губернатор на Източна Румелия. 1881 г. - При атентат в Санкт Петербург е убит Александър II и за император на Русия е провъзгласен Александър III (1 март стар стил). 1913 г. - Одринската крепост е превзета от български и сръбски войски по време на Балканската война. 1921 г. - По решение на Светия синод е учреден Църковно-исторически музей под ръководството на проф. протойерей Иван Гошев. 1932 г. - Паул фон Хинденбург побеждава Адолф Хитлер на изборите в Германия. 1935 г. - По време на разкопки в Йерусалим е открита библиотека от около 1000 г. преди Христа, която потвърждава библейската история. 1943 г. - Холокостът и България: Властите в България депортират евреите от Беломорието. 1960 г. - Английското правителство се отказва от проекта за ракетата „Блу Стрийк". 1961 г. - Състои се премиерата на българския игрален драматичен филм „А бяхме млади". 1968 г

САЩ харчат по $ 60 на ден за всеки наш и техен боец при маневри

Българо-американската военна база на полигона “Ново село” край Сливен е готова. След 2 седмици започва първото за годината командно-щабно учение “Сейбър гардиън”. Истински обаче базата ще се напълни с войска в началото на юни, когато започват по-големите маневри.
Засега комплексът, в който американското правителство вложи $ 61 милиона, още е тих. Българо-американската военна база на полигона “Ново село” край Сливен е готова. След 2 седмици започва първото за годината командно-щабно учение “Сейбър гардиън”. Истински обаче базата ще се напълни с войска в началото на юни, когато започват по-големите маневри. Засега комплексът, в който американското правителство вложи $ 61 милиона, още е тих.

Протестите във Венецуела взеха още три жертви

Трима души са загинали по време на антиправителствените протести във Венецуела в сряда. Така броят на жертвите на насилието, избухнало преди месец, достигна 25, съобщиха световните агенции.

Студент на 22 години бил застрелян край дома си от мъже на мотоциклет в централния щат Карабобо, съобщиха местните власти. В същия щат бил застрелян мъж, който боядисвал фасадата на къщата си. Неизвестни лица простреляли няколко офицери от Националната гвардия, един от които по-късно починал.

Вчера в столицата Каракас поддръжници и противници на президента социалист Николас Мадуро отново излязоха на улични протести, месец след като подобни демонстрации на двата лагера доведоха до кръвопролития. Облечени в червено симпатизанти на социалистическото правителство на Мадуро организираха „мирно шествие“, докато опонентите им в бели дрехи се събраха да осъдят жестокостта на силите за сигурност при най-тежките политически вълнения във Венецуела от десетилетие.

На 12 февруари в Каракас бяха застреляни двама привърженици на опозицията и един проправителствен активист, което разпали протестите и доведе до почти всекидневни сблъсъци в столицата и някои западни венецуелски градове. Насилието взе най-малко 22 жертви от двата лагера. Ранени бяха над 300 души, а арестувани – повече от 1300, припомня Ройтерс.


Св. мъченик Александър презвитер

/КРОСС/ Свети Александър се прославил като мъченик по време на едно от езическите гонения срещу християните. Сред тъмата на езическото нечестие той просиял като светозарна звезда със своето благочестие. Изобличавайки безумието на идолослужителите и проповядвайки християнската вяра, той обърнал към Христа и кръстил много езичници в град Пидна. С тези свои действия предизвикал срещу себе си гнева на идолопоклонниците. Те ненавиждали неговото дръзновение и не можели да понесат силата на боговдъхновените му слова, затова го нападнали и завързали, след което го подложили на жестоки и безпощадни мъчения. С тях искали да го принудят да принесе жертви на идолите, но като по никакъв начин не успели да го склонят към това, го осъдили да бъде посечен с меч. С благодарствена молитва към Бога светият мъченик склонил главата си под меча и така предал святата си душа в ръцете на Господа.  

22 ранени в катастрофи за денонощие

Само на територията на София инцидентите са над 150

    


GT-R-ът на Infiniti е вече официален проект

Компанията е на път да пусне серийна версия на Q50 Eau Rouge

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване