Паяците и скобите са незаконни

/КРОСС/ Паяците и скобите в София вдигат коли незаконно, твърди областният управител на столицата Росен Малинов. Съдът и прокуратурата обаче не са се произнесли по жалби срещу дейността на Центъра за градска мобилност, които той е завел. Паяците са златна мина. За всеки вдигнат автомобил таксата е 60 лева. Глобата за неправилно паркиране е отделно. Скобата вади 30 лева от джоба ни. Според неправителствена организация това събиране на пари е незаконно. Хората не знаят, че до прекратяване на производството в съда, търговското дружество няма право да извършва каквито и да било действия, а глобените могат да обжалват наложените им санкции и да търсят парите си в съда. Ситуацията е такава от близо пет месеца. Атаката на областния управител срещу паяците е породена от факта, че Центърът за градска мобилност работи като търговско дружество, въпреки че е общинска собственост. Това позволява събраните пари да не отиват в общинския бюджет, а в хазната на фирмата."Тъй като търговското дружество работи по търговския закон, общината получава на всяка финансова година дивидент от печалбата и по този начин търговското дружество изразходва парите по свое усмотрение", обяснява Малинов. Сметките показват, че това ощетява бюджета на Столична община.  

Б. Цеков се обиди от твърдение на Цолова, че подкрепя управлението

Цеков се ядоса от твърдение на водещата по Нова тв Ани Цолова, че Институтът за модерна политика подкрепя управлението. Не е близка номинираната Мая Манолова до нас, отрече енергично той. И обясни, че изслушването показало много достойни кандидати.

Преглед на варненския печат - 13 март

"Съветниците отказаха да намалят заплатите си. Кметът оспорва решението в съда", е заглавие във вестник "Черно море". Варненските общински съветници отказаха да отменят решението от 28-ото заседание на местния парламент, с което увеличиха заплатите си от 136 лв.

Франсис Фукуяма: Американската мощ намалява

Провалът на Уолстрийт дискредитира неолибералният модел в днешния свят. Америка и останалите развити демокрации преминаха през дълъг период на деиндустриализация, през който започна застой в промишленото производство, довел до криза на заетостта и намаляването на доходите на много американци.

Имам две забележки по повод на връзката между икономиката и външната политика. Първата се състои в това, че трябва да различаваме вътрешноикономическите и вътрешнополитическите ограничения на властта. Втората, това е доводът в подкрепа на новия концептуален подход към интеграция на политиката и икономиката.

Политическите ограничения на американската власт

Ще започнем с първия въпрос, засягащ различията между вътрешноикономическите и вътрешнополитически ограничения на властта. Вътрешноикономическите ограничения са свързани с наличието на икономически ресурси у американската държава в съотношение с ресурсите на другите политически сили, с темповете на икономически растеж, а също с бюджетната устойчивост, лежаща в основата на такъв модел на растежа. Вторият въпрос е свързан с това, в каква степен политическата система може да превръща наличните ресурси в ефективна външна политика и политика на сигурност. Последното можем да си представим като някакъв дисконтов процент, прилаган към първия. Този процент може да бъде различен за различните политически образования. В много дискусии на тема американски "упадък" /или отсъствието на такъв/ не се прави никаква разлика между основополагащата икономическа база и политическия дисконтов процент. Смятам, че американското общество не се намира в упадък, защото общата ситуация в икономиката днес е достатъчно благоприятна. Но ми се струва, че политическата система на страната е изложена на значително загниване.

Днес от всички големи политически играчи в света най-висок дисконтов процент съществува за Европейския съюз. ЕС като цяло е малко по-голям по брой на населението и по обем на БВП, отколкото САЩ /но не по показател на глава от населението/. Освен това, той е постигнал определени успехи в превръщането на своята икономическа сила в политически резултати /например, по въпроса за износа в Африка на своята политика по ГМО/. Но като цяло ЕС не разполага със строга йерархична структура за взимане на решения /което е направено преднамерено/, която би могла де делегира пълномощия и ресурси на изпълнителния орган. На ЕС му е трудно да бъде силен унитарен играч. Това в най-голяма степен се прояви във външната и отбранителна политика, където неудачите на ЕС в стабилизирането на Балканите през 90-те години, а също и неговата неспособност да попречи на САЩ да нахлуят в Ирак през 2003 се признават от всички. Но този дефицит на политическа решителност се разпространява и върху икономическата политика, в рамките на която Европейската централна банка има много по-малки пълномощия и автономия, отколкото Федералният резерв на САЩ.

И обратното китайският дисконтов процент е доста нисък, защото там управлява доста дисциплинирана Комунистическа партия, която не допуска никакво вътрешно инакомислие. Да, възникват някои въпроси за контрола на партията над Народно-освободителната армия на Китай /НОАК/, но няма сериозни свидетелства, че това е съществен проблем. Основите на китайската икономическа мощ се преувеличават, но тази мощ бързо нараства, превръщайки се стремително в политическо влияние в Източна Азия.

Политическият дисконтов процент за САЩ е традиционно по-висок, отколкото за ЕС, но по-нисък, отколкото за Китай. Аз бих казал, че през последните години той нараства, което означава, че годната за използване сила от Америка е по-ниска от нейния потенциал.

Не мисля, че в краткосрочна и средносрочна перспектива съществуват някакви фундаментални икономически ограничения за възможностите на Америка да остане главна господстваща държава в света. Американската икономика най-накрая се върна към растежа, оседлавайки енергийната революция, случваща се в страната, и през 2014 темповете на растеж могат да достигнат 3%. Отношението на дълга към БВП в Америка достигна своя връх през 2009, възлизайки на 12% /това включва всички показатели - федерални, а също така на местно и щатско ниво/. Но през миналата година то намаля до 6%, а по данни на Бюджетното управление на Конгреса, през тази година този показател ще се понижи до 4%. В бъдеще предстоят проблеми с реалния дефицит, когато нашето застаряващо население стане още по-голямо, а разходите за здравеопазване нараснат и в началото на следващото десетилетие увеличат това съотношение. Дългосрочният проблем с дефицита е много сложен и сериозен, но той може да бъде решен за сметка не реформи в областта на правата за получаване на социална помощ, а не чрез съкращаване на жизнено необходими разходи /тук се включва и отбранителния бюджет/. Ако ние не успеем да решим проблема с правата за получаване на социални помощи, тогава в отбранителната и външната политика ще се появят сериозни ограничения. Струва ми се глупаво да се свива превантивно отбранителния бюджет, за да се урегулира проблемът с дефицита, защото това не е решение на самия проблем.

Но въпреки това смятам, че политическият дисконтов процент, който превръща икономическата мощ в годна за използване на международната сцена сила, за САЩ се увеличава в резултат на политическата поляризация във Вашингтон. Това до голяма степен е проблем на политическия елит, а не толкова на обществото. Не съм убеден, че в американското общество по вътрешноикономическите и културни проблеми съществува по-голямо разделение, отколкото това, което по-рано съществуваше по въпросите на външната политика. След две скъпоструващи войни в Близкия Изток двете партии станаха много по-внимателни в своята подкрепа за интервенциите и силовата външна политика. В Републиканската партия за пръв път от две поколения се появи значителни изолационистко крило под водачеството на такива политици като сенатор Ранд Пол. Даже по болезнения въпрос за електронното следене от Агенцията за национална сигурност няма разкол на републиканци и демократи; по-скоро, разделението ще се появи в двете партии.

Днешната разлика - това е далеч по-разрушителната междупартийна атмосфера във Вашингтон, където на практика всеки политически проблем става повод за политически битки и печелене на точки. Това означава, че Конгресът е много по-малко склонен да делегира на изпълнителната власт въпросите на външната политика. По тази причина и президентът се старае по-рядко да използва превантивно своите властови пълномощия.

Доказателство за това са последните година-две: убийството на посланик Стивънсън в Бенгази и текущите преговори по ядреното досие с Иран. Както се отбелязва в един неотдавнашен сенатски доклад, администрацията на Барак Обама е допуснала многобройни грешки в действията си, довели до смъртта на посланик Стивънсън, но това като цяло са били грешки и неправилни оценки на чиновниците от средното звено /не е изключено и на самия посланик/, но не и на Хилари Клинтън и на президента Обама. Вината на администрацията не е в опита да укрива, а в опита да принизи значението на този инцидент по време на предизборната надпревара. Въпреки това политизирането на този случай накара Вашингтон да се тревожи в продължение на половин година. Заради него той се отказа от всякакви рисковани действия в своята близкоизточна политика и днес придава повишено значение /което и без това изглежда прекалено/ на самозащитата и сигурността на дипломатите, наричайки това първостепенен приоритет в американската регионална политика.

Също така неотдавна в Сената беше представен законопроект, където подробно се излагаха условията за окончателното ядрено споразумение с Иран. Това е безполезно посегателство върху дискреционните пълномощия на изпълнителната власт. Трудно можем да разберем как ще доведем до край толкова трудни преговори, ако Конгресът предварително поставя толкова строги условия и задачи. Естествено, това в никакъв случай не означава, че администрацията трябва да получи картбланш; Конгресът трябва да разгледа и утвърди споразумение, което ще се появи в резултат на преговорния процес, защото много от действащите санкции са въведени законодателно. Но това далеч не е най-добрият начин за водене на преговори.

Крайният резултат от политическата поляризация се състои в това, че контролът над външната политика премина от президента към Конгреса - също както по времето на споровете по повод на Виетнам през 70-те години и Централна Америка през 80-те.

Нови подходи към интеграцията на икономиката и политиката

Вторият въпрос е концептуален и засяга нашите възгледи за съотношението на икономическата политика и политическия курс.

Започвайки от времето на Роналд Рейгън /1981-1989/, САЩ най-активно се обявяват както за икономически либерализъм /той много често бива наричан "неолиберализъм/ в световната икономика, така и за демокрация в политическата област. Смята се, че тези неща са неразделно свързани, представлявайки изначално благи цели, оказващи си една на друга взаимна подкрепа.

Икономическата част от тази концепция е известна като "Вашингтонския консенсус" /тип макроикономическа политика, която в края на ХХ век беше препоръчана от ръководството на МВФ и Световната банка за прилагане в страните в икономическа и финансова криза/. Това е серия от мерки за либерализирането на системата за свободна търговия, за приватизация и дерегулиране и общо съкращаване на държавния сектор. Икономическата либерализация по англо-американски, а не по европейски континентален модел е възприета като най-благоприятна за налагането на либералната демокрация в целия свят. Либерализацията трябва да доведе до икономически растеж, а той на свой ред да увеличи броя на средната класа, която би се отнасяла критично към авторитарните режими. Икономическата свобода беше смятана за част от пакета с либерални политически права.

Политиката на разпространяване на икономическа либерализация и демокрация даде резултати. Затворените по-рано икономики на бившите комунистически страни от Източна Европа, Китай, Индия, а също така много развиващи се страни се отвориха насреща на глобалната икономика. В периода от 1970 до глобалната криза от 2008 обемът на световното производство се увеличи четири пъти - преди всичко в резултат на либерализацията. Макар демокрацията днес да не е установена във всички големи икономики по света, броят на изборните демокрации се увеличи от 35-40 до малко над 100 към днешна дата.

Но този предимно американски подход за интегриране на икономиката и политиката има реални ограничения. И от момента на възникването на първите признаци на азиатската финансова криза през 1997 този модел се сблъсква с все повече проблеми. Икономическата либерализация има два много важни недостатъка.

Първият се състои в това, че либерализацията работи много по-добре в реалната икономика, отколкото във финансовия сектор. В края на 90-те години сред икономистите съществуваше почти пълно единодушие по повод на това, че по-свободните и интегрирани в световен мащаб финансови пазари ще създадат по-ефективна система за инвестиране на капиталите, следователно по-силен растеж. Но излезе, че глобалните финансови пазари невинаги са ефективни; там възникват различен вид балони, мании и ирационално богатство. А цената в крайна сметка се плаща от данъкоплатците. Струващият ни се безсъмнен растеж от началото на ХХІ век беше илюзорен и се основаваше на прекалено рисковани банкови операции. Страни, като Мексико, Тайланд и Южна Корея бързо изпаднаха в беда, следвайки американските съвети и откривайки през 90-те години своите сметки на капитални активи. Страните, които се отказаха от либерализацията, например, Китай, се защитиха от разрушителното въздействие на волатилния спекулативен капитал. САЩ се натъкнаха на своя мина, когато в края на 90-те години се отказаха от регулаторния режим на закона Глас-Стигол и отвориха своите врати за наплива на ликвидност от Китай и останалите новопоявили се пазари. Всичко това съдейства за началото на финансовата криза през 2008 и доведе до най-сериозния спад от времето на Великата депресия.

Вторият недостатък и свързан с разпределението. Както се посочва в статията на Майкъл Спенс, глобализацията и неограничаваният от нищо научно-технически прогрес породиха доста неблагополучни последици по въпросите на разпределението. Америка и останалите развити демокрации преминаха през дълъг период на деиндустриализация, когато започна застой в промишленото производство, породил криза на заетостта и намаляване на доходите на много американци от работническата класа. Междувременно, при високообразованите американци се наблюдава съществено увеличение на доходите, както и при същия този космополитен световен елит.

През 90-те години и първото десетилетие на новия век САЩ загубиха значителна част от своята производствена база и веригата доставки в Китай и други азиатски страни. Отчасти това беше неизбежен резултат от надпреварата на капитала за по-високи печалби; но той можеше и да не приеме толкова крайна форми, както стана в действителност. Стоейки под лозунга за борба с протекционизма, САЩ пасивно наблюдаваха как Китай обезценяваше своята валута и изсмукваше към себе си американските работни места. Икономистите настояваха, че ние не трябва да смесваме политическите цели и съображенията за икономическа ефективност, а в същото време нашите конкуренти постъпваха коренно противоположно.

Първите фази на този период на либерализация бяха полезни за глобалната демокрация, защото средната класа се разпространи по цял свят. Някога това ще предизвика демократизация в Китай. Но този период оказа негативно въздействие върху демокрацията в развития свят и в САЩ. Заедно с растящото признание на факта за неравномерното развитие се появи популистка реакция на отхвърляне на този елит, на който му е изгодна глобализацията. В настоящия момент този популизъм не отслабва демокрацията в развития свят. Но в крайна сметка неравното разпределение на плодовете от икономическия растеж е способно да отслаби легитимността на демократичната система.

Според мен, проблемът се състои в това да се намери друг път за интеграция на икономиката и политиката, в който няма да има място за темпераментния неолиберализъм от 90-те години,и в същото време да няма връщане към популизма и преразпределението, подкопаващи растежа. Към днешна дата никой в САЩ и Европа не е дал ясно описание на това, как трябва да изглежда този модел. Ще се наложи да развенчаем растежа като единствен икономически показател и да повишим значението на заетостта и разпределението. Трябва да определим нова по-обширна роля за държавата, по-конкретно, в сферата на регулиране на финансовите пазари. Трябва да концентрираме вниманието си върху заетостта на средната класа и да помислим над това, как да насочим иновациите в сферите, където се използва ръчния труд. Това явно ще помогне да съхраним производствената база и веригите доставки близо до САЩ.

В международен план изработването на такъв модел ще бъде много важно за поддържането на американското лидерство и "мека сила". Заради провала на Уолстрийт неолибералният модел в нашия свят е дискредитиран, и такива страни като Бразилия и Аржентина се връщат към лошите си навици по въпросите на индустриалната политика и субсидирането. САЩ трябва да помислят как да видоизменят неолибералния модел, признавайки своята предишна липса на умереност, но да запазят сърцевината на открития международен ред. Свободната търговия и отмяната на държавното регулиране не трябва да бъдат нашите единствени цели. В действителност установяването на нови стандарти и правила в международния банков сектор са изключително важно изискване, ако желаем да избегнем поредната финансова криза, от която пострадахме преди пет години. Но вътрешната стабилност и използването на "мека сила" в чужбина е невъзможно без други подходи към икономическата политика.

Министър Стойнев: Борисов и Първанов трупат политически дивиденти с "Южен поток"

„България има категорична позиция по "Южен поток". Въпреки кризата в Украйна, работата по проекта продължава и не е замразен. Комисар Йотингер също обяви, че "Южен поток" е много важен стратегически проект за Европа. На експертно ниво работата не е спирала".

Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стой „България има категорична позиция по "Южен поток". Въпреки кризата в Украйна, работата по проекта продължава и не е замразен. Комисар Йотингер също обяви, че "Южен поток" е много важен стратегически проект за Европа. На експертно ниво работата не е спирала". Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стой

Безпаричие изкарва лекари от Варна на протест

Медиците не са получавали пари от месеци

    


Украйна обвини Русия, че трупа войски край границата

Шефът на украинския съвет за сигурност обвини Русия в масирано струпване на военни сили край границата с Украйна, съобщи АП.

Русия е разположила над 80 хил. войници близо до границата, създавайки „заплаха за пълномащабно нахлуване от различни посоки“, каза секретарят на съвета Андрий Парубий на брифинг в Киев.

Русия обаче отрече тези твърдения.

Зам.-военният министър Анатолий Антонов каза в Москва, че Русия е приела искане на Украйна, направено във вторник, за наблюдателен полет над руска територия, за да се разбере, че няма такава заплаха.

Руските сили са установили контрол над украинския Кримски полуостров и президентът Владимир Путин казва, че Москва е готова „да използва всички средства“, за да защити рускоезичните в Източна Украйна, припомня АП.

Вчера украинските специални служби съобщиха, че са арестували в района на Херсон (Южна Украйна) „руски разузнавателен патрул“, дошъл от Крим да събира разузнавателна информация за украинските части, разположени в зоната.

Същевременно министерството на отбраната на Украйна е подготвило предложение до и.д. президент Олександър Турчинов за

допълнителна мобилизация в армията

на около 15 хил. граждани на възраст от 18 до 27 години, съобщи източник от украинското военно ведомство, цитиран от ИТАР-ТАСС. Планира се също така да се удължи срокът на военната служба на намиращите се в момента на срочна служба войници, казал източникът. Според него „засега не се знае за кога ще бъде отложено уволнението им“.

„Необходимостта да се удължи срокът на военната служба, както и връщането към наборна служба, се налагат заради липсата на финансови средства, нестабилната обстановка в страната и неизпълнението на държавната програма за реформиране на армията до 2017 г. за набиране на военнослужещи по договор, а също и заради недостига във воинските части и поделения на въоръжените сили на подготвен личен състав, способен да изпълнява поставените задачи“, се казва в доклада на Турчинов, предоставен от същия източник.

Досегашните планове предвиждаха от 2015 г. украинската армия да се формира изцяло на наемна основа, а последният задължителен набор бе свикан през есента на 2013 г.

Предстои Върховната рада в Киев да гласува за сформиране на Национална гвардия, съставена от най-малко 30 хил. доброволци, която да охранява обществения ред, ядрените обекти и да защитава конституционния ред.

Вчера Турчинов каза, че украинската армия няма да се намеси в Кримския полуостров, контролиран от руските сили.

Също вчера руският в. „Ведомости“ коментира, че небоеспособността на украинската армия може да насърчи сътрудничеството на Киев със Запада в сферата на отбраната. Изданието цитира изказване на украинския министър на отбраната Игор Тенюх пред Върховната рада, че проверка на бойната готовност на украинската армия е дала „неутешителен резултат“. Тенюх признал, че от общо 41 хил. военнослужещи в сухопътните войски на Украйна формално в бойна готовност са 20 хил., но фактически – едва 6000 души.


Министър Стойнев: Борисов прави това, което му каже Ангела Меркел

„България има категорична позиция по „България има категорична позиция по "Южен поток". Въпреки кризата в Украйна, работата по проекта продължава и не е замразен. Комисар Йотингер също обяви, че "Южен поток" е много важен стратегически проект за Европа. На експертно ниво работата не е спирала". Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стой

Кой иска да се намърда в ЦИК?

/КРОСС/ Днес изтича срокът, в който депутати и парламентарни групи могат да предлагат кандидати за членове на ЦИК. Това вече направиха граждански организации.  Окончателното решение за нашите номинации ще вземем днес, защото държахме да чуем представянето на неправителствените организации. Те номинираха 16 свои представители. Аз ръководех изслушването и съм истински впечатлена от предложенията. Перфектно представяне. Аз харесах голяма част от тези предложения, обясни в ефира на Националноторадио зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова. Изключитгелно стойностни. Важни са математиците, разбира се. Но, този път методиката е част от Изборния кодекс. Методика сега няма да се прави, тя ще трябва да се прилага. Затова математиците не са определящи за работата, допълни тя.  Относно референдума Манолова каза, че ако след проверката се докаже валидността на подписите, рефенедум ще се проведе. Мая Манолова обяснява, че 50 процента от квотата на Коалиция за България ще бъдат за представители на гражданското общество. Но Кодексът не дава яснота по какъв начин ще бъдат определени квотите между парламентарните групи. Споровете още към този момент са налице, реагира на колежката си зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева. Тя не назова в аванс кандидатитена партията, но съобщи, че до края на днешния пленарен ден те ще бъдат внесени в деловодството на Народното събрание

Цитат на деня: За Борисов е по-важно да има махленско определение на събитията


За Бойко Борисов е по-важно да има махленско определение на събитията, отколкото да се работи по тях.

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в сутрешния блок на БНТ. Думите му бяха предизвикани от коментар на лидера на ГЕРБ в сряда, че проектът "Южен поток" бил замразен от Брюксел, след като Стойнев не е успял да го защити и да докаже, че е прозрачен. След замразяването обаче в България той продължавал да се строи, за да се "източат пари" от него, каза...

Кметът на Тополовград отива като доброволец в Крим

Кметът на Тополовград Божин Божинов и зам.-председателят на Общинския съвет Красимир Иванов заминават тази събота за Крим като доброволци, съобщи Дарик радио. Целта на посещението им на полуострова е да защитават правата на българската общност там, обясни Божинов. Освен това те ще следят за правилното протичане на референдума. Двамата местни администратори ще останат в автономната република 10 дни. ”Ако се наложи обаче, ще удължим престоя си", заяви Божинов. Божинов покрива с лични средства разходите по пътуването и престоя си. В Крим вече има български доброволци, изпратени от организацията на бившия депутат от ”Атака” Павел Чернев.

Двама загинали при поредна нощ на насилие в Турция

Протестиращите подпалиха офис на управляващата партия

Цветлин Йовчев: Ще контролираме с камери дежурните полицаи

Месец откакто МВР обяви, че ще отвоюва селата от крадците, битовата престъпност бележи 17% намаление - 16 500 престъпления от началото на годината срещу 20 000 за същия период през 2013 г. Това става ясно от интервю на вътрешния министър Цветлин Йовчев пред "Труд".

Четин Казак: Ще заведем дело в Страсбург за майчиния език

/КРОСС/ „Ще заведем дело в Страсбург за майчиния език, ако нещата у нас не се приемат. Това е право на всеки човек, това е европейско право". Така депутатът от ДПС Четин Казак разви тезата, че партията му няма да се откаже от това да се говори и учи на майчин език в смесените региони в България. „Правата на всеки един европеец са дадени и когато той не е съгласен с нещо и не получава нужното внимание в страната си, се обръща към съда в Страсбург. Ние не изключваме да се стигне до такава възможност относно общуването на майчин език в България. Всичко към момента е хипотетично, но и такава възможност не е изключена", обясни Казак. „ДПС не трябва да бъде обвинявана, че си служи с езика на омразата и да бъде поставена на нивото на Атака и ГЕРБ", заяви депутатът от ДПС, като допълни, че именно тези партии си боравили с този език. „ДПС е тук и продължава да е фактор. Една партия трябва да има силата да решава трудни проблеми и да взима трудни решения като не предизвиква съмнения", категоричен бе той в студиото на сутрешния блок на TV7.  

"Защитени професии", нужни на бизнеса, приеха в НС

Сред тях са заварчици, шлосери и асансьорни техници

    


Радомирци се съюзяват, за да помогнат за събирането на средства за операцията на 12 - годишния Иво

Гражданското общество в Радомир се съюзява в благотворителна кауза в помощ на 12 - годишния Иво, предаде репортер на ZaPernik.com.

Момчето страда от тежка болест. Операцията по излекуването му трябва да се направи в чужбина, тъй като в България няма необходимите условия за лечението на Иво.

Както вчера ви съобщихме благотворителен концерт в помощ на 12 - годишното дете от Радомир организират в местното читалище "Напредък - 1895". Концертът ще се...

Продължава

Жилищните сделки в Китай намаляват

Същевременно през първите два месеца на годината е отчетен ръст на инвестициите в сектора на имотите, съпоставим с ръста за цялата 2013 г.

    


САЩ не признават референдума в Крим

Вашингтон ще смята за нелегитимни резултатите от планирания за 16 март референдум по въпроса за статута на Крим, тъй като е убеден, че той не отговаря на украинската конституция и на международното право.

Някой скрил Боинга от радарите и сменил курса?

Специалисти от САЩ предполагат, че пилотът или някой друг човек на борда на самолета може да са изключили транспондерите и да е променил курса.

Парламентът одобри въвеждането на “защитени професии”

За да се стимулират младите хора да се подготвят за непрестижни професии, които обаче са нужни на бизнеса, Министерският съвет ще изготвя списък на защитените професии. Днес депутатите одобриха на първо четене два проекта за промени в Закона за професионалното образование и обучение,  с които се въвеждат защитените професии по региони.

Целта е да се променят обществените нагласи към неатрактивни професии и да се осигурят на пазара на труда необходимите квалифицирани кадри,. Като пример са посочени заварчици, шлосери, строители на релсови пътища и съоръжения, маркшайдери, асансьорни техници и др.

С приетите на първо четене поправки се дава възможност за признаване на неформално придобити знания – такива, придобити извън системата на професионалното образование.

Хасково Новини

ВСС решава за Ситнилски /обновена/

София /КРОСС/ ВСС уволни дисциплинарно Камен Ситнилски. След двучасово обсъждане и двойно гласуване съветът уволни своя колега и бивш заместник главен прокурор. За освобождаването му гласуваха 16 от членовете на съвета. Часове преди безпрецедентното гласуване по предложение на седем от съдебните кадровици срещу Ситнилски беше образувано второ дисциплинарно производство - за натиск върху заместник-главния прокурор Ася Петрова във връзка с работата й по делото "Килърите". До първата дисциплинарна процедура се стигна след летните двучасови протести пред Висшия съдебен съвет с искане за оставката на Ситнилски. Те бяха провокирани от изтекли законни специални разузнавателни средства, правени около кампанията за избор на членове на ВСС от квотата на държавното обвинение. Разговорите на Ситнилски - тогава заместник главен прокурор, с редови магистрати и съдебни началници, бяха разчетени от членове на ВСС като лобиране и натиск, уронващи престижа на съдебната система. След безпрецедентното дисциплинарно производство срещу член на ВСС последва безпрецедентно временно отстраняване на Ситнилски от Съвета. След няколко месечно производство дисциплинарният състав видя в поведението на бившия прокурор нарушения на Етичния кодекс, което по закон може да се санкционира с уволнение, но само ако 17 от членовете на Съвета гласуват "за"

ВСС решава за Ситнилски

/КРОСС/ Висшият съдебен съвет ще решава да бъде ли уволнен дисциплинарно членът на съвета Камен Ситнилски. Часове преди безпрецедентното гласуване по предложение на седем от съдебните кадровици срещу Ситнилски беше образувано второ дисциплинарно производство - за натиск върху заместник-главния прокурор Ася Петрова във връзка с работата й по делото "Килърите". До първата дисциплинарна процедура се стигна след летните двучасови протести пред Висшия съдебен съвет с искане за оставката на Ситнилски. Те бяха провокирани от изтекли законни специални разузнавателни средства, правени около кампанията за избор на членове на ВСС от квотата на държавното обвинение. Разговорите на Ситнилски - тогава заместник главен прокурор, с редови магистрати и съдебни началници, бяха разчетени от членове на ВСС като лобиране и натиск, уронващи престижа на съдебната система. След безпрецедентното дисциплинарно производство срещу член на ВСС последва безпрецедентно временно отстраняване на Ситнилски от Съвета. След няколко месечно производство дисциплинарният състав видя в поведението на бившия прокурор нарушения на Етичния кодекс, което по закон може да се санкционира с уволнение, но само ако 17 от членовете на Съвета гласуват "за". Ситнилски обаче иска отвод на някои от колегите си с различни мотиви, което, ако има отводи, прави събирането на това мнозинство несигурно. Вероятно и затова "резервно" от вчера срещу него беше образувано новото дисциплинарно производство

Кмет настоява пред МОСВ: Средствата за непредвидени дейности по Водния проект да се разходват за асфалтиране

Заложените за непредвидени ситуации средства по Водния проект на Димитровград да бъдат за цялостно асфалтиране на разбитите при ремонтни дейности улици. За това ще настоява кметът на общината Иво Димов пред министерството на околната среда и водите.

Повод за това станаха направени непредвидени разходи в размер на 36 000 лв. за изграждането на шахта. Средствата не са признати от управляващият орган на програмата, по която се изпълнява проектът. Това на практика означава, че в края на реализирането на Водния проект, може да се реализира липса на средства за асфалтиране на участъци, коментира кметът Иво Димов.

Работата по водния цикъл на града трябва да приключи до юли. Всяко забавяне ще води след себе си до санкции, уточни градоначалникът.

Очаква се община Димитровград да получи безвъзмездно Водната кула до изграждащият се нов ЖП надлез. По въпросът, кметът е провел разговор преди дни с зам.-транспортния министър.

В момента тече сделка “Дълг срещу собственост” между БДЖ и Националната компания “Железопътна инфраструктура”, която след прехвърлянето на собствеността ще прехвърли Водната кула на общината, уточни Иво Димов. Една от идеите е водното съоръжение да бъде превърнато в Туристически информационен център.

Димитър Димитров

Променял се профилът на типичния длъжник – задлъжняват все повече младежи

Все повече млади хора взимат лесни и бързи кредити и ги харчат за какво ли не, включително за телефони, дискотеки и други забавления. Трудно обаче тези пари се връщат обратно, направи профил на типичния длъжник у нас Райна Митева от Асоциацията на колекторските агенции.

"Действително има промяна в профила на длъжника. От миналата година наблюдав Все повече млади хора взимат лесни и бързи кредити и ги харчат за какво ли не, включително за телефони, дискотеки и други забавления. Трудно обаче тези пари се връщат обратно, направи профил на типичния длъжник у нас Райна Митева от Асоциацията на колекторските агенции. "Действително има промяна в профила на длъжника. От миналата година наблюдав

"Лудогорец" ще играе "за хората" срещу "Валенсия" и с надежди за четвърфинал


Тази вечер "Лудогорец" ще излезе срещу "Валенсия" в първи осминафинален двубой от Лига Европа.

От щаба на българския шампион демонстрираха, че са наясно с позицията си на аутсайдер в предстоящия сблъсък с именития съперник, но далеч не са се отказали от амбициите си да отстранят тима от Ла Лига.

След драматичното елиминиране на "Лацио" в София преди две седмици, сега "Лудогорец" отново ще разчита на пълни трибуни на Националния стадион "Васил Левски". Срещата започва в...

За националните интереси съм готов и пеша да отида до Брюксел!

Стойнев твърд: Позицията ни за "Южен поток" няма да се промени

    


Преглед на печата, четвъртък, 13 март

СТАНДАРТ: Емигрантите ни пращат 3 млрд. евро Българите в чужбина изпращат на своите близки и роднини у нас над 3 млрд. евро всяка година. Това...

Българският бизнес вече търпи негативи от кризата в Украйна

/КРОСС/ Българският бизнес вече търпи негативи от кризата в Украйна и обтягането на отношенията между Европейския съюз и Русия. Това съобщи за „Преса" председателят на Съюз „Произведено в България" Пламен Грозданов. България изнася за Украйна битова химия, храни, вина и плодове, а внася въглища и метали. Транспортните фирми обаче вече отказват да извършват превози или вдигат цената заради повишения риск в региона. Доскоро за курс в едната посока се плащаха 900 евро, сега цената е 1200 евро. Това е повишение с 33%. В Русия се карат основно лекарства, вина, пресни плодове и зеленчуци. Някои от фирмите вече променят маршрута си през прибалтийските държави, което също оскъпява продукцията. От Националното сдружение на българските превозвачи потвърдиха, че са променили ценовата си политика. „Ситуацията по границите с Украйна се усложнява", коментира заместник-шефът на сдружението Красимир Лалов. „Камионите ни висят по цели седмици на граничните пунктове между Молдова и Украйна. Митниците не работят, не се знае кой е кум и кой сват. Затова повечето от фирмите ни отказват да пращат камионите си в нищото", допълни Лалов.По данни на Съюз „Произведено в България" има неритмичност на доставките на украински черни метали и въглища за България, започват да се бавят и плащанията

Протест и гладни стачки в „Напоителни системи“

Гладуващите вече са двама. Друг служител на дружеството пък оцелява с даряване на кръв

Диетична торта

Необходими продукти: За блата: 250 гр фини овесени ядки 100 мл прясно мляко 3 яйца 1 бакпулвер стевия (или друг натурален посладител) - на вкус 1 ванилия За крема: 200 гр извара 100 мл прясн...

Клисарова: Дуалната система предотвратява отпадането на ученици

Дуалната система предотвратява отпадането на ученици от учебния процес, защото те прекратяват обучението си предимно по социални причини, а така те ще получават средства по време на ученето си. А в...

Има варианти за добив на синьо гориво от находището край „Галата“

Залежите на газ край нос „Галата“ позволявали добив в порядъка на 600 000 кубически метра за денонощие, а до 22 този месец в хранилището в Чирен ще има 202 млн. кубически метра наг...

Без вратички за регистрация на автомобили от чужденци, ще се глобява и с електронен фиш

Народното събрание направи предпоследната крачка във връзка с практиката чужденци да регистрират автомобили в България, за да плащат по-ниски данъци, както и към въвеждането на възможност извършил нар...

Стартира инициатива за сбирка "Социализъм" в Историческия музей на Пловдив

От 17 март музеят стартира кампания за набиране на старинни вещи от времето на социализма. Очакват се предмети, свързани с бита, образованието и училищния живот, културната и трудова дейност, спорта...

Обхватът на търсене на изчезналия малайзийски самолет е 90 хил. кв. километра

Американските следователи подозират, че изчезналият малайзийски самолет е бил във въздуха в продължение на четири часа след последното потвърждение на контакт със земята, пише "Уолстрийт джърн...

Протест срещу руската военна инвазия в Крим организират във Варна

Протест срещу руската военна инвазия в Крим организират във Варна представители на украинската общност в града. Демонстрацията ще започне днес, 13 март, в 13.00 часа пред входа на Община Варна. Организаторите подчертават, че не са представители на организация или партия.

Работниците на протест, блокират входа на Благоевград

Синдикатите в “Напоителни системи”-ЕАД започват стъпаловидни протести. Първият е обявен за днес по обяд на входа на Благоевград и е организиран от най-големия клон в дружеството - “Струма-Места”.

Стойнев: Ние сме от отбора на ЕС

Проектът "Южен поток" не е замразен. Работата на техническо и експертно ниво по него продължава. В неговото изграждане участват водещи европейски енергийни гиганти. Този проект не е само за България, той е полезен за цяла Европа.

Продажбите на дребно в Испания се свиха за втори пореден месец

През януари измерителят на потреблението се е понижил с 0,2 на годишна база

    


Танов отрече Борисов да му е оказвал натиск по случая "Мишо Бирата"

/КРОСС/ "Мисля, че стана ясно, че няма нито едно действие, което да е извършено от Агенция „Митници" след като проведох разговора с премиера Бойко Борисов". Това заяви в сутрешния блок на bTV бившият директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Преди дни Танов беше изслушан от временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около публично огласения телефонен разговор между него и бившия министър-председател Бойко Борисов, в който се съдържат данни за грубо склоняване към тежки престъпления и злоупотреба с власт. Ваньо Танов категорично отрече да му е бил оказван натиск от страна на Борисов по случая. „На Борисов му беше внушено, че Агенция „Митници" действа тенденциозно и е отнела направомерно лицензията на Мишо Бирата. Въпросната фирма има сериозно данъчно нарушение - във въпросния склад за производство на бира е констатирана кула за производство на спирт", каза Танов. Той обясни, че президентът се е обадил на Борисов със сигнал, че митницата действа неправомерно. Той оабче защити и президента, като подчерта, че не вижда нищо нередно в действията му: „Аз не намирам нищо лошо президентът да уведоми премиера, за да се направи проверка". „Премиерът разпореди на Дянков да извърши проверка и да докладва дали има неправомерни действия от страна на митницата. Още тогава доказахме пред Дянков, че няма такива неправомерни действия", добави Танов

"Лудогорец" пуска 1000 допълнителни билета за мача с "Валенсия"


"Лудогорец" пуска в продажба допълнителни 1000 билета за мача с "Валенсия" тази вечер. Те ще се купуват на касите на Националния стадион "Васил Левски" след 10.30 часа.

Изпълнителният директор на българския шампион Ангел Петричев обяви, че в последния момент се е разбрало, че няма да има привърженици на "Валенсия".

"На мача ще има над 40 хиляди зрители. Интересът е огромен. Призоваваме феновете да не чакат последния момент, а по-рано да заемат своите места. Вратите на...

Профилът на типичния длъжник – млад човек с кредит за телефон

Все повече млади хора взимат лесни и бързи кредити и ги харчат за какво ли не, включително за телефони, дискотеки и други забавления. Трудно обаче тези пари се връщат обратно, направи профил на типичния длъжник у нас Райна Митева от Асоциацията на колекторските агенции.

Все повече млади хора взимат лесни и бързи кредити и ги харчат за какво ли не, включително за телефони, дискотеки и други забавления. Трудно обаче тези пари се връщат обратно, направи профил на типичния длъжник у нас Райна Митева от Асоциацията на колекторските агенции. "Действително има промяна в профила на длъжника. От миналата година наблюдав

Ваньо Танов: На Борисов му беше внушено, че Агенция "Митници" действа тенденциозно за Мишо Биртата

Никога не съм имал отделна среща с Мишо Биртата освен в Агенция "Митници". Това заяви пред bTV бившият шеф на митниците Ваньо Танов, след като вчера беше разпитан в парламентарната комисия по скандала с бирената фабрика „Леденика“ за т.нар. Танов гейт и Мишо Бирата.
„Друга среща не съм имал с въпросното лице", каза той. Никога не съм имал отделна среща с Мишо Биртата освен в Агенция "Митници". Това заяви пред bTV бившият шеф на митниците Ваньо Танов, след като вчера беше разпитан в парламентарната комисия по скандала с бирената фабрика „Леденика“ за т.нар. Танов гейт и Мишо Бирата. „Друга среща не съм имал с въпросното лице", каза той.

Протест у нас против руската окупация на Крим

/КРОСС/ Млад мъж обеси чучелото на Янукович пред консулството на Русия на 20-и февруари в знак на протест заради събитията в Украйна, заради което срещу него има подадена жалба.  „Получих призовка на 10-и март в качеството си на свидетел. Впоследствие разбирах, че става въпрос за жалба срещу мен във връзка с чучелото", обясни пред Нова телевизия мъжът. Сергей коментира, че има роднини в Украйна и редовни следи и руските, и украинските медии. В тази връзка той обясни, че руснаци и украинци винаги са живеели спокойно и никога не са се карали, но информационната война настройвала хората едни срещу други. „Притеснителен е фактът, че когато големите играчи на геополитическата сцена търсят своя интерес някъде, най-много страдат хората. Това е проблемът в случая", допълни мъжът. За 13 ч. днес е предвиден протест пред Община Варна против руската окупация на Крим.

Какво е пржена мешавина... и Гугъл не знае

Обяснява ни го Михаил Вешим в "Когато бях морски капитан"

    


Веселин Топалов започва с оптимизъм турнира на претендентите


Българският гросмайстор Веселин Топалов заяви, че е оптимистично настроен преди началото на турнира на претендентите. От днес до 31 март осем състезатели ще се борят за титлата, а победителят ще играе мач за световната корона с шампиона Магнус Карлсен.

Топалов започва с черните фигури срещу Шахрияр Мамедяров от Азербайджан. Във втория кръг ще се изправи срещу финалиста от двубоя за световната титла Вишванатан Ананд.

"Това е вторият ми път в Ханти-Мансийск, но мислех, че ще...

Алек Сандър представя Say that you love me пред 12 000 души

Алек Сандър е поредният гост в авторската рубрика на младия изпълнител Жоро "В устата на вълка".

Великите сили премълчават за самолета

/КРОСС/ Изчезналият самолет „Боинг 777-200" на Малайзийските авиолинии може да е продължил полета си в продължение на няколко часа, след като е била загубена връзката с екипажа, съобщи американският вестник „Уолстрийт Джърнъл". Позовавайки се на източници, запознати с детайли от разследването на инцидента, изданието съобщи, че самолетът е останал във въздуха още около четири часа след изчезването му от радарите. Специалисти от САЩ предполагат, че пилотът или някой друг човек на борда на самолета може да са изключили транспондерите и да е променил курса, отбелязва изданието. Виетнамски самолети не са открили отломки в близост до мястото, където в търсене на изчезналия малайзийски самолет китайски сателити са засекли плаващи обекти, съобщи АФП. „Тази сутрин изпратихме два самолета AN-26, които да инспектират районите около остров Кон Дао, където са забелязани три подозрителни предмета от китайски сателит. Самолетите вече се завърнаха, без да са открили нищо досега", каза заместник-директорът на виетнамската служба за гражданска авиация в шестия ден на търсенето. Вече шести ден светът не знае какво се е случило с малайзийския самолет. През изминалата нощ се появи информация, че Китай е направил снимка от спътник и е открил големи части от по 20 метра. Виетнам обаче отрича. „Черната кутия няма да излъчва сигнал при два случая - ако приземяването е меко, или е имало мек удар, например - кацане в океана

Протестите в Истанбул взеха още една жертва

22-годишен младеж беше убит, а трима други ранени при сблъсъци между антиправителствени и проправителствени групи в истанбулски квартал. За трета поредна нощ в Истанбул, Анкара и други градове на Турция имаше ожесточени сблъсъци между участниците в антиправителстваните протести и полицията., съобщи БНР. Демонстрантите в Истанбул изпратиха в последния му път 15-годишния Беркин Елван, който беше 9 месеца в кома.  Момчето почина преди два дни от раните си, причинени от граната със сълзотворен газ, която беше изстреляна от полицията при потушаването на протестите за парка Гези през месец юни миналата година. Над 15 хиляди души се стекоха в истанбулския квартал "Окмейданъ" за погребението на Биркин Елван, който стана символ на насилието и бруталността на властите. Участниците скандираха "Оставка на Ердоган", "Убийци", "Всички сме Таксим, всички сме Беркин". Погребението се превърна в най - многолюдния антиправителствен протест откакто бяха потушени протестите за парка Гези през миналото лято.  След погребението, което мина без инциденти, полицията използва сълзотворен газ и водни струи, за да разгони демонстранти ,които се насочиха към площада "Таксим". Стигна се до сблъсъци, хора припадаха от задушаване, друга част се барикадираха и хвърляха камъни срещу униформените. Полицията не допусна демонстрантите да навлязат на площада и затвори парка Гези. Часове наред продължиха гоненията из страничните улици, около центъра на Истанбул.  Многолюдни антиправителствени протести се състояха и в Анкара, Измир и Ескишехир, където полицията използва сълзотворен газ, водни струи и специални средства, за да разгони демонстрантите. Според турските медии през последните дни са арестувани над 250 души, десетки са били ранени.

Стойнев: "Южен поток" е важен проект, а политици като Борисов го използват за политически цели

/КРОСС/ „Мога да ви уверя, че въпреки кризата в момента на техническо и експертно ниво работата по проекта "Южен поток" продължава. Това е един важен стратегически проект за Европа и работата по него не трябва да спира. Може да има забавяне на политическо ниво, но работата продължава. Експертната група продължава да работи. Този проект е необходим за България. Ние дадохме мандат на ЕК, защото искаме този проект да се ревизира и да се получат разрешителни за целия проект, а не на парче. Всички министри се убедихме, че Комисията трябва е водеща в този проект. Лошото е, че политици като Борисов използват този проект за свои политически цели. Той като премиер гласуваше така, както Ангела Меркер му казваше - той защитаваше германските интереси, а не българските", заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. „За националните интереси съм готов и пеша да ида до Брюксел и се надявам този проект да се осъществи. Той е важен и за рестартирането на икономиката и за отварянето на нови работни места. Такива пари като 200 милиона няма, защото не сме взели заем все още. Трябва да има подробен план, да има технически план, процедура за избор на изпълнител. Това обаче трябваше да се случи през последните три години и половина, но нищо от това не бе направено. Радвам се, че Плевнелиев застъпи пред Катар предложението, което направих", каза още министърът

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване