Клайдерман провежда урок за млади таланти във Велико Търново

Велико Търново /КРОСС/ Световноизвестният пианист и композитор Ричард Клайдерман ще даде открит урок на млади таланти от Велико Търново. Той ще направи това преди концерта си в старата българска столица.Концертът на Клайдерман е част от програмата, посветена на празника на Велико Търново - 22-ри март и на кандидатурата на града за европейска столица на културата през 2019 г. Както е било при гостуването и на други световноизвестни музиканти, договорихме с прочутия пианист да даде открит урок на наши талантливи деца, каза Нелина Църова, ръководител на Общинската дирекция "Култура".На 10 деца, които са най-изявените пианисти от Детската музикална школа в града. Подборът на десетте деца е оставен на техните ръководители. Просто това е оптималният брой. Децата със сигурност са много повече. За концерта ще бъде докаран един уникален роял "Стейнуей" от Букурещ, обясни Църова.Роялът, който ще пристигне от Румъния, струва 170 000 евро. При транспортирането му в тира ще бъде осигурена стайна температура. Клайдерман лично е избрал рояла за концерта си на 21-ви март във Велико Търново, съобщи БНР.

Рекордно понижение на цените с 2,6% за година

Понижение на цените с 2,6% за последната година изчисли вчера Националният статистически институт. Това е най-високата дефлация на годишна база, която е отчитана досега в България. Февруари е седмият пореден месец с отрицателна инфлация.
През миналия месец цените са паднали с още 0,4%. (Виж графиката.). Понижение на цените с 2,6% за последната година изчисли вчера Националният статистически институт. Това е най-високата дефлация на годишна база, която е отчитана досега в България. Февруари е седмият пореден месец с отрицателна инфлация. През миналия месец цените са паднали с още 0,4%. (Виж графиката.).

Бизнесът иска система за ранно реагиране срещу киберпрестъпления

78% от бизнес организациите у нас смятат, че е необходимо да се създаде система за ранно реагиране на киберпрестъпленията. Това сочи проучване, сред 79 организации от различни сектори. Въвеждането на такава система в България трябва да е приоритет както за бизнеса, така и за администрацията, сигнализираха експерти по IT сигурност.

До 113 млн. лева ще е санкцията от ОП „Околна среда“

113 милиона лева ще е максималният размер на финансовата корекция по проектите на общините с европейско финансиране по програма "Околна среда". ...

Четирима късметлии удариха джакпота

Четирима късметлии спечелиха джакпот от 1 045 155 в първо теглене на играта 6/49 в днешния 21-и тираж на игрите на БСТ, съобщиха от Българския спортен тотализатор.
Всеки грабва по 261 288 лева.
Джакпотите в другите игри на СПОРТ ТОТО обаче оцеляха и във второ теглене на 6/49 джакпотът се очаква да достигне 4 976 000 лева. Четирима късметлии спечелиха джакпот от 1 045 155 в първо теглене на играта 6/49 в днешния 21-и тираж на игрите на БСТ, съобщиха от Българския спортен тотализатор. Всеки грабва по 261 288 лева. Джакпотите в другите игри на СПОРТ ТОТО обаче оцеляха и във второ теглене на 6/49 джакпотът се очаква да достигне 4 976 000 лева.

Брахими: Дамаск бави преговорите с опозицията

/КРОСС/ Дамаск бави усилията за подновяване на преговорите в Женева за прекратяване на гражданската война в Сирия. Това заяви пред Съвета за сигурност на ООН пратеникът на ООН и Арабската лига Лахдар Брахими. Според него правителството е предприело „тактики на забавяне", а участието на президента Башар Асад в предстоящите избори ще затрудни посредническите усилия, предаде АФП.Брахими информира на закрита сесия членовете на Съвета за ситуацията, след като вторият кръг преговори за мир в Женева се провали на 15 февруари. По думите му сирийското правителство е обявило, че иска да дискутира всички проблеми, но създава ясното впечатление, че прибягва до маневри за забавяне на процеса.Посредникът подчерта, че опозицията, от своя страна, е одобрила основните положения на преговорите в Женева и по-точно създаването на преходен орган за управление в Сирия.

Две кандидатури за поста главен съдебен инспектор

След провалилия се опит на съдия Веселина Тенева да заеме позицията и липсата на кандидати в продължение на месеци, сега за поста ще се борят съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова

"Литекс" изпусна ценни точки при домакинско равенство с "Черно море"


С нулево равенство между "Литекс" и "Черно море" започна плейофната фаза в първата седмица на А група.

На свой терен отборът от Ловеч пропусна възможността да поведе с две точки пред шампиона "Лудогорец", който почива в първия кръг. Все пак оранжевите излязоха начело в класирането с равен брой точки - по 58, но по-добри показатели в директните мачове. 

Възпитаниците на Златомир Загорчич имаха превъзходство през целия двубой с "Черно море", но добре подредената отбрана на...

Медиите създават политиците

 Медиите създават рейтингите на политиците. Ако даден политик не е показван по телевизията, по радиата, чрез печата - той ще се срине, но, ако го прави умело ще създава впечатление, че работи. Това коментира в ефира на Би Ти Ви дългогодишният пиар специалист на БСП Нидал Алгафари.

"Рейтингите са медиини понятия. Затова дали един политик е с висок или нисък рейтин - се определя от медиите", допълни той.

"Двама политици са на пазара в момента...

Продължава

Армията на Украйна: боен дух без шансове за победа?

Руската армия е 10 пъти по-голяма с 20% по-нова техника

    


Четирима удариха джакпота в първо теглене на 6/49

София /КРОСС/ В днешния 21-и тираж на игрите на БСТ четирима участника спечелиха джакпот от 1 045 155 в първо теглене на играта 6/49, като всеки грабва по 261 288 лева. Две от шестиците в Русе и Габрово са спечелени с квитанции на стойност 2,10 лева от 3 обикновени комбинации. Третата е спечелена във Варна с квитанция на стойност 2, 80 от 4 обикновени комбинации, а четвъртата в Ботевград, с абонаментен фиш за 10 тиража. Джакпотите в другите игри на СПОРТ ТОТО обаче оцеляха и още по-атрактивни суми очакват тото късметлиите в неделя. Във второ теглене на играта 6/49 джакпотът се очаква да достигне 4 976 000 лева. За играта 6/42 очаквата сума е 111 000.В днешния тираж печелившата комбинация в първо теглене на играта 6/49 беше 6, 7, 11, 18, 22, 32, а във второ теглене на същата игра- 11, 29, 31, 32, 39, 43. За най-старата игра в ТОТО 2 днес бяха подадени броя 428 161 квитанции, а постъпления бяха 1 228 080 лева.За играта 6/42 днешните късметлийски цифри бяха 20, 28, 32, 34, 41, 42. В първо теглене на играта 5/35 изтеглените числа бяха 2, 7, 8, 13, 25, а във второ теглене на същата игра маркираните числа бяха 1, 3, 14, 19, 27. В играта Тото Джокер бяха изтеглени позициите 2, 1, 7, а късметлийските цифри бяха 1, 3, 1.Във „Втори ТОТО Шанс" традиционната голяма награда за тиражите в четвъртък е сумата от 10 000 лева, която днес грабна играч от Перник.Следващият 22-и тираж е специален за играта 6/49. Цената на залог за една комбинация е 1

ЕС и САЩ се ангажират да премахнат всички такси върху двустранната търговия

Американският президент Барак Обама и лидерите на Европейския съюз ще обещаят да премахнат всички тарифи при двустранната търговия. Амбициозната стъпка към най-мащабното споразумение за свободна търговия ще бъде направена на срещата на върха на 26 март, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на проекта за изявление на форума. Съвместната декларация цели да преодолее напрежението около предложението на САЩ да намали своите тарифи с по-малко от очакването на ЕС и след като Брюксел обеща да премахне почти всички тарифи от страна на ЕС. "ЕС и САЩ са твърдо ангажирани да изготвят цялостно и амбициозно споразумение за Трансаталнтическо търговско и инвестиционно партньорство", се казва в проекта. "Тези цели включват елиминиране на всички такси върху стоките в двустранната търговия". Тарифите между САЩ и ЕС вече са понижени, но Брюксел и Вашингтон търсят максимални икономически ползи от трансаталнтическата търговия, чрез отпадане на всички бариери за бизнеса. Но за пазар от 815 милиона души, всички действия за понижаване на търговските разходи се възприемат като направени в интерес на компаниите, по-специално за тези от автомобилостроенето като "Форд", "Дженерал Моторс" и "Фолксваген", които имат заводи и в ЕС, и в САЩ. Европейските коли, внесени в САЩ, се облагат с 2% такса, докато ЕС има 10% такса за американски коли.

ДКЕВР определи цените за достъп до електропреносната мрежа и ЕРП

На проведено днес закрито заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) прие решение, с което утвърди на "Електроенергиен системен оператор" ЕАД цени за достъп до електропреносната мрежа, съобщиха от регулатора.

Арктическата столица на Русия с интерес за развитие на детския отдих във Варна

Инвеститорски интерес и възможности за развитие на детския отдих проявиха представители на руския град Нурилск по време на среща с представители на община Варна, научи Moreto.net. Руската делегация бе водена от кметът на Нoрилск Олег Курилов и председателят на общинския съвет Роман Сотников.

Администрацията задължена да предоставя услуги на едно гише от 2015 г.

Администрацията се задължава да предоставя комплексно административно обслужване или както е известно - на едно гише, от 1 януари 2015 г. Това реши парламентът, който одобри на второ четене промени в Административно-процесуалния кодекс (АПК).   Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева обяви промените за "революция в предоставянето на услуги на граждани и бизнеса". Очакваният ефект е спестяване на 30 млн. лв. разходи на държавата годишно, време и средства на гражданите и на бизнеса.   За да се случи революцията обаче, е необходимо до началото на годината да заработи единният системен интегратор на данните, чрез който ще става служебната обмяна на информацията между отделните администрации, твърдят специалисти. Към момента това все още не е факт, като няма яснота кога ще стане. От ресорното министерство на транспорта дори твърдят, че има съпротива от някои ведомства да се включат в обменът на данните.   Другото, което трябва да се случи за да има революция, е решаването на проблема с електронната индентификация. До момента правителството няма позиция по този въпрос, а идеята на ГЕРБ личните карти да станат електронни от 2015 г. е изоставена, стана ясно от обясненията на министъра на транспорта Данаил Папазов. Пред Medipool той заяви, че все още няма решение по въпроса, а личното му мнение е, че това трябва да става с отделна електронна карта.   Липсата на решение по този проблем е основната причина електронните услуги да не се ползват в момента масово от гражданите. Причината е, че при заявяване на услугата по електронен път с електронен подпис, заявителят трябва да отиде до определен административен орган, за да получи готовия документ на хартия, който впоследствие му се изисква от друга администрация.   Промените в АПК   Одобрените от парламента промени в АПК дават дефиниция на понятието комплексно административно обслужване. При него гражданите ще подават само едно заявление в съответната администрация, с което ще искат предоставяне на определена услуга.   Всички административни органи, в това число органите на съдебна власт и общините, са длъжни да осигурят и обменят необходимата информация и да извършат услугата, изискана в заявлението.   Срокът за предоставянето на информацията от една администрация на друга е три дни, предвиждат промените.   Дава се възможност, когато искането се отнася до комплексното административно обслужване, заявяването на услугата да става пред всеки административен орган, който е част от системата. Това означава, че заявлението за комплексна услуга ще може да се подава в най-близкия до гражданина или бизнеса административен орган.   Заявяването на услугата може да става по пощата, по електронен път или на гише, решиха още депутатите. По този начин се улесняват хората в отдалечени населени места, които искат да заявят услуга по пощата. От друга страна тези, които имат електронен подпис, могат да го направят и онлайн.   Организациите, предоставящи обществени услуги, се задължават да предлагат комплексно обслужване. Това засяга дейността на електроразпределителните дружества, ВиК дружествата, мобилните оператори и др., които в момента не прилагат правилата за административно обслужване и определят свои срокове, които често не спазват.   С новите разпоредби различните администрации могат да се споразумяват да изграждат и общи центрове за предоставяне на услуги, предвиждат още промените.   На администрациите се забранява да изискват от гражданите и фирмите информация или документи, които са налични при тях или при друг административен орган. Те са длъжни да си ги осигуряват служебно.   До 1 януари 2015 г. администрациите трябва ускорено да осигурят автоматизиран обмен на данни, за да не се налага да ги обменят на хартиен носител. След този срок администрациите, които нямат междурегистров обмен, трябва да осигурят достъп на служители до регистри, по електронна поща, на хартия за обмен на информация, или да въвеждат по-широко практиката на деклариране на данни в заявлението, без да се представят документи.   До момента са свързани само 34 регистъра   До момента са свързани 34 от най-важните регистри, сред които са Търговският и ЕСГРАОН, на 14 администрации. Съпротива има от страна на ведомства на МВР и на Министерството на финансите (митниците и данъчните) за свързване в общия обмен на информация заради "страх от пробив в системата и изтичане на информация", коментираха правителствени източници пред Mediapool.   Няма проблем това да се случи, защото вече работи Единната електронна съобщителна мрежа на държавната администрация. Тя беше създадена, за да свърже всички институции на централната и общинската администрация. Към момента броят на свързаните ведомства и техните подразделения е 1300.   Отделно бяха разработени нови 50 вътрешни електронни административни услуги и 24 електронни услуги за граждани. Предстои внедряването на 50 електронни административни услуги за Столичната община и 12 пилотни комплексни услуги в община Велико Търново, Изпълнителна агенция "Морска администрация“ и Българската агенция по безопасност на храните, за което бяха похарчени над 30 млн. лв. от еврофондовете.   Тези услуги бяха разработени още по времето на ГЕРБ, но въвеждането им се бави заради липсата на единния системен интегратор.   Под риск е и изпълнението на проекта за изграждане на интернет в 72 села, който се финансира с 39 млн. лв. от оперативна програма "Регионално развитие". По него все още не е сключен договор с изпълнителя, а проектът трябва да бъде завършен до есента на 2015 г., за да не загубим парите.   Дългият път на комплексното административно обслужване   Дали заложеното комплексно административно обслужване ще се случи през новата година, предстои да видим. Досегашният осемгодишен опит не даде резултати. За първи път предоставянето на услуги на едно гише беше въведено още по време на тройната коалиция с Наредбата за административно обслужване от 2006 г. В нея е предвидено задължение административните органи служебно да осигуряват всички издавани от тях документи, необходими за предоставяне на административни услуги.   През 2008 г. в Закона за електронното управление се въвеждат еднократното събиране и създаване на данни, служебното уведомяване и автоматизираното предоставяне.   Въпреки това администрациите продължават да изискват документи до днес. Причината е, че регистрите на отделните администрации не са свързани, защото някои не искат да си говорят помежду си.

Шефът на отдел "Корупция" в ДАНС подал оставка

София /КРОСС/ Ръководителят на отдел "Корупция" в Държавна агенция национална сигурност (ДАНС) Диана Павлова е подала оставка преди няколко седмици, това научи "Капитал" от два независими източника в службите за сигурност.Служители на агенцията коментираха пред "Капитал", че мотивът не е ясен, като в средите се спекулира между липсата на резултати в борбата срещу корупцията, констатирана в доклада на ЕК, течът на информация за разлседването срещу Христо Бисеров и лични причини.Подалата оставка Павлова се ползва с доверието на Цветлин Йовчев, разказаха източници на "Капитал" от агенцията.Оставка е подал и ръководителят на сектор "Противодействие на корупция в съдебната система" в отдела на Павлова.Отдел "Борба с корупцията" е сред най-ключовите центрове за влияние в сектора за сигурност. Там са абсолютно всички оперативни дела, разработки и досъдебни производства за корупция по високите етажи на властта. Магистрати коментират, че сектор "Корупция в съдебната система" също е изключително ключов. Събираната там информация за съдии, прокурори и следователи предоставя възможности за натиск и влияние над съдебната система.През седмицата директорът на ДАНС Владимир Писанчев коментира, че откакто е поел агенцията (след злополучният избор на Делян Пеевски) има 3-4 случая на изтичане на информация от ДАНС, след като поех агенцията: "Горе-долу са толкова. Няма увеличение

ДКЕВР прие решение за цени за достъп до електропреносната и електроразпределителните мрежи

/КРОСС/ На проведено днес закрито заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) прие решение, с което утвърди на „Електроенергиен системен оператор" ЕАД цени за достъп до електропреносната мрежа, както следва: 1. За производители на електрическа енергия, произведена от слънчева или вятърна енергия, която се изкупува по преференциални цени - 2,45 лв./ МВтч, без ДДС.2. За производители на електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници, различни от слънце и вятър, която се изкупува по преференциални цени - 0,00 лв./ МВтч. Цените се дължат на „Електроенергиен системен оператор" ЕАД от всички производители на електрическа енергия от възобновяеми източници, която се изкупува по преференциални цени, независимо от мястото на присъединяване. Производителите, присъединени към електроразпределителните мрежи, заплащат цените на операторите на електроразпределителните мрежи, които да ги превеждат на „Електроенергиен системен оператор" ЕАД. Утвърдени са и цени за достъп до електроразпределителните мрежи на „ЧЕЗ Разпределение България" АД, „ЕВН България Електроразпределение" ЕАД и „ЕНЕРГО - ПРО Мрежи" АД за производители на електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници, която се изкупува по преференциални цени - 0,00 лв./ МВтч. Предвид на това, че приетите цени за достъп се различават от определените с решение № Ц-33/14.09.2012 г

Глобалната рекламна мрежа DRAFTFCB променя името си на FCB

/КРОСС/ Шест месеца след като пое поста главен изпълнителен директор на Draftfcb, Картър Мъри променя името на агенцията на FCB (Foote, Cone & Belding).„Два различни бранда, Draftfcb и FCB се сляха в един преди седем години", каза Мъри. „Компаниите се обединиха и предлагат услугите си под един покрив. Дошло е време да опростим нашия бранд и това да отразява целеустремеността и фокуса на нашата идентичност."Глобалната мрежа вече ще се казва FCB (Foote, Cone & Belding) и ще отдава нужното на местния елемент на всеки пазар по света. В общия случай всеки пазар ще прибави към основното име града, в който оперира, например FCB Shanghai, FCB Paris или FCB Chicago, посредством диагонална линия, която пресича "B" и първата буква от името на града на локалната агенция. На някои пазари ще се прибави името на придобитата компания, като например в Лондон, където офисът ще се казва FCB Inferno, поради значението на бранда, с който е станало сливането. В случаите, когато някоя агенция е специализирана в дадена област, то тя ще се казва така, например FCB Health. В по-редки случаи ще се използва името на доказан и високо ценен криейтив лидер за подсилване на репутацията и перспективите на въпросната агенция. Такъв е случаят в Ню Йорк, където агенцията ще се казва FCB Garfinkel.От днес всички офиси по света въвеждат новия бранд с ярко цветно лого

Джулиана Гани си беляза бедрото

Горещата плеймейтка Джулиана Гани добави още един татус върху тялото си. Родната моделка се похвали, че новата й рисунка е посветена на любимия й мъж Роман.

24 предложения за членове на ЦИК

/КРОСС/ 24 предложения за членове на Централната избирателна комисия са постъпили в деловодството на Народното събрание до 18 ч. на 13 март 2014 г.  Номинациите са от народни представители, парламентарни групи, както и от парламентарно непредставени партии и коалиции, с чиито кандидатски листи са избрани членове на Европейския парламент.Предложенията, по реда на постъпването, са следните:НДСВ - Иванка Атанасова Грозева;Коалиция от партии „Синята коалиция" - Ивайло Кирилов Ивков;ДПС - Севинч Османова Солакова за секретар, за членове - Ерхан Юксел Чаушев, Метин Мехмедов Сюлейманов;ГЕРБ предлагат Маргарита Иванова Златарева за председател и за член на ЦИК. Номинирани за членове са Емануил Христов Христов, Йорданка Цвяткова Ганчева, Мария Христова Бойкинова, Румен Лилянов Цачев, Георги Славчев Баханов и Цветозар Томов Томов - номиниран от осем неправителствени организации.От името на ПГ на „Атака" Павел Шопов предлага за заместник-председател на ЦИК Мария Веселинова Мусорлиева и за член Владимир Георгиев Пенев.Мая Манолова, Сергей Станишев, Атанас Мерджанов, Спас Панчев, Деница Караджова, Петър Курумбашев, Александър Паунов от името на ПГ на Коалиция за България предлагат за председател на ЦИК Ивилина Вергинова Алексиева, предложена от Института за модерна политика и подкрепена от още 14 неправителствени организации

Мешерето забранява фейсбук на малките ромки

Бургас /КРОСС/ Мешерето може да забрани достъпа до фейсбук за момите си. Това съобщи неформалният ромски лидер в Бургас Митко Доков. Самият той е инициатор забраната да влезе в сила колкото се може по-скоро.Според традициите на ромската общност обаче решението трябва да бъде взето от авторитетния орган - Мешерето. Съветът ще заседава в разширен състав и се очаква на него да присъстват между 30 и 50 души. Те ще се съберат в края на април или най-късно в началото на май, но при всички случаи преди Гергьовден, каза Доков, който твърди, че е член на Мешерето от 10 години."Социалните мрежи са много опасни. Особено за младите. Невръстни момичета попадат най-често в трафик и стават проститутки след невинни запознанства във фейсбук. Сводниците се прикриват зад фалшиви профили, набелязват си момичета. Всичко започва като невинно запознанство и флирт. В един момент тези мъже карат момичетата да се влюбват в тях, обещават им дори и брак и докато се усетят, стават жертва на трафик", защити позицията си Митко Доков. Той очаква Мешерето да излезе с решение за забрана на Фейсбук и след това да задължи родителите да ограничат достъпа до социалните мрежи на децата си. "Роми във фейсбук - това звучи като вица", коментираха пък морски вълци, съобщи standartnews.com.

24 предложения за 21 места в ЦИК

Предложенията са постъпили в деловодството на НС до 18.00 часа

Първа детска затворническа ясла отвори в Сливен

Първата в страната затворническа детска ясла отвори вчера в сливенския затвор. Тя е към обновения му медицински център, капацитетът  е 10 деца. В яслата ще живеят майки и бебетата им, докато навършат 1 г. Всичко е като в останалите ясли с изключение на решетките по прозорците.
 След 3 месеца 26-годишната Николинка от плевенското с. Чомаковци ще... Първата в страната затворническа детска ясла отвори вчера в сливенския затвор. Тя е към обновения му медицински център, капацитетът е 10 деца. В яслата ще живеят майки и бебетата им, докато навършат 1 г. Всичко е като в останалите ясли с изключение на решетките по прозорците. След 3 месеца 26-годишната Николинка от плевенското с. Чомаковци ще...

В Съвета за сигурност е подготвена проекторезолюция за териториалната цялост на Украйна

В Съвета за сигурност на ООН е подготвен проект за резолюция в подкрепа на териториалната цялост на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. В подготвянето на документа участие са взели поддръжници на новата влас...

СЛЕДИ LIVE ТУК: Лудогорец - Валенсия 0:3, Безяк изпусна дузпа

Лудогорец посреща Валенсия в мача на годината за българския футбол. От 20,00 ч. на "Васил Левски" започва първият 1/8-финал от Лига Европа. Над 40 000 зрители се очакват по трибуните, а ако ...

От блоговете: Новините от Крим като остарели вицове


Препубликуваме текста от блога на Пейо Попов - "Трънги и блогинки":

Старите вицове са лесен и най-вече забавен начин да се разбере същността на историческа епоха, която трябваше да е безвъзвратно отминала. За съжаление, когато гледам новини все по-често се сещам за вицове от времето на СССР и ми е повече страшно, отколкото смешно. За да изкажа отвращението си по-добре, ето опит за описание на актуалните събития в Крим като всяко от долните изречения е виц от времето на нахлуването на...

Премиерът на Алжир подаде оставка

/КРОСС/ Министър-председателят на Алжир Абделмалек Селал подаде оставка, за да оглави предизборния щаб на 77-годишния президент на страната Абделазиз Бутефлика. Последният, от своя страна, обяви кандидатурата си за участие в президентските избори, насрочени за 17 април тази година. Както беше съобщено от правителствената информационна агенция Algerie Press Service, за временно изпълняващ длъжността премиер е назначен министърът на енергетиката Юсеф Юсфи.

Ултиматум в “Ботев” - Лига Европа или глоби

Мажоритарният собственик на “Ботев” (Пд) Цветан Василев ще наложи глоби на всички нива в клуба, ако отборът не се класира за Лига Европа.

 Точният размер на финансовата санкция за всеки футболист, треньор и член на административния и спортния щаб ще е различен и ще е процент от възнаграждението - между 30 и 50. Босът за първи път заговори за под Мажоритарният собственик на “Ботев” (Пд) Цветан Василев ще наложи глоби на всички нива в клуба, ако отборът не се класира за Лига Европа. Точният размер на финансовата санкция за всеки футболист, треньор и член на административния и спортния щаб ще е различен и ще е процент от възнаграждението - между 30 и 50. Босът за първи път заговори за под

Жертвите на газовата експлозия в Ню Йорк станаха 7

Спасителните екипи са открили още едно тяло под развалините на двете сгради в Манхатън, които вчера се сринаха до основи след мощна газова експлозия. Така броят на жертвите достигна седем души. Други 69 души бяха ранени, като някои са в тежко състояние.

Силният екип е ключов фактор за успеха на една компания

България е на водещо място по софтуерни специалисти с добри познания за хардуер, коментира Любен Белов

    


36 задържани деца при последните протести в Анкара

Децата са били освободени днес след разпит от прокурора от Отдела за разследване на престъпления, извършени от непълнолетни, към главната Анкарска прокуратура

Сватбеният бизнес – масово в сивата икономика

Близо 60 на сто от работещите в областта на сватбените услуги са в сивия сектор. Те не плащат данъци и не подлежат на никакъв контрол от страна на...

Социалните осигуровки няма да се вдигат, дефицитът на ДОО е над 3.5 млрд. лв.

Повишаване на осигуровките за пенсии и за безработица на този етап не е възможно, заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов (ДПС) по повод искането на КНСБ осигуровките за двата фонда да се повишат с по един процент. Увеличаването на осигурителните вноски за пенсия и безработица е правилна мярка, но на този етап правителството няма да ги променя, тъй като това ще създаде рискове на пазара на труда, каза Адемов в четвъртък на блиц-контрола в социалната парламентарна комисия. Рисковете се крият в това, че разходите за труд ще се увеличат, а разполагаемите доходи на работниците и служителите ще намалеят, тъй като осигурителната вноска и за фонд "Пенсии", и за фонд "Безработица" се споделя между работодателя и работника в съотношение 60:40, каза министърът. Промяна няма да има до края на годината, подобна мярка може да се обсъжда по-нататък, допълни той. Адемов подчерта, че тази дискусия е важна. "По какъв начин ще трябва да балансираме бюджета на Държавното обществено осигуряване? Единият начин е чрез увеличаване на осигурителните вноски, а другият - това да се покрива с дефицит", каза той. Към момента дефицитът в бюджета на общественото осигуряване е над 3.5 милиарда лева. Предстои темата да се обсъди заедно с работодателите в Националния съвет за тристранно сътрудничество, за да се опитаме да се обединим около една позиция – по какъв начин да балансираме бюджета на ДОО, заяви социалният министър.  

Осигуровките за пенсии и безработица няма да се вдигат, дефицитът на ДОО е над 3.5 млрд.

Повишаване на осигуровките за пенсии и за безработица на този етап не е възможно, заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов (ДПС) по повод искането на КНСБ осигуровките за двата фонда да се повишат с по един процент. Увеличаването на осигурителните вноски за пенсия и безработица е правилна мярка, но на този етап правителството няма да ги променя, тъй като това ще създаде рискове на пазара на труда, каза Адемов в четвъртък на блиц-контрола в социалната парламентарна комисия. Рисковете се крият в това, че разходите за труд ще се увеличат, а разполагаемите доходи на работниците и служителите ще намалеят, тъй като осигурителната вноска и за фонд "Пенсии", и за фонд "Безработица" се споделя между работодателя и работника в съотношение 60:40, каза министърът. Промяна няма да има до края на годината, подобна мярка може да се обсъжда по-нататък, допълни той. Адемов подчерта, че тази дискусия е важна. "По какъв начин ще трябва да балансираме бюджета на Държавното обществено осигуряване? Единият начин е чрез увеличаване на осигурителните вноски, а другият - това да се покрива с дефицит", каза той. Към момента дефицитът в бюджета на общественото осигуряване е над 3.5 милиарда лева. Предстои темата да се обсъди заедно с работодателите в Националния съвет за тристранно сътрудничество, за да се опитаме да се обединим около една позиция – по какъв начин да балансираме бюджета на ДОО, заяви социалният министър.  

Ангел Божилов: Енергийната система има резерви да издържи още година

Справедливото увеличение на тока е между 35 и 40%, коментира изпълнителният директор на „Обединени енергийни търговци" ООД

    


Нарушения в полицията

София /КРОСС/ Столичната дирекция на вътрешните работи и областни дирекции са охранявали физически и юридически лица като подизпълнители на частни фирми. Това показва доклад от проверката на инспектората на МВР, с който bTV разполага.Освен че са нанесени финансови загуби за ведомството, нарушенията са застрашили безопасността на полицейски служители.На 10 декември миналата година в ефира на предаването „Тази сутрин" вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев съобщи за скандални нарушения в работата на СДВР. След тези негови думи bTV изиска доклада на инспектората на МВР от проверката по тези нарушения, според закона за достъп до обществената информация.В периода 2008-2013 г. са действали над 750 договора на СДВР и областни дирекции с близо 50 охранителни фирми, с които държавните органи на практика се съгласяват да бъдат подизпълнител в частна охранителна дейност.Инспекторите отделят значително място в доклада на договор с фирма „СТРОНГ-ЕС", подписан през септември 2008 г., когато вътрешен министър е настоящият председател на Народното събрание Михаил Миков.Според проверяващите, полицейските сили на практика са охранявали физически и юридически лица, което е довело до загуби от десетки милиони левове. Нещо повече - освен финансовите загуби, нарушенията са застрашили безопасността на полицейски служители

Нарушения в полицията

София /КРОСС/ Столичната дирекция на вътрешните работи и областни дирекции са охранявали физически и юридически лица като подизпълнители на частни фирми. Това показва доклад от проверката на инспектората на МВР, с който bTV разполага.Освен че са нанесени финансови загуби за ведомството, нарушенията са застрашили безопасността на полицейски служители.

Зам.-министър хвали здравната стратегия, била харесана от СЗО, Световната банка и ЕК

Световната здравна организация (СЗО), Световната банка и Европейската комисия одобряват Националната здравна стратегия (2014-2020), похвали се заместник-министърът на здравеопазването Чавдар Славов по време на обсъждането на документа в парламентарната здравна комисия в четвъртък.   По думите му, ЕК е харесала и екшън-плана към документа, което дава повод на управляващите да очакват добро финансиране. Към настоящия момент обаче, както Славов призна, парите за здравеопазване са малко и едва ли могат да покрият всички дейности и мерки, залегнали в стратегията.   Славов потвърди, че Брюксел иска от България да намали броя на болниците, като обясни, че те няма да бъдат "затваряни", а "преструктурирани" и "сливани", но каза, че все още няма информация колко и кои ще бъдат първите болници, в които това ще се случи.   Това е политика на ЕК, която не се отнася само за България, допълни заместник-здравният министър и даде пример с Германия, където вследствие на преструктуриране вече има с 300 болници по-малко – около 2000.   Председателят на здравната комисия Нигяр Джафер обясни, че ще подкрепи стратегията с гласа си, защото в него "за пръв път" са разписани "някои непопулярни, но необходими мерки". Сред тях е държавата да се ангажира поетапно да изплаща вече цялата здравна вноска на чиновниците и другите служители, които осигурява – това е така и сега по закон, но парите се бавят и това, според съсловните и пациентските организации, е една от причините за станалите традиционни ежегодни кризи в здравеопазването.   Джафер допълни, че стратегията предвижда да се пристъпи към въвеждането на допълнителни здравно-осигурителни фондове, през които да минават част от събраните средства от здравни вноски. Тази идея витае в правителството от есента, но все още няма ясна концепция колко фонда да бъдат създадени и как да се разпределят парите през тях.   Един от вариантите, който е "най-вероятно да бъде реализиран", по думите на здравния министър Таня Андреева, е 8-процентната здравна вноска да се дели между новооткритите фондове и НЗОК в съотношение 2 към 6 процента.   Други заложени мерки в стратегията включват въвеждането на т.нар. "е-здравеопазване", създаването на социални медицински центрове за хора,без здравно осигуряване поради бедност. "Ще се наблегне и на дейностите по профилактика, скрининг и ранна диагностика, разработването на националната здравна карта, заради която си тръгваха министри", допълни Джафер.   В стратегията не е разписано нищо по отношение на достъпа на населението до лекарства и медицински изделия, което е ключов елемент от здравеопазването, отправи критика главният секретар на Българския фармацевтичен съюз (БФС) Светослав Крумов, макар че организацията като цяло подкрепи идеята за документа.   Зам.-министърът Чавдар Славов го увери, че тя ще може да се допълва в движение.   Председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) Борислав Миланов обаче каза, че "да залагаме нещо, което после години наред ще променяме, е, меко казано, несериозно".   "На път сме да пресолим ястието, което готвим за години напред", коментира той и допълни, че всяка грешка в законодателството може да коства между 3 и 5 години работа.   Депутатът от ГЕРБ Семир Абумелих каза, че се колебае дали да подкрепи стратегията, защото "от една страна е много добра", но цитира статистически данни, според които само 22 процента от хората у нас са доволни от нивото на здравеопазването. "Движим се по ръба, а здравеопазването е втората най-важна тема за хората след работните места", отбеляза той.   На заседанието си в четвъртък здравната комисия трябваше да приеме преработения вариант на стратегията, но представителите на ГЕРБ настояха да се запознаят с предложенията по стратегията и едва след това документът да се постави за гласуване.   Членовете на комисията се разбраха това да стане на извънредно заседание другата седмица.   Психиатрите спорят дали да искат от държавата финансиране по клинични пътеки   Парламентарната здравна комисия обсъди дали да бъдат въведени клинични пътеки в психиатричната помощ, която към момента се финансира от държавния бюджет.   Такова предложение бе записано в текста на Националната здравна стратегия след предложение от гилдията на психиатрите, но после се оказа, че не всички в бранша подкрепят идеята. Някои се обявяват в подкрепа на идеята за комбиниран вариант.   "Парите са едни и същи и всички са държавни, независимо от колко източника идват", каза депутатът от БСП Емил Райнов, който беше управител на НЗОК по времето на Тройната коалиция.   Според Славов, въвеждането на клинични пътеки в психиатричната помощ ще даде възможност и на частния сектор да сключва договори със здравната каса.   Представителят на ГЕРБ Кирил Добрев отбеляза, че в България няма болници, които да осигуряват продължително психиатрично лечение, каквото често се налага за някои пациенти. По отношение на цялостната визия за стратегията, той каза, че "остава умерен песимист".

САЩ готови за „много сериозни стъпки” срещу Русия

Ако не промени позицията си за референдум в Крим

Липсата на страх пази лунатиците от падане

Pазказите за сомнамбули са пълни с невероятни случки. Неспокойните нощни души могат да извършат изумително ловки и опасни пътешествия. Тяхната способност за ориентация е необяснима. Случва се да излизат от прозорци, да ходят по покриви, да се спускат по водосточни тръби. Известен е случаят с лунатик във Франция, който Pазказите за сомнамбули са пълни с невероятни случки. Неспокойните нощни души могат да извършат изумително ловки и опасни пътешествия. Тяхната способност за ориентация е необяснима. Случва се да излизат от прозорци, да ходят по покриви, да се спускат по водосточни тръби. Известен е случаят с лунатик във Франция, който

Невъзможността на работодателя да прекрати едностранно трудов договор е недостатък на КТ

/КРОСС/ „Визията за развитие на българската икономика към 2020 г. включва постигането на интелигентен, устойчив, приобщаващ и териториално балансиран икономически растеж, с цел повишаване на жизнения стандарт чрез въвеждане на конкурентно образование и обучение; създаване на условия за качествена заетост и социално включване; осигуряване на благоприятна бизнес среда, насърчаване на инвестициите, прилагане на иновативни решения и повишаване на ресурсната ефективност; гарантиране на достъпно и качествено здравеопазване. В изпълнение на общия програмен приоритет на правителството МИЕ провежда прозрачна политика в областта на икономиката, енергетиката и туризма. Усилията са насочени към постигане на динамично конкурентоспособно развитие на икономиката, базирано на иновациите, оптимизиране на производствените вериги и секторите с висока добавена стойност, както и развитие на зелена и енергоефективна икономика, като гаранция за устойчив растеж", заяви зам.-министърът на икономиката Анна Янева пред участниците в Националния форум „Предизвикателствата пред развитието на Република България през програмния период 2014-2020". В краткосрочен план дейността на Министерството на икономиката обхваща изпълнението на няколко основни задачи, сред които стимулиране на малкия и среден бизнес чрез улесняване на достъпа до финансиране, интернационализация, обучение и иновации, допълни Янева

Кола се запали в движение на пътя за Виница

Лек автомобил се запали в движение на пътя за Виница преди час. Шофьорът е успял да се измъкне невредим от обхванатото от пламъци возило, съобщиха от варненската полиция. Инцидентът е станал около 17:55 часа. На място се е отзовал противопожарен екип.

Румъния отрича в Силистра да скитат румънски псета

Силистра /КРОСС/ Няма данни бездомни кучета с румънска маркировка да са преминали през границата в района на Силистра. Това съобщиха от почетното консулство на Румъния в българския крайдунавски град. Припомняме, че преди дни неправителствени организации алармираха, че бездомни кучета от северната ни съседка преминават през българо-румънската граница край Силистра. Според тях това е една от причините за увеличаване на популацията на бездомните животни в града.

Йоханес Бьо взе трета победа за сезона, Фуркад докосва Световната купа


Норвежкият биатлонист Йоханес Тингнес Бьо постигна трета победа през сезона, а французинът Мартен Фуркад направи нова крачка към спечелването на Световната купа за трета поредна година. 

20-годишният Бьо триумфира в първия спринт във финландския зимен център Контиолахти. На същото трасе, на което преди две години спечели три световни титли при младежите, норвежецът измина 10-километровата дистанция за 23:33.2 минути. 

Бьо не допусна нито една грешка в стрелбата и изпревари...

Виж къде ще минава магистрала "Хемус" след Ябланица

Вече е избрано трасето, по което ще минава магистрала "Хемус" след Ябланица. Това съобщи днес регионалният министър Десислава Терзиева, която представи предпроектните проучвания за доизграждане на магистралата.

Peugeot - изборът на Енцо Ферари за дълги пътувания

Създателят на Ferrari е имал три модела на френския производител

    


Революцията на папа Франциск


След цяла година на служба би трябвало вече да е ясно що за човек е новият глава на Римокатолическата църква. Истината обаче е точно обратната – коментарите, които се появяват към края на първите 12 месеца на папа Франциск в никакъв случай не са единодушни, пише "Гардиън".

Всички включват едни и същи популярни истории. Той е папата, който живее в хостел, носи си сам куфарите, пътува със стар "Форд Фокус" и неочаквано се обажда на непознати с думите "Здравей, аз съм папа Франческо"....

Ръководителят на отдел "Корупция" в ДАНС Диана Павлова е подала оставка


Ръководителят на отдел "Корупция" в Държавна агенция национална сигурност (ДАНС) Диана Павлова е подала оставка преди няколко седмици. Това съобщи "Капитал" като се позовава на два независими източника в службите за сигурност.

Мотивът за оставката на Павлова не е ясен, като в средите се коментират различни версии, между които констатациите в доклада на Брюксел за липса на резултати в борбата с корупцията,  изтичането на информация за разследването срещу Христо Бисеров и лични...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване