Танов: На Борисов му беше внушено, че митниците действат тенденциозно за Мишо Биртата


Никога не съм имал отделна среща с Мишо Биртата освен в Агенция Никога не съм имал отделна среща с Мишо Биртата освен в Агенция "Митници". Това заяви пред bTV бившият шеф на митниците Ваньо Танов, след като вчера беше разпитан в парламентарната комисия по скандала с бирената фабрика „Леденика“ за т.нар. Танов гейт и Мишо Бирата. „Друга среща не съм имал с въпросното лице", каза той.

Самолетът бил още във въздуха няколко часа след изчезването си?

Изчезналият самолет „Боинг 777-200" на Малайзийските авиолинии може да е продължил полета си в продължение на няколко часа, след като е била загубена връзката с екипажа, съобщи американският вестник „Уолстрийт Джърнъл".

Позовавайки се на източници, запознати с детайли от разследването на инцидента, изданието съобщи, че самолетът е останал във въ Изчезналият самолет „Боинг 777-200" на Малайзийските авиолинии може да е продължил полета си в продължение на няколко часа, след като е била загубена връзката с екипажа, съобщи американският вестник „Уолстрийт Джърнъл". Позовавайки се на източници, запознати с детайли от разследването на инцидента, изданието съобщи, че самолетът е останал във въ

Просрочените задължения на българите са над 2,6 млрд. лв. за 2013 година

През 2013 година са били възложени за събиране дългове за над 2,68 милиарда лева, което е 3.5% от БВП на страната. Почти цялата част от задълженията да на частни лица. Това показват данните на Асоциацията на колекторските агенции в България за изминалата година.

Мистерията с изчезналия Боинг продължава

Все още няма никакви данни за изчезналия малайзийски самолет, като в четвъртък местните власти опровергаха информация на експерти от САЩ, че машината е продължила полета си още около 4 часа след последния контакт с наземните служби, предадоха осведомителните агенции в четвъртък. Американски следователи, цитирани днес от в. "Уолстрийт джърнъл", твърдят че самолетът е продължил да лети около 4 часа след загубата на контакт с въздушния контрол в 1.30 ч. в събота сутринта (17:30 ч. по Гринуич в петък). Твърдението им се базира на данни, събрани автоматично от двигателите "Ролс ройс" на самолета. "Американски служители по борба с тероризма разследват вероятността пилот или някой друг на борда да е отклонил самолета към тайно място, след като нарочно е прекъснал радиовръзката", пише в. "Уолстрийт джърнъл". По този начин самолетът може да е бил отвлечен, за да се използва по-късно за други цели. В центъра си за наблюдение във Великобритания компанията "Ролс Ройс" е получила автоматично две серии от данни от двигателите в рамките на рутинна програма за наблюдение. Според тях самолетът е летял общо 5 часа. Малайзийският министър на транспорта Хишамудин бин Тун Хюсейн каза още, че големите плаващи обекти, засечени от китайски сателит, не са останки от полета на боинга, изчезнал с 239 души на борда на път за Пекин. По-рано агенция Синхуа съобщи, че на китайски правителствен сайт са поместени снимки на предполагаеми отломки от изчезналия самолет. На сателитни снимки, направени на 9 март сутринта, се виждали "три подозрителни плаващи предмета" с различни размери. Най-голямата от предполагаемите отломки е 24 на 22 метра. Китай ще продължи операциите по издирването на самолета "Боинг-777" на Малайзийските авиолинии, "докато има лъч на надежда", заяви китайският премиер Ли Къцян, цитиран от Франс прес. "Ние няма да се откажем да разследваме и най-малката следа, която бъде открита", каза Ли. Самолетът с 239 пътници на борда, сред които 153-ма китайци, изчезна в събота между Малайзия и южната част на Виетнам. Търсенето вече обхваща район от 27 хиляди морски мили (близо 90 хиляди квадратни километра, или почти площта на Португалия). Общо 12 нации, включително САЩ, Китай и Япония, участват в операцията по издирване. В нея са мобилизирани най-малко 42 кораба и 39 самолета. Днес бе съобщено, че кораби и самолети за издирване на изчезналия самолет изпраща и Индия.

Изчезналият малайзийски Боинг е летял часове след последния контакт

Експерти от САЩ подозират, че изчезналият Боинг 777 на "Малейжа еърлайнс" е продължил полета си още около 4 часа след последния контакт с наземните служби, предадоха осведомителните агенции в четвъртък. Самолетът може да е прелетял още стотици километри след последния си контакт с наземния контрол в 1.30 ч сутринта (17.30 ч по Гринуич), час след излитането си от Куала Лумпур за Пекин с 239 пътници на борда. Въздушният контрол е загубил контакт със самолета между източния бряг на Малайзия и южната част на Виетнам. Пожелали анонимност американски следователи, цитирани от в. "Уолстрийт джърнъл", базират заключението си на данни, предавани автоматично от моторите "Ролс Ройс", използвани в изчезналия Боинг. Радиовръзката на борда може да е прекъсната нарочно, но автоматичните сигнали може да позволят да се изясни мистерията къде се намира самолетът. "Американски служители по борба с тероризма разследват вероятността пилот или някой друг на борда да е отклонил самолета към тайно място, след като нарочно е прекъснал радиовръзката", пише в. "Уолстрийт джърнъл". По този начин самолетът може да е бил отвлечен, за да се използва по-късно за други цели. В центъра си за наблюдение във Великобритания компанията "Ролс Ройс" е получила автоматично две серии от данни от двигателите в рамките на рутинна програма за наблюдение. Според тях самолетът е летял общо 5 часа. Търсенето вече обхваща район от 27 хиляди морски мили (близо 90 хиляди квадратни километра, или почти площта на Португалия). Общо 12 нации, включително САЩ, Китай и Япония, участват в операцията по издирване. В нея са мобилизирани най-малко 42 кораба и 39 самолета. Днес бе съобщено, че кораби и самолети за издирване на изчезналия самолет изпраща и Индия. Не бяха потвърдени съобщенията, че сателит е засякъл в морето отломки от самолета. Два виетнамски самолета бяха изпратени в района, където китайски спътник бил забелязал предполагаеми отломки от изчезналия "Боинг-777", съобщи Ройтерс. Машините многократно кръжаха над района в Южнокитайско море, но не успяха да открият никакви предмети. По-рано агенция Синхуа съобщи, че на китайски правителствен сайт са поместени снимки на предполагаеми отломки от изчезналия самолет. На сателитни снимки, направени на 9 март сутринта, се виждали "три подозрителни плаващи предмета" с различни размери. Най-голямата от предполагаемите отломки е 24 на 22 метра. Китай ще продължи операциите по издирването на самолета "Боинг-777" на Малайзийските авиолинии, "докато има лъч на надежда", заяви китайският премиер Ли Къцян, цитиран от Франс прес. "Ние няма да се откажем да разследваме и най-малката следа, която бъде открита", каза Ли. Самолетът с 239 пътници на борда, сред които 153-ма китайци, изчезна в събота между Малайзия и южната част на Виетнам.С

Продължава мистерията с изчезналия малайзийски самолет

Мистерията с изчезналия малайзийски самолет продължава, като все още няма никакви данни какво се е случило с него. Не бяха потвърдени съобщенията, че сателит е засякъл в морето отломки от самолета. Два виетнамски самолета бяха изпратени в района, където китайски спътник бил забелязал предполагаеми отломки от изчезналия "Боинг-777", съобщи Ройтерс. Машините многократно кръжаха над района в Южнокитайско море, но не успяха да открият никакви предмети.  Агенция Синхуа съобщи, че на китайски правителствен сайт са поместени снимки на предполагаеми отломки от изчезналия самолет. На сателитни снимки, направени на 9 март сутринта, се виждали "три подозрителни плаващи предмета" с различни размери. Най-голямата от предполагаемите отломки е 24 на 22 метра. Китай ще продължи операциите по издирването на самолета "Боинг-777" на Малайзийските авиолинии, "докато има лъч на надежда", заяви китайският премиер Ли Къцян, цитиран от Франс прес.  "Ние няма да се откажем да разследваме и най-малката следа, която бъде открита", каза Ли.  Самолетът с 239 пътници на борда, сред които 153-ма китайци, изчезна в събота между Малайзия и южната част на Виетнам.

4 жертви, 9 в неизвестност и много ранени след взрива в Ню Йорк

Продължава издирването на оцелели след срутването на две жилищни сгради в Ню Йорк. По последните данни четирима души са загинали, а 9 са в неизвестност. Ранените са над 60.

И Путин сит, и Украйна цяла?

/КРОСС/ Референдумът и след него. В неделя населението на украинската автономна република Крим ще гласува в референдум за присъединяване към Русия. Председателят на местния парламент Владимир Констатинов прогнозира, че 80 на сто от гласовете ще са "за". Кримският премиер Сергей Аксьонов съобщи, че гласуването ще стане под "наблюдението" на 150 000 въоръжени руснаци на полуострова, включително т.нар. "отряди за самозащита" на 58-процентното руско мнозинство там. Лоялните към Москва кримски власти днес затвориха частично въздушното пространство над територията като мярка срещу евентуални "провокации". Западът обяви референдума за нелегитимен, противоречащ на украинската конституция и на международното право. Г7 поиска Москва да спре анексията на Крим. САЩ отказаха да преговарят с нея в такава обстановка. Днес новият украински премиер Виктор Яценюк ще бъде приет в Белия дом. Държавата му обяви частична мобилизация и това, че създава национална гвардия. ЕС, начело с Германия, предупреди Русия или да започне преки преговори с Украйна за решаване на кризата в рамките на международна "контактна група" и да изтегли войските си от Крим, или да се изправи пред нови, по-болезнени санкции като замразяване на активи и забрани за пътуване. Междувременно НАТО прати разузнавателни самолети АУАКС в членките си Полша и Румъния, които граничат с Украйна. Те могат да засичат цели на 400 километра разстояние

Марк Фабер: Китайската икономика расте само с 4% на година

В Китай има гигантски кредитен балон, който може да доведе до големи проблеми, заяви популярният инвеститор

    


Над 3 млрд. евро годишно изпращат емигрантите у нас

"По официални данни българите в чужбина изпращат всяка година около 1,8 млрд. евро, но според мен тази сума надхвърля 3 млрд. евро, тъй като доста...

Битовото отопление – основният проблем за въздуха в Стара Загора

От Общината продължават с мерките за качеството на въздуха

    


Членове на КНСБ и КТ "Подкрепа" от Перник се включват в блокирането на международен път Е-79

Работещите в "Напоителни системи" излизат на протест. До крайната мярка се стигна след ескалацията на социално напрежение в дружеството, породено от неизплащането на заплати на приблизително 1800 души.

Работещите имат да взимат пари за декември 2013 г. и заплати от началото на 2014 година. Недоволните работници ще излязат на международния път Е-79, а членове на КНСБ и КТ "Подкрепа" от Кюстендил, Перник, Сандански, Гоце Делчев и Дупница ще ги...

Продължава

В "Софиямед" рутинно спасяваме със стент при инфаркт

Доц. д-р Добри Хазърбасанов, завеждащ отделението по кардиология и инвазивна кардиология в столичната болница “Софиямед”:


- Доц. Хазърбасанов, защо поставянето на стент е най-модерният метод за лечение на инфаркта? Посочете предимствата му.
- Най-ефективното лечение при остър инфаркт на миокарда е механичното отпушване на инфарктната артерия Доц. д-р Добри Хазърбасанов, завеждащ отделението по кардиология и инвазивна кардиология в столичната болница “Софиямед”: - Доц. Хазърбасанов, защо поставянето на стент е най-модерният метод за лечение на инфаркта? Посочете предимствата му. - Най-ефективното лечение при остър инфаркт на миокарда е механичното отпушване на инфарктната артерия

Великденски бонуси за всички пенсионери, но в различни размери

 /КРОСС/ Всички пенсионери ще получат великденски бонус, но той ще бъде различен - ще се определя в зависимост от размера на пенсията плюс добавките към нея. Това увери в студиото на Нова министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. Той уточни, че този великденски бонус за възрастните хора ще ни струва общо 57 700 000 лева.Адемов призна, че правителствотоиска да превърне това в практика, в последователна политика, в която да включи коледните добавки към пенсиите, но не това е най-важното в социалната политика към възрастните. Най-важното за пенсионната система е да има работеща икономика и работещи хора, които си получават заплатите и си плащат осигуровките, заяви Адемов и допълни: „Най-голямата задача на правителството е да реализира ръст на БВП, тоест ръст на икономиката и да се реализират социалните плащания, а не парите да се раздават на калпак".В социалната политика не може да се говори за справедливост. Ние трябва да намерим по-малко несправедливите решения, посочи Адемов. Трябва да се разпростираме според възможностите на бюджета, уточни той.

Италианският премиер обяви конституционна реформа, ограничаваща правомощията на Сената


Италианският премиер Матео Ренци обяви в сряда конституционна реформа, която сериозно намалява правомощията на Сената, като предвижда горната камара на парламента вече да не гласува вот на доверие на правителството и в нея да заседават значително по-малко парламентаристи, предаде агенция "Франс прес". Той обяви и данъчни намаления за 10 милиарда евро за 10 милиона души.

На пресконференция за представяне на първите си конкретни мерки Ренци каза, че е предал на министрите и...

Боингът останал във въздуха няколко часа след изчезването си?

Изчезналият самолет „Боинг 777-200 Изчезналият самолет „Боинг 777-200" на Малайзийските авиолинии може да е продължил полета си в продължение на няколко часа, след като е била загубена връзката с екипажа, съобщи американският вестник „Уолстрийт Джърнъл". Позовавайки се на източници, запознати с детайли от разследването на инцидента, изданието съобщи, че самолетът е останал във въ

"Ден на отворените врати" организира Енерго-про на 15 март във Варна

Едночасово посещение на високоволтовата лаборатория, учебния център за безопасна работа и експлоатация и центъра за обслужване на клиенти, които се намират на ул. „Девня“ 2 във Варна, организира Енерго-про в събота, 15 март. Това съобщиха от дружеството за Moreto.

Виц на деня

Парадокс: след 60 не се разрешава човек да управкява самолет, влак, трамвай или автобус... Но държава може

Камерън призова Израел и палестинците да реализират принципа на "двете държави"

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън призова лидерите на Израел и палестинците да „осъществят реални стъпки” за реализирането на принципа „две държави за два народа...

Защитените от държавата професии съвсем скоро ще бъдат факт

Защитени от държавата професии - това е най-важната промяна, която най-вероятно съвсем скоро ще стане законов факт в страната ни. Защото днес парламентът я прие на първо четене, заедно с другите предв...

Споразумението ЕС - Украйна може да бъде подписано следващата седмица

Новият премиер на Украйна Арсений Яценюк заяви, че подписването на дългоочакваното политическо споразумение с ЕС може да се състои следващата седмица, предаде AFP. Изказването на преходния министър-п...

Жертвите на експлоадиралата сграда в Ню Йорк са вече шест

Шестима убити и поне 64 ранени – това е засега равносметката след трагедията с рухналата след експлозия сграда, която се разигра в квартал „Източен Харлем” в Ню Йорк, пре...

Яценюк: Киев няма да се предаде

Правителството в Киев никога няма да се предаде в борбата за запазване на суверенитета на Украйна. Това заяви украинският премиер Арсений Яценюк по време на посещението си в Белия дом. Яценюк пристигна във Вашингтон за разговори с американския президент Барак Обама.

Нощни сблъсъци в Турция, двама са убити

Антиправителствените протести в Турция взеха живота на двама души.

Мария Статулова получи отличието “Златен век”

Актрисата бе наградена вчера с най-високото отличие на Министерството на културата - Актрисата бе наградена вчера с най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век" - печат на Симеон Велики. "Златото е нейният цвят, той най-много приляга", обърна се към Статулова министърът на културата Петър Стоянович. "Обичам си филмите, обичам си ролите и обещавам, че докато имам акъл, все така ще играя!", каза Статулова на

Българският длъжник: млад, неработещ, с баба, плащаща кредита

Все повече млади хора взимат лесни и бързи кредити и ги харчат за какво ли не, включително за телефони, дискотеки и други забавления. Трудно обаче тези пари се връщат обратно.

Иззеха оръжие и взривни материали в Монтанско

Боеприпасите са открити в дома на 71-годишен мъж

    


Папа Франциск - една година начело на Римокатолическата църква

/КРОСС/ Папа Франциск отбелязва една година начело на Римокатолическата църква. За това кратко време той стана Човек на годината на списание „Тайм", а списание „Ескуайър" го обяви за най-стилно облечения мъж на 2013 г. Най-важното - аржентинецът се превърна в любимец на обикновените хора. За кратко време, след като зае Светия престол, той убеди вярващите, че папата е земен човек и споделя техните болки и начин на живот. Той казва, че не се възприема като Супермен, а като един нормален човек. Най-горди от работа на папа Франциск са неговите сънародници от Аржентина. „Много хора, които се бяха отчуждили от църквата, се върнаха към вярата заради неговия чар и човещина. Той това и проповядва - човещина и откровеност", смята Анхел Чаморо. За една година папа Франциск успя да спечели сърцата на католиците по целия свят и да върне много от тях към лоното на вярата. Беше и най-обсъжданата тема във Фейсбук. С новия папа се свързват и надежди за реформиране и осъвременяване на католицизма, но е малко вероятно той да предизвика някакви революции. „Той има добри намерения, но системата на Ватикана ще му позволи да отиде напред толкова, колкото системата иска. Той върши добри неща и това е приятна изненада за мен. Той е добър човек, но тук се преплитат толкова много интереси", посочва Силвия Барниери, цитирана от бТВ.  

NSA планирала заразяването на милиони компютри с вируси


Американската Агенция за национална сигурност (NSA) е разработвала мащабен план за заразяването на милиони компютри с вируси. По този начин тя ще разполага с директен достъп до машините на целите си и ще може да автоматизира процеса по събиране на информация и да намали необходимостта от човешка намеса.

Инфраструктурата за това била осигурена с помощта на бази във Великобритания и Япония, показват нови документи предадени от Едуард Сноудън, съобщава онлайн изданието The Intercept,...

Меркел заплаши Русия с катастрофални последици

Русия започна в четвъртък нови военни учения в близост до границата с Украйна, без да дава признаци за отстъпление от плановете си за анексиране на украинската автономия Крим, независимо от изключително сериозните заплахи за санкции, отправени от Запада. С необичайно рязък тон и емоционален стил, германският канцлер Ангела Меркел предупреди Русия с "катастрофални" последици, ако не промени курса. Три дни преди планирания от проруските власти в Крим референдум за присъединяване към Русия, президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Русия ще си "плати". Меркел, чиято страна досега се въздържаше от подобни мерки на европейско ниво, заплаши "с крах на икономиката и контактите с ЕС". В речта си пред парламента тя каза, че "Русия рискува да претърпи големи икономически и политически загуби, ако не се откаже от досегашния си курс по отношение на Украйна". Меркел, която е израснала в бившата комунистическа ГДР и отлично владее руски, в последните дни пое водеща роля в отправените към Москва заплахи. Нейният вицеканцлер Зигмар Габриел от Социалдемократическата партия, която по традиция е приятелски настроена към Русия, също втвърди това, като каза, че от руския президент Владимир Путин зависи дали иска връщане към Студената война, предаде Ротйрес Путин обяви правото на Русия да навлезе в съседна Украйна на 1 март, когато руските войски вече бяха завзели Крим, където е базиран руският Черноморски флот и голяма част от населението са рускоговорящи. По-нататъшният ход на събитията показа, че Москва иска да постави Запада пред свършен факт. В отговор на отправените от Меркел и Обама предупреждения, руското икономическо министерство заяви в четвъртък, че се надява санкциите да са само политически. В противен случай Москва била готова да предприеме контрасанкции. Путин от своя страна коментира, че Русия не е отговорна за кризата в Крим, като междувременно руските войски започнаха нови маневри в редица региони по границата с Украйна. Меркел: Катастрофата няма да е само за Украйна "Дами и господа, ако Русия продължи да действа по същия начин както в последната седмица, това ще бъде катастрофа не само за Украйна", заяви Меркел в реч пред Бундестага. "Териториалната цялост на Украйна не може да бъде поставяна под въпрос", каза още тя, подчертавайки, че ситуацията с Крим не може да бъде сравнявана с тази в Косово. "В Косово имаше години, в които международната общност нямаше сила да се намесва, докато Слободан Милошевич провеждаше етническото си прочистване. Тогава НАТО реши да действа сама, защото Русия непрекъснато блокираше какъвто и да е мандата на ООН за Сърбия. Тази ситуация няма нищо общо с това, което се случва в Украйна сега", каза Меркел. "Според мен е срамно да сравняваме Крим с Косово. И дори и да е имало и други нарушения на международното право, Косово не е едно от тях. Руските действия в Украйна са все още нарушение на международното право", каза германският канцлер. Руският президент Владимир Путин оправда решението да изпрати войски в Крим чрез сравнение с международната намеса в Косово. Той каза, че е искал да защити етническите руснаци, които са мнозинство на полуострова. Според Меркел обаче този конфликт е за сфери на влияние и териториални претенции и представлява повторение на грузинската война през 2008 г., която доведе до два грузински региона под руска окупация. Ако Русия продължи да дестабилизира ситуацията в Украйна, лидерите от ЕС са готови да предприемат по-нататъшни действия, заяви Ангела Меркел. "Русия се опитва със средства от 19-ти и 20-ти век да прокара интересите си. Русия не разглежда Украйна като партньор, а се опитва да се възползва от слабостта й. Правото на силата е противопоставено на силата на правото", заяви тя в най-категоричното си изказване досега във връзка с украинската криза. Западните страни проучват възможността да внесат за гласуване в Съвета за сигурност на ООН резолюция в отговор на планирания за неделя референдум в Крим, макар да е сигурно, че Русия ще наложи вето на текста. На планирания за 16 март референдум в Крим избирателите ще се произнесат за присъединяване към Русия или за значително по-голяма автономия на републиката. Референдумът е смятан за незаконен от Киев и от Запада, които се опитват да убедят руския президент Владимир Путин да прекрати усилията за промяна на статута на Крим. Обама: Русия ще си плати Президентът на САЩ прие в Белия дом украинския премиер Арсений Яценюк и заяви подкрепа към новите управляващи в Киев и териториалната цялост на страната. Обама каза, че САЩ и светът ще принудят Москва да си плати, ако не промени поведението си към Украйна. Той обаче отново отбеляза, че се надява дипломатическите усилия да постигнат резултат. Обама потвърди, че страната му няма да признае резултатите от планирания за неделя референдума в Крим. Яценюк потвърди от своя страна принадлежността на Киев към Запада и обяви, че Украйна няма да се предаде в борбата за защита на своя суверенитет. "Убеден съм, че следващата седмица Украйна ще подпише политическия раздел от споразумението за асоцииране и ще премине през важен и твърд етап в плана за интегриране на Украйна към Европейския съюз", каза Яценюк. В същото време комисия в американския Сенат прие законопроект, предвиждащ въвеждане на строги санкции срещу Русия и предоставяне на икономическа помощ на Украйна под формата на кредитни гаранции в размер на 1 милиард долара. Сенатската комисия по външните отношения прие законопроекта с 14 гласа срещу трима против, като няколко републиканци се присъединиха към демократическото мнозинство в подкрепа на мярката. В документа се осъжда "неоправданата военна интервенция" на Русия в Крим. Законопроектът позволява на американското правителство да предприеме икономически мерки срещу руски и украински чиновници, замесени в корупция и нарушаване на правата на човека в Украйна, както и срещу лица, отговорни за нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на републиката. Това предполага забрана на влизането им в САЩ и замразяване на американските им сметки, отбелязва ИТАР-ТАСС. "Президентът Владимир Путин си направи грешна сметка, играейки на руска рулетка с международната общност, но ние отказваме да си затваряме очите и никога няма да приемем това нарушение на международното право", заяви председателят на комисията Робърт Менендес, цитиран от Франс прес. Западът може да изгуби ценностите си в Украйна Германският вестник "Велт" коментира, че Европа рискува морален банкрут в Киев. Изданието напомня, че в Украйна възниква гражданско общество, от което руският президент Владимир Путин би следвало да се страхува. "Ако Америка и Европейският съюз не го подкрепят, Западът ще предаде изконните си ценности", смята "Велт", цитиран от БТА. Френското бизнес издание "Лез еко" смята, че въпреки че западните санкции биха лишили Москва от ползите от 20 години интегриране в международната общност, Путин не може да си позволи да отхлаби хватката върху Украйна. "За да разберем действията на Кремъл или да ги прогнозираме, трябва да признаем, че Владимир Путин се чувства измамен от Запада. Западът се отказа от споразумението, подписано с негова помощ на 21 февруари между украинския президент Виктор Янукович и опозицията, поради което Москва възприема смяната на режима в Киев за западен преврат", разсъждава "Лез еко". Следващите действия на Русия ще бъдат насочени към стабилизирането на източната част на Украйна, която по традиция е слабо привързана към Киев, прогнозира френското издание, допълвайки, че все пак е малко вероятно Кремъл да рискува да започне инвазия там. "Лез еко" подчертава, че Путин не може да си позволи да загуби Украйна чрез подписването на споразумение между нея и ЕС, тъй като това ще провали лелеяния проект на Кремъл за Евразийски съюз. "Вашингтон пост" посочва в редакционен коментар, че САЩ трябва да продължат със строгите мерки срещу агресията на Русия. "С наближаването на избори както в ЕС, така и в САЩ, ще бъде примамливо да се въздържим от мерки, които биха привлекли вниманието на Путин. Очевидно той разчита на такава реакция. Но цената на това да не бъдат направени решителни стъпки сега в крайна сметка ще бъде по-висока. Ако Путин не бъде спрян в Крим, той ще обърне поглед към други части на Украйна и може би към други държави с руски малцинства от бившия Съветски съюз . Това би могло да доведе не само до икономически проблеми, но дори до война", предупреждава "Вашингтон пост". Германският седмичник "Цайт" също прави връзка между кризата с Украйна и предстоящите избори. "Искате ли да знаете как ще се развие американската политика през следващите месеци и години?", пита изданието и отговаря: "Политици, медийни коментатори и в един момент всички ще апочнат да критикуват слабата и неефективна външна политика на Обама и ще започнат да настояват все по-гласовито за "силна Америка". Това ще се отрази на резултата от президентските избори след две години: няма да изберем Хилари Клинтън, а някой нов Буш-младши или дори някой Рейгън, а Америка отново ще започне да гледа на себе си като на страж на демокрацията в целия свят."

Обама: Русия ще си плати; Меркел заплаши с крах на икономиката

Западът засилва натиска срещу Москва дни преди референдума за присъединяването на Крим, като американският президент Барак Обама заяви, че Русия ще си "плати", а канцлерът на Германия Ангела Меркел заплаши "с крах на икономиката и контактите с ЕС".   Обама потвърди, че САЩ готвят санкции, а Меркел, която досега заемаше твърда позиция срещу подобни мерки на европейско ниво, обяви, че "Русия рискува да претърпи големи икономически и политически загуби, ако не се откаже от досегашния си курс по отношение на Украйна".   "Дами и господа, ако Русия продължи да действа по същия начин както в последната седмица, това ще бъде катастрофа не само за Украйна", заяви Меркел в четвъртък в реч пред Бундестага.   Това е най-категоричното изказване на канцлера досега във връзка с действията на Русия в кризата с Украйна.   "Териториалната цялост на Украйна не може да бъде поставяна под въпрос", каза още тя, подчертавайки, че ситуацията с Крим не може да бъде сравнявана с тази в Косово.   Ако Русия продължи да дестабилизира ситуацията в Украйна, лидерите от ЕС са готови да предприемат по-нататъшни действия, заяви Ангела Меркел.   "Русия се опитва със средства от 19 и 20 в. да прокара интересите си. Русия не разглежда Украйна като партньор, а се опитва да се възползва от слабостта й. Правото на силата е противопоставено на силата на правото", каза тя.   Западните страни проучват възможността да внесат за гласуване в Съвета за сигурност на ООН резолюция в отговор на планирания за неделя референдум в Крим, макар да е сигурно, че Русия ще наложи вето на текста.   На планирания за 16 март референдум в Крим избирателите ще се произнесат за присъединяване към Русия или за значително по-голяма автономия на републиката.   Референдумът е смятан за незаконен от Киев и от Запада, които се опитват да убедят руския президент Владимир Путин да прекрати усилията за промяна на статута на Крим.   Обама: Русия ще си плати   Президентът на САЩ прие в Белия дом украинския премиер Арсений Яценюк и заяви подкрепа към новите управляващи в Киев и териториалната цялост на страната.   Обама каза, че САЩ и светът ще принудят Москва да си плати, ако не промени поведението си към Украйна. Той обаче отново отбеляза, че се надява дипломатическите усилия да постигнат резултат.   Обама потвърди, че страната му няма да признае резултатите от планирания за неделя референдума в Крим.   Яценюк потвърди от своя страна принадлежността на Киев към Запада и обяви, че Украйна няма да се предаде в борбата за защита на своя суверенитет.   "Убеден съм, че следващата седмица Украйна ще подпише политическия раздел от споразумението за асоцииране и ще премине през важен и твърд етап в плана за интегриране на Украйна към Европейския съюз", каза Яценюк.   В същото време комисия в американския Сенат прие законопроект, предвиждащ въвеждане на строги санкции срещу Русия и предоставяне на икономическа помощ на Украйна под формата на кредитни гаранции в размер на 1 милиард долара.   Сенатската комисия по външните отношения прие законопроекта с 14 гласа срещу трима против, като няколко републиканци се присъединиха към демократическото мнозинство в подкрепа на мярката.   В документа се осъжда "неоправданата военна интервенция" на Русия в Крим. Законопроектът позволява на американското правителство да предприеме икономически мерки срещу руски и украински чиновници, замесени в корупция и нарушаване на правата на човека в Украйна, както и срещу лица, отговорни за нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на републиката. Това предполага забрана на влизането им в САЩ и замразяване на американските им сметки, отбелязва ИТАР-ТАСС.   "Президентът Владимир Путин си направи грешна сметка, играейки на руска рулетка с международната общност, но ние отказваме да си затваряме очите и никога няма да приемем това нарушение на международното право", заяви председателят на комисията Робърт Менендес, цитиран от Франс прес.   На този фон Украйна продължава да е основна тема за световната преса.   Западът може да изгуби ценностите си в Украйна   Германският вестник "Велт" коментира, че Европа рискува морален банкрут в Киев. Изданието напомня, че в Украйна възниква гражданско общество, от което руският президент Владимир Путин би следвало да се страхува. "Ако Америка и Европейският съюз не го подкрепят, Западът ще предаде изконните си ценности", смята "Велт", цитиран от БТА.   Френското бизнес издание "Лез еко" смята, че въпреки че западните санкции биха лишили Москва от ползите от 20 години интегриране в международната общност, Путин не може да си позволи да отхлаби хватката върху Украйна.   "За да разберем действията на Кремъл или да ги прогнозираме, трябва да признаем, че Владимир Путин се чувства измамен от Запада. Западът се отказа от споразумението, подписано с негова помощ на 21 февруари между украинския президент Виктор Янукович и опозицията, поради което Москва възприема смяната на режима в Киев за западен преврат", разсъждава "Лез еко".   Следващите действия на Русия ще бъдат насочени към стабилизирането на източната част на Украйна, която по традиция е слабо привързана към Киев, прогнозира френското издание, допълвайки, че все пак е малко вероятно Кремъл да рискува да започне инвазия там. "Лез еко" подчертава, че Путин не може да си позволи да загуби Украйна чрез подписването на споразумение между нея и ЕС, тъй като това ще провали лелеяния проект на Кремъл за Евразийски съюз.   "Вашингтон пост" посочва в редакционен коментар, че САЩ трябва да продължат със строгите мерки срещу агресията на Русия.   "С наближаването на избори както в ЕС, така и в САЩ, ще бъде примамливо да се въздържим от мерки, които биха привлекли вниманието на Путин. Очевидно той разчита на такава реакция. Но цената на това да не бъдат направени решителни стъпки сега в крайна сметка ще бъде по-висока. Ако Путин не бъде спрян в Крим, той ще обърне поглед към други части на Украйна и може би към други държави с руски малцинства от бившия Съветски съюз . Това би могло да доведе не само до икономически проблеми, но дори до война", предупреждава "Вашингтон пост".   Германският седмичник "Цайт" също прави връзка между кризата с Украйна и предстоящите избори. "Искате ли да знаете как ще се развие американската политика през следващите месеци и години?", пита изданието и отговаря: "Политици, медийни коментатори и в един момент всички ще апочнат да критикуват слабата и неефективна външна политика на Обама и ще започнат да настояват все по-гласовито за "силна Америка". Това ще се отрази на резултата от президентските избори след две години: няма да изберем Хилари Клинтън, а някой нов Буш-младши или дори някой Рейгън, а Америка отново ще започне да гледа на себе си като на страж на демокрацията в целия свят."

Обама предупреди Москва, че ще си плати заради Украйна

Президентът на САЩ прие в Белия дом украинският премиер Арсений Яценюк и заяви подкрепа към новите управляващи в Киев и териториалната цялост на страната. Обама каза, че САЩ и светът ще принудят Москва да си плати, ако не промени поведението си към Украйна. Той обаче отново отбеляза, че се надява дипломатическите усилия да постигант резултат, Обама потвърди, че страната му няма да признае резултатите от планирания за неделя референдума в Крим за присъединяване на автономната република към Руската федерация. Яценюк потвърди от своя страна принадлежността на Киев към Запада и обяви, че няма да се предаде в борбата за защита на своя суверенитет "Убеден съм, че следващата седмица Украйна ще подпише политическия раздел от споразумението за асоцииране и ще премине през важен и твърд етап в плана за интегриране на Украйна към Европейския съюз", каза Яценюк.

Поне петима души са загинали и над 60 са ранени при срутването на сградата в Ню Йорк (обновена)


Най-малко четирима души са загинали и 63 са ранени при срутването на две жилищни сгради в резултат на експлозия, предизвикана от изтичане на газ в нюйоркския квартал "Харлем" в сряда сутринта, съобщи агенция "Франс прес".

По-късно беше потвърдена смъртта на още един човек при експлозията, предаде "Асошиейтед прес". Представител на полицията съобщи, че тялото на жена е открито сред развалините през изминалата нощ. По думите му петима души остават в неизвестност.

Близо 250...

Най-малко четирима души загинаха и над 60 са били ранени при срутването на сградата в Ню Йорк


Най-малко четирима души са загинали и 63 са ранени при срутването на две жилищни сгради в резултат на експлозия, предизвикана от изтичане на газ в нюйоркския квартал "Харлем" в сряда сутринта, съобщи агенция "Франс прес".

Близо 250 пожарникари претърсваха цял ден развалините на двата пететажни блока с 15 апартамента. Първоначално бяха открити две мъртви жени, а привечер - още един загинал. Най-малко десет души са в неизвестност.

Повечето от пострадалите са получили леки...

Най-малко трима души загинаха и над 60 са били ранени при срутването на сградата в Ню Йорк


Най-малко трима души са загинали и 63 са ранени при срутването на две жилищни сгради в резултат на експлозия, предизвикана от изтичане на газ в нюйоркския квартал "Харлем" в сряда сутринта, съобщи агенция "Франс прес".

Близо 250 пожарникари претърсваха цял ден развалините на двата пететажни блока с 15 апартамента. Първоначално бяха открити две мъртви жени, а привечер - още един загинал. Най-малко десет души са в неизвестност.

Повечето от пострадалите са получили леки...

Руски депутат почти призна за руското нашествие в Крим

Украйна обвини Русия, че трупа войски край границата, а инистерството на отбраната предлага допълнителна мобилизация в армията

Украйна обвини Русия, че трупа войски край границата

Министерството на отбраната на Украйна е подготвило предложение до и.д. президент Олександър Турчинов за допълнителна мобилизация в армията

Баща продава кръвта си, за да издържа трите си деца

Служител на "Напоителни системи” системно е принуден да продава кръвта си, за да издържа трите си деца. От месеци държавата не изплаща заплатата му. Последно Борис е виждал заплата си от 370 лева преди Коледа. Дни след това даде кръв за пореден път, за да може семейството му да посрещне празниците, съобщи Нова телевизия. Служител на "Напоителни системи” системно е принуден да продава кръвта си, за да издържа трите си деца. От месеци държавата не изплаща заплатата му. Последно Борис е виждал заплата си от 370 лева преди Коледа. Дни след това даде кръв за пореден път, за да може семейството му да посрещне празниците, съобщи Нова телевизия.

Социалните плащания няма да се замразяват до 2016 г.

Адемов: Цел - всяка Коледа и Великден да има добавки

    


Тунел с асансьори ще свързва "Дружба 2” с метрото

/КРОСС/ Тунел с асансьори ще свърже столичния жк „Дружба 2" с метростанцията на „Цариградско шосе", обясни главният архитект на София Петър Диков. Сега вариантите за достъп до тази станция са стълби, направени от живеещи в квартала, но те не са осветени. Повече от две години гражданите катерят баира и газят кал до колене и очакват разрешение на техния проблем, съобщава „Монитор". „Метрополитен" вече са разработили проект за трасето и можем да стартираме тръжни процедури", обясни архитект № 1 на столицата. Според плановете тунелът ще е дълъг 200 метра и ще излиза на улица „Обиколна". Той ще има подвижни пътеки и 2 асансьора, които събират по 13 човека. Общината ще направи и рампа за инвалиди и майки с колички. Строителството на тунела ще се включи в проекта за изграждане на подземната железница от Интер Експо Център до летище София. Индикативната стойност на проекта ще е около 2,5 млн. лв. „Това е по-скъпият вариант, но за сметка на това е много по-трайно решение и обхваща по-голям кръг от хора, а не само тези от „Цариградски комплекс", коментира столичният градоначалник Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че строителството може да започне още тази година, ако идеята се приеме от жителите на района. „Тунелът преминава в малък частен терен, но собственикът е съгласен да ни го отстъпи безвъзмездно", обясни Диков

ЕП прие доклад за ограничаване на шпионирането от страна на САЩ в Европа

Европейският парламент прие с голямо мнозинство доклад за скандала с подслушването на Агенцията за национална сигурност в Европа, който предвижда замразяване на ключови споразумения със САЩ. Докладът предлага замразяване на споразумението „Безопасно пристанище”, който позволява на американските компании да пренасят на американска земя лични данни на европейски граждани.

Баща продава кръвта си, за да изхранва трите си деца


Служител на Служител на "Напоителни системи” системно е принуден да продава кръвта си, за да издържа трите си деца. От месеци държавата не изплаща заплатата му. Последно Борис е виждал заплата си от 370 лева преди Коледа. Дни след това даде кръв за пореден път, за да може семейството му да посрещне празниците, съобщи Нова телевизия.

В Скобелево се боят от вълци и мечки, а не от апаши

Крадците не достигат до нас, защото планината ни пази, селото ни е на високо Крадците не достигат до нас, защото планината ни пази, селото ни е на високо". Това казват жителите на Скобелево, което е кацнало на 1300 м в Родопите. Хората се боят само от вълците и мечките. Популацията им през последната година се е увеличила. Досега обаче няма нападения. Зверовете не са слизали и в селото. 75-годишният Георги Атанасов

Соколи и рога гиганти - атракция в "Природа, лов и риболов"

Живи соколи са една от атракциите на изложението Живи соколи са една от атракциите на изложението "Природа, лов и риболов", което ще бъде открито в Пловдив на 19 март. "Посетителите ще могат да видят и гигантски рога, бивни от глигани и кожи, които са спечелили международни награди", коментира шефът на директорския борд в панаира Иван Соколов. Производители ще покажат най-новите екипировки

Шумен не е в състояние да гарантира доставката на питейна вода

/КРОСС/ "Водоснабдяване и канализация - Шумен" не е в състояние да гарантира доставката на питейна вода за жителите на Шумен, Велики Преслав и Търговище, тъй като няма изградена санитарно-охранителна зона на язовир "Тича", откъдето пият потребителите, съобщава „Монитор". За първи път има официален коментар на държавна институция, че водата, която продава водното дружество, не е питейна, след като на 10 март т. г. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е издала решение в отговор на въпроси от гражданския комитет "Шумен за децата ни". Документът от ДКЕВР е адресиран до водното дружество, до окръжната прокуратура и до "Шумен за децата ни". Решението съдържа задължително указание за ВиК да предприеме спешни мерки за учредяване на санитарно-охранителна зона на язовир "Тича" и до 7 май доставчикът да докладва какво е свършил.  

Днес да почерпят

Бина Харалампиева, режисьор, директор на МГТ "Зад канала".

Бойко Ламбовски, поет, публицист, преводач, 54 г.

Златко Тодоров, депутат в 42-рото НС от ПГ на ГЕРБ , 49 г.

Ростислав Русев, журналист в спортния отдел на в. "Труд", 47 г.

Румяна Бъчварова, социолог, член на ИК на ГЕРБ, началник на политическия кабинет на премиера Бойко Борис Бина Харалампиева, режисьор, директор на МГТ "Зад канала". Бойко Ламбовски, поет, публицист, преводач, 54 г. Златко Тодоров, депутат в 42-рото НС от ПГ на ГЕРБ , 49 г. Ростислав Русев, журналист в спортния отдел на в. "Труд", 47 г. Румяна Бъчварова, социолог, член на ИК на ГЕРБ, началник на политическия кабинет на премиера Бойко Борис

Закъсняла грижа за емигрантите

Агенцията за инвестиции обиколи 11 държави, за да агитира българските студенти в чужбина да се върнат на работа у нас. Равносметката - около 750 сънародници са посетили срещите. Това изглежда доста скромно на фона на неофициалната статистика, че близо 3 млн. българи живеят в чужбина.
Ясно е, че става въпрос за информационна кампания. Агенцията за инвестиции обиколи 11 държави, за да агитира българските студенти в чужбина да се върнат на работа у нас. Равносметката - около 750 сънародници са посетили срещите. Това изглежда доста скромно на фона на неофициалната статистика, че близо 3 млн. българи живеят в чужбина. Ясно е, че става въпрос за информационна кампания.

Ще търсим не любовниците, а приятелските мрежи на политиците

Никой не казва, че политиците и висшите чиновници трябва да декларират и емоционалните си връзки. Това казва в интервю за BPost.bg зам.-шефката на БОКОР Елеонора Николова. Не става въпрос за любомвници, а з приятелски кръгове и мрежи на лицата, които имат ключова роля при определянето на победителите в държавни търгове, казва още тя.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване