Плевнелиев: Политиците да проведат качествен дебат по европейските въпроси

На старта на предизборната кампания президентът Росен Плевнелиев призова политиците да проведат истински качествен дебат по европейския дневен ред. На изборите за членове на Европейския парламент на 25 май за нашето доверие ще се борят 15 партии, 6 коалиции и четирима независими кандидати, напомни държавният глава и добави, че участниците ще имат възможност да представят своите платформи, идеи и визия за развитието на България и ЕС.

Огледала спасяват жертви на трафик от самоубийство

Малко на брой са юристите у нас, които са обучени да работят с жертви на трафик. Това става ясно от изследване, направено в рамките на проекта „Защита правата на пострадали от трафик на хора в България, Румъния и Словакия с акцент върху юридическата подкрепа – подход основан на човешките права“.

Задържаха 130 кг контрабанден тютюн за наргиле

130 кг контрабанден тютюн за наргиле задържаха при съвместна проверка митнически и гранични служители на Митнически пункт Капитан Андреево, съобщиха от Агенция "Митници".

Тримесечната печалба на Moody's скочи с 53%

Приходите на компанията майка на агенцията за присъждане на кредитен рейтинг нараснаха благодарение на доброто представяне на подразделението за анализи


Появиха се снимки на мистериозен нов автомобил от Дубай

/КРОСС/ Редица медии разпространиха почти едновременно изображения на интересен спортен автомобил, носещ името Dubai Roadster. Motorauthority, Top Speed и Worldcarfans първи пуснаха информация за машината, като към този етап не се знае дали тя е официално потвърдена. Carscoops от своя страна поставя под съмнение истинността на проекта, който на теория би трябвало да дебютира по време на автомобилния салон в Дубай през следващата година. Хипотетично, Dubai Roadster би трябвало да се конкурира на пазара с автомобили като KTM X-Bow и BAC Mono, които използват тръбна конструкция и леко купе. WCF съобщава, че дубайското творение ще се задвижва от V8 мотор с 400 к.с, пише autoclub.bg.

Хотелиери настояват скачащите от балкони туристи да бъдат глобявани


Съюзът на собствениците в Слънчев бряг настоява държавата да въведе глоби за скачането от балкони в хотелите в морските курорти.

Миналата година в резултат от т. нар. балконинг - скачане от балкон в басейн или прехвърляне от балкон на балкон, загинаха няколко чужденци. Съюзът на собствениците уточнява, че балконингът се практикува под въздействието на алкохол или наркотици.

Хотелиерите предлагат глобата да е поне 300 евро и да влезе в сила от предстоящия летен сезон....

Дженифър Лорънс предизвика слухове, че се е сгодила

Актрисата се появи с огромен пръстен с тюркоаз на безименния си пръст


Установена е границата между Крим и Украйна

/КРОСС/ От 25 април границата между Украйна и анексирания от Русия полуостров Крим започва да работи като държавна. Това съобщи Федералната миграционна служба на Русия, цитирана от украинското издание„Лига". „В най-скоро време ще бъдат определени местата, където ще се разполагат пропускателни пунктове, редът на преминаване на границата и необходимостта от издаване на миграционни карти", каза представителят на службата Пьотр Ярош,цитиран от Фокус.По данни на ведомството ограничения на преминаването на транспортни средства и доставките на продоволствия няма да се въвеждат. В съответствие с член №6 в Договора за приемане на Крим в състава на Руската Федерация, до 1 януари 2015 година на територията на Крим ще действа"преходен период, в течение на който, ще се урегулират въпроси за интеграция та новите субекти в състава на РФ в икономическа, кредитна 5и правова системи на РФ"  

Вирус ще убива раковите клетки

/КРОСС/ Вируси, които убиват раковите клетки, ще бъдат разработени за първи път в уралска лаборатория по микробиология и вирусология, която бе представена в Държавния университет в Новосибирск.По думите на ръководителя на лабораторията д-р Пётър Чумаков туморната клетка е беззащитна пред вирусите. Ако вирусът е патогенен, той може да се използва за унищожаване на раковите клетки.Шефът на лабораторията разказа, че за да се създаде нов тип вирус, учените променят изходния геном, добавяйки към него ген, който е в състояние да унищожи раковите клетки. Онколитичните вируси могат целенасочено да убиват раковите клетки в човешкото тяло, без да навредят на здравето. Предвижда се резултатите, получени в рамките на изследванията, да бъдат използвани в борбата със смъртоносното заболяване.

Рибата, маслините и сирената спасяват гръцката икономика

Гърция е също така страната-производител на над 100 продукта със защитени наименования за произход, или защитени географски указания, което ги прави уникални в света

прочети повече

Намериха прегърнати деца във ферибота убиец!

„Разплаках се, като си представих, че не са искали да се пуснат едно друго“, разказва един от водолазите спасители от потъналия ферибот.

Двама с опасност за живота след сблъсък край "Петолъчката"

Ранените при катастрофата са мъж на 31 години и 24-годишна жена


Всеки втори европеец е с наднормено тегло

40 на сто от децата в Европа страдат от наднормено тегло

Защо икономиката на Китай все още догонва японската?

Качеството на икономическия растеж, но и развитието на двете държави в дългосрочен план могат да дадат отговор на въпроса


Сидеров откри кампанията си в Москва

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров избра ексцентрично място за откриване на кампанията за изборите за Европейски парламент - Москва. В Москва водачът на листата на АТАКА за евроизборите Волен Сидеров беше награден с руския орден „Звезда Отечества”, съобщи пресцентъра на партията. Отличието връчил космонавтът и два пъти герой на Съветския съюз Борис Волинов. „За мен, като български политик, е голяма чест да получа ордена „Звезда Отечества”. Всъщност, с това събитие аз откривам кампанията на нашата партия "Атака" за евроизборите. България ще изпрати 17 депутати в Европарламента. Аз, и моите двама колеги - Десислав Чуколов и МагдаленаТашева водим листата на нашата партия и ще бъдем гласа на тези българи, които смятат, че ЕС е структура, която трябва да се промени или да се разтури”, казал Сидеров, следа като получил ордена. Той обяснил още на руснаците, че "Атака" е на мнение, че днес ЕС е марионетка на САЩ и на това трябва да се сложи край. " Ние смятаме, че България трябва да е неутрална във военно отношение и да не членува в НАТО . Убедени сме, че България и Европа трябва да развиват приятелски културни и икономически отношения с Русия, а не да враждуват с нея", заявил още националистът в Москва.

Орешарски: Правителството е последователно в подкрепата за бизнеса

Правителството е последователно в подкрепата за бизнеса. Кабинетът е предприел немалко стъпки, за да обърне негативните тенденции в икономиката –...

Киев започна втора фаза от антитерористичната операция

Украинските специални звена започнаха втората фаза

Петима гранични полицаи пострадали в катастрофата на "Тракия"

Гранични полицаи, които са се връщали към София, са ранените при катастрофата на магистралата вчера. Те са пострадали в инцидент с микробус, а не джип, каквато беше първоначалната информация, съобщава "Флагман".
Около 17:33 часа на км 344-346 в посока София бус катастрофирал, поради разцепване на задната дясна гума и се удря в крайпътна канавка, Гранични полицаи, които са се връщали към София, са ранените при катастрофата на магистралата вчера. Те са пострадали в инцидент с микробус, а не джип, каквато беше първоначалната информация, съобщава "Флагман". Около 17:33 часа на км 344-346 в посока София бус катастрофирал, поради разцепване на задната дясна гума и се удря в крайпътна канавка,

Петима гранични полицаи пострадали в катастрофата на "Тракия"

Гранични полицаи, които са се връщали към София, са ранените при катастрофата на магистралата вчера. Те са пострадали в инцидент с микробус, а не джип, каквато беше първоначалната информация, съобщава Гранични полицаи, които са се връщали към София, са ранените при катастрофата на магистралата вчера. Те са пострадали в инцидент с микробус, а не джип, каквато беше първоначалната информация, съобщава "Флагман". Около 17:33 часа на км 344-346 в посока София бус катастрофирал, поради разцепване на задната дясна гума и се удря в крайпътна канавка,

Йовчев откри антибългарска конспирация в твърденията за насилие над бежанци

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев определи като "откровени лъжи и клевети" твърденията на авторитетни правозащитни организации, че българската гранична полиция отблъсква със сила бежанците обратно през границата ни с Турция. Според него целта е България да бъде принудена да пуска свободно нелегални имигранти на своя територия. Международната правозащитна организация "Хюман Райтс Уоч" (Human Rights Watch) съобщи, че е документирала 44 подобни случая с общо 519 души от миналия ноември насам, когато влезе в сила кризисният план на правителството за справяне с бежанската вълна. Докладът ще бъде официално представен в България следващата седмица. "Трябва да ви уверя, че няма да се подадем на такъв натиск и да поставим под риск българските граждани. Искрено се надявам, че споменатият доклад няма връзка с натиска, който през последните месеци се оказва върху България да пропуска свободно през границата си нелегални имигранти", заяви Йовчев в петък. Той обаче не уточни откъде идва въпросния натиск и не коментира по същество конкретните случаи, които бяха обявени преди ден от "Хюмън Райтс Уоч" и "Бордермониторинг България". Йовчев допълнително засили съмненията, че констатациите може да са верни, след като прибегна до конспиративни теории и спекулации, че организациите може да имат общ източник на финансиране с определени организации в България, като отново не уточни какво визира. "Не ми се иска да вярвам, че има българска връзка в тези неверни твърдения. Въпреки че практиката през последните месеци показа, че има доста подобни случаи, в които лъжи и клевети спрямо собствената държава са инспирирани от хора вътре в страната. Имам и такива опасения, че в доклада може да има и българска връзка. Има прост принцип, по който това може да се проследи. В края на краищата който плаща, той поръчва музиката. И тогава общият източник на финансиране на тези, които пишат доклада, и на определени организации в България може да бъде една такава следа и такава връзка. Въпреки това, аз не бих искал да влизам в такива хипотези", каза Йовчев в изявление пред агенция "Фокус". Преди ден двете организации обявиха, че България отблъсква с насилие обратно в Турция сирийци и други търсещи убежище в страната ни. От "Бордермониторинг България" описаха и конкретни случаи на полицейско насилие срещу имигрантите, включително в центровете за задържане. Аргументирайки позицията си за липса на насилие и произвол спрямо бежанци, Йовчев изтъкна факти като тези, че граничните ни полицаи нямало как да малтретират идващите с приклади, електрошокови палки и ботуши, защото нямат такива. "Не бих се спрял да разглеждам в детайли посочените в доклада случаи, но има неща, които са фрапиращи лъжи, което много лесно може да се провери. Например, че българските гранични полицаи не са въоръжени с оръжие, което има приклади, т.е. няма как да пребият такива бежанци с приклади, след като нямат оръжие с приклади. На второ място, трябва да ви кажа също, че нашите гранични полицаи, които са на границата, не притежават, нямат в оборудването си електрошокови палки. Няма как да малтретират бежанци с електрошокови палки, които нямат и не притежават, заяви Йовчев. Вътрешният министър определи като нелепи твърденията на неправителствената организация, че на границата има войници, които с ботушите си малтретират бежанците. Нямаме разположени войници по границата, както и нашите гранични полицаи не са обути в ботуши, т.е. няма как да малтретират с ботуши бежанците, заключи вицепремиерът. Върху по-голямата част от българската граница е изградена система за постоянно видеонаблюдение и всичко, което се случва, се наблюдава, записва се и може да се провери, така че можем да гарантираме и да потвърдим, че няма, не са налице и са изключени всякакви случаи на насилие, заключи Йовчев. Трябва да се знае, че въпреки засилените мерки, определено количество нелегални имигранти преминават и биват задържани на нашата граница, каза той. По думите му допълнителен аргумент за сигурността и ефективността на работата на българската полиция е постоянното присъствие на границата на представители и служители на "Фронтекс". На нашата граница има постоянно присъствие на служители на "Фронтекс", които работят съвместно с граничните полицаи. Трябва да кажем, че нямаме нито една забележка по линия на "Фронтекс" за цялостната ни работа, както и за това, че се упражнява насилие спрямо нелегалните имигранти, които се задържат на границата, посочва той. Според Йовчев обаче авторите на доклада "не само, че не са се обърнали към МВР, но не са взели предвид мнението и оценките на "Фронтекс”, на Европейската служба за подкрепа на търсещите убежище (ЕАСО), на еврокомисаря Малмстрьом, както и последния доклад на Върховния комисариат по бежанците". Според последните констатации на тези институции, в България има напредък по отношение на условията в центровете за настаняване на имигрантите. "Бордермониторинг България" обаче не споделя тази оценка. "Може би част от откровените глупости в доклада на международната правозащитната организация щяха да бъдат спестени, ако бяха спазени общоприетите принципи да се потърси коментара на засегнатата страна", заяви Йовчев. Правителството вече се похвали, че е овладяло и засиления имиграционен натиск към страната. В граничните райони според данни на МВР са командировани над 1500 полицаи, строи се и телена ограда. Неправителствените организации обаче искат да се провери как броят на пресичащите границата е спаднал драстично за толкова кратко време.

VW праща 900 служители в Бразилия в принудителен отпуск

Почивката им може да продължи до 5 месеца, в които те ще получават пълните си заплати


Само един варненски политик с шанс за евродепутат

Само един варненски политик е с реален шанс да попадне в Европейския парламент след изборите на 25 май. Това е кандидатът на ГЕРБ Емил Радев, който в момента е втори мандат народен представител. Радев е поставен на шесто място в партийната листа и според социологическите проучвания за броя на мандатите, които се очаква да спечели партията му, най-вероятно ще смени българския с европейския парламент.

Горд баща дели цигара с 3-годишното си бебе (видео)

Скандално видео, в което руснак дели цигара с 3-годишното си бебе, взриви социалните мрежи, съобщава британският Daily Mail.  В клипа се вижда как мъжът поощрява детето си, което видимо е на около 3-годишна възраст, да пуши цигари. За броени минути видеото предизвика възмущението на хиляди хора в интернет. Лудост, скандал, безобразие, трагедия – така хората в мрежата определиха записа. В записа ясно се чува, че майката на детето, която снима с телефона си, е доволна от факта, че синът й пуши. 

Разследването на "Медузите 2" е било прекратено тихомълком още преди година

Досъдебното производство, започнало след т.нар. акция "Медузите 2" във Варна на 11 май 2011г. е било тихомълком прекратено през юни м.г. научи "Дневник".

Според бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на акция "Медузите 2" в сградата на община Варна бе проверена документация за финансирането през общинския бюджет на фондация, работещата по проблемите на ромската общност в града.

"Досъдебното производство е започнато от разследващ полицай, но след това...

Силви Вартан отличена с почетен знак „България си ти!“

Световнозвестата френска актриса и певица от български произход Силви Вартан бе отличена с почетен знак „България си ти!“ за личния принос и подкрепа за нашата родина България и за вискохуманната й гражданска кауза за подпомагане и защита на деца и възрастни в неравностойно социално положение и нуждаещи българи.

Откриха труп на жена, удавена край Винево

Полицията откри мъртвото тяло на жена близо до язовира в село Винево, съобщи Ангел Цанков от ОД МВР - Хасково за БНР.
Водолази продължават да издирват останалите членове на семейството, което снощи е пътувало от село Винево след 22 часа, когато в района е валял облен дъжд. В автомобила са били мъж, жена, тяхната дъщеря и 4-годишната им внучка. Полицията откри мъртвото тяло на жена близо до язовира в село Винево, съобщи Ангел Цанков от ОД МВР - Хасково за БНР. Водолази продължават да издирват останалите членове на семейството, което снощи е пътувало от село Винево след 22 часа, когато в района е валял облен дъжд. В автомобила са били мъж, жена, тяхната дъщеря и 4-годишната им внучка.

Бийчър: До 31 октомври 2015 г. трябва да сме приключили с плащанията по ОПАК

/КРОСС/ "До 31 октомври 2015 г. трябва да са приключили всички плащания по Оперативна програма „Административен капацитет" (ОПАК), с оглед на което удължаването на срока за изпълнение на проектите е недопустимо." Това съобщи ръководителят на Управляващия орган на ОПАК Моника Димитрова-Бийчър в своето приветствие към участниците в информационен ден по новооткрита процедура за централните администрации. Тя посъветва кандидатите да заложат по-кратък срок за изпълнение на проектите от предвидения в насоките 12-месечен период и да изпратят своите проектни предложения своевременно. Близо 60 експерти от централната администрация участваха в информационен ден по новата процедура по приоритетна ос І „Добро управление", подприоритет 1.1. „Ефективна структура на държавната администрация" за оптимизиране на структурата на звената на централните администрации. Основната цел е да се избегнат дублиращите се функции в администрацията. В рамките на процедурата допустими за финансиране са дейностите за извършване на функционален анализ; разработване на предложения за промени в нормативни, стратегически и други документи, както и в устройствените правилници на администрациите; дейности за оптимизиране на структурите и преразпределяне на функции; дейности за подобряване на организацията, работните процеси и координацията в рамките на една или няколко административни структури, реализиращи дадена публична политика и др

Плевнелиев към партиите: Нека обещаем само това, което можем да изпълним

Безработицата, образованието, Европа на две скорости и европейска солидарност - това според президента Росен Плевнелиев са част от темите, които трябва да бъдат дискутирани в стартилата от днес предизборна кампания. Той направи изявление във връзка с началото на кампанията. „Днес отново сме в предизборна ситуация и отново много ще се обещава. Призовавам към реализъм и честност. Нека обещаем само това, което можем да изпълним“, каза Плевнелиев. Президентът смята, че страната ни може да зададе дневния ред в Европа, но това зависи изцяло от партиите и техните кандидати. „Сигурен съм, че оттук нататък позитивите ще се умножават, а полезният ефект ще бъде все по-видим. Нека с мисъл за националните интереси и с отговорност пред държавността да бъдем на нивото на тези очаквания“, каза Плевнелиев. Държавният глава вижда заплаха в опита за разделение по линията Велики сили и периферия. Той смята също така, че страната ни трябва да се противопостави и на идеята за Европа на две скорости.  Историята може да се промени на Европа преди и след Крим. Има сериозна опасност светът да бъде върнат трайно към политики от 19 век, на Велики сили и периферия между тях. Това са теми, които определят нашето бъдеще - дали ще бъдем в „периферията“ на ЕС или в „сърцето“ на евроинтеграционните процеси, дали Балканите като наш общ дом ще продължат своят курс към мирно и демократично развитие или и те ще бъдат трайно дестабилизирани. България не трябва само декларативно да се противопоставя на идеята за Европа на две скорости и лансираната отново от Русия политика на Велики сили, които имат своите изконни интереси и решават съдбата на малките, слабите и тези в периферията. От всички нас зависи чрез решенията, които предлагаме на големите въпроси за европейското бъдеще, да бъдем двигател на позитивната промяна за по-силен и интегриран Европейски съюз, което е и единственият шанс на всяка една от държавите членки да бъде фактор на глобалната сцена. Силата на обединена Европа е, че и малките, и големите, имат своето място, имат своя глас. България е пълноправен член на Европейския съюз и дълг на българските политици е чрез поведението си, чрез активността и градивността си да преодолеят противопоставянето на „стари и нови държави членки“, на „богати и бедни икономики“, на „малки и големи нации“. Това няма да стане чрез пасивност, песимизъм и ниско самочувствие, нито чрез очакване за снизхождение и помощ от по-големия и по-богатия. България може и е длъжна да добави стойност към Европейския съюз, още повече в решителен момент, а не да седи безмълвно в ъгъла или да играе ролята на нечий „Троянски кон“, се казва в обръщението на държавния глава. Ето и пълния текст на изявлението: Уважаеми дами и господа, Предстоят европейски избори. От днес официално стартира предизборната кампания. На 25 май за нашето доверие ще се борят 15 партии, 6 коалиции и 4 независими кандидата. Участниците в предстоящите избори ще имат възможност да представят своите платформи, идеи и визия за развитието на България и Европейския съюз. На първите преки избори за Европейски парламент в далечната 1979 г. гражданите на 9 страни са упражнили правото си на глас. Тази година това ще сторят 400 милиона избиратели от 28 държави. Предстоящите европейски избори са различни и защото за първи път предизборната надпревара започва с партийни номинации за председател на Европейската комисия. За първи път хората ще гласуват не само за партийни програми, но в подкрепа на персонални кандидатури за най-висшите позиции в Европейския съюз. Това са първите избори след влизането в сила на Договора от Лисабон, чрез който Европейският съюз започна нова фаза на интеграция. В традицията на европейските демокрации е на избори да не мислим за злободневните теми и проблеми, а да потърсим отговор на въпроса „Къде искаме да бъдем след 5 години?“. Затова е важно страната ни да бъде активен участник в европейския дебат, а не пасивен наблюдател, който коментира само своите вътрешни проблеми. Призовавам българските политици да проведат истински качествен дебат по европейския дневен ред. Българските граждани го заслужават! Ние можем да допринесем за развитието на ЕС, когато внесем в него своите идеи, своята визия за развитието на съюза. Истинските български патриоти са ни завещали тази цел – да намерим своето място в обединена Европа. Българската нация е една от най-проевропейските и това задължава политиците в предстоящата кампания да имат реалистични послания с ясни аргументи, за да предложат на гражданите възможност за информиран избор. Компроматната война, безкрайните скандали, очернянето на опонента, всичко това не е избор, а цели единствено и само отдръпване на хората от политиката и от гласуването! Българските граждани имат право да чуят ясно позицията на всеки от кандидатите. Има много конкретни теми в европейския дневен ред. Те дават възможност на всеки участник – партия или независим кандидат, да очертаят позициите и различията си – за или против членство в Еврозоната и Банковия съюз, за или против задълбочаване на политическата интеграция, за или против създаването на енергиен съюз, как да се балансират принципите на свободния пазар и на солидарността. Става все по-ясно, че има опасност Европейският съюз да се раздели на център и периферия, на държави в Еврозоната и държави извън зоната на общата валута. За повече или за по-малко интеграция, за разширяване или капсулиране на съюза, за повече или по-малко Европа – това са генерални въпроси и по тях в България не може да се мълчи. Историята може да се промени на Европа преди и след Крим. Има сериозна опасност светът да бъде върнат трайно към политики от 19 век, на Велики сили и периферия между тях. Това са теми, които определят нашето бъдеще - дали ще бъдем в „периферията“ на ЕС или в „сърцето“ на евроинтеграционните процеси, дали Балканите като наш общ дом ще продължат своят курс към мирно и демократично развитие или и те ще бъдат трайно дестабилизирани. България не трябва само декларативно да се противопоставя на идеята за Европа на две скорости и лансираната отново от Русия политика на Велики сили, които имат своите изконни интереси и решават съдбата на малките, слабите и тези в периферията. От всички нас зависи чрез решенията, които предлагаме на големите въпроси за европейското бъдеще, да бъдем двигател на позитивната промяна за по-силен и интегриран Европейски съюз, което е и единственият шанс на всяка една от държавите членки да бъде фактор на глобалната сцена. Силата на обединена Европа е, че и малките, и големите, имат своето място, имат своя глас. България е пълноправен член на Европейския съюз и дълг на българските политици е чрез поведението си, чрез активността и градивността си да преодолеят противопоставянето на „стари и нови държави членки“, на „богати и бедни икономики“, на „малки и големи нации“. Това няма да стане чрез пасивност, песимизъм и ниско самочувствие, нито чрез очакване за снизхождение и помощ от по-големия и по-богатия. България може и е длъжна да добави стойност към Европейския съюз, още повече в решителен момент, а не да седи безмълвно в ъгъла или да играе ролята на нечий „Троянски кон“. Партиите са в дълг към избирателите си, не само защото липсва ясното определяне на позиции по големите въпроси на нашето членство. Дори там, където съществува консенсус, той е премълчаван в името на удобното в момента остро политическо противопоставяне. Политиците са в дълг на активните граждани и защото в предизборните дебати липсват позитивни програми, конкретни решения как може да стигнем до желаните цели. Досега виждаме само взаимни обвинения в некомпетентност и провал. Не бива да допускаме всички поотделно и заедно да се провалим при осъществяването на възможностите, които членството в Европейския съюз ни дава. Няма как в предизборната кампания да се избегнат въпросите за икономическата криза и безработицата, но и тук търсенето на временни решения на национално ниво е просто затваряне на очите пред големите проблеми. Важно е всяка партия ясно да представи позицията си относно възможни общи мерки в Европейския съюз за намаляване на безработицата, на първо място чрез гаранции за младежка заетост, чрез премахването на пречките пред образование и работата в чужбина, чрез подобряване на бизнес средата и насърчаване на предприемчивостта и малките и средни предприятия, а не на олигархията. Европейската комисия определи въвеждането на дуалната система в професионалното образование като основен механизъм за бърз преход от училище към първо работно място. Затова трябва да чуем ясен политически ангажимент от кандидатите за разпространението й в Европа и за въвеждането й в България в най-кратки срокове. Благодарение на членството на България в Европейския съюз, както и на постигнатия пълен консенсус тук, в Президентството, през февруари 2014 г., България има своя водещ стратегически документ и план за дългосрочно развитие, а именно Националната програма за развитие „България 2020“. Без европейската солидарност и Договора за партньорство с Европейската комисия „България 2020“ няма да се случи. Тук отново е необходим дебат, като кандидатите и партиите трябва ясно да се позиционират. Днес отново сме в предизборна ситуация и отново много ще се обещава. Призовавам към реализъм и честност. Нека обещаем само това, което можем да изпълним. Преди да ни залее потокът на партийни послания трябва всички заедно да оценим очакванията на българските избиратели, да сме наясно как хората гледат на предстоящите избори за Европейски парламент. Европейският парламент взима важни решения, които касаят ежедневния ни живот. България може да зададе дневния ред на следващия Европейски парламент. Зависи от политическите партии и техните кандидати. Над милион българи живеят и работят в държави членки на Европейския съюз. От 2014 г. за българите отпаднаха всички ограничения за работа и пребиваване, като можем да се възползваме в пълна степен от общия европейски пазар. Всеки български гражданин вече усеща ползата от нашето европейско членство. Нека си дадем сметка каква част от нашето ежедневие, от средата, която ни заобикаля, се променя към добро именно благодарение на ЕС. Сигурен съм, че оттук нататък позитивите ще се умножават, а полезният ефект ще бъде все по-видим. Нека с мисъл за националните интереси и с отговорност пред държавността да бъдем на нивото на тези очаквания. Избирателната активност е в пряка зависимост от това какво предлагат политиците като теми, като позиции, но и като поведение. Стремежът да се отблъсне масовият избирател, за да се контролират твърди ядра, не води до нищо добро. Подобен „успех“ е измамен. Нека личните нападки и неприязън, нека острото политическо противопоставяне да отстъпят пред национално отговорните послания. Призовавам участниците в предизборната кампания за толерантен и градивен дебат. Апелирах многократно инициираният от мен национален референдум по изборни права на гражданите да се проведе заедно с предстоящите европейски избори. Така със сигурност щяхме да съчетаем ползите от пряката и представителната демокрация и да повишим чувствително избирателната активност. Над 570 хиляди подписа бяха събрани от граждански инициативен комитет само за няколко седмици. За съжаление, управляващите се правят, че тези граждани и този референдум не съществуват. Вярвам, че България може да бъде модерна и просперираща само в един силен и интегриран Европейски съюз. Предстоят ни избори за бъдещето на Европа, за нашето бъдеще. Става въпрос за мястото на България в нашият общ дом – защото Европа, това сме ние. С качествен дебат и силно участие на гражданите ще дадем пример, че се съобразяваме с желанието и с гласа на народа. Да го направим за собствената си демокрация. Да го направим за Европа!

Сидеров откри кампанията на "Атака" в Москва и обеща излизане от НАТО

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров откри кампанията на партията за евроизборите в Москва, където бе награден и с руския орден "Звезда на отечеството".   Отличието е било връчено от космонавта и два пъти герой на Съветския съюз Борис Волинов, съобщиха от пресцентъра на "Атака", откъдето разпространиха и снимки от събитието. Отличието на Сидеров е присъдено от Горната камара на руския парламент "за принос в развитието на отношенията между България и Русия". "За мен като български политик, е голяма чест да получа ордена "Звезда Отечества". Всъщност с това събитие аз откривам кампанията на нашата партия за евроизборите. България ще изпрати 17 депутати в Европарламента. Аз и моите двама колеги Десислав Чуколов и Магдалена Ташева водим листата на нашата партия и ще бъдем гласа на тези българи, които смятат, че ЕС е структура, която трябва да се промени или да се разтури", е заявил Сидеров.   Той е коментирал още, че "ЕС е марионетка на САЩ и на това трябва да се сложи край, а България трябва да е неутрална във военно отношение и да не членува в НАТО".   "Убедени сме, че България и Европа трябва да развиват приятелски културни и икономически отношения с Русия, а не да враждуват с нея", казал Сидеров. Той отново е заявил позицията на партията в подкрепа на референдума на Крим и против санкциите срещу Русия.   "Това се разминава с официалната позиция на правителството на България, но затова пък, когато у нас има правителство на "Атака" и аз съм министър-председател, България ще излезе от НАТО и ще върне пълноценните отношения с Русия, която смятаме за братска страна...Скъпи приятели, приемайки високото руско отличие, искам да ви предам братски поздрави от преобладаващата част от българския народ, който обича руския народ и който помни, че от турско иго го освободи не Европейският съюз, а братска Русия. Благодаря за честта, желая успехи на руското държавно ръководство в укрепването на държавността и на братския, православен руски народ", е казал още Волен Сидеров

Липсата на реклама спъва развитието на винения туризъм

В България има около 300 изби, готови да приемат гости


Откриха трупа на жена, отнесена след пороя край Винево

Полицията откри мъртвото тяло на жена близо до язовира в село Винево, съобщи Ангел Цанков от ОД МВР - Хасково за БНР.
Водолази продължават да издирват останалите членове на семейството, което снощи е пътувало от село Винево след 22 часа, когато в района е валял облен дъжд. В автомобила са били мъж, жена, тяхната дъщеря и 4-годишната им внучка. Полицията откри мъртвото тяло на жена близо до язовира в село Винево, съобщи Ангел Цанков от ОД МВР - Хасково за БНР. Водолази продължават да издирват останалите членове на семейството, което снощи е пътувало от село Винево след 22 часа, когато в района е валял облен дъжд. В автомобила са били мъж, жена, тяхната дъщеря и 4-годишната им внучка.

Създателят на Google+ напусна Google

/КРОСС/ Създателят на Google+ Вик Гундотра напусна Google след осем години в компанията, съобщи Financial Times. Преди Google Гундотра е работил 15 години за Microsoft. За негов заместник е избран инженерът Дейвид Бесбрис.

На два виадукта в ремонт ще има по две ленти за излизащите от София за празниците


На два виадукта на магистралите "Тракия" и "Хемус", чийто ремонт продължава, през празничните дни ще има по две ленти за движение на колите, които пътуват от София към Пловдив и Варна, съответно, съобщи агенция "Пътна инфраструктура". 

През предстоящите шест последователни почивни дни между 1 и 6 май агенцията е създала организация на движението на моста на 67-ми километър на "Тракия" и на "Бебреш" на "Хемус, която да осигури по-бързо пропускане на очаквания поток коли. 
...

Женското тяло и невероятните неща, които може да прави

То е невероятно, най-вече заради способността си да създава живот


"Атака" откри предизборната си кампания в Москва, Сидеров получи орден „Звезда Отечества”

В Москва водачът на листата на „Атака” за евроизборите Волен Сидеров беше награден с руския орден „Звезда Отечества”. Отличието връчи космонавтът и два пъти герой на Съветския съюз Борис Волинов, съобщиха от партията.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
Орденът „Звезда отечества” се присъжда на В Москва водачът на листата на „Атака” за евроизборите Волен Сидеров беше награден с руския орден „Звезда Отечества”. Отличието връчи космонавтът и два пъти герой на Съветския съюз Борис Волинов, съобщиха от партията. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Орденът „Звезда отечества” се присъжда на

Сидеров бе награден с руския орден „Звезда Отечества” в Москва

В Москва водачът на листата на „Атака” за евроизборите Волен Сидеров беше награден с руския орден „Звезда Отечества”. Отличието връчи космонавтът и два пъти герой на Съветския съюз Борис Волинов, съобщиха от партията.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
Орденът „Звезда отечества” се присъжда на В Москва водачът на листата на „Атака” за евроизборите Волен Сидеров беше награден с руския орден „Звезда Отечества”. Отличието връчи космонавтът и два пъти герой на Съветския съюз Борис Волинов, съобщиха от партията. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Орденът „Звезда отечества” се присъжда на

Украйна обвини Русия, че иска трета световна война

Украинският премиер Арсений Яценюк обвини днес Русия, че иска да започне „трета световна война”, като подкрепя сепаратистите в източните части на Украйна, предадоха агенциите.
„Опитите за агресия на руската армия на украинска територия ще доведат до конфликт в Европа. Светът не е забравил Втората световна война, Украинският премиер Арсений Яценюк обвини днес Русия, че иска да започне „трета световна война”, като подкрепя сепаратистите в източните части на Украйна, предадоха агенциите. „Опитите за агресия на руската армия на украинска територия ще доведат до конфликт в Европа. Светът не е забравил Втората световна война,

Социалните медии като катализатор на китайските инвестиции в имоти

През миналата година китайските купувачи са инвестирали над 13,5 млрд. долара в имоти в чужбина, според глобален консултант


Порои заляха България, общини бедстват

Тежка беше изминалата нощ във видинското село Горни Лом, когато река Лом заля къщи и земеделски площи. Към момента реката леко се е прибрала в коритото си, но хората са изплашени. „Пак се повтори случката от петък, когато реката придойде.

Ограничаване на движението по бул. "България" в София заради ремонти

Във връзка с изпълнението на строително-монтажните работи за "Рехабилитация на релсовия път по бул. "България" се въвежда ограничаване на движението на 1/2 от кръстовището на бул.&quo...

402 дена не стигнаха на Диаби да се възстанови напълно

Халфът на Арсенал Абу Диаби продължава да е преследван от ужасен малшанс. Той за пореден път оправда прозвището си "Стъкления". Французинът се завърна в игра в понеделник за резервите на Ар...

Къде спират тока в Западна България до края на април

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти, съобщиха от компанията. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти, съобщиха от компанията. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене,

Зам.-кметът на Плевен остава в ареста

Плевен /КРОСС/ Окръжният съд в Плевен наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на заместник-кмета Алексей Зелов.Зелов беше задържан с подкуп от 4 000 лева при акция на ДАНС в общината на 22 април. Според обвинението Зелов е получил парите лично в кабинета си.Съдът приема, че има реална опасност обвиняемият да се укрие или да попречи на разследването,, предаде БНР.

Бензинът в Иран поскъпна със 75%

В четвъртък в полунощ цените на бензина в Иран скочиха с до 75%, вследствие на спрени държавни субсидии. Този ход от страна на президента Хасан Роухани цели да се възстанови икономиката, притисната от...

Виж къде спират тока в Западна България до края на април

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти, съобщиха от компанията. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти, съобщиха от компанията. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене,

Обама: Ще спася Путин, ако тръгне да потъва

/КРОСС/ Американският президент Барак Обама заяви на пресконференция в Южна Корея, че ще спаси президента на Русия Владимир Путин, в случай, че тръгне да потъва. „Аз, разбира се, ще спася президента Путин, ако тръгне да потъва", подчерта той, цитиран от firstnews.ru. Лидерът на САЩ добави, че е "добър плувец", израснал е в Хавай , и „има много практика".

В Слънчев бряг настояват за солени глоби за скокове от балкон на балкон

Миналата година у нас загинаха няколко чужденци по този начин

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване