Издирват семейство, избягало от наводненията

/КРОСС/ Четиричленно семейство е изчезнало край село Винево, съобщиха от полицията в Хасково. Снощи мостът край селото пропаднал вследствие на проливните дъждове и последвалите наводнения. Четирима души - двама съпрузи, дъщеря им и внучето им са тръгнали късно вечерта към Кърджали. Оттогава от тях няма следа. Тази сутрин е бил открит лекият им автомобил „Опел Вектра", смачкан от пропадналия мост. Издирването на четиримата продължава от екипи на полицията и пожарна, предаде Дарик.  

Изтича срокът за подаване на декларация образец 6 от самоосигуряващите се лица

Още три работни дни имат самоосигуряващите се лица да подадат декларация образец 6 "Данни за дължими вноски и данък по чл. 42 ЗДДФЛ". Срокът за подаването на декларацията изтича на 30 април. Това е и срокът, в който самоосигуряващите се лица са задължени да представят таблица 1 и таблица 2 за определяне на окончателния размер за дължимите от тях осигурителни вноски върху действителния облагаем доход, които са част от годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица за 2013 г.

Жената, която пее…

/КРОСС/ На 15 април Примадоната на руската естрада Ала Пугачова отбеляза своя 65-годишен юбилей. Знаменитата руска поп певица, композиторка и киноактриса е родена на 15 април 1949 година. През 1969 г. завършва хорово дирижиране в музикалното училище "Иполитов-Иванов" в Москва, а през 1981 г. - естрадна режисура в ГИТИС. В периода 1966-1967 Пугачова е включена в състава на агитационната бригада на младежкото радио. През 1967 година започва работа като корепетитор в Държавното училище за цирково и естрадно изкуство. Озвучава филми, поради което гласът й известно време остава зад кадър. Ала Пугачева в началото на звездната си кариера. От 1971 до 1972 г. Пугачова е солистка на "Олег Лундстрен бигбенд", а по-късно през 1973 г. на популярната група "Веселите момчета". През 1974 г. печели трета награда на Всесъюзния конкурс за естрадни артисти. Истинско признание за певческия си талант Ала Борисовна получава в България на фестивала "Златният Орфей" във Варна през 1975 г., когато получава Голямата награда с песента "Арлекино" на Емил Димитров. Тя и до днес казва, че благодарение на Емил Димитров и на Борис Баркас (написал руския текст на „Арлекино"), тя е станала звезда. Запазва приятелството си с Димитров до последния му дъх. На прощалния й концерт в София, в Зала 1 на НДК през 2010 г. Ала и Емил излизат заедно на сцената, но тогава българският легендарен певец вече е в инвалидна количка

Украинският премиер: Русия се опитва да започне трета световна война


Украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че Русия се опитва да започне трета световна война, съобщи "Ройтерс". Според него Русия се опитва да "превземе Украйна военно и политически".

"Светът все още не е забравил Втората световна война, но Русия иска да започне трета", каза Яценюк пред временното правителство. "Избухването на военен конфликт в Украйна ще доведе до война в цяла Европа. "

Това са най-силните думи, ползвани досега от премиера по адрес на Москва. Той нарича...

Рейтинговите агенции променят оценките си за ситуацията в еврозоната

Нараства доверието във фискалното и икономическо възстановяване на региона


Плевнелиев: Призовавам политиците ни да проведат истински европейски дебат

Призовавам българските политици да проведат истински качествен дебат по европейския дневен ред. Българските граждани го заслужават. Ние можем да допринесем за развитието на ЕС, когато внесем в него своите идеи, своята визия за развитието на Съюза. Истинските български патриоти са ни завещали именно тази цел – да намерим своето място в обединена Призовавам българските политици да проведат истински качествен дебат по европейския дневен ред. Българските граждани го заслужават. Ние можем да допринесем за развитието на ЕС, когато внесем в него своите идеи, своята визия за развитието на Съюза. Истинските български патриоти са ни завещали именно тази цел – да намерим своето място в обединена

Обама обеща да спаси Путин, ако той започне да се дави

Израснал съм на Хаваите, не лош плувец съм, увери президентът на САЩ


Прокуратурата поиска ново разглеждане на делото срещу "абсолютния престъпник"

Прокуратурата поиска Върховният касационен съд (ВКС) да върне за ново разглеждане делото, което се водеше срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. Тримата бяха оправдани по обвинения за подкуп през февруари от Софийския апелативен съд.   Делото бе скандализирано още в самото му началото заради репликата на прокурор Роман Василев към Николай Цонев при ареста му на 1 април 2010 г. Василев тогава бе заместник-градски прокурор на София и ръководеше акцията по задържането. Той накара бившият министър да падне на колене и го нарече "абсолютен престъпник".   Прокуратурата иска възобновяване на делото, защото смята, че апелативният съд не е анализирал правил представените от обвинението доказателства.   Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов бяха подсъдими за подкуп от 20 000 евро.   Основната интрига по делото бе свързана с ролята по делото на следователя и настоящ шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен като Пепи Еврото.   В мотивите към своята оправдателна присъда Софийският апелативен съд коментира, че Петров е извършил класическа провокация към подкуп, което е наказуемо според Наказателния кодекс. Прокуратурата обаче не реагира и не започна разследване срещу Петър Петров, който все още е шеф в следствието.   Той бе повишен за шеф на столичното следствие по предложение на бившия градски прокурор Николай Кокинов (уволнен след скандал с изтекъл запис) и бе одобрен за поста от главния прокурор Сотир Цацаров през март 2013 година.

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите в обедната емисия:

- Започва предизборната кампания за предстоящия евровот. 

- През изминалата нощ нивото на река Лом се е повишило рязко и е наводнило къщи в село Горни Лом. 

- Руският президент Владимир Путин заяви, че ако режимът в Киев използва армията срещу населението на страната, ще има последствия. 
...

Онлайн тест за избори'2014: Коя партия носи вашите ценности?

Онлайн тест предлага серия ориентири за европейските гласоподаватели от различните държави за коя партия да гласуват. Разработена от голям екип от всички държави членки на Евросъюза и на всички езици в ЕС, платформата пита за позицията ви по ключови теми от европейската политика и я съпоставя с политическата линия на всички партии и коалиции, кандидатстващи от съответната държава.  Калкулирайки мнението ви по въпроси като финансовата и данъчна политика на ЕС, към еднополовите бракове, общата европейска валута, легализирането на леките наркотици за лична употреба и др., системата класира по ценности партиите, най-близки до вашите разбирания. Онлайн тестът е дело на Европейския университет във Флоренция и е първият тест за политическа ориентация, адресиран към гражданите на всички европейски държави. Теста можете да направите тук .

Антитерористичната операция не е преустановена

След като в четвъртък украински специални части навлязоха за кратко в овладяния от руските сепаратисти източноукраински град Славянск, а след това се оттеглиха, ден по-късно Киев обяви, че антитерористичната операция не е преустановена въпреки чуващите се недвусмислени заплахи от Москва с военна намеса. По повод тези заплахи и на поредните руски маневри в непосредствена близост на границата между двете страни министър-председателят на Украйна обвини Русия, че иска трета световна война. Украинските специални служби пък публикуваха нови доказателства за участието на руски агенти в събитията в Източна Украйна и по-специално в отвличането и убийството на местен украински политик. Украйна разполага с достатъчни военни ресурси Украйна продължава с операцията срещу проруските бунтовници в източната част на страната и разполага с достатъчни военни ресурси да поддържа настъплението без прекъсване, заяви украинският вътрешен министър Арсен Аваков, цитиран от Ройтерс. Аваков отхвърли твърденията, че Киев е спрял "антитерористичната операция" заради заплахи от Москва, след като украински военни части наближиха една от бунтовническите крепости – град Славянск. "Няма преустановяване на антитерористичната операция поради заплаха от нашествие на руските въоръжени сили. Операцията продължава. Терористите трябва да са нащрек денонощно. Цивилните няма от какво да се боят", написа Аваков в страницата си във Фейсбук. Той отхвърли твърденията, че украинските сили са претоварени и подчерта, че се полагат усилия да се избегнат жертви сред невоюващото население, след като Москва предупреди, че може да предприеме действия в защита на цивилните. "Противно на слуховете, само малка част от силите на антитерористичния център бяха разгърнати без използване на танкове или друга тежка бронетехника. Антитерористичният център има достатъчно сили на свое разположение да ги използва на смени и да действа денонощно, ако е необходимо", каза Аваков, говорейки за новосъздадения орган, в който влизат армията и други ведомства. Яценюк: Русия иска трета световна война Украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че Русия иска да започне трета световна война чрез "военна и политическа" окупация на Украйна и създаване на конфликт, който ще обхване и останалата част от Европа. "Опитите за военен конфликт в Украйна ще доведат до военен конфликт в Европа. Светът още не е забравил Втората световна война, но Русия вече иска да започне трета", каза Яценюк на заседание на правителството, цитиран от Ройтерс. "Държавното ръководство на Руската федерация носи пълната отговорност за агресията на територията на Украйна и за подкопаването на международната сигурност и стабилност", отбеляза Яценюк, цитиран от Интерфакс. Той призова "цялата международна общност да се обедини срещу руската агресия". Руските войски, които водят учения близо до границата на Украйна тази седмица, се доближиха на един километър от границата, но не я пресякоха, заяви украинският министър на отбраната Михайло Ковал. Автоколона руски сили са стигнали на един километър от границата, а в ученията участват и части на руските ВВС, каза Ковал и добави: "Въоръжените сили на Украйна са готови да отблъснат всякаква агресия." Яценюк напомни, че Украйна очаква до утре официален отговор от Русия на въпроса защо руски войски се съсредоточават при украинската граница, предаде ИТАР-ТАСС. На 24 април украинският премиер е задал официален въпрос в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. "Русия трябваше в срок от 48 часа да информира какво правят нейни войници при украинската граница. 24 часа вече изтекоха. Очакваме официален отговор от Руската федерация", каза той. Ролята на руски агенти в убийството на Рибак Украинските спецслужби публикуваха записа на подслушан телефонен разговор, който според тях показва как проруски бунтовнически лидер се съгласява да бъде изхвърлено тялото на местен общински съветник, чието убийство предизвика офанзивата на силите за сигурност в Източна Украйна, съобщи Ройтерс. "Слава, моля те, изхвърли този труп. Той лежи тук и вони", казва мъж, когото украинската служба за сигурност (СБУ) идентифицира като руски агент. Според СБУ той разговаря с Вячеслав Пономарьов, самообявил се за кмет на Славянск - военната крепост на бунтовниците в Донецка област. "Тялото ли? Да, тъкмо приключвам с журналистите и ще се погрижа за него, отговаря идентифицираният като Пономарьов. Ще видя къде ще заровим тази "голяма уста". Ройтерс добавя, че Пономарьов не е могъл да бъде открит за коментар. Гласът в записа прилича на неговия, но няма нищо в репликите, което да насочва, че става дума за убития политик - Володимир Рибак. Съветникът от партията на украинския премиер беше отвлечен миналата седмица, а обезобразеното му тяло бе открито в река край Славянск. В друг аудиозапис, разпространен от СБУ, се чува мъж, за когото се твърди, че е друг руски агент и който на явен московски жаргон нарежда на свой подчинен в съседния град Горловка да залови съветника "Рибак", след като "ни писна от него" в общината. Миналия четвъртък Рибак попадна в обкръжение от враждебна тълпа, сред която имаше и маскиран мъж в камуфлажно облекло, след като се опита да свали знаме на сепаратистите в Горловка, където бе съветник. Този инцидент беше записан на видео. След това следите му се изгубиха. Рибак, чиято смърт бе наречена от временния президент Олександър Турчинов "убийство на един украински патриот", бе погребан в Горловка вчера.

Поредната ескалация на напрежението в Украйна върна златото над 1 300 долара

Ако ситуацията в Крим се влоши допълнително, границата от 1 300 долара няма да може лесно да бъде пробита, посочи експерт


Задържаха британец за отглеждане на канабис

Иззети са 27 саксии с канабисови растения от полицията в Ямбол


Дебат на тема "Енергетика" среща политици и граждани тази вечер


"Енергетика" е темата на първия от серията дебати за зелените политики на партиите преди евроизборите (25 май 2014 г.), който ще се проведе тази вечер (25 април, петък) от 18 ч. в Червената къща.

Потвърждение за участие от страна на политиците засега са дали Андрей Ковачев от ГЕРБ, Меглена Кунева от Реформаторския блок и Борислав Сандов от ПП "Зелените". Разговорът ще води Петко Ковачев – експерт "Енергийни политики" на Сдружение за изследователски практики, а модератор ще е...

Водопровод изригна като гейзер на варненски булевард

От спукана тръба като от фонтан потече днес вода по бул. "Цар Освободител" във Варна, който в момента е в ремонт, съобщи сайтът "Петел". При ремонта на булеварда тръбите са се спукали и от тях потече вода като фонтан. Заради аварията днес без вода ще живеещите в района, заключен между бул."Цар Освободител", ул."Ген.Колев", ул."Царевец" и бул."Ян Палах" от 11 до 18 часа, съобщиха от "Водоснабдяване и канализация - Варна". По план ремонтът на бул. "Цар Освободител" трябва да приключи до 15 май, но заради аварията с тръбите може да има забавяне.

Microsoft и Nokia официално си стиснаха ръцете

Съдбата на индийската фабрика, в която работят около 7500 души, продължава да не е съвсем известна


Конспирация прозира по делото Цонев, Сантиров и Попов

Прокуратурата настоя пред Върховния касационен съд оправадателните присъди на бившия военен министър Николай Цонев, екссъдията Петър Сантиров и ексглавния секретар на МФ Тенчо Попов да бъдат отменени, а делото върнато на друг състав на Софийския апелативен съд.

Не спира дискриминацията на руснаците в Украйна

/КРОСС/ Днешните украински власти се опитват да построят моноетнична държава. Националните малцинства, които съставлява почти 25% от населението на страната, се подлагат на силни притеснения.Най-силна дискриминация усещат руснаците. Украинските органи на реда и световната общност почти не се намесват в ставащото. В резултат все повече руснаци заминават от Украйна в историческата си родина. Те казват, че са изплашени от безредиците, организирани от националистите и неофашисти в различни региони на страната. Имено руснаците сега се подлагат на най-големи притеснения в страната, разказва украинският политолог Ростислав Ишченко: - Щом правителството дойде на власт, веднага изказа своята русофобска политика, която не предполага никакви отстъпки на националните малцинства. Дори федерализирането се окачествява от украинските власти като „сепаратизъм" и „измяна на родината". Не си струва да се чака от тях нищо хубаво, още повече, че основната ударна сила на днешната власт са националистите. Москва не веднъж е призовавала ООН, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Съвета на Европа да обърнат внимание на факт, че интересите на руснаците се игнорират. Дори повече, помощник Генералният секретар на ООН по правата на човека Иван Шимонович, посетил неотдавна Украйна, в доклада си на заседание на Съвета за сигурност заяви, че руснаците се подлагат на притеснения и дори нападения

Възобновяват протестите

/КРОСС/Да не позволяваме на политическите пристрастия да ни заслепяват! Олигархията и мафията са това срещу, което протестираме. Не е важно на коя партия симпатизираме. Сега сме Граждани срещу мафията! И да не забравяме: "Together we stand, divided we fall." Така #ДАНСWithMe прзовава българите от цялата страна и тези, които живеят зад граница, да се включат в протестната инициатива, която ще стартира на 29 април пред Министерски съвет. Като край на събитието е посочена датата 21 август.  Обособихме и тих дискусионен кът "Контактна точка" между Президентството и шадравана, където всеки понеделник можем да получим вестник "Протест", да се запознаем и да дискутираме по протестни теми, да споделяме и обсъждаме предстоящи протестни мероприятия, съобщават организаторите във Фейсбук и допълват: Ние сме хората, които не сме представени в Парламента. Някои са гласували за партии, които не успяха да преминат бариерата. Други са дали гласа си за парламентарно представени сили, защото са повярвали на обещанията им, а вместо това получават пошъл спектакъл. Има и негласували, но все пак омерзени и погнусени от разиграващия се грозен сериал по върховете на властта. Ние не сме богатите срещу бедните, умните срещу глупавите, красивите срещу грозните, младите срещу старите, гражданите срещу селяните, десните срещу левите... Ние сме ядосаните, въпреки че се усмихваме. Защо ние спазваме правилата и протестираме срещу тези, които ги пренебрегват

В Столипиново продължава събарянето на незаконни постройки (видео)


Продължава събарянето на незаконни постройки на улица "Крайна" в квартал "Столипиново" в Пловдив, съобщи агенция "Фокус".

Точно в 8.30 общинските багери влязоха в улицата и започнаха да разчистват терените, където вчера собствениците на павилиони сами са ги съборили.

Според търговците, след събарянето на тези павилиони 200 души ще останат без прехрана. Оттук нататък те нямат възможност да организират алтернативен начин, за да продължат търговската дейност.
...

Путин призова да се увеличи производството на системи за ПВО

Според него е необходимо да бъде създадена съвместна система за отбрана

Другото лице на BMW

Изпробвахме практичния 520d Touring xDrive


Томов оптимист преди делото за източване на „Кремиковци“ и ЦСКА: Съдът и прокуратурата вече са независими

За втори път в Софийския градски съд започва делото срещу Александър Томов и още трима подсъдими. Главният акционер на ЦСКА е обвинен за източването на близо 15 млн. лв. от "Кремиковци" и други 3,5 млн. евро от футболния клуб.
В началото на 2011 г. Софийският градски съд се произнесе с ефективна присъда от 9 години затвор за Томов за източването За втори път в Софийския градски съд започва делото срещу Александър Томов и още трима подсъдими. Главният акционер на ЦСКА е обвинен за източването на близо 15 млн. лв. от "Кремиковци" и други 3,5 млн. евро от футболния клуб. В началото на 2011 г. Софийският градски съд се произнесе с ефективна присъда от 9 години затвор за Томов за източването

По-големи обезщетения или взривяваме 5000 л. газ

Продължаваме „летописа" на социалния тероризъм в Европа с нови случаи от френската практика.

На концерта „С обич в сърцето” награждават класирали се ученици в състезанието по БЕЛ

Предстоящият традиционен пролетен концерт „С обич в сърцето”, който ще се проведе днес - 25 април 2014 година от 18.00 часа в залата на Фестивалния и конгресен център – Варна, е посветен на силата на българското слово, на силата на българското литературно творчество, на силата на българския творчески дух, запазил се в годините на робство, възродил се и достигнал своите висоти, вселил се в най-младото поколение на България.

Планирани прекъсвания на електрозахранването от ЧЕЗ

/КРОСС/ ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването, както следва: София-градЗа периода 28.04-30.04.2014 г. /09.00-16.30 ч/ - гр. София - комплекс „София вилидж" На 28.04.2014 г. /08.00-16.00 ч/ - гр. София - кв. РепубликаНа 28.04.2014 г. /08.00-16.30 ч/ - с. Мърчаево - ул. 19-та, ул. 20-та, ул. 21-ва, ул. 22-ра, ул. 23-та, ул. 24-та, ул. Бистра река, ул. Дечко Йорданов, ул. Кало, ул. Касис, ул. Княгиня Клементина, м. Бурновска, м. Казашка, м. ТолумскаНа 28.04.2014 г. /08.00-16.30 ч/ - гр. София - кв. Манастирски ливади-Запад, ул. Пирин 30На 28.04.2014 г. /08.15-16.15 ч/ - гр. София - Младост, бл. 409, вх. 1На 28.04.2014 г. /08.30-16.00 ч/ - гр. София - Старата църква 62, 64, 66, 66а, 68, 70, 71, 72, 72а, 75, 77, 79, 81, 81а, 81б, 83, 83а, 85, 87На 28.04.2014 г. /08.30-16.30 ч/ - гр. София - жк Люлин 10 бл. 136На 28.04.2014 г. /08.30-16.30 ч/ - гр. София - жк Люлин 10 бл. 134На 28.04.2014 г. /09.00-16.00 ч/ - гр. София - ул. Латинка 40, 71, ул. Щерю Атанасов 5На 28.04.2014 г. /09.00-16.00 ч/ - гр. София - Чарлз Дарвин 27На 28.04.2014 г. /09.00-16.00 ч/ - гр

Томов преди делото за източване на "Кремиковци" и ЦСКА: Оптимист съм!


За втори път в Софийския градски съд започва делото срещу Александър Томов и още трима подсъдими. Главният акционер на ЦСКА е обвинен за източването на близо 15 млн. лв. от За втори път в Софийския градски съд започва делото срещу Александър Томов и още трима подсъдими. Главният акционер на ЦСКА е обвинен за източването на близо 15 млн. лв. от "Кремиковци" и други 3,5 млн. евро от футболния клуб. В началото на 2011 г. Софийският градски съд се произнесе с ефективна присъда от 9 години затвор за Томов за източването

Съвременното изкуство на Русия пристига в България

/КРОСС/От 29-и май до 8-и юни Дома Арт Фест представя в София "Пулсът на Новата Русия" - фестивал за съвременно изкуство от Русия. Шестметрови латексови кули, аквааеробичен пърформанс на сухо, огромни макети на куклата Чебурашка, Джон Ленън в графика, гигантска картина на българско-руските отношения през погледа на новото поколение, номиниран с "Оскар" руски късометражен филм, илюстратори и фотографи от руските Playboy и Rolling Stone, 12-часов видео маратон и музика на открито, литературни четения в парк ви очакват във фестивалните дни. Дома Арт Фест 2014 цели да излезе от традиционните, сантиментални и закостенели представи за руската култура и ще покаже съвременното руско изкуство, получило признание по света. На фестивала са представени млади руски артисти, добили популярност в Париж, Лондон, Брюксел. Художествени произведения на поканените гости са излагани в музеи, галерии и биеналета в Москва, Стокхолм, Берлин, Виена, Будапеща, Хонконг, Токио, Сидни. По време на фестивала те ще покажат новата, дръзка, изненадваща Русия - такава, каквато малко хора в България и Европа я познават. Художници, илюстратори, скулптори, фотографи, дизайнери, артисти от различни жанрове на визуалното и сценично изкуство - мултимедия, пластика, видео-арт, перформативни изпълнения, музика и видео, литература, кино и много други жанрове ще представят лицето на съвременното руско изкуство, такова каквото то се представя по световни арт-форуми и биеналета, а сега и у нас

"Атака" откри предизборната си кампания в Москва, Сидеров с орден "Звезда на отечеството"


Лидерът на "Атака" и водач на партийната листа за евроизборите Волен Сидеров беше награден с руския орден "Звезда на отечеството", съобщиха от пресцентъра на формацията. Отличието му било връчено от космонавта и два пъти герой на Съветския съюз Борис Волинов, се уточнява в съобщението на "Атака".

Отличието на Сидеров е присъдено от Горната камара на руския парламент за принос в развитието на отношенията между България и Русия. Със събитието беше открита и предизборната кампания за...

Валке: В Бразилия не започва гражданска война

Последните събития в Рио де Жанейро, където в резултат на сблъсъци между жителите на бедните квартали бе убит един човек, не заплашват провеждането на световното първенство по футбол в страната. Това ...

Една вдъхновяваща история за силата да побеждаваш себе си

Късметът е предсмъртното желание на тези, които смятат че победата е случайно стечение на обстоятелствата, потта от друга страна е за тези които знаят, че победата е въпрос на избор. Няма смисъл, не ...

Обама обещава, че ще спаси Путин, ако го види да се дави

Макар че са участници в най-острия конфликт между Изтока и Запада след Студената война, американският президент Барак Обама би помогнал на руския си колега Владимир Путин при критична ситуация, преда...

Китайска родилка обезумя, след като на новороденото й дете му израснала опашка

Объркана майка се примоли на лекарите да отстранят оперативно опашката, която израснала в задната част на тялото на 5-месечното й бебе. Малкият Нуо Нуо се родил със Спина бифида - аномалия на гръбнач...

Иниеста: Нямам съмнения, че Меси ще остане

"Нямам никакви съмнения около Меси. Той не може да бъде по-добър в нито един друг клуб в света", обяви халфът на Барселона Андрес Иниеста по повод спекулациите около бъдещето на гениалния ар...

Сабея: Отборът ни трябва да направи Меси щастлив

Селекционерът на Аржентина Алехандро Сабея обяви, че отборът трябва да помогне на звездата Лео Меси да блесне по време на световното първенство в Бразилия това лято. “Меси е наред, но ние т...

Френското правителство ще има думата за бъдещето на Alstom

Министърът на икономиката Арно Монтебур и премиерът Мануюел Валс ще се срещнат с ръководството на General Electric


Сваляне имунитета на Цачева и оставка на плевенския кмет иска ББЦ

Общината била пропита с корупция, депутатката я покровителствала


Джони Деп с изкуствен интелект

Премиерният фантастичен трилър “Превъзходство” разказва за д-р Уил Кастър - един от водещите изследователи в областта на изкуствения интелект и работещ усилено за създаването на първата мислеща машина със собствено съзнание. Кастър си е поставил за цел да произведе могъщ компютър, който да превъзхожда всички съществуващи свръхтехнологии и да Премиерният фантастичен трилър “Превъзходство” разказва за д-р Уил Кастър - един от водещите изследователи в областта на изкуствения интелект и работещ усилено за създаването на първата мислеща машина със собствено съзнание. Кастър си е поставил за цел да произведе могъщ компютър, който да превъзхожда всички съществуващи свръхтехнологии и да

Сидеров: Когато аз съм премиер, България ще излезе от НАТО и ще възвърне отношенията си с Русия

/КРОСС/ В Москва водачът на листата на АТАКА за евроизборите Волен Сидеров беше награден с руския орден „Звезда Отечества". Отличието беше връчено от космонавта и герой на Съветския съюз Борис Волинов. Волен Сидеров, Десислав Чуколов и Магдалена Ташева водят листата на АТАКА за евровота. Те ще бъдат гласа на тези българи, които искат Европейският съюз или да се промени, или да се разформирова. Орденът „Звезда отечества" се присъжда на Волен Сидеров от Горната камара на руския парламент за принос в развитието на отношенията между България и Русия. Със събитието беше открита кампанията на АТАКА за евроизборите. Волен Сидеров: „За мен, като български политик, е голяма чест да получа ордена „Звезда Отечества". Всъщност, с това събитие аз откривам кампанията на нашата партия АТАКА за евроизборите. България ще изпрати 17 депутати в Европарламента. Аз, и моите двама колеги - Десислав Чуколов и Магдалена Ташева водим листата на нашата партия и ще бъдем гласа на тези българи, които смятат, че ЕС е структура, която трябва да се промени или да се разтури". "Ние от АТАКА смятаме, че днес ЕС е марионетка на САЩ и на това трябва да се сложи край. Ние смятаме, че България трябва да е неутрална във военно отношение и да не членува в НАТО. Убедени сме, че България и Европа трябва да развиват приятелски културни и икономически отношения с Русия, а не да враждуват с нея

Жесток побой над бившия шеф на "Напоителни системи"

Георги Харизанов е бил пребит с железни тръби. Той е във ВМА с опасност за живота

Сани Жекова напусна Dancing Stars

„За мен Dancing Stars беше една сбъдната мечта”, каза през сълзи Александра Жекова и благодари на целия екип на шоуто за възможността и радостта, която шоуто й донесе. Миналата вечер в поредните влиминации в Dancing Stars tя беше подкрепена от 11-кратния шампион по плуване Петър Стойчев, а към него се присъедини и Владимир Каролев. „За мен Dancing Stars беше една сбъдната мечта”, каза през сълзи Александра Жекова и благодари на целия екип на шоуто за възможността и радостта, която шоуто й донесе. Миналата вечер в поредните влиминации в Dancing Stars tя беше подкрепена от 11-кратния шампион по плуване Петър Стойчев, а към него се присъедини и Владимир Каролев.

Двама папи ще бъдат канонизирани едновременно

Двама от най-харизматичните съвременни лидери на Римокатолическата църква ще бъдат бъдат признати за светци в края на седмицата на церемония, която се очаква да привлече поне един милион вярващи.   На Йоан Павел Втори, роден в Полша като Карол Войтила, се приписва заслугата, че е допринесъл за рухването на комунизма по време на служението си като папа в периода 1978-2005 г. Йоан Двадесет и трети, роден като Анджело Ронкали в Италия, става известен като "добрия папа Йоан", докато ръководи Ватикана от 1958 до 1963 г.   "Съвместното им канонизиране ще бъде, смятам, послание за църквата: тези папи бяха забележителни, и двамата", каза през юли Франциск, обяснявайки решението си.   Никога досега двама папи не са били канонизирани заедно. И нито един папа не е издиган в такъв сан от канонизацията през 1954 г. на Пий Десети, който е начело на църквата от 1903 до 1914 г.   И още нещо, което не се е случвало досега - има очаквания, че предшественикът на Франциск, Бенедикт Шестнадесети, ще участва в месата за канонизацията, която е насрочена за неделя на площад "Свети Петър".   "Двама живи папи и двама папи, които ще бъдат провъзгласени за светци: в Рим ще имаме събитие, което е безпрецедентно в историята", заяви в четвъртък монсеньор Либерио Андреата, който е част от ватиканския организационен комитет.   Силно популярни, Войтила и Ронкали имат доста различен профил, при все че може да се каже, че те са споделяли загриженост за съдбата на потисканите, енергичен мисионерски дух и силни антивоенни настроения.   Дръзкият Йоан Павел Втори, който в младостта си е бил актьор и спортист, ще бъде запомнен с неуморните си пътувания по света, антикомунизма и защитата на католическата ортодоксалност по чувствителни теми.   За мото на служението му като папа - второто най-дълго в историята, се смята "Не се страхувайте".   Въпреки противоречията му със САЩ за войната в Ирак през 2003 г. и дългогодишната му съпротива срещу смъртното наказание, той е смятан за лице на консерваторите.   Пълничкият и земен Йоан Двадесет и трети е високо ценен от прогресивните, въпреки че е имал ортодоксални възгледи за църковната доктрина.   Основното му постижение е откриването на Втория ватикански събор, който премахва литургията на латински и подобрява отношенията между католицизма и други религии, в това число юдаизма. Той е известен и като първия папа, възприел неофициален начин на говорене.   "Събирането на тези двама папи е равносилно на призив за единство между либералното и консервативното крило в църквата", написа изтъкнатият специалист по Ватикана Джон Л. Алън младши в американския ежедневник "Бостън глоуб".   За католиците светците са пример за подражание, които могат да бъдат призовавани по време на молитва, за да се потърси помощ от Бог. В по-предишни времена човек можел да бъде обявен за светец чрез акламация. Сега Ватикана трябва да признае чудеса, извършени от кандидатите.   За Йоан Павел Втори се смята, че е помогнал за излекуването на мозъчен аневризъм на прикована към леглото болна жена от Коста Рика през 2011 г. в деня на обявяването му за блажен.   Вярва се, че неговата намеса помогнала на френска монахиня да се излекува от болестта на Паркинсон през 2005 г., два месеца след смъртта му.   На Йоан Двадесет и трети се приписва заслугата за излекуването през 1966 г. на италианска монахиня от сериозен кръвоизлив в стомаха и инфекция. Миналогодишното решение на Франциск да премахне обикновено прилаганото в процеса по канонизация изискване за второ чудо улесни обявяването на Йоан за светец.   Обявяването на Войтила за светец бе одобрено рекордно бързо след призивите на множествата от богомолци, които се събираха след смъртта му и скандираха "Санто субито" (да бъде обявен за светец сега). Приемникът му Бенедикт Шестнадесети отмени нормалния петгодишен период на време за размисъл преди започване на процеса.   Това решение предизвиква и критики.   Андреа Рикарди, италиански църковен историк, припомня в новоиздадена книга критиките на белгийския кардинал Годфрид Данелс: "Процесът върви твърде бързо. Светостта не изисква скоростна лента".   Понтификатът на Йоан Павел Втори предизвика и доста спорове.   Той е обвиняван, че е пренебрегвал сексуални посегателства на свещеници; че си е затварял очите за тъмните сделки на Банката на Ватикана (Институт за религиозни дела); и че е бил прекалено краен спрямо свещениците марксисти, борили се срещу диктатурите в Латинска Америка.   "Йоан Павел Втори увековечи една отровна среда, в която на свещениците се позволяваше, често пъти многократно, да упражняват сексуален тормоз над деца, стига престъпното поведение да се пази в тайна, запазвайки обществения образ на чисто лидерство", заяви миналата година прогресивното движение"Ние сме църквата".   Във вторник Ватикана отхвърли твърденията, че Войтила е прикрил престъпленията на мексиканския свещеник Марсиал Масиел Деголадо, основател на ордена "Легион на Христос" и негов личен приятел. Деголадо, който сега е болен, бе обвинен в тормоз на няколко непълнолетни семинаристи и че има три деца от две жени.   Йоан Двадесет и трети е по-малко спорен папа. Все пак наследството му се оспорва от свръхтрадиционалисти като свещеническото братство "Св. Пий Десети" - разбунтувала се група, която се отдели от Ватикана, отказвайки да приеме реформите от Втория ватикански събор.   По БТА

Сани Жекова напусна Dancing Stars

„За мен Dancing Stars беше една сбъдната мечта”, каза през сълзи Александра Жекова и благодари на целия екип на шоуто за възможността и радостта, която шоуто й донесе. Миналата вечер в поредните влиминации в Dancing Stars tя беше подкрепена от 11-кратния шампион по плуване Петър Стойчев, а към него се присъедини и Владимир Каролев. „За мен Dancing Stars беше една сбъдната мечта”, каза през сълзи Александра Жекова и благодари на целия екип на шоуто за възможността и радостта, която шоуто й донесе. Миналата вечер в поредните влиминации в Dancing Stars tя беше подкрепена от 11-кратния шампион по плуване Петър Стойчев, а към него се присъедини и Владимир Каролев.

Медийният регулатор ще наблюдава 43 радиа и телевизии в предизборната кампания


Съветът за електронни медии (СЕМ) и Централната избирателна комисия (ЦИК) подписаха в четвъртък споразумение за специализиран мониторинг върху електронните медии по време на предстоящата предизборна кампания за депутати в Европейския парламент.

Наблюдението на СЕМ ще трае от началото на предизборната кампания – 25 април, до изборния ден – 25 май включително. То обхваща програмите на 14 програми на обществените медии – БНТ и БНР, както и програмата на телевизия "Алфа" на партия...

Стойнев: Чуждите компании в БГ да спазват законите

"Нашето желание е чуждестранните компании, които работят в България да спазват българските закони и институциите у нас, както и да имат тук същото поведение, каквото имат и в своите държави."

Фокусът да пада върху малките фирми, създаващи милиони работни места

Кандидатът на европейските социалисти за президент на Европейската комисия (ЕК) Мартин Шулц е на мнение, че фокусът трябва да пада не върху големите...

Лавров защити RT: САЩ се опитват да изкривят всичко, което се случва в Украйна

/КРОСС/ "САЩ се опитват да изкривят всичко, което се случва в Украйна", заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на пресконференция. Той определи тона на американския държавен секретар Джон Кери като "неприемлив". Американският дипломат обвини Кремъл във финансиране на телевизионната мрежа RT за насърчаване на "пропагандата на президента Путин". Лавров предупреди, че "мощната американска пропаганда" е била насочена към опетняването на Русия и тези, които протестират срещу незаконните действия на властите в Киев. "Не е цивилизовано да се наричат медиите по този начин. Въпреки това разбирам Джон Кери, защото RT се превърна в сериозна конкуренция на CNN и BBC и други медии, които преди време бяха уверени, че са абсолютен монополист и нямат конкуренция", каза още външният министър.    

Прокурори поискаха от ВКС да върне делото срещу Цонев, Сантиров и Попов

Прокуратурата поиска от Върховния касационен съд да върне за ново разглеждане делото за подкуп срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов. Решението на съда се очаква до месец.

Инспектор Емил Шарков е награден посмъртно

Отличието получи съпругата на убития в Лясковец командос


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване