От кметството в квартал "Църква" призовават жителите да изчистят около имотите си в събота

Кметството в пернишкия квартал "Църква" се обърна с призив за пролетно почистване към жителите, научи ZaPernik.com.

"Обръщаме се към всички живущи в нашия квартал с гореща молба да се отзовете на призива ни да почистим квартала си както трябва! Нека да го превърнем в място достойно за живеене за нас и нашите деца! Призоваваме всички заедно да излезем на 26.04.2014 г. и да почистим улици и тревни площи около собствените си имоти и терени!!!", пише...

Продължава

Тютонопроизводителите пак се бунтуват

Отново тютюнопроизводители от цялата страна ще излезнат на протест днес. Хората са недоволни от разпределението на допълнителните 100 милиона лева държавна субсидия за различните сортове тютюн.

В София ще се проведе турнир по народна топка за деца със специални нужди

/КРОСС/ София, 26.04.2014 година от 10.00 часа 73 СОУ „Владислав Граматик" ще бъде домакин на турнир по народна топка за деца със специални нужди. Състезанието е организирано от Ресурсен център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности - София-град . Ще се включат студенти от НСА „Васил Левски", катедра "Адаптирана физическа активност", които подкрепят Ресурсен център ПИОВДУСОП София-град във всички спортни инициативи. Съорганизатор е и основатлят на център и сдружение за деца от аутистичния спектър ТАЦИТУС г-жа Мина Ламбовски. Отборите са разделени в две възрастови групи: 1-4 клас и 5-7 клас и включват ученици със специални образователни потребности и техни съученици и приятели. Рамо до рамо, спортът ги обединява за преодоляване на различията, за повече толерантност, съпричастност и доброта. Ресурсен център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности - София-град е държавно обслужващо звено - извънучилищно педагогическо учреждение в системата на образованието, чиято мисия е да интегрира деца с проблеми: двигателни увреждания, умствена изостаналост, аутистични проблеми, хронични заболявания

Контейнеровоз заседна край "Аспарухово"

Контейнеровоз е заседнал край плажа на варненския квартал „Аспарухово”. Инцидентът станал след като натовареният плавателен съд напуснал пристанището в морската столица. При преминаването през канала, свързващ Варненското езеро с морето, капитанът изгубил контрол над кораба, при което той се поднесъл и заседнал в пясъка, информира директорът на Дирекция „Морска администрация”-Варна кап.

Търговията на дребно във Великобритания се разшири над прогнозите през март

Ръстът на месечна и годишна база беше стимулиран от силните продажби на горива


Нов трус разлюля земята до Перник рано тази сутрин

Земетресение разлюля Перник и София тази сутрин.

Трусът бил с магнитут 2,7 по Рихтер, съобщи Националният сеизмологичен център към БАН. Земята се разтресла към 4,07 ч. Епицентърът е между Перник и София, по първоначални данни.

Според специалисти той е на 15 км от столицата.
Няма данни да пострадали и разрушения.

Либерализъм по български

/КРОСС/За никого не е тайна, че предстоящите европейските избори се мислят в България преди всичко като „национални": един вид референдум „за" или „против" сегашното управление. В същото време няма как те да не са и напречен разрез на идеите ни за Европа, за „българското присъствие" в Европейския парламент между „мита и реалността", ако използвам една дефиниция на Лютви Местан, към която ще се върна по-нататък. Ала тъкмо това присъствие между „мита и реалността" повдига множество въпроси: за българската политика като цяло и за идейната съвместимост между българските политически партии и техните европейски (идейни) семейства. И след като вече споделих някои размисли за „социализма по български", може би е крайно време да обърнем внимание и на „либерализма по български". Доколкото българският либерализъм, особено в лицето на ДПС като член на ALDE и на Либералния интернационал, ни изправя пред политически парадокси, който биха накарали да занемеят множество теоретици на либералното - от Джон Лок до Алексис дьо Токвил и от Фридрих фон Хайек до Джон Ролс. Първо, защото либерализмът е бил дефиниран в историята си по всевъзможни начини - като опит да се отстоят естествените права на гражданите, като опит за намаляване на властта на държавата над индивида и т.н

В Несебър почетоха Папа Йоан ХХІІІ

/КРОСС/ В навечерието на канонизирането на Папа Йоан ХХІІІ, което ще се състои на 27 април във Ватикана, в Стария Несебър бе открита паметна плоча в негова чест. Надписът върху нея е: От признателност за благодеянията му към града и неговите жители през периода 1925-1934. Кметът на Община Несебър Николай Димитров присъства лично при монтажа на паметния знак, който е творческо дело на доайена на несебърските художници Радослав Ралев, а помощ при оформянето на текста оказа Маргарита Новакова. Монтажът бе осъществен на улицата, носеща името на Анжело Ронкали и водеща към Морска гара. Установените заслуги на Ронкали-апостолически делегат на Ватикана в България и бъдещ папа Йоан ХХІІІ, към Несебър са безспорни. Това е така, защото по негово лично настояване Светият престол дарява целево за Месемврия през 1926 г. 500 000 лв. за организиране на кухни за децата на бежанци от Одринска Тракия и Егейска Македония, а до края на годината осигурява допълнително още 1 000 000 лв. по голямата част от която /700 000/ също са разпределени за Несебър. Всичко това се случва, след като Ронкали научава от вестниците /в."Македония"/,че смъртността на новородените / и в ранна възраст/ деца на бежанците от Одринска Тракия и Егейска Македония достига до 4 000 годишно. За отбелязване е, че при усвояването на средствата от първия транш от София са изпратени две доброволки, които не само да помагат, но и да контролират изразходването им

САЩ искат контрол на електронните цигари

Вашингтон иска затягане на мерките при продажбата на електронни цигари. За първи път САЩ поискаха употребата им да се регламентира. Сред предложенията са да се въведе забрана за продажбата на електронни цигари на малолетни. Освен това се предвижда да се издава разрешение за продажбата им от Агенцията по храните и лекарствата (FDA ), която отговаря за регулирането на тютюневите изделия.

Трънчани ще засадят три дръвчета в детска градина по повод рождения ден на "Аз съм ТРЪНЧАНЧЕ"

Трънчани ще отбележат третата годишнина на Фесбук групата "Аз съм ТРЪНЧАНЧЕ" със засаждане на три дръвчета в детска градина, научи ZaPernik.com.

Инициативата ще се състои на 27 април (неделя) от 10 часа. Тогава в двора на обединено детско заведение "Алек мак" в град Трън потребители ще засадят дръвчетата. "Няма да има торта, но всички сте поканени.", споделят организаторите.

Кметът на община Трън Станислава Алексиева е подкрепила...

Продължава

Mitsuoka се отказава от Осемглавия змей

Компанията пуска прощална версия на единствения си спортен модел


Докладът за бежанците - фрапиращи лъжи и клевети

Йовчев заподозря българска връзка в изводите на "Хюмън райтс уоч"

Докладът за бежанците - фрапиращи лъжи и клевети

Йовчев заподозря българска връзка в изводите на "Хюмън райтс уоч"


Изграждане на общ паметник на загиналите за свободата и независимостта на България разглежда комисията за венните паметници в Перник

Комисията за военните паметници в Перник ще разгледа предложение за изграждане на общ паметник на загиналите за свободата и независимостта на България.  Това ще стане на заседание днес.

Заседанието на Областната комисията „Военни паметници” ще се проведе при следния дневен ред:

1. Приемане на годишен план за работа на Областна комисия „Военни паметници”.

2. ...

Продължава

Пламен Димитров: На Европа и трябва нов план за растеж и заетост

Европа се нуждае от нов инвестиционен план за растеж и заетост. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той допълни, че Европейската конфередация на профсъюзите предлага пакет за стимулиране на индустрията през програмния период 2014-2020 г. на стойност 250 млрд. евро, които да бъдат инвестирани в европейските икономики.

856 млн. лв. сме спестили в банките за първото тримесечие на годината

Фирменото кредитиране се съживява, докато кредитната активност на домакинствата остава слаба преди влизането в сила на Закона за потребителския кредит


Виж как багерите газят "Столипиново", роми плашат с война като в Украйна (снимки)


"Вдигаме се на гражданска война като в Украйна. Повече не се търпи. Сега с какво ще се храним", викаха един през друг жители на пловдивския квартал "Столипиново". 55 незаконни бараки бяха бутнати със заповед на кмета на район "Източен" Петър Петров. Багери нагазиха днес сутринта ул. "Крайна", където са разположени постройките.

В Славянск се готвят за нови атаки

/КРОСС/ Основното внимание на специалните части, подчинени на Киев, е насочено към украинския град Славянск, където са съсредоточени основните сили на народното опълчение, предаде „Първи канал” на руската държавна телевизия. Изпълняващият длъжността вътрешен министър на Украйна Арсен Аваков заяви по-рано, че активната фаза на спецоперацията в Източна Украйна не е била прекратявана. Към Славянск продължава да пристига бронетехника на украинската армия. По информация на самите опълченци, военните са обградили града в кръг, като единственият изход е от страната на Донецк. Отрядите и бронетехниката на украинската армия са съсредоточени в центъра на Славянск, като, според очевидци, те проникват в града на малки групи. На свой ред местните жители призовават военните да се откажат от участието си в операцията срещу привържениците на федерализацията и да не стрелят срещу собствения си народ. Междувременно, в Славянск са прекъснати мобилните телефонни връзки. Според очевидци, хеликоптери кръжат над града и разпръскват листовки, с които властите в Киев призовават жителите на града да не участват в митингите.

България - най-евтината туристическа дестинация за британците

/КРОСС/ България е най-евтината дестинация за лятна ваканция за британците, а курортът Соренто в Италия е най-скъпата, според британския вестник "Дейли Телеграф". Британците, които търсят евтини ваканции, са съветвани да се насочат към България. Цените са намалели в две трети от европейските курорти, а силният паунд означава, че британците ще харчат още по-малко пари. Разходите за летните ваканции в ударената от рецесията страна са намалели с над 20% за една година, показва изследване.  В "Слънчев бряг" пакет от десет неща, за които обичайно се харчат пари, като храна и питиета, струва само 43 паунда, установило изследването. В италианските курорти туристите ще трябва да платят над два пъти повече за същия пакет - съответно 101 паунда и 102 паунда в Тоскана и Соренто. Това ги превръща в най-скъпите дестинации за британците за втора поредна година. Жителите на Острова харчат средно над 500 паунда в курортите, установило още изследването. Цените са продължили да падат на годишна основа в страни, които се стремят да се възстановят от рецесията. Най-голям спад е регистриран в Пафос, Кипър, където цените са намалели с 21% в последните 12 месеца, следва Менорка на Балеарските острови. От 2009 г. насам, когато започна икономическата криза, цените са намалели с близо 40% в Коста дел Сол, Испания, и с 35% в Алгарве в Португалия и Коста Бланка в Испания. Мармарис в Турция е втората най-евтина дестинация с ваканционен пакет за 54 паунда

Пътнически самолет бе отвлечен, кацна принудително в Бали

/КРОСС/ Пътнически самолет на австралийските авиолинии „Virgin Blue" е бил отвлечен по време на полет, съобщи „Ройтерс", цитирайки авиационната служба на Индонезия. Самолетът е бил принуден да кацне на летище "Денпасар" в Бали, което временно е затворено и кацащите самолети се пренасочват. Според официална информация, цитирана от "Дейли Мейл" един от пътниците на самолета се е опитал да влезе в пилотската кабина, което от самите пилоти било описано като опит за отвличане. Все още не се знае дали принудителното кацане е било поискано от похитителя или е било превантивна мярка от страна на пилотите.  

Златото се задържа над 10-седмичното дъно

Цената на златото се задържа над 10-седмичното дъно, след като напрежението в Украйна увеличи търсенето на метала, а поръчките нараснаха и в Китай....

Идеята за реиндустриализация беше интерпретирана погрешно!

Стойнев: В подкрепа на индустрията правителството осигурява достъп до финанси и иновации


Един район във Варна остава без вода

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария без вода остава местност Малко Ю. Аварията се очаква да бъде отстранена в ранния следобед, а водоподаването възстановено до 14 часа, уточниха от водоснабдителното дружество във Варна.

Шансът за близнаци е най-голям между 35 и 39 г.

30 години е идеалната възраст за раждане, но шансът да имате близнаци е по-голям след 35-тия рожден ден, казват експерти.

Ц. Йовчев: „Хюмън райтс уоч“ лъже нагло за България

Изненадан съм, че авторитетна неправителствена организация може да публикува неверни твърдения и да изсипе толкова откровени лъжи и клевети срещу България, това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев по повод доклада на международната правозащитна организация „Хюмън райтс уоч“, в който се посочва за редица случаи на насилие върху имигранти на границата с Турция.

Йовчев: Изненадан съм, че „Хюмън райтс уоч“ може да изсипе толкова клевети срещу България

Изненадан съм, че авторитетна неправителствена организация може да публикува неверни твърдения и да изсипе толкова откровени лъжи и клевети срещу България, това заяви пред "Фокус" вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев по повод доклада на международната правозащитна организация „Хюмън райтс уоч“, Изненадан съм, че авторитетна неправителствена организация може да публикува неверни твърдения и да изсипе толкова откровени лъжи и клевети срещу България, това заяви пред "Фокус" вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев по повод доклада на международната правозащитна организация „Хюмън райтс уоч“,

СЕМ сваля RING BG и bTV Lady от мултиплекса след 15 май

Още от следващия месец ефирните телевизии у нас може да останат с две по-малко. Очаква се след средата на май Съветът за електронни медии (СЕМ) да гласува поисканото от bTV Media Group прекратяване на лицензите за цифрово ефирно излъчване на спортния канал RING BG 1 и на дамския bTV Lady 1. Това са две от общо трите програми, които медийната група е качила на мултиплекс. Третият - самата bTV - няма да бъде сваляна от мултиплекса и ще може и занапред да се гледа свободно без договор с кабелен оператор. СЕМ ще прекрати ефирните лицензи на двете програми след заседанието на Управителния комитет – Орган по цифровата телевизия, насрочено за 15 май 2014 г., стана ясно от прессъобщение на медийния регулатор. На заседанието на органа трябва да бъдат предложени алтернативни модели за по-нататъшното развитие на цифровизацията у нас, след като от решението за изтегляне на RING и Lady стана ясно, че досегашната формула не удовлетворява ключови участници на пазара. "Моделът на цифровизация се нуждае от спешна промяна след задълбочен анализ", алармира и СЕМ след последното си заседание. От регулатора изразиха загриженост за бъдещето на цифровизацията в България и призоваваха всички участници/институции в процеса за спешни, активни и ангажирани действия за осигуряване на нейната ефективна реализация. От СЕМ припомнят, че дигитални лицензии са издадени на 22 доставчици, които могат да създават и предоставят за разпространение от мултиплексите общо  31 програми. Въпреки това до момента от тях са усвоени само 11.  Какъв модел? В сега действащия модел на цифровизацията държавата (в лицето на Комисията за регулиране на съобщенията) проведе конкурси за оператори на мултиплекси (платформите, които предават цифровия тв сигнал). Те бяха спечелени от частни компании. Телевизиите от своя страна сключват договори с мултиплекс операторите срещу определено заплащане, след като са получили лиценз за ефирно разпространение от СЕМ. Представител на мултиплекс оператора "НУРТС България" вече назова приемливата схема за транфромиранене този модел: държавата да изкупи бизнеса им, който е стратегически и няма как да не се развива. Това стана на заседание на органа по цифровизацията по-рано този месец. От представители на телевизиите се чу и друг вариант - таксите, които те плащат на мултиплексите, да бъдат субсидирани от държавата, например с европейски средства. Предстои членовете на органа (телевизии, КРС, СЕМ, мултиплекси, министерство на транспорта и др.) да внесат още предложения за това как виждат бъдещето на цифровата телевизия у нас. Цифровизацията е процес без алтернатива, а голямата полза за зрителя трябваше да е достъпът до по-качествени и повече на брой безплатни програми. Не е изключено на държавата просто да й се наложи да спаси цифровата ефирна телевизия, поемайки част от финансовата тежест. Изтеглянето на още канали от мултиплексите би довело техните търговски дружества до работа на загуба, която не може да продължи дълго.  В момента на мултиплекс са качени bTV, bTV Lady, RING BG, Нова тв, Diema Family, ТV7, News7, Bulgaria on Air, програмите на БНТ.

ЦСКА набеляза крило на Локомотив (София)

Крилото на Локомотив (София) Даниел Генов може да премине в ЦСКА през лятото. Лично Стойчо Младенов е разговарял с футболиста на „червено-черните". В контролата между двата тима преди н...

Битка Ганчев - Домусчиев за нов шеф на съдийската комисия

През последните дни залповете по съдийските ръководители са само знак, че войната започва, пише "Меридиан мач". Засега е сигурно, че главата на председателя на комисията Никола Джугански е с...

Йешич: Ако бием Лудогорец това няма да е изненада

Треньорът на Литекс Миодраг Йешич бе оптимист, че отборът му има сили да победи Лудогорец в неделя. Все още ловчанлии не са се отказали от шампионската титла. В момента шампионите от Разград имат 70 т...

Изборът започна с 35 момичета, от тях останаха 6 и само 1 ще се омъжи за принца

Дългоочакваното продължение на тийн бестселъра „Изборът” – „Елитът”, излиза у нас на 26 април. Романът, който разказва очарователната и изпълнена с не...

В Несебър почетоха Папа Йоан ХХІІІ

В навечерието на канонизирането на Папа Йоан ХХІІІ, което ще се състои на 27 април във Ватикана, в Стария Несебър бе открита паметна плоча в негова чест. Надписът върху нея е: От  признателно...

Кораб заседна в пристанище Варна, няма опасност от замърсяване

При излизане на кораб с контейнери под либерийски флаг от пристанище Варна се е случил инцидент. Веднага след преминаването на моста, под влияние на силния вятър, плавателният съд е заседнал за изве...

Пребиха скандалния бивш шеф на „Напоителни системи” Георги Харизанов

Георги Харизанов – скандалният бивш шеф на „Напоителни системи”, който наскоро бе пуснат под гаранция от ареста – е бил пребит снощи в София. Това съобщи БТА, п...

Изтича срокът за подаване на декларация от самоосигуряващите се лица

Още три работни дни имат самоосигуряващите се лица да подадат декларация образец 6 "Данни за дължими вноски и данък по чл. 42 ЗДДФЛ", съобщиха от НОИ. Срокът за подаването на декларацията...

Няма да коментирам, нали се обадихте на Брюксел

С тези думи икономическият и енергиен министър Драгомир Стойнев отвърна на въпросите на очакващите го след Общото събрание на БСК в "Шератон" журналисти относно "доклада" му пред Г...

Тютюнопроизводителите излизат на протест заради държавната субсидия


Тютюнопроизводители излизат на протест днес. Те са недоволни от разпределението на допълнителните 100 милиона лева държавна субсидия за различните сортове тютюн.
Един от недоволните производители е Иван Сабахлъков. В предаването "Преди всички" на БНР той обясни в какво се състои проблемът: „Прилага се двоен стандарт за едни пари, Тютюнопроизводители излизат на протест днес. Те са недоволни от разпределението на допълнителните 100 милиона лева държавна субсидия за различните сортове тютюн. Един от недоволните производители е Иван Сабахлъков. В предаването "Преди всички" на БНР той обясни в какво се състои проблемът: „Прилага се двоен стандарт за едни пари,

Пропаднал мост край хасковското село отне четири живота

Телата на семейството, което е от Кърджали, се издирват


Честват 100-годишнината от рождението на Сийка Петрова

/КРОСС/ В неделя, 27 април, от 11 часа, в Мраморното фоайе на Софийската опера и балет ще се проведе честване, посветено на 100-годишнината от рождението на голямата българска оперна певица, сопраното Сийка Петрова. Сийка Петрова е родена на 30 април 1914 г. в София.След полукласическата гимназия, нейните родители - високообразовани и интелигентни хора, й дават възможност да получи музикално образование в частната консерватория на професор Димитър Радев. След това Сийка Петрова завършва и Музикалната академия в класа на Христина Морфова. Още във втори курс на академията Сийка Петрова се явява на конкурс за солисти в операта и е класирана на първо място сред приетите 7, от общо 86 кандидата. Главният диригент тогава на Софийската опера - гостуващият поляк Адам Должицки, веднага я определя като Вагнерова певица. Така само на 21 години Сийка Петрова вече дебютира в ролята на Елза от операта „Лоенгрин" на Вагнер. Зареждат се една след друга ролите на Елизабет от „Танхойзер", Сента от „Летящият холандец", Фрайа от „Рейнско злато" - все образи от най-тежкия драматичен репертоар на Вагнер. Изключителните данни на Сийка Петрова я поставят сред водещите изпълнители на Верди и Пучини

Доларът изгуби позиции на фона на напрежението между Русия и САЩ

Силното представяне на американската икономика за момента не успява да даде тласък на зелените пари


Във Варна връчват наградите "Професионалист на годината" в здравните грижи

На 25 април 2014г Регионална колегия на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи – Варна организира тържествена церемония по случай международния ден на сестринството, научи Moreto.net. За седма поредна година Управителният съвет на Регионалната колегия връчва наградите «Професионалист на годината» за проявен професионализъм над регламентирания за професията, за добър мениджърски подход, за принос в развитието на здравните грижи и съсловната организация.

Ирена Соколова: "Kогато има желание да се мултиплицират добрите практики, ефектите са големи"

В болница Токуда и за първи път в България се проведе TEACCH обучението с професори от университета в Северна Каролина. Събитието сеорганизира от Фонд за терапии за деца с аутизъм- Фондация Стъпка за невидимите деца на България, сдружение Тацитус и НАРУ под патронажа на кмета на гр. София г-жа Фандъкова и благодарение на директора на Токуда Болница г-н Явор Дренски, народния представител от ПП ГЕРБ Ирена Соколова, писателя Калин Терзийски и Министерство на образованието. Първото...

Продължава

Клошари подпалиха къща до Борисовата градинка в Бургас (снимки)

Изоставена къща пламна в нощта срещу петък на бургаската ул. Изоставена къща пламна в нощта срещу петък на бургаската ул. "Княз Борис I" близо до центъра на Бургас. Няма жертви и пострадали, каза шефът на службата по оварийна безопасност в региона комисар Васил Василев. Сигналът е получен около 3 ч. след полунощ, пристигналите на място огнеборци успели да локализират огнището и да поплечат огънят да се пр

WikiLeaks пусна 367 хиляди дипломатически документа от президентството на Картър

367 хиляди дипломатически грами на САЩ и на свързани с тях записки от времето на първата година от президентството на Джими Картър публикува...

Публикуваха част от неиздаден роман на Маркес

В откъса от "Ще се срещнем през август" се разказва за над 50-годишна омъжена жена, която всяка година посещава през август гроба на майка си на тропически остров

Децата на България и на Европа нямат време за губене

Днес е международния ден за осъзнаване на вредите от родителското отчуждение. Идеята за отбелязването на този ден, уви, не е нито на ООН нито на някое правителство, а на един обикновен човек, който е видял страданието на децата на свой приятел. Той се опитал да публикува статия по темата в местния вестник, но му отказали, защото нямало да се чете.
 

Този добър човек обаче не се примирил с нежеланието на съгражданите си да се информират за бедите, които...

Продължава

Русия иска трета световна война, убеден е премиерът на Украйна

Руските войски се доближили на километър от украинската граница


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване