Военните са готови да се намесят в заплашените от наводнения райони в Румъния


Румънското министерство на отбраната има готовност да се намеси с 2000 военни и около 300 технически съоръжения в окръзите, които са заплашени от обилни валежи и наводнения, съобщи вестник "Путеря", цитиран от БТА.

"Министерството на отбраната има в готовност необходимите сили и средства, за да отговори на исканията от страна на органите на централната и местната администрация, като приоритетни са действията за спасяване и евакуиране на населението в наводнените зони", заяви...

Започва Бургаската ветроходна седмица

От 30 април до 4 май 2014 в гр. Бургас ще се проведе международната Регата Порт Бургас – 2014. Това е най-голямото ветроходно състезание у нас през последните години. Негови организатори са яхтклуб “Порт Бургас”, Община Бургас и Пристанище Бургас.

Регатата се провежда в класовете “Оптимист”, Лазер 4.7, 420 и олимпийските Лазер Радиал, Лазер Стандарт, Фин и 470. От 2004 г. тя се нарича “Бургаска Ветроходна седмица”.

На посочените дати гостите и жителите на Бургас могат да наблюдават ежедневно гонките, които ще бъдат непосредствено пред Моста. Заливът ще се изпълни с платната на млади ветроходци, които ще покажат своите умения и ще се борят за победа. По предварителните заявки тази година се очакват участници от България, Гърция, Кипър, Румъния, Турция и Кувейт – общо над 150 яхти с около над 180 състезатели.

За регатата е поканено Международно жури и съдии от България, Русия, Гърция и Израел.

Киев: Антитерористичната операция продължава

Терористите трябва да са нащрек денонощно, предупреди Аваков


Фестивалът на виното и храната с амбиции да превърне Варна в гурме столица

Да превърне Варна в гурме столица на България си поставя за цел второто издание на Фестивал на виното и храната, който ще се проведе от 25 – ти до 27 – ми април в Спортна зала. Тази амбиция заявиха организаторите по време на заседание на Обществения съвет по туризма в Община Варна, предаде репортер на Moreto.

Нов протест на тютюнопроизводителите

Тютюнопроизводителите отново се вдигат на протест. Те са недоволни от разпределението на допълнителните 100 млн. лева държавна субсидия за различните...

20 хил. лв. са били откраднати от кола на паркинг до НДК

/КРОСС/ 20 хиляди лева са били откраднати от лек автомобил на паркинг на ресторант близо до НДК. Сигналът е подал собственикът на колата вчера следобед. По информация на "Хоризонт" обраният човек се е обадил в Четвърто РПУ. При пристигането на патрула на полицията обаче ограбеният автомобил липсвал. В крайна сметка колата и собственикът й са намерени от полицаите. По случая се води разследване.  

Руски депутат: Путин не може да се спре, ще го сметнат за слабак

/КРОСС/Президентът на Русия Владимир Путин не може да спре ескалацията на напрежение в Украйна, дори да иска. Това мнение изказа депутатът от Държавната Дума на Русия Иля Пономарьов - единственият, гласувал против влизането на Крим в състава на федерацията, пише "Дневник".Струва ми се, че на първо място реалната му аудитория са гражданите на Русия, това е вътрешните проблеми на Русия и за него е много важно да бъде победител", заяви депутатът пред украинската телевизия "5 канал"."Започвайки с анексията на Крим, той тръгна по много опасен път и не може да се спре. Защото каза, че сме длъжни да освобождаваме, казва, че в Киев са фашисти, бандеровци, и сме длъжни да защитим народа от бандеровците", добави той."В тази ситуация, когато се изостря обстановката в Източна Украйна, Путин дори да иска да спре, не може, защото е длъжен да се движи напред, иначе вътре в страната ще го нарекат слабак, който не е в състояние да защити нашия братски украински народ от бандеровците", обясни Пономарьов."Това е причината когато започне антитерористична операция в Украйна, започнат някакви бойни действия, някакво движение на войски - веднага това излиза в интернет и той реагира съответно."Политикът добави, че не смята, че Путин иска да прекоси границата и да вкара войски в Украйна. "Не мисля, че той изобщо има някакъв план. Абсолютно съм уверен, че никога не е имало план за Крим

С решение "на подпис" е сменен представителят на България в ЕБВР (обновена)


Доскорошният представител на България в ЕБВР Стефка Славова научава преди няколко дни от медиите, че вече не заема поста, разказа самата тя пред "Дневник".

Това се случва след като правителството взима решение да я замени с Калин Митрев. Това не става на редовно заседание на кабинета, каквото е имало на 16 април, а ден след едно такова - на 17 април по процедурата известна под името "на подпис". Това означава, че не е имало никакво обсъждане и аргументи, коментира Славова.
...

С решение "на подпис" е сменен директорът за България в ЕБВР


Доскорошният директор за България, Полша и Албания в ЕБВР Стефка Славова научава преди няколко дни от медиите, че вече не заема поста, разказа самата тя пред "Дневник".

Това се случва след като правителството взима решение да я замени с Калин Митрев. Това не става на редовно заседание на кабинета, каквото е имало на 16 април, а ден след едно такова - на 17 април по процедурата известна под името "на подпис". Това означава, че не е имало никакво обсъждане и аргументи, коментира...

Футбол: Юноши старша Поморие – Нефтохимик 4:0

Отборът на ОФК “Поморие” юноши старша възраст победи с 4:0 в домакинска среща отбора на ПФК “Нефтохимик” Бургас, играна на 24.04. 2014 г. /четвъртък/ на Стадион Поморие. Голмайстори : Атанас Пупанов – 2 гола, Николай Цанков – 2 гола.

Следващите футболни срещи на стадиона в Поморие са:

Отбор Деца “А” на ОФК “Поморие” играе домакинска среща с отбора на ФК “Камено” на 26.04. /събота/ от 13:30 часа на Стадион Поморие.

Мъжкият отбор на ОФК “Поморие” приема на свой терен отбора на ФК “Странджа” Малко Търново на 26.04. /събота /от 17:00 часа на стадион Поморие.

Отборът на ОФК “Поморие” юноши младша възраст приема на свой терен отбора на ПСФК “Черноморец” Бургас на 27.04. /неделя/ от 10:00 часа на стадион Поморие.

Елитната юношеска група U17 от отбора на ПСФК “Черноморец” Бургас играе като домакин с отбора на ПФК “Литекс” Ловеч на 26.04. /събота/ от 11:00 часа на стадион Поморие.

Google и Apple плащат 324 млн. долара, за да не влязат в съда

Четири водещи технологични компании, включително Google и Apple, се съгласиха да платят общо 324 млн. долара за извънсъдебно споразумение. Срещу...

Отпускат еднократна помощ на засегнатите от пороите

Очаква се това да са 400 лица и домакинства във Видинско


Започва предизборната кампания на кандидатите за европарламента

Предизборната кампания на кандидатите за Евроизборите започва днес. Очаква се президентът Росен Плевнелиев да направи обръщение към избирателите и към участниците в кампанията.
Самият вот за излъчване на представители на България в Европейския парламент ще се проведе на 25 май.
Представители на 15 партии, 6 коалиции и петима независими кандидати, Предизборната кампания на кандидатите за Евроизборите започва днес. Очаква се президентът Росен Плевнелиев да направи обръщение към избирателите и към участниците в кампанията. Самият вот за излъчване на представители на България в Европейския парламент ще се проведе на 25 май. Представители на 15 партии, 6 коалиции и петима независими кандидати,

10 000 ученици атакуват елитните гимназии

/КРОСС/ Близо 10 000 ученици, 300 паралелки. Така изглежда надпреварата за елитните гимназии в столицата тази година, пише "Преса". Надпреварата между седмокласниците се очертава още по-разгорещена, отколкото беше миналата година. Причината е, че завършващите прогимназия тийнейджъри са 9922 - с 200 повече в сравнение с миналата година. На фона на общия брой кандидати увеличението не изглежда значително. „Понякога обаче и кандидат, изкарал с 25 стотни повече, може да ви измести от желаното училище, така че не подценявайте конкуренцията", коментираха от образователното министерство. От тази година директорите на елитните софийски гимназии масово възприемат нова политика - край на класовете „гиганти" с по 28-30 ученици. По 26 души в клас ще записват най-желаните столични училища, сочи разписаният план-прием. Квотата се свива, защото в по-големите класове на педагозите е трудно да обръщат внимание на всеки ученик, поясниха от просветното ведомство. Немски и испански език, математика и информатика, източни езици ще са направленията, в които ще кипи най-сериознанадпревара, прогнозираха от инспектората по образованието в София. Причините за това са две. На първо място освен качествено образование най- елитните училища дават диплома, призната и в чужбина. Такива са например двете немски гимназии в столицата, както и Френската

S&P понижи кредитния рейтинг на Русия

Международната рейтингова агенция "Стандарът енд Пуърс" (S&P) понижи суверенния кредитен рейтинг на Русия от "BBB" на "BBB -" съобщи рейтинговата агенция.

Започва предизборната битка за европарламента

Предизборната кампания на кандидатите за Евроизборите започва днес. Очаква се президентът Росен Плевнелиев да направи обръщение към избирателите и към участниците в кампанията.
Самият вот за излъчване на представители на България в Европейския парламент ще се проведе на 25 май.
Представители на 15 партии, 6 коалиции и петима независими кандидати, Предизборната кампания на кандидатите за Евроизборите започва днес. Очаква се президентът Росен Плевнелиев да направи обръщение към избирателите и към участниците в кампанията. Самият вот за излъчване на представители на България в Европейския парламент ще се проведе на 25 май. Представители на 15 партии, 6 коалиции и петима независими кандидати,

МВнР на Русия призова Вашингтон да предприеме спешни мерки за деескалиране на ситуацията в Украйна

/КРОСС/ САЩ трябва да накара подкрепяното от тях днешно украинско ръководство незабавно да прекрати военната операция в Югоизточна Украйна и да гарантира оттеглянето на украинските въоръжени сили и силови структури. Това се съобщава в изявление на външното министерство на Русия, публикувано на сайта на ведомството, предаде „Първи канал” на руската държавна телевизия. В съобщението се подчертава още, че до момента не са взети никакви мерки за решаването на тази неотложна задача, като от руското министерство изразиха надежда, че Вашингтон ще разбере отговорността си за случващото се.

30 прекрасни места, където няма да срещнете туристи (снимки)

Сайтът AdMe състави класация на  30 места, които са много красиви и много рядко посещавани от туристи, просто защото малко хора знаят за тях. Айфеловата кула, Колизеумът и Бранденбургската врата са прекрасни паметници на културата и архитектурата, но има и особена прелест в пътешествията на такива места, към които туристите не се тълпят. Още повече - такива недооценени места има даже в тези градове и държави, които са пълни с туристи. Ето и списъкът на AdMe: 1. Ресторантът Grotta Palazzese, Италия Този ресторант се намира в пещерата Полиняно на плажа Маре и е едно от най-удивителните места на планетата, където може да се хапне вкусно. 2. Шишилян, Рона-Алпи, Франция Великолепната планина Мон Ехий, която се издига на 2000 метра над френската община Шишилян. Мон Ехий е известна с името „Недостижимата планина“ - нейните склонове са еднакво отвесни от всички страни. Най-високият й връх не е бил покорен до 1492 г., а планината е станала първата в света, на която хората са решили да се качат просто от любопитство. Смята се, че с покоряването на тази планина се е появил алпинизмът. 3. Науру, Микронезия Науру е малка островна държава с население по-малко от 10 000 души. Тя се явява една от най-малко посещаваните места в света, просто защото за нея не знаят много хора. Науру крие километри от девствени плажове и гори, затова ако искате да си починете на райски остров, побързайте да си купите билети за там. Докато други не са тръгнали натам. 4. Манастир Гнездото на тигъра, долината Паро, Бутан Този храм от XVII век се намира на края на скала на височина почти 1000 метра над долината Паро. Святото място е било построено за защита на пещерата, в която гуру Падмасамбхава, будистки лидер, медитирал в течение на три години, три месеца, три седмици, три дни и три часа. 5. Албарасин, Арагон, Испания Прекрасно съхраненият средновековен град в северната част на Испания Албарасин е известен с наскалните рисунки в пещерите (пример на Левантийското изкуство) и със своите Picaportes – уникални брави. Всяка врата в града и бравата към нея са неповторими и са създадени от местни майстори в съответствие със старинните обичаи и технологии. 6. Хотелът Aescher, Швейцария Хотелът се намира така високо в Алпите, че до там може да се стигне само пеша или по въжена линия. Затова хотелът е достъпен само в летния сезон и работи от април до октомври. Условията в хотела Aescher могат да се нарекат спартановски. В няколко стаи могат да останат четирима души. Банята и тоалетната са в едно помещение и е само едно за целия етаж, а душ изобщо няма. В хотела се предлага обикновена, но засищаща храна според традициите на жителите на Швейцарските Алпи. Гостите на хотела отиват там, за да извършват преходи и разходки из живописната планинска местност, за да посетят природните пещери или да разгледат музея доисторически находки. 7. Стъпалата Хайку, Хавай Известна като "Стъпалата към рая", тази сравнително непозната туристическа пътека може да бъде намерена на остров Оаху. Пътеката е стръмна и завършва с връх, който е 2800 фута над морето, който предлага невероятна гледка към острова. 8. Езерото Тингвалаватн, Исландия Намираща се дълбоко в този Национален парк е и границата между Северна Америка и Европа. Само щастливи водолази могат да плуват между тектоничните плочи на двата континента, чиято широчина се увеличава с по два сантиметра годишно.  9. Шефшауен, Мароко Шефшауен е известен със своите сгради, боядисани в меки нюанси. Ако искате да избягате от града, можете да се насладите на планините, които го заобикалят. 10. Остров Лорд Хау, Австралия Голяма част от този красив остров е незасегната от човека. Населението му е изключително малобройно, а годишно там се допускат само 400 туристи. Островът е и дом на красива кристална лагуна и коралов риф. 11. Замъкът Бишоп, Колорадо Замъкът Бишъп е един от най-необичайните замъци в света. Той е създаден само от един човек- строителят Джим Бишъп. Мястото е прекрасно за сватбени церемонии или просто за вдъхновение. 12. Оазис Уакачина, пустинята Сечура, Перу Уакачина е малко село, с малко повече от 100 души население. Селото е изградено около оазис в иначе безплодната пустиня. За няколко долара можете да си наемете "пясъчен борд" и да опитате едно от любимите развлечения на местните жители. 13. Мостът Бастай, река Елба, Германия Бастай е грандиозен мост, свързващ скалистите върхове над река Елба в Германия. Намира се в Националния парк Саксонска Швейцария в Пясъчниковите планини. Мостът се извисява на 194 метра над реката и осигурява панорамна гледка към гората. Той е част от пътека простираща се през Германия, Швейцария и Чешката република. 14. Кападокия, Турция Кападокия е историческа област в Мала Азия, на територията на Турция. Кападокия има уникално историческо и културно наследство. Там се намират приказните "комини“ – формирали се преди 13 милиона години впечатляващи природни скални образувания, сякаш обитавани от призраци. 15. Халстат, Австрия Халстат е средновековно селище, което е дом на по-малко от 1000 души. Високо в планините на Халстат можете да разгледате праисторически мини, които са едни от първите в света. 16. Лептис Магна, Либия Лептис Магна е един от малкото изцяло запазени римски градове в света и сред най-привлекателните туристически дестинации в Либия. По времето на Юлий Цезар в Лептис Магна живеят цели 100 000 души. 17. Алкасар де Сеговия, Испания Алкасар де Сеговия е дворец-крепост на испанските крале в историческата част на град Сеговия. Разположен е на скала, на водослива на реките Ересма и Кламорес. Разположението му върху скала го прави един от най-красивите дворци в Испания. 18. Алтер до Чао, Бразилия Този град прекосява тропическите гори на Амазонка и невероятния плаж, известен като Островът на любовта. Само на няколко метра от плажната ивица е огромната лагуна, която е дом на много животни, които могат да бъдат изследвани само с кану. 19. Мулен дер Рок, Франция Дълбоко в провинцията Дордоне ще намерите стара мелница, превърната в удивителен старомоден хотел, който се намира на брега на спокойна река. 20. Паунската стая в Castello ди Sammezzano, Тоскана В рамките на забранения замък Castello ди Sammezzano можете да намерите "Паунската стая". Това скрито бижу разполага със сложен мавритански дизайн и спиращ дъха асортимент от модели и цветове. Красотата на интериора е просто несравнима. 21. Остров Дисепшън, Антарктида  Островът е открит около 1820 г. от ловци на тюлени. Пристанището му е сред най-сигурните в Антарктида. Това се дължи на специфичната му подковообразна форма, образувана от разрушаването на някогашен вулканичен кратер. Островът и днес е активен вулкан, като неговите изригвания спорадично нанасят щети на разположените там научни станции. 22. Пещерата Мелиссани, остров Кефалония, Гърция Подземното езеро Мелисани и неговата пещера са една от най-емблематичните заблежителности на гръцкия остров. Те се намират на 30 м. надморска височина, не далеч от столицата на острова Аргостоли. Както повечето пещери в митологията, благодарение на девствената си красота и естествена уединеност, Мелисани вероятно има изконна връзка с божественото начало и се е използвала като място за религиозни тайнства.  23. Мегхалая, Индия Долните етажи на хълмовете в Мегхалая често се превръщат в реки, в резултат от дъжда, който се изсипва.  24. Крако, Италия Основан през 540г, италианският град Крако се издигнал полека сред великолепието на пейзажа в Басиликата, Матера, Италия, с панорамна гледка към поля и меки склонове на планини. Основаният от гърци град бил наречен “гракиум” или “произлязъл от малката нива” от един от тогавашните архиепископи в района.  Макар и малък, градът е приютявал университет и затвор и е стигал до 2500 обитатели. 25. Кинта де Регалейра, Португалия Кинта де Регалейра е комплекс от 5-етажен дворец, параклис и отлично поддържан парк с езера, пещери, извори, фонтани, пейки и малки конструкции. Намира се в сърцето на старата част на град Синтра, Португалия. Построен е от Карвалио Монтейро в началото на ХХ като имение, а днес е собственост на общинските власти. 26. Улица Weißgerbergasse, Нюрнберг Не забравяйте да посетите малкия град Бамберг и замъка Алтенбург, който стои на най-високия от седемте хълма, с изглед към града! 27. Прочида, Италия Прочида е най-малкият остров, разположен по протежение на Неаполския залив, където туристите могат да се насладят освен на приказни гледки, но също и на някои древни разкопки, характерни за този район. Територията му граничи с нос Мисено и остров Иския и се характеризира като община в пределите на столицата на Кампания – Неапол. 28. Лофотенски острови, Норвегия Лофотенските острови са доказателство за това, че дори на най-странните места в света човек може да се сблъска с невероятна красота. Първите заселници на островите са пристигнали преди векове. Заради своя кимат обаче архипелагът е бил център на огромна риболовна атлантическа треска в продължение хилядолетия. Хората били привлечени от района най-вече заради морския живот. 29. Кокосов остров, Коста Рика Един от островите, които си заслужава човек да посети е Кокосовият остров, на испански Isla del Coco. Въпреки че името му ни кара да си го представим закръглен, островът има почти триъгълна форма. Той е разположен в Тихия океан, приблизително на 550км от крайбрежието на Коста Рика. Островът е 11-тият район на Пунтаренас Кантон на провинция Пунтаренас. Кокос обхваща приблизително 23,85 кв. км. Заобиколен е от дълбоки води с насрещни течения. Изключително влажният климат с океански характер дава на острова екологичен характер, който не се споделя от никой друг остров в този регион. 30. Скални гробници, Мира, Турция Скалните гробници Мира са изключително археологическо богатство на Югозападна Турция. Гробниците Мира са уникална гледка – издълбани са в огромна скала и датират от времето на Ликийското царство, от 4-3 век. Скалните гробници Мира днес са известни с наименованието Демре или Кале, като са разположени на 25 километра в западна посока от град Финикия. 31. Дворецът Херенхимзее, Германия Замъкът Херенхимзее е най-разкошният дворец, построен от баварския крал Лудвиг II през деветнадесети век. Замислен като копие на двореца във Версай, Херенхимзее се извисява грандиозно и величествено остров Херен, който е най-големият остров в красивото и голямо езеро Химзее. Този район се намира в Южна Бавария, между Мюнхен и Залцбург. 32. Фес, Мароко Фес, най-старият имперски град в Мароко. Според легендата името на града се дължи на откриването на кирка (от арабски: fa’s) на мястото на първото поселение. Tой се явява един от четирите имперски града заедно с Маракеш, Мекнес и Рабат. Градът е разделен на три части: Фес ел-Жедид – построен през ХIII в. от Меринидите, той е административен и кралски център, където Кралят е отивал, за да отбележи с тържественост някое събитие или важно решение. 33. Благай, Босна и Херцеговина Благай е една от най-ценните структури в Босна и Херцеговина. Разхождайки се там ще откриеш следи, запазили се още от праисторически времена до днес. Ще усетиш необикновената им смесица с природния пейзаж, структури и форми. Там, ще откриеш извора на Буна – един от най-красивите и големи извори в Европа. 34. Чешки Крумлов, Чехия Със своята старинна част, обграден от река Вълтава, град Чешки Крумлов е истинска съкровищница на архитектурата на Южна Бохемия. По-известен е в Германия като Крумау- от немското "вита ливада", а за пръв път се споменава в историческите извори през 1253 г. като Крумбеноуе.Чешки е добавено едва през 15 век. Самият град е разположен на две полуостровчета, разделени от s-образно виещата се река Вълтава. 35. Храм „Възкресение Христово“, Санкт-Петербург, Русия Храм „Възкресение Христово“, дословно Храм „Спасител на кръвта“, е православна църква, която се намира в Санкт-Петербург. Построена е на мястото, на което император Александър II е бил смъртоносно ранен през 1881 г. От там идва и името на църквата - "Църквата на нашия спасител върху пролятата му кръв". Строителството на църквата започва през 1883 г. по времето на Александър III и е била завършена през 1907 г. по времето на Николай II. 36. Иллоккортоормиут, Гренландия Стигането до града, както и произнасянето на името му, са две доста трудни мисии. От столицата на Исландия ще трябва да се качите на самолет до Гренландия и след това да се повозите с хеликоптер до този малък, но колоритен град, в който се намира най-дългата ледена речна система. 37. Хълм Ай-Петри, Крим, Украйна Намира се на Kastron планината, крепостта на Чембало също е в близост. Известен е с прекрасния изглед към морето край залива на Балаклава. 38. Град Марсашлок, Малта Още от римляните градът е бил използван за основно пристанище на Малта. В момента населението се изхранва предимно с риболов.  39. Долина на паметниците, Юта Долината на паметниците, или Долината на монументите, е уникално геоложко образувание. Разположена е в североизточната част на щата Аризона, на границата с щата Юта, на територията на резервата на индианското племе навахо, един от националните символи на Съединените Щати. Представлява само по себе си висока равнина, явяваща се част от платото Колорадо. Повърхностният слой почва е напълно разрушен през годините. 40. Дубровник, Хърватия Заради своята красота и историческо минало, Дубровник се е превърнал в един от най-зашеметяващите курортни градове на Балканския полуостров – град-музей, град-крепост, град-мечта. Този, който търси Рая на Земята, трябва да посети Дубровник“ - това са думите на великия ирландски драматург Джордж Бърнард Шоу, който видял „Перлата на Адриатика“ през 1929 г. и подобно на милионите туристи, които ежегодно се стичат натам, останал пленен от красотата й. 

S&P понижи оценката си за Русия

/КРОСС/ Рейтинговата агенция Standard & Poor's днес понижи оценката си за кредитоспособността на Русия от "BBB" на "BBB-" и запази отрицателната й перспектива заради нарастващото напрежение между Русия и Украйна, предаде Франс прес. "Напрегнатата геополитическа ситуация между Русия и Украйна би могла да доведе до допълнително значително изтичане на чуждестранни капитали от руската икономика и би могла рязко да отслаби и без това крехките перспективи за растеж", се посочва в комюнике на Standard & Poor's.  

Поредният скандал около Джъстин Бийбър, задържаха го в Ел Ей

/КРОСС/ Джъстин Бийбър се завърна в САЩ по един изключително неприятен начин. Скандалният певец беше задържан на летището в Лос Анджелис от митнически служители. Според информация на TMZ причината за задържането му са множеството проблеми с полицията, които звездата има през последната година. Служителите на летището затворили Бийбър, а целият му багаж и екипът, който е пътувал с него от Япония за САЩ, са били оставени да чакат на летището. Според запознати задържането му не означава арест, а просто повторно взимане на показания за всичките нелегални неща, които Бийбър е правил наскоро.    

Конте: Резултатът е несправедлив, но запазихме честта на италианския футбол


Треньорът на "Ювентус" Антонио Конте е разочарован от загубата с 1:2 срещу "Бенфика" в първия плуфинален мач в Лига Европа. По думите му неговият отбор е загубил концентрация и това е довело до втория гол на португалците.

"Съжаляваме, защото резултатът е несправедлив. Мачът не започна по най-добрия начин, тъй като допуснахме гол от статично положение още във втората минута. След това поехме контрола и ограничихме "Бенфика", каза Конте.

Според него второто попадение на...

Предизборната кампания за 17 места в Европейския парламент започва официално

Предизборната кампания за Европейския парламент(ЕП) започва официално днес. България има право на 17 депутати в 751 местният ЕП. До надпреварата ЦИК допусна 18 партии, 6 коалиции и 5 инициативни комитета. Гласуването в България е на 25 май.  Мандатът на европейския депутат е 5 години. Тези избори са първите след като Договорът от Лисабон през 2009 г. даде на ЕП редица важни нови правомощия.  Така за за пръв път резултатите от изборите ще се взимат предвид, когато държавите-членки на ЕС номинират новия председател на Европейската комисия. Наследникът на Жозе Мануел Барозу се очаква да бъде излъчен от политическата сила с най-много евродепутати. Всяка държава-членка има собствени избирателни закони и решава в кой ден гражданите й да отидат пред урните в рамките на 4-дневния изборен период от 22 до 25 май 2014 г. Резултатите от всичките 28 държави ще бъдат обявени вечерта на 25 май. Нараснал брой кандидати Настоящите избори за ЕП у нас се отличават с нарасналия брой кандидати спрямо предишните избори през 2009 г. ЦИК регистрира 18 партии, 6 коалиции и 5 инициативни комитетаза 17-те места за България. На предишните избори през 2009 г. в надпреварата са участвали 10 партии, 3 коалиции и един-единствен независимкандидат. До изборите сега не бяха допуснати Българска демократична общност, Партия на българските комунисти и Национал-демократичната партия, както и Татяна Грибинча от кандидатска листа на ПП "Зелените" и независимия кандидат Александър Алексиев. Двамата не отговарят на изискванията на Избирателния кодекс да са живели през последните 6 месеца в България или в страна от ЕС. Законът дава право на двамата отстранени от изборите да обжалват решението на ЦИК във ВАС. След като от "листата" на независимите отпадна Александър Алексиев, там остават седем кандидати. За независим депутат се кандидатира Виктор Папазов - бивш председател на съвета на директорите на Българската фондова борса. Янаки Ганчев е едно от лицата на февруарските протести миналата година. Разследващата журналистка Румяна Угърчинска също е след независимите кандидати. Александър Сандев е единственият кандидат от старозагорската листа на "Средна европейска класа" на предсрочните избори м.г. Орлин Калев е от Регионалния младежки съвет във Варна. В списъка на независимите са Евгения Банева, съпруга на бизнесмена Николай Банев, както и Николай Йовев, чието име някои медии свързват с взрива пред клуб на "Евророма" в Сандански през 2012 г. Битката ще е между ГЕРБ и БСП Според социолози основната битка се очаква да е между БСП и ГЕРБ. Двете политически сили се надяват да спечелят поне по шест мандата. Предварителни социологически изследвания показват, че в новия европарламент български депутати ще изпратят и ДПС. "България без цензура", АБВ, Реформаторският блок и "Атака" също имат шансове за евродепутат, смятат социолози. Номерата на претендентите Жребият, проведен в ЦИК, даде следните номера напретендентите: 1. - ПП "Българската левица". 2 - ПП "Глас народен". 3 - ПП "Партия на зелените". 4 - ПП "Зелена партия". 5 - независим кандидат Николай Бобринов Йовев. 6 - ПП "Християндемократическа партия на България". 7 - независим кандидат Янаки Ганчев. 8 - ПП "Българска национално-патриотична партия". 9 - ПП "Синьо единство". 10 - Коалиция от партии "Реформаторски блок". 11 - ПП "Национален фронт за спасение на България". 12 - ПП "БАСТА". 13 - Коалиция от партии "АБВ – Алтернатива за българско възраждане". 14 - ИК – Александър Райков Алексиев - анулиран от ЦИК. 15 - Коалиция от партии "Коалиция за България". 16 - ИК – Виктор Тенчев Папазов. 17 - Коалиция от партии "КОД – Антония Първанова,, Илиана Раева – ОБ, НДСВ, СДП". 18 - ПП "ГЕРБ". 19 - независим кандидат Евгения Златева Банева. 20 - ПП "Атака". 21 - ПП "Съюз на комунистите в България". 25 - ПП "Българска комунистическа партия". 26 - ИК – Румяна Вълчева Угърчинска-Винсенти. 27 - ПП "Зелените". 28 - България без цензура, ВМРО-БНД, ЗНС, Движение "Гергьовден". 29 - ПП "Движение за права и свободи". 30 - Коалиция "Националистически партии на България". България за пръв път гласува на избори за ЕП през 2007 г. Първите избори за ЕП у нас са проведени на 20 май 2007 г., броени месеци след като страната става пълноправен член на ЕС на 1 януари 2007 г.  Това са частични избори за Европейския парламент, тъй като те се провеждат освен в България и в още една новоприсъединена страна – Румъния. След края на мандата на текущия парламент, който започва през 2004 и приключва през 2009 г., трябва да се проведат нови избори. В първите евроизбори участват 14 партии и коалиции и двама независими кандидати. Право на глас имат 6 741 000 души, които са включени в предизборните списъци. За разлика от други видове избори на тези е определено, че ще могат да участват само граждани, които поне 60 дни от последните 3 месеца имат постоянен и настоящ адрес в България. Заради това условие в предварителните списъци не са включени 232 800 души, 185 000 от които български изселници в Турция. Две от партиите в управляващата коалиция – ДПС и БСП - са против решението на изборите да се ограничи правото на глас на българските граждани чрез въвеждането на принципа на уседналост. Избирателната активност е 28.6%.От ГЕРБ са избрани петима евродепутати - Душана Здравкова, Владимир Уручев, Николай Младенов, Петя Ставрева, Румяна Желева. БСП също има петима представители - Кристиан Вигенин, Илияна Йотова, Атанас Папаризов, Маруся Любчева, Евгени Кирилов. ДПС вкарва четирима евродепутати -  Филиз Хюсменова, Мариелка Баева, Метин Казаки Владко Панайотов. Представителите на Атакаса трима -  Димитър Стоянов, Славчо Бинев, Десислав Чуколов. А НДСВ има един евродепутат Биляна Раева. ГЕРБ печелят изборите през 2009г. Вторите избори за ЕП у нас са проведени на 7 юли 2009 г. За първи път е премахната забраната за политическа агитация в деня преди вота. Избирателната активност е около 37.49%. ГЕРБ изпраща най-много евродепутати петима - Румяна Желева, Владимир Уручев, Илиана Иванова, Емил Стоянови Мария Неделчева, сега Габриел. БСП успява да вкара четирима -Ивайло Калфин, Илияна Йотова, Кристиан Вигенини Евгени Кирилов. Представителите на ДПС са трима - Филиз Хюсменова, Владко Панайотови Метин Казак. Евродепутатите на „Атака“ са Димитър Стоянови Славчо Бинев, на НДСВ - Антония Първанова, а на Синята коалиция Надежда Нейнски. При влизане в сила на Договора от Лисабон за изменение на Договора за ЕС и на Договора за създаване на Европейската общност, подписан на 13 декември 2007 г. в Лисабон , броят на членовете на ЕП от България се увеличава на 18. Последният мандат получава "Синята коалиция", представена в ЕП с най-голям неоползотворен остатък. В съответствие с това по-късно, след декември 2009 г., осемнадесетият избран от България евродепутат става Светослав Малинов.

Откраднаха 500 лв., съхранявани в скрин

На 23.04.т.г. около 19.00 ч. в Полицейски участък – Каблешково  е получено съобщение от 38 -годишна жена от с. Порой, за това, че за времето от 16.04.т.г. до 23.04.т.г. от дома й, е извършена кражба на сумата от 500 лв., съхранявана в скрин. Работата по случая продължава.

Ваксинират срещу бяс дивите хищници

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира пролетния етап на ваксинацията по въздух срещу бяс при дивите хищници. В операцията ще се включат 8 специално оборудвани самолета, съобщават от агенцията. Машините ще изхвърлят над 1,5 млн.

Минимални понижения за индексите*

Съотношението печеливши/губещи акции на борсата е 12/7, а при 5 позиции няма промяна


Защо портокалът е толкова полезен?

Ето няколко причини да си хапваме от него всеки ден


За по-чист град

На 26 април Спекта Ауто – Тойота Бургас ще се включи в националната инициатива “Да изчистим България за един ден” заедно с Община Бургас, Radio Mixx и Stone Bread.

Всеки приятел, който се включи в акцията на 26-ти април от 10:00 часа на големият паркинг пред ресторант “ФИЕСТА”ще получи подарък от СПЕКТА АУТО – Тойота Бургас и вкусен хляб от Stone Bread!

 

Обама предупреди КНДР да не провежда ядрен тест

Ако Северна Корея направи грешката да проведе още един ядрен тест

Инспектор Емил Шарков бе награден посмъртно с „Почетен знак на МВР“ – първа степен

Героизъм, смелост и себеотрицание – това е смисълът на отличието. Действията на нашия колега и приятел съдържат дори повече, отколкото казват тези думи – заяви на церемонията главният секретар Светлозар Лазаров

S&P намали още рейтинга на Русия


Рейтинговата агенция Standard & Poor's днес понижи оценката си за кредитоспособността на Русия от "BBB"
на "BBB-" и запази отрицателната й перспектива заради нарастващото напрежение между Русия и Украйна, предаде Франс прес.

"Напрегнатата геополитическа ситуация между Русия и Украйна би могла да доведе до допълнително значително изтичане на чуждестранни капитали от руската икономика и би могла рязко да отслаби и без това крехките перспективи за растеж", се посочва в комюнике на...

Йовчев намеква, че Human Rights Watch е инструмент за натиск "отвън"

Докладът и сигналите на Human Rights Watch бяха свързани от вътрешния министър Цветлин Йовчев с натиска "отвън" върху България да приема имигранти, а не с реални случаи на полицейско насилие...

Лавров: Абхазия и Южна Осетия не искат да се присъединяват към Русия

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че не е информиран за това дали Абхазия и Южна Осетия планират референдум за присъединяване към Русия, предаде БГНЕС. Лавров обясни, че не знае дали сеп...

Ремонтират магистралите "Тракия" и "Хемус" по празниците

Очаква се по време на предстоящите празници две да са най-натоварените места за голямото пътуване, което се очаква за предстоящите празници през май около Гергьовден, предаде БГНЕС. Това са двата ...

Чуждите инвестиции в бизнес имоти в Европа са се засилили в началото на годината

Най-желани от инвеститорите са активите на най-безопасните пазари


Проклятието на "вълшебната карта": Калинка остана без помощи за децата си

Пфууууу... Олекна ми!" - въздъхнала 23-годишната Калинка Илиева, след като разбрала, че няма да я съдят заради "златната" дебитна карта и източените от нея 95 хиляди лева. Голямо облекчение изпитала майката на две малки деца, когато неотдавна в кметството на сливенското село Глуфишево връчили копие от прокурорското постановление за прекратяване на Пфууууу... Олекна ми!" - въздъхнала 23-годишната Калинка Илиева, след като разбрала, че няма да я съдят заради "златната" дебитна карта и източените от нея 95 хиляди лева. Голямо облекчение изпитала майката на две малки деца, когато неотдавна в кметството на сливенското село Глуфишево връчили копие от прокурорското постановление за прекратяване на

Мая Манолова с открит урок по гласуване за евровота

Открит урок по гласуване за евровота проведе депутатът от БСП и зам.-председател на Парламента Мая Манолова в село Шишковци, съобщи bTV. Тя обясни как точно се подава глас за партия и за определен кандидат и показа нагледно как се зачеркват номерата в бюлетината. След това препита хората дали са разбрали кое как става. Открит урок по гласуване за евровота проведе депутатът от БСП и зам.-председател на Парламента Мая Манолова в село Шишковци, съобщи bTV. Тя обясни как точно се подава глас за партия и за определен кандидат и показа нагледно как се зачеркват номерата в бюлетината. След това препита хората дали са разбрали кое как става.

Мая Манолова изнесе открит урок как се гласува за евровота

Открит урок по гласуване за евровота проведе депутатът от БСП и зам.-председател на Парламента Мая Манолова в село Шишковци, съобщи bTV. Тя обясни как точно се подава глас за партия и за определен кандидат и показа нагледно как се зачеркват номерата в бюлетината. След това препита хората дали са разбрали кое как става. Открит урок по гласуване за евровота проведе депутатът от БСП и зам.-председател на Парламента Мая Манолова в село Шишковци, съобщи bTV. Тя обясни как точно се подава глас за партия и за определен кандидат и показа нагледно как се зачеркват номерата в бюлетината. След това препита хората дали са разбрали кое как става.

Собственикът на кокаиновия кораб бил братовчед на Брендо

/КРОСС/ Близо две години след зрелищния арест на екипажа на кокаиновия кораб "Св. Николай" в Испания, моряците все още не знаят съдбата си. Най-оптимистичните прогнози са делото в кралството да започне през август, пише "Телеграф". Освободените под парична гаранция са при семействата си в България, но не могат да плават, нито да си намерят свястна работа. Дори и офицерите са принудени да се прехранват като шофьори и хамали, за да свържат двата края. "Дойчин Дойчев е първи братовчед на Евелин Банев - Брендо! Вие не знаете ли? И аз не знаех преди да ме тикнат в затвора. Двамата са роднини, но дали трите тона кокаин, които откриха на борда на "Св. Николай" имат връзка с Брендо, нямам никаква представа. Сега ме питат кой е виновен - и това не знам. Мога само да гадая", казва Румен Денев, който е помощник-капитан на морския съд. "Когато ме пуснаха от ареста, се видях с Дойчин в Бургас. Той каза, че нищо не знае за тази дрога, нямал представа кой и как я е качил. Казва - мен ме е нямало на кораба, дал съм го на друг партньор и не знам какво е станало. И е прав, как да кажеш, че е виновен, като нямаш доказателства", разказва Денев. 57-годишният бургазлия прекара в испански затвор точно 15 месеца. В края на октомври съдът го освободи под парична гаранция. Дойчин Дойчев не е платил и стотинка за злополучния рейс. Оправдавал се, че има дългове към банки и не можел да ги погаси

Бутат десетки незаконни постройки в "Столипиново"

90% от всички сгради в пловдивския квартал са незаконни. В момента се разчистват нелегалните лавки, гаражи и магазини

Преглед на варненския печат - 25 април

Нов протест срещу строителството в Морската градина се организира в социалните мрежи. За това пише вестник Черно море. Протестът е плануван за 13 часа в неделя. Поводът е изливане на бетонна площадка на заведение в близост до зоопарка в Приморския парк.

"Корнишона" в Лондон - новата "апетитна хапка" за инвеститорите в имоти

Емблематичният небостъргач ще бъде продаден принудително заради прекомерните дългове на един от собствениците


Рекорден брой общини участват в туристическо изложение „Вашата ваканция“ 2014

За първи път в 13-годишната история на туристическа борса „Вашата ваканция“ взимат участие над 65 общини от цяла България. Изложението, разположило се на двата етажа в Морското казино на град Бургас, протича при голям интерес от страна на бургазлии и гости на града.

„С всяка изминала година Туристическа борса “Вашата ваканция“ се радва на все по-голяма популярност сред български и международни посетители. Изложението дава възможност на хиляди да се запознаят от близо с различните туристически възможности в България и чужбина и да изберат своето място за отдих и почивка. На „Вашата ваканция“ 2014 се презентира най-доброто от туристическите продукти и услуги“ – коментира Соня Енилова – председател на Бургаска регионална туристическа асоциация и организатор на събитието.

Пожелания за успех на борсата и повече подобни инициативи, които да развиват туризма в България, отправиха по време на официалното откриване зам.-областният управител на област Бургас Евгени Врабчев и зам.-кметът по образование и култура в община Бургас – Йорданка Ананиева.

Професор Анна Троно от Университет Саленто в град Лече, Италия, Анти Панайотоу от Търговско-промишлената палата на Ксанти, Гърция и Соня Енилова от БРТА представиха пред присъстващите европейския културен маршрут „Пътят към Йерусалим”. Този културен маршрут е по стъпките на поклонниците, които са посещавали Йерусалим през Средновековието и включва два основни лъча – Адриатическия и Черноморския, които се събират в Средиземно море и от там към Божи гроб.

Сред официалните гости в първия ден на изложението бяха още генералният консул на Република Турция Ниязи Еврен Акйол, Мария Иванова, директор Дирекция „Туристическа политика” към МИЕ, кметът на община Малко Търново Илиян Янчев, заместник кметовете на Созопол и Поморие, почетният консул на Израел в Бургас.

По програма борсата продължи с театрално-артистична възстановка „Светилище на Слънцето“, вдъхновена от археологическите открития в раннонеолитно селище и култов център Оходен-Валога, Врачанско, където са открити уникални ритуални съоръжения като глинен олтар с три еленови черепа, обредни ями и голямо каменно съоръжение с отвор към слънчевия изгрев. Театралната възстановка пресъздава идейно-митологичната система на първите земеделци от неолита за осигуряване на плодородие и продължаване на рода.

Освен с възможностите за туризъм, древните ритуали и културни маршрути, гостите на изложението се насладиха на певческите и танцови изпълнения на талантливите деца от Общински детски комплекс Бургас и ЦДГ „Детелина“.

Туристическа борса „Вашата ваканция“ 2014 продължава и днес с богата съпътстваща програма и много изненади.

 

Оливия Уайлд: Аз съм богиня!

Актрисата позира бременна за корицата на списание Lucky


Гечев: Няма спиране на средствата за развитие на селските райони

/КРОСС/ "Винаги има опасност за загуба на средства. Няма държава в Европа, в която да няма частични санкции по отношение на програмите, но категорично искам да кажа, че на този етап няма нито спиране на Програмата за развитие на селските райони, нито имаме някакви опасения, че такова нещо може да се случи", това заяви в студиото на "Денят започва" Явор Гечев, зам.-министър на земеделието. Явор Гечев посочи, че има проблеми, които няколко пъти са констатирани от Европейската комисия за допуснати слабости в прилагане на програмата, като забележките са в няколко компонента. Едните са за авансовите плащания на общините. "Това са рутинна процедури на Европейската комисия. Всяка година одитите по възстановяването на средствата продължават някъде 2 години и половина. Т.е. не трябва така генерално в крайна сметка да се казва губи ли се или не се губи средства. Да, имаме слабости, както всяка друга от държавите. Но категорично не става дума за такива суми, които се констатират нито в докладите, нито се обявяват по медиите", заяви Гечев. Той призна, че по отношение на обществените поръчки на общините са констатирани слабости, които са допуснати във времето.  

Кратък отоговор до Пеевски: Не се праветее, не се праветее!

Г-н Пеевски, вчера попитахте каква е Вашата историческа вина. Ние от Протестна мрежа знаем и чакаме прокуратурата да се произнесе. Постъпете като юрист и следовател, а не като обвиняем, какъвто все още не сте. Бъдете търпелив и като нас, изчакайте проверките на службите без вмешателство. Поздрави на Вас и браво за охраната, видимо борите безработицата.

Без уважение: Протестна мрежа

The post Кратък отоговор до Пеевски: Не се праветее, не се праветее! appeared first on Noresharski.com.

Кражбите и проституцията са сред основните оплаквания на чуждестранните туристи

/КРОСС/ Дребното джебчийство и проституцията са сред основните оплаквания на чуждестранните туристи след престоя им в България. Това заяви експертът по сигурност Николай Радулов. Според него и битовата престъпност дава отражение върху туризма на страната ни. Дребните престъпленя в морската столица Варна са се увеличили двойно, допълни Радулов и подчерта, че постоянно има оплаквания от граждани не само в полицията, но и в медиите. В Сутрешния блок на България он ер, участие по темата взе и Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценка в туризма. Той заяви, че крадците стават все по-изобретателни. „Някои от хотелите вече са въоръжени с електронни карти, ако знаете на ключалките на стаите.Оказва се, че крадците подправят тези електронни системи и освен чрез прониквания през балкони и външни прониквания го има и този нов вид измама чрез магнитни карти." Румен Драганов подчерта обаче, че България няма слава на държава, която е несигурна. По негови думи туристите, които идват в страна ни, са предупредени как да държат своите ценности, пари и документи. Драганов квалифицира Италия и Испания като най-несигурни. Николай Радулов коментира и терорестичния акт в Сарафово преди две години и последствията от него. По негови думи, въпреки че управляващите заявиха, че са се получили от грешките си и са запълнили пропуските в сигурността, случаят в Лясковец отново е показал сериозни пропуски

Стойнев: Идеята за реиндустриализация беше интерпретирана погрешно

В подкрепа на индустрията правителството осигурява достъп до финанси, човешки капитал и иновации, заяви икономическия министър


Стойнев: Идеята за реиндустриа-лизация беше интерпретирана погрешно

В подкрепа на индустрията правителството осигурява достъп до финанси, човешки капитал и иновации, заяви икономическия министър


Синдикатите - единни за намаляване на дефицита в общественото осигурявне

Увеличаването на вноската за пенсия е един от механизмите, смятат от КТ „Подкрепа“ и КНСБ


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване