Ззапочва преследване срещу съдиите на Тимошенко

/КРОСС/ Главната прокуратура на Украйна започва наказателно преследване срещу съдиите по „газовото дело" срещу кандидатът за президент и лидер на партия "Баткивщина" Юлия Тимошенко. За това съобщиха от прессужбата на ведомството. Прокуратурата провежда досъдебно разследване по отношение на служебни лица от прокуратурата на Украйна, Печорският районен и Киевският апелативен съд. Според ведомството присъдата е внесена на основание на "предположения, умозаключения и лични разсъждения". „Това е умишлено, системно и грубо нарушаване на правата на защита на подсъдимата Тимошенко, предвидени от действащото законодателство на Украйна", се посочва в документа.Делото срещу бившия премиер на Украйна бе прекратено на 14 април с 42 от 48 гласа от Върховния съд поради "липса на престъпление", а срещу съдиите ще бъдат отправени обвинения за издадената от тях присъда. Според тях, тя е издадена не въз основа на достатъчно факти, а по хипотеза и лично мнение. Правото на Тимошенко на защита също така е било системно нарушавано.Тимошенко заемаше поста премиер на Украйна в периода декември 2007 година - март 2010 година. Тя напусна поста след вот на недоверие във Върховната рада на Украйна.След това срещу нея се проведоха няколко съдебни процеса. В това число за превишаване на правомощията й като премиер във връзка със сключени договори за доставка на газ между „Газпром" и „Нефтогаз Украйна"

Хората от село Розово протестират пред къща с бежанци


От вчера напрежението в казанлъшкото село Розово ескалира заради настанените там 17 сирийски граждани. Хората се събраха на протест пред къщата, в която са отседнали бежанците, предаде БГНЕС.

Близо 150 души от селото скандираха "България за българите!". Протестиращите носеха знамена, които окичиха на входната врата и оградата на къщата. Протестът се охраняваше от десетина служители на реда.

Те дадоха до понеделник срок на властимащите бежанците да бъдат изведени от...

Дарение от 50 000 лева: ГЕРБ сложи купола на църква

В деня, в който православната църква чества Светли Петък и Живоприемний Източник – 25 април, старозагорските кандидати от ГЕРБ за евродепутати Ангел Филипов и Пламен Русев участваха в тържествен водосвет и поставяне на купола на камбанарията на новостроящия се храм „Св. Игнатий Старозагорски” в града.

Владо Данаилов: Мария се освободи от затвор

Малко като човек отвътре и малко като човек отвън - така преживява загубата на семейство Данаилови извънбрачният син на големия български актьор – Владимир. "Аз все пак не съм част от семейството", припомни Данаилов – младши пред TV7.
"Мария ме прие като човек", сподели той и разказа, че след участието си в „Биг Брадър“ се срещнал със семейство Малко като човек отвътре и малко като човек отвън - така преживява загубата на семейство Данаилови извънбрачният син на големия български актьор – Владимир. "Аз все пак не съм част от семейството", припомни Данаилов – младши пред TV7. "Мария ме прие като човек", сподели той и разказа, че след участието си в „Биг Брадър“ се срещнал със семейство

Държавата плаща за студентски бригади

/КРОСС/ Държавата ще плаща на студенти, които лятото се хващат да работят на морето. Това обеща вицепремиерът Даниела Бобева на среща с представители на туристическия бранш. Образователното министерство ще осигури финансирането по специална програма за практиканти."За това лято имаме останал бюджет за разкриване на около 1000 работни места", заяви зам.-министърът на образованието Иван Кръстев. До 480 лв. можела да бъде стипендията за студентска бригада в морски курорт. За да направи по-атрактивно заплащането, работодателите можели да доплатят още."Така ще намалим наплива за бригади в чужбина и ще осигурим работна ръка у нас", коментира Даниела Бобева и призова студентите да се включат в туристическия сезон. От Агенцията по заетостта обещаха да направят връзката между работодателите и университетите.Най-сериозен глад обаче браншът изпитва за спасители. В бюрата по труда концесионери на плажовете са заявили около 150 бройки, но няма мераклии. "Решение на проблема е проект на Българския Червен кръст, който в момента обучава около стотина абитуриенти от домовете за сираци", посочи Бобева. Още това лято младежите щели да бъдат наети за спасители.В момента у нас има 28 000 безработни с професии и квалификация, подходящи за туристическия бранш, отчетоха от Агенцията по заетостта. Държавата ще мисли как да ги стимулира да се хванат на работа в морските курорти

Учител изнасилил 60 момчета

Учител изнасилил 60 момчета в Лондон, предаде в. “Дейли мейл”.
64-годишния Уилям Вахи бил учител над 40 г. и изнасилвал учениците си на екскурзии, като ги упоявал.
Последно е преподавал в международно частно училище в Уестминстър.Намерени са снимки в чантата му на момчетата, с които е блудствал. След като си признал всичко, Вахи се самоубил. Учител изнасилил 60 момчета в Лондон, предаде в. “Дейли мейл”. 64-годишния Уилям Вахи бил учител над 40 г. и изнасилвал учениците си на екскурзии, като ги упоявал. Последно е преподавал в международно частно училище в Уестминстър.Намерени са снимки в чантата му на момчетата, с които е блудствал. След като си признал всичко, Вахи се самоубил.

Дядо Йеротей освети курбан за здраве в Поморие

"В последния месец се случиха ужасни неща в нашия град. Затова сме дошли на площада, за да се помолим за здраве и благоденствие във всяка поморийска къща". Това казаха по време на тържествения водосвет на площада в Поморие игумен Йеротей от местния манастир "Свети Георги" и отец Иван от църквата "Успение Богородично". "В последния месец се случиха ужасни неща в нашия град. Затова сме дошли на площада, за да се помолим за здраве и благоденствие във всяка поморийска къща". Това казаха по време на тържествения водосвет на площада в Поморие игумен Йеротей от местния манастир "Свети Георги" и отец Иван от църквата "Успение Богородично".

Москва призова Киев да спре военните действия в Източна Украйна

/КРОСС/ Руските власти призоваха правителството в Украйна да спре „военните действия" в източната част на страната. „Русия настоятелно призовава незабавно да се прекратят всякакви бойни действия и насилие, да се изтегли войската и Украйна да премине към пълното спазване на споразумението от Женева", се казва в съобщение на руското министерство на външните работи.

Всички катаджии - на пътя за Гергьовден

Целият наличен състав на КАТ, който е на работа по празниците, ще бъде изкаран на пътя през предстоящите почивни дни около Гергьовден. Това обясни шефът на „Пътна полиция” комисар Антон Антонов.

„Берое” чете с „Приятели”

 Сряда вечерта (23 април) в Стара Загора целият отбор на „Берое” заедно с треньорския екип се включи в Националния поход на книгата и Маратона на четенето по случай Световния ден на книгата и авторското право. „Голямото нощно четене" бе в книжарница „Приятели" (бул. „Цар Симеон Велики" 118) сред много фенове на отбора и любители на писаното слово.

В началото Георги Костадинов и Салим Керкар показаха и футболните си умения с дрибъл между книгите, а за да докажат, че книгите не са препятствие за тях, жонглираха с топка в краката и книга в ръката.
Освен че четоха откъси от български и световни класици, футболистите участваха и в различни игри, свързани с литературни произведения. Иво Иванов, Владимир Зафиров, Николай Чипев и Георги Костадинов участваха в най-трудното изпитание и познаха откъси от „Под игото", „Патиланци", „Пипи дългото чорапче" и „Дон Кихот". Игор Джоман пък с удоволствие почете пред гостите на френски.
Преди и след събитието играчите раздадоха много автографи, а феновете направиха незабравими снимки със своите любимци. Футболистите, както и присъствалите представители от УС на СНЦ „Национален фенклуб Берое – Стара Загора", призоваха всички да ги подкрепят и на стадионите в България и да четат повече литература.
Цялото участие на клуба в кампанията цели да насърчи четенето сред подрастващите, да създаде интерес у тях към книгите, да привлече вниманието им с примера на техните идоли. С включването си в тазгодишния Маратон на четенето всички от ПФК „Берое" се надяват, че са стимулирали още повече българските деца да четат книги и да спортуват. 

А ние се надяваме догодина те да бъдат номинирани за наградата „Рицар на книгата”.

 

Реабилитираха баничката

Баницата не е вредна, а е здравословен традиционен български продукт. Веднъж-два пъти седмично децата трябва да закусват с банички, приготвени с масло и сирене.

Новак Джокович ще става татко

Сръбският тенисист обяви, че приятелката му Йелена Ристич е бременна.

Владо Данаилов: Видях сърцето на Мария, видях, че е добър човек, но е в затвор

Малко като човек отвътре и малко като човек отвън - така преживява загубата на семейство Данаилови извънбрачният син на големия български актьор – Владимир. Малко като човек отвътре и малко като човек отвън - така преживява загубата на семейство Данаилови извънбрачният син на големия български актьор – Владимир. "Аз все пак не съм част от семейството", припомни Данаилов – младши пред TV7. "Мария ме прие като човек", сподели той и разказа, че след участието си в „Биг Брадър“ се срещнал със семейство

Кмет дари кон на МВР - патрулката на местните полицаи се скапала

Велико Търново /КРОСС/ Кметът на община Златарица Пенчо Чанев (ВМРО) подари кон на местните полицаи, защото останали без служебна кола. 20-годишната "Лада Нива" на ченгетата излязла от строя.В полицейския участък в балканското градче в момента работят четирима служители. Те отговарят за 20 селища на площ от 232 000 кв. м, по-голямата част от която се намира в пресечена и труднодостъпна територия."Как при тези условия в 21-ви век ще се борим с битовата и организираната престъпност? Остава полицаите да гонят бандити пеша или на кон", коментира Чанев пред "Труд".Той разказа, че при екстремни ситуации униформените са принудени да ползват личните си коли. "При спешни случаи съм им предоставял и моя автомобил. Кметството е оборудвало за полицията канцелария и е осигурило служебен телефон", обясни Чанев. От две седмици той се опитвал да се срещна с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, за да му обясни лично проблема. "Не ме допускат до него", каза Чанев.На пропуска на министерството всеки път му казвали да си остави телефонния номер и ще бъде потърсен. "Всеки път давам визитка, но никой не ме е потърсил", гневи се кмета."Труд" потърси за коментар директора на Областната дирекция на МВР във Велико Търново гл. инспектор Илиян Личев. Той обясни, че е запознат с проблема с 20-годишната "Лада". "Не е нормално за 6 месеца, автомобилът три пъти да влиза за поправка в сервиз. И в момента е на ремонт

Министерство търси инвеститор за нов национален стадион

Министерството на младежта и спорта води усилени резговори с потенциални инвеститори, които по схемата на публично-частното партньорство да изградят нов национален стадион. Това заяви във Варна министър Мариана Георгиева. Тя отказа подробности за партньорите по проекта с мотива, че той е толкова сериозен, Министерството на младежта и спорта води усилени резговори с потенциални инвеститори, които по схемата на публично-частното партньорство да изградят нов национален стадион. Това заяви във Варна министър Мариана Георгиева. Тя отказа подробности за партньорите по проекта с мотива, че той е толкова сериозен,

Кална вълна удави четиричленно семейство

Огромна вълна от кална вода и изкоренени дървета помете мост край село Винево, Хасковска област, късно вечерта в четвъртък, 24 април. Приливната вълна е връхлетяла, докато през моста е минавала колата на кърджалийското семейство Рамадан.

Издирването на Валя и днес не даде резултат

Бургас /КРОСС/ И днешното издирване на изчезналата бургазлийка Валентина Георгиева не даде резултат. Приятели и близки на красивата медицинска сестра организираха обхождане на плажната ивица от Отманли до Созопол. „Обръщам се към всички. Валентина не е намерена в морето днес на 25 април 2014 г. Моля ви да бъдете много наблюдателни, докато вървите. Оглеждайте се. Имам силно чувство, че тя е жива и здрава", написа приятелят й Валентин на страницата си във Фейсбук, където го подкрепят десетки интернет потребители.

Бареков: За една петилетка ще вдигнем държавата от руините

За една петилетка ще вдигнем българската държава от руините. Това обяви лидерът на За една петилетка ще вдигнем българската държава от руините. Това обяви лидерът на "България без цензура" Николай Бареков на откриването на предизборната кампания на коалиция ББЦ, ВМРО, ЗНС и Гергьовден. "За последните 100 години българският народ два пъти за по една петилетка си е създавал държавата наново - и при капитализма и при комунизма. С

Бутнаха бараки в „Столипиново”

Община Пловдив проведе акция за събаряне на незаконни търговски бараки в квартал „Столипиново”.

Политици и граждани влизат в диалог за опазване на околната среда

 Днес, 25-ти април 2014 г. се проведе пресконференцията на Сдружение за изследователски практики по повод началото на проекта "Да говорим (на) открито: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда". Вера Стаевска, Председател на УС на СИП и експертите Антоанета Йотова  (климатични промени), Петко Ковачев (енергийни политики) и  Тома Белев (устройство на територията) представиха проекта и очертаха основните въпроси, които ще бъдат в неговия фокус.

В рамките на инициативата неправителствени организации, активисти и граждани, които имат интерес към въпросите на екологията и националните политики в тази сфера в България, ще се срещнат на открити дискусии с политици от партиите, преминали 3% бариера на последните национални избори.

Предвидените пет дискусии се провеждат в месеца преди изборите за европейски парламент – между 25 април и 23 май 2014 г. В тях ще бъдат коментирани партийните платформи и присъствието в тях на приоритетните теми енергийни политики, климатични промени, селски райони, гори и биоразнообразие и устройство на територията, както и ще бъдат обсъдени належащите решения и добри практики.  Политиците ще имат възможност да представят възгледите на своите партии по поставените въпроси и да очертаят планирани действия.

Всеки дебат ще има своя конкретна тема, по която водещи експерти ще представят проблема и заедно с политиците ще търсят начин за положителна промяна. Първата дискусия ще се проведе тази вечер от 18 часа в Червената къща и ще бъде на тема „Енергийни политики“ с водещ експерт Петко Ковачев. В дискусията под надслов "Газова (не)зависимост, ВЕИ, АЕЦ – какви са българските енергийни стратегии преди изборите за ЕП?" ще се включат и Андрей Ковачев (ГЕРБ), Меглена Кунева (Реформаторски блок) и Борислав Сандов (ПП "Зелените"). Модератор на тази, както и на всички останали срещи ще бъде журналистът Иван Бедров. Следващите четири дебата ще са с теми „Климатични промени“, „Селски райони“, „Гори и биоразнообразие“ и „Устройство на територията“ и ще се проведат съответно на 8 май в БНР, 13 май в БНР, 19 май в БНР и 23 май в Червената къща.

"Вярвам, че проектът ще бъде успешен въпреки трудната ситуация в България", заяви Антоанета Йотова на пресконференцията. "Необходимо е политиците да разберат, че климатичните промени са важна тема и е належащо изработването на план за реакция към предизвикателствата, пред които те ни изправят."

"Енергетиката привлича много внимание върху себе си, но е силно политизирана, и дори профанизирана тема", обясни Петко Ковачев. "Има реална опасност секторът да се срине по начин, който ще е с трагични последици за България."

Тома Белев пък систематизира основните проблеми в своята област, устройството на територията. "Това е изключително слабо засегната тема в програмите на партиите. Виждаме само какво липсва, а това, което трябва да се направи, е много."

От 11 април работи и сайтът zelenizakoni.com, на който всеки гражданин може да участва в онлайн дискусии на посочените теми. Там също така е включена съпоставка между предизборните програми от 2013 г.  на партиите, получили над 3% от вота, и осъществяваните от тях политики след май 2013 г.

"Основната ни цел е да инициираме дългосрочното формулиране на устойчиви политики за управление на природните ресурси и да насърчим участието на гражданското общество в развитието на екологичното право у нас", обяснява Вера Стаевска от Сдружение за изследователски практики. „Смятаме, че дебатите не само ще създадат условия за по-близко сътрудничество между политици и граждани, но и ще дадат възможност на избирателя да се ориентира до коя партия са най-близки неговите собствени възгледи и да отрази това в своя вот на 25 май.”

След приключването на серията от дебати, СИП ще продължи да провежда мониторинг на темите, а през 2015 г. ще се проведе и нова серия от срещи, на които участниците отново ще се съберат и ще обсъдят постигнатото по очертаните приоритети. По този начин ще бъде осъществен своеобразен контрол върху обещанията на политиците и ще бъде осигурена възможност за  задълбочаване на връзките с гражданските организации.

Проектът „Да говорим (на) открито: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда“ е уникален по рода си именно заради дългосрочната си перспектива и възможността за подробно разискване на ключови за опазването на околната среда теми. Медийни партньори на проекта са Економедия и БНР, а финансирането е осигурено от Българско-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

 

Пълен запис на събитието можете да намерите на http://www.zelenizakoni.com/preskonferenciya-25-april-11ch-da-govorim-na-otkrito

Видео излъчване на всички дебати в реално време онлайн можете да гледате на: http://www.ustream.tv/channel/zeleni-zakoni

Цитат на деня: За една петилетка ще вдигнем държавата от руините


За една петилетка ще вдигнем държавата от руините. Това заяви лидерът на "България без цензура" (ББЦ), бившият телевизионен водещ Николай Бареков на откриването на предизборната кампания на коалиция ББЦ, ВМРО, ЗНС и Гергьовден в Пловдив.

"За последните 100 години българският народ два пъти за по една петилетка си е създавал държавата наново – и при капитализма и при комунизма. След 40 години разруха дойде време да изградим нова държава. Просто на хората им трябва лидерът, който да го...

Жители на "Красна поляна": Ромите ни бият

София /КРОСС/ Жителите на столичния квартал "Красна поляна", които живеят в съседство с роми, се оплакаха пред TV7 от постоянен терор към тях от страна на малцинството. Заради постоянните набези на мургавите си съседи те не смеят да се движат свободно, не пускат децата си навън по тъмно. Столичани искат да им се разреши да носят пушки, за да се отбраняват. "Ромите ни бият и ни замерят с камъни", проплака една от жертвите пред ТV7. Тероризираните столичани бяха застанали с гръб към камерата от страх, че станат жертва на саморазправа, ако ромите ги разпознаят.Една от жертвите на набезите разказа как едно ромче й откъснало обеците от ушите, докато си вървяла по улицата. Мъж на средна възраст обясни, че два пъти му крадат акумулатора от колата, като чупят задното стъкло.Според млада жена родителите в квартала определяли вечерен час до 19 часа и не пускали децата си да се разхождат по тъмно."Не смея да се прибера сама от спирката", проплака друга жителка на "Красна поляна". Според столичани ромите нямали респект към никого, включително и към полицията, каквато въобще не се забелязвала в района.В предаването се включи кметът на общината Иван Чакъров, който обаче не можа да предложи ефикасни мерки за решаване на проблема. "Трябва да ни се разреши да носим оръжие", поиска един от съкварталците.

Кмет дари кон на МВР, защото патрулката на местните полицаи се скапа

Кметът на община Златарица Пенчо Чанев (ВМРО) подари кон на местните полицаи, защото останали без служебна кола. 20-годишната “Лада Нива” на ченгетата излязла от строя. В полицейския участък в балканското градче в момента работят четирима служители. Те отговарят за 20 селища на площ от 232 000 кв. м, Кметът на община Златарица Пенчо Чанев (ВМРО) подари кон на местните полицаи, защото останали без служебна кола. 20-годишната “Лада Нива” на ченгетата излязла от строя. В полицейския участък в балканското градче в момента работят четирима служители. Те отговарят за 20 селища на площ от 232 000 кв. м,

"Левски" обърна "Балкан" след продължение и е на финал в Балканската лига


Баскетболистите на "Левски" достигнаха за трета поредна година финала в Балканската лига. Сините победиха с 94:85 "Балкан" след продължение.

В спора за титлата "Левски" ще играе с победителя от мача между шампиона "Галил Гилбоа" и домакините на финалната четворка "Сигал" (Прищина).

"Балкан" беше по-добрият отбор през по-голямата част от мача. Преди последната четвърт съставът от Ботевград, воден от Александър Тодоров, имаше преднина от 15 точки.

"Левски"...

Бареков обеща да вдигне държавата за една петилетка

Пловдив /КРОСС/ За една петилетка ще вдигнем българската държава от руините. Това обяви лидерът на "България без цензура" Николай Бареков на откриването на предизборната кампания на коалиция ББЦ, ВМРО, ЗНС и Гергьовден. "За последните 100 години българският народ два пъти за по една петилетка си е създавал държавата наново - и при капитализма и при комунизма. След 40 години разруха дойде време да изградим нова държава. Просто му трябваше лидерът, който да го поведе в тази тежка битка", каза Бареков. „Ще изградим модерно образование, достъпно здравеопазване, държавата ще плаща социалните разходи на всички млади, на майките и децата, на хората с увреждания, на пенсионерите. Държавата ще работи а всяко семейство", обеща той.Коалиционните партньори събраха над 5 хиляди свои членове и симпатизанти в Града на Съединението - Пловдив за старта на предизборната си кампания. Палата 10 на Международния панаир едва побра желаещите да подкрепят съюза за битката на вота на 25-и май. На сцената със своите послание излязоха всички 17 кандидат-депутати от листата на коалицията.Пръв зад микрофона застана 17-ият в листата Красимир Каракачанов. Събрали сме се тук, за да тръгнем заедно към една победа, която ще е на българския народ, обърна се лидерът на ВМРО към хилядите симпатизанти, дошли от цялата страна. В Европейския парламент ще изпратим достойни и борбени хора, които да защитават интересите на България, а не мижитурки със смъкнати гащи

Интеграцията и бързата работа

Тридневна акция по събаряне на 70 незаконни търговски обекта разпореди кметът на район „Източен” в Пловдив Петър Петров. Причината: постройките са незаконни и на тяхно място трябва да изникнат кокетни зелени площи за игра и отдих.

Патриотична размяна: I love New York срещу "Крим е наш" (видео)


Пропутинско младежко движение проведе в руския град Ярославл патриотична акция, в която тениски с надписи от типа I love New York бяха заменяни безплатно срещу такива с израза "Крим е наш".

Събитието бе наречено "Модный Русский" (моден руснак) и се състоя в сряда. Организаторът е младежкият образователен проект "Сеть" (Мрежа). За целта бяха подготвени 300 патриотични комплекта, които бързо бяха сменени срещу тениски и всякакви дрехи с американски и англоезични надписи. Идеята е това...

Популярни музиканти на среща с министъра на културата

 Днес в Министерството на културата се проведе среща между представители на Министерството и популярни български музиканти – членове на МУЗИКАУТОР, на която бяха внесени предложения за промени в Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП).

В дискусията взеха участие министърът на културата Петър Стоянович, зам.-министърът на културата Васил Василев, ръководството на МУЗИКАУТОР, Румен Бояджиев, Виктория Терзийска, Георги Енчев, Кирил Маричков, Живко Колев, Ясен Козев, Стоян Михалев, Васил Гюров и др. автори.

Обединени около посланието „За ВЪЗРАЖДАНЕ на българската култура“ творците застанаха зад каузата да бъдат създадени стабилни законови предпоставки за развитието на българската култура. Те символично връчиха папирус на министъра и на неговия заместник, където се посочват проблемните звена в закона, свързани с кабелното препредаване, възнагражденията от частно копиране и регламентът по одобряването на тарифи. Направени бяха предложения за солидарна отговорност, която да носят залите по отношение на концертите, и децентрализация при проверките за спазването на авторски права при публично изпълнение на музика. Музикантите изразиха надеждата да припознаят Министерството на културата като техен партньор, а не само като медиатор.

Нетрадиционният позитивен начин за общуване с държавните органи бе продиктуван от желанието на МУЗИКАУТОР в България да се създаде оптимален механизъм за защита на авторските права, съобразен с работещи европейски практики.

Изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР – Иван Димитров, поздрави Министерството на културата за добрата му работата през изминалата година по отношение на последните промени в Закона за авторското право и сродните му права. От своя страна министър Стоянович пое ангажимент да се запознае с връчените предложения за промени в Закона за авторското право и сродните му права и след две седмици да бъде инициирана нова среща с МУЗИКАУТОР и авторите, на която да бъдат обсъдени проблемните звена в ЗАПСП.

Прокуратурата в Украйна погва съдиите на Тимошенко

Издадената от тях присъда е по лично мнение, а не факти

ЦИК отстрани Янаки Ганчев от евроизборите

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение за заличване на регистрацията на независимия кандидат за член на Европейския парламент Янаки Ганчев. В ЦИК е постъпило писмо от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) за извършена проверка на данните от списъка от избиратели, подкрепящи регистрацията на независимия кандидат Янаки Ганчев. Списъкът, съдържащ три имена, ЕГН и саморъчен подпис на заявени 3330 избиратели, подкрепящи кандидатурата на Ганчев, не отговаря на изискванията на закона. От общо 3330 проверени записи броят на коректните записи е 2195, а броят на некоректните записи е 1135. Решението е публикувано на сайта на Централната избирателна комисия и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му. Тази седмица ЦИК взе решение за заличване на регистрацията на още двама независими кандидати - Алекс Алексиев и Николай Йовев. Алексиев не отговаря на изискването за уседналост в България. Причината е формална - постоянният адрес на Алексиев е в България, но не и настоящият. Някога той е декларирал пред ГРАО, че постоянният му адрес е в САЩ и не е променил това, когато се е кандидатирал. 24-годишният Николай Йовев пък няма достатъчно подписи за участие в изборите за Европейски парламент.

Първанова: ЕС изчерпа възможностите си да отговаря на очакванията на гражданите

София /КРОСС/ Към момента ЕС е изчерпал възможностите си да отговаря на очакванията на европейските граждани. Това заяви пред БНТ лидерът на НДСВ Антония Първанова. Трябва да се надгради европейският модел с политики, ориентирани към хората. За първи път аз повдигнах въпроса за демографската политика. Трябва да се работи за работни места, работни места и още работни места, подчерта тя. Ще работя за това българските студенти и работници да са равнопоставени в Европа, заяви Първанова. Лидерът на НДСВ добави, че партията й се подготвя за парламентарните избори, защото големите проблеми са в България. Изграждаме структури. Всеки ден имаме заявки за членство. Има огромен ентусиазъм, подчерта тя. По думите й сблъсъкът между ГЕБР и БСП не ражда политики, а компромати, а българските граждани не живеят по-добре от тях, посочи Водачът на евролистата на ДПС Филиз Хюсменова пък посочи, че след 7 години членство на страната ни в ЕС е важно да сме още по-ефективен член на съюза и да принесем в България добрите практики и постижения от ЕС. Имахме огромни очаквания, но като че ли подобренията в ежедневието не бяха достатъчни. Не можем да укоряваме безработните, че са евроскептици. Хората в България много малко усетиха Европа. Субсидиите не достигнаха до малките населени места. Ще работим повече за това да има уеднаквяване на стандарта на живот в различните региони и субсидиите да стигат до бедните, подчерта евродепутатката. Тя коментира и номинацията на Делян Пеевски

Гол на Бербатов върна спомен за Роналдиньо

Фамозният гол на Димитър Бербатов, от който Европа ахна след “Монако” - “Ница” (1:0), продължава да вълнува медии във Франция. Лентата към футболния шедьовър върна Валер Жермен, съотборник на българина в тима от Княжеството.
 
Младокът изказа като стихотворение куп възхищения за Берба и после неочаквано разкри тайна от съблекалнята. Там рекордьор Фамозният гол на Димитър Бербатов, от който Европа ахна след “Монако” - “Ница” (1:0), продължава да вълнува медии във Франция. Лентата към футболния шедьовър върна Валер Жермен, съотборник на българина в тима от Княжеството. Младокът изказа като стихотворение куп възхищения за Берба и после неочаквано разкри тайна от съблекалнята. Там рекордьор

400 безработни ще отстраняват щетите край Видин

400 безработни ще отстраняват щетите в наводнените села в общините Ружинци и Чупрене. Наемането им започна от вчера, каза областният на Видин Кръстьо Спасов. 
150 души ще са в Чупрене, а в Ружинци - 250. На 2 смени те ще разчистват речните корита и ще помагат на пострадалите. Ще извършват и превантивно укрепване на брегове. 400 безработни ще отстраняват щетите в наводнените села в общините Ружинци и Чупрене. Наемането им започна от вчера, каза областният на Видин Кръстьо Спасов. 150 души ще са в Чупрене, а в Ружинци - 250. На 2 смени те ще разчистват речните корита и ще помагат на пострадалите. Ще извършват и превантивно укрепване на брегове.

Международен семинар по социални политики за хора с увреждания „Европа 2020 – Интелигентен, устойчив и включващ растеж“

 На 24 април 2014 г. в сградата на Столична община се състоя международен семинар по социални политики за хора с увреждания. Обединяваща тема на семинара бе „Европа 2020 – интелигентен, устойчив и включващ растеж“. Срещата се организира от Национален алианс за социална отговорност (НАСО) в партньорство със Столична община. Водещи лектори бяха г-н Люк Зелдерло, генерален секретар на EASPD, г-жа Минка Владимирова, директор на дирекция „Социални дейности“ в Столична община и г-н Георги Георгиев, председател на НАСО. В семинара участваха представители на различни институции от социалния сектор, областна администрация, доставчици на социални услуги от София област, неправителствени организации, хора с увреждания и медии.

Сред водещите акценти на семинара бе ясно заявеният ангажимент от страна на Столична община за развитие на устойчиви социални политики, предназначени за над 100 хиляди хора с увреждания в столицата. От името на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София, бе изразено желанието за продължаване на това сътрудничество с НАСО и EASPD и „установяването на иновативни модели за социална подкрепа.“ В момента Столична община е насочила вниманието си към разкриването на Общностни центрове за комбинирани услуги за деца и младежи, каза г-жа Минка Владимирова, а в бъдеще се предвижда да бъдат разкрити повече услуги за възрастни.

EASPD активно работи за прилагане на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания и партнира на местните и национални власти за извършване на необходимите реформи в социалните политики. Най-актуалните тенденции в Европа са насочени към промяна на модела на социална подкрепа, индивидуален подход към всеки потребител и осигуряване на комплексни и комбинирани услуги, в които потребителят е поставен в центъра на услугата и има право сам да избира своя начин на живот и да се възползва пълноценно от правото си на самостоятелен живот, посочи г-н Зелдерло. Той представи и действащите стратегически документи документи в тази насока и потвърди ангажимента на EASPD активно да подпомага осъществяването на прехода към интеграция на хората с увреждания в обществото и представи фокусът на стратегията на EASPD към по-високо качество на услугите, благодарение на което хората с увреждания ще живеят по-пълноценен живот. Г-н Зелдерло прикани за активно участие на гражданския сектор в механизмите на Европейския семестър като инструмент за постигане на по-голяма чуваемост на нуждите на обществото на най-високо европейско ниво.

Г-н Георгиев, председател на НАСО, представи дейността на НАСО като национална организация, обединяваща местни власти, доставчици на услуги, неправителствени организации и работодатели от обичайния пазар на труда и възможностите на Алианса за партньорство, обмен на опит и прилагане на добри практики посредством партньорството с EASPD и участието на НАСО в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, Националния съвет за социално включване и работата на НАСО в множество работни и експертни групи към различните министерства, касаещи новото законодателство за хора с увреждания. 

„НАСО не само поставя въпросите, но търси решение на проблемите,“ подчерта изрично г-н Георгиев в представянето на възможностите за активно партньорство и сътрудничество между доставчиците на услуги и местните власти и прие ангажимента да сътрудничи и посредничи активно на всички заинтересовани страни за постигане на по-добро качество на живот на хората с увреждания и други групи в неравностойно положение.

Семинарът бе част от дейностите по проект „Партньорство за достоен и независим живот“. По-късно същия ден г-н Зелдерло проведе работна среща с г-н Лазар Лазаров, заместник-министър на труда и социалната политика и дискусия с членове и представители на НАСО по отношение извеждане на принципи и стандарти за качество на социалните услуги. На 25 април НАСО и EASPD проведоха аналогичен семинар съвместно с Община Пловдив в Пловдив.

 

Допълнителна информация:

Люк Зелдерло е активен специалист в сектора на хората с увреждания с почти 30 годишен опит, първо като мениджър на социална услуга за хора с увреждания във Фландрия (в продължение на 17 години), а след това на европейско ниво. Той е един от основателите на EASPD и е изключителен специалист по въпросите на хората с увреждания и сектора на социалните услуги. Освен това има значителен опит в координиране и разработка на европейски проекти.

EASPD е Европейска асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания. Има повече от 10 хиляди члена, стреми се да осигури качествени услуги и пълно участие и включване в обществото на всички хора с увреждания. Философията на EASPD се гради на убедеността, че социалните услуги играят ключова роля в осигуряването на възможности на хората с увреждания да използват своите човешки права на равнопоставена основа, независимо от увреждания или други фактори.

Национален алианс за социална отговорност (НАСО) обединява общини, включително НСОРБ, доставчици на социални услуги, неправителствени организации и социални работодатели, в обща мисия да мотивира и подкрепя възможностите и усилията на всички заинтересовани страни чрез осигуряване на национално и международно партньорство и участие в създаването и реализирането на социално отговорно поведение, политики и дейности в подкрепа на различни социални общности за по-добро качество на живот и ускорено социално развитие на България. НАСО е член на борда на EASPD и представител на EASPD за България.

 

За въпроси:

Петя Маркова, Връзки с обществеността 0882 122 670 nasoki@naso.bg


Жълто - черната сила "Миньор" - на крачка от завръщане в професионалния футбол

В неделя "Миньор" ще гостува на "Сливнишки герой" в мач от Югозападната аматьорска футболна група.

Жълто-черните имат реални шансове за завръщане в професионалния спорт. Футболен клуб „Миньор“ ще играе 6 мача до края на първенството и финал за Купата на аматьорската лига. В момента „чуковете“ поделят второ-трето място с отбора на „Оборище“, предаде телевизия "Кракра". Това е пътят – в...

Продължава

Привикали Босия в ДАНС по сигнал на Яне

Поетът и общественик Николай Колев-Босия е описал в блога си как е привикан вчера от ДАНС да отговаря за издаване на държавна тайна по сигнал на лидера на извънпарламентарната партия РЗС Яне Янев.

Бареков: За една петилетка ще вдигнем държавата от руините

За една петилетка ще вдигнем българската държава от руините. Това обяви лидерът на "България без цензура" Николай Бареков на откриването на предизборната кампания на коалиция ББЦ, ВМРО, ЗНС и Гергьовден.

"За последните 100 години българският народ два пъти за по една петилетка си е създавал държавата наново - и при капитализма и при комунизма. С За една петилетка ще вдигнем българската държава от руините. Това обяви лидерът на "България без цензура" Николай Бареков на откриването на предизборната кампания на коалиция ББЦ, ВМРО, ЗНС и Гергьовден. "За последните 100 години българският народ два пъти за по една петилетка си е създавал държавата наново - и при капитализма и при комунизма. С

Сложихме на влог 856 млн. лв. за три месеца

За първото тримесечие на годината домакинствата са спестили общо 856 млн. лв., или с 29,7% повече спрямо първите три месеца на миналата година, когато сумата бе 660 млн. лв.

Рома не заслужава да е втори! Гениален гол беляза 2:0 над Милан на "Олимпико"

Рома върви към едно от най-незаслужените втори места в историята на Серия А. Невероятният тим на Руди Гарсия победи Милан с 2:0 в първото голямо дерби от 35-ия кръг на Серия А. Въпреки деветата си пор...

Станишев: Работим не за победа на БСП, а за България

„Делят ни само седмици от изборите и е много важно как в това кратко време всеки от нас ще изживее тези дни и какво от себе си ще даде, за да постигнем това, което искаме и мечтаем – победата на БСП и ПЕС. Тази победа няма да е лесна, но сме длъжни да я извоюваме, защото сме наясно, че това е наша национална отговорност – не работим просто Работим „Делят ни само седмици от изборите и е много важно как в това кратко време всеки от нас ще изживее тези дни и какво от себе си ще даде, за да постигнем това, което искаме и мечтаем – победата на БСП и ПЕС. Тази победа няма да е лесна, но сме длъжни да я извоюваме, защото сме наясно, че това е наша национална отговорност – не работим просто Работим

Премиерът на Палестина подаде оставка

/КРОСС/ Министър-председателят на Палестина Рами Хамдала подаде оставка, съобщи агенция WAFA. Според местни наблюдатели тази стъпка се предприема, за да се създадат условия за формиране на правителство на националното единство.

Бареков: За 5 години ще вдигнем България от руините

„Отправяме се на дълъг поход. Той ще завърши само по един начин – аз ще отнема България от ръцете на политическата олигархия и ще я върна обратно на народа“. С тези думи лидерът на „България без цензура“ се обърна към хората в препълнената палата №10 на панаирното градче, където откри предизборната си кампания. „Отправяме се на дълъг поход. Той ще завърши само по един начин – аз ще отнема България от ръцете на политическата олигархия и ще я върна обратно на народа“. С тези думи лидерът на „България без цензура“ се обърна към хората в препълнената палата №10 на панаирното градче, където откри предизборната си кампания.

Орешарски се срещна с Ренета Инджова, благодари за работата ѝ като шеф на НСИ

Благодарност за свършената работа изрази министър-председателят Пламен Орешарски към председателя на Националния статистически институт Ренета Инджова, съобщиха от правителствения пресцентър. 

Премиерът се срещна с г-жа Инджова в Министерския съвет по повод изтичането на мандата й.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 Благодарност за свършената работа изрази министър-председателят Пламен Орешарски към председателя на Националния статистически институт Ренета Инджова, съобщиха от правителствения пресцентър. Премиерът се срещна с г-жа Инджова в Министерския съвет по повод изтичането на мандата й. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20

Дадоха на прокурор общините Варна и Кюстендил

Докладите от одитите на община Варна и Кюстендил са изпратени на прокурор, съобщиха от Сметната палата.

От ваше име искам да бъда президент на ЕК

От ваше име се кандидатирам за лидер на ЕК и искам да стана първият пряко избран от хората, каза Мартин Шулц в Зала 1 на НДК по време на старта на кампанията на БСП. Който иска да избере справедливостта, ще избере Шулц, каза социалистът в емоционално слово, посветено на старта на кампанията на БСП, но и на неговата соблствена по пътя към челото на ЕК.

Пернишките институции са на дъното по активна прозрачност и култура при обслужване

За активна прозрачност на институциите призоваха от Програма Достъп до информация. Рейтингово проучване по темата сочи, че пернишка област като цяло не се справя добре.

Култура на откритост на администрациите и институциите е задължителен компонент в тяхната работа, въпреки че все още не всички могат да се похвалят, че са го постигнали. Според изследване на Програмата за достъп до информация общините в област Перник, както и изнесените структури на министерствата...

Продължава

Кличко подаде документи за участие в кметските избори

/КРОСС/ Лидерът на партия УДАР Виталий Кличко се регистрира като кандидат за кмет на Киев, които ще се състоят едновременно с президентските - на 25 май.Първоначално Кличко бе заявил, че ще се кандидатира за президент на Украйна, но впоследствие се отказа и призова съмишлениците си да подкрепят президентската кандидатура на бизнесмена Петро Порошенко. Столичната избирателна комисия ще приема до 30 април документите за регистрация на кандидат-кметове. По решение на украинската ЦИК кандидатите трябва да внесат депозит в размер на 52 934 гривни (около 4500 долара).

Изтече на мандатът на Ренета Инджова, Орешарски ѝ благодари

Благодарност за свършената работа изрази министър-председателят Пламен Орешарски към председателя на Националния статистически институт Ренета Инджова, съобщиха от правителствения пресцентър. 

Премиерът се срещна с г-жа Инджова в Министерския съвет по повод изтичането на мандата й.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 Благодарност за свършената работа изрази министър-председателят Пламен Орешарски към председателя на Националния статистически институт Ренета Инджова, съобщиха от правителствения пресцентър. Премиерът се срещна с г-жа Инджова в Министерския съвет по повод изтичането на мандата й. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20

Политическите партии в трънско не постигнаха съгласие за квотно разпределение на членовете на СИК

Само в община Трън политическите сили не са постигнали съгласие за квотното разпределение на членовете на секционните избирателни комисии. Причината е, че партиите не са се договорили за председателските места в някои от по-големите населени места в общината.

При това положение разпределението и поименният състав на секционните комисии в Трън ще бъдат определени с решение на Районната избирателна комисия в Перник. В Районната избирателна комисия са получени...

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване