Орешарски: Стремим се задаваме тон на коректност във взаимоотношенията с бизнеса

През годините Българската стопанска камара се утвърди като коректен партньор на държавата и същевременно като коректив на националните политики, взимайки активно участие в социално-икономическия диалог. Смятам, че откритото обсъждане на проблемите, въз основа на добрата експертиза, създава работещи решения и допринася за постигането на През годините Българската стопанска камара се утвърди като коректен партньор на държавата и същевременно като коректив на националните политики, взимайки активно участие в социално-икономическия диалог. Смятам, че откритото обсъждане на проблемите, въз основа на добрата експертиза, създава работещи решения и допринася за постигането на

„Атака” стартира кампанията си от Москва

В Москва водачът на листата на „Атака” за евроизборите Волен Сидеров беше награден с руския орден „Звезда Отечества”. Отличието връчи космонавтът и два пъти герой на Съветския съюз Борис Волинов, съобщиха от партията.

Плевнелиев: Български патриоти са ни завещали да намерим своето място в обединена Европа

/КРОСС/ "В традицията на европейските демокрации е на избори да не мислим за злободневните теми и проблеми, а да потърсим отговор на въпроса „Къде искаме да бъдем след 5 години?". Затова е важно страната ни да бъде активен участник в европейския дебат, а не пасивен наблюдател, който коментира само своите вътрешни проблеми." Това заяви президентът Росен Плевнелиев в специално изявление по повод началото на предизборната кампания за избор на членове на Европейския парламент от Република България. Държавният глава призова българските политици да проведат истински качествен дебат по европейския дневен ред. "Ние можем да допринесем за развитието на ЕС, когато внесем в него своите идеи, своята визия за развитието на съюза. Истинските български патриоти са ни завещали тази цел - да намерим своето място в обединена Европа", каза още той. "Българската нация е една от най-проевропейските и това задължава политиците в предстоящата кампания да имат реалистични послания с ясни аргументи, за да предложат на гражданите възможност за информиран избор. Компроматната война, безкрайните скандали, очернянето на опонента, всичко това не е избор, а цели единствено и само отдръпване на хората от политиката и от гласуването", категоричен бе той

Орешарски: Стремим се задаваме тон на коректност във взаимоотношенията с бизнеса

През годините Българската стопанска камара се утвърди като коректен партньор на държавата и същевременно като коректив на националните политики, взимайки активно участие в социално-икономическия диалог. Смятам, че откритото обсъждане на проблемите, въз основа на добрата експертиза, създава работещи решения и допринася за постигането на През годините Българската стопанска камара се утвърди като коректен партньор на държавата и същевременно като коректив на националните политики, взимайки активно участие в социално-икономическия диалог. Смятам, че откритото обсъждане на проблемите, въз основа на добрата експертиза, създава работещи решения и допринася за постигането на

Напрежението ескалира: Украйна обвини Русия, че иска трета световна война

Украинският премиер Арсений Яценюк обвини днес Русия, че иска да започне „трета световна война”, като подкрепя сепаратистите в източните части на Украйна, предадоха агенциите.
„Опитите за агресия на руската армия на украинска територия ще доведат до конфликт в Европа. Светът не е забравил Втората световна война, Украинският премиер Арсений Яценюк обвини днес Русия, че иска да започне „трета световна война”, като подкрепя сепаратистите в източните части на Украйна, предадоха агенциите. „Опитите за агресия на руската армия на украинска територия ще доведат до конфликт в Европа. Светът не е забравил Втората световна война,

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на Пернишка област, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 28 - 30 април 2014 г.

Уважаеми клиенти,


ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването, както следва:

Продължава

Марк Антъни харчи по $300 бона на месец

Сумата, с която Марк разполага на месец, стана ясна, благодарение на шума около развода му с Даянара Торес, която води съдебно дело срещу звездата.

Предлагат да има фонд за обезщетение на жертвите на трафик

Доказателства се събирали трудно заради страха на жертвите да свидетелстват


Плевнелиев: България може да добави стойност към ЕС, а не да играе ролята на нечий троянски кон (видео)


България може и е длъжна да добави стойност към ЕС – още повече в решителен момент, а не да седи безмълвно в ъгъла или да играе ролята на нечий троянски кон. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изявление пред медиите по повод началото на предизборната кампания за евроизборите на 25 май.

Той настоя България да не се противопоставя само декларативно на идеята за "Европа на две скорости" и лансираната от Русия политика на Велики сили, които имат своите изконни интереси и решават...

Държавата връща Юнашкия салон на община Варна

Министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева съобщи на брифинг в резиденция Евксиноград по повод срещата на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, че ръководеното от нея ведомство е приключило процедурата по искането на община Варна за връщането на собствеността на Юнашкия салон.

Кметство „Изток” определи следните места за раздаване на чували и ръкавици по повод кампанията на БТВ „Да изчистим България за един ден”

Кметство „Изток” определи следните места за раздаване на чували и ръкавици по повод кампанията на БТВ „Да изчистим България за един ден” на 26.04.2014г. от 9 до 12 часа.

1. Пред магазин за хранителни стоки „СБА-Мошино”, блок 64, ул. „Рашо Димитров”.
2. Пред магазин „Т-маркет” срещу блок 66 на ул. „Благой Гебрев”.
3. Пред магазин за хранителни стоки „Блян”, блок 87 на улица „Рашо...

Продължава

Орешарски: Кабинетът предприе немалко стъпки, за да обърне негативните тенденции в икономиката

/КРОСС/ "През годините Българската стопанска камара се утвърди като коректен партньор на държавата и същевременно като коректив на националните политики, взимайки активно участие в социално-икономическия диалог. Смятам, че откритото обсъждане на проблемите, въз основа на добрата експертиза, създава работещи решения и допринася за постигането на широк обществен консенсус по приоритетите на страната." Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на 14-тото Общо събрание на БСК, което се провежда днес в Шератон. Премиерът изрази своята висока оценка за професионализма и за отговорното отношение на Камарата към цялостното социално-икономическо развитие на България. „С радост мога да отбележа висока степен на сходство на разбиранията ни за сферите, които днес изискват повишено внимание и повече усилия - преодоляването на негативните ефекти от кризата, подобряването на конкурентноспособността на българската икономика и на бизнес климата, както и постигането на по- устойчив растеж. Разчитаме на вашата конструктивност в общия стремеж да постигнем тези амбициозни цели", заяви министър-председателят. Премиерът Орешарски подчерта, че кабинетът предприе немалко стъпки през изминалите месеци, за да обърне негативните тенденции в икономиката. „Държим на последователност в мерките за намаляване на административните тежести, създаването на по-благоприятни условия за правене на бизнес в България и насърчаването на инвестициите

Гигс: Искам да върна усмивката по лицата на феновете

/КРОСС/ Изпълняващият длъжността треньор на Манчестър Юнайтед Райън Гигс коментира последните събития в клуба."Това е най-великият момент в кариерата ми и аз ще се насладя на времето до края на сезона", цитира Гигс британската преса. „ Искам футболистите да играят на високи обороти и да проявят смелост и фантазия. Това е моята философия и философията на Манчестър Юнайтед, защото през цялата си кариера съм играл тук. Този сезон беше разочарование за всички и аз искам да върна усмивките по лицата на нашите фенове. Очаквам с нетърпение предстоящата среща в събота. Искам да благодаря на Дейвид Мойс за предоставената ми възможност да получа първия си опит в треньорската работа. Това е нещо, което аз винаги ще помня", каза Гигс.

Пътувате по празниците? Вижте къде има ремонти

Очаква се през предстоящите няколко почивни дни около 1 и 6 май отново трафикът по основните пътища да е засилен

Инспекцията по труда: Инвестициите в безопасен труд носят печалба

/КРОСС/ "Бизнесът може да спечели от инвестирането в безопасни и здравословни условия на труд, което води до повишаване производителността на труда и до намаляване на загубите от милионите пропуснати работни дни в следствие на трудови злополуки." Това отбеляза изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда" инж. Румяна Михайлова по време на церемонията по засаждане на 92 дръвчета и растения в памет на загиналите при трудови злополуки през 2013 г. у нас. С нея КТ „Подкрепа" даде старт на кампанията си по отбелязване на Световния ден по безопасност и здраве при работа в присъствието на зам.-министъра на труда и социалната поликита Светлана Дянкова, кмета на София Йорданка Фандъкова, представители на браншови работодателски организации. Тенденцията все повече предприятия да изпълняват изискванията за безопасни условия на труд отбелязва контролната дейност на Главна инспекция по труда в последните години. По данни на НОИ най-много злополуки през 2013 г. е имало в секторите „Преработваща промишленост" - 657 или 23,7%, „Транспорт" - 249 (9%), "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - 245 (8,9%), "Строителство" - 201 (7,5%)

Акцията срещу ЕРП-тата може да отблъсне чуждите инвеститори

Своята силна загриженост заради процедурата по отнемане на лицензите на трите електроснабдителни дружества у нас и предупреждение, че това може да откаже много инвеститори да дойдат в България е изразила най-голямата европейска бизнес организация "Бизнес Юръп" в писмо до българския премиер Пламен Орешарски. Това съобщи в петък по време на общото събрание на Българската стопанска камара, която е член на оржанизацията, Жером Шовен, зам.-генерален директор на "Бизнес Юръп".  Предупреждението му е поредното подобно, което българското правителство получава заради атаката си срещу австрийската ЕВН и чешките ЧЕЗ и "Енерго-Про", които у нас притежават електроразпределителната мрежа и имат по две предприятия - електроразпределително (ЕРП) и електроснабдително. В началото на април дори еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер заяви, че страната ни е застрашена от наказателна процедура заради акциите по отнемане на лицензите на трите частни дружества и заради проекта за газопровода "Южен поток". Въпреки това кабинетът продължава да упорства и по двата въпроса. На срещата присъстваха и самият Орешарски и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който в отговор на думите на Шовен даде станалата му дежурна реплика, че "нашето желание е чуждестранните компании, които са в България, да спазват българското законодателство, да уважават българските институции и да имат същото поведение, което имат и в собствените се държави". "Само така може да имаме конкретен диалог и заедно да намираме решенията", каза Стойнев по повод спора между ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про" с държавната "Национална електрическа компания" (НЕК) за прихванати от трите електроснабдителни дружества близо 350 млн. лв. от дължими от тях суми за закупена електроенергията заради борчове с около 100 млн. лв. повече на самата НЕК към тях. Жалба от страна на НЕК в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) доведе до започване в средата на март на процедура по отнемане на лицензите на доставчиците на ток. Решението дали това ще се случи се очаква да бъде взето от регулатора на заседание на 28 април. Междувременно обаче ЧЕЗ започнаха преговори с НЕК по сключване на споразумение за уреждане на въпроса с взаимните задължения. Преди два дни от ЕВН също внесоха предложение в НЕК за уреждане на съществуващия търговски спор между двете компании за невъзстановените разходи на частната компания, произтичащи от задължението за изкупуване на енергията от ВЕИ производители. Офертата бе изпратена и до ДКЕВР, от която пък ЕВН поиска отлагане на насроченото за 28 април нейно заседание, за да може да се запознае с представените допълнително от НЕК доказателства срещу доставчиците. "Смятаме, че всички спорове с тези компании трябва да са предмет на разглеждане от търговските съдилища, а не да се решават по административни начини", каза в петък Жером Шовен. На същото становище са и трите частни предприятия. Според представителя на европейския бизнес отнемането на лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", освен всички други негативни последици, би могло да откаже много потенциални инвеститори от това да дойдат в България. Стойнев от своя страна посочи, че диалогът по спора продължава. "Една компания е с две крачки пред другите две ЕРП-та, готови са за съвместни действия, т.е. признава се част от вината, така че на базата на диалог трябва да се намира най-правилното решение", заяви министърът. По-късно през деня четири профсъюза в ЕВН от структурите на КТ "Подкрепа" и КНСБ внесоха в ДКЕВР над 1600 картички, върху които предишния ден служители на компанията собственоръчно са написали послания към регулатора и са изразили в тях своето становище за процедурата по отнемане на лицензите. Така синдикалните организации и служителите изразяват своето несъгласие със започнатата от ДКЕВР процедура за отнемане на лицензията на дружеството, което е "коректен работодател, даващ хляб на хиляди семейства, крупен данъкоплатец за държавната хазна и част от енергийната сигурност на страната". В посланията те изразяват надежда, че ще бъде взето "единственото разумно решение, а именно прекратяване процедурата по отнемане на лицензията".

Плевнелиев поиска реални предизборни обещания

Политиците да обещават само това, което реално и честно могат да изпълнят, това призова президентът Росен Плевнелиев в 15-минутно изявление във връзка с началото на кампанията за евровота.

Бургаската болница вече с център за диагностика на онкозаболявания

/КРОСС/В Бургаската болница беше открит център за ранна диагностика на онкологични заболявания. Той ще разполага с най-модерна техника, включително и ядрено-магнитен резонанс. Проектът е по оперативна програма "Регионално развитие", а центърът ще обслужва пациенти от областите Бургас и Ямбол. 148 милиона лева се инвестират за ранна диагностика и модерна апаратура за лечение на онкозаболяванията в болниците в страната, съобщи министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по време на представяне на направеното по проекта „Регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания на територията на МБАЛ-Бургас АД.  Общо 17 болници в страната и осем дома за медико-социални грижи се възползват от предоставяните средства. Министър Андреева посочи, че е било важно и навременно решението тези средства да се инвестират в апаратура и модернизация на лечебните заведения именно за ранната диагностики на онкологичните заболявания, тъй като именно това допринася за правилното и успешно лечение в последствие. „Вече в почти всички големи университетски и областни болници има съвременна апаратура която по нищо не отстъпва на апаратурата за ранна диагностики в другите страни членки на ЕС. Това, което от тук нататък трябва да се случва е да се работи и да се инвестира в развитието и специализацията на медицинските специалисти, които работят в отделните области и в областта на онкологията", каза министър Андреева

Бургаската болница вече с център за диагностика на онкозаболявания

/КРОСС/В Бургаската болница беше открит център за ранна диагностика на онкологични заболявания. Той ще разполага с най-модерна техника, включително и ядрено-магнитен резонанс. Проектът е по оперативна програма "Регионално развитие", а центърът ще обслужва пациенти от областите Бургас и Ямбол.  

Станишев и Шулц пред 10 000 социалдемократи в Букурещ

/КРОСС/ Утре (26.04.2014г.), в 13:00 ч., лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев заедно с общия кандидат на ПЕС за президент на ЕК Мартин Шулц ще участват в стартирането на кампанията на румънската Социалдемократическа партия пред 10 000 социалдемократи. Откриването ще се проведе в Букурещ в Ромекспо център и на него присъстват румънският премиер и лидер на Социалдемократическата партия Виктор Понта, президентът на ПЕС-Жени Зита Гурмай, министри и дипломати.  

Обама натиска ЕС за налагане на икономически санкции на Русия

Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че ще разговаря с ключовите европейски лидери за украинската криза по-късно

Портних се закани на фирмите по чистотата

Кметът на Варна Иван Портних заплаши сметопочистващите фирми в града с прекратяване на концесионните им договори. В четвъртък градоначалникът инспектира техниката за машинно метене и миене и установи, че специализираните коли са твърде малко и много остарели. “Ако в най-кратък срок фирмите не обновят машинният си парк, ще търсим други. Не може в ев Кметът на Варна Иван Портних заплаши сметопочистващите фирми в града с прекратяване на концесионните им договори. В четвъртък градоначалникът инспектира техниката за машинно метене и миене и установи, че специализираните коли са твърде малко и много остарели. “Ако в най-кратък срок фирмите не обновят машинният си парк, ще търсим други. Не може в ев

"Човешкото барби" тича по плажа, плаши феновете си (видео)

Популярната като „човешкото барби" украинка Валерия Луканова публикува видео в Youtube профила си, което бързо се разпространява в социалните мрежи. В него тя се разхожда по плажа и се снима без грим, което е необичайно за нея.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
За два дни то е събрало над 800 Популярната като „човешкото барби" украинка Валерия Луканова публикува видео в Youtube профила си, което бързо се разпространява в социалните мрежи. В него тя се разхожда по плажа и се снима без грим, което е необичайно за нея. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS За два дни то е събрало над 800

С децата в почивните дни (26 и 27 април)


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си.

Ако знаете за вълнуващо предстоящо събитие, където и други ще искат да отидат в компанията на хлапето си, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.
СЪБОТА

- София - За трета поредна година в края на април се организира Международен детски фолклорен...

Евровотът като генерална репетиция за предсрочни национални избори

Кампанията за европейските избори започна и едва ли е изненада, че въпреки декларираното намерение на всички партии вътрешнополитическите скандали да не изместват голямата тема за ЕС, ще се случи именно това. Ситуацията не е уникална, но различното този път е, че заради нестабилността на управлението още от миналата година се наложи мнението, че резултатите от евровота ще предрешат съдбата на коалицията БСП-ДПС плюс "Атака" и възможността за предсрочни парламентарни избори. Без излишни опити за политическо лицемерие, основните партии сложиха начело на евролистите си кандидати, които всъщност нямат намерение да стават евродепутати, а да мобилизират електорат или да "загряват" за истинската битка, каквато ще е един предстоящ национален вот. ГЕРБ казаха, че ще заложат на "позитивна европейска кампания", БСП – на "дебата как да изглежда Европа", ДПС призоваваха "вътрешните скандали да не изместят европейската проблематика". В средата на март, след като обяви окончателния състав на евролистата, лидерът на българските и европейските социалисти Сергей Станишев, който "води БСП към Брюксел", каза, че водаческото му място е "знак за политически ангажимент" и мотивация на електората, но призова да "не бъде разглеждан като евродепутат". Водачът на листата на основната опозиционна партия ГЕРБ – Томислав Дончев пък заяви: "При първия повод, при който присъствието ми тук се окаже по-наложително, отколкото в Брюксел, ще се върна". И уточни, че този повод са предсрочни парламентарни избори. С подобна нагласа е новият политик и бивш журналист Николай Бареков, който твърди, че самият той би предизвикал предсрочен вот. За да активизира избирателите си, които според социологическите изследвания са силно намалели, лидерът на "Атака" Волен Сидеров също поведе листата на партията за ЕП, а след себе си подреди цялото партийно ръководство. Начело на евролистата на ДПС е досегашният евродепутат Филиз Хюсменова, но истинската "звезда" там е следващият кандидат – Делян Пеевски, чието изпращане в Европейския парламент (ЕП) цели българската политика да си отдъхне, а Европа да се срещне със "сатаната и злодея", за да разбере, че той, всъщност не е такъв, както обясни лидерът на партията Лютви Местан. Реформаторският блок също заложи на партиен лидер – председателят на "Движение България на гражданите" – Меглена Кунева. Тя е нещо като "основоположник" на подобни "европейски маневри" с партийните листи. Стъпвайки на личната си популярност като първи български еврокомисар, през 2009 г. тя поведе евролистата на бившата си партия НДСВ и успя да й извоюва две места в ЕП, но след това се отказа от своето и го отстъпи на Антония Първанова. Сега обаче Кунева е сред малцината водачи на евролисти, които се борят за мандат в ЕП, за да останат там и да отстояват определени политики, като тази създаване на единен европейски енергиен съюз. Ще има "втори тур" – анализ на резултатите, при който "всички са победители" Според социолози и политолози, причините за откровеното използване на евроизборите за решаване на вътрешнополитически или вътрешнопартийни проблеми, са няколко. "Въпреки че България е вече седма година член на ЕС и за трети път излъчва евродепутати в преки избори, тя така и не успя да наложи своите знакови европейски лица. Което автоматично прави от досегашните евродепутати "слаби“ в електорален смисъл водачи на листи. Те не са особено разпознаваеми, а и не са достатъчно мотивиращи за избирателите", коментира пред Mediapool социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова. Според нея оттук и необходимостта да се разчита на лидерите на партиите. "Втората причина е свързана със силния национален залог в този евровот. От представянето на партиите ще зависи съдбата на правителството, на управляващата коалиция и настоящия парламент. Ангажирането на партийните лидери драматизира тази битка и доказва, че от евроизборите се очаква да отпушат, или обратното – да стопират ефекта на доминото", казва още Димитрова. Политологът от "Галъп Интернешенъл" Първан Симеонов смята, че заради високия вътрешнополитически залог, изборите за ЕП ще имат своеобразен втори тур, който ще бъде самото анализиране на вота. "Ще бъде малко като при местни избори – всички ще бъдат победители", каза той пред Mediapool и прогнозира, че голямото объркване ще настане при "измерването на правителствени и антиправителствени сили". "От една страна, БСП и ДПС ще броят подкрепата си за обща подкрепа към кабинета, но към антиправителствените вероятно освен ГЕРБ, трябва да смятаме и Реформаторския блок, и АБВ, и партията на Бареков", допълни той. Според него малка част от партийните привърженици ще отчетат факта, че водачите на листите всъщност са декларирали, че няма да бъдат евродепутати. "По-скоро смятам, че такива ходове ще мотивират ядрата на партиите. Оглави ли листата един председател на партия, казва: "За мен това е важно". Тогава гласува и електоратът – защото е важно за партията", твърди Симеонов. "Българският патент" с партийни лидери начело на евролистите Боряна Димитрова обърна внимание, че повечето ходове, противоречащи на политическата и електорална логика, играят срещу нарушилия правилата само първия път – такъв беше случаят с Меглена Кунева на изборите за ЕП през 2009 г. "И досега мнозина не могат да й простят, че са гласували за царската листа заради нея, а тя е предала избора им. Когато обаче този ход се банализира – в случая имаме четирима до петима водачи на листи, които твърдят, че няма да отидат в Европарламента, независимо от резултата от вота – неговата тежест в мотивацията на избирателите намалява", коментира Боряна Димитрова. Заради очакваните от всички предсрочни парламентарни избори, водачеството на партийните лидери е начин да се проиграе възможно най-реалистично национална предизборна кампания, добави тя. "Така че, особено влияние на "отказа“ от евродепутатско място не очаквам. Обратното, мисля, че шок в партийните редици, особено в тези на БСП, би предизвикало евентуалната миграция на лидера в Европейския парламент – вариант, който като анализатори не можем да изключим", казва Димитрова. Според нея подредбата на листите за Европарламент с партийни фигури показва недвусмислено, че партиите разчитат на едно – да съберат максимума от твърдия електорат и по възможност да минимизират гласуването на по-големи групи граждани. "Петима партийни лидери начело на листи за Европарламента е някакъв "български“ патент, който за жалост показва не значението на ЕС за България, а с малки изключения, липсата на кредибилни фигури, които да олицетворяват връзката между българската и европейската политика", каза Боряна Димитрова Първан Симеонов напомни, че не само в България европейските избори се възприемат като "по-слабо значими". "Това е така в много европейски държави, у нас на тези избори се придава толкова голямо значение именно заради вътрешния им контекст", каза той. Поставянето на партийния лидер начело на изборната листа е едно от най-мобилизиращите решения за електората, който от своя страна също гласува спрямо вътрешнополитически мотив, коментира той пред Mediapool и допълни: "Най-показателен е примерът с "Атака". От няколко месеца бяхме свидетели на кампания, която Волен Сидеров поде – първо бе забраната за продажба на земя на чужденци, после експлоатира темата "Русия" и след като те не дадоха кой знае какъв резултат, той оглави листата на партията". Лидерите са най-разпознаваемите лица в партиите и тъй като по-страшната битка от самия евровот ще бъда неговата интерпретация, политиците залагат на събирането на възможно най-голяма подкрепа, заключи той.

Гърция пуска пак влакове за София

Гърция възстановява пътническите влакове за София. Връзката беше прекратена преди три години.

САЩ и Великобритания стават все по-конкурентоспособни в производствения сектор

Производствените разходи в Източна Европа са същите като тези в САЩ, сочат данни на BCG


Забраната върху руския газ ще доведе до сериозни последици за Европа

/КРОСС/ Забраната върху вноса на руски газ в Европа ще доведе до сериозни последици за икономиката и промишлеността на Европа, сочат експерти от международната рейтингова агенция Fitch. Недостигът от газ ще предизвика скок на цените на горивото и поскъпване на тока, въглищата и нефта. От недостига на газ ще пострада и промишлеността – преди всичко, стоманолеярната и химическата. Миналата седмица Европарламентът призова към ожесточаване на санкциите спрямо руски енергийни компании на европейския пазар. По-специално, бе предложено спиране на прокарването на газопровода “Южен поток”, както и преразглеждане на търговските отношения с Русия. В случай на по-нататъшно ескалиране на конфликта в Украйна, мерките ще бъдат ожесточени. Експертите на Fitch изтъкват, че продължителната забрана върху вноса на руски газ ще удари силно по европейската икономика и джоба на данъкоплатците. В момента Русия внася в Европа близо 27% от консумирания там газ. При това най-много внасят страни от Източна Европа – приблизително 50%. Отказът от руския газ ще накара европейските лидери да търсят алтернатива на „синьото гориво”, казва експертът Роман Ткачук:- Вече има сведения, че редица европейски страни разглеждат възможността за преминаване на слънчева енергия или вятърна. Така че алтернативни източници се търсят, но изцяло да се замести такъв голям обем газ е невъзможно

Пулсът на Русия

/КРОСС/„Дома арт фест" показва руското изкуство извън стереотипите. „Дома арт фест" 2014 цели да излезе от традиционните, сантиментални и закостенели представи за руската култура и ще покаже съвременното руско изкуство, получило признание по света. Шестметрови латексови кули, аквааеробичен пърформанс... на сухо, огромни макети на куклата Чебурашка, Джон Ленън в графика, гигантска картина на българо-руските отношения през погледа на новото поколение, номиниран с „Оскар" руски късометражен филм, илюстратори и фотографи от руските Playboy и Rolling Stone, 12-часов видео маратон и музика на открито, литературни четения в парк....и много други ви очакват във фестивалните дни. Всичко това ще се случи между 29 май и 8 юни, когато ще се проведе второто издание на фестивала за съвременно изкуство „Дома арт фест". Руските автори, които ще бъдат представени, са млади артисти, добили популярност в Париж, Лондон, Брюксел и т.н. Художествени произведения на поканените гости са излагани в музеи, галерии и биеналета в Москва, Стокхолм, Берлин, Виена, Будапеща, Хонг Конг, Токио, Сидни и др. По време на фестивала те ще покажат новата, дръзка, изненадваща Русия - такава, каквато малко хора в България и Европа я познават. На публиката ще бъде предложена и съпътстваща програма от лекционен тип, дискусии и работилници, водени от гостуващите артисти

№ 10 - за да остане България в Европа. Флашмобът на РБ

Флашмоб по случай 9-годишнината от подписването на договора за присъединяване към Европейския съюз разиграха днес симпатизанти на Реформаторски блок. Акцията се проведе на символично място на столичната улица „Г. С. Раковски“ - пред Европейския информационен сектор. В 12.30 младежи с превръзки на очите се появиха, за да попитат случайните минувачи къде е пътят за Европа. Малко по-късно към първата група младежи се присъединиха младежи с предизборни тениски на Реформаторския блок. Те махнаха превръзките от очите на „лутащата се“ група и им показаха най-краткия път към Европа – прозрачна урна с бюлетини с №10 (номера на Реформаторите). След флашмоба се появиха и част кандидатите в листата на Блока – Меглена Кунева , Светослав Малинов , Божидар Лукарски и Корман Исмаилов. Бившият еврокомисар коментира, че преди девет години, когато е подписвала договора за присъединяване, се е надявала България да извърви пътя си към Европа по-бързо. Тя обаче заяви, че Реформаторите знаят кой е правилният път за страната и призова гражданите да гласуват за № 10, „за да остане България в Европа“.

"Човешкото барби" тича по плажа, плаши феновете си (видео)

Популярната като „човешкото барби Популярната като „човешкото барби" украинка Валерия Луканова публикува видео в Youtube профила си, което бързо се разпространява в социалните мрежи. В него тя се разхожда по плажа и се снима без грим, което е необичайно за нея.За два дни то е събрало над 800 000 гледания. Много от коментарите определят това видео като „най-странното досега" и я

Греков: България и Китай могат да реализират проекти в областта на селското стопанство

/КРОСС/ „Сътрудничеството между България и Китай в областта на земеделието вече преминава от етапа на идеите към тяхната реализация". Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на среща в МЗХ с посланика на Китай Н. Пр. Уей Дзинхуа. Двамата обсъдиха предстоящите посещения на български делегации в Китай. По време на визитите ще се дискутира напредъкът по проекта за Център за сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. „Страната ни има заслужено място в земеделието на Европейския съюз и ако този център се изгради в България, ние ще бъдем отличен партньор на китайските и европейските производители, които искат да стъпят на тези два огромни пазара", подчерта министърът. Друга тема на разговора между министър Греков и посланик Уей беше предстоящото провеждане на традиционния форум за агро-търговия и икономическо сътрудничество между Китай и държавите от Централна и Източна Европа. За първи път страната ни предлага форумът да се проведе извън Китай и негов домакин да е България. „Това ще е събитие, на което ще се осъществяват реални контакти между бизнеса, за да може земеделските ни производители да имат още една възможност за реализация на продукцията си", изтъкна министър Греков.  

Пеле: Жалко, че Коста избра Испания

Кралят на футбола Пеле изказа своето съжаление от факта, че нападателят на Атлетико (Мадрид) Диего Коста е избрал да играе за Испания вместо за Бразилия, където е роден. “Не си спомням кога...

Валке: В Бразилия не започва гражданска война

Последните събития в Рио де Жанейро, където в резултат на сблъсъци между жителите на бедните квартали бе убит един човек, не заплашват провеждането на световното първенство по футбол в страната. Това ...

Лудогорец скочи на Локо: Защо не играха така срещу Литекс и Левски?

Ръководството на Лудогорец излезе с гневна декларация, която е отправена към колегите им от Локомотив (Пловдив).След срещата между двата тима "смърфовете" дадоха изявления, които явно не са ...

Децата на емигрантите ще имат право на матура по български език

Децата на емигрантите ни в чужбина ще могат да полагат матура по български език и литература още от догодина. Това стана ясно на конференция на българските училища в чужбина, на която присъства просве...

Екипите на Мондиала – от пластмасови бутилки

От спортния концерн “Nike” представиха в Мадрид екипите на Хърватия, Бразилия, Португалия, Франция, Холандия и други, с които играчите ще излизат на терена по време на предстоящото...

Варна стана цветният център на българия с откриването на Grand флора 2014

Над 30 производители и вносители на градински и стайни цветя от цялата страна преобразиха пешеходните пространства пред Grand Mall, където днес беше открито четвъртото изложението на цветя и градинско обзавеждане Grand Флора 2014. Организатори на мащабното събитие са Grand Mall, “Белфльор”, „Градина Мимоза” и „Флорис”.

Румен Андреев е новият председател на Съвета на децата

/КРОСС/ Румен Андреев е новият председател на Съвет на децата. Той бе избран на вчерашната сесия от заседанието на детския консултативен орган, а днес бе представен на председателя на ДАЗД г-жа Ева Жечева и ръководи заключителната сесия. В следващите две години заместник-председател ще е Фахредин Фаредин - представител на Област Разград, а за секретар беше избрана Анелия Атанасова от Област Благоевград. Днес децата представиха отчета си за изминалата година и плана си за настоящата пред г-жа Жечева, г-н Христо Монов - председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в 42-то Народно събрание, г-жа Мая Тодорова - зам.-министър на младежта и спорта, г-жа Мария Златарева - програмен директор на УНИЦЕФ България и г-жа Росица Петрова от Администрацията на омбудсмана на Република България. Он лайн заседания, презентиране на взетите решения от Съвета и участие във формирането на политики за децата на местно ниво, както и създаването на клип за дейността им на регионално и национално равнище, са част от заложените в плана дейности. Реализирането на различни инициативи в рамките на Националната кампания за Годината на правата на детето ще бъде съществена част от работата на консултативния орган. До момента са събрани над 30 идеи за отбелязване на значими за децата дати през 2014 г. „Предизвикателство пред всички нас е създаването на цялостна система за детско участие при вземането на решения, които ви касаят

Издирват 4-членно семейство, отнесено от пороя в Хасковско

Възрастни мъж и жена, дъщеря им и 4-годишната им внучка

Подменят електромери в Западна България

Уведомяваме ви, че в изпълнение на Общите условия на ЧЕЗ Разпределение България и в съответствие с изискванията на действащото законодателство в страната, компанията извършва планова подмяна на електромерите на своите клиенти в Западна България. Молим клиентите на ЧЕЗ, които живеят на посочените долу адреси, да осигурят представител на домакинството, който да присъства на подмяната.

Семейство загина заради пороите

Пороите събудиха свлачища, кораб с отрови заседна на порт Варна

Жена се удави, търсят още трима край с. Винево

Пороите събудиха свлачища, кораб с отрови заседна на порт Варна

Четиричленно семейство е изчезнало край село Винево

Пороите събудиха свлачища, кораб с отрови заседна на порт Варна

Наградиха Емил Шарков с „Почетен знак на МВР“

Почетният знак е признание за това, което Емо правеше всеки ден от живота си. Всеки ден той показваше достойнство и със смъртта си го доказа още веднъж, каза след церемонията съпругата му

Наградиха посмъртно загиналия в Лясковец Емил Шарков

Почетен знак на МВР I степен бе връчен посмъртно на спецполицая Емил Шарков, който загина при акцията по обезвреждане на стрелеца Петко Савов Петков в Лясковец. Най-високото отличие на министерството се присъжда на Шарков за проявената от него смелост при операцията.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване