Най-популярната виртуална клавиатура за Android вече е безплатна (видео)


Виртуалната клавиатура за Android SwiftKey вече ще се разпространява безплатно в Google Play Store. Тя беше едно от най-продаваните приложения в онлайн магазина на мобилната платформа и най-харесваната клавиатура, отбелязва онлайн изданието Mashable.

SwiftKey се появи за първи път през 2012 г. Оттогава приложението е платено, като струваше 3.99 долара, което е доста висока цена, при положение че масово мобилните програмки струват около долар. Въпреки това то спечели голяма...

От 1 юли НЗОК ще заплаща медицински изделия за булозната епидермолиза

Комисията по договаряне на стойностите, до които НЗОК ще заплаща медицинските изделия в извънболничната и болничната медицинска помощ, приключи своята работа. Комисията разгледа постъпилите от заявителите, представляващи фирмите - производители заявления за 371 медицински изделия, като в резултат на договорените отстъпки разходите, които ще заплати НЗОК за шестмесечен период, спрямо разходите, които НЗОК би заплатила, ако нямаше договаряне, са намалени с 6 000 000 лв.

Страстно танго, екзотична храна и вино ще потопят Бургас в духа на Аржентина

За трета поредна година в гр. Бургас ще се проведе “Седмицата на Аржентинската култура”. Това ще стане в дните от 23 до 29 юни. Идеята още от създаването е всеки път да се канят различни аржентински двойки – преподаватели на танго. Поради големия интерес и отличното представяне, в традиционния бал отново ще участват Каролина дел Риверо и Донато Хуарес, които обещават да направят още по-впечатляваща демонстрация.

 

Акцент в тазгодишната програмата на фестивала е концертът на група “Секстето Милонгеро” . След издаването на дебютния си албум Pa’ que bailen, те получават и международно признание. Участници са в програмите на всички големи международни танго фестивали в Америка, Европа и Азия. В “Секстето милонгеро” свирят: Марисол Канеса и Густаво Гарай – цигулка, Маурисио Хост – бандонеон, Хуан Риверо – пиано, Кристиян Сепулведа – бас и Хавиер Ди Сириако – вокали. Заедно с тях на сцената ще излезе и българската формация “Дел падре” . Тяхната музика представлява комбинация от фламенко и български фолклорни елементи. Дебютният им албум се казва “Руби”. Една от най-известните песни в репертоара им е фламенко версията на “Облаче ле бяло”.

Концертът ще се проведе в Летния Театър  на 18 юни от 21.00 часа.

“Седмицата на Аржентинската култура” ще бъде тържествено открита на 23 юни от 19:00 в КЦ “Морско Казино”, като през целия период на фестивала ще се опита да предаде на публиката духа и магията на Аржентина и тангото.

Инициативата се реализира в партньорство с Община Бургас и Аржентинското Посолство у нас.

Човек на Плевнелиев влезе в борда на БНБ

Доц. д-р Лена Русенова е новият член на Управителния съвет на Българската народна банка. Тя вече е заемала тази длъжност през периода 1996 -1997 г..

Жълти плочки ще заместят фонтана на бул. "Витоша"


Главният архитект на София Петър Диков заяви пред "Дневник", че подготвя доклад за премахването на фонтана на бул. "Витоша", който вече една година предизвиква остри реакции срещу облика си. Според него това е единственото възможно бъдеще за водното съоръжение.

На негово място ще бъдат поставени жълти плочки - същите като във вече ремонтирания участък от единствения пешеходен булевард в столицата.

Отговорът "Демонтаж" е и най-посочваният в допитването на сайта на...

Бебе гигант се роди в Търговище

Бебе гигант се роди в болницата в Търговище. То тежи над 5 килограма и е високо 57 сантиметра. Майката е на 24 години и е от Поповското село Крепча, съобщи bTV.
Според медицинските учебници новородените деца с тегло над 4 и половина килограма се наричат „гиганти”. Такъв е и случаят с Ренан - първородният син на младата родилка Сабрие Ахмедова. Бебе гигант се роди в болницата в Търговище. То тежи над 5 килограма и е високо 57 сантиметра. Майката е на 24 години и е от Поповското село Крепча, съобщи bTV. Според медицинските учебници новородените деца с тегло над 4 и половина килограма се наричат „гиганти”. Такъв е и случаят с Ренан - първородният син на младата родилка Сабрие Ахмедова.

Александър Димитров: Искаме да постигнем нещо, което не е постигано

Треньорът на юношеския национален отбор Александър Димитров бе избран заслужено за номер 1 на месец май. Той успя да класира България за финалите на Европейското първенство, а очаквано тимът бе опреде...

С много кръв Ал Кайда си прави собствена държава в Ирак

Мосул е иракски град, който е под обсада през по-голямата част от последните 10 години. Последните успехи на бойците от групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) са само кулминацията на...

Отново отложиха преименуването на варненски области с турски имена

Преименуването на варненските местности с турски имена отново бе отложено. То ще бъде гледано на следващата сесия на местния парламент. Решението дойде часове, след като общинският съветник Костадин К...

Защо да бойкотирате Мондиал 2014

За част от французите, а и за хората от други държави, които са алергични към футбола и се страхуват от едномесечната бразилска футболна вълна, френският в. "Фигаро" дава няколко напълно ос...

Платини нападна Блатер часове преди началото на Световното

Президентът на Европейската футболна централа Мишел Платини заяви, че не подкрепя кандидатурата на Сеп Блатер за президент на ФИФА. Швейцарецът е на този пост от 1998 година насам, а от Платини се оча...

Камено въвежда мерки за енергийна ефективност в училища и градини

Общо в шест училища и детски градини от община Камено ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност. Съвсем скоро ремонтни дейности ще започнат в СОУ „Христо Ботев” – гр. Камено, ОУ „Христо Ботев” – с. Трояново, ОУ „Иван Вазов” – с. Русокастро, ЦДГ „Слънце” – гр. Камено, ЦДГ „Детелина” – с. Русокастро и ЦДГ – с. Трояново.

Към настоящия момент са сключени всички договори с фирмите-изпълнители и предстои стартирането на строително-монтажните работи. Средствата идват от проект „Внедряване на мерки за енергийната ефективност в образователните заведения в община Камено”, финансиран по ОП „Регионално развитие” 2007-2013.

Общата стойност на инициативата е 1 645 000,61 лв., като 1 393 044,21 лв. се осигуряват от Европейския фонд за регионално развитие, а 245 831,33 лв. собствен принос на Община Камено.

„Подобрена топлинна акумулация на сградите, положената топлинна защита, намаленият шум от външната среда, оптимизираните разходи за отопление са качествени резултати, които ще бъдат постигнати с изпълнението на проекта. Успешната му реализация ще е фактор за по-успешен учебно-възпитателен процес, подобрен комфорт на учениците и персонала, повишаване конкурентоспособността на училищата за привличане и задържане на ученици и преподаватели.”, коментират от администрацията на Община Камено.

 

5 невероятни коли, които са забранени в САЩ

Бързи, мощни и екстревагантни, но лимитирани серии само за Европа


Абитуриентите трябва да се осигуряват за здраве, докато влязат във ВУЗ

От юни до септември или октомври са неосигурени, напомнят от НАП


Над 5-килограмово бебе се роди в Търговище

Бебе гигант се роди в болницата в Търговище. То тежи над 5 килограма и е високо 57 сантиметра. Майката е на 24 години и е от Поповското село Крепча, съобщи bTV.
Според медицинските учебници новородените деца с тегло над 4 и половина килограма се наричат „гиганти”. Такъв е и случаят с Ренан - първородният син на младата родилка Сабрие Ахмедова. Бебе гигант се роди в болницата в Търговище. То тежи над 5 килограма и е високо 57 сантиметра. Майката е на 24 години и е от Поповското село Крепча, съобщи bTV. Според медицинските учебници новородените деца с тегло над 4 и половина килограма се наричат „гиганти”. Такъв е и случаят с Ренан - първородният син на младата родилка Сабрие Ахмедова.

Дрон за 3 млн. долара ще е част от охраната на Световното по футбол

/КРОСС/Дрон за 3 млн. долара ще е част от охраната на Световното първенство по футбол в Бразилия. Hermes 900 е създаден от Elbit и е израелската звезда на спортния турнир. Тежи малко повече от един тон, излита и се приземява автоматично. Може да лети 36 часа без прекъсване, става ясно от репортаж на Bloomberg Television. Наред с Hermes 900 в охраната и безопасността на мачовете от световното ще участва и по-малкият дрон Hermes 450.    

Реформаторите: България е подписала договор с "Газпром" дни след евровота

Реформаторският блок разполага със сигурна информация, че дни след провеждането на евроизборите България е подписала договор с "Газпром", заяви днес на пресконференция в Русе Петър Москов. Реформаторите очакват утре премиерът Орешарски "да обяви цялата истина за съдържанието и поетите от страната ни ангажименти в договора." Москов коментира, че след като БСП, ДПС и "Атака" оттеглиха подкрепата си от правителството, то трябва незабавно да подаде оставка. В противен случай оставането на Орешарски на власт при отсъствие на парламентарна подкрепа може да се счита за държавен преврат, тъй като България е парламентарна република и не може правителството да управлява без подкрепа на парламентарно мнозинство, каза още Петър Москов.

Адвокатът на водача, прегазил Паоло: Медиите го демонизират, никой не пита страда ли!

Адвокатът на водача, прегазил Паоло: Медиите го демонизират, никой не пита страда ли!

На пешеходната зона в Стара Загора, където бе прегазен 4-годишния Паоло и сега се пишат по 20-30 акта на ден за навлизане в нея с автомобили.

Прокуратурата не е направила никакви усилия досега да се издирят тези, които са линчували шофьора, който прегази 4-годишният Паоло. Това каза по време на съдебното заседание в Пловдив защитникът на Георги Сапунджиев, адвокат Георги Георгиев, съобщи „Фокус”.

Шофьорът Георги Сапунджиев досега нямал извършено друго престъпление, каза защитникът му. Действително имал нарушения на Закона за движение по пътищата, каквито всеки шофьор може да има, каза адвокатът. После добави, че сигурно и той има такива, но не са го хващали досега. Недопустимо е, пак според защитника, протестът на прокуратурата да се основава на засиления обществен интерес към делото и на обществен натиск. „Не може наказанието да го решава тълпата”, добави той.

Пред апелативния състав на съда в Пловдив адвокатът каза още, че клиентът му никога не бил отричал извършеното, нито пък търсел възможности да бъде оневинен, напротив, още на леглото в неврохирургията бил заявил, че ще окаже пълно съдействие на разследването и няма намерение да оспорва вината си. Защитникът добави, че ако до дни на Сапунджиев не се направи операция на тъпанчето, той ще оглушее. После попита защо прокуратурата не образува дело срещу извършителите на побоя над клиента му, за нанесените му телесни повреди, при положение, че се знае кои са те. „Това правова държава ли е?”, добави той.

Георгиев изтъкна фактът, че сега неговият клиент се „демонизира” в медиите. Пак по думите на адвокат Георгиев, Сапунджиев се опасявал да не бъде убит, защото ако не са били полицаите, които са го спасили по време на побоя при пешеходната зона, това е щяло да се случи още тогава. Никой не се поставял на негово място и не се питал страда ли той и каква е трагедията в неговото семейство, по-малка ли е тя от тази на прегазеното дете. На това място съдът помоли адвоката да не прави съпоставяне на несъпоставими неща.

Защо да бойкотирате Мондиала

Френски вестник дава няколко основни причини


Сраженията в Източна Украйна продължават, жертвите са най-малко 270

Въпреки сигналите за дипломатически пробив в украинската криза, сраженията между правителствените сили и проруските бунтовници в източната част на страната продължават.   Няма данни за нови жертви, но има информация за ожесточени боеве в Луганск. Напрежението е високо в Донецк и Смолянск.   Украинският президент Петро Порошенко заяви, че има възможност за диалог между различните лагери в Източна Украйна, но проруските сепаратисти трябва да се разоръжат.   "Не ни трябват преговори заради самите преговори. Мирният ни план трябва да послужи за основа на деескалация. Терористите трябва да сложат оръжие", заяви Порошенко. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) вече изрази готовност да участва в преговорите между Киев и Изтока.   На този фон високопоставен представител на руското министерство на външните работи обвини украинските сили, че прибягват до забранени оръжия в източна Украйна, след като руски медии съобщиха, че там са били използвани фосфорни бомби. Украинската национална гвардия веднага отрече тези обвинения и ги определи като абсурдни.   Руският външен министър Сергей Лавров от своя страна заяви в разговор с държавния секретар на САЩ Джон Кери, че е необходимо Киев възможно най-скоро да прекрати военната си операция в югоизточните райони на Украйна. В разговора е била изтъкната и нуждата "да се съгласуват условията за прекратяване на огъня, да се решат тежките хуманитарни проблеми и да се води общонационален диалог за бъдещото устройство на Украйна".   ЕС от своя страна призова Киев към сдържаност в въоръжените му операции, подчертавайки същевременно легитимността им   Жертвите на насилието вече са най-малко 270 При насилието между проруските въстаници и украинските сили в Източна Украйна са убити 270 души за два месеца. Само в Донецка област са загинали 225 души, а в съседната Луганска област има 45 убити и 137 ранени, съобщи украинското здравно министерство.   Сред загиналите са и 14 деца и 15 жени.   Възможно е обаче статистиката да не е точна, тъй като се базира само на данните от здравните заведения.   Генералният секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Ламберто Дзаниер се срещна с бежанци от Украйна, като заяви, че "ако са били извършени престъпления, те трябва да бъдат разследвани, а виновниците - наказани".   ОССЕ готова на всичко за мирно решаване на конфликта   "Необходимо е примирие, най-трудната част. В Украйна работят представители на ОССЕ, но им се пречи. Ние не подкрепяме нито едните, нито другите, стремежът ни е да помогнем", каза Дзаниер на среща с бежанци от Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС.   Запитан от бежанка защо светът не признава резултата от референдумите за независимост в отцепнически региони от Източна Украйна, гостът изтъкна, че "правилата на международната общност регламентират целостта на страната".   "Един референдум трябва да е проведен според конституцията на страната. Иначе всеки човек, всяко семейство може да проведе собствен референдум", каза Дзаниер.   Бежанци настояха Дзаниер да спре обстрела на източноукраински райони от сили на правителството в Киев, за да могат те да се върнат по домовете си.   Генералният секретар обеща да направи всичко възможно, за да бъде конфликтът решен по мирен път. За целта са необходими преговори, каза той и съобщи, че се предвижда кръгла маса с участието на бивши украински президенти, които да разговарят с представители на сегашната власт и на бунтовниците.

Газпром излиза от две литовски газови компании

Балтийската държава ще изкупи участието на руският гигант в Lietuvos Dujos и Amber Grid за 141 млн. евро


Газпром продава дяловете си в две литовски газови компании

Руският гигант ще се раздели с по 37,1% от Lietuvos Dujos и Amber Grid, които се придобиват от държавни дружества за 141 млн. евро


EVN проведе обучителен семинар по проект „Живот за царския орел”, финансиран от програма LIFE+ на ЕК

/КРОСС/ На 11 юни 2014 г. в Стара Загора EVN България Електроразпределение проведе  обучителен семинар по проект „Живот за царския орел" (Life for safe grid), финансиран от програма LIFE+ на Европейската комисия. Събитието „Обучителен семинар за представяне на средства и методи за обезопасяване на електроразпределителната мрежа" имаше за цел да запознае участниците с практическите дейности по проекта за опазване популацията на застрашения вид - царски орел (Aquila heliaca) и намаляване на смъртните случаи при птици, причинени от контакт с електроразпределителната мрежа. Семинарът се проведе на експертно-техническо ниво в присъствието на специалисти от EVN България Електроразпределение, Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), "Зелени Балкани", Министерство на околната среда и водите (МОСВ), дирекции на РИОСВ, природни и национални паркове и др. В рамките на презентационна част беше представена информация за опита на БДЗП и дейността на EVN България Електроразпределение за изолиране на стълбове, монтиране на предпазни изолации, дивертори, платформи за птици и др. Експерти на дружеството представиха използваните средства и технологии за предпазване на птиците и за обезопасяване на елементи от техническата инфраструктура. От страна на МОСВ беше направена презентация за актуалните нормативни и технически изисквания в тази област

Пострадал мотоциклетист на новото кръгово до “Жезъла”

31-годишен мотоциклетист от Варна претърпя тежък инцидент на пътя от КК “Слънчев бряг”. Мъжът е със счупено дясно рамо и три ребра. но е без опастност за живота му, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Транспортното произшествие се случило около 18 ч. вчера на кръговото движение край бившата поморийска бензиностанция “Жезъла” в посока Бургас. Мотоциклетистът изгубил контрол по време на движение с несъобразена скорост, удряйки се в бордюрите, очертаващи кръговото, отскочил и се блъснал в крайпътна табела, след което паднал на платното за движение.

 В резултат от инцидента варненецът е с фрактура на дясното рамо и три счупени ребра, за което е приет на лечение в бургаската МБАЛ, без опасност за живота.

Пожарникари от вътрешността на страната ще бъдат командировани във Варна

Областно управление Пожарна безопасност и защита на населението във Варна е една от най-големите дирекции в страната. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Варна комисар Тихомир Тотев, началник на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” – Варна.

Жена преби медицинска сестра по време на дежурство

Извършителката е придружавала 74-годишната си майка, която била настанена в болницата в Пазарджик след тежък инсулт

Министър Папазов ще остави транспорта в добро състояние при оставка


Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов смята, че в случай на оставка ще остави ресора си в добро състояние. 

"В случай на оставка ще оставим транспорта в добро състояние. Мисля, че направихме доста неща и особено се гордеем, че завършихме процеса с цифровизацията", каза министърът, цитиран от "Фокус".
Той посочи, че предстои внасянето на стратегия и пътна карта за широколентов достъп.

Папазов изрази задоволството си от...

Пожари вече засегнаха близо 9 хил. дка гори, а тепърва расте рискът

Заради човешка небрежност и палене на пасбища и стърнища до 9 юни са възникнали 117 горски пожари, при които са засегнали 8751 дка, съобщиха от Министерството на земеделието и храните, откъдето предупреждават, че заради предстоящите жеги опасността от от възникването на горски пожари нараства. Затова ведомството призовава  гражданите да са внимателни и да се въздържат от палене на огън сред природата, включително и в земеделските земи. През 2013 г. общият брой на регистрираните пожари в горските територии бе 408, които са засегнали 33 193 дка. От земеделското министерство посочват, че държавните горски и ловни стопанства вече са въвели денонощни дежурства, при които да се следи и да се вземат бързи мерки при възникване на пожари.

Кюрдски сили превзеха Киркук в северен Ирак


Кюрдски сили са поели пълен контрол над северозападния иракски град Киркук след изтеглянето на иракската войска от базите там, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на говорител на кюрдските военни.

Киркук е обект на спорове между правителството в Багдад и кюрдите, които имат автономен регион в северната част на страната и собствени въоръжени сили, известни като "пешмерга".

"Целият град е паднал в ръцете на пешмерга", заяви говорителят на кюрдските въоръжени сили Джабар Явар....

Наркотици, проституция и контрабанда влизат в сметките за БВП

Промяна в начина на изчисляване на макроикономическите показатели, който да се хармонизира с европейската система Евростат, налага въвеждане на нови източници на информация, свързани с националните сметки. Източници като основна рента и скрити дейности ще влизат в данните на НСИ.

ИПИ: Дефицитите в енергетиката се трупат

Трябва да се признае наличието на дефицити, препоръчват икономистите


14 юни - Световен ден на доброволния кръводарител

/КРОСС/„Кръвта е дар за живот. Благодарим ви! " - това е мотото на стартиралата през 2004 година инициатива 14 юни да бъде отбелязан като специален ден за честване на доброволното кръводаряване и за изразяване на благодарност към безвъзмездните кръводарители. На тази дата е роден Карл Ландщайнер, носител на Нобелова награда за откриването на системата АBО кръвни групи. Към идеята на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Международната федерация на организациите на доброволните кръводарители, Международната асоциация по трансфузионна хематология и Световната здравна организация, днес са съпричастни над 192 страни по света. 14 юни е ден, в който искаме всички българи, ангажирани с каузата на безвъзмездното кръводаряване - кръводарители, организатори, симпатизанти, журналисти да почувстват положителното отношение и благодарност към проявените от тях съпричастност и милосърдие. Да продължат активността си и да предадат усещането за благородната мисия на останалите членове на обществото, посочват в сайта си от Националния център по трансфузионна хематология. Вярваме, че нова генерация от безвъзмездни и доброволни кръводарители ще последва техния пример, за да бъде осигурявана необходимата кръв за спасяване на човешкия живот, където и когато е необходима

Петролът продължава да поскъпва

Лекият суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпна за втори пореде ден, след като се отчете спад на запасите на суровината за втора седмица в...

България е подписала договор с "Газпром" дни след евроизборите, твърдят от Реформаторския блок


Реформаторският блок разполага със сигурна информация, че дни след провеждането на евроизборите България е подписала договор с Газпром, каза на пресконференция в Русе Петър Москов. От коалицията очакват утре премиерът да обяви цялата истина за съдържанието и поетите от страната ни ангажименти по него.

Според Москов, след като БСП, ДПС и АТАКА оттеглиха подкрепата си от правителството, то трябва незабавно да подаде оставка. "В противен случай оставането на Орешарски на власт при...

Адвокатът на Сапунджиев: Никой не се пита каква е трагедията в семейството му, по-малка ли е от на Паоло

На пешеходната зона в Стара Загора, където бе прегазен 4-годишния Паоло и сега се пишат по 20-30 акта на ден за навлизане в нея с автомобили. Прокуратурата не е направила никакви усилия досега да се издирят тези, които са линчували шофьора, който прегази 4-годишният Паоло. Това каза по време на съдебното заседание в Пловдив защитникът на Георги На пешеходната зона в Стара Загора, където бе прегазен 4-годишния Паоло и сега се пишат по 20-30 акта на ден за навлизане в нея с автомобили. Прокуратурата не е направила никакви усилия досега да се издирят тези, които са линчували шофьора, който прегази 4-годишният Паоло. Това каза по време на съдебното заседание в Пловдив защитникът на Георги

Нюйорската Метрополитън опера е пред фалит

Най-известната опера в Щатите – Метрополитън в Ню Йорк, може и да се е прославила по целия свят, но това означава, че бе подмината от кризата. Нещо...

България на трето място в Европа по насилие в училище

България на трето място в Европа по насилие в училище

Шокиращи примери на детско насилие показват пълните данни от проучванията в европейските страни, според проучване на Европейската мрежа срещу детското агресивно поведение. Един от всеки двама ученици в средното училище е бил свидетел на насилие, а един от трима е жертва.

Според екипите, провели проучването, на първо място е Литва, на второ Естония, на трето - България и на четвърто място е Гърция. Представители на неправителствени организации, психолози и лекари участват в конференция на Европейската мрежа в търсене на организиран начин за ограничаване на явлението "насилие срещу деца".

Социалната среда и новите технологии са според експертите основните фактори за прогресивното нарастване на жестокото поведение от деца върху техни съученици. Психологическият портрет на децата, проявяващи насилие, обхваща не само личности с неприемливо поведение, но и деца, които извън училище не дават сигнали за скрита агресия. Една от мерките е присъствието на психолози в средните учебни заведения, които да работят съвместно с учители и родители, съобщава БНР.

Много от децата, върху които е упражнено насилие, се страхуват да споделят за инцидента с близки хора, което е сигурен път към депресии, споделиха опита си авторитетни специалисти. Продължава кампанията срещу насилието в училище, която е с девиз ”Промени нещата и говори сега!"

На конференцията участват и организации от България, които членуват в Европейската мрежа срещу насилието в училище.

Канибал изяде с нож и вилица сърцето на съперник

Южноафриканската полиция задържа мъж, докато с нож и вилица изяжда сърцето на гаджето на бившата си приятелка.

Адвокатът на водача, прегазил Паоло: Медиите го демонизират, никой не пита страда ли!

На пешеходната зона в Стара Загора, където бе прегазен 4-годишния Паоло и сега се пишат по 20-30 акта на ден за навлизане в нея с автомобили. Прокуратурата не е направила никакви усилия досега да се издирят тези, които са линчували шофьора, който прегази 4-годишният Паоло. Това каза по време на съдебното заседание в Пловдив защитникът на Георги На пешеходната зона в Стара Загора, където бе прегазен 4-годишния Паоло и сега се пишат по 20-30 акта на ден за навлизане в нея с автомобили. Прокуратурата не е направила никакви усилия досега да се издирят тези, които са линчували шофьора, който прегази 4-годишният Паоло. Това каза по време на съдебното заседание в Пловдив защитникът на Георги

България запазва високи показатели в износа на дрехи и текстил

Страната успява да запази добри показатели в износа на облекло и текстил и през 2014 г. Положителната тенденция се дължи до голяма степен на...

Местан: Цинични са мотивите, с които ни се предлага задължително гласуване


Самата идея, че чрез реформа на избирателната система можем да реформираме политическата система като пряко, абсолютно неизбежно следствие, е доста проблематична, да не кажа илюзорна. Това коментира пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан по повод искането за национално допитване по изборните въпроси, внесено от граждани и което трябваше да се обсъжда днес от парламента.

Според Местан заради характера на въпросите, които се поставят на референдума – за мажоритарен...

„Августа Траяна" - джаз под липите

Стара Загора/КРОСС/Тази вечер в 19.00 ч. е официалното откриване на третия международен фестивал „Джаз форум Стара Загора 2014″. За първи път тази година фестивалната сцена е разположена сред естествен декор - в източната част на реставрирания античен форум „Августа Траяна". До 14 юни 2014 г. в града ще звучат творби на някои от най-изявените ни автори, успешно реализирали потенциала си както у нас, така и в чужбина. Стара Загора посреща и изпълнители от няколко държави. Звездата на феста тази година е саксофонистът Джордж Гарзон от САЩ. Негов възпитаник е преподавателят в „Бъркли" Пламен Карадонев от Стара Загора. Композиция на старозагореца е включена в последния диск с музика на Гарзон, разкри пред журналисти вчера артистичният директор на феста, тромпетистът Венци Благоев. Той открехна завесата и към съдържанието на първия джемсешън утре вечер, като съобщи, че към джазмените ще се присъедини и примата на българската поп-сцена Лили Иванова, заедно с друг музикант от предишните две издания на феста - Веско Веселинов-Еко. В града вече пристигнаха музикантите от мексиканското „Мад трио", които ще изпълняват творби и от български автори. „Джаз форум Стара Загора 2014″ показва процесите в развитието на джаза в България, приемствеността и уникалността на жанра в съвременните български условия. Фестивалът демонстрира как родната музикална традиция обогатява световното джазово наследство

Пътят на България е към еврото, обяви Плевнелиев в БНБ

Лена Русенова официално стана част от управителния съвет на банката

Реформата на телекомуникациите - фокус на Италианското председателство

/КРОСС/ По време на предстоящото си председателство на Съвета на Европейския съюз Италия ще се съсредоточи върху приемането на цялата реформа на телекомуникациите до края на годината. Така ще се избегне разделянето на законодателния пакет и оставането настрана на най-спорните въпроси, обясни член на италианското правителство пред EurActiv. Реформата в телекомуникационния сектор, известна като „Свързан континент", ще приключи до края на годината, уверява Антонело Джакомели, който отговаря за този ресор в италианското правителство. „Нашият приоритет е да намерим решение до края на годината", каза той, настоявайки, че Италия ще действа като „посредник за единно и споделено решение". Нели Крус - еврокомисарят, който предложи реформата, приветства италианския подход. „Изключително ясната цел на италианското председателство ме прави уверена, че можем да се справим" до декември, каза тя на пресконференция на съвета на телекомите. Тя настоя още, че пакетът с реформи трябва да бъде изцяло приет. „Това е пакет, който не бива да разделяме", повтори тя по време на конференцията. Цифровата работна програма на следващото председателство на ЕС, което ще започне през юли, подчертава, че „ще съсредоточи работата си върху законодателните предложения, свързани с пакета „Свързан континент"

Омбудсманът поиска безплатно свързване с GSM-оператор за хора със зрителни проблеми

Националният омбудсман е препоръчал на мобилните оператори да не начисляват на хората със зрителни проблеми такси за свързване с центровете им за обслужване на клиенти, съобщиха от институцията в четвъртък. Писма с подобна искане е изпратено след сигнали от граждани с подобни увреждания до "Мтел" и "Глобул", които таксуват свързването с оператор. Константин Пенчев посочва, че възможните канали за получаване на информация за телефонни услуги, сметки, включително и интернет-пакети, са три - сайтът на съответните предприятия, офисите им и свързване с оператор чрез мобилните устройства. При анализа на всяка една от възможностите се установява, че единственият сигурен и подходящ източник за хората с намалено и напълно загубено зрение остава свързването с оператор чрез мобилните устройства. Единствено чрез разговорите с оператор гражданите с увреждания могат да получат търсените от тях данни лично, без да им се налага да ползват асистентска подкрепа, без да трябва да полагат неимоверни усилия и да водят неравностойна битка със съществуващите архитектурни бариери, с недостъпния градски транспорт и съоръжения, за да достигнат до офисите на мобилните оператори, посочва омбудсмана. Само чрез гарантираната възможност безплатно да се свързват с оператор се задоволят потребностите на всички граждани със зрителни увреждания от достъпна информация, включително и на тези, които не разполагат с достъп до интернет, нямат знания и умения за ползването му, нямат и финансова възможност да закупят необходимите технологии, за да работят с него, се казва в писмата. Така абонатите със зрителни увреждания ще имат възможност да направят важна крачка по пътя си на успешна интеграция и да упражняват правата си по начина, предвиден в Закона за интеграция на хората с увреждания и в ратифицираната от България Конвенция на ООН за правата на хората с увреждания, отбелязва общественият защитник. Омбудсманът напомня за нормата в Закона за интеграция на хората с увреждания, в която законодателят изрично е предвидил, че интеграцията на хората с увреждания се осъществява чрез достъпна информация.

На трето място сме по детско насилие в Европа

Социалната среда и новите технологии са според експертите основните фактори за прогресивното нарастване на жестокото поведение от деца върху техни съученици

Откраднаха от апартамент на руска туристка лаптоп и пари

Откраднати са от квартирата на руска туристка в Поморие лаптоп, 96 500 рубли и 2 000 лв. По информация на пресцентъра на полицията обирът е извършен чрез взломяване на входната врата на апартамента, в който била отседнала 42-годишната рускиня. Работата по случая продължава от служители на РПУ Поморие.

Съдът на ЕС потвърди рекордната глоба от 1.06 млрд. евро на Интел, наложена от ЕК

Съдът на Европейския съюз потвърди в четвъртък глобата от 1.06 млрд. евро, наложена през 2009 година на американския микропроцесорен гигант Интел (Intel) от Европейската комисия за неспазване на правилата на конкуренцията, предаде Франс прес.     Интел, който има дял най-малко 70% от пазара на процесори Хикс86 (x86) в ЕС, бе обвинен в злоупотреба с доминиращо положение между 2002 и 2007 година, задействайки на практика стратегия, целяща единственият му сериозен конкурент - Ей Ем Ди (AMD) - да бъде изключен от пазара.   Злоупотребата, според Еврокомисията, се състояла в даването на отстъпки на производители на компютри като Дел (Dell), Леново (Lenovo), Ейч Пи (HP) или Ен И Си (NEC), така че те да купуват от Интел почти всички процесори, които са им необходими.   Тази глоба е най-голямата досега, налагана от Европейската комисия на една-единствена компания, отбеляза АФП.   Интел обжалва глобата в Съда на ЕС, настоявайки за анулирането й или поне са намаляването на глобата.   Съдът отхвърли иска и днес потвърди решението на Еврокомисията и в неговата форма и обем.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване