Иран обеща подкрепа на Ирак в борбата срещу джихадистите

/КРОСС/ Иранските власти са заявили, че възнамеряват да подкрепят иракското правителство в борбата му срещу радикалната група "Ислямска държава в Ирак и Леванта"."Това определено е екстремистка и терористична организация, която използва жестоки методи. Техеран няма намерение да толерира насилието и терора", каза президентът Хасан Рухани, цитиран от РИА "Новости".

Зелени кученца се родиха в Испания

/КРОСС/ Две зелени кученца, мъжко и женско, са се родили в испанския град Лагуна де Дуеро. Първоначално здравословното състояние и на двете било влошено, поради което женското починало. Мъжкото е все още живо, но много слабо, предават испанските медии. Според местен ветеринарен лекар все още не се знае причината за зеленикавия цвят на кученцата. Въпреки това те ще се опитат научно да обяснят феномена.    

ОПЕК запази производствения си таван от 30 млн. барела на ден

Организацията на страните износителки на петрол ОПЕК, която е отговорна за около 40 на сто от световното производство на „черното злато”, остави без изменение целевото си производство при 30 млн. барела на ден. Решението бе очаквано от по-голямата част от пазарните експерти, съобщават "Блумбърг" и "Ройтерс".

ЕС глобява „Интел” с €1 млрд.

Съдът на общността отхвърли обжалванията на компютърния гигант

Скандално! Изродът, заклал момчето в "Горубляне", имал две самоличности в България

Скандално! Изродът, заклал момчето в "Горубляне", имал две самоличности в България

Касапинът от „Горубляне” Мейсън Кристофър, който във вторник късно вечерта наръга с ножа си и уби абитуриентът Емил Ботев след свада между две тийнейджърски компании, е пребивавал в България на ръба на закона с две самоличности, пише "Инфонюз"

Арестуваният за убийството на 18-годишният Емил английски изрод разполагал с фалшива лична карта, според която се казвал Стивън Шерууд.

В действителност обаче 25-годишният касапин пребивавал в България със статут на продължително пребиваващ у нас под името Мейсън Кристофър. Татуираният здравеняк живеел в столичния квартал „Дружба” и се занимавал с правенето на татуировки.

Ченгетата подозират, че Мейсън живее в България, тъй като има проблеми с правосъдието в родината си. Засега неофициално се твърди, че касапинът имал досие на футболен хулиган на Острова и като такъв не можел да посещава доживот мачове на Албиона. Останал без прехрана в родината си, Мейсън се преселил в България, където си вади хляба като майстор на татуировки.

Засега от столичното СДВР не искат да разкриват в детайли обстоятелствата, довели до смъртта на 18-годишното момче. Усилено се мълви, че абитуриентът от „Горубляне” е намушкан с нож от касапина след пропаднал „уговорен бой без правила” между две компании.

В мелето в квартал „Горубляне” участвали около 20 души. Сблъсъкът бил предшестван от ожесточен спор за мотори, бързи коли и футбол, след което започнал свиреп бой. Голяма част от младите момчета избягали, но петима-шестима продължили да се бият. Според разпитани свидетели в полицията, 18-годишният Емил бил ударен с юмрук с лицето от пияният англичанин. Момчето отвърнало на нападението, което ожесточило изрода от Албиона. Мейсън извадил нож и агресивно се нахвърлил с него срещу младото момче. Наръгал го смъртоносно, но дори след като Емо паднал в кръв, Мейсън продължил да го налага с юмруци, а след това налетял с ножа си и на други момчета, които ужасени побягнали.

25-годишният Мейсън Кристофър бил арестуван в сряда по обяд след показания на няколко очевидци. Англичанинът бил задържан не у дома си в „Дружба”, а на друг адрес. Касапинът отишъл да нощува при свой приятел, на когото казал, че двама неизвестни го нападнали, били и ограбили.

Убитият 18-годишен Емил само преди 2 седмици празнувал абитуриентския си бал. Момчето завършило с отличие средното си образование и правело планове да учи в чужбина.

Издирват 9 миньори след взрив в Донбас

Девет души са в неизвестност след взрив в мина в град Кировское, в украинската Донецка област, предаде Интерфакс. По време на експлозията, станала на 300 м дълбочина, е имало девет работници.

Прехвърляне на близо 2,5% от Петрол АД вдигна оборота на борсата

Акциите на ЧЕЗ Разпределение отбелязаха исторически рекорд след разпределянето на дивидент от 250 лв. на акция


Двойка падна от тераса по време на секс и загина в Лондон

Руска студентка в Лондон загина заедно с гаджето си, падайки от балкон по време на секс. Анастасия Татик и приятеля й, обладани от страстта, не забелязали как се напукала стъклената преграда. Когато тя поддала, младежите загубили равновесие и паднали на земята от 20-метрова височина, съобщава Lifenews.ru. Руска студентка в Лондон загина заедно с гаджето си, падайки от балкон по време на секс. Анастасия Татик и приятеля й, обладани от страстта, не забелязали как се напукала стъклената преграда. Когато тя поддала, младежите загубили равновесие и паднали на земята от 20-метрова височина, съобщава Lifenews.ru.

Сърна се шегува с Неймар преди първия мач в Бразилия

Капитанът на хърватския национален отбор Дарио Сърна отговори с чувство за хумор на въпрос как ще бъде опазена звездата на Бразилия Неймар. "Неймар е най-опасният играч на Бразилия. Как ще го опазя? Ще го заключа в хотелската му стая. Много го уважавам, но той е човек като нас", каза Сърна на пресконференция. Хърватите излизат в четвъртък вечерта срещу домакина Бразилия в мача на откриването на световното първенство. "Не мога да обещая, че Хърватия ще стане световен шампион, не мога да обещая, че ще победим Бразилия, но мога да обещая, че всеки играч от отбора ще даде всичко от себе си за победата. Искаме нашите привърженици да се гордеят с нас. Мачът на откриването ще бъде голям ден. Ще се опитаме да сътворим чудо и да победим Бразилия", каза още Дарио Сърна, цитиран от sportal.bg.

Отличен 6 за военнослужещите по време на тактическото учение „Мирен страж – 2014 г.“

/КРОСС/ „Отличен" е моята оценка и тази на висшето военно ръководство за действията на военнослужещите от 4-та батальонна бойна група, които показаха пълна синхронизация и оперативна съвместимост", каза заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев днес, 12 юни, по време на заключителния етап на тактическото учение „Мирен страж - 2014 г." на учебен полигон „Ново село". Той заяви, че до този момент са сертифицирани 4 батальони бойни групи, оперативно съвместими с армиите на страните-членки на НАТО. „До края на годината предстои сертификацията на още една бойна група, с което Сухопътните войски изпълняват поетите ангажименти", подчерта генерал-лейтенант Василев. Днес се проведе финалният етап от подготовката и процеса на националното сертифициране на 4-та батальонна бойна група, която е последната от състава на 61-ва механизирана бригада. В нейния състав са включени военнослужещи от 3-ти механизиран батальон от бригадата и придадените му формирования. Батальонната бойна група демонстрира способности при водене на отбранителни бойни действия, извършване на маньовър и провеждане на контраатака. Военнослужещите изпълниха задача за унищожаване на противник в тила на контраатакуващите формирования. Екипажи на щурмовия самолет Су-25 изпълниха задачи за непосредствена авиационна поддръжка - визуално въздушно разузнаване и нанасяне на удари по цели, разкрити по време на разузнавателните мисии

45-годишна жена преби медицинска сестра

/КРОСС/45-годишна жена преби медицинска сестра в Пазарджишката болница. Инцидентът е станал вчера по време на дежурството на медицинската сестра в Инфекциозното отделение. Извършителката е придружителка на 74-годишната си майка, която е настанена в отделението след тежък инсулт. Пациентката е обездвижена и това наложи възрастната жена да бъде настанена с придружител, обясни за Дарик, директорът на областната болница д-р Васил Вълчев. Той допълни, че началникът на отделението е отправил устно предупреждение за арогантното поведение на придружителката спрямо екипа. Въпреки това жената е нападнала 64-годишната медицинска сестра и й е нанесла рани в областта на лицето с нокти и й е причинила охлузвания по цялото тяло. По време на инцидента е повикана охраната на болницата, след това на място пристигнала и полиция.Нападнатата сестра е освидетелствана от съдебен лекар. Д-р Вълчев коментира, че случващото е недопустимо и трябва да бъдат предприети Законови промени в най-скоро време , които да ограничат до минимум посегателствата над лекари. 45-годишната нападателка от Ракитово е задържана в ареста. По случая е образувано бързо досъдебно производство.  

Топлофикациите пропищяха от енергийния регулатор

Топлофикациите пропищяха от енергийния регулатор

Увеличението на цената на парното е пагубно за топлофикационните дружества. Това заяви на пресконференция изпълнителният директор на "Топлофикация-Русе" Георги Недев, цитиран от БГНЕС.

Компанията е предложила на ДКЕВР за следващия период цената от 72.65 лв./ Мвтч, каквото е предложението и за досегашния ценови период. От дирекциите в ДКЕВР, които разглеждат предложенията, са предложили 77.14 лв./ Мвтч, което е и най-високата цена за топлоенергия за Русе за последните няколко години.

В същото време цената за комбинирана електроенергия, предложена от дружеството е занижена от 159.22 лв./ Мвтч на 111.26 лв./ Мвтч. "Всички топлофикационни дружества заявихме, че увеличението на цената на топлоенергията за битови и стопански абонати, ако се стигне до това, не бива да бъде повече от 4-6 %. От комисията искат 10 %", заяви Недев.

Изпълнителният директор на "Топлофикация-Русе" е силно притеснен от информацията, публикувана в официалната страница на ДКЕВР. Там като предлагана цена от страна на русенското дружество, е посочена 105.81 лв./ Мвтч. Така излиза, че фирмата е планирала да вдигне цената с 64%, което е невъзможно.

Недев обясни, че по неизвестни причини ДКЕВР са публикували цената, формирана по техните разчети, която обаче "Топлофикация-Русе" не приема, защото иска да поддържа социална цена за своите абонати. Въпреки писмото, написано до комисията още вчера, грешката така и не е поправена.

"Шоково увеличение на цените на топлинната енергия не може да се възприема от нашите потребители и че ако това стане , всички топлофикационни дружества в страната ще регистрират отлив на клиенти. Оттам съвсем естествено нашето производство трябва да бъде свито, съответно и производството на електроенергия трябва да се намали , тъй като тя е в пряка функция от производството на топлинната енергия и планираните приходи няма да успеят да обезпечат финансова стабилност на дружествата, което ще доведе до отрицателни резултати", коментира още Георги Недев.

За да се компенсират загубите, дружествата трябва да търсят алтернативни източници на енергия, тъй като потребителите не могат да плащат високи цени.

"Топлофикация-Русе" вече търси алтернативи – производство на топлоенергия от биомаса. Правят се експерименти с люспи от слънчоглед, като до края на годината трябва да бъде изградена и инсталация.

Целта е 20 % от въглищата да се заменят с биомаса, още повече, че цената на биомасата в момента е два пъти по-евтина от въглищата.

Португалия се отказа от последния транш от спасителната помощ

Правителството не желае да "открива" нови преговори с кредиторите за алтернативни на отменените миналата седмица от Конституционния съд мерки за икономии


Фондация иска доживотен затвор за шофьор, убил човек на пешеходна пътека


Доживотен затвор за шофьор, прегазил човек на пешеходна пътека, поискаха от Фондация ''Искам бебе''. Пред съдебната палата в Пловдив, където днес беше гледана мярката за неотклонение на водача, убил 4-годишния Паоло в Стара Загора, Вера Вулджева от организацията допълни, че настояват още завинаги да се отнема книжката на шофьор, който е употребил алкохол, а колата му да се конфискува.

Според нея ако водачите не спират на пешеходна пътека, също трябва да има строги санкции. Освен тях...

Избраха игумен на Бачковския манастир

/КРОСС/ Архимандрит Симон ще бъде назначен за игумен на Бачковския манастир. Решението бе взето от Светият Синод на Българската православна църква.Симон пое временно ръководството на манастира след отстраняването на Агатонийския епископ Борис в началото на годината. Духовникът бе лишен от правото да служи заради скандалното си поведение.От Синода смятат, че през времето, в което е ръководил Светата обител, новият игумен се е доказал като грижовен стопанин и добър духовен водач. Въдворяването на архимандрит Симон за Бачковски игумен ще извърши Русенският митрополит Наум на 22 юни.

Заловиха момичета, чупели пейки в „Хисарлъка”

Две малолетни момичета, които са увреждали обществено имущество, чупейки пейки в местността „Хисарлъка", са заловени след сигнал от граждани, съобщиха от пресцентъра на община Кюстендил.

Децата са на 10 и 11 години и са предадени на детска педагогическа стая. Общинската администрация в Кюстендил изразява благодарността си за подадения сигнал и о Две малолетни момичета, които са увреждали обществено имущество, чупейки пейки в местността „Хисарлъка", са заловени след сигнал от граждани, съобщиха от пресцентъра на община Кюстендил. Децата са на 10 и 11 години и са предадени на детска педагогическа стая. Общинската администрация в Кюстендил изразява благодарността си за подадения сигнал и о

Градското изкуство на Варна изчезна зад комерса

Скулптори, облагородяващи градската среда в центъра на Варна, са заобиколени от сергии и рекламни пана

Жана Бергендорф представя дебютния си сингъл

Днес е радио и телевизионната премиера на "Самурай", дебютният сингъл на победителката от втория сезон на "X Фактор" – Жана Бергендорф

ЕК с кампания срещу сексуалното насилие по време на световното

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу обяви началото на нова кампания, която цели да повиши осведомеността по отношение на сексуалната експлоатация на малолетни и непълнолетни в Бразилия по време на световното първенство по футбол. Кампанията "Не поглеждай встрани" е подкрепена от известни бразилски футболисти като Кака и Жуниньо Пернамбукано и е насочена към бразилци и чужденци, посещаващи световното първенство. Тя цели да повиши осведомеността, че сексуалната експлоатация е престъпление. Проектът се състои в организиране на семинари за обучение на управленски кадри в публичния сектор и обсъждания по темата във всеки град, домакин на футболни мачове по време на първенството, както и в увеличаване на подкрепата за борбата срещу сексуалната експлоатация и в осведомяване на жертвите за техните права. "Бразилия постигна невероятен напредък в развитието си, като за период от 10 години близо 40 милиона души бяха подпомогнати, за да излязат от състоянието на бедност. Въпреки това някои слоеве на обществото все още не се ползват от правата на човека, които ние приемаме за даденост. За да промени това положение, Европейският съюз работи в 12 града, домакини на футболни мачове по време на световното първенство, по ключови проекти, свързани например с предоставяне на подкрепа за защита на правата на младите хора във фавелите на Рио, с овластяване на общностите на коренното население в Куяба, или със закрилата на най-бедните работници в Сао Пауло", заяви еврокомисарят по развитието Андрис Пиебалгс.

Миков: Орешарски не е спрял „Южен поток“

Премиерът Пламен Орешарски не е имал предвид, че спира проекта „Южен поток“, но е бил тълкуван погрешно, каза пред БНР председателят на парламента Михаил Миков. Според Миков премиерът е имал предвид, че в най-скоро време в страната ще пристигнат представители на ЕК, които да се запознаят подробно с проекта. Миков счита, че министър-председателят няма правомощията да спре този проект, защото „Южен поток“ е частна компания. „Южен поток“ е съвместно дружество по 50% на база на едно споразумение от 2010 г. между БЕХ и „Газпром“. Ако то работи в рамките на закона, то си върши работата, другото е политическо говорено. Не виждам как в правова държава може да бъде спряно просто с едно изявление“, подчерта Михаил Миков. Според председателя на парламента Пламен Орешарски съвсем не е искал да каже, че замразява строежа на тръбата. „Аз мисля, че погрешно беше разчетено посланието на министър-председателя. Посланието на министър-председателя беше, че тези дни идват представители на ЕК и те ще се запознаят много подробно с тези послания, които показват в писмото си, а аз не виждам съмнения за нарушения“, изтъкна социалистът. Миков подчерта, че икономиката трябва да се определя от кредитите, лихвите и сключените договори и ако страната не се съобрази, ще търпи санкции.

Миков: ГЕРБ може да състави правителство в този парламент

ГЕРБ може да се опита да състави правителство в рамките на мандата на този парламент, заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков. Според него към подобни заключения навеждало изказването на бившия премиер Бойко Борисов, че ще бави мандата за формиране на кабинет, връчен му от президента, възможно най-дълго.

Общинското „Училищно и столово хранене“ поема храненето в детските градини във Варна

Общинското дружество „Ученическо и столово хранене“ ще поеме храненето на малчуганите в детските градини. Това стана ясно на днешното 32-ро заседание на местния парламент. Общинските съветници гласуваха да се възложи на кмета да сключи договор с дружеството за обслужване на детските заведения, който да влезе в сила от първи юли, предаде репортер на Moreto.

Слънчеви изригвания от последните дни могат да нарушат комуникациите

Три големи слънчеви изригвания в последните два дни са изпуснали огромен облак частици от слънцето, които могат да извадят от строя сателитните и комуникационните системи на Земята, съобщава британският "Дейли мейл".
Отделяне на коронална маса може да удари нашата планета утре и да повреди сателитите, изваждайки комуникациите от строя. Три големи слънчеви изригвания в последните два дни са изпуснали огромен облак частици от слънцето, които могат да извадят от строя сателитните и комуникационните системи на Земята, съобщава британският "Дейли мейл". Отделяне на коронална маса може да удари нашата планета утре и да повреди сателитите, изваждайки комуникациите от строя.

ЕП потвърди подкрепата си за Юнкер

Срещу кандидатурата на бившия премиер на Люксембург се обявяват някои европейски лидери, най-вече британският премиер Дейвид Камерън

Три големи слънчеви изригвания през последните два дни, могат да нарушат комуникациите

Три големи слънчеви изригвания в последните два дни са изпуснали огромен облак частици от слънцето, които могат да извадят от строя сателитните и комуникационните системи на Земята, съобщава британският Три големи слънчеви изригвания в последните два дни са изпуснали огромен облак частици от слънцето, които могат да извадят от строя сателитните и комуникационните системи на Земята, съобщава британският "Дейли мейл". Отделяне на коронална маса може да удари нашата планета утре и да повреди сателитите, изваждайки комуникациите от строя.

Без Реформаторите и Бареков на КСНС при президента

/КРОСС/ С "отворена" декларация за националните приоритети и цели се очаква да приключи Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС), който ще бъде проведен във вторник, научи News.bg от свои източници.Документът ще бъде отворен за подписване и припознаване от политическите сили, които няма да участват на заседанието на съвета.Припомняме, по закон на КСНС присъства президентът, който оглавява заседанието, премиерът, председателят на парламента, министрите на външните и вътрешните работи, на финансите, началникът на отбраната и ДАНС, както и лидерите на всички парламентарни групи.Предвид резултатите от евроизборите от Реформаторския блок и България без цензура заявиха желание също да участват в политическите консултации при президента.Според източниците на News.bg обаче на този етап и двете политически сили няма да присъстват на заседанието.Възможността за това двете формации да имат представители минава през решение, гласувано от самия КСНС при положение, че някой от титулярните членове предложи те да бъдат поканени.Припомняме, на заседанието във вторник се очаква да се разисква пътят за излизане от настоящата политическа криза, точният момент за оставката на кабинета и датата на предсрочните избори.Освен тези точки президентът Плевнелиев ще потърси и обединение около няколко национални приоритета в здравеопазването, пенсионната реформа, енергетиката и съдбата на газопровода "Южен поток".

Мерджанов: Ще направим всичко възможно, за да отхвърлим ветото върху закона за МВР

/КРОСС/ "Ветото на президента върху закона за МВР показва, че той се заяжда с партиите, които подкрепят правителството. Той се съобразява само с аргументите на опозиционните представители. Ще направим всичко необходимо и възможно, за да отхвърлим ветото, защото сме убедени в работата, която сме свършили, и в смислените аргументи, които очертават едни нов профил на ангажиментите и статута на българския полицай." Това каза за предаването „12+3" по „Хоризонт" председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС Атанас Мерджанов. "Никъде в конституцията не е записано, че президентът назначава висшата професионална фигура в МВР, още повече в едно девоенизирано министерство. Това са стари конюнктурни представи и стереотипи, които не знам защо служат като аргумент на държавния глава в момента", каза още той. Според Мерджанов, ветото е наложено по технически и несъществени съображения, а средства за по-доброто социално осигуряване на полиците са осигурени.  

Моника Йосифова: Лъжа е, че съм разпитвана от СДВР и следствието за Хохегер

Не отговарят на истината твърденията, тиражирани в последните два дни в някои медии, че съм разпитвана по казуса Хохегер, коментира пред OFFNews Моника Йосифова. Тя е категорична, че до момента не е разпитвана нито по този, нито по какъвто и да било друг повод нито от СДВР, нито от следствените органи. През 2013 година подадох лично сигнал до прокуратурата с искане за проверка има ли извършено от мен престъпление по казуса "Хохегер" с цел да изчистя името си от тиражираните по политически причини спекулации и лъжи за мен и дейността на моята компания. Към моя сигнал по-късно е присъединен и сигнал срещу мен, подаден от депутати от ПП ГЕРБ като двата сигнала са обединени в прокурорска преписка, каза още Моника Йосифова. Проверката по подадения от нея сигнал, както и по сигнала на ПП Герб, е приключена от прокуратурата с отказ за образуване на досъдебно производство и със заключение, че „…в конкретния случай – предмет на настоящата преписка не са налице елементи от състава на престъплението по чл. 282 и 220 от НК…“. За приключването на случая Йосифова е уведомена с писмо от Софийска градска прокуратура на 13 февруари 2014 година. Съпругата на лидера на БСП Сергей Станишев призова медиите да направят справка във въпросните институции, за да се уверят в нейните думи. До редакцията на OFFNews тя изпрати писмото, с което Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство срещу нея, което публикуваме:

Кои са петте държави с най-голям брой милиардери?

Русия е на пето място в света по брой на доларови милиардери, предаде електронното издание „Lenta.ru”. В страната живеят общо 108 души, които имат...

Стартира най-скъпото световно първенство

Мондиалът в Бразилия тази година се смята за най-скъпото световно първенство до сега. Организаторите на шампионата по футбол са изхарчили баснословна...

Момиченца чупят пейки в „Хисарлъка”, предават ги на детската педагогическа стая

Две малолетни момичета, които са увреждали обществено имущество, чупейки пейки в местността „Хисарлъка Две малолетни момичета, които са увреждали обществено имущество, чупейки пейки в местността „Хисарлъка", са заловени след сигнал от граждани, съобщиха от пресцентъра на община Кюстендил. Децата са на 10 и 11 години и са предадени на детска педагогическа стая. Общинската администрация в Кюстендил изразява благодарността си за подадения сигнал и о

Министрите отговарят пред "Труд": Какво свършихте и какво не успяхте да направите?

Вицепремиерът Даниела Бобева:
Трябва да се радвате. Рядко, веднъж в живота на журналиста се случва да живее в такова време. Всяко едно правителство трябва да работи така, сякаш всяко едно заседание да му е като за последно. Съжалявам, че не успяхме да се справим с държавните предприятия. Икономиката се развива нормално и има растеж. Вицепремиерът Даниела Бобева: Трябва да се радвате. Рядко, веднъж в живота на журналиста се случва да живее в такова време. Всяко едно правителство трябва да работи така, сякаш всяко едно заседание да му е като за последно. Съжалявам, че не успяхме да се справим с държавните предприятия. Икономиката се развива нормално и има растеж.

С изпити по журналистика и химия продължава кандидатстудентската изпитна сесия на СУ

София /КРОСС/ На 14 юни (събота) 2014 г. с изпити по журналистика (писмен) и химия продължава втората кандидатстудентска сесия за учебната 2014/2015 г. на Софийския университет „Св. Климент Охридски".Писменият изпит по журналистика, който започва в 9 часа, има за цел да оцени способността на кандидат-студентите да създават цялостен и завършен писмен текст по зададена тема. Работата може да бъде написана в свободно избрана от автора прозаична форма и достатъчен за пълноценното разгръщане на замисъла обем. Темите за писмения изпит са от съвременния обществен, политически, икономически и културен живот, отразен в българския периодичен печат, радиото, телевизията, интернет. Изпитната комисия формулира темите непосредствено преди изпита. Изпитът започва с изтеглянето на една тема от кандидат-студент, като контролно се отварят поне още две теми. Писменият изпит продължава четири астрономически часа.Изпитът по химия, който започва в 14 часа, е писмен и е с времетраене четири астрономически часа. Той се състои от две части: Първата част е от 20 тестови задачи, включващи въпроси по неорганична и органична химия, с изборен отговор (един от пет); На всеки въпрос трябва да се отбележи само едно вярно решение. Въпроси с повече от един отбелязан отговор се приемат за невалидни. Всяка вярно решена тестова задача носи 2 точки. Максималният брой точки за теста е 40. Попълването на теста приключва един час след началото на изпита

Онлайн анкета за реформите в образованието

/КРОСС/Онлайн анкета за реформите на българското образование беше пусната в официалния сайт на Министерството на образованието и науката. Всеки, който желае, може да се включи в общественото допитване и да изрази своето становище по важните ключови моменти в образователната система. Допитването включва 20 въпроса. Половината от тях касаят мнението на анкетирания по горещи за образованието теми, а останалите дават представа за социалния профил на участника в анкетата. От МОН ни питат каква да е продължителността на обучението за придобиване на основно и средно образование, как да се оценяват учениците от началните класове и дали е необходимо национално външно оценяване след четвърти клас. Все още е актуален и въпросът дали малките ученици да учат по един общ учебник. Важно е съдържанието на учебника, а не кой ще го издава, каза днес пред журналисти министърът на образованието и науката Анелия Клисарова по повод на предложението й да има само по един учебник за всеки предмет. Тя отбеляза, че Министерството на образованието и науката (МОН) няма намерение да изземе конкуренцията и функциите на издателствата. В същото време министърът коментира, че е необходим един базов учебник, който трябва да гарантира качествено образование и това ниво на знание, което трябва да има всяко българско дете независимо в кой регион се намира

НАП напомня: След гимназията абитуриентите плащат сами здравните си вноски

НАП напомня: След гимназията абитуриентите плащат сами здравните си вноски

Абитуриентите трябва да подадат декларация образец 7 за това, че ще осигуряват за здраве сами след завършване на училище, напомня Националната агенция за приходите (НАП).

Това е необходимо, тъй като в общия случай учениците завършват средното си образование до края на юни на текущата година, а биха започнали следването си във висше училище през септември или октомври. За периода от завършването на средно образование до записването им като студенти те не са осигурени за сметка на бюджета, защото не попадат в нито една от двете категории – студенти или ученици. За този период бъдещите студенти освен че трябва да внесат здравноосигурителните си вноски, трябва предварително да подадат и осигурителна декларация образец 7.

Тази декларация се подава в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване от всеки, който не е осигурен на друго основание. Тоест ако учениците от 1 юли са в това качество и трябва сами да внасят здравноосигурителни вноски, то те трябва до 25 август да подадат в НАП по постоянен адрес декларация образец 7.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват ако не са внесени повече от три месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски.

Абитуриентите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП. Справка за здравния статус се извършва и автоматично с въвеждане на ЕГН на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. С електронния калкулатор на сайта на НАП може да се изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях от 2000 г. досега.

Повече информация за възможностите за проверка на здравноосигурителния статус, възстановяване на здравни права, както и друга информация, завършващите средно образование могат да получат на телефон 0700 18 700.

НАП се среща с фирми, дължащи над 100 000 лв.

Директорите на териториалните дирекции на НАП в цялата страна се срещат лично с над 300 фирми, които имат задължения към бюджета за над 100 000 лв. (200 000 лв. за тези от столичната дирекция). На срещите се обсъждат възможностите за обезпечаване на дълговете, включително плащане на части по индивидуални погасителни планове.

Вътрешната комисия в НС преодоля ветото на Закона за МВР

Парламентарната вътрешна комисия отхвърли президентското вето на новия закон за МВР. 11 от депутатите-членове на комисията, гласуваха против ветото, а само 8 го подкрепиха, информира БТА. Министърът ...

Найджъл де Йонг: Ван Гаал е страхотен треньор и е гладен за успехи

Халфът Найджъл де Йонг е убеден, че Луис ван Гаал е най-добрият възможен избор за треньор на Холандия в момента. За дефанзивния халф не е било изненада, че именно Ван Галл е заменил Берт ван Марвийк с...

В Ботев разделени между "селесао" и "Ла Фурия"

Започващото днес Световно първенство по футбол е една от основните теми в лагера на Ботев в австрийското градче Фьозендорф. Мондиалът в Бразилия очаквано ще бъде най-предпочитаният начин за разнообраз...

Сеп Блатер беше сравнен с Дон Корлеоне от бившия шеф на английския футбол


ФИФА действа като мафиотско семейство, а Сеп Блатер е Кръстника, обяви бившият шеф на английския футбол Дейвид Трисман.

С явното намерение да ядоса президента на ФИФА, Трисман обяви в горната камара на британския парламент, че ФИФА е корумпирана и всякакви собствени разследвания всъщност целят да прикрият следите.

"Страхувам се, че ФИФА се държи като мафиотска фамилия. Тя има дългогодишна традиция на подкупи и корупция", заяви Трисман. 

Трисман, който за кратко...

ВСС отряза Калина Чапкънова за шеф на Апелативна прокуратура-Бургас

/КРОСС/ Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли кандидатурата на Калина Чапкънова за шеф на Апелативна прокуратура-Бургас.Днес Чапкънова бе изслушана от съдебните кадровици, които нямаха забележки към концепцията й, но обвинителката на атентатора от летище "Бургас", така и не събра необходимите 13 гласа, които да я възкачат на ключовия пост в държавното обвинение.Един от малцината взели становище по номинацията й бе Румен Боев, член на ВСС от прокурорската квота. Той изказа мнение, че Чапкънова има отлична подготовка, концепцията й е отлична и тя е достоен кандидат за нов апелативен прокурор на Бургас. Чапкънова бе подкрепена от 8 от членовете на ВСС, 2 бяха „против", 6 „въздържали се".По закон за избор на административен ръководител се искат минимум 13 „за". Днес на заседанието на съвета присъстваха едва 16 от членовете му, част от останалите са в командировки.Така ВСС трябва да обяви нов конкурс за апелативен прокурор на Бургас.Всъщност преди подаване на оставката от кабинета "Орешарски" изглежда тотално стопира кадровите си назначения. Освен бламираният избор на Чъпкънова за Апелативна прокуратура-Бургас кадровиците не успяха да изберат и председател на Апелативния съд във Велико Търново.Припомняме, че Калина Чапкънова изненадващо подаде документи за нов апелативен прокурор на Бургас в последния възможен срок - 28 март

Архимандрит Симон ще ръководи Бачковския манастир

Архимандрит Симон ще бъде назначен за игумен на Бачковския манастир.

Мерджанов: Ще направим всичко възможно, за да отхвърлим ветото на президента

"Ветото на президента върху закона за МВР показва, че той се заяжда с партиите, които подкрепят правителството. Той се съобразява само с аргументите на опозиционните представители. Ще направим всичко необходимо и възможно, за да отхвърлим ветото, защото сме убедени в работата, която сме свършили, и в смислените аргументи, "Ветото на президента върху закона за МВР показва, че той се заяжда с партиите, които подкрепят правителството. Той се съобразява само с аргументите на опозиционните представители. Ще направим всичко необходимо и възможно, за да отхвърлим ветото, защото сме убедени в работата, която сме свършили, и в смислените аргументи,

Папата пожела шампионат в духа на истинско братство

Папата пожела успех на световното. В своя профил в туитър Франциск поздрави всички фенове и организаторите, като изрази надежда първенството да се състои в духа на истинско братство.
Папата има 12 милиона последователи в социалната мрежа, а съобщенията се публикуват на 8 езика. Самият той е голям футболен фен, а любимият му отбор е Папата пожела успех на световното. В своя профил в туитър Франциск поздрави всички фенове и организаторите, като изрази надежда първенството да се състои в духа на истинско братство. Папата има 12 милиона последователи в социалната мрежа, а съобщенията се публикуват на 8 езика. Самият той е голям футболен фен, а любимият му отбор е "Сан Лоренсо".

Мерджанов: Ветото на президента върху закона за МВР показва, че се заяжда

"Ветото на президента върху закона за МВР показва, че той се заяжда с партиите, които подкрепят правителството. Той се съобразява само с аргументите на опозиционните представители. Ще направим всичко необходимо и възможно, за да отхвърлим ветото, защото сме убедени в работата, която сме свършили, и в смислените аргументи,

За рухването на сигурността в иракския град Мосул не е отговорен само Малики

Коравият министър-председател на Ирак Нури ал Малики носи голяма отговорност за рухването на сигурността в Мосул и околните райони, където ислямисти предприеха масирано военно настъпление тази седмица. Но други също трябва да понесат своя дял от вината, включително правителството на Обама, което изглежда, че отново е заспало на волана.   Враждебното отношение на предвожданото от мюсюлмани шиити правителство на Малики към сунитското малцинство в централната и източната част на Ирак лежи в основата настоящата криза. Сунити в провинция Анбар, която включва засегнатите от бойни действия градове Фалуджа и Рамади, отдавна се оплакват, че правителството в Багдад пренебрегва техните интереси и тревоги.   След увеличаването на междуобщностното насилие, което набра сила през 2013 г., когато по данни на ООН са загинали 8800 души, Малики разпореди военно настъпление в Анбар на 23 декември (използвайки подразделения от шиитския юг). Той заяви, че всички, които подкрепят сунитското протестно движение, на практика са част от Ал Каида.   Министър-председателят очевидно се надяваше да укрепи властта си преди общите избори през април. Но безкомпромисната му тактика само послужи за обединяване на по-умерените племенни водачи, които се прочуха с подкрепата си за увеличаването на американското военно присъствие в Анбар през 2007 г., с твърдолинейните ислямисти.   "Повечето племена отправиха призиви за вземане на оръжие и поискаха да бъдат изтеглени всички федерални въоръжени сили от провинцията. Скоро последваха ожесточени боеве, армията изтегли персонала си от всички градове, а конвои от тежко въоръжени бойци на ИДИЛ (Ислямска държава в Ирак и Леванта) се стекоха в Рамади и Фалуджа", каза анализаторът от института "Брукингс" Чарлз Листър.   Въпреки че фактически загуби контрол върху Анбар, а после загуби гласове на изборите, Малики се опитва през последните седмици да изгради коалиционно правителство, което да го задържи на власт за трети пореден мандат. През това време ИДИЛ разширява и засилва позициите си в съседната провинция Ниневия, чиято столица е Мосул.   И така, превземането на града и околните населени места от ИДИЛ беше внезапно, но едва ли е изненада, смятат регионални анализатори. Ситуацията се придвижваше към този развой от месеци.   Въпреки твърденията на Малики ИДИЛ е отделна и до известна степен съперническа на Ал Каида групировка, която се бие със свързани с нея организации в Сирия.   "ИДИЛ измества Ал Каида като най-силната и ефективна екстремистка джихадистка групировка в света. Сега тя контролира или може да действа безнаказано на голяма територия в Западен Ирак и Източна Сирия, което я прави най-успешното джихадистко движение във военно отношение досега", каза опитният коментатор Патрик Кокбърн.   Предизвикващата разделение политика на Малики значително допринася за този изход. След като избухна сунитското въстание в Сирия през 2011 г., "мирните демонстрации (на сунити в Ирак) в края на 2012 г. почти не постигнаха отстъпки, а доминираното от шиити иракско правителство беше убедено, че протестиращите искат не реформа, а революция, която да върне тяхната общност на власт. Шестте милиона сунити в Ирак се отчуждиха още повече и станаха по-благосклонни към въоръжените действия на ИДИЛ", заяви Кокбърн.   Хаотичното бягство на иракските сили за сигурност, след като бунтовниците обкръжиха центъра на Мосул, поражда разбираеми опасения за контрола на правителството върху други части на страната. Предвижданията на противници на предвожданото от Америка нахлуване в Ирак през 2003 г., че Ирак може в крайна сметка да се разцепи на три части, обхващащи съответно шиитските, сунитските и кюрдските райони, сега изглеждат по-възможни за осъществяване от когато и да било.   Това не е първият път, при който сигурността в Мосул се срива. По време на окупацията, последвала свалянето от власт на Саддам Хюсеин, армията на САЩ определи града като последната крепост на Ал Каида и сборен пункт за чуждестранни бойци, идващи да водят джихад срещу западните сили.   През 2004 г. хиляди полицаи избягаха от своите позиции, вместо да се бият със сунитските бунтовници, оставяйки американските и кюрдските сили да се сражават, за да задържат контрола върху града.   Но това последно рухване има отрицателно отражение върху правителството на Обама, което подписа с Малики редица договорености по сигурността, включително стратегическо рамково споразумение, след като войските на САЩ окончателно си тръгнаха през 2011 г. Идеята беше Вашингтон да помогне на Багдад да изгради ефективна, добре обучена национална армия (което тревожно напомняше на ситуацията в Афганистан).   Оттогава обаче САЩ се занимават в превръщането на богатия на петрол Ирак в доходоносен пазар за американските оръжейни продажби, като същевременно не правят нищо особено на практика по въпроса с надигащата се ислямистка заплаха. Тези модерни оръжия бяха предназначени да подсилят правителствените войски. Сега някои от тях може скоро да попаднат в ръцете на ислямистите.   "Нашите доставки включваха снабдяване на иракските служби за сигурност с 300 ракети "Хелфайър", милиони единици боеприпаси за леки оръжия, хиляди единици танкови боеприпаси, изстрелвани от хеликоптери ракети, картечници, гранати, снайперистки пушки, автомати "М-16" и "М-14", каза тази седмица Белият дом. През януари Конгресът даде зелена светлина за продажбата на 24 бойни хеликоптера "Апачи" на стойност 6.2 милиарда долара.   Сега тази политика на САЩ за въоръжаване на местните сили изглежда най-малкото опасно неуместна. Отправеното наскоро предложение от Иран, който е съюзник на иракското правителство в регионалното противопоставяне между шиити и сунити, да помогне на Малики в борбата с екстремизма изтъкна до каква степен външни сили се възползват от разрастващия се вакуум по сигурността в Ирак и Сирия. Намесата на Техеран е унизителна за Вашингтон, който водеше боеве в продължение на осем години (поне на теория), за да създаде в Ирак единна, прозападна демокрация въпреки подривното вмешателство на Иран.   Но Обама дава ясно да се разбере, както показа неотдавнашната му реч в "Уест Пойнт", че е против изпращането на войски обратно в бойни зони в Близкия изток или въобще където и да е другаде - позиция, която въодушевено се приветства в Техеран. Подразбиращото се послание от Вашингтон към нещастния Малики, както и към прозападните сирийски опозиционни групи, е, че когато ножът опре до кокала, както стана тази седмица, трябва да разчитате на себе си.   По БТА.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване