Шофьор помете баба и внуче на пешеходна пътека в Сливен

Баба и внуче са били пометени на пешеходна пътека в Сливен, съобщи за Фокус говорителят на ОД на МВР Първолета Мандинска.
Инцидентът е станал около 18.00 часа на бул. "Стефан Стамболов" край един от големите хипермаркети в града. Жената е на 75 - години и е на станена в областната болница на Сливен с тежки контузии и опасност за живота. Баба и внуче са били пометени на пешеходна пътека в Сливен, съобщи за Фокус говорителят на ОД на МВР Първолета Мандинска. Инцидентът е станал около 18.00 часа на бул. "Стефан Стамболов" край един от големите хипермаркети в града. Жената е на 75 - години и е на станена в областната болница на Сливен с тежки контузии и опасност за живота.

94 млн. лв. са финансовите корекции по ОП "Околна среда"

 На бенефициентите по оперативна програма "Околна среда" за периода 2007-2013 г. общо наложените финансови корекции са 94 млн. лева.

Това съобщи пред журналисти министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, която от 1 юли ще бъде евродепутат.

Разтресохме целия Управляващ орган, променихме структурата му, системите за управление и контрол, всички наръчници, по които органът работи, чек листовете за проверка, направихме верификация на 239 договора, наложихме корекции за 94 млн. лева, направихме нови чек листове и се ангажирахме да направим допълнителна верификация на всички плащания от 2014 г. по тях, каза Михайлова.

По думите й всичко това е изпратено като информация до Европейската комисия, заедно с одитния доклад на агенция "Одит на средствата от ЕС".

Очакваме отговор от ЕК, ще имаме срещи на всякакво ниво, за да ускорим процеса на възстановяване на плащанията, заяви екоминистърът

В отговор на въпрос тя посочи, че 17 бенефициенти по ОПОС съдят МОСВ за наложените финансови корекции. МОСВ очаква до края на месеца да бъдат възстановени плащанията от националния бюджет за изпълнение на проекти по ОПОС.

За заплащане на извършени по тях дейности са поискани 146 млн. лева, информира Михайлова.

По повод коментарите на ЕК по новото споразумение за партньорство с България и предварително условие за сектор "Води" в ОПОС, Искра Михайлова каза "Да се говори, че в ОПОС няма да се изпълняват проекти до 2016 г., е меко казано спекулативно".

По думите й предварителното условие в споразумението няма да попречи до 2016 г. да бъдат изпълнявани проекти по другите приоритетни оси на новата ОПОС.

Според нея преговорите, които се водят с ЕК, основани на мастер плановете, ВиК стратегията и подходът за интегрирани проекти, намират много добро разбиране в Брюксел.

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и Искра Михайлова се изказаха по коментар от споразумението, свързан с дейностите за укрепване на свлачищата.

Според Терзиева в новата оперативна програма "Регионално развитие" няма достатъчно средства за тази дейност.

Михайлова отбеляза, че е склонна да приеме забележката на ЕК, че в ОПОС има приоритетна ос за превенция на риска от климатични промени, но дейността е присъща за МРР. Това е въпрос на преговори, мисля, че ще намерим пресечна точка с колегите от ЕК, заяви Михайлова.

Гражданското общество на Радомир се надига на протест в защита на парк "Бучалото"

Протест в защита на занемарения парк "Бучалото" в град Радомир се организира тази неделя, научи ZaPernik.com.

Инициатор на събитието е активният радомирец Ангел Игнатов. "Нека покажем с действия не само на думи колко сме съпричастни със случващото се !!!", призовава той в социалната мрежа Фейсбук.

Радомирецът е създал Фейсбук събитие за предстоящия протест, което е именувал ""Радомирци в защита на парк "Бучалото"....

Продължава

Американският крайцер Vella Gulf напусна Черно море

/КРОСС/ Ракетният крайцер на американските военноморски сили Vella Gulf напусна водите на Черно море. Американските военни посочват, че мисията на плавателния съд в Черно море, се е свеждала до взаимодействие със съюзниците от НАТО и партньорите на ЕС. По време на пребиваването си в акваторията на Черно море крайцерът посети българското пристанище Варна и румънското Констанца. С българските си колеги американците дори са имали време да поиграят футбол.По време на престоя си в Констанца на борда на крайцера бе и американският министър на отбраната Чък Хейгъл.

Проституцията и наркопазарът влизат в БВП

Оценки за така наречените скрити дейности като проституцията, разпространението на наркотици и контрабандата ще влизат в данните за размера на Брутния вътрешен продукт на страната. Това съобщи зам.-председателят на Националния статистически институт Диана Янчева.

До есента имаме споразумение за партньорство с ЕК

 Очаквам в началото на есента да имаме одобрено споразумение за партньорство с Европейската комисия, за да може своевременно да имаме и одобрени оперативни програми.

Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в рамките на заседание на парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

В рамките на комисията министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева от своя страна коментира временно спрените плащания по две от приоритетните оси на оперативна програма "Регионално развитие".

"Усилията ни са насочени към максимално възстановяване на плащанията, така че да не се ощетяват нито бенефициентите, нито бизнеса", посочи тя и добави, че е насрочила среща в Брюксел за обсъждане на проблема.

За преодоляване на проблема до момента Терзиева е поискала от бенефициентите допълнителни разяснения по посочените казуси, възложила е анализ на предварителните констатации на европейските одитори, както и задълбочен анализ на необходимостта от промяна на процедурите за контрол на обществените поръчки на проектите, финансирани по ОПРР.

"Позицията на нашите експерти е, че констатираните грешки не са системни, а от изолиран характер, на този етап експертите ме уверяват, че системите ни за контрол са добри и стабилни, но винаги се допускат грешки, важно е да не са системни", коментира още тя.

Във вторник стана ясно, че Европейската комисия има редица забележки по проекта за Споразумение за партньорство с България за периода 2014-2020 г. Документът е изключително важен, тъй като определя как ще се харчат парите от еврофондовете в следващите няколко години. Преговорите по споразумението, които започнаха преди две години, продължават. ЕК не отправя коментарите си за първи път.

Голяма част от тях са свързани с липса на реформи в ключови сфери и с липсата на надеждни данни и финансова обосновка за инвестициите на европейски средства. Засяга се липсата на реформи в съдебната система, образованието и здравеопазването. Сериозни критики са отправени по отношение на обществените поръчки, интеграцията на ромите, ВИК-сектора. ЕК отбелязва и нуждата от изработване на стратегия за науката.

Шофьор помете баба и внуче на пешеходна пътека в Сливен (обновена)

Баба и внуче са били пометени на пешеходна пътека в Сливен, съобщи за Фокус говорителят на ОД на МВР Първолета Мандинска.
Инцидентът е станал около 18.00 часа на бул. Баба и внуче са били пометени на пешеходна пътека в Сливен, съобщи за Фокус говорителят на ОД на МВР Първолета Мандинска. Инцидентът е станал около 18.00 часа на бул. "Стефан Стамболов" край един от големите хипермаркети в града. Жената е на 75 - години и е на станена в областната болница на Сливен с тежки контузии и опасност за живота.

Владимир Путин и Петро Порошенко са обсъдили ситуацията в Украйна

Президентът на Русия Владимир Путин и този на Украйна Петро Порошенко са разговаряли за ситуацията в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. Двамата са провели телефонен разговор, а поводът бил Деня на Русия. „Президентите на Украйна и Русия са обсъдили мирния план на Петро Порошенко по нормализиране на ситуацията в Югоизточна Украйна, както и стъпките, които е необходимо да се направят за нормализиране на ситуацията в източната част на Украйна”, се посочва в съобщение на украинското президентство. От своя страна прессекретарят на руския президент, Дмитрий Песков заяви, че Порошенко е поздравил Путин по повод Деня на Русия.

Хулиган отнесе стоп патрон в задните части, заплашвал полицаи

30-годишен хулиган бе прострелян в задните части и крака със стоп патрони от полицията в Стара Загора, след като заплашвал униформените с нож.

Новаторските фирми с по-лесен достъп до еврофинансиране

Благодарение на ново поколение финансови инструменти и консултантски услуги новаторските фирми ще получават по-лесен достъп до финансиране....

Франция изрази безпокойство относно ситуацията в Ирак

/КРОСС/ Министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс изрази безпокойство относно ситуацията в Ирак и призова международната общност към действия, предава РИА Новости. „Напредването на терористичната организация „Ислямска държава в Ирак и Леванта" сериозно застрашава единството и суверенитета на Ирак и стабилността на целия регион, международната общност трябва да действа при такава ситуация", заяви Фабиюс. Той също така осъди взимането на заложници в турското консулство в Мосул и призова за незабавното им освобождаване.  

Колко и какво гориво ни предоставят бензиностанциите

 Всяка десета бензиностанция лъже клиентите си, като им сипва по-малко гориво, отколкото изписват показателите на колонката. Това установи проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, съвместно с Нова ТВ.

Как точно ни „удрят” в количеството не е ясно.

Знае се само, че на някои места собствениците на бензиностанции могат да манипулират колонките дистанционно. Засега обаче няма доказан такъв случай.

Проверката се прави с т.нар. „таен клиент”.

Целта е той да провери, дали от колонката излиза по-малко гориво, отколкото официално се отчита на бележката.

Инспектор, командирован от друг град, прави контролна покупка на 20 л. гориво, без да се представя, че е служител на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

След като напълни тубата, инспекторът се обажда на своите колеги, които идват, вече официално с измервателния уред – оразмерен и стандартизиран съд. Пресипват тубата пред управителя на бензиностанцията и проверяват има ли отклонение.

Инспекторите разказват, че има случаи, в които стават обект на агресия при подобни проверки. Присъствието на медии също изнервя управителите.

На една от проверените бензиностанции беше установено макар и минимално, отклонение от нормата – от отчетени 20 л., в тубата влязоха със 120 мл. по-малко. Проверената бензиноколонка беше спряна, докато собственикът не я настрои да отчита правилно.

Освен за количеството, от Държавната метрология правят проверки и за качеството на горивата. Инспекторите са попадали на най-разнообразни смеси с котелно, самолетно и гориво за парно. Но има и по-фрапиращи случаи.

„В Северна България на една бензиностанция в протокола на колегите пишеше, че не е дизел – не гориво. Такива отклонения, че не може да бъде идентифицирано като гориво”, обясни Стефан Цанков, председател на ДАМТН, пред камерите на Нова ТВ.

За некачествено гориво санкцията е от 10 до 140 хиляди лева.

Оказва се, ако ни лъжат с количествата гориво, държавата не може да направи нищо - контролният орган не може да санкционира за такива нарушения, въпреки че е видно, че става въпрос за измама. Такова нарушение може да бъде разследвано от Прокуратурата и ДАНС.

Същевременно ДАНС в момента са по следите на две организирани групи, които правят специален софтуер, който да ни удря в сметката - уредите, които метрологията проверява отчитат коректно, но в крайна сметка клиентът е излъган. Знае се, че дори хора от чужбина идват да си купуват такива софтуери. 

Четири пъти по-висока такса смет за бедните

Такса смет за собствениците на евтини панелни апартаменти ще се повиши 4 пъти, а за луксозните жилища ще падне 2 пъти. Но сумата за смет ще намалее за 61% от фирмите. Това показва финансов анализ на новата методика за формиране на таксата, изготвен от екипа на зам.-кмета на София Дончо Барбалов.
Промяната на налога трябва да е в сила от 1 януари 2 Такса смет за собствениците на евтини панелни апартаменти ще се повиши 4 пъти, а за луксозните жилища ще падне 2 пъти. Но сумата за смет ще намалее за 61% от фирмите. Това показва финансов анализ на новата методика за формиране на таксата, изготвен от екипа на зам.-кмета на София Дончо Барбалов. Промяната на налога трябва да е в сила от 1 януари 2

Турция блокира достъпа до Google+

Турските власти са блокирали достъпа до социалната мрежа Google+. Официално обяснение за забраната все още няма, като тя идва само седмица, след беше възстановен този до сайта за видеосподеляне YouTube, също собственост на Google, пише Voiceofrussia.

Нова измама: Бургазлийка дала дома си за офис, спечелила 12 бона, без да знае

/КРОСС/ Искам да разкажете моята история, за да не изгорят и други хора като мен, пише разпалено читателка на "Флагман". Тодорка Т. станала жертва на нов вид измама. Тя получила писмо от НАП, в което я уведомяват, че не е подала навреме данъчната си декларация и я грози глоба от 250 лева.Аз съм инвалид, втора група, трудно подвижна съм, ходя с бастун и на кратки разстояния, нямам никакви други доходи освен пенсията си и звъннах да попитам дали не е станала някаква грешка. За съжаление получих отказ, от НАП не давали сведения по телефона.Помолих съседи да ме закарат и с изненада установих, че съм дала апартамента си под наем на фирма за огромната сума от 1000 лева на месец. Това написала фирмата и то в стара декларация, преди да обяви фалит и да се отърве от всякакви дългове към държавата. Чрез мен са били "изпрани" 12 хиляди лева, а доколкото разбрах фалиралата фирма имала и други офиси...Какво е станало със самата фирма не получих информация и не ме интересува, но самата аз по документи трябваше да платя данък върху 12 хиляди печалба - парите, които съм взела от наемите.Служителите от НАП излязоха разбрани хора, подадох жалба, казаха ми какво да пиша, ще проверят разбира се, дали семейството ми живее в апартамента, но ние не сме мърдали оттам 20 години. Аз, съпругът ми и малкият ни син. Нямам идея къде се е помещавал офисът на фирмата в двустайното ми жилище

"168 часа": Меси пред Михаела Стоичкова: С испанците се надъхваме, ще се радвам, ако пак станат шампиони

Бразилия е родината на няколко от легендарните нападатели в спорта и този месец е световната сцена, на която автентични голмайстори ще бъдат най-важните хора в света. Един от най-изявените и доказали се от тях е моят личен приятел още от детството - Лео Меси. Имам удоволствието да ви преразкажа телефонния ни разговор, Бразилия е родината на няколко от легендарните нападатели в спорта и този месец е световната сцена, на която автентични голмайстори ще бъдат най-важните хора в света. Един от най-изявените и доказали се от тях е моят личен приятел още от детството - Лео Меси. Имам удоволствието да ви преразкажа телефонния ни разговор,

САЩ трябва да предприемат военни действия в Ирак

 Съединените щати ще трябва да предприемат в краткосрочен план военни действия в Ирак, където сунитски джихадисти превзеха райони в северната част на страната, обяви президентът Барак Обама, цитиран от Ройтерс.

"Моят екип по въпросите на националната сигурност проучва всички възможни варианти",

заяви Обама след среща в Белия дом с австралийския премиер Тони Абът.

Той подчерта, че Съединените щати имат интерес да не позволят на джихадистите да спечелят терен в Ирак.

"Не изключвам нищо", отговори лаконично Обама, попитан дали САЩ ще помогнат на Ирак с въздушни удари с безпилотни самолети или по друг начин.

"Световните сили трябва да действат спешно, за да бъде овладяна ситуацията в Ирак",

призова френският министър на външните работи Лоран Фабиюс, цитиран от Ройтерс.

"Напредването на (групировката) "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) поставя в сериозна опасност единството и суверенитета на Ирак и... представлява сериозна заплаха за стабилността на (целия) регион", предупреди Фабиюс в изявление.

Той подчерта, че за международната общност е задължително да овладее обстановката.

Трети ден продължават ожесточените сблъсъци между бунтовници и правителствените войски в Ирак. Джихадистите продължават похода си на юг, превземат нови градове и приближават столицата Багдад. Бунтовниците от ислямиската групировка "Ислямска държава на Ирак и Леванта" (ИДИЛ) се бият на два фронта – в Северен и Западен Ирак. В същото време се опитват да превземат райони в Сирия.

С придвижването си на юг към Багдад, застрашават износа на петрол, а това неминуемо ще предизвика Иран и държавите в южната част на Персийския залив, да се обединят срещу заплахата от радикален ислям.

След ожесточени боеве кюрдските сили са успели да си възвърнат контрола върху град Киркук, след като правителствените части го изоставили и избягали от ислямистите.

До момента Мосул и Тикрит са превзети от групировките ИДИЛ. Правителствените войски обаче са спрели щурма на ислямистите край Самар- град, който се намира само на 100 километра от Багдад.

Бунтовниците арестували стотици полицаи в Тикрит, освободили осъдени затворници и създали военни съвети, които управляват превзетите градове. 

Единственият българин-дервиш издаде книга с упражнения и рецепти за здраво тяло

 Първият и единствен засега българин – дервиш Васил Тосев издаде книга „Поддръжка на човешкото тяло“. Йога преподавателят ще представи творбата си в петък, 13 юни, от 19.30 часа в „Център Гарабитов“ – Пловдив, ул. „Академик Петър Динеков“ 10.

Васил Тосев е известен с това, че първи приложи преди 13 години методиката за здравословно отслабване на Иван Гарабитов. През 2001 г. Васко за три месеца смъква наполовина теглото си - от 105 става 58 кг, и най-важното -  спасява се от планувана операция за поставяне на байпас на сърцето. 13 години след това Тосев продължава да поддържа 58 кг и в момента е един от учителите по йога в център „Гарабитов” в Пловдив.

В книгата си „Поддръжка на човешкото тяло“ Тосев дава прости, ясни и кратки рецепти за това как да изчистим организма си от токсини, как да се храним, как да засилим имунитета си.

80-те страници са илюстрирани с лесни дихателни и физически упражнения, които всеки може да изпълнява вкъщи.

„Ако се придържате към рецептите и упражненията в книгата ще сте здрави и няма да се налага да посещавате лекар и да пиете хапчета“, убеден е Тосев, чийто живот през последните 13 години доказва думите му. 

Веригите ще плащат за доставка до 30 дни

Търговските вериги ще трябва да се разплащат с производителите в срок от 30 дни от датата на доставката. Това решиха вчера депутатите в икономическата комисия в парламента при гласуване на второ четене на Закона за защита на конкуренцията. Днес се очаква текстовете да бъдат окончателно гласувани.
При гласуването вчера бяха променени част от Търговските вериги ще трябва да се разплащат с производителите в срок от 30 дни от датата на доставката. Това решиха вчера депутатите в икономическата комисия в парламента при гласуване на второ четене на Закона за защита на конкуренцията. Днес се очаква текстовете да бъдат окончателно гласувани. При гласуването вчера бяха променени част от

Апаши задигнаха цял мост в Перник

Перник /КРОСС/ Мафията на цветни метали в Перник задигна мост в пернишкия квартал "Твърди ливади", съобщиха читатели на ZaPernik.com.Крадците задигнали арматурата от моста, който впоследствие паднал в река Струма. Съоръжението свързваше бившия стоманолеярен завод. Той се намира в района на бившия ТЕЦ "Перник", който беше изравнен със земята.Въпреки, че на метри от моста се намират жилищни блокове, това не притеснило апашите, които си свършили работата за по - малко от няколко часа.Все още в района на бившия ТЕЦ щъкат хора, които търсят желязо или копаят за въглища.Преди месец жители на пернишкия квартал "Хумни дол" свалиха и нарязаха метално скеле на строителен асансьор към недостроен блок. Това се случи на метри от полицейски патрул.

Такса смет скача двойно

Двойно по-висока такса смет ще плащат столичани, ако налогът им се обвърже с фактурата за вода. Това е едно от трите предложенията на Министерството на финансите за изготвянето на новата методология за налога, която трябва да се приеме от януари 2015 г.

Шампиони от 3 държави и най-силните стронгмени на България в титаничен сблъсък в Пловдив

 На 22 юни, от 18 часа, Централният площад на града под тепетата ще стане свидетел на невиждано зрелище за всички любители на нечовешката сила, воля и издръжливост – Международния „Стронгмен” турнир MUSKULI.COM с участието на 4 топ-състезатели по силов многобой от чужбина, включително шампионите на Украйна, Унгария и Молдова и петимата най-силни мъже на България, сред които личат имената на Стоян Тодорчев, Велизар Митов, Бойко Лишковски, както и най-силният български полицай – шампионът по силов трибой Мариян Димитров.

Състезанието в Пловдив се организира за втора поредна година от Българската федерация по силови спортове „Стронгмен” и Muskuli.com, като включва нови, зрелищни дисциплини. Наред с познатите „Камъните на Атлас”, „Фермерска разходка”, „Кобилица” и „Мъртва тяга“ с автомобил, феновете на силовите спортове ще видят за пръв път и надпревара по логлифт и другия „гвоздей” от програмата на световния Стронгмен – „Кръгът на Конан”. При него състезателите ще повдигат носеща ос, напомняща стрелката на часовник, на която ще е закачена чудовищната тежест от 350 кг. Стронгмените ще въртят тази „стрелка” в кръг, като целта е да направят колкото се може повече завъртания около оста.

Във всички останали дисциплини тежестите също са космически – метална тръба, която атлетите ще обръщат на рамене и изтласкват над главата, ще е с тегло над 140 кг., петте „Камъка на Атлас” с нарастващо тегло ще тежат от 105 до 190 кг., металните куфари за „Фермерската разходка” са по 150 кг всеки, а кобилицата за състезанието е рекордните 380 кг! Мъртвата тяга с автомобил пък този път няма да изисква максимален брой повторения, а повдигане и задържане за максимално време – зверско изпитание за сила на хвата с над 1000 кг в ръце!

Входът за зрелището от 18,00 ч. в неделя, 22 юни, е свободен, благодарение на любезната подкрепа на спонсорите на шампионата – Авточасти „КОСЕР”, Куриери RAPIDO, ХЪС ООД – Търговия и производство на метали, Финансова къща „Кристи”, SI Finance Group, „Металснаб” България, бутик DiVerso и автомивка Formula. Силата на атлетите ще поддържат вкусните ястия на ресторант-градина „Чановете” и ресторант Mundo, а за престоя, подготовката и пълноценното им възстановяване под тепетата ще се погрижи Парк Хотел Пловдив. Вечерта след турнира, афтърпарти със състезателите ще има в Planeta Payner Club Пловдив.

В рамките на турнира организаторите от БФСС-Стронгмен и Muskuli.com ще се включат в благородната инициатива за събирането на средства за възстановяването на таекуондиста Асен Асенов. 40-годишният спортист от Пловдив стана поредния пешеходец-жертва на безразсъден шофьор на пътя през октомври 2010 г. В резултат на инцидента, бащата на 2 малки деца изпадна в 2-месечна кома, от която, благодарение на лекарите, успя да излезе. Той обаче има счупвания на гръбначния стълб в областта на шията и в момента е 100% инвалид. За възстановяването му е необходима продължителна и адекватна рехабилитация, която не е по силите на неговото семейство. Средства за Асен ще се събират в каси по време на самия турнир, като желаещите да помогнат могат да се включат с дарения и по банков път:  

Райфайзен Банк, BG11RZBB91551067170982

Повече за състоянието на Асен може да научите и посредством страницата за подпомагането му във Фейсбук - https://www.facebook.com/help.asen

Хайрович: На едно ниво сме с Аржентина, даже сме по-добри

Полузащитникът на Галатасарай и Босна и Херцеговина - Изет Хайрович, демонстрира завидно самочувствие преди сблъсъка на неговия тим с Аржентина в дебютното си участие на световно първенство. "Фи...

Проф. Близнашки: Има много разногласия при различните партии за референдума по изборните въпроси

Проф. Близнашки: Има много разногласия при различните партии за референдума по изборните въпроси

Има серия разногласия при различните партии по отношение на въпросите за референдума по изборните въпроси. Това коментира пред  „Фокус“ проф. Георги Близнашки, председател на Инициативния комитет за провеждане на национален референдум за изборна реформа.

„По-специално от страна на БСП биха искали да оставят за референдума само задължителното гласуване, като елиминират въвеждането на мажоритарния елемент и електронното гласуване, нещо, което обаче противоречи на закона. Що се отнася до ДПС, те категорично са против въвеждането на задължителното гласуване. Иначе в дебатите става ясно, че са готови да подкрепят в определени граници електронното гласуване. По-неясна е позицията на „Атака“, защото те не участваха във вчерашното заседание, но те пък имат претенцията, че от край време поддържат задължителното гласуване“, обясни проф. Георги Близнашки.

Той допълни, че Инициативния комитет застъпва разбирането, че трябва да има пълноценен референдум. И трите въпроса в пакет трябва да бъдат поставени на вниманието на българските граждани и заедно с това трябва да има избори, съпроводени с референдум, подчерта проф. Близнашки и допълни, че това е най-доброто решение, а след това да се предприемат конкретните законодателни мерки.

Семейство Павлови откриват първата в България дентална клиника със сензорна зала за лечение без болка

Пернишките стоматолози д-р Венета Павлова и д-р Валентин Павлов ще открият нова специализирана детска дентална клиника със сензорна зала за лечение без болка на деца и възрастни с увреждания, за рехабилитация и релаксация, за психологична подготовка и овладяване на страха. Това съобщиха двамата стоматолози.

По думите им това е първата клиника от този род в България. Психиатър специалист и психотерапевт ще следят за психическия и физическия комфорт на пациентите, а...

Продължава

Най-важните новини от деня, четвъртък, 12 юни

Бобева: Споразумението за "Южен поток" е според европейското законодателство Споразумението с руската страна по „Южен поток“ е сключено според...

Народът изкупи телевизорите и бирата заради световното

Продажбите на телевизори са скочили двойно през последните две седмици, съобщиха вчера за „Монитор” от голяма българска верига за продажба на бяла и черна техника.

САЩ се готвят за военни действия в Ирак (допълнена)


Съединените щати ще трябва да предприемат в краткосрочен план военни действия в Ирак, където сунитски джихадисти превзеха райони в северната част на страната, обяви днес президентът Барак Обама, цитиран от Ройтерс.

Моят екип по въпросите на националната сигурност проучва всички възможни варианти, заяви Обама след среща в Белия дом с австралийския премиер Тони Абът. Той подчерта, че Съединените щати имат интерес да не позволят на джихадистите да спечелят терен в Ирак.

"Не...

Гърция: Леките автомобили пътуват без голям талон

Леките автомобили пътуват без голям талон в Гърция, обявиха вчера от гръцкото транспортно министерство за “24 часа”. Изискването се отнася единствено за товарните автомобили и се базира на закон 3446 от 2006 г. Информацията бе потвърдено и от гръцката Гранична полиция. Според компетентните органи няма опасност туристическият сезон за българите, Леките автомобили пътуват без голям талон в Гърция, обявиха вчера от гръцкото транспортно министерство за “24 часа”. Изискването се отнася единствено за товарните автомобили и се базира на закон 3446 от 2006 г. Информацията бе потвърдено и от гръцката Гранична полиция. Според компетентните органи няма опасност туристическият сезон за българите,

САЩ се готви за военни действия в Ирак (допълнена)


Съединените щати ще трябва да предприемат в краткосрочен план военни действия в Ирак, където сунитски джихадисти превзеха райони в северната част на страната, обяви днес президентът Барак Обама, цитиран от Ройтерс.

Моят екип по въпросите на националната сигурност проучва всички възможни варианти, заяви Обама след среща в Белия дом с австралийския премиер Тони Абът. Той подчерта, че Съединените щати имат интерес да не позволят на джихадистите да спечелят терен в Ирак.

"Не...

Милер: България не ни е уведомила за спирането на "Южен поток"

България не е уведомила Русия за спирането на проекта „Южен поток“ и изпълнението му продължава. Това заяви изпълнителният директор на „Газпром“...

САЩ се готви за военни действия в Ирак


Съединените щати ще трябва да предприемат в краткосрочен план военни действия в Ирак, където сунитски джихадисти превзеха райони в северната част на страната, обяви днес президентът Барак Обама, цитиран от Ройтерс.

Моят екип по въпросите на националната сигурност проучва всички възможни варианти, заяви Обама след среща в Белия дом с австралийския премиер Тони Абът. Той подчерта, че Съединените щати имат интерес да не позволят на джихадистите да спечелят терен в Ирак.

"Не...

Такса смет поскъпва драстично за бита и намалява за бизнеса

Такса смет поскъпва драстично за бита, но намалява за бизнеса. Това предвижда новата методика за изчисляване, подготвена от Министерството на финансите. Ако бъде одобрена от правителството, тя ще влезе в сила от 1 януари 2015 г.   Общини се обявиха срещу новия начин на изчисляване на таксата смет, която в момента се определя от данъчната оценка на жилището. Моделът обаче беше подкрепен от Българската стопанска камара. Министерството на финансите, което е отговорно за новата наредба и трябваше да я представи до 6 юни, до момента мълчи. От ведомството на министър Петър Чобанов заявиха пред Mediapool, че ще публикуват наредбата за публично обсъждане в понеделник.   Три варианта за такса смет   Наредбата, подготвена от финансовото министерство, дава възможност общините да избират между три варианта за изчисляване на такса смет, съобщи Дончо Барбалов, зам.-кмет по финанси на София.   Единият е такса смет да се пресмята на принципа "замърсителят плаща", като за база се взима количеството изразходвана вода, ток или торби за смет от едно домакинство.   Ако Столична община избере варианта такса смет да се плаща на база използваната вода, то тогава средното увеличение за софиянци ще бъде 88.5%, но за фирмите ще падне с 61%, показват разчетите. Сметките са направени на база подадената информация от концесионера "Софийска вода" за използваната вода от столичани.   В момента столичани плащат за такса смет 60 млн. лева годишно. С новата методика за вода сметката ще скочи на 113 млн. лева, защото физическите лица изразходват повече вода от фирмите. Бизнесът плащат за смет 87 млн. лева годишно сега, а с новата методика сметката му ще падне на близо 34 млн. лв., сочат сметките на Столичната община.   Столичани са използвали 80.4 куб. м вода през 2013 г., от която 61.8 куб. м са от физически лица и 18.5 куб. м - от бюджетни и търговски потребители. План-сметката на Столичната община за сметоизвозване, зимно и лятно почистване на града е 147 млн. лв. Това означава, че на един кубик изразходвана вода таксата смет ще е около 1.83 лв.   Ако средно едно четиричленно семейство ползва 10 кубика вода месечно, то такса смет ще му бъде около 220 лв. годишно.   Около една трета от фирмите също ще плащат драстично по-скъпа такса смет, ако се избере варианта по изразходваната вода. Това ще бъдат компаниите, които произвеждат минерална вода, безалкохолни напитки или бира.   Друг вариант е на база изхвърлен боклук, както е в Швейцария и Германия. Принципът е гражданите си купуват торбичка от пет или десет литра боклук и по този начин плащат таксата.   Вторият вариант е такса смет да се изчислява на ползвател. Така средно един столичанин ще плаща по 77.40 лева годишно, сочат сметките на общината.   Сметката е направена на база, че по постоянен адрес в София живеят 1.4 млн. души, а още 580 хиляди работят във фирми. Така се получава общо близо 2 млн. души ползватели. Сумата от 77 лв. се получава като се раздели 147 млн. лв. на 2 млн. души, обясни Барбалов.   Така, ако сега за двустаен панелен апартамент с четирима души средната такса смет за първа зона е 106 лв. годишно, а за втора - 85 лв., с новата методика такова семейство ще плаща по 310 лв. годишно независимо къде живее в София. Така за живеещи в центъра на София такса смет ще намалее, докато за тези в крайните квартали ще скочи тройно.   Третият вариант за изчисляване на такса смет е смесен между първите два, но методиката не е много ясна, смята Дончо Барбалов.   Новите правила факт до края на юни   Правителството трябва да одобри новата наредба за такса смет до края на юни. След това трябва да бъде променен и Законът за местните данъци и такси.   В края на миналата година парламентът реши от 1 януари 2015 г. такса смет да се определя по нов по-справедлив начин на принципа "замърсителят плаща".   Работата по новата наредба обаче започна в края на май, преди избрите за европарламент, след като премиерът Пламен Орешарски сформира работна група от 12 членове, която да напише правилата за изчисляване на такса смет. В групата влизат четирима представители на местната власт, експерти от Министерството на финансите и на околната среда и представители на бизнес организациите.   Работната група проведе две заседания, на които членовете са се изпокарали. Всички предложения на бизнеса и експертите на финансовото министерство са били отхвърлени от представителите на местната власт. В същото време те не са дали предложение как да се смята такса смет.

Домашен арест за шофьора, убил Паоло

“Страшно съжалявам! Ще окажа съдействие на разследването и ще си понеса наказанието, само да се съвзема.” Това казал пред разследващ полицай Георги Сапунджиев, който на 2 юни прегази с джипа си 4-годишния Паоло в пешеходната зона в Стара Загора. Детето почина на място.
Апелативният съд в Пловдив потвърди вчера мярката “домашен арест” за 44-годишни “Страшно съжалявам! Ще окажа съдействие на разследването и ще си понеса наказанието, само да се съвзема.” Това казал пред разследващ полицай Георги Сапунджиев, който на 2 юни прегази с джипа си 4-годишния Паоло в пешеходната зона в Стара Загора. Детето почина на място. Апелативният съд в Пловдив потвърди вчера мярката “домашен арест” за 44-годишни

Бира "Леденика" тръгва към хипермаркетите

Първите количества бира от възобновилия дейността си пивоварен завод в Мездра тръгват към обекти на големи търговски вериги в началото на следващата седмица, съобщи кметът Иван Аспарухов пред "Преса".

Миков се опъна: Изявление не спира „Южен поток”

Проектът "Южен поток" не може да бъде спрян от изказването на премиера, а решение за това не е вземано, заяви по БНР председателят на парламента Михаил Миков.

Фолклорът от подножието на Витоша и поречието на Струма и Места ще се събере в село Кладница

Седми регионален събор "Витошки напеви" ще се състои на 21 и 22 юни в пернишкото село Кладница, съобщиха от общината.
 

Проявата събира индивидуални изпълнители и колективи за традиционен фолклор от всички възрасти от селищата в подножието на Витоша и по поречието на Струма и Места. Съборът цели да съхрани песни, танци, обичаи и обреди от тази част на страната и има конкурсен характер, съобщи БТА. Жури ще оценява изпълненията. Участниците ще...

Продължава

Печалби от тираж №47 на Българския спортен тотализатор

"6 от 49", I теглене (9, 17, 27, 42, 47, 49) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 18 по 3114,40 лв. III гр. (4) - 1267 по 44,30 лв. IV гр. (3) - 24 550 по 3,20 лв. Джакпот - 599 246,42 лв. IІ теглене (6, 7, 10, 14, 21, 33) I гр. (6) - няма Джакпот - 3 994 975,95 лв. "6 от 42" (1, 2, 4, 19, 29, 30) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 20 по 1316,70 лв. III гр.

Баба и внуче блъснати и в Сливен. Жената е с опасност за живота

/КРОСС/ 75-годишна жена и 5-годишното й внуче са настанени в МБАЛ „Д-р Иван Селимински"-Сливен, след като лек автомобил ги блъснал на пешеходна пътека в града. Бабата е в тежко общо състояние, с опасност за живота и в кома. Настанена е в отделението по реанимация с тежка черепно-мозъчна травма и счупване на крайниците. Извършени са консултации с хирург, уролог, неврохирург и други специалисти. Направени са скенер, лапароцентеза и ехография на коремни органи. Пациентката е поставена на командно дишане. 5-годишното момиченце е прието в отделението по ортопедия със счупване на лява бедрена кост.  

Официално: Кабинетът остава до вторник

Правителството няма да сдаде властта днес, а оставка може да се очаква след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента идния вторник. Тази теза прозвуча официално вчера и от мандатоносителя БСП, и от ДПС.

Крадци на арматура задигнаха цял мост в Перник

Мафията на цветни метали в Перник задигна мост в пернишкия квартал "Твърди ливади", съобщи ZaPernik.com.
Крадците задигнали арматурата от моста, който впоследствие паднал в река Струма. Съоръжението свързваше бившия стоманолеярен завод. Той се намира в района на бившия ТЕЦ "Перник", който беше изравнен със земята. Мафията на цветни метали в Перник задигна мост в пернишкия квартал "Твърди ливади", съобщи ZaPernik.com. Крадците задигнали арматурата от моста, който впоследствие паднал в река Струма. Съоръжението свързваше бившия стоманолеярен завод. Той се намира в района на бившия ТЕЦ "Перник", който беше изравнен със земята.

Слагат „повдигнати” пешеходни пътеки по улиците на старата столица

Велико Търново /КРОСС/ Във Велико Търново започна изграждането на първите две така наречени „повдигнати" пешеходни пътеки.Първата от тях на улица „Мармарлийска" пред Професионална гимназия по моден дизайн вече е почти готова. Утре ще продължи работата с поставянето на такава пешеходна пътека на ул. „Славянска" в района на Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров".Смисълът на изграждането на така наречените „повдигнати" пешеходни пътеки е те да имат функцията и на изпъкнала изкуствена неравност, която ограничава скоростта на автомобилите. В същото време съоръжението е по-ниско от изкуствените изпъкнали неравности, гарантира по-плавен преход при преминаването на автомобилите и ги предпазва от амортизация. Този тип пешеходни пътеки освен осигуряване предимство на пресичащите пешеходци гарантират и намаляване скоростта на движение на автомобилите и способстват в по-висока степен за безопасността на движението.

Още 15 лични асистенти започнаха работа в Кърджали

Кърджали /КРОСС/ Нови 15 лични асистенти започнаха работа по проект „Подкрепа за достоен живот".По информация на екипа на национално ниво за изпълнение на проект „Подкрепа за достоен живот", финансиран по схема за безвъзмездна финансова помощ „АЛТЕРНАТИВИ" на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" за предоставянето на социалната услуга „Личен асистент" в община Кърджали, той ще бъде удължен до 31 декември 2014г. От 2010 година Община Кърджали е партньор на Агенцията за Социално подпомагане по проекта, който се финансира със средства от Европейския социален фонд.Вече три години община Кърджали работи по проекта, като това стана възможно чрез поетапно удължаване на сроковете му. Предлаганата социалната услуга е превенция на риска от настаняване в специализирани институции. Тя обаче се фокусира и върху преодоляването на социалната изолация на семейства, в които има лица с тежки увреждания, чрез създаване на възможности лицето с трайни увреждания само (или чрез своя законен представител), да получи право на индивидуален бюджет за ползване на услугата, като избере своя личен асистент и определи как социалната услуга да бъде организирана във времето

Убиецът на Паоло с 8 акта от КАТ

Георги Сапунджиев, който блъсна и уби 4-годишния Паоло на 2 юни, остава под домашен арест. От 2009 г. до момента шофьорът от старозагорското село Змейово бил хващан осем пъти да нарушава Закона за движение по пътищата и имал седем наказателни постановления.

Крадци на арматура задигнаха цял мост в Перник

Мафията на цветни метали в Перник задигна мост в пернишкия квартал Мафията на цветни метали в Перник задигна мост в пернишкия квартал "Твърди ливади", съобщи ZaPernik.com. Крадците задигнали арматурата от моста, който впоследствие паднал в река Струма. Съоръжението свързваше бившия стоманолеярен завод. Той се намира в района на бившия ТЕЦ "Перник", който беше изравнен със земята.

Гневни клиенти: Продавачите на дюнери във Варна не спазват никаква хигиена

Продавачи на дюнери във Варна често не спазват правилата за хигиена. Със същите ръце, с които вземат парите, след това, без да сложат ръкавици, правят бързата закуска. За това алармираха разтревожени варненци. „Вярвам, че не съм единственият, който забелязва как хората, работещи зад щанда за бърза храна, взимат парите ни и после със същите ръце ни приготвят дюнера.

Тото фиш пуснат в Перник докара 2000 лева на притежателя му

Късметлия, пуснал фиша си в Перник спечели 2000 лева от играта "Втори ТОТО шанс", научи ZaPernik.com.

Това стана ясно след обявяване на печалбите от играта за тираж 47/12.6.2014 година.

Спечелилият е пуснал фиша си в играта "5 от 35". В нея са пуснати още 175099 фиша.

След тегленията стана ясно, че джакпотите пак оцеляха. Близо 6 милиона лева ще се разиграват в неделя.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване