Мондиал 2014 официално е открит

Церемонията бе кратка, но много ефектна

Веригите оправят договорите с доставчиците на храни

Депутати от БСП и ДПС от икономическата парламентарна комисия приеха на второ четене Закона за защита на конкуренцията.

Нов регистър издава менте стентове

Нов регистър на сайта на здравната каса, който ще заработи днес, ще позволява на пациентите да проверяват дали необходимите им стент, протеза или пирон са легитимни, т.е. дали имат задължителните сертификати и гаранции за качество. Болните ще научават също каква част от стойността на медицинското изделие покрива НЗОК и колко точно - но нито лев пов Нов регистър на сайта на здравната каса, който ще заработи днес, ще позволява на пациентите да проверяват дали необходимите им стент, протеза или пирон са легитимни, т.е. дали имат задължителните сертификати и гаранции за качество. Болните ще научават също каква част от стойността на медицинското изделие покрива НЗОК и колко точно - но нито лев пов

Скандална дузпа разплака Хърватия

Неймар вкара два гола за победата с 3:1 на Бразилия, но победния даде от меко казано пресилена дузпа


Герой от анимационната комедийна поредица Брейн Демидж проговори на пернишки - ВИДЕО

Пернишкото произношение продължава да е хит в правенето на предавания и филми в България. Авторите на анимационната комедийна поредица Брейн Демидж вкараха образ, който проговори на типичния пернишки - с "у" вместо "л" и сричка "че".

В началото на епизода "Уестърн" в типичен американски бар нахлува Пит Бесния с думите: "Най - гоуемия ви кошмар пристигна, ей!". Ситуацията продължава да става все по - забавна, когато...

Продължава

Клисарова съжалява, че няма да успее да върне единия учебник


Просветният министър Анелия Клисарова каза днес, че съжалява, че няма да може да довърши идеята на министерството за един учебник по предмет. Това, както и анкетите с учителите по проектозакона за училищното образование, са двете неща, които според нея следващият министър трябва задължително да продължи, съобщи БНТ.

Министърът отново обясни, че с идеята "един учебник по предмет" не се изземват функциите на издателствата. Според нея учебниците ще могат да се печатат не само в...

Шефски скандали в мини "Бобов дол"

Напрежението в мини "Бобов дол", породено от разкрития на медии за контролиран и корпоративен вот в дружеството и за издевателства над рудодобивниците с реализацията на ваучерите им за храна в празните магазини на наемателя Христо Ковачки, продължават, споделиха работещи във фирмата. Бившият шеф на "Открит въгледобив- Бобов дол" инж. Напрежението в мини "Бобов дол", породено от разкрития на медии за контролиран и корпоративен вот в дружеството и за издевателства над рудодобивниците с реализацията на ваучерите им за храна в празните магазини на наемателя Христо Ковачки, продължават, споделиха работещи във фирмата. Бившият шеф на "Открит въгледобив- Бобов дол" инж.

Обама предупреждава за възможни военни действия в Ирак

Президентът на САЩ Барак Обама не изключи възможни военни действия в Ирак срещу Суниските бойци, които се приближат все повече до Багдад от север. "Има заплаха джихадистите да разделят страната и да установят техен режим", заяви Обама след среща в Белия дом с австралийския премиер Тони Абът цитиран от Ройтерс. Държавнят глава заяви, че екипът му по въпросите на националната сигурност проучва всички възможни варианти. Той подчерта, че Съединените щати имат интерес да не позволят на джихадистите да спечелят терен в Ирак и са готови да предприемат военни действия, ако е застрашена националната им сигурност.  Часове след етническите кюрдски сили се възползваха от хаоса, за да поеме контрола на петрол център Киркук, Обама бе попитан дали би наредил , въздушни удари с безпилотни самолети или по друг начин. "Не изключвам нищо", отговори лаконично Обама. Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс също коментира ситуацията в Ирак. Според него световните сили трябва да действат спешно, за да бъде овладяна ситуацията в страната. Сунитски джихадисти превзеха райони в северната част на страната, включително втория по големина град Мосул. Това е най-сериозната ескалация на насилието в Ирак след изтеглянето на американските войски в края на 2011 г.

Руският официоз: Украйна е на кръстопът

в. Росийская газета

Украинската криза навлезе в нова фаза. Встъпването в длъжност на Петро Порошенко като президент и спокойната реакция на Москва дават шанс да се приключи с правния хаос и безвластието от зимата и пролетта на 2014 г. Изборите показаха, че повечето хора са уморени от трусове и очакват първото лице в държавата да решава, а не да създава проблеми.

Успехът в президентската дейност на Порошенко зависи от много фактори - например евентуални промени на силовия баланс в украинския естаблишмънт. “Евромайданът” започна като нова, поредна национално-демократична революция, но да й направим равносметка е трудна задача. Държавността понесе мощен удар; не се появиха обаче нови сили и лица, приемани като знак за обновяване на политическата система. Борбата ще се води между отдавна и добре познати фигури. Твърде е съмнително дали могат да предложат свежи решения за качествена промяна на ситуацията, най-вече в дизайна на украинската държава. При все това общият интерес налага стабилизация - нови сътресения може да превърнат страната в политически и икономически развалини.

Налага се Москва да отговори на един принципен въпрос: какви са целите й, свързани със съседната страна. Желаната картина е ясно очертана - децентрализирана неутрална Украйна, в която се спазват културно-езиковите права и остава възможността свободно да бъде избран векторът на икономическите връзки. Това обаче са по-скоро общи пожелания. На практика въпросът стои по следния начин: ще склони ли Русия занапред да запази тежест само в някои източни територии, например в Донбас, или Москва ще продължи да се бори за влияние върху цяла Украйна.

В първия случай се очертава курс към фактическо разделяне на съседната страна, следващо модела на “непризнатите държави” (с най-близък аналог Приднестровието), и създаване на трайна “междинна зона”. Тогава Украйна ще наподобява Германия от времето на студената война - разделена държава, олицетворяваща блоковото противопоставяне. Сценарий, който парализира вечния дрейф на Украйна в западна посока - в унисон със задачите на руската политика.

Обаче е скъпоструващ (Москва ще трябва да поеме цялата финансова, може би и политическата отговорност за Донецка и Луганска област) и гарантира засилващи се усложнения със Запада, според който украинските проблеми заслужават като отговор единствено санкции срещу Русия. И ако нещата останат задълго без промени, Украйна може окончателно да бъде раздробена, като се появи “орязана”, но по-еднородна държава съседка с открито антируска нагласа, активно подкрепяна от Запада.

Вторият вариант е по-сложен, но изглежда обещава и повече перспективи. Участието на Украйна в западни алианси се тълкува от Москва като неприемлива заплаха. Необходими са институционални гаранции за неутралитет, за междинен статут. И за да бъдат те стабилни - поне относително, ще трябва да се съчетаят външни и вътрешни лостове.

Първо, въз основа на спонтанните, хаотични засега движения в Югоизтока трябва да се формира ефикасна проруска сила, която да стане влиятелен играч в украинската политика. Тя би могла да играе ролята на вградено устройство, блокиращо всички действия, нежелателни за Русия. Второ - с оглед значението на украинския въпрос за европейската сигурност като цяло, новият законодателен дизайн на страната трябва да бъде разработен с участието на всички заинтересовани външни сили. Без съгласието на Русия и Евросъюза САЩ, затвърдено в държавното устройство на Украйна, все едно нищо не може да стане. Разбират го чудесно и западните политици с реалистични виждания, дори един тъй принципен опонент на Кремъл като Збигнев Бжежински.

Киев има богата традиция да не изпълнява поетите ангажименти, преразглеждал е моментално и произволно всякакви вътрешни сделки и само твърди рамки, наложени отвън, може да възпрепятстват превръщането на Украйна в барутен погреб на Европа - отново и отново. Някои експерти припомнят вече споразумението за Австрия от 1955 г., осигурило на страната независимост (изтегляне на съветските войски) срещу ...

Православна грандомания обхваща Балканите

Купол с кръст, висок цели 82 метра в Белград, кръст, висок 46 метра в Тирана, най-тежката камбана от 11 тона в Подгорица, основи за камбанария от 80 метра за един от най-големите храмове на Балканите в Битоля и от 60 метра в Струмица… Това са част от най-грандиозните православни храмове, които се изградиха или които тепърва ще се строят в региона.

Неотдавнашното освещаване на Съборния храм “Възкресение Христово” в Тирана бе само нов пример за тенденцията при православните църкви на всяка цена да се притежава централен и грандиозен храм. На площ от около 5000 квадратни метра, с купол с височина около 30 метра и комплекс, в който има висок амфитеатър за 800 души, този храм на Албанската православна църква се превръща във впечатляваща сграда, която въпреки всичко по своите особености не е най-уникална на Балканите. С някои свои рекорди все още го изпреварват недовършеният храм на Сръбската православна църква “Свети Сава” в Белград и храмът “Възкресение Христово” в столицата на Черна гора, който също така е на Сръбската православна църква (СПЦ).

Социолози и други експерти обясняват, че тази грандомания по свой начин представлява край на една фаза, която започна с пропадането на атеистичната социалистическа система и завършва с укрепването на религиозното и етническо самосъзнание. За тази цел е необходимо да се изградят големи обекти, сред които изпъкват религиозните храмове.

“Този величествен храм (в Подгорица) заедно с храма “Свети Сава” в Белград представлява най-важният исторически похват на нашето поколение и на целия сръбски народ”, заяви навремето черногорският владика на СПЦ Амфилохие, когато преди няколко години започна изграждането. Големият храм бе осветен миналата година след 20-годишно изграждане. Разположен на площ от 2800 квадратни метра той струваше 6,5 милиона евро, похарчени за златни украшения и позлатяване, 17 камбани, сред които е и най-тежката от 11 тона, и най-големият абажур от 1200 килограма в Европа.

Този храм в Подгорица по своите габарити и по архитектурните качества е абсолютен чужденец в нашите черногорски пространства. Предвид времето, в което е положен основополагащият камък и политическите стремежи, които донесоха паметника, тази поява в конкретната област би се характеризирала като имперски стил, казва Бранослав Борозан, специалист по история на изкуството от Подгорица. Той добавя, че този голям храм със своя голям купол отстъпва от основната характеристика на начина, по който са градени църквите в Черна гора.

Тяхна основна характеристика бе скромността и те са правени по мярката на човека и затова са изпълнени с толерантност към другите религии. Това сега е нова вълна в сакралната архитектура, която е носена от идеята на великосръбския национализъм, който е инспириран от обновлението на царството на цар Душан. Всичко хова се прави и плаща от плитките джобове на всички нас, подчертава Борозан и добавя, че и мюсюлманите от Черна гора не взимат сега пример за изграждането на своите ислямски храмове от балканската архитектура, а от средна Азия.

От десетилетия в столицата на Сърбия не може напълно да се завърши големият храм, посветен на основоположника на СПЦ свети Сава. Десетки и десетки милиони евро досега са похарчени, за да се изгради голяма част от този обект, който със своите особености ще бъде не само най-голямата църква на Балканите, но по своята площ и обхват е най-голямата църква в света. Църквата има повърхност от 3500 квадратни метра и може да приеме десет хиляди вярващи. Кулопът е тежък 4000 тона, бил е направен на земята, а след това издигнат нагоре, висок е 70 метра, а кръстът на него е 12 метра. Все още не са завършени работите по вътрешната декорация, за която ще бъдат необходими също така милиони евро. Финансирането се осигурява главно от доброволни вноски, но с ...

Общо 43 яхти се състезаваха в първия ден на регатата "Посейдон – Калиакрия Къп"


Общо 43 яхти, от които 15 български, се включиха в гонките в първия ден на регатата "Посейдон – Калиакрия Къп", която започна днес в Румъния, съобщиха организаторите. В петък яхтите тръгват към България.

Стартът на състезанието беше даден в Марина Ефория край Констанца, а на откриването присъства министърът на младежта и спорта и олимпийска шампионка по лека атлетика от олимпиадата в Сидни Габриела Сабо.

Днес лодките се състезаваха в акваторията на Марина Ефория Норд в...

В Ирак джихадистите са все по-близо до създаването на ислямска държава

Франс прес


Джихадистите завзеха втория по големина град в Ирак и цели сектори в северната част от страната, което им позволява да се приближат още малко до заветната си цел - да създадат ислямска държава в граничната област между Сирия и Ирак, смятат анализатори.

Офанзивата, за която “Ислямската държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ) пое отговорност в Туитър, е тежък удар за иракското правителство, свидетелстващ за слабостта на силите му за сигурност, които трудно ще си върнат изгубените територии.

Бунтовниците превзеха Мосул с щурм, поемайки контрол наред с това над цялата провинция Ниневия, където силите за сигурност позбягнаха, захвърляйки униформи и автомобили. Напредвайки, джихадистите взеха под свой контрол части от две други съседни провинции - Киркук и Салах ад Дин.

“Загубата на Ниневия създава бунтовнически коридор между Анбар, Мосул и сирийската граница, улеснявайки снаблдяването с оръжие, пари и бойци на различните фронтове”, отбелязва Джон Дрейк, анализатор по сигурността в британската консултантска фирма Ей Кей И (AKE Group).

Провинция Анбар, намираща се южно от Ниневия и граничеща със Сирия, е друга територия, частично контролирана от антиправителствените бойци. Джихадисти овладяха и обширни области в Източна Сирия.

“ИДИЛ винаги е искала да контролира територия, където да създаде ислямско емирство и да наложи шериата, да разположи тренировъчни лагери, откъдето да планира нови нападения, за да продължи борбата”, допълва Дрейк.

“Гражданската война в Сирия даде на бунтовниците шанса да се сдобият с такава територия, а успехът им е в състояние да насърчи техните привърженици, които виждат, че осъществяването на целта им - ислямска държава - е възможно”, уточнява анализаторът.

ИДИЛ, най-радикалната групировка в Ирак, фактически е много активна и в Сирия. През април тя предприе настъпление в провинция сирийската провинция Дейр аз Зур, съседна на Ниневия, за да установи в нея ислямска държава.

Поемайки отговорност за превземането на Мосул, ИДИЛ предупреди, че “няма да спре тези поредица от благословени нашествия”.

“Въоръжени групи се стремят да създадат ислямска държава”, включваща Мосул, провинциите Салах ад Дин, Диала и Анбар, както и сирийските Дейр аз Зур и Ракка, казва Азиз Джабр, преподавател по политология в университета “Ал Мустансирия” в Багдад. По думите му “падането на провинция като Ниневия представлява много сериозна заплаха за националната сигурност на Ирак”.

Майкъл Найтс, изследовател във вашингтонския Институт за близкоизточна политика, смята, че джихадистите винаги са искали да разполагат с освободена зона в Ирак, подобно на Ракка в Сирия. Но ситуацията сега се е променила, след като бяха предприети по-амбициозни операции за завладяване на по-голяма територия: това е рискована тактика, но дава резултати. Завоюването на Мосул може да предвещава ново настъпление на ИДИЛ, предупреждава той. Отбелязвайки, че най-новите операции на ИДИЛ свидетелстват за силата на групировката, Найтс подчертава, че настоящите успехи са били “немислими преди две години, но сега джихадистите са в състояние да предприемат няколко почти едновременни операции в различни точки на Ирак”.

“ИДИЛ показа способността си да преодолява пречките, завладявайки Мосул”, каза той.

Силите за сигурност не успяха да си върнат Фалуджа и част от град Рамади - административен център на провинция Анбар, контролиран от началото на годината от бунтовниците.

Мосул обаче е по-голям град и връщането на контрола върху него, както и над другите части, превзети от джихадистите, ще е голямо предизвикателство за правителствените сили, на които липсва подготовка и дисциплина.

“Това е тежък удар върху духа на силите за сигурност след катастрофалния им провал във вторник”, казва Майкъл Найтс.

“Отсега нататък Багдад ще е изтръпва от мисълта, че това може да се случи навсякъде”, заключава изследователят.

Още по темата: Сектантски радикализъм заплашва Близкия изток

в. Хюриет дейли нюз
Мурат Йеткин

Опасенията на Анкара станаха факт и турското консулство в Мосул беше нападнато от нахълтали бойци ...

Задържан за черно тото пак в “Локо” (Сф)


Нападателят Преслав Йорданов се завърна в “Локо” (Сф) и започна подготовка. За последно той бе в “Черноморец”. В Бургас бе прибран от полицията и разпитван за участие в черно тото. Преди да му бъде предложен договор, ще бъде преценено какво е здравословното му състояние.
В “Надежда” се завърна и юношеският национал Георг Василев. Нападателят Преслав Йорданов се завърна в “Локо” (Сф) и започна подготовка. За последно той бе в “Черноморец”. В Бургас бе прибран от полицията и разпитван за участие в черно тото. Преди да му бъде предложен договор, ще бъде преценено какво е здравословното му състояние. В “Надежда” се завърна и юношеският национал Георг Василев.

Кеворкян, Слави Бинев, ГЕРБ и Локо (Сф) бележат пътя на загиналия шеф на "Найт Флайт" в бизнеса

У
веселителни заведения и футбол - с това основно бе белязан животът на 43-годишния съсобственик на известната столична дискотека Константин Александров, който загина при инцидент в Турция.
Информацията за смъртта на Александров дойде в сряда от Турция, където той е бил на почивка със съпругата и децата си. “24 часа” се свърза със съдружника му У веселителни заведения и футбол - с това основно бе белязан животът на 43-годишния съсобственик на известната столична дискотека Константин Александров, който загина при инцидент в Турция. Информацията за смъртта на Александров дойде в сряда от Турция, където той е бил на почивка със съпругата и децата си. “24 часа” се свърза със съдружника му

Барозу: ЕС подписва с Грузия на 27 юни

/КРОСС/ По време на съвместна пресконференция с грузинския президент Гиорги Маргвелашвили председателят на Европейската комисия Жозе Барозу потвърди, че споразумението за асоциирането на Грузия в Европейския съюз ще бъде подписано в Брюксел на 27 юни, предават руските медии. По-рано подписването бе оповестено от председателя на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой, по време на посещението му в грузинската столица Тбилиси. През ноември 2013 година Молдова и Грузия инициираха споразуменията за асоцииране с Европейския съюз, които откриват пътя за потенциално членство в съюза.    

С пищна церемония в Сао Пауло светът се превърна във футболна топка

Светът е футбол! Поне за един месец. В Сао Пауло с пищна церемонията откриват на 20-ото световно първенство по футбол. Мондиал 2014 ще се проведе в Бразилия от 12 юни до 13 юли.

След 36 години планетарният шампионат се завръща в Южна Америка.

Специални коментатори за случващото се на стадион „Коринтианс" по БНТ са бразилските футболисти Дание Светът е футбол! Поне за един месец. В Сао Пауло с пищна церемонията откриват на 20-ото световно първенство по футбол. Мондиал 2014 ще се проведе в Бразилия от 12 юни до 13 юли. След 36 години планетарният шампионат се завръща в Южна Америка. Специални коментатори за случващото се на стадион „Коринтианс" по БНТ са бразилските футболисти Дание

Оперативният директор на Twitter изненадващо се оттегли

/КРОСС/ От Twitter съобщиха, че главният оперативен директор, Али Роугани, е напуснал поста си, но ще остане в компанията като стратегически съветник на изпълнителния директор Дик Костоло. Според информация на Wall Street Journal рокадата е вследствие на нежеланиет оан Роугани да се съгласи с предложението на главния изпълнителен директор Дик Костоло да го лиши от ключови отговорности. Като главен оперативен директор на социалната мрежа Роугани изпълняваше разнообразни дейности, измежду които наблюдение на бизнес развитието и представянето на екипите на компанията. "Довиждане, Twitter. Пътуването беше невероятно и ще ценя тези моменти", гласи пост на Роугани в социалната мрежа Twitter. „Благодаря ти, че беше невероятен изпълнителен директор и партньор. Twitter нямаше да успее без теб", пише от своя страна Дик Костоло. Роугани се присъедини към Twitter през 2010 г. като финансов директор и стана оперативен директор две години по-късно. Преди това той е бил финансов директор в Pixar Animation Studios.  

Пит и Джоли отново заедно на големия екран

/КРОСС/ Анджелина Джоли и Брад Пит отново ще снимат заедно. Тези дни звездната двойка е посетила Малта, за да избере място за предстоящите снимки на новата лента. Двамата ще се появят отново заедно на големия екран, след като веднъж вече го направиха успешно преди близо 10 години в лентата „Мистър и мисис Смит". Там Пит и Джоли станаха част от едно секси приключение, изпълнено с шеметно действие, изключителни ефекти и невероятни каскади. Към момента няма яснота какъв точно ще е проектът, в който двамата ще се снимат. Знае се само, че Джоли няма намерение да се снима в екшън.

Роналдиньо нахлу и се поклони на Меси

Двойник на Роналдиньо нахлу на тренировката на Аржентина в Белу Оризонте и падна в краката на Меси. Лео изгледа смаян “ментора си” - човека, който го взе под крилото си в “Барселона”.

Меси обаче осъзна, че това е просто фен, който удивително прилича на Роналдиньо. С традиционната за чаровника кърпа на главата и усмивка със зъби, които сякаш бяха Двойник на Роналдиньо нахлу на тренировката на Аржентина в Белу Оризонте и падна в краката на Меси. Лео изгледа смаян “ментора си” - човека, който го взе под крилото си в “Барселона”. Меси обаче осъзна, че това е просто фен, който удивително прилича на Роналдиньо. С традиционната за чаровника кърпа на главата и усмивка със зъби, които сякаш бяха

ЕК призова в България да не се политизира темата с еврофондовете

Еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан призова темата за еврофондовете в България да не бъде политизирана. В последните дни имаше много публикации за инвестициите по програмите, свързани с регионалната политика в България, отбелязва той.

Мондиалът започна, метрото в Сао Пауло и летищата в Рио де Жанейро стачкуват

В Бразилия стартира Световното първенство по футбол. Часовете преди откриването работниците от метрото в Сао Пауло решиха да не стачкуват днес. Стачка обаче започнаха техни колеги от 3-те летища в Рио де Жанейро.

Виж как в Сао Пауло светът стана футбол!

Светът е футбол! Поне за един месец. В Сао Пауло с пищна церемонията откриват на 20-ото световно първенство по футбол. Мондиал 2014 ще се проведе в Бразилия от 12 юни до 13 юли.

След 36 години планетарният шампионат се завръща в Южна Америка.

Специални коментатори за случващото се на стадион „Коринтианс Светът е футбол! Поне за един месец. В Сао Пауло с пищна церемонията откриват на 20-ото световно първенство по футбол. Мондиал 2014 ще се проведе в Бразилия от 12 юни до 13 юли. След 36 години планетарният шампионат се завръща в Южна Америка. Специални коментатори за случващото се на стадион „Коринтианс" по БНТ са бразилските футболисти Дание

Плащанията по "Околна среда" щели да се възстановят от края на юни с пари от бюджета


В края на този месец ще бъдат възстановени плащанията по Оперативна програма "Околна среда" от националния бюджет. Това обяви екоминистърът Искра Михайлова като уточни, че след всички промени в Управляващия орган, на 3 юни българските власти са изпратили становище до Еврокомисията за предприетите мерки.

Михайлова беше изслушана на съвместно заседание на парламентарните комисии по европейските въпроси и околната среда и водите, съобщи БНТ.

Министърът каза, че е изпратен и...

ЕС подписва с Грузия на 27 юни, потвърди Барозу

По-рано председателят на Европейския съвет Ромпой

Проверка в София: Бензиностанции сипват по-малко гориво

Бензиностанции зареждат в резервоара по-малко гориво от поисканото от клиента или пък не правят задължителна проверка дали бензиноколонките мерят правилно литрите. Това показа проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор на принципа “таен клиент” в София, в която участва и репортер на “Труд”. Бензиностанции зареждат в резервоара по-малко гориво от поисканото от клиента или пък не правят задължителна проверка дали бензиноколонките мерят правилно литрите. Това показа проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор на принципа “таен клиент” в София, в която участва и репортер на “Труд”.

Орешарски и Местан на прием при британския посланик

/КРОСС/ Премиерът Пламен Орешарски беше сред гостите на приема, организиран на посолството на Великобритания, в София по повод Деня на кралицата. Сред гостите е и лидерът на ДПС Лютви Местан. Двамата с Орешарски се поздравиха.Премиерът на влизане дълго разговаря с посланика на Великобритания Джонатан Алън. Британското посолство беше подготвило изненада за рождения ден на външния министър Кристиан Вигенин. Посланик Алън му поднесе кексче със свещичка, която външният министър духна.Друг член на правителството сред гостите е министърът на правосъдието Зинаида Златанова. Главният прокурор Сотир Цацаров също присъства.Традиционният прием събира посланици, политици, представители на бизнеса и на културни институции, съобщи "Дневник". Снимка: Булфото, всички права запазени

Мъж падна от скала след среща с мечка и мече

Двама мъже са били нападнати от мечка с мече в района на едно от любимите места за туристите - Каньона на водопадите край Смолян, на около 300 м от кв. “Средок”. 
Те успели да подадат сигнал на тел. 112. 31-годишният Радослав Русков от Смолян обяснил, че около 15,20 ч в местността Сосковчето той и приятелят му, 56-годишният софиянец Валерий... Двама мъже са били нападнати от мечка с мече в района на едно от любимите места за туристите - Каньона на водопадите край Смолян, на около 300 м от кв. “Средок”. Те успели да подадат сигнал на тел. 112. 31-годишният Радослав Русков от Смолян обяснил, че около 15,20 ч в местността Сосковчето той и приятелят му, 56-годишният софиянец Валерий...

Джордж Буш-старши скочи с парашут за рождения си ден

Скоковете с парашут са традиционни за бившия президент на САЩ

Джордж Буш-старши скочи с парашут за 90-ия си рожден ден

Скоковете с парашут са традиционни за бившия президент на САЩ

До 100 пациенти годишно постъпват във варненската токсикология заради отравяния с гъби

До 100 пациенти годишно постъпват във варненската токсикология заради отравяния с гъби. Това каза за Радио „Фокус” – Варна доц. д-р Петко Маринов, от клиниката по Токсикология към Военноморска болница – Варна. Тепърва се очакват проблемите с консумацията на диви гъби, посочи доц.

Кола помете баба с дете на пешеходна пътека в Сливен

75-годишна жена и 5-годишното й внуче са били пометени на пешеходна пътека в Сливен, съобщават от полицията в града.  Възрастната жена е в кома и с опасност за живота. Тя е с черепно-мозъчна травма и счупване на крайниците. Детето е със счупване на лява бедрена кост и е настанено е в отделението по ортопедия.  Инцидентът е станал около 18.00 часа на бул. "Стефан Стамболов", близо до един от големите хипермаркети в града. Бабата и внучето й са преминавали по пешеходната пътека, когато автомобил им е осигурил предимство. В същото време друга кола, движеща се с висока скорост преминава през зебрата и удря жената с детето, като ги изхвърля на голямо разстояние. Автомобилът е бил шофиран от мъж на 21 години, а пробата му за алкохол е била отрицателна. Това е вторият инцидент с възрастна жена и дете в рамките на 12 часа. В 11 часа днес баба и внуче оцеляха като по чудо, след като шофьор ги помете на ул. „Станислав Доспевски“ в столичния квартал „Левски“.

И в Сливен пометоха баба и внуче, жената е в кома

Баба и внуче са били пометени на пешеходна пътека в Сливен. Възрастната жена е в кома и с опасност за живота.

Силната уплаха може да бъде смъртоносна

/КРОСС/ Силната уплаха може да бъде смъртоносна, твърдят американски учени. Те са провели редица изследвания, за да установят влиянието на емоционалния стрес върху сърдечната дейност на човека. Опитите им са показали, че уплаха може да доведе до спиране на сърдечната дейност.Оказало се, че силният емоционален шок може да предизвика сърдечен пристъп, който от своя страна може да доведе до смърт.Според учените, стресът води до производството на специален хормон. В случай на пренапрежение, уплаха, шок, хормоните стимулират бактерии, които навлизат в кръвообращението и могат да предизвикат съдова оклузия, причина за инфаркт на миокарда.Изводите им са от особено значение за хората, предразположени към сърдечно-съдови заболявания. При тях дори и най-малкият страх може да доведе до тежки последици под формата на инфаркт.

Външно: За боровинки в Швеция - с пари за връщане

Мераклиите да берат боровинки в Швеция трябва да имат здравна застраховка, пари за първоначална издръжка и заделени средства за завръщане в България, в случай че бъдат измамени или се окажат в безизходна ситуация. Такъв съвет дават Министерството на външните работи и Националната комисия за борба с трафика на хора до стотиците българи, които всяко Мераклиите да берат боровинки в Швеция трябва да имат здравна застраховка, пари за първоначална издръжка и заделени средства за завръщане в България, в случай че бъдат измамени или се окажат в безизходна ситуация. Такъв съвет дават Министерството на външните работи и Националната комисия за борба с трафика на хора до стотиците българи, които всяко

Откриха къде е погребан Дракула

Учени, твърдят, че вероятно са намерили мястото, където е погребан митичният граф Дракула, изобразен в литературата и на екрана като кръвожаден вампир.
Гробът на владетеля Влад Цепеш, на когото приписват името Дракула, се намира в Неапол, пише британският в. “Дейли майл”.
Новооткрит надгробен камък от XVI в. Учени, твърдят, че вероятно са намерили мястото, където е погребан митичният граф Дракула, изобразен в литературата и на екрана като кръвожаден вампир. Гробът на владетеля Влад Цепеш, на когото приписват името Дракула, се намира в Неапол, пише британският в. “Дейли майл”. Новооткрит надгробен камък от XVI в.

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 17 часа:

- Оставката на кабинета се отлага след заседанието на Консултативния съвет при президента във вторник, на който трябва да бъде обсъдена дата за предсрочни парламентарни избори.

- Моника Станишева е била разпитвана от прокуратурата - каза главният прокурор Сотир Цацаров. Прокурорът Роман Василев напуска...

Спиърс и Агилера помагат на наркодилъри

/КРОСС/ Американски дилъри кръстиха дрога на Бритни Спиърс и Кристина Агилера, съобщава New York Post. Членовете на престъпната банда са използвали имената на двете диви, за да пласират безопасно стоката си. По данни на полицията, в чест на Спиърс е наричен крек, а колежката й Агилера е „дала" името си на кокаин. Кодовите думи са позволили на бандата дълго време да остане незабелязана от правосъдието. Любопитните подробности станаха известни при разследване дейността на наркобандите в Ню Йорк. В хода на разследването са задържани 25 човека.

Кръстиха дрога на Бритни Спиърс и на Кристина Агилера

/КРОСС/ Американски дилъри кръстиха дрога на Бритни Спиърс и Кристина Агилера, съобщава New York Post. Членовете на престъпната банда са използвали имената на двете диви, за да пласират безопасно стоката си. По данни на полицията, в чест на Спиърс е наричен крек, а колежката й Агилера е „дала" името си на кокаин. Кодовите думи са позволили на бандата дълго време да остане незабелязана от правосъдието. Любопитните подробности станаха известни при разследване дейността на наркобандите в Ню Йорк. В хода на разследването са задържани 25 човека.

ГЕРБ се запъна, готви се да бойкотира вота

ГЕРБ обмислят да провалят кворума и на утрешното заседание на парламента, на което трябва да се гласува внесеният от тях, пети вот на недоверие срещу кабинета “Орешарски”, научи "Труд".

Дали депутатите на Бойко Борисов, който до 14 юни е в САЩ заедно с депутата и бивш енергиен министър Делян Добрев, ще се регистрират в пленарната зала, зависи от ГЕРБ обмислят да провалят кворума и на утрешното заседание на парламента, на което трябва да се гласува внесеният от тях, пети вот на недоверие срещу кабинета “Орешарски”, научи "Труд". Дали депутатите на Бойко Борисов, който до 14 юни е в САЩ заедно с депутата и бивш енергиен министър Делян Добрев, ще се регистрират в пленарната зала, зависи от

Президентът определи въвеждането на еврото като стратегическа задача за България

Стратегическата задача пред България е въвеждане на еврото. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на церемонията по встъпване в длъжност на Лена Русенова като член на Управителния съвет на БНБ. Президентът посочи, че са нужни последователни усилия, политики за ефективна интеграция в европейското пространство.

Трима холандски национали на купон до сутринта

/КРОСС/ Холандия очевидно не се притеснява особено от мегасблъсъка с Испания в петък от 22 часа. Мачът от група "В" е повторение на финала от миналото световно, а и с решаващо значение за съдбата на квартета. Три "лалета" изкарали нощта във вторник извън хотела на отбора. Дирк Каут, Найджъл де Йонг и Уесли Снайдер се прибрали в 11 ч на следващата сутрин, гръмнаха бразилски медии. Опитните играчи не коментираха, а селекционерът Луис ван Гаал каза само, че когато играчите излизат да се забавляват, това е с негово разрешение. Но холандският в. "Телеграф" твърди, че е нечувано за порядките в отбор на Ван Гаал играчи да нарушават вечерния час, пише Труд. Мачът в Салвадор е първи голям шанс на холандците за реванш след поражението с 0:1 след продължения в ЮАР на финала преди 4 години.  

Мафията на цветни метали в Перник задигна мост (снимки)

Мафията на цветни метали в Перник задигна мост (снимки)

Мафията на цветни метали в Перник задигна мост в пернишкия квартал "Твърди ливади", съобщи ZaPernik.com.

Крадците задигнали арматурата от моста, който впоследствие паднал в река Струма. Съоръжението свързваше бившия стоманолеярен завод. Той се намира в района на бившия ТЕЦ "Перник", който беше изравнен със земята.

Въпреки, че на метри от моста се намират жилищни блокове това не притеснило апашите, които си свършили работата за по-малко от няколко часа.

Все още в района на бившия ТЕЦ има хора, които търсят желязо или копаят за въглища.

Преди месец жители на пернишкия квартал "Хумни дол" свалиха и нарязаха метално скеле на строителен асансьор към недостроен блок. Това се случи на метри от полицейски патрул.

Нова троянска програма заплашва компютърните потребители

/КРОСС/ Специалисти по информационна защита са се натъкнали на съвсем нова троянска програма, която има потенциала да се превърне в следващата голяма заплаха за компютърните потребители, съобщават от Security Week. Кръстен със страховитото име Pandemiya, троянецът е сходен по функционалност със Zeus, като има способността да краде вписани в електронни форми данни, логин информация и файлове от компрометираните от него системи, пишат на блога на компанията, специалистите от RSA, които са се натъкнали на него първи. Освен това, Pandemiya може да се похвали с модулен дизайн, което означава, че за киберпрестъпниците няма да представлява трудност да разширят способностите и обновяват често функционалностите му. Pandemiya има всичките характеристики на типичен банков троянец, като инжектирането на фалшиви елементи в интернет страници, прихващане на снимки от екрана на компютъра на жертвата и криптиране на комуникациите, които осъществява с контролиращия го. Това, което го отличава от много негови събратя е обаче това, че той не е клонинг на друг зловред, а е написан "от нулата", като не споделя части от кода на програма, като Zeus

Никой не знае колко са психично болните в България

Никой в държавата не знае колко са психично болните.

Бразилия чака помощ и свише

Рио вибрира в жълто и зелено и зове за Божия помощ. Под статуята на Исус Христос, закриляща града от хълма Корковадо, всичко е в цвета на надеждата.

Огромният 38-метров паметник бе осветен впечатляващо в жълто и зелено в нощта преди Бразилия да срещне Хърватия в първата стъпка от седемте към титлата. Тук никой не се съмнява, че ще са 7, чак до ф Рио вибрира в жълто и зелено и зове за Божия помощ. Под статуята на Исус Христос, закриляща града от хълма Корковадо, всичко е в цвета на надеждата. Огромният 38-метров паметник бе осветен впечатляващо в жълто и зелено в нощта преди Бразилия да срещне Хърватия в първата стъпка от седемте към титлата. Тук никой не се съмнява, че ще са 7, чак до ф

Искат арест за англичанин, обвинен за убийство на абитуриент

Англичанинът Мейсън Кристофър, който закла зверски абитуриента Емил Ботев в софийския кв. “Горубляне”, е задържан за 72 ч. 25-годишният чужденец е обвинен в убийство.
Очаква се днес прокуратурата да му поиска постоянен арест.
До кървавата драма се стигнало, след като две непълнолетни момчета се сбили в двора на кварталното училище... Англичанинът Мейсън Кристофър, който закла зверски абитуриента Емил Ботев в софийския кв. “Горубляне”, е задържан за 72 ч. 25-годишният чужденец е обвинен в убийство. Очаква се днес прокуратурата да му поиска постоянен арест. До кървавата драма се стигнало, след като две непълнолетни момчета се сбили в двора на кварталното училище...

Три “лалета” пипнати в дискотека

Холандия очевидно не се притеснява особено от мегасблъсъка с Испания в петък от 22 часа. Мачът от група “В” е повторение на финала от миналото световно, а и с решаващо значение за съдбата на квартета. В карето е и Чили, сочен от мнозина за скрит фаворит, готов да се възползва от грешка на двата европейски гранда.

Три “лалета” изкарали нощта във Холандия очевидно не се притеснява особено от мегасблъсъка с Испания в петък от 22 часа. Мачът от група “В” е повторение на финала от миналото световно, а и с решаващо значение за съдбата на квартета. В карето е и Чили, сочен от мнозина за скрит фаворит, готов да се възползва от грешка на двата европейски гранда. Три “лалета” изкарали нощта във

Реджи в ролята на "Исус Христос суперзвезда" във Варна

След София, Варна е първият град в България, в който с огромен успех бе поставена легендарната рок опера "Исус Христос суперзвезда”, с диригент постановчик Юли Дамянов, режисьор-постановчик Светозар Донев, художник Иван Токаджиев, хореограф Анна Донева.

Тютюнопроизводители заведоха дело срещу държавата

/КРОСС/ 800 тютюнопроизводители от областите Хасково, Кърджали и Благоевград заведоха дело срещу държавата. Причината е несправедливото, според тях, разпределение на националните доплащания в сектора. Това съобщи Иван Сабахлъков, тютюнопроизводител от Гоце Делчев.Делото вече е образувано в Административен съд - София. В момента недоволните тютюнопроизводители чакат дата за първото заседание.„Делото е за дискриминацията, която ни е наложена при разпределянето на референтните пари за реколтата за периода 2007-2009 г. 100 млн. лв. са разпределени избирателно", каза Иван Сабахлъков, тютюнопроизводител.Той коментира, че подобно разделение на работещи и по-малко работещи никога не е имало. Той го определя като политическо.„Искаме правдата да възтържествува. На база на какво ни разпределиха парите по този начин, на едни дадоха по 3 лв. за кг, а на други, които са работили повече по 2 лв. За пореден път в България стават аномалии, но то кое ли е нормалното?", каза Сабахлъков.Тютюнопроизводителят очаква да има сериозен проблем с изкупуването на тютюна и през следващия сезон. Според него казусът с тютюна не се решава умишлено.„Според мен не искат да решат проблема с тютюна, защото по някакъв начин определена маса от хора се държат в подчинение и зависимост. Друго обяснение нямам", така Иван Сабахлъков коментира ситуацията, в която се намират тютюнопроизводителите

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване