Тиквички бюрек с домашно сирене

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Прогноза за времето - 12 юни

Днес ще настъпи временно стабилизиране на атмосферата. Ще бъде предимно слънчево, след обяд над източните и планинските райони с купеста облачност, но без валежи. Вятърът ще е слаб. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°.

България върви към крайна политическа нестабилност!

Иво Инджов: Датата на изборите зависи от обединението на политическите сили


Преглед на печата от 12 юни


Държавно управление

Капитал Daily

В търсене на нова ДНК
Бизнесът, образователните институции и правителството ще координират усилията си в ИТ сектора

Прокуратурата пое остър курс срещу Цветан Василев
Хора от мениджмънта на КТБ са били разпитани по искане на държавното обвинение

България изпраща повече търговски аташета на изток
Кабинетът предлага и по-малко политически назначения в задгранични представителства

Голямото...

Уилям Хейг: Сирийската криза дестабилизира Ирак

Британският външен министър призова иракските власти да покажат единство

Nissan представи новия Navara

12-тото поколение на пикапа има ново шаси, динамичен дизайн и по-модерен интериор


Д-р Ангел Кунчев: Епидемия от менингит няма

Случаите на вирусен и бактериален менингит в Пловдив нямат връзка помежду си и не са от един причинител.

Парламентът обсъжда предложения за изборните правила

Парламентът обсъжда предложения за изборните правила

Парламентът ще обсъжда две предложения за произвеждане на национален референдум за изборните правила. Това ще стане на днешното заседание на НС.

Едното предложение е внесено от президента Росен Плевнелиев, а другото от Инициативен комитет.

Светът отбелязва Деня срещу детския труд


168 милиона деца по света са лишени от детство и възможност за образование, защото трябва да работят, за да подпомагат семейния бюджет. Това показват последните данни (от септември 2013 година) на Международната организация по труда (МОТ).

Днес, 12 юни, светът отбелязва Деня срещу детския труд под мотото "Да разширим социалната закрила! Да премахнем детския труд!".

На конференция за детския труд миналата година международната общност прие Декларация, която акцентира върху...

Президентът отива на представянето на новия шеф на БНБ

Президентът отива на представянето на новия шеф на БНБ

Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Лена Русенова като член на Управителния съвет на Българската народна банка. Това съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Спирането на "Южен поток" в BG - част от санкциите срещу Русия

Руската преса: Това не са европейски, а американски санкции


Телевизорът за мача и хладилникът за бирата станаха стоки от първа необходимост

Часове преди световното по футбол в Бразилия търговците на техника потриват доволно ръце - въпреки кризата продажбите на телевизори са добри. Българинът дава от 800 до 1500 лева за нов телевизор..

Канят министър Клисарова на форума за 145 г. на БАН

Канят министър Клисарова на форума за 145 г. на БАН

Министърът на образованието и науката Анелия Клисарова ще поздрави участниците в конференция, посветена на 145-годишнината на БАН.

Форумът започва в 9.30 часа в Гранд хотел София и е на тема "Състояние и перспективи за научните изследвания в България"

Бизнес асоциации искат спешни промени в Закона за земеделските земи

Ограниченията, въведени за офшорките, са неработещи за публичните компании, се твърди в обща позиция


Как да учим възрастните ще се обсъжда на конференция

Как да учим възрастните ще се обсъжда на конференция

Заместник-министърът на образованието и науката Иван Кръстев ще открие днес национална конференция на тема "Мобилизиране на заинтересованите страни за напредък в сектора за учене на възрастни". Форумът е от 10.00 ч. в зала "Роял" на столичния хотел "Шератон".

Ще бъдат разгледани състоянието на сектора за учене на възрастни в България, основните резултати от изпълнението на Европейската програма за учене на възрастни в страната ни през 2012-2014 г., както и националните цели за 2014-2020 година.

Наша фирма съди IBM, иска 2,5 млн. евро

Родна компания съди гиганта IBM за системно нарушаване на правата по договор.

Ким Чен Ун бесен на синоптиците - правели грешни прогнози

Президентът на Северна Корея Ким Чен Ун наложи цензура на метеорологичната служба в страната заради "неправилни" прогнози за времето, предаде БГНЕС. Ким Чен Ун отправи критики към научния...

Георги Близнашки: Ще пледираме за избори "2 в 1"

Ще пледираме днес в Народното събрание за избори "2 в 1" – предсрочни парламентарни и референдум, ако ни бъде дадена възможност да изложим нашата гледна точка по въпроса. Това каза...

Следите от миналото на Латвия

Две десетилетия след краха на СССР, в Латвия са останали само няколко бивши казарми, които напомнят за съветската окупация. Двама млади латвийци се опитват да съхранят спомена за тази част от истори...

Кворум няма, политическата криза е пълна

За пореден път парламентът не може да събере кворум за редовно заседание. При първия опит "видимо", по думите на председателя на Народното събрание Михаил Миков, стана ясно, че няма достъчн...

Дърво падна в Летния театър във Варна, пострадаха трима

Трима души са пострадали при инцидент в района на Летния театър във Варна, където е паднало дърво. Това съобщи за "Фокус" д-р Мая Рашева, директор на Центъра за Спешна медицинска помощ. Инц...

Ще повлече ли световната икономика евентуален срив в имотния сектор на Китай?

Строителните гиганти в страната са единодушни, че "златната ера" за сектора на недвижимостите е приключила


И от втори опит няма кворум, заседанието на НС се провали

При повторната регистрация в залата имаше само 112 депутати


САЩ са готови да предоставят военна помощ на Ирак

Иракските власти вече са се обърнали с молба за помощ към администрацията на президента Барак Обама, като са поискали да бъде разгледана възможността за включване на американски безпилотни самолети...

Орешарски открива конференция за индустрията и енергетиката

Орешарски открива конференция за индустрията и енергетиката

Конференция "Индустрия, енергетика и околна среда 2014" започва от 9.00 ч. в хотел "Хилтън". Организатор на събитието е Средногорие Мед Индустриален Клъстер. За участие е поканен премиерът Пламен Орешарски.

Конференцията има за цел да се превърне в ежегодна платформа за представяне на национални политики в областта на енергетиката и околната среда, регулациите на пазара на енергия, успешно приложените технологични решения, както и добри практики от индустриалния сектор.

Миролио иска Булгартабак да разпредели дивидент от около 11 лв. на акция

Миноритарният акционер предлага и пълна подмяна на Съвета на директорите и назначаване на контрольор


Антоний Тодоров: Ако Станишев остане, БСП повтаря евровота

политолога 
Антоний Тодоров
разговаря
Валентина Петкова 

- Пленумът на БСП във вторник разпали недоволството срещу Сергей Станишев. Георги Кадиев подаде оставка като депутат, а заедно с Корнелия Нинова напуснаха и ръководството на БСП. Последваха ги местни лидери в страната. Ще се задълбочат ли, или ще бъдат туширани скандалите в соцпартията политолога Антоний Тодоров разговаря Валентина Петкова - Пленумът на БСП във вторник разпали недоволството срещу Сергей Станишев. Георги Кадиев подаде оставка като депутат, а заедно с Корнелия Нинова напуснаха и ръководството на БСП. Последваха ги местни лидери в страната. Ще се задълбочат ли, или ще бъдат туширани скандалите в соцпартията

НСИ обявява днес данни за инфлацията

НСИ обявява днес данни за инфлацията

Ръководството на Националния статистически институт ще обяви данните за инфлацията през май от 11.00 ч.

В пресконференцията ще участват определеният от правителството вчера за председател на НСИ Сергей Цветарски и неговият заместник Диана Янчева. Ще бъде представена и информация за предстоящите промени в областта на националните сметки по отношение на данните за Брутния вътрешен продукт и Брутния национален доход.

Ще има дефицит на качествени офиси клас Б на разумна цена

Експерт: Балканите са удобна дестинация за изнасяне на производство


Сто фирми с договори за „Южен поток”

/КРОСС/ Между 80 и 100 български фирми са сключили договори като подизпълнители на строителя на българската част на газопровода "Южен поток". Това съобщи изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков пред "Труд".Подборът на фирмите е направен от камарата, към която преди около месец се е обърнала руската "Стройтрансгаз". Това е станало поне две седмици преди 27 май, когато официално беше съобщено, че компанията в консорциум с 5 български фирми е избрана да строи тръбата у нас."Поискаха фирмите да са малки и средни и ние наредихме на регионалните директори на камарата в Северна България, където ще премине газопроводът, да изберат по поне 3 от всяка област. Основното изискване беше да имат годишен оборот под 3 млн. лв.", каза Бойков. Подизпълнителите ще правят основно изкопите за тръбата и ще осигуряват техника.Бойков не можа да се сети на коя дата точно руската компания е поискала подизпълнители, но каза, че подборът на фирмите, подготовката на договорите и сключването им е отнело поне 3-4 седмици. По това време проектната компания "Южен поток България" не беше обявила официално избрала ли е строител на газопровода и кой. Това стана ясно два дни след евроизборите. Доста по-рано обаче имаше неофициална информация, че консорциумът около "Стройтрансгаз" печели поръчката за 3,5 млрд. лева

Наши фирми откриват Деня на българо-сръбския бизнес

Наши фирми откриват Деня на българо-сръбския бизнес

Общо 42 фирми и организации от България и Сърбия ще участват в Деня на българо-сръбския бизнес в Белград. Организатор на събитието е Българо-сръбската търговско-промишлена камара. Целта на форума е да насърчи бизнес връзките между двете държави.

За участие е поканен Красин Димитров, заместник-министър на икономиката и енергетиката.

МВФ преупреждава за нова жилищна катастрофа

Фондът призовава за въвеждането на ограничения на "горещите" пазари на имоти, които са силно надценени


Парламентът пак няма кворум

Миков се закани да насрочи извънредно заседание


Стоянович: Ако почтеността има друго име, това е Мария Дивизиева

Министърът на културата застана плътно зад партньорката си в живота Мария Дивизиева. В сутрешния блок на bTV той определи като недоразумение повдигнатото обвинение срещу нея, че умишлено е улеснила ...

Книга вместо билет в градския транспорт в Бургас

Третият национален фестивал "Четящият човек" ще се проведе от 12 до 15 юни в Бургас. Събитието чиито е Обществото за култура на четенето и писането, се провежда с подкрепата на книжарници ...

Осман Октай: Всичко, което се случва сега, е отмъщение от Доган

Всичко, което се случва между ДПС и БСП сега, е следствие от егоцентризма на Ахмед Доган. Това заяви бившата му дясна ръка Осман Октай. Движението за права и свободи никога не е имало толкова власт, ...

Чехия влиза в Еврозоната до 2017 г.

Чехия може да се присъедини към Еврозоната до 2017 г. с подкрепата на проевропейските партии в парламента на страната. Това съобщи чешкият президент Милош Земан, цитиран от АФП и БГНЕС. Приемането н...

Толкова сме умрели, че даже не можем да извадим нож на Жоро Кадиев

Според вече бившият, по неговите думи, депутат и член на БСП Георги Кадиев колегата му Кирил Добрев е казал тази реплика по време на Националния съвет на БСП във вторник (10 юни). Думите са изречени з...

Видин очаква 60 хил. туристи тази година

На година посрещаме хиляди туристи и очакваме тази година техният брой да достигне 60 000 души. Това каза за БТА кметът на Видин Герго Гергов. Той е убеден, че за развитието на туризма принос има днес...

"Уикилийкс": Порошенко е бил информатор на САЩ

Новоизбраният президент на Украйна Петро Порошенко е давал подробна информация на САЩ по времето, когато е бил депутат във Върховната рада. Това става ясно от документи на сайта Wikileaks, цитир...

Нико Ковач: Знаем как да спрем Бразилия и Неймар

"Ще атакуваме домакините", закани се селекционерът на Хърватия


"Данък порок" носи на румънското здравеопазване 1,3 млрд. леи годишно

От него се формират 9-10% от държавните разходи в здравеопазването


Англия тренира дузпи без вратар

Англия тренира дузпи, за да избегне традиционната си трагична съдба. Седем пъти в последните 24 г. “трите лъва” изхвърчат с наказателни удари от големи първенства.

Да, но англичаните бият дузпи... на празна врата! Репортери зяпнаха от учудване, след като вратарите Джо Харт, Фрейзър Фостър и Бен Фостър отидоха да тренират встрани от игрището. А п Англия тренира дузпи, за да избегне традиционната си трагична съдба. Седем пъти в последните 24 г. “трите лъва” изхвърчат с наказателни удари от големи първенства. Да, но англичаните бият дузпи... на празна врата! Репортери зяпнаха от учудване, след като вратарите Джо Харт, Фрейзър Фостър и Бен Фостър отидоха да тренират встрани от игрището. А п

Лондон само ще загуби

 "ЕС не може да пренебрегва резултатите от евроизборите. Нещо трябва да се промени! Европа трябва да се меси само там, където е необходимо, а отделните нации трябва да имат по-големи правомощия, отколкото Брюксел", заяви британският премиер Дейвид Камерън по повод засилените позиции на евроскептиците.

Според Камерън европейските намеси трябва да се ограничат само до сферата на икономиката. Евродепутатът от германския ХДС Елмар Брок го контрира с аргумента, че Европа е политически проект - "нещо, което британците явно все още не са разбрали". Според Брок Великобритания си остава в плен на емоционалната представа за Британската общност - т.е "в плен на една алтернатива, която де факто вече не съществува".

Още повече, че Европа е най-важният търговски партньор на Лондон. Грегори Клейс от Брюкселския мозъчен тръст Брюгел казва по този повод: "В географско отношение Британската общност не е естественият търговски партньор на Великобритания. Междувременно търговските отношения между Великобритания и ЕС са много по-важни и ще бъде много трудно те да бъдат заместени с нещо друго", казва той. Половината от британския износ е предназначен за страни-членки на ЕС. Тоест Великобритания зависи от европейския вътрешен пазар. Освен това разчита на субсидиите от Брюксел в сферата на селското стопанство. Още по-важни са обаче парите за научно-изследователска дейност.

Лондон си е извоювал значителни привилегии за своя финансов сектор

"Великобритания е вторият по големина получател на европейски пари за научно-изследователска дейност. Тези пари са много важни за нея. Те са предназначени за британски фирми, за университети, както и за различни научно-изследователски центрове", казва Грегори Клейс. В миналото Великобритания си извоюва специални привилегии в сферата на търговията и финансовата дейност, с които да заобикаля правилата на ЕС. Според Грегори Клейс повечето британски банки са против евентуалното излизане на страната от ЕС. Европейското членство не пречи на лондонското Сити. "Самите британци в момента са склонни да въведат повече регулационни мерки за стабилизиране на финансовия пазар. За британския банков сектор всъщност няма голяма значение, дали страната е в или вън от ЕС", твърди експертът.

Ползите - повече от разходите

В крайна сметка икономическите изгоди от ЕС са прекалено важни за Великобритания, затова страната едва ли би могла безпроблемно да напусне общността. Експертите дори са изчислили, че евентуалното излизане от съюза ще струва на британците три процента от техния БВП. Финансовият принос на Лондон към общия европейски бюджет съставлява обаче едва 1,5% от държавните разходи - а срещу този скромен принос страната получава огромно количество европейски субсидии.

От друга страна ЕС също би бил сериозно засегнат от евентуално излизане на Великобритания от общността, защото страната е много важен търговски партньор. Елмар Брок смята, че Великобритания играе важна роля и в политическо отношение, обогатявайки многообразието на мненията по редица важни дискусионни въпроси в сферата на икономиката и политическата философия - откритостта на британците срещу протекционизма например. "По тази тема имаме много допирни точки, което прави британците важен партньор за намирането на баланс на интересите в ЕС", казва евродепутатът от Европейската народна партия /ЕНП/.

"Дейвид Камерън не направлява, той самият е направляван", твърди Е. Брок.

Елмар Брок уважава британските колеги и за парламентарната им култура: "Няма по-добри председателстващи и водещи на дискусии от британците. Когато изпълняват подобни функции, те се държат абсолютно неутрално, независимо от партийната си принадлежност. Те се и най-добрите арбитри по време на спорове", казва Елмар Брок. Вероятно точно това е имала предвид и Ангела Меркел, когато в правителствената си декларация нарече британците "неудобен партньор".

Елмар Брок е убеден, че те трябва най-сетне да сключат мир с Европа. Лошото в момента е, че националният дебат във Великобритания е под влиянието на предимно антиевропейски настроения. Дейвид Камерън също допринесе за това: "За да дойде на власт, той направи реверанс пред евроскептиците в собствената си партия. И сега те го водят в тази посока. В този смисъл Камерън не направлява политиката на страната, защото самият той е направляван", смята Елмар Брок. Затова политическото бъдеще на Камерън ще зависи от това, доколко той ще удържи обещанието си да извоюва повече правомощия за британците в рамките на ЕС. Несъмнено това е и по-добрата алтернатива пред перспективата Великобритания да напусне общността.

"Уикилийкс": Порошенко е бил информатор на САЩ

 Новоизбраният президент на Украйна Петро Порошенко е давал подробна информация на САЩ по времето, когато е бил депутат във Върховната рада.

Това става ясно от документи на сайта Wikileaks, цитирани от РИА Новости. Порошенко е давал информация на посланика на САЩ в Киев Джон Хърбст по време на консултациите за формирането на коалиционно правителство на страната през 2006 г.

В грама на американското посолството в Киев до Държавния департамент на САЩ от 28 април 2006 г., публикувана на сайта на "Уикилийкс", Порошенко е назован като "вътрешен човек" от партията "Наша Украйна".

Американските дипломати обаче не приемали за чиста монета предоставяната от Порошенко информация. Те подозирали, че Порошенко стои зад интриги, целящи арестите на бившия премиер Юлия Тимошенко и Александър Турчинов, временен президент на Украйна допреди Порошенко да бъде избран.

Парите за здраве щели да ситгнат до септември

Парите за здраве ще стигнат до септември. Затова трябва да се търси допълнително финансиране на системата, казва в интервю за "Стандарт" д-р Румяна Тодорова, директор на НЗОК. 400 млн. л...

Кадиев: Махам се от БСП, всички там знаят, че Станишев трябва да си ходи

Подадох оставка от всякакви постове в БСП, защото това е моят сигнал за ръководството на БСП. Приключих с БСП. Когато десет пъти предлагаш едно и също, десет пъти те бият и ти правиш същото и единадес...

Гледат мярката на Георги Сапунджиев, който прегази Паоло

Пловдивският апелативен съд ще разгледа мярката за неотклонение "домашен арест" на Георги Сапунджиев.  Сапунджиев е обвинен за това, че началото на юни прегази с автомобила си чет...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване