Йелавич: Нямаме какво да губим, напрежението е за Бразилия

Нападателят на Хърватска Никица Йелавич сподели очаканията си от мача с Бразилия, с който се открива световното първенство в Страната на кафето. "Мисля, че можем да тръгнем добре на Световното, ...

Инспектори проверяват какво гориво ни сипват

София /КРОСС/ Държавният контролен орган започна масови проверки на бензиностанциите в цялата страна, за да се установи лъжат ли ни с количеството и качеството на горивото. За първи път инспекторите използват и т.нар. "таен клиент". Целта е той да провери дали от колонката излиза по-малко гориво, отколкото официално се отчита. Инспектор, командирован от друг град, прави контролна покупка на 20 литра гориво, без да се представя, че е служител на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. След като инспекторът под прикритие напълни тубата, се обажда на своите колеги, които идват, вече официално с измервателния уред - оразмерен и стандартизиран съд. Пресипват тубата пред управителя на бензиностанцията и проверяват има ли отклонение.Инспекторите разказват, че има случаи, в които стават обект на агресия при подобни проверки. Присъствието на медии също изнервя управителите. Освен за количеството, от Държавната метрология правят проверки и за качеството на горивата. Инспекторите са се натъквали на фрапиращи случаи, съобщава Нова телевизия.

Михайлова: Проектите по "Околна среда" се реализират

Проектите от ОП "Околна среда" са в активно изпълнение. Това стана ясно от думите на екоминистъра в оставка Искра Михайлова по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по "Околната среда и водите" и "Европейските въпроси и фондове".

Расмусен изключи участие на НАТО в иракския конфликт

/КРОСС/ Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен осъди нападението срещу турското консулство в град Мосул, Северен Ирак и поиска незабавното освобождаване на заложниците."Ние призоваваме похитителите незабавно да освободят задържаните. Нищо не може да оправдае това престъпление. Не мога да си представя каква роля би могло да изиграе НАТО в Ирак, но, разбира се, следим отблизо ситуацията и призоваваме всички страни да спрат насилието", каза Расмусен на пресконференция в Мадрид, цитиран от „Ройтерс".По-рано в сряда бе съобщено, че Турция свиква извънредна среща на страните-членки на НАТО заради ситуацията в северната част на Ирак.

До 2000 лева заплата за работа на морето

Лятото идва с пълна сила, а много български младежи хукват към Черноморието с идеята хем да опитат от плажа и морето, хем да припечелят нещо със сезонна работа.
Търсене има не само за студенти, а за всички възрастови групи. Хотелите търсят камериерки и готвачки, общи работници и охранители - все длъжности, Лятото идва с пълна сила, а много български младежи хукват към Черноморието с идеята хем да опитат от плажа и морето, хем да припечелят нещо със сезонна работа. Търсене има не само за студенти, а за всички възрастови групи. Хотелите търсят камериерки и готвачки, общи работници и охранители - все длъжности,

Оперираха спецченге от тумор в мозъка, оказва се доброкачествен

Туморът в мозъка, с който се бори бургаският спецполицай Пенчо Трендафилов, е доброкачествен. Мъжът се възстановява, съобщи "Флагман", позовавайки се на информация от близките, публикувана в групата във Фейсбук, създадена в негова подкрепа. 

Трендафилов разбра през април коварната диагноза. Стотици хора бяха съпричастни с неговата битка и в моме Туморът в мозъка, с който се бори бургаският спецполицай Пенчо Трендафилов, е доброкачествен. Мъжът се възстановява, съобщи "Флагман", позовавайки се на информация от близките, публикувана в групата във Фейсбук, създадена в негова подкрепа. Трендафилов разбра през април коварната диагноза. Стотици хора бяха съпричастни с неговата битка и в моме

Англия и Италия ще играят на разорана нива

На Острова определят терена като "разорана нива".

Комисия проверява за конфликт на интереси шефа на ДКЕВР


Сигнал за евентуален конфликт на интереси на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев е подаден в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, информира capital.bg.  Според Боев твърденията са необосновани и показват, че с действията си регулаторът явно пречи "на някои хора".

Сигналът е за това, че в продължение на шест дни Боев е бил едновременно изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и...

Мишел Платини оттегли подкрепата си за Сеп Блатер


Президентът на УЕФА Мишел Платини оттегли подкрепата си за Сеп Блатер заради намерението му да се кандидатира за нов мандат начело на ФИФА.

Французинът не изключи възможността да се яви на изборите за негов заместник на президентския пост. Той смята, че е време за промяна и глътка свеж въздух в ръководството на организацията.

"Вече не го подкрепям, приключихме. Познавам го от доста време, харесвам го, но предпочитам той да не остава за нов мандат. Подкрепих го през 1998...

Европейските консерватори приеха Бареков, но не и Джамбазки в групата си


Европейските консерватори и реформисти са одобрили молбата на лидера на "България без цензура" Николай Бареков да стане част от групата. Молбата на Ангел Джамбазки, който е заместник-председател на коалиционния партньор на ББЦ - ВМРО, обаче все още се обсъжда, потвърди пред "Дневник" говорителят на консерваторите Джеймс Холтъм.

"Групата гласува да одобри молбата на г-н Бареков, но молбата на г-н Джамбазки все още е висяща тема, която ще подлежи на последващи дискусии в групата",...

Български дарителски форум в писмо до медиите: Коалиция „България без цензура” подменя смисъла на дарителството

bdfБългарски дарителски форум разпространи днес становище около информацията, че коалиция „България без цензура” е използвала лични данни на български граждани, за да легализира дарения в своя полза пред Сметната палата. Вижте пълния текст на съобщението:

В дните след изборите за Европейски парламент в страната ни стана ясно, че коалиция „България без цензура” е използвала лични данни на български граждани с цел да бъдат легализирани дарения в нейна полза пред Сметната палата.

Подобно действие е стряскащо с абсолютната липса на морал. То слага петно върху смисъла и ценностите на дарителството, което е личен, доброволен и осъзнат акт на всеки отделен човек, в полза на избрана от него кауза.

Сега действащото законодателството в България дава възможност политическите партии да бъдат подкрепяни с дарения от физически лица, като така им осигурява от една страна условия за привличане на финансов ресурс, а от друга – независимост от корпоративни интереси.
Употребата на тази възможност като фиктивен инструмент за легализиране на приходи на практика дискредитира изцяло идеята гражданите да са реален участник в живота на политическите партии.

Българският дарителски форум като организация, която представлява големите дарители в България и работи за развитието на дарителството в страната и за активно гражданско участие, осъжда подобна подмяна на смисъла на дарителския акт и призовава за категорична обществена нетърпимост към подобни действия, както и за незабавна реакция на отговорните институции.

Ето защо се обръщаме към Прокуратурата на Република България  и Сметната палата да се самосезират за проверка на сигналите за тази злоупотреба.

The post Български дарителски форум в писмо до медиите: Коалиция „България без цензура” подменя смисъла на дарителството appeared first on Noresharski.com.

Спецполицай опериран от тумор в мозъка, търсят му логопед в Германия

Туморът в мозъка, с който се бори бургаският спецполицай Пенчо Трендафилов, е доброкачествен. Мъжът се възстановява, съобщи Туморът в мозъка, с който се бори бургаският спецполицай Пенчо Трендафилов, е доброкачествен. Мъжът се възстановява, съобщи "Флагман", позовавайки се на информация от близките, публикувана в групата във Фейсбук, създадена в негова подкрепа. Трендафилов разбра през април коварната диагноза. Стотици хора бяха съпричастни с неговата битка и в моме

Видео: Протест в Сао Пауло беше разпръснат със сълзотворен газ и халосни патрони


Бразилската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне малка група протестиращи в Сао Пауло в навечерието на откриването на световното първенство по футбол, съобщи "Глобо нюз".

Най-малко един протестиращ е арестуван около шест часа преди Бразилия и Хърватия да изиграят първата среща от шампионата. Съобщава се за един ранен от изстрел с халосни патрони, който е бил извлечен от полицаите от улицата.

CNN потвърди, че двама журналисти на телевизията са пострадали при...

Протест в Сао Пауло беше разпръснат със сълзотворен газ и халосни патрони


Бразилската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне малка група протестиращи в Сао Пауло в навечерие на откриването на световното първенство по футбол, съобщи "Глобо нюз".

Най-малко един протестиращ е арестуван около шест часа преди Бразилия и Хърватия да изиграят първата среща от шампионата. Съобщава се за един ранен от изстрел с халосни патрони, който е бил извлечен от полицаите от улицата.

Тежко въоръжената полиция използва още димни гранати и халосни патрони,...

Увеличението на пенсиите няма да ощети хората с помощи за отопление

София /КРОСС/ Увеличението на пенсиите от 1 юли няма да ощети хората, които получават помощи за отопление. От Министерството на труда и социалната политика са подготвили промяна в Наредбата за целевата помощ, с която се коригира доходът за достъп. Ведомството предлага към правоимащите да се добавят и приемните семейства, в които са настанени деца.

Пожар пламна в мол в Литва

/КРОСС/ Пожар е избухнал в мол във Вилнюс, Литва, предаде ИТАР-ТАСС. Огънят избухнал в един от ресторантите на търговския център. На място са пристигнали шест пожарни бригади. Властите в литовската столица са евакуирали десетки посетители и служители на търговския център. По думите на спасителите няма пострадали. Причината за инцидента е в процес на изясняване.  

Скачат заплатите на Фандъкова, районните кметове и съветниците

От 1 юли скачат заплатите на общинските съветници в София, на районните кметове и на кмета на града. Това решение бе взето на днешната сесия на Столичния общински съвет въз основа на постановление на Министерския съвет и промените в Закона за местното самоуправление. В момента заплатата на районен кмет е 1200 лева.

Кастинг за актьори на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” на 7 юли

Драматичен театър „Стоян Бъчваров” Варна обявява кастинг за актьори – мъже и жени, който ще се състои на 7 юли 2014 г. от 9.30 ч. в сградата на Сцена Филиал. Участниците трябва да се представят пред журито с 2 материала по избор, също да покажат музикални и танцови умения, съобщиха от театъра за Moreto.

Търси се късметлия от Гоце Делчев, който ще гледа финала на Маракана

В продължение на 50 дни всички участници в игрите на Евробет събираха талоните си и тръпнеха в очакване на днешния ден и разбира се на голямата награда!
На 09.06.2014 г. точно в 17.00ч. беше изтеглен печелившият номер на квитанция, чиито притежател печели заветните 2 билета за финала на Световното първенство по футбол в Бразилия. В продължение на 50 дни всички участници в игрите на Евробет събираха талоните си и тръпнеха в очакване на днешния ден и разбира се на голямата награда! На 09.06.2014 г. точно в 17.00ч. беше изтеглен печелившият номер на квитанция, чиито притежател печели заветните 2 билета за финала на Световното първенство по футбол в Бразилия.

Откриха невзривена бомба в градския парк на Симитли

Полиция дежури около мястото в центъра на града


168 млн. деца по света са лишени от детство и възможност за образование

/КРОСС/ 168 млн. деца по света са лишени от детство и възможност за образование, защото трябва да работят, за да подпомагат семейния бюджет. Това показват последните данни на Международната организация по труда, от септември 2013 г. Под мотото „Да разширим социалната закрила! Да премахнем детския труд!" през 2014 г. светът отбелязва за 12-и път Световния ден срещу детския труд - 12 юни. Целта на МОТ е в този ден да се обърне специално внимание на проблемите, свързани с трудовата експлоатация на деца.През 2013 г., на Третата международна конференция за детския труд в Бразилия, международната общност прие Декларация, която акцентира върху необходимостта от достойни условия на труд за възрастни, адекватни обезщетения за безработни, задължително качествено образование за всички деца и социална закрила за тях. Осигуряването на равни възможности за децата за разкриване на техния потенциал зависи от семейната среда, в която растат. Всяка заплаха за семейството от икономически характер, като загуба на работата на някой от възрастните, или от здравословен характер - при сериозно заболяване или претърпяна трудова злополука, може да принуди децата да работят, за да запълнят липсите в семейния бюджет, смятат от МОТ. А данните на организацията за хората, които нямат достъп до адекватна социална закрила, са шокиращи - 5 млрд. души или около 73% от населението на света

Разходка в Гората на мечките

След малко микрофонът трябва да реагира и да улови предавателя, който е прикрепен към мечката в блатото. И ето че тонът се чува - първо слабо, после по-силно. Звуците вече са добре доловими и все-по-чести. „Идва към нас След малко микрофонът трябва да реагира и да улови предавателя, който е прикрепен към мечката в блатото. И ето че тонът се чува - първо слабо, после по-силно. Звуците вече са добре доловими и все-по-чести. „Идва към нас", казва Гунтер Шмит изумен. „Да се връщаме в колата". Това е страх, който не би трябвало да очакваме от него,

Организаторите на "Евровизия 2014" на загуба със 3.70 милиона долара

/КРОСС/ Организаторите на песенния конкурс "Евровизия 2014", който се проведе в Дания, са понесли загуба на стойност 3.70 милиона долара, пише ИТАР-ТАСС. За да намалят загубите си, организаторите възнамеряват да продадат остатъка от оборудването на събитието. Същевременно се говори, че в навечерието на финала компанията е взела назаем 17.8 милиона крони, които не са включени във финансовия доклад. "Евровизия" се проведе от 6 до 10 май в източната част на Копенхаген. Победител стана Кончита Вурст.  

$10 000 за убит руснак, наемници се надпреварват за офертата (ВИДЕО)

/КРОСС/ Обещанията на украинския банкер Игор Коломойски да дава награда за всеки убит или ранен „москал" (руснак, московчанин), привлякоха в югоизточната част на Украйна бойци, готови да изкарват прехраната си чрез убийства. Приватбанк, собственост на Коломойский, дори постави огромни билбордове с надписа „Изгодно предложение от Приватбанк: $10 000 за москал". В Youtube се появи запис на разговор на „ловци на глави", получаващи по няколкостотин долара за всеки убит. От видеото става ясно как неизвестни обсъждат предпочитанията на олигарха, който плаща повече за ранените. "Хиляда долара за всеки убит опълченец. Това са стари цени. Сега плащат по-малко". При това, съдейки по разговорите, с "лова" на хора се занимават малки мобилни групи, привлечени от обещанията на олигарха да плати щедро. Във видеото неизвестните престъпници спокойно обсъждат и си споделят насъщни проблеми, свързани с "работата" им, като например неудобството при транспорта на телата на убитите. Било неудобно да се превозват в автомобилите, защото всичко се цапало с кръв и после трудно се почиствало. Един от тях съветва да се използва найлон, за да се избегне замърсяването. Друг пък се хвали, че разполага с хладилник, където съхранява телата на убитите по-дълго време. За тези, които са останали без пари, на записа се чува още по-шокиращ съвет. Един от бойците споделя личния си опит в мародерство

Главен водопровод на улица "Синчец" се спука и спря водата в част от квартал "Могиличе"

Авария на главен водопровод е станала на улица "Синчец", на метри от кръстовището с улица "Люлин", предаде човек на ZaPernik.com.

В 16 часа екип на ВиК пристигна на място, за да отстрани повредата. Част от улицата е затворена заради ремонтните дейности. За няколко часа водата в част от квартал "Могиличе" е спряна до поправяне на спуканата тръба.

Авариите по водопреносната мрежа в Перник са често срещано явление, тъй като тръбите...

Продължава

Купената от КТБ Креди Агрикол България ще се казва Търговска банка Виктория

Корпоративна търговска банка АД придоби 100% от акциите с право на глас от капитала на Креди Агрикол България ЕАД.   От страна на КТБ АД договорът за прехвърляне подписаха изпълнителните директори на банката Георги Христов и Илиан Зафиров, а от страна на досегашния собственик - Креди Агрикол С.А., Франция – Марк Опенхайм, ръководител на международната мрежа за банкиране на дребно на Креди Агрикол. Веднага след прехвърлянето на собствеността ще се проведе Общо събрание на акционерите. На него ще бъдат избрани новите членове на Надзорния съвет (НС) на банката. Одобрение от БНБ за членове на НС на Креди Агрикол България ЕАД вече получиха Орлин Русев — Председател на Управителния съвет (УС) на КТБ АД, Абдул Салам Мохамед Абдулах Ал Муршиди — член на НС на КТБ АД и Радосвета Василева — юрисконсулт на Бромак ЕООД (дружеството е мажоритарен акционер на КТБ АД). Друго решение, което ще вземе Общото събрание на акционерите, е името на Креди Агрикол България ЕАД да се промени на Търговска банка Виктория ЕАД. Банката ще има ново лого и слоган: „Партньор за Вашите амбиции“. Търговска банка Виктория ЕАД ще продължи да функционира като самостоятелна финансова институция, специализирана в обслужването на малки и средни предприятия, както и на индивидуални клиенти.

Искат $5 милиона откуп за турски шофьори в Ирак

Екстремисти от групировката „Ислямска държава Ирак и Левант”, които във вторник взеха за заложници 28 турски шофьори, са ги освободили. Скоро след това турците попаднали на друга група ислямисти, които отново ги пленили и искат $5 милиона откуп.

Закръгленото коремче издава метаболитния синдром

Закръгленото коремче не е просто козметичен проблем, а знак за болестни промени в организма, познати като метаболитен синдром, казва д-р Мария Папазова, холистичен лекар. Тя ще се включи в безплатните лекции за проблемите на наднорменото тегло, които ще се проведат от 16 до 19 юни в София, Варна, Пловдив и Бургас.
Понятието метаболитен синдром е о Закръгленото коремче не е просто козметичен проблем, а знак за болестни промени в организма, познати като метаболитен синдром, казва д-р Мария Папазова, холистичен лекар. Тя ще се включи в безплатните лекции за проблемите на наднорменото тегло, които ще се проведат от 16 до 19 юни в София, Варна, Пловдив и Бургас. Понятието метаболитен синдром е о

Стартът на строителството на третия лъч на метрото се забавя?

София /КРОСС/ Средства за строителството на третия лъч на Софийското метро все още няма, затова може да се забави и началото на изграждането му, коментира кметът Йорданка Фандъкова. По думите й, все още няма одобрено финансиране и споразумение на държавата с Европейската комисия.Европейската комисия върна за пореден път предложения проект на споразумение с правителството. Това със сигурност означава, че тази година 2014-а е нулева за настоящия вече нов програмен период и очакваме да се изчистят забележките, за да може в края на краищата държавата ни да се възползва от този много сериозен финансов ресурс, което специално за София означава най-тежкия участък от третия лъч на метрото, означава около 140 милиона евро за градско развитие, изграждане на инсталация в "Топлофикация-София" за оползотворяване на RDF-а в завода за отпадъци, който в момента се строи. Това са изключително важни проекти, така че очакваме, че всички ще си свършат работата, така че държавата да не загуби време и да се възползва от тези нужни средства, каза Фандъкова, цитирана от БНР.

Фандъкова: Няма пари за третия лъч на метрото

Фандъкова: Няма пари за третия лъч на метрото

Средства за строителството на третия лъч на Софийското метро все още няма. Затова може да се забави и началото на изграждането му. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова, предава БНР.

По думите й все още няма одобрено финансиране и споразумение на държавата с Европейската комисия. „Европейската комисия върна за пореден път предложения проект на споразумение с правителството.

Това със сигурност означава, че тази година е нулева за настоящия вече нов програмен период и очакваме да се изчистят забележките, за да може в края на краищата държавата ни да се възползва от този много сериозен финансов ресурс.

Той за София означава около 140 милиона евро за градско развитие, изграждане на инсталация в „Топлофикация-София" за оползотворяване на RDF-а в завода за отпадъци, който в момента се строи”, каза кметицата.

27-годишен криминално проявен от Ярджиловци е уличен за палеж в селото

27-годишен ярджиловчанин е уличен в палеж на автомобил, съобщиха от ОДМВР - Перник за ZaPernik.com.

На 10 юни, около 22:20 часа в първо РУ „Полиция” – Перник е подаден сигнал за горящ лек автомобил „Фолксваген голф” в село Ярджиловци. Екип на пожарната в Перник ликвидирал пламъците. Била засегната предната част на колата. Органите на полицията направили оглед на местопроизшествието и започнали разследване. В процеса на работа е...

Продължава

Информацията за претърсването на офиси на ББЦ е лъжа (обновена)

Информацията за претърсването на офиси на ББЦ е лъжа (обновена)

 Категорично отричаме лъжливата информация, че офиси на „България без цензура“ са били претърсвани и са изземвани вещи от там. Слуховете са пуснати в социалните мрежи от личния ПР на Бойко Борисов Соня Култуклиева, чиято функция е да всява смут, да клевети и да изпълнява политическите поръчки.

Използваме случая да напомним, че ББЦ е подала сигнал до Главния прокурор срещу тормоза върху нейни симпатизанти и дарители от страна на представители на „Протестна мрежа“ и в същото време ще сезира Прокуратурата за начина на финансиране на Асен Генов и Антоанета Цонева, както и на всички останали политически партии.

Михаил Миков: Посланието на Орешарски за „Южен поток" е разчетено погрешно

Относно датата за провеждане на предсрочните избори председателят на НС смята, че са възможни всички варианти - и в края на юли, и в края на септември


Mozilla пуска смартфон с операционна система Firefox

/КРОСС/ До края на годината Mozilla ще пусне смартфон, който работи с операционна система Firefox. Той ще струва само 25 долара, пише The Wall Street Journal. Телефонът ще се продава Индия, Индонезия и други страни в Югоизточна Азия. Все още не е известно кой ще събира тези джаджи. Все още не е ясно кой ще произвежда новата джаджа. Mozilla води преговори с преговори с китайската ZTE и южнокорейската LG.

Вътрешната комисия отхвърли ветото върху Закона за МВР

Най-важното е, че министерството няма да може да е машина за репресии, коментира министър Цветлин Йовчев

ЦСКА ще тества камерунски нападател (ВИДЕО)

Камерунски нападател пристигна в София, за да премине пробен период в ЦСКА, съобщава "Дарик". 28-годишният Кристиян Поуга, който е сменил голям брой отбори през кариерата си, ще се присъедин...

Миков: Възможно е да се въведе задължителното гласуване без референдум

„България е правова държава и законите трябва да се спазват. Всеки има позиция и смятам, че моята почива на закона", така председателят на парламента Михаил Миков коментира днешното си ...

500 библии, на 3 езика разпространява мисионер

Библия на 3 езика разпространява мисионер на Презвитерианската църква в Бразилия. Алсидес Саркис намери нов начин за достигане на Божието слово до феновете на Световната купа. 59-годишният мисионер ра...

МИЕ: Твърденията, че унищожаваме документи, са манипулация

Изявлението на лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, че е започнало унищожаване на важни документи в енергийните компании, е поредната манипулация, тиражирана в публичното пространство, след няколкодневно ...

Чернокож ураган издуха Надал от тревата в Хале

Изненадите на трева през днешния ден валят – след като в Куинс Анди Мъри отпадна още на осминафинал, същото стои и световният номер едно и действащ шампион на „Ролан Гарос&rdqu...

50 000 души годишно преминават през родните психиатрии

За да дойде линейка до Държавната психиатрична болница в Нови Искър при влошено състояние на психично болен пациент, лечебното заведение трябвало да плаща на столичния Център за спешна медицинска помощ по 50 лева на час. Това съобщи директорът на психиатрията д-р Цветеслава Гълъбова, като уточни, че практиката болницата да дава пари на линейките за иначе безплатната бърза помощ съществувала от години.

Информацията за претърсването на офиси на ББЦ е лъжа

Офиси на „България без цензура“ не са били претърсвани, както гласят слухове, пуснати от маргинални зложелатели, съобщиха от пресцентъра на партията.

В операцията против сепаратистите в Източна Украйна досега са загинали 270 души


В хода на операцията на украинската армия срещу сепаратистите в източната част на Украйна са загинали 270 души, а 713 са били ранени, съобщава пресслужбата на украинското министерство на здравеопазването.

Повечето от жертвите са в Донецка област – там са загинали 225 души, а медицинска помощ с тежки наранявания са потърсили 576. За болнично лечение са приети 150 души. В Луганска област жертвите са 45 души, а ранени са 137.

Заради военните действия в двете области...

НЗОК ще плаща изцяло 177 медицински продукта

От 1 юли Здравната каса ще заплаща медицински изделия за булозна епидермолиза

Наводненията в Събия нанесли щети за 600 млн. евро

/КРОСС/ Водната стихия, които през месец май заля Сърбия, е нанесла на страната преки щети в размер на 600 милиона евро, съобщи вицепремиерът и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Зорана Mихайлович.По думите й на инфраструктурата, комуникационните пътища, железопътните линии и енергийния сектор са нанесени щети в размер на 309 млн. евро.На свой ред органите за местно самоуправление обявиха загуби в размер на 300 млн. евро, без да включват град Обреновац, пострадал най-силно от бедствието през май. Косвените щети, свързани със спада в производството, отрицателното въздействие върху околната среда, разходите за почистване, вноса на електричество и въглища, както и допълнителните плащания под формата на социално подпомагане се оценяват на 2 милиарда евро. В допълнение, от 800 до 1 200 жилищни сгради, разрушени или повредени от наводненията, ще трябва да се строят наново през есента.

Съдът на ЕС разпореди натрупаните отпуски да се изплащат и посмъртно

Съдът на ЕС реши в четвъртък, че обезщетенията за отпуск са валидни и след смъртта на работника, съобщи АП, цитирана от БТА.   Европейските магистрати са се произнесли по казус на германски гражданин, чиято вдовица поискала като негова наследница да получи дължимото му заплащане за 140.5 дена неизползван платен отпуск. Той не успял да си вземе отпуската, защото е боледувал и поради ред други причини.   Прецедентът е за германски гражданин, но случаят може да се използва от всички граждани на страни членки на ЕС.   Германският съд е отхвърлил иска на вдовицата, позовавайки се на националното законодателство, според което при смърт на служителя договорът за наемането му на работа престава да бъде в сила.   Съдът на ЕС обаче обезсили това решение с аргумента, че европейските закони имат върховенство над националните и обяви, че при смъртен случай не може да има анулиращо действие със задна дата за плащането на годишния отпуск.

Прокуратурата отрича да е разпореждала обиски в офиси на "България без цензура"

Прокуратурата не е разпореждала обиски на офиси на новосформираната партия "България без цензура" на Николай Бареков, коментираха в четвъртък пред Mediapool от държавното обвинение.   По-рано през деня сайтът Clubz.bg съобщи, че следствените органи претърсват един от офисите на формацията, напомняйки, че срещу лидера й има два подадени сигнала.   Единият е от "Атака" и е пратен до Сотир Цацаров и до Сметната палата. В него става дума за нарушения при отчитане на дарителите на партията на евровота. Другият сигнал е от "Протестна мрежа" и е до прокуратурата. От организацията настояват за разпускане на ББЦ и на сдружението със същото название заради незаконно финансиране, съмнения за търговия с влияние и др.   Самият Николай Бареков също обяви, че подава сигнал срещу "Протестна мрежа" за системен тормоз.   Повече от половината най-щедри дарители, които са спонсорирали партията с по 10 хиляди лева, нямат абсолютно никакъв бизнес на свое име. бТВ и Нова телевизия излъчиха разследвания, които показаха изненадани "дарители", които не знаят за това.

Фандъкова: Няма средства за третия лъч на метрото

Средства за строителството на третия лъч на Софийското метро все още няма. Затова може да се забави и началото на изграждането му. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова, пред БНР.
По думите й все още няма одобрено финансиране и споразумение на държавата с Европейската комисия.
„Европейската комисия върна за пореден път предложения проект на Средства за строителството на третия лъч на Софийското метро все още няма. Затова може да се забави и началото на изграждането му. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова, пред БНР. По думите й все още няма одобрено финансиране и споразумение на държавата с Европейската комисия. „Европейската комисия върна за пореден път предложения проект на

БДФ: Прокуратурата да провери случая с дарителите на "България без цензура"

Коалиция „България без цензура” подменя смисъла на дарителството, заявиха от Българския дарителски форум

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване