Рецидивистът на селата Извор, Прибой и Байкалско е заловен от полицията

Трънски полицаи задържаха рецидивист, извършил множество кражби в Радомирско.

Извършител на над 5 кражби е установен и задържан от служители на РУП – Трън. Обраните домове са в радомирските села Извор, Прибой и Байкалско. Крадени са предимно домакински вещи, инструменти, ел. кабели и покъщнина. В резултат на предприетите оператвно-издирвателни и процесуално-следствени действия от служители на РУ „Полиция” – Радомир е установено, че извършител е...

Продължава

Анатоли Илиев: Алтернативни спортове за децата в риск

Председателят на БСФДЛРГ Анатоли Илиев определи като успешна 2013-та по отношение на спортните постижения при децата, лишени от родителски грижи в България. „Вече имаме сериозни постижения, забележителен брой на наши възпитаници, които се обучават в спортните училища в България и са част от националните ни отбори. Имаме амбицията от 10- годишна възраст тези деца да се занимават със сериозни спортни програми. През годините доказахме, че това е най- лесният и бърз вариант за социализирането им. Подготвяме ги за живота, когато на 18 години напусна...

Арафат е отровен с радиоактивния полоний

Швейцарските специалисти, които установяват причините за смъртта на Ясер Арафат, отхвърлят заключението на френските си колеги, че покойният палестински лидер е починал от естествена смърт.

ВЕИ производител се отказа от преференции, влага 1 млрд. в БГ икономика

За първи път в България ВЕИ производител се отказва от гарантирани преференциални такси за произведена енергия. Инвестицията, която той ще направи в националната икономика, надхвърля 1 милиард лева.

Възраждат „Кремиковци“, шефът не знае

Управителят на фирма "Елтрейд къмпани", собственик на част от "Кремиковци", Дамян Весков не знае нищо за плановете на правителството да възроди металургичния комбинат.

Близо 30% от родителите стават жертви на децата си

Между 25 и 30%  от възрастните хора, са жертви на домашно насилие от страна на своите деца. Това стана ясно днес на пресконференцията в Пловдив на тема: „Ратификация на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Проучванията са от последната година и обхващат 12 града от страната. Близо 10-15% от мъжете и жените са жертва на насилие в Европа за последната година, сочи проучване. На практика, в България този процент е двоен.

Видео: Скок с ритник срещу загражденията на парламента


Акцията на студентите в четвъртък вечерта включваше много скачане и силен шум. Този път те решиха да ритат загражденията пред Народното събрание, като преди това се хващаха за ръце и своеобразната жива верига се засилваше към оградите, зад които стояха полицаи. Някои от тях инстинктивно се хващаха металните парапети, за да ги удържат.

На няколко пъти полицията се опита да направи кордон пред загражденията, за да спре протестиращите, но не успя.


ОКОНЧАТЕЛНО! Синът на пернишкия политик Венци Тодоров - Илиян ще лежи доживот в затвора за убийство

 Обвиняемият за двойното убийство пред столичната дискотека "Соло" Илиян Тодоров от Перник ще лежи доживот в затвора, стана ясно късно снощи. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване. С решението си Върховният касационен съд (ВКС) сложи край на тази четиригодишна съдебна сага.

Тодоров беше сочен за убиец на младежите Кирил Въжаров и Васил Александров. Случаят е от 2009 г., когато в близост до дискотека "Соло" двамата бяха намушкани смъртоносно, а...

Продължава

Депутатите остават до 20 часа в парламента

Депутатите удължиха пленарното си заседание до 20 часа. Предложението беше направено от Филип Попов от Коалиция за България и бе гласувано от 141 народни представители, от които 90 бяха „за", 30 - „против", а 21 "се въздържаха".

Общинари отложиха ремонта на Центъра за психично здраве във Варна

Решението за ремонта на ниската част на ДКЦ „Иван Рилски“ в Аспарухово, в която трябва да се премести Центърът за психично здраве, да бъде преразгледано от кмета Иван Портних. Това гласуваха членовете на комисията по собственост и стопанство, предаде репортер на Moreto.

Георги Първанов ще посети Перник на Никулден

 Георги Първанов, президент 2002 - 2012 г., ще посети Перник и Ловеч, на 6 и 9 декември 2013 г., където ще се състоят две инициативи в рамките на създадената от него дискусионна мрежа, съобщиха от офиса на президента Георги Първанов.

На 6 декември 2013 г., петък, от 14.30 ч. в Перник ще се проведе Дискусия по проблемите на демографската политика в Република България с участието на експерти, университетски преподаватели и учени, представители на институциите и...

Продължава

Експерт дава съвети как да намалим сметката за ток през зимата

С до 15% може да намалее сметката за ток чрез разумно потребление, изчислиха експертите от софийската енергийна агенция СОФЕНА. Следването на 10 лесно изпълними стъпки като намаляването на температурата на помещенията през зимата с 1 градус и изключването на фурната 10 минути преди края на времето за печене, може да намали консумацията на ток в домакинството. През зимните месеци потреблението на ток се повишава чувствително, като 70 на сто от използваната електроенергия е за отопление и затопляне на вода. Останалите 30 процента се разпределят м...

Студенти против наказанието на СУ за професорите

В отворено писмо 79 студенти от специалността "Археология" на СУ изразяват подкрепа за проф. Костадин Рабаджиев

Пуснаха смартфон с два дисплея в Русия

На руския пазар се появи новият смартфон YotaPhone. Той е дело на руския производител на телефони Yota Devices. Интересното при него е, че смартфонът...

Студенти против наказанието на СУ за проф. Рабаджиев

В отворено писмо 79 студенти от специалността "Археология" на СУ изразяват подкрепа за проф. Костадин Рабаджиев

Осем задържани след протеста на Ранобудните

София /КРОСС/ Осем човека са задържани след днешната акция на „Ранобудните студенти" в София, съобщиха от МВР. Те са отведени в най-близките районни управления, обслужващи центъра на столицата. Изчаква се да бъдат извършени проверки, за да се определи колко от тях остават задържани с полицейска мярка и кои ще бъдат предупредени.Междувременно стана ясно, че в един от провокаторите, арестувани на протеста, е открит портфейл със свастика. В портфейла със стикера с пречупен кръст са били документите на младежа. От публикация във фейсбук страницата на "Ранобудните" обаче става ясно, че задържаните не са осем, както твърди МВР, а петима. "Петима студенти са арестувани по време на днешния протест. Едно момиче беше бутнато, падна и беше прегазено от силите на реда. Студентите се намират в Първо районно управление, където са други двама студенти, арестувани по време на вчерашната акция. Две студентки са арестувани с обвинение, че са нацапали униформите на полицаи при прегръдка. Една от тях беше бутната, падна и беше прегазена от силите на реда", пишат студентите. Снимка: Булфото, всички права запазени

Милиардер с комунистическо минало преобърна възприятията на Чехия

Андрей Бабиш се включва в новото коалиционно правителство

Резнаха бюджета на МВР с над 100 млн.лв.

С над 100 млн. лв. ще бъде намален бюджетът на МВР за догодина. Това решиха депутатите днес, а причината е извеждането на ГДБОП в Държавната агенция "Национална сигурност", както и подслушването и следенето, които са в самостоятелна агенция.

"Гугъл" и "Майкрософт" по следите на Дядо Коледа

Съперничеството им достигна и Далечния север

    


Икономика на САЩ расте, но потребителските разходи намаляват

/КРОСС/ Икономиката на САЩ е нараснала с годишен темп от 3,6% през третото тримесечие на годината. Скокът е по-голям от първоначалните прогнози, които очакваха той да бъде от 2,8%.Темпото на растежа е най-бързото такова от първото тримесечие на 2012г насам, като се има предвид, че това през предходните три месеца се равняваше на около 2,5%. Нарастването се дължи главно на бизнеса, който регистрира скок в поръчаните и произведени продукти. Това са изделия, които са били произведени, но все още не са пуснати в продажба.Темпът на растежа на потребителските разходи, които представляват около две трети от икономическата активност на САЩ обаче е забавен спрямо предходното тримесечие. Потребителските разходи са се покачили с годишен темп от 1,4%, което е спад спрямо 1,8% в периода от април до юни и най-бавният темп от края на 2009 година насам, съобщи BBC.

Северна Корея разширява мрежата от лагери на смъртта

Откакто Ким Чен-ун е на власт, "хватката" се затяга

Гръмнаха американски учител в Бенгази

Неизвестни лица застреляли 33-годишен американец, докато правил сутрешния си крос в предградието Ал Фвихет на либийския гр. Бенгази.

Министър Данов назначил кредитен милионер – агент на ДС да му управлява парите

Борислав Ганчев Шулев - агент на Държавна сигурност и един от кредитните милионери.

Министърът на инвестиционното проектиране арх. Иван Данов е назначил за главен секретар на ведомството агент на бившата Държавна сигурност, който фигурира и в списъка с кредитните милионери на БНБ.

Това показа проверка на OFFNews.

Става въпрос за Борислав Ганчев Шулев. Шулев е бил агент към Второ главно управление-XII-II на ДС с псевдоним Стоянов. Неговото дело е било в режим “забранен достъп” до февруари 2007 г., става ясно от картон обр. 4, който се съхранява от Комисията по досиетата.

Името му излиза и сред кредитните милионери – агенти на ДС, при публикуване на решението на Комисията за “Балканбанк”. Шулев е член член на Съвета на директорите на фирмата – длъжник “МАК” ЕАД, Габрово. “МАК” дължи 339 108.00 хил. неденоминирани лева главница и 10,450.00 хил. лева лихви.

“МАК” е наследник на ТК “В. Коларов”-Габрово, поделение на ДФ “Мак”, Габрово.

Въпреки миналото си Борислав Шулев е заемал високи длъжности в държавната администрация и след промените от 1989 година. Той е бил директор на дирекция “Оперативна програма “Техническа помощ” в Министерството на финансите от ноември 2009 г. до април 2010 г., след което се прехвърля на същата длъжност – директор на дирекция “Оперативна програма “Техническа помощ” в администрацията на Министерския съвет. Там е от юли 2010 г. до март 2011 г.

OFFNews потърси коментар от Министерството на инвестиционното проектиране. Оказа се, че Шулев вече не е главен секретар там. Напуснал сам преди дни – в края на ноември. От ведомството казаха, че е бил освободен по негово желание, без да коментират има ли и други мотиви за решението.

 

Балканбанк е наследник на банка “Транспортна техника”. Регистрирана е на 24 април 1990 г. на 25 февруари 1991 г. получава международен лиценз от БНБ. През 1993 г. в Балканбанк се вливат търговските банки “Лясковец”, “Видин” и “Горна Оряховица”. През 1994 г. “Делойт и Туш” ревизират банката. На 4 септември 1995 г. Иван Миронов е отстранен като шеф на банката, а отчетът на финансовата институция не е приет от основния й акционер – Банковата консолидационна компания.

На 25 септември 1995 г. Миронов е задържан по обвинение в умишлена безстопанственост заради т.нар. “Габонска сделка”. През 80-те години България получава от Габон концесия за добив на ценна дървесина. През 1990 г. Миронов като шеф ТБ “Транспортна техника” дава гаранция за получаване на 18 млн. марки кредит от Германия. Парите е трябвало да бъдат усвоени от държавната фирма “Булгаргеомин” и да отидат за оборудване за дърводобива. Оазва, че сделките са фиктивни и въпросните 18 млн. марки трябва да бъдат платени от българската държава на германски кредитори.

Балканбанк приключва 1995 г. със загуба от 6 млрд. лв. На 1 март 1996 г. извънредно общо събрание на акционерите решава капиталът на банката да се удвои до 1.035 млрд. лв. Частните акционери, лоялни към старото ръководство начело с Миронов, бойкотират увеличението и внесеният капитал достига само 916.13 млн. лв. През юни 1996 г. се обсъждат 3 схеми за оздравяването на банката. Мисията на МВФ обаче настоява за фалит. Оказва се, че задълженията на Балканбанк са за повече от 38 млрд. лв., като 90% от тях са трудно събираеми.

На 23 септември 1996 г. БНБ поставя Балканбанк под особен надзор, а на 31 октомври е поискан фалитът й. На 4 август 1997 г. Софийският градски съд обявява банката в несъстоятелност.

Статията "Министър Данов назначил кредитен милионер – агент на ДС да му управлява парите" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Украински вицепремиер не изключва да се обсъди предложението за предсрочни избори

Първият вицепремиер на Украйна Сергей Арбузов не изключи провеждането на предсрочни парламентарни и президентски избори като възможен изход от политическата криза в страната. Той обаче също така призовава за провеждане на диалог с опозицията - искане отправено вече и от премиера Микола Азаров.

„Алкомет" с награда True Leaders

„Алкомет" АД бе отличено с наградата True Leaders. Компанията получи престижния приз на специална церемония, на която за първи път у нас ICAP Group отличи фирмите, показали изключителни постижения и напредък през 2012 година. Събитието се състоя на 2-ри декември в зала Rainbow Plaza в София с участието на повече от 180 мениджъри от българския бизнес, както и председатели на търговски камари и държавни организации. Наградата бе връчена на изпълнителният директор на "Алкомет" АД - Хюсеин Йорюджю, от заместник-председателя на Конфедерацията на раб...

Полицаите били демонстранти в Киев, получиха премия от 500 долара

Униформението от спецподразделението „Беркут Униформението от спецподразделението „Беркут" в Украйна са получили по 500 долара. Бонусът е получен за боя над демонстранти на проевропейския митинг в центъра на Киев в края на миналата седмица, съобщи БТВ. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева По време на демонстрациите в Киев към медицинска помощ са се

Маги, Киро, Денди и двете Златки са номинирани за изгонване

В сряда вечер, по време на Номинациите „очи в очи", Съквартирантите окончателно свалиха маските, изразявайки насъбралите се обиди и огорчения. След моментите на откровение между звездите, бяха излъчени имената на Маги Желязкова, Киро Скалата, Денди, Златка Димитрова и Златка Райкова. Петимата Номинирани ще трябва да се постараят повече от всякога, за да спечелят зрителите, малко преди наближаващия финал на Big Brother All Stars 2013. Тази вечер певицата Райна, която единствена подд...

Сириец откри благотворителна изложба за бежанците

Сирийски майстор откри изложба в Русенската художествена галерия. Ануар Шалгин, който от 18 г. живее в Русе, е единственият чужденец в Задругата на майсторите. От 4 години сириецът изработва изделия от кожи. Близо 80 от изделията му са подредени в галерията. Експозицията включва бутилки, чаши, кутии и лампи, облечени в кожа. Повече от уникалните предмети се продадат, а 20% от събраните средства Шалгин ще дари за сирийските бежанци у нас....

Грешки и прошки в пленарна зала на НС

Обида, след което последващо извинение, белязаха днешния работен ден на депутатите

България е на първо място в ЕС по бедност

Снимка: sxc.hu

България е на първо място в черната статистика на ЕС по бедност и социално изключване, сочат годишните данни на Евростат.

Според статистическата служба на Европейския съюзполовината от населението на България е живяло в риск от бедност през 2012 г. 

49% от българите са заплашени от бедност или социално изпадане.

На второ място е Румъния – с 42%, на трето – Латсвия – с 37%. Четвърти се нареждат гърците с 35%. 

Статистиците на ЕС разглеждат три фактора при проучването - крайни лишения, подоходна бедност и ниска работна интензивност.

10 процента от населението на целия Европейски съюз е живяло при крайни лишения през 2012 г., което означава, че бедните европейци са имали лоши условия на живот, не са можели да си позволят да си плащат сметките, да отопляват достатъчно дома си или да отидат на почивка поне за една седмица.

Последни в класацията с най-нисък риск от бедност са Швеция и Люксембург – с 18%.

Статията "България е на първо място в ЕС по бедност" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Джон Кери успокоява Израел, че е начело в приоритетите на САЩ

Сигурността на Израел е водещ приоритет за САЩ в преговорите за иранската ядрена програма, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери пред медиите след близо тричасова среща с премиера Бенямин Нетаняху в Ерусалим, съобщиха световните агенции в четвъртък. "Сигурността на Израел е водещ приоритет за нас при тези преговори", обяви Кери. "Присъединявам се към президента на САЩ Барак Обама, за да изразя пред израелския народ нашия силен ангажимент към сигурността на Израел". Той подчерта, че американската администрация поддържа принципа, че Израел е страна, която трябва да може да се защитава сама. "Връзката между САЩ и Израел е нерушима", независимо от временни противоречия по тактиката, заяви първият американски дипломат. Текат дискусии за прилагането на временното споразумение с Иран, сключено на 24 ноември в Женева между Техеран и големите сили, включително САЩ. То ограничава иранската ядрена дейност в замяна на частична отмяна на международните санкции, което Израел отхвърля. Кери е заявил пред Нетаняху, че основните санкции срещу Иран все още се прилагат, предаде Ройтерс. Сигурността на Израел е от първостепенно значение и при продължаващите израелско-палестинските преговори, добави Кери. Той подчерта, че заедно с бившия ръководител на международната коалиция в Афганистан ген. Джон Алън е представил пред Нетаняху и военното му командване американските идеи за подобряване на израелската сигурност. Според държавния секретар е постигнат определен напредък в преговорите. Нетаняху заяви, че за да продължи процесът, преговорите трябва да продължават без прекъсване, предаде АФП. Той визираше прекъсването им през ноември от страна на палестинската делегация в знак на протест. Нетаняху подчерта, че сигурността на Израел трябва да залегне в мирното споразумение, което двете страни биха постигнали. "Това, от което се нуждаем, е разбирателство и споразумения, а те изискват упорита и сериозна работа", допълни израелският премиер. След разговора с Нетаняху Джон Кери се отправи към Западния бряг за среща с палестинския президент Махмуд Абас, съобщи Ройтерс. Палестинските представители говорят за липса на напредък и смятат осмото посещение на Кери в региона за последен шанс на мирния процес. Франс прес цитира изявление на Ювал Дискин, бивш ръководител на израелската служба за сигурност "Шин Бет", че продължаващият конфликт с палестинците е по-опасен за Израел от иранската ядрена програма. Израел има нужда от ясни граници, докато все още е възможно решението с две държави, каза Дискин.

Половината от българите живеят в крайни лишения

Половината от населението на България е живяло в риск от бедност през 2012 г., сочат годишните данни на статистическата служба на Европейския съюз Евростат. С 49 процента от населението, намиращо се в риск от бедност и социално изключване, България и тази година е на първо място в черната статистика за целия Евросъюз.   През 2011 г. делът на хората в риск от бедност в страната беше 49.1 на сто, а през 2008 г. - 44.8 на сто.   с по-добри показатели от нашите, но също на опашката, през миналата година са били Румъния с 42 процента, Латвия - 37%, и Гърция - 35 процента.   Най-малък е бил броят на бедните в Холандия и Чехия - по 15%, Финландия (17 процента), Швеция и Люксембург (по 18 процента).   Социолозите разглеждат три елемента, водещи до увеличаването на риска от бедност и социално изключване – крайни лишения, подоходна бедност и ниска работна интензивност.   Според изнесените данни, 44 процента от българите живеят в крайни лишения. Страната ни запазва стойностите от 2011 година и продължава да води по този показател със стабилна преднина пред второто място, на което е северната ни съседка Румъния с 30 процента. Латвия и Унгария се нареждат на трето с по 26 на сто живеещи в лишения.   В някои държави процентът на хората в мизерия е много нисък - в Люксембург и Швеция (под 1 процент), Холандия (2 процента), Дания и Финландия (по 3 процента), Австрия (4 процента).   10 процента от населението на целия Европейски съюз е живяло при крайни лишения през 2012 година, което означава, че са имали лоши условия на живот, не са можели да си позволят да си плащат сметките, да отопляват достатъчно дома си или да отидат на почивка поне за една седмица.   България е сред водещите държави и по показателя за доходна бедност (след социалните трансфери). Хората у нас, живеещи с доход под определената за страната линия на бедността, която през 2012 година беше 236 лв., са били 21 процента. Толкова са и в Хърватия, с която делим третото място в класацията, оглавена от Гърция и Румъния с равен дял от по 23 процента. На втора позиция е Испания с 22 процента на хората, живеещи с по-малко от линията на бедността.   През 2011 заплашените от бедност поради нисък доход у нас бяха 22 на сто и споделяхме първото място по този показател с Румъния.   Най-ниските стойности отново са в Чехия и Холандия - по 10 процента, както и в Дания, Словакия и Финландия - по 13 на сто. Доходно бедните в Европейския съюз са 17 процента от цялото му население.   Коефициентът на живеещите в риск от бедност е относителна мярка, а линията на бедността доста варира в различните държави членки и с времето, припомнят обаче експертите на Евростат. В някои държави номиналната стойност на линията падна през последните години вследствие на икономическата криза.   Страната ни не е сред първите позиции само по отношение на ниската работна интензивност. От данните на Евростат става ясно, че 10 на сто от населението на ЕС на възраст между 0 и 59 години е живяло в домакинства, където възрастните са реализирали само 20 процента от трудовия си потенциал през 2012 година (учащите не влизат в сметката). Най-много домакинства с ниска работна интензивност се наблюдават в Хърватия (16 процента), Испания, Гърция и Белгия (по 14 процента), а най-малко – в Люксембург и Кипър (по 6 на сто).   124.5 млн. души или 24.8 процента от населението на ЕС са живели на ръба на бедността и социалното изключване през 2012 година. Процентът е нараснал спрямо предишната година, когато е бил 24.3 на сто. През 2008 г. бедните в Евросъюза бяха 23.7 процента.   Намаляването на броя на хората в риск от бедност или социално изключване е една от ключовите цели на стратегията "Европа 2020".

Половината от населението на България живее в крайни лишения

Половината от населението на България е живяло в риск от бедност през 2012 г., сочат годишните данни на статистическата служба на Европейския съюз Евростат. С 49 процента от населението, намиращо се в риск от бедност и социално изключване, България и тази година е на първо място в черната статистика за целия Евросъюз.   През 2011 г. делът на хората в риск от бедност в страната беше 49.1 на сто, а през 2008 г. - 44.8 на сто.   с по-добри показатели от нашите, но също на опашката, през миналата година са били Румъния с 42 процента, Латвия - 37%, и Гърция - 35 процента.   Най-малък е бил броят на бедните в Холандия и Чехия - по 15%, Финландия (17 процента), Швеция и Люксембург (по 18 процента).   Социолозите разглеждат три елемента, водещи до увеличаването на риска от бедност и социално изключване – крайни лишения, подоходна бедност и ниска работна интензивност.   Според изнесените данни, 44 процента от българите живеят в крайни лишения. Страната ни запазва стойностите от 2011 година и продължава да води по този показател със стабилна преднина пред второто място, на което е северната ни съседка Румъния с 30 процента. Латвия и Унгария се нареждат на трето с по 26 на сто живеещи в лишения.   В някои държави процентът на хората в мизерия е много нисък - в Люксембург и Швеция (под 1 процент), Холандия (2 процента), Дания и Финландия (по 3 процента), Австрия (4 процента).   10 процента от населението на целия Европейски съюз е живяло при крайни лишения през 2012 година, което означава, че са имали лоши условия на живот, не са можели да си позволят да си плащат сметките, да отопляват достатъчно дома си или да отидат на почивка поне за една седмица.   България е сред водещите държави и по показателя за доходна бедност (след социалните трансфери). Хората у нас, живеещи с доход под определената за страната линия на бедността, която през 2012 година беше 236 лв., са били 21 процента. Толкова са и в Хърватия, с която делим третото място в класацията, оглавена от Гърция и Румъния с равен дял от по 23 процента. На втора позиция е Испания с 22 процента на хората, живеещи с по-малко от линията на бедността.   През 2011 заплашените от бедност поради нисък доход у нас бяха 22 на сто и споделяхме първото място по този показател с Румъния.   Най-ниските стойности отново са в Чехия и Холандия - по 10 процента, както и в Дания, Словакия и Финландия - по 13 на сто. Доходно бедните в Европейския съюз са 17 процента от цялото му население.   Коефициентът на живеещите в риск от бедност е относителна мярка, а линията на бедността доста варира в различните държави членки и с времето, припомнят обаче експертите на Евростат. В някои държави номиналната стойност на линията падна през последните години вследствие на икономическата криза.   Страната ни не е сред първите позиции само по отношение на ниската работна интензивност. От данните на Евростат става ясно, че 10 на сто от населението на ЕС на възраст между 0 и 59 години е живяло в домакинства, където възрастните са реализирали само 20 процента от трудовия си потенциал през 2012 година (учащите не влизат в сметката). Най-много домакинства с ниска работна интензивност се наблюдават в Хърватия (16 процента), Испания, Гърция и Белгия (по 14 процента), а най-малко – в Люксембург и Кипър (по 6 на сто).   124.5 млн. души или 24.8 процента от населението на ЕС са живели на ръба на бедността и социалното изключване през 2012 година. Процентът е нараснал спрямо предишната година, когато е бил 24.3 на сто. През 2008 г. бедните в Евросъюза бяха 23.7 процента.   Намаляването на броя на хората в риск от бедност или социално изключване е една от ключовите цели на стратегията "Европа 2020".

Ханес Свобода не е оптимист за разширяването на Шенген през първата половина на 2014 г.


Председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода заяви, че не е голям оптимист затова, че през първата половина на следващата година ще се стигне до решение за присъединяването на Румъния и България към Шенген, като се има предвид, че през май 2014 г. има европейски избори, а въпросът за отварянето на границите вероятно ще бъде тема за дискусии за екстремистките формации, съобщи "Аджерпрес", цитирана от БТА.

На въпрос какво може да се...

Полицаи се държат арогантно със случайни минувачи

София /КРОСС/ Полицаи се държат арогантно със случайни минувачи. За това съобщи читател на ИА КРОСС, който разказа за недопустимото поведение на служителите на реда след поредната акция, която проведоха "Ранобудните студенти" в центъра на София в сряда вечерта. „След студентски протест на кръстовището при градинката Кристал движението за автомобили беше временно спряно, но не се отнасяше за пешеходците. Въпреки това полицаите си позволяваха грозни подвиквания към хората, които нямаха общо с протеста, а просто преминаваха", пише възмутеният ни читател. Той добавя, че автомобилът му е бил на паркинга в близост до храм-паметника „Александър Невски" и единственият кратък път да стигне до возилото си и да се спаси от минусовите температури, е бил да мине от там. „Опитах да обясня това на служителите на реда, но отговорите, които последваха, бяха доста цинични - „мини през Пловдив за по-пряко", каза един, докато колегите му се смееха с глас. Поисках от „забавния" полицай да се легитимира, което е мое право като гражданин, но ми беше отказано с думите „бегай, да не те шамаросам". Тръгнах си, защото доста съм чел по вестниците за полицейско насилие и реших да не си развалям още повече вечерта", посочва в заключение читателят ни, сблъскал се с любезните служители на реда.  

ГЕРБ поиска оставката на Манолова като зам. шеф на НС

Опозицията поиска оставката на зам.-председателя на Народното събрание Мая Манолова.

Марио Шиваров от БАСТА пита кмета къде е рентгенът за ДКЦ ІІІ – Варна

Общинският съветник от БАСТА Марио Шиваров отправи писмено питане към кмета на Варна Иван Портних, както и до председателя на Общинския съвет, защо все още не е закупен рентген за “ДКЦ ІІІ – Варна“ ЕООД предвид, че в бюджета на общината са заложени пари за апаратурата.

12 хиляди протестират в Киев днес

Привържениците на евроинтеграцията отново са блокирали сградата на МВР на Украйна с искане за разследване на насилието срещу демонстранти в центъра на Киев. В последните дни 412 души са потърсили медицинска помощ, от които 220 са пазители на реда.

Австралийските атлети със строги забрани за консумация на алкохол в Сочи

Австралийските атлети в Сочи ще рискуват да бъдат върнати у дома, ако ги хванат с типичните за пиянство симптоми – клатушкане, завалване на говора и други познати на всички отличителни белези. Това обче се отнася за границите на олимпийското селище. Рестрикциите идват от Австралийския олимпийски комитет (АОС), като на спортистите е позволено отговорното консумиране на алкохол, извън границите на олимпийското селище и най-важното – след техните състезания. Не се позволява употребата на алкохол в границите на селището или в самолета при обратния полет към Австралия. Тези решения на комитета бяха взети на 19-ти ноември. Относно държанието на австралийските спортисти на обществени места е забранено: залитането, агресивността, падането, завалването на говора и лошия език. ...

Ердоган срещу гнева на ислямистките си съюзници

Дали най-големият съюзник на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган не се превърна в негов най-голям враг? Този въпрос е все по-логичен, след като религиозното братство на имам Фетхуллах Гюлен, което от десет години е безрезервен поддръжник на лидера на управляващата Партия на справедливостта и развитието, преди няколко месеца се превърна в един от най-острите му критици в Турция. Разделението вече не може да бъде скрито, след като миналата седмица вестник „Тараф” публикува поверителен компрометиращ документ от 2004 година. Той представлява писмо, подписано от Ердоган и президента Абдуллах Гюл, по това време министър на външните работи. В него Националният съвет за сигурност иска от правителството да вземе мерки, за да „сложи край” на движен...

Лекарите: Няма да отстъпим, на ход е Касата

Достатъчно сме отстъпили досега. Компромисите от Българския лекарски съюз са направени, на ход е Касата. Това каза пред медиите председателят на съюза д-р Цветан Райчинов преди утрешните разговори с НЗОК.

Евростат: 49% от българите застрашени от бедност през 2012 г.

44% от населението ни живее в големи материални решения

    


Банки в Европа продължават да съкращават персонал

Потърпевши ще бъдат служителите в отделите за инвестиционно банкиране и консултации

    


Русенец ограбил тираджия на бул. “България”

Заловиха грабителя на турски тираджия. Шофьорът е бил обран от 30-годишен мъж от Русе, съобщиха от полицията. Според пострадалия той му отнел чанта с лични документи и сумата от 1500 евро. Престъплението е извършено в камиона на бул. “България”. Установени са и двете проституиращи момичета, които са били на местопроизшествието – Н. Б. на 19 години и С. А. на 18 години и двете от Русе....

ГЕРБ поиска оставката на зам.-председателя на НС Мая Манолова

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев съобщи на брифинг, че групата внася в деловодството на парламента искане за оставката на зам.-председателя на Народното събрание Мая Манолова.

МВР: 8 души са арестувани на днешния протест

Осем души са отведени в две районни управления по време на протеста в столицата. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Те са отведени в най-близките районни управления, обслужващи центъра на София. 

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Изчаква се да бъдат извършени проверки, за да се определи колко от тях остават Осем души са отведени в две районни управления по време на протеста в столицата. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Те са отведени в най-близките районни управления, обслужващи центъра на София. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Изчаква се да бъдат извършени проверки, за да се определи колко от тях остават

Кипър е изпълнил искането на "тройката" и за приватизация на компании с държавно участие


Правителството на Република Кипър е изпълнило искането на "тройката" международни кредитори от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд за приватизацията на компании с държавно участие, предаде БТА.

Финансовият министър на страната Харис Георгиадис, който е на официална визита във Вашингтон, заяви, че разработеният от правителството в Никозия приватизационен план "удовлетворява" международните кредитори.

Той поясни, че кипърското...

По всички автобуси само за пет лева

Празнична карта, която струва 5 лева дава възможност на жителите и гостите на Бургас да пътуват в цялата градска мрежа през трите празнични дни – 6, 7 и 8 декември. Тя може да бъде купена от павилионите на „Бургасбус”, Транспортната къща и автогари „Юг” и „Запад”. От 10 декември линия 18, обслужваща селата Твърдица и Маринка, ще тръгва за първи курс с час по-рано - в 4.30 вместо в 4.45 часа. Маршрутът по линията ще се изпълнява така: Твърдица (4.30 часа) - Маринка (4.35 часа)  - квартал Крайморие (4.40 часа).

Валутни курсове на БНБ за 6 декември 2013 година

Валутни курсове на БНБ за 6 декември 2013 година.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване