Депутатите ускориха работата по Бюджет 2014

ГЕРБ се възмутиха от орязването на парите за съдебната система

    


Откриха издирван мъж мъртъв в река Места

Издирван 51-годишен мъж е намерен починал в река Места, в района на ж.п. гара „Ген. Ковачев", Община Белица, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Благоевград. 

От извършения оглед, следи от насилие по тялото на мъжа не са констатирани. 

Назначена е съдебно-медицинска експертиза за установяване на причините за смъртта на лицето.

Издирван 51-годишен мъж е намерен починал в река Места, в района на ж.п. гара „Ген. Ковачев", Община Белица, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Благоевград. От извършения оглед, следи от насилие по тялото на мъжа не са констатирани. Назначена е съдебно-медицинска експертиза за установяване на причините за смъртта на лицето.

Пласидо Доминго с концерт в София на 14 февруари

Пласидо Доминго ще пее в София на 14 февруари 2014 г.

Един от най-великите тенори в света – Пласидо Доминго – идва в България за първия си концерт у нас на 14 февруари, съобщиха организаторите от “Болкън Ентъртеймънт”.

“Краля на операта” ще пее в зала “Арена Армеец” в София.

Билетите се продават от днес, 5 декември, в мрежата на Eventim включително на касите на Germanos, Office 1 Superstore, OMV, Piccadilly. Цените им варират от 75 до 180 лева.

На българска сцена легендарният оперен певец ще изпълни емблематични арии от свои любими композитори, части от оперети, мюзикъли и популярни испански любовни песни, съобщават от “Болкън”. 

Уникалното музикално събитие ще бъде подкрепено с виртуозните изпълнения на Софийска филхармония.

 

Пласидо Доминго е роден през 1941 г. в Мадрид. Семейството се мести в Мексико, когато той е на 8 г. В Консерваторията там първоначално учи пиано и диригентско изкуство, но не след дълго е забелязан и вокалният му талант. Прави първия си дебют на 18 г. с малка роля от Риголето в мексиканската национална опера. Първото му изпълнение на водещ тенор (Алфредо от Травиата) е 2 г. по-късно в Монтерей. След три сезона в израелската национална опера в Тел Авив, където изнася 280 представления в 12 роли, през 1965 г. той започва международната си кариера. В биографията си Доминго има 140 роли – повече от всеки друг тенор в историята на музиката. А съвсем наскоро той добави в списъка и водещите баритонови роли от Риголето, Simon Boccanegra, Травиата, Набуко и Жана Д’Арк на Верди. Доминго има студийни записи на над 100 оперни произведения, компилации с арии и дуети и оперни антологии. Има 11 награди “Грами” и две Латино Грами. Има и награди ЕМИ за телевизионни проекти.

През 2010 г. Латинската звукозаписна академия го избра за Личност на годината. През 1990 г. Пласидо Доминго, Хосе Карерас и Лучано Павароти представят пред света “Тримата тенори”. Идеята се ражда спонтанно, но тримата велики гласове и изпълнители стават истински фурор и привличат огромна нова публика към оперното изкуство.

През 1993 г. основава Operalia, международен годишен конкурс за гласове, който помага на много таланти да стартират своята музикална кариера. През 2012 г. ЮНЕСКО го обявява за свой посланик на добра воля – признание за неговата „невероятна артистична кариера, неизмеримо голямата му подкрепа към младите музикални таланти, както и за отдадеността му към ценностите и идеалите на ЮНЕСКО“.

През януари 2014 Пласидо Доминго ще навърши 73. 

Статията "Пласидо Доминго с концерт в София на 14 февруари" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Мирослав Найденов: Още хора ще си тръгнат от ГЕРБ заради Цветанов

Бившият земеделски министър от правителството на Бойко Борисов Мирослав Найденов очаква още хора да напуснат ГЕРБ. Самият той напусна партията след скандал с незаконни записи с бившия премиер Бойко Борисов и бившия градски прокурор на София Николай Кокинов. Според Найденов напускането на Георги Марков не е изненада. "Добре е да се направи анализ на ситуацията. Очакваше се това. Има голямо напрежение в парламентарната група", заяви Найденов. Според него в групата на ГЕРБ има недоволство относно начина на ръководенето й. По думите му е възможно д...

Откриха канабис и амфетамин в дома на млад шуменец, задържаха го

74 пакетчета канабис, торбичка с около 40 гр. суха листна тревна маса, реагирала на същото вещество и 5 пакетчета амфетамин са намерени и иззети от дома на 21-годишен шуменец вчера. Това съобщават от ОД на МВР-Шумен. Видът на наркотиците е установен от криминалисти от областната дирекция с полеви наркотест. Младежът е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление за притежание на наркотици. Той е криминално проявен, известен е на полицията с подобно деяние. По случая е започнато досъдебно производство.    ...

Елхата на Рокфелер център грейна на пищна церемония

Светлините на коледното дърво на нюйоркския Център Рокфелер бяха запалени по време на пищна церемония, предаде Асошиейтед прес. Кметът Майкъл Блумбърг натисна копчето, с което запали лампите на елхата. На церемонията пяха Леона Луис, Мери Джей Блайдж, Марая Кери, Джуъл. Коледното дърво на Рокфелер център е всъщност 12-тонен норвежки смърч, осветен с 45 000 многоцветни светодиодни лампи и с 3-метрова звезда от кристали Сваровски на върха, пише БТА. Тя е изработена през 2009 година от 25 000 ...

Преди Никулден: Опашките за риба в Перник започнаха да се извиват

От ранни пред пернишките магазини за риба опашките започнаха да се извиват, видя обектива на ZaPernik.com.

Магазините за риба при Начална спирка и Кооперативния пазар в центъра изкараха открити сергии за улеснение на клиентите. 

Перничанинът не изневерява на традицията да слагашаран на Никулденскататрапеза, казаха търговци пред ZaPernik.com. 

На пернишките сергии може да се намери богато разнообразие от морски дарове.

Издирван мъж е намерен починал в река Места

Издирван 51-годишен мъж е намерен починал в река Места, в района на ж.п. гара „Ген. Ковачев Издирван 51-годишен мъж е намерен починал в река Места, в района на ж.п. гара „Ген. Ковачев", Община Белица, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Благоевград. От извършения оглед, следи от насилие по тялото на мъжа не са констатирани. Назначена е съдебно-медицинска експертиза за установяване на причините за смъртта на лицето.

По времето на Цветанов МВР пропуснало ползи, но не извършило престъпление

Одитният доклад за съответствие при финансовото управление на МВР за периода от началото на 2010 г. до 31 май 2013 г. на Сметната палата е открил редица нарушения при процедурите за възлагане на обществени поръчки и стопанисване на имотите. Те обаче не са престъпления и няма да бъдат разглеждани от прокуратурата. Това стана ясно от  председателя и Одитният доклад за съответствие при финансовото управление на МВР за периода от началото на 2010 г. до 31 май 2013 г. на Сметната палата е открил редица нарушения при процедурите за възлагане на обществени поръчки и стопанисване на имотите. Те обаче не са престъпления и няма да бъдат разглеждани от прокуратурата. Това стана ясно от председателя и

АвтоВАЗ пуска 5 нови модела до 2017 г.

Компанията подготвя и платформа за автомобили 4х4

    


Протест пред парламента срещу Закона за МВР

Над 250 души протестират пред Народното събрание срещу Закона за МВР. Организатори са Ранобудните студенти, които обявиха, че той предвижда ограничаването на основни човешки права, като това на свободен протест.

България не се управлява

България не се управлява както би трябвало да се управлява една сложна, динамична, самоорганиираща се социална система; да си го кажем направо - България не се управлява. Това пише в личния си блог проф. д-р Николай Слатински, специалист в областта на националната сигурност. Статията е под заглавие "Държава значи управление - тогава може ли да е държава нещо, което не се управлява? Защото държането на властта не е управление." Каквото и да се напише за крайно неефективното и скъсало с действителността управление в България, ще се възприеме в контекста на протестите. И не, че нещата не са свързани; не, че нормалният човек не трябва да изпитва потрес от неадекватността, която се излъчва от кабината на българския властови двуплощник. Достатъчно е да се спомене за абсурдната, просто потрисаща и втрисаща нелепост, граничеща с наглост, за еднолевното намаляване на партийните субсидии! Но нещата според мен са много по-дълбоки, за да се разглеждат само в конкретния протестен контекст. Ние сме свидетели и съучастници, пасивни наблюдатели и активни жертви на едно изпадане на нашето управление в изолираност от пряко засягащите ни процеси (глобални - т.е. в света; континентални - т.е. в Европа; регионални - т.е. на Балканите и Черноморието; национални - т.е. в България). В България властта се държи с ходове и решения, които са управленски само защото са дело на управлението и целят да удължат месеците му на управление

Търсят директори на четири училища в областта

Регионалният инспекторат по образование в Благоевград обяви конкурс за заемане на длъжността директор на четири общински училища. Свободните позиции са за Професионална гимназия по селско стопанство и туризъм „Ал. Константинов” в Банско, Професионална гимназия по текстил и облекло в Благоевград, ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в село Блатска, община Хаджидимово,  и Гимназия „ П. К. Яворов” в Петрич.Срокът за подаване на документи изтича на 9 декември, информираха от просветния инспекторат в областния град. Изискванията към кандидатите е да са бълг...

Доживяхме комунисти да борят комунизма

Борисов да започва работа и да спре да се прави на болен. Да пише коментарчета до приятеля си Радан Кънев във Facebook е несериозно и детинско. Вместо да пишат коалиционна програма, добре е да осмислят с какви хора т. нар. десни ще "борят" комунизма.

ЕК: Газопроводът "Южен поток" нарушава законите на ЕС

Всички двустранни споразумения за изграждането на газопровода "Южен поток", сключени между Русия, България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия, нарушават европейското законодателство и трябва да бъдат предоговорени. Това заяви пред Европейския парламент Клаус-Дитер Борхард, директор по енергийните пазари в Европейската комисия, предаде сайтът EurActiv.

Изнасят малки японски коли за Африка

Явно в някои от държавите има недостиг на подобни коли. Не сме се интересували как ги транспортират Явно в някои от държавите има недостиг на подобни коли. Не сме се интересували как ги транспортират", обясни Антон Стоименов. Наблюдава се и друга аномалия. Страната ни бе сериозно разтърсена от наплива на сирийски бежанци, но арабската държава се оказа привлекателна дестинация за бизнес с употребявани автомобили.

Износът на ток расте

Износът на електроенергия от България расте, след като беше намалена таксата за пренос на ток. Това стана ясно от данните, изнесени от изпълнителния директор на ЕСО Валентин Колев пред парламентарната комисия по енергетика. През септември България е изнесла 897 000 мегаватчаса ток при 627 000 мегаватчаса за същия месец на 2012 г.

МВР на Цветанов пропуснало ползи, но не извършило престъпление

Одитният доклад за съответствие при финансовото управление на МВР за периода от началото на 2010 г. до 31 май 2013 г. на Сметната палата е открил редица нарушения при процедурите за възлагане на обществени поръчки и стопанисване на имотите. Те обаче не са престъпления и няма да бъдат разглеждани от прокуратурата. Това стана ясно от  председателя и Одитният доклад за съответствие при финансовото управление на МВР за периода от началото на 2010 г. до 31 май 2013 г. на Сметната палата е открил редица нарушения при процедурите за възлагане на обществени поръчки и стопанисване на имотите. Те обаче не са престъпления и няма да бъдат разглеждани от прокуратурата. Това стана ясно от председателя и

До 2050 г. от деменция в света ще страдат 135 милиона души

Броят на хората, страдащи от деменция по света, се е увеличил с 22 процента за три години и е достигнал 44 милиона души, предадоха световните агенции, като цитираха доклад на Международната организация за борба с болестта на Алцхаймер. До 2050 година броят на болните от деменция ще достигне 135 милиона души, от които 16 милиона ще бъдат в Западна Европа, а над 70 процента ще живеят в бедните страни, посочва БТА. Изпълнителният директор на организацията Марк Уортман предупреди, че става дума за истинска епидемия с глобални мащаби ...

НС одобри въвеждането на такса ВЕИ

Въвеждането на 20% такса за производителите на ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) мина на второ четене в пленарната зала, информира...

Google инвестира в роботика

Технологичният гигант е придобил седем компании от областта заради проект, ръководен от Анди Рубин

    


Любим виц на Маргарита Петкова

Любим виц на поетесата
Маргарита Петкова

Попитали радио Любим виц на поетесата Маргарита Петкова Попитали радио "Ереван": - Защо петлите стават толкова рано сутрин и кукуригат? - Защото си лягат с кокошките - отговорили от радиото.

Дипломатическата война между ЕС и Русия избухна - къде сме ние?

България се оказва замесена сериозно във война. Във война, която засега се води с оръжията на дипломацията, но която определено няма да приключи скоро и в която нашата страна рано или късно ще бъде принудена да избира страна. Късно снощи Европейската комисия т.е. органът на изпълнителната власт на Европейския съюз предприе безпрецедентен ход спрямо Русия – висш представител на Брюксел в прав текст, без увъртания, каза, че „Южен поток” не отговаря на европейското законодателство и докато това не бъде поправено, ЕС е готов да спре проекта. Изявлението не идва от най-високо ниво, но е факт. И неслучайно идва сега – точно когато Русия пристъпи агресивно към опазване на сферата си на влияние и накара Украйна да спре преговорния процес за асоцииране към ...

Швеция давала информация на САЩ за руските лидери

Швеция е предоставяла на САЩ "уникална" разузнавателна информация за руските лидери, сочат нови документи, разкрити от Едуард Сноудън и оповестени от шведската държавна телевизия SVT, предаде БГНЕС. Документите показват, че Агенцията за Национална сигурност на САЩ гледа на Шведската разузнавателна агенция (FRA) като на "водещ партньор" в наблюдението на телекомния и интернет трафик, особено от Русия. "FRA предостави на АНС...уникален сбор от високоприоритетни руски цели като лидерите, вътрешната политика", показва документ, датиран от 18 април 2013 г. и предоставен на SVT от американския журналист Глен Грийнуолд, който публикувал подробности по редица документи от АНС, разкрити от Сноудън. Друг документ подчертава забележителния достъп на Швеция до...

Без вода в три района във Варна

 Три района във Варна остават без вода. Това каза за Радио „Фокус” – Варна дежурният диспечер на ВиК – Варна. Без вода днес ще бъде районът на ул. „Капитан Райчо” №89 от 8.00 до 17.00 часа, районът на сервиз „Рено” и КАТ от 10.00 до 12.00 часа и в районът на подлез „Шипка” от 10.00 до 15 часа. Диспечерът на водното дружество допълни, че дежурните екипи са в готовност да реагират при възникване на нова авария на територията на града.

Отличен 6 за Ford Mustang

Чакането си струваше. Особено, когато става въпрос за една от най-ярките емблеми на американското автомобилостроене и автомобилът, който започна всичко при т. нар. muscle cars. Виждате шестото поколение на Ford Mustang, което най-после бе официално представено. Премиерата на модела бе планувана да бъде направена едновременно в шест големи града по света. Това не е някаква авангардна приумица, а послание, защото за пръв път в 50-годишната история Mustang е направен като глобален автомобил, който ще се продава по целия свят.   Дизайнът определено е дързък. Спортен е излишно дори да споменавам в словосъчетанието. Отпред виждаме еволюция на „акулската захапка“ и трапецовидната радеаторна решетка, заобиколена от тънки фарове. Ръбовете по капака само намекват какв...

Депутатите гласуваха бюджетите на НС, президента, Сметната палата и съдебната власт

В Народното събрание продължават дискусиите относно Закона за държавния бюджет за 2014 г. Части от него вече са официално приети – тези, които се отнасят до средствата за парламента, президента, Сметната палата и съдебната власт. Бюджетът на Народното събрание за следващата година е 52 373 000 лв. Той бе намален с 600 000 лв. по предложение на председателя Михаил Миков. Гласуваха 154 народни представители, от които 124 - „за", 20 - „против", 10 - „въздържал се"., предаде КРОСС. Миков обясни, че е необходимо постепенно намаляване на разходите за хартия. НС харчи ненужно много хартия, включително такса смет за тази хартия, каза той. Тази година получихте лаптопи, всички. И след Нова година ще вървим в тази по...

Международен ден на доброволеца - 5 декември

На 5 декември се отбелязва Международния ден на доброволеца. На този ден обществото отдава своята почит към хората, които с безвъзмездния си труд помагат за подобряване живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ. Учреден е през 1985 г. по инициатива на ООН, когато световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им. За отбелязване на Международния ден на доброволеца ОУПБЗН създава организация з...

Нова издънка на Юнайтед, този път срещу Евертън

Манчестер Юнайтед се срина до 9-о място във Висшата лига, след като загуби с 0:1 от Евертън на "Олд Трафорд".

СДС и БСП се ронеха по различен начин. Да видим как се рони ГЕРБ

Самоотлюспването на депутата от ГЕРБ Георги Марков не може да бъде анализирано глобално. Нито е познат като политическа фигура, нито като политическа биография, а и все още е един изолиран случай. 
Не е изключено обаче този случай да бъде последван и от други аналогични. Ако стане, нееднозначно би поставило началото на процес на полуразпад в Самоотлюспването на депутата от ГЕРБ Георги Марков не може да бъде анализирано глобално. Нито е познат като политическа фигура, нито като политическа биография, а и все още е един изолиран случай. Не е изключено обаче този случай да бъде последван и от други аналогични. Ако стане, нееднозначно би поставило началото на процес на полуразпад в

Как училището обрича поколения на бедност?

Изглежда, все още ни предстои да мислим как да направим реалност в България една от големите задачи на модерното публично образование, а именно -да позволяванепрекъснатасоциалнамобилности да спре предаването на бедността през поколенията.Това се вижда от оповестени новите резултати от международното изследване PISA, което оценява резултатите на учениците от няколко десетки страни по математика, четене и природни науки. За пореден път изследването показва, че в България има силна връзка между социално-икономическия статус на родителите и резултатите на учениците в училище. Това поставя България в компанията на някои развиващи се страни и далеч от референтните европейски страни, които обичаме да вземаме за пример. Друг проблем е видимото и продължаващо разделение на децата според социално-икономическия им статус в различни училища, което води до големи разлики в резултатите на училищата. PISA ни показва доста убедително, че митът заучилището вгетото, което започва да дава добро образование, отразен и в популярното кино, е в голямата си част именно мит.Всъщност трябва да гледаме на българските резултати със смесени чувства. Спрямо 2006 г. и вероятно дори спрямо 2009 г. подобрението в България е статистически значимо, но поглеждайки в по-дълга перспектива спрямо 2000 г., за повече от 10 години нищо особено не се е случило с постиженията на българските ученици - те остават много ниски в сравнение с развитите страни в света

Пожарните служби в областта отбелязват Международния ден на доброволеца с приемни

Приемни с открити телефони за граждани организират от Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението” - Сливен по повод 5 декември – Международния ден на доброволеца. В Сливен приемната е отворена от 9:30 ч. до 12:00 ч. в пожарната на ул. ”Георги С. Раковски” № 22А, тел.044/633112; в Нова Загора на ул.”П. Бакалов” № 3, тел.0457/62640; В Котел, “Промишлена зона” № 1, тел.0453/42445; в Твърдица – на  ул.”Княз Борис І” № 72А, тел.0454/42404 и в ГСД в Сотиря  телефонът е 044/670003. За първи път Международният ден на до...

Православната църква почита Свети Сава

Православната църква почита Свети Сава. Той е роден в Кападокия през четвърти век. Основател е на много манастири в Палестина и на знаменитата лавра, която носи неговото име. На 18-годишна възраст отива в манастир, но иска пълно усамотение и затова прекарва дълги години в палестинската пустиня. Получава голямо наследство и построява няколко манастира и болници.Митологията представя Св. Сава като брат на Света Варвара (почитана ден преди него) и на Свети Никола (почитан ден след него). Свети Сава в народните вярвания е по-добрият, той винаги вър...

Приеха бюджета на съдебната власт за 2014 г.

Депутатите приеха бюджета на съдебната власт за 2014 г. Това стана с приемането на текст от Закона за държавния бюджет за следващата година. Гласуваха 139 народни представители, от които 94 бяха „за Депутатите приеха бюджета на съдебната власт за 2014 г. Това стана с приемането на текст от Закона за държавния бюджет за следващата година. Гласуваха 139 народни представители, от които 94 бяха „за", 40 - бяха против, а петима се въздържаха. Заложените разходи за съдебната власт са 434 000 000 лв. Очакваните приходи са в размер на ...

Северна Европа се готви за мощна буря

Бурята, която ще доведе до проливни дъждове и обилни снеговалежи, ще донесе и арктически температури в Северна Германия. В очакване на лошото време са и части на Белгия, Франция и Холандия

Условна присъда от 16 месеца за Калин Николов, нападнал фелдшер в Спешния център

Условна присъда за 30-годишният Калин Николов, нападнал медик от Спешния център в Шумен, постанови Районния съд. Магистратите признаха Николов за виновен в нанасяне на лека телесна повреда на фелдшер Денчо Денев и го осъдиха на 16 месеца условно, с 4-годишен изпитателен срок. Николов ще трябва да разплати и разноските по досъдебното производство и делото в общ размер на 365 лв. Калин Николов, запази мълчание след произнасянето на присъдата и не коментира. „Достатъчно тежка присъда наложиха на подзащитния ми, поне ние няма да обжалваме", заяви з...

Автобус номер 16 опуши Начална спирка

Автобус опуши градската автостанция Начална спирка в Перник, предаде репортер на ZaPernik.com.

Около 10 часа гъст дим започна да се разнасяпв района на Начална спирка. Събралите се клиенти пред близкия магазин за риба се чудеха какво става.

Оказа се, че парното на рейс номер 16 се развалило. Гъст бял облак беше обхванал автобуса, в който седяха единствено шофьорът и кондукторката.

Пътници се оплакаха, че рано сутринта тролеите не се движили.

Боровец oткрива новия зимен сезон`2014 на 14 декември

На 14 декември (събота) е официалното откриване на новия зимен сезон 2014 в Боровец. Специално за откриването цените на дневните лифт карти ще са намалени наполовина, а нощното каране и детският парк "Борокидс" ще са безплатни. Курортът ще посрещне своите гости с богата програма под надслова "Огън и Лед" с водещ Камен Воденичаров. През целия ден за посетителите ще бъде отворен Снежен бар с греяно вино и чай, като особено приятен се очертава специалният "happy hour" между 17 и 18 часа, когато питиетата ще бъдат раздавани безплатно. Докато гостит...

Повече пари за социални политики, по-малко за отбрана и без отстъпки за опозицията

На третия ден от обсъждането на проектобюджета за следващата година депутатите се потрудиха над десет часа и влязоха в ритъма на обичайните бюджетни дебати - много популизъм, политически лозунги, размяна на лични обиди и никакво отклонение от разчетите, предложени от управляващата коалиция. Заседанието бе удължено до 22 часа.   Акцентите бяха очертани и при второто четене - повече пари за социални политики, за здравеопазване и образование, по-малко за отбрана спрямо парите по политики за тази година. Текстовете бяха приемани бавно след продължителни спорове, чести почивки и прегласувания. Нито едно от многобройните предложения на опозицията не бе прието.   Одобрена бе общата рамка на разпределението на 790 млн. лв. за икономически растеж.   Прогнозата е за ръст на икономиката е от 1.8%, но според опозицията тя е надценена. За приходи, помощи и дарения беше одобрена сумата от 19.262 млрд. лв. Заложените разходи са в размер на 19.899 млрд. лв. Заложеният дефицит е 1.8%.   Бюджетните взаимоотношения (трансфери) възлизат на 9.794 млрд. лв. Вноската в общия бюджет на Европейския съюз през следващата година ще бъде 904.6 млн. лв.   Резервът за икономически растеж е 790 млн. лв. Той ще се изразходва с решения на Министерския съвет. От тях най-много средства – 500 млн. лв., са предвидени за новата публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".   За структурни мерки и програми за развитие на образованието са заложени до 100 млн. лв. В тях влизат до 22 млн. лв. за увеличаване на субсидията за издръжка на обучението в държавните висши училища. Тя ще се определя в зависимост от комплексната оценка за качеството на обучението и ще е обвързана с потребностите на пазара на труда. За програми за развитие на иновациите се отпускат до 20 млн. лв. Други до 20 млн. лв. са заложени за бойна подготовка на въоръжените сили.   За инвестиции и програми в областта на енергетиката са предвидени до 150 млн. лв. Те ще дойдат от новата такса от 20% за производителите на ток от слънчева и вятърна енергия.   Съдебната власт, парламентът и президентството - с по-малко средства   Съдебната власт получи със 100 млн. лв. по-малко, отколкото искаше, и си осигури и за следващата година станалия хроничен недостиг на средства. Приходите на съдебната власт ще са 140 млн. лв., разходите - 434 млн. лв. За текущи разходи са предвидени близо 429 млн. лв.   Депутатите решиха, че ВСС може да разходва средства в размер до 5 млн. лв. от наличностите по сметки от предходни години за покриване на неотложни разходи на органите на съдебната власт, в случай, че не се нарушава бюджетното салдо по държавния бюджет.   Според Цецка Цачева (ГЕРБ) така предвиденият бюджет за съдебната система я поставя в реалната опасност да остане без средства за покриване на разходите си. Тя коментира, че не са предвидени пари за въвеждане на електронно правораздаване. Колегата й Димитър Лазаров посочи, че независимата съдебна система се поставя в зависимост от изпълнителната власт чрез разпределянето на средства от резерва при недостиг на такива.   МВР - 5.2 млн. лв. за бежанците от ведомствения бюджет   5.2 млн. лв. по програма "Убежище и бежанци" за догодина гласува парламентът в частта за бюджета на МВР. За дейността на министерството по вътрешната сигурност се отпускат 994 млн. лв. Или общо разходите за вътрешното министерство през 2014 г. са почти 1 млрд. лв. (999.556 млн. лв.).   Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов отбеляза, че предвидените 5 млн. лв. за бежанците не могат да покрият всички "компетенции на МВР". Само през последните месеци бяха дадени 15 млн. лв. за покриване на нуждите заради голямата миграционна вълна, припомни той. Цветанов призова да не се закрива фондът за подобряване на пътната безопасност и получи уверението на финансовия министър Петър Чобанов, че събираните от глоби и актове суми ще се изразходват само по предназначение.   Отбраната получава 60 млн. лв. по-малко от тази година   Бюджетът на Министерството на отбраната за 2014 година ще е с 60 млн. лева по-малък, отколкото за тази година, но отново ще надмине един милиард - 1 021 475 000 лева. От ГЕРБ остро критикуваха решението за орязване на разходите в сектора, но депутатът от ДПС Йордан Цонев обяви, че това е практика в европейските държави, за да се рестартира икономиката..   "Ние смятаме, че когато икономиката е на ръба на рецесията и сме си поставили като основна задача да рестартираме икономиката, един от начините е чрез орязване на военните бюджетни разходи. Това го има в практиката на европейските държави", разясни Цонев.   Здравеопазване - 29 млн. лв. повече за здравни политики   Парламентът гласува с 29 милиона лева повече в бюджета на Министерството на здравеопазването и общата сума става 359.482 млн. лв. Съответно с 29 милиона лева се увеличават сумите за политика в областта на промоцията, превенцията и контрола на общественото здраве, които стават 66.630 млн. лв., както и максималният размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети от здравното министерство през следващата година - 223.650 млн. лв. Предложението за увеличените средства е на депутати от левицата и ДПС. Като източници за увеличаване на разходите те посочват намаление на разходите за лихви по централния бюджет с 22 милиона лева и намаление на разходите по бюджета на Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО), работеща със специални разузнавателни средства.   За социални политики се заделят 1.061 млрд. лв.   В бюджета на социалното министерство за догодина заложените разходи са 1.061 млрд. лв.   Депутатът от опозицията Светлана Ангелова предупреди, че тенденцията е безработицата да се увеличава. Въпреки това, предложението на ГЕРБ да се увеличат средствата за политиките за заетост от 96.6 млн. лв. на 163.6 млн. лв. беше отхвърлено.   Заетостта остава основна грижа на правителството, увери депутатът от "Коалиция за България" Корнелия Нинова. Тя посочи, че страната ни ще може да разчита на еврофинансиране от 110 млн. лв. за борба с младежката безработица и отхвърли притесненията на ГЕРБ като "неоснователни".   В социалния бюджет са заложени 12 млн. лв. повече за хората с увреждания, увеличени са и средствата за децата с увреждания, каза още Нинова.   И за образованието 143 млн. лв. повече   За образование у нас се предвиждат 3.8 на сто от БВП през 2014 г. или около 3 млрд. лв. Субсидията е увеличена със 143 млн. лв. спрямо 2013 г., 100 млн. лв. от които остават на разпореждане на Министерството на финансите за целево финансиране. За средното образование са отделени 1.8 млрд. лв., а за висшите училища - близо 352 млн. лв.   Култура - както винаги недостатъчно обезпечена   Парламентът прие и бюджета на културното министерство за 2014 г. Разходната му част е 120.7 млн. лв., като собствените приходи на ведомството са 21 млн. лв.   Бюджетът за култура бе определен като "обиден" от депутата от ГЕРБ Ирена Коцева. Тя посочи, че средствата за реставрация и консервация на археологически ценности са малко и трябва да се увеличат, като предложи необходимите суми да се вземат от Министерството на инвестиционното проектиране. Представителите на ГЕРБ поискаха и 2 млн. лв. допълнително за библиотеките и читалищата. Исканията на опозицията обаче бяха отхвърлени.

Икономиката през 2014 г. ще се стимулира със 790 млн. лв.

На третия ден от обсъждането на проектозакона за държавния бюджет за 2014 г. парламентът прие общата рамка, разпределението на 790 млн. лв. за икономически растеж.  Прогнозата е за ръст на икономиката през следващата година от 1.8%, но според опозицията тя е надценена. МВФ и Еврокомисията дадоха по-ниска прогноза от тази на правителството на Пламен Орешарски. Текстовете от проектозакона за бюджета се гласуват бавно след ожесточени спорове между управляващите от БСП, ДПС и "Атака" и опозицията от ГЕРБ. За общата бюджетна рамка гласуваха 185 народни представители. От тях 106 я подкрепиха, против гласуваха 66, а 13 се въздържаха. За приходи, помощи и дарения беше одобрена сумата от 19.262 млрд. лв. Заложените разходи са в размер на 19.899 млрд. лв.   Бюджетните взаимоотношения (трансфери) възлизат нето на 9.794 млрд. лв. Вноската в общия бюджет на Европейския съюз през следващата година ще бъде 904.6 млн. лв. Резервът за икономически растеж и държавност възлиза на 790 млн. лв. Той ще се изразходва с решения на Министерския съвет. Най-много средства – 500 млн. лв., са предвидени за новата  публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". За структурни мерки и програми за развитие на образованието са заложени до 100 млн. лв.  В тях влизат до 22 млн. лв.  за увеличаване на субсидията за издръжка на обучението в държавните висши училища. Тя ще се определя в зависимост от комплексната оценка за качеството на обучението и ще е обвързана с потребностите на пазара на труда. За програми за развитие на иновациите се отпускат до 20 млн. лв. Други до 20 млн. лв. са заложени за бойна подготовка на въоръжените сили. За инвестиции и програми в областта на енергетиката са предвидени до 150 млн. лв. Те ще дойдат от новата такса от 20% за производителите на ток от слънчева и вятърна енергия. Очаквайте подробности

Растежът на икономиката през 2014 г. ще се стимулира със 790 млн. лв.

На третия ден от обсъждането на Закона за държавния бюджет за 2014 г. парламентът прие общата рамка, разпределението на 790 млн. лв. за икономически растеж и спорната такса от 20% за ВЕИ.  Прогнозата е за ръст на икономиката през следващата година е 1.8%, но според опозицията тя е силно надценена. МВФ и Еврокомисията дадоха по-ниска прогноза от тази на правителството на Пламен Орешарски. Текстовете на Закона за бюджета се гласуват бавно след ожесточени спорове между управляващите от БСП, ДПС и Атака и опозицията в лицето на ГЕРБ. За общата рамка на Закона за държавния бюджет за 2014 г. гласуваха 185 народни представители. От тях 106 я подкрепиха, против гласуваха  66, а 13 се въздържаха. За приходи, помощи и дарения беше одобрена сумата от 19.262 млрд. лв.  Заложените разходи са в размер на 9.899 млрд. лв.   Бюджетните взаимоотношения (трансфери) възлизат нетона  9.794 млрд. лв. Вноската в общия бюджет на Европейския съюз през следващата година ще бъде 904.6млн. лв. Резервът за икономически растеж и държавност възлиза на 640 млн. лв.  Той ще се изразходва с решения на Министерския съвет. Най-много средства – 500 млн. лв. са предвидени за новата  публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. За структурни мерки и програми за развитие на образованието са заложени до 100 млн. лв.  В тях влизат до 22 млн. лв.  за увеличаване на субсидията за издръжка на обучението в държавните висши училища. Тя ще се определя в зависимост от комплексната оценка за качеството на обучението и ще е обвързана с потребностите на пазара на труда. За програми за развитие на иновациите се отпускат до 20 млн. лв. Други до 20 млн. лв. са заложени за бойна подготовка на  въоръжените сили. За инвестиции и програми в областта на енергетиката са заложени до 150млн. лв. Те ще дойдат от новата такса от 20% за производителите на ток от слънчева и вятърна енергия. Парламентът одобри въвеждането на таксата с подкрепата на 116народни представители. Против гласуваха 38, а 28 се въздържаха. Въвеждането на таксата е заложено в параграф от преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2014 г., с който се правят промени в Закона за енергията от възобновяеми източници. Противновата такса се обявиха производителите на зелена енергия, които се заканиха да я оспорят в съда и пред Европейската комисия. Прогнозите са, че и днешният ден няма да се окаже достатъчен за приемането на Закона за държавния бюджет за 2014 г. Очаквайте подробности

Парламентът одобри таксата от 20% за ВЕИ

Парламентът одобри въвеждането на такса от 20% за производителите на ток от слънчева и вятърна енергия. В гласуването участваха 182-ма депутати. Въвеждането на новата такса беше подкрепено от 116народни представители. Против гласуваха 38, а 28 се въздържаха. Гласувалите против и въздържал се бяха депутати от ГЕРБ.  Въвеждането на таксата е заложена в параграф от преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2014 г., с който се правят промени в Закона за енергията от възобновяеми източници. Прогнозите са новата такса да донесе допълнително около 150  млн. лв. в бюджета според разчетите на ДКЕВР.  Постъпленията ще отиват в нов фонд за енергийни инвестиции и програми. Против таксата се обявиха производителите на зелена енергия, които се заканиха да  оспорят в съда и пред Европейската комисия. Трети ден Народното събрание продължава с приемането на Закона за държавния бюджет за 2014 г. Очаквайте подробности

Цацаров смутен как е разследван депутатът Георги Марков

Главният прокурор обяви, че тепърва ще се установява защо разследването срещу напусналия ПГ на ГЕРБ Георги Марков е продължило години. Така Сотир Цацаров отговори на въпроса защо прокуратурата е прекратила проверката срещу него за ДДС измама дни преди да стане независим депутат.

Мойс: Трябва да спечелим ужасно много мачове, ако искаме да сме на върха


Мениджърът на "Манчестър юнайтед" Дейвид Мойс осъзнава, че ще е много трудно отборът му да защити титлата си във Висшата лига. Шампионите загубиха с 0:1 от "Евертън" и остават девети.

Попитан дали отборът му ще може да навакса 12-точковото изоставане от водача "Арсенал", Мойс отговори: "Трябва да изминем дълъг път. Нуждаем се да играем футбол на много високо ниво и да спечелим ужасно много мачове, ако искаме да сме там в края на сезона."

А на въпроса може ли "Манчестър...

В Димитровград: Некоректните платци без право на данъчни облекчения през 2014-а

Некоректните платци няма да могат да ползват данъчни облекчения през идната година. Тази мярка предприема отдел “Приходи” на Община Димитровград. Няма да се освобождават от такса за сметосъбиране и сметоизвозване имотите, които не се ползват през следваща година, ако притежателите им имат задължения към общинската хазна, информират от общинската администрация.

Ако към 1 януари 2014 година гражданите имат натрупани задължения няма да се обработва и декларацията, която те ще подадат по чл. 19 и чл. 20 от общинската Наредба № 10, регламентираща  местни данъци и такси и услуги на общината. Собствениците на имоти, които няма да ги ползват през цялата следваща година, се освобождават от такса за сметосъбиране и сметоизвозване. Нужно е в срок до края на тази година те да подадат декларация.

Пощенска кутия за мнения, сигнали, похвали и предложения на гражданите е поставена във фоайето на общинската администрация. Достъп до нейното съдържание ще има единствено кметът на общината Иво Димов или упълномощено от него лице. Няма ограничение за формата, видa, естеството или броя на сигналите, които един гражданин може да постави в урната.

Всеки понеделник кореспонденцията ще бъде проверявана, а по всеки сигнал ще бъдат вземани мерки. Чрез новия подход се цели пряк и непосредствен достъп на всички граждани на община Димитровград до кмета.  На база обратната информация при необходимост се ще правят промени и нововъведения в работата на Общината. Стремежът е да се създаде още един способ за комуникация и обратна връзка от гражданите към местната власт.

Гледайте в емисията новини на сайта. 

Димитър Димитров

NovaPlay събира видеожелания до Дядо Коледа в конкурс

В месеца на Коледа интернет платформата раздава големи подаръци на чаровни малчугани

805 млн. лв. задължения и 96 млн. лв. загуба за НЕК

805 млн. лв. са задълженията на Националната електрическа компания (НЕК) към всички производители на електроенергия в страната. От тях 435 млн. лв....

NovaPlay събира видео желания до Дядо Коледа в конкурс

В месеца на Коледа интернет платформата раздава големи подаръци на чаровни малчугани

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване