"168 часа": Напусналият Георги Марков: В ГЕРБ милиционери третират депутатите като животни

- Г-н Марков, ще разкриете ли все пак кои са тайните правила в ГЕРБ, срещу които негодувате? 
- Примерно да ти казват кое копче да натиснеш. Постоянно да те карат да се регистрираш в някакви списъци, това на какво ви прилича? Трябва да искаш разрешение от зам.-шефа на групата Красимир Велчев дали да отидеш при избирателите си. Налага се да пишеш з - Г-н Марков, ще разкриете ли все пак кои са тайните правила в ГЕРБ, срещу които негодувате? - Примерно да ти казват кое копче да натиснеш. Постоянно да те карат да се регистрираш в някакви списъци, това на какво ви прилича? Трябва да искаш разрешение от зам.-шефа на групата Красимир Велчев дали да отидеш при избирателите си. Налага се да пишеш з

Само 29 доброволци има във Варна

Едва 29 са доброволците, които се водят на отчет в община Варна. А квотата, финансирана от държавата, за морската столица е над 100 души. „Трябва да има повече информация за дейността на доброволците, да се приобщят повече хора към идеята, да се научат да помагат на съседа си и на непознати хора, които имат нужда“, сподели пред „Черно море“ началникът на Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Тихомир Тотев.

На третия ден от дебата депутатите приеха окончателно няколко текста от бюджета за 2014 г.


След два дни, в които нито един текст от проектозакона за бюджета за 2014 г. не беше приет, депутатите днес успяха да приемат разходите на няколко ведомства. Дебатите както обичайно преминаха през язвителни реплики между управляващи и опозиция, а от ГЕРБ на няколко пъти се оплакаха, че всички техни предложения са систематично отхвърляни.

Първият текст, който приеха депутатите още рано сутринта, беше този за облагането на приходите на производителите на зелена енергия с 20% такса от...

Ни Ло прибра Божинов за Никулден

След като преди броени дни чукна 26 в компанията на Петко Димитров и съпругата му Яна, Николета Лозанова ще полее именния си ден под бицепса на Валери Божинов.

Депутатите удължиха пленарния си ден, отвън граждани скандират „Оставка”

Около 40 души протестират пред Народното събрание с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски. Няколко души са застанали до паметника на Цар Освободител. Останалите са разпръснати край загражденията пред парламента. Спряно е движението по бул. „Цар Освободител” само пред Народното събрание. Обстановката е спокойна, съобщава Агенция „Фокус”. Поолицейското присъствие е засилено. От останалите страни на парламента няма протестиращи. Чуват се освирквания, скандирания, тъпани, надуване на вувузели и викове „Оставка”. В социалните мрежи...

България изостава в борбата с някои ракови заболявания

България е сред изоставащите страни в борбата с някои ракови заболявания, при които шансовете за оцеляване на пациентите са добри. Това показват данните от изследване, цитирано от Франс Прес.   Става дума за рака на дебелото черво, на правото черво и за лимфомите. В тези случаи, шансът пациентът да преживее пет години с някое от трите заболявания е съответно 47, 45 и 50 процента у нас, докато в по-напредналите страни шансове имат съответно 57, 56 и 59 процента. Другите държави от Европейския съюз, които показват ниска успеваемост в лечението на тези заболявания, са Литва, Латвия, Естония, Полша и Словакия.   В тези страни ситуацията с болните от рак на гърдата обаче се е подобрила и шансовете за 5-годишно преживяване са достигнали 75 процента, сочи изследването.   В периода 2003-2007 година повечето европейски страни са отчели подобряване в продължителността на живота на раковоболните, като най-добри резултати показват Австрия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Италия, Португалия и Испания.   Все пак медицинската статистика отчита различия по отношение на някои видове рак между източноевропейските страни и останалата част на континента.   Констатирано е, например, че във Великобритания и Дания раковите заболявания се диагностицират късно, докато страните от Източна Европа страдат основно от липсата на обществено финансиране и от програми за адекватно навременно диагностициране на заболяванията.   За целите на новото изследване са анализирани 5 милиона раковоболни възрастни и 60 хиляди деца в периода 2000-2007 г. от 29 европейски страни.   При една трета от случаите на ракови заболявания шансът да се преживеят пет години е 80 процента, констатира изследването. Начело са туморите на тестисите, където възможностите за петгодишно преживяване са 88 процента, толкова е и при туморите на устните. Следват ги туморите на щитовидната жлеза с 86 процента и на простатата с 83 на сто.   За така наречените лоши ракови заболявания, като рак на панкреаса, на черния дроб, на белия дроб, на мозъка, на плеврата, на хранопровода шансовете пациентът да оцелее през следващите пет години са под 25 на сто.   Ситуацията се е подобрила глобално в Европа по отношение на болните от рак деца, като шансовете им за петгодишно преживяване са между 70 и 80 процента в различните държави.

България е против общ телекомуникационен пазар в ЕС

България е против създаването на единен телекомуникационен пазар в Европа с общи правила за всичките страни членки на ЕС на този етап. Причината е в различната степен на готовност на отделните държави и заради допълнителните разходи, които ще е необходимо да се направят. Това става ясно от съобщение на Министерството на транспорта.   Позицията е изразена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, който е участвал в Съвета на министрите по транспорт, телекомуникации и енергетика на ЕС в Брюксел.   В рамките на дискусията за нов регламент на Европейския парламент и Съвета за единния европейски пазар на електронни съобщения, министър Папазов е посочил, че българската страна отчита несъответствие между една от заложените цели - изграждане на единна континентална телекомуникационна мрежа и времевия период за изпълнението й - от април 2014 г.   Не би било възможно интегрирането на телекомуникационния пазар в кратки срокове, ако все още не е преодоляна фрагментацията както между отделните държави-членки, така и на национално ниво, е посочил Данаил Папазов. По думите му част от мерките биха увеличили административната тежест и биха ограничили инвестициите.   "Създаването на единни правила ще доведе до съществена промяна в действащите режими, което несъмнено означава допълнителни разходи", е добавил Данаил Папазов по време на изказването си.   Българският министър заяви, че на ниво Европейски съюз, би следвало да се проучи първо какъв е пазарният интерес към издаване на разрешения за предоставяне на единни електронни съобщителни услуги, след което да се предвидят подробни процедури за действия на регулаторните органи, в случаите когато това е необходимо.   Българската позиция по предложението за промени в регламента е била представена и е получила подкрепата на браншовите организации от сектора на информационните технологии и съобщенията на заседание на ресорния обществен съвет към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, се казва още в съобщението.

Всички искат дуалната система, въпросът е как (видео)

Ивайло Калфин

Само в две държави в ЕС процентът на безработните младежи до 25 години е едноцифрено число- Германия и Австрия. Друго общо между двете страни е специфичният модел за професионално обучение, наречен дуална система. Специалното при тази система е, че в 80% от учебното време учениците са във фирма, където усвояват избраната професия работейки в реална среда и под надзора на ментори от самата компания. В останалото време учат теория и общообразователни предмети в професионално училище.

В Германия 66% от учениците избират този модел, обучавайки се по 348 професии от фризьор до лютиер и от хлебар до маркетинг рисърчър. Резултатът – младежката безработица в страната е под 8%, в България – почти 30 на сто. Към тази статистика може да се добавят драстичното разминаване между търсенето и предлагането на пазара на труда у нас и затворения кръг, в който изпадат младежите след училище – фирмите търсят хора с опит, а те нямат опит, защото никой не иска да ги назначи без опит.

На този фон е обяснимо, че и у нас харесват дуалната система, както стана ясно на поредица от срещи за въвеждането на модела, инициирани от евродепутата Ивайло Калфин.

За да заработи ефективно той, обаче, трябва да се прескочат няколко препятствия. Дори след премахването на законовите пречки (най-очевидната е забраната деца под 16 години да работят) и нормативното регламентиране на дуалната система, остават някои съществени предизвикателства.

Ефективното функциониране на дуалната система изисква сериозен ангажимент от страна на бизнеса, който, по модела на Австрия, Германия и Швейцария, определя списъка с професиите и уменията, които учениците трябва да получат. Целта е кадрите, които излизат от този тип обучение да са съобразени с търсенето от страна на фирмите – и като специалисти, и като знания и умения. Фирмите трябва да са достатъчно смели да приемат ученици, които да обучават 2-3 години без гаранция, че след това ще останат да работят за тях. За успокоение – статистиката в Германия и Швейцария показва, че в общия случай продуктът, произведен от ученика, покрива разходите по обучението още преди да е завършил. Държавата също може да помогне със стимули за фирмите, като използва средствата, давани и в момента за временна заетост.

На срещите с всички заинтересовани организации и обществени групи в София и няколго големи града се очерта и друго сериозно предизвикателство – подобряването на имиджа на професионалното образование и подпомагането на кариерното ориентиране на учениците. Дуалната система не е насочена към децата, на които и без това не им се учи, затова по-добре поне да имат занаят. Нейната цел е да създаде завършени специалисти, които са овладели професията в реална среда, получили са трудови навици, научили са се да работят с колеги и началници, да взимат решения и да носят отговорност. Така, когато бъдат назначени на работа, ще могат от първия ден да се включат пълноценно в производството. Ако са предприемчиви, те ще имат достатъчно знания да започнат собствен бизнес. В Австрия 40% от най-големите предприемачи са продукт на тази система, а по-близкият подобен пример е Бертрам Ролман – собственикът на завода „Пиринтекс“ в Гоце Делчев.

В България вече има няколко примера за адаптиране на дуалната система (макар и частично заради законовите ограничения). Единият е „Пиринтекс“. Другият – завода на Либхер в Пловдив, където, принуден от липсата на кадри с подходяща квалификация, германският инвеститор е изградил учебен център, копиращ добре познатия му модел. Ако след съответните промени в законите, дуалната система бъде въведена чрез пилотни проекти в населени места с работещи фирми и подходящи професионални гимназии, тези примери сигурно ще се увеличат. Успехът би убедил предприемачите, че си струва да планират с по-далечен хоризонт и да създават сами кадрите си, вместо да плащат скъпо и спешно, за да ги привличат от конкурентите. За учениците е сигурно, че ще бъдат мотивирани от идеята докато учат да имат пари (по време на обучението взимат месечно възнаграждение) и да получат професия, а след това, ако желаят, да продължат образованието си в университет.

 

Статията "Всички искат дуалната система, въпросът е как (видео)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Калфин: Всички искат дуалната система, въпросът е как (видео)

Ивайло Калфин

Само в две държави в ЕС процентът на безработните младежи до 25 години е едноцифрено число- Германия и Австрия. Друго общо между двете страни е специфичният модел за професионално обучение, наречен дуална система. Специалното при тази система е, че в 80% от учебното време учениците са във фирма, където усвояват избраната професия работейки в реална среда и под надзора на ментори от самата компания. В останалото време учат теория и общообразователни предмети в професионално училище.

В Германия 66% от учениците избират този модел, обучавайки се по 348 професии от фризьор до лютиер и от хлебар до маркетинг рисърчър. Резултатът – младежката безработица в страната е под 8%, в България – почти 30 на сто. Към тази статистика може да се добавят драстичното разминаване между търсенето и предлагането на пазара на труда у нас и затворения кръг, в който изпадат младежите след училище – фирмите търсят хора с опит, а те нямат опит, защото никой не иска да ги назначи без опит.

На този фон е обяснимо, че и у нас харесват дуалната система, както стана ясно на поредица от срещи за въвеждането на модела, инициирани от евродепутата Ивайло Калфин.

За да заработи ефективно той, обаче, трябва да се прескочат няколко препятствия. Дори след премахването на законовите пречки (най-очевидната е забраната деца под 16 години да работят) и нормативното регламентиране на дуалната система, остават някои съществени предизвикателства.

Ефективното функциониране на дуалната система изисква сериозен ангажимент от страна на бизнеса, който, по модела на Австрия, Германия и Швейцария, определя списъка с професиите и уменията, които учениците трябва да получат. Целта е кадрите, които излизат от този тип обучение да са съобразени с търсенето от страна на фирмите – и като специалисти, и като знания и умения. Фирмите трябва да са достатъчно смели да приемат ученици, които да обучават 2-3 години без гаранция, че след това ще останат да работят за тях. За успокоение – статистиката в Германия и Швейцария показва, че в общия случай продуктът, произведен от ученика, покрива разходите по обучението още преди да е завършил. Държавата също може да помогне със стимули за фирмите, като използва средствата, давани и в момента за временна заетост.

На срещите с всички заинтересовани организации и обществени групи в София и няколго големи града се очерта и друго сериозно предизвикателство – подобряването на имиджа на професионалното образование и подпомагането на кариерното ориентиране на учениците. Дуалната система не е насочена към децата, на които и без това не им се учи, затова по-добре поне да имат занаят. Нейната цел е да създаде завършени специалисти, които са овладели професията в реална среда, получили са трудови навици, научили са се да работят с колеги и началници, да взимат решения и да носят отговорност. Така, когато бъдат назначени на работа, ще могат от първия ден да се включат пълноценно в производството. Ако са предприемчиви, те ще имат достатъчно знания да започнат собствен бизнес. В Австрия 40% от най-големите предприемачи са продукт на тази система, а по-близкият подобен пример е Бертрам Ролман – собственикът на завода „Пиринтекс“ в Гоце Делчев.

В България вече има няколко примера за адаптиране на дуалната система (макар и частично заради законовите ограничения). Единият е „Пиринтекс“. Другият – завода на Либхер в Пловдив, където, принуден от липсата на кадри с подходяща квалификация, германският инвеститор е изградил учебен център, копиращ добре познатия му модел. Ако след съответните промени в законите, дуалната система бъде въведена чрез пилотни проекти в населени места с работещи фирми и подходящи професионални гимназии, тези примери сигурно ще се увеличат. Успехът би убедил предприемачите, че си струва да планират с по-далечен хоризонт и да създават сами кадрите си, вместо да плащат скъпо и спешно, за да ги привличат от конкурентите. За учениците е сигурно, че ще бъдат мотивирани от идеята докато учат да имат пари (по време на обучението взимат месечно възнаграждение) и да получат професия, а след това, ако желаят, да продължат образованието си в университет.

 

Статията "Калфин: Всички искат дуалната система, въпросът е как (видео)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Започват масови съкращения в МВР

Започват масовите съкращения на администрацията в МВР. Между 500 и 1000 души ще бъдат съкратени от системата до края на годината. Това заяви в интервю за Дарик председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов.За съкращения се заговори още през лятото, когато новото ръководство на ведомството, начело с министъра Цветлин Йовчев, представи мерките, които са част от поредната реформа в сектор „Сигурност”.По план броят на административните служители и поддържащия персонал в МВР до пролетта на следващата година трябва да бъ...

Няма сигнал за нападната таксиметрова водачка

СДВР опроверга информацията, че бежанци са нападнали жена

    


Продават на търг краката на хобита Сам

/КРОСС/ Продават на търг предмети, свързани с историята на кинотрилогията "Властелинът на пръстените". Един от предметите за аукциона, който ще се проведе в Калифорния, са изкуствените ходила на актьора Шон Остин, пресъздал образа на хобита Сам.Краката му са боядисани така, че да изглеждат мръсна. Те са покрити с изкуствена косми. Организаторите на търга очакват краката на Сам да им донесат печалба в размер между 15 и 30 000 долара. Освен краката, на аукциона се предлагат и ушите на Сам, за които се очаква печалба от 5 до 8 000 долара. Феновете на трилогията ще могат да наддават и за още вещи, използвани в снимките. Сред тях е и кинжалът на Фродо Бегинс (100-200000 долара), магическите атрибути на Гандалф (50-70000 долара) , както и много шлемове, оръжия и украшения.

Културата се хвана за кобура: Търсят я в парламента!

„Като чуя за култура, се хващам за кобура”, цитира Радой Ралин пък депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева. Парламентът гласува 120 млн. лв. за култура догодина и 420 млн. лв. за образование.

Удавената край Асеновград била потънала в хазартни дългове

Удавената край Асеновград е била затънала в хазартни дългове, съобщи сайтът asenovgrad.net. Тя беше открита във вторник с овързани с тиксо крака от служител на ВЕЦ „Асеница".

До момента няма официална информация по случая. Съседи на покойната обаче отбелязват, че семейството е имало големи задължения заради залагания. Според тях загиналата ... Удавената край Асеновград е била затънала в хазартни дългове, съобщи сайтът asenovgrad.net. Тя беше открита във вторник с овързани с тиксо крака от служител на ВЕЦ „Асеница". До момента няма официална информация по случая. Съседи на покойната обаче отбелязват, че семейството е имало големи задължения заради залагания. Според тях загиналата ...

Съдебната власт ще се почерпи с коледни бонуси, въпреки недостига на пари

Въпреки хроничния недостиг на средства и оплакванията от предвидения й за догодина бюджет, съдебната власт ще се почерпи за Коледа с бонуси. Те ще са в размер на 13.7% от заплатата на всеки магистрат и съдебен служител, което ще струва между 2 и 3 млн. лв. от бюджета на съдебната власт, извадени от незнайни засега икономии. На практика всеки съдия ще вземе около 200 лв. бонус, а всеки съдебен служител - около 100 лв. Висшият съдебен съвет (ВСС) взе решението в четвъртък, без да обявява предварително намерението си и въпреки че всички членове на кадровия орган са наясно с обществените настроения към съдебната система. Точката беше вкарана в дневния ред на заседанието като допълнителна и замаскирана зад абревиатурата "ПОИСДТВО", което накратко ще рече "Правила за изплащане на трудовите възнаграждения в системата". Предложението мина тихо и без дебат. Преди по-малко от месец представители на съдебната власт буквално ореваха парламента, че бюджетът й за 2014 г. е крайно недостатъчен. Тогава ВСС предупреди, че предвиденият от изпълнителната власт финансов план за 2014 г. ще остави системата с дефицит от 26 млн. лв., който няма как да бъдат компенсиран, защото резервите са вече изчерпани. Дефицитът в магистратския бюджет означава, че ако правителството не се смили и не даде още пари, конкурсите и кадровото израстване ще бъдат блокирани. Преди две седмици премиерът Пламен Орешарски увери ВСС, че е възможно правителството да компенсира недостига, но не даде ясни гаранции. В тази ситуация кадровият орган на съдебната власт реши да похарчи някой и друг милион за коледни надбавки. Миналия декември бюджетът на съдебната власт бе на същия хал и членовете на съвета предпочетоха да прехвърлят всички икономии за тази година, за да се покрият очакваните дефицити. Това пък предизвика масовото недоволство сред магистратите, свикнали всяка Коледа да получават по една 13-та заплата. ВСС се оказа между чука и наковалнята - да прави икономии и да гаси дефицити и да удовлетвори исканията на магистратите. В края на 2010 г. тогавашният финансов министър Симеон Дянков се опита принудително да прекрати практиката на съдебната власт да си раздава бонуси като едновременно се оплаква, че не й стигат парите. Той блокира сметките на системата и си навлече общия гняв на магистратската общност. ВСС обаче пак излезе победител - традиционните бонуси бяха раздадени в началото на следващата година.

МИЕТ иска диалог Брюксел - Русия за „Южен поток“

България би приветствала по-активен диалог между ЕК и Русия за "Южен поток".

Линейките идват по-бързо при въвеждане на код за спешност

Въвеждането на „червен”, „жълт” и „зелен” код за спешност в болничната и доболничната медицинска помощ ще подобри работата на спешните екипи. Кодовете ще гарантира предимство на пациенти, които са в наистина по-тежко състояние. Това обясни д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешна помощ.

Удавената край Асеновград е имала хазартни дългове

Удавената край Асеновград е била затънала в хазартни дългове, съобщи сайтът asenovgrad.net. Тя беше открита във вторник с овързани с тиксо крака от служител на ВЕЦ „Асеница Удавената край Асеновград е била затънала в хазартни дългове, съобщи сайтът asenovgrad.net. Тя беше открита във вторник с овързани с тиксо крака от служител на ВЕЦ „Асеница". До момента няма официална информация по случая. Съседи на покойната обаче отбелязват, че семейството е имало големи задължения заради залагания. Според тях загиналата ...

Почина големият музикант проф. Николай Тонев

На 92-годишна възраст почина изтъкнатият български музикант проф. Николай Тонев - солист- оркестрант и един от основателите на Симфоничния оркестър на БНР, професор по валдхорна и носител на звание "Доктор Хонорис Кауза" към Националната Музикална Акадамия "Панчо Владигеров". Проф. Тонев е основател на дисциплината "Духови ансамбли". На 92-годишна възраст почина изтъкнатият български музикант проф. Николай Тонев - солист- оркестрант и един от основателите на Симфоничния оркестър на БНР, професор по валдхорна и носител на звание "Доктор Хонорис Кауза" към Националната Музикална Акадамия "Панчо Владигеров". Проф. Тонев е основател на дисциплината "Духови ансамбли".

Res Parvae І: Левият хайвер

Ивайло „Нойзи” Цветков

Ивайло “Нойзи” Цветков

Ако предишните граждански изблици (1990 и 1997) страдаха от известна атоналност и бяха наивно палави като онази багатела на Ференц Лист, днес протестът все така звучи съвсем вярно – и дори няма нужда от съпътстващи, гръмки украински доказателства. Ако се вслушате по-внимателно, той все така настоява не само за „след нас и потоп”, но най-вече да напуснем личните си кули от слонова кост (че и абаносовата на Фаулз), и да помислим за избора „рестарт или гибел” – и още по-лошо, „рестарт или статукво”. Каквито и уж реваншисти да дебнат зад него (според вече традиционната параноя), този протест е справедливият младежки гняв на малцината мислещи – срещу безочливата подмяна на най-новия български смисъл, срещу привидния обществен договор, срещу микрообществата (по икономически признак), срещу прословутите „няколко Българии”, срещу органичния проблем, пред който сме изправени всички – че официалното вече две десетилетия се сраства необратимо и уродливо с неофициалното, т.е. неофициалното неусетно се официализира, и самата идея за бъдещо развитие потъва в квази-циническото вярване, че сме извършили покушение спрямо себе си. Днес общественото е марионетно, задкулисното – реално.

***

Всъщност е още по-лошо. То, общественото, вече четвърт век тръгва от рефлекса на исторически бедния бъдещ политик, който няма никакъв забележим талант за народни дела, освен да изнасили държавата и да се накраде – защото е „нов” и, в по-общ смисъл, необразован. В генетичната му памет няма нищо от Просвещението, градивния индивидуализъм на протестантството, да не говорим за модернизма. Така новият български политик изначално не е в състояние да възприеме разделението на властите, дори да си е прочел правилните французи и англичани – за него всичко е кланово, и поради колективистките кодове у нас още от студент знае, че няма смисъл да се опитва да надмогва системата – достатъчно е да се впише в съществуващото, а след това и да възпроизведе роднинския модел. Да, това е българският политик – нещо уж антропоморфно, но с уродливо лице, досущ както Бейкън изобразява Люсиен Фройд или други свои близки. Единствените, които са избегнали този своеобразен наш обществен капан, са смелите ни възрожденци – но святостта им е била пришпорена от чуждата светска и религиозна власт. Как да следваш Мамарчев, Раковски, Левски или Бозвели, когато днес „лошите” са свои и доминират, а и са се погрижили винаги да бъдат в кавички?

***

Българският политик (само като обобщен образ, забележете), е зомби-проекция на българския избирател. Той не води, а следва. Ослушва се внимателно и, като по Стивън Кинг, най-често се превръща в зла, безсърдечна гротеска на изначално „добрите” свои родители, съответно – гласоподаватели. Родителите му, вероятно изградени и неусетно смазани като опит за размах на мисълта преди 1989, са му нашепвали, че трябва да влезе в политиката, за да се „оправи” в живота. Ако поровите в съвестта му, ще откриете примитивно хитряшкото и по начало неморално обяснение, че „няма как иначе” – sic faciunt omnes. И ще е прав, на съвсем първично ниво – у нас, ако не си един от нас, не си от нас. У нас е опасно да не си от нас.

***

Въпросът „кой предложи Пеевски” се превърна в полушеговит нонсенс – все едно да попитате „кой предложи Боевски”. Никой не го предложи – той сам. Или пък всички ние, без да знаем и да искаме. Но въпросът всъщност не е „кой”, а „как”. Защото протестът има и втори, все още неосъзнат съвсем план – не непременно срещу днешната, изтикана напред от обстоятелствата „сволоч” (да използваме разбираем за тях руски термин), а срещу всички сънародници, които гласуват за всички тези хомункулуси. Протестът на втори план: срещу родителите, които смазват новооткритото модернистично мислене с тихо, страхливо, партийно примирение (защото „кой да дойде”); срещу чиновниците, които гласуват, за да запазят статуквото („маме, намери си държавна работа, че е най-сигурно”); срещу изборните девиации с малцинствата, които ще решат и следващите, и по-следващите избори – защото един ранобуден или заспал студентски глас струва точно колкото и гласа на всеки неприятен, мързелив илот; срещу факта, че няма разлика между БСП и ГЕРБ, освен в чисто семиотичен смисъл – едното изобрети другото, а днес другото препотвърждава едното чрез argumentum a contrario, и обратно; срещу държавно-частническия октопод, направляван от 5-6 „новые болгарские”, чиито пипала се преплитат и пристягат бъдещето ви в мъртва хватка. Ситуацията все повече напомня за ужаса от „небъдното” в края на 1919 – но без серия от изгубени войни; просто препотвърждение на великото, някак традиционно българско есхатологично чувство. И, уви, без престарелия, обичан народен поет, който да ни даде кураж със смелостта на думите.

***

Един от рисковете пред днешния протест: да изпадне в клопката на Светоний. Magis inepte, quam ineleganter . Да го преведем на руски за крепителя на статуквото Сидеров, който напоследък все повече е енергийният „Сидоров”: „скорее нелепо, чем неизящно”.

***

„Аферим бе, бай Величков! Виж, тъй те харесвам. Защо да мамим младото поколение, нека си открием картите. Идеали? Бошлаф! Личното наше земно доволство – ето идеала, който трябва да преследваме… И заслужава ли този подъл народ да се трепем за него?” Това е написано в края на 1894 от най-великия ни прозаик . То ни припомня, че най-нова България страда от тежка, клинична, трудно преодолима депресия, която ни смазва повече и от раково заболяване – подобно на случая „Уилям Стайрън”, но и е нещо като колективен когнитивен дисонанс. Уви, за разлика от Стайрън, ние не осъзнаваме, че това е истинска болест, напротив. Смятаме, че заболяванията на душата – колективната ни душа – са просто немъжки, небалкански лигавщини. Затова и днес живеем в полумрака на онази неистовост и незрялост на малката нация. Тъжната ни съдба на малък народ: нито обществен взрив, нито внезапна смърт – просто полууютно усещане за бавнодействащ провал, и живот, в който всичко е „полу”. С философското примирение, че нито сме провал, нито успех – разпънати между Небето и Земята като Хера, наказани от обстоятелствата заради нашата собствена глупост.

***

„Вие” не сте само студентите – далеч не. Вие сте проактивното малцинство, което провижда през следващото кризисно десетилетие и решително не иска да живее в традиционната прогнила среда, която премазва българската съдба, но е отчаяно заради крайния резултат. Вие сте бизнесът, образованите, умните и – парадоксално – потиснатите. Но вие сте и „приятелите” на хората от статуквото. Кажете им го в лицето – не пред железата около парламента, а на масите, където всички сядате с тях.

***

Накратко, обърнете се с гняв, напред.

***

Молба към „ранобудните”, „заспалите”, „красивите”, „грозните”, поостарелите глупави и младежки умните: нито крачка назад. Не забравяйте да задълбавате – в земната кора на всички видове местановци, станишевци, бойковци и сидоровци; в магмата на онази трагична маса, която гласува за всички тях, и в ядрото на малцината, които направляват процеса. Тъкмо последните са „левият хайвер”, който ви управлява – с малки прекъсвания – вече не 25, а 75 години, в безмилостна поредица от новобогаташки клики, които по правило са като героинята-чудовище на Стивън Кинг в „Библиотечна полиция”, която се храни със страх. Те изсмукват настоящето , докато ви пробутват бледорозовата слуз на привидното бъдеще.

***

„Левият хайвер” – Le Gauche Caviar, или още “champagne socialists”: това са уж социалисти, които всъщност са чисти капиталисти (ако искате, да им викаме и „олигарси”, въпреки че така разсмиваме руските журналисти), докато позират с червени знаменца като любимци на бедните.

***

БСП поиска извинение от турците. Надявам се да доживеем и момент, когато ще поиска и от българите.

***

Днешната българска реалност е малко като филм на Дейвид Линч: зад една цветна глупост се крие вечна чернобяла бременност, която обаче неражда нищо. И по-лошо – отвъд реалността се крие трето и четвърто тъмно измерение, както и неизказано, перфидно насилие над смисъла, както и самия „поданик”, който рядко се превръща в гражданин (в смисъла на “aux armes, citoyens”; тези дни наблюдаваме инстинктивния жест на малцината вазовски луди, които се осмеляват да протестират). Така пребиваваме в една и съща съсипваща групова привидност, в която паролата е „оцелявам”, а не „живея”. А всъщност говорим за глупашка реалност, в която априори няма място за морал, да не говорим за добър вкус – колко пъти сте си казвали, дори и само на дежурни светлини вътре в себе си, че ако станете част от системата по върховете, ще плувате в меда, и вече няма да му викате „катран”? Помислете – с това вие препотвърждавате същата тази политико-икономическа шизофрения, заради която всички у нас или живеят зле, или – в по-просветения вариант – се чувстват зле. За 24 години постигнахме половинчата сизахтия, от която Солон би се възмутил – всички сме уж свободни, но всъщност сме заложници на трагична системна грешка, която обича да препотвърждава сама себе си. Да повторя: няма нищо по-непоносимо от еднообразието на вечната, неотменима привидност, върху която днес лепим неологизма „задкулисие”.

***

Няма множество излази от ситуацията, но нека поне да опитам единствения, който би могъл да ви развесели. При древните спартанци имало пет министри (наречени „ефори”), които били не само изпълнителната, но и съдебната власт. Имало и нещо като двукамарно Народно събрание – апела, съставена от воини поне на 30, т.е. с ерекция, и герузия, т.е. съвет на старейшините над 60, без ерекция. (Най-зле, от архаичния период на Древна Гърция, та досега, били 40-годишните – те винаги страдали от тревожно-депресивен синдром, защото не е лесно да се примириш с полуерекцията.) Герузията била съставена от геронти; след смъртта на геронт желанието си да бъдат избрани заявявали неколцина стари спартанци. Те минавали един след друг пред апелата, където крещяли, псували и се саморекламирали (досущ като днешните родни, кухи „знаменитости” без реални почитатели), а специална комисия в затворено помещение (нещо като онези, оглавени от ДПС в сегашния парламент), без да вижда минаващите старци, определяла кои викове били по-силни и убедителни, и кой точно от старците да бъде избран. Заради този весел и жалък прото-робовладелски ритуал ми хрумна, че можем да правим обратното, и може би ще постигнем ако не атинска, то поне „коринтско-спартанска” демокрация: кандидатите за Народното събрание да минават пред протестиращи студенти. Разбира се, това е шега, но и не дотам. Те най-безмилостно ви отнемат всичко, но не могат да ви отнемат вътрешния морален императив.

***

Действайте умно – не спирайте, докато не „изтъргувате” протеста срещу определени законови промени и властови отстъпки, за които ще говорим скоро. Наясно сте, че студентският протест ще бъде стъпкан – но не от прословутия носорог, който гаси пожара в саваната, а със стари, изпитани методи, обсъдени някъде около внушителна махагонова маса сред пурен дим; например “if you can’t beat them, join them”. Те, които искаме да се разкарат, не са непременно дартвейдъри, т.е. изначално лоши и кобни хора, а просто държат ресурса. Ако вие трябваше да управлявате толкова пари и да местите в големия шах на срастването между властта и техните схеми, сигурно щяхте да действате по аналогичен начин и да сте още по-ранобудни. Знам, че е цинично, безчестно, неморално и изяжда на големи залци бъдещето на децата ни. Ненавиждам го, но имам чувството, че ненавиждам нещо форсмажорно, неумолимо и неизбежно – например елинпелиновската кал, в която тънем всяка есен и всяка пролет. И въпреки всичко в мен примигва искрата на надеждата, сякаш не съм успял да затворя навреме кутията на Пандора.

***

Ако този протест не успее (а малкото джудже-историк в мен си остава скептично), ни очаква поне още четвърт век „преход”, пришпорен от европейските фондове и направляван по-интелигентно. Поривът за морално съзидателно обаче ще си остане опорочен и наивен, а принудителният поклон пред статуквото – неписан закон. В крайна сметка, подобно на древен Пелопонес, вместо пари, през 2020-а ще си разменяте железни пръчки – и, ако не действате сега, в един отвратително метафизичен вариант ще го заслужавате.

***

Как функционира тази държава,тази „оргия на корупцията” (според Кличко), в която не сте допуснати до участие? Много просто – те са евпатридите, пентакосиомедимните, съвременната родово-племенна „аристокрация” от парвенюта, а вие сте демосът, метеките, занаятчиите и въобще, по-леко или по-тежко онеправданите. Вие дори не подозирате в какви сложни, законно-незаконни отношения са се оплели те, и какви неумолими правила действат там, където става въпрос за наистина много пари. И ако този протест не продължи, самодоволният им властови шах със себе си няма да престане. Както и тъжното, гротескно, „пупаво” време (по Радичков), в което живеете.

***

Днешните протестиращи – сегашни студенти или „бивши” летни – приличат на импресионистите: трябва да решат нерешима задача. Как да разчупят формата, но и да останат верни на реализма? Разлагането на отчетливия контур в трептящата светлина и откриването на цветните сенки от импресионистите ги изправя пред познат проблем: как да се запазят старите постижения, без да се изгуби порядъкът? Познат проблем, защото пред подобен са изправени и онези през италианското „куатроченто” – овладели сме природата и сме изобретили перспективата, но как да запазим яснотата на композицията от Средните векове? С две думи, кой ще е новият Рафаело? Отговорът на протеста би трябвало да бъде Сезан: край на смесването на цветовете върху палитрата. Полагайте ги поотделно, с малки тупкания и щрихи на четката, защото реалността днес трепти, а не е статична. Сезан не се терзае какво ще дойде след него, и тъкмо в това е неговото величие – просто плюе на традиционните похвати и започва от нулата, сякаш преди него не е имало живопис. Това е и отговорът на страхливия еснафски въпрос „ама кой да дойде”, който задават вашите родители: в онтологичния смисъл няма значение кой, защото този въпрос е част от стария и настоящ модел, в който живеете „под наем” и уж за малко.

***

Структурна смяна на модела. Вярвам, че протестът е Сезан, който се мъчи опипом да помири импресионисткия метод с вековното изискване за порядък и равновесие, започвайки от нулата. А не Сьора, който се страхува от радикалната промяна и се мъчи почти математически да изчисли как да стане. Вярвам, че протестът осъзнава как всички – БСП, догановците, дебелият каратист и разнитедруги там small furry Balkan animals – са едно и също, част от традиционния похват.

***

Към студентите, лично: не бъдете Югендщил и не забравяйте, че импресионистите спорят със статуквото не относно средствата, а относно целта. Бъдете Сезан, т.е. колоси сами по себе си, извън художествените течения – и действайте като него, все едно преди вас никой не е рисувал, а линейната перспектива на Брунелески да го духа. Мъчете се като него, Сезан, революционера – опипом, – да наложите вътрешното си усещане за революция върху порядъка на статуквото. Покойният нюйоркски бард Лу Рийд е прав: „And all the politicians makin’ crazy sounds/And everybody puttin’ everybody else down/And all the dead bodies piled up in mounds”.

***

Те нe са съвсем на себе си, и още не знаят, че умират. Сега е моментът, все още можете.

Довършете ги, преди те да са ви довършили.

 

5 декември 2013

 

П.П. Ако имате да споделите нещо с автора, пишете му на resparvae@abv.bg.

Статията "Res Parvae І: Левият хайвер" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Аарън Хюз: Берба е ключов за Фулъм

Защитникът на Фулъм Аарън Хюз заяви, че Димитър Бербатов е ключов футболист в лондонския тим и трябва да остане в отбора на „котиджърс“, въпреки непрестанните спекулации за бъдещето му. Българинът направи отличен мач срещу Тотнъм, въпреки че тимът му загуби с 1:2. След двубоя новият мениджър на Фулъм Рене Мюленстийн също изрази надежда, че Бербатов ще остане в клуба и след зимния трансферен прозорец. „Тази вечер Бербатов показа, че игрите му за нас са брилянтни. Не става дума само за играта му с топка. Той е изключително важен играч за нас. Са...

Окончателно: Перверзна двойка от бургаското село Маринка за 7 г. в затвора

54-годишният Георги Гочев от с. Маринка, превърнал къщата си в място за перверзни забавления, трябва да прекара в затвора 7 години, реши Бургаския окръжен съд.
Напрактика наказанията на Георги и на партньорката му Стоянка Тодорова, на 38 г. са увеличени с по година и 8 месеца в сравнение с решението на първа инстанция. 54-годишният Георги Гочев от с. Маринка, превърнал къщата си в място за перверзни забавления, трябва да прекара в затвора 7 години, реши Бургаския окръжен съд. Напрактика наказанията на Георги и на партньорката му Стоянка Тодорова, на 38 г. са увеличени с по година и 8 месеца в сравнение с решението на първа инстанция.

Външно предупреждава за бурята в Северна Европа

Министерството ни съветва да отложите пътуванията си до проблемните региони в Германия, Дания и Полша.

Почина проф. Николай Тонев

На 92-годишна възраст почина изтъкнатият български музикант проф. Николай Тонев - солист- оркестрант и един от основателите на Симфоничния оркестър на БНР, професор по валдхорна и носител на звание На 92-годишна възраст почина изтъкнатият български музикант проф. Николай Тонев - солист- оркестрант и един от основателите на Симфоничния оркестър на БНР, професор по валдхорна и носител на звание "Доктор Хонорис Кауза" към Националната Музикална Акадамия "Панчо Владигеров". Проф. Тонев е основател на дисциплината "Духови ансамбли".

Недялко от BIG Brother All Stars: Исках да остана верен на себе си

Недялко Лазаров от BIG Brother All Stars смята, че престоят му в Къщата е достатъчен, за да се изяви неговата "персона". Шоуменът от Ямбол разказа в интервю за Дарик за реалити формата, за политическите си възгледи и за хита си "О, бре, Недялко". Той обясни, че след втория сезон на Big Brother е имал какви ли не предложения и е опитал да се настрои към живота в София, но се оплака от забързаното ежедневие. Във втория сезон на шоуто той стана популярен с хита си "О, бре, Недялко". Изпълнителят разказа, че го е създал през 2003 ...

Мярка за неотклонение наложи Районен съд – Варна на 20-годишен рецидивист

Мярка за неотклонение „Задържане под стража“ наложи Районен съд – Варна на 20-годишен младеж, обвиняем за кражба. Спрямо 20-годишния Б.С. е предявено обвинение за извършена в следобедните часове на 2 декември т.г. кражба от постройка към къща във Варна, при която са са отнети домакинска посуда, метални и алуминиеви вещи, зарядно за акумулатор и др.

Трайчо Трайков: Русия е знаела за изискванията на ЕК за „Южен поток”

Проблемът с предоговаренето на споразуменията между България и Русия за изграждането на „Южен поток” не е от сега, заяви пред БНТ бившият енергиен министър от правителството на ГЕРБ Трайчо Трайков. „През август е имало такова публично предупреждение да не се напредва по проекта преди да са приведени всички документи”, уточни той.

Чистят тротоари по Национална програма

Комисията по заетост към Областна администрация Хасково класира и изпрати за окончателно одобрение в Агенцията по заетостта 11 проекта по Национална програма „От социални помощи към осигуряване на заетост“.  С тях ще има възможност да се разкпият над 20 работни места в oбластта. Проекти са разработили Областна администрация Хасково, 6 общини – Димитровград, Ивайловград, Любимец, Симеоновград, Тополовград и Стамболово и 3 обединени детски заведения и училище в Харманли. Община Димитровград има проект за 6 работни места за период от 7 мес...

Грейна коледната елха

6000 светлини грейнаха върху елхата пред сградата на олщината. Светлините бяха официално запалени в 17.10 часа от кмета Кольо Милев в присъствието на стотици деца и техните родители. Тази година градът ще посрещне Коледа с 15 метрово коледно дърво отрупано с 6000 нови светодиодни лампички. В церемонията по запалването на светлините на градската елха участие взеха актьорите от Държавен куклен театър – Сливен, вокалните групи „Славейче” при 2 ОУ „Христо Ботев” и „До-ре-ми” при 11 СОУ „Константин Константинов”, хора и детския танцов състав „Българ...

"Дженерал мотърс" спира да продава "Шевролет" в Европа


Американският автомобилен гигант "Дженерал мотърс" ще спре да продава марката си "Шевролет" в Европа от края на 2015 година, като ще се фокусира върху по-популярният си бранд на континента - "Опел", съобщи днес вицепрезидентът на концерна Стив Джирски. Това е поредният опит на фирмата да излезе на печалба от операциите си на Стария континент, който от 1999 година насам и носят 18 млрд. долара загуби.

"Смятаме че това ще е добре за всичките ни марки в Европа и в световен мащаб, защото...

Швеция е шпионирала Русия в полза на САЩ

Говорителят на шведското разузнаване косвено си призна, че службата е съдействала на Вашингтон.

Тодор Коджейков: Баща ми не е от ДС

Началникът на Националната служба за охрана (НСО) бригаден генерал Тодор Коджейков опроверга публикации, че баща му е бил щатен служител на бившата Държавна сигурност.

ЦСКА събира данни за жалба срещу съдия

ъководството на ЦСКА събира допълнително данни, за да реши дали да пусне днес жалба срещу съдийството на Ивайло Стоянов при загубата с 1:2 от “Ботев”, което прати тима на пето място в класирането.
Причината е в скандалната дузпа, която бе подарена на домакините в 12-ата минута, от която Иван Цветков откри резултата. Ивайло Чочев изравни, а Мариан ъководството на ЦСКА събира допълнително данни, за да реши дали да пусне днес жалба срещу съдийството на Ивайло Стоянов при загубата с 1:2 от “Ботев”, което прати тима на пето място в класирането. Причината е в скандалната дузпа, която бе подарена на домакините в 12-ата минута, от която Иван Цветков откри резултата. Ивайло Чочев изравни, а Мариан

Европа да си смени мисленето за емигрантите!

Сакскобургготски: Чувствителен съм по темата

    


Във "Фейсбук": Властта забавлява с яки соцпарчета "Послушен студент на годината"


Наградите "Студент на годината - 2013", които бяха раздадени във вторник вечерта под патронажа на премиера Пламен Орешарски, предизвикаха остри реакции в социалната мрежа "Фейсбук". По време на излъчването на пълен запис от церемонията по Българската национална телевизия (БНТ) след полунощ много потребители коментираха в реално време поканените за участие певци, както и присъствалите официални лица, сред които и много министри.

На сцената пяха "Фамилия Тоника", Росица Кирилова, група...

Протестът във видео: арести, яйца, боя и VEF с Веско Маринов

Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов

Енергията на протеста се върна днес: студентите обстрелваха парламента с домати и яйца, през целия ден имаше засилена полицейска охрана, а младеж поздрави служителите на реда с “Нашата полиция” на Веселин Маринов.

Вижте  на какво заприлича сградата на парламента след доматената атака:

 

 Видео: videonews.bg

 

Ранобудните студенти поздравиха служителите на реда с “Нашата полиция” на Веселин Маринов. И специално озвучаване – стар VEF:

 

 Видео: videonews.bg

 

Пред Народното събрание се стигна до сблъсъци между протестиращи студенти и полиция. Сблъсъците започнаха, след като полицията задържа две момичета от протестиращите и ги отведе в една от бронираните камионетки на жандармерията, спряна зад паметника ”Цар Освободител”. Опитите на част от протестиращите да освободят хората, които бяха задържани, доведе до сблъсък между полицията и протестиращите. Полицаите заградиха от три страни малката група от протестиращи, които в момента са на площада. Така джипът на жандармерията с двамата протестиращи успя да излезе от площада.

 

 Видео: videonews.bg

 

Читател на dnevnik.bg изпрати клип от днешния протест на студентите пред парламента. В него той е заснел част от полицаите, които са с маски, както и видеооператора на полицията, който е сред демонстрантите и ги снима. Видеото можете да видите тук.

Статията "Протестът във видео: арести, яйца, боя и VEF с Веско Маринов" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

БАНМЗ стартира информационна кампания в Нова Загора

Нова Загора /КРОСС/ Българска асоциация за невромускулни заболявания /БАНМЗ/ стартира мащабна информационна кампания, която цели да насочи вниманието на българското общество към проблемите на хората с мускулна дистрофия и възможните пътища за осигуряване на по-добър живот на младежите, страдащи от нея. Проектът „Съпричастност към хората с невромускулни заболявания" се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз, и цели да се създадат предпоставки за активно социално включване на засегнатите от заболяването, подобряване на качеството им на живот, като се преодолее тяхната изолация чрез популяризиране и активна политика за социална промяна.Асоциацията е предвидила да се осъществят няколко информационни кампании, насочени към регионални власти и институции, в т.ч. учители от детски градини и училища, представители на бизнеса на местно равнище и социални служби. Инициативата стартира в Нова Загора на 05.12.2013г. под мотото „Ние разбираме Вашия проблем и Ви подаваме ръка!". Кампанията цели да информира и в същия момент да проведе дискусия по две основни точки:Характеристика на заболяването и възможностиЛокацията Нова Загора, проблеми и възможностиЦелта е фокусиране на вниманието на обществото върху потенциала на засегнатите от невромускулните заболявания за активно участие в обществения живот

ЕК: Русия да предоговори условията по „Южен поток” или разваляне договорите с „Газпром”

Европейската комисия остро осъди договорките между Русия и шестте държави, през които ще минава петролопровода "Южен поток". От Брюксел в прав текст заплашиха Москва, че ако не бъдат променени условията, които противоречат на европейското законодателство, ще бъдат преустановени отношенията с монополиста с "Газпром".

"168 часа": Фланелка на Стоичков, подарена на Надежда Нейнски, се продава в ибей за $3200

Спешно разследване в СДС предизвика разкритието на Спешно разследване в СДС предизвика разкритието на "168 часа", че тениска, подарена през 2005 г. от Стоичков на Надежда Нейнски, се продава в интернет. Евродепутатката оставила подаръка в централата, когато напуснала партията. След това фланелката изненадващо изчезва. След запитване от "168 часа" сегашните партийни босове са

Радко Кукерчето избяга от Янакиева и стана ръководител във ВиК

Радослав Петков - Радко Кукерчето от Батановци е напуснал Двореца на културата в Перник и е започнал работа на висок пост във ВиК Перник, научи zaPernik.com.

Той стана известен в Перник с това, че заедно с още общинари отидоха организирано на митинг срещу студентите в София, спомняте си от видеото на zaPernik.com. Вижте...

Продължава

Светльо Витков: Дори Орешарски да подаде оставка, това няма да доведе до промяна

София /КРОСС/ Инициативата ни е сериозна. Стартирахме една кампания за избор на евродепутат. Според нас това са първите сигурни избори, които предстоят. Избираме по нетрадиционен начин депутатите през една кампания, която е в интернет. Всеки човек, който има качествата за това, може да се кандидатира. Нашите изисквания са да не е член на друга партия, да не бъде сътрудник на ДС и да не са били на ръководни постове в други партии. Това заяви пред bTV лидерът на „Глас народен" Светльо Витков. Всеки си праща СВ, попълва една анкетна карта. След това ще се яви на кастинг, добави той. Истинността била важна и за таи цел избраният от тях човек ще да мине пред полиграф.След полиграфа минаваме на дебати. Финалната част зависи от хората във фейсбук, които гласуват за даден кандидат, каза още музикантът-политик. Витков добави, че той няма да се намества и „всичко ще бъде открито".Трябва да се видим лице в лице и очи в очи с бъдещия кандидат. Запитан дали премиерът трябва да подаде оставка, той заяви, че дори и Орешарски да подаде оставка, това няма да доведе до някаква промяна.

Испания залови над половин тон кокаин в Атлантика

Испанската полиция залови повече от 550 кг кокаин на борда на платноход в Атлантическия океан и арестува трима души, от които двама са французи, а третият - испанец, съобщи министерството на вътрешните работи.

Марио Драги не успя да вдъхнови борсите в Европа

ЕЦБ и АЦБ оставиха без промяна паричната си политика

    


От Евксиновград до Златни пясъци без вода до полунощ

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите в района от местност Евксиновград вилните и курортни зони под магистралата до Златни пясъци. Водоподаването ще бъде възстановено до полунощ, уточняват от водоснабдителното дружество.

Убиха американски учител до посолството на САЩ в Бенгази

/КРОСС/ Неизвестни извършители убиха американски учител в Бенгази, докато той правил сутрешния си крос, съобщи Асошиейтед Прес. Мъжът бил застрелян в близост до американското посолство, където през септември миналата година бяха убити посланика на САЩ и още трима американци. Мъжът, родом от Тексас, бил преподавател по химия в градското международно училище, което следвало американската учебна програма. На този етап няма повдигнати обвинения, но се подозира, че извършителите са били ислямските екстремисти, които действат в града.В болницата, в която е бил закаран американецът, днес приели телата и на още трима убити, което е показателно за опасността в града, по чиито улици бродят множество въоръжени групи.

Цифровизацията върна седенките по селата

През 60-те години на миналия век, когато в България навлязоха първите телевизори, половината улица се събираше на гости у гордия собственик на техниката, за да гледа телевизия. Хитът сред младежите тогава бяха сериалите "Made in ГДР", където понякога можеше да се види заголено бедро и дори част от бюста на някоя дама.


Традицията хората да През 60-те години на миналия век, когато в България навлязоха първите телевизори, половината улица се събираше на гости у гордия собственик на техниката, за да гледа телевизия. Хитът сред младежите тогава бяха сериалите "Made in ГДР", където понякога можеше да се види заголено бедро и дори част от бюста на някоя дама. Традицията хората да

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване