За 5 години парите за Комисията по досиетата паднаха тройно

Досиета. Снимка: БГНЕС, архив

С 3,55 млн. лева ще разполага за работата си през 2014 г. Комисията по досиетата. Това решиха късно вечерта днес депутатите при гласуването на републиканския бюджет за догодина.

Това е най-скромната сума, която държавата отпуска за комисията от нейното създаване насам. Парите за 2014 г. ще бъдат с 490 хил. лв. по-малко, в сравнение със средствата, заделени от държавата тази година.

Справка в републиканските бюджети от 2009 г. насам показва, че парите за комисията са намалели тройно през последните пет години. За първата година на комисията правителството на Тройната коалиция е заделило за работата и 12,06 млн. лева. В последващите бюджети заложените средства са: 2010 г. – 6,88 млн. лева; 2011 г. – 7 млн. лева; 2012 г. – 4,54 млн. лева; 2013 г. – 4,047 млн. лева.

Темата за Комисията по досиетата стана особено актуална ден преди да за пореден път да бъде гласуван бюджетът й.

Вчера зам.-председателят на ПГ “Коалиция за България” Атанас Мерджанов съобщи, че партията обмисля дали комисията да не бъде закрита и на нейно място да се създаде Институт за национална памет, който просто да съхранява документи от миналото. По думите на Мерджанов Законът за досиетата е бил използван “предимно за политически цели и разчистване на определени партийни сметки”. Според социалиста тази тема прокарва ненужни разделителни линии в обществото.

Малко по-късно в кулоарите на парламента министър-председателят Пламен Орешарски заяви, че няма смисъл Комисията по досиетата да съществува вечно. По думите на премиера вече почти не са останали досиета за отваряне.

Статията "За 5 години парите за Комисията по досиетата паднаха тройно" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Предстоящи събития в страната за утре, 6 декември

***София /КРОСС/ В 09:00 часа ще започне заседание на Народното събрание. ***София /КРОСС/ От 09:30 часа в Информационния център на Европейския съюз на ул. "Раковски" № 124, евродепутатът от ПЕС Евгени Кирилов ще представи резултатите от национално представително проучване на социологическа агенция АФИС. То е на тема: "Мнения и нагласи на българските граждани по въпроса за присъединяване на Република Македония в ЕС". ***София /КРОСС/ От 10:00 часа в Национален дворец на културата, Зала 7, ще се проведе международна конференция на тема: „Кирило-Методиевите традиции и Дмитрий Лихачов: пътят към осмислянето на българския принос в европейската култура". ***София /КРОСС/ От 10:00 часа Софийски градски съд ще разгледа искането за изменение на мярката за неотклонение на Емил Милев-Крокодила. ***София /КРОСС/ От 10:00 часа, в сградата на МОСВ на ул.„ У. Гладстон" 67, зала „Партер", министър Искра Михайлова ще участва в официалната церемония по награждаване на победителите от второто издание на конкурса „Зелена олимпиада". ***София /КРОСС/ От 10:00 часа, в Галерия „Червената точка" на ул.Дякон Игнатий" №19, ще се състои връчване на наградата в конкурса „Златна рибка", организиран от в. „Стандарт" със съдействието на Министерството на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури

Парламентът гласува бюджета до 22 часа

Над 11 часа продължава гласуването в парламента на бюджета за 2014 година. Протестите пред сградата на Народното събрание също не стихват. 9 души бяха отведени в ареста.

Парламентът гласува бюджета до 22 часа

Над 11 часа продължава гласуването в парламента на бюджета за 2014 година. Протестите пред сградата на Народното събрание също не стихват. 9 души бяха отведени в ареста.

Съдът остави в ареста обвинения в убийството на бременната Петя Тодорова

Софийският градски съд остави в ареста 20-годишния Емил Азов, обвинен за убийството на бременната Петя Тодорова. Представена беше експертиза за психическото състояние на обвиняемия, която сочи, че той няма проблеми със съзнанието, които да му пречат да лежи лишен от свобода. Експертизата беше изготвена след като стана ясно, че Азов е блъскал главата си в килията, опитвайки да се самоубие. Петя Тодорова беше открита мъртва на 5 март т.г. в шахта в столичния кв. „Западен парк”. Малко по-късно Азов и другият предполагаем убиец признали за вината с...

Полицията е задържала девет души, повечето вече са освободени


Полицията е задържала общо девет души заради протеста  дне. Един от тях е бил освободен след като самоличността му е установена, става известно от съобщение на страницата на министерството

Други шест души са били пуснати по-късно, към 19.30 ч., след като са им били съставени актове, съобщиха за "Дневник" студенти.

В ареста остават две момичета и едно момче - Ивайло Анев, за когото от полицията не дават информация на какво основание е задържан.

Двете момичета...

Пиколо обра офис в хотел на Златните

На 4 декември, е подаден сигнал за кражба, извършена от офис в хотел, намиращ се в к.к. Златни пясъци. Неизвестно лице е проникнало, чрез отключване на входна врата, разбило е секретен патрон на дървен шкаф и е взело сумата от 320 лв.

Президентът: Жалко, че гласът на доброто е толкова тих

Доброволчеството е най-големият символ на социалната отговорност и солидарното общество, който мобилизира над 100 милиона европейци всяка година. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на церемонията по връчването на наградите „Доброволческа инициатива 2012”. Държавният глава призова българските граждани да бъдат по-активни и да посочват конкретни решения на проблемите, които откриват. Според Плевнелиев нацията трябва да прояви своята хуманност, за да може страната да излезе от дъното на класациите. Президентът изрази увереността си, ...

Протестите пред парламента продължиха до късно


След целодневни протести, към 19.30 вечерта пред парламента отново се събират "Ранобудните студенти" и протестиращи, които искат оставката на кабинета "Орешарски". Междувременно народните представители удължиха до 22 часа заседанието си, за да обсъдят текстове от бюджета за 2014 година.

21.30 ч.: Едва 30 души все още протестират пред сградата на Народното събрание, останалите демонстранти вече се разотидоха. 

21.23 ч.: Въпреки студа и късния час, пред парламента все още...

Протестите пред парламента продължават (допълнена в 20.30 ч.)


След целодневни протести, към 19.30 вечерта пред парламента отново се събират "Ранобудните студенти" и протестиращи, които искат оставката на кабинета "Орешарски". Междувременно народните представители удължиха до 22 часа заседанието си, за да обсъдят текстове от бюджета за 2014 година.

20.30 ч.: Стотина души продължават да скандират "Оставка" на 175 ден на протести против кабинета "Орешарски".

20:03 ч.: На площада се появи един от картонените танкове, които неотдавна...

Протестите пред парламента продължават


След целодневни протести, към 19.30 вечерта пред парламента отново се събират "Ранобудните студенти" и протестиращи, които искат оставката на кабинета "Орешарски". Междувременно народинте представители удължиха до 22 часа заседанието си, за да обсъдят текстове от бюджета за 2014 година.

19.15ч.: С групата, дошла по Цар Освободител, протестиращите пред парламента наброяват около 500. Част от протестиращите влачат запалени контейнери за боклук. На предишния голям протест - на 12...

НС прие бюджета на Министерството на икономиката

София /КРОСС/ Парламентът прие бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката за следващата година.  Бюджетът на министерството ще е в размер на 122 802 300 лв. За политика в областта на устойчивото икономическо развитие и конкурентоспособност са заделени 35 939 800 лв. За политика в областта на ефективното външноикономическо сътрудничество са предвидени 11 225 100 лв. За политика в областта на устойчивото развитие на туризма са определени 4 034 000 лв. За политика в областта на устойчивото и конкурентоспособно енергийно развитие са определени 61 938 500 лв. За бюджетна програма „Администрация” са заделени 9 664 900 лв. В текста на закона е записано, че Министерският съвет може да извършва промени по бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката за 2014 г. при възникване на допълнителна потребност от извършване на разходи, свързани със спецификата на Фонд „Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения” и Фонд „Радиоактивни отпадъци”, при условие че не се влошава бюджетното салдо по държавния бюджет. Преди това бе отхвърлено предложението на Делян Добрев и група народни представители от ГЕРБ за увеличение на бюджета на министерството.

България и Румъния с обща декларация за Шенген

/КРОСС/ На среща с журналисти след днешното заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешен ред" в Брюксел, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев сподели впечатления от дискусиите и от двустранните срещи, проведени в рамките на форума. Сред обсъдените на заседанието на Съвета проблеми бяха темите, породени от засиления миграционен натиск. Министърът определи като добро и за България и за Европа решението, с което се потвърждава свободното движение на хора като основен принцип и висша ценност за ЕС. „На основата на това решение не се предвиждат промени в законодателството, които да ограничават свободното движение на хора. Същевременно се обединяваме около позицията, че е необходимо да положим повече усилия да си сътрудничим, за да съумяваме да противодействаме на измамите спрямо социалните системи в някои страни членки", заяви Йовчев. Като втора добра новина министърът очерта обединяването на всички държави около необходимостта от единен европейски подход за разрешаване на проблемите, предизвикани от засиления миграционен натиск. „Това означава включително изграждане на обща европейска система за бежанците и фокусиране върху тези проблеми при следващите председателства".Третата посока в дискусиите е изведена в категоричното становище на ЕК, че трябва да се отдели особено внимание и да се помогне на страните под засилен миграционен натиск, като фокусът е бил насочен към България

На вниманието на българското правителство – известие от Брюксел

Автор: Илиян Василев*

От изявлението на господин Klaus-Dieter Borchardt, директор за енергийните пазари в Европейската комисия, направено вчера се разбра, че всички двустранни междуправителствени споразумения между България, Сърбия, Унгария, Словения, Хърватска, Австрия и Гърция с Русия по повод на проекта Южен поток са незаконни, т.е. нищожни и трябва да се преразгледат.  С други думи първа копка най-рано след две години. Всуе беше и пиар и копки и заварки.

Това не е изненада. Много хора предупреждаваха, че проектът Южен поток е общоевропейски и юрисдикцията е наднационална, т .е. ЕК ще има тежката дума по темата за енергийните отношения между Русия и ЕС. Нещо повече, както става известно ЕК и лично еврокомисаря Йотингер са предупредили отделните страни, че са в нарушение както по сключените между правителствени споразумения, така и по тези които възнамеряват да сключат. Това експлицитно е направено и пред българското правителство само дни преди да подпише двата протокала с Газпром, за да не се оправдава с незнание или неясно тълкуване. И то демонстративно подписа без да се съобразява с мнението на Европейската комисия.

Господин Вигенин спешно излетя за Киев за да замаже гафа и да убеждава своите домакини, че този акт на българското правителство не е против Украйна и забележете, че проектът “Южен поток” не е насочен срещу нейните интереси!? Забележете след като в Европа и в Русия никой не храни илюзии относно причините поради които той е инициаран, а именно да заобиколи Украйна и я лиши от транзит на руски природен газ. Съответно от милиардни приходи.

Преди няколко дни президентът на Украйна Виктор Янукович, за да не остави никакви съмнения относно начина по който Южен поток се възприема и по който се използва при натиска от страна на Русия предупреди в интервю “”В същото време, докато ние водим преговори, докато градим общата енергийна политика [с ЕС] и Украйна заема достатъчно сериозно място в европейските планове, в това време се подписва споразумение с пет страни от ЕС за строителство на Южния поток”. Това е пряко нарушение. Днес Украйна има пълното право да направи изявление, че излиза от Третия енергопакет, тъй като не се зачитат интересите на нашата страна. Що за партньори сме?”.

Очевидно е, че скоро време Южен поток няма да се строи. Това беше последната карта от знаменития “Голям шлем” на експрезидента Първанов.

Какво получи България в замяна на фотосесията на господин Орешарски с Милер и министър Новак и подписалите нищожни протоколи?

Със сигурност загубихме и без това ограничения си и намаляващ политически капитал и доверие в нашите съюзници и партньори.

Каква според Вас  е вероятността в ЕК да си припомнят за закачката на постоянния представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, че се надяват България да изиграе ролята на “троянски кон” на Русия в ЕС, с допълнението ” в положителен смисъл”. Според моите скромни разбирания единственият положителен смисъл по операцията “Троянски кон” в древна Троя може да се намери от преподаватели във военни академии като пример за успешна атака срещу обсадена крепост, т.е. в нашия случай срещу ЕС.

Най-накрая стана ли ясно на господата управляващите как останаха “прелъстени и изоставени” както на времето останахме със сметката по затворените малки блокове на АЕЦ Козлодуй, от които като минимум загубихме 9 милиарда евро. И причината не беше в ЕС или Запада, а в загубилата доверие на запад съветско-руска ядрена технология и най-вече в недоверието към българската политическа класа, че може да води независима от Русия политика след толкова години без собствена идентичност като нация и държава.

Въпросът ми е – с какво допринесохте за укрепване на доверието на ЕС и ЕК към България и към лоялността ни – във важни моменти да нямаме друга мисъл освен съюзната солидарност, да умеем да играем “в екип”?

Какво си мислите – дали еврокомисарите и правителстветата на традиционно подозрителните към България други страни членки, които бяха раздразнени от заиграването ни с Русия и предоставянето на пиар инициативата – включително с нескопосаната церемония по първата заварка на тръбата – в решителен момент на битката за Украйна утре или вдруги ден ще “прелеят” от ентусиазъм и симпатия към нас във важни  моменти, когато се решават въпроси като  – Шенген, бежанци, мигранти, европейски програми, доклади, финансиране на проекти усилваща енергийната ни сигурност и т.н.

Уж технически не стоим зле, а все някакви “политически ” критерии не можем да изпълним и все не разбираме.

А ключовата дума е доверие и умение да комуникираш.

За да не се заблуждавате, че проблемите около Южен поток и Украйна ще отминат просто така и ще Ви се размине – ще цитирам думите на руския заместник министър Анатоли Янковски, който беше и в Будапеща и в Брюксел с едно и също послание – Русия не признава правото на Европейската комисия да налага правила и процедури за газопроводи на територията на Европейския съюз, които стартират извън ЕС, т.е. според Москва са предмет на международно право. И допълни, че междуправителствените споразумения на Русия със страните от Южен поток имали преимущество пред общоевропейското законодателство!?!

Не зная колко сте запознати с иносказателността в дипломацията – но това е недвусмислена заявка за остро и агресивно съперничество в непосредствено бъдеще, което събитията в Украйна само ще разгорят още повече.

Има провали, които българското общество или поне част от него може да Ви прости – живеем в трудни времена и дори добри намерения могат да затънат в калта на непрогнозируемата конюнктура. Но външната политика и енергийната сигурност са много висок общ приоритет на Европейския съюз и съзнателната или още по-лошо неосъзнатата игра срещу ЕС може да коства много на България.

Няма значение какви са причините – незнание, неумение, корист или нерешителност.

Със сигурност поставихте рекорд – за толкова кратко време толкова много щети във външнополитически план.

Не е трудно да бяхте направили предварителни риск анализи и огледате ситуацията от различни страни, да изчислите прецизно и най-вече с помощта на независими анализатори рисковете и ползите. Правилата и процедурите са най-добрата гаранция срещу грешки. Не е трудно да се стремите да изградите вътрешно политически и обществен консенсус въз основа на открита, а не задкулисна политика. Защото задкулисието, освен всички си недъзи, ражда неефективни и непрофесионални решения, защото винаги отсъства контратезата и баланса на интереси.

Бурите в енергетиката тепърва предстоят и Вие си правите и без това трудни проблеми още по-трудни.

Текстът е публикуван първо в блога на автора.

The post На вниманието на българското правителство – известие от Брюксел appeared first on Noresharski.com.

Започват масови съкращения в МВР

По план броят на административните служители и поддържащия персонал в МВР до пролетта на следващата година трябва да бъде свит с 50%

"Русия ще постигне целите си в Украйна"

Русия няма нужда от приятели, тя има нужда от изгодни сделки

    


Иран се надява „Женева 2” да положи основите за провеждането на свободни избори в Сирия

/КРОСС/ Президентът на Иран Хасан Рохани изрази надежда очакваната международна конференция за Сирия да положи основите за провеждането на свободни избори в страната. Това става ясно от информация, публикувана на официалния сайт на държавния глава. „Конференцията в Женева трябва да подготви почвата в тази страна да се проведат абсолютно свободни избори без предварителни условия", е казак Рохани по време на среща с иракския премиер Нури ал Малики.Рохани отбелязва, че сред целите на конференцията трябва да бъде и "пълното експулсиране на терористите от Сирия". Международна конференция, посветена на Сирия, "Женева 2", е насрочена за 22 януари 2014 година.

Бургазлия спечели джакпота от тотото

Късметлия в град Бургас уцели днес числата на късмета от 1, 10, 19, 23, 34, 42 в играта ТОТО 2 6/42 на БСТ. Така той спечели джакпота в размер на 522 989 лева, съобщиха от спортния тотализатор.
Щастливецът, познал печелившите числа е играл с три обикновени комбинации на стойност 1,50 лева. За играта бяха подадени 112 619 квитанции, ... Късметлия в град Бургас уцели днес числата на късмета от 1, 10, 19, 23, 34, 42 в играта ТОТО 2 6/42 на БСТ. Така той спечели джакпота в размер на 522 989 лева, съобщиха от спортния тотализатор. Щастливецът, познал печелившите числа е играл с три обикновени комбинации на стойност 1,50 лева. За играта бяха подадени 112 619 квитанции, ...

България и Румъния: Няма причина да ни бавите за Шенген

Цветлин Йовчев обяви, че България и Румъния са внесли на днешното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи обща декларация, в която заявяват, че изпълняват всички условия и няма повече причини, които да задържат процеса на разширяването на Шенген.

България и Румъния: Няма причина да ни бавите за Шенген

Цветлин Йовчев обяви, че България и Румъния са внесли на днешното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи обща декларация, в която заявяват, че изпълняват всички условия и няма повече причини, които да задържат процеса на разширяването на Шенген.

Дунав 8806 загуби от шведки с една точка

Дунав 8806 отново не можа да усети вкуса на победата в турнира Еврокъп. В своята зала в Русе тимът прие шведския Норшьопинг Долфинс, но загуби с резултат 56-57. Българките водеха през целия мач в резултата, но позволиха на съперника да вкара кош една секунда преди края и така да спечели. По този начин до голяма степен се повтори ситуацията от първия мач между двата тима в Швеция, когато дунавки отново водеха през почти цялата среща, но загубиха в края. Следващата седмица шампионките приключват участието си в турнира с домакинство на руския Чева...

Борисов: Предупредих, че Орешарски ще обърка и "Южен поток" след Белене


Още преди два месеца предупредих, че Орешарски и правителството ще объркат и проекта "Южен поток" - това е написал лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във Фейсбук.

"Според директора на енергийните пазари към Европейската комисия Клаус Дитер Борхард, междуправителственото споразумение за "Южен поток", подписано през 2008 г. от Тройната коалиция, нарушава европейското право и ако не бъде предоговорено, ще последват санкции от ЕК", гласи статуса във Фейсбук на бившия премиер....

Апаши задигнаха часовници за 800 000 евро

/КРОСС/ Бандити задигнаха часовници за 800 000 евро от бижутерски магазин в центъра на Париж. Това съобщи в четвъртък сайтът на френския вестник Le Figaro, позовавайки се на източник, близък до разследването. Крадците са заплашили с пистолет служител на магазина, разположен в близост до прочутия Вандомски площад.Според източника стойността на откраднатото може да се окаже по-голяма.

10 стъпки да намалите сметките си за ток

Малка промяна в ежедневните навици може да доведе до значително намаляване на сметките за електроенергия. Компанията ЧЕЗ съвместно с експертите от софийската енергийна агенция СОФЕНА вече започнаха информационна кампания за разумно и отговорно използване на електроенергията, като предлагат 10 стъпки в тази насока.

150 кг риба за сираците в Нови хан

150 кг риба дариха от Министерството на земеделието и храните на сираците в дома „Св. Николай“ в Нови хан за Никулден.

Ford с впечатляващ ръст на продажбите

Американският концерн изпревари Toyota по продажби в Китай

    


Бургазлия спечели джакпота от тотото

 Късметлия в град Бургас уцели днес числата на късмета от 1, 10, 19, 23, 34, 42 в играта ТОТО 2 6/42 на БСТ. Така той спечели джакпота в размер на 522 989 лева, съобщиха от спортния тотализатор.
Щастливецът, познал печелившите числа е играл с три обикновени комбинации на стойност 1,50 лева. За играта бяха подадени 112 619 квитанции, ... Късметлия в град Бургас уцели днес числата на късмета от 1, 10, 19, 23, 34, 42 в играта ТОТО 2 6/42 на БСТ. Така той спечели джакпота в размер на 522 989 лева, съобщиха от спортния тотализатор. Щастливецът, познал печелившите числа е играл с три обикновени комбинации на стойност 1,50 лева. За играта бяха подадени 112 619 квитанции, ...

Кирил Добрев: Яне Янев е отговарял за купуването на депутати в предишния парламент

Работата на комисията приключи. Вече съм редово депутатче. Да се похваля, че докладът беше подписан от представители на всички парламентарни групи. Това заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ депутатът от БСП Кирил Добрев, който бе начело на парламентарната комисия за "тефтерчето на Филип Златанов".

"Направихме пълна снимка за това как ... Работата на комисията приключи. Вече съм редово депутатче. Да се похваля, че докладът беше подписан от представители на всички парламентарни групи. Това заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ депутатът от БСП Кирил Добрев, който бе начело на парламентарната комисия за "тефтерчето на Филип Златанов". "Направихме пълна снимка за това как ...

Късметлия от Бургас уцели числата на късмета

София /КРОСС/ Късметлия в град Бургас уцели днес числата на късмета от 1, 10, 19, 23, 34, 42 в играта ТОТО 2 6/42 на БСТ. Така той спечели джакпота в размер на 522 989 лева. Щастливецът, познал печелившите числа е играл с три обикновени комбинации на стойност 1,50 лева. За играта бяха подадени 112 619 квитанции, а размерът на постъпленията достигна 205 471 лева.Другите джакпоти в игрите на СПОРТ ТОТО останаха и още по-атрактивни суми очакват тото-късметлиите в неделя. За следващия 98-ми тираж, в първо теглене на играта 6/49 се очаква да се натрупа сумата от 160 000 лева, а във второ теглене на същата игра джакпотът ще достигне 1 050 000 лева. В днешния неделен тираж печелившата комбинация в първо теглене на играта 6/49 беше 1, 2, 16, 22, 41, 45. Числата на късмета във второ теглене на същата игра бяха 8, 20, 21, 22, 32, 34. За най-старата игра в ТОТО 2 днес бяха подадени 218 261 броя квитанции, а натрупаните постъпления бяха 516 554 лева. В първо теглене на играта 5/35 днес бяха изтеглени числата 9, 22, 23, 24, 32. Във второ теглене на същата игра печелившата комбинация беше 1, 14, 20, 25, 30. В играта Тото Джокер бяха маркирани печелившите позиции 2, 5, 1, а изтеглените цифри бяха 0, 2, 9.Сумата от 10 000 лева - голямата награда в играта „Втори ТОТО шанс", отиде при участник, пуснал квитанция в Пещера.

Кирил Добрев: ГЕРБ превърнаха хора на високи позиции в помияри

Работата на комисията приключи. Вече съм редово депутатче. Да се похваля, че докладът беше подписан от представители на всички парламентарни групи. Това заяви в предаването Работата на комисията приключи. Вече съм редово депутатче. Да се похваля, че докладът беше подписан от представители на всички парламентарни групи. Това заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ депутатът от БСП Кирил Добрев, който бе начело на парламентарната комисия за "тефтерчето на Филип Златанов". "Направихме пълна снимка за това как ...

Елтън Джон ще подкрепи хомосексуалните в Русия

Той все пак щял да бъде много предпазлив, защото се опасява да не бъде експулсиран от Русия, ако се покаже твърде критичен по отношение на президента Владимир Путин

Войската на Асад използвала химическо оръжие в предградие на Дамаск

/КРОСС/ Правителствените сили са използвали химическо оръжие в покрайнините на сирийската столица Дамаск, съобщава Al Arabiya. Според телевизията атаката е станала в Ан Набк, предградие на Дамаск. Припомняме, че Сирия се присъединили към Конвенцията на ООН за забрана на химическите оръжия. В страната работи група експерти на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия, ангажирани с ликвидацията на сирийския химичен арсенал.

Западът и Русия кръстосаха шпаги в Украйна

“Ние сме с народа на Украйна, който вижда своето бъдеще в Европа”, заяви Виктория Нюланд, помощник държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси, предаде АФП. Тя направи изявлението на конференция на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Киев. Присъстват представители на 57 страни. “Ние сме с народа на Украйна, който вижда своето бъдеще в Европа”, заяви Виктория Нюланд, помощник държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси, предаде АФП. Тя направи изявлението на конференция на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Киев. Присъстват представители на 57 страни.

20-тина протестъри успяха да слеят дневния с вечерния протест

Деветима са били задържани при днешния изблик на недоволство.

Кабинетът ще подкрепи банките, обеща Орешарски

Поздравът на премиера бе по повод празника на банкера

    


И Гагаузов влезе в енергетиката

Бившият строителен министър в кабинета на тройната коалиция Асен Гагаузов ще оглави компанията Ай Си Джи Би, която ще строи българо-гръцката газова връзка. Това показва справка в Търговския регистър.
Той ще заеме мястото на досегашният изп. директор Ваньо Славейков, който влиза в ръководството на “Южен поток България”. Славейков ще седне на мястот Бившият строителен министър в кабинета на тройната коалиция Асен Гагаузов ще оглави компанията Ай Си Джи Би, която ще строи българо-гръцката газова връзка. Това показва справка в Търговския регистър. Той ще заеме мястото на досегашният изп. директор Ваньо Славейков, който влиза в ръководството на “Южен поток България”. Славейков ще седне на мястот

Лекари алармират за скок на дефицита в здравната каса

София /КРОСС/ Лекари и пациенти изразиха опасение от задълбочаване на дефицита на здравната каса през следващата година. Причината е, че се увеличава броят на дейностите, които касата покрива, а размерът на здравната вноска остава 8%. Не се променя и сумата, която държавата внася в касата за тези лица, които осигурява.От проектонаредба на Здравното министерство, публикувана за обществено обсъждане, става ясно, че от следващата година здравноосигурителната институция ще покрива лечението на пациентите с рядкото заболяване муковисцидоза, като за целта се въвежда нова клинична пътека.Въвежда се и клинична процедура „пренатална диагностика на бременността" за бременни жени, при които има опасения, че плодът може да съдържа генетични увреждания.За малчуганите пък се предвижда да се покрива ежегодно профилактично изследване на урина, с цел ранно откриване на бъбречни заболявания.Всички редки заболявания, включително и муковисцидозата, трябва да се финансират от държавата, тоест от Здравното министерство, а не от касата, убеден е председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов.„Поне такава е практиката във всички европейски страни, с изключение на България, където, знаете, всичко се вкарва в Здравната каса. Вече при над 86% от дейностите финансира Касата, при това с известната 8-процентна вноска. Затова казваме, че дефицитът в касата все повече се задълбочава, но че тези хора трябва да получат лечение - спор няма", допълни Райчинов

Бразилия, Италия и Франция в една група за Световното...според репетицията на жребия

Днес в Бразилия бе извършена репетиция на жребия за Мондиал 2014, която имаше за цел да изпипа и последните детайли, за да може всичко по време на петъчната церемония да бъде перфектно. Репетицията логично включваше и теглене на жребий, който малко по-късно излезе наяве. Според него безспорно се оформи "Група на смъртта", включваща домакините от Бразилия, Италия и Франция. Разбира се, този жребий не означава нищо, но пък може да припомним, че преди време изтеглените двойки в такава репетиция на жребий за елиминациите в Шампионската лига после б...

След 40 г. забвение католическата църква във Варна възкръсна за нов живот

След като 40 години католическата църква "Непорочно зачатие на Св. Дева Мария" се рушеше и стоеше празна, ограбена и оградена със строителни пана, днес за първи път след ремонта тя отвори врати. „Ремонтът и възстановяването на храма, който продължи повече от 7 години, е на стойност около 750 000 лева“, съобщи няколко дни преди официалното й откриване католическият свещеник отец Яцек Вуйчик.

Парламентът прие бюджета на МОСВ за догодина, салдото е отрицателно

Лозунги от социализма и аналогии със селските седянки станаха основните аргументи на депутатите при дебатите по бюджета на Министерството на околната среда и водите. Според Ирена Узунова от ГЕРБ, с намаляването на парите на министерството, ще се влоши качеството на живот на хората, защото ведомството отговаря за ключов сектор. От ГЕРБ смятат, че в него няма средства за разплащане с бенефициентите по спряната ОП „Околна среда”. Разходите на МОСВ за следващата година са 43 954 300 лв., като бюджетното салдо е отрицателно (43 298 000 лв.). За поли...

Сериозни мерки за сигурност преди Лудогорец - Левски, вече продават билети

ПФК "Лудогорец" и полицията в Разград вземат сериозни мерки за опазване на обществения ред преди, по време и след предстоящия мач от XXI кръг на NEWS 7 футболно първенство срещу Левски в събота (7 декември) от 15,15 ч. - съобщава сайтът на шампионите. За да бъде избегнати инциденти, в секторите на домакините на "Лудогорец Арена" няма да се допускат привърженици на Левски с фенартикули на клуба. На стадиона няма да влизат и такива в нетрезво състояние, с опасни предмети, пиротехнически средства, както и с бутилки. Всички фенове подлежат н...

Тодор Коджейков: Баща ми не е бил офицер в ДС

София /КРОСС/ Началникът на Националната служба за охрана (НСО) бригаден генерал Тодор Коджейков опроверга публикации, че баща му е бил щатен служител на бившата Държавна сигурност.В изявление на бригаден генерал Коджейков, изпратено до "Труд", се казва: "Във връзка с изнесена в средствата за масово осведомяване информация че „бащата на началника на Национална служба за охрана при президента на Република България - Николай Иванов Коджейков е бил щатен служител на бившата Държавна сигурност", категорично заявявам, че тези твърдения не отговарят на истината. Трите имена на моя баща са: Николай Петков Коджейков. През целия си живот той никога не е имал нищо общо с Държавна сигурност. Служил е като офицер към Главно управление „Строителни войски".

Видео: Задържането на две момичета пред парламента


Малко след 14.00 ч. около Народното събрание повечето хора се бяха разотишли, когато две момичета, по данни на очевидци, с боядисани ръце с червена боя ръце прегърнаха двама полицаи. След това започна своебразна гонитба, в която служителите на реда се опитваха да задържат двете момичета. Те се скриха в палатковия лагер, където въпреки опитите на студентите да ги защитят, те бяха вкарани в камионетка жандармерията.Очевидци разказаха пред "Дневник", че едно от момичетата е било удряно от служител...

Президентът на Севиля бе осъден на 7 години затвор

Президентът на испанския футболен клуб Севиля Хосе Мария дел Нидо бе осъден на седем години затвор за присвояване на публични средства в испанския град Марбея. Новината бе оповестена в официалния сайт на футболния клуб. Първоначално присъдата на Дел Нидо бе за срок от 7 години и половина, но след обжалване на делото от 2011 година и гледането му на втора инстанция, присъдата му бе редуцирана до седем години. „Върховният съд на Испания наложи наказание лишаване от свобода за срок от седем години на адвоката и президент на Севиля Хосе Мария дел Н...

"168 часа": Уили от "Алф" засечен в гей видео. Малкълм оживя след втори инсулт

Актьорът Франки Мюниц, който си спечели милиони фенове с ролята на Малкълм в култовия едноименен сериал наскоро претърпя втори инсулт само на 27 години.
Лицето на Мюниц винаги ще напомня за момчето гений от колоритното семейство, което години наред обсебваше малкия екран. 
Най-успешните тв поредици не се забравят и лесно събуждат носталгия у мили Актьорът Франки Мюниц, който си спечели милиони фенове с ролята на Малкълм в култовия едноименен сериал наскоро претърпя втори инсулт само на 27 години. Лицето на Мюниц винаги ще напомня за момчето гений от колоритното семейство, което години наред обсебваше малкия екран. Най-успешните тв поредици не се забравят и лесно събуждат носталгия у мили

Полицаите-биячи излизат от ареста без обвинения

София /КРОСС/ Полицаите, задържани за побой над 54-годишен столичанин в ж.к "Свобода", излизат от ареста без да им бъдат повдигнати обвинения, съобщиха от Софийска районна прокуратура.Срещу служителите няма достатъчно доказателства, освен това основният свидетел дал противоречиви показания и постоянно сменял версията си за мелето.От прокуратурата уточниха, че обвинения най-вероятно няма да има в близките месеци, защото предстояло продължително и тягостно разследване.По-рано днес стана ясно, че двама полицаи от столичното Първо РУП са били задържани заради жесток побой над 54-годишен мъж. Според първоначалната информация двамата униформени са били дежурни по време на инцидента, но са се отклонили от маршрута си. Инцидентът е станал около 01:30 ч. през нощта в ж.к. „Свобода".

Цесекари публично съблякоха син шпионин чисто гол

Гостуващите привърженици на ЦСКА, за мача с Ботев в Пловдив, откриха в своя сектор фен от „синия” лагер, когото пуснаха да си ходи едва след като го съблякоха чисто гол.

Парламентът прие бюджета на МОН

Народното събрание прие бюджета на Министерството на образованието за 2014 г. Гласуваха 135 народни представители, от които 92 бяха „за", 37 - „против", а 6 се въздържаха. През следващата година просветното министерство ще разполага с бюджет в размер на 420 255 900 лв.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване