Българи поставят Лорка в Беларус

Димитър Димитров и Йордан Славейков, които нашумяха като автори и режисьори на спектакъла “Паякът”, снощи имаха премиера във Витебск, Беларус. Българите са получили специална покана от проф. Валерий Анисенко да поставят “Домът на Бернарда Алба” в ръководения от него Беларуски държавен академичен театър “Якуб Колас”. Димитър Димитров и Йордан Славейков, които нашумяха като автори и режисьори на спектакъла “Паякът”, снощи имаха премиера във Витебск, Беларус. Българите са получили специална покана от проф. Валерий Анисенко да поставят “Домът на Бернарда Алба” в ръководения от него Беларуски държавен академичен театър “Якуб Колас”.

Учители от Варна: Промените в учебните програми засягат сериозно изучаването на българската история

Преди няколко дни във Варна бяха представени новите учебни програми по история. Качени са на сайта на МОН. Промените в тях засягат сериозно обучението по история и най-вече българската история, която в гимназиален курс е сведена до минимум.

Връчиха наградата за най-лоша секс сцена в книга

/КРОСС/ Манил Сури спечели наградата за най-лоша секс сцена в книга, съобщи британският „Телеграф". Той беше отличен с „Bad Sex in Fiction Award" заради пасаж в неговия роман „The City of Devi", в който главните герои са трима - Сарита, съпругът й Карун и Джаз, млад мюсюлманин, който е хомосексуалист. Иначе действието се развива в Бомбай, където има заплаха за ядрена бомба. Церемонията по награждаването се проведе във вторник вечерта в Лондон. Призът се дава за най-смущаваща и претруфена еротична сцена в роман.  

Няма основания за поскъпване на хляба, увери министър Греков

Земеделският министър проф. Димитър Греков обяви, че цената на хляба ще се увеличава плавно, но на този етап няма основания за скок в цените. Продължават и проверките за пазарите, големите магазини и борсите предвид предстоящите празници. Министърът посети дома за сираци на отец Иван в Нови хан. От аграрното ведомство дариха над 150 килограма риба за Никулден на хората в приюта. Министърът обеща с тази акция да се даде началото на целогодишни благотворителни кампании за домове за сираци. Няма причина да се притесняваме за цената на хляба след Н...

Вижте Анелия преди да се качи на сцената!

В ексклузивни папарашки кадри от рождения ден на телевизия Планета единствено Лозанова успява да улови изпълнителите минути преди най-голямото музикално събитие на годината.

Откриха бедрена кост с най-старата ДНК в света

ДНК на 400 000 г. е открита в древна бедрена кост. Костта е открита в известната "Яма с кости" в Испания, където са открити останките на 28 хора от древността.

Германия: Не може да се оцени кога ще се присъедините към Шенген

Румъния и България са постигнали значителен напредък по отношение на реформите, наблюдавани чрез Механизма за сътрудничество и проверка. Те обаче не са достатъчни по отношение на законовите условия за допускане в Шенген. 
Това заяви германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих при пристигането си на заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие Румъния и България са постигнали значителен напредък по отношение на реформите, наблюдавани чрез Механизма за сътрудничество и проверка. Те обаче не са достатъчни по отношение на законовите условия за допускане в Шенген. Това заяви германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих при пристигането си на заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие

Отбелязваме Св. Сава

 

На днешния ден почитаме паметта на Свети Сава. Църквата отбелязва едни от най- големите празници в християнски православен свят през трите поредни дни – Варвара, Сава и Никулден, който се чества утре.

18-годишен Сава заживява в манастир. По-късно светеца се отделя в една пещера и прекарва живота си.

През 533 година почива, навършил 94 години.

В България на някои места почитат Сава като светица, а другаде като светец. Затова го наричат брат или сестра на Варвара и Никола. В облика на жена го свързват с царството на мъртвите и болестите. Затова жените ходят на гробищата, палят свещи и раздават варено жито и хляб за душите на починалите на днешния празник.

Според народната традиция младите жени пресяват брашно през обърнато сито. По- възрастните ги учат как да държат ситото изправено и как да си намерят добър мъж. Вярва се, че на днешния ден, който си пожелае нещо за късмет, желанието му се сбъдва.

 

 

 

 

 

 

 

Репортаж гледайте в новините

 

 

Анжелина Янева

 

Иван и Андрей напускат "Сблъсък"


Водещите на предаването "Сблъсък" Иван и Андрей ще излязат за последен път в тази си роля на 22 декември, съобщиха от ТВ7. Засега двамата остават само продуценти на предаването, а от догодина ще работят и по нови проекти.

Токшоуто ще продължи с нови лица, увериха от телевизията, като през последните две седмици на декември зрителите ще видят четирима кандидати, един от които ще стане лице на предаването. След Нова година "Сблъсък" ще претърпи и някои козметични промени, но боксовият...

„Белла” отпуска „Стипендии за икономика”

Двама студенти от икономически специалности ще получат годишни стипендии от по 2 000 лв. по стипендиантския проект на хранителния холдинг „Белла България". Компанията обявява конкурс за есе на тема „Как виждам развитието на „Белла България" в хранителната индустрия", по която студентите трябва да пишат. Специално жури, в което ще се участват предст Двама студенти от икономически специалности ще получат годишни стипендии от по 2 000 лв. по стипендиантския проект на хранителния холдинг „Белла България". Компанията обявява конкурс за есе на тема „Как виждам развитието на „Белла България" в хранителната индустрия", по която студентите трябва да пишат. Специално жури, в което ще се участват предст

11 000 студенти окупират Банско

Наплив от гръцки и български студенти се очаква в Банско на 8 декември. 11 000 студенти ще окупират курортния град тази неделя. 8 000 български и 3 000 гръцки младежи са избрали града под Тодорка за студентския празник, каза гл. инсп. Борис Байраков от сектор "Охрана на обществения ред" при ОД на МВР в Благоевград. "Уточнени са всички хотелски комплекси, почивни бази и увеселителни заведения, където ще празнуват студентите. На тези места ще има засилено полицейско присъствие", посочи Байраков. В Благоевград са резервирани всички заведения, обла...

Иван Кирков е новият шеф на Бургаската районна прокуратура

/КРОСС/ Иван Кирков е новият административен ръководител на Бургаската районна прокуратура. Той бе избран с гласовете на 15 от членовете във Висшия съдебен съвет, 1 бе против, а 6 гласуваха въздържал се. При гласуването останалите двама кандидати Марина Николова получи подкрепа на 5 кадровици, 5 бяха против, 12 се въздържаха. Андрей Червеняков получи само 2 гласа, 12 бяха против и 8 се въздържаха.Иван Кирков е роден през 1973 г. в Елхово. Той е син на Никола Кирков, бивш офицер в Гранични войски. Завършва основното си образование в родния си град, след което се мести в Бургас. През 2000 г. е един от първите випусници на Бургаския свободен университет в специалност "Право". Работил е в МВР до 2007 г., когато постъпва на работа в прокуратура Бургас.Неговата концепция за управление на бургаското държавно обвинение се отличаваше значително от останалите две - на Николова и Червеняков. Кирков обещава, че ще направи пълна проверка на досъдебните производства, които по неясни причини се тъпчат на едно място повече от две години, съобщава flagman.bg.

Евростат: България е на първо място в ЕС по бедност за 2012 г.

България е на първо място в ЕС по бедност- 49% от българите са заплашени от бедност или социално изпадане, сочат данни на Евростат за 2012г. 
На второ място са румънците с 42%, на трето- латвийците с 37%. Четвърти се нареждат гърците с 35%.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Средното ниво за ЕС е 24,8%


България е на първо място в ЕС по бедност- 49% от българите са заплашени от бедност или социално изпадане, сочат данни на Евростат за 2012г. На второ място са румънците с 42%, на трето- латвийците с 37%. Четвърти се нареждат гърците с 35%. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Средното ниво за ЕС е 24,8%

Брюкселското зеле подобрява плодовитостта

Много хора потръпват при мисълта за брюкселско зеле, но ново изследване установи, че то помага на двойките, които опитват да заченат бебе. Според изследването 9% от зачеванията стават по Коледа, поради което декември е най-плодовитият месец в годината. Причината за това се корени отчасти в партитата и празничните запивки. Но според диетолога Неема Савидс повишената консумация на брюкселско зеле също играе важна роля. "Вярвате или не, това зелено микро зеле е супер храна за правене на бебета. Първо, то е богато на фолиева киселина, което е от съ...

Икономиката на България нараснала с 0,7% през третото тримесечие

Българската икономика отчете ръст от 0,7% през третото тримесечие на 2013г., сочат проучвания на Националния статистичести инститиут.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Ръстът през третото тримесечие е 0,5% спрямо второто. Това е най-високият тримесечен възход, отчетен на годишна основа през годината. Българската икономика отчете ръст от 0,7% през третото тримесечие на 2013г., сочат проучвания на Националния статистичести инститиут. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Ръстът през третото тримесечие е 0,5% спрямо второто. Това е най-високият тримесечен възход, отчетен на годишна основа през годината.

ЕЦБ и Банк ъв Ингланд оставиха водещите си лихви непроменени


Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна водещата си лихва на рекордния минимум от 0.25 процента, съобщи ДПА.

Институцията се въздържа от нови мерки за стимулиране на слабото икономическо възстановяване на еврозоната след изненадващото понижение на показателя миналия месец, отбелязва Асошиейтед прес.

Банк ъв Ингланд също реши да остави без промяна водещата си лихва на рекордно ниското равнище от 0.5 на сто, предаде ДПА.

Решението следва политиката...

„Белла Академия” отпуска две стипендии за млади икономисти

Годишна стипендия от по 2 000 лв. ще спечелят двама студенти с икономически специалности. За целта те трябва да напишат есе на тема „Как виждам развитието развитието на „Белла България Годишна стипендия от по 2 000 лв. ще спечелят двама студенти с икономически специалности. За целта те трябва да напишат есе на тема „Как виждам развитието развитието на „Белла България" в хранителната индустрия", а парите ще бъдат осигурени от лидера в хранително-вкусовия сектор в страната - „Белла България". Подробностите за участие и изискваният

Спасителите – с нова моторна шейна, огнеборците чакат нови пожарни

За нови придобивки за Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”-Разград съобщиха от институцията. Част от тях са за огнеборците, а други –а служителите в Аварийно-спасителния отряд. Спасителите се похвалиха с нова моторна шейна, която обаче още стои на гараж, тъй като за да бъде пусната в движение снежната покривка трябва да е над 20 см. Вече са получени и нови облекла за различните видове спасителни дейности. Сред тях са два комплекта химически облекла и 36 съвременни въздушно-дихателни апарати за действие в задимена и...

Плевнелиев: Да си беден и последен не е диагноза

Президентът Росен Плевнелиев призова дебатът за приоритетите на България до 2020 г. в следващата програмна рамка на Европейския съюз да приключи до три месеца - „с цифри, факти и отговорни за тяхното изпълнение". „Именно иновациите са приоритетът, чрез който могат да бъдат решени основните проблеми на страната ни, свързани с ниските доходи, негативната демографска картина, ниската конкурентоспособност, коментира държавният глава", който откри в София деветото издание на Националния иновационен форум на тема „Иновации и секторна конкурентоспособ...

Турското кафе влезе в списъка на ЮНЕСКО

/КРОСС/ Турското кафе беше включено в списъка за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. В заседанието в азербайджанската столица Баку участваха около 800 представители от 116 държави. По време на заседанията са били обсъдени общо 38 предложения. Това за включване на турското кафе в списъка на световното нематериално културно наследство е било прието със значително мнозинство, съобщи бТВ. Включването в списъка и под защитата на ЮНЕСКО се счита за голямо признание за кафето, което заема важно място в бита на турското общество не само като традиционна напитка, но и като средство за общуване, неотменна част от редица традиционни ритуали, гостуване, сватосване, диалог, споделяне и др. „Сърцето иска раздумка, кафето е само предлог", гласи много популярна турска поговорка. Преди турското кафе, други десет традиционни културни ценности на турското общество бяха включени за опазване от страна на ЮНЕСКО. Това са мазните народни борби в Къркпънар, Одринско, старинният театър на сенките Карагьоз и Хадживат и др. Турция се подготвя да предложи за включване в нематериалното културно световно наследство и изкуството ебру - рисуване върху водна повърхност, чиито традиции са от епохата на Османската империя, което стана много популярно и в наше време.  

За поредна година сме най-бедни в ЕС

В България живеят най-бедните граждани на Европейския съюз (ЕС). Това показват изнесените днес данни на Евростат, информира iNews.bg. ...

Метли на „Чистота” изгоряха при пожар

Метли за улично почистване изгоряха при пожар в Провадия. Огънят е лумнал малко след 20:00 снощи във фургон, където са били съхранявани метлите, съобщават от местната полиция. Причините за инцидента се изяснява.В Бяла пък горя лек автомобил. Установено е, че пожарът е бил предизвикан от късо съединение. Засегнат е само двигателният отсек....

Жените с 24 задачи по празнците, мъжете само с пет

Ново изследване показва, че представителките на нежния пол поемат основния дял от коледните задачи. Проучването установило, че дамите има 24 задължения по коледните празници, докато на мъжете се падат само пет. 

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева 

Проучването е показало още, че докато женските задължения Ново изследване показва, че представителките на нежния пол поемат основния дял от коледните задачи. Проучването установило, че дамите има 24 задължения по коледните празници, докато на мъжете се падат само пет. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Проучването е показало още, че докато женските задължения

Цачева: Парите за коледните добавки са осигурени от депутатите на ГЕРБ, които не идваха на работа

Сериозни дебати при обсъждането на бюджет 2014 в парламента предизвика финансовият ресурс на Народното събрание за следващата година, който бе намален по предложение на председателя Михаил Миков.Тази година 15 млн. лева от бюджета на парламента бяха върнати в държавната хазна и станаха част от парите, отделени за коледни добавки на част от пенсионерите.

Лицето на кампанията "Хепатитът до мен" отказва лечение в знак на протест

/КРОСС/ Лицето на кампанията за борба и превенция с хепатит "Хепатитът до мен" Христо Гешов отказа да се лекува от хепатит в знак на протест срещу здравното министерство.Христо Гешов е вирусоносител на хепатит Б. При него се наблюдават усложнения като цироза на черния дроб в напреднал стадии и разширени вени на хранопровода и стомаха. След като случайно научава за вируса чрез кръводаряване Христо беше избран за лице на кампанията за борба и превенция с хепатит от Национално сдружение "Обединени хора за развитие и сътрудничество" и Национално сдружение "Хепасист" . Лечението на Христо и на всички носители на вируса се покрива от здравната каса, но за да се случи това пациентът трябва да заплаща редовно здравните си осигуровки, да бъде хоспитализиран периодично в болница и да извършва контролни изследвания. Освен това на носителите на вируса на хепатит им се налага на всеки 6 месеца да подновяват протоколите си за лечение .От днес Христо Гешов спря с лекарствата предоставяни му безвъзмездно от НЗОК. Защо ?"Отказвам да се лекувам в знак на протест срещу системата и срещу безхаберието на здравното министерство. Ние носителите на вируса на хепатит, освен че от една страна сме дискриминирани от обществото, от друга страна никой не дава пари за превенции и информационни кампании що е то хепатит . Болните се увеличават всяка изминала година, а хората са в шок, защото до преди да се сблъскат с вируса не са и подозирали за съществуването му

Сблъсъци пред парламента (снимки)

Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов Протести срещу готвения закон за МВР на 05.12. 2013г.   Снимка: Сергей Антонов

Пред Народното събрание се стигна до сблъсъци между протестиращи студенти и полиция.

Сблъсъците започнаха, след като полицията задържа две момичета от протестиращите и ги отведе в една от бронираните камионетки на жандармерията, спряна зад паметника ”Цар Освободител”. Според полицията задържаните момичета, замеряли сградата на парламента с червена боя. Опитите на част от протестиращите да освободят хората, които бяха задържани, доведе до сблъсък между полицията и протестиращите. Полицаите заградиха от три страни малката група от протестиращи, които в момента са на площада. Така джипът на жандармерията с двамата протестиращи успя да излезе от площада.

Статията "Сблъсъци пред парламента (снимки)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Хандбалистките на “Хасково” паднаха от “Бъки”

Жените на хандбален клуб “Хасково”паднаха от “Бъки” Габрово с 23:37. Мачът се игра този следобед. Въпреки, че срещата бе в делничен ден феновете на хасковлийки дойдоха в зала” Спартак”.

През първото полувреме „Бъки” надиграха с 14:9. Хандбалистките от „Хасково” успяваха да стопят разликата с три гола на няколко пъти, но въпреки това не можаха да обърнат резултата в тяхна полза. През втората част те не успяха да се мобилизират и габровки показаха преднината.

В 34-ата минута резултатът стана 18:15 за гостите.

Голмайстор бе Дарина Панайотова от нашенки, която отбеляза 6 гола. Жана Маразова вкара 4 гола. По толкова разписаха и Тенгиз Куца и Мария Димитрова.Антоанета Вълкова също игра добре.

Благовеста Йосифова от гостите бе голмайстор на отбора. Тя вкара 11 гола.

Силвия Атанасова напълни противниковата врата с 9 попадения, а със 7 – Лидия Ковачева. След днешната победа “Бъки” са първенци, а “Хасково” са на 6-та позиция в есенното класиране.

В Габрово ще се тегли жребият за Купа България тази събота.

 

 

 

 

 

 

 

 

Репортаж гледайте в новините

 

 

Анжелина Янева

 

Френски кмет съжалил за роми, спасени от пожар

Кмет на френско градче предизвика поредния скандал с изказване, че пожарникари са дошли прекалено рано да потушат избухнал в ромски катун пожар, съобщи френският в. "Фигаро". Люк Жус стана поредния политик с расови нападки срещу ромите в страната.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Без да знае, че е записван Кмет на френско градче предизвика поредния скандал с изказване, че пожарникари са дошли прекалено рано да потушат избухнал в ромски катун пожар, съобщи френският в. "Фигаро". Люк Жус стана поредния политик с расови нападки срещу ромите в страната. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Без да знае, че е записван

Брюксел заплаши страните по "Южен поток" с наказателни процедури, ако не се договорят с Русия


Европейската комисия препоръчва на държавите, през които ще премине газопроводът "Южен поток", да предоговорят споразуменията си с Русия, защото в противен случай са заплашени от наказателни процедури. Това съобщи на пресконференция Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде БТА.

Тя отбеляза и че ако Русия откаже да предоговори условията за проекта "Южен поток" със страните от ЕС, през които той ще преминава, те трябва да спрат изпълнението на...

Откриха оръжия и боеприпаси

73-годишен мъж от село Горно Белево е предал на униформени две ловни пушки, пистолет, пригоден за стрелба с ловни патрони, пистолет "ТТ" и десетки патрони от различен калибър. Оръжията са открити след проверка на полицейските служители от Чирпан в дома на възрастния мъж. Оказало се, че той не притежава разрешително за носене и съхранение на оръжия и боеприпаси.  ...

Оставиха в ареста подсъдимия за убийството на бременната Петя

Емил Азов остава в ареста, реши  Софийски градски съд, предаде „Фокус“. 

Азов е подсъдим за убийството на 20-годишната Петя Тодорова. Съдът повтори обстоятелствата около убийството на Петя Тодорова и смята, че съществува висок риск - Азов да извърши ново престъпление. Като пример бе посочено, че Азов е заплашвал бившата си приятелка ... Емил Азов остава в ареста, реши Софийски градски съд, предаде „Фокус“. Азов е подсъдим за убийството на 20-годишната Петя Тодорова. Съдът повтори обстоятелствата около убийството на Петя Тодорова и смята, че съществува висок риск - Азов да извърши ново престъпление. Като пример бе посочено, че Азов е заплашвал бившата си приятелка ...

Подсъдимият за убийството на бременната Петя остава в ареста

Емил Азов остава в ареста, реши  Софийски градски съд, предаде „Фокус“. 

Азов е подсъдим за убийството на 20-годишната Петя Тодорова. Съдът повтори обстоятелствата около убийството на Петя Тодорова и смята, че съществува висок риск - Азов да извърши ново престъпление. Като пример бе посочено, че Азов е заплашвал бившата си приятелка ... Емил Азов остава в ареста, реши Софийски градски съд, предаде „Фокус“. Азов е подсъдим за убийството на 20-годишната Петя Тодорова. Съдът повтори обстоятелствата около убийството на Петя Тодорова и смята, че съществува висок риск - Азов да извърши ново престъпление. Като пример бе посочено, че Азов е заплашвал бившата си приятелка ...

Преустановяване на водоподаването на 6 декември

Във връзка с присъединяване на водопроводни отклонения на бул."Априлов", без вода от 8:30 до 17:00 ч. на 6 декември 2013 г. ще останат улиците  "Възход", "Бисер", "Слави Ангелов", "Митко Палаузов", "Пенчо Семов", "Успех", "Юрий Венелин", част от бул."Трети март" и част от бул."Априлов" - от стадиона до ул."Райчо Каролев". Без вода от 8:30 ч. до 15:00 ч. ще останат пл."Първи май" и ул."Цанко Дюстабанов". Община Габрово се извинява за създаденото неудобство....

Раздават парите: 1 млрд. за армията, 999 млн. за МВР

Бюджетът на армията догодина ще е малко над 1 млрд. лева, а на полицията - малко под 1 млрд. лева, решиха депутатите.

АНС следи 5 милиарда мобилни телефони дневно

Американската Агенция за национална сигурност следи местоположението на близо 5 милиарда мобилни телефони дневно по целия свят, разкри "Вашингтън пост". 
Изданието се позовава на документи, предоставени му от бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън. Чрез програмата Co-Traveler и други подобни инструменти агенцията съхранява информация за стотици Американската Агенция за национална сигурност следи местоположението на близо 5 милиарда мобилни телефони дневно по целия свят, разкри "Вашингтън пост". Изданието се позовава на документи, предоставени му от бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън. Чрез програмата Co-Traveler и други подобни инструменти агенцията съхранява информация за стотици

Убиецът на Петя – много агресивен, но не и луд

Обвиненият за убийството на бременната си приятелка Петя - Емил Азов няма психическо разстройство и не му пречи престоят в килията, отсече вещо лице, изготвило съдебно-психиатрична експертиза за състоянието му, след като на предходното заседание за промяна на мярката му за неотклонение той се появи с разбита глава.

Джони Деп с руса коса и мустаци в "Мордекай"

В най-новия филм с Джони Деп "Мордекай" ще го видите с руса коса и мустаци. Екшън-комедията в стила на "Индиана Джоунс" разказва за арт-дилър, преследващ картина, съдържаща закодирана карта на скрито от нацистите съкровище. Чарли Мордекай е типичният авантюрист - колкото безскрупулен, толкова и чаровен, едновременно алчен и щедър. Докато търси картината, героят на Деп се сблъсква с терористи, руски олигарси, британското разузнаване МI5 и укрили се в Бразилия нацисти. Филмът се базира на едноименната трилогия на Кирил Бонфиоли /самият той търговец на произведения на изкуството/, първият роман от която е публикуван през 1991 г. Сценарист е Ерик Арънсън, режисьор - Дейвид Коп, а Деп си партнира с Юън Макгрегър, Пол Бетани и Гуинет Полтроу. Очаква се премиерата на "...

През следващата седмица ЕП ще обсъди положението в Украйна

На 10 декември Европейският парламент ще започне обсъждане на ситуацията в Украйна и отказа на страната да подпише споразумението за асоцииране. Това заяви Йоанна Бекер - съветникът на европейския депутат Яцек Сариуш-Волски, предаде Агенция "Фокус". „Дискусията ще се състои в сряда следобед, а гласуването – в четвъртък”, заяви Бекер. По нейни данни евродепутатите планират са приемат специално изявление, което, обаче, няма да касае само Украйна. „Резолюцията ще касае резултатите от срещата на високо ниво „Източно партньорство”, перспективите в бъдеще, с особен поглед върху Украйна”, добавя тя. Междувременно стана ясно, че в Украйна са заведени три дела срещу специалните части на полицията "Беркут"...

Сайръс едновременно е най-добре и най-зле облечената звезда

Майли Сайръс едновременно е най-добре и най-зле облечената звезда от 2013-та година. Модното падение на певицата беше скандалното й появяване на сцената на музикалните награди на MTV, облечена в латексово бельо с телесен цвят. За сметка на това, на Гала нощта на звездите на FGI бе с блестяща дълга рокля на Марк Джейкъбс., с която изглеждаше неотразимо. Списание "Тайм" определи класирането на 21-годишната звезда с думите: "Шизофреничният стил на Майли тази година я постави и в двете ни класации, за най-добре и най-зле облечени звезди. След като цяло лято шокираше Америка с изключително провокативни дрехи, тя заяви пред MTV, че стилът й е нещо средно между "бял боклук и Шанел". Блестящата зелена рокля с гол гръб е най-правилният избор за млада поп звезда. Без живо...

Монтират ледената пързалка

 

Започна монтирането на ледената пързалка на площадката  на Културно –спортен комплекс „Спартак”. До седмица съоръжението ще заработи и ще радва малчуганите от областния град и гостите. В последните години пързалката се превърна в идеално място за почивка и спорт за голяма част от младежите.Днес бяха поставени колекторите и в по-късните часове на деня пясъка. Те са основни части при монтирането на пързалката, обясни управителят на „Спартак” Красимир Стойчев.

При благоприятни условията до седмица ледената пързалка ще бъде в експлоатация, уточниха от управата. Цените са същите като миналогодишните за младежи до 18 години 1 пързаляне струва 2 лв със собствени кънки, а за възрастни 3 лв. Ако се ползват и кънки от комплекса цената се оскъпява с още 2 лв.

Тази година се очаква отново да се сформира детски хокеен отбор, който да тренира на пързалката.

 

 

 

 

 

Репортаж гледайте в новините

  Анжелина Янева

 

България е на първо място в ЕС по бедност за 2012 г.

България е на първо място в ЕС по бедност- 49% от българите са заплашени от бедност или социално изпадане, сочат данни на Евростат за 2012г. 
На второ място са румънците с 42%, на трето- латвийците с 37%. Четвърти се нареждат гърците с 35%.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Средното ниво за ЕС е 24,8%


България е на първо място в ЕС по бедност- 49% от българите са заплашени от бедност или социално изпадане, сочат данни на Евростат за 2012г. На второ място са румънците с 42%, на трето- латвийците с 37%. Четвърти се нареждат гърците с 35%. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Средното ниво за ЕС е 24,8%

Преди Коледа се търсят повече бързи кредити, обикновено между 100 и 300 лв.

Между 100 и 300 лв. са най-често теглените суми от фирмите за бързи кредити преди Коледните и Новогодишните празници. Двама от 10 човека, прибегнели до бързи пари, пък не си правят сметка добре, така че да върнат сумата навреме.  Това каза в интервю за Дарик кредитният консултант Тихомир Тошев. Традиционно ноември и декември са месеците, през които се наблюдава най-силен ръст в тегленето на бърз кредит. Лесният достъп до финасиране, облекчените условия и малко по-занижените критерии за отпускане на кредит, са сред най-честите причини за това, х...

Френски кмет съжалил, че пожарникари са спасили роми от пожар

Кмет на френско градче предизвика поредния скандал с изказване, че пожарникари са дошли прекалено рано да потушат избухнал в ромски катун пожар, съобщи френският в. Кмет на френско градче предизвика поредния скандал с изказване, че пожарникари са дошли прекалено рано да потушат избухнал в ромски катун пожар, съобщи френският в. "Фигаро". Люк Жус стана поредния политик с расови нападки срещу ромите в страната. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Без да знае, че е записван

В Япония арестуваха жена звъняла на полицията 15 хил. пъти

Властите непрестанно са отговаряли на обажданията й и са посещавали

Турското кафе вече е под защитата на ЮНЕСКО

Предложението за включване на турското кафе в списъка на световното нематериално културно наследство е било прието със значително мнозинство

"Избирателно състрадание" – в Русия се готви широка амнистия

Амнистията в Русия по повод предстоящата след седмица 20-та годишнина от приемането на постсъветската конституция ще обхване широк кръг лица. Но не и осъдените за тежки престъпления като бившия петролен магнат Михаил Ходорковски, излежаващ присъда за финансови измами, пишат руски вестници в четвъртък. Президентският съвет по правата на човека разработи предложения за амнистията по нареждане на Владимир Путин. Вчера ръководителят на съвета Михаил Федотов заяви след среща с руския лидер, че Ходорковски може да бъде пуснат на свобода, както и двете изпълнителки от групата "Пуси райът", осъдени за хулиганство след антипутински "пънк молебен" в централната московска катедрала "Христос Спасител". Президентът внесе проекта в Държавната дума, посочва "Ведомости", според който в крайна сметка ще бъдат амнистирани осъдените за по-леки престъпления, ако не са прилагали насилие към представители на властта. Тъй че на свобода ще излязат само някои от обвинените във връзка с протестите на Блатния площад в Москва след преизбирането на Путин през май м. г. Някои от тях са заплашени от 10 години затвор за насилие срещу полицаи, посочва изданието. На срещата с Федотов и омбудсмана Владимир Лукин Путин предложи на правозащитниците поправки в проекта, значително стесняващи рамките на амнистията. Тя може да не засегне например Михаил Ходорковски, съдружника му Платон Лебедев и опозиционера Алексей Навални, осъден условно по същия член - за присвояване. Затова пък може да бъде амнистиран бившият министър на отбраната Анатолий Сердюков, обвинен в престъпно нехайство, ако получи присъда, смята адвокатът му, цитиран в статията. Може да излязат на свобода и двете осъдени членки на "Пуси райът" като майки на непълнолетни деца. Според омбудсмана Лукин амнистията има шанс да обхване почти всички обществено значими дела. Едва ли обаче ще засегне активистите на "Грийнпийс", атакували руска петролна платформа - наказателният кодекс разглежда хулиганството като тежко престъпление. Освен това в случая има и съпротива срещу представители на властта, изтъква "Росийская газета". Към Путин вече неведнъж са отправяни призиви да обяви амнистия, включително от опозицията в Русия. Съпредседателят на партия РПР-ПАРНАС Владимир Рижков връчи на президента списък със 70 политзатворници, включващ подробни разяснения по делата им, посочва "Московский комсомолец". Историята с тази амнистия се нареди сред най-обърканите и най-драматичните, откакто бе приета конституцията на Русия, пише "Комерсант". Всекидневникът отбелязва, че проектът още се доработвал  вчера от правозащитниците дори в присъствието на президента, в  неговия кабинет. Путин уверил, че ще продължи работата по него заедно с депутатите. По различни изчисления ще бъдат амнистирани от 30 000 до 100 000 души от общо 600-700 хиляди затворници в Русия. "Тук сега  всичко зависи от интерпретацията", отвърнал омбудсманът Лукин на уточняващ въпрос, зададен от "Комерсант". Представеният проект за амнистия всъщност е втори, заявява  пред "Новие известия" депутатът Иля Пономарьов, разработил  първия вариант - с отделна точка за обвинените по делото за  Блатния площад. "Ясно е, че не може да бъдат пуснати на свобода всички,  употребили насилие срещу служители на реда - далеч не всички от тях го заслужават", отбелязва Пономарьов. "За жалост, в крайна сметка получихме амнистия член по член, без специални уговорки, които да сложат точка на "Блатното  дело" и да обърнат най-накрая тази страница. Но както виждаме, на властта не й достигна нито мъдрост, нито великодушие, за да го стори", казва депутатът пред "Новие известия", в статия със заглавие "Избирателно състрадание".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване