Великите драми на зимните Олимпиади

Кои са най-големите драми в историята на зимните олимпийски игри? Руският в. “Советский спорт” подбра забележителна десетка. 


Медал с половин век закъснение получава Андерс Хогън (САЩ). Той печели бронз на ски скок през 1928-а, но съдиите бъркат изчислението на точките. Спортистът остава 4-ти, а медалът отиде у Торлейф Хауг (Норвегия). Чак в 1 Кои са най-големите драми в историята на зимните олимпийски игри? Руският в. “Советский спорт” подбра забележителна десетка. Медал с половин век закъснение получава Андерс Хогън (САЩ). Той печели бронз на ски скок през 1928-а, но съдиите бъркат изчислението на точките. Спортистът остава 4-ти, а медалът отиде у Торлейф Хауг (Норвегия). Чак в 1

Барселона се върна на върха

Барселона си върна лидерската позиция в Примера дивисион, след като надви гостуващия Малага с 3:0 в предпоследния мач от 21-ия кръг на испанския шампионат.

Национално изследване на ТНС/ББСС

Бързите заеми се асоциират основно с 4 фирми - Easy Credit е най-популярната сред тях
Независимо от големия брой фирми за бързи кредити в България - над 170, българите познават само неколцина сред тях. Това показва регулярно национално проучване на ТНС ББСС, една от големите маркетингови агенции, което се провежда всяко тримесечие сред 1000 пълно Бързите заеми се асоциират основно с 4 фирми - Easy Credit е най-популярната сред тях Независимо от големия брой фирми за бързи кредити в България - над 170, българите познават само неколцина сред тях. Това показва регулярно национално проучване на ТНС ББСС, една от големите маркетингови агенции, което се провежда всяко тримесечие сред 1000 пълно

Безлов и Каролев: Марихуаната да се продава в аптеките

/КРОСС/ Аз съм за абсолютната легализация на медицинската марихуана, защото това е нещо, което може да спести много от разходите за здравеопазване, но големи фармацевтични компании я спират, каза икономистът Владимир Каролев. Има достатъчно доказателства за това, потвърди и събеседникът му в студиото на Нова телевизия Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Двамата коментираха предложението в новия Наказателен кодекс (НК) за затвор за една цигара марихуана. Според Каролев наказанието обаче ще зависи от връзките ти в съдебната система, тъй като съдебната система в България не е обективна.Хората, които се занимават с този НК дълбоко не знаят какво правят. И това не е единственият член, потвърди Безлов. И двамата уточниха, че позицията им за легализиране на медицинската марихуана не означава, че те са крайни в мнението си за употребата на наркотици. За мене всеки наркотик е риск, включително и алкохолът. Ние сме твърде зависими от удоволствието. Но в никакъв случай не бива да отиваме в другата крайност - репресията, заяви Тихомир Безлов. Криминална трябва да е продажбата на наркотици, а не употребата. Според мен леки наркотици трябва да могат да се продават в аптеки, каза от своя страна Каролев. Според него така, ако някой иска да пробва, може да го направи по легален начин, като това не означава, че всички ще започнат да пушат марихуана. Той даде за пример Португалия, където след легализацията на наркотици, е намаляла употребата им

Старата мелница в Балчик се превръща в туристическа атракция


В Балчик започва възстановяването на Голямата мелница - паметник на културата с вековна история, съобщи БТА.

Около 2 000 000 лева ще бъдат вложени в емблематичната сграда, в която ще бъде уредена експозиция "Пътят на зърното", съобщи заместник-кметът Стелиян Железов, който е и ръководител на проекта. 

Мелницата е построена през 1909 г. и е сред най-модерните индустриални сгради на Балканите по това време. Проектът и технологичното оборудване са възложени на водещите...

Ректорът на СУ се е обърнал към "държавните органи" заради окупацията

Ректорът на Софийския университет професор Иван Илчев заяви, че се е обърнал към държавните органи във връзка с окупацията на висшето училище, която започна в събота и продължава с искания за оставка както на правителството, така и на ръководството на СУ.

Магистрала "Тракия" между Бургас и Ямбол беше затворена за два часа за снегопочистване


Магистрала "Тракия" между Бургас и Ямбол беше затворена за два часа за снегопочистване. Съобщението за това дойде от агенция "Пътна инфраструктура" в 8 часа.

Беше препоръчан и обходен маршрут: Ямбол - Средец - Бургас.

Малко след 9 часа беше съобщено, че в посока Бургас магистралата може да се ползва. От Бургас към Ямбол обаче аутобана остана затворен до 9.30 часа.

В област Варна временно е затворен за снегопочистване пътя между Осеново-Оброчище.


Магистрала "Тракия" между Бургас и Ямбол е затворена за снегопочистване


Временно се ограничава движението в двете посоки по автомагистрала "Тракия" в участъка Бургас - Ямбол за снегопочистване, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура" към 8 часа днес. От там препоръчват обходен маршрут: Ямбол - Средец - Бургас.

Малко след 9 часа беше съобщено, че в посока Бургас магистралата може да се ползва. От Бургас към Ямбол обаче аутобана остава затворен.

В област Варна временно е затворен за снегопочистване пътя между Осеново-Оброчище.


Намериха мъртъв в дома му доайена на петричките шахматисти

Доайенът на петричките шахматисти Владимир Влахов бе намерен мъртъв в дома си само 2 дни след като навърши 69 години, пише struma.bg. Тялото му е открито от негови близки роднини, които го потърсили, но външната врата била заключена и никой не им отговорил. 

Влахов бе сред най-уважаваните и коректни състезатели на интелигентната игра в Пиринско. Доайенът на петричките шахматисти Владимир Влахов бе намерен мъртъв в дома си само 2 дни след като навърши 69 години, пише struma.bg. Тялото му е открито от негови близки роднини, които го потърсили, но външната врата била заключена и никой не им отговорил. Влахов бе сред най-уважаваните и коректни състезатели на интелигентната игра в Пиринско.

ПСС предупреждава: Лавини дебнат в планините

Лоши са условията за туризъм, новата покривка – до 60 см

    


Цветана Пиронкова се изкачи до 53-ата позиция, На Ли влезе в тройката


Пловдивчанката Цветана Пиронкова се доближи до завръщане сред първите 50 в женския тенис. Българката скочи с четири места и вече е 53-а в световната ранглиста на WTA.

Тя започна годината извън стотицата, но благодарение на първата титла в кариерата си, спечелена в Сидни, рязко напредна. След достигането до втория кръг на Australian Open тя се придвижи още напред.

Пиронкова се прибра в България миналата седмица и получи реплика на Панагюрското златно съкровище. Тя пусна в...

Украйна пред извънредно положение

Заради щурма на министерството на правосъдието

50-годишна жена скочи под влака в Дупница

50-годишна дупничанка се хвърли под влака на гарата в Дупница пред погледа на десетки, чакащи влака и автобусите. Инцидентът стана тази сутрин към 7:50 часа. Жената стояла на перона, изведнъж скочила на релсите и била прегазена от пътнически влак София-Кулата. Извикан е екип на Спешен център - Дупница, struma.bg. 

Жената все още била жива, но 50-годишна дупничанка се хвърли под влака на гарата в Дупница пред погледа на десетки, чакащи влака и автобусите. Инцидентът стана тази сутрин към 7:50 часа. Жената стояла на перона, изведнъж скочила на релсите и била прегазена от пътнически влак София-Кулата. Извикан е екип на Спешен център - Дупница, struma.bg. Жената все още била жива, но

София залага 713 млн. за капиталови инвестиции

200 млн. лв. повече са предвидените средства по европрограми

    

София залага 713 млн. за капиталови инвестиции през 2014

200 млн. лв. повече са предвидените средства по европрограми

    

София залага 713 млн. лв. за капиталови инвестиции през 2014 г.

200 млн. лв. повече са предвидените средства по европрограми

    


"Опел" падна в р.Бистрица от 10 м височина

25-годишна жена пострада и бе транспортирана тази нощ в института "Пирогов", след като автомобилът, който управлявала, падна в река Бистрица, над Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

"Опел" падна в р.Бистрица от 10 м височина, 25-годишна пострада

25-годишна жена пострада и бе транспортирана тази нощ в института "Пирогов", след като автомобилът, който управлявала, падна в река Бистрица, над Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Кадиев: Амбицията ми е да променя БСП отвътре, а не отвън, както иска Първанов

Битката с АБВ ни отклонява от истинската битка с ГЕРБ. Прилича малко на развод в семейството. Ако ще се развеждаме, да го направим културно. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия депутатът от Битката с АБВ ни отклонява от истинската битка с ГЕРБ. Прилича малко на развод в семейството. Ако ще се развеждаме, да го направим културно. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия депутатът от "Коалиция за България" Георги Кадиев. БСП безспорно пострада, тъй като хора от лявото пространство се пренасочват към движението АБВ и сега ...

Кадиев: Ако ще се развеждаме с АБВ, да го направим културно

Битката с АБВ ни отклонява от истинската битка с ГЕРБ. Прилича малко на развод в семейството. Ако ще се развеждаме, да го направим културно. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия депутатът от "Коалиция за България" Георги Кадиев. 

БСП безспорно пострада, тъй като хора от лявото пространство се пренасочват към движението АБВ и сега ... Битката с АБВ ни отклонява от истинската битка с ГЕРБ. Прилича малко на развод в семейството. Ако ще се развеждаме, да го направим културно. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия депутатът от "Коалиция за България" Георги Кадиев. БСП безспорно пострада, тъй като хора от лявото пространство се пренасочват към движението АБВ и сега ...

Ужас! Жена скочи под влака в Дупница пред десетки хора

Жената е оставила предсмълтво писмо - че не иска да е в тежест на семейството си и затова ще се самоубие. Синът й го открил и веднага звъннал в полицията, но вече било късно.

Овулацията придава най-доброто ухание на една жена

Ароматът е много важен за привличането между хората. Психолозите са убедени, че приятният мирис от човека, е толкова важен колкото външният му вид и правилната реч. Но трябва да се знае, че за работ...

Алтернативните млади, които сами си поправят света

Бъдещето ни е ограбено от пребоядисалата се номенклатура и приватизирано от олигархията, убедено и убедително твърдят академични авторитети на престижен научен форум. (Конференцията “Да живее демокрацията! 25 години преход” на 18.01.2014 в СУ). Бъдещето е такова, каквото го направим самите ние, контрират студенти на същия форум. Лозунгите им вече с Бъдещето ни е ограбено от пребоядисалата се номенклатура и приватизирано от олигархията, убедено и убедително твърдят академични авторитети на престижен научен форум. (Конференцията “Да живее демокрацията! 25 години преход” на 18.01.2014 в СУ). Бъдещето е такова, каквото го направим самите ние, контрират студенти на същия форум. Лозунгите им вече с

Варна се събуди под 30 см снежна покривка

Заради снега учениците днес няма да ходят на училище

    


PlayStation 4 вече е налична и в България

През миналата година от конзолата на Sony бяха продадени над 4,2 млн. броя

    


АПИ: Движението през Рижкия проход ще бъде възстановено бързо

/КРОСС/ По-голямата част от републиканската пътна мрежа е проходима при зимни условия, съобщи председателя на Агенция „Пътна инфраструктура" Стефан Чайков в интервю за БНТ. „Най-тежка е ситуацията в Североизточна България, където вече трето денонощие вали с различна интензивност и има много силни снегонавявания. При подобна обстановка са нормални временни затруднения по различни участъци. Например в Силистренска и Разградска област е въведено ограничение за движение на товарни и превозни средства над 10 тона. Моята оценка е, че колегите се справят при тази ситуация, само тази нощ над 1200 машини са работили по различните участъци на мрежата в цялата страна", заяви Чайков. Поради силни снегонавявания, има известни затруднения по участъка на АМ „Тракия" в Бургас, но магистралата е проходима. Въведени са обичайните ограничения за товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета при такива условия, на някои места е задължително движението с вериги. В настоящия момент Рижкият проход е затворен временно за снегопочистване, движението там ще бъде възстановено в кратък срок", посочи председателят на АПИ Стефан Чайков.    

Жена се хвърли под влака в Дупница

50-годишна дупничанка се хвърли под влака на гарата в Дупница пред погледа на десетки, чакащи влака и автобусите. Инцидентът стана тази сутрин към 7:50 часа. Жената стояла на перона, изведнъж скочила на релсите и била прегазена от пътнически влак София-Кулата. Извикан е екип на Спешен център - Дупница, struma.bg. 

Жената все още била жива, но 50-годишна дупничанка се хвърли под влака на гарата в Дупница пред погледа на десетки, чакащи влака и автобусите. Инцидентът стана тази сутрин към 7:50 часа. Жената стояла на перона, изведнъж скочила на релсите и била прегазена от пътнически влак София-Кулата. Извикан е екип на Спешен център - Дупница, struma.bg. Жената все още била жива, но

Новата окупация на СУ не срещна подкрепа, но даде повод за общи разговори на опозицията

Новата окупация на Софийския университет не срещна подкрепата на преподаватели, студенти и граждани, които масово застанаха зад предишната протестна акция, но даде повод на Реформаторския блок да насрочат разговори между всички, които искат оставката на правителството, а ГЕРБ призоваха за общи опозиционни действия. Започналата в петък окупация се натъкна на съпротива сред потенциалните си привърженици заради това, че в нея участват малко хора, че част от тях нямат нищо общо със СУ "Св. Климент Охридски" и че тази форма на протест е изчерпала възможностите си и поради това безсмислена, но за сметка на това може да компрометира дългосрочните усилия на всички протестиращи срещу кабинета "Орешарски". Преподавали от СУ, които застанаха до студентите си от предишната окупация, настояха в понеделник участниците в сегашната акция доброволно да напуснат сградата. Към края на деня такава развръзка изглеждаше възможна, но окупаторите са избрали друга тактика - всички външни лица, които не са студенти, са напуснали сградата, за да дадат легитимни основания на останалите – около петнайсетина души, предимно студенти от СУ, да продължат акцията си. Това се е случило в късните следобедни часове в понеделник, научи Mediapool от свои източници. Останалите в сградата не смятат да прекратяват доброволно окупацията, обявена за безсрочна. Въпросът на деня беше дали полицията ще влезе в СУ. Като основание за това можеше да послужи присъствието на външни за университета хора в сградата. По-рано в понеделник ректорът на университета проф. Иван Илчев издаде заповед, с която забранява достъпа и присъствието на външни лица вътре. Той изпрати и сигнал в прокуратурата, която още не е обявила позицията си. "Окупацията на Софийския университет от десетина случайни минувачи е покана за провокации от страна на власт имащите да се разправят с демократичното движение на българските студенти и университетски преподаватели", предупреди и политологът Огнян Минчев, който в понеделник призова "всички наши колеги да убедим шепата незнайни окупатори незабавно да напуснат сградата на Ректората". "Влизането на полицейски сили в Ректората трябва да бъде предотвратено на всяка цена - подобна интервенция ще бъде прецедент, на който ще се позовават всички бъдещи кандидати за диктатори след групичката Доган-Пеевски-Станишев", написа Огнян Минчев във Фейсбук. Именно към това бяха насочени усилията на преподаватели и колеги на окупаторите – да ги убедят да напуснат доброволно. Вечерта, както и през целия ден, полицейското присъствие около СУ остава засилено, но не е ясно дали с цел да накара окупаторите да освободят доброволно сградата, или с план за освобождаване на сградата чрез силови действия. Целият район около Ректората буквално е блокиран от полицейски автомобили, а десетки униформени бяха разположени около университета и зад Народната библиотека. Една от основните причини за прекратяване на започналата в петък окупация е липсата на сериозна подкрепа отвън, макар че исканията на сегашните окупатори са същите като на "Ранобудните студенти" в края на есента - оставка на правителството, предсрочни избори. Сега обаче има допълнителен ултиматум - оттегляне на проф. Иван Илчев от ректорския пост, както и на проф. Димитър Токушев, който е преподавател по право и председател на Конституционния съд. Междувременно стотина души - поддръжници и противници на новата окупация, се събраха в понеделник преди обед в малката уличка "Св. Климент Орхидски", откъдето се влиза в двора и се стига до задния вход на СУ. Те бяха разделени от двоен полицейски кордон. Верига от полицаи, разположени на улицата, опасваше от сутринта и цялата ограда на двора. Въпреки опасенията, че може да възникне напрежение и да се стигне до стълкновения, двете групи протестиращи се ограничиха до крясъци, хули и размяна на взаимни обиди. Поддръжниците скандираха "Червени боклуци", "Българоубийци", а противниците им викаха "Окупаторите вън". Опит да повиши градусите на напрежението направи лидерът на крайнолявата организация "23 септември" Борис Боев, който се опита да нахлуе в двора, но бе изблъскан от протестиращи студенти. Суматохата бе кратка и "примирието" бе възстановено. Почти през целия ден в двора на Ректората стояха и десетина противници на окупацията, които рано сутринта бяха успели да прескочат оградата. Те обаче се обявиха срещу евентуалното нахлуване на полиция в сградата. Реформаторите и ГЕРБ свикаха широка среща за общи действия срещу властта Междувременно в понеделник част от лидерите на Реформаторския блок се срещнаха с протестиращите студенти, окупирали университета. Радан Кънев, Божидар Лукарски, Найден Зеленогорски и Димитър Бечев призоваха МВР да не предприема прибързани действия. “В момента нищо не оправдава влизането на полиция на територията на университета”, заяви Радан Кънев. Той и колегите му споделят позицията на преподавателите от СУ, че окупация на университета от хора, които не са студенти, не е подходяща форма на протест, особено по време на зимната сесия. Реформаторите отправиха покана до протестиращите студенти, участници в окупацията, Ранобудните студенти, Протестна мрежа, подкрепящите протеста преподаватели, както и до партиите "Зелените”, "Синьо Единство”, които се разделиха с блока, на обща среща във вторник между организации, ангажирани с протестните действия срещу кабинета "Орешарски". Целта е да не се допусне насилие в СУ и проваляне на зимната сесия, както и да се постигне съгласие за общи действия за оставка и промяна и за формиране на алтернатива за излизане от дълбоката политическа криза. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази позициите си за новата окупация във Фейсбук, където напоследък редовно се изявява. "Подкрепям протестите на студентите срещу правителството на срамната Тройна коалиция на БСП, ДПС и Атака. В същото време дори не допускам, че някой би си помислил да изпрати полиция и да използва сила срещу мирно протестиращи млади хора", написа той. "Не съм убеден обаче, че с окупацията на учебни заведения вече може да се постигне сваляне на това правителство. Управляващите са глухи за гласа на студентите и на всички протестиращи. В ГЕРБ продължаваме да настояваме за незабавната оставка на кабинета "Орешарски“ и разпускане на Народното събрание, и призоваваме за общи опозиционни действия с позволените от закона средства. Общ национален митинг пред парламента е едно от тези възможни действия", предложи Борисов. Понеже на територията на университетите не се прави политика, отправям призив към студентите да излъчат свои представители и още утре с колегите от партията сме готови да се срещнем в централата на ГЕРБ и да изслушаме и обсъдим техните политически искания, пише Борисов. БСП и ДПС намериха "доказателства", че десните партии стоят зад окупацията Веднага след изказванията на десните лидери, с реакция излязоха управляващите. По думите на зам.-председателя на БСП Димитър Дъбов през изминалите два дни "стана ясно кой, всъщност стои зад организацията и изпълнението на окупацията на СУ". "Днес лидерите на ДСБ и СДС се срещнаха с окупаторите, а Бойко Борисов ги подкрепи. С това им действие маските паднаха. Ние от БСП подкрепяме правото на всеки да изразява своята гражданска позиция, но завземането на университета не е проява на протест, а окупация на знанието, защото в момента се пречи на десетки хиляди други студенти да се обучават и развиват", твърди още Дъбов. ДПС заяви, че не бива университетът да се превръща в място, където се развива политическа дейност. В позиция на партията, изразена от зам.-председателя на Народното събрание Алиосман Имамов се посочва, че липсва ясна мотивация за повторната окупация на СУ. "Окупацията показва убедителен начин, че зад нея се крият политически сили, главно опозиционни в и извън парламента, като ГЕРБ и Реформаторския блок. Ние сме против превръщането на висшето учебно заведение в място за политически мероприятия", казва Имамов. Според него в действията на студентите може да се прочете очевиден призив за активиране на протестните настроения в обществото "срещу политическите сили, които не са окупирали парламента и не са узурпирали властта, срещу едно правителство, което по силата на правилата на демокрацията управлява държавата".

Външните лица напуснали СУ, окупаторите отказват да напуснат доброволно

Всички външни лица, които не са студенти, са напуснали сградата на повторно окупирания Софийски университет, за да дадат легитимни основания на останалите окупатори – около петнайсетина души, предимно студенти от СУ, да продължат акцията си. Това се е случило в късните следобедни часове в понеделник, научи Mediapool от свои източници. Останалите в сградата не смятат да прекратяват доброволно акцията си, която не среща одобрението на повечето техни колеги и преподаватели, които подкрепиха предишната окупация, но смятат, че сегашната е безсмислена, ненавременна и компрометира дългосрочните усилия на всички протестиращи срещу кабинета "Орешарски". Въпросът на деня беше дали полицията ще влезе в СУ. Като основание за това можеше да послужи присъствието на външни за университета хора в сградата. По-рано в понеделник ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев издаде заповед, с която забранява достъпа и присъствието на външни лица вътре. Той изпрати и сигнал в прокуратурата, която още не е обявила позицията си. "Окупацията на Софийския университет от десетина случайни минувачи е покана за провокации от страна на власт имащите да се разправят с демократичното движение на българските студенти и университетски преподаватели", предупреди и политологът Огнян Минчев, който в понеделник призова "всички наши колеги да убедим шепата незнайни окупатори незабавно да напуснат сградата на Ректората". "Влизането на полицейски сили в Ректората трябва да бъде предотвратено на всяка цена - подобна интервенция ще бъде прецедент, на който ще се позовават всички бъдещи кандидати за диктатори след групичката Доган-Пеевски-Станишев”, написа Огнян Минчев във Фейсбук. Именно към това бяха насочени усилията на преподаватели и колеги на окупаторите – да ги убедят да напуснат доброволно. Вечерта, както и през целия ден, полицейското присъствие около СУ остава засилено, но не е ясно дали с цел да накара окупаторите да освободят доброволно сградата, или с план за освобождаване на сградата чрез силови действия. Една от основните причини за прекратяване на започналата в петък окупация е липсата на сериозна подкрепа отвън, макар че исканията на сегашните окупатори са същите като на "Ранобудните студенти" в края на есента - оставка на правителството, предсрочни избори. Сега обаче има допълнителен ултиматум - оттегляне на проф. Иван Илчев от ректорския пост, както и на проф. Димитър Токушев, който е преподавател по право и председател на Конституционния съд. Междувременно стотина души - поддръжници и противници на новата окупация, се събраха в понеделник преди обед в малката уличка "Св. Климент Орхидски", откъдето се влиза в двора и се стига до задния вход на СУ. Те бяха разделени от двоен полицейски кордон. Верига от полицаи, разположени на улицата, опасва и цялата ограда на двора. Въпреки опасенията, че може да възникне напрежение и да се стигне до стълкновения, двете групи протестиращи се ограничиха до крясъци, хули и размяна на взаимни обиди. Поддръжниците скандираха "Червени боклуци", "Българоубийци", а противниците им викаха "Окупаторите вън". Опит да повиши градусите на напрежението направи лидерът на крайнолявата организация "23 септември" Борис Боев, който се опита да нахлуе в двора, но бе изблъскан от протестиращи студенти. Суматохата бе кратка и "примирието" бе възстановено.

Ректорът на СУ даде аргумент на МВР да влезе в Ректората

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев даде аргументи на МВР да нахлуе в повторно окупирания Ректорат, след като в понеделник издаде заповед, с която забранява достъпа и присъствието на външни лица в сградата. Самите окупатори обаче дадоха основания за действията на ректора, след като допуснаха външни лица в Алма Матер. "Окупацията на Софийския университет от десетина случайни минувачи е покана за провокации от страна на власт имащите да се разправят с демократичното движение на българските студенти и университетски преподаватели", предупреди и политологът Огнян Минчев, който в понеделник призова "всички наши колеги да убедим шепата незнайни окупатори незабавно да напуснат сградата на Ректората". "Влизането на полицейски сили в Ректората трябва да бъде предотвратено на всяка цена - подобна интервенция ще бъде прецедент, на който ще се позовават всички бъдещи кандидати за диктатори след групичката Доган-Пеевски-Станишев”, написа още Огнян Минчев във Фейсбук. Напълно е възможно окупаторите да бъдат убедени да се откажат от действията си и конфликтът да бъде решен без намеса на полиция. По-рано през деня проф. Илчев се закани да подаде и сигнал в прокуратурата, откъдето засега не коментират имат ли позиция по казуса. "На основание чл. 29, ал. 2, т. 10 от Правилника за устройството и дейността на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и във връзка с настъпилата извънредна ситуация в резултат от окупацията на сградата на Ректората, със своя заповед ректорът проф. Иван Илчев забрани днес, 27 януари 2014 г., достъпа и пребиваването в сградата на Ректората", се казва в съобщение, публикувано на сайта на университета. Междувременно стотина души - поддръжници и противници на новата окупация, се събраха в малката уличка "Св. Климент Орхидски", откъдето се влиза в двора и задния вход на СУ. Те бяха разделени от двоен полицейски кордон. Верига от полицаи, разположени на улицата, опасва и цялата ограда на двора. Въпреки опасенията, че може да възникне напрежение и да се стигне до стълкновения, двете групи протестиращи се ограничиха до крясъци, хули и размяна на взаимни обиди. Поддръжниците скандираха "Червени боклуци", "Българоубийци", а противниците им викаха "Окупаторите вън". В сградата остават студентите, които обявиха безсрочна окупация на Ректората с искане за оставка на правителството, предсрочни избори и с допълнителен ултиматум - оттегляне на проф. Иван Илчев от ректорския пост, както и на проф. Димитър Токушев, който е преподавател по право и член на Конституционния съд. Опит да повиши градусите направи лидерът на крайнолявата организация "23 септември" Борис Боев, който се опита да нахлуе в двора, но бе изблъскан от протестиращи студенти. Суматохата бе кратка и примирието бе възстановено. Около обед на уличката можеха да бъдат видени представители на политическите партии в Реформаторския блок - Радан Кънев, Найден Зеленогорски, Борис Лукарски. Подкрепа за протеста дадоха и други политици, докато редица преподаватели, поддържали Ранобудните студенти, се разграничиха от новата акция, в която участват част от Ранобудните, като я намериха за безсмислена. Самите окупиращи призоваха всички несвързани със статуквото политици, неправителствени и бизнес организации и синдикати да ги подкрепят. Лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира в понеделник сутринта пред бТВ, че със съпартийците си подкрепят окупацията на СУ, но нямат намерения да влизат вътре, за да не нарушат университетската автономия. Напрежението се поддържа и от факта, че ректорът на СУ Иван Илчев е сезирал прокуратурата за действията на окупаторите, които пък съзряха в това негово намерение план за безпрецедентно нахлуване на полицията в университета. Сред мотивите на ректора да поиска намесата на прокуратурата и така да бъде нарушена автономността на висшето учебно заведение е и фактът, че в окупираната сграда има студенти и от други университети, както и други външни граждани. Проф. Илчев коментира пред БНТ в понеделник сутринта, че все още не е подал сигнал в държавното обвинение, но потвърди, че това със сигурност ще се случи скоро "при подобна акция, когато има обсебване на държавно имущество, когато се нарушават гражданските права на десетки хиляди души". "Вчера (неделя) членовете на академическия съвет единодушно ме подкрепиха. Това е едно невероятно безобразие, когато университета се използва за оръжие в политически боричкания", добави ректорът, повтаряки, че немалка част от новите окупатори нямат общо със СУ. Запитан защо реакцията му сега е осезаемо по-остра, отколкото при първата окупация м.г., той заяви: "Аз реагирам по-остро, защото тогава ръководството нас окупацията бе много по-интелигентно". Посочи и, че СУ се намирал пред колапс заради действията на протестиращите, тъй като в този момент трябва да се раздават заплати на служителите му, предстои и подаване на документи за проект на стойност 5 млн. лева, но те се намирали в сградата на Ректората. Илчев потвърди информацията, че при завземането на сградата в петък, новите окупатори са заключили с верига началника на охраната. По-късно той успял сам да се измъкне с помощта на клещи. Останалите охранители бяха изгонени от протестиращите. Около 50-60 души повторно окупираха централната сграда на университета в петък вечерта със заканата, че няма да я освободят, докато кабинетът "Орешарски" не сдаде властта, а 42-ото Народно събрание не се разпусне. През уикенда студентите призоваха чрез Фейсбук за подкрепа към действията им "всички неказионни опозиционни партии: Синьо единство, Реформаторския блок, Зелените, ГЕРБ; всички неказионни неправителствени организации, футболни агитки, синдикати и български граждани". Те допуснаха в Ректората и петнайсетина граждани, редовно участващи в антиправителствените протести "ДАНСwithme". *Очаквайте подробности

Ректорът на СУ даде аргумент на МВР да нахлуе в Ректората

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев даде аргументи на МВР да нахлуе в повторно окупирания Ректорат, след като в понеделник издаде заповед, с която забранява достъпа и присъствието на външни лица в сградата. Самите окупатори обаче дадоха основания за действията на ректора, след като допуснаха външни лица в Алма Матер. "Окупацията на Софийския университет от десетина случайни минувачи е покана за провокации от страна на власт имащите да се разправят с демократичното движение на българските студенти и университетски преподаватели", предупреди и политологът Огнян Минчев, който в понеделник призова "всички наши колеги да убедим шепата незнайни окупатори незабавно да напуснат сградата на Ректората". "Влизането на полицейски сили в Ректората трябва да бъде предотвратено на всяка цена - подобна интервенция ще бъде прецедент, на който ще се позовават всички бъдещи кандидати за диктатори след групичката Доган-Пеевски-Станишев”, написа още Огнян Минчев във Фейсбук. Напълно е възможно окупаторите да бъдат убедени да се откажат от действията си и конфликтът да бъде решен без намеса на полиция. По-рано през деня проф. Илчев се закани да подаде и сигнал в прокуратурата, откъдето засега не коментират имат ли позиция по казуса. "На основание чл. 29, ал. 2, т. 10 от Правилника за устройството и дейността на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и във връзка с настъпилата извънредна ситуация в резултат от окупацията на сградата на Ректората, със своя заповед ректорът проф. Иван Илчев забрани днес, 27 януари 2014 г., достъпа и пребиваването в сградата на Ректората", се казва в съобщение, публикувано на сайта на университета. Междувременно стотина души - поддръжници и противници на новата окупация, се събраха в малката уличка "Св. Климент Орхидски", откъдето се влиза в двора и задния вход на СУ. Те бяха разделени от двоен полицейски кордон. Верига от полицаи, разположени на улицата, опасва и цялата ограда на двора. Въпреки опасенията, че може да възникне напрежение и да се стигне до стълкновения, двете групи протестиращи се ограничиха до крясъци, хули и размяна на взаимни обиди. Поддръжниците скандираха "Червени боклуци", "Българоубийци", а противниците им викаха "Окупаторите вън". В сградата остават студентите, които обявиха безсрочна окупация на Ректората с искане за оставка на правителството, предсрочни избори и с допълнителен ултиматум - оттегляне на проф. Иван Илчев от ректорския пост, както и на проф. Димитър Токушев, който е преподавател по право и член на Конституционния съд. Опит да повиши градусите направи лидерът на крайнолявата организация "23 септември" Борис Боев, който се опита да нахлуе в двора, но бе изблъскан от протестиращи студенти. Суматохата бе кратка и примирието бе възстановено. Около обед на уличката можеха да бъдат видени представители на политическите партии в Реформаторския блок - Радан Кънев, Найден Зеленогорски, Борис Лукарски. Подкрепа за протеста дадоха и други политици, докато редица преподаватели, поддържали Ранобудните студенти, се разграничиха от новата акция, в която участват част от Ранобудните, като я намериха за безсмислена. Самите окупиращи призоваха всички несвързани със статуквото политици, неправителствени и бизнес организации и синдикати да ги подкрепят. Лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира в понеделник сутринта пред бТВ, че със съпартийците си подкрепят окупацията на СУ, но нямат намерения да влизат вътре, за да не нарушат университетската автономия. Напрежението се поддържа и от факта, че ректорът на СУ Иван Илчев е сезирал прокуратурата за действията на окупаторите, които пък съзряха в това негово намерение план за безпрецедентно нахлуване на полицията в университета. Сред мотивите на ректора да поиска намесата на прокуратурата и така да бъде нарушена автономността на висшето учебно заведение е и фактът, че в окупираната сграда има студенти и от други университети, както и други външни граждани. Проф. Илчев коментира пред БНТ в понеделник сутринта, че все още не е подал сигнал в държавното обвинение, но потвърди, че това със сигурност ще се случи скоро "при подобна акция, когато има обсебване на държавно имущество, когато се нарушават гражданските права на десетки хиляди души". "Вчера (неделя) членовете на академическия съвет единодушно ме подкрепиха. Това е едно невероятно безобразие, когато университета се използва за оръжие в политически боричкания", добави ректорът, повтаряки, че немалка част от новите окупатори нямат общо със СУ. Запитан защо реакцията му сега е осезаемо по-остра, отколкото при първата окупация м.г., той заяви: "Аз реагирам по-остро, защото тогава ръководството нас окупацията бе много по-интелигентно". Посочи и, че СУ се намирал пред колапс заради действията на протестиращите, тъй като в този момент трябва да се раздават заплати на служителите му, предстои и подаване на документи за проект на стойност 5 млн. лева, но те се намирали в сградата на Ректората. Илчев потвърди информацията, че при завземането на сградата в петък, новите окупатори са заключили с верига началника на охраната. По-късно той успял сам да се измъкне с помощта на клещи. Останалите охранители бяха изгонени от протестиращите. Около 50-60 души повторно окупираха централната сграда на университета в петък вечерта със заканата, че няма да я освободят, докато кабинетът "Орешарски" не сдаде властта, а 42-ото Народно събрание не се разпусне. През уикенда студентите призоваха чрез Фейсбук за подкрепа към действията им "всички неказионни опозиционни партии: Синьо единство, Реформаторския блок, Зелените, ГЕРБ; всички неказионни неправителствени организации, футболни агитки, синдикати и български граждани". Те допуснаха в Ректората и петнайсетина граждани, редовно участващи в антиправителствените протести "ДАНСwithme". *Очаквайте подробности

Протести "за" и "против" окупацията обграждат Ректората

Два протеста около Ректората на Софийския университете "Св. Климент Охридски" ще бележат третия ден от повторно обявената окупация на сградата с искане за оставка на правителството, ректора Иван Илчев и на проф. Димитър Токушев – председател на Конституционния съд и преподавател в СУ. Първата демонстрация е насрочена за 12.30 часа на ул. "Климент" в подкрепа на действията на протестиращите студенти и е под надслов "Да защитим Университета от вандализъм". Тя бе организирана, като отговор на свикания във Фейсбук от противниците на окупацията протест в 13.00 часа пред Ректората. Напрежението се засилва и от факта, че ректорът на СУ Иван Илчев се закани да сезира прокуратурата за действията на окупаторите, които пък съзряха в това негово намерение план за безпрецедентно нахлуване на полицията в университета. В неделя представители на окупацията преговаряха с университетското ръководство, но без резултат. Илчев коментира пред БНТ в понеделник сутринта, че все още не е подал сигнал в държавното обвинение, но потвърди, че това със сигурност ще се случи скоро "при подобна акция, когато има обсебване на държавно имущество, когато се нарушават гражданските права на десетки хиляди души". "Вчера (неделя) членовете на академическия съвет единодушно ме подкрепиха. Това е едно невероятно безобразие, когато университета се използва за оръжие в политически боричкания", добави ректорът, повтаряки, че немалка част от новите окупатори нямат общо със СУ. Запитан защо реакцията му сега е осезаемо по-остра, отколкото при първата окупация м.г., той заяви: "Аз реагирам по-остро, защото тогава ръководството нас окупацията бе много по-интелигентно". Посочи и, че СУ се намирал пред колапс заради действията на протестиращите, тъй като в този момент трябва да се раздават заплати на служителите му, предстои и подаване на документи за проект на стойност 5 млн. лева, но те се намирали в сградата на Ректората. Около 50-60 души повторно окупираха централната сграда на университета в петък вечерта със заканата, че няма да я освободят, докато кабинетът "Орешарски" не сдаде властта, а 42-ото Народно събрание не се разпусне. През уикенда студентите призоваха чрез Фейсбук за подкрепа към действията им "всички неказионни опозиционни партии: Синьо единство, Реформаторския блок, Зелените, ГЕРБ; всички неказионни неправителствени организации, футболни агитки, синдикати и български граждани". Те допуснаха в Ректората и петнайсетина граждани, редовно участващи в антиправителствените протести "ДАНСwithme". Лидерът на ДСБ и един от предвождащите "Реформаторския блок" - Радан Кънев, коментира в понеделник пред бТВ, че със съпартийците си подкрепят окупацията на СУ, но нямат намерения да влизат вътре, за да не нарушат университетската автономия.

Бисер Петното започнал като силовак на Карамански, знаел наизуст реплики от "Кръстникът"

Не съм прочел нито една книга в живота си, защото който върви по следите на другите, не остава път след себе си. 
Крилатата фраза е на скандално известния Бисер Миланов-Петното. През последната година той създаде национално движение с гръмкото име “Свобода”. В момента 45-годишният мъж, родом от Русе, е в ареста заради закана за.... Не съм прочел нито една книга в живота си, защото който върви по следите на другите, не остава път след себе си. Крилатата фраза е на скандално известния Бисер Миланов-Петното. През последната година той създаде национално движение с гръмкото име “Свобода”. В момента 45-годишният мъж, родом от Русе, е в ареста заради закана за....

САЩ са убили лидер на "Аш Шабаб"

Пентагонът потвърди, че американски сили са нанесли удар по предполагаема терористична база. По-рано представител на групировката обяви убийството на високопоставения командир

Ако се развеждаме, да го правим културно, призова Кадиев АБВ

Според мен има сделка между шефа на Комисията по финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев и ГЕРБ. Това заяви в студиото на Нова телевизия депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев.

Варненски местности без ток от снощи, блок в Младост без парно

Няколко варненски местности са без електрозахранване от снощи, алармираха читатели на Moreto.net Според читателски писма без ток са останали абонатите в част от местностите Бриз, Свети Никола и Акчелар. Още от снощи започнаха смущения в електрозахранването и няколко спирания на тока за по десетина минути, пише г-жа Ковачева.

Григор Димитров вече е №19 в света

Рафа Надал с огромен аванс пред Джокович на върха

    


Държавите от ЕС са против налагането на санкции на Украйна

Единствено Литва е поискала органите по външна политика на ЕС да подготвят списък с потенциални санкции

    


Ревютата на българин - едни от най-чаканите в Берлин

Запазена марка на младия дизайнер са краищата на дрехите му, които са просто изрязани с ножица

Цитат на деня: При липса на друго, крадат създаденото от Бог


БСП и ДПС вече веднъж управляваха страната, при това в период на икономически подем, когато имаше пари. Те откраднаха тези пари и ги използваха да бетонират Черноморието. Сега, при липса на друго за крадене, искат да посегнат на това, създадено от Бог преди милиони години.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира по Би Ти Ви стила на управление на БСП и ДПС.


Инвеститорите гледат по-оптимистично на пазара на имоти

Повечето от институционалните инвеститори ще увеличат обема на средствата си за вложения в сектора на имотите

    


Групата от бургаския квартал "Долно Езерово" спечели sms гласуването

Групата от бургаския квартал "Долно Езерово" спечели sms гласуването, научи ZaPernik.com.

 
С 21,1 процента групата е спечелила наградата на публиката в sms гласуването за най - атрактивната група на 23-тот издание на международния фестивал на маскарадните игри - Сурва - 2014.
 
Линиите за гласуване бяха активни от събота от 10 часа до 20 часа в неделя. 
 
На второ място по...

Продължава

Каролев пледира за легализация на марихуаната

Аз съм за абсолютна легализация на медицинската марихуана, заяви той и обясни, че никога не е я употребявал, но това можело да спести разходи за здравеопазване.

Радан Кънев: Голямата ни цел са предсрочните избори

/КРОСС/ Хора, които не са коалиционни партньори, си говорят в медиите, за да знаят всички за какво си говорят, каза в интервю за БТВ лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев. Ние говорим за свободата на медиите, за протестите, за съдебната система - по тези теми ще продължим да говорим публично. Ще анализираме данните от регистрираме социологически спад. Трябва да видим кои наши послания са чути и одобрени и кои наши действия се приемат отрицателно от нашите симпатизанти. Най-добрата оценка я дават избирателите. Смисълът на демокрацията е, че тя възможността да се гласува. Ние ще се борим за демокрация, заяви лидерът на Реформаторския блок. И все пак нямам нужда от анализа на социолозите относно евентуалните ни общи действия с ГЕРБ, защото имам преки наблюдения върху избирателите, тъй като се срещам много често с тях. Темата „ГЕРБ" дълбоко дразни нашите избиратели, и то основно заради начина, по който са управлявали на местно ниво. За да задържим или увеличим подкрепата за нас, трябва да държим една изключително негативна позиция спрямо ГЕРБ, но пък постоянно търсим общи действия с тях, понеже се стремим към осъществяването на по-голямата цел - падането на правителството и провеждането на предсрочни избори, защото сегашното управление вече прекрачва границите с много от своите действия. Ето, днес ще бъдем свидетели на влизането на полиция в университета за първи път в историята му. Това ще е един скандал без аналог в българската история

Протестиращите в Украйна превзеха правосъдното министерство

Участниците в масовите безредици в украинската столица Киев са превзели една от сградите на правосъдното министерство, за да се стоплят и да пренощуват там. Това гласи съобщение на министерството на вътрешните работи на страната, цитирано от ИТАР-ТАСС. 

„Когато органите на реда са помолили да влязат в сградата, за да огледат мястото, близо 50 Участниците в масовите безредици в украинската столица Киев са превзели една от сградите на правосъдното министерство, за да се стоплят и да пренощуват там. Това гласи съобщение на министерството на вътрешните работи на страната, цитирано от ИТАР-ТАСС. „Когато органите на реда са помолили да влязат в сградата, за да огледат мястото, близо 50

Днес изтича срокът, който БСП даде на АБВ да се откаже от паралелна евролиста

/КРОСС/ Днес изтича срокът, който „Позитано" 20 даде на АБВ да декларира отказ от паралелна листа за евровота. Оказа се, че никой от ръководството на левицата не е разговарял с членовете на движението на Георги Първанов. Там дори не е изпратено писмо с предложенията на ръководството и ултиматума за изключване. „АБВ продължава. Няма да спазваме никакви ултиматуми. Който иска да ме изключва, да дойде в основната ми партийна организация", заяви преди дни бившият държавен глава. Вчера за първи път движението свика бъдещия си предизборен щаб. В него влизат Георги Първанов, Ивайло Калфин, Емил Кало и Нидал Алгафари. Днес предстои нова сбирка на АБВ, на която ще бъде обсъдена стратегията на движението за вота. Утре на изпълнително бюро на БСП се очаква окончателно решение дали пленумът на партията да се ограничи само в уставната „мярка за въздействие - снемане на доверието от последователите на АБВ". По-голямата част от членовете на Националния съвет на БСП стоят зад тезата, че докато АБВ не регистрира паралелна листа, няма основание да се твърди, че са нарушили партийния устав. В прагматичен план те смятат, че ако се бърза с изключването на абевейци, това ще ги превърне в герои и ще увеличи привържениците им. Членове на контролната комисия не скриха опасенията си, че ако не се спазят текстовете на основния документ на БСП, има опасност да попаднат в спиралата на безконечно обжалване

Протестиращите в Киев окупираха Министерството на праводъсъдието

/КРОСС/ Демонстранти от опозицията в украинската столица Киев са превзели една от сградите на правосъдното министерство с цел да се стоплят и да пренощуват там. Това гласи съобщение министерството на вътрешните работи на страната, цитирано от ИТАР-ТАСС. „Когато органите на реда са помолили да влязат в сградата, за да огледат мястото, близо 50 младежи с маски и шлемове, въоръжени с дървени и метални прътове, категорично са отказали това да се случи. При това те са заявили, че са влезли в сградата за да се сгреят и да останат за нощта", поясняват властите. Имало е активни пртестни действия и в други части на страната. Най-малко 10 души пострадаха по време на сблъсъци пред областната държавна администрация на град Днепропетровск, предадоха местни медии. Четирима от ранените са били откарани в болница. По данни от пресцентъра на местната полиция, осем от пострадалите са служители на реда, а другите двама са участници в акцията. Двама от полицаите са откарани в болница. Вследствие на безредиците са били задържани 14 активисти. В същото време, „Днепропетровск. Комментарии" съобщава, че двама оператори от местен телевизионен канал са потърсили медицинска помощ. За демонстрациите в Кировград пък става ясно, че платени провокатори са нанесли удари по главата на двама участници в Евромайдан

Протестиращите в Киев превзеха правосъдното министерство

Участниците в масовите безредици в украинската столица Киев са превзели една от сградите на правосъдното министерство, за да се стоплят и да пренощуват там. Това гласи съобщение на министерството на вътрешните работи на страната, цитирано от ИТАР-ТАСС. 

„Когато органите на реда са помолили да влязат в сградата, за да огледат мястото, близо 50 Участниците в масовите безредици в украинската столица Киев са превзели една от сградите на правосъдното министерство, за да се стоплят и да пренощуват там. Това гласи съобщение на министерството на вътрешните работи на страната, цитирано от ИТАР-ТАСС. „Когато органите на реда са помолили да влязат в сградата, за да огледат мястото, близо 50

Международната общност осъди остро употребата на сила и жестокост в Украйна

Европейският съюз остава готов да подпише споразумение за асоцииране с Украйна, заяви председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой. Ромпой осъди остро неоправданото използване на сила и жестокостта на украинските власти срещу демонстрантите.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване