Решават дата за изборите на извънреден Консултативен съвет

Във вторник (17 юни) ще се състои извънреден Консултативен съвет по национална сигурност, на който да се обсъди дата за нови избори. "Имам...

Хората искат бързи избори, защити лидера си Кутев

Орешарски отказа да коментира „бомбата” на Сергей Станишев

Кутев: Все още не е решено дали ще се гласува вотът на недоверие

Все още не е решено дали ще се гласува вотът на доверие. Ако ще има гласуване, всеки ще определи как ще гласува. Това каза пред журналисти Антон Кутев, БСП, предаде „Фокус”. &...

Плевнелиев: Рано е за служебно правителство

"Предсрочните избори не са самоцел, а за служебно правителство още е рано да се говори. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. "Тези изб...

Избори през юли са незаконни, каза Михаил Константинов

Според него правилната дата за ново гласуване е 12 октомври

ДПС: Ние ускорихме предсрочните избори

"Южен поток" не може да се строи въпреки Европа, а в сътрудничество с Европа "Ние докрай останахме лоялни на кабинета "Орешарски", заяви на пресконференция лидерът на ДПС Лютви Местан. "На пресконференцията на ДПС миналия четвъртък се случи нещо, което не заслужава оценки като произнесена присъда на кабинета „Орешарски".

Кунева: Бързането на Станишев издава паника

Да се правят избори по време на лятната отпуска, според лидера на ДГБ, е поредният технически трик на БСП и наказване на избирателите

Плевнелиев: Две оперативни програми са пред спиране

София /КРОСС/ Две оперативни програми са пред спиране. За това алармира президентът Росен Плевнелиев. По думите му пред спиране са ОП "Транспорт" и ОП "Конкурентоспособност". "От Европейската комисия разбирам, че още две оперативни програми са на път да бъдат спрени - Транспорт" и "Конкурентноспособност". Това е катастрофа за държавата в най-тежкия момент", каза държавният глава. Досега Брюксел е спрял финансирането по "Регионално развитие" и по "Околна среда". За намерението на Еврокомисията да спре парите преди дни предупредиха и депутати от ГЕРБ.

Бременната Радина с нови роли в Армията

Обявената за бременна Радина Кърджилова не е уведомила никого за състоянието си в Театър „Българска армия”, където е на щат.

Валутни курсове на БНБ за 11 юни 2014 година

Валутни курсове на БНБ за 11 юни 2014 година.

ЦИК има готовност да организира предсрочни избори

ЦИК има готовност да организира предсрочни парламентарни избори. Това съобщиха за БГНЕС от ЦИК в отговор на въпрос дали е възможно да бъдат организирани в кратки срокове избори.
Днес мандатоносителят Коалиция за България и лично лидерът на БСП Сергей Станишев призова за незабавна оставка на кабинета на Пламен Орешарски още в края на тази седмица и ЦИК има готовност да организира предсрочни парламентарни избори. Това съобщиха за БГНЕС от ЦИК в отговор на въпрос дали е възможно да бъдат организирани в кратки срокове избори. Днес мандатоносителят Коалиция за България и лично лидерът на БСП Сергей Станишев призова за незабавна оставка на кабинета на Пламен Орешарски още в края на тази седмица и

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 17 часа:

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви пред Националния съвет на партията, че е най-добре изборите да се проведат в края на юли.

Гръцкият премиер Андонис Самарас направи основни промени на кабинета. Oсем министри останаха извън правителствения екип.

Депутатите в Израел днес избират президент. Седем...

ДКЕВР решава за цената на топлото на закрито заседание в края на месеца

София /КРОСС/ На 30 юни ДКЕВР ще проведе закрито заседание, на което окончателно ще бъде решена цената за топлинната енергия, която ще влезе в сила от 1 юли. Това СЪОБЩИ председателят на ДКЕВР Боян Боев при закриването на обществено обсъждане на цените в сектор "Електроенергетика" в ДКЕВР. В 14-дневен срок могат да се представят становища по проекторешението на ДКЕВР за утвърждаване на цени в сектор "Електроенергетика". Окончателно решение регулаторът ще вземе на закрито заседание на 30 юни, каза Боев.

Наказват дисциплинарно експерт в МОН заради грешките в матурата по английски

Експертката по английски език на Министерството на образованието и науката ще бъде наказана. В момента тече дисциплинарно производство. Това обяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова на пресконференция днес. Възможните дисциплинарни наказания за държавните служители, каквато е главен експерт Ирина Васева, са: забележка; порицание; отлагане на повишението в ранг с една година; понижение в по-долен ранг за срок от 6 месеца до 1 година и уволнение. В теста по английски език бяха допуснати грешки от МОН, които могат да се отразят на оценките на абитуриентите. За тях сигнализираха родители, които посочиха 6 грешки в петиция до МОН, в която отправяха искане за корекции в шаблона за оценяване на тестовете от матурата. Грешките бяха във въпроси №5, №6, №23, №25, №26 и №52. Една от тях не можеше да бъде променена, защото се отнасяше до изречение в самия, вече проведен, тест (№52). Останалите пет бяха поправими, защото част от тях се отнасяха да неправилно зададени от МОН верни отговори в шаблона, а при друга част реално имаше повече от един верен отговор. В резултат на петицията от министерството промениха шаблона и зададоха истинските верни отговори, но само за две от сбърканите задачи - №5 и №6. Днес ресорният зам.-министър на образованието Атанаска Тенева заяви, че и при трети от спорните въпроси - №23 - е бил постигнат компромис, като и двата реално верни отговора ще се зачитат, а не само даденият от МОН в шаблона. Тя заяви още, че е получила експертно становище от специалисти от Софийския университет, което потвърждавало, че извън тези три задачи няма грешки. Реално обаче грешките на МОН вероятно са се отразили на получения брой точки на явилите се. Попитана за коментар по този проблем министърът на образованието Анелия Клисарова обаче заяви, че "няма никакъв проблем с матурата по английски" и цитира броя шестици и двойки по предмета, вероятно за да покаже, че те са в рамките на нормалното.

На живо: Брифинг на ГЕРБ за предсрочните избори

В 17 ч OFFNews ще излъчи на живо брифинг на ПП ГЕРБ за предсрочните избори. Пресконференцията бе насрочена извънредно след изказването на Сергей Станишев на пленума на БСП . Станишев предложи оставка на кабинета след вота на недоверие и предсрочни избори в края на юли. Очаквайте подробности.

Президентът: Оперативните програми "Транспорт" и "Конкурентоспособност" са пред спиране

Оперативните програми "Транспорт" и "Конкурентоспособност" са пред спиране, съобщи президентът Росен Плевнелиев пред журналисти.
"От Европейската комисия разбирам, че още две оперативни програми са на път да бъдат спрени – Транспорт" и "Конкурентноспособност". Това е катастрофа за държавата в най-тежкия момент", каза държавният глава. Оперативните програми "Транспорт" и "Конкурентоспособност" са пред спиране, съобщи президентът Росен Плевнелиев пред журналисти. "От Европейската комисия разбирам, че още две оперативни програми са на път да бъдат спрени – Транспорт" и "Конкурентноспособност". Това е катастрофа за държавата в най-тежкия момент", каза държавният глава.

ДКЕВР иска с 13% по-скъпо парно, топлофикациите се дърпат

При голям обществен и медиен интерес в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране се проведе днешното обществено обсъждане на новите цени на тока и топлоенергията от 1 юли. Припомняме, че вече ДКЕВР предложи средно електроенергията да поевтинее с 0,66% от 1 юли, но за сметка на това цените на парното да поскъпнат средно с 10-13 процента.

ЦИК: Имаме готовност за предсрочни избори

ЦИК има готовност да организира предсрочни парламентарни избори. Това съобщиха за БГНЕС от ЦИК в отговор на въпрос дали е възможно да бъдат организирани в кратки срокове избори.
Днес мандатоносителят Коалиция за България и лично лидерът на БСП Сергей Станишев призова за незабавна оставка на кабинета на Пламен Орешарски още в края на тази седмица и ЦИК има готовност да организира предсрочни парламентарни избори. Това съобщиха за БГНЕС от ЦИК в отговор на въпрос дали е възможно да бъдат организирани в кратки срокове избори. Днес мандатоносителят Коалиция за България и лично лидерът на БСП Сергей Станишев призова за незабавна оставка на кабинета на Пламен Орешарски още в края на тази седмица и

Ураганът в Германия взе шест жертви

/КРОСС/ Най-малко шест човека са станали жертва на силния ураган, който връхлетя германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, съобщава The Telegraph. 50-годишният колоездач е бил убит в Кьолн от паднало дърво, в Дюселдорф трима са загинали заради паднали дървета върху лятна къща. Друг човек е починал в Есен. Заради силния ураган в Дюселдорф са блокира някои пътища, спряно е и движението на трамваите.

Най-скъпите сватбени торти ще ви оставят без думи

Макар у нас през последните години сватбите да не са толкова актуални, по света хората, особено известните, продължават да държат на традициите. И на...

Трамваи в столицата ще се движат по „зелени“ релси

Част от трамваите в София ще се движат по релси, около които ще бъда засадена трева. Очаква се първите „зелени релси“ да бъдат направени след 2016 г. в района на Руски паметник. Подобни трамвайни релси, оградени с тревна площ, има в големи европейски градове като Щутгарт, Барселона, Прага, Гренобъл, Белград. Идеята за "зелени" релси в столицата си има собствена фейсбук страница , която популяризира начинанието. В Столичната община се обсъжда и възможността за затревяване на трасето по бул. "България", където в момента вече ремонт, съобщава БНТ. Подобна идея не беше заложена в първоначалния проект, а до крайния срок остава по-малко от месец, но главният архитект на София Петър Диков е предложил по булеварда да се направят „зелени релси“. 

Варненец спечели автомобил от тотото срещу 70 стотинки

Варненец спечели автомобил от тотото срещу 70 стотинки

Нов автомобил, спечелен в играта „Втори ТОТО шанс” на БСТ, получи днес Павел Василев. Само срещу 70 стотинки големият късметлия се сдоби с чисто нова кола, пише "Петел".

В играта за втори шанс участват всички подадени квитанции за конкретния тираж на ТОТО 2, без да се заплаща допълнителен залог. Варненецът спечели автомобила в 38-и тираж на ТОТО 2, който се проведе на 11.05.2014 година.

Щастливият участник в игрите на тотализатора получи тържествено ключа на автомобила от Светлана Георгиева – и.д. директор на Районна дирекция на БСТ – град Варна, на организирано тържество от БСТ пред хотел „Черно море”.

От 2002 година насам, когато стартира играта „Втори ТОТО шанс”, са спечелени 73 автомобила за Районна дирекция Варна и 32 в град Варна.

Австрийски антимонополен орган разреши продажбата на Telekom Austria

Все още обаче няма разрешение от две важни местни ведомства, както и от властите на страните, в които компанията е активна


Разбиха с камъни култов бар в центъра на Бургас

С камъни разбиха витрините на едно от най-популярните нощни заведения в центъра на Бургас – бар „Азаро”.

Терзиева: Не може всички пари да са концентрирани само в големите градове

Докато съм министър на регионалното развитие ще продължа да отстоявам позицията 67 града да имат достъп до финансиране до Приоритетна ос 1 „Устойчиво...

Държавният съвет на Турция отмени плановете за строеж на АЕЦ до България

Държавният съвет на Турция (висшият административен съд, бел.ред.) е спрял изпълнението на Плана за развитие на Тракийския регион, който включва превръщането на земеделски терени в "места за производство на енергия и складиране на енергийните източници" в рамките на по-широк проект на правителството за "заселване на градовете", предаде БТА във вторник.   Това е второ решение на Държавния съвет по този проблем, което е било взето с пълно единодушие. Решението предвижда и наказание за министерствата, които не са изпълнили първото решение, както и сформиране на комисия от експерти.   Решението на Държавния съвет е във връзка с подадена преди време молба от Асоциацията на турските архитекти и строителни инженери за отмяна на проекта, срещу който се обявиха и редица природозащитни организации в тракийската област. Повод за недоволството на еколозите е, че той включва построяването на пет ТЕЦ-а и една АЕЦ.   В молбата бе изтъкнато, че планът създава предпоставки за коренни промени в екологията на много места в Тракийския регион и че той е изключително опасен. "Никакви филтри не са в състояние да изчистят вредните газове от централите, които увреждат човешкото здраве и са източник на болести и смърт", подчертават вносителите.   Първото решение на Държавния съвет за спиране на изпълнението на въпросния проект не е било изпълнено досега от ресорните министерства. Поради това единодушно членовете на Държавния съвет са решили да бъде сформирана специализирана комисия, която да проверява взетите решения по проекта.   Преди време природозащитни организации и местните институции в района на турския град Инеада организираха големи протести срещу плановете на правителството за изграждане на енергийни мощности в този район, който е смятан за един от най-екологичните в страната и се намира в близост до границата с България. Отговорни представители на българското правителство в срещи с турски представители изразиха несъгласие с подобни планове, тъй като евентуалното построяване на енергийни мощности в този регион заплашва и околната среда на България.

Държавният съвет на Турция отмени проект за енергийни мощности близо до България

Държавният съвет на Турция (висшият административен съд, бел.ред.) е спрял изпълнението на Плана за развитие на Тракийския регион, който включва превръщането на земеделски терени в "места за производство на енергия и складиране на енергийните източници" в рамките на по-широк проект на правителството за "заселване на градовете", предаде БТА във вторник.   Това е второ решение на Държавния съвет по този проблем, което е било взето с пълно единодушие. Решението предвижда и наказание за министерствата, които не са изпълнили първото решение, както и сформиране на комисия от експерти.   Решението на Държавния съвет е във връзка с подадена преди време молба от Асоциацията на турските архитекти и строителни инженери за отмяна на проекта, срещу който се обявиха и редица природозащитни организации в тракийската област. Повод за недоволството на еколозите е, че той включва построяването на пет ТЕЦ-а и една АЕЦ.   В молбата бе изтъкнато, че планът създава предпоставки за коренни промени в екологията на много места в Тракийския регион и че той е изключително опасен. "Никакви филтри не са в състояние да изчистят вредните газове от централите, които увреждат човешкото здраве и са източник на болести и смърт", подчертават вносителите.   Първото решение на Държавния съвет за спиране на изпълнението на въпросния проект не е било изпълнено досега от ресорните министерства. Поради това единодушно членовете на Държавния съвет са решили да бъде сформирана специализирана комисия, която да проверява взетите решения по проекта.   Преди време природозащитни организации и местните институции в района на турския град Инеада организираха големи протести срещу плановете на правителството за изграждане на енергийни мощности в този район, който е смятан за един от най-екологичните в страната и се намира в близост до границата с България. Отговорни представители на българското правителство в срещи с турски представители изразиха несъгласие с подобни планове, тъй като евентуалното построяване на енергийни мощности в този регион заплашва и околната среда на България.

Президентът: Лидерите да не се замерват, а да вземат национално-отговорни решения

В ситуация на непредсказуемост и на тежка политическа и парламентарна криза най-лошото, което политическите лидери могат да направят е да се замерят през медиите с противоречиви изказвания, заяви президентът Росен Плевнелиев.

20 дни по-рано купуваме билет за влак

Билетите за влак до морето вече могат да се купят двадесет дни предварително. Места в спалните и кушет вагоните се продават месец по-рано.

Откриха национална система за ранно алармиране за изчезнали и отвлечени деца

София /КРОСС/ Издирването на отвлечено или изчезнало дете е по-ефективно, когато в процеса са привлечени максимален брой държавни институции, местни органи на властта, неправителствени организации и цялото общество. Именно това е основната цел, която си поставихме и постигнахме със създаването на Национална система за подаване на сигнали за безследно изчезнали и отвлечени деца, обяви заместник-министър Васил Маринов. Той допълни, че системата е реализирана по проект на Главна дирекция „Национална полиция" на тема „Изграждане на Национална система за ранно алармиране за отвлечени/изчезнали деца в България", финансиран по програма на Европейската комисия DAPHNE III. Заложената задача е с общи усилия да противодействаме на престъпните посегателства спрямо децата и при необходимост да осъществяваме своевременното им и ефективно издирване. По думите на Маринов, чрез Националната система се дава гласност на провежданата кампания от МВР, активизира се участието на медиите и обществеността в процеса на издирване, осигурява се психологическа и социална подкрепа на семействата на безследно изчезналите/отвлечените деца, както и в последствие на самото дете. Заместник-министърът уточни, че системата не припокрива специфичните дейности, извършвани от полицията и прокуратурата в случай на изчезнало или отвлечено дете, а ги допълва, подпомагайки текущото разследване с допълнителна информация. Тя мобилизира изключителни ресурси при изключителни случаи

Ръст от 4,3% на БВП в Турция през първото тримесечие

БВП на Турция се е увеличил с 4,3 процента през първото тримесечие на годината, съобщи Турският статистически институт, цитиран от ДПА.   Износът на стоки и услуги се е увеличил с 11,4 процента, а бюджетните разходи са се увеличили с 8,6 на сто.   Централната банка на Турция обяви, че през миналия месец инфлацията е достигнала 9,66 процента, най-високата за годината, а сега се смята, че има тенденция за спад през остатъка на годината.   Очаква се БВП тази година да нарасне с около 4 процента, според централната банка и министерството на финансите.

Четирима варненци с Марсилска треска

Топлината, многото, дъждове и бурната растителност води до повече паразити. Епидемолозите съветват да се избягват особено много неокосени тревни площи, защото са развъдник на влечуги, бълхи и кърлежи. За близо две седмици във Варна е имало 76 лица, ухапани от кърлеж, с диагноза Лаймска болест в ИК на МБАЛ „Св.

Чехия планира да блокира европейската интеграция на Албания заради спора с ЧЕЗ

Чехия планира да блокира даването на статут на кандидат за членство в ЕС на Албания заради спора на Тирана с чешкия енергиен гигант ЧЕЗ, предаде агенция МИА, като се позова на чешките медии.   Според правителствени източници в Прага преди известно време Чехия е изпратила сигнали на Албания, че спорът с ЧЕЗ може да повлияе на европейската й интеграция. Премиерът Бохуслав Соботка каза, че Чехия като цяло подкрепя разширяването на ЕС към Западните Балкани, но в случая с Албания ще държи на защитата на чуждестранните инвестиции, стабилността на бизнес климата и борбата с организираната престъпност.   "Всяка страна, която получава статут на кандидат, трябва да изпълнява условията и това ще се гледа и в случая с Албания", каза Соботка.   През 2009 г. ЧЕЗ купи 76 процента от албанската електрическа компания КЕШ, но през януари миналата година й беше отнет лицензът за работа с мотива, че не осигурява достатъчно енергия и не инвестира в енергийната мрежа.   По-късно чешката компания заведе дело срещу Албания в международния арбитражен съд с искане Тирана да й плати обезщетение за това, че не е защитила инвестицията на ЧЕЗ от 102 милиона евро в албанската електроразпределителна мрежа.   Европейската комисия препоръча Албания да получи статут на кандидат за членство в ЕС, а решението за това ще бъде взето на срещата на върха на ЕС в края на юни.

Футболистите, заради които си струва да гледате Мондиал 2014

Или още една причина Световното по футбол да е топ събитие на лятото


Хванаха турски гражданин с 10 кг хероин на ГКПП Гюргево

Задържаният турчин е пътувал като пътник в ТИР, който трябвало да премине през Румъния на път за Англия, идвайки от Турция

Европрограмите "Транспорт" и "Конкурентоспособност" са пред спиране, обяви президентът


Оперативните програми "Транспорт" и "Конкурентоспособност" са пред спиране, съобщи президентът Росен Плевнелиев пред медиите докато мотивираше необходимостта от свикването на Консултативния съвет за национална сигурност. 

"От Европейската комисия разбирам, че още две оперативни програми са на път да бъдат спрени – Транспорт" и "Конкурентноспособност". Това е катастрофа за държавата в най-тежкия момент", каза държавният глава. 

Президентът настоява политическите сили да...

МВФ доволен от напредъка на Гърция, но предупреждава за дълга

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че Гърция е постигнала значителен напредък в реформирането на своята икономика и отбелязва по-добри резултати от очакваното за някои цели. Остава още много...

Харадинай ще бъде новият премиер на Косово

Премиер на Косово ще бъде Рамуш Харадинай, лидерът на партията "Алианс за бъдещето на Косово", твърди агенция МИА, цитирана от БГНЕС. Според агенцията изборът на Харадинай е резултат от спо...

Плачи: Има три варианта да се разделя с България, но засега не са актуални


Селекционерът на мъжкия национален отбор по волейбол Камило Плачи заяви, че засега няма да се разделя с България. По думите му има три пътя, които могат да доведат до прекратяването на договора му.

Единият е, ако волейболната федерация (БФВ) каже, че не са доволни от него и трябва промяна. Вторият е, ако състезателите заявят, че не искат повече да работят с него. И третият е, ако той сам прецени, че иска смяна на обстановката. По думите му в момента никой от трите варианта не е...

КС отмени мораториума върху имотните сделки в Студентския град

Конституционният съд отмени мораториума на Народното събрание върху сделките с незастроени имоти в Студентския град в София. Забраната бе въведена от парламента преди повече от пет години от тройната коалиция с цел да се защити интересът на държавата в столичния район.   Идеята на депутатите бе да се направи пълна инвентаризация на собствеността в квартала, който през последното десетилетие се превърна в символ на безразборното строителство и неизгодни сделки с публичната собственост.   Повече от пет години след налагането на мораториума обаче държавата не свърши нищо, а забраната продължава да стои. Това принуди Върховният касационен съд да атакува решението на НС пред Конституционния съд.   ВКС твърди в своята жалба, че защитата на интереса на държавата като собственик не може да се осъществява чрез налагане на общи забрани в неин едностранен интерес. Това води до засягане на интереса на всички останали възможни собственици, които няма как да защитят правата си.   Конституционният съд възприема напълно тези аргументи. Институцията напомня, че основният закон прокламира, че собствеността във всичките й разновидности "се гарантира и защитава от закона", а "частната собственост е неприкосновена“. В решението се казва още, че подобна забрана застрашава правната сигурност в страната, защото забрани върху ползването на собствеността могат да се въвеждат само със закон, но не и с решение на НС.   КС допълва, че подобен неограничен във времето мораториум върху сделките с незастроени имоти не може да се въвежда нито със закон, нито с решение на Народното събрание.   Тази забрана нарушава принципа на правовата държава, защото непропорционално защитава собственическите права на държавата, допълва институцията. Гражданите, които са засегнати от тази забрана, няма как да защитят своя интерес, тъй като няма как да въздействат върху Народното събрания за отмяна на забраната. Причината е, че мораториумът няма краен срок.

КС отмени мораториума върху имотни сделки в Студентския град

Конституционният съд отмени мораториума на Народното събрание върху сделките с незастроени имоти в Студентския град в София. Забраната бе въведена от парламента преди повече от пет години от тройната коалиция с цел да се защити интересът на държавата в столичния район.   Идеята на депутатите бе да се направи пълна инвентаризация на собствеността в квартала, който през последното десетилетие се превърна в символ на безразборното строителство и неизгодни сделки с публичната собственост.   Повече от пет години след налагането на мораториума обаче държавата не свърши нищо, а забраната продължава да стои. Това принуди Върховният касационен съд да атакува решението на НС пред Конституционния съд.   ВКС твърди в своята жалба, че защитата на интереса на държавата като собственик не може да се осъществява чрез налагане на общи забрани в неин едностранен интерес. Това води до засягане на интереса на всички останали възможни собственици, които няма как да защитят правата си.   Конституционният съд възприема напълно тези аргументи. Институцията напомня, че основният закон прокламира, че собствеността във всичките й разновидности "се гарантира и защитава от закона", а "частната собственост е неприкосновена“. В решението се казва още, че подобна забрана застрашава правната сигурност в страната, защото забрани върху ползването на собствеността могат да се въвеждат само със закон, но не и с решение на НС.   КС допълва, че подобен неограничен във времето мораториум върху сделките с незастроени имоти не може да се въвежда нито със закон, нито с решение на Народното събрание.   Тази забрана нарушава принципа на правовата държава, защото непропорционално защитава собственическите права на държавата, допълва институцията. Гражданите, които са засегнати от тази забрана, няма как да защитят своя интерес, тъй като няма как да въздействат върху Народното събрания за отмяна на забраната. Причината е, че мораториумът няма краен срок.

Змия ухапа жена във врачанско село

Възрастна жена от София бе приета във Врачанската многопрофилна болница след ухапване от змия, съобщиха от Спешното отделение в МБАЛ "Христо Ботев", цитирани от "Конкурент"  Жената е на 80 години. Тя е била докарана от близки, като инцидентът е станал във врачанско село. Оказало се, че бабата е била ухапана от смок. Възрастна жена от София бе приета във Врачанската многопрофилна болница след ухапване от змия, съобщиха от Спешното отделение в МБАЛ "Христо Ботев", цитирани от "Конкурент" Жената е на 80 години. Тя е била докарана от близки, като инцидентът е станал във врачанско село. Оказало се, че бабата е била ухапана от смок.

Кандидатът на десницата Реувен Ривлин е новият президент на Израел

Кандидатът на десницата Реувен Ривлин бе избран за нов президент на Израел, предадоха световните агенции. Бившият председател на Кнесета (120-членния еднокамарен парламент) победи на втория тур на гласуването в законодателния орган центристкия си опонент, дългогодишния депутат Меир Шитрит. Новият президент бе избран с 63 гласа срещу 53 за неговия съперник.   На първия тур 74-годишният Ривлин получи най-много гласове, 44, следван от Шитрит с 31.   Социологически проучвания показаха, че бившият председател на парламента е предпочитаният и от обществото претендент. Кандидатурата на Реувен Ривлин обаче се натъкна на съпротива от страна на премиера Бенямин Нетаняху, тъй като двамата са вътрешни опоненти в дясната партия Ликуд, най-голямата формация в управляващата коалиция. Нетаняху обаче не успя да я блокира и така Ривлин бе избран за 10-ия президент в историята на Израел.   Шитрит бе кандидат на друга партия от управляващата коалиция, левоцентристката Хатенуа.   Президентът на Израел има право само на един 7-годишен мандат. Той е с предимно церемониални и представителни функции. Реувен Ривлин обаче ще има тежката задача да наследи като държавен глава 90-годишния Шимон Перес, лауреат на Нобеловата награда за мир, който възвърна международния престиж, загубен, след като неговият предшественик Моше Кацав бе осъден през 2010 г. на 7 години затвор за изнасилване.   Политическите му възгледи освен това може да бъдат негов пасив, отбелязва АП. Ривлин е против създаването на независима палестинска държава, поради което е в конфликт с Нетаняху, премиер и председател на неговата партия Ликуд, и надали ще бъде възприет позитивно от палестинците и международната общност.

Местан: Улеснен съм! Решава мандатоносителят!

Ако мандатоносителят е взел своето окончателно решение, време е за отговорни консултации при държавния глава, каза на извънреден брифинг председателят на ДПС Лютви Местан.

Бареков: Станишев прави народа заложник на провалената си кариера


"Г-н Станишев прави българския народ заложник на провалената си кариера и силното си его. Надявам се партията БСП да внесе мъничко разум и да овладее изключителните глупости, които прави нейният лидер. Избори през юли са технологично невъзможни и обслужват единствено интересите на ГЕРБ и ДПС". Това твърди лидерът на „България без цензура“ Николай

Предсрочни избори - да, но кога точно?

Основните политически сили ясно изразиха позицията си за скорошни парламентарни избори

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване