Пленумът на БСП тепърва се разгаря - след над 7 часа

Повече от 7 часа продължава заседанието на Националния съвет на БСП.

Кола пропадна в огромна дупка на варненски път (снимки)

„Форд Фиеста” пропадна в голяма дупка на пътя във Варна. Инцидентът стана край пътя Варна – Златни пясъци в една от пресечките за местността Св. Никола и причини задръстване, съобщи Petel.bg.
Пътуващите са се отървали само с уплаха. Събрали са се хора, които измъкнали на ръка возилото.
Пътищата в района са в окаяно състояние, „Форд Фиеста” пропадна в голяма дупка на пътя във Варна. Инцидентът стана край пътя Варна – Златни пясъци в една от пресечките за местността Св. Никола и причини задръстване, съобщи Petel.bg. Пътуващите са се отървали само с уплаха. Събрали са се хора, които измъкнали на ръка возилото. Пътищата в района са в окаяно състояние,

Б.Гуцанов прогнозира:Предсрочни избори с председател Станишев

„Мисля, че Националният съвет ще даде своят глас за предсрочни избори с председател Сергей Станишев. Все пак да изчакаме дебата и решението на Националния съвет на БСП“. Така отговори пред БНТ Борислав Гуцанов на въпрос за оставката на Станишев.

Тенденцията на спад за индексите на БФБ се запазва

След днешния борсов ден (10 юни) спадащата тенденция за индексите на Българската фондова борса (БФБ) се запази. Четири от тях завършиха в червената...

Чести грешки, които допускаме на първа среща

Не спирате да говорите за себе си с цел да впечатлите


Подкрепям всички инициативи за по-малко жертви на пътя, каза началникът на КАТ по повод шествията за Паоло


Подкрепям всички инициативи, които могат да доведат до промени, намаляващи броят на загиналите по пътищата, каза днес пред журналисти началникът на Пътната полиция комисар Антон Антонов, коментирайки мирните протести след нелепата кончина на 4-годишния Паоло в Стара Загора.

В отговор на въпрос той каза, че не е в правомощията му да говори за промени в законите, свързани с наказанията да причинена смърт при катастрофа. Както е известно, през уикенда в над 20 града в страната се...

Край Варна ще се проведе форум: "Партньорство за достоен и независим живот"

Национален алианс за социална отговорност ще проведе пресконференция в рамките на Девети национален форум на доставчиците на социални услуги и по проект „Партньорство за достоен и независим живот“. Пресконференцията ще се проведе на 11 юни (сряда) от 17 часа хотел „Интернационал“, Фоайе-Галерия Конферентен център, к.

Баскетболната федерация отхвърли оставката на Иван Ценов


Генералният мениджър на Националната баскетболна лига (НБЛ) Иван Ценов ще продължи работата си. Управителният съвет на федерацията (БФБ) отхвърли оставката му на извънредно заседание.

На него присъстваха и хора от клубове, които нямат представители в ръководството на БФБ. Ценов подаде оставка след поредицата скандали, съпътствали срещите от плейофите в лигата.

"Когато преди година поех поста, казах, че най-трудното нещо ще е да променя мисленето на ръководителите на...

Плевнелиев: Рано е да се говори за служебно правителство, предсрочните избори не са самоцел

Плевнелиев: Рано е да се говори за служебно правителство, предсрочните избори не са самоцел

Предсрочните избори не са самоцел, а за служебно правителство още е рано да се говори. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Тези избори са част от национално отговорно усилие за повече стабилност в държавата и за по-ясен хоризонт за проевропейско и продемократично развитие", коментира Плевнелиев пред журналисти и напомни, че очаква отговорно отношение от всички политически лидери.
Запитан счита ли, че е под въпрос финализирането на Партньорското споразумение с Европейската комисия за новия програмен период 2014-2020 г., президентът подчерта, че работата по проекта на Споразумение може да бъде продължена успешно както от правителство в оставка, така и от служебен кабинет.

"Работата по Споразумението за партньорство не е проблем, ако политическите лидери покажат достоен, отговорен, европейски подход", заяви Плевнелиев.

Президентът изрази и притеснение, базирано на публикации в медиите, за риск от спиране на средствата по още две оперативни програми. Темата с проблемите при усвояването на средствата от ЕС ще бъде сред обсъжданите на предстоящото извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на 17 юни.

Най-мръсните неща, които сеят зарази

Парите винаги оглавяват класациите по растеж на бактерии


Победителите от "Мтел еко грант" подписаха договори

Избраните проекти защитават каузата за опазване на определени растителни и животински видове, а други са насочени към информиране на обществеността за проблемни области на екологията

Ексминистър: ПЕС не помогна, а попречи на Станишев

Шефският пост на Сергей Станишев не му помогна, а му попречи. Това заявил на пленума Петър Мутафчиев. Бившият министър на транспорта направил едно от запомнящите се изказвания на пленума на „Позитано”20. Според Мутафчиев повечето от неговите съпартийци са очаквали, че българите ще оценят и ще се впечатлят от един от най-високите европейски постове, Шефският пост на Сергей Станишев не му помогна, а му попречи. Това заявил на пленума Петър Мутафчиев. Бившият министър на транспорта направил едно от запомнящите се изказвания на пленума на „Позитано”20. Според Мутафчиев повечето от неговите съпартийци са очаквали, че българите ще оценят и ще се впечатлят от един от най-високите европейски постове,

ДАТО иска от интернет доставчици следене в реално време

София /КРОСС/ Държавна агенция „Технически операции" (ДАТО), която извършва операциите със специални разузнавателни средства, е поискала от интернет доставчиците да й предоставят пълни технически решения с възможност за прихващане на електронни съобщения в реално време, непрекъснато наблюдение, както и достъп в реално време до данни, свързани с дадено повикване.Това става ясно от факсимиле на документ с гриф на службата и подпис на нейния председател, инж. Цветан Китов, публикувано във „Фейсбук" от адвокат Емил Василев, член на партия РЗС и зам.-председател на 41-то Народно събрание.Според документа, днес (10 юни) в сградата на агенцията е трябвало да се проведе среща между представители на компаниите и ДАТО.Изискваните прихващащи електроннната кореспонденция интерфейси трябва да отговарят на конкретни технически параметри, определени от ДАТО, пише "Преса".  

Турция няма да строи АЕЦ до България

/КРОСС/ Държавният съвет на Турция (висшият административен съд) е спрял изпълнението на Плана за развитие на Тракийския регион, който включва превръщането на земеделски терени в "места за производство на енергия и складиране на енергийните източници" в рамките на по-широк проект на правителството за "заселване на градовете".Решението е по подадена преди време жалба от Асоциацията на турските архитекти и строителни инженери за отмяна на проекта, срещу който се обявиха и редица природозащитни организации в тракийската област. В нея се изтъква, че планът създава предпоставки за коренни промени в екологията на много места в Тракийския регион и че той е изключително опасен. Преди време природозащитни организации и местните институции в района на турския град Инеада организираха големи протести срещу плановете на правителството за изграждане на енергийни мощности в този район, който е смятан за един от най-екологичните в страната и се намира в близост до границата с България.Това е второ решение на Държавния съвет по този проблем, което е било взето с пълно единодушие. Решението предвижда и наказание за министерствата, които не са изпълнили първото решение, както и сформиране на комисия от експерти. Първото решение на Държавния съвет за спиране на изпълнението на Плана за развитие на Тракийския регион не е било изпълнено досега от ресорните министерства, пише "Сега". 

От Vivacom не са потвърдили продажбата на оператора

Информацията, че българският Vivacom ще бъде продаден, изтече днес в медийното пространство. Според сайта Club Z собственикът на оператора Viva...

Д.Атанасова:За ГЕРБ и утре да са изборите няма значение

Доказали сме, че сме готови за избори когато и да са. Нашите структури са в пълна мобилизация. Това каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова в предаването "Още от деня" по БНТ.

Оставки в БСП, Станишев получи подкрепа за промени

Корнелия Нинова и Георги Кадиев подадоха оставки


Агенти на ДАНС влизат в училищата, ще учат децата на безопасност в интернет

70 агенти на ДАНС влизат в училищата. Целта им е да борят престъпленията срещу деца в интернет, обясни шефът на звеното срещу киберпрестъпления Явор Колев за Нова телевизия

За да се справят обаче, агентите ще влязат в клас, за да беседват с учениците. Как гледат на идеята децата, техните възпитатели и директорите на училищата?

В столичното 51-во СОУ още преди 4 години са решили проблема с безопасния интернет. Всички ученици, учители и родители подписват декларация. Идеята...

Продължава

37-годишна жена почина внезапно в Благоевград

37-годишна жена почина внезапно в Благоевград

37-годишна жена почина внезапно в Благоевград. Преди няколко дни младата жена е постъпила в отделението по кардиология в МБАЛ-Благоевград, но днес състоянието й рязко се влошило, пише "Струма БГ".

Лекарите по спешност превели жената в реанимация, но за жалост тя издъхнала.

Плевнелиев: Рано е да се говори за служебно правителство, предсрочните избори не са самоцел

Предсрочните избори не са самоцел, а за служебно правителство още е рано да се говори. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава."Тези избори са част от национално отговорно усилие за повече стабилност в държавата и за по-ясен хоризонт за проевропейско и продемократично развитие", Предсрочните избори не са самоцел, а за служебно правителство още е рано да се говори. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава."Тези избори са част от национално отговорно усилие за повече стабилност в държавата и за по-ясен хоризонт за проевропейско и продемократично развитие",

Кличко: Вероятно ще се бия с Пулев на 6 септември

/КРОСС/ Световният шампион при професионалистите Владимир Кличко потвърди, че датата на следващия му бой ще е 6 септември, а негов опонент почти със сигурност ще е българинът Кубрат Пулев.Кличко все още води преговори с канадския боксьор Бърмейн Стивърн, но те не вървят в желана от украинеца насока. По тази причина Кличко заяви, че ако не успее да се договори с канадеца следващия му бой ще е с Пулев."Преговорите със Стивърн вървят интензивно, но имаме конфликт на интереси. Затрудненията не идват само от Дон Кинг, а и от официалния претендент на WBC Дионтей Уайлдър." "Той също иска да вземе титлата и заяви, че е готов да ме пусне на негово място само за много нереална сума. В бокса има такава практика и аз съм готов да му платя, но тези нереални суми звучат смешно.""Ако до две седмици не стигнем до споразумение със Стивърн ще трябва да защитавам титлата си срещу Кубрат Пулев, който е претендент във версия IBF", каза Кличко в интервю за украинския вестник "Сегодня".Той потвърди, че за момента няма потвърден опонент, но оперативната дата за боя е 6 септември."Можеше да има мач и преди това, но през лятото хората са завладени от световното първенство. Следващата дата, която устройва телевизионните ни партньори е 6 септември, а мястото трябва да е Хамбург", допълни украинецът.

Плевнелиев: Рано е да се говори за служебно правителство

Предсрочните избори не са самоцел, а за служебно правителство още е рано да се говори. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Предсрочните избори не са самоцел, а за служебно правителство още е рано да се говори. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. "Тези избори са част от национално отговорно усилие за повече стабилност в държавата и за по-ясен хоризонт за проевропейско и продемократично развитие",

Путин за “Южен поток”: Никой не се отказва доброволно от Русия


“Нито една страна не може по свое желание да откаже енергийно сътрудничество с Русия”, заяви президентът Владимир Путин в коментар за бъдещето на проекта “Южен поток”.
“Ситуацията винаги е сложна. Спокойно е единствено тогава, когато Русия получава хуманитарни помощи. В момента, в който стане силна, ситуацията се усложнява”, “Нито една страна не може по свое желание да откаже енергийно сътрудничество с Русия”, заяви президентът Владимир Путин в коментар за бъдещето на проекта “Южен поток”. “Ситуацията винаги е сложна. Спокойно е единствено тогава, когато Русия получава хуманитарни помощи. В момента, в който стане силна, ситуацията се усложнява”,

Гуцанов: Решаваме мъдро и неемоционално

Гуцанов: Решаваме мъдро и неемоционално

За изненада и дума не може да става, защото ние сме обсъждали всички варианти. Всяка нормална партия би постъпила така. Така Борислав Гуцанов коментира в ефира на БНТ решението на лидера на столетницата да поиска избори до края на юли. Той заедно с колегите си участва на срещата на Националния съвет на левицата.

Знаете резултатите от евроизборите и мисля, че това е нормалният подход. Относно самата дата, възможно най-бързият изход е този, по думите му. Продължава все още Националният съвет и няма да приключим в близките 2 часа, което отново доказва, че единствената демократична партия е БСП, каза той. На въпрос ще има ли вот в полза или против Станишев, Гуцанов посочи: „Мисля, че Националният съвет ще даде своят глас за предсрочни избори с председател Сергей Станишев. Все пак да изчакаме дебата и решението на Националния съвет на БСП“. Аз не считам, че в момента трябва да се гледат вътрешнопартийните интереси.

Държавническият подход е правилният. Никой не очакваше подобни развития преди няколко месеца. Решенията трябва да бъдат изключително мъдри и неемоционални, добави Борислав Гуцанов. В никакъв случай няма пълно единодушие в съвета. Има рзличния виждания, различни мнения и това е ценното в БСП - че в крайна сметка има различни мнения по въпросите. Това е голямата разлика между нас и другите формации, отбеляза Гуцанов.

Премиерът Пламен Орешарски се е изказал относно много неща, които са се случили тази година, стана ясно още от думите на Гуцанов, който обаче отказа да конкретизира думите на министър-председателя.

ГЕРБ са готови да оттеглят вота на недоверие, но управляващите да не избират членове на Сметната палата

От ГЕРБ са готови да оттеглят вота на недоверие срещу кабинета, ако управляващите се откажат от идеята тази седмица парламентът да избере нови членове на Сметната палата. Това обяви пред журналисти в централата на партията в София зам.

Полицай на всеки километър по пътя към морето

Полицай на всеки километър ще има по пътя към морето. Допълнителни екипи ще подпомагат движението по най-натоварените маршрути към летните ни курорти. В отпушването на тапите по магистралите ще се включат и полицаи на мотори.

 

Причината е, че именно през летните месеци хиляди тръгват едновременно към морските ни курорти. Безразсъдното бързане и еуфорията преди почивката често завършват и с инциденти.

Черната статистика показва, че през периода юли-август...

Продължава

Ковачки обеща пред ГИТ да даде храна на миньорите

Миньорите от Бобов дол ще могат да използват ваучерите си за храна до края на юни. След проверка на ГИТ, предизвикана от сигнал на омбудсмана Константин Пенчев, босът на бобовдолските мини Христо Ковачки е подписал документ, с който валидността на ваучерите се удължава, а освен това те вече ще важат и в други магазини. Как точно ще стане това все още не е ясно, защото ваучерите са под формата на чип, а устройства за разчитането му има само в един единствен магазин, собственост на въглищния магнат. Въпросният магазин бе напълно изпразнен по време на изборите. Няколко дни преди това близки до Ковачки шефове на мината бяха заснети да заплашват миньорите, че животът им ще стане труден, ако не гласуват за БСП. Веднага след изборите пък изтекоха кадри, в които работници се бият за няколкото парчета месо, пуснати в празния магазин на шефа им. Нито един сигнал не е имало в ГИТ преди омбудсмана да сезира инспекцията. При проверката обаче се е разбрало, че подбна система има и в други заводи, като ГИТ не уточнява дали те също са собственост на Христо Ковачки или на други "бизнесмени". Според колективния трудов договор, подписан със синдикатите, ваучерите за храна не са част от заплатата, а един вид надбавка към нея. В Бобов дол има само един магазин, в който те важат и той е собственост на Христо Ковачки, който е собстеник и на предприятието "Въгледобив", което държи мините. След проверката ГИТ е издала предписание Ковачки да възложи доставките на друга фирма или да създаде ред, по който да предоставя на имащите право на безплатна храна левовата равностойност за нея. Срокът за изпълнение на предписанието е до края на юни, след което ще бъде направена последваща проверка.

Искате дълъг брачен живот? В скандалите е истината

Рецептата е на британци със 75 години съвместен живот


Брюксел опроверга Росен Плевнелиев


Вицето Златанова съветва ситуацията у нас да не влияе на финализирането на
 споразумението с ЕК, което е за близо 15 милиарда евро

Росен Плевнелиев внесе смут днес с изявление, че научил от Брюксел за спиране на парите по оперативните програми “Транспорт” и “Конкурентноспособност”.
Вицето Златанова съветва ситуацията у нас да не влияе на финализирането на споразумението с ЕК, което е за близо 15 милиарда евро Росен Плевнелиев внесе смут днес с изявление, че научил от Брюксел за спиране на парите по оперативните програми “Транспорт” и “Конкурентноспособност”. "Това е катастрофа за държавата в най-тежък момент",

МОН наказва експерт заради грешките в матурата по английски

/КРОСС/ Експертката по английски език, допуснала грешка в теста на държавния зрелостен изпит, ще бъде наказана. В момента тече дисциплинарно производство. Това обяви на пресконференция министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.Тя обясни, че дисциплинарното производство е процедура, която първо трябва да се разгледа, след което "виновният" дава писмени обяснения.Клисарова отбеляза, че след това ще се събере дисциплинарният съвет, който ще даде на министъра на образованието предложение за наказание, което може да бъде от забележка до уволнение. Към момента вече са дадени писмените обяснения и ще се събере дисциплинарният съвет за предложение, като мисля, че до две седмици ще има рeзултат, каза министър Клисарова.Гафът бе разкрит от родители на зрелостници, които сигнализираха, че са открили шест грешки в задачи: 5, 6, 23, 25, 26 и 52 и поискаха поправка в отговорите. Министерството обаче коригира само две от грешките си в шаблона за оценяване на теста - в 5 и 6 задача.За грешки в теста написа писмо до министъра и англичанинът Алекс Казънс - студент по журналистика в страната си. В писмото си британецът посочи и изрази от матурата, които „никой не използва през ХХІ век"

Паскалев: БСП спешно да отстрани Дъбов от предизборния щаб

Паскалев: БСП спешно да отстрани Дъбов от предизборния щаб

Димитър Дъбов да бъде отстранен като председател на предизборния щаб, настоя Костадин Паскалев на пленума на „Позитано”20.

Изказването на бившия царски вицепремиер било едно от най-смисленото и разумно като доводи. И в този час червени активисти си изливат душата по отворените за дебати микрофони. Журналистите са извън залата.

Паскалев е предложил Сергей Станишев да направи бързи промени в Изпълнителното бюро на БСП. Той е настоял да бъде отстранен Димитър Дъбов като председател на предизборния щаб, защото носи само негативи.

„Много хора аплодираха Паскалев за тази смелост, защото се знае, че Дъбов е един от неуспелите кадровици във властта в центъра и в провинцията”, призна участник в пленума.

Социалисти дори коментирали, че е добре Сергей Станишев да спре да се показва пред медиите в компанията на Димитър Дъбов и Евгений Узунов, които са негови заместници, защото те са „стари муцуни” и носят само негативи на своя лидер и червените.

Паскалев също поискал оставката на Сергей Станишев, но едва след като свърши работата и разчисти централата на БСП от кадри, които дискедитират и не водят напред своята партия.

Николай Малинов, който е издател на вестник „Дума” и депутат, е защитил силно Станишев и е оспорил идеята за оставки на ръководството.

Георги Пирински също се изказал, но както обикновено, никой не разбрал за какво става дума.

ЕС отпуска втория транш от €500 млн. за Украйна

До 2016-а властите в Киев ще получат над 11 млрд. евро

Семейство Клинтън напуснало Белия дом с $12 млн. дългове

Бившата първа дама подчерта, че макар животът им да е бил много различен от този на повечето американци, и те са имали същите проблеми като много други хора

Вигенин: Орешарски да обясни решението за "Южен поток", проектът ще бъде реализиран

Проектът "Южен поток" ще бъде реализиран, категоричен беше министърът на външните работи Кристиан Вигенин, съобщи БНТ.   Той призова премиера Пламен Орешарски да обясни решението си за замразяване на проекта, за да не оставя възможност за свободни интерпретации. В неделя, на среща със сенатори от САЩ, премиерът обяви, че замразява "Южен поток", Проектът "Южен поток" ще бъде реализиран, категоричен беше министърът на външните работи Кристиан Вигенин, съобщи БНТ. Той призова премиера Пламен Орешарски да обясни решението си за замразяване на проекта, за да не оставя възможност за свободни интерпретации. В неделя, на среща със сенатори от САЩ, премиерът обяви, че замразява "Южен поток",

Tоплофикациите против шоковото поскъпване на парното

Топлофикациите в страната се обявиха против предвидено поскъпването на парното с над 10% от 1 юли и орязването на разходите им за следващия регулационен период на откритото заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев смята, че това ще доведе до отлив на клиенти. Според Николаев клиентите на топлофикациите биха понесли повишение от 5 - 6% процента, но не и повече. „Намаляването на консумацията води до относително нарастване на постоянните разходи, което води до повишаване на цената, което води до нова стагнация и така няколко топлофикации вече загинаха, а други са на път", коментира Николаев. Председателят на Независима синдикална федерация не енергетиците в България Божидар Митев заяви, че членовете на ДКЕВР се опитват да регулират нещо, което  с оглед на недостатъците на Нормативната уредба е трудно регулируемо. Председателят на Гражданско движение "Днес" Георги  Христов каза, че те не приема предложените цените на топлофикационните услуги, защото те не са доказани и мотивирани. Повечето от представителите на неправителствения сектор са против предложеното увеличение на топлинната енергия с 10% и поставиха въпроса защо, ако топлофикационните дружества не са поискали такова увеличение, регулаторът го предлага. На упреците председателят на ДКЕВР Боян Боев отговори, че до края на деня на сайта на регулатора ще бъдат качени предложенията на дружествата, какво са искали те и какво е направил ДКЕВР, относно увеличението на цената на топлинната енергия от 1 юли. Крайното решение на ДКЕВР предстои да излезе до края на месеца. 

Вигенин: Орешарски да обясни решението си за "Южен поток"

Проектът Проектът "Южен поток" ще бъде реализиран, категоричен беше министърът на външните работи Кристиан Вигенин, съобщи БНТ. Той призова премиера Пламен Орешарски да обясни решението си за замразяване на проекта, за да не оставя възможност за свободни интерпретации. В неделя, на среща със сенатори от САЩ, премиерът обяви, че замразява "Южен поток",

Ездачи от Бразилия чакат наши паспорти, конете им струват милиони в евро


Двава бразилски състезатели по конен спорт все още очакват българските си паспорти. Фабио Лейва и Паоло Стюърт ще пропуснат кръга от световната купа по прескачане на препятствия в Божурище от 13 до 15 юни.
Ще участват близо 100 коня от 6 държави, а наградният фонд е 43 000 евро. Стартът е квалификация за световните игри догодина и за европейското Двава бразилски състезатели по конен спорт все още очакват българските си паспорти. Фабио Лейва и Паоло Стюърт ще пропуснат кръга от световната купа по прескачане на препятствия в Божурище от 13 до 15 юни. Ще участват близо 100 коня от 6 държави, а наградният фонд е 43 000 евро. Стартът е квалификация за световните игри догодина и за европейското

Информационен център за България и ЕС отвори врати в Тараклийския държавен университет

/КРОСС/ Молдова винаги е била част от европейското политическо, икономическо и културно пространство. Свидетелство за това са и усилията и бързият напредък на страната по пътя към Обединена Европа. С тези думи министър Кристиан Вигенин се обърна днес към представители на българската общност, преподаватели и студенти, събрали се на откриването на Информационен център за България и Европейския съюз в Тараклийския държавен университет в Република Молдова.Първата стъпка в тази посока вече е направена - от края на месец април гражданите на Молдова вече могат да пътуват без визи в страните от ЕС. Това е в резултат на усилията на целия народ и вашето правителство, подчерта Вигенин. Той изрази удовлетворение, защото България има принос към този успех както чрез активната си дейност в качеството си на страна-членка на Съюза, така и в двустранен план, споделяйки опита си от изминалия път до еврочленството. Колкото по-близко е Молдова до ЕС, толкова по-близо ние ще бъдем до нашите сънародници тук в Тараклия, заяви той.Министър Кристиан Вигенин отбеляза, че Информационният център за България и ЕС, създаден с финансиране от българската държава, чрез организиране лекции, конференции и други събития, ще бъде от голяма полза за всички молдовски граждани, включително и за българската общност в Тараклия, защото би създал възможност за пряк досег с България и би повишил информираността за ЕС и ползите от евроинтеграцията

Кънчо Стойчев: Това не е криза, а шанс за ново начало

Най-добре е да проведем изборите бързо. Възможни са и избори през август, заяви пред БНТ социологът Кънчо Стойчев. Да гледаме на случващото не като криза, а като невероятна възможност за ново начало, призова Стойчев. Според него след предсрочния вот ни чака коалиционно правителство - "вече сме опрели до такъв кръг проблеми, че трябва да се обединим". Най-малко виновно е правителството. Най-слабата му страна беше комуникацията. Това правителство не пречеше на бизнеса, каза още социологът.

При огромен интерес се провежда астрономическия курс за ученици в обсерваторията във Варна

Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник” във Варна започна едноседмичен безплатен курс по астрономия за деца, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Проектът „Ваканция здравей със забавна астрономия” е предназначен за ученици от първи до четвърти клас на варненските училища и е безплатен.

КЗК отмени поръчката за третия лъч на метрото

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени поръчката за строителство на третия лъч на метрото в София заради заложени ограничителни условия.   Тръжните условия бяха оспорени от "Викс груп", която е еднолична собственост на Ангелина Златарска.   Обществената поръчка за 7-километровия подземен участък на метрото от бул."Владимир Вазов" до ул."Житница" в квартал "Красно село" със седем станции беше пусната на 28 март 2014 г. Търгът беше разделен на четири обособени позиции.   КЗК е уважила частично жалбата на "Викс груп". Антимонополният орган счита, че изискването придобитият опит на проектантите от изпълнение на подобни обекти да бъде в периода на последните три години необосновано ограничава конкуренцията. В случая се възпрепятства участието в процедурата на квалифицирани проектанти, които са изпълнявали подобни проекти извън поставената времева рамка от три години, смята КЗК.   КЗК смята за ограничително условие и изискването за опит за изграждане на конструкции на минимум 5000 м тунел (метро, жп тунели, пътни тунели) по щитов метод по четвъртата обособена позиция. Исканият опит от 5000 м обхваща над две трети от общата дължина на участъка и необосновано ограничава участието на лица, които имат опит в изграждането на конструкции на тунели по щитов тунелен метод с по-малка дължина, смята КЗК.   Другите претенции на "Викс груп" свързани с начина на строителство на подземната железница не са уважени от КЗК.   Общинската фирма "Метрополитен" ще трябва да възстанови и платената държавна такса от "Викс груп" от 1700 лв., присъжда КЗК. Комисията обаче отказва да бъде изплатен адвокатски хонорар, защото фирмата не е представила доказателства, че е ползвала юрисконсулт.   Решението на КЗК може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.   От "Метрополитен" все още не са решили дали ще уважат решението на КЗК или ще го обжалват.

Луксозен балон за живот сред природата

Може да сложите "капсулата" в градината си или пък да отидете на излет с нея


Италианци отвлякоха българче, искали да е тяхно дете

Двойка италианци отвлече българско момиченче в Монтерони.

Учени създадоха миниретина

Учени са създали светлочувствителна ретина от стволови клетки в лабораторни условия.

Бобева: България е привлекателна за IT инвестиции

България притежава редица предимства, които я правят привлекателна за чуждестранните инвеститори в сектора на информационните и комуникационни технологии. Това заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева, съобщиха от правителствената пресслужба.
По време на форум, посветен на създаването на българския клон на Голямата коалиция за България притежава редица предимства, които я правят привлекателна за чуждестранните инвеститори в сектора на информационните и комуникационни технологии. Това заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева, съобщиха от правителствената пресслужба. По време на форум, посветен на създаването на българския клон на Голямата коалиция за

Балотели ще се жени

/КРОСС/ Нападателят на Милан и националния отбор на Италия Марио Балотели обяви, че ще се жени за белгийски модел Фани Негуеша. "Тя каза "да". Най-важното "да"в живота ми. Обичам те", написа футболистът на страницата си в Twitter. Негуеша, чийто баща е италианец, а майка й е родом от Африка, пък публикува снимка на венчален пръстен с формата на звезда.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване