Проф. Михаил Константинов: Избори през юли са невъзможни, да си починем от политически глупости

Абсолютно невъзможно е да има избори през юли. Това е казано и в Конституцията, и в Изборния кодекс, но явно те не се четат. Така бившият шеф на "Информационно обслужване" професор Михаил Ко...

Цветан Василев и руската ВТБ продават БТК?

Българската телекомуникационна компания (БТК) с търговско име Виваком е предложена за продажба, пише Клуб Z, като се позовава на лондонски инвеститори. Собственици на БТК от година и половина са Корпоративна търговска банка с мажоритарен собственик Цветан Василев и инвестиционното дружество на руската Внешторгбанк ВТБ Капитал.   Според източниците на онлайн изданието търси се купувач на всички дялове, които се държат от регистрираната в Люксембург компания "Вива телеком България".   Проспектът на БТК засега се предлага изключително на финансови инвеститори и след поредната продажба в компанията пак няма да се появи стратегически играч от телеком бранша, твърдят източниците на Клуб Z. Според тях сегашните собственици бързали да довършат сделката за около два месеца, като в основата на операцията ще е преструктурирането на дълговете.   Когато Цветан Василев и ВТБ купиха телекома, дълговете му бяха редуцирани от 1.7 млрд. евро на 588 млн. евро. Сделката бе финансирана с кредити, синдикирани от Роял банк ъф Скотланд, която получи като залог акциите на БТК.   БТК бе приватизирана преди 10 години от правителството на Симеон Сакскобургготски. Първият частен собственик на телекома бе офшорното дружество "Вива Венчърс", което купи телекома само за 230 млн. евро. След това БТК се оказа в ръцете на исландския бизнесмен Тор Бьорголфсон, който я продаде на американския застрахователен гигант AIG за 1.6 млрд. евро. След това компанията натрупа огромни дългове и през есента на 2012 г. собствеността бе прехвърлена на инвестиционни компании на Цветан Василев и на руската ВТБ.

Фермер се гръмна в санданско село

35-годишен земеделец от санданското село Струма се застреля с личната си пушка, съобщи struma.bg.
Инцидентът е станал преди минути. Полиция и Спешен център са на място. Не е ясно каква е причината младият мъж да посегне на живота си, жителите на селото са потресени от смъртта на И. 35-годишен земеделец от санданското село Струма се застреля с личната си пушка, съобщи struma.bg. Инцидентът е станал преди минути. Полиция и Спешен център са на място. Не е ясно каква е причината младият мъж да посегне на живота си, жителите на селото са потресени от смъртта на И.

"Файненшъл таймс": България нанася удар на Русия за "Южен поток"

Решението на българския премиер да замрази работата по проекта Решението на българския премиер да замрази работата по проекта "Южен поток", който ще позволи руският газ за Европа да заобикаля Украйна, нанася удар по усилията на Кремъл да укрепи положението си като енергиен доставчик на ЕС, пише британският вестник "Файненшъл таймс". "Южен поток" би укрепил лостовете на Москва за влияние върху Киев,

До края на юни миньорите от Бобов Дол могат да използват средствата си за безплатна храна

/КРОСС/ Работещите във „Въгледобив Бобов Дол" ЕООД ще могат да изразходват до края на юни натрупаните средства за безплатна храна, които не са успели да оползотворят поради нередовното зареждане на единствения магазин, където могат да ги използват. Това стана ясно по време на проверката на инспекцията по труда по сигнал на омбудсмана Константин Пенчев, в който той изразява безпокойството си от нарушаването на трудовите права на работници в предприятието във връзка с излъчени в медиите репортажи. Инспекцията по труда ще направи последваща проверка, за да установи дали поетият от работодателя ангажимент е изпълнен. На проверяващите е предоставен и договор от 4 юни 2014 г. между работодателя и оператор на ваучери за храна за срок от 1 г., по силата на който ваучерите ще могат да се използват в повече търговски обекти. При проверката се установи, че работодателят осигурява средства за безплатна храна на работещите при специфичен характер и организация на труда по силата на Наредба № 11 от 21.12.2005 г. за определяне на условията и реда за осигуряване на безплатна храна и/или добавки към нея. Средства за храна, макар и в по-малък размер, получават и всички работещи в предприятието според сключен Колективен трудов договор. Но редът за изплащането на тези средства - чрез специални магнитни карти, които могат да се използват само в един магазин, не гарантират редовното получаване на безплатната храна

ГЕРБ очаква от пленума дата за изборите

Пленумът, който предстои на „Позитано“ 20, трябва да даде важни за съдбата на страната отговори, каза на пресконференция днес зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според бившия вътрешен министър най-важното решение, което трябва да вземе ръководството на БСП, е кога ще се проведат предсрочните парламентарни избори. От ГЕРБ отново изтъкнаха, че вотът не трябва да бъде по-късно от 29 септември. По думите на Цветанов друга важна задача пред левицата е да формулира своята позиция – дали е евроатлантически ориентирана партия или желае да отдалечи България от ЕС. „Дали те са евроатлантическа партия, както заявява Лютви Местна за ДПС, и да чуем дали БСП и лидерът на ПЕС са евроатлантически ориентирани или искат да отдалечат страната ни от ЕС“, каза Цветан Цветанов. Зам.-председателят на ГЕРБ призова още парламентът да не приема ключови за страната инициативи, защото не се ползвал с достатъчно обществено доверие. Като пример за действия, от които парламентът трябва да се въздържа, Цветанов изтъкна избора на състав на Сметната палата и преодоляването на ветото, което вчера президентът наложи върху Закона за МВР.

МИЕ: Местната власт да припознае туристическите информационни центрове като партньор

Над половината центрове покриват изискванията за сертифициране, стана ясно от изпълнението на проект, финансиран по ОП “Регионално развитие”

Туристическите информационни центрове са важен източник на информация за местния бизнес и организациите в туризма, както и партньор на държавата в разработване на политики за привличане и задържане на посетители в региона и тяхното качествено обслужване. Свързани в мрежа, която функционира на база единни стандарти, те ще повишат информираността на потребителите за различни туристически места и продукти, ще съдействат за увеличаване на търсенето и постигането на по-висока удовлетвореност от туристическото преживяване, както и за подобряване привлекателността на утвърдени или по-слабо известни дестинации в България. Това е основният извод, който направи Мария Иванова, директор на дирекция “Туристическа политика” в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), при представяне на резултатите от изпълнението на проект “Създаване на мрежа от туристически информационни центрове, функционираща въз основа на единни стандарти”. Като ръководител на проекта тя призова местната власт да припознае ТИЦ-овете като партньор и да съдейства за превръщането им в един от основните инструменти за реализиране на политиката за устойчиво развитие на туризма в страната. Проектът се финансира по оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 г. в рамките на Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG161PO001/3.3-01/2008 “Подкрепа за ефективен национален маркетинг на туристическия продукт и подобряване на информационното обслужване”. Той е на стойност 531 хил. лева и приключва на 11 юли т.г.

По време на изпълнението му са създадени единни насоки и стандарти за статута, организацията и дейността на туристическите информационни центрове (ТИЦ), както и предпоставки за свързването им в национална мрежа. За целта екип от експерти е проучил състоянието на създадените центрове в България и чуждестранния опит в 8 държави, сред които Англия, Франция, Испания, Чехия, Австралия, Япония и др. Основното, което прави впечатление за туристическите центрове в чужбина, е, че в по-голямата си част те са сертифицирани и това гарантира спазването на единни изисквания за обслужване и предлагани услуги, заяви Яна Спасова, експерт в ДЗЗД “Обединение ТИЦ” – изпълнител по проекта. Според нея като елемент от туристическата управленска структура на местно ниво те са инструмент на националния туристически маркетинг.

Проучването показва, че общо в България са създадени 137 ТИЦ-а, като работещите в момента са 94. Повечето от тях са открити като общинска собственост през периода 2000-2009 г. средно с по 2-ма души персонал, които обаче не са с образование в сферата на туризма.

Сертифицирането на създадените ТИЦ-ове у нас е доброволен акт, но за да бъдат свързани в национална мрежа, те трябва да изпълняват задължителни изисквания, обединени в 3 групи – за достъпност, оформление и оборудване, функциониране и финансиране и качество на обслужването, стана ясно още при отчитане резултатите от изпълнението на проекта. Разходите за покриване на минималните изисквания за техническо оборудване са между 800 и 1000 лв., а за издаване на сертификат ще се плаща такса, която няма да надвишава сегашните нормативнопризнати командировъчни при категоризацията на туристически обекти.

Надявам се до месец-два да сме готови с наредбата за организацията и дейността на ТИЦ-овете в България, а догодина да започне същинският процес по сертифицирането им, подчерта Мария Иванова. По думите й повече от половината центрове покриват разработените стандарти за издаване на сертификат. Очаква се, свързването им в национална мрежа, която функционира на база единни стандарти, да приключи към 2016 г.

Посевите на североизток не са защитени от градушки

Североизточна България е единственият регион у нас, който няма ракетни площадки за разбиване на градоносните облаци. Последните градушки в Русенско нанесоха щети за стотици хиляди левове, съобщи bTV.
Най-сериозни са пораженията по овошките, слънчогледа и царевицата.
„Плодовете са напълно унищожени, няма изглед да се спаси дори минимална част от Североизточна България е единственият регион у нас, който няма ракетни площадки за разбиване на градоносните облаци. Последните градушки в Русенско нанесоха щети за стотици хиляди левове, съобщи bTV. Най-сериозни са пораженията по овошките, слънчогледа и царевицата. „Плодовете са напълно унищожени, няма изглед да се спаси дори минимална част от

Старинно имение в Уелс ще се грее от морето

Една от най-впечатляващите старинни сгради в Уелс скоро ще влезе в пътеводителите като новатор, тъй като скоро ще се отоплява с технология, която поема топлина от морската вода.
“Плас Нюид” е историческа сграда в град Ланголен, графство Денбишир. Била е дом на известни аристократи в миналото, а днес е музей, Една от най-впечатляващите старинни сгради в Уелс скоро ще влезе в пътеводителите като новатор, тъй като скоро ще се отоплява с технология, която поема топлина от морската вода. “Плас Нюид” е историческа сграда в град Ланголен, графство Денбишир. Била е дом на известни аристократи в миналото, а днес е музей,

Зелените площи в София се пръскат за втори път срещу комари и кърлежи


Извършава се втората обработка за това лято на зелените площи в паркове, градини и междублокови пространства  с препарати срещу кърлежи и комари, съобщиха от Столична община.

В момента се извършва обработка на зелените площи в Борисова градина и Ловен парк. 

В събота и неделя екипите са работили в  Южен парк, Западен парк и Северен парк, посочват от общината.

Общо около 18 хиляди декара зелени площи в паркове, градини, транспортни трасета и междублокови...

Посевите на североизток не са защитени от градушки

Североизточна България е единственият регион у нас, който няма ракетни площадки за разбиване на градоносните облаци. Последните градушки в Русенско нанесоха щети за стотици хиляди левове, съобщи bTV.
Най-сериозни са пораженията по овошките, слънчогледа и царевицата.
„Плодовете са напълно унищожени, няма изглед да се спаси дори минимална част от Североизточна България е единственият регион у нас, който няма ракетни площадки за разбиване на градоносните облаци. Последните градушки в Русенско нанесоха щети за стотици хиляди левове, съобщи bTV. Най-сериозни са пораженията по овошките, слънчогледа и царевицата. „Плодовете са напълно унищожени, няма изглед да се спаси дори минимална част от

Национална конференция насърчи реформата на детското правосъдие

/КРОСС/ Реформирането на една от най-чувствителните и много важни обществени системи в България - системата за детско правосъдие - бе обсъдено и насърчено от участниците в Националната конференция „Деца в конфликт със закона - реформа на системата за детско правосъдие в съответствие с международните стандарти и най-добрия интерес на детето". Двудневната конференция, която се откри на 10 юни 2014 г. в София, е организирана от Народното събрание, Министерството на правосъдието и УНИЦЕФ България с подкрепата на Посолството на Франция и Българо-Швейцарската програма за сътрудничество. Патрони на форума са Председателят на Народното Събрание г-н Михаил Миков и Вицепремиерът и министър на правосъдието г-жа Зинаида Златанова, а освен тях участие взеха и Лазар Лазаров, Заместник-министър на труда и социалната политика; Константин Пенчев, Национален омбудсман; Таня Радочай, Представител на УНИЦЕФ за България; както и представители на съдебната власт, Европейската комисия и български и международни експерти. „Реформата в системата за детското правосъдие, която дълго време остава на заден план, се отразява пряко върху съдбите на хиляди деца и трябва да бъде ускорена. В центъра й трябва да бъдат поставени децата, защото те заслужават втори шанс. Зад всяко дете, попаднало в конфликт със закона, има дълъг списък от възрастни, които са се провалили в своите отговорности. Ние сме длъжници на тези деца

САЩ изпратиха два бомбардировача Б-2 "стелт" в Европа за военни учения

Военновъздушните сили на САЩ изпратиха два бомбардировача Б-2 със системи "стелт", които ги правят невидими за радарите, в британска база за военни учения със съюзници от НАТО, предаде Франс прес.   В обстановка на напрежение с Русия заради действията й в Украйна това кратковременно и отдавна планирано учение е "нова демонстрация на непоклатимия ни ангажимент към алианса", заяви говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън.   През последните седмици Вашингтон увеличи дислоцирането на военни средства, за да успокои източноевропейските си съюзници, които се безпокоят от действията на Москва, отбелязва АФП.   Двата бомбардировача Б-2 "Спирит" са пристигнали в неделя в британската военновъздушна база Феърфорд, западно от Лондон. Там те са се присъединили към три американски стратегически бомбардировача Б-52, които са в базата от 4 юни.   Дислоциране на бомбардировачи Б-2 в чужбина се прави изключително рядко, тъй като САЩ държат да запазят тайната на тези самолети, от които притежават само 20, отбелязва Франс прес.   Бомбардировачите Б-2 са предназначени да пробиват мощни противовъздушни отбранителни системи и да пускат десетки прецизни бомби с конвенционален или ядрен заряд.

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди промени в три наредби

На провелото се днес заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество социалните партньори обсъдиха проекта на постановление за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост, както и промени в наредбите за изплащане на парични обезщетения и помощи от ДОО и за отпускане и изплащане на парични обезщетения за безработица. Те  дискутираха и проекта на закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда.

Тъй като социалните партньори не постигнаха съгласие по точките от дневния ред, според Кодекса на труда по тях трябва да бъде взето решение на Министерския съвет.

 

Вот през лятото ще бъде в интерес само на Станишев!

Румен Петков: Избори по време на отпуски ще обслужат купувачите на гласове


"Подкрепа": Орешарски да подаде оставка

Конфедерацията на труда Конфедерацията на труда "Подкрепа" настоява правителството да подаде оставка най-късно до края на другата седмица (т.е. 22 юни). Това става ясно от декларация на Изпълнителния съвет, публикуван на сайта на синдиката. Документът е подписан от президента на "Подкрепа" д-р Констанин Тренчев. Ето и целия текст: След направения подробен анализ на

В последните си дни парламентът избира състав на Сметната палата

След като миналата седмица стана ясно, че до няколко месеца ще има предсрочни избори, в последните дни от живота си Народното събрание се кани да назначи състав на Сметната палата, предупреди на пресконференция днес ГЕРБ. На 30 април парламентът избра за шеф на Сметната палата Лидия Руменова. Тя бе съветник на Сергей Станишев в периода между 2005 г.-2009 г., когато той бе премиер. Руменова е и авторът на новия Закон за Сметната палата, който бе внесен в парламента от депутата на ДПС Йордан Цонев. Макар че програмата за работата на Народното събрание все още не е публикувана на сайта, от ГЕРБ предупредиха, че мнозинството се кани да избере и останалите членове на състава на одитния орган. Според Димитър Главчев от ГЕРБ е недопустимо настоящият парламент да избира толкова важен състав, при положение, че съвсем скоро кабинетът ще подаде оставка и Народното събрание ще се разпусне. Главчев коментира още, че Сметната палата има нужда от експерти, а не от партийни личности, каквато е Лидия Руменова. Новината, че в последните си дни парламентът се кани да назначи състав на одитния орган идва само дни след скандала около одитния орган. Вчера социалистката Татяна Дончева, която се отцепи от БСП, обяви в ефир, че в Сметната палата от години има служителка, която подменя декларациите на Делян Пеевски. Според Дончев мнозинството в парламента се кани да назначи въпросната служителка в състава на ръководството на одитния орган. Ето какво заяви вчера Татяна Дончева: "Питате ли се защо още не е избран състав на Сметната палата? Ами защото казват, че Делян Пеевски иска да пробута една служителка, която години наред е вкарвала информационния масив в интернет, включително и неговите декларации не със съдържанието, с което те са реално подадени. И затова журналистическите разследвания, които са върху интернета (на базата на информация от интернет, б.ред.) не могат да стигнат до това как този човек хем е собственик на вестниците си, хем по интернет не."

"Файненшъл таймс": България нанася удар на Русия за "Южен поток"

Решението на българския премиер да замрази работата по проекта "Южен поток", който ще позволи руският газ за Европа да заобикаля Украйна, нанася удар по усилията на Кремъл да укрепи положението си като енергиен доставчик на ЕС, пише британският вестник "Файненшъл таймс".
"Южен поток" би укрепил лостовете на Москва за влияние върху Киев, Решението на българския премиер да замрази работата по проекта "Южен поток", който ще позволи руският газ за Европа да заобикаля Украйна, нанася удар по усилията на Кремъл да укрепи положението си като енергиен доставчик на ЕС, пише британският вестник "Файненшъл таймс". "Южен поток" би укрепил лостовете на Москва за влияние върху Киев,

Стачката на служители в метрото на Сао Пауло е прекратена

Синдикатът на служителите в метрото на Сао Пауло реши да прекрати стачката, която започна преди пет дни и причини тежки транспортни проблеми в бразилския мегаполис, предадоха световните агенции във вторник.   Над 12 милиона жители на града посрещнаха новината с облекчение, въпреки че кризата все още не е решена окончателно. В сряда, 11 юни, синдикалните представители планират събрание, след което има вероятност стачката да бъде възобновена. Ако това стане, метрото няма да работи в четвъртък, 12 юни, когато Сао Пауло е домакин на първия мач от световното първенство по футбол.   Сега стачниците настояват правителството на Сао Пауло да отмени уволненията на около 40 от най-активните участници в протеста. Синдикалните лидери принципно признаха, че заплатите на служителите в метрото са били повишени с 8,7 процента по предложение на администрацията. По-рано стачниците твърдо настояваха за увеличаване на възнагражденията поне с 12,2 процента.   Синдикални представители вчера са се срещнали с властите, но страните не са успели да постигнат споразумение за размера на увеличението на заплатите, допълва Асошиейтед прес.   Стачката на служителите в метрото на Сао Пауло, което обикновено се ползва от 4,5 милиона души дневно, причини многокилометрови задръствания в града. Отборът на САЩ, например, който пристигна в понеделник, имаше нужда от един час, за да измине разстоянието от 30 км от международното летище до хотела си, при положение, че автобусът бе съпровождан от полицейски автомобили и мотоциклети.   Късно снощи избухнаха сблъсъци между полицията и протестиращи, опитали се да демонстрират в централната станция на метрото, припомня АП. Полицията е използвала сълзотворен газ и сила, за да отблъсне стачкуващите.

Зрелостниците от Кърджали имат най-висок успех на матурите


Зрелостниците в Кърджали постигат най-високи резултати както на задължителната матура по български език и литература, така и по втория задължителен държавен изпит по дисциплина по желание. Няма особена промяна между резултатите между випуска от миналата година и тазгодишните дванадесетокласници, показаха първите анализи на просветното министерство, представени днес на пресконференция.

По български език и литература зрелостниците в Кърджали са постигнали среден резултат от 4.75, като...

Обединените леви: На следващите избори БСП трябва да се яви с ново ръководство

/КРОСС/БСП претърпя тежка загуба на изборите за Европейски парламент - загуба на няколкостотин хиляди гласа в сравнение с парламентарните избори преди една година; в страната БСП е първа политическа сила само в четири области, в 12 избирателни района е дори трета, а в 3-4 избирателни района, където е втора - разликата между нея и ГЕРБ е повече от два пъти, посочват в позицията си езултатите от изборите за Европейски парламент, които се проведоха на 25 май 2014 година, от Обединението на левите социалисти. Според нас причините за загубата могат да се степенуват и групират по следния начин: Въпреки предприетите от управлението редица стабилизационни и социални мерки не бе започната реализация на отличителни за политиката на БСП ангажименти

Страховита буря взе шест жертви в Германия и предизвика транспортни проблеми

Шестима души загинаха след страховита буря, която връхлетя западната част на Германия през изминалата нощ. Ураганните ветрове причиниха и сериозни проблеми в транспорта и най-вече железопътния, съобщиха аварийно-спасителните служби във вторник, добавяйки, че затрудненията в транспорта продължават и тази сутрин. Бедствието последва необичайно високи температури в неделя, като от силните ветрове и поройните валежи най-тежко пострада провинция Северен Рейн-Вестфалия. В Дюселдорф трима души загинали при падане на дърво, където потърсили убежище от бурята. При същия инцидент са били ранени други трима души, като двама от тях са в тежко състояние.   Двама велосипедисти били смазани от паднали дървета в Кьолн и Крефелд. В Есен 49-годишен мъж е починал от сърдечна криза, докато участвал в прочистване след бурята.   Улиците в Дюселдорф бяха блокирани от паднали дървета, възникна опасност и за въздушните електропроводи. Движението на трамваите също е било преустановено.   На летище Дюселдорф полетите бяха задържани за няколко часа, тъй като самолетите не са могли да излетят при сила на вятъра, достигаща 150 км/ч.   В най- натоварения сутрешен трафик във вторник са се образували задръствания на 270 километра по пътищата в района.   Железопътната компания "Дойче Бан" съобщи за сериозни нарушения в разписанието на влаковете, уточнявайки, че някои линии са били напълно затворени, а по други движението става с големи закъснения. Метеоролозите прогнозират нови бури във вторник.   На 9 юни в Германия бяха измерени рекордно високи за това време на годината температури. На много места жегата достигна 34 градуса, а дори в най-високия град на страната – Цугшпитце, разположен на 2962 м., температурата е била 13.8 градуса.

Fibank предлага нови пакети за бизнес клиенти

Новите предложения позволяват оптимизация на банковите разходи и облекчаване на процедурите при използване на различни услуги


България и Румъния са единствените страни от новите членки на ЕС с ръст на чуждестранните инвестиции

България и Румъния са единствените страни от новите държави-членки на ЕС, в които е регистриран ръст на преките чуждестранни инвестиции през 2013 г.
Това се казва в анализ на Международния институт за икономически изследвания във Виена, цитиран от БГНЕС.
Румъния е истински рекордьор с ръст на чуждите инвестиции от 27,4%, което прави 2,7 млрд. евро. България и Румъния са единствените страни от новите държави-членки на ЕС, в които е регистриран ръст на преките чуждестранни инвестиции през 2013 г. Това се казва в анализ на Международния институт за икономически изследвания във Виена, цитиран от БГНЕС. Румъния е истински рекордьор с ръст на чуждите инвестиции от 27,4%, което прави 2,7 млрд. евро.

Кола и къща горяха през изминалото денонощие във Варна

Два са регистрираните пожари с преки материални щети през изминалото денонощие във Варна, съобщиха от пожарната за Moreto.net. На 9 юни, около 12:10 часа, е получен сигнал за пожар в лек автомобил “Фиат Браво” паркиран пред магазин за хранителни стоки в ж.

Найденов: Не се виждам като лидер на БСП

/КРОСС/ "Не съм бил, не съм кандидат за лидер на БСП и изобщо не виждам своето място така", заяви министър Ангел Найденов пред журналисти в Казанлък. Според Найденов преобладаващото мнение в Избирателното бюро на левицата е, че колкото по бързо се проведат избори, толкова по-добре не само за БСП, но като цяло и за страната, от гледна точка най-вече на преодоляване на усещането за политическа криза и недопускането на дестабилизация на държавата. "Всъщност това е и най-важното, а иначе ИБ на БСП на своето заседание вчера, без да повдига или поставя въпроси свързани с оставки, прие своя анализ за представянето ни на европейските избори. Констатирахме една тежка загуба, каза още той.  

Учениците ни зубрят, закъсват в практиката

„Много добър” 4,71 е средният успех от матурите за страната

Меркел твърдо остава зад Юнкер

Камерън, Рюте и Райнфелд търсят подкрепа от Меркел да спре кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за поста президент на Европейската комисия.

"Подкрепа" призова Орешарски да подаде оставка

Конфедерацията на труда "Подкрепа" настоява правителството да подаде оставка най-късно до края на другата седмица (т.е. 22 юни). Това става ясно от декларация на Изпълнителния съвет, публикуван на сайта на синдиката. Документът е подписан от президента на "Подкрепа" д-р Констанин Тренчев.
Ето и целия текст:
След направения подробен анализ на Конфедерацията на труда "Подкрепа" настоява правителството да подаде оставка най-късно до края на другата седмица (т.е. 22 юни). Това става ясно от декларация на Изпълнителния съвет, публикуван на сайта на синдиката. Документът е подписан от президента на "Подкрепа" д-р Констанин Тренчев. Ето и целия текст: След направения подробен анализ на

България и Румъния с ръст на чуждестранните инвестиции

България и Румъния са единствените страни от новите държави-членки на ЕС, в които е регистриран ръст на преките чуждестранни инвестиции през 2013 г.
Това се казва в анализ на Международния институт за икономически изследвания във Виена, цитиран от БГНЕС.
Румъния е истински рекордьор с ръст на чуждите инвестиции от 27,4%, което прави 2,7 млрд. евро. България и Румъния са единствените страни от новите държави-членки на ЕС, в които е регистриран ръст на преките чуждестранни инвестиции през 2013 г. Това се казва в анализ на Международния институт за икономически изследвания във Виена, цитиран от БГНЕС. Румъния е истински рекордьор с ръст на чуждите инвестиции от 27,4%, което прави 2,7 млрд. евро.

БДЖ пусна предварително билети до морето

„Холдинг БДЖ“ ЕАД пусна предварителна продажба на билети до морето за най-нетърпеливите да отпътуват на почивка. Клиентите на компанията ще могат да...

Планират обединение на Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите

По-ефективната защита на потребителите в законодателен и нормативен аспект беше един от акцентите в разговора на министър-председателя Пламен Орешарски с европейския комисар по политиката за потребителите Невен Мимица. Премиерът изтъкна, че предстои второто четене в парламента на законопроекта за Защита на потребителите, който имплементира и европейска директива по тази тема. Г-н Орешарски обсъди с г-н Мимица и институционални въпроси, в това число добрите практики в европейски страни за по-ефективната работа на регулаторните органи. „Споменах на комисаря за наши планове в тази връзка да обединим Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите. Получихме препоръка да проучим добре италианския опит, където успешно е направено такова сливане“, каза премиерът. Той подчерта, че за България като нова страна-член тези въпроси са изключително важни като донастройка на цялостната пазарна архитектура – за да получат българските граждани по-голяма защита като потребители, а бизнесът да може да работи в рамките на по-ефективна конкуренция. Министър-председателят напомни, че ресорът в ЕК за потребителите беше обособен за първи път, когато страната ни се присъедини към ЕС и българският еврокомисар получи първия такъв пост.

„За мен беше чест и привилегия да проведа днес среща с министър-председателя Орешарски по време на потребителската си мисия в България. Това беше чудесна възможност да се потвърди ангажиментът на правителството и на премиера – да се отстояват интересите и правата на потребителите, да се изпълнява тази политика във всички аспекти на националното и европейското законодателство“, заяви еврокомисар Мимица. Той подчерта, че европейското законодателство за защита на потребителите е важно да бъде своевременно и пълно възприето в националното законодателство. Еврокомисарят отбеляза и значението на взаимодействието между националните специализирани органи, неправителствените организации, потребителските сдружения и предприятията. „Всички те могат да изиграят важна роля за постигане на конкурентноспособност на основата на зачитането на правата на потребителите“, заяви г-н Мимица и добави, че пазарът трябва да работи за потребителя.

Стартира Национална система за ранно подаване на сигнали за безследно изчезнали и отвлечени деца

Заместник-министър Васил Маринов: Основната цел е чрез изградената система да обединим усилията на институциите, неправителствените организации и цялото общество за ефективно противодействие на престъпните посегателства спрямо децата

Пенсионната реформа на ГЕРБ ще продължи да действа, ако НС не задвижи други промени

Дискусии за вот на недоверие спъват излишно работата на парламента, според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал


"Мудис" бави рейтинга на България

/КРОСС/"Мудис" трябваше съгласно календара им на 6 юни да дадат нов рейтинг на България или да запазят стария. Не обявиха нито едното, нито другото, което и друг път са правили, и не само с България, отбелязва на Фейсбук страницата си депутатът от левицата Георги Кадиев. Той допуска две възможни причини за забавянето - добра и лоша: Възможно е да е добра новина - без промяна в рейтинга. Възможно е да е и лоша новина - чакат да мине политическата криза, за да не бъдат обвинени, че влияят върху нея, и тогава ще обявят. На 13 юни очакваме решението по рейтинга ни на Standard&Poor's, напомня още Кадиев. Според разпространилите се вече слухове, във фаталния петък 13-ти може да се очаква и оставка на кабинета. 

Готова ли е Puma да надвие Adidas и Nike като спонсор на Световното по футбол

Германската компания запазва проста стратегия - тя залага на бутонки в различни ярки цветове


13% ръст на автомобилните продажби в Китай

С 13% нарастват през миналия месец продажбите на автомобили в Китай. Най-голям ръст отчитат General Motors и Ford. Като цяло чуждестранните...

Нивото на българското училище се срива в гимназията

Нивото на българското училище се срива в гимназията. Това е видно от анализа на резултатите от задължителните държавни зрелостни изпити по български език и литература и предмет по избор, проведени през 2014 година, представен днес в Министерството на образованието и науката. Част от данните в него показват резултатите на един и същи випуск от националното външно оценяване в VII клас и от матурите. Общата постижимост по един и същи основен предмет - български език и литература - се срива от 61.33% на 54.92%. При детайлен преглед се вижда, че двойките на въпросния випуск (явил се на изпити след VII клас през 2009 г. и на матури през 2014-а) скачат от 0.15% в VII клас на 4.81%. Средните оценки се увеличават драстично - от 2.96% в VII клас на 19.47% в XII клас. Добрите бележки падат от 37.05% (VII клас) на 33.8%. Истински срив има при много добрите - от 52.83% в VII клас на 26.67% в XII клас. Положителна тенденция има единствено при отличните оценки (мн. добър 5.50 - мн. добър 5.99). Те се увеличават от 6.39% на 14.57%. Отличен (6.00) в VII клас са имали 0.02%, а в XII клас - 0.73%. Репортер на OFFNews попита министъра на образованието проф. Анелия Клисарова каква е причината за срива между VII и XII (отчитан от години статистически от МОН) и какво конкретно ще предприеме за преодоляването му. Отговорът бе, че той се дължи на пропуски, натрупвани през 5-те години гимназиално образование, върху които трябвало да се работи. "Резултатите показват, че учениците имат знания, но не и умения. Трябва да мислим и за учебните програми, и за учебното съдържание", каза министър Клисарова. Не друга, а точно област Кърджали излиза на първо място по успех в България по български език и литература, сочат данните от анализа на МОН. Средният успех на абитуриентите от областта по български език е 4.75. На второ място сред 28-те области в страната е София с 4.63, а трета е област Смолян с 4.42. Най-слабо е представянето в Разград (3.80), Търговище (3.91) и Шумен (3.97). Средният успех от матурата по български език и литература за страната е 4.28. През майската сесия на 2013 г. той е бил 4.26. От 2008 г. насам най-висок е бил резултатът на випуск 2011 – 4.49. На въпрос на OFFNews на какво се дължи този резултат точно в Кърджали министър Клисарова отговори: "Момичето, което спечели олимпиадата, също е от Кърджали. А тя се състезава с всички. Голяма част от учениците там съзнават, че образованието е единственият им шанс за успех в живота". Очаквайте: Какви ще са последствията от сбърканата матура по английски език Класация на училищата в Топ 10 за страната

Военният министър Ангел Найденов: Не се виждам като лидер на БСП

„Не съм бил, и не съм кандидат за лидер на БСП, и изобщо не виждам своето място така", коментира министър Ангел Найденов пред журналисти, който е в Казанлък във връзка с церемонията по изпращането на 27-мия контингент на Международните сили в Афганистан.

Найденов бе в Казанлък за изпращането на 27-мия контингент на международните сили в Афганист „Не съм бил, и не съм кандидат за лидер на БСП, и изобщо не виждам своето място така", коментира министър Ангел Найденов пред журналисти, който е в Казанлък във връзка с церемонията по изпращането на 27-мия контингент на Международните сили в Афганистан. Найденов бе в Казанлък за изпращането на 27-мия контингент на международните сили в Афганист

Алек Попов,Иво Сиромахов и Любен Дилов-син идват за „Четящият човек“

Бойко Ламбовски, Алек Попов, Захари Карабашлиев,Палми Ранчев, Любен Дилов-син, Иво Сиромахов и Николай Фенерски са само част от известните български автори, които ще вземат участие в третото издание на националния фестивал „Четящият човек”.

Той ще се проведе от 12 до 15 юни 2014 в Бургас. Негов организатор е Обществото за култура на четенето,с подкрепата на ПроКредит Банк, веригата книжарници „Хеликон” и Община Бургас.

Местата, на които ще се провеждат фестивалните събития,са КЦ „Морско казино”, лятна сцена „Охлюва”, къщата-музей „Георги Баев” и знакови пространства в Морската градина.

Партньори на фестивала са Гьоте институт, Съюзът на българските художници, Националната художествена академия.

Първо събитие в афиша на феста е традиционното шествие -флашмоб „Аз чета всеки ден! А ти?” на 12-ти от 18.00 часа.

Маршрутът е от Часовника до паметника на Христо Фотев в Морската градина.

Официалното откриване и връчването на наградата „Четящият човек” ще е в 19.30 на „Охлюва”. След това на лятната сцена ще излязат Миленита и Funky Miracle. Входът е свободен.

Във втория фестивален ден ще се открият три изложби – на наградените творби от националния студентски конкурс за еxlibris на тема „Четящият човек”, фотографии и наградени творби по повод гостуването на Марио Варгас Льоса в София и литографии на Стефан Марков по „Записките…” на Захарий Стоянов.

 

Три топ заглавия – истинско предизвикателство за киноманите – са включени в кино афиша на „Четящият човек“. Това са „Полунощ в Париж” на Уди Алън,„Ловци на глави”по романа на Ю Несбьо и лентата „Спомени за моите тъжни проститутки” в памет на Габриел Гарсия Маркес. Всички филми ще бъдат представени на лятна сцена „Охлюва” от 20.30 часа в трите фестивални дни.

 

В рамките на фестивала ще има творчески лаборатории, дискусии и обсъждания в клуб „Хеликон”, литературно кафене „Хеликон”. В ресторант „Чадъра” и кафе „Феникс” ще могат да се поръчват ястия и коктейли от известни литературни произведения.

 

Един от основните акценти на „Четящият човек“ тази година е посветен на децата и книгата. Тук формите ше бъдат твърде разнообразни – от лекцията на госпожа Улрике Аник Вебер, представител на германската Фондация за подпомагане на четенето: „Да четем малко по-различно – с апликации и интерактивни книги за деца”, през приказката на Крис Бъкстон, четене на приказка от деца на деца, театрални куклени спектакли на открито по любимите книги за малкия Никола и Дора Изследователката.

Ще бъдат обявени победителите от четирите конкурса на фестивала: за exlibris, литературния конкурс на тема „За ползата от нечетенето и вредата от четенето”, кулинарни рецепти в литературни поизведения и фотоконкурса на тема „Детето в страната на книгите”.

Четящите хора ще получат награди. В събота, 14 юни от 8 до 18 часа, който чете книга в градския транспорт на Бургас – ще пътува безплатно. А на 13, 14 и 15 юни от 17 до 19 часа, който чете книга на Пушкиновата алея в Морската градина, ще получи подарък.

В дните на фестивала до Пантеона в Морската градина ще може да се посети и прословутата мобилна книжарница на Хеликон.

Трети национален фестивал „Четящият човек”

Бургас, 12 -15 юни 2014

(Програма)

12 юни 2014, четвъртък

 

18.00 Флашмоб: Пътуващите книги. Старт – до Часовника, в началото на улица „Алеко Богориди”, финал – пред паметника на Христо Фотев в Морската градина. Стихотворение за спомен.

 

19.30 Официално откриване и връчване на наградата „Четящият човек”. Със специалното участие на Владимир Пенев.

20.00 Концерт на Миленита и Funky Miracle. Лятна сцена „Охлюва”.

 

13 юни 2014, петък

 

11.00 Откриване на изложбите в рамките на Фестивала. Съвместна проява на фестивала „Четящият човек”, Националната художествена академия и Съюза на българските художници. Културен център „Морско казино”, зала „Александър Георгиев-Коджакафалията”.

 

Изложба екслибрис „Марио Варгас Льоса в София” и репортажни цветни и чернобели фотографии от гостуването на писателя. Снимките се показват за първи път.

 

Изложба на селектираните екслибриси от националния студентски конкурс на тема „Четящият човек”. Културен център „Морско казино”, зала „Христо Фотев”.

 

Изложба литографии на Стефан Марков към „Записки по българските въстания” от Захарий Стоянов. 130 години след първото издание и разговор на тема „Защо да четем „Записките“ и днес“ със специалното участие на Георги Данаилов. Културен център „Морско казино”, зала „Александър Георгиев-Коджакафалията”.

 

12.30 Куклен спектакъл за деца и възрастни: „Приятно ми е, Никола”. С участието на Христо Колев. Лятна сцена „Охлюва.

 

14.00 „Седемте палавници и властната принцеса“ – моята семейна приказка с Крис Бъкстон. Културен център „Морско казино”, зала Георги Баев.

 

16.00 Гьоте институт гостува на „Четящият човек”. Госпожа Улрике Аник Вебер, представител на германската Фондация за подпомагане на четенето: „Да четем малко по-различно – с апликации и интерактивни книги за деца”. Културен център „Морско казино”, зала „Петя Дуброва”.

 

18.00 Премиерите на „Четящият човек” – „Отвътре” на Радослав Парушев, „Сиела”. Какво е общото между Осама Бин Ладен, Васил Левски и Радослав Парушев? Това, че и тримата са герои в романа, който ще бъде представен. Културен център „Морско казино”, зала „Петя Дубарова”.

 

19.30 Литературно кафене „Хеликон”: Поетическо позорище „Петък’13” със специалното участие на Мирела Иванова и Бойко Ламбовски. Къща-музей „Георги Баев”, булевард „Демокрация” № 6.

 

20.30 „Полунощ в Париж”, САЩ, сценарист и режисьор Уди Алън. Лятна сцена „Охлюва”.

 

14 юни 2014, събота

 

11.00 Лира.бг гостува на „Четящият човек: „Как се пише ревю на книга” с редактора на сайта Румен Василев. Културен център „Морско казино”, зала „Георги Баев”.

 

12.30 Куклен спектакъл за деца: „Дора няма умора”. С участието на Мария Несторова. Лятна сцена „Охлюва”

 

14.00 Клуб „Хеликон”: Скучни ли са съвременните български писатели. С Иво Сиромахов. Културен център „Морско казино”, зала „Петя Дубарова”.

 

16.00 Финал на кулинарния конкурс с гастрономически демонстрации и чаша вино. Супа и литература с Николай Фенерски. Ресторант „Чадъра” в Морската градина.

 

18.30 Литературно кафене „Хеликон”. Захари Карабашлиев: Защо се върнах в България. До Сан Диего и назад. Културен център „Морско казино”, зала „Петя Дубарова”.

 

20.30 Вечер в книжарница „Хеликон”. Обявяване на резултатите от конкурса „За ползата от нечетенето и вредата от четенето”. Четене на наградените творби от литературния конкурс. Чаша вино.

 

20.30 „Ловци на глави”, Норвегия/Германия. По романа на Ю Несбьо. Лятна сцена „Охлюва”.

 

15 юни 2014, неделя

 

13.00 Деца четат приказка на деца. Къща-музей „Георги Баев”, булевард „Демокрация” № 6.

 

14.00 Обявяване на наградите от фотоконкурса „Детето в страната на книгите”. Книжарница „Хеликон”, площад „Тройката” № 4

 

16.00 Премиерите на „Хеликон”: „Една и съща нощ” от Христо Карастоянов, „Жанет 45”. Послеслов към романа: Защо един поет и един анархист са убити по едно и също време и с една и съща злоба… Четящият човек в разговор за времето, когато две неща в България са се случвали едновременно със случването им в Европа. Културен център „Морско казино”, зала „Георги Баев”.

 

18.00 Литературно кафене „Хеликон”. Палми Ранчев: Боксьори, поети, белетристи и други участници. Културен център „Морско казино”, зала „Петя Дубарова”.

 

19.30 „Фейсбук литературата и туитманията” – с Любен Дилов-син. Културен център „Морско казино”, зала „Петя Дубарова”.

 

20.30 „Спомени за моите тъжни проститутки”, Испания, САЩ, Дания, Мексико. В памет на Габриел Гарсия Маркес. Лятна сцена „Охлюва”.

 

Съпътстващи събития

 

Изложбите на „Четящият човек”.

Който чете книга в градския транспорт на Бургас – пътува безплатно. На 14 юни от 8 до 18 часа.

Който чете книга на пейка в Пушкиновата алея на Морската градина получава подарък. 13, 14 и 15 юни от 17 до 19 часа.

Фестивално меню „Четящият човек” – рецепти от литературни творби. Ресторант „Чадъра”, Морската градина.

Литературни коктейли, топли напитки и десерти. Кафе „Феникс”, улица „Гео Милев” № 6. Гостите четящи книга между 14 и 16 часа получават подарък – кафе, от 14 до 16 часа на 13, 14 и 15 юни.

ВИП книжари всеки фестивален ден от 16 до 17 часа в „Хеликон“.

Мобилна книжарницата „Хеликон” – до Пантеона в Морската градина.

Лятна книжарница „Хеликон” – улица „Алеко Богориди”.

 

 

 

Организаторите си запазват правото за промени в програмата, които ще бъдат съобщавани своевременно.

Над 1000 украинци са поискали временно убежище в руската Белгородска област

/КРОСС/ Повече от 1000 души, дошли от югоизточна Украйна, където продължава противоборството между силовите структури на Украйна и привържениците на независимостта, се обърнаха за помощ към властите на Белгородска област, която граничи с Украйна, предава Гласът на Русия. Бежанците са настанени във временни жилища. Общо в района се наброяват близо 50.000 украински граждани, съобщи заместник-губернаторът на областта Елена Батанова. Според нея, хората идват основно от Донецка и Луганска област на Украйна, единични са случаите от Харковска област. „Всички, които се нуждаят, получават нашата помощ" - каза Батанова.  

Порошенко нареди създаване на хуманитарен коридор

Президентът на Украйна Петро Порошенко нареди да се създаде хуманитарен коридор за спасяване на мирното население, желаещо да напусне районите, където се провежда силовата операция срещу сепаратистите в югоизточната част на страната.

НАП тръгва по петите на фирмите-длъжници

/КРОСС/НАП тръгва по петите на фирмите-длъжници. "Имаме списък с около 25 хил. фирми, регистрирани по ДДС, които имат поне три неплатени периода с ДДС. Предстои с тях да започна преговори да платят задълженията си или да се премине към процедура на дерегистрация", съобщи по NEWS7 говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров. Той обясни, че дерегистрацията по ДДС е най-крайната мярка с най-неблагоприятни последици, която реално изправя фирмите пред риск да спрат да съществуват. Това означава, че те вече не могат да начисляват ДДС, контрагентите им не могат да ползват данъчен кредит, върху цената на всичките активи на фирмата се начислява ДДС в момента на дерегистрация т .н. Бъчваров обаче подчерта, че партньорският подход и телефонните разговори, които започнаха като практика за събиране на задължения тази година, дава резултат.  

Президентът на Сърбия: Невъзможно е да въведем санкции срещу Русия

/КРОСС/ Сръбският президент Томислав Николич изключи възможността неговата страна да въведе санкции по отношение на Русия, предаде ИТАР-ТАСС. „Невъзможно е да си представим, че Сърбия би въвела санкции по отношение на Русия”, заяви Николич в понеделник в интервю за националната телевизия РТС. Отговаряйки на въпроса защо не е присъствал на церемонията по встъпването в длъжност на украинския президент Петро Порошенко , Николич заяви, че на церемонията в Киев е бил изпратен неговият съветник Иван Мъркич, по-рано заемал поста министър на външните работи на Сърбия. „Аз самият не съм мислил да ходя на церемонията по встъпване в длъжност. До колко един президент се справя добре с неговите задължения може да се съди по това , дали ще го изберат втори път. Порошенко е изявил желание да се срещне с мен, но аз ще посетя Украйна, само ако той започне да провежда миролюбива политика”, добави сръбският президент.

Ателие 313 събира всички видове изкуства

За десети пореден път пространството на „Ателие 313” събира всички видове изкуства, превръщайки артисти в зрители и обратното. Идеята хрумва на режисьора Петър Пашов –...

Яне Янев вади доказателства защо Точкова и Чочкова не стават за главен съдебен инспектор

В близките дни лидерът на РЗС Яне Янев ще проведе среща с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с кандидатурата на съдийките Вера Чочкова и Теодора Точкова за главен съдебен инспектор. Според...

Клозе: Най-големият съперник ще ни бъде времето в Бразилия

Единственият типичен нападател в състава на Германия Мирослав Клозе осъзнава, че този Мондиал ще бъде много тежък за неговия тим. Причината се крие във високите температури в Бразилия, към които европ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване