Френският външен министър заспа на преговори в Алжир

/КРОСС/ Френският външен министър Лоран Фабиюс заспа по време на преговори в Алжир, съобщава L Express.На видео, показано по телевизионния канал "Ennahar TV", се вижда как Фабиюс, в присъствието на алжирски служители, първоначално се бори със съня, но след това заспива. В края на записа той се събужда и се усмихва на алжирските си колеги. Това не е първият подобен инцидент в кариерата на 67-годишният министър. Миналата година той заспа по време на пресконференцията на френския държавен глава Франсоа Оланд и британския премиер Дейвид Камерън.Заради склонността му да заспива на важни събития негови съпартийци му лепнаха прякора Спящият Фабиюс.

Княгиня Калина претърпяла операция, пропуска рождения ден на баща си

Княгиня Калина няма да присъства на рождения ден на баща си, както и на други събития, за които е поела ангажимент, поради лекарски препоръки.
В началото на май тази година княгиня Калина е претърпяла гинекологична операция в Мадрид.
В неделя (на 8 юни) Калина била приета в болница в град Рабат, където лекарите са й наложили стриктен режим на Княгиня Калина няма да присъства на рождения ден на баща си, както и на други събития, за които е поела ангажимент, поради лекарски препоръки. В началото на май тази година княгиня Калина е претърпяла гинекологична операция в Мадрид. В неделя (на 8 юни) Калина била приета в болница в град Рабат, където лекарите са й наложили стриктен режим на

Станишев получи мандат от БСП за предсрочни избори

Корнелия Нинова и Георги Кадиев са подали оставки по време на Националния съвет на партията


Дървени скулптури красят град Бяла

Жителите и гостите на град Бяла, Варненско имат рядката възможност да се наслаждават на изпъстрена с изкуство градска атмосфера. Повече от 20 дървени скулптури са експонирани на различни места в града и техният брой се увеличава със всяка изминала година.

АБВ: Избори през лятото обслужват купувачите на гласове

Вкопчен в собственото си политическо оцеляване Станишев предлага избори през юли. От избори през лятото са заинтересовани купувачите на гласове, които ще разчитат на контролиран вот, заявяват от формацията на Георги Първанов. Ръководството на АБВ е на мнение, че „обявеното от председателя на БСП намерение да инициира предсрочни избори в края на месец юли, е безотговорна и рискова за държавата авантюра, която пренебрегва демократични процедури в името на едно единствено нещо - политическо оцеляване на ръководството на БСП.“ Остава необяснимо защо вместо да подаде оставка, Станишев и ръководството на БСП превръщат цялата си партия в заложник на кариеристичните си позиции. Всички те обаче явно са наясно, че социалистическата партия е пред разпад и с отчаяни мерки, като избори на бързи обороти, се опитват да направят всичко възможно да задържат още малко неспасяемото положение – посочват от АБВ. Избори за по-малко от 45 дни не се правят и в Северна Корея, коментира пред агенция Фокус Румен Петков - член на националното ръководство на АБВ.

Киев прави център за евакуация в Донецк и Луганск

Всички мирни жители ще трябва да се регистрират

Гришо записа първа победа в "Куинс клъб"

/КРОСС/ Григор Димитров победи британеца Джеймс Уорд със 7:5, 6:3 в двубой от втория кръг на турнира в "Куинс клъб" с награден фонд над 711 хиляди евро. Като поставен под №4 Гришо пропусна първия кръг, а днес записа първия си успех на трева за сезона.След 67 минути игра Гришо сложи край на спора за радост на своята половинка Мария Шарапова, която бе на трибуните и аплодираше приятеля си. Следващият съперник на хасковлията ще е победителят от мача между французите Едуард Роже-Васлен и Никола Маю.

Ремонти в Бачковския манастир

Тоалетните и покривът на двете църкви на Бачковския манастир ще бъдат ремонтирани основно, съобщи новият игумен архимандрит Симон. Средствата за поправката на шестте мъжки и дамски тоалетни, които са в двора, са от дарители. Смяната на керемидите ще се плати от манастира. За последно WC-тата са били ремонтирани през 60-те години на миналия век. 
Тоалетните и покривът на двете църкви на Бачковския манастир ще бъдат ремонтирани основно, съобщи новият игумен архимандрит Симон. Средствата за поправката на шестте мъжки и дамски тоалетни, които са в двора, са от дарители. Смяната на керемидите ще се плати от манастира. За последно WC-тата са били ремонтирани през 60-те години на миналия век.

Оставката на кабинета - подарък за ЧРД на Бойко, но той го пропуска

Твърде вероятно е премиерът Пламен Орешарски да подаде оставката на воденото от него правителство навръх рождения ден на Бойко Борисов - 13 юни, коментираха вчера в партийните централи. Това бе и една от допълнителните причини социалисти да отричат лансирания от лидера им Станишев вариант.
Самият Борисов обаче ще се прибере Твърде вероятно е премиерът Пламен Орешарски да подаде оставката на воденото от него правителство навръх рождения ден на Бойко Борисов - 13 юни, коментираха вчера в партийните централи. Това бе и една от допълнителните причини социалисти да отричат лансирания от лидера им Станишев вариант. Самият Борисов обаче ще се прибере

Григор набързо стигна до 1/8-финал в Лондон

Григор Димитров се класира за 1/8-финал в Лондон.

Wall Street приключи без ясна посока

Индексът Dow Jones отчете четвърто поредно рекордно затваряне


Пламен Орешарски прави подарък за ЧРД на Бойко Борисов!? Как ще се подреди политическият пасианс? Кои ще са следващите пернишки депутати?

Ще направи ли Орешарски най-големият подарък за рождения ден на Бойко Борисов, а именно - да разпусне предсрочно кабинета си? Това се пита цяла България.

Бившият премиер от ГЕРБ ще отпразнува рождения си ден този петък 13-ти. Именно за тогава се говори да падне червеното правителство. По идентичен на кабинета Борисов начин, сега и Орешарски се готви за предсрочно сдаване на властта. Или по-точно лидерът на червената партия Сергей Станишев, който хвърли бомбата като...

Продължава

Депозитът в банка носи 5.50 лв. печалба на всеки 100 лв.

Макар за икономистите дефлацията да е лошо нещо, защото означава липсата на потребление и ръст на икономиката, от нея има едно предимство - покупателната стойност на парите на влог не се топи, а нараства, съобщава в. "24 часа".

Проектът „Новият полицейски лидер” ще бъде презентиран на конференция в София

Проектът „Новият полицейски лидер” ще бъде презентиран на конференция в София

Експерти от Института по психология на МВР ще представят проекта „Новият полицейски лидер”, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Той се осъществява по договор № КБ 12-22-1-1/23.02.2013 г., с безвъзмездната финансова помощ на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския Съюз чрез Европейския Социален Фонд.

Камъни чакат “Локо” (Пд)

Лидерите на сдружение “Бъдеще за Локомотив" и тарторите от различните фракции се готвят за война със собственика на “Локомотив" (Пд) Константин Динев. Босът отказа да им предаде акциите си и се оттегли от клуба.

“Динев няма да бъде допуснат на “Лаута". Наетите от него треньори и футболисти - също”, казаха от сдружението.

Ултрасите са твърди в Лидерите на сдружение “Бъдеще за Локомотив" и тарторите от различните фракции се готвят за война със собственика на “Локомотив" (Пд) Константин Динев. Босът отказа да им предаде акциите си и се оттегли от клуба. “Динев няма да бъде допуснат на “Лаута". Наетите от него треньори и футболисти - също”, казаха от сдружението. Ултрасите са твърди в

Камерън не иска Юнкер за председател на ЕК, Меркел застава изцяло зад кандидатурата му

Кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК за пореден път раздели европейските лидери. Британският премиер Дейвид Камерън за пореден път се обяви срещу избирането му начело на влиятелната евроинзтитуция, докато германският канцлер Ангела Меркел застана твърдо зад експремиера на Люксембург.

За 30 минути МВР вдига тревога за отвлечено дете

Маскирани бандити отвличат дете, което отива на училище. Очевидци или роднини звънят за помощ на спешния телефон 112. 
От 30 до 40 минути след техния сигнал МВР може да вдигне под тревога цялата държава. Снимки на детето, описание на косата му, облеклото и ръста му, както и на характерни белези ще бъдат разпространени по национални и местни... Маскирани бандити отвличат дете, което отива на училище. Очевидци или роднини звънят за помощ на спешния телефон 112. От 30 до 40 минути след техния сигнал МВР може да вдигне под тревога цялата държава. Снимки на детето, описание на косата му, облеклото и ръста му, както и на характерни белези ще бъдат разпространени по национални и местни...

Роналдо пропя /видео/

/КРОСС/ Нападателят на Реал Мадрид Кристиано Роналдо пропя. Футболистът се снима в рекламен клип на банка заедно с известния португалски изпълнител Анселмо Ралф.Сюжетът на видеото е доста прост: двете знаменитости се срещат случайно. Единият от тях си мисли: Кристиано Роналдо е същото като Анселмо Ралф, а другият - Ралф е Роналдо в музиката. След което запяват в дует.След краткото клипче феновете на футболиста вече със сигурност знаят, че освен да вкарва голове във вратата на съперника, любимецът им може и да пее. video:http://www.youtube.com/watch?v=tAbFMtQFHvc

БТК не се продава, обявиха от компанията


В момента БТК не се продава, заявиха от ръководството на телекома във връзка със статия, публикувана от "Клуб Z", според която процедурата по продажба на компанията е започнала, съобщава сайтът capital.bg. Чрез пресцентъра на компанията председателят на управителния съвет Златозар Сурлеков кава: "Опровергаваме официално информацията, че БТК се продава".

Сурлеков влезе в управлението на БТК като представител на един от основните акционери - "Бромак телеком инвест", което индиректно е...

От БТК обявиха, че компанията не се продава


В момента БТК не се продава, заявиха от ръководството на телекома във връзка със статия, публикувана от "Клуб Z", според която процедурата по продажба на компанията е започнала, съобщава сайтът capital.bg. Чрез пресцентъра на компанията председателят на управителния съвет Златозар Сурлеков кава: "Опровергаваме официално информацията, че БТК се продава".

Сурлеков влезе в управлението на БТК като представител на един от основните акционери - "Бромак телеком инвест", което индиректно е...

Подпалиха бус на Борислав Лазаров

Неизвестни подпалиха микробус "Фолксваген Транспорт" на председателя на Камарата на строителите и енергетиците в България Борислав Лазаров, съобщи в. "Труд".

Москва: "Южен поток" е в интерес най-вече на потребителите

Проектът "Южен поток" е преди всичко в интерес на европейските потребители, заяви руският министър на икономиката Алексей Улюкаев.

Литва наложи солена глоба на "Газпром"

Литовската държава разби монопола на "Газпром", като в края на май пое контрола над национално газово дружество

ГЕРБ не се отказва от вота на недоверие за фискалната политика


Ще оттеглим  вота на недоверие към кабинета за фискалната политика, само ако тази вечер Орешарски подаде оставка, каза днес пред журналисти заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева. Тя отрече слуховете, че партията вече се е отказала от разглеждането на вота.

Решението на ГЕРБ е продиктувано и от факта, че в дневния ред на парламента за сряда, като първа точка влезе избора на членове на Сметната палата. По-рано днес пред журналисти, Цачева заяви, че ако...

Шарапова гледа победа на Григор в Лондон

Григор Димитров спечели първия си мач на трева за сезона.
Най-добрият български тенисист е поставен под №4 на турнира в Куинс и започна участието си направо от втори кръг, където отстрани 7:5, 6:3 представителя на домакините от Великобритания Джеймс Уорд.
На трибуните в прочутия клуб в британската столица бе и Мария Шарапова. Григор Димитров спечели първия си мач на трева за сезона. Най-добрият български тенисист е поставен под №4 на турнира в Куинс и започна участието си направо от втори кръг, където отстрани 7:5, 6:3 представителя на домакините от Великобритания Джеймс Уорд. На трибуните в прочутия клуб в британската столица бе и Мария Шарапова.

Оставка и вот през юли: Всичко, което се случи през деня!

Силно натоварен политически ден се оказа 10 юни. Вижте всичко, което се случи – от бомбата на Станишев до мнението на конституционните експерти.

Концерт на Боян Дойчев събира средства за „Дни на класическата китара“ - Варна 2015

Сдружение „Приятели на класическата китара” - Варна представя китарен концерт на Боян Дойчев. Концертът ще е благотворителен и ще се проведе на 12 юни (четвъртък) от 19.00 ч. във Фестивален и конгресен център – Варна (зала 2), съобщиха организаторите за Moreto.

Прогнозират 20% ръст за IT сектора у нас

Прогнозата за 2014 г. предвижда нарастване с 20% на сектора на информационните технологии у нас. Това каза вицепремиерът по икономическото развитие...

Огнен атентат срещу енергиен шеф

Бандити атакуваха с огън енергиен шеф в София.
Неизвестни подпалиха към 1,30 ч вчера микробус “Фолксваген Транспорт” на Борислав Лазаров, шеф Камарата на строителите и енергетиците в България. Колата била паркирана на ул. “Лерин”. Подпалвачите вероятно искали да опожарят и вратата на Лазаров, но сгрешили, драснали клечка пред друг апартамент на съ Бандити атакуваха с огън енергиен шеф в София. Неизвестни подпалиха към 1,30 ч вчера микробус “Фолксваген Транспорт” на Борислав Лазаров, шеф Камарата на строителите и енергетиците в България. Колата била паркирана на ул. “Лерин”. Подпалвачите вероятно искали да опожарят и вратата на Лазаров, но сгрешили, драснали клечка пред друг апартамент на съ

Неизвестен откри огън в американско училище

Полицията е успяла да неутрализира нападателя

Катарзис: БСП се усети, че ДПС я ползва "на ишлеме" във властта

Съвместното управление с ДПС е провалило за пореден път БСП. Това констатира ръководството на социалистическата партия на пленума си във вторник, първи след загубата на евроизборите. Лидерът Сергей Станишев се обяви за предсрочни парламентарни избори още през юли, след като съобщи, че правителството на Пламен Орешарски подава оставка тази седмица заради оттеглената подкрепа от управленския партньор ДПС.   По време на мъчителното си едногодишно управление БСП упорито отхвърляха упреците за "преяждане с власт" от страна на ДПС, но и в изказването на Станишев пред пленума, и в официалния анализ на Изпълнителното бюро, звучат далеч по-сериозни "присъди".   "Задкулисие", "безпринципни компромиси"   Говори се за "задкулисие", "безпринципни компромиси" и "скъпо платени грешки"; за "несъответствие между реалните политически позиции и властови претенции и агресивната и в немалко случаи некоректна кадрова политика".   ДПС са проявили корпоративни и частни интереси чрез властта, освен това се натрапило впечатление, че БСП е подвластна на ДПС както в политическо, така и в кадрово отношение. Имена и примери не се цитират, не е споменат и одиозният Делян Пеевски от ДПС, избран злополучно за шеф на ДАНС преди година, заради което започнаха гражданските протести срещу правителството.   Една година обаче БСП упорито отказваха оставка на кабинета и Станишев я обяви решително чак сега, когато ДПС му издърпаха килимчето изпод краката.   С днешна дата социалистите смятат да преразгледат позицията си за ДПС като стратегически партньор, което почти сигурно означава, че двете партии няма да правят коалиция в следващия парламент. При това положение, ако БСП иска отново да е във властта, е най-логично да търси партньорство с ГЕРБ, заради чието изолиране от управлението в сегашния мандат направи всякакви компромиси спрямо ДПС.   Станишев: Не очаквах ДПС да излязат с присъда   "Загубата на изборите можеше да бъде компенсирана с по-голямо участие на БСП във властта. Тази позиция не беше възприета от партньорите", обясни Станишев пред Националния съвет на партията. Не очаквах от ДПС да излязат с присъда, допълни той. "Медиите се опитват да измият гузните си съвести", заяви още Станишев.   Той отказа да подаде оставка като лидер на партията с думите: "Нямам намерение да се превръщам в изтривалка и да позволя на някой да се скрие зад моя гръб".   Отчитайки причините за изборното поражение на БСП, той ловко избегна да посочи своята лична отговорност.   "Платихме цената за упорито насажданото мнение, че БСП е мандатоносител, но на практика ДПС е водещата партия в управлението. За съжаление по време на мандата имаше и достатъчно реални факти, събития, поводи, които затвърдиха тези внушения. Казвам това не за да се оправдаваме с нашия партньор, а за да отчетем реалностите. Бяхме лоялен и честен партньор, но се оказахме неумели и нерешителни в упражняването на властта. Да не говорим, че сами постоянно си пречехме. За колко кадрови решения, за колко политики имахме коренно противоположни предложения, които противопоставяхме и яростно се борехме един срещу друг. За това сме си виновни само и единствено ние", каза лидерът на БСП.   "Успехът на тези избори беше задължително условие за стабилизиране и на парламентарното мнозинство, и на мандата на правителството", продължи с анализа Станишев, който за пръв път призна, че загубата на 25 май е отключила "процесите, на които сме свидетели днес".   "Загубата на изборите можеше да бъде компенсирана единствено с повече сила на БСП в управлението. Това беше моята позиция, изразена категорично пред партньорите. Трябва да призная, че тази идея не се прие с ентусиазъм. Настоявах за широк формат на консултации между двете партии, които подкрепят кабинета, за дискусия, как да стабилизираме управлението, каква трябва да е формулата на кабинета, политиките, които трябва да се провеждат приоритетно. Но в момента, когато официалните разговори между БСП и ДПС по този въпрос предстоеше да започнат, точно тогава дойде пресконференцията", заяви Станишев, имайки предвид нарочната пресконференция на лидера на ДПС Лютви Местан миналия четвъртък, когато той обяви курс към предсрочни избори най-късно до края на годината.   Не за пръв път се опитват да ни превърнат в изкупителна жертва   "Хората, които ни подкрепят, не излязоха да гласуват", заяви Станишев, но веднага уточни, "че това трудно може да се представи като протестен вот или наказание за нашата политика и действия. Защото те бяха полезни и донесоха промяна в живота на хората. Но не бяха достатъчни".   "Управлението е изкуството на възможното. Но не и в България, не и днес, не и с това състояние на БСП. Затова толкова често на форумите ни през последната година говорех, че е необходимо да направим и невъзможното. Но с него не се справихме", продължи Станишев.   Той отбеляза с горчивина, че това са поредните избори, които БСП губи под негово ръководство. Вместо да поеме отговорност, обаче, Станишев изтъкна, че по-важно от конкретния анализ са принципите, "заради които сме заедно"   "Виждам, всеки ден чета и слушам помията, която се излива върху нас. Не за първи път след 1989 г. се опитват да ни превърнат в изкупителна жертва на всички за всички проблеми в страната, натрупани за 23 години, а и преди това", каза Станишев и продължи със заклинания: "Болката, обидата и охулването няма да унищожат БСП. Предвестниците на поредния ни крах отново ще се окажат обикновени лъжепророци. Няма да позволя БСП да бъде унижавана, обругавана, натиквана в ъгъла. Няма да допусна моята партия да бъде поставена на колене. Нека всички, които крещят срещу нас да знаят - загубата на една битка няма да ни накара да развеем белия байрак. Когато всички си мислят, че сме най-слаби, тогава е важно да покажем силата си".   "Лошата новина за онези, които злорадстват в момента е, че БСП има хъс да се бори, да отстоява гордостта си", продължи той. И увери, че бъркат онези, които тълкуват "нашите качества като недостатъци".   БСП не може да бъде ползвана като партия на ишлеме   Последва тирада, в която очевидно визира коалиционния партньор ДПС, макар да не го спомена нито веднъж. "Смирението е мъдрост. Да, ние сме толерантни. Ние сме предвидим и коректен партньор. Но нека никой не си мисли, че това е израз на безволие или покана за злоупотреба с доверието ни, че това може да бъде повод да бъдем притискани. Защото, освен любезна усмивка, умеем да показваме и характер. Трябва да е ясно, че никой не може да ни размахва пръст. Никой не може да взема нашите решения вместо нас. Няма да позволя да се мисли, че БСП може да бъде използвана като партия на ишлеме. Няма да обслужваме чужди интереси, нито ще бъдем параван за реализацията на такива", заяви Станишев.   "Нашите рубежи ще ги отстояваме. Ние сме горда партия, с принципи и традиции, но преди всичко сме партия с характер", каза още лидерът на БСП, очевидно опитвайки се да превърне отчета за изборната загуба в мобилизираща предизборна реч .   Поради факта, че БСП пое отговорност да направи правителство от позицията на втора политическа сила след парламентарните избори през 2013 година, партията трябваше на всяка цена да покаже силен резултат на тези европейски избори, призна той.   Станишев открои няколко фактора за поражението на партията си: "За разлика от всички останали партии, БСП не възприе тези избори като национални. Не ги превърнахме в кауза и лична битка на всеки един. Затънахме в критики и самокритики, вместо да се занимаваме с кампания и да убеждаваме хората в правотата и резултата от собствените ни действия".   Сега Станишев получавал от всякъде писма, становища и обаждания "от кой ли не", "с едно общо послание – дръжте се".   "Можем да държим управлението, но не ако имаме подкрепа единствено на думи. Можем да сме силни, единствено ако имаме нужната подкрепа в нужния момент", отчете лидерът на БСП.   На следващо място той обясни, че избирателите на БСП са възприемали правителството "Орешарски" като управление на ДПС.   Като трети фактор за изборната загуба Станишев посочи формацията АБВ на бившия президент Първанов, поради което БСП е водила битка на два фронта. "АБВ не само откъсна жива плът от партията, но доведе и до парализа на част от твърдите ни избиратели. Никой не може да изчисли размера на щетите, които ни нанесе този проект и този удар в гръб. Ако АБВ взе 90 000 гласа, поне още 100 000 отказаха да излязат и да гласуват".   Правителството да защити своето достойнство и свършената работа   Станишев настоя за категорична защита на постигнатото от правителството. То оставя фискален резерв, увеличен с близо 2 милиарда, в сравнение с наследения от Дянков. И ГЕРБ, чието управление струваше на хората 8 милиарда – 4 милиарда източен резерв и 4 милиарда нови заеми, ГЕРБ, които откраднаха 1.5 милиарда от здравето на българите, нямат никакво право да размахват назидателно пръст нито на нас, нито на правителството. Точно затова този вот на недоверие трябва да бъде отхвърлен, каза той и призова в следващите дни и седмици премиерът и министрите "да защитят своето достойнство и свършената от тях работа".   Днес няма какво да губят, могат само да спечелят от своята откровеност, каза Станишев.   Премиерът Орешарски беше на пленума, но напусна заседанието преди неговия край и отказа коментари.   Назначения на ДПС, свързани с частни и корпоративни интереси   В официалния анализ на ИБ на БСП се посочва още, че ДПС не са позволили на социалистите да проведат социалната си политика.   В документа се прави преглед на назначенията властта, като се изтъква, че назначения свързани с корпоративни и частни интереси предизвикали остра негативна реакция сред привържениците на БСП.   Социалистите са неудовлетворени от кадровата си реализация заради сравнително ограничения брой техни назначения в повечето области на страната.   БСП отчита забавени процедури и откази на различни нива във властта за реализиране на кандидати, свързани с левицата. Сред членовете и симпатизантите на БСП се е развило негативно отношения към преобладаващата част от назначенията на ДПС.   Отчита се също, че представители на ГЕРБ са запазили позиции във властта по различни причини и с различни мотиви както от страна на активисти на ДПС, така и на БСП. Освен това другарите се опитват да намерят отговор за назначения при тяхното управление на представители на други политически сили като СДС, НДСВ и пр.   Ръководството на БСП смята, че именно тази кадрова политика е предизвикала пасивност на хора на ръководни постове на различни нива, които не са се ангажирали с изборите в полза на партията.   Изборните резултати показват, че БСП е отстъпила сериозно позиции и е останала първа политическа сила само в 4 области – Монтана, Кюстендил, Видин и Враца.   БСП е втора в 15 области, а в 12 области е трета политическа сила. Най-зле се представя в смесените райони – Кърджали, Разград, Търговище, Шумен.   БСП губи позиции сред ромите и младежите, според друга констатация.   Разширява се практиката на корпоративен и контролиран вот   В раздела "Корпоративен, контролиран и купен вот" се посочва, че през последните години се разширява практиката на корпоративен вот, което води до изкривяване на политическото представителство. Изборите са необективни, а оттам голяма част от обществото разочаровано.   Според анализа най-сериозни са отклоненията сред ромите и българомохамеданите, но в такива прояви са привлечени и все повече българи под различни форми и с нови средства.   Анализът на "Позитано"20 за ромските секции показва, че от там най-много гласове са отишли за ДПС.   В пловдивския квартал Столипиново, както и в Пазарджик, доминацията на ДПС в ромските секции е пълна.   "България без цензура" има добър резултат във всички такива секции, но най-силен в Русе. АБВ са получили гласове от всички ромски секции, макар и минимален брой.   Друг извод на БСП е, че застъпниците и "независимите" наблюдатели на тези избори са били ангажирани с политически сили.   Отбелязано е, че МВР не успява да противодейства на такива прояви на контролиран и купен вот.   БСП също не е успяла да се противопостави, а "с някои действия партията бе въвлечена като част от този вот".   Това е отблъснало членове и симпатизанти на левицата, които са съхранили морала си въпреки затрудненото положение, пише в анализа.   Като цяло е отчетено, че отговорност за тежката изборна загуба носи не централното ръководство на БСП, а партийните структури и ръководства по места, допуснали пренебрежение към кадри и редови социалисти.

БСП се усети, че ДПС я ползва "на ишлеме" във властта

Съвместното управление с ДПС е провалило за пореден път БСП. Това констатира ръководството на социалистическата партия на пленума си във вторник, първи след загубата на евроизборите. Лидерът Сергей Станишев се обяви за предсрочни парламентарни избори още през юли, след като съобщи, че правителството на Пламен Орешарски подава оставка тази седмица заради оттеглената подкрепа от управленския партньор ДПС.   По време на мъчителното си едногодишно управление БСП упорито отхвърляха упреците за "преяждане с власт" от страна на ДПС, но и в изказването на Станишев пред пленума, и в официалния анализ на Изпълнителното бюро, звучат далеч по-сериозни "присъди".   "Задкулисие", "безпринципни компромиси"   Говори се за "задкулисие", "безпринципни компромиси" и "скъпо платени грешки"; за "несъответствие между реалните политически позиции и властови претенции и агресивната и в немалко случаи некоректна кадрова политика".   ДПС са проявили корпоративни и частни интереси чрез властта, освен това се натрапило впечатление, че БСП е подвластна на ДПС както в политическо, така и в кадрово отношение. Имена и примери не се цитират, не е споменат и одиозния Делян Пеевски от ДПС, избран злополучно за шеф на ДАНС преди година, заради което започнаха гражданските протести срещу правителството.   Една година обаче БСП упорито отказваха оставка на кабинета и Станишев я обяви решително чак сега, когато ДПС му издърпаха килимчето изпод краката.   С днешна дата социалистите смятат да преразгледат позицията си за ДПС като стратегически партньор, което почти сигурно означава, че двете партии няма да правят коалиция в следващия парламент. При това положение, ако БСП иска отново да е във властта, е най-логично да търси партньорство с ГЕРБ, заради чието изолиране от управлението в сегашния мандат направи всякакви компромиси спрямо ДПС.   Станишев: Не очаквах ДПС да излязат с присъда   "Загубата на изборите можеше да бъде компенсирана с по-голямо участие на БСП във властта. Тази позиция не беше възприета от партньорите", обясни Станишев пред Националния съвет на партията. Не очаквах от ДПС да излязат с присъда, допълни той. "Медиите се опитват да измият гузните си съвести", заяви още Станишев.   Той отказа да подаде оставка като лидер на партията с думите: "Нямам намерение да се превръщам в изтривалка и да позволя на някой да се скрие зад моя гръб".   Отчитайки причините за изборното поражение на БСП, той ловко избегна да посочи своята лична отговорност.   "Платихме цената за упорито насажданото мнение, че БСП е мандатоносител, но на практика ДПС е водещата партия в управлението. За съжаление по време на мандата имаше и достатъчно реални факти, събития, поводи, които затвърдиха тези внушения. Казвам това не за да се оправдаваме с нашия партньор, а за да отчетем реалностите. Бяхме лоялен и честен партньор, но се оказахме неумели и нерешителни в упражняването на властта. Да не говорим, че сами постоянно си пречехме. За колко кадрови решения, за колко политики имахме коренно противоположни предложения, които противопоставяхме и яростно се борехме един срещу друг. За това сме си виновни само и единствено ние", каза лидерът на БСП.   "Успехът на тези избори беше задължително условие за стабилизиране и на парламентарното мнозинство, и на мандата на правителството", продължи с анализа Станишев, който за пръв път призна, че загубата на 25 май е отключила "процесите, на които сме свидетели днес".   "Загубата на изборите можеше да бъде компенсирана единствено с повече сила на БСП в управлението. Това беше моята позиция, изразена категорично пред партньорите. Трябва да призная, че тази идея не се прие с ентусиазъм. Настоявах за широк формат на консултации между двете партии, които подкрепят кабинета, за дискусия, как да стабилизираме управлението, каква трябва да е формулата на кабинета, политиките, които трябва да се провеждат приоритетно. Но в момента, когато официалните разговори между БСП и ДПС по този въпрос предстоеше да започнат, точно тогава дойде пресконференцията", заяви Станишев, имайки предвид нарочната пресконференция на лидера на ДПС Лютви Местан миналия четвъртък, когато той обяви курс към предсрочни избори най-късно до края на годината.   Не за пръв път се опитват да ни превърнат в изкупителна жертва   "Хората, които ни подкрепят, не излязоха да гласуват", заяви Станишев, но веднага уточни, "че това трудно може да се представи като протестен вот или наказание за нашата политика и действия. Защото те бяха полезни и донесоха промяна в живота на хората. Но не бяха достатъчни".   "Управлението е изкуството на възможното. Но не и в България, не и днес, не и с това състояние на БСП. Затова толкова често на форумите ни през последната година говорех, че е необходимо да направим и невъзможното. Но с него не се справихме", продължи Станишев.   Той отбеляза с горчивина, че това са поредните избори, които БСП губи под негово ръководство. Вместо да поеме отговорност, обаче, Станишев изтъкна, че по-важно от конкретния анализ са принципите, "заради които сме заедно"   "Виждам, всеки ден чета и слушам помията, която се излива върху нас. Не за първи път след 1989 г. се опитват да ни превърнат в изкупителна жертва на всички за всички проблеми в страната, натрупани за 23 години, а и преди това", каза Станишев и продължи със заклинания: "Болката, обидата и охулването няма да унищожат БСП. Предвестниците на поредния ни крах отново ще се окажат обикновени лъжепророци. Няма да позволя БСП да бъде унижавана, обругавана, натиквана в ъгъла. Няма да допусна моята партия да бъде поставена на колене. Нека всички, които крещят срещу нас да знаят - загубата на една битка няма да ни накара да развеем белия байрак. Когато всички си мислят, че сме най-слаби, тогава е важно да покажем силата си".   "Лошата новина за онези, които злорадстват в момента е, че БСП има хъс да се бори, да отстоява гордостта си", продължи той. И увери, че бъркат онези, които тълкуват "нашите качества като недостатъци".   БСП не може да бъде ползвана като партия на ишлеме   Последва тирада, в която очевидно визира коалиционния партньор ДПС, макар да не го спомена нито веднъж. "Смирението е мъдрост. Да, ние сме толерантни. Ние сме предвидим и коректен партньор. Но нека никой не си мисли, че това е израз на безволие или покана за злоупотреба с доверието ни, че това може да бъде повод да бъдем притискани. Защото, освен любезна усмивка, умеем да показваме и характер. Трябва да е ясно, че никой не може да ни размахва пръст. Никой не може да взема нашите решения вместо нас. Няма да позволя да се мисли, че БСП може да бъде използвана като партия на ишлеме. Няма да обслужваме чужди интереси, нито ще бъдем параван за реализацията на такива", заяви Станишев.   "Нашите рубежи ще ги отстояваме. Ние сме горда партия, с принципи и традиции, но преди всичко сме партия с характер", каза още лидерът на БСП, очевидно опитвайки се да превърне отчета за изборната загуба в мобилизираща предизборна реч .   Поради факта, че БСП пое отговорност да направи правителство от позицията на втора политическа сила след парламентарните избори през 2013 година, партията трябваше на всяка цена да покаже силен резултат на тези европейски избори, призна той.   Станишев открои няколко фактора за поражението на партията си: "За разлика от всички останали партии, БСП не възприе тези избори като национални. Не ги превърнахме в кауза и лична битка на всеки един. Затънахме в критики и самокритики, вместо да се занимаваме с кампания и да убеждаваме хората в правотата и резултата от собствените ни действия".   Сега Станишев получавал от всякъде писма, становища и обаждания "от кой ли не", "с едно общо послание – дръжте се".   "Можем да държим управлението, но не ако имаме подкрепа единствено на думи. Можем да сме силни, единствено ако имаме нужната подкрепа в нужния момент", отчете лидерът на БСП.   На следващо място той обясни, че избирателите на БСП са възприемали правителството "Орешарски" като управление на ДПС.   Като трети фактор за изборната загуба Станишев посочи формацията АБВ на бившия президент Първанов, поради което БСП е водила битка на два фронта. "АБВ не само откъсна жива плът от партията, но доведе и до парализа на част от твърдите ни избиратели. Никой не може да изчисли размера на щетите, които ни нанесе този проект и този удар в гръб. Ако АБВ взе 90 000 гласа, поне още 100 000 отказаха да излязат и да гласуват".   Правителството да защити своето достойнство и свършената работа   Станишев настоя за категорична защита на постигнатото от правителството. То оставя фискален резерв, увеличен с близо 2 милиарда, в сравнение с наследения от Дянков. И ГЕРБ, чието управление струваше на хората 8 милиарда – 4 милиарда източен резерв и 4 милиарда нови заеми, ГЕРБ, които откраднаха 1.5 милиарда от здравето на българите, нямат никакво право да размахват назидателно пръст нито на нас, нито на правителството. Точно затова този вот на недоверие трябва да бъде отхвърлен, каза той и призова в следващите дни и седмици премиерът и министрите "да защитят своето достойнство и свършената от тях работа".   Днес няма какво да губят, могат само да спечелят от своята откровеност, каза Станишев.   Премиерът Орешарски беше на пленума, но напусна заседанието преди неговия край и отказа коментари.   Назначения на ДПС, свързани с частни и корпоративни интереси   В официалния анализ на ИБ на БСП се посочва още, че ДПС не са позволили на социалистите да проведат социалната си политика.   В документа се прави преглед на назначенията властта, като се изтъква, че назначения свързани с корпоративни и частни интереси предизвикали остра негативна реакция сред привържениците на БСП.   Социалистите са неудовлетворени от кадровата си реализация заради сравнително ограничения брой техни назначения в повечето области на страната.   БСП отчита забавени процедури и откази на различни нива във властта за реализиране на кандидати, свързани с левицата. Сред членовете и симпатизантите на БСП се е развило негативно отношения към преобладаващата част от назначенията на ДПС.   Отчита се също, че представители на ГЕРБ са запазили позиции във властта по различни причини и с различни мотиви както от страна на активисти на ДПС, така и на БСП. Освен това другарите се опитват да намерят отговор за назначения при тяхното управление на представители на други политически сили като СДС, НДСВ и пр.   Ръководството на БСП смята, че именно тази кадрова политика е предизвикала пасивност на хора на ръководни постове на различни нива, които не са се ангажирали с изборите в полза на партията.   Изборните резултати показват, че БСП е отстъпила сериозно позиции и е останала първа политическа сила само в 4 области – Монтана, Кюстендил, Видин и Враца.   БСП е втора в 15 области, а в 12 области е трета политическа сила. Най-зле се представя в смесените райони – Кърджали, Разград, Търговище, Шумен.   БСП губи позиции сред ромите и младежите, според друга констатация.   Разширява се практиката на корпоративен и контролиран вот   В раздела "Корпоративен, контролиран и купен вот" се посочва, че през последните години се разширява практиката на корпоративен вот, което води до изкривяване на политическото представителство. Изборите са необективни, а оттам голяма част от обществото разочаровано.   Според анализа най-сериозни са отклоненията сред ромите и българомохамеданите, но в такива прояви са привлечени и все повече българи под различни форми и с нови средства.   Анализът на "Позитано"20 за ромските секции показва, че от там най-много гласове са отишли за ДПС.   В пловдивския квартал Столипиново, както и в Пазарджик, доминацията на ДПС в ромските секции е пълна.   "България без цензура" има добър резултат във всички такива секции, но най-силен в Русе. АБВ са получили гласове от всички ромски секции, макар и минимален брой.   Друг извод на БСП е, че застъпниците и "независимите" наблюдатели на тези избори са били ангажирани с политически сили.   Отбелязано е, че МВР не успява да противодейства на такива прояви на контролиран и купен вот.   БСП също не е успяла да се противопостави, а "с някои действия партията бе въвлечена като част от този вот".   Това е отблъснало членове и симпатизанти на левицата, които са съхранили морала си въпреки затрудненото положение, пише в анализа.   Като цяло е отчетено, че отговорност за тежката изборна загуба носи не централното ръководство на БСП, а партийните структури и ръководства по места, допуснали пренебрежение към кадри и редови социалисти.

Паскалев: БСП спешно да отстрани Дъбов от предизборния щаб

Димитър Дъбов да бъде отстранен като председател на предизборния щаб, настоя Костадин Паскалев на пленума на „Позитано”20. Изказването на бившия царски вицепремиер било едно от най-смисленото и разумно като доводи. И в този час червени активисти си изливат душата по отворените за дебати микрофони. Журналистите са извън залата. Димитър Дъбов да бъде отстранен като председател на предизборния щаб, настоя Костадин Паскалев на пленума на „Позитано”20. Изказването на бившия царски вицепремиер било едно от най-смисленото и разумно като доводи. И в този час червени активисти си изливат душата по отворените за дебати микрофони. Журналистите са извън залата.

ЕК опроверга Плевнелиев

/КРОСС/ ЕК няма намерение да спира средствата по ОП "Транспорт" и ОП "Конкурентоспособност". Това обяви специално за Телевизия "Европа" говорителката на еврокомисията по въпросите на регионалната политика Ширин Уилър.Средствата по ОП "Транспорт" и ОП "Конкурентоспособност" няма да бъдат спирани. Това обяви за телевизия Европа говорителката на ЕК по въпросите на регионалната политика Ширин Уилър."Към този момент, както знаете, има проблеми със средствата по оперативните програми "Регионално развитие" и "Околна среда и води". В ЕК нямаме намерение да спираме средствата по оперативните програми "Транспорт" и "Конкурентоспособност". Няма никаква информация за проблеми с тези оперативни програми. Подобна информация не е била подавана към България, тъй като няма данни за проблеми конкретно с тези две програми.", заяви Ширин Уилър.Информацията, че ЕК спира парите по оперативните програми "Транспорт" и "Конкурентоспособност" бе обявена от президента Росен Плевнелиев. По думите на държавния глава парите по още две оперативни програми били на път да бъдат спрени от Брюксел. Изявлението на Плевнелиев бе направено по време на брифинга, на който обяви, че във вторник следващата седмица ще бъде свикан извънреден Консултативен съвет за национална сигурност.

Британският премиер се оказа фен на сериала "Игра на тронове"

/КРОСС/ Британският министър-председател Дейвид Камерън се оказа голям фен на популярния телевизионен сериал "Игра на тронове"."Като истински фен на сериала се радвам, че го снимат в Северна Ирландия. Очаквам с нетърпение да излезе луксозното издание на четвъртия сезон", каза Камерън, цитиран от Daily Telegraph."Всички знаят, че обичам да гледам американски драматични сериали", каза той и добави, че това е прекрасно място талантливите британски актьори да получат място на изява.

БТК отрече, че се продава

Компанията опроверга появилите се информации, че търси инвеститори


Григор Димитров започна сезона на трева с победа в "Куинс"


Българският тенисист Григор Димитров постави добро начало на сезона си на трева. Пред погледа на приятелката си Мария Шарапова той победи със 7:5, 6:3 англичанина Джеймс Уорд във втория кръг от турнира в "Куинс".

Следващият съперник на хасковлията ще е победителят от мача между французите Едуард Роже-Васлен и Никола Маю.

"Всеки път, когато играят тук, чувството е специално. Не е лесно да се изправиш срещу Джеймс, той има голяма подкрепа в Лондон. Доволен съм, че спечелих...

Паскалев:Дъбов да се маха от предизборния щаб на БСП

Димитър Дъбов да бъде отстранен като председател на предизборния щаб, настоя Костадин Паскалев на пленума на „Позитано”20.Той е предложил Сергей Станишев да направи бързи промени в Изпълнителното бюро на БСП

Вигенин: "Южен поток" ще бъде осъществен

Външният министър Кристиан Вигенин потвърди, че “Южен поток” ще бъде осъществен. „Това не е проект, който е спрян и или прекратен, или...

Семейство Клинтън напуснали Белия дом с дългове за 12 млн. долара

Хилари Клинтън каза, че двамата със съпруга й Бил са имали дългове от около 12 милиона долара, когато са си тръгнали от Белия дом през 2001 г. след като изтекъл президентският мандат на съпруга й, предаде Франс прес, цитирана от БТА във вторник.   Бившата първа дама подчерта, че макар животът им да е бил много различен от този на повечето американци, и те са имали същите проблеми като много други хора. Думите й пред телевизия "Ей Би Си" идват на фона на турнето на Хилари Клинтън за представяне на книгата й "Трудни решения".   Стотици хора се наредиха на опашка пред нюйоркската книжарница "Барнс енд Ноубъл", където се очакваше Клинтън да представи книгата си и да раздава автографи.   Турнето й ще има оттенъци на потенциална кампания за участие в президентската надпревара в САЩ през 2016 г. и може да даде поглед върху издръжливостта на бившия държавен секретар.   Президентското семейство задлъжняло около разноските за адвокати по аферата "Моника Люински", помрачила втория мандат на Бил Клинтън - от 1997 до 2001 г.   "Трябваше да се работи наистина здравата. Бях в Сената, не можех да правя кой знае какво, така че съм много признателна на съпруга си, който винаги е работел много, цял живот, горкият", отбеляза Хилари Клинтън.   "Ние нямахме пари, когато влязохме там, и се мъчехме да съберем средства за ипотеките, за къщите, за образованието на Челси. Не беше лесно", каза тя.   След като излиза от Белия дом, Бил Клинтън натрупва значително състояние от лекторски хонорари - около 106 милиона долара. Хилари Клинтън също изнася лекции след напускането на своя пост, като средният й хонорар от една лекция е около 200 000 долара. Според наличните данни семейство Клинтън са платили дълговете си към 2004 г., а към 2009 г., когато Хилари Клинтън се готви да поеме поста държавен секретар, богатството на семейството е между 10 и 50 милиона долара.   Републиканците веднага реагираха на изказването на Хилари Клинтън. По думите на техни представители коментарът й за финансовото състояние на нейното семейство показва, че тя е отдалечена от ежедневните проблеми на обикновените хора в Америка.   Публикуван от американския политически сайт "Политико" откъс от книгата показва бившия френски президент Никола Саркози като любител на клюките.   "Повечето чуждестранни лидери са по-спокойни в частен план, вместо в обществен. Но Саркози не е като тях. Той разказваше клюки, описваше другите европейски лидери като луди или инвалиди. Според него еди кой си бил луд и пристрастен към дрогата, друг пък имал армия, която не знаела как да се бие, а трети произхождал от дълга поредица от грубияни", пише Клинтън в мемоарите си.   Тя разкрива, че Саркози критикувал факта, че в средите на дипломацията имало прекалено много мъже. "Саркози се питаше постоянно защо всички дипломати, които идваха да се срещат с него са стари, с посивели коси и мъже", разказва Клинтън.   В новата си книга Клинтън представя четирите си години като най-високопоставения дипломат на президента Барак Обама в период на вземане на трудни решения, стремежът зад които бил те да поправят отношенията по целия свят и да променят американската външна политика.   Думите на Клинтън се следят внимателно за някакви следи за намеренията й за 2016 г. Ще "помогна в изборите по средата на мандата наесен, а после ще направя почивка и ще направя един вид анализ на своите плюсове и минуси", каза още в телевизионните интервю Клинтън.   Тя заяви, че нейната програма може да се проточи и през 2015 г., и посочи, че ще реши дали да се кандидатира, когато усети, "че моментът е правилен" за нея да вземе решение.   Републиканци заявиха, че здравето на 66-годишната Клинтън може да се окаже уместен въпрос, след като тя се бореше с мозъчно сътресение и бе подложена на лечение заради кръвен съсирек в края на 2012 г. Клинтън каза в интервюта, че е в добро здраве и отбеляза, че конгресменът от щата Уисконсин и потенциален кандидат на републиканците Пол Райън й е разказал за собствения си опит с мозъчни сътресения. Тя посочи пред "Ей Би Си", че ще огласи медицинските си картони, както са направили предишни кандидати за президент.   Въпреки че книгата й отвежда читателите през различни международни горещи точки, епилогът й се заравя дълбоко във вътрешната политика и безпокойството от упадъка на доходите на средната класа, нарастването на бедността и нуждата от "повече възможности и по-малко неравенство".   Републиканците също правят свое представяне на книга. "Америка райзинг", политически комитет за действие, който подложи на сериозна критика политиката на Клинтън, публикува онлайн книга със заглавие "Неуспешни решения". Там се твърди, че политиката на Клинтън е понесла вреди от "предпазливост, която идва от един пресметлив политик", и "лоша преценка". Сред републиканците основен пример остава справянето на Клинтън със смъртоносните терористични нападения в Бенгази в Либия през 2012 г.

МИЕ: Местната власт да припознае туристическите информационни центрове като партньор

Туристическите информационни центрове са важен източник на информация за местния бизнес и организации в туризма, както и партньор на държавата в разработване на политики за привличане и задържане на посетители в региона и тяхното качествено обслужване.

Безопасни ли са блъсканите коли?

Вижте нагледно какви опасности крие покупката на употребяван автомобил


От днес Плевнелиев наистина е най-важният в държавата

Кога ще бъдат изборите и как ще стигнат политици и избиратели до тях? Отговорите на тези въпроси са при Росен Плевнелиев. Президентът наистина от днес е най-важният в държавата и от него зависи кога ще отидем до урните, след като и Сергей Станишев поиска оставка на своето правителство и избори през юли. Кога ще бъдат изборите и как ще стигнат политици и избиратели до тях? Отговорите на тези въпроси са при Росен Плевнелиев. Президентът наистина от днес е най-важният в държавата и от него зависи кога ще отидем до урните, след като и Сергей Станишев поиска оставка на своето правителство и избори през юли.

Кметът на Благоевград глобява 10 партии за несвалени плакати

Благоевград /КРОСС/ С глоба от 1000 лева кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов ще санкционира всяка от 10-те партии, които не са премахнали агитационните си материали. Партиите и коалициите, които той ще глоби, са „Коалиция за България", „България без цензура", „Атака", „АБВ", „ГЕРБ", „БАСТА", „НФСБ", „Реформаторски блок", „Глас народен" и „КОД". По заповед на д-р Камбитов в началото на юни е назначена комисия, която да опише и документира всяко едно нарушение и точното му местоположение в рамките на общината. Именно на базата на резултатите от проверката всяка от партиите и коалициите ще се санкционира в най-кратки срокове. Партиите, които са участвали в изборите за Европейски парламент, имаха срок до 2 юни да премахнат плакатите си, съгласно Изборния кодекс. Експертите са започнали с обхождането още на следващия ден, като подробно са описани всички констатирани нарушения. Според проверката плакати все още има в жк. „Еленово", жк. „Ален мак", ж.к „Струмско", по продължението на улиците „14-ти полк" и „Шар планина", както и по носещите елементи на мостовете и виадуктите в общината.    

НДСВ: Бяхме единствени, които безкомпромисно заявихме: Избори веднага!

София /КРОСС/ НДСВ е на път да поиска авторски права за своите идеи, които смело се подемат от разни политици. Ситуацията е назидателна за лидери, за социолози, за всички, които в последно време се упражняват на тема предсрочни избори. От месеци казваме, че Парламентът не работи и блокира кабинета, казахме, че изборите трябва да са веднага, за да няма време за задкулисни договорки. Много пъти сме говорили за субсидиране с европейски пари на милионери - в селското стопанство, например. Не го чуха и сега търпим упреци и санкции от Брюксел. Когато всички лидери заговориха за предсрочни избори и заразправяха кога да бъдат проведени - на Димитровден, в края на ноември или на 7 декември или заедно с местните догодина, НДСВ бяхме единствени, които безкомпромисно заявихме - Избори веднага!И това се основава на сериозен политически анализ, а не на манипулативни твърдения или според разположението на звездите... За пореден път го обявихме и на официална пресконференция на 9 юни т.г.. Днес идеята на НДСВ подеха от партията мандатоносител БСП, съгласиха се и от ГЕРБ.НДСВ за пореден път призовава лидерите, партиите и гражданите да се вслушат в нашите призиви за налагане на европейски модел в политиката в България и освобождаване от всякакви манипулации. Имаме неотложна необходимост от постигане на национално единство за обществена справедливост.Политици, четете платформата на НДСВ НЕОС и се ограмотете. Защото това иска народът.За да не стане после: Нали Ви казахме!

Петър Мутафчиев: ПЕС не помогна, а попречи на Станишев

Петър Мутафчиев: ПЕС не помогна, а попречи на Станишев

Шефският пост на Сергей Станишев не му помогна, а му попречи. Това заявил на пленума Петър Мутафчиев. Бившият министър на транспорта направил едно от запомнящите се изказвания на пленума на „Позитано”20, предаде "24 часа".

Според Мутафчиев повечето от неговите съпартийци са очаквали, че българите ще оценят и ще се впечатлят от един от най-високите европейски постове, които заслужено е получил лидерът на БСП. Неговата ангажираност обаче към евросоциалистите не донесла очакваната добавена стойност за БСП вътре в България.

„Петьо уж подкрепя Сергей, а на практика го критикува, но градивно и затова доста хора се съгласиха с него”, обясни член на ръководството на парламентарната група на БСП. Друг депутат обаче заподозря, че пловдивчанинът Петър Мутафчиев играе за своя съгражданин Георги Гергов. Областният лидер на червените под тепетата е възможен кандидат и за водач на партията в национален мащаб, ако се стигне до номиниране за този важен пост.

Още един депутат е направил сериозно изказване с елемент на критика. Евгений Жаблянов коментирал, че вече предизборните клипове и политически платформи не се приемат и не се чуват от хората. Той посъветвал своите да почерпят челен опит от ГЕРБ и ДПС. „Не става дума за купуване на гласове, а за остойностяване на влияние – назначените на среден ешалон като жест към двете партии организират гласуване в тяхна подкрепа”, коментира изказването на Жаблянов негов колега.

Като цяло социалистите били объркани на пленума. Надъхвали се един друг за изборите. Очаква се при бърз вот БСП да мобилизира поне 600-700 хиляди свои гласове. Според сметките на участници в пленума не е ясно дали действително Пламен Орешарски е донесъл на последните избори за червените 200 000 гласа на хора, които не са гласували никога за тази партия, но били мобилизирани заради номинирането му за премиер, което стана преди изборите през 2013 г.

„Днес пък съвсем не е ясно дали Орешарски не го припознават повече като човек на ДПС, а не като наш премиер”, обясни член на ръководството на „Позитано”.

Автомобил пропадна в огромна дупка на път във Варна (снимки)

„Форд Фиеста” пропадна в голяма дупка на пътя във Варна. Инцидентът стана край пътя Варна – Златни пясъци в една от пресечките за местността Св. Никола и причини задръстване, съобщи Petel.bg.
Пътуващите са се отървали само с уплаха. Събрали са се хора, които измъкнали на ръка возилото.
Пътищата в района са в окаяно състояние, „Форд Фиеста” пропадна в голяма дупка на пътя във Варна. Инцидентът стана край пътя Варна – Златни пясъци в една от пресечките за местността Св. Никола и причини задръстване, съобщи Petel.bg. Пътуващите са се отървали само с уплаха. Събрали са се хора, които измъкнали на ръка возилото. Пътищата в района са в окаяно състояние,

Заразените с менингит в Пловдив вече са девет

Лекарите успокояват, че не става дума за епидемия, защото случаите не са свързани

Огнян Минчев: БСП ще се представи много неубедително на изборите


"Дневник" се свърза с политолога Огнян Минчев за коментар на изказването на лидера на БСП Сергей Станишев, че предсрочните избори трябва да са в края на юли, а кабинета на Пламен Орешарски да подаде оставка незабавно.


Как ще коментирате изказването на лидера на БСП Сергей Станишев?

- Сценарият на Станишев е утопичен, защото технологично не могат да бъдат проведени избори през месец юли. За да се случат тогава, трябва в изключително сгъстен порядък да бъде проведена...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване