Три български младежки компании бяха отличени на бизнес форум

Над 350 ученици и студенти представиха фирмите си пред топ мениджъри и представители на бизнеса


Заплатите на кмета и съветниците в София се увеличават


Възнагражденията на кмета Йорданка Фандъкова, на 24-те районни кметове, на председателя на общинския съвет Елен Герджиков и на съветниците, съобщиха за "Дневник" от Столичната община. С два доклада на редовната сесия на общинарите в четвъртък заплатите най-вероятно ще бъдат увеличени след одобрение на лидерите на групите на всички партии. Това става по силата на постановление на Министерския съвет.

По искане на Фандъкова предложението за нейната заплата е 2900 лева, въпреки че...

Защо театрите не работят през лятото?

/КРОСС/В Лондон никой не почива, когато може да печели, казва Тодор Трагмар, български режисьор, който живее и работи в Англия Когато преди няколко години споменах пред колеги режисьори в Лондон, че театрите в България са празни през лятото (с изключение на няколко открити сцени), тогава (не без изненада) срещнах голямо учудване. Гледаха ме, все едно не им говорех на английски. Та нали през лятото е най-силният сезон, ме запита един шотландец с рижава коса и очакваше от мен солиден аргумент за своята теза. Да, така е. Лятото е най-силният сезон в Лондон, а и в други градове във Великобритания. Най-касовите продукции са точно по това време. Но все пак това е Лондон, разбирането за бизнес в този космополитен град е коренно различно, но ние можем да се учим от това. Тук никой не почива, когато може да се печели. Почива се тогава, когато няма работа. Макар и трудно, все пак успях да обясня на този мой колега (а и на останалите любопитни наоколо), че в България артистите през лятото си взимат платената годишна отпуска, защото са на щат в театрите.Артист на щат? Това понятие в Англия не съществува. В Англия разбирането за актьорската професия е много по-различно от това в България. Всяка година театралните им школи в страната бълват хиляди добре подготвени младежи и девойки, които се пробват с желание и страст на свободния пазар. Много от тях обаче не успяват

Всеки втори българин има проблеми с корема

Повече от половината българи имат проблеми с корема, а в 8% от случаите става въпрос за хронично състояние. Жените са по-засегнати от мъжете.

Дни преди Световното първенство по футбол: Транспортен хаос в Сао Пауло

 Футболни фенове, пристигащи в бразилския град Сао Пауло за световното първенство, бяха посрещнати от страшни задръствания и забавяния на транспорта, след като полицията използва сълзотворен газ срещу стачкуващи работници на метрото броени дни преди откриването на турнира, предаде Ройтерс. 

Частичната стачка на работниците от метрото е на път да продължи за пет дени, а местните власти и профсъюзните лидери не успяха да постигнат споразумение на среща снощи. 

Въпреки това засега стачката е прекратена, докато синдикатите разговарят с властите. 

По думите на представител на профсъюзите обаче, ако 60 членове на организациите, които са загубили работата си, не бъдат възстановени на работните си места, стачката ще продължи в деня на откриване на Световното първенство.

Протестните действия още повече засилват

сериозните опасения дали бразилското правителство е в състояние да овладее

уличните демонстрации и други надигащи се трудови спорове, така че да не допусне подобни събития да застрашат световното първенство по футбол, което започва в четвъртък с мач между Бразилия и Хърватия именно в Сао Пауло. 

Стачката на работниците от метрото предизвика огромни задръствания и причини сериозни забавяния в пристигането на фенове в града. Мнозина трябваше да чакат близо два часа на опашки за таксита на международното летище, а придвижването до хотелите им отне още два-три часа, много повече от обичайното. 

Сао Пауло, който е финансовото средище на Бразилия, ще бъде домакин на още пет срещи след мача на откриването, включително на един от полуфиналите. 

Бразилия е подложена на

критики у дома и в чужбина за това, че не е завършила важни инфраструктурни проекти навреме. 

Очаква се в крайна сметка домакинството на световното първенство да мине добре, но много бразилци са недоволни от големите разходи и от това, че още не всичко е готово, отбелязва Ройтерс. 

Преглед на печата - 10 юни

Предсрочен вот. "Стандарт": Избори на 28 септември Партиите се разбързаха с предсрочните избори за нов парламент. Почти сигурно те ще бъдат на 28 септември, неделя. За това настояват БСП и ГЕРБ макар и с различни мотиви.

Журито започва избора на носителите на наградите „Икономика на светло“ – 2013 г.

Целта на конкурса е да открои стимулиращи примери за успехи в борбата с неформалната икономика


ДКЕВР обсъжда драстично поскъпване на парното

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране ще заседава отново днес по въпроса с цените на тока и парното от 1 юли. От ДКЕВР планират да понижат минимално цените на електроенергията – с около 0,66% средно за трите електроразпределителни дружества в страната. За сметка на това се очаква драстичен скок в цените на парното и топлата вода, които да компенсират задържането в тарифите за ток. Вчера обаче от ТЕЦ-овете изненадващо обявиха, че не са съгласни с предлаганите корекции, защото според тях високите цени може да отблъснат клиентите им.

Новия размер на социалната пенсия за старост обсъжда тристранката

Новия размер на социалната пенсия за старост обсъжда тристранката

Под председателството на вицепремиера Зинаида Златанова в сградата на Министерския съвет от 14.00 часа утре ще се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Социалните партньори ще обсъдят проекта на постановление за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост, както и промени в наредбите за изплащане на парични обезщетения и помощи от ДОО и за отпускане и изплащане на парични обезщетения за безработица. Ще бъдат дискутирани и проекти на закони за изменение и допълнение на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване.

Заседанието ще може да бъде проследено от представителите на медиите по вътрешната телевизия.

Гибона: Няма да сменям Плачи, той е страхотен

Според Пламен Константинов треньорът Камило Плачи няма никаква вина за загубите на националния отбор по волейбол и го определи като страхотен човек.

Възстановяването на Роналдо върви добре

Пепе и Мейрелеш пък вече тренират на пълни обороти с отбора


Кмет забрани да се копаят гробове предварително

Веднага да се спре практиката да се копаят предварително гробове, които зеят празни и привличат смъртта. Това разпореди кметът на Попово д-р Людмил Веселинов, който даде курбан за пресичане на злощастните събития в града и черната серия смърт на млади хора. 
Угрижените поповчани запалиха свещ и се помолиха за живота и здравето на всички в града. Веднага да се спре практиката да се копаят предварително гробове, които зеят празни и привличат смъртта. Това разпореди кметът на Попово д-р Людмил Веселинов, който даде курбан за пресичане на злощастните събития в града и черната серия смърт на млади хора. Угрижените поповчани запалиха свещ и се помолиха за живота и здравето на всички в града.

Япония с първи "туристически излишък" в последните 44 години

През април съвкупните японски приходи, свързани с туризма, превишиха разходите със 17,7 млрд. йени


БСП обсъжда дата за предсрочен вот и съдбата на Станишев

Националният съвет на БСП ще заседава днес за първи път след загубата на евроизборите на 25 май. Пленумът ще заседава по три важни въпроса – мерките, които партията трябва да вземе след тежката загуба, съдбата на ръководството на БСП и датата за обявените миналата седмица предсрочни избори. През последната седмица от върхушката в левицата дадоха да се разбере, че оставката на Сергей Станишев не стои на дневен ред. В неделя зам.-председателят на ПГ „Коалиция за България“ Янаки Стоилов коментира, че след подобен резултат наистина се очаква оставка на ръководството, но според него предстоящите в близките месеци избори променят картината. Червеното острие Мая Манолова и евродепутатът Илияна Йотова пък се обединиха около идеята, че не е коректно цялата отговорност за 25 май да падне върху Станишев. Относно евентуалната дата за предсрочните парламентарни избори различни представители на социалистите посочват дати около края на септември и началото на октомври. Всички са единодушни обаче, че изборите трябва да се случат по-скоро, отколкото предлагат от ДПС.

Слънчево - до 32 градуса


Днес ще е предимно слънчево с купеста облачност след пладне. По-значителна ще е тя над планинските, а привечер и през нощта срещу сряда и над източните райони, но само на отделни места ще превали краткотрайно, ще прегърми. В Източна България ще духа слаб до умерен северен вятър. Топло време, с максимални температури между 27° и 32°, в София 27°. Днес ще е предимно слънчево с купеста облачност след пладне. По-значителна ще е тя над планинските, а привечер и през нощта срещу сряда и над източните райони, но само на отделни места ще превали краткотрайно, ще прегърми. В Източна България ще духа слаб до умерен северен вятър. Топло време, с максимални температури между 27° и 32°, в София 27°.

Най-важното от Варна във вчерашния 9 юни

Община Варна харчи 100 000 лв. на година за чиновник в Брюксел Община Варна дава над 100 000 лв. годишно, за да издържа един чиновник в Брюксел. Не са ясни ползите за общината от такова присъствие, но въпреки това тя плаща заплата на представителя на Варна в евростолицата, консумативи и пътни, както и наем на офис.

Потопиха космическия кораб "Прогрес" в Тихия океан

 Товарният космически кораб "Прогрес М-21М" бе разкачен от Международната космическа станция и потопен т.нар. гробище за космически кораби в Тихия океан.

Корабът стартира от космодрума Байконур на 26 ноември 2013 г., като на 30 ноември се скачи към МКС. Скачването стана с помощта на новата система за сближаване в автоматичен режим, като последните 50 метра "Прогрес" бе управляван ръчно от командира на станцията Олег Котов. 

На 23 април т.г. "Прогрес" бе разкачен от МКС за проверка на апаратурата за сближаване и скачване "Курс-НА". На 25 април товарният кораб бе скачен отново за МКС, в автоматичен режим. След това той бе разкачен окончателно от станцията, изведен на по-ниска орбита и накрая потопен в Тихия океан.

Руската преса за "Южен поток": Да обещаеш не значи да се ожениш

Може ли Русия да вярва на българската дума след изявлението на Орешарски?


Григор Димитров започва сезона на трева с два мача за деня


След добре започналия, отлично продължил, но зле завършил сезон на червени кортове Григор Димитров се насочва към доста по-предпочитаната си настилка - тревата. 

Българинът трябваше да започне участието си на турнира в "Куинс клъб" в Лондон в понеделник вечерта, но заради дъжда в Лондон мачът му на двойки със Станислас Вавринка срещу представителите на домакините Кен и Нийл Скупски беше отложен за днес. 

Мачът на Димитров и Вавринка ще бъде последен на централния корт и...

Парламентът в Израел избира наследник на президента Шимон Перес


Днес в Израел се провеждат президентски избори. Държавният глава Шимон Перес, който е носител на Нобелова награда, приключва седемгодишния си мандат през лятото, малко преди да навърши 91 години.

Президентът в Израел има до голяма степен представителни функции и изпълнителната власт остава в ръцете на министър-председателя. Той обаче е този, който определя след парламентални избори личността, която да състави коалиция и да стане премиер. Президентът се избира при таен вот от 120-те...

Барселона и Челси обявяват трансфера на Фабрегас

/КРОСС/ Ръководствата на Барселона и Челси се очаква да обявят официално трансфера на Франсеск Фабрегас на „Стамфорд Бридж" в следващите часове. Каталунците изчакваха да финализират привличането на Иван Ракитич преди да обвявят напускаето на Фабрегас. Челси ще плати около 33 милиона евро на Барселона за 27-годишния испански национал. Франсеск Фабрегас вече е постигнал договорка с Челси относно личните си условия. Той все пак ще трябва да премине медицински изследвания на базата на националния отбор на Испания в Бразилия, за да бъде трансферът финализиран.    

Спряха стачката в Бразилия, но само до Мондиала

Служителите на метрото в бразилския град Сао Пауло прекратиха за два дни стачката си, за да проведат преговори с властите,

"Гласовете" на обществото

След европейските избори вълненията относно политиката и ситуацията в Българията се покачват, вместо малко да затихнат. Причината е ясна на всички – дори разкрачен, Сергей Станишев я кара ка...

Играй и спечели две двойни покани за Exit Adventure Bulgaria

Обичаш приключенията, но си леко суеверен, особено когато става дума за петък 13-ти? Ако все пак излезеш с правилния крак от вас, както и, за да не ти пресича черна котка път, ние от actualno.com ти п...

ООН: Босна има нужда от 210 млн. долара след наводненията

ООН счита, че Босна има нужда от 210 млн. долара, за да финансира през следващите 6 месеца спешните нужди, предизвикани от историческите наводнения, които засегнаха страната и района в средата на м...

Блатер посочи виновника за многото контузени

Президентът на ФИФА Сеп Блатер разкритикува натоварения календар на европейските състезания и го посочи като основен фактор за контузиите, лишили някои от фаворитите на световното от основни изпълните...

Разходи спрямо разстояние - предложение за определяне на цени на достъп и пренос на газ

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) изработи проект на методика за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булга...

Барселона спазари Ракитич за €20 млн.

Ръководствата на Севиля и Барселона финализираха преговорите за трансфера на Иван Ракитич. 26-годишният хърватски национал ще подпише договор с каталунците, а Севиля ще получи за правата му сумата от...

Цветанов: Реформаторите са единственият ни потенциален партньор

Реформаторският блок е единственият от партньор, с който можем да се обединим за силно правителство с дясноцентристко управление, ако спечелим изборите. Това каза бившият министър на външните работи Ц...

Черно море стартира селекцията с вратар

Черно море си осигури първо попълнение през летния трансферен прозорец. Моряците привлякоха вратаря на Локомотив (Пловдив) Кирил Акалски. Той идва на "Тича" като свободен агент с договор за ...

Сани Жекова: Няма нищо по-готино от девойка на скутер по улиците на София

Българската звезда в сноуборда Александра Жекова смени дъската със скутер за лятото. Красавицата стана лице на марката Kymco, която дебютира на българския пазар в началото на годината. Официалното пре...

Удължават ремонта по линията на трамвай 7 в София

Ремонтът на релсите и кабелната мрежа по линията на трамвай 7 в София ще бъде удължен до 28 юни, съобщиха от Столичната община. Ремонтът трябваше да приключи до днес, но заради проливните дъждове рабо...

Слънчево и топло – до 32 градуса


Днес ще е предимно слънчево с купеста облачност след пладне. По-значителна ще е тя над планинските, а привечер и през нощта срещу сряда и над източните райони, но само на отделни места ще превали краткотрайно, ще прегърми. В Източна България ще духа слаб до умерен северен вятър. Топло време, с максимални температури между 27° и 32°, в София 27°. Днес ще е предимно слънчево с купеста облачност след пладне. По-значителна ще е тя над планинските, а привечер и през нощта срещу сряда и над източните райони, но само на отделни места ще превали краткотрайно, ще прегърми. В Източна България ще духа слаб до умерен северен вятър. Топло време, с максимални температури между 27° и 32°, в София 27°.

Метеоролози от БАН: Жеги до обяд, градушки след това - така ще е до края на седмицата!

Метеоролози от БАН: Жеги до обяд, градушки след това - така ще е до края на седмицата!

Днес ще е предимно слънчево с купеста облачност след пладне. По-значителна ще е тя над планинските, а привечер и през нощта срещу сряда и над източните райони, но само на отделни места ще превали краткотрайно, ще прегърми. В Източна България ще духа слаб до умерен северен вятър. Времето ще е топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София 27°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, съобщи дежурният синоптик Анастасия Стойчева.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има по-късно през деня и през нощта срещу сряда, когато на отделни места ще превали краткотраен дъжд, ще прегърми. Вятърът ще е със северна компонента, предимно слаб. Максимални температури по крайбрежието - до 26°-28°. Температурата на морската вода е 19°-21°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Слънчево и топло време и в планините. Главно след обяд и до полунощ ще се развива по-значителна купеста облачност. На отделни места ще превали и прегърми. Вятърът ще бъде от североизток, вече предимно умерен, но с тенденция да се ориентира от север. Максимална температура на 1200 метра - около 20°, на 2000 метра: 13°.

В сряда ще се задържи топло, след обяд в низините – горещо, с максимални температури между 29° и 34°. В Източна България ще се усили вятърът от север и с него ще проникне малко по-хладен въздух. Въздушната маса ще бъде неустойчива и ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места, главно в източната половина от страната и планинските райони ще превали краткотраен дъжд, придружен от гръмотевици и временни усилвания на вятъра. Възможни са градушки.

Явленията ще продължат и през нощта срещу четвъртък. В четвъртък ще настъпи стабилизиране на атмосферата. Времето ще бъде предимно слънчево, след обяд над планинските райони с купеста облачност, но без валежи, предаде Фокус.

В петък преди обяд ще бъде предимно слънчево, но след пладне ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в Северна България и планинските райони ще превали и прегърми. Ще се усили вятърът от северозапад. Максималните температури ще бъдат – между 27° и 32°.

Оборудват Женския пазар с уникални подземни кофи за смет

Оборудват Женския пазар с уникални подземни кофи за смет

Пазарът „Георги Кирков”, или както е по-известен Женския пазар, ще вдигне кепенци на 1 август и ще приюти новите си наематели, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че реконструираният пазар ще разполага с 90 дървени постройки, в които ще се продава от пиле мляко, но без плодове и зеленчуци. Продуктите за летните си салати ще можем да намерим в другата част на пазара, в близост до бул. „Сливница”.

„До откриването остава работа само по настилките и довършването на павилионите”, допълни Фандъкова. Освен с европейска визия пазарът, формирал се малко след Освобождението, може да се похвали и с първите по рода си кофи за боклук, скрити под земята.

„За първи път в София се поставят такива контейнери. Подобна процедура тече и за бул. „Витоша”, но тук вече имаме 16 монтирани малки и големи контейнера. Те се отварят с педал, така че хората няма да се цапат, когато искат да изхвърлят нещо”, подчерта кметът.

Единствените недоволни от нововъведението ще бъдат клошарите, които дълги години преживяваха именно от преливащите контейнери на Женския пазар, пише "Новинар'.Освен че боклукът ще се събира разделно, скрит под земята, ще има и кофи за биоотпадъци, а досегашната задушаваща миризма ще е второто емблематично нещо, с което ще се простят софиянци.



ЕС, Русия и Украйна не успяха да се разберат за газа

 Завърши петият кръг от тристранните преговори за газа между Европейския съюз, Русия и Украйна, но страните не успяха да съгласуват своите позиции и преговорите ще продължат, заяви европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер. 

Йотингер каза, че при

преговорите, продължили над седем часа,

са били обсъдени въпросите за цената на газа, за съществуващите договори, за пазарите, за съседните страни, за настоящата ситуация. 

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер пък заяви, че в украинския конфликт се появяват първи признаци, свидетелстващи за намаляване на напрежението. 

„В украинския конфликт сега за първи път проблясва светлина в края на тунела“,

каза Щайнмайер, комуто предстои среща в Санкт Петербург с външните министри на Русия и Полша Сергей Лавров и Радослав Шикорски. 

„В същото време ние още не сме се приближили достатъчно до уреждане на кризата“, заяви той. 

„Въпреки това след седмици и месеци на интензивни дипломатически усилия страните в конфликта най-после пряко говорят помежду си“, каза Щайнмайер. 

„Зараждащият се диалог между ръководствата на Русия и Украйна в никакъв случай не трябва отново да бъде спиран“, заяви той. 

Според него „контактната група с участието на представители на Украйна и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа трябва да се съсредоточи върху прекратяване на насилието и продължаване на започнатия национален диалог на кръгла маса“. 

САЩ са окуражени от последните стъпки на Русия по отношение на Украйна,

заяви Държавният департамент. 

Външнополитическото ведомство на САЩ каза, че американското правителство е насърчено от срещата на президентите на Русия и Украйна в Нормандия, връщането на руския посланик в Киев и заявленията на Москва за укрепване на контрола по украинската граница. 

На въпрос дали САЩ смятат за реалистично изказването на украинския президент Петро Порошенко, че бойните действия в Източна Украйна може да бъдат прекратени тази седмица, зам.-говорителката на Държавния департамент Мари Харф отговори по същество утвърдително. 

„Ние знаем, че бойните действия трябва да бъдат прекратени в близко време“, каза тя. 

Харф повтори, че САЩ свързват прекратяването на бойните действия най-вече с действията на Русия, а не на властите в Киев, които провеждат военна операция в Източна Украйна.

Дни преди Световното: Транспортен хаос в Сао Пауло

Протестните действия още повече засилват сериозните опасения дали бразилското правителство е в състояние да овладее уличните демонстрации и други надигащи се трудови спорове

Оставка на Станишев не решава проблема в БСП!

Избори трябва да се организират по-скоро, зове Страхил Ангелов


Без оставка на върха в БСП на пленума

БСП не се отказва нито от предсрочни избори в най-скоро време, нито от идеята за задължително гласуване. Няма да има и промени в ръководството на партията, защото не можело тя да води кампания обезглавена.

Пълната с насилие игра “Мортал комбат 10” излиза догодина (ВИДЕО)

“Мортал комбат” (Смъртоносна битка - б.а) е изпълнена с насилие игра, която завинаги промени индустрията. “Уорнър брос” обявиха плановете си догодина да издадат 10-а версия на култовото заглавие, разпалило бойните фантазии през последните 20 г. Това ще е първото заглавие за “следващото поколение” конзоли “Плейстейшън” 4 и “Ексбокс уан”. “Мортал комбат” (Смъртоносна битка - б.а) е изпълнена с насилие игра, която завинаги промени индустрията. “Уорнър брос” обявиха плановете си догодина да издадат 10-а версия на култовото заглавие, разпалило бойните фантазии през последните 20 г. Това ще е първото заглавие за “следващото поколение” конзоли “Плейстейшън” 4 и “Ексбокс уан”.

Русия, Украйна и ЕС не се споразумяха за газа

Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че преговорите за газа между Русия, Украйна и ЕС са отложени или за вторник вечер, или сряда сутрин, предаде Интерфакс.
„Нашите украински и руски партньори трябва да се посъветват със своите правителства”, заяви Йотингер. Той отбеляза. Че въпреки продължителните преговори, Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че преговорите за газа между Русия, Украйна и ЕС са отложени или за вторник вечер, или сряда сутрин, предаде Интерфакс. „Нашите украински и руски партньори трябва да се посъветват със своите правителства”, заяви Йотингер. Той отбеляза. Че въпреки продължителните преговори,

Пленумът на БСП решава съдбата на кабинета

/КРОСС/ Националният съвет на БСП се събира днес за първи път след тежката загуба на евровота на 25 май. Пленумът трябва да направи анализ на изборните резултати и да даде оценка за едногодишното управление на кабинета "Орешарски". Оставки на лидера Сергей Станишев или Изпълнителното бюро на партията не се очакват. Социалистите ще гласуват датата на предсрочния вот, който според левицата трябва да бъде възможно най-скоро. На заседанието ще бъде обсъден и "Южен поток". Очаква се при социалистите да отиде и премиера, за да даде повече информация за решението си да спре проекта.    

Превръщаме се в Дивия запад

В началото на 90-те, когато чужденците се надпреварваха да ни дават идеи как да се демократизираме, един американски експерт каза в пресата: „Гледайте повече уестърни.“ Човекът искаше да видим в тях добрия герой, който налага ред и правила. Уестърните заместиха съветските филми, с които ни заливаха екраните при социализма, и ние се загледахме. Но може би криво ги видяхме.

***
Приемам, че побоят върху Георги Сапунджиев, прегазил 4-годишния Паоло в пешеходна зона, е емоционална реакция на свидетелите на кошмарното събитие. Смъртта на дете не може да остави никого безчувствен, безучастен, безскръбен.

Обяснимо раздразнение предизвиква и нахалното пренебрежение, с което шофьорът на джипа г-н Георги Сапунджиев подминава пътните знаци, заобикаля правилата, които цивилизоват и подреждат обществената ни среда. За жалост описаното поведение е типично и за други в България.  Разликата е, че имената им остават неизвестни. Сапунджиев, Иванов, Петров... Защо са законите, ако не важат за всички? Защо са правилата, ако не ги спазваме? Тази обществена тема набра скорост след шока.

Срамежливо моли за внимание и друга тема - за изтъняващата вяра в органите, в институциите, в правосъдието, във възможностите на обществото да защити интересите си и налагането на частни правила, частни закони, частно правосъдие.

Ето още един пресен случай за частно правораздаване, разиграл се във варненското село Пчелник. 82-годишен мъж простреля младеж с газов пистолет, тъй като футболната му топка редовно прелитала над оградата, тупвала в градината и отнасяла част от земеделската продукция на пенсионера. Сюжетът може би предизвиква у вас усмивка, но единствено заради факта, че футболистът не е сериозно пострадал. Ако беше? Помните ли Опиц, който фатално простреля младеж? Вярно, крадец и наркоман, но всички крадящи наркозависими ли да ги разстрелваме в България? Да се сетим и за доброволните отряди, които се заеха да респектират бежанците неотдавна.

Самодейното правораздаване стъписва и във всекидневните си прояви. Спукани гуми, натрошени чистачки - това е резултатът от недостига на паркоместа в София. Вместо да търсят заедно решение, гражданите се саморазправят помежду си.

Няма да влизам в спор дали правосъдието работи. Работи или не,   ние очевидно не вярваме във възможностите му да раздава справедливост. На мястото на съвременните правни норми започват да действат домодерни начини за уреждане на отношенията, законите на Дивия запад, принципът „око за око, зъб за зъб“. Всички, които се занимават с политика, управление, правосъдие и обществени дела, трябва да се замислят върху темата. Все пак на много хора в България не ни се живее като в уестърн. 

Русия, Украйна и ЕС не се споразумяха за газа


Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че преговорите за газа между Русия, Украйна и ЕС са отложени или за вторник вечер, или сряда сутрин, предаде Интерфакс.
„Нашите украински и руски партньори трябва да се посъветват със своите правителства”, заяви Йотингер. Той отбеляза. Че въпреки продължителните преговори, Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че преговорите за газа между Русия, Украйна и ЕС са отложени или за вторник вечер, или сряда сутрин, предаде Интерфакс. „Нашите украински и руски партньори трябва да се посъветват със своите правителства”, заяви Йотингер. Той отбеляза. Че въпреки продължителните преговори,

За първи път виждаме ДПС да сваля БСП от власт

 

- Горещият политически картоф тези дни се подхвърля от ДПС към БСП и обратно. Вече няма съмнение, че предсрочни избори ще има. Закъсня ли този ход, или е навременен, г-н Кошлуков?

-След резултатите от изборите, след изявлението на Лютви Местан стана ясно, че досегашното партньорство между ДПС и БСП не може да продължи. Кабинетът и досега управляваше с нищожна подкрепа, а очевидно доверието на обществото към правителството се е сринало. Станишев трябва да се справи с няколко проблема. Вътрешнопартийни, защото напрежението в самата БСП е огромно. Коалиционни - трябва да се разбере с ДПС как точно ще намерят изход от сегашната ситуация И политически и държавни - пада кабинет, който бе един от най-кратковременните, само онзи на Андрей Луканов се задържа по-малко време. БСП плаща много скъпа цена за загубата на вота и обяснимо Станишев е изнервен. Затова той трябва да намери първо обяснение на въпроса защо се налага да отидат на предсрочни избори, след като първоначално се кълняха, че кабинетът е експертен. Обяснението е нужно за пред неговите хора от партията. На следващите избори те отново ще понесат загуба, защото няма как да се вдигне доверието към социалистите след всичко, което се случи. На дневен ред са въпросите за неговото оцеляване като лидер на БСП, за съдбата на партията, за отношенията му с Първанов, за завръщането на ГЕРБ във властта.

-Може ли да се твърди, че има анти-ДПС настроение от страна на другите партии след изявленията на Лютви Местан за предсрочен вот?

-ДПС ще опере пешкира, защото има провал, властта пада и някой трябва да е виновен. Политологично движението не губи тези избори, напротив, то увеличи гласовете си и може да крепи кабинета. Но БСП не може. Местан изнерви БСП със своето изявление, че са имали предварителни разговори със Станишев, че са обсъдили тази пресконференция.

-Защо Станишев не прие нито едно от отправените от Местан предложения?

-По датата на изборите нямат спор. Тезата на Станишев, че след като ще идва нов кабинет, той трябва да си направи бюджета, е правилна. Но смятам, че двете партии в крайна сметка ще си оправят отношенията. Тази временна криза между тях ще се преодолее. Историческата ирония днес е в това, че Местан сваля Станишев от власт. Досега искат оставката на кабинета непрекъснато заради ДПС, а сега точно движението ще предизвика оставката на правителството. По човешки е разбираемо това, което изпитват в БСП.

-Защо бяха тези интриги между коалиционните партньори, тайни явки, срещи и т.н.?

-Ситуацията не е спокойна, натискът за оставка на правителството е голям. Загубата на социалистите доведе до изнервеност на ръководството им, което е подложено на унищожителни критики отвсякъде. Нервите им не могат да се овладеят.

-Защо Станишев поиска точно сега задължително гласуване?

-Направеното предложение за задължителен вот точно сега си е откровено заяждане с ДПС. БСП има мнозинство заедно с ГЕРБ и „Атака“ да го прокара. Популярната теза е, че ако излязат да гласуват пет милиона българи, онези 400 000 поддръжници на ДПС няма да имат досегашната тежест. Но аз смятам, че това е бакалска сметка, която няма да издържи. Защото това, че някой ще те задължи да отидеш до урната, не означава, че ще гласува. Той може да пусне празна бюлетина или да пише мръсотии върху нея. Как ще задължат българина да гласува, чрез глоба ли?! Когато задължаваме нашите хора с нещо, знаем как реагират те - точно обратното. При нас със задължения не става. Отвращението не е от изборния ден, а от политиците, които те не харесват. Така че очакваното повишение на избирателната активност, няма да се случи в България. Впрочем в много държави, където имаше този тип вот, бе отменен. Сега от БСП търсят механично решение на софтуерен проблем. Нещо като ако не ти работи часовникът, аз да счукам на прах и да го подложа на химически анализ. Така че, ако ти ми казваш, че ще ме закараш под строй до урната, то аз ще ти кажа, че ще ти тегля една м...а.

- Какво се случва на терена на любимите ви десни?

- Реформаторите губят драматично. ГЕРБ печели убедително и сега даже увеличи преднината си. Те са лидерска партия, но десните ги припознават. Би ми се искало да има и друга дясна партия, но на пазара е това, което е - в момента десницата се представлява от ГЕРБ. Опитът на традиционните десни да направят нова формация претърпя неуспех. На предишните евроизбори те имаха общо четирима депутати, сега е само един. Няма да вземат втори мандат, защото сметките им са криви. Очевидно е, че тази формула не е успешна. Политиката е резултативен спорт - който има повече бюлетини, печели. Реформаторският блок няма. Сложиха начело на листата човек, за когото много десни хора не искаха и да чуят. Никой не им вярва вече. Този десен проект е обречен.

-Има ли изобщо шанс за десницата? Там пак се говори за консолидация, за перспектива.

-Десницата в България има три проблема. Първият е да признае веднъж завинаги своята история и да я приеме такава, каквато е. Както правят в БСП, където на едно място са събрани идеите на Димитър Благоев, Красимир Премянов и Румен Овчаров. Десните трябва да определят Иван Костов какво е за тях - премиер ли беше или далавераджия, Желю Желев комунист или президент беше и т.н. Историята ни може да не е най-доброто, но трябва да се приеме. Ние нямаме общ прочит, постоянно късаме страниците. Второ, десницата трябва да приеме кадрите си такива, каквито са. А не като дойде на власт, първо да избие всички свои, пък после да почва с левите. И трето, да има ясен и категоричен план за движение към бъдещето. Веднъж завинаги десницата трябва да каже дали е с ГЕРБ, или не е.

В психологията има термин „когнитивен дисонанс“. Това е състояние, при което поддържаш едновременно две противоположни идеи в главата си. Илюстрира го примерното твърдение „Той е много добър човек, ама като се напие, бие жена си“. Не може и двете тези да са верни. Подобно е положението в Реформаторския блок. Не може Светльо Малинов да е най-добрият за десните, ама водач да им е Меглена Кунева. Не е нормално довчера да си я наричал „червена кукувица“, а днес да я приемаш като твой водач. Провалиха се тотално, а се опитват да представят резултатите си като победа. Жал ми е. Аз през живота си не съм гласувал никога за БСП. Десен човек съм, бе, хора, искам шанс да ви дам моя глас.

-Има ли нови политики, които да премахнат досегашната порочна практика всяка партия да продължава укрепването на съществуващото политическо статукво?

-Няма да се промени нищо. За съжаление, от години нашата избирателна система възпроизвежда едни и същи хора. В България можеш да си избереш партия, но не и политика. Защото отговорността на политиците не е пред избирателите, а пред партийните босове. Ние тук имаме най-лошата система за гласуване - фиксирана твърда листа, която се определя в партиен щаб по тайно време.

-Вече има пробив на преференциалния вот. Вие отдавна работите и говорите за мажоритарна изборна система. Не ви ли радва малката стъпка в тази посока?

-Не. Образно казано, то е все едно да имаш пневмония и да я лекуваш, като пиеш само липов чай. Тук, ако си депутат от Силистра например, даже да не вършиш никаква работа и избирателите ти да те търсят, за да те пребият с кол, но пък си верен на партийния си вожд, той ще те включи в листата от Благоевград. По този начин над две трети от депутатите са сменили районите си. Защото системата възпроизвежда лоялност към боса. Тя прави от депутатите безсмислени фигури. Пионки, които могат да гласуват с маркери. Освен това и най-беглата справка сочи, че парламентаристите имат пет пъти по-малка законодателна инициативност от Министерския съвет. Близо 80% от законите се изработват от правителството. Е, защо тогава се зовем парламентарна република? Нашата избирателна система засилва централизацията, лидерството и вождистките партии. Тя не насърчава даже вътрешната демокрация в партиите, казва им: „Няма смисъл да говориш много, защото няма да те запишем в листата.“ Не е нормално при толкова кадърни и умни българи ние все да избираме депутати, за които после да твърдим, че са тъпанари. Е, момчета и момичета, ама как така 25 пъти все избираме тъпанари?!

- Лично платихте скъпа цена за свободата и демокрацията, бяхте в затвора за това. Президентът Желю Желев, с когото сте близки, твърди, че демокрацията ни днес е формална. Вие разочарован ли сте?

-Смятам, че онези, които се тупат геройски в гърдите днес с миналото си, са смешни и жалки. Затова не говоря за миналото си. Вярвам, че човек трябва да отстоява идеите и целите си, а не да ги сменя като Граучо Маркс (американски комик), който казваше: „Имам принципи, но ако те не ви харесат, то имам и други.“ Човек трябва да умее да плаща цената на убежденията и решенията си. По въпроса с демокрацията - това, което исках да имам, вече е факт. Хората тук сме свободни да говорим и да пишем, без да ни вкарват в затвора. Има свобода на придвижване, на социализация, на информация, на вероизповеданията. Вече сме в НАТО и ЕС. Доволен съм, нищо че платих висока цена. Може да се иска и много повече. Но нека щафетата да поемат по-младите.

-Защо умни и съдържателни хора не са в политиката или се отказват от нея? Защо вие абдикирахте?

-Аз съм един примирен демократ. Загубих битката, която водих за модернизацията на България. Оказа се, че мнозина нямат интерес от такава. Борих се за мажоритарна система преди 12 години, а чак сега виждам, че някои проявяват интерес към нея. Всичко тук се движи с много бавни темпове, за съжаление. А още преди години един американски политолог обясняваше за нашите общества, че от трабант трябва да се опитват да направят мерцедес, и то в движение, със скорост от 100 км в час. Светът се развива, не стои на едно място. Ние правим демокрация в XXI век, но с материали от XIX век, и това е нашият проблем. 

-Кой е сънят по повод на политиката, който ви се вижда ясен?

-Покрай протестите обществото се научи, че може да търси сметка от властта. Хубаво е, че гражданите отстояват своите права. Покрай гафа на Мая Манолова, която с Изборния кодекс разстреля собствения си командир, се надявам, че ще направят мажоритарна избирателна система. България не е чак толкова зле. Дефицитът ни е малък, икономиката не е добре, ама къде е. Имаме голяма безработица, но и навсякъде другаде е така. 

-Все още ли вярвате, че в родната политика е възможно „ново време“?

-Не. Но родината и родителите си човек харесва с всичките им кусури. Понякога може да им тресне вратата, ама после пак се връща. Трябва всички заедно да се опитаме да модернизираме държавата си. Демокрацията е път, не е последна спирка на метрото. Това, което достигнахме, никак не е малко, трябва да се продължи. Меко казано, нелепо е да отричаме всичко и само да мрънкаме.

 
  Емил Кошлуков е един от основателите на СДС. Той е роден през 1965 г. в Пазарджик. Завършил е Английската гимназия в Пловдив. Преди 1989-а е осъден на четири години затвор за антидържавна агитация и пропаганда. Завършва политология в Санта Барбара, Калифорния. Бивш депутат от НДСВ и лидер на „Новото време“. Сега води политическо предаване по ТВ7.


Нов летен хит тръгва от Бургас, само за ден е гледан хиляди пъти

Нов летен хит тръгва от Бургас и само за ден вече е гледан хиляди пъти в социалните мрежи и видео каналите със свободен достъп. В клипа към парчето „Party People” на Кристиан Грънчаров (Kris Gran), Кристина Дончева и Мария Миоко се включват десетки бургаски тийнейджъри, които танцуват и се забавляват заедно с танцовия състав IDance.

Кристиян Грънчаров е познат като победител в конкурса „Бургас търси талант” за 2013 г. Той е автор на текста и музиката на „Party People”. „В парчето пеем за това, че животът е един и не трябва да го пропиляваме, трябва да изживеем всеки миг пълноценно”, казва Kris Gran.

Кристина Дончева пък е носител на най-престижните награди (Гранд При) както на родна територия – в Бургас и Павликени – така и извън граница – в Молдова и Малта. Участвала е и в „Големите надежди”.
Мария Миоко освен певица е и MC и DJ с интернационална кариера. В България е подгрявала самата Лили Иванова.

Екипът (стилисти, гримьори, помощник оператори и организатори), спомогнал за създаването на клипа, също е от бургаски тийнейджъри – доброволци. Видеото е заснето само за един ден от 17:00 до 22:00 часа.
Негов режисьор е Иван Бъчваров – организатор на „Бургас търси талант”.
В момента се подготвя следващия съвместен проект на младите таланти, който ще представлява компилация от няколко модерни стила музика.

Ето и линк към парчето: http://vbox7.com/play:6582239f93

Тежкотоварен камион се преобърна край Дебелец

Движението в Прохода на републиката се извършва по обходен маршрут


Полиция спаси треньорите на Босна от въоръжено нападение

Старши треньорът на Босна и Херцеговина Сафет Сушич и неговите помощници едва не станаха жертва на въоръжено нападение близо до базата на отбора, съобщиха медиите в бившата югославска република.
Хората от щаба на абсолютния дебютант на световното излезли на разходка в град Гуараха, недалеч от Сао Паулу. Старши треньорът на Босна и Херцеговина Сафет Сушич и неговите помощници едва не станаха жертва на въоръжено нападение близо до базата на отбора, съобщиха медиите в бившата югославска република. Хората от щаба на абсолютния дебютант на световното излезли на разходка в град Гуараха, недалеч от Сао Паулу.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване