Отложиха делото срещу имамите

/КРОСС/ Пазарджишкият окръжен съд прие част от доказателствата, които прокуратурата представи по делото за разпространение на радикален ислям. Приета беше справката от МОМН за отказа да бъдат признати дипломите по теология на Саид Мутлу, Абдулах Салих и Али Ходжа. Приети като писмени доказателства по делото бяха и иззетите от домовете на подсъдимите документи, грамоти, програми. След постъпило искане от страна на един от подсъдимите - Юсуф Горелски да се консултира с адвокатите си Харалампиев и Панкова, които отсъстваха от залата, съдът определи приемането на веществените доказателства - 3 бележника, да бъде по време на следващото съдебно заседание. Съдът разпореди да бъде направено запитване до община Рудозем за това дали са давани средства от общината на футболен клуб "Палас" - в какъв размер и кога. Не бяха приети представените от прокуратурата преписка по наказателно дело за сбиване в ромския квартал Пазарджик, тъй като делото е от 2011 година, която е извън периода, съдържащ се в обвинителния акт. Не беше прието и представеното решение на СГС по фирмено дело за заличаване регистрацията на фондация, тъй като то вече е приложено по делото. Отказан бе и повторен разпит на свидетеля Николай Панков. Окръжният съд в Пазарджик отложи делото за 16 и 17 януари 2014 година от 9.30 часа, когато ще бъдат изслушани 13-те подсъдими.    

Здравното министерство започва проверка в „Пирогов"

Здравното министерство започва проверка в „Пирогов", която да изясни обективната ситуация в лечебното заведение. Проверката е назначена заради конфликта между уролози и досегашния директор на Отделението по анестезиология д-р Цветан Борисов, съобщават от Здравното министерство. По време на среща между ресорния министър д-р Таня Андреева и директора на „Пирогов" доц. Стоян Миланов, Миланов е предложил освободеният от поста шеф на уролозите проф. Славчо Кънчев да бъде преназначен отново. От своя страна, Андреева пък е определила като изключително...

Оправдаха кмета на Ямбол за срутения блок

Окръжен съд Ямбол оправда кмета на града Георги Славов по обвинение в нарушения при събарянето на бл. 20 в ромската махала, съобщи Фокус.

„Не мога да не съм доволен от решението на съда, най-малко защото потвърди онова, което от самото начало се опитвам да обесена на всички, че това е поредното е поредното дело по измислен сигнал, и е образувано Окръжен съд Ямбол оправда кмета на града Георги Славов по обвинение в нарушения при събарянето на бл. 20 в ромската махала, съобщи Фокус. „Не мога да не съм доволен от решението на съда, най-малко защото потвърди онова, което от самото начало се опитвам да обесена на всички, че това е поредното е поредното дело по измислен сигнал, и е образувано

Какво постигна медицината през 2013 година

Ето кои са най-значимите постижения в медицината през изминалата година

Един сириец е в болница, друг е задържан след сбиване в дома за бежанци в "Овча купел"


Един сириец е в болница, друг е задържан след сбиване в дома за бежанци в "Овча купел".

Версията на МВР е, че първоначално конфликтът е възникнал между двамата 25-годишни мъже, но впоследствие те са имали пререкания и с двама души от охраната на центъра. Според официалното съобщение  двамата чужденци са задържани в 6-то РПУ.

"Дневник" научи,че единият сириец е в спешното отделение на ВМА. Той е в шок от случилото се, видимо няма травми, но ще бъде прегледан, за да се...

Световната икономика ще се засили през 2014 г.

Световната икономика се подготвя за най-бързия си растеж от 4 години насам. Голяма заслуга за това има подобряването на производителността в САЩ,...

Сирийци набиха охраната в центъра за бежанци в „Овча купел”

София /КРОСС/ Сирийци нападнаха охраната в центъра за бежанци в столичния квартал „Овча купел". Към 14:30 часа в полицията е получен сигнал за сбиване в Дома за временно настаняване на чужденци. По първоначални данни, двама 25-годишни мъже, сирийски граждани, отначало влезли в спор, а после се сбили с охраната. Единият от тях живее в дома, а другият е на външен адрес, но от известно време искал да се върне в Дома. След като не бил допуснат, възникнало пререкание, прераснало в сбиване с охраната. Двамата сирийски граждани са задържани в Шесто РУП-СДВР. Единият от сирийците имат статут на бежанец.Единият охранител е откаран със счупен нос във ВМА. Продължава изясняването на обстоятелствата по случая.

България стана председател на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество


България пое ротационното председателство на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС), обяви външният министър Кристиан Вигенин. За мен е чест и голяма отговорност да поемем председателството", заяви той, цитиран от пресцентъра на Министерството на външните работи.

През следващите шест месеца България ще положи всички усилия за по-нататъшно ускоряване на развитието на многостранното икономическо сътрудничество в региона на Черно море, заяви Вигенин на...

Три гласа не стигнаха на Юлиян Крумов да стане районен прокурор на Дупница

Висшият съдебен съвет (ВСС) не избра районен прокурор на Дупница, тъй като нито един от тримата кандидати не получи необходимите 13 гласа "за". Юлиян Крумов получи подкрепата на 10 членове на ВСС, 4 бяха против, 9 се въздържаха. При първото гласуване Даниела Гюрова, която в момента е и.д. административен ръководител - районен прокурор на Районна прокуратура гр. Дупница, получи подкрепата на 7 от гласувалите, 6 бяха против, 10 се въздържаха. Третият кандидат Михаил Крушовски не бе подкрепен от нито един член на ВСС, 10 бяха против, 13 се въздърж...

Маскирани опитаха да оберат дома на покойния Лилов

Двама маскирани крадци направиха опит да оберат дома на покойния соцстратег Александър Лилов, намиращ се в столичния квартал "Драгалевци". 

Плануваната кражба обаче била неуспешна, тъй като апашите били засечени от камерите за видеонаблюдение, пише "Блиц". Макар че охранителите изпратили патрул, който погнал крадците, те успели да се измъкнат.
Двама маскирани крадци направиха опит да оберат дома на покойния соцстратег Александър Лилов, намиращ се в столичния квартал "Драгалевци". Плануваната кражба обаче била неуспешна, тъй като апашите били засечени от камерите за видеонаблюдение, пише "Блиц". Макар че охранителите изпратили патрул, който погнал крадците, те успели да се измъкнат.

Масова атака на телефонни измамници за празниците

Полицията предупреждава гражданите на областта, че преди големите християнски празници се констатира масова атака на телефонни измамници. Анализът показва, че има увеличение и на опитите, и на извършените престъпления. Телефонните измамници са изключително изобретателни, с тренирани психологически умения, като по време на телефонния разговор се ориентират за възрастта на набелязаните жертви и се възползват от първоначалния шок от споделената информация, за да ги манипулират. Използват различни сценарии - измамниците искат пари от възрастни хор...

Тялото на Пол Уокър ще бъде кремирано

Останките на Пол бяха дадени на семейството му. Очаква се погребението да бъде в края на тази седмица

Младежи искат студентски фестивал във Варна за следващия 8 декември

Студентски фестивал по повод 8-ми декември да бъде провеждан във Варна от догодина – това предложение, изпратено до община Варна от студентския съвет към Икономическия университет, бе представено на среща между кмета Иван Портних с ректори и зам.

Двама сирийци се сбиха с охраната на бежанския център в "Овча купел"

Сирийци от бежанския лагер в жк "Овча купел" се сбиха с охраната на центъра, съобщиха от МВР.

Опитаха да оберат дома на покойния Александър Лилов

Двама маскирани крадци направиха опит да оберат дома на покойния соцстратег Александър Лилов, намиращ се в столичния квартал Двама маскирани крадци направиха опит да оберат дома на покойния соцстратег Александър Лилов, намиращ се в столичния квартал "Драгалевци". Плануваната кражба обаче била неуспешна, тъй като апашите били засечени от камерите за видеонаблюдение, пише "Блиц". Макар че охранителите изпратили патрул, който погнал крадците, те успели да се измъкнат.

12 Years a Slave се очертава като фаворит за "Златен глобус" заедно с "Гравитация" и "Филомена"


Филмът на Стив Маккуин с Майкъл Фасбендър, Чиуетел Еджифиор и Бенедикт Къмбърбач 12 Years a Slave се очертава като големия фаворит на наградите "Златен глобус", които анонсираха номинациите си за тази година. 

Драмата, базирана на мемоарите на свободен афроамериканец, превърнат в роб в средата на XIX век, е номинирана за най-добър филм заедно с фантастиката "Гравитация" и създадените по истински случаи "Филомена", "Капитан Филипс" и "С пълна газ". Всеки един от тези филми заслужи...

Фаворитите за Златен глобус

Историческата драма "12 години в робство" и криминалната лента "Американска схема" са с най-много номинации за наградите Златен глобус - по седем. Черно-белият филм "Небраска" е на трето място с пет номинации за Златен глобус. Церемонията ще се проведе в Бевърли Хилс на 12 януари. Филмът за сомалийските пирати "Капитан Филипс" с участието на Том Ханкс и "Гравитация" със Сандра Бълок и Джордж Клуни, получиха по четири номинации. Номинирани в категорията най-добър филм са "

Двама сирийци се сбиха с охранители в "Овча купел"

Единият живеел в дома, другият - на външен адрес

    

Жена роди в 6-ия месец и захвърли бебето си в плик

26-годишна жена от Дупница роди в шестия месец в дома си и след това пъхна бебето си в найлонов плик. Детето е спасено, а лечението е поето от специалисти в Клиника за недоносени бебета в София.

Откритият намушкан във Враца бил мъртъв още от вторник

Намереният мъртъв вчера около 18:15 часа 64-годишен врачанин Веселин Иванов бил мъртъв още от вторник. Тогава у тях е имало компания, гостите са яли и пили. Най-вероятно между тях е избухнал скандал и се е стигнало до смъртния случай. 
После участниците са се изнизали от апартамента. Следователи издирват участниците в кървавата веселба ... Намереният мъртъв вчера около 18:15 часа 64-годишен врачанин Веселин Иванов бил мъртъв още от вторник. Тогава у тях е имало компания, гостите са яли и пили. Най-вероятно между тях е избухнал скандал и се е стигнало до смъртния случай. После участниците са се изнизали от апартамента. Следователи издирват участниците в кървавата веселба ...

Папата атакува огромните заплати и премии като признак за алчността

Папа Франциск отправи днес критики срещу огромните заплати и премии, които според него са знак, че икономиката се основава на алчността и неравенството, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.В първото си послание за мир в своя понтификат, посветено на Световния ден ден на мира, който католиците честват на 1 януари, папата призова богатството да бъде споделяно с други хора и народи, за да бъде запълнена пропастта между богатите и бедните. "Настоящата тежка финансова и икономическа криза накара хората да търсят удовлетворение, щастие и сигурност в пот...

България отбеляза 20 г. членство в организацията на франкофонията

България отбеляза 20 години от присъединяването си към Международната организация на франкофонията в столицата в сряда. Тържеството бе организирано от френското посолство и е завършек на целогодишната поредица от събития и инициативи, посветени на френската култура и образование, организирани от Френския институт в България.   Присъствието и разпространението на френския език в България води началото си от традицията на разпространяването на образование от католическите конгрегации в България още от средата на XIX век, продължена със създаването на гимназиите с преподаване на френски език през 1946 г.   Отварянето за света на франкофонията, изповядващ всеобщите ценности на свободата на словото и културното многообразие, намира конкретното си изражение след завръщането на България към демокрацията и с присъединяването й към франкофонската общност, първо като асоцииран член (1991 г.), а след това и като пълноправен (Пета среща на върха на франкофонията на остров Мавриций през 1993 г.).   С около 220 милиона говорещи (2010 г.), френският е петият най-говорен език на планетата и единственият, заедно с английския, който присъства на петте континента. 77-те държави и правителства на Международната организация на франкофонията съставляват повече от една трета от членовете на ООН.   От момента на присъединяването си България участва пълноценно във функционирането на институциите на франкофонията. По инициатива на страната ни се създава и Франкофонският институт по администрация и управление (IFAG), учебен център с международно измерение, който отворя вратите си в София през 1995 г.

Орешарски: Членството ни в Шенген остава цел

София /КРОСС/ България е преживявала трудни моменти през последните 24 години - спиране на плащания по външния дълг, хиперинфлация, общонационални усилия за стабилизиране на икономическата и обществена структура, но те винаги са били свързани с обективни предпоставки. Политическата криза, на която сме свидетели в последната година, е предимно субективна и е в резултат на нежеланието на партиите, които не влязоха в управлението, да поемат ролята си на опозиция. Историята ни учи, че такава съпротива оказват само режими от диктаторски тип, което е още едно индиректно свидетелство за характера на управлението в предходните четири години. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски пред посланиците у нас на държавите-членки на Европейския съюз и НАТО. Срещата беше инициирана от премиера по повод шест месеца от мандата на правителството. В разговора, продължил близо два часа, участваха вицепремиерите Зинаида Златанова, Даниела Бобева и Цветлин Йовчев и заместник-министърът на външните работи Тодор Чуров.Премиерът Орешарски припомни прогнозата си от преди изборите, че предстои много трудна задача за нормализиране на демократичните принципи в България и посочи, че тя се е оказала по-трудна от предварителните очаквания. Той призна, че процесът е бил съпътстван и от грешки от страна на управляващите, но оцени като успех запазването на толерантно отношение в обществото. „Ще продължим да бъдем толерантни към всички граждани, които не ни подкрепят, считаме го за нормално

Убитият Веселин от Враца бил мъртъв още от вторник

Намереният мъртъв вчера около 18:15 часа 64-годишен врачанин Веселин Иванов бил мъртъв още от вторник. Тогава у тях е имало компания, гостите са яли и пили. Най-вероятно между тях е избухнал скандал и се е стигнало до смъртния случай. 
После участниците са се изнизали от апартамента. Следователи издирват участниците в кървавата веселба ... Намереният мъртъв вчера около 18:15 часа 64-годишен врачанин Веселин Иванов бил мъртъв още от вторник. Тогава у тях е имало компания, гостите са яли и пили. Най-вероятно между тях е избухнал скандал и се е стигнало до смъртния случай. После участниците са се изнизали от апартамента. Следователи издирват участниците в кървавата веселба ...

БДЖ с предварителна продажба на билети за Коледа и Нова година

От БДЖ обявиха, че за удобство на всички клиенти, които предвиждат да пътуват с влак по време на Коледните и Новогодишните празници, от 16 декември...

Ердоган е добър приятел на България, защитиха го Реформаторите

Според тях Турция няма териториални претенции към България

Около 200 млн. евро ще останат неусвоени по европрограми, прогнозира Андрей Ковачев

Около 200 млн. евро най-вероятно ще бъде неусвоената сума от България в края на програмния период на ЕС. Това заяви във Варна евродепутатът Андрей Ковачев. Сумата е в пъти по-висока от първоначално прогнозираната в началото на годината.

Евродепутатите поискаха повече подкрепа за източните партньори

ЕС трябва да прави повече в подкрепа на европейските стремежи на своите източни партньори, заявиха еводепутатите в резолюция, приета в четвъртък. Те призоваха Съвета да изпрати силен политически сигнал през декември, че вратата към ЕС все още е отворена въпреки отказа на Украйна да подпише споразумението за асоцииране, съобщи пресслужбата на ЕП. В резолюцията се казва, че ЕС трябва да използва всички инструменти, с които разполага, включително помощи, търговия, премахване на визови ограничения и проекти за енергийна сигурност, в рамките на една "стратегически ориентирана и гъвкава политика", за да насърчи своите източни партньори да изберат засилването на връзките си с Европа. Парламентът осъди руския натиск, оказван върху Украйна, Армения и други източни партньори, целящ да ги възпре от подписването на споразумения с Европейския съюз, и призова ЕС и държавите членки да реагират. Той призова Комисията да предприеме ответни санкции, ако Русия нарушава правилата на Световната търговска организация с политически мотивирани търговски санкции срещу ЕС и неговите партньори. Депутатите осъдиха решението на украинския президент Янукович да не подпише споразумението за асоцииране и го нарекоха "един пропуснат голям шанс". Те подчертаха продължаващата си подкрепа за подписване на споразумението при изпълнение на необходимите условия и призоваха Съветът да изпрати силен политически сигнал, че ЕС е готов да се ангажира с Украйна. Те изразиха своята солидарност с украинските граждани, мирно демонстриращи срещу решението на Янукович, и осъдиха "бруталното и неприемливо" използване на сила от страна на силите за сигурност на 9, 10 и 11 декември, включително и по време на посещението на представителя на Европейския съюз по външната политика и сигурността Катрин Аштън. Членовете на ЕП настояха за незабавно и безусловно освобождаване на арестуваните протестиращи и призоваха за изпращане в Украйна на посредническа мисия на ЕС на най-високо ниво. Депутатите призоваха и за мисия на Европейския парламент до Украйна възможно най-скоро и обърнаха внимание на демократичната възможност за свикване на нови избори "тогава, когато е необходимо подновяване на демократичната легитимност". В резолюцията се изразява съжаление за решението на Армения да се присъедини към Митническия съюз с Русия след повече от три години на успешни преговори за асоцииране с ЕС, а арменските власти се призовават да зачитат правото на хората на протести срещу това решение. Депутатите приветстваха парафирането на политически и търговски споразумения с Грузия и Молдова на срещата на върха във Вилнюс и изразиха надежда, че те ще бъдат подписани възможно най-скоро. Те призоваха Комисията да гарантира, че още в краткосрочен план за гражданите на тези страни ще има осезаеми ползи от споразуменията. Членовете на ЕП приветстваха предложението да се позволи на молдовските граждани да пътуват до Шенгенската зона на ЕС без визи. Парламентът настоя азербайджанският парламент да преразгледа решението си да замрази участието в Парламентарната асамблея "Евронест" след критиките на ЕП за провеждането на президентските избори. Депутатите изразиха загриженост и за задържанията, последните арести на опозиционни активисти и тормоза на независими неправителствени организации и медии. Парламентът също така "отхвърля категорично" всяко предложение за включване на Русия в споразуменията за асоцииране между ЕС и неговите източни партньори.

САЩ с нови санкции срещу подкрепящите ядрената програма на Иран

/КРОСС/ САЩ подготви списък с нови санкции срещу няколко компании и физически лица, подкрепящи ядрената дейност на Иран, съобщава „Ройтерс". Съответното изявление бе направено от един от държавните служители в САЩ.В допълнение, някои от служителите на Министерството на финансите и Държавния департамент заявиха единодушно, че споразумението, сключено в Женева за ядрената програма на Иран , не означава, че борбата срещу тези, които подкрепят програмата на Иран, ще бъде прекратена.По-рано бе съобщено, че генералният секретар на САЩ Джон Кери се е обърнал към американския конгрес с молба да не се предприемат допълнителни санкции по отношение на Иран.

Чуколов: Простотиите и мнанипулациите няма да успеят

Манипулацията, на която ставаме свидетели през последните дни, е насочена срещу хората. Цели да ударят „Атака" в нейния електорат, коментира в студиото на телевизия „Алфа" зам.-председателят на Атака" Десислав Чуколов по повод появилите се през последните дни скандални снимки на лидера на Волен Сидеров в Куба и Франция. "Ние водим битка да си върнем България. Когато водиш тази битка, трябва да удариш крадците през ръцете и те да изхвръкнат от българската политика и икономически живот. Когато се води такава битка има жертви и се нанасят удари", подчерта той. "На второто четене на бюджета беше наложена такса на ВЕИ-тата. Ощетихме много хора за милиони. И за това получаваме обратен удар. Готови сме да получаваме тези удари, щом си вършим раб...

ЕС: Словенските банки могат да се справят без чужда помощ

Словения, където банките имат нужда от 4,8 млрд.евро свеж капитал, могат да решат проблема си сами и нямат нужда от международен спасителен план, заяви ЕС, предаде БГНЕС. Като се предприемат необходимите мерки, става "ясно, че Словения може да продължи да възстановява финансовия си сектор без да се обръща към европейските си партньори за финансова помощ", каза еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен. ЕС с помощта на Международния валутен фонд (МВФ) спасява Гърция вече два пъти, отпуснати са 230 млрд. евро директна помощ, помощ има и за Ирландия, Португалия и Кипър. Огромните размери на финансовата помощ и икономическият спад подложиха на тест блока на 28-те, но и породиха големи реформи, включително нови мерки за контрол на банковата система. &quo...

Идеи за центъра на София: Линия от "златни павета" за туристи и паметник на хан Аспарух


Линия от "златни павета", която да свързва туристическите обекти, удължаване на Градската градина до сградата на Националната художествена галерия с изместване на автомобилния трафик в тунел отдолу и паметник на хан Аспарух. Това са част от идеите за Зона 3 в проектите за конкурса на Столичната община за нов облик на центъра на София.

Идеите вече са публикувани на сайта на управляваното от главния архитект Петър Диков направление "Архитектура и градоустройство". Общо са се включили...

Д-р Борисов: Уволниха ме, защото преча на порочните практики на уролозите

"Пирогов" СНИМКА: БГНЕС

Причината за ескалирането на напрежението в Клиниката по урология в „Пирогов“ има за цел да бъда отстранен, защото преча за утвърждаването на порочни практики сред уролозите.

Това заяви в отворено писмо до медиите началникът на анестезиолозите в Клиниката по урология д-р Цветан Борисов, който беше обвинен от медиците в психически и физически тормоз, довел до решението им да подадат колективна оставка.

С настоящото изявление изразявам сериозното си безпокойство от начина, по който се уронва моят авторитет чрез представянето ми в публичното пространство с обидни квалификации, тиражирано многократно, посочи д-р Борисов.

Формирането на обективно мнение може да бъде резултат само и единствено от доказани факти, а не от свободно интерпретирани и целенасочени клевети. Това писмо е израз на безпокойство ми от обстоятелството, че една лъжа, в случая касаеща моята личност, повторена сто пъти, започва да се възприема като истина, поради което пледирам, обективната истината за конфликта, да излезе наяве, допълва лекарят.

„Този вътрешен конфликт, какъвто вероятно съществува и в други болници, отдавна можеше да бъде разрешен. За целта единствено бе необходимо да се изисква и контролира спазването на нормативните разпореждания и утвърдените вътрешноболнични правила“, категоричен е той.

„Като пряк началник на операционните и реанимациите в урологичната клиника ръководя работата на анестезиолозите в 7 операционни зали и 3 допълнителни. Отделно от това, поради липсата на анестезиолози, със заповед на директора работим и в УНГ отделението. След извършването на конкретната работа от ръководения от мен екип колегите ми задават въпроса защо, след като са работили, в края на месеца не получават никакви начисления за избор на екип, в който са участвали. Началниците на клиниките сме разработили схема, по която всеки – от санитар до главен оператор, получава определен процент от сумата. Винаги на сутрешните рапорти, провеждани в болницата, съм настоявал да се обявява коя операция ще бъде извършвана от избран екип с цел равномерното разпределяне на работата между анестезиолозите“, обяснява д-р Цветан Борисов.

От медийните публикации стана ясно, че същите тези колеги, които категорично се противопоставят на предприемането на общи мерки за синхронизиране на действията между лекари-уролози и лекари-анестезиолози, което би улеснило съвместната ни работа и би я освободило от излишно напрежение, именно те, чрез организираната клеветническа кампания, не без медийната усложливост, се погрижиха през последните дни, да ме злепоставят като човек и професионалист“, казва д-р Борисов.

Този факт ще тегне над мен дълго време, поради начина, по който се поднася в публичното пространство. Всяко едно твърдение, изнесено в общественото пространство, че съм груб и арогантен, побойник, диктатор, и какво ли още не, е причина за ескалиране на напрежението в Клиниката, в която работя, с цел да бъда отстранен от болницата, защото преча за утвърждаване на създалата се порочна практика от някои колеги – уролози, категоричен е д-р Борисов.

След разразилия се скандал д-р Цветан Борисов беше уволнен. Освен него с поста си се раздели и началникът на Клиниката по урология проф. Славчо Кънчев, тъй като не е успял да реши конфликта.

По-рано днес уролозите заплашиха, че няма да оттеглят оставките си, ако проф. Кънчев не бъде върнат на работа. Директорът на „Пирогов“ доц. Стоян Миланов е отправил на среща със здравния министър Таня Андреева днес предложението началникът на Клиниката по урология да бъде върнат на работа.

Здравното министерство ще направи проверка на лечебното заведение, за да изясни обективно ситуацията, заяви министър Таня Андреева.

Статията "Д-р Борисов: Уволниха ме, защото преча на порочните практики на уролозите" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Александър Александров готов за мача с Ботев Пловдив

Въпреки че "моряците" акостираха в морската столица рано сутринта в четвъртък, тимът на Георги Иванов направи възстановителна тренировка на стадион "Тича". Футболистите победиха с 2:0 Локомотив в София и се стягат за домакинство на Ботев Пловдив. Срещата с "канарчетата" е в понеделник от 14 ч. на стадион "Тича". За нея се очаква на терена след контузия да се върне националът Александър Александров. Бранителят се подготвя на облекчен режим и му е предписана физиотерапия. Георги Йорданов от Габрово ще ръководи последния мач на Черно море за 2013 ...

Търсят опции за намаляване на цената на тока през февруари или март

Търсят се възможности за намаляване на цената на тока от февруари или март. Това стана ясно след заседанието на постоянната комисия за наблюдение на ДКЕВР в парламента. Според председателя й Красимир Янков от Коалиция за България "има политическо решение за търсене на резерви", като най-вероятно управляващите са се насочили към нощната тарифа. От своя страна Еленко Божков от ДКЕВР бе категоричен, че няма как цената на тока да падне от 1 януари, защото комисията няма време за подобни разчети. Той обаче не отрече възможността през февруари или ма...

Служителка в старчески дом задържана за 6 убийства

Служителка в старчески дом в Шамбери във френските Апли е била задържана по подозрения, че е отровила шестима пенсионери.

Гръцкото правителство подарява ток на социално слабите

Гръцките граждани платиха прескъпо за икономическата криза, тъй като спадът на доходите на служителите и дълбоката рецесия на страната доведоха много граждани до невъзможност да покриват и основните си битови нужди, предаде електронното издание на седмичника на българите в чужбина Гръцките граждани платиха прескъпо за икономическата криза, тъй като спадът на доходите на служителите и дълбоката рецесия на страната доведоха много граждани до невъзможност да покриват и основните си битови нужди, предаде електронното издание на седмичника на българите в чужбина "Български новини".

Видео: Бой в грузинския парламент заради Украйна




Дебатът в грузинския парламент за продължаващата политическа безизходица в Украйна завърши с физическа саморазправа, съобщи агенция Reuters.

Първият бой в грузинския парламент избухна, след като депутат от управляващия политически блок "Грузинска мечта" Сосо Джахвлиани обиди лидера на опозиционната партия "Обединено национално движение" Гиорги Барамидзе. Джахвлиани обвини Барамидзе в извършване на престъпления по време на 9-годишното управление на партията му.
...

Spotify ще предлага услугите си и в България


Популярната услуга за онлайн стрийминг на музика Spotify вече ще може да се използва и у нас. Считано от днес, тя става достъпна за потребителите в България, Унгария, Чехия, Малта, Словакия и Кипър.

Spofity ще предлага пълния си каталог и възможности у нас. Основната част от услугата е безплатна, като изисква единствено регистрация и изтегляне на официалните приложения на Spotify за таблети и смартфони. Поддържат се платформите iOS, Windows Phone и Android. Всеки потребител може да...

Газова бутилка запали апартамент в Харманли

/КРОСС/ Огън от газова печка подпали покъщнина в апартамент на блок в кв. „Дружба" в Харманли. Домакинята - Иванка Димитрова, на 67 години, включила печката, за да сготви. Като драснала клечката обаче, лумнал огромен пламък, който навлязъл в другата стая и подпалил завивки. Жената успяла да излезе на терасата, където започнала да вика. Чул я съседът, който поставил стълба до балкона на първия етаж и успял да изведе бабата навън. Дошлите пожарникари успяха бързо до овладеят огъня и спряха разпространението към горните апартаменти. Снимки: Булфото, всички права запазени  

Коледно чудо сътвориха децата на загинали полицаи

Днес сме заедно, за да изразим нашата подкрепа за децата на загиналите служители на МВР и да изразим почитта си към нашите колеги, които загубиха живота си, за да гарантират реда и сигурността в страната, каза Цветлин Йовчев пред децата на полицаите.

Chevron и полската PGNiG ще проучват съвместно за шистов газ

Компаниите са подписали меморандум за разбирателство, който през следващата година може да прерасне в обвързващо споразумение

    


Авиационна индустрия ще печели рекордно през 2014 г.

През 2014 г. печалбата на глобалната авиационна индустрия ще достигне рекордната сума от 19,7 млрд. долара (12 млрд. паунда). Това прогнозира...

Румен Овчаров: В енергетиката продължават експертно необоснованите действия

"По отношение на енергетиката отдавна съм предупредил, че не съм оптимист. Като имаме предвид и вчерашното решение за "Козлодуй", то продължават едни такива волунтаристични и експертно необосновани действия, които ме карат да мисля, че резултатът няма как да бъде позитивен". Това коментира в четвъртък бившият енергиен министър в две правителства на БСП и Тройната коалиция Румен Овчаров пред БНР по повод правителственото решение новият реактор в АЕЦ "Козлодуй" да е по американската технология АР-1000 и поредните оставки и промени в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).   Според нето случващото се в ДКЕВР е резултат на провежданата от предишните управляващи от ГЕРБ политика "Странно е, че всички изведнъж се загрижват за комисията, когато излязат в опозиция, а когато са на власт, се опитват чрез нея да прокарват една доста късогледа и конюнктурна в много случаи политика", посочи Овчаров.   "Ако искаме да имаме независима комисия, която да балансира интересите на обществото като цяло, имам предвид на потребители, на производители, на профсъюзи, да балансира интересите на частните собственици, на държавата като собственик на голяма част от произвеждащите предприятия и преносното предприятие, то тази комисия може да бъде само независима, а не комисия, която изпълнява по телефона указанията на този или онзи министър", още Овчаров, който за пръв път от дълги години не попадна в депутатската листа на БСП, но влезе в борда на "Лукойл Нефтохим" като представител на държавата.   Той припомни на бившия министър на икономиката и енергетиката Делян Добре, който сега е депутат на ГЕРБ и говори за независимостта на ДКЕВР, как през 2012 г. след поскъпването с 13 процента на тока и невъзможността да се балансира системата тогавашният шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев си позволи да прогнозира ново повишаване на цената, на следващия ден "той заедно с министър Добрев излязоха пред медиите, за да кажат – абе, няма да има никакво увеличение, моля ви се, това е грешка, ще има намаление оттук нататък".   Овчаров обърна внимание на това, че в предизборната платформа на БСП пишеше - ребалансиране, икономическо ребалансиране на отрасъла. "Такова ребалансиране не се получава.Напротив, дефицитите в отрасъла набъбват, и то страхотно4, посочи бившият министър.   По повод поредния нов шеф на ДКЕВР, за какъвто в сряда бе обявен директорът на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) Боян Боев Овчаров каза, че "случайни хора на много отговорни постове не могат да решават проблеми. "Те се слагат там, за да изпълняват указания", смята социалистът.   "Нямам никакви, така да се каже, лични отношения с този човек, но той няма абсолютно никакъв опит не само в регулирането, а и въобще в енергетиката. Няколко месеца в БЕХ не те правят експерт, особено пък в независимото регулиране на един такъв отрасъл, и то пък в такова състояние, какъвто е нашият", коментира Овчаров.   "Наслушахме се, ще го кажа направо, на абсолютно некомпетентни изявления от всякакви хора", допълва той относно решението за новия реактор н АЕЦ "Козлодуй". "Ами, да бяха погледнали какво се е случвало във Великобритания, където регулиращият орган по ядрена безопасност, а не някой си представител на експлоатираща организация, две години – от средата на 2011 г., когато прави предварителна оценка и приема, така да се каже, в известна степен двата проекта AP (АР-1000 на "Уестингаус" – бел. ред.) и EPR (на френската "Арева"), половин година по-късно дава междинна оценка и след още една година оценява само френския реактор като подходящ проект", посочи още бившият енергиен министър.   "А ние го решихме така, както някога Тодор Живков и бившите ръководители - отиваха някъде на посещение, харесваха си нещо, връщаха се в България и ние бурно ръкопляскахме, че сме открили топлата вода", допълни Овчаров.   Той каза, че не може да прецени какви рискове поема България срешението си да води преговори с "Уестингхаус" и уточни, че не против технологията АР-1000 и против инвеститор, който и да било той, но определи "хаосът с приказването" като "оглушителен".   Според Овчаров трябва да има процедура, трябва да има нормално състезание на опции за новия реактор. "И не е министърът или пък БЕХ организацията, която казва кой реактор е безопасен. Те нямат отношение към безопасността. Те просто трябва да изпълняват изискванията за безопасност. Изискванията за безопасност се формулират от Агенцията по ядрено регулиране, тя оценява тази безопасност, тя контролира изпълнението", завърши министърът на икономиката и енергетиката.

В спешното в Благоевград въведоха такса пияни пациенти


Такса за пияни пациенти въведоха в Спешното отделение в Благоевград. Отделно ще се заплащат и манипулациите за изтрезняване по определени от Здравното министерство цени.

Така от болницата се надяват да намалее потокът от пияни пациенти, които тормозят персонала и болните. По трима-четирима пияни на нощ се налага да преспиват в Спешното отделение, защото са неадекватни. Броят им се увеличава през почивните и празнични дни, когато много студенти се връщат пияни от дискотека и...

64-годишна българка - звезда в гръцко тв шоу

64-годишна българка взриви гръцкия ефир заради вълнението, с което обяснява за желанието си за лифтинг. 

В предаването "SOS Анита" по гръцката телевизия "Алфа" българката Цвета крещеше паднала на колене "Искам, искам го. Чувствам се 40-годишна". 

Жената е вдовица, дошла да работи в Гърция. Там се запознава с Нико - 6 години по-малък от Цвета 64-годишна българка взриви гръцкия ефир заради вълнението, с което обяснява за желанието си за лифтинг. В предаването "SOS Анита" по гръцката телевизия "Алфа" българката Цвета крещеше паднала на колене "Искам, искам го. Чувствам се 40-годишна". Жената е вдовица, дошла да работи в Гърция. Там се запознава с Нико - 6 години по-малък от Цвета

Събират средства за децата с редки болести във Варна чрез благотворителна кампания

Национален алианс на хора с редки болести и студентите по медицина от МУ Варна организират благотворителна коледна кампания , чиято цел е да набере средства за осигуряване на психолог, диетолог и физиотерапевт за децата с редки болести в болница “Света Марина” във Варна.

Мъжете търсят по-агресивно изход от затвора

Комисията по помилването представи електронната си система

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване