Търси се магьосник

Представете си какво биха си помислили по света за държава, в която на всеки два месеца сменят управителя на централната банка. Или за нейната банкова система. Същото е с българската енергетика. Цяла година не може да се намери човек, достоен да оглави поне за една година комисията, която регулира сектора и определя цените.

Представете си какво биха си помислили по света за държава, в която на всеки два месеца сменят управителя на централната банка. Или за нейната банкова система. Същото е с българската енергетика. Цяла година не може да се намери човек, достоен да оглави поне за една година комисията, която регулира сектора и определя цените.

Културни акценти

Празничен концерт „Френска музика” на хор „Добруджански звуци” с главен диритент Елвира Пастърмаджиева ще се състои от 18 часа в зала „Добрич”. Хормайстор е Божана Тонева, а клавирния съпровод е на Радостина Гроздева – Кръстева. Солисти ще бъдат Галина Великова, Галя Ованесян, Валентин Славов, Драгомир Капитанов, Паско Тошев и Радослав Радев. Държавен куклен театър „Дора Габе” ще изнесе коледния куклен спектакъл „Малката звездичка” в селата Житница и Лясково. В малкото фоайе на Общинския младежки център ще бъде открита изложба рисунки – ...

САЩ обмислят санкции срещу Украйна

Всички политически опции са на масата, заяви говорителят на американското външно министерство

    


Два коледни концерта на Strauss Orchestra Vienna днес във Варна

Поради огромния интерес за Коледните концерти на Виенския оркестър на Щраус – Strauss Orchestra Vienna във Варна ще има два концерта днес, 12 декември, във Фестивален комплекс, от 18:00ч. и от 20:00ч. Коледа наближава с празничното настроение на Виена.

200 абсолвенти инжинери ще получат дипломите си

35 професионални  бакалаври, бакалаври 98 и 59 магистри от Инжинерния факултет и Колеж Сливен ще получат днес дипломите си  за завършено образование. Трима от тях са отличници и ще получат златни медали и грамоти, а сребърен медал за успех ще получат 6 абсолвенти. Това съобщи за Дарик ръководителят на учебното заведение проф. д.т.н. инж. Станимир Карапетков. Тържествената церемония ще се състои днес от 14 часа в зала „Зора” в Сливен. ...

Бинев ще бъде следващата номинация за наградата Сахаров

/КРОСС/ „Как е възможно човек, който представлява страна-членка на ЕС да бъде номиниран за наградата "Сахаров", която, както всички знаем, се дава на деятели и защитници на фундаменталните човешки права?! - заяви Слави Бинев в ЕП в Страсбург по повод слуха за номинацията, който се носи в европейската институция по негов адрес. „Това звучи като шега, но, повярвайте ми, именно тази шега направи групата на евроскептиците по-силна. Хората може би си мислят, че това е само слух, но - повярвайте ми, това е диагноза, допълни Бинев Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта се връчва всяка година от Европейския парламент. Наградата е учредена през 1988 г. и удостоява личности или организации, които посвещават усилията си на борбата за защита на правата на човека и основните свободи. Идеята наградата да бъде дадена на българския евродепутат е чиста подигравка със ситуацията, в която се намира България, един ироничен пример, който да покаже неспазването на свободите в България. По думите на Бинев за наградата "Сахаров" достоен претендент е председателят на съюза, формиран около НФСБ - Валери Симеонов, защото се е борил и продължава да се бори за всички свободи и права на българите

Грузински депутати се сбиха в парламента (видео)

/КРОСС/ Депутатите от грузинския парламент се сбиха по време на дебат за кризата в Украйна. Искането на опозицията да се приеме официална резолюция в подкрепа на протестиращите в Киев доведе до масов бой, съобщи Daily Mail. Вицепремиерът на Грузия Георги Барамидзе тъкмо осъдил насилието по време на протестите на площад „Независимост", когато депутати хвърлили документи във въздуха и започнали да се удрят един друг с юмруци, и ритници. Членовете на опозицията отказват да участват в пленарните заседания, докато не получат официално и публично извинения от управляващата партия. За щастие никой не е бил сериозно ранен по време на инцидента. video:http://www.youtube.com/watch?v=MBT6JRTEg3g

Словения е спокойна за заключенията на експертизата за състоянието на банковия ѝ сектор


Словения очаква с увереност заключението на чуждестранните експерти за състоянието на банковия й сектор, които ще определят дали страната, член на еврозоната, ще има нужда от европейски спасителен план, съобщи агенция "Франс прес".

Правителството и Централната банка трябва да публикуват днес или утре резултатите от тестовете за издържливост на словенските банки, осъществявани под контрола на Европейския съюз.

Целта на тестовете е да се определи сумата, необходима за...

Граждани искат: Който отрича престъпленията на ДС и БКП – 45 дни затвор

Досиета. Снимка: БГНЕС, архив

Затвор до 45 дни за хората, които отричат престъпленията на Държавна сигурност (ДС) и Българската комунистическа партия (БКП).

Това е едно от исканията, за които няколко граждански организации - Център „Хана Аренд”, Асоциация за свободно слово „Анна Политковская”, „Мемориал на съпротивата”, ще искат да бъдат внесени със законодателни промени. 

Организациите настояват парламентът да допълни Наказателния кодекс с нов член, чийто текст гласи: „Който публично оспорва, омаловажава, оправдава или отрича престъпленията на БРП /к/, БКП и Държавна сигурност в България през периода 9.9.1944 – 10.6.1990 г., престъпленията на други комунистически режими или престъпленията, извършени от нацистите, се наказва със затвор от 15 до 45 дни и глоба до 5000 лв.”

Второ искане, което организациите поставят на дневен ред, е да не се признава за осигурителен стаж времето, прекарано на щатна длъжност в ДС или като щатен функционер на Българската работническа партия (комунисти), БКП и Димитровски комунистически младежки съюз (ДКМС) в периода 9 септември 1944 година – 10 юни 1990 година. 

По този повод, утре ще се проведе пресконференция, на която организациите са поканили бившия разузнавач о.з. полковник Горан Симеонов, който е председател на асоциацията на българските разузнавачи, полковника от ДС Чавдар Петров и о.з. полк. Юлий Георгиев.

Статията "Граждани искат: Който отрича престъпленията на ДС и БКП – 45 дни затвор" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Уволнени митничари на протест в Свиленград

Двайсет бивши митничари в Свиленградската митница излизат на протест заради неправомерното им, според тях, уволнение с постановление от лятото на 2012 г. Слуховете говорят, че местата им за били заети от активисти на ГЕРБ.

Приключва делото срещу кмета на Ямбол за бл.20

Присъдата по делото срещу кмета на Ямбол Георги Славов ще се чете днес в Окръжен съд Ямбол.  Прокуратурата обвини кмета Георги Славов, че през периода септември-октомври 2010 година, умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението, ръководството, стопанисването и запазването на повереното му имущество. В този период беше съборен прословутият блок, превърнат в развалина от обитателите му. Според обвинението изпълнителят е имал задължение за „извозване и депониране на всички строителни отпадъци". При реализация на операцията обаче строител...

"Подкрепа" работи за проект на нова Конституция

Конфедерацията на труда "Подкрепа" работи за изготвяне на проект на нова Конституция, като за целта събира екип от специалисти и води разговори с някои от политическите сили, заяви по ТВ7 президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев.

Кръгла маса за правата на хората с увреждания се провежда в ПИФ

Kръгла маса на тема "Новата концепция за дееспособността според Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания" ще се проведе в VI-ти УК на ЮЗУ "Неофит Рилски". Инициативата започва от 10:00 часа в зала 301 на ПИФ. По време на срещата ще бъдат представени основните моменти от новата концепция за промяна на законодателството в областта на дееспособността, приета от Министерски съвет в края на 2012 г. В дискусионен план ще бъдат представени основните положения на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, ратифицирана от България...

ЕК ще е водеща в преговорите с Русия по "Южен поток"

Постигнахме, каквото искахме, радва се Стойнев

    


Тони Мамата заплашвал убиеца от "Соло"

Майката на Илиян: Не знам къде е, но му вярвам, че е невинен

    


Афис: БСП е първа сила, ГЕРБ губи привърженици

/КРОСС/ БСП е първа сила с 22%, ГЕРБ губи привърженици. Това сочи проучване на агенция Афис, публикувано от вестник "Преса". Ако изборите са в неделя социалистите ще ги спечелят. Заявените избиратели на БСП и ДПС продължават да са неизменна величина - около 22% за социалистите и 5% за движението. 18% ще гласуват за ГЕРБ, което представлява намаление от 1% спрямо данните от септември. "Този резултат отдалечава в неопределено бъдеще перспективата ГЕРБ да се върне на нивото от февруари - около 30%. Тези 10-12% бяха загубени на две стъпки - след внезапната оставка на Бойко Борисов от поста премиер през февруари и след майските избори", коментира Чавдар Найденов от Афис. Увеличение има при Реформаторския блок от 3% на 5%. 3% вече събира и Движението България без цензура на журналиста и политик Николай Бареков. При националистите от Атака и НФСБ не е регистрирано особено движение, въпреки че отбелязаха точки във връзка с бежанската криза и проблема за продажбата на земя на чужденци. "Острата конфронтация през тази година консолидира ядрата на традиционните партии, но вдясно се наблюдават силно подвижни периферии... Спрямо септември ГЕРБ губи избиратели в полза на Реформаторския блок и движението на Бареков", констатира още Чавдар Найденов. Данните са от национално изследване на агенция Афис, осъществено в периода 4-8 декември 2013. Интервюирани са 1050 жители от столицата, областните центрове и селата

Продължава издирването на стрелеца от „Младост”

Продължава издирването на стрелеца, ранил снощи 39-годишния мъж в „Младост”.Сигналът за стрелбата е подаден снощи, около 19.30 ч. Незабавно на посочения адрес пристигнали полицейски служители, които са извършили оглед на мястото на произшествието. На пострадалия е оказана медицинска помощ, съобщиха от МВР.В. „24 часа” пише, че пострадалият е Димитър Русия и е известен на органите на реда за кражби и сводничество. Димитър е минавал в пространството пред жилищна кооперация. Малко след 19.30 ч. той бил пр...

В парламента сравниха пушачите с изнасилвачи

Пълната пленарна зала при дебатите и гласуването на оставката на кабинета. Снимка: БГНЕС

Очаквано разгорещен дебат се разрази в пленарната зала, след като в парламента влязоха за разглеждане промените в Закона за здравето, които предвиждат либерализация на режима за пушене.

По време на обсъжданията депутатите на ГЕРБ бяха поставили на саката си лепенка със знака No smoking.

Особено остри реакации предизвика изказването на д-рТунчер Кърджалиев от ДПС. Той обяви, че е категорично против промените, защото според него те са ретроградни. Кърджалиев сравни либерализацията на пушенето с мораториума върху земите за чужденци, защото според него и двете стъпки “дискредитират евроатлантическия път на страната”.

 Депутатът на ДПС дори сравни пушачите с изнасилвачите и наркоманите. По думите му твърденията, че пушачите са дискриминирани, е съотносимо с твърдението, че изнасилвачите са потискани, защото не могат да “вършат деянията си” в присъствието на други хора.

Кърджалиев е категоричен, че измененията са лобистки и популистки:

“Първата е формалната причина – предизборни обещания от страна на двете партии и настъпилия зимен период. Втората причина е очевидно сериозното давление на бизнеса с користните си цели върху вносителите на тези законопроекти. Трябва да добавим и егоистичните подбуди на зависими от никотина политици, които искат пълен комфорт на тютюнопушачите, респективно на себе си”, каза Кърджалиев.

Венцислав Лаков от “Атака” подчерта, че изказването на колегата му от ДПС е достоен за наградата на БСП “Георги Кирков”. По думите на Лаков, ако всички здравословни аргументи на Кърджалиев бяха истина, половината от депутатите в пленарна зала трябва да измрат в адски мъки, защото са пушачи. Националистът припомни, че държавата дава субсидия на тютюнопроизводителите. Според Лаков, ако пушенето е толкова вредно, страната трябва не да въвежда забрани за ресторантьорите, а да оттегли подкрепата си за производителите на тютюн.

“Аз приемам, че има връзка между здравето и тютюнопушенето, но в случая става дума не за цялостна отмяна на забраната. И двата законопроекта предвиждат пушачите да могат да пушат в заведения, никой не говори за отпадане на забраната в институции, училища. Говорим за това, когато хората седнат на маса, да могат да си запалят цигара. Предстоят празници, помислете за тези хора, които ще седнат на масата, как ще ги оставите да седят навънка и да мръзнат”, призова Лаков.

Депутатът на “Коалиция за България” Антон Кутев също разкритикува изказването на Кърджалиев и подчерта, че се чувства засегнат от твърденията, че който подкрепя промените, е лобист.

“Ако това беше темата на разговора – дали да забраним изобщо тютюнопушенето, аз щях да ви подкрепя. Ресторантьорите, които подкрепяме с този закон, не влoшават живота на гражданите – тютюнопушенето и фалирането на ресторантьорите са две коренно различни неща”, каза Кутев.

Николай Александров от “Атака”  заяви с ироничен тон, че по логиката на Кърджалиев държавата трябва да забрани свинското месо.

“По същата логика може да ограничим свинското месо. (…) Всеки един гражданин има право на избор дали ще използва или не цигари. По никакъв начин, когато се въведат отделни зали в помещенията за хранене, ние не целим да навредим на някого, но целим и всеки да има правото на избор и да е свободен да го използва. Смятате ли, че чрез забрани трябва да почнем да пазим здравето на хората?”, попита Александров.

След като изслуша репликите на колегите си, Кърджалиев излезе отново, за да защити позицията си. Той подчерта, че според него в близко бъдеще тютюнопушенето ще бъде инкриминирано. Според депутата на ДПС паралелът със субсидиите за тютюн е некоректен. По думите му основният аспект, който трябва да се има предвид при разглеждането на тези промени, е въпросът за здравето на хората.

“Общата теза, изказана и в становищата на Лаков и Кутев, че това било спекулативна идея, че, виждате ли, се подменя темата. Не, не се подменя. В малките градове – с население до 20-30-40 хил., когато въведем този режим, смятате ли, че ще има заведение под 70 кв., което ще е за непушачи? Не, няма да има, доказа го практиката през 2010 г., защото насила никой не иска да изпада в ситуация на нелоялно конкуриране. Ето заради това въобще няма подмяна на темата, затова акцентирах върху страничната димна струя. По отношение на репликата на гн Александров за свинското месо искам да кажа, и то към г-жа стенографката, моля да запишете:  ”д-р- Кърджалиев махна великодушно с ръка и седна развеселен на мястото си”, каза депутатът от ДПС.

Статията "В парламента сравниха пушачите с изнасилвачи" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Над половин милион лева е отделила Община В. Търново за спорт през 2013 година

516 556 лева е инвестирала Община В. Търново в спортни дейности от началото на годината, съобщиха спортните експерти Георги Давидов и Йордан Дурчев. 206 556 лева са спестени на клубовете от наем на Двореца на културата и спорта „В. Левски” и консумативи за часовете, в които са провеждали тренировки или са домакинствали на първенства и турнири. В това отношение най- печеливши са волейболният „Царевец 19” и хандбалният „Етър- 64”, които са спестили съответно 34 764 и 33 165 лева от неплатени наеми и консумативи за залата. За футбол Общината е опр...

Холандски градове с незаконни мерки срещу българи

Хага и Ротердам няма да се подчинят на Брюксел

    


Суровият петрол поевтинява

Лекият суров петрол West Texas Intermediate (WTI) понижи стойността си, след като данните на Американския петролен институт показаха, че запасите от...

„Пирогов“ остава без уролози, ако не върнат на работа шефа на клиниката

"Пирогов". Снимка: БГНЕС

Уролозите в „Пирогов“ отказаха да оттеглят оставките си заради уволнението на шефа на Клиниката по урология проф. Славчо Кънчев.

Ако проф. Кънчев не бъде върнат на работа до 10 януари, когато изтича едномесечното предизвестие на лекарите, те ще напуснат болницата.

Уролозите в двете отделения по урология и в детското отделение по урология подадоха в понеделник колективна оставка в знак на протест срещу налагания с години с години психически и физически тормоз от страна на началника на анестезиолозите в Клиниката по урология д-р Цветан Борисов.

Медиците подавали нееднократно сигнали за случващото се, но проблемът така и не бил разрешен.

Д-р Борисов беше уволнен, като освен него с поста си се раздели и проф. Кънчев, тъй като не е успял да реши конфликта.

Никой не се свърза с мен да ми каже, че съм уволнен, научих от интернет, разказа пред bTV проф. Славчо Кънчев.

Ден преди уволнението началникът на Клиниката по урология беше временно отстранен, като в заповедта за това е записано, че отстраняването е по чл. 199 от Кодекса на труда – употреба на алкохол на работното място.

Проф. Кънчев работи в „Пирогов“ от 30 години и досега не е имал провинения.

Ще напуснем в знак със солидарност с проф. Кънчев. Ние сме професионалисти, ние сме един отбор. Или ще победим, или ще загубим заедно, коментираха уролозите.

След като информацията за напускането на уролозите беше разпространена в медиите, от „Пирогов“ обявиха, че не са съгласни с начина, по който скандалът е направен достояние за обществеността. По думите им това е довело до уронване на престижа на лечебното заведение.

Все още не е ясна позицията на болницата по повод ултиматума на уролозите. От „Пирогов“ обясниха, че директорът доц. Стоян Миланов не може да коментира ситуацията, тъй като е на среща в Министерството на здравеопазването. 

Статията "„Пирогов“ остава без уролози, ако не върнат на работа шефа на клиниката" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

От 1 януари идва нов удар по трудовия ни пазар

ОТ 2014 г. падат последните бариери за работа на българи и румънци в ЕС. Важният въпрос е какво ни очаква, що се отнася до работната сила в нашата икономика.
След началото на прехода към пазарна икономика имаше две сериозни вълни на напускане на страната ни. През 1989 и 1990 г. има масови вълни от общо около 300 хиляди души, напускащи страната, ОТ 2014 г. падат последните бариери за работа на българи и румънци в ЕС. Важният въпрос е какво ни очаква, що се отнася до работната сила в нашата икономика. След началото на прехода към пазарна икономика имаше две сериозни вълни на напускане на страната ни. През 1989 и 1990 г. има масови вълни от общо около 300 хиляди души, напускащи страната,

Откриха 12 000 литра нелегален алкохол в камион

12 000 литра етилов алкохол, без платен акциз, откриха служители на ГД „Национална полиция“На 11 декември около 1:45 часа, при проведена специализирана полицейска операция от служители на ГД “Национална полиция”, със съдействието на служители от ОДМВР-Благоевград, е извършена проверка на товарен автомобил „ДАФ” с благоевградска регистрация. Превозното средство управлявал 44-годишен водач, съобщават от МВР. Проверката била осъществена на главния път Е-79, в района на комплекс „Монца”. На място униформените служители установили, че в товарния авт...

Върховният съд на Австралия забрани еднополовите бракове


Върховният съд на Австралия, най-висшият правосъден орган в страната, забрани днес хомосексуални браковете, само дни след като в столицата Канбера бяха отпразнувани първите съюзи между еднополови двойки, предаде агенция "Франс прес".

Австралийски парламентарист и неговият приятел бяха сред първите двойки, които сключиха еднополов брак в Австралия този уикенд.

Рано в събота 38-годишният Стивън Доусън, депутат от опозиционната Лейбъристка партия в регионалния парламент на...

Държавата поиска 875 000 лв. от Сакскобургготски

След като държавата окончателно спечели царския дворец „Кричим”, тя предприе атака и по друго дело за знаков имот, който в момента е собственост на бившия премиер Симеон Сакскобургготски, сестра му Мария Луиза Хробок и други наследници - „Царска Бистрица” в курорта „Боровец”, пише в.

"Подкрепа" поде разговори за промяна на Конституцията

/КРОСС/Конфедерацията на труда "Подкрепа" работи за изготвяне на проект на нова Конституция, като за целта събира екип от специалисти и води разговори с някои от политическите сили. Това заяви в студиото на ТВ7 президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев. Преговаряме с Реформаторския блок, но няма да взимаме политическа страна, поясни д-р Тренчев. Той допълни, че от БСП и ДПС не са ги търсили за разговори. Сред предложенията в проекта за нова Конституция ще бъде реформа на съдебната система, която в момента е бетонирана. Основният закон на държавата не позволява съдебната система да бъде променена, въпреки че очевидно не работи както би трябвало. От известно време КТ "Подкрепа" не присъстват на заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Ние даваме предложения, но няма кой да ни чуе, беше обяснението на д-р Тренчев. От другия синдикат - КНСБ пък бяха подготвили "уреден мач", коментира лидерът на КТ "Подкрепа". "Те бяха решили да организират протест, без да се допитат до нас, а също така имаха и срещи със Станишев и Местан без знанието ни". В "Гореща точка" Константин Тренчев коментира и обстоятелствата около смъртта на варненския митрополит Кирил. Преди известно време д-р Тренчев обяви, че приживе дядо Кирил е бил заплашван. Има смущаващи неща около смъртта му, които ме карат да си задавам някои въпроси, заяви Тренчев

Извънредна сесия на Общински съвет Сливен

Общинските съветници в Сливен заседават извънредно днес. В дневния ред е включена една точка. Съветниците ще гласуват одобрение на окончателния вариант на Интегриран план за градско възстановяване и развитие на Сливен. Планът е изработен в рамките на проект „Интегриран план за градско възстановяване и развитие на града като  център на агломерационен аерал. Вносител на предложението е кметът Кольо Милев....

Коледната елха грейна пред стотици кюстендилци

С броене от 10-9.8...до едно в 18, 00 часа грейна Коледната елха на площад "Велбъжд" в Кюстендил. Стотици кюстендилци бяха около елхата, въпреки студа. Той не уплаши и децата от началните класове, които пяха в празничната програма. Около 14- метровата коледната елха на Кюстендил има четири малки къщички, в които от днес до 23 декември, ...

Деми Мур окончателно скъса с Къчър, продаде годежния си пръстен за $250 000

51-годишната актриса Деми Мур продаде пръстена с 5-каратов изумруд, който й подари бившия й съпруг Аштън Къчър, на луксозен бижутериен магазин в Бевърли Хилс. Така тя искала да се отърве от всички вещи, напомнящи й за тяхната връзка. За бижуто Деми получи доста добра сума - 250 000 долара. "Аштън разби сърцето й. Всичко, което й напомня за него, я натъжава, а тя иска да е щастлива", разкри запознат източник пред американското списание "Стар". Аштън и Деми, които се ожениха на 24 септември 2005 г., се разделиха през ноември 2011 г. заради слухове, че актьорът е флиртувал с 23-годишната студентка Сара Лийл в Сан Диего навръх шестата годишнина от сватбата им. Разводът им обаче стана факт едва миналия месец. 35-годишният актьор подаде документите за развод през декември ...

Къде да се явя – на Варадеро ли?

Така лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов обясни в сутрешния блок на Нова телевизия защо не е отишъл на изслушване пред Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, чийто председател е Волен Сидеров. Преди два дни снимки на Сидеров, който се изтяга на слънце на кубинския плаж Варадеро, докато парламентът гласува Закона за държавния бюджет, обиколиха интернет.

Гага спаси живота на своя фенка

Лейди Гага спасила живота на своя фенка, която искала да се самоубие. Певицата забелязала в интернет обществото си littlemonsters публикацията на момичето и помислила, че то е решило да отнеме живота си. Гага изпратила съобщение на своята почитателка от Ирландия, с което я убедила да размисли. "Всички ние те обичаме. Няма цена, която да коства живота ти. Просто си помисли колко тъжна ще бъда аз, колко тъжни ще бъдем всички. Ние сме свързани с музиката, това е силна връзка. Слушай музика и направи живота си хубав. Ти си по-силна, отколкото си мислиш", гласи посланието на Лейди Гага. По-късно фенката благодарила на певицата за проявената загриженост и за това, че й е помогнала в този труден период от живота й. Ето какво пише момичето на звездата: "Толкова много те обичам...

Берлускони: В Италия ще има революция, ако вляза в затвора

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони, който беше осъден на една година затвор за данъчни измами, заяви пред френското радио Europe 1, че ако бъде изпратен в затвора, в Италия ще стане революция, предаде БГНЕС. Сигурен съм, че те не могат да ме хвърлят в затвора, защото в противен случай ще се вдигне революция, подчерта Ил Кавалиере в интервюто, което даде в римската си резиденция и което беше излъчено тази сутрин. "Не може да се праща в затвора, да се погазва свободата на човек, който води предизборна кампания срещу мнозинството, използващо правосъдието, за да ме отстранят от политическата сцена", заяви Силвио Берлускони. Той е в опозиция от края на ноември, след като беше отстранен от парламента, и сега води кампания за организиране на парламентарни избори пр...

БСП и "Атака" подкрепят връщането на пушенето, ГЕРБ и ДПС са против

Голяма крачка назад е връщането на тютюнопушенето, това дискредитира ценностите ни, заяви от парламентарната трибуна Тунчер Кърджалиев от ПГ на ДПС по време на дебата по повод промените в Закона за здравето на първо четене, които народните представители разглеждат днес, предаде БГНЕС. В двата внесени законопроекта - единият от "Атака" и единият от ГЕРБ се предлага да се разреши при различен режим пушенето в закрити помещения, но това да не важи за административни сгради, детски градини, училища, болници, театри и др. Най-общо казано изтъкнатите мотиви в законопроекта на "Атака" се казва, че заради забраната има съкратени 30 хил. души в ресторантьорския и хотелиерския бизнес, а в законопроекта на БСП, с основен двигател Спас Панчев, се изтъква, че хотелиерският би...

Неадекватните позиции на България

Външната политика на България взе да прилича на факултативно занимание. В момента има пет кризи, които засягат страната. Само че София не е заела адекватна позиция по нито една от тях. Коментар на Татяна Ваксберг. Сирия, сирийските бежанци, Украйна, руският газов проект "Южен поток" и намерението на Великобритания да наложи ограничения за българи и румънци - това са петте кризи, по които българското външно министерство (МВнР) трябваше вече да е заело адекватна позиция. Вместо това обаче се случи следното: за първите три министерството обяви, че няма да изработва политика, а ще чака първо позицията на Европейския съюз. А що се отнася до останалите две кризи, по-добре от МВнР нищо да не бяха казвали – така поне имаше шанс за момент да се представят като разсъдли...

В дните след Св. Спиридон се разкривало какво ще е времето догодина

На 12 декември православната църква чества свети Спиридон, епископ Тримитунтски, чудотворец. Той бил един от великите светители и чудотворци на IV в.Свети Спиридон е роден на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Станал епископ в кипърския град Тримитунт, участвал в първия вселенски събор в Никея. Според житието му, изхранвал сиромаси и бедняци и приемал много странници в дома си. Излекувал император Констанций II от тежка болест. В живота си е сторил много добри дела за християнската вяра, да разберат хората нейната доброта...

Цонко Цонев участва в конференция на мрежата EUROCITIES

Цонко Цонев

Кметът на община Каварна Цонко Цонев участва днес в заключителната конференция на мрежата EUROCITIES, която се провежда в Брюксел.

Събитието се провежда в сътрудничество с мрежата MERI – местните власти от различни държави, които имат добри практики в областта на интеграцията на малцинствата.

Конференцията е в рамките на проект „Изток-Запад – сътрудничество на градовете за ромско включване”, който се финансира от Фондациите „Отворено общество” и „Бърнард ван Леер”, с подкрепата на Европейската комисия и е насочен към необходимостта от обмяна на опит и добри практики между местните власти на транснационално ниво за това как най-добре да се приложат конкретни действия на местно равнище за насърчаване на социалното включване на ромите.

На форума ще бъдат представени основните констатации по отношение на нуждите и прагматични решения, разработени от местните органи, с което те демонстрират своята ангажираност и подобряване на условията на живот на техните общности, особено в областта на заетостта и образованието. Цел на конференцията е и да се подчертае необходимостта от подход отдолу-нагоре, който включва местните органи в прилагането на рамката на ЕС за приобщаване на ромите, както и предоставянето им на средствата за насочване към уязвимите групи като ромите.

В дискусията участват представители на Европейската комисия, Фондация „Отворено общество”, различни европейски организации и местни власти на редица европейски общини, сред които Осло, Стокхолм, Гьотеборг, Ротердам, Глазгоу, Берлин, Барселона, Гент и други. Две са държавите от Източна Европа, които са включени в конференцията – Румъния и България, като страната ни се представя от кмета на Каварна Цонко Цонев, зам. кмета на община Тунджа Станчо Ставрев, Величко Колев от община Разград и Хасан Хасан от община Омуртаг. Целта на този затворен политически диалог е местните управници да определят рамката и възможността за продължаване на сътрудничеството между Изтока и Запада, включително и на политическо ниво.

Статията "Цонко Цонев участва в конференция на мрежата EUROCITIES" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Евромайдан издигна 5-метрови бариери от лед и метал (снимки)

Евромайдан издигна 5-метрови бариери от лед и метал

Бариери с височина пет метра издигнаха протестиращите в Киев.

Барикадите на демонстрантите буквално се “изливат” заради минусовите температурите в града. Протестиращите използват вода, която за секунди замръзва и се превръща в крепост за хората на Евромайдан.

Протестиращи използват стари гуми, метални ограждения и други подръчни средства.

Евромайдан издигна 5-метрови бариери от лед и метал

Шефът на Майкрософт-Украйна обяви , че дори си взима отпуск, за да подкрепи протестиращите срещу властта.

Протестиращите в Киев заявиха, че имат нужда от медицински пособи, противогазови маски и инструменти за ремонт.

От публикации в социалните мрежи става ясно, че към 1:30 ч снощи са изпратени над 5000 души от вътрешните войски и 3000 от спецчастите, събрани от цяла Украйна.

Евромайдан издигна 5-метрови бариери от лед и метал

На призива на опозиция за помощ са се отзовали хиляди. Метростанциите са се препълнили, а властта издала заповед влаковете да спрат незабавно. Въпреки това водачите не изпълнили заповедта и са отворили вратите за протестиращите.

При опит на спецчастите да изгонят протестиращите от окупираното кметство, защитниците на сградата са поляли заледеното стълбище с олио и течен сапун и гледката на падащите беркутци поливани от горните етажи с вода от противопожарните кранове (при -10 градуса) е била трагикомична.

Евромайдан издигна 5-метрови бариери от лед и метал

Според информацията в социалните мрежи в момента в Украйна се извършва истинско преселение на народите- хора от западна Украйна масово се стичат към Киев, пътищата и превозните средства за задръстени.

Статията "Евромайдан издигна 5-метрови бариери от лед и метал (снимки)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Отцепникът от ГЕРБ и свищовският ректор в тефтерчето на Красьо Черния

/КРОСС/ Отцепникът от ГЕРБ Георги Марков бил в тефтера на Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния. Преди четири години Георгиев стана известен като „кадровика в съдебната власт". Срещу пари осигурявал гласовете на членове на Висшия съдебен съвет, обяви тогавашният член на ВСС Иван Колев. Какви са връзките между Георги Марков и Красимир Георгиев? "Номер 398 в тефтера на Красьо Черния - Жоро Севгин Свищов. Севгин е първото име на Севгин Осман - бизнеспартньор на Марков. А Свищов е градът, в който живеят и работят тогава двамата. Зад този запис стои сегашният независим депутат Георги Марков", категорични са запознати със съдържанието на тефтера. Бившият председател на етичната комисия към ВСС е един от хората, които познават казуса от 2009-а, информира бТВ. „Това тефтерче е живо, жизнено. И продължава да излъчва послания, че който веднъж влезе в него го очаква бляскаво политическо бъдеще. Тъй като никому неизвестният към 2009 година Георги Марков, сега е най-известният в момента депутат, неговият пръст се определя като златен", обяснява Цони Цонев. Трима общински съветници от Свищов показват сигнал, който в понеделник са внесли до главния прокурор. С него те информират Сотир Цацаров за връзките на Марков със сочения за кадровик в съдебната система. Тримата са сигурни, че депутатът се е ползвал с протекциите на Красьо Черния и заради това прокурорските проверки срещу него са боксували

Искат 2,38 млн. евро за уникално Lamborghini

Моделът Sogna е произведен в един единствен брой

    


Фрагменти от "Порги и Бес" на Гершуин ще прозвучат на нов глас тази вечер в НДК


Оригинални аранжименти на композитора Гил Евънс, правени върху фрагменти от операта на Джордж Гершуин "Порги и Бес", ще прозвучат за първи път на българската сцена тази вечер, 12 декември, в джаз концерт на Биг Бенда на БНР и гост музиканти в зала 3 на НДК от 19 ч..

Вариантът на Гершуиновата опера е изсвирен по този новаторски начин от Майлс Дейвис през 1958 г. и по-късно става един от знаковите албуми на джаза въобще. 

Заедно с бенда на сцената ще излязат и...

Не всяко лечение при рак на гърдата е строго необходимо

/КРОСС/ Десетки хиляди жени всяка година може да имат възможността да пропуснат някои от изтощителните лечения, предназначени за рак на гърдата, без да рискуват шансовете си за оздравяване, сочи проучване,съобщено от Gazette. Изследването е насочено към овладяването на свръхлеченията, които представляват голям проблем при борбата с рака. Леченията помагат на много жени да се преборят с болестта, но прекаленото използване на онези, които не са строго необходимо води до редица странични ефекти, които могат да траят цял живот - подуване на ръцете, сърдечни проблеми и други. Същевременно радиацията може да образува нови ракови заболявания. На международната конференция, посветена на заболяването, бяха представени проучвания, които идентифицират кои пациенти биха могли да се откажат от определени лечения. Според едно от изследванията по-възрастните жени биха могли да прескочат радиацията след операция, ако туморът е в по-ранен етап. Операцията пък не би била ефективна за онези, при които ракът вече е широко разпространен. Според друго проучване по-лека форма на химиотерапия може да се превърне в стандартна грижа за в бъдеще. Тенденцията е да се използва все по-малко и по-малко от определени терапии при някои видове рак, това заяви д-р Кен Осборн от Медицинския колеж в Бейлър.  

Продължава издирването на стрелеца от "Младост"

Продължава издирването на стрелеца, ранил снощи 39-годишния мъж в „Младост“. 

Сигналът за стрелбата е подаден снощи, около 19:30 часа. Незабавно на посочения адрес пристигнали полицейски служители, които са извършили оглед на мястото на произшествието. На пострадалия е оказана медицинска помощ, съобщиха от МВР.

Според БНР, пострадалият .... Продължава издирването на стрелеца, ранил снощи 39-годишния мъж в „Младост“. Сигналът за стрелбата е подаден снощи, около 19:30 часа. Незабавно на посочения адрес пристигнали полицейски служители, които са извършили оглед на мястото на произшествието. На пострадалия е оказана медицинска помощ, съобщиха от МВР. Според БНР, пострадалият ....

Илко Чанов събира рими в “Пепел от сънища”

Илко Чамов

Сборникът „Пепел от сънища“ е най-новата книга на димитровградският поет и сатирик Илко Чанов. Представянето на автора и изданието ще се състои в петък от 17:30 часа в Дом-музей „Пеньо Пенев“.

В сборникът са поместени 40 стихотворения на автора, публикувани в четирите му книги, издадени през годините. Редактор на книга е поетът Кръстю Кръстев, а художник на илюстрациите – Стоян Терзиев.

Под перото на автора в рамките на две години се раждат книгите “Чамови трески”, две издания на „Хапчета за смях“, както и поетичната книга „Пясъчен часовник“.

Илко Чамов е дългогодишен журналист в местни издания. Бивш директор на Градска библиотека “Пеньо Пенев”.

Димитър Димитров

Обявяват дали Варна продължава напред за културна столица на Европа

В Министерството на културата ще бъдат обявени градовете, които продължават напред в конкурса за европейска столица на културата. Журито ще съобщи имената на кандидатите, минали първия кръг, в 16:45 в ресорното ведомство. Варна бе втора след Бургас, която представи кандидатурата си за културна столица на Европа през 2019-та година.

По-малко от хиляда души държат над половината от пазара на биткойни

Финладски анализатор направи сечение на пазара на електронното парично средство

    


Задържаха двама в Разград за финансови измами

Единият е криминално проявен и осъждан

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване