Британската кралица награди посмъртно Пламен Петков с Орден за храброст

Българинът с британско гражданство Пламен Петков, който на 26 май 2012 г. загина трагично, докато спасяваше момиче от удавяне, е посмъртно удостоен с кралския Орден за храброст, предаде БТА. Майката на Пламен Петков е поканена в Бъкингамския дворец, за да получи ордена. Кралският Орден за храброст се присъжда в много редки случаи на хора с изключителни прояви на храброст. Основан през 1974 г., той е връчван не повече от 1000 пъти. Пламен Петков загина на 26 май, 2012-та година. Тогава той се разхождал с приятелката си по плажа на Уест Уитъринг, когато видял, че една жена вика за помощ. Оказало се, че нейната дъщеричка е била повлечена от течение в морето. Петков веднага скочил и успял да избута момиченцето, което носило пояс, на плиткото. Там приятелката му и майката на детето го поел...

18 години затвор за убийците на Стоян Балтов

18 години затвор чака убийците на студента Стоян Балтов, това реши Софийски градски съд. Двамата са нанесли множество силни удари в областта на главата, дори и след като студентът е изпаднал в безсъзнание, смята обвинението. Нападателите не са имали никакво намерение да окажат помощ на пребития, който факт отежнява обстоятелствата по случая. Магистратите по делото твърдят още, че дори на 20 години, двете момчета са демонстрирали незачитане на установения в страната правов ред, свързан със запазване живота и здравето на личността. Единственият оправдан - Вили Георгиев, е участвал в боя по хулигански подбуди, смята съдът и уточнява, че той не е пряк виновник за убийството на Балтов. Стандарт Нюз припомня, че студентът Стоян Балтов почина след като бе жестоко пребит пред бившата...

Чудовищни земетресения липсват от архивите

Според учените, Земята е била растърсвана от много по-силни земетресения, отколкото ние сме отчели и записали през последното столетие. Проучване показва, че повече от половината земетресения, които са били с магнитуд над 8.5 по Рихтер, които са станали през 19-ти век липсват от архивите. Учени се ровят из старите документи за намиране на сеизмологична активност на нашата планета, която се е състояла преди 1900г.  Данните от проучването са изнесени на семинар в Сан Франциско. Според представители на Геоложкия Институт на САЩ, ако се опитате да направите статистика на земетресенията през 19-ти век, то записаните такива са много малко. Също така е известно, че тези с магнитуд над 8.5 предизвикват тотална разруха. За пример е посочено това в Индийския океан през 2004г, което предизв...

Трябват 1 млрд. евро за по-добри условия в затвора

Условията в местата за изтърпяване на наказания могат да се подобрят, ако се намерят 1 млрд.евро за 10 нови затвора.

„Грамадата“, но не по Вазов

Автор: Юрий Йорданов

(импресия)
Замисляли ли сте се за лекотата на театралния ни живот днес, известен ни под прикритието на името си политически?

За „назначените“ шутове, „победители“, „подгряващи“ групи преди изпълнението на звездата н един концерт. И разбира се, за „назначения“ умен, силен, хубав и обичан много „победител“. Като в пиеса в един театър. Един Бродуей, без край.
Едно представление без край. С една особеност – изхабените герои не се убиват, прибират ги в подземието на театъра, докато поостареят, а публиката, френетично акламираща новия „герой“ на сцената, позабравила мухлясалия „стар“ персонаж.

Машина на времето. Но с друга мисия – да се краде историческото време, а отзад шепа пъргави „сценични“ работници да си „осребряват“ битността на невидими. Без разлика кои са на сцената, постановката коя е и кой е сърцераздирящият главен герой, събиращ овациите.

На входа на театъра съвестни продавачи на програмки за представлението разказват с високи гласове за „жълтите“ подвизи на главните герои и силиконените им избранички, а публиката настървено да купува, не разбирайки, че това е просто жълта преса. И наивниците, тоест ние, плащаме три пъти представлението. Един път с откраднатия ни живот и бъдеще, втори път с платените места, гарантиращи обездвижените ни съвести и животи, и трети път – плащайки им за „жълтите“ агитационни програмки.

Не зная дали забелязвате, но в тези последни месеци от живота на България ритъмът на представлението се „смени“. Като „спаринг“ партньори на протеста и Българското несъгласие започнаха да изскачат и се скриват от сцената „шутовете“, които събираха паяжините на гардероба. И пак се скриват, и пак появяват – като във въртележка на Луна парк.

С отчаяната надежда, омаломощената от скоростта на смяна на лицата, публика да се примири.

Миг след прекъсването на „безкрайния“ театрален спектакъл. Дошло с протестите, ръководството на трупата да реши да смени тактиката с публиката. И го стори поне сто пъти от оттогава. Явно номерът е остарял или публиката е поумняла в младата си част. От там и идва вкараните повече разпоредители в театъра, дегизирани като служители не на културното, а на вътрешното министерство, облечени за разкош и модерност в театралната визия, като марсианци с каски без кислородни апарати.

Промените не свършват тук, „стари кримки“ сменят змийските си кожи ритуално и в движение се „самоназначават“ от прости присъдружни клакьори на главните герои в представленията, в сложни ГМО политически „субекти“, надувайки бузи като хамстери след пир. И сеят „картонени“ надежди, трепетно гледайки в очите „батковците“ от сцената и най-вече, „сценичните“ работници, невидимите собственици на постановката.

Публиката е все повече обзета от досадата на бутафорната си роля на плащаща парсата „част“ от безкрайния спектакъл, преоблечена като декор. Досадата се трупа като грамада на сметище, а не по Вазовата версия за каменната грамада на човешкото презрение и вярата в правдата.

Някогашната грамада е разрушена при прокарването на железопътната линия, но по-късно ентусиасти я възстановяват на 4 км. от Берковица, край пътя за Монтана, пренасяйки камъните на гръб, с кошници.

Липсващата дума в този мой разказ е Морал.

Днес, в средата на декември 2014, се появи като „думичката“ морал в един материал.

Представлението продължава.

Грамадата в душите ни расте. Камъни има на воля.

Вазов стои мълчалив под един огромен камък в центъра на София, току до храма „Света София“.

Грамадата расте, представлението продължава.

Публикацията е препубликувана от фейсбук страницата на Move BG

The post „Грамадата“, но не по Вазов appeared first on Noresharski.com.

130 000 души станали жертви на битовата престъпност през 2012-а

Битовата престъпност е бич за обществото. Само официалната статистика показва, че за миналата година имаме 130 000 души, които са пострадали. Това означава, че проблемът вече е съизмерим по вредата, която нанася на обществото, със заплаха за националната сигурност.

След 1 млрд. години океаните на Земята ще се изпарят

Причината е увеличаването на слънчевата радиация

    


DMX ще постави началото на турнето си в София

/КРОСС/ В петък, в Зала Христо Ботев ще бъде поставено началото на европейското турне на DMX - една от най-големите хип хоп звезди в света. Х ще излезе първо пред българската публика като това е и първото му идване в Европа от 8 години насам. Шоуто ще започне в 20:00 часа със силно българско участие от страна на xSPENSive, Alex P, Sarafa, Dee, Bate Sasho, Red One. Вратите ще отварят точно в 19:00 часа и ще бъдат затворени в 22:00. След този час до края на концерта няма да може да се влиза в залата. От 14:00 да 21:00 часа в четвъртък и петък ще работи и каса, от която ще могат да бъдат закупувани билети на място, която ще приключи работа в 21:00 часа. Ще има и специална мърчандайз зона, от която феновете ще могат да закупят различни суверини от любимите си български звезди.  

4000 евро измъкнаха измамници от възрастен мъж

Пореден случай на телефонна измама регистрира полицията. Този път потърпевш е 86-годишен мъж от Свиленград. Измамата е осъществена преди ден.  Тогава пред дома на стареца на улица „Райко Даскалов" се появил мъж . Той му предал колет с „ценна пратка" и го излъгал, че е изпратен от племенника му, живеещ във Франция. За колета дядото трябвало да заплати 4000 евро, които той с охота предал на измамника. От полицията съобщават и за иззет контрабанден тютюн. Конфискувани са 6,8 кг. Пренасял ги е 46-годишнен мъж. Той е проверен на автобусна спирка до ...

Висш полицай осъден за побой

Полицай бе осъден за това, че изтръгнал показания с електрошок, научи "България Днес". 

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева 

Случаят датира от 2008 година, но сега се стига до присъда. Гл. инспектор Илиян Илиев, който по-късно е повишен до началник на "Борба с организираната престъпност" в Ямбол, по онова Полицай бе осъден за това, че изтръгнал показания с електрошок, научи "България Днес". Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Случаят датира от 2008 година, но сега се стига до присъда. Гл. инспектор Илиян Илиев, който по-късно е повишен до началник на "Борба с организираната престъпност" в Ямбол, по онова

Висш полицай осъден за побой

Полицай бе осъден за това, че изтръгнал показания с електрошок, научи Полицай бе осъден за това, че изтръгнал показания с електрошок, научи "България Днес". Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Случаят датира от 2008 година, но сега се стига до присъда. Гл. инспектор Илиян Илиев, който по-късно е повишен до началник на "Борба с организираната престъпност" в Ямбол, по онова

Хардуерен срив направи мейл услугата на Yahoo недостъпна за някои потребители


Сериозен срив в мейл услугата на Yahoo я направи недостъпна за някои потребители повече от 24 часа. От компанията потвърждават за проблема и все още работят за неговото пълно отстраняване.

Потребители в Twitter обаче се оплакват и от двудневна липса на достъп до мейл акаунтите си. От Yahoo коментират проблема едва отпреди няколко часа, като първо препоръчват на засегнатите потребители да използват приложенията за мобилни устройства, които продължават да имат достъп до сървърите....

Георги Тодоров връчи наградата на ИТ мениджъра на годината

/КРОСС/ Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров връчи наградата „ИТ мениджър на годината" в категория „Иновации" на Светослав Богданов от Баухаус България. „За мен е много важно да поздравя за успеха един реализиран мениджър и то в област, в която всеки от нас е потенциален потребител", каза по време на награждаването заместник-министър Тодоров. Той посочи, че победителят в категория „Иновации" на конкурса е ръководител на екип, който през изминалата година въведе редица мобилни технологии в търговския център за строителни материали и стоки за ремонт. Целта на конкурса "ИТ мениджър на годината" е да отличи ИТ директорите, допринесли за развитието на бизнеса чрез ефективно използване на информационни технологии и да открои важната роля на ИТ мениджърите в ръководството на компаниите.  

Преподаватели: Дори властта да се прави, че няма протести, изпитва животински страх


"Управляващите могат и да се правят, че няма протести, че всичко е нормално, но самият факт, че струпаха толкова полиция в София, говори, че те изпитват животински страх". Така историкът Пламен Цветков, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" коментира пред Би Ти Ви продължаващите половин година протести срещу кабинета "Орешарски".

"И най-закоравелият престъпник, когато извършва престъпления, той знае, че извършва нещо нередно. И колкото и тези хора да са...

Зъб мъчи лъва Симба, оперират го по спешност

Лъвът Симба от варненския зоопарк ще бъде подложен на спешна операция заради проблем в устната кухина. За да извършат сложната манипулация във Варна са ветеринарни специалисти от Тракийския университет, съобщи за Дарик управителят на зоологическата градина Иванка Стоянова. Проблемите за Симба започнали преди 2 седмици. Крайниците на животното започнали да треперят, което специалистите свързали с проблеми в устната кухина. Предполага се, че лъвът страда от болен зъб с абсцес. Не е изключено и да има забита костица в устната кухина. Операцията ще...

Фондация „Етническа хармония“ организира концерт

Фондация „Етническа хармония“ организира концерт от 17:30 ч. днес в Пленарната зала на общината. Над 120 деца и младежи от различни етнически групи ще се изявят на една сцена в традиционната проява „Да празнуваме заедно”  преди Коледните и новогодишни празници. В концерта ще се включат много таланти на танцовото, музикалното и певческо изкуство. В програмата са включени разнообразни арменски, български, турски, ромски танци, тъпан шоу, специално етно-ревю, вокални и инструментални изпълнения. Добрият Дядо Коледа е подготвил богата почерпка и по...

13-годишна в реанимацията, след като лекувала зъбобол с 2 литра вино

13-годишно момиче е прието в реанимацията в Благоевград, след като лекува зъбобол с литър и половина вино, предава БГНЕС.
Момичето, с инициали З.Ч. е постъпила снощи пияна към 21.30 часа в МБАЛ, доведена от родителите й. Според тях 13-годишното момиче се оплаквало от зъбобол. Издебнало, когато майка й излязла за малко и изпила за 15-на минути 13-годишно момиче е прието в реанимацията в Благоевград, след като лекува зъбобол с литър и половина вино, предава БГНЕС. Момичето, с инициали З.Ч. е постъпила снощи пияна към 21.30 часа в МБАЛ, доведена от родителите й. Според тях 13-годишното момиче се оплаквало от зъбобол. Издебнало, когато майка й излязла за малко и изпила за 15-на минути

Дадоха ход на делото за радикален ислям, не са получавани дарения от Саудитска Арабия

Пазарджишкият окръжен съд изслуша един свидетел и заключение на експертиза по делото за разпространение на радикален ислям, направена от доктор Сафер Хасанов.
Свидетелят Юлиян Михайлов каза, че познава един от обвиняемите - Ахед Муса Ахмед, но той не е водил проповеди против демокрацията и против участието в избори.
Проповедите са били на Пазарджишкият окръжен съд изслуша един свидетел и заключение на експертиза по делото за разпространение на радикален ислям, направена от доктор Сафер Хасанов. Свидетелят Юлиян Михайлов каза, че познава един от обвиняемите - Ахед Муса Ахмед, но той не е водил проповеди против демокрацията и против участието в избори. Проповедите са били на

Зимното почистване във Варна стартира нормално

През изминалата нощ на територията на община Варна стартира обработването на пътищата съгласно договорите с фирмите, поддържащи пътната мрежа при зимни условия. Автобусите на градския транспорт се движат без проблеми и по график. Основните маршрути са обработени с луга, реагирано е на два сигнала за заледяване в района на сп.

Парламентът отхвърли смекчаването на забраната за пушене

Парламентът отхвърли с внушително мнозинство предложенията на левицата и "Атака" за либерализиране на пушенето на закрито в обществени места. Това стана в четвъртък в пленарната зала при гласуването на промените в Закона за здравето, като срещу либерализирането гласа си дадоха депутати от трите парламентарни групи - на БСП, ДПС и ГЕРБ, а в подкрепа на промяната се обявиха от "Атака", които са и вносители на един от двата законопроекта.   Иначе дебатът, продължил близо три часа, противопостави непримиримо пушачи на непушачи, като почти заличи партийните граници. Спорещите не успяха да сближат позициите си по същия начин, както когато този дебат се води и в общественото пространство.   Здравният министър Таня Андреева също се обяви срещу промените, а здравната комисия в парламента отхвърли и двата законопроекта. На финала на дебатите министър Андреева отново повтори позицията си против промяна на режима и призова депутатите да мислят за здравето на хората, когато гласуват.   Според промените в закона, внесени от депутата от левицата Спас Панчев, в заведенията ще може да се пуши, ако има обособени помещения с вентилация в тях. В нощните и в игралните заведения ще може да се пуши навсякъде. Пада и забраната за пушене на стадиони, но тя се запазва за работните места, детските и учебните заведения, кината, театрите, читалищата, библиотеките и т.н. В промените, предлагани от "Атака", стадионите остават със забранителен режим, а собственици на заведения, които са под 70 кв. м., избират дали там да се пуши или не и го обявяват изрично. Първоначалните сметки сочеха, че подкрепящите и противниците на смекчаването на режима в парламента са приблизително равен брой и затова бе трудно да се прогнозира какъв ще е резултатът от гласуването.   Дебатът излезе от "партийните обувки"   Народният представител от БСП Мартин Захариев отбеляза, че депутатите са излезли от партийните си обувки и в крайна сметка гласуването ще преброи пушачите и непушачите. Затова и той призова дебатът, предаван на живо по БНТ и БНР, да бъде прекратен още в неговото начало, а парламентът директно да премине към гласуване.   До гласуване на предложението му изобщо не се стигна, тъй като правилникът на НС не позволява такава процедура. Затова депутатите се заеха с изтъкване на аргументи "за" и "против".   Всички се обединиха около тезата колко е вредна употребата на цигари. "Атака" и БСП, обаче през цялото време насочваха дебата към икономическите вреди за заведенията.   "Голяма крачка назад е връщането на тютюнопушенето, това дискредитира ценностите ни“, заяви от парламентарната трибуна Тунчер Кърджалиев от ДПС. Той заговори и за егоистичните подбуди на засегнати от забраната политици, които искат пълен комфорт за пушачите.   "Моята позиция е - няма икономически аргументи в модерния свят, които да доминират над здравната целесъобразност и цената на човешкия живот“, категоричен бе Кърджалиев. Пред колегите си той предостави и данни, според които към 2030 г. при пет от десет смъртни случаи причината ще е именно пушенето. Според депутата промените в закона са злоупотреба с толерантността.   Ако всичко това е така, както казвате, половината от тази зала трябва да измрем в адски мъки, изрази несъгласие с позицията на Тунчер Кърджалиев депутатът от "Атака" Венцислав Лаков.   "Всяка година българската държава дава около 73 млн. лева субсидия на тютюнопроизводителите и ако сте толкова прав защо да даваме тези субсидии, откажете се изцяло от тях“, предложи той. Никой не говори за отпадане на забраната за пушене на работното място, в училищата и другаде. Като законодатели даваме варианти - едни заведения да са за пушачи, а други - за непушачи, на работното място да не пушим, но когато искаме да се забавляваме да можем да си го позволим", защити проектът на "Атака" Лаков.   "Имахте много доводи, които, ако не са неверни, са спекулативни", обърна се Антон Кутев към коалиционния си партньор Кърджалиев.   ДПС: "След време пушенето в света ще се забрани"   След време съм сигурен, че тютюнопушенето ще бъде инкриминирано в световен мащаб, отговори им Кърджалиев. Според него субсидиите за тютюнопроизводителите нямат отношение към проблема с пушенето. "Не подменяме темата - в малките градове като въведем този режим, смятате ли, че ще има заведение от 70 кв. м., което ще бъде за непушачите", запита той.   Либерализацията на пълната забрана за тютюнопушене е крачка назад, а позицията на нашата парламентарна група е известна, заяви и депутатът от ГЕРБ Стефани Михайлова. Тя заедно със своите колеги от опозицията залепиха стикери със зачертана цигара на дрехите си.     "Твърди се, че пълната забрана вреди на ресторантьорския бизнес, но няма твърди аргументи за това", продължи тя. Според Михайлова в дългосрочен план забраната няма негативно отражение върху бизнеса. Целта на забраната е осигуряване на среда без тютюнев дим и опазване на здравето на клиентите на заведенията. Ще бъде престъпление сега да се връщаме назад, а ако отменим тези разпоредби в закона създаваме лоша практика като законодатели.   Това е тема, по която разделяме българските граждани, но има ли алтернатива човешкото здраве, зададе серия от въпроси Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Всяка година в България заболяват от рак на белия дроб около 4000 души, тяхната продължителност на живот е не повече от 8 месеца, а стойността на лечението им е между 4000 и 8000 евра, уточни депутатът. Но по-страшното е, че тези хора умират в адски мъки, а по-голямо число хора заболяват вследствие на тютюнопушенето от т.нар. белодробна болест ХОББ, продължи Иванов. Масово са разпространени други дихателни болести и алергии при пасивните пушачи, добави той.   "Ще продължим ли да подкрепяме политиката, която решихме да прокарваме в здравеопазването по отношение на пушенето – една обща политика на ЕС, или ще продължим да се отказваме с всяка една година?”, попита реторично бившият транспортен министър в тройната коалиция Петър Мутафчиев. Той припомни, че подобен ход е направен и от ГЕРБ, когато от 1 юни 2010 г. е трябвало да бъде въведена пълната забрана, а управляващите тогава са отложили с две години и са въвели зали за пушачи и за непушачи.   "Направиха се инвестиции за две години и след това казахте – няма да се пуши никъде. Това не е тази последователна политика, за която аз говоря”, отбеляза Мутафчиев. След което заяви, че няма да подкрепи по-либералния режим.   "Атака": "Пак заставаме в буква Г към Брюксел"   По думите на Магдалена Ташева от "Атака", "ако една хилядна от изговореното за вредата от цигарите е вярна“, то тя е щяла да си "изпуши живота до момента“.   "Отново заставаме на буква Г към брюкселската администрация, която иска да регулира храносмилателния ни тракт“, заяви депутатката. "Ние сме били европейци преди град Брюксел да бъде основан“, каза още тя и допълни, че е“ноторно известно как администрацията на ЕС изобретява неработещи норми“.   "Хайде да почна с онзи регламент за дебелината на салатната краставица, който повеляваше, че на всеки 10 см краставицата можеше да се отклонява само с 10 мм. На 3 ноември брюкселската демокрация реши, че може да регламентира водата, която използваме в тоалетната. През 96-а година тя стигна дотам да регламентира, пак от съображение за здравето, дължината на презерватива - 16 см. Защо не го въведете, защо не покажете, че сте европейци? Аз намирам, че само при голяма липса на самокритичност и взискателност ораторите могат да сравняват пушачите с изнасилвачите", заяви тя патетично.   Единият от вносителите на предложенията за връщане на дима в заведенията пък - Станислав Станилов от "Атака“ заяви, че не може да бъде заподозрян в прокарване на лобистки интереси. "Тези, които ме познават, знаят, че аз по заведения на ходя, ям малко и почти не пия“, заяви той.   "Обяснете ми, обаче, кой идиот ще си заведе детето на място, в което се пуши. Няма такъв идиот. Ако пък има такъв идиот, той значи наистина е идиот“, аргументира предложението си депутатът.   В спора си парламентаристите прибегнаха до всякакви доводи. Така например депутатът Христо Монов (БСП) призова депутатите от ГЕРБ "да изтрият Колумб от историята, защото той донесе тютюна в Европа“.   А Павел Шопов от "Атака" се застъпи за пушачите, които излизали навън пред заведенията да пушат, измръзвали им "горните и долните дихателни пътища" и пипвали пневмония".   "Ние се грижим за пушачите. В тези студове те излизат навън, после се разболяват от "плиумония" на горни и долни дихателни пътища. Ние също страдаме – придружаваме ги по болници. Лекарите страдат. И министерството на здравето също. Ами какво ще кажем за грозните найлонови шатри пред заведения, в които има газови печки, които всеки момент могат да гръмнат, а газта става 1.37 лв.“, заяви Шопов.

Пушачи срещу непушачи в непримирим спор за режима в заведенията

Непримирим спор между пушачи и непушачи се завърза в пленарната зала в парламента, където депутатите обсъждат два проекта за промени в Закона за здравето на първо четене, внесени от БСП и от "Атака".   Промените предвиждат смекчаване на забраната за пушене на обществени места, която бе въведена от лятото на миналата година и според вносителите тя е донесла тежки загуби на ресторантьорите и хотелиерите. Противниците на отмяната акцентират на вредата от пушене и че веднъж приета забраната, е лош знак да бъде смекчена.   За първи път спор по проектозакон се води не на партиен принцип, а на принципа пушачи срещу непушачи. Самият здравен министър Таня Андреева също се обяви срещу либерализацията, а здравната комисия в парламента отхвърли и двата законопроекта.   Повечето депутати от ГЕРБ се обявиха твърдо срещу промяната в режима, както и почти всички народни представители от ДПС. Сметките сочат, че подкрепящите и противниците на смекчаването на режима са равни и е трудно прогнозирането на резултата от гласуването.   Според промените в закона, внесени от депутата от левицата Спас Панчев, в заведенията ще може да се пуши, ако има обособени помещения с вентилация в тях. В нощните и в игралните заведения с нощен режим ще може да се пуши навсякъде. Пада и забраната за пушене на стадиони, но тя се запазва за работните места, детските и учебните заведения, кината, театрите, читалищата, библиотеките и т.н.   В промените, предлагани от "Атака", стадионите остават със забранителен режим, а собственици на заведения, които са под 70 кв. м., избират дали там да се пуши или не и го обявяват изрично.   Очаквайте подробности

Дадоха ход на делото за радикален ислям: Демокрацията е невернически обществен строй

Пазарджишкият окръжен съд изслуша един свидетел и заключение на експертиза по делото за разпространение на радикален ислям, направена от доктор Сафер Хасанов.
Свидетелят Юлиян Михайлов каза, че познава един от обвиняемите - Ахед Муса Ахмед, но той не е водил проповеди против демокрацията и против участието в избори.
Проповедите са били на Пазарджишкият окръжен съд изслуша един свидетел и заключение на експертиза по делото за разпространение на радикален ислям, направена от доктор Сафер Хасанов. Свидетелят Юлиян Михайлов каза, че познава един от обвиняемите - Ахед Муса Ахмед, но той не е водил проповеди против демокрацията и против участието в избори. Проповедите са били на

Университетът получи управлението върху общежитията

Русенският университет заедно с ВУЗ-овете в Габрово, Пловдив, Велико Търново и Стара Загора получиха управлението върху студентски общежития и столове. Това стана с решение на Министерски съвет. Прехвърлянето на правото на управление позволява на висшите училища да провеждат собствена политика по отношение на настаняването и осъществяването на контрол над организацията и реда в общежитията, за да се гарантира сигурността на студентите и по-пълно удовлетворяване на реалните им потребности по отношение на социално-битовото им обслужване....

Още двама Съквартиранти напуснаха Къщата на Big Brother

Двама звездни Съквартиранти напуснаха завинаги Къщата на Big Brother All Stars 2013 в сряда вечер. Ели Владкова, която си тръгна първа, приключи участието си почетното седмо място. Тя беше изпратена от Съквартирантите и домашния любимец на Денди Хининус. Пред водещия Ники Кънчев Ели сподели, че й е харесало участието, но е било много по-различно от преживяването й в Къщата преди няколко години. Вторият Съквартирант, напуснал Къщата на Big Brother All Stars 2013 в сряда, е фитнес инструкторът Станислав Илиев-Финдо, който приключи участието си в ...

Киев и ЕС отново преговарят по споразумението за асоцииране

"Украйна скоро ще подпише споразумението за асоцииране, взимайки предвид националните стратегически интереси", каза вицепремиерът Сергий Арбузов

Аштън: Украйна "възнамерява да подпише" споразумението

Около 5000 демонстранти останаха тази нощ на площад "Независимост" в центъра на Киев

Аштън: Украйна "възнамерява да подпише" споразумението

Около 5000 демонстранти останаха тази нощ на площад "Независимост" в центъра на Киев

Държавите вече няма да компенсират загубите на ликвидираните банки

Страните от Европейския съюз (ЕС) и европейските институции решиха, че държавите вече няма да компенсират загубите на ликвидираните банки. Страните...

Зимното почистване във Варна стартира нормално

През изминалата нощ на територията на община Варна стартира обработването на пътищата съгласно договорите с фирмите, поддържащи пътната мрежа при зимни условия. Автобусите на градския транспорт се движат без проблеми и по график, съобщават от местната администрация. Основните маршрути са обработени с луга, реагирано е на два сигнала за заледяване в района на сп. Почивка до ІV езикова гимназия и в района на местност „Ракитника”. От тази зима комисиите, които контролират дейностите по снегопочистването в община Варна, ще бъдат разширени, като еки...

13-годишна е в реанимация, лекувала зъбобол с 2 литра вино

13-годишно момиче е прието в реанимацията в Благоевград, след като лекува зъбобол с литър и половина - два вино, предаде БГНЕС.Момичето е постъпило пияно в болница. Доведено е от родителите си, които обяснили, че дъщеря им се оплаквала от зъбобол. Детето издебнало момент, в който майка му излязла за малко, и изпило за 15-ина минути литър и половина - два вино.След направените й промивки и вливания в Спешно-приемно отделение, 13-годишното момиче, е прието в ОАРИЛ. Стабилизирано е и алкохолната интоксикация е овладяна....

Деймиън Хърст ще строи екоселище


Най-богатият британски художник Деймиън Хърст, който е сочен и за най-скъпоплатения съвременен творец, представи планове за екоселище в британския курорт Илфракомб в Северен Девън. 

Хърбст притежава къща и студио в района, магазин и ресторант в града. През 2012 г. пък негова скулптура на одрана бременна жена беше открита на брега на морето.

В Илфракомб Хърст възнамерява да изгради още 750 многофункционални жилищни сгради и основно училище, които трябва да са готови за 10...

Румънски издания: Само секретарките и шофьорите ще отговарят за конфликт на интереси

"Западът предупреждава: Румъния прави крачка назад", пише днес вестник "Евениментул зилей" и посочва, че Европейската комисия и няколко посолства на западни държави в Букурещ са реагирали на приетите от парламента тази седмица промени в Наказателния кодекс, които създават суперимунитет за някои категории функционери като президент, министри, депутати и сенатори, кметове, местни и окръжни съветници, предаде БТА.

Представители на Европейската комисия и на САЩ изразиха загриженост, че с...

Жозе си пожела Галатасарай на жребия заради "Крал Дидие"

"Дрогба заслужава да бъде посрещнат от феновете на Челси"

    

Жозе си пожела Галатасарай на жребия заради "Крал Дидие"

"Дрогба заслужава да бъде посрещнат от феновете на Челси"

    


ЧИС има потенциала да увеличи ефективността си чрез проектно-ориентирано сътрудничество

/КРОСС/За повече от две десетилетия съществуване Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество доказа своето голямо значение за насърчаването на сигурността, стабилността и просперитета в региона. Глобализиращият се свят създава нови предизвикателства, с които Организацията трябва да се справя, за да гарантира по-нататъшното развитие на регионалното сътрудничество. Твърдо вярвам, че въпреки съществуващите различия между страните членки, ОЧИС има потенциала и капацитета да увеличи ефективността си, най-вече като наблегне на проектно-ориентирано сътрудничество. Това заяви министър Кристиан Вигенин при откриването на 29-то заседание на Съвета на външните министри на страните-членки на ЧИС, коeто се провежда днес в Ереван. По думите на Вигенин, срещата в Ереван е ценна възможност за обмяна на виждания относно актуалното състояние на изпълнението на Икономическата програма на ОЧИС и за споделяне на мисли и идеи за бъдещото развитието на сътрудничеството в Черноморския регион. „Прилагането на мерките, предвидени в програмата, е от ключово значение за осигуряването на устойчив растеж и икономическо развитие, както и за засилване на значението на ОЧИС като най-представителната и институционално развита организация в региона на Черно море", подчерта той

ЕК прие да е адвокат за предоговарянето на "Южен поток"

Европейската комисия е съгласна да играе ролята на адвокат на страните участнички в проекта за изграждане на газопровода "Южен поток" при предоговарянето на междуправителствените им споразумения с Русия така, че да отговорят на изискванията на европейското законодателство. Това заяви еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер, който в сряда сутринта събра на работна закуска енергийните министри на България, Сърбия, Словения, Хърватия, Унгария и Австрия, за да обсъдят забележките на Брюксел относно това, че проектът не гарантира достъп на трети страни до газопровода. Йотингер заяви след това на пресконференция, че Европейската комисия не е против проекта "Южен поток" и го смята за важно допълнение към паневропейската енергийна мрежа, но иска да гарантира, че европейските правила, засягащи околната среда, единния пазар и енергетиката, ще бъдат спазвани. Той обясни, че ЕК, след като получи мандат от страните участнички в проекта, ще играе ролята на техен адвокат. Малко преди това българският министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обясни, че е постигнато споразумение ЕК да води преговорите с русия за предоговаряне на условията в сключените през 2008 г. споразуменията. "Този проект ще се случи, въпросът е как. За да не сме в положение, в което всяка държава преговаря с Русия и сама постига резултати, трябва да имаме водещ комисар. Постигнахме достъп до тръбата за трета страна, не съм сигурен, че другите държави ще го постигнат", коментира Стойнев пред български журналисти. Той допълни, че българската страна е постигнала целта си предоговарянето на сделките да се извърши от Европейската комисия, която миналата седмица поиска да се променят споразуменията, тъй като те не осигуряват достъп на трети страни до газопровода. По думите му, българската позиция, изразена още миналата седмица, че Европейската комисия трябва да е водеща в разговорите за привеждането на газопровода в съответствие с европейското законодателство, е била подкрепена от Словения, Унгария и Австрия. За нас това е изключително важен икономически проект, който ще създаде хиляди работни места в България и ще допринесе за икономическия растеж, няма да се откажем от него, каза още министър Стойнев. Предстои той и министрите на енергетиката от Италия, Гърция Унгария, Словения и Австрия, да изпратят официални писма до Йотингер, с което да му предоставят мандат за преговори с Москва. През последните три години и половина е загубено много време, този проект вече трябваше да започва работа, коментира Стойнев. Според думите му, цитирани от БНР, Йотингер трябва да защитава интересите на страните членки на ЕС. "Няма асистиране и модериране, те трябва да са водещи. Ние казваме как ЕК да защити интересите ни", каза Стойнев. Той бил обяснил на срещата, че това било необходимо, "за да не сме в позиция всяка държава да преговаря с руската страна и да постига отделни резултати". Той отново се усъмни в способността на останалите си колеги и страни участнички в проекта да постигнат българо-руската договореност по трасето през наша територия да имат достъп и трети страни. Той обаче пропуска факта, че това е абсолютно безсмислено постижение, ако не се прилага за цялото трасе на газопровода, защото надали ще има кандидат доставчици, които да транспортират газ само от българската до сръбската граница. Стойнев също така настоя за еднакво отношение към всички държави в ЕС в отговор на въпрос за разликите между "Северен поток", за който ЕК допусна временно изключение от общностните правила, и "Южен поток". Не трябва да има двойни стандарти, добави той. Гюнтер Йотингер обаче категорично отрече Еврокомисията да е проявила повече благосклонност към "Северен поток", който доставя руски газ по дъното на Балтийско море до германия. Еврокомисарят подчерта, че за "Северен поток" са били поискани и получени временни отстъпки, каквито до момента никой не е искал за "Южен поток". Стойнев също така не се ангажира с отговор на въпроса дали България смята да поиска временно отлагане на прилагането на изискването на ЕС за осигурен достъп на трети страни до "Южен поток", както и не каза кога българското правителство смята да публикува споразумението с Русия за "Южен поток", което ревностно се пази в тайна от трети пореден кабинет, въпреки обещанията той да е публичен. Министърът отказа да отговаря на повече въпроси с извинението, че бърза да се прибира в София, където имал важна работа и дори няма да присъства на срещата на енергийните министри на страните членки на ЕС, на която се обсъждат общия енергиен пазар и външната енергийна политика на ЕС, както и актуалното състояние и перспективите пред ядрената енергетика.

ЕК поема в свои ръце преговорите с Русия за "Южен поток"

Държавите, през чиято територия ще минава трасето на газопровода "Южен поток", са постигнали споразумение с еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер Брюксел да поеме в свои ръце воденето на преговорите с Русия за предоговаряне на междуправителствените споразумения за реализацията на проекта, сключени от България, Сърбия, Словения, Хърватия, Унгария и Австрия. Това съобщи пред български журналисти в Брюксел министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който в четвъртък се включи с колегите си от останалите държави по маршрута на тръбата в работна закуска с Йотингер.   "Този проект ще се случи, въпросът е как. За да не сме в положение, в което всяка държава преговаря с Русия и сама постига резултати, трябва да имаме водещ комисар. Постигнахме достъп до тръбата за трета страна, не съм сигурен, че другите държави ще го постигнат", коментира Стойнев.   Той допълни, че българската страна е постигнала целта си предоговарянето на сделките да се извърши от Европейската комисия, която миналата седмица поиска да се променят споразуменията, тъй като те не осигуряват достъп на трети страни до газопровода. По думите му, българската позиция, изразена още миналата седмица, че Европейската комисия трябва да е водеща в разговорите за привеждането на газопровода в съответствие с европейското законодателство, е била подкрепена от Словения, Унгария и Австрия.   Позицията на Русия е, че европейското законодателство, което забранява производител на суровина да е едновременно и собственик на тръбопровод, се води национално, а споразуменията й за "Южен поток" отговарят на международното право, което има превес. Въпреки това, Москва обави, че е склонна да преговаря по повдигнатите от ЕК въпроси за газопровода.   За нас това е изключително важен икономически проект, който ще създаде хиляди работни места в България и ще допринесе за икономическия растеж, няма да се откажем от него, каза още министър Стойнев.   Предстои той и министрите на енергетиката от Италия, Гърция Унгария, Словения и Австрия, да изпратят официални писма до Йотингер, с което да му предоставят мандат за преговори с Москва. През последните три години и половина е загубено много време, този проект вече трябваше да започва работа, коментира Стойнев.   Министърът настоя също за еднакво отношение към всички държави в ЕС в отговор на въпрос за разликите между "Северен поток", за който ЕК допусна временно изключение от общностните правила, и "Южен поток". Не трябва да има двойни стандарти, добави той.   Очаквайте подробности

Забраната за пушене остава

Пушенето в заведения беше забранено от 1 юни 2012 г. Снимка: БГНЕС

Няма да има либерализация на режима за пушене, решиха днес депутатите след четири часа дебати.

В пленарна зала бяха гласувани два законопроекта – на Спас Панчев от “Коалиция за България” и на Волен Сидеров от “Атака”.

И двете предложения бяха отхвърлени със сериозен вот “против”. Промените в пушенето са един от редките случаи, в които парламентарните групи не гласуваха единодушно.

Предложението на “Атака” бе отхвърлено с 64 гласа “за”, 107 “против” и 17 “въздържал се”. До последно обаче не беше ясно дали парламентът няма да допусне поправките, предложени от Спас Панчев. Корекциите обаче бяха отхвърлени със 76 гласа “за”, 106 “против” и 8 “въздържал се”. Всички присъстващи от ГЕРБ – 85 депутати, гласува “против”. От “Коалиция за България” 50 души бяха “за”, 12 “против”, а шестима се въздържаха. Вотът в ДПС също не беше хомогенен – 15 депутати бяха “за”, 9 гласуваха “против”, а двама бяха “въздържал се”. 11-те присъстващи от “Атака” подкрепиха измененията, а двамата независими депутати не участваха в гласуването.

По-либералният режим

Поправката в Закона за здравето на Панчев щеше да позволи на собствениците на заведения за хранене с площ до 70 кв. м да решат дали в ресторантите им да се пуши. Идеята бе за по-големите заведения пушенето да е възможно, ако в тях има изградени специални помещения с масивна преграда и обособена за целта климатизация. Корекциите на Панчев предвиждаха пълната забрана за пушене да остане в сила за административните сгради, работните места, закритите спортни площадки, детските заведения, болниците, интернет залите, както и заведенията за бързо хранене. Измененията на “Атака” бяха сходни с тези на “Коалиция за България”.  Съществената разлика между двата законопроекта бе, че в поправките на депутата от “Коалиция за България” бяха заложени ежегодни проверки на инсталациите в заведенията, където се пуши. При нарушения измененията Панчев предлагаше глоби в размер от 5 до 10 хил. лв. при първо нарушение и от 10 до 15 хил. лв. при рецидив. Измененията на Панчев предвиждаха събраните глоби да отиват за превенция.

Очаквайте подробности!

Статията "Забраната за пушене остава" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Предстои максимум на метеорния поток Геминиди на 13-14 декември 2013 г.

Метеорният поток Геминиди (GEM) е най-атрактивният метеорен поток през зимата. Това съобщи за Агенция „Фокус” Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО-Рожен, БАН. Активен е в периода от 4 до 17 декември, като по принцип в момента на неговия максимум, при добри метеорологични условия и при отсъствие на ярка Луна, могат да се наблюдават до около 110 метеора на час.

Путин: Сливането на Върховния и Висшия арбитражен съд ще осигури равенството на гражданите

В речта си пред руския парламента президентът на Русия Владимир Путин заяви, че сливането на Върховния и Висшия арбитражен съд ще позволи изпълнението на основния конституционен принцип – равенство на всички пред закона, предаде Интерфакс.
„Мисля, че обединението на съдилищата ще вкара правото в едно русло, което означава засилване на гаранциите В речта си пред руския парламента президентът на Русия Владимир Путин заяви, че сливането на Върховния и Висшия арбитражен съд ще позволи изпълнението на основния конституционен принцип – равенство на всички пред закона, предаде Интерфакс. „Мисля, че обединението на съдилищата ще вкара правото в едно русло, което означава засилване на гаранциите

Путин: Сливането на Върховния и Висшия арбитражен съд ще осигури равенството на гражданите

В речта си пред руския парламента президентът на Русия Владимир Путин заяви, че сливането на Върховния и Висшия арбитражен съд ще позволи изпълнението на основния конституционен принцип – равенство на всички пред закона, предаде Интерфакс.
„Мисля, че обединението на съдилищата ще вкара правото в едно русло, което означава засилване на гаранциите В речта си пред руския парламента президентът на Русия Владимир Путин заяви, че сливането на Върховния и Висшия арбитражен съд ще позволи изпълнението на основния конституционен принцип – равенство на всички пред закона, предаде Интерфакс. „Мисля, че обединението на съдилищата ще вкара правото в едно русло, което означава засилване на гаранциите

Войната на джаджите се мести на нов фронт - вашата китка

Ще успеят ли технологичните компании да ни убедят, че "умните" часовници имат смисъл?

    


Църквата на практика подкрепи претенциите на Главното мюфтийство за имоти

Българската православна църква (БПЦ) на практика подкрепи Главното мюфтийство и се обяви против предложените от трима депутати от БСП промени в Закона за вероизповеданията. Реално промените биха блокирали претенции на Главното мюфтийство или на Българската православна църква към одържавени имоти, които попадат в следните категории - музеи,  техните филиали и отдели, галерии, камерни зали, археологически недвижими културни ценности и други паметници на културата. Църквата иска промените в Закона за вероизповеданията да останат тези, които вече са внесени от председателя на Народното събрание Михаил Миков т.е. без поправката на Татяна Буруджиева, Пламен Славов и Димитър Дъбов. Ето и официално съобщение на Св. Синод, цитирано от БГНЕС: "По решение на Св. Синод от днес пълен ...

ООН затвори офисите си в Йемен

ООН затвори офисите си в столицата на Йемен, Сана, заради опасения от атаки с коли бомби. Западните посолства продължават да работят. Повечето магазини в Сана са затворени, по улиците има слаб трафик заради риск от атентати. Американските и турските училища също са затворени. Силите по сигурността са в повишена готовност в столицата от атаката срещу щаб квартирата на Министерството на отбраната на 5 декември, когато загинаха 56 души, сред които чуждестранни медицински служители. Отговорност за атентата пое "Ал Кайда". Разследването е открило две коли, пълни с експлозиви, издирват се още петима заподозрени, за които се смята, че се намират в Сана. Източник на ООН съобщава, че йеменските власти за издали предупреждение за вероятна атака в Хада, квартал в южната част на ...

Едва 5% от котките у нас се ваксинират

57% от ветеринарните лекари в България отчитат ръст на ваксинациите на домашните котки през 2013 г. Това показва анкета на информационната кампания ОКотки, проведена между над 70 ветеринарни клиники и специалисти от цялата страна. 38 % отчитат запазване на нивата и едва 5% смятат, че има спад. Положителната тенденция се потвърждава и от данните на дистрибутори на ветеринарномедицински продукти в България, които отчитат сериозен ръст в търсенето на ваксини за котки за 11-те месеца на 2013 спрямо същия период на 2012 година. Все още обаче нивата са много по-ниски от средните за ЕС. Само малко над 5% от котките у нас са ваксинирани в сравнение с 35 % в съюза. Само половината от пациентите идват за редовна ваксинация след първото поставяне, сочат още резултатите от проучването сред ветерина...

Забраната за пушене на закрито остава в сила

И законопроектът на БСП, и този на "Атака", които предлагаха премахване на забраната за пушене на закрито, бяха отхвърлени още на първо четене. Очаквайте подробности !

Община Гълъбово ще изгради нов общински път

Кметът на община Гълъбово Николай Тонев подписа договор за изграждане на нов общински път. Пътят ще се изгражда по мярка 321 от Програма за развитие на селските райони 2007 - 2013 г. Финансовата помощ за изграждането на новия общински път с дължина 1,6 км е на стойност 2 588 108, 87 лева без ДДС. Новият път ще бъде изграден от края на ул. „Алеко Константинов" (около болницата) по ул. „Любен Каравелов" до надлеза на източния околовръстен път. Трасето ще играе ролята на западен околовръстен път и трябва да свърже главните пътища минаващи през гра...

Затопляне с 45 градуса за 40 часа беше отчетено в Норвегия

В норвежкото село Кеутукейну в северната част на Норвегия, температурата на въздуха се покачила с 45 градуса по Целзий само за 40 часа. Това е нова температурна аномалия в света, съобщиха от Норвежкия институт по метеорология.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Причината от минус 40 градуса въздухът да се В норвежкото село Кеутукейну в северната част на Норвегия, температурата на въздуха се покачила с 45 градуса по Целзий само за 40 часа. Това е нова температурна аномалия в света, съобщиха от Норвежкия институт по метеорология. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Причината от минус 40 градуса въздухът да се

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване