Президентът сезира съда за ВЕИ-таксата

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС, архив

Президентът Росен Плевнелиев ще сезира Конституционния съд (КС) за въведената такса върху приходите от възобновяеми енергоизточници (ВЕИ), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Плевнелиев каза, че няма да наложи вето върху приетия от парламента Закон за държавния бюджет за 2014 година. Бюджетът ще бъде изпълняван и правителството ще носи отговорност за политиките, които обезпечава чрез бюджета, каза държавният глава пред журналисти в Пловдив.

Той обаче съобщи, че планира да сезира Конституционния съд по отношение на таксата от 20%, наложена върху приходите от ВЕИ. Предстои тези текстове да бъдат анализирани от Правния съвет към държавния глава. „Убеден съм, че в България най-висшата демократична институция – Конституционният съд, е тази, която ще отсъди дали има противоконституционност. Това, че ще сезирам КС за тази такса, няма отношение към изпълнението на бюджета“, допълни Росен Плевнелиев.

По думите на държавния глава, съществува неяснота по отношение на това за какво ще се използват потенциалните приходи от въвежданата такса. „За мен е важно правителството да обясни точно какво иска да направи. Цялата нация стана свидетел, че отново в последния момент, на второ четене, без дебати и без оценка на въздействието, беше въведена една промяна, а именно тази такса, която драстично влошава бизнес средата в България и не работи за прогнозируемост и за прозрачност на институциите. Ако искаме гражданите да имат доверие в институциите, не може да се продължава по този начин, особено когато става въпрос за най-важния закон на страната“, коментира още президентът Росен Плевнелиев.

Статията "Президентът сезира съда за ВЕИ-таксата" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Изчезна ключов свидетел по дело за убийство на бизнесмен

Един от ключовите свидетели по делото Един от ключовите свидетели по делото "Гранити" за убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов е изчезнал, стана ясно в съда днес. Тодор Стамов-Малкотърновския, който бе един от приближените на Митьо Очите в близкото минало, трябваше да разкаже пред магистратите за отношенията си с убития Стоян Стоянов

Фандъкова не иска да продават "Топлофикация-София" за левче

Стойнев да положи максимални усилия за дружеството, призова тя

    


Плевнелиев без вето за бюджета, но атакува пред КС данък "слънце"

Нямало яснота за какво ще се ползват парите от новата такса

    


Екс фронтменът на "Пинк Флойд" сравни Израел с нацистка Германия

Бившият фронтмен на „Пинк Флойд" Роджър Уотърс заяви, че сравнението между съвременен Израел и нацистка Германия е „съкрушително очевидно".

 Един от основателите на легендарната група, който е отколешен критик на Израел заради отношението му към Палестина, направи своя коментар в интервю пред списание „Каунтър Пънч". 

„Мощната израелска Бившият фронтмен на „Пинк Флойд" Роджър Уотърс заяви, че сравнението между съвременен Израел и нацистка Германия е „съкрушително очевидно". Един от основателите на легендарната група, който е отколешен критик на Израел заради отношението му към Палестина, направи своя коментар в интервю пред списание „Каунтър Пънч". „Мощната израелска

Отличиха съветници и кметове с атрактивни грамоти

Атрактивни грамоти за своята работа през годината получиха димитровградските общински съветници и кметове на населени места. Отличията бяха раздадени на последното за годината заседание на местния Общински съвет.

Грамота „Шериф на годината” получи кметът на град Меричлери Ангел Колев. С приз „Наздраве” бе отличен колегата му от село Злато поле Иван Иванов, който е собственик на ракиен казан.  За заслужили майстори на спорта бяха обявени кметовете на с. Радиево Румен Димов и на с. Странско Фильо Стоев. Повод за наградите стана учреденият от тях ФК „Възход”.

Грамота „Карък на годината” получи сталевският им колега Панчо Панушев заради неуспешните засега опити да реши проблема с надлеза и питейната вода в селото.  Кмет на годината стана управникът на село Каснаково Тодор Атанасов за множеството реализирани проекти, донесли  инвестиции в селото.

Градоначалникът Иво Димов бе отличен с грамота „Мара”. Връчи му я председателят на ОбС Стефан Димитров  заради фолклорните му умения и реплики изречени през изтеклата година в заседателната зала, уточни той.Общинският съветник Катя Панева връчи на Димитров грамота  „Минчо Празников” за точните му прогнози по отношение на гласуването. Той пък й върна жеста с приза „Най-активен съветник”, за множеството внесени докладни.

Грамота „Бъдеще за България” за най-перспективен съветник получи Мариела Ангелова, която очаква скоро да стане майка.  За умело прилагане на риторични похвати в „Оратор на 2013 г.” бе произведен Сашо Спасов. Общинският съветник  Данчо Данев бе обявен  за най-емоционален, затова получи и грамота „Бетовен”.

„Бермудски триъгълник” бе отличието за съветникът с неразгадаема същност Тодор Ташев.

 

 

 

 

 

 

 

 

В болница “Софиямед” спасиха мъж с белодробна емболия и инфаркт

Кардиолозите от болница “Софиямед” спасиха чрез безкръвна операция пациент с рядка комбинация от остър миокарден инфаркт и масивен белодробен емболизъм. 77-годишният пациент е приет по спешност в отделението по кардиология и инвазивна кардиология в МБАЛ “Софиямед” в тежко общо състояние с оплаквания от задух и болки в сърдечната област. След ... Кардиолозите от болница “Софиямед” спасиха чрез безкръвна операция пациент с рядка комбинация от остър миокарден инфаркт и масивен белодробен емболизъм. 77-годишният пациент е приет по спешност в отделението по кардиология и инвазивна кардиология в МБАЛ “Софиямед” в тежко общо състояние с оплаквания от задух и болки в сърдечната област. След ...

Русия няма да допусне чуждо военно превъзходство!

В годишната си реч Путин разкритикува косвено политиката на САЩ

    


Кампания за трудно заздравяващи рани в Пирогов

/КРОСС/ През януари стартират безплатни прегледи за трудо заздравяващи рани (рани, които заздравяват след 4-тата седмица от появата им). Те ще се извършват от екипа на проф. Владислав Христов от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов". Прегледите ще се проведат в сградата на Медицински център „Пирогов" на 17 и 18 януари 2014 година и на 31 януари и 1 февруари от 10 до 17 часа. Хроничните и острите рани са сериозен проблем у нас, предупреди проф. Христов. Българите, които се сблъскват с този проблем са около 100 000 годишно. Това обаче са ориентировъчни данни, тъй като никой не води официална статистика. Най-често срещаните трудно заздравяващи рани са:1.Рани след диабет 2.Рани от съдова недостатъчност 3.Декубиталните рани (рани от залежване) За да бъде прегледан един пациент не е необходимо направление от личния лекар. Трябва предварително да се запише на тел. 02/9154 574 всеки делничен ден от 10 до 15 часа.      

Кънев: За оставка на правителството бих седнал на една маса с политически противници

/КРОСС/ За оставка на това управление бих седнал на една маса и с идейни и политически противници. Опитахме взаимодействие с Борисов, без полза. Това признава в профила си във Фейсбук лидерътна ДСБ Радан Кънев. В дълъг статус днес той дава яснота около хипотезата, която предизвика разнопосочни коментари, а именно ГЕРБ+Реформаторски блок. Ето какво пише Кънев: Закъснял отговор на един провокативен въпрос от приятели. Закъснял умишлено, за да е ясно, че номерът "Отговорете, иначе ще публикуваме писмото в медиите" не ме стряска. Нямам нищо, което да крия от медиите - нито въпроси, нито отговори.По същество: за оставка на това управление бих седнал на една маса и с идейни и политически противници. Но само ако това наистина ще подпомогне каузата. А случаят не е такъв. На 4.09 опитахме взаимодействие с Борисов, без полза за протеста. Защо?Защото българските граждани не искат протестите да доведат до смяна на мнозинството и ново сговаряне, ново мнозинство, правителство и ... същото управление. А в евентуално договаряне между ГЕРБ и РБ виждат тъкмо този риск.Извинете, но за да протестират привържениците на Борисов, е нужен той, не аз. И обратно.Неспособността на партиите да мобилизират стотици хиляди е очевидна. Тя се дължи на дълбока и всеобхватна криза на доверието и политическите идеи. Тя не може да бъде преодоляна със сядане по маси

Варна ще се кандидатира за „Младежка европейска столица 2017”

Варна ще се кандидатира за приза „Младежка европейска столица 2017”. Това съобщи кметът Иван Портних след подписване на споразумение между община Варна и организациите, обединени в Младежки форум за партньорство с местната власт. „Сигурен съм, че през 2017 г.

Американци сбъдват енергийните ни мечти

БЕХ и "Уестингхаус" сключиха споразумение за 7-ми блок

    


ЕК ще е водеща при преговорите за "Южен поток"

Постигнато е споразумение Европейската комисия (ЕК) да бъде водеща в преговорите с Русия по изграждането на газопровода "Южен поток". Това съобщи...

Неизвестни нападатели причиниха смъртта на 27-годишен мъж

От ОД на МВР-Плевен информираха, че на 11 декември в 15:30 часа, лекар е съобщил, че в УМБАЛ"Д-р Г.Странски" е починал 27-годишен мъж, който е бил настанен за лечение на 8 декември. Полицаи от Второ управление - Плевен са установили, че на 8 декември около 19:30 часа в село Брестовец починалият мъж е нападнат от неизвестни. Приет е в ЦСМП-Плевен в безсъзнание, като впоследствие е настанен за лечение в отделение по "Неврохирургия" при УМБАЛ - Плевен. Криминалисти работят за установяване и задържане на извършителите на смъртоносния побой. Уведоме...

„Афис”: Ако изборите бяха днес - БСП - 22%, ГЕРБ – 18%

БСП е първа сила с 22%, ГЕРБ губи привърженици. Това сочи проучване на агенция „Афис", публикувано от в. „Преса". Ако изборите са в неделя социалистите ще ги спечелят. Заявените избиратели на БСП и ДПС продължават да са неизменна величина - около 22% за социалистите и 5% за движението. 18% ще гласуват за ГЕРБ, което представлява намаление ... БСП е първа сила с 22%, ГЕРБ губи привърженици. Това сочи проучване на агенция „Афис", публикувано от в. „Преса". Ако изборите са в неделя социалистите ще ги спечелят. Заявените избиратели на БСП и ДПС продължават да са неизменна величина - около 22% за социалистите и 5% за движението. 18% ще гласуват за ГЕРБ, което представлява намаление ...

"Туитър" измести "Фейсбук" като работодател на годината

Компанията „Туитър Компанията „Туитър" е най-добрият работодател в технологичния сектор за изминаващата година, сочи годишното проучване на консултатската компания „Гласдоор", съобщава „СиликонБийт". Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Тя си разделя първото място с „Бейн и къмпани" и с ЛинкдИн". Социалната мрежа за микро

GM спира производството на Holden в Австралия и Нова Зеландия


Спиране на производството на автомобилите с марката Holden в Австралия и Нова Зеландия от 2017 година, това е поредната стъпка, която ще предприеме американският гигант "Дженерал мотърс", за да намали загубите си. С решението се слага край на 65-годишната история на Holden, като към момента няма яснота дали марката ще бъде запазена.

Със спирането на производството ще бъдат съкратени 2900 души, като концернът слага кръст и на 85 години автомобилно производство в Австралия. Така...

Съдят бившия премиер на Тайланд за убийство

Веджаджива ще отговаря за насилието при протестите отпреди три години

Направете и презерватива ни 16 см - като в ЕС!

Защо не регламентирате и дължината на презерватива 16 см, както го прие Еврокомисията - обърна се депутатката от "Атака" Магдалена Ташева, която обвини противниците на пушенето, повечето лекари в пленарната зала, задето дават за пример навиците в ЕС.

ЕК ще преговаря с Русия за Южен поток вместо нас

Министрите на енергетиката от България, Италия, Гърция Унгария, Словения и Австрия, да изпратят официални писма до Йотингер, с които да му предоставят мандат за преговори с Москва.

Кражби и измами за над 17 хиляди лева

6 кражби, измама, грабеж са регистрирани в Пловдивска област за последното денонощие, съобщават от полицията. 16 хиляди лева са откраднати от къща на пенсионерка в село Голям чардак, съобщават от полицията. Според подадения сигнал в РУП- Труд кражбата е извършена във вторник сутринта след отключване на дворната и разбиване на  входната врата на жилището на 68-годишна жена. Полицията работи по разкриването на извършителя. Междувременно снощи в Пловдив е ограбена жена на 60 години от града. Около 23 часа непознат нападнал потърпевшата на ул. „Поб...

Коалиция за България внася в парламента проект на нов Изборен кодекс

Коалиция за България внася в парламента проект на нов Изборен кодекс. Това обяви на пресконференция в Народното събрание зам.-председателят на парламента Мая Манолова, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Манолова обясни, че проектът е на основата на проекта, който беше изработен от временната комисия, на която тя беше председател.

Голяма част от фирмите за скрап преминали в сивия сектор

Необходими са минимум 1200 площадки за изкупуване на метални отпадъци, коментира Надя Съботинова от Българска асоциация по рециклиране.

    


Високите зони в Шумен без вода за 5 часа утре

Утре от 09,00 до 14,00 часа ще е спряно водоподаване за висока и най-висока зона на Шумен, съобщават от ВиК. Причина за това е извършване на реконструкция на главния водопровод от водоснабдителната мрежа на града. Без вода ще са кв."Боян Българанов", кв."Гривица", района около болницата, западно и северно от пл.Оборище, южно от ул."Райна Княгиня", южно от ул."Вл.въстание" до бул."Велики Преслав".  ...

Преподаватели организираха парти за студенти

Традиционното преподавателско парти се проведе за 19-ти пореден път във Висше училище Международен колеж. Преподавателите, начело с ректора доц.Тодор Радев, организираха шоу за студентския празник 8-ми декември, за да покажат на студентите, че и те могат да се забавляват. По традиция ястията и напитките бяха сервирани от лекторите.   Купонът бе открит с танц ...

На плаж посред зима? Може...

Варненските "моржове" не пропускат топло-студените си бани

    


България и зимен туризъм? Можем го и още по-добре

България може да развива зимен туризъм. 
Това е една от каузите, зад които България може да развива зимен туризъм. Това е една от каузите, зад които "24 часа" застава. Както застава зад класацията за "Най-добрият град за живеене" заедно с Дарик радио. Както търси "Лекарите, на които вярваме" или дава рамо на Рейтинга на българските университети или пък събира "Чудесата на България". Зимният туризъм е темата, която

Фандъкова към Стойнев: Против съм "Топлофикация" да бъде продадена за един лев


Против съм "Топлофикация - София" да бъде продадена за един лев. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти, попитана за вчерашното изказване на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, че трябва да се обсъди въпросът за приватизация на дружеството.

"Това не е първият министър, който има желание за приватизация на "Топлофикация" - София", каза още тя, цитирана от Агенция "Фокус". И добави, че позицията на Столичната община, която многократно била...

Такса „Битови отпадъци” в община Димитровград остава без промяна

Такса „Битови отпадъци” в община Димитровград за 2014 година остава без промяна. Това решиха общинските съветници на провелото се днес редовно заседание. Приета без промени е и план-сметка за разходите по сметосъбиране и сметоизвозване, обезвреждане на битовите отпадъци в депо и поддържане чистотата на териториите за обществено ползване. Тя е в размер на 3 227 372 лв.

С около 200 000 лв. повече в сравнение с миналата година е одобрената план-сметка. Причината за това е увеличената такса за депонирани отпадъци на 22 лв. за тон през 2014 година, която общините плащат към РИОСВ. Най-оспорваната докладна на последното за годината заседание на Общински съвет се оказа предложението, съветниците да ползват представителните разходи. Според председателя на местния парламент Стефан Димитров, който е вносител на докладната общинарите трябва да има право до 250 лв. месечно за изпълнение на служебните си задължения. Против се обяви кметът на общината Иво Димов. Той класифицира предложението като безумно. В крайна сметка докладната бе оттеглена.

Повече по темата гледайте в емисията новини на сайта.


 

 

Бербатов: Пригответе се да номинирате успели деца

/КРОСС/ И тази година на 20 декември ще започне кампанията "Успелите деца...". Пригответе се да номинирате за успехи, призовава от профила си в социалната мрежа Фейсбук Димитър Бербатов. Наградите са доказано успешно средство да се оценят постижения и да се поощри по-нататъчното развитие на победителите, както и да се мотивират и ангажират с тях различни целеви групи. Целите на проекта са да създаде сред децата нагласа на уважение към успеха, дължащ се на талант и усилия; да стимулира развитието им в различни области; да ги мотивира да търсят изява; да намали агресията и насилието сред тях, чрез пренасочване на енергията им в градивна посока. Той ще е успешен, ако мотивираме повече деца да се стремят към своя вътрешен максимум и ако обществото засвидетелства внимание и уважение към техните постижения. За нас е важно децата да са горди от своите постижения и да искат да ги споделят с широк кръг от хора, като за целта са готови да спазят правилата на номиниране. Да се създаде отношение към спазването на правила е част от смисъла на този проект. В това най-големият наш партньор са родителите, посочва Бербатов на интернет страницата си dberbatov.org. "Награди за успелите деца на България" - 2013 е шестото издание, след успешния старт на проекта за 2008г. Деца, които са били номинирали и дори наградени през предишните години, могат да бъдат номинирани и сега. За 2013 г

Помилванията на президента вече са достъпни и онлайн

Президентството. Снимка: БГНЕС, архив

Статистиката за броя на разгледаните молби за помилване при президента и съответните решения за това, от днес могат да бъде проследявана онлайн на интернет страницата на държавния глава.

Данните за динамиката на преписките, профила на молителите и решенията на Комисията вече ще може да се проследява в интернет чрез нова електронна система, която беше представена от председателя на комисията Ива Пушкарова, съобщиха от прессекретариата на президентството.

Платформата е достъпна за всички в интернет страницата на президентската институция в раздел „Статистика“ на Комисията по помилването. „Системата отговаря на най-съвременните стандарти за качествено управление на дейността на държавната“, заяви Ива Пушкарова.

Платформата предоставя подробна статистика на базата на цялата документация, обработена от комисията за всеки отделен случай, като са защитени личните данни на молителите. Системата обобщава данните за броя на желаещи помилване и за профила им – здравен статус, семейно положение, възраст, образование, пол, както и мотивите да искат помилване. Тя дава информацията и за престъпленията, извършени от осъдените, в кои затвори и какви наказания те изтърпяват, извършвали ли са престъпления в миналото и какви, какъв е рискът отново да нарушат закона . „Почти няма непълнолетни осъдени, които да търсят помилване, и относително малко са жените молители“, допълни председателят на комисията.

Системата е разработена по проект на Комисията по помилването, финансиран от правната програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер“ на стойност 7500 лева. В нея изцяло е въведена информацията за преписките, разгледани и решени от септември т.г. до момента. Постоянно се въвеждат данните за предходните месеци на 2013 г. До края на първото полугодие на следващата година ще бъдат въведени и данните от всички обработени от комисията преписки от началото на мандата ѝ, обясни още Ива Пушкарова.

От началото на годината Комисията по помилването към президента е разгледала общо 611 молби за помилване, като по осем от тях предложението за помилване е било одобрено с указ. 

Статията "Помилванията на президента вече са достъпни и онлайн" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Шан от Kosheen: Дарън напуска групата поради непреодолими различия

В групата се случиха промени - вече сме само двама, защото Дарън напусна групата поради непреодолими различия с останалите. Това заяви вокалистаката на Kosheen Шан Евънс в интервю за Vesti.bg дни преди групата да гостува за тазгодишното издание на Solar Christmas. Това обаче не значи, че бандата отменя участието си в коледното парти, а напротив - Шан и Марки ще се постараят максимално да нажежат атмосферата, радвайки феновете си с хитовите Catch и Hide you. "Опитваме се да и...

Путин: Русия не претендира за световен или регионален хегемон

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че страната му не претендира за "званието свръхдържава, схващано като претенция за световна или регионална хегемония".

Община Хасково от първите в страната с одобрен План за развитие

Към момента Община Хасково е една от първите в страната, които имат одобрен от Регионалното министерство Интегриран план за градско възстановяване и развитие до 2020 година. Това заявиха на заключителна пресконференция представители на фирмата, разработваща проекта „Интегриран план за градско възстановяване и развитие на гр. Хасково". През октомври на извънредна сесия Общинският съвет гласува определянето на зони за въздействие по проекта за Интегрирания план. Според приетото решение се обособяват три зони: с преобладаващ социален характер, вкл...

Плевнелиев ще сезира Конституционния съд за таксата от 20% за ВЕИ

Противоконституционно е да се налага таксата в последния момент, смята държавният глава

    


Обраха перничанка в хипермаркет с 280 лева

 Пернишки криминалисти разкриха джебчийска кражба.
Вчера, 68-годишна перничанка се оплакала във Второ РУ „Полиция” , че са й откраднати 280 лева при пазаруване в хирермаркет. Органите на реда реагирали незабавно и много бързо белезниците щракнали около ръцете на криминално проявената М.И./26 г./ от областния град. При направения й обиск, полицаите открили открадната сума.
Започнато е досъдебно производство и работата продължава.

ЕК поема преговорите с Русия за "Южен поток"

Постигнато е споразумение Европейската комисия да бъде водеща в преговорите с Русия по изграждането на газопровода "Южен поток". Това съобщи пред журналисти в Брюксел министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Той участва в работна закуска с колегите си от ЕС, през чиито държави преминава трасето на газопровода. Домакин на Постигнато е споразумение Европейската комисия да бъде водеща в преговорите с Русия по изграждането на газопровода "Южен поток". Това съобщи пред журналисти в Брюксел министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той участва в работна закуска с колегите си от ЕС, през чиито държави преминава трасето на газопровода. Домакин на

Оперират лъва Симба във варненския зоокът

Оперират по спешност 5-годишния лъв Симба от варненския зоокът. Причината за хирургичната намеса е абцес в устната кухина на животното. В момента екип от лекари установява дали причината е в болен зъб или в забита кост, каза за Moreto.

Лили Иванова за пръв път на сцената на Националната опера

/КРОСС/ Лили Иванова ще пее за пръв път на сцената на Националната опера и балет в София. Уникалният концерт „Любов в операта" ще се състои на 13 февруари 2014 г. от 20.00 ч. - в нощта срещу празника на влюбените Св. Валентин. Някои от своите вечни хитове най-голямата звезда на българската поп музика ще изпълни за първи път в нов аранжимент, направен специално за концерта в Операта и под акомпанимента на 15 музиканти, сред които и струнен състав. За уникалното представление ще допринесат невиждани досега в България светлинни и видео ефекти с извити LED екрани, ползвани от най-големите световни звезди.      

Постигнато е споразумение ЕК да бъде водеща в преговорите с Русия по "Южен поток"

Постигнато е споразумение Европейската комисия да бъде водеща в преговорите с Русия по изграждането на газопровода "Южен поток". Това  каза в Брюксел министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Министърът участва в работна закуска с колегите си от ЕС, през чиито държави преминава трасето на газопровода. Домакин на срещата бе еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде БТА. Постигнахме това, което българската страна искаше, добави Стойнев. Той отбеляза, че българската позиция е била подкрепена от Словения, Унгария и Авс...

340 къса цигари без бандерол са иззети от радомирка

 340 къса цигари без бандерол са иззети от радомирка.
Акцизната стока е иззета след акция на служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР – Перник и колегите им от Радомир. Спецполицаите проверили 5 търговски обекта в гр. Радомир. При обиск на 62-годишната Е.К., в нея са открити и иззети 340 къса цигари без бандерол. Изготвен е констативен протокол и ще й бъде съставен акт за административно нарушение от представители на...

Продължава

Бурен протест посрещна Давутоглу в Армения

Изненадващата визита на турския външен министър Ахмет Давутоглу в Армения предизвика огромен протест в Ереван, предаде Агенция "Фокус". Официалната цел на визитата е участие в министерска среща на страните-членки на Черноморското икономическо сътрудничество (ЧИС), но днес по обяд е предвиден и отделен разговор с арменския външен министър Едуард Налбантян. Още от ранните сутрешни часове хотелът, където се провежда форума на ЧИС, е обсаден от протестиращи, които настояват Турция да признае арменския геноцид и издигат различни транспаранти и плакати в това отношение. Протестиращите са сложили на земята турски знамена, а върху което са поставили знака за задраскване. Властите се принудиха да вкарат в хотела Ахмет Давутоглу от друг вход, а не от официалния, пред който са зас...

Океанските вълни на Кларк Литъл

Кариерата на Кларк Литъл – да те заливат огромни вълни, отново и отново, и отново. С един чифт джапанки, фотоапарат и много силна воля, Литъл се гмурва под вълни, които могат да те пречупят – буквално! Резултатът от това – безупречни снимки на океански вълни, който се увиват около себе си и оформят перфектната тръба! Техниката му на снимане е доста необикновена, понякога се гмурка във вълни от чист пясък. Това обаче му е донесло множество награди, включително и тази за „Фотограф на океана” от Smithsonian National Museum. Дори „Ню Йорк Таймс” го обявиха за „господар на фотографията”. Най-новите снимки на Литъл са направени в рамките на 4 години, по време на пътуванията му, както и в родното му...

Фандъкова се възпротиви „Топлофикация” София да бъде продадена за жълти стотинки

Не съм съгласна „Топлофикация” София да бъде продадена за един лев. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по повод изказване на икономическия министър Драгомир Стойнев, че трябва да се обсъди въпросът за приватизацията на дружеството, предаде „Фокус”. „Чух изказването на министъра на икономиката Драгомир Стойнев - това не е първият министър, който има желание за приватизация на „Топлофикация” - София. Нашата позиция сме я казали отдавна: Смятам че е отговорно да се работи за стабилизирането на дружеството”, коментира Фандъкова. Тя заяви още, че очаква от министъра на икономиката да положи максимални усилия, за да намери решение за старите задължения, голяма част от които са били натрупани, когато &...

Плевнелиев няма да налага вето на бюджета, но ще сезира КС заради ВЕИ таксата

Не планирам да налагам вето върху закона за държавния бюджет за следващата година. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Пловдив, предаде „Фокус”. Той обаче добави, че има намерение да сезира Конституционния съд за налагането на такса от 20% върху приходите на ВЕИ-тата. „Правителството и парламентът за пореден път, и в последния момент, са решили да наложат тази такса, което е противоконституционно”, заяви Плевнелиев. По думите му не е имало никакви дебати и аргументи за налагането ѝ, което показва на обществото, че институциите работят непрогнозируемо и непрозрачно. Плевнелиев заяви, че налагането на тази такса ще се отрази драстично върху бизнес средата в България, а когато е ставало въпрос за нея, управляващите малко са се пообъркали в аргум...

Още двама шефове в държавната фирма с високи заплати РВД

Директорският борд на държавната фирма с едни от най-високите заплати "Ръководство въздушно движение" (РВД) да се увеличи с още двама души. Това предлага председателят на парламентарната транспортна комисия Камен Костадинов (ДПС), който е внесъл промени в Закона за гражданското въздухоплаване.   В проектозакона Костадинов мотивира идеята си за увеличаване състава на управителния съвет от трима на петима членове с "обема от работа в рамките на държавното предприятие и необходимостта от осигуряване на възможно най-добра и обхватна експертиза при управлението на предприятието".   РВД е известно като държавната фирма, която захранва партийните кадри с високи заплати. Настоящите управляващи също не направиха изключение и още през септември директорският борд беше сменен. В него влязоха бившият зам.-министър на транспорта по времето на тройната коалиция и член на ДПС Юджел Атилла и Антон Джаджев, съпруг на шефа на правителствения пресцентър при кабинета "Станишев" Таня Джаджева. Третият е изпълнителният директор на РВД Цветан Дилов, който е специалист. http://www.mediapool.bg/rvd-s-nov-shef-i-bivsh-zam-transporten-ministar-na-dps-v-upravata-news211390.html   Веднага след като ГЕРБ взе властта Бойко Борисов изкара документи, според които шефовете в РВД са се разписвали срещу заплати от над 10 000 лв. месечно. По-късно обаче ГЕРБ назначи в РВД съпруги на висши полицаи заради високите заплати, които за редови специалист започват от над 3000 лв.   Не е ясно дали предложението на ДПС ще мине през пленарна зала, защото недоволни социалисти са коментирали пред "Дневник", че няма да подкрепят внесените поправки. Не е изключено обаче те да не са в час и двете нови места да са разпределени между хора на БСП и ДПС, така както се случи при смяната на директорския борд през септември.   Изваждане на метрологичното обслужване от дейността на РВД, както и промяна в критериите за определяне на ръководителите полети, са другите промени в Закона за гражданското въздухоплаване, инициирани от Камен Костадинов и група депутати от ДПС.   Костадинов предлага метрологичното обслужване на РВД да се поеме от Българския институт по метрология. РВД има своя специална лаборатория за проверка на използваните уреди.   Това е желание на ръководството на РВД, обосновано с аргумента, че трябват съкращения в администрацията и така ще бъдат закрити 12 щатни бройки, твърдят неназовани депутати от БСП пред "Дневник". Техните опасения са, че външната услуга ще е по-скъпа и не е ясно какво ще стане със съществуващата лаборатория. Съмненията на социалистите са, че се готви скрита приватизация на техниката.   Същите са подозренията и за предложението част от дейностите на доставчиците на аеронавигационно обслужване да бъдат извършвани от техни дъщерни дружества.   Според вносителя Костадинов това е постоянна практика в страните от Европейския съюз и по този начин се дава възможност доставчикът да реализира допълнителни приходи. Чрез подобни дружества доставчиците увеличават конкурентоспособността си и имат възможност да оперират на пазари, различни от националните, предоставяйки обучение, експертни услуги и др., смята Костадинов.   Предлага се още и отпадане на изискването за висше образование за ръководителите на полети. Аргументът на Костадинов е, че такава е европейската практика. От БСП твърдят, че в чужбина висшето образование е скъпо платено и затова се допускат и среднисти, а у нас е високо нивото на безработица и сред хората с висше образование.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване