Институциите гузно мълчат защо пратихме само зам.-министър на поклонението на Мандела

Американският президент Барак Обама говори на възпоминателната церемония за Нелсън Мандела, 10 декември 2013 г. Снимка: Белият дом

Нито една българска институция не се нае да отговори на въпроса защо страната ни изпрати само зам.-министър на възпоминателните церемонии след кончината на Нелсън Мандела в ЮАР, където държавите бяха представлявани изключително на ниво президент и/или премиер.

Приблизително 100 световни лидери уважиха церемонията в Йоханесбург.

Сред тях бяха настоящият американски президент Барак Обама и първата дама Мишел Обама, предшествениците на Обама Джордж У. Буш, Бил Клинтън и Джими Картър; генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и предшественикът му Кофи Анан; британският премиер Дейвид Камерън, френският президент Франсоа Оланд и предшественикът му Никола Саркози; германският президент Йоахим Гаук, президентът на Зимбабве Роберт Мугабе, президентът на Куба Раул Кастро, австралийският премиер Тони Абът, президентът на Бразилия Дилма Русеф, премиерите на Канада Стивън Харпър и Испания Мариано Рахой, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Отсъствието на най-високопоставените лидери на Израел Бенямин Нетаняху и Шимон Перес бе коментирано в контекста на това, че палестинците винаги са виждали в лицето на Мандела свой другар в борбата им за свобода (Би Би Си).

Неясно и до днес остава дали неуважителното отсъствие на българските премиер и/или президент или поне на външния министър на церемонията и изпращането само на зам.-министър (Ангел Величков, МВнР) е демонстрация на определено отношение или плод на недопустима за дипломати небрежност. Въпросите на OFFNews получиха необичайни или никакви отговори от Министерския съвет, Президентството и Министерството на външните работи.

От пресслужбата на Министерския съвет заявиха на наш репортер, че това не било работа на МС, а на Външно министерство и на Президентството и за финал на разговора се усъмниха дали “мислим с главите си, преди да посегнем към слушалката”.

Същия ден (10 декември) се свързахме и с Външно, където ни бяха препратили от пресслужбата на Министерския съвет. След телефонен разговор изпратихме писмено въпросите си, на които към края на днешния работен ден няма отговори.

От Президенството заявиха единствено, че зам.-министър Величков е бил изпратен след съгласуване с МВнР.

Статията "Институциите гузно мълчат защо пратихме само зам.-министър на поклонението на Мандела" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Пускат монета за 90 години от рождението на Апостол Карамитев

/КРОСС/ От 13 декември 2013 г. Българската народна банка пуска в обращение медна възпоменателна монета „90 години от рождението на Апостол Карамитев" от серията „Български творци". Тя ще се продава на касите на БНБ за 21 лв. с ДДС. ТЕХНИЧЕСКИ ПАРАМЕТРИ Номинална стойност 2 лева Метал мед, с проба 999/1000 Емисия 2013 г. Качество мат-гланц, висше Тегло 16.4 г Диаметър 34.2 мм Гурт гладък Тираж 3000 броя На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879", изписана върху лентата. Околовръст са изписани „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА", номиналната стойност „2 ЛЕВА" и годината на емисия „2013". На обратната страна на монетата е изобразен актьорът Апостол Карамитев, както и надпис околовръст „90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АПОСТОЛ КАРАМИТЕВ". Автор на художествения проект е Бисер Недялков.  

Успешна година за Художествена галерия „Димитър Добрович” в Сливен

Натоварена, но успешна година изпраща Художествена галерия „Димитър Добрович” в Сливен. Ежемесечни изложби, гостувания извън Сливен, лятна школа по рисуване, в която се включиха над 50 деца от Сливен, са само част от събитията, организирани от служителите на галерията през 2013 г. „Удовлетворена съм, че при нас се случиха прекрасни събития“, сподели нейният директор Даниела Ненчева. В момента тече и Деветото издание на Националния конкурс за коледна картичка под наслов „Весела Коледа за всички“, организирано от ХГ „Димитър Добрович”, под патрон...

Клошар подпали изоставена къща в "Овча купел"

Запалил огън на двора - в близост до магазин

    


Британската кралица награди посмъртно Пламен Петков с Орден за храброст

Българинът с британско гражданство Пламен Петков, който на 26 май 2012 година загина трагично, докато спасяваше момиче от удавяне, е посмъртно удостоен с кралския Орден за храброст, се съобщава в сайта на британското правителство. Майката на Пламен Петков е поканена в Бъкингамския дворец, за да получи ордена. Кралският Орден за храброст се присъжда в много редки случаи на хора с изключителни прояви на храброст. Основан през 1974 година, той е връчван не повече от 1000 пъти. Джайлс Йорк, заместник-началник на полицията в Съсекс, смята, че ак...

За бизнеса цените на акциите са по-важни от дивидента

Високото заплащане продължава да бъде движещ мотив за мениджъри и персонал, показват две изследвания на икономистите на БАН За 3 години...

Бързо и мълчешком БЕХ сключи споразумение с “Уестингхаус” за 7 блок на АЕЦ

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Българският енергиен холдинг подписа споразумение с американската “Уестингхаус” за съгласуване на параметрите на проекта за 7 блок на АЕЦ “Козлодуй”. Споразумението беше подписано в Министерския съвет, след което премиерът Пламен Орешарски и президентът на “Уестингхаус” Дани Родерик дадоха кратки изявления пред медиите, но не бе допуснат нито един журналистически въпрос. Споразумението бе подписано ден, след като БЕХ получи мандат за сключването му от кабинета.

Съвместната работа на БЕХ и американската компания ще трае 9 месеца, в което време ще бъдат уточнени техническите и финансово-икономическите параметри на проекта, обяви Орешарски. “Запазвам надежда, че това няма да бъде свършено в последния момент”, каза той и добави, че за работата няма да бъдат ангажирани никакви бюджетни средства. Дейностите ще се финансират с дългосрочен кредит от Американската експорт-импорт банк и Японската банка за международно сътрудничество (JBIC). Какъв ще е размерът на външния заем и дали държавата ще се ангажира с част от дълга, премиерът не поясни.

„Ще направим всичко възможно, параметрите да бъдат благоприятни, така че да можем при спазване на всички етапи от 2016 година да започнем фактическото изграждане. Важно е как ще структурираме и договорим финансово-икономическите и финансовите параметри в следващите месеци”, каза още министър-председателят.

„Уестингхаус” е напълно отдадена да помогне на българската страна да реализира своите мечти и цели в областта на енергетиката, каза Дани Родерик. “Много е важно през идните години да бъдем много продуктивни в нашата дейност, да следваме принципите на възможно най-голяма прозрачност в предстоящата ми работа”, добави президентът на “Уестингхаус”. В разрез с декларирания стремеж към прозрачност обаче журналистически въпроси не бяха допуснати – за целта на медиите не бе предоставен обичайният микрофон във фоайето на Министерския съвет.

Принципно решение за изграждане на 7 блок на атомната електроцентрала бе взето от предното правителство през 2012 г. След конкурс за консултант по проекта бе избрана “Уестингхаус”. Изборът на технология обаче бе направен по възможно най-непрозрачния начин. Миналият месец на връщане от САЩ, където е бил на посещение при “Уестингхаус” министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев изненадващо обяви, че блокът ще се строи с реактор на американската корпорация, консултирала проекта. На последвалите въпроси защо технологията е избрана без конкурс, тогава премиерът Орешарски отговори, че преговорите с американците не предрешавали избора на технология и конкурс ще има. Вчера обаче Стойнев призна, че конкурс за технологията всъщност не се предвижда – реакторът ще е вече избраният „реактор с вода под налягане” АР 1000 ІІІ+ на „Уестингхаус Електрик Къмпани”.

Министърът мотивира избора с доклад на изпълнителния директор на АЕЦ “Козлодуй”, в който технологията била препоръчана като най-безопасна. Какъв принос е имал консултантът на централата в оформянето на предпочитанията на ръководството й, насочени към неговия продукт, е въпрос без отговор до този момент.

Статията "Бързо и мълчешком БЕХ сключи споразумение с “Уестингхаус” за 7 блок на АЕЦ" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Училища от Сливница и испански град се побратимиха покрай програмата "Шах в училище"


Училища от Сливница и испанския град Редондела се побратимиха покрай "Шах в училище". Целта е двете страни да популяризират програмата, да организират онлайн турнири и да осъществят обмен.

Миналата година СОУ "Св. св. Кирил и Методий" стана първото училище в Европа, което се включи в програмата. Кметът на Сливница Васко Стоилков обясни пред "Дневник", че вече около 90 от общо 240 деца са се записали и играят шах по два часа седмично.

Той предложи побратимяване и между...

13-годишно момиче в реанимация след литър вино

/КРОСС/13-годишно момиче е било прието в благоевградската болница с алкохолно натравяне след изпито около литър вино. Лекарите са предприели необходимите действия да бъде стабилизирана, но тя остава под наблюдение в реанимацията. При приемането си тя не е била на себе си и все още не се знаят подробности как се е стигнало до тежкото й пиянство. Очаква се, когато тя се подобри, да бъде разпитана за случая.  

Свети Спиридон

Спиридон Чудотворец е един от великите светии и чудотворци от 4 век. Роден е на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Станал епископ в кипърския град Тримитунт, участвал в първия вселенски събор в Никея. Според житието му, изхранвал сиромаси и бедняци и приемал много странници в дома си.

Едногодишни стипендии отпусна община Дупница на 4 талантливи деца

Едногодишни стипендии отпусна община Дупница на 4 талантливи деца. Размерът на отпуснатите стипендии е 135,00 лева месечно за срок от една година. По предложение на експертно-консултативната комисия и със заповед на кмета на Община Дупница Методи Чимев са отпуснати едногодишните стипендии за стимулиране на деца с изявени дарби на четири ученици от Община Дупница за високи постижения в областта на спорта. Отличените ученици са: - Радослав Доброславов Михалков, ученик в VІ клас на ОУ „Неофит Рилски", гр. Дупница през уч. 2012/2013 год, класиран н...

Берлускони се закани с революция в Италия, ако бъде арестуван

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони, който загуби депутатския си имунитет миналия месец, заяви, че в страната му ще избухне революция ако бъде арестуван и хвърлен в затвора, съобщава Ройтерс.
77-годишният медиен магнат беше изгонен от Сената, след като беше осъден за данъчни измама и получи присъда от четири години затвор. По-късно тя Бившият италиански премиер Силвио Берлускони, който загуби депутатския си имунитет миналия месец, заяви, че в страната му ще избухне революция ако бъде арестуван и хвърлен в затвора, съобщава Ройтерс. 77-годишният медиен магнат беше изгонен от Сената, след като беше осъден за данъчни измама и получи присъда от четири години затвор. По-късно тя

Путин: Готови сме да подкрепим Украйна за влизането й в Митническия съюз

Руският президент Владимир Путин покани Украйна да се включи в процеса по интеграцията, който Москва започна сред бившите съветски републики, предаде агенция „Интерфакс".

„Не налагаме на никого нищо, но ако нашите приятели искат, ние сме готови да продължим съвместната работа по участието на Украйна в Митническия съюз", заяви Путин ... Руският президент Владимир Путин покани Украйна да се включи в процеса по интеграцията, който Москва започна сред бившите съветски републики, предаде агенция „Интерфакс". „Не налагаме на никого нищо, но ако нашите приятели искат, ние сме готови да продължим съвместната работа по участието на Украйна в Митническия съюз", заяви Путин ...

Върховният съд поиска преразглеждане на делото за Pussy Riot

/КРОСС/ Върховният съд на Руската федерация публикува постановление за възбуждане на надзорно производство по делото Pussy Riot, руска пънк-група, чиито три участнички бяха осъдени през миналата година за хулиганство, провокирано от религиозна омраза. През февруари м. г. трите пънкарки - Мария Альохина, Надежда Толоконникова и Екатерина Самуцевич, влязоха в олтара на православната катедрала "Христос Спасител", където изпълниха "пънк-молитва" с призив към Богородица да "прогони" президента Владимир Путин. През август трите бяха осъдени на по две години лишаване от свобода в наказателна колония. По-късно апелативният съд промени присъдата на Самуцевич на условна и тя бе пусната на свобода. Възбуждането на надзорното производство по делото Pussy Riot става възможно след жалба на адвоката на Мария Альохина, както и по жалба на уполномощения по правата на човека при президента на РФ Владимир Лукин, който действа от името на Толоконникова. В постановлението на Върховния съд от вчера се указва, че при обявяването на първоначалната присъда съдът е извършил редица процесуални нарушения - не са указани всички мотиви на престъплението, не са отчетени смегчаващите обстоятелства, както и не е разгледан въпросът за отсрочка на наказанието

Путин: Русия не претендира за хегемония, но историческата й отговорност нараства

Русия не претендира за "званието свръхдържава, схващано като претенция за световна или регионална хегемония", заяви президентът Владимир Путин в четвъртък в годишното си послание към Федералното събрание - двукамарния парламент на страната., предаде ИТАР-ТАСС. "Не натрапваме никому своето покровителство, не се опитваме да учим никого как да живее", допълни руският лидер. Той обаче е убеден, че в днешния свят нараства "историческата отговорност на Русия, и не само като един от ключовите гаранти за световната стабилност, но и като държава, последователно отстояваща ценностните си подходи, включително в международните отношения". "Ще се стремим да бъдем лидери, като браним международното право и настояваме да бъде спазван националният суверенитет на народите, да се уважава тяхната самостоятелност и самобитност. Нещо напълно обяснимо за Русия с нейната велика история и култура, с вековния й опит не от т. нар. толерантност - безполова и безплодна, а именно от съвместен и органичен живот на различни народи в рамките на единна държава", заяви Путин. Той подчерта, че Русия има потенциал, за да отвърне на каквито и да било военни предизвикателства и прикани останалите страни да не хранят никакви илюзии, че могат да постигнат военно превъзходство над Русия. "Няма да го допуснем никога", увери държавният Путин. По думите му Москва "чудесно разбира", че ПРО е отбранителна само като наименование, а всъщност е значима част от стратегическия нападателен потенциал. Русия е разтревожена и от разработката на нови въоръжения - ядрени експлозиви с малка мощност, неядрени стратегически ракети, хиперзвукови неядрени прецизни системи с бързо действие и голям обсег. "Внимателно следим развитието на т. нар. концепция за обезоръжаващ мигновен глобален удар", посочи той. Путин съобщи, че федерацията разработва нови стратегически ракетни системи, ще продължи да строи атомни подводници и да разработва авиация с далечен обсег. Предстои да бъде формирана глобална система за разузнаване и целеуказване, което "засяга и укрепването на космическата ни групировка". Тазгодишното послание на Владимир Путин към Федералното събрание на Русия продължи 1 час и 10 минути. Словото му 34 пъти бе прекъсвано с ръкопляскания, отбелязва ИТАР-ТАСС. С овации бяха посрещнати президентските изявления за защитата на традиционните, консервативните ценности, за това, че Русия притежава всички средства, за да гарантира сигурността си, че предприятията от отбранителната промишленост са изцяло натоварени с поръчки и че е приключен въпросът военнослужещите да получат жилища. Събралите се оцениха с ръкопляскания предложенията на Путин за намаляване на данъчния натиск върху дребния бизнес, уреждането на процедурите по влизане и излизане на трудови мигранти от страната, също и неговите изявления за борбата с "аморалния интернационал", допълва агенцията.

18 години затвор за убийците на Стоян Балтов

/КРОСС/ 18 години затвор чака убийците на студента Стоян Балтов.Това реши Софийски градски съд. Двамата са нанесли множество силни удари в областта на главата, дори и след като студентът е изпаднал в безсъзнание, смята обвинението. Нападателите не са имали никакво намерение да окажат помощ на пребития, който факт отежнява обстоятелствата по случая. Магистратите по делото твърдят още, че дори на 20 години, двете момчета са демонстрирали незачитане на установения в страната правов ред, свързан със запазване живота и здравето на личността. Единственият оправдан - Вили Георгиев, е участвал в боя по хулигански подбуди, смята съдът и уточнява, че той не е пряк виновник за убийството на Балтов. Стандарт Нюз припомня, че студентът Стоян Балтов почина след като бе жестоко пребит пред бившата дискотека "Амнезия" в Студентски град, през далечната 2008 г. След инцидента започнаха масови проверки по увеселителните заведения в студентския кампус и страната.  

Икономистите на ДБГ с позиция за Бюджет 2014

/КРОСС/ Нямам никакво съмнение, че управляващите ще бъдат неприятно изненадани от резултата на популисткия си „социален" подход, който приложиха в Бюджет 2014. Това е познатата схема „от нас са обещанията, от вас - сметката". Да ни е честито първото сбъднато предизборно обещание на БСП - преминаване към прогресивна ставка на облагане. Това коментира шефът на икономическия екип на „Движение България на гражданите" Бисер Манолов по повод приемането на бюджета за 2014 година. Това, което притеснява нашия икономически екип е, че сме свидетели на смяна на плоския данък. Да, за системата на плоския данък е валидно облекченото административно обслужване и еднаквото третиране на доходите на всички. Всяка различна система от тази представлява премахване на плоския данък като такъв, допълни Бисер Манолов. Той коментира, че според разчетите на управляващите тази мярка ще засегне около 400 хиляди работещи и ще струва на Бюджет 2015 около 150 милиона лева и изрази опасения, че премахването на плоския данък ще доведе до творчески висоти родните стопански субекти в търсене на схеми за възползване от ситуацията. Икономистите на „България на гражданите" определяме Бюджет 2014 като криво огледало

Депутатите отхвърлиха пушенето!

Забраната за пушене в заведенията остава в сила след като депутатите отхвърлиха и двата законопроекта за либерализация на режима. Първият, внесен от „Атака”, беше отхвърлен със 107 гласа „Против", 64 - „За" и 17 въздържали се. Гласуваха 188 депутати.

75 години от рождението на Невена Коканова

Киноиконата Невена Коканова щеше да навърши 75 години на 12 декември. Една от най-обичаните български актриси на всички времена си отиде на 61 години през 2000 година. Коканова е изиграла над 50 роли в киното и е удостоена с редица престижни награди. Звездата й изгрява през 1957 година с първата й филмова роля- на Ема в лентата "Години за любов". Сред най-емблематичните роли на Коканова остават тези на Ирина в екранизацията на романа "Тютюн", както и на Лиза в "Крадецът на праскови". Невена Коканова се е снимала в над 50 филма, но кариерата и з...

Народен хор „Космически гласове от България” с нов творчески дебют

/КРОСС/ На 11 декември от 19:00 ч. в Съюза на българските композитори, зала „Филип Кутев", се състоя концерт „Традиция и вълшебство" на народен хор „Космически гласове от България". „Космически гласове от България" е професионален женски народен хор, основан през пролетта на 1994 г. от продуцента Емил Минев (1949-2012). От създаването му до днес, този музикален проект грее сред едни от най-ярките представители на българското изкуство на световната културна сцена. Хорът се превърна в традиция, съхранявана от поколения творци и изпълнители. Традиция, която приобщава българския фолклор и неговия характерен звук към безкрайното разнообразие от музикални стилове и тенденции. След смъртта на продуцента Минев през 2012 г., проектът е поет от дъщеря му Елена Минева-Пиерло, както и от делегирания продуцент Стоян Желев. Новият диригент на хора е Надежда Иванова - млад и перспективен професионалист. С концерта „Традиция и вълшебство" хорът представи обновения си състав, който изпълни емблематични за хоровото изкуство произведения на утвърдени автори и млади аранжори в присъствието на редица изтъкнати български композитори, дейци на културата и бизнеса, видни интелектуалци. Продуцентите имат амбицията да поведат хора към нови световни достижения и да работят за съхраняването и популяризирането на българската народна песен. По време на концерта бяха изпълнени следните произведения:1

Папа Франциск нападна огромните заплати и премии

Папата призова богатството да бъде споделяно с други хора и народи

    


Ремонтът на жп гара Бургас може да се забави

Решението за избор на фирма, която да ремонтира гаровия комплекс е атакувано в КЗК

    


Сдружение "Дай,бабо,огънче! - Перник Ви кани на коледен концерт

 Сдружение "Дай,бабо,огънче! - Перник ви кани на КОЛЕДЕН БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ "ЗА ДОБРО"

В концерта ще участват:
– Танцова формация "КРАКРА"
– ДФА "Чудно оро" при Общ. Младежки Дом - Перник
– Вокална група при Общ.Младежки Дом
– ДТА "Пламъчета"с. Червен брег;Общ. Дупница
– Любителски танцов клуб "Приятели чрез танца -...

Продължава

Британската кралица награди посмъртно българина, загинал, спасявайки дете

Българинът с британско гражданство Пламен Петков, който на 26 май 2012 г. загина трагично, докато спасяваше момиче от удавяне, е посмъртно удостоен с кралския Орден за храброст, се съобщава в сайта на британското правителство. Майката на Пламен Петков е поканена в Бъкингамския дворец, за да получи ордена. Кралският Орден за храброст се присъжда в много редки случаи на хора с изключителни прояви на храброст. Основан през 1974 г., той е връчван не повече от 1000 пъти.   Джайлс Йорк, заместник-началник на полицията в Съсекс, смята, че ако не бяха действията на г-н Петков, щеше да се стигне до смъртта на детето, се казва в съобщението, цитирано от БТА.   Цитиран е Джонатан Алън, посланик на Великобритания в България: "Много съм горд, че Нейно величество кралицата награди г-н Петков с Ордена за храброст за този истински смел подвиг. Той напълно заслужава това признание.   На плажа в Уест Уитъринг в онзи слънчев майски ден е имало много хора, но само Пламен Петков е откликнал на виковете за помощ на отчаяната майка и е намерил сила в себе си да скочи в опасните води. Непоколебимият му кураж и пълно равнодушие към собствената му сигурност спасиха живота на едно малко момиченце, но за нещастие струваха собствения му живот.   Благородният подвиг на Пламен Петков дълбоко разчувства британския народ, а съдебният лекар по случая удостовери храбростта му, твърдейки, че за петте си години на тази позиция това е "най-безкористният жест", на който е ставал свидетел.   Няма думи, подходящи за този подвиг. Няма почест, която може напълно да се отплати за саможертвата на Пламен Петков. Но в ден като този можем да му отдадем почит и да сме благодарни, че съществуват хора като него.   Пламен Петков е истински български герой! Обединеното кралство почита неговото геройство и саможертва." Пламен Петков загива, докато спасява момиче от удавяне на 26 май 2012 г. на плажа Уест Уитъринг в Съсекс. Той забелязва в морето дете в надуваем гумен пояс, което се отдалечава от брега, и влиза в морето, за да помогне.   Доплувал до детето, Пламен Петков вече не достига дъното. Детето успява да се измъкне от пояса и да се покатери на главата и раменете на Пламен, който плува обратно към брега, но остава потопен под водата. Смъртта на Пламен Петков е удостоверена по-късно.   Кралският Орден за храброст е граждански орден от трета степен във Великобритания. Той се дава за изключителни прояви на храброст, предимно на цивилни. В редки случаи с него са награждавани и военнослужещи. Наградените получават инициалите на ордена (QGM) след името си.   Орденът е създаден на 20 юни 1974 г., за да замести Ордена за храброст на Британската империя, имперския Медал за храброст и Медала за храброст на колониалната полиция.   От 30 ноември 1977 г. кралският Орден за храброст се присъжда и посмъртно.

Британската кралица награди посмъртно българинът, загинал спасявайки дете

Българинът с британско гражданство Пламен Петков, който на 26 май 2012 г. загина трагично, докато спасяваше момиче от удавяне, е посмъртно удостоен с кралския Орден за храброст, се съобщава в сайта на британското правителство. Майката на Пламен Петков е поканена в Бъкингамския дворец, за да получи ордена. Кралският Орден за храброст се присъжда в много редки случаи на хора с изключителни прояви на храброст. Основан през 1974 г., той е връчван не повече от 1000 пъти.   Джайлс Йорк, заместник-началник на полицията в Съсекс, смята, че ако не бяха действията на г-н Петков, щеше да се стигне до смъртта на детето, се казва в съобщението, цитирано от БТА.   Цитиран е Джонатан Алън, посланик на Великобритания в България: "Много съм горд, че Нейно величество кралицата награди г-н Петков с Ордена за храброст за този истински смел подвиг. Той напълно заслужава това признание.   На плажа в Уест Уитъринг в онзи слънчев майски ден е имало много хора, но само Пламен Петков е откликнал на виковете за помощ на отчаяната майка и е намерил сила в себе си да скочи в опасните води. Непоколебимият му кураж и пълно равнодушие към собствената му сигурност спасиха живота на едно малко момиченце, но за нещастие струваха собствения му живот.   Благородният подвиг на Пламен Петков дълбоко разчувства британския народ, а съдебният лекар по случая удостовери храбростта му, твърдейки, че за петте си години на тази позиция това е "най-безкористният жест", на който е ставал свидетел.   Няма думи, подходящи за този подвиг. Няма почест, която може напълно да се отплати за саможертвата на Пламен Петков. Но в ден като този можем да му отдадем почит и да сме благодарни, че съществуват хора като него.   Пламен Петков е истински български герой! Обединеното кралство почита неговото геройство и саможертва." Пламен Петков загива, докато спасява момиче от удавяне на 26 май 2012 г. на плажа Уест Уитъринг в Съсекс. Той забелязва в морето дете в надуваем гумен пояс, което се отдалечава от брега, и влиза в морето, за да помогне.   Доплувал до детето, Пламен Петков вече не достига дъното. Детето успява да се измъкне от пояса и да се покатери на главата и раменете на Пламен, който плува обратно към брега, но остава потопен под водата. Смъртта на Пламен Петков е удостоверена по-късно.   Кралският Орден за храброст е граждански орден от трета степен във Великобритания. Той се дава за изключителни прояви на храброст, предимно на цивилни. В редки случаи с него са награждавани и военнослужещи. Наградените получават инициалите на ордена (QGM) след името си.   Орденът е създаден на 20 юни 1974 г., за да замести Ордена за храброст на Британската империя, имперския Медал за храброст и Медала за храброст на колониалната полиция.   От 30 ноември 1977 г. кралският Орден за храброст се присъжда и посмъртно.

Лудогорец бори Динамо за престиж и 200 бона

На възпитаниците на Стойчо Стоев обаче никак няма да им е лесно предвид натрупаната умора.

Още снимки на Волен от Париж и Венеция

На балкона на луксозния "Фор сийзънс Джордж V" в Париж

Още снимки на Волен Сидеров от воаяжа му до Венеция и престоя му в парижкия хотел “Фор сийзънс Джордж V” публикува агенция “ПИК”.

На кадрите лидерът на “Атака” пуши пури и пие шампанско с ягоди  на балкона на свръхлуксозния хотел и край “Канале гранде”. Никъде не се вижда кой е събеседникът, пред когото позира. 

По-рано днес агенция “ПИК” пусна друга порция снимки с анонимен автор и подател, на които Сидеров лежерно се е разположил в бял халат на балкона на хотел “Джордж V”.

Волен Сидеров в Париж

Волен Сидеров в ПарижСидеров

 

В хотел "Джордж V"

В хотел “Джордж V”

Волен СидеровВолен Сидеров

Статията "Още снимки на Волен от Париж и Венеция" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Ученици от 14 училища участват в състезание по банкиране

Възпитаници на 14 средни икономически училища в България участваха във второто поредно издание на Национално ученическо състезание по банкиране, което се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Организатор на проявата е първата българска финансова катедра – катедра „Финанси и кредит” при Стопанска академия, с подкрепата на Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността (АЦККВО). Състезанието откри зам.-ректорът по „Студентска политика и академично развитие” проф. Теодора Димитрова. Обръщайки се към учениците тя з...

Нова група в Общинския съвет във Варна, Джиков става зам.-председател

Разместването на пластовете в Общинския съвет във Варна роди нова група - „Граждански експертен център” /ГЕЦ/. Начело застава Миглен Тодоров, който стана общински съветник от листата на „Атака”, но преди месец и половина се разграничи от партията на Волен Сидеров.

Британската кралица награди посмъртно Пламен Петков

/КРОСС/ Българинът с британско гражданство Пламен Петков, който на 26 май 2012 г. загина трагично, докато спасяваше младо момиче от удавяне, е посмъртно удостоен с кралския Орден за Храброст, предадоха от пресцентъра на посолствотo на Великобритания в София. Признанието е публикувано в списъка с Цивилни Награди за Храброст на 12 декември 2013 г. Майката на Пламен Петков е поканена в Бъкингамския дворец, за да получи ордена. Кралският Орден за Храброст се присъжда на хора с изключителни прояви на храброст. Основан през 1974 г., той е даван в едва малко над 1000 случая. Джонатан Алън, посланик на Великобритания в България, коментира: "Много съм горд, че Нейно Величество Кралицата награди г-н Петков с Ордена за Храброст за този истински смел подвиг. Той напълно заслужава това признание. На плажа в Уест Уитъринг в онзи слънчев майски ден е имало много хора, но само Пламен Петков е откликнал на виковете за помощ на отчаяната майка и е намерил сила в себе си да скочи в опасните води. Непоколебимият му кураж и пълно равнодушие към собствената му сигурност спасиха живота на едно малко момиченце, но за нещастие струваха собствения му живот. Благородният подвиг на Пламен Петков дълбоко разчувства британския народ, а съдебният лекар към случая атестира за храбростта му, твърдейки, че за петте му години на тази позиция това е „най-безкористният жест", на който е ставал свидетел. Няма думи, подходящи за този подвиг

Путин: Ако Киев поиска, ще продължим сближаването

Руският президент изрази убеденост, че реалните постижения на евразийската интеграция ще повишат интереса към нея от страна и на други държави

Според УНИЦЕФ всяко трето дете в света няма акт за раждане

Всяко трето дете в света няма акт за раждане и съответно не съществува в правния смисъл на думата, посочва доклад на Детския фонд на ООН УНИЦЕФ, цитиран в четвъртък от Франс прес и БТА. Близо 230 милиона деца на възраст под 5 години нямат акт за раждане, което ги поставя в много отношения в неизгодно положение и ги прави уязвими към злоупотреби. Без акт за раждане в някои страни е невъзможно да се запишеш в училище или да бъдеш вписан в избирателните списъци. Липсата му създава пречки да получиш медицинска помощ, паспорт или шофьорска книжка. Определянето на възрастта е изключително важно и за борбата срещу наемането на деца за войници. Когато деца се загубят с родителите си при природни катастрофи и конфликти, е по-трудно да бъде открито семейството им, ако нямат този документ. Според доклада на УНИЦЕФ, публикуван по случай 67-та годишнина от създаването на организацията, само около 60 на сто от кърмачетата през 2012 г. са били вписани при раждането си. Най-нисък е процентът на вписаните деца в Сомалия и Либерия, съответно 3 и 4. Дори когато децата биват вписани, често се случва да не получават никакво доказателство за регистрацията, понякога заради твърде високата цена на документа. Според УНИЦЕФ невписаните в гражданските регистри деца често стават жертва на неравенства и дискриминация. "Ние препоръчваме универсална, безплатна и поверителна система за вписвания", подчертава заместник-генералният директор на фонда Гиита Рао Гупта. УНИЦЕФ е предприел редица инициативи за увеличаване на процента вписвания на новородени в страни като Косово и Уганда, използвайки например програми, достъпни през мобилен телефон.

Светият Синод скочи срещу закона за вероизповеданията

Св. Синод е против законовите поправки, които няма да върнат на изповеданията храмовете-музеи. Патриархът кани на среща парламентарния шеф Михаил Миков и депутати заради промените в закона за вероизповеданията, уреждащи въпроса с имотите на религиозните общности, които са паметници на културата.

ИКЕА изтегля детски лампи след фатален инцидент


Шведската мебелна компания ИКЕА изтегля лампи, след като 16-месечно дете се удуши с шнур на лампа. Общо 23 милиона стенни детски лампи SMILA са продавани от ИКЕА от 1999 г. до 2013 г.

Компанията съветва клиентите да се свържат с нея, за да получат безплатно приспособление за прикрепване на шнура към стената. 

ИКЕА България прикани клиентите, които са закупили стенна лампа SMILA, да проверят дали лампата и кабелът са на безопасно разстояние извън обсега на деца в детско...

БЕХ и Westinghouse ще правят предварителни проучвания за нов реактор

Проектът няма да ангажира бюджетни средства, категоричен беше премиерът Пламен Орешарски

    


Забраната за пушенето остава в сила

/КРОСС/ Депутатите отхвърлиха законопроекта на Волен Сидеров за либерализиране на пушенето на обществени места. Гласуваха 188 народни представители, от които 64 - „за", 107 - „против", а 17 - „въздържал се". По време на обсъжданията народните представители дискутираха дали да се пуши на стадионите, както и на обособени места на летищата и в заведенията. Народни представители от ПГ на ГЕРБ, която е срещу отпадането на пълната забрана, носят стикери върху реверите на саката си срещу цигарите. В залата бе министърът на здравеопазването Таня Андреева.Тя изрази категоричната си позиция против либерализацията. „Не приемем противопоставяне на бизнес срещу здраве. Забраната на тютюнопушенето на обществените места е въпрос за общественото здраве. Тази забрана защитава здравето на непушачите, на работещите в заведенията и е в защита на превенцията срещу тютюнопушенето. Всичко е въпрос на собствен избор. В момента забраната не спира възможността за избор", подчерта министърът. По думите й сред водещите фактори при онкологичните, сърдечно-съдовите заболявания, белодробните заболявания е тютюнопушенето. При пасивните пушачи два пъти повече е никотинът и катрана, които се поглъщат, 73 пъти повече амоняка, отколкото при активните пушачи. „Виждала съм умиращи хора от карцином, при които като първи фактор е посочено тютюнопушенето

Христо Пенов вдигна купата за картинг шампион на България в клас "Mini"

Кюстендилският талант Христо Пенов получи официално купата за републикански шампион в клас "Mini". Христо бе придружен на награждаването от неговия треньор Тошо Аначков / КК "Кюстендил" / и баща Владимир Пенов. Пилотът спечели през 2011 Академията за млади пилоти, през 2012 бе №1 в клас "Mini BG". "Българската федерация по картинг раздаде годишните си награди на призьорите в отделните класове. На церемонията в столичния х-л „Силвър" председателят на БФКС Йордан Върбицалиев връчи като бонус...

Пушенето забранено! Отхвърлиха промените в закона

Депутатите отхвърлиха двата проекта за либерализиране на пушенето на закрито.
Против отмяната на забраната за пушене на обществени места гласуваха 106 народни представители. 76 гласуваха "за", а 8 се въздържаха.
Правото на тютюнопушене не е право, което да е защитимо от Конституцията.
Това каза депутатът от ГЕРБ и бивш министър на Депутатите отхвърлиха двата проекта за либерализиране на пушенето на закрито. Против отмяната на забраната за пушене на обществени места гласуваха 106 народни представители. 76 гласуваха "за", а 8 се въздържаха. Правото на тютюнопушене не е право, което да е защитимо от Конституцията. Това каза депутатът от ГЕРБ и бивш министър на

ВМРО- Кюстендил дари елха и един камион дърва

ВМРО- Кюстендил дариха елха на децата от Центъра за настаняване от семеен тип "Сияние", съобщи председателят на местната структура Георги Петров. От партията направиха още едно дарение. Един камион с дърва ще получи дългогодишният член на партията Милен Андонов. "Ние помагаме на нуждаещите се. ВМРО вече имаме и 5 нови структури по селата. Нови попълнения имаме в селата Горановци, Коняво, Раждавица, Трекляно и Драговищица", заяви за Дарик Георги Петров....

Забраната за пушене остава

Правото на тютюнопушене не е право, което да е защитимо от Конституцията.
Това каза депутатът от ГЕРБ и бивш министър на здравеопазването Десислава Атанасова при дебатите в пленарна зала по либерализацията на тютюнопушенето на обществени места.
Тя подари на сегашния здравен министър Таня Андреева стикер със знака на кампанията срещу разрешаване Правото на тютюнопушене не е право, което да е защитимо от Конституцията. Това каза депутатът от ГЕРБ и бивш министър на здравеопазването Десислава Атанасова при дебатите в пленарна зала по либерализацията на тютюнопушенето на обществени места. Тя подари на сегашния здравен министър Таня Андреева стикер със знака на кампанията срещу разрешаване

Задържаха 29-годишен, обявен за международно издирване

Полицията задържа 29-годишен мъж, обявен за международно издирване, съобщиха от МВР.

Откриха потънал град, приютявал любовниците Хубавата Елена и Парис

Проспериращият древен град Хераклейон потънал преди 1500 години вероятно поради значителни земетресения и наводнения. Той носел името на Херакъл (Херкулес), като се е смятало, че той е посещавал града в античността. Според митологични разкази Парис и Елена от Троя са приклещени в Хераклейон от ревнивия Менелай преди началото на Троянската война. Градът е намерен отново от Френски учени, водени от морския археолог Франк Годио през 2000 година. Тази година Годио споделя в интервю, че работата по разкопките все още продължава и , че разглеждането на йероглифите и всичко останало вероятно ще отнеме 200 години. Учените попаднали на находката съвсем случайно, когато Годио бил в търсене на военни кораби на Наполеон от битката в Нил през 1798 г., когато е бил победен от Нелсон в същите ...

Воаяж с Волен Сидеров

След като преди два дни се появиха снимки на Волен Сидеров, за които се твърди, че са направени в Куба, сега беше припомнено и рандевуто на Сидеров през миналата година в Париж. Тогава СКАТ публикуваха фактура от петзвездния хотел „Льо Мюрис”, за да докаже, че Сидеров е бил в хотела заедно с депутатката от „Атака” Деница Гаджева. Според фактурата нощувка в хотела струва 1100 евро без ДДС, използването на лимузина на хотела за пътуване от летището и обратно е 1712 евро без ДДС. Сидеров е бил в хотела за пет дни. От СКАТ поискаха Сметната палата да се сезира по случая, за да се провери дали не е плащано с партийна субсидия. Днес агенция ПИК, която публикува снимките на Сидеров от Варадеро, публикува снимки и от парижкия воаяж на Сидеров. С тях беше п...

Как живее събирачът на желязо

Данис Танович проследява живота на ромите в Босна

    


Голяма част от фирмите за скрап преминали в сивия сектор

Необходими са минимум 1200 площадки за изкупуване на метални отпадъци, смята експерт

    


Депутатите решиха: Няма да се пуши на закрито!

Пленарната зала отхвърли поправките за либерализация на режима на пушенето. Минути преди гласуването здравната министърка Таня Андреева заяви от трибуната, че е категорично против отпадането на забраната.

Apple засилва влиянието си в Китай

Компанията е увеличила четворно пазарния си дял само за месец

    


Балетен спектакъл по „Парижката Света Богородица“ за пръв път в България

/КРОСС/ Музикалнo-продуцентска компания „Жокер медиа" ще зарадва почитателите на балета с представянето на софийска сцена на "Есмералда-Парижката Света Богородица", прочутият роман на великия френски класик Виктор Юго, който е ярка перла на световната литература, а сценична версия, винаги е била, и ще бъде едно от най-големите културни събития. Датата е 30 април 2014 г в зала 1 на НДК с участието на звездите на световноизвестният Украински национален академичен театър за опера и балет „ А.Б. Соловяненко". Според архивите балетът е бил поставен за първи път през 1844 г, само 13 години след излизането на книгата. Автор е френския хореограф Жул Перо, създателят на "Жизел", а музиката е дело на италианския композитор Чезаре Пуни, който в следващите години пише доста вариации на "Есмералда". Сляпа любов и ревност, похот и страст, предателство и преданост, към върховете на щастието и бездната на отчаянието, смелост и благородство - голямата палитра от човешки страдания и радости - изкусно преплетени в зрелищен живописен спектакъл .В три действия и един трагичен финал се разказва историята за това как с красотата си циганка Есмералда запленява трима мъже: гърбавият Квазимодо, архидякон от катедралата Клод Фроло и красивия капитан Феб.Тази история е за това, което хората могат да направят в името на любовта

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване