Правителството одобри великденските надбавки за пенсионерите

Правителството реши към пенсиите за месец април да бъдат изплатени великденски добавки, съобщиха от правителствената информационна служба. Одобрените допълнителни средства са в размер 57 700 000 лв. и са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2014 г.

Жилищна сграда в Ню Йорк се срути след експлозия

Жилищна сграда се срути след експлозия в Ню Йорк, в квартал Източен Харлем, като предизвика пожар и гигантски облак дим, съобщи полицията.

Стандартите за финансиране на сценичните изкуства се покачват леко през 2014 г.


Единните разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства ще бъдат малко по-високи през 2014 г., в сравнение с 2013 г.. Това бе обявено от министерство на културата, след като правителството определи техните размери.

Единните разходни стандарти отразяват въведената система на делегирани бюджети. Тяхната цел е да стимулират многообразието на предлаганите продукти, увеличаването на броя на зрителите, усъвършенстване на управлението и...

Проф. д-р Тодор Кантарджиев пред Фрог: Грипът си отиде

Заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. д-р Тодор Кантарджиев заяви пред Фрог нюз, че грипът вече не представлява заплаха. Нямаме данни за така наречения втори пик, който се получава в края на зимата и началато на пролетта. Докато е хубаво времето и хората са по градинките, няма никаква опасност, убеден е докторът. Той препоръча в слънчево време да се отварят често прозорците в жилището и в градския транспорт, за да няма грип.

Скандалният Ситнилски се сдоби с нова дисциплинарка

Висшият съдебен съвет образува второ дисциплинарно производство срещу своя член Камен Ситнилски.

Между храната и книгите - родни студенти на Острова

Един разказ за негативите от строгите мерки срещу имиграцията

    


Получаваме над 15 милиарда евро от ЕС през следващите 7 години

Над 15, 697 милиарда евро ще получи България през следващите 7 години, обяви  вицепремиерът Зинаида Златанова на пресконференция.

Седемте оперативни програми ще разполагат със 7 422 млрд. евро; Механизъм за свързване на Европа - 406 млн. евро; Европейско териториално сътрудничество -165 млн. евро; Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите Над 15, 697 милиарда евро ще получи България през следващите 7 години, обяви вицепремиерът Зинаида Златанова на пресконференция. Седемте оперативни програми ще разполагат със 7 422 млрд. евро; Механизъм за свързване на Европа - 406 млн. евро; Европейско териториално сътрудничество -165 млн. евро; Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите

Осъдиха две лекарки за смъртта на 4-годишната Никол

Две лекарки получиха присъди от Върховния касационен съд за смъртта на 4-годишната Никол. Единствено дете на Николай Сурчев и Мая Илиева, момиченцето почина на 20 септември 2009 г. от бързо развиващ се сепсис след варицела.

Задължителна военна служба за ултраортодоксалните евреи

/КРОСС/ Израелският Кнесет одобри нов закон, според който последователите на ултраортодоксалното течение на юдеизма Хареди ще бъдат принудени да служат в армията, съобщи вестник „Аарец"". Законът беше одобрен с 65 срещу един гласа, а опозицията бойкотира гласуването. По новия закон задължителната военна служба за мъжете се намалява от 36 на 32 месеца, а броят ултраортодоксални мъже в армията ще бъде увеличаван постепенно от средата на 2017 г. Досега те бяха освободени от военна служба. Бойкотът на опозицията беше предизвикан от намерението на управляващите да прокарат три ключови закона заедно като „пакет мерки", което ограничи възможността за обсъждане на различните им аспекти. Офер Шелах, председател на парламентарната група Йеш Атид, приветства приемането на закона и го описа като „приложение на принципите, за които се бори израелското общество. Всеки трябва да служи и всеки трябва да работи, за да се издържа". „Законът е начало на нова ера в Израел, която ще донесе равенство и ще създаде много по-обединено общество", добави Шелах. „Израел днес загуби правото да се нарича еврейска или демократична държава. Хареди общността няма да забрави това и няма да прости на Нетаняху, понеже той и неговите сподвижници потъпкаха тънката връзка, която държи заедно Израел", отбеляза бойкотиралият гласуването Моше Гафни

Г-7 няма да признае резултатите от референдума в Крим

/КРОСС/ Страните от  Г-7 заявяват, че няма да признаят резултатите от референдума за статута на Крим. Това се посочва в съвместно изявление на "голямата седмица", публикувано на интернет страницата на Съвета на ЕС.В изявлението се отбелязва, че страните от Г-7 смятат, че "референдумът няма да има никакви правни последици", и допълват, че седморката няма да признае резултатите от него. "Ние, лидерите на Г-7, призоваваме Русия да се присъедини към нашите усилия за решаване на кризата чрез дипломатически средства и да поддържа създаването на суверенна, независима, открита и единна Украйна", се казва в изявлението.По-рано от Г-7 призоваха Русия да прекрати всички опити за анексия на Крим.

Европарламентът ухажва "България без цензура"

Европарламентът разпозна ПП "България без цензура" още преди тя да се е явила на избори. Партии от ЕП вече търсят контакти и съвместна дейност с най-младата формация у нас, припознавайки в нея един от основните победители на предстоящия евровот.

Жилищна сграда се срути след експлозия в Манхатън, има ранени (видео)

Жилищна сграда в Манхатън, Ню Йорк, се е срутила след експлозия, съобщи Ен Би Си.
Инцидентът е станал около 15:30 ч българско време (9:30 часа местно време) на 116-а улица и Жилищна сграда в Манхатън, Ню Йорк, се е срутила след експлозия, съобщи Ен Би Си. Инцидентът е станал около 15:30 ч българско време (9:30 часа местно време) на 116-а улица и "Парк авеню" в източната част на "Харлем". Пожарната съобщава за 4-ма ранени, като до момента няма данни за жертви. Не се знае причината за експлозията.

Турция се нуждае от стабилна демократична основа, смята Европарламентът


Членовете на Европейския парламент изразиха своята дълбока загриженост във връзка с последните твърдения за корупция по високите етажи на властта в Турция в резолюция, приета в сряда. Евродепутатите подчертаха, че конституционната реформа трябва да остане основен приоритет на Турция за модернизация и демократизация в страната, съобщиха от пресслужбата на институцията.

В своята оценка на доклада на Европейската комисия за напредъка на Турция за 2013 г., членовете на Европейския...

Беларус ще предложи на Русия да подсили съвместните групировки на войските

/КРОСС/ Във връзка със засилената активност на НАТО до границите на Беларус, на Русия ще бъде предложено да бъдат подсилени съвместните групировки на войските, а в частност авиацията. Беларус ще предложи на Москва база за прием до 15 руски самолета. Напомняме, че Беларус като съюзник на Русия има пълното право на подобна инициатива, съобщи Интерфакс. „Ако от Италия вече са прехвърлени 15 самолета в Балтийските държави, то мисля, че трябва да предложим на началника на Генералния щаб на Русия онова подсилване, което те са длъжни да ни осигурят в рамките на съюзническите отношения между Русия и Беларус. На този етап, ще допуснем 12-15 руски самолета на територията на страната ни. Ще определим маршрути за патрулиране и резервни маршрути", заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко.Белоруският президент обърнал внимание на засилената активност на САЩ и НАТО в региона. „Ние до този момент реагирахме спокойно на това, докато не започнаха мащабни военни учения на юг, до колкото разбирам -Полша, а същевременно Полша поиска подсилване и разширение на тези учения. Налице е нагнетяването на обстановката близо до нашите граници, поради което сме длъжни да реагираме, но адекватно. Не е тайна, че с Русия имаме съвместна групировка на войски в това направление, базата на които е белоруската армия. Тази групировка има план за действие, в това число и план за действие в подобни ситуации", отбеляза Лукашенко.    

Взрив в Манхатън! 6-етажна сграда рухна, има пострадали

Сграда в Манхатан, Ню Йорк, се е срутила след експлозия, съобщи телевизия Ен Би си. Инцидентът е станал в 15,31 ч българско време (9,31 ч местно време), на 116-та улица и "Парк авеню" в Харлем. Рухналата сграда е на 6 етажа. По първоначална информация има 4-ма ранени, не се съобщава за жертви. Причината за експлозията не е известна.

Шойбле: Последиците от кризата в Украйна са управляеми

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че финансовите и икономически последици от настоящата криза в Украйна са "управляеми" както за Германия, така и за Европа.

Нови протести разтърсиха Турция

Смъртта на момче, ранено по време на миналогодишните демонстрации и изпаднало в последствие в кома, стана причина за ескалацията на напрежението

    


Концерт във Варна по случай 20-годишнината на сдружение „Гаврош“

Сдружение „Гаврош“ гр. Варна е неправителствена организация, предоставяща социални услуги за деца и младежи в риск. През 2014г. Сдружението празнува своя 20-годишен рожден ден. Във връзка с честването на юбилея Сдружение "Гаврош" организира тържество на 13.

Лелките в забавачката не забелязали, че сипват синьо мляко, усетила се учителка

Три дни ще продължи проверката, която кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов назначи в ЦДГ Три дни ще продължи проверката, която кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов назначи в ЦДГ "Слънце". Петчленна комисия трябва да установи дали има нарушения на технологичния процес при приготвяне на храната на малчуганите. "Ако се докаже вина на персонала, ще наложа предвидените наказания в Кодекса на труда. Може да се стигне и до уволнения",

Израел въвежда военна служба за ултраортодоксалните евреи


Израелският Кнесет одобри нов закон, според който последователите на ултраортодоксалното течение на юдаизма Хареди ще бъдат принудени да служат в армията, съобщи вестник "Аарец". Законът беше одобрен с 65 гласа срещу един, а опозицията бойкотира гласуването.

По новия закон задължителната военна служба за мъжете се намалява от 36 на 32 месеца, а броят ултраортодоксални мъже в армията ще бъде увеличаван постепенно от средата на 2017 г. Досега те бяха освободени от военна служба....

Запасите ни от природен газ стигат за 35-40 дни

Към 22 март Българгаз ще разполага с 202 млн. куб. м

ЕС ни отпуска над 15 милиарда евро за следващите 7 години

Над 15, 697 милиарда евро ще получи България през следващите 7 години, обяви  вицепремиерът Зинаида Златанова на пресконференция.

Седемте оперативни програми ще разполагат със 7 422 млрд. евро; Механизъм за свързване на Европа - 406 млн. евро; Европейско териториално сътрудничество -165 млн. евро; Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите Над 15, 697 милиарда евро ще получи България през следващите 7 години, обяви вицепремиерът Зинаида Златанова на пресконференция. Седемте оперативни програми ще разполагат със 7 422 млрд. евро; Механизъм за свързване на Европа - 406 млн. евро; Европейско териториално сътрудничество -165 млн. евро; Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите

Първият отмъстител се завръща на 4-ти април

Новото екшън приключение "ЗАВРЪЩАНЕТО НА ПЪРВИЯ ОТМЪСТИТЕЛ" е третият филм, посветен на отделен супергерой след „Отмъстителите“, но е първият, който се явява дир...

Вигенин е притеснен от реакцията на Русия и отражението й върху нас при санкции от ЕС

Каквито и да бъдат санкциите върху Русия, те неизбежно ще ни засегнат. Това каза министърът на външните работи Кристиан Вигенин след изслушване в Комисията по външна политика към парламента за ситуа...

Босна може да попадне в "черния списък"

Босненският министър на сигурността Фахрудин Радончич заяви, че Босна и Херцеговина би могла да влезе в "черния списък" заедно със страни като Иран и Северна Корея, предаде БГНЕС. Според не...

"Син" ренесанс срещу Ботев, Божинов с дебютен гол

  Левски победи Ботев с 3:1 в първи 1/4-финал от турнира за купата на България. "Сините" изиграха един от най-силните си мачове от началото на сезона, като днес всичко за "син...

Ще решим проблемите с границата с Турция в края на април, смята Папазов

В края на месец април мисля, че ще имаме готова спогодба с Турция, във връзка с проблемите по границата. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов н...

Взрив на Парк авеню в Ню Йорк /видео/

/КРОСС/ Взрив избухна в 6-етажна жилищна сграда в Манхатън, Ню Йорк, съобщи американският канал NBC. Инцидентът е станал около 9.30 часа на ъгъла на 116-та улица и Парк авеню. След експлозията покривът на сградата се е запалил. Най-малко 11 човека са пострадали при експлозията, предизвикала срутването на сградата, съобщи канал NY1. По-голямата част от тях са с леки наранявания. На първия етаж на сградата се е помещавала църква, а на горните етажи има апартаменти. Сградата е напълно разрушена. Пострадали са паркираните наблизо автомобили.   video:http://www.youtube.com/watch?v=4aqHiH-JOU0

Взрив на Парк авеню в Ню Йорк /видео/

/КРОСС/ Взрив избухна в жилищна сграда в Манхатън, Ню Йорк, съобщи американският канал NBC. Инцидентът е станал около 9.30 часа на ъгъла на 116-та улица и Парк авеню. При взрива има пострадали хора, съобщава ABC. Покривът на сградата гори.   Очаквайте подробности. video:http://www.youtube.com/watch?v=4aqHiH-JOU0

Пламна офис във Фестивалния и конгресен център – Варна


Пламна офис във Фестивалния и конгресен център – Варна, съобщи Petel.bg. Сигналът е подаден в около 13:50 часа. Запалил се е аспиратор.
Пламъкът е подхванал дървени елементи, но бързата намеса на огнеборците не позволи да се стигне до сериозни материални щети или пострадали хора. Част от работещите в сградата били изведени навън, Пламна офис във Фестивалния и конгресен център – Варна, съобщи Petel.bg. Сигналът е подаден в около 13:50 часа. Запалил се е аспиратор. Пламъкът е подхванал дървени елементи, но бързата намеса на огнеборците не позволи да се стигне до сериозни материални щети или пострадали хора. Част от работещите в сградата били изведени навън,

Зърнопроизводители: Обещанието за 1250 евро за дребните стопани е лъжа и купуване на гласове


Новото обещание на управляващите към дребните селскостопански производители за субсидия от 1250 евро, е лъжа, популизъм и купуване на гласове с евросредства.  Това заяви в интервю за БНР зам.-председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Той предупреди, че прилагането на тази мярка без икономическа обосновка ще върне българското земеделие в 1993 г., ще го раздроби още повече, а в крайна сметка ще е в ущърб и на държавата. Освен това и конкретната сума за...

ВСС образува второ дисциплинарно производство срещу Камен Ситнилски

/КРОСС/ На днешното си заседание с 20 гласа „за", 1 "против" и 2 "въздържал се" Висшият съдебен съвет образува второ дисциплинарно производство срещу Камен Добринов Ситнилски, изборен член на ВСС. Чрез жребий бе определен дисциплинарен състав, в който влизат членовете на ВСС Румен Георгиев, Светла Петкова и Камен Иванов.На 2 декември 2013 г. във в. „Труд" беше публикувано интервю със заместник-главния прокурор Ася Петрова, в което бяха изнесени данни за оказано неправомерно въздействие от страна на Камен Ситнилски, в качеството му на тогавашен заместник на главния прокурор, във връзка с т. нар. дело „Килърите". Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията" се самосезира по тази публикация, като в резултат на направената проверка прие наличието на достатъчно данни, че Камен Ситнилски е нарушил Кодекса за етично поведение на българските магистрати и с действията си е накърнил престижа на съдебната власт. Дисциплинарното производство се образува по предложение на 7 членове на ВСС.

Варненецът "обесил" чучело на Янукович е призован на разпит в полицията


Варненецът от украински произход Сергей Петров, който на 20 февруари т.г. окачи на дърво пред Консулството на Украйна във Варна чучело на бившия президент на страната Виктор Янукович е получил призовка за разпит в полицията. Това съобщи за "Дневник" самият Петров.

"На 20 февруари, в деня, когато в Киев бяха дадени най-много жертви аз и още двама души – украинка и българин решихме съвсем спонтанно да демонстрираме пред Консулството на Украйна във Варна, каза Сергей Петров. По-късно...

Валутни курсове на БНБ за 13 март 2014 година

Валутни курсове на БНБ за 13 март 2014 година.

Първият заподозрян за убийството на Яна Кръстева отново на разпит в съда

София /КРОСС/ Първият обвиняем за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина - Пламен Трифонов, отново бе замесен в убийството от лятото на 2011 г.На поредното заседание на съда показания даде свидетелката Таня Иванова, която в момента излежава присъда в Сливенския затвор. Тя обясни, че е виждала в Борисовата градина мъж и жена, която и друг път засичала в столични паркове. Въпреки че не спомена имена пред магистратите, в контекста на разпита стана ясно, че тя говори за Пламен Трифонов и майка му.Затворничката, която по време на убийството на Яна през юли 2011 г. не е била разследвана, познала Трифонов по телевизията и затова отишла в полицията, за да даде показания.Още двама свидетели говорят в посока връщане на Трифонов като извършител.По искане на адвоката на Русинов Иво Найденов на следващото заседание на съда, на 17 март, ще се проведе очна ставка между Пламен Трифонов и таксиметровия шофьор Георги Рогачев. Ако те не се появят обаче е насрочена и резервна дата - 23 април.Припомняме, че първоначално полицията арестува за смъртта на Яна Трифонов,но после го освободи заради липса на доказателства и прибра зад решетките настоящия подсъдим по делото - Николай Русинов-Чеци.През юни м.г. на едно от заседанията срещу Чеци експертиза показа, че косъм от Трифонов е открит в ръката на мъртвата Яна Кръстева. Още тогава се заговори, че е възможен обрат по делото.

Сорос: Оставането на Германия в еврозоната изпълни най-лошите ми очаквания

В момента властта е в ръцете на кредиторите, посочи популярният инвеститор

    


Русия в интересни факти

Вижте едни от най-интересните факти за държавата

    


Горя офис във Фестивалния и конгресен център – Варна


Пламна офис във Фестивалния и конгресен център – Варна, съобщи Petel.bg. Сигналът е подаден в около 13:50 часа. Запалил се е аспиратор.
Пламъкът е подхванал дървени елементи, но бързата намеса на огнеборците не позволи да се стигне до сериозни материални щети или пострадали хора. Част от работещите в сградата били изведени навън, Пламна офис във Фестивалния и конгресен център – Варна, съобщи Petel.bg. Сигналът е подаден в около 13:50 часа. Запалил се е аспиратор. Пламъкът е подхванал дървени елементи, но бързата намеса на огнеборците не позволи да се стигне до сериозни материални щети или пострадали хора. Част от работещите в сградата били изведени навън,

Върховният съд възобнови делото за пране на пари по аферата "САПАРД"

Върховният касационен съд (ВКС) възобнови в сряда делото за пране на 7.5 млн. евро по аферата "САПАРД" и го върна за повторно разглеждане в Софийския апелативен съд (САС), който през септември 2012 г. отмени осъдителните присъди по казуса, остро критикувайки тактиката на обвинението. Става дума за делото срещу Марио Николов, съпругата му Мариана, Ана Шаркова, Иван Иванов, Валентин Ангелов и Людмил Стойков, които бяха обвинени пране на пари и организирана престъпна група, но оправдани от Апелативния съд. Единодушие в доводите на ВКС и главния прокурор Съдиите от ВКС Елена Величкова (председател), Пламен Петков и Николай Дърмонски на практика изцяло се съгласяват с доводите срещу колегите им от САС, изложени по-рано от главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото. В това искане бе посочено, че Апелативният съд е допуснал "съществени процесуални нарушения при формиране на вътрешното убеждение на съда по възприетите от него нови фактически положения вследствие извършения фрагментарен анализ на част от доказателствената съвкупност". Според Цацаров до оправдателните присъди на втора инстанция, произнесени от настоящия член на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев, се е стигнало заради игнориране на доказателства от негова страна, отказ от разпити на свидетели, поискани от обвинението и "позоваване на противоречиви експертни заключения с приета във въззивното съдебно следствие допълнителна банкова експертиза, налагаща назначаване на нова арбитражна експертиза за отстраняване на възникналите противоречия". Става въпрос за експертно изследване, назначено от САС, според което подсъдимите Марио Николов, Мариана Николова, Анна Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов не са превеждали части от получената от Държавен фонд "Земеделие" субсидия от 7.5 млн. евро от сметките на дружествата бенефециенти по САПАРД към фирмата "Палмигруп"АД. "Като е констатирал различия между заключенията на първоначалната комплексна техническа и банкова експертиза с новоназначената и изслушана във въззивното съдебно следствие, съдът не се е опитал да ги изясни с допълнителна или арбитражна експертиза, а е ползвал само изводите на последната кой физически е наредил превеждането на сумите от субсидиите", посочва Върховният касационен съд, очевидно приемайки аргументите на Цацаров. Има ли проблем с разделянето на делата за източване и пране на пари Другият основен довод, с който съдия Калпакчиев оневини всички подсъдими в процеса, бе, че "осъщественото от прокуратурата разделяне на наказателното производство в досъдебната му фаза стои в основата на фактическите, доказателствени и правни трудности пред настоящето дело. С разделянето на производството прокуратурата сама е създала непреодолими пречки пред пълното и вярно установяване на фактите по случая и правилното приложение на закона". Според САС прокуратурата е разделила доказателствата по случая в две отделни дела – за източване на 7.5 млн. евро от програма САПАРД (което предстои повторно да тръгне в спецсъда, заради отвод на председателя на състава) и за последващото им изпиране и така се е лишила от възможността да докаже наличие на престъпна банда, тъй като предполагаемите й четирима членове се оказват разделени в две отделни производства. На 31 май 2007 г. немската прокуратура изпраща на българските си колеги чрез специален трансфер всички доказателства, събрани от митнически дознатели в Германия по делото срещу Улрих Райзахер и Михаел Енгелхарт, уличени и осъдени още през 2008 г. за участие в международната схема. Според неофициална информация на Mediapool сред въпросните данни е имало иззета подробна комуникация между двамата заподозрени германци и българите Марио Николов, Анна Шаркова, Петя Хаджииванова и Радмил Петров, в която те уговарят издаването на фактури за покупко-продажба на машини за месопреработка. Последните двама обаче са подсъдими само по делото за източване на 7.5 млн. евро и по тази причина САС заключи, че наличие на престъпна група няма как да бъде доказано. Върховният съд обаче не е съгласен с този извод: "Във връзка с обвинението по чл.321 (организирана престъпна група) от НК, ВКС намира за необходимо да посочи и неверните изводи на съда за оправдаване на подсъдимите Николов и Шаркова поради "липса на обвинение" спрямо Петя Хаджииванова и Радмил Петров и оттам липса на изискуемия се от закона минимум на участниците в ОПГ. Всъщност, аргумент срещу това му становище може да се извлече и от хипотезата на ал.4 на чл.321 от НК, при която деянието е съставомерно и ако сборът на наказателноотговорните й участници спадне под минимума щото някои от тях са известили за създаването й властта, преди да се осъществи което и да е от замислените престъпления, като е безспорно, че това престъпление (за ОПГ) е на формално извършване". Документната измама Разминаване в мнението на САС и ВКС има и по отношение на т.нар. предикатно престъпление – деянието, от което са придобити парите, които впоследствие са изпрани, според прокуратурата. Съдия Калпакчиев прие, че документна измама няма как да бъде доказана, тъй като цялата процедура по отпускането на субсидия по САПАРД се следи, контролира и одобрява от служители на Държавен фонд "Земеделие". Което пък предполага "съвместна престъпна дейност на съответното физическо лице, представляващо бенефициента с конкретни длъжностни лица от агенцията", каквито обвинения не бяха повдигнати. "Дори и да има пропуски при извършваните проверки на обектите на дружествата-бенефициенти от служители към акредитирания орган, с комплекта документи, сред които са и фактурите за закупените машини (както е прието от САС – при манипулирани данни и на "завишени цени") и заявленията за финансова помощ, с декларацията на вносителя на документите за достоверност на отразените в тях данни, е бил очертан размерът на имуществото, средствата, които всяко едно от тях е следвало да получи като изправно кандидатствало за такава помощ по програмата. Или, това сочи най-малкото на осъществяване на документни престъпления по чл.316 вр.чл.310 от НК, по чл.313 и по чл.210 вр.чл.209 от НК, за което следва да се прецени дали има изложени факти в обвинението", смята обаче Върховният съд. Съдиите Величкова, Петков и Дърмонски допълват още, че "изясняването на всичко това е необходимо, за да се отговори, дали положително или отрицателно, има ли извършено предикатно престъпление и дали то е кумулирало по престъпен начин средства, имущество, икономическа изгода. Не без значение е и колко и дали въобще дружествата биха получили субсидия по програма САПАРД, ако машините са били стари, реновирани и какъв е всъщност размерът на престъпно придобитото, което следва да се установи с експертно заключение след огледа им от специалисти за фактическото им състояние, параметри и пазарна цена към датата на фактурирането им, за което също се настоява в искането на главния прокурор". Така делото за пране на 7.5млн. евро по аферата "САПАРД" предстои да бъде разгледано повторно от Софийския апелативен съд. Подобна съдба има и казусът за източването на парите, който скоростно бе пратен от прокуратурата в спецсъда, след като подсъдимите се възползваха от правото си да поискат разследването да бъде прекратено или внесено в съда след изтичането на 2 години от повдигането на обвиненията. Делото "САПАРД" – огледало на системни проблеми в разследването Скандалът по делото за пране на пари по аферата "САПАРД" ескалира през октомври 2012 г. и стана емблематичен за начина, по който в държавното обвинение може да възлагат дела на удобни за ръководството прокурори. Наблюдаващият прокурор Стойчо Ненков на своя глава отказа да протестира част от оправдателните присъди по казуса. С действията си той отърва от наказателно преследване бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков, които бяха подсъдими за пране на 7.5 милиона евро, източени от програма САПАРД. От развитието на образуваните по този случай две съдебни дела се разбра, че прокуратурата е направила груба грешка да раздели случая на две още в самото му начало, вместо да води едно дело. Намерението на държавното обвинение бе да протестира оправдателните присъди пред Върховния касационен съд (ВКС) и след това да започне процесът отначало. Стойчо Ненков обаче обърка тези планове, след като излъга началниците си и не протестира оправдателната присъда, произнесена от тогавашния съдия в апелативния съд Калин Калпакчиев, който сега е член на Висшия съдебен съд. Мотивите на прокурора бяха, че няма данни, уличаващи Николов и Стойков в пране на пари. С това делото бе прекратено. Прокурорите имат право да откажат по вътрешно убеждение да внесат обвинителен акт, да протестират присъда или да прекратят досъдебно производство, но ако това им убеждение противоречи на мнението на институцията, те са длъжни да се оттеглят от конкретния случай. Прокуратурата обвини Ненков, че е оттеглил протеста срещу двамата бизнесмени, без да уведоми ръководството на прокуратурата. Проверката, която бе разпоредена от новия главен прокурор Сотир Цацаров, показа, че не само този прокурор е замесен в скандала. На 2 октомври миналата година делото е трябвало да бъде разпределено на нов прокурор от Софийската апелативна прокуратура, защото досегашният Магдалена Лазарова стана член на Висшия съдебен съвет. В този ден сутринта системата за случайно разпределение на делата посочва като водещ прокурор Вичо Вичев (бивш шеф на Софийската апелативна прокуратура). Той обаче така и не разбира, че е посочен от система, защото шефът на прокуратурата Ангел Илиев не му е казал. Незнайно защо Илиев решава да пусне делото за разпределение още веднъж. Този път системата посочва самия него. Илиев обаче не харесва и този избор и пуска системата за трети път. Пада се прокурор Емил Дангов, който вече е харесан и получава делото. След два дни обаче Дангов решава да се откаже с аргумент, че познава един от подсъдимите. Така делото се озовава в Стойчо Ненков, който го е прекратил с действията си. Скандалът взе главата на апелативния прокурор на София Ангел Илиев. От мотивите на съдия Калин Калпакчиев стана ясно, че провалът на делото е именно заради действията на прокуратурата и допуснатите сериозни пропуски още при образуване на делото и в обвинението.

Вл. Малчев: Все още са налице достатъчно подценени активи на БФБ

Напоследък на борсата групи от акции си предават щафетата по поскъпване, констатира управителят на Бул Тренд

    


Утре се очаква предимно слънчево време

През нощта ще бъде ясно. Северният вятър в Източна България временно ще отслабне. Минимални температури - предимно между минус 2° и 3°, в София - минус 2°. През деня, над по-голямата част от страната, ще е слънчево. Само в източните райони ще има временни увеличения на облачността и ще духа умерен северен вятър, който до вечерта ще отслабне.

Разрешиха на работодателите да сключват договори със стажантите

Трудов договор с условие за стажуване ще могат да предлагат работодателите на младежи до 29 години. Това важи за тези, завършили средно или висше...

Свлачище затвори път Смолян-Пловдив

Смолян /КРОСС/ Свлачище блокира движението по пътя Смолян-Пловдив. Участъкът е затворен за движение в района на Юговското ханче, след разклона за гр. Лъки. Шофьорите могат да използват обходния маршрут - Смолян - Девин - Кричим - Пловдив.На изходите на Смолян, Пампорово и Чепеларе са изградени Контролно-пропускателни пунктове, като полицейските служители предупреждават пътуващите в посока Пловдив да използват обходния маршрут.

Д-р Бойко Пенков оглавява Надзорния съвет на НЗОК

Правителството определи заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков да бъде председател на Надзорния съвет на Националната...

Левски обърна Ботев, Валери Божинов бележи

"Сините" победиха пловдивчани с 3:1 за Купата на България

    


Apple ще засади 7000 дръвчета при новата си централа


Новата централа на Apple ще се превърне в голям зелен парк с много дървета, цветя и пътечки за разходки. Това е визията на Стив Джобс и тя ще бъде осъществена по план и поне за сега, по график.

Компанията за архитектурни проекти Foster + Partners, която разработва новата централа, разкри още малко подробности за т.нар. космически кораб на Apple. Самата сграда ще заема едва 20% от целия имот. Тя ще има четири етажа с обща площ около 260 хил. кв. метра. Това ще е достатъчно за...

Случаят на финландските евреи-съюзници на Хитлер

Съюзът между Хитлер и расата, която той е обещал да унищожи, е един от най-необикновените аспекти на Втората световна война и въпреки това малцина знаят нещо за този случай.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване