Божинов се отпуши за "Левски" при 3:1 над "Ботев" за купата

"Левски" взе нелош аванс като домакин в битката в две действия с „Ботев" (Пд) - 3:1 в първи четвъртфинален мач от турнира за Купата на България. Гостите стартираха чудесно - в 13-ата минута мощният централен нападател Феребори Доре надскочи пазача си и засече точно с глава центриране на капитана на „канарчетата" Йордан Христов - 0:1.

"Левски" взе нелош аванс като домакин в битката в две действия с „Ботев" (Пд) - 3:1 в първи четвъртфинален мач от турнира за Купата на България. Гостите стартираха чудесно - в 13-ата минута мощният централен нападател Феребори Доре надскочи пазача си и засече точно с глава центриране на капитана на „канарчетата" Йордан Христов - 0:1.

Оформиха лицето на пациент с триизмерно принтирани части

След инцидент с мотор през 2012 г. Стивън Пауър е със счупени скули, горна челюст, нос и череп. Лекарите са се постарали да възстановят симетрията на лицето му

Кой ще замени Тата?

Испанските медии забълваха като от машина за пуканки имена на потенциални заместници на Херардо Мартино, треньора на “Барселона”.

Вече плъзнаха твърдения, че специалистът е говорил с президента на клуба Хосеп Бартомеу да си тръгне след сезона. Договорът на Тата изтича на 30 юни 2015-а. По-рано босът декларира доверие към аржентинеца, но... Мар Испанските медии забълваха като от машина за пуканки имена на потенциални заместници на Херардо Мартино, треньора на “Барселона”. Вече плъзнаха твърдения, че специалистът е говорил с президента на клуба Хосеп Бартомеу да си тръгне след сезона. Договорът на Тата изтича на 30 юни 2015-а. По-рано босът декларира доверие към аржентинеца, но... Мар

Православната църква се готви да се произнесе за гей-браковете, евтаназията и трансплантациите


Въпросите за еднополовите бракове, евтаназията, трансплантациите и сурогатното майчинство, вероятно ще попаднат в дневния ред на предстоящия през 2016 г. Велик събор на православната църква. Решението за свикване на събор след две години е било взето на среща в Истанбул в края на миналата седмица, каза пред "Дневник" Александра Карамихалева от пресцентъра на Светия синод.

Срещата е била по покана на Вселенския патриарх Вартоломей, а сред участниците са били руският патриарх Кирил и...

"Булгаргаз": Сигурността на доставките на природен газ е осигурена

От "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" увериха народните представители от Комисията по енергетика, че сигурността на доставките на природен газ е осигурена.

Областният управител на Перник М. Михайлов награди ученици, участвали в конкурс за рисунка

Изложба с картини на участници в конкурса, организиран в навечерието на 3 март, бе открита в областната администрация.

Най-добрите картини от конкурса за рисунка в рамките на кампанията "Силата на България", която се проведе по инициатива на областния управител на Перник Михаил Михайлов в навечерието на 3 март, бяха подредени в областната администрация.

В конкурса се включиха стотици деца от всички училища на територията на областта. Най-добрите от тях по преценка на творци от Художествената галерия в Перник, бяха подредени в изложба. Експозицията бе показана за първи път...

Продължава

Стойнев готви бум от инвестиционни проекти

Частен инвеститор е изразил интерес към "Ремотекс"

„Булгаргаз” и „Булгартрансгаз” увериха в сигурността на доставките на природен газ

/КРОСС/ „Булгаргаз" и „Булгартрансгаз" увериха народните представители от Комисията по енергетика в сигурността на доставките на природен газ. На днешното си заседанието депутатите изслушаха информация от двете дружества във връзка с евентуалното спиране на доставките на природен газ от Русия заради кризата в Украйна.Ако настъпи криза, „Булгартрансгаз" е в състояние да осигури необходимото количество газ за защитените си клиенти с нагнетените в подземното газово хранилище „Чирен" количества и с наличния по тръбопроводите газ. Защитени са битовите клиенти, болниците и предприятията с непрекъсваем процес. Плановете за действие при кризисни ситуации са готови, вече действат щабове за извънредни ситуации, съобщиха от двете дружества.Към момента в хранилището „Чирен" има запаси от 192 млн. куб. м газ, които до 22 март ще достигнат 202 млн. куб. м, информира Александър Петров, началник на управление „Лицензионна дейност и корпоративни отношения" в „Булгаргаз". Обичайно в този сезон на годината извършваме добив. В момента добивът е преустановен за гарантиране на сигурността на доставките, уточни той.Възможностите за добив от хранилището са за не повече от 3 млн. куб. м на ден, информираха от „Булгаргаз. С течение на добива нивата ще спадат и постоянен добив би могло да се реализира в рамките на 30 до 45 дни

Задигнаха мебелите от офис на ГЕРБ в Силистра

Силистра /КРОСС/ Разбит е офис на ГЕРБ в силистренския квартал "Деленките". От помещението липсва мебелировка. Извършителите са проникнали през разбита витрина на помещението. Не се съобщава дали става дума за битово престъпление, или за политическа провокация. От областното ръководство на ГЕРБ призоваха политическите сили за толерантност по време на предизборната кампания. По-рано днес беше разбит офис на БСП в София.

Буруджиева: Не се дърпаме от референдума

София /КРОСС/ Колкото повече прозрачност има, толкова по-добре. Подкрепям този опит да се дава гласност, коментира пред bTV Татяна Буруджиева от БСП. Още миналата година моята теза беше, че Орешарски трябва да присъства повече в медийните студиа. Тя сподели, че е имала разговори с много министри и те се чувстват повече експерти, отколкото политици, за тях е трудно да преминат бариерата. Няма как един министър да бъде само експерт, подчерта Буруджиева. По думите й Орешарски има най-много политически опит и е приел това да бъде по-публичен и по-отворен. Буруджиева коментира и финансирането на медиите. По думите й има два големи проблема - единият е финансирането на регионалните медии. Европейските пари там били пренебрежително малко. В националните медии всички виждат нещо, докато в регионалните има по- диференцирана публика. Вторият голям проблем е системно да бъдем информации за нещата, за да може да навреме да се взимат решения, допълни Буруджиева. БСП не се дърпа от референдума. На тези въпроси и 100% "да" да се отговори - нищо не следва от това, коментира още Буруджиева във връзка с предложения от президента референдум.Що се отнася до референдума за изборните правила, тя заяви, че от БСП не се дърпат от него. Но дори и на всички тези въпроси да се отговори на 100% с „да", едва ли нещо щя;п да се промени.

Westinghouse и ТУ организираха публична лекция на проф. Хауърд Бруши

/КРОСС/ Създателят на технологията AP1000 проф. Хауърд Бруши бе гост-лектор на публична лекция, организирана от Westinghouse Electric Company и Техническия университет в София.  Във връзка с подготовката на потенциалния нов реактор в АЕЦ „Козлодуй", Westinghouse подписа с ТУ меморандум за сътрудничество. Разпоредбите на споразумението регламентират сътрудничеството с някои от факултетите на университета (Енергомашиностроителен факултет и факултет Автоматика) в дисциплини, които са от особено значение за изграждането на водоводния реактор AP1000 и ядрената автоматизация. Като част от споразумението, ТУ става домакин на няколко публични лекции и семинари за български студенти и други заинтересовани академични и технически представители и експерти. Темите са посветени на технологията AP1000 и се представят от техническите експерти от Westinghouse.  

Кабинетът умува кой да контролира язовирите

Специален държавен орган ще контролира техническото състояние на язовирите в страната. Целта е по-добра координация и по-ефективен мониторинг. Това обяви министърът на околната среда Искра Михайлова. Не е ясно дали с функциите ще бъде натоварена вече съществуваща държавна структура, или ще се прави нова. Това ще се реши от работна група, създадена Специален държавен орган ще контролира техническото състояние на язовирите в страната. Целта е по-добра координация и по-ефективен мониторинг. Това обяви министърът на околната среда Искра Михайлова. Не е ясно дали с функциите ще бъде натоварена вече съществуваща държавна структура, или ще се прави нова. Това ще се реши от работна група, създадена

Държавата нямало да бърза да налива пари в заводи преди частните инвеститори


Има заявен интерес към "Бургаски корабостроителници" АД, съобщи по време на блиц контрола в парламентарната комисия по икономическа политика министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от БТА.

Той уточни, че среща с кандидата е имал негов заместник и допълни, че разговорите трябва да се водят между потенциалния инвеститор и сегашния собственик на дружеството.

Държавата може да помогне само с насърчителни мерки на бъдещия собственик, каза Стойнев. Той...

Катастрофа на Цариградско в час пик

Лека катастрофа стана на булевард Цариградско шосе в столицата, предаде репортер на БГНЕС.

Лидерите от Г-7 заплашиха Русия с последствия, ако не спре усилията си за промяна статута на Крим

Лидерите на страните от Г-7 предупредиха Русия да спре да работи в подкрепа на референдум в Крим и да прекрати всички усилия да променя статута на полуострова, които противоречат на украинския закон и на международното право. В противен случай Общността ще вземе мерки, се посочва в изявлението.

Ще искаме компенсации от ЕС при санкции срещу Русия

България е готова да поиска компенсации от Европейския съюз, ако се стигне до налагане на икономически санкции срещу Русия заради намесата й в Украйна. Това стана ясно от думите на външния министър Кристиан Вигенин пред ресорната парламентарна комисия в сряда. Той не посочи какви биха били конкретните измерения на негативното въздействие за страната ни, като уточни, че се правят "анализи, за да имаме и количествена оценка как дадени санкции биха въздействали върху България". Въпреки че анализатори вече оспориха тезата на правителството за огромните щети, които ще претърпи България в случай на санкции, Вигенин е на мнение, че каквито и да са те, неизбежно ще ни засегнат. "Ние ще бъдем една от няколкото страни, които ще бъдат най-силно засегнати и знаем от историята, че всякакви компенсационни механизми не могат да компенсират загубата на пазари, приходи, фалити на предприятия, които изнасят за руския пазар. При едни непропорционални мерки от страна на Русия може да се окажем в ситуация на нарушено подаване на газ и нефт, което поставя страната в много тежка ситуация", каза още българският първи дипломат. Подобна позиция обяви и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, според когото при евентуални бъдещи санкции и действия срещу Русия страната ни ще изпадне в тежко положение. Той напомни, че 90% от енергийните ресурси, от които страната се нуждае, са от Русия. Изгубено е "изключително ценно време" по газовата връзка с Гърция, каза Стойнев и съобщи, че е възможно в петък да посети Турция, за да обсъди бъдещи действия по строителството на междусистемна тръба и с тази държава. Притеснения от контрасанкции на Москва Стойнев коментира още, че ако "кризата в Украйна продължи, не може да се гарантира, че туристопотокът ще е същият", както и стокообменът с Русия, който категорично е в полза на Русия, основно заради у нас енергийни суровини. Министър Стойнев освен това се опасява от контрасанкции на Москва. Според министър Вигенин "е неизвестно какъв би бил евентуален руски отговор" на въведени от ЕС санкции. "Тази неизвестност дава сериозни поводи за притеснение от наша страна”, добави той. България вече обяви, че не подкрепя санкции срещу Русия, но призна за легитимни новите управляващи в Киев и заяви, че няма да признае за легитимен референдума в Крим за присъединяването на автономната република към Руската федерация. В началото на следващата седмица външните министри на страните членки на ЕС ще обсъдят новия пакет санкции срещу Москва, които на първия си етап ще включват замразяване на авоари и забрана за пътуване за отговорните за нарушаването на суверенитета на Украйна. Ако и те не доведат до резултат, ЕС вече обяви, че е готов да предприеме и по-тежки икономически санкции. "Навлизаме в една трудна фаза оттук нататък, която потенциално може да засегне по-силно България, а именно референдумът, който се провежда в неделя, в автономна република Крим, възможността, в резултат на този референдум, да има ескалация на напрежението – нещо, което е един негативен, но възможен сценарий", каза Вигенин. Той обаче остава оптимист за решаването на кризата по дипломатически път. Външният министър бе критикуван от ДПС за визитата си в Киев миналата седмица, с която легитимира новите управляващи там. В сряда той определи посещението си като "важно, полезно и успешно" и отново акцентира само върху срещите си с българската общност там. Министърът допусна, че е възможно визитата му да е била представена по "превратен начин". От "Атака" определиха действията на Вигенин като "солова акция" и затова трябва да му се иска оставката. Янаки Стоилов: Да не се допуска блокиране на някои от големите енергийни проекти Председателят на парламентарната външна комисия Янаки Стоилов (БСП) каза, че не бива страната ни да допуска "блокиране на някои от големите енергийни проекти” и застрашаване на енергийната сигурност. По думите му парламентът е в състояние да формулира позиция, която да бъде ориентираща за всички български институции. "В режим на по-активен диалог ще се опитаме така да формираме нашата позиция, че да минимизираме негативните ефекти върху България”, отговори външният министър. В края на седмицата българската позиция щяла отново да бъде координирана между президента Росен Плевнелиев, премиера Пламен Орешарски и Вигенин. Забавянето на "Южен поток" не означавало спиране И Стойнев, и Вигенин обявиха, че кризата доказва важността на проекта "Южен поток" за България и страната ни не се отказва от него. "Забавянето по проекта не означава спиране, работната група и в момента продължава да работи", коментира Стойнев. През декември България и останалите страни от ЕС, през чиято територия минава "Южен поток", дадоха мандат на евкорокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер да води преговори с Русия по юридическия статут на проекта, за който Брюксел твърди, че е в нарушение на европейските правила. Преди два дни Йотингер съобщи, че преговорите се отлагат заради кризата в Украйна. Вигенин обясни, че в позицията на Йотингер става дума за временно спиране на контактите на политическо равнище, но е било подчертано, че експертните разговори продължават. "Така или иначе основната работа по "Южен поток" трябва да се свърши първо от експертите – там няма спиране", каза Вигенин. По-рано в сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини правителството на Пламен Орешарски, че продължава да харчи пари за "Южен поток", след като проектът вече е замразен от Брюксел. По този повод депутатът от БСП Явор Куюмджиев посочи, че подготовката на проекта е свързана с разходи. "В момента проектът не е замразен, защото трябва да има решение на Европейския парламент, на ЕК или на страните, през които минава газопроводът, а такова решение няма. Това, че има изказване на еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер, не означава, че проектът е замразен", коментира Куюмджиев. Той посочи, че развитието на фирмата "Южен поток България" АД, в която собственици са БЕХ и "Газпром", изисква разходи и дейности - изготвяне на проект, отчуждаване на земите, през които минава газопроводът, и тези дейности се извършват. Междувременно комисията прие внесените от БСП поправки в закона за енергетика, които целят да изкарат газопровода "Южен поток" извън действието на европейското законодателство. Една от тях въвежда специалния термин "морски газопровод", с което "Южен поток" да се разбие на няколко участъка и морският да не попада под юрисдикцията на ЕС, за да не се прилага върху него европейското законодателство.

България ще иска компенсации от ЕС при санкции срещу Русия

България е готова да поиска компенсации от Европейския съюз, ако се стигне до решение за налагането на икономически санкции срещу Русия заради намесата й в Украйна. Това стана ясно от думите на външния министър Кристиан Вигенин, след като в сряда той бе изслушан в ресорната парламентарна комисия. Вигенин не посочи какви биха били конкретните измерения на негативното въздействие за България, въпреки че отбеляза, че се правят "анализи, за да имаме и количествена оценка как дадени санкции биха въздействали върху България". Въпреки че анализатори вече оспориха тезата на правителството, че България ще претърпи огромни щети от санкции на ЕС, Вигенин е на мнение, че каквито и да са те неизбежно, ще ни засегнат. "Ние ще бъдем една от няколкото страни, които ще бъдат най-силно засегнати и знаем от историята, че всякакви компенсационни механизми не могат да компенсират загубата на пазари, приходи, фалити на предприятия, които изнасят за руския пазар. При едни непропорционални мерки от страна на Русия може да се окажем в ситуация на нарушено подаване на газ и нефт, което поставя страната в много тежка ситуация", каза още българският първи дипломат. Подобна позиция обяви и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, според когото при евентуални бъдещи санкции и действия срещу Русия страната ни ще изпадне в тежко положение. Стойнев коментира още, че ако "кризата в Украйна продължи, не може да се гарантира, че туристопотокът ще е същият", както и стокообменът с Русия. Той коментира още, че се притеснява и от контрасанкции на Москва. България вече обяви, че не подкрепя санкционирането на Москва, но призна за легитимни новите управляващи в Киев и обяви, че няма да признае за легитимен референдума в Крим за присъединяването на автономната република към Руската федерация. В началото на следващата седмица външните министри на страните членки на ЕС ще обсъдят новия пакет санкции срещу Москва, които на първия си етап ще включват замразяване на авоари и забрана за пътуване за отговорните за нарушаването на суверенитета на Украйна. Ако и те не доведат до резултат, ЕС вече обяви, че е готов да предприеме и по-тежки икономически санкции. "Навлизаме в една трудна фаза оттук нататък, която потенциално може да засегне по-силно България, а именно референдума, който се провежда в неделя, в автономна република Крим, възможността, в резултат на този референдум, да има ескалация на напрежението – нещо, което е един негативен, но възможен сценарий", каза Вигенин. Той обаче остава оптимист за решаването на кризата по дипломатически път. В края на седмицата българската позиция щяла отново да бъде координирана между президента Росен Плевнелиев, премиера Пламен Орешарски и Вигенин. Вигенин бе остро критикуван от среди в БСП и от ДПС за посещението му в Украйна преди дни, което легитимира новите управляващи там. В сряда той определи посещението си като "важно, полезно и успешно" и отново акцентира само върху срещите си с българската общност там. Министърът допусна, че е възможно визитата му да е била представена по "превратен начин". И Стойнев, и Вигенин обявиха, че кризата доказва важността на проекта "Южен поток" за България и страната ни не се отказва от него. "Забавянето по проекта не означава спиране, работната група и в момента продължава да работи", коментира Стойнев. През декември България и останалите страни от ЕС, през чиято територия минава "Южен поток", дадоха мандат на евкорокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер да води преговори с Русия по юридическия статут на проекта, за който Брюксел твърди, че е в нарушение на европейските правила. Преди два дни Йотингер съобщи, че преговорите се отлагат заради кризата в Украйна. Вигенин обясни, че в позицията на Йотингер става дума за временно спиране на контактите на политическо равнище, но е било подчертано, че експертните разговори продължават. "Така или иначе основната работа по проекта "Южен поток" трябва да се свърши първо от експертите – там няма спиране", каза Вигенин. След като преди ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини правителството на Пламен Орешарски, че продължава да харчи пари за "Южен поток", след като проектът вече е замразен от Брюксел, в сряда депутатът от БСП Явор Куюмджиев посочи, че подготовката на проекта е свързана с разходи. "В момента проектът "Южен поток" не е замразен, защото трябва да има решение на Европейския парламент, на ЕК или на страните, през които минава газопроводът, а такова решение няма. Това, че има изказване на еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер, не означава, че проектът е замразен", коментира Куюмджиев. Той посочи, че развитието на фирмата "Южен поток България" АД, в която собственици са БЕХ и Газпром, изисква разходи и дейности - изготвяне на проект, отчуждаване на земите, през които минава газопроводът, и тези дейности се извършват.

Варненецът, "обесил" чучело на Янукович, привикан на разпит в полицията

София /КРОСС/ Варненецът от украински произход Сергей Петров, който на 20 февруари т.г. окачи на дърво пред консулството на Украйна във Варна чучело на бившия президент на страната Виктор Янукович, е получил призовка за разпит в полицията. Това съобщи за "Дневник" самият Петров."На 20 февруари, в деня, когато в Киев бяха дадени най-много жертви, аз и още двама души - украинка и българин, решихме съвсем спонтанно да демонстрираме пред консулството на Украйна във Варна, каза Сергей Петров. По-късно пред медиите специално обясних, че не бих искал окачването на чучелото да бъде приемано като някакъв "език на омразата". Беше си просто символичен жест на негодувание и солидарност с хората от Майдана."Днес Сергей Петров каза, че е получил призовката в понеделник, 10 март, три дни след като пред Генералното консулство на Руската федерация във Варна двадесетина души, предимно привърженици на "Атака", подкрепиха с плакати и песента "Катюша" "руската политика". Според призовката Петров трябва да се яви във Второ районно управление на МВР във Варна на 14 март."Когато позвъних на посочения в призовката телефон, оттам ми отговориха, че срещу мен е подадена жалба във връзка с окачването на чучелото и съм призован да дам показания по случая, обясни той. До този момент обаче нямам представа кой е подателят на жалбата

Денят в снимки

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Младежи затъват в кредити заради развлечения

През 2013 година българите са плащали приоритетно задълженията си по ипотеки и кредити, както и сметките за ток, съобщи Дарик. Неплатените сметки към мобилните оператори са нараснали през изминалата година, а задълженията за парно и вода отново отчитат най-ниска събираемост, показва проучване на Асоциацията на колекторските агенции в България. През 2013 година българите са плащали приоритетно задълженията си по ипотеки и кредити, както и сметките за ток, съобщи Дарик. Неплатените сметки към мобилните оператори са нараснали през изминалата година, а задълженията за парно и вода отново отчитат най-ниска събираемост, показва проучване на Асоциацията на колекторските агенции в България.

Шумахер давал положителни знаци

Мениджърът на Михаел Шумахер - Сабине Кем, заяви, че германецът давал положителни признаци на живот. Седемкратният шампион във “Формула 1” изпадна в кома, като в края на миналата година падна по време на ски.
“Ние сме и ще продължим да бъдем уверени, че Михаел ще се справи и ще се събуди - заяви Кем. - Понякога има малки, но окуражителни признаци Мениджърът на Михаел Шумахер - Сабине Кем, заяви, че германецът давал положителни признаци на живот. Седемкратният шампион във “Формула 1” изпадна в кома, като в края на миналата година падна по време на ски. “Ние сме и ще продължим да бъдем уверени, че Михаел ще се справи и ще се събуди - заяви Кем. - Понякога има малки, но окуражителни признаци

Личните лекари отново без пари

Личните лекари отново не са си получили всички пари за направените прегледи. Здравната каса им дължи компенсациите за пенсионери от началото на годината.

Фейсбук група, създадена от младежи ще събира идеи за развитието на Перник

Активни млади хора от Перник правят група във Фейсбук, в която да споделят свои позитивни идеи и да организират различни инициативи в полза на своя град. Това решиха на среща с областния управител Михаил Михайлов председателите на ученическите съвети в пернишките училища.

Те се събраха, за да обсъдят резултатите от кампанията "Силата на България", която се проведе с активното участие на всички училища, спортни клубове и културни институти в областта....

Продължава

Дано не се стигне до икономически санкции срещу Русия, „моли се” Вигенин

Страната ни ще бъде най-потърпевша от подобен сценарий, изтъкна той

България "ще пострада" при контрасанкции от Русия

Русия е на второ място по обем двустранна търговия с България в размер на 5,3 млрд. евро, припомни министърът на икономиката и енергетиката

ВСС заведе втора дисциплинарка срещу Камен Ситнилски

На извънредно заседание днес с 20 гласа "за", един "против" и двама "въздържали се" Висшият съдебен съвет образува второ дисциплинарно производство срещу члена на ВСС Камен Ситнилски, изборен член на съвета от прокурорската квота, оповести с официално съобщение ВСС.

Чрез жребий е определен дисциплинарният състав, който ще разследва и ще предложи решение - в него влизат членовете на ВСС Румен Георгиев /следователска квота/, Светла Петкова /парламентарна квота/ и Камен Иванов /съдийска...

Драгомир Стойнев: Засилихме контрола в сферата на концесиите

/КРОСС/ Подземните богатства в България са изключителна държавна собственост, затова и защитата на националните интереси при тяхното експлоатиране и управление е важно и се осъществява чрез мерки, които се предприемат на всеки един етап - от проучването, предоставянето на концесии и последващия контрол след сключването на концесионните договори. Засилихме контрола в сферата на концесиите, но не казвам, че това е достатъчно. В момента изготвяме по-сериозни мерки и ще предприемем конкретни действия относно контрола. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на блиц контрол в парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм.  Мерките, подготвяни от МИЕ, ще бъдат съгласувани с представители на бизнеса, след което ще се внесат за разглеждане и обсъждане в Народното събрание. Последващият контрол е един от най-важните елементи от управлението на подземните богатства, тъй като става въпрос за дългосрочни договори с множество задължения по тях. Необходимо е да се инвестира в нови методи и технологии. През втората половина на 2013 г. акцентът в работата на специализираната администрация на МИЕ е поставен върху контрола по изпълнение на концесионните договори. В резултат на това са събрани 87,5 млн. лева, при планирани 73 млн.лева и са усвоени банкови гаранции в размер на 784 хил. лева. Направени са 231 проверки на място на концесионери и 751 проверки по документи

Източник: обкръжението на Путин ще избегне санкциите на ЕС

/КРОСС/ Близки до руския президент Владимир Путин олигарси, самият държавен глава и руският външен министър Сергей Лавров ще избегнат санкциите, които Европейският съюз възнамерява да предприеме в отговор на разполагането на руски войски на територията на Украйна. Това пише The Daily Telegraph, позовавайки се на прессекретаря на британския премиер Дейвид Камерън и свои източници.Визови санкции и замразяване на активи ще засегнат "длъжностни лица, съпричастни към действията, довели до нарушаване на украинския суверенитет". Тяхната цел е начало на преговорния процес между Москва и Киев, така че санкциите няма да засегнат Путин и Лавров, които трябва да пътуват по света, за да участват в дискусиите, заявиха източници пред изданието. По думите им, санкциите няма да се засегнат и олигарсите , близки до Путин.По-рано депутатът от Консервативната партия Брукс Нюмарк предложи на президента на Русия да му бъде забранено да влиза в страната. Подобна забрана трябвало да се въведе и на верните му олигарси и техните семейства. След като Съветът на Федерацията на Русия реши да изпрати войски в Украйна , Западът започна да заплашва руските официални лица със санкции. Европейският съюз спря преговорите с Русия за премахване на визовия режим , САЩ спря военното и търговско то сътрудничество . Всички страни от Г-7 преустановиха подготовката за срещата на високо равнище в Сочи и заплашиха Путин да заседава без него

"Опознай България" с National Geographic започва снимки през април


За първи National Gegraphic ще снима телевизионно предаване в България, което ще се казва "Опознай България" (Explore Bulgaria). Снимките му започват през април и ще бъде излъчено след два месеца. Идеята е да покаже непознати исторически и природни забележителности от страната.

Зад продукцията стои екипът на продуцентска къща "Агитпроп", а т.нар. "изследователи", които ще участват в предаването, са екологът Васил Попов и археологът Надежда Карастоянова. Двамата са зрители на канала,...

Предложиха В. Босев и Г. Георгиев за членове на Наблюдателната комисия към общинския съвет в Перник

Променят състава на Наблюдателната комисия към Общинския съвет в Перник. Рокадите се налагат заради напускането на двама от членовете й. Това са бившият зам. кмет Станислав Владимиров, който вече е депутат и представителят на затвора в Бобов дол Христо Георгиев, който се е пенсионирал.

Налага се съставът на комисията да бъде попълнен, каза Караилиев. За овакантените места се предлагат сегашният зам. кмет Владимир Босев и Георги Георгиев – като...

Продължава

Заловен е крадецът на фирма в Исперих

Полицията във Варна е успяла да залови с помощта на Агенцията по вписванията измамникът, опитал да открадне дялове от фирмата на лидера на ДПС в Исперих Гюнай Хюсмен, съобщиха от агенцията.

Сидеров: Думите на Вигенин, че няма да признаем референдум в Крим, са основание за оставка

Защитата на една нелегитимна власт от страна на външния министър Кристиан Вигенин, и предварителното обявяване, че няма да признае референдум в Крим, ако той се проведе, за мен е достатъчно основание да му бъде поискана оставката, и той безславно да напусне поста, защото той си превишава правата.
Това заяви пред журналисти председателят на „Атака” Защитата на една нелегитимна власт от страна на външния министър Кристиан Вигенин, и предварителното обявяване, че няма да признае референдум в Крим, ако той се проведе, за мен е достатъчно основание да му бъде поискана оставката, и той безславно да напусне поста, защото той си превишава правата. Това заяви пред журналисти председателят на „Атака”

Пенсионери изплащат кредити на внуците си

През 2013 година българите са плащали приоритетно задълженията си по ипотеки и кредити, както и сметките за ток, съобщи Дарик. Неплатените сметки към мобилните оператори са нараснали през изминалата година, а задълженията за парно и вода отново отчитат най-ниска събираемост, показва проучване на Асоциацията на колекторските агенции в България. През 2013 година българите са плащали приоритетно задълженията си по ипотеки и кредити, както и сметките за ток, съобщи Дарик. Неплатените сметки към мобилните оператори са нараснали през изминалата година, а задълженията за парно и вода отново отчитат най-ниска събираемост, показва проучване на Асоциацията на колекторските агенции в България.

Сидеров: Заявката на Вигенин, че няма да признаем референдум в Крим, е основание за оставка

Защитата на една нелегитимна власт от страна на външния министър Кристиан Вигенин, и предварителното обявяване, че няма да признае референдум в Крим, ако той се проведе, за мен е достатъчно основание да му бъде поискана оставката, и той безславно да напусне поста, защото той си превишава правата.
Това заяви пред журналисти председателят на „Атака” Защитата на една нелегитимна власт от страна на външния министър Кристиан Вигенин, и предварителното обявяване, че няма да признае референдум в Крим, ако той се проведе, за мен е достатъчно основание да му бъде поискана оставката, и той безславно да напусне поста, защото той си превишава правата. Това заяви пред журналисти председателят на „Атака”

ОУ „ Петко Рачев Славейков“-Варна участва в националното състезание по правопис на английски език

На 14.03.2014 г. в ОУ„Петко Рачев Славейков“ Варна от 9:00ч ще се проведе училищния кръг от Четвъртото националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee, съобщиха от училищното настоятелство за Moreto.net. От 10 до 15 март 2014 г над 6400 ученици от 264 училища в цялата страна ще се включат в надпреварата след усилена няколкомесечна подготовка.

160 души арестувани при нов протест в Турция

Смъртта на тийнейджър стана повод за напрежението в страната

    


ЦСКА ще си носи последствията за обвинението, пак се закани Гаджев

Владимир Гаджев още веднъж се закани ЦСКА да си плати скъпо за обвинението, което му отправи в расизъм. Футболистът на Левски не игра в първия 1/4-финал от турнира за Купата на България срещу Ботев (П...

Регенерация за студентското радио Реакция

Студентското радио Реакция организира парти на 21 март в Тънка червена линия с петима от популярните лица на нощна София. Ентусиастите от екипа на радиото се нуждаят от подновяване на техниката в Ст...

Божинов: Жестът не е за Мъри, за друг е, той си знае

Закачката на Валери Божинов след края на мача с Ботев (Пд) не е с треньора на "канарчетата" Станимир Стоилов. Това обясни нападателят след победата с 3:1 на Левски над пловдивчани в първия 1...

Съветникът на Марин Льо Пен: Американците целят разрив между ЕС и Русия

/КРОСС/ Съветникът на Марин Льо Пен смята, че Западът няма право да критикува референдума за самоопределяне на Крим.Като геополитик, известен със своята свободна позиция, както сам се определя Емрик Шопрад, съветник по международните въпроси на лидера на френския „Национален фронт" Марин Льо Пен, той ще отиде на 16 март като наблюдател на референдума в Симферопол. В същото време наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Крим няма да дойдат.На въпрос на руското издание „Взгляд", какво е мнението на „Националния фронт" за референдума в Крим на 16 март, докторът на политическите науки Шопрад заявява:„Националният фронт" смята, че допитването до народа на Крим относно неговото бъдеще е легитимно. Парламентът на Крим вече обяви независимостта с преобладаващо болшинство. Референдумът от 16 март ще позволи на населението на Крим да реши по демократичен път бъдещето си.Ние смятаме процеса за легитимен, изхождайки от това, че чрез държавен преврат, със сила, на власт в Киев бяха доведени не избрани от народа управляващи, които унищожиха лингвистичните права на рускоговорящото население на Украйна и отправят заплахи към автономността на Крим"

Съветникът на М. Льо Пен: Американците целят разрив между ЕС и Русия

/КРОСС/ Съветникът на Марин Льо Пен смята, че Западът няма право да критикува референдума за самоопределяне на Крим.Като геополитик, известен със своята свободна позиция, както сам се определя Емрик Шопрад, съветник по международните въпроси на лидера на френския „Национален фронт" Марин Льо Пен, той ще отиде на 16 март като наблюдател на референдума в Симферопол. В същото време наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Крим няма да дойдат.На въпрос на руското издание „Взгляд", какво е мнението на „Националния фронт" за референдума в Крим на 16 март, докторът на политическите науки Шопрад заявява:„Националният фронт" смята, че допитването до народа на Крим относно неговото бъдеще е легитимно. Парламентът на Крим вече обяви независимостта с преобладаващо болшинство. Референдумът от 16 март ще позволи на населението на Крим да реши по демократичен път бъдещето си.Ние смятаме процеса за легитимен, изхождайки от това, че чрез държавен преврат, със сила, на власт в Киев бяха доведени не избрани от народа управляващи, които унищожиха лингвистичните права на рускоговорящото население на Украйна и отправят заплахи към автономността на Крим"

Частни инвеститори се интересуват от Ремотекс и Бургаски корабостроителници

Готвят се мерки за затягане контрола на концесиите, съобщи пред депутати министърът на икономиката Драгомир Стойнев

    


Руските военни на границата с Украйна се увеличават

/КРОСС/ Министерство на външните работи на Украйна съобщи, че броят на руските военнослужещи на границата с Украйна се увеличава. Това заяви директорът на отдела за информационна политика на ведомството Евгений Перебийнис."Руската федерация продължава да увеличава военното си присъствие в Крим, по-специално, забелязва се активност на военната авиация на границата с Украйна по посока на Сумска и Черниговска област и на границата с Беларус", посочи той. И по-рано изпълняващият длъжността министър на отбраната на Украйна Игор Тенюх заяви, че ръководството на Руската федерация мести в Крим подразделения от Чечня. Ръководителят на Централното разузнавателно управление на САЩ Джон Бренън пък заяви, че Русия има потенциал да нахлуе в Източна Украйна.

Работници от "Напоителни системи" - Перник ще протестират в Дупница

Работници от "Напоителни системи" ще протестират на 13 март. Това съобщиха от пресцентъра на КНСБ. Близо 1 800 души все още не са получили заплатите си за декември миналата година и настояват това да стане по-скоро.

В клон „Струма - Места" протестът ще бъде от 11:00 до 13:00 ч. Недоволните работници ще излязат на паркинга до международния път Е-79, а членове на КНСБ и КТ „Подкрепа" от клоновете в Кюстендил, Перник, Сандански, Гоце...

Продължава

ЕС се споразумя за формулировката на санкциите срещу Русия


Държавите членки на Европейския съюз се споразумяха за формулировката на санкциите срещу Русия, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на черновата на документа. Санкциите ще включват замразяване на авоари и забрана за пътуване за отговорните за нарушаването на суверенитета на Украйна.

Документът от седем страници описва в подробности ограничителните мерки, които ще бъдат предприети срещу Москва, ако тя не прекрати намесата си в Крим и не се съгласи на преговори с помощта на международни...

ЕС ни дава 15 млрд. евро в следващите 7 години

Това обяви вицепремиерът Зинаида Златанова

Кунева: Надбавките са признание, че пенсиите останаха ниски

София /КРОСС/ Надбавките са признание на управляващите, че пенсиите в България останаха много ниски и няма реална пенсионна реформа. Достойно възнаграждение и достойна пенсия всеки месец от годината, а не само великденските надбавки - това би било адекватна социална политика. По-важно е управляващите да мислят как хората да имат работа и как пенсиите да се увеличават. Това написа във фейсбук-профила си Меглена Кунева, лидер на „Движение България на гражданите". По думите й, е крайно време социалната политика да спре да се мисли като лява политика. Знам колко е трудно и колко хора очакват дори малко облекчаване на бюджета си около празниците, но ако великденските надбавки са свързани с изборите, това би било цинично, пише още тя в поста. Кунева допълва, че хората основателно очакват реформи в трите най-обещавани от управляващите сектора - работни места, справяне с корупцията и ред и сигурност. За мен думата „реформи" означава промяна към добро. Ако обаче няма достатъчно доверие, за да могат да се правят реформи, това спира растежа. В много страни в Европа, когато се види, че пада доверието, се правят избори. Обратното води до популизъм, пише още Кунева, като допълва, че реиндустриализация не може да се случи с възобновяване на стари и неконкурентни производства, а с влагане на наука и стимулиране за иновациите

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване