Износът към трети страни се срива през януари


През януари 2014 г. България е изнесла стоки за 3.1 млрд. лв. , с 10.9% по-малко, отколкото през същия месец на 2013 г. Стойността на износа за страни извън ЕС намалява още по-значително - с 22.1% до 1.1 млрд. лв., сочат данните на Националния статистически институт.

Статистиката за търговията с ЕС през първия месец на 2014 г. ще бъде публикувана на 11 април. Данните за цялата 2013 г. сочат увеличение на българския износ с 9.1%, а за декември - с 3.4%.

Общият внос през...

До седмици ще е готов обновеният подлез на Орлов мост

Тръгва реконструкцията на моста на 4-ти километър

    


Българка спечели престижна награда за изследвания на рака на кожата

/КРОСС/ Българката Нора Пенчева, аспирант в Laboratory of Systems Cancer Biology, ще получи наградата "Weintraub" за 2014г. Това съобщава сайтът на Университета "Рокфелер", където Пенчева продължава обучението си, с уточнението, че става дума за една от най-престижните награди за аспиранти в САЩ. Призът се връчва от Центъра за изследвания в областта на рака "Фред Хътчинсън" като признание за забележителни постижения по време на изследователската й дейност в областта на биологичните науки, се казва в съобщението. Нора Пенчева, която е бакалавър по неврология от Колежа "Кениън" в Охайо, се обучава в Университета "Рокфелер" от 2009г., където през юни се очаква да защити докторска степен по молекулярна биология. Тя получава и стипендия от Центъра за изследвания на рака "Андерсън". Дипломната й работа изследва молекулярната биология на метастатичния карцином - най-смъртоносния тип рак на кожата. Наградата "Weintraub" е учредена през 2000г. в памет на Harold M. Weintraub - основател на основното научно отделение на Центъра за изследвания в областта на рака "Фред Хътчинсън", който умира през 1995 година, на 49 години от рак на мозъка

Главният прокурор на Либия забрани на бившия премиер да пътува зад граница

Главният прокурор на Либия Абдулакадер Джумаа Радуани съобщи, че е забранил на бившия премиер на Либия Али Зейдан да пътува в чужбина, докато трае разследване срещу него, предаде Ройтерс. Зейдан, който загуби властта след вот на недоверие в парламента, ще бъде разследван за предполагаема корупция и други нередности, заяви прокурорът пред Ройтерс и либийската телевизия "Ал Ахрар". По-късно обаче бе съобщено, че въпреки забраната Зейдан е напуснал страната. Той е бил за два часа в Малта късно снощи, предаде Ройтерс, като се позова на малтийския премиер Джоузеф Мускат. Самолетът на Зейдан е кацнал на острова за презареждане, преди да отлети за "друга европейска страна". Мускат е разговарял за кратко със Зейдан.

Започна военното учение на САЩ, България и Румъния в Черно море

Съвместното военно учение на САЩ, България и Румъния в Черно море започна в сряда. Преди ден началото му бе отложено с 24 часа заради лошо време.   "Този път учението започна както е планирано", заяви за Ройтерс подполковник Димитър Титев.   В маневрите САЩ участват с ескадрения миноносец "Тракстън" с около 300 души екипаж, България - с фрегатата "Дръзки", а Румъния с три кораба.   И трите страни отричат каквато и да е връзка с напрежението в Украйна, но агенция Ройтерс коментира, че с маневрите САЩ ще демонстрират решимостта си да защитят съюзниците си от НАТО близо до границата с Русия.

Мая Манолова отлага закона за движението по пътищата, опозицията вика „оставка“

Въпросът кога точно да бъде гласуван законопроектът за движение по пътищата предизвика скандал в пленарната зала, съобщи bTV. Дебатите преминаха спокойно, но в момента в който зам.- председателят на парламента Мая Манолова каза, че отлага гласуването на законопроекта за утре, опозицията скочи. От ГЕРБ настояха текстът да бъде гласуван без отлагане. Въпросът кога точно да бъде гласуван законопроектът за движение по пътищата предизвика скандал в пленарната зала, съобщи bTV. Дебатите преминаха спокойно, но в момента в който зам.- председателят на парламента Мая Манолова каза, че отлага гласуването на законопроекта за утре, опозицията скочи. От ГЕРБ настояха текстът да бъде гласуван без отлагане.

ТИР катастрофира на "Тракия", блокира трафика

Ударът е предизвикал разлив на гориво по пътя

    


В НС: едни викат „оставка", други си четат закони

/КРОСС/ С викове „Оставка" и тропане по депутатските банки депутатите от ГЕРБ дадоха старт на дебатите по два проекта на промени в закона за професионалното образование и обучение - един на опозицията и един на БСП. Реакцията им бе продължение от предходните дебати по промени в Закона за движение по пътищата. Опозиция и мнозинство си организираха „състезание по инат" - едните създаваха шум, а председателката на образователната комисия Ваня Добрева продължаваше да чете докладите по двете предложения. Обстановката се нажежи, но председателстващият заседанието Мая Манолова не се даде: „Чакам залата да се успокои". На трибуната излезе Страхил Ангелов, което предизвика ответна реакция от ГЕРБ - освиркаха го. Оказа се, че Цецка Цачева искала преди него думата. Не можете да владеете залата, госпожо Манолова, подчерта тя. Вземете се в ръце, за да продължи работата на парламента, посъветва Цачева. След нея и Страхил Ангелов взе думата като преди това Манолова заплаши: „Следващият, който изкрещи, ще бъде наказан". Колеги, дайте да се успокоим, мачът е утре и се играе на националния стадион, недейте така, не е възпитано, подчерта Ангелов и поиска почивка, за да се успокои опозицията. Манолова прие предложението

Одитът за полетите на Борисов най-накрая в прокуратурата!

Прокуратурата е получила одита на Сметната палата за Авиоотряд 28. Разследването изяснява дали от 1 май 2009 г. до 1 май 2013 г. длъжностни лица от МС са нарушили служебните си задължения, за да набавят за себе си или за другиго облага, и от това са могли да настъпят неблагоприятни вредни последици за държавния бюджет.

И части от "Левски" останаха без вода

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария днес без вода ще са абонатите в следните райони: - кв.Левски в района между ул."Ген.Георги Попов" и ул."Дубровник" до 17 часа. Припомняме, че по-рано днес без вода останаха следните места: - ж.

Пиърс Броснан поздрави операта с писма и рози

/КРОСС/ Популярният ирландски актьор и продуцент Пиърс Броснан изпрати няколко благодарствени писма и букет червени рози в Софийската опера и балет. Повод за необичайния жест на известния с ролята си на Джеймс Бонд изпълнител е неговото гостуване тази неделя на представление на балета „Лебедово езеро" във водешия наш оперен театър. Броснан изненада с появата си в Операта препълнената зала, а също и артистите от балета, които поздрави лично на сцената. Актьорът раздаде много автографи и направи снимки за спомен с изпълнителите. Джентълменското му поведение на екрана и в живота се потвърди от саморъчно написаните от него на хотелска бланка благодарствени писма. Те са адресирани до директора на театъра Пламен Карталов, до примабалерината Маша Илиева и до други представители на ръководството на театъра, с които актьорът се е запознал лично по време на посещението си там. „Моето сърце е изпълнено с благодарност към всички вас за вашата красота и изящество, вашата страст и смелост, вашата сила на духа и тялото и преди всичко за дарения ви от Бога талант", пише Броснан в отделно писмо до целия творчески състав на Софийската опера и балет. И допълва: „Роза за всеки, роза за всички!". Прекрасен букет от грамадни червени рози придружава получените писма от звездата на световното кино. Той е у нас за снимките на поредния си филм.  

Мистерията със самолета не трябва да е възможна днес

Извънземните не отвличат самолети, самолетът е някъде там, пише „Вашингтон пост“

Мистерията с изчезналия самолет не би следвало да е възможна днес

Извънземните не отвличат самолети, самолетът е някъде там, пише „Вашингтон пост“

Как би изглеждала кризата, ако Украйна беше запазила ядрения си арсенал


Украйна изглежда доста беззащитна пред руската интервенция в Крим. В статия за общественото радио на САЩ Грег Майър се опитва да отговори на въпроса как би изглеждал конфликтът в случай, че Украйна все още имаше ядрени оръжия. Според него, ситуацията би била доста по-различна и доста по-опасна.

Когато Украйна получава независимостта си след разпадането на СССР през 1991 г. наследява арсенал от около 1 800 ядрени глави, което я прави страната с третото най-голямо ядрено въоръжение в...

Все повече мъже ми завиждат и искат да приличат на мен, оплака се Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изревнува главните редактори и репортерите, които отидоха на медийната среща с премиера Пламен Орешарски. Според лидера на опозицията самата среща пък е трябвало да започне с благодарност към управлението на ГЕРБ.

Падат бюджетите за покупка на жилище в София

Най-търсените имоти в столицата са от 30 до 50 хил. евро

    


Сидеров обвинен за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда

Атакистът е с мярка "подписка", нямал забрана да напуска страната

    


Шофьор блъсна момиче и избяга

14-годишно момиче е прието в болница, след като бе блъснато от шофьор в Пловдив, съобщиха от полицията.
Инцидентът е станал към 16 часа вчера. Тийнейджърката е ударена от автомобил с неустановен шофьор, който  избягал от местопроизшествието.
Момичето вече е освободено за домашно лечение с контузна рана на левия крак. 14-годишно момиче е прието в болница, след като бе блъснато от шофьор в Пловдив, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал към 16 часа вчера. Тийнейджърката е ударена от автомобил с неустановен шофьор, който  избягал от местопроизшествието. Момичето вече е освободено за домашно лечение с контузна рана на левия крак.

Мнозинството британци подкрепят европейското членство

Повече британци са готови да гласуват за оставане в ЕС, отколкото за излизане от него, показа проучване, цитирано от Ройтерс. Това е първият случай, когато поддръжниците на членството в ЕС надхвърлят поддръжниците на отделянето, откакто миналата година премиерът Дейвид Камерън обеща да свика референдум за членството на Великобритания, ако спечели изборите догодина. Камерън беше подложен на натиск от евроскептиците в своята Консервативна партия и в антиевропейската Партия за независимост на Обединеното кралство преди европейските избори през май и парламентарните избори догодина. Премиерът обеща първо да се опита да промени отношенията между Великобритания и ЕС. В проучването на ЮГов на 9 и 10 март са участвали 3195 души. То показа, че 41 на сто от британците ще гласуват страната им да остане в Европейския съюз, а 39 процента ще гласуват за напускането на ЕС. Да се посочи причина за промяната на обществените нагласи би било спекулация, смята Антъни Уелс, заместник-директор на политическия екип на института. Той обаче подчерта, че разликата между двете становища намалява непрекъснато от момента, когато Камерън обеща референдума. През 2012 г. броят на тези, които са били готови да гласуват за отделяне от ЕС, е надхвърлял с 23 процентни пункта броя на желаещите запазване на статуквото. Камерън не е обяснил подробно как ще промени връзките между ЕС и Великобритания, но дава да се разбере, че иска да ограничи свободата на движение за хората от по-бедните страни членки, да се бори срещу измамите с европейски социални помощи, да намали бюрокрацията и да подобри конкурентоспособността. Ако той постигне това и увери, че британските интереси са защитени, 52 на сто биха гласували за оставане в ЕС, а 27 на сто биха настояли Лондон да излезе от съюза, добавя Ройтерс. Великобритания трябва да бъде в центъра на промяната в Европа Младите украинци, развяващи знамето на Европейския съюз с надежда за по-добро бъдеще, трябва да послужат за подсещане, че повече от всякога сега е важно Европа да бъде силна, свободна и да говори с един глас, пише лидерът на британските лейбъристи Ед Милибанд в статия за в. "Файненшъл таймс". За поколението на моите родители ЕС символизираше мир и просперитет - нещо, което ние доста често и доста лесно приемаме за даденост, подчертава Милибанд. Действително нашата горда и уверена страна, с традицията си да гледа навън към света, сега е управлявана от правителство, което спори със себе си дали трябва да се обърнем навътре и да отстъпим настрани от нашия собствен континент. По-важно е от всякога при тези обстоятелства политическите лидери да изяснят позицията си към ЕС преди следващите общи избори във Великобритания, призовава лидерът на лейбъристите. Позицията на (консервативния премиер Дейвид) Камерън, разкъсвана от съмнения и водена от слабост, означава, че негов приоритет след 2015 г. няма да бъде справянето с разходите за живот по време на криза, нито създаването на работни места и просперитет, смята Милибанд. Вместо това, евентуално консервативно правителство ще бъде доминирано от деградивната фикс идея да напусне ли Великобритания ЕС или не. Не се нуждаете от кристално кълбо да предвидите последиците от такова развитие на нещата - нужно е само да прочетете историята на правителството на Джон Мейджър, посочва Милибанд. Позицията на лейбъристите по този въпрос е ясна и основана на принципи: ние твърдо вярваме, че бъдещето на Великобритания е в ЕС. Знам, че репутацията на ЕС е на доста ниско ниво и то не без причина. Ако трябва бъдещето на Великобритания в Европа да се подсигури, то Европа е нужно да работи по-добре за Великобритания. А Великобритания трябва да работи по-ефективно за промяна вътре в ЕС. Европа трябва да направи повече, за да посрещне икономическите предизвикателства, като подобри конкуренцията, като се захване с младежката безработица и изгради икономика, която насърчава просперитета, допълва Милибанд.

Сидеров на входа на следствието: Медиите ме осъдиха

/КРОСС/Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пристигна в столичното следствие, където се очаква днес да му бъде повдигнато обвинение за инцидента на летище Варна. Той определи обвинението срещу себе си като странно и добави, че бил осъден от медиите. Сидеров беше придружен от заместник-председателят на ПП "Атака" Десислав Чуколов, а десетина депутати от Парламентарната група на партията също пристигнаха в двора на следствието, за да засвидетелстват подкрепа за своя лидер. си. Волен Сидеров пристигна в националнто следствие, за да му бъде повдигнато обвинение за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице, с което се сдоби след скандала на Летище Варна на 6 януари. Тогава при спречкване пострада полицаят Костадин Колев. Той обвини националиста, че го е ударил. "Има теч от следствието. Много журналисти знаеха, че ще идвам", каза Сидеров на влизане в залата и обвини прокуратурата за изтичането на информация. "Четохте показанията на стюардесата", каза той. Те попаднаха в медиите малко след инцидента във Варна. Сидеров каза също, че четирима депутати от партията му, които са били с него на летището в морската столица, не са били разпитани. Това са Калина Балабанова, Димитър Димов, Иван Димитров и Николай Александров. Националистът заяви също, че не е редовно призован. Според него нередността се състои в това, че призовката не му е връчена лично, а на служител на парламента

Над 1000 младежи влизат в ролята на топ мениджъри

/КРОСС/ Днес повече от 1000 ученици и студенти ще влязат в ролята на топ мениджъри в 350 български и международни компании и държавни институции по време на инициативата „Мениджър за един ден" 2014. Министърът на образованието и науката г-жа Анелия Клисарова откри инициативата, провеждаща се под патронажа на министър-председателя на Република България г-н Пламен Орешарски. Тя приветстваха представителите на бизнеса и младите лидери и прие своята заместница Андреа Петрова от Видин, която ще има шанса да стане част от вземането на управленски решения. Премиер за един ден пък ще бъде Анелия Узунова от Гоце Делчев. Президентът на Република България г-н Росен Плевнелиев също ще се включи в инициативата на Джуниър Ачийвмънт България, като утре в 11:00 часа ще посрещне в Президентството своя млад заместник Нина Гаджева от Велико Търново. Сред официалните гости на церемония по откриването на „Мениджър за един ден", беше и кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова. През 2014 година за първи път в събитието се включиха и всички Министерства в България, които за ден ще бъдат ръководени от амбициозни ученици и студенти.  

Сидеров на входа на следствието: Медиите ме осъдиха

/КРОСС/Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пристигна в столичното следствие, където се очаква днес да му бъде повдигнато обвинение за инцидента на летище Варна. Той определи обвинението срещу себе си като странно и добави, че бил осъден от медиите. Сидеров беше придружен от заместник-председателят на ПП "Атака" Десислав Чуколов, а десетина депутати от Парламентарната група на партията също пристигнаха в двора на следствието, за да засвидетелстват подкрепа за своя лидер. си. Волен Сидеров пристигна в националнто следствие, за да му бъде повдигнато обвинение за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице, с което се сдоби след скандала на Летище Варна на 6 януари. Тогава при спречкване пострада полицаят Костадин Колев. Той обвини националиста, че го е ударил. "Има теч от следствието. Много журналисти знаеха, че ще идвам", каза Сидеров на влизане в залата и обвини прокуратурата за изтичането на информация. "Четохте показанията на стюардесата", каза той. Те попаднаха в медиите малко след инцидента във Варна. Сидеров каза също, че четирима депутати от партията му, които са били с него на летището в морската столица, не са били разпитани. Това са Калина Балабанова, Димитър Димов, Иван Димитров и Николай Александров. Националистът заяви също, че не е редовно призован. Според него нередността се състои в това, че призовката не му е връчена лично, а на служител на парламента

Кънчо Стойчев: Докато има опасност от завръщане на Борисов, "Атака" няма да бута парламента

- Какво постигнаха управляващите с медийната среща в понеделник, г-н Стойчев? Премиерът Пламен Орешарски и лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан отговаряха повече от три часа на журналистически въпроси.
- Фактът, че въпросът ви е зареден с очакване за постижение, е показателен сам по себе си. Като че ли ненормалността - Какво постигнаха управляващите с медийната среща в понеделник, г-н Стойчев? Премиерът Пламен Орешарски и лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан отговаряха повече от три часа на журналистически въпроси. - Фактът, че въпросът ви е зареден с очакване за постижение, е показателен сам по себе си. Като че ли ненормалността

Отваряйте си очите на четири за цените в магазина!

Обръщайте повече внимание как търговците обозначават цените на стоките си, съветват експертите на Комисията за защита на потребителите.

Няма да има проблем с изплащането на новите траншове за Гърция, заяви Стурнарас


Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас е оптимист и смята, че няма да има проблем с изплащането на следващите траншове от заемите за страната, ако до края на седмицата бъде подписано споразумение с тройката международни кредитори, чийто представители днес се завръщат в Атина, за да приключат преговорите с правителството, съобщават вестниците, цитирани от БТА.

"През май ще имаме пари", обяви министър Стурнарас след края на срещата на Съвета на финансовите министри на ЕС, като...

Незаконна хазартна дейност е пресечана от служители на ГДНП и колегите им от ОДМВР-Хасково

Полицейската операция е реализирана на територията, обслужвана от областната дирекция


В Сливен ще преглеждат безплатно за туберкулоза

От 17 до 21 март в МБАЛ „Д-р Иван Селимински"-Сливен ще се проведат Дни на отворените врати. Ще се извършват безплатни прегледи за диагностициране на туберкулоза. Секторът по фтизиатр...

Български невролог получи престижна награда за изследване на рака на кожата

Българката Нора Пенчева ще получи една от най-престижните награди за аспиранти в САЩ - наградата "Вайнтрауб". Наградата се връчва от Центъра за изследвания в областта на рака "Фред Хът...

Ограничиха влизането в Крим заради страх от екстремисти

"Влизането на територията на Крим е временно ограничено, за да се предотврати проникването на екстремисти в страната", каза председателят на Върховния съвет на Крим Владимир Константинов....

Независимостта на Крим и международното право

Според Запада евентуално присъединяване на Крим към Русия след референдум, организиран благодарение на руската намеса на полуострова, е незаконно, а германската канцлерка Ангела Меркел дори го окач...

Общински съветник от БСП: Кой „лесничей” нареди изсичането в Цар Симеоновата градина

/КРОСС/ Питане относно изсечените дървета в Цар Симеоновата градина в Пловдив ще внесе на сесията в четвъртък общинският съветник от БСП доц. Ангел Иванов. Сигнал в приемната му, че в парка се извършва поголовна, a не санитарна сеч, станал причината той да направи и собствена проверка. Съветникът се натъкнал на голям брой изсечени дървета както многогодишни, така и млади и здрави. Според него в Цар Симеоновата градина е извършен дърводобив, а не санитарно почистване на дървесните видове. Преподавателят в Аграрния университет се натъкнал и на нанесени щети върху кореновата система на „пощадените" дървета. Това е станало при прокопаването на канали, обяснява доц. Иванов, като посочва, че на някои места корените на дърветата са изцяло разкъсани и изрязани. Той е категоричен, че засаждането на нови млади дървета много години няма да може да компенсира изсечените здрави дървета. Затова той ще пита кмета чии са указанията за провеждането на изсичането и кой е контролирал процеса, при който са унищожени млади и здрави дървета.  

Интернет навършва 25 години (видео)


На 12 март 1989 г. Тим Бърнърс-Лий е подал в CERN своето предложение за изграждане на световна мрежа, в която да са свързани възможно най-много компютъри и сървъри.

"Въпреки че CERN не се занимаваше със софтуер, моят шеф Майк Сендал ми позволи да работя по проекта в свободното време. През 1990 г. написах и първия браузър, а през 1993 г. след много призиви, CERN обяви, че технологията на World Wide Web ще бъде достъпна за всички, безплатно и завинаги", коментира създателят на мрежата...

Айсберг в Орхус


Съвсем скоро в старото търговско пристанище на датския град Орхус ще се появи уникален жилищен комплекс, наподобяващ айсберг, съобщи archdaily.com.

"Айсберг" ще бъде сред първите завършени проекти в бившата промишлена зона, където след извършващата се в момента реконструкция ще има жилища за 7000 души и работни места за 12 000.

Авторите на проекта (CEBRA + JDS + SeARCH + Louis Paillard Architects) обясняват, че основната им цел е била да осигурят възможно най-добра гледка...

Сидеров се появи в следствието с депутати от "Атака"


Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пристигна в Столична следствена служба, придружаван от по-голямата част от парламентарната си група, за да му бъде предявено обвинение в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай.

То е за случая, при който в края на януари в самолета от София до Варна Сидеров, придружаван от депутати от "Атака", влиза в конфликт първо с френски дипломат, а след това извън самолета се стига до сблъсък с един от пътниците и служител на реда, който е...

Шофьор блъсна 14-годишна и избяга

14-годишно момиче е прието в болница, след като бе блъснато от шофьор в Пловдив, съобщиха от полицията.
Инцидентът е станал към 16 часа вчера. Тийнейджърката е ударена от автомобил с неустановен шофьор, който  избягал от местопроизшествието.
Момичето вече е освободено за домашно лечение с контузна рана на левия крак. 14-годишно момиче е прието в болница, след като бе блъснато от шофьор в Пловдив, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал към 16 часа вчера. Тийнейджърката е ударена от автомобил с неустановен шофьор, който  избягал от местопроизшествието. Момичето вече е освободено за домашно лечение с контузна рана на левия крак.

КЗП: Обръщайте внимание на обозначението на цените

Един от основните критерии при избора на продукти е цената, затова е важно потребителите да обръщат внимание на обозначаването й, както при...

Стоян Тонев планира общинска спешна помощ

/КРОСС/ Общинска спешна помощ - това е идея на заместник-кмета на столицата с ресор здравеопазване ген. Стоян Тонев, който е подготвил и специална програма. Пред БНР той обясни, че програмата ще бъде разгледана на следващото заседание на СОС. На първия етап ще се възстановят домашните посещения от лекари и сестри, ще възстановим патронажните сестри и на втория етап ще осигурим персонал на "Бърза помощ" и линейките, които има общината. След обсъждането в ОС ще последват и необходимите заповеди. По отношение на средствата той посочи, че е необходимо допълнително финансиране в рамките на 140 хиляди лева на месец. Персоналът и лекарите ще бъдат от общинските болници и от някои ДКЦ-та, допълни заместник-кметът. Според ген. Тонев общинската спешна помощ ще заработи от 1-ви септември, обясни генерал Тонев.     

Фалиралата писта Nürburgring си намери купувач

Автомобилният поддоставчик Capricorn поема комплекса в сделка за над 100 млн. евро

    


Арсен Венгер: Показахме, че имаме качества да отстраним "Байерн"


Мениджърът на "Арсенал" Арсен Венгер похвали своите играчи за представянето и показания дух в двубоите с "Байерн" в осминафиналите на Шампионската лига.

"Артилеристите" отпаднаха с общ резултат 1:3, след като с човек по-малко през по-голямата част от първия мач в Лондон загубиха с 0:1, а в реванша станаха едва вторият отбор след "Манчестър сити", който си тръгва непобеден от Мюнхен. 

Според френския специалист "Арсенал" е показал, че притежава качествата да отстрани...

Катар с интерес за инвестиции и в туризма у нас

Зимните и спа-курортите, както и културно-историческия туризъм представляват интерес за инвестиционна компания

    


Викове "Оставка" и караници в Народното събрание

/КРОСС/ Нажежени страсти и бурни скандирания "Оставка" белязаха днешното заседание на Народното събрание. Въпросът кога точно да бъде гласуван законопроектът за движение по пътищата предизвика скандал в пленарната зала, когато зам.- председателят Мая Манолова заяви, че отлага гласуването на законопроекта за утре. От ГЕРБ настояха текстът да бъде гласуван без отлагане, което нажежи обстановката в залата. От партията на Бойко Борисов се аргументираха, че с процедурни трикове се обиждат не само народните представители, а и българският народ. Депутатът Александър Ненков дори обвини ръководството на НС, че лъже при проверка на кворума. Напрежението не стихна и се наложи да бъде обявена почивка, тъй като от опозицията не спираха да скандират „Оставка" и да тропат по депутатските банки. „Не можете да овладеете обстановката", каза Цецка Цачева от ГЕРБ, а Манолова дори заплаши: „Следващият, който изкрещи, ще бъде наказан". „Колеги, дайте да се успокоим, мачът е утре и се играе на националния стадион, недейте така, не е възпитано", намеси се Страхил Ангелов от „Коалиция за България".  

Холандия – все по атрактивна и достъпна за обучение

Холандските университети предлагат все повече програми на английски език. За учебната 2014-2015г. те са над 1800. Това нарежда страната на второ място по този показател в Европа, веднага след Великобритания.
Университетите в Холандия са атрактивни не само поради високото качество на обучение, но и заради достъпните учебни такси. Курсовете са практ Холандските университети предлагат все повече програми на английски език. За учебната 2014-2015г. те са над 1800. Това нарежда страната на второ място по този показател в Европа, веднага след Великобритания. Университетите в Холандия са атрактивни не само поради високото качество на обучение, но и заради достъпните учебни такси. Курсовете са практ

Иван Димитров: Намаляване на бюджета на болниците с 20% не е обсъждано

/КРОСС/ Намаляване на бюджета на болниците с 20% не е обсъждано, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air Иван Димитров, член на Надзорния съвет на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) и председател на Федерация "Български пациентски форум". Според него подобна мярка е недопустима, тъй като ще бъде в ущърб на пациентите и ще затруднява възможността им да получават адекватна медицинска помощ. „Контролът в системата е тотално занижен и каста се източва главоломно. Заради това хиляди хора не успяват да получат помощ. Например, над 500 пациенти с присадени органи от началото на годината сами заплащат лекарствата си, защото според здравното министерство няма пари за тях", каза Димитров. Той уточни, че вече е даден срок до 21 март на здравния министър Таня Андреева да реши проблема. „Ако това не стане, близо 3000 болни на хемодиализа и всички трансплантирани пациенти ще се съберем пред министерството и ще поискаме оставката заради геноцид. Тя издава тенденциозно смъртна присъда на тези хора. От месеци се опитваме да се срещнем с нея, но явно не желае, защото задаваме неудобни въпроси", допълни Димитров.  

Започна военното учение между България, Румъния и САЩ

С ден закъснение започна съвместното учение на Военноморските сили на България, на Румъния и на САЩ в Черно море. Причината за отлагането бяха лошите хидро-метеорологични условия в западната част на Черно море. Moreto.net припомня, че американският разрушител „Тръкстън“ пристига във Варна преди дни.

Разширяват периметъра на издирване на изчезналия в Малайзия самолет

Екипите, които издирват изчезналия в събота самолет, започнаха да претърсват водите от двете страни на малайзийския полуостров, след объркването...

Домакинствата се справят все по-добре с дълговете си

/КРОСС/ Домакинствата се справят все по-добре с дълговете си. Събираемостта на задълженията се е подобрила като цяло през 2013 г. и през първите два месеца на тази година, при условие, че януари и февруари традиционно са тежки месеци за бюджета на домакинствата. Това каза Райна Миткова-Тодорова, председател на Асоциацията на колекторските агенции, в сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air. Подобрението се дължи на повишената култура на плащане, каза тя. По думите й вече се говори достатъчно за последиците от неплащането на дълговете, както и за възможностите какво може да се направи при затруднения с обслужването на дълговете. Бизнесът обаче продължава да управлява трудно или изобщо да не управлява вземанията си, подчерта Райна Миткова. Фирмите късно се обръщат към специалисти по събиране на вземания - задълженията са обикновено на 2-3 години и усилията за събирането им не водят до добър резултат. Все още фирмите се притесняват как биха реагирали клиентите и партньорите им, ако пристъпят към събиране на вземанията си, посочи Миткова. Клиентите и партньорите обаче също трябва да изпълняват задълженията си и ако през първите 9 месеца не се пристъпи към събиране на вземанията, шансовете за събирането им изобщо клонят към нула, обясни тя. Най-затруднените сектори остават строителството, металообработващата индустрия и транспорта, сочат данните на асоциацията. "Задачата ни е да обърнем внимание и на бизнеса да управлява вземанията си

Инвестициите в търговски имоти в Европа записват ръст през 2013 г.

Най-силен е апетитът на инвеститорите към водещите пазари - Великобритания и Германия, както и към търговските центрове

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване