Туск: ЕК ще наложи санкции на Русия от понеделник

Европейският съюз ще наложи на Русия санкции от понеделник, 17 март, заради военната й интервенция в украинската република Крим, каза полският премиер Доналд Туск.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу обяви, че ЕС ще предложи едностранни търговски преференции на Украйна от 500 млн. евро всяка година.

Еврокомисарят по въпросите на търговията Карел Де Гухт каза, че споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС с произтичащият от това облекчен режим на достъп до единния пазар, може да бъде подписано до ноември.

Отговорите на Русия на предложенията на САЩ за уреждане край на кризата в Украйна са недостатъчни

и не създават нужната среда за постигане на дипломатическо решение, смята държавният секретар Джон Кери. Кери разговаря по телефона с руския външен министър Сергей Лавров и обсъди с него руските отговори на американските предложения.

"Той (Кери) потвърди готовността да продължи да разговаря с външния министър Лавров, включително тази седмица, но заяви, че условията трябва да са подходящи, а целта трябва да е да се защитят неприкосновеността и суверенитетът на Украйна, а ние не видяхме такова нещо в получените отговори", заяви говорителката на Държавния департамент Джен Псаки.

Кери е изтъкнал, че продължаващата ескалация на действията на Русия в Крим затруднява постигането на дипломатическо решение. "Недопустимо е руски войски и местни милиции да продължават да се разпореждат", казал Кери на Лавров.

Руското външно министерство заяви, че планираната финансова помощ на САЩ за Украйна е незаконна, тъй като това би означавало да се финансира нелегитимен режим. "По всички критерии отпускането на средства на нелегитимен режим, който е взел властта със сила, е незаконно и излиза извън рамките на американското право", се казва в изявление на министерството, което предупреждава Вашингтон за последиците от "безусловното помагане на радикални елементи" в Украйна.

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви днес, че ситуацията в Крим е сходна с анексия от Русия,

предаде Франс прес, като цитира парламентарен източник. "Можем вече да говорим за анексия", казала канцлерката на заседание на парламентарната група на консервативния блок ХДС/ХСС. Тя добавила, че "Русия е откраднала Крим от Украйна".

Председателят на ОССЕ и президент на Швейцария ​​Дидие Буркхалтер заяви, че референдумът, насрочен за неделя в Крим е "незаконeн". "В сегашния си вид, референдумът в Крим, насрочен за 16 март, не е в съответствие с Конституцията на Украйна и трябва да се смята за незаконен", каза швейцарецът в изявление. Той съобщи още, че условията за присъствие на мисия от наблюдатели на ОССЕ за референдума в Крим не са изпълнени.

Силно се надявам, че ръководството на Русия няма да прекрачи една граница, от която няма да има връщане назад,

коментира президентът Росен Плевнелиев в Катар в отговор на журналистически въпрос. Не само аз, но и целият свят се надява. Това е и в рамките на външнополитическия дебат, който имахме днес с ръководството на Катар, нашата обща загриженост, че в 21-и век не би следвало да е възможно да се анексира чужда територия, каза Плевнелиев.

Ако се прекрачи тази граница, ще има непредвидими и дългосрочно негативни последствия

както за Европа, така и за Азия, така и в един по-широк контекст, каза президентът. Именно затова всички сме толкова загрижени и затова се надяваме,че в последния момент чудото ще се случи, че ще бъде намерено политическо решение и всички ние ще знаем, че Студената война трябва да остане в миналото, каза Плевнелиев и призова да гледаме към бъдещето, което по думите му е в интеграцията и в сътрудничеството както между Европа и Русия, така и в по-широк контекст.

В България министърът на отбраната

Ангел Найденов се срещна с посланика на Украйна у нас Микола Балтажи.

Балтажи е информирал министър Найденов за сложната ситуация в Украйна и е заявил, че като независима държава Украйна има право на европейски избор, който да бъде признат от нейните съседи. По отношение на предстоящия референдум в автономната република Крим Балтажи заявил, че украинското правителство го счита за нелегитимен, защото той противоречи на конституцията на самата автономна република, на конституцията на Украйна и на международното право.

Посланикът е изразил безпокойство от присъствието на военни и паравоенни формирования извън базите на руския Черноморски флот.

Найденов е заявил, че българската страна следи много внимателно ситуацията в Украйна и вече е изразила силното си безпокойство от сложната обстановка в страната. "България отдава приоритетно значение на постигането на стабилизация и недопускането на прояви на насилие от никоя страна", е казал министър Найденов.

Балтажи е поставил въпроса за възможността тежкопострадали военнослужещи при конфликтите в Украйна да бъдат лекувани във военните болници в България. Двете страни са обсъдили и участието в планирани съвместни учения.

"Позицията на българското правителство по украинската криза е добра.

Тя може да не се харесва на много хора, защото не е крайна, но тя отчита реалностите. Никой не може да заема позицията на ястреб, когато е зависим от другата страна", заяви Иван Костов. Той предвижда три сценария за развитие на украинската криза. Първият от тях, който според него е най-вероятен, е нова студена война между Русия и страните от евроатлантическото пространство. Според него този сценарий крие най-много опасности за България, както от икономически, така и от политически характер. Един от тях е и вероятността България да се окаже в санитарен кордон заедно със съседните страни.

По-малко вероятният вариант е да бъде възстановено статуквото на Украйна преди кризата и най-малко вероятният е - възникване на конфликт с използване на конвенционално оръжие.

Костов смята, че България трябва да има ясни планове за отбрана. Над страната ни трябва да бъде разпънат чадър на сигурността, такъв какъвто съществува над страните от Прибалтика, смята той.

Говорейки за опасностите от икономически характер за България, наред с вероятността с възникване на газова криза, Костов посочи възможните последици за българския експорт от евентуално обезценяването на националните валути на Русия и Украйна. Това би направило експорта на страните, включително и България, прекалено скъп.


Гришо защити точките си от Индиън Уелс, но отпадна

Развръзката в мача настъпи при 5:5. Няколко грешки на Григор позволиха на съперника му да стигне до два поредни брейкбола. Първият беше спасен, но при втория латвиеца не сгреши. Той сервира за победата и спечели подаването си, като не позволи на Григор да вземе и точка.

Готвят второ наказание за Ситнилски?

Ново, второ поред дисциплинарно дело заплашва Камен Ситнилски. Седем членове на ВСС са внесли предложение да му се потърси отговорност за тежко нарушение, пише в. "Преса". Това се случва ...

Мъжът на Алесандра Мусолини замесен в секс скандал с непълнолетни проститутки

Секс скандал с ученички разтърси цяла Италия. В него бе замесена и внучката на диктатора Бенито Мусолини. Съпругът на Алесандра Мусолини е обвинен в това, че се е ползвал от услугите на непълнолетни ...

Патриарх Неофит припадна в Истанбул

В понеделник българският патриарх Неофит е припаднал в олтара на църквата "Св. Ирина" в Истанбул. Инцидентът се случил по време на светата литургия, с която се закривало заседанието при Все...

Единен изпит ще спести стотици лева на кандидат-студентите

Общи изпити по отделните специалности ще спестят сериозни суми на семействата на кандидат-студентите. В момента университетите изтръскват джобовете на младежите, които искат да следват, с таксите з...

Румен Гечев: Ще спрем тези, които ходят и тормозят хора, взели бързи кредити

Няма форма на давност по кредити и заеми. Това заяви червеният депутат и бивш заместник-икономически министър по времето на Жан Виденов Румен Гечев Това, което можем да кажем за институциите, даващи ...

Местан ще съди България в Страсбург

Ако бъде осъден в България заради агитация на майчин език в предизборната кампания, Лютви Местан ще се обърне към съда по правата на човека в Страсбург, пище „Преса". Лидерът на ДПС...

Земетресение 6,1 край Папуа-Нова Гвинея

Магнитудът на труса е 6,1. Дълбочината на хипоцентъра е 10 километра. Сеизмолозите отбелязват труса в района на Новогвинейско море в 22:03 часа UTC (3 минути след полунощ, българско време).

Новогвинейско море, наричано и Море на Бисмарк (на името на историческата фигура на германския канцлер Ото фон Бисмарк), е част от югозападната част на Тихия океан. Намира се в сеизмично активна зона северно от островната държава Папуа - Нова Гвинея.
Няма сведения за щети.

Фирмите за бързи кредити ще трябва да доказват произхода на капитала си

Обмисля се и дали да има таван на лихвите за бързите кредити, обясни депутатът Румен Гечев

    


Икономическото министерство ще регулира дейността на стоковите борси

С предложения за промени в Закона за стоковите борси и тържищата Министерският съвет предлага държавната комисия за стоковите борси да бъде закрита

    


14 ранени в катастрофи за денонощие

13 тежки ПТП-та са станали в страната, няма жертви

    


Колективна молитва и посещение на тракийско светилище по случай 14 години „България - цвете на мира“

От 18.00 часа на 14 март всеки  може да се включи към колективната молитва и празника по случай 14 години от провъзгласяването на България за „Нация - цвете на мира" към ООН*.  Те ще се проведат в йога зала „Шри Чинмой“ в Духовна здравна академия „Гарабитов" в Пловдив под мотото „Единение и  духовно израстване” и са с вход свободен.

Ще бъде прожектиран документален филм за Шри Чинмой, който 35 години е водил 2 пъти седмично медитация в централата на ООН. След това, в 18:30 часа, всички колективно ще се помолят за обединение в името на един по-хармоничен, духовен и мирен свят. На следващия ден ще бъде организирано посещение на тракийското светилище в с. Старосел, Средна гора.

 

„Този свят има нужда от любов и хармония, без войни и противоборства, с цел унищожаване на човечеството и планетата“, казва Иван Гарабитов от Академията. „Към това се стремеше и Шри Чинмой, който беше Вдъхновителя и Миролюбеца на Земята. По негови собствени думи „Опрощението, състраданието, толерантността, братството и чувството за единство са признаците на истинската религия, която е универсална.”

 

*През 1989 г., световноизвестният духовен учител Шри Чинмой вдъхновява създаването на международната програма към ООН „Шри Чинмой – цветя на мира”. В рамките на тази инициатива близо 800 природни забележителности и значими обекти в цял свят са посветени на идеала за световна хармония.

В програмата са взели участие множество нации и градове в знак на подкрепа на усилията за изграждане на по-удовлетворяващо бъдеще за човечеството. През 2000-та година и България е включена под № 39 към  страните, участващи в  инициативата за привличане вниманието към стремежа за постигането на по-голяма хармония в света.

Винаги във форма

Кои са критичните фактори за успех в бизнеса и как те влияят върху изграждането на успешни предприемачески екипи

    


Фабио Капело идва на закуска и мач

Фабио Капело идва в България за работна закуска, сладък разговор за бизнес, а и да погледа футбол.
Великият италиански треньор ще е в София в четвъртък по покана на Уникредит Булбанк, един от генералните спонсори на Шампионската лига.
Настоящият селекционер на Русия е посланик на фирмата за нейната “Обиколка на купата”, която показа трофея в най- Фабио Капело идва в България за работна закуска, сладък разговор за бизнес, а и да погледа футбол. Великият италиански треньор ще е в София в четвъртък по покана на Уникредит Булбанк, един от генералните спонсори на Шампионската лига. Настоящият селекционер на Русия е посланик на фирмата за нейната “Обиколка на купата”, която показа трофея в най-

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева подкрепи Националната кампания „Вярвам в теб!“

Каузата на „Сдружение Азбукари“ е създаване на обществена детска площадка, подходяща и за деца с увреждания в град Велико Търново. Председателят на неправителствената организация Цвета Кирилова покани Кристалина Георгиева на благотворителен концерт в подкрепа на каузата. От своя страна българският еврокомисар подари 20 билета на възрастни от дома за стари хора в зона Б5 в столицата. Те ще имат възможност да се насладят на гласовете на най - обичаните български изпълнители на 19 март, в зала 1 на НДК от 19:00 часа. Звездите прегърнаха каузата и ще пеят на концерта, за да може и децата с увреждания от Велико Търново да се радват на правото си за равен достъп до игра. Това е вторият мащабен проект в работата на Азбукарите, върху който работят повече от 7 месеца и търсят възможности за неговото реализиране. Сдружението създаде със средства от дарения първата в България комбинирана, детска площадка за игра и обучение, адаптирана и за деца със специфични потребности. Неправителствената организация развива различни инициативи, с които насочва общественото внимание към добрите практики за решаване на проблемите на социалната интеграция и достъпността на градската среда. „Сдружение Азбукари“ благодари на еврокомисар Кристалина Георгиева за жеста на добрина към възрастните хора и подкрепата на националната кампания „Вярвам в теб!“

 


 


Емилия Кларк – от "Игра на тронове" в "Терминатор"

Младата британска актриса разчиства пътя си към Холивуд

    


Екшън в Дупница: Убиха младеж в местно кафе

Истински екшън се разиграл тази нощ в кафе в Дупница, при който е загинал и мъж.

Блокаж! Борбата с корупцията в парламента спря!

Комисията за борба с корупцията в парламента не е заседавала от пет месеца, сигнализираха депутати. В същото време в нея отлежават редица сигнали за корупция срещу президента, бивши министри и депутати.

Без вода днес: Блокове в "Младост 3" и в центъра

"Софийска вода" монтира водопроводни отклонения

    


Няма проблеми с нито едно дете, пило отровно мляко в Асеновград

Нито едно дете не е потърсило медицинска помощ след като вчера в детска градина в Асеновград беше сервирано мляко с миша отрова. На 12 деца е направена кръвна проба, но всички резултати са чисти. Вид...

Крепи ли Цветан Василев властта, питат от "Протестна мрежа"

Нашият сигнал срещу Цветан Василев, Делян Пеевски и „България без цензура” обхваща десет групи съмнения. Това заяви Николай Стайков, един от представителите на „Протестна...

Няма опасност пациентите да останат без лекарства, увери Андреева

Нямам намерение да обяснявам проблемите с политически изказвания. В случая с пациентските организации бях информирана от трансплантираните пациенти, че се налага те да плащат. От петък миналата сед...

Том и Джери, Бъгс Бъни и Скуби-Ду се забъркват в нови пакости

Най-любимите и известни анимационни герои ще изгреят с нови серии на малкия екран. Вечната война между Том и Джери, палавият заек Бъгс Бъни и приключенията на Скуби-Ду... очаквайте ги забъркани в нов...

ЕЦБ представи методически указания за оценка на банковите активи

Чрез документа институцията цели хармонизиране на банковите практики в целия Европейски съюз

    


19 000 бомби цъкат край Петолъчката, може да гръмнат от влагата

19 000 боеприпаса, събрани след взрива на 5 юни 2012 г в района на пътен възел Петолъчката, може да гръмнат от влагата или в ръцете на местен любител на метален скрап.

Религиозен календар за 12 март

Преп. Теофан. Св. Григорий Двоеслов. Преп. Симеон, Нови Богослов
 Преп. Теофан се родил в семейство - роднини на императора. Оженил се по настояване на майка си, но със съпругата му предпочитали скромния живот пред разкоша на двореца. Затова съпрузите раздали имота си и приели монашеството. Той се занимавал с преписване и разпространение на книги. Преп. Теофан. Св. Григорий Двоеслов. Преп. Симеон, Нови Богослов Преп. Теофан се родил в семейство - роднини на императора. Оженил се по настояване на майка си, но със съпругата му предпочитали скромния живот пред разкоша на двореца. Затова съпрузите раздали имота си и приели монашеството. Той се занимавал с преписване и разпространение на книги.

Да се опълчиш на талибаните

Истинската история на Малала, която поиска да учи в Пакистан

    


Преглед на печата от 12 март


Държавно управление

Капитал Daily

Монополът на нотариусите може да бъде разчупен
Законови промени предвиждат прехвърляне на част от правомощията на адвокати

Брюксел одобри "пътна карта" за изключване от ЕС
При системно незачитане на върховенството на закона ЕК ще може да отнема правото на глас на страна членка

Цветан Василев контрасигнализира прокуратурата
Собственикът на КТБ обвини "Протестна мрежа" в набеждаване

Сега...

Синди Крауфорд показва вечния си чар

Супермоделът сияе от корицата на руския Harper's Bazaar

    


Япония и Индия се включват в издирването на изчезналия самолет

На петия ден от операцията по издирването на изчезналия в събота пътнически боинг на Malaysia Airlines, изпълняващ полет от Куала Лумпур за Пекин с 239 пътници на борда, се включиха Япония и Индия. Районът на търсенето беше разширен с част от Виетнам и Андаманско море, съобщиха регионалните медии.

Доживотна присъда и 20 години затвор за зверско убийство на бижутер

Доживотна присъда и 20 г. затвор получиха двама мъже за убийството на бижутер.
Овъгленият труп на 34-годишния Явор Николов бе открит на 25 юни 2012 г. в гората край русенското село Николово. Преди да бъде запален, мъжът е бил прострелян с газов пистолет и удрян 25 пъти с чук по главата и цялото тяло.
Доживотна присъда и 20 г. затвор получиха двама мъже за убийството на бижутер. Овъгленият труп на 34-годишния Явор Николов бе открит на 25 юни 2012 г. в гората край русенското село Николово. Преди да бъде запален, мъжът е бил прострелян с газов пистолет и удрян 25 пъти с чук по главата и цялото тяло.

Ернест Гулбис си отмъсти на Григор Димитров

Григор Димитров пропусна отличен шанс да направи нещо запомнящо се на Мастърса в Индиън Уелс, след като загуби с пълен обрат от силно сервиращия латвиец Ернест Гулбис – 6:2, 1:6, 5:7. Мачът...

Силите за самоотбрана в Севастопол са официално сформирани

Кметът на Севастопол Алексей Чалий подписа документ, с който се определят задачите, възложени на силите на народната самоотбрана на Севастопол. До подписването на това разпореждане нямаше официален...

Историята на 6 изчезнали самолета

Изчезналият боинг 777 на Малайските авиолинии не е единственият самолет, чиято съдба остава неизвестна (или поне за момента). Изданието "Либерасион" припомня за 6 други изчзнали без никакво ...

Индия и Япония се включиха в търсенето на изчезналия самолет

Япония и Индия са се включили в търсенето на изчезналия самолет на малайзиските авиолинии, в районите за издирване са включени части от Виетнам и Андаманско море, съобщава РИА Новости. Във Виетнам тъ...

Войната с Грузия насърчи Русия да поеме контрола над Крим!

Маргвелашвили иска силна реакция, за да не се повтарят такива сценарии

    


Вредните навици, които провокират депресията

Това заболяване може да ви лиши от енергия, концентрация и дори воля за живот

    


В кухнята на Теди Кацарова

Певицата споделя любими рецепти в книга

    


ОССЕ няма да праща мисия на референдума в Крим

За да е легитимен, трябва да се основава на украинската конституция

    


Слънчева сряда с максимални температури между 5° и 10°

Днес облачността от север ще се разкъсва и намалява, а валежите в Южна България ще спрат. След обяд над по-голямата част от страната вече ще е предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - д...

Св. преподобни Теофан Изповедник

Св. Теофан се родил в семейство роднини на императора. Оженил се по настояване на майка си, но и двамата със съпругата му предпочитали скромния живот пред разкоша на двореца. Затова съпрузите раздали...

Премиерът на Малайзия зове за търпение за изчезналия самолет

Япония праща 4 самолета да помагат за издирването

    


Създават контрацепция срещу ХИВ

Очакванията са вагиналният пръстен да струва от 5 до 10 долара

    


ЕС ще отнема право на глас

Европейската комисия прие вчера нова рамка, която ще защитава върховенството на закона в държавите-членки на ЕС. Мерките предвиждат при системни нарушения да бъде активиран чл. 7 от Договора от Лисабон, който предвижда временно отнемане на правото на глас на държавата.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Европейската комисия прие вчера нова рамка, която ще защитава върховенството на закона в държавите-членки на ЕС. Мерките предвиждат при системни нарушения да бъде активиран чл. 7 от Договора от Лисабон, който предвижда временно отнемане на правото на глас на държавата. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Байерн спести унижението на Арсенал в Мюнхен

Германската машина Байерн (Мюнхен) се смили над Арсенал и го изхвърли от Шампионската лига след скромно равенство в реванша от 1/8-финалите. Баварците се задоволиха с 1:1 в Мюнхен и след авторитетното...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване