Питонът от Люлин се покри, вече не убива!

http://www.bnews.bg/article-115650

Питонът в столичния квартал Люлин, който изяде десетки котки преди месец, остана не разкрит. Не сме намерили нищо, а и гражданите спряха да подават сигнали, съобщиха за BNews от Столична община.

ЦИК даде медийни ваучери и на БСП

http://www.bnews.bg/article-115674

Коалицията около БСП ще получи 15 385 лв. помощ от държавата за предизборната си агитация под формата на медийни пакети.

Верига "Европа" на Ковачки става "Чифликъ"

http://pik.bg/верига-европа-на-ковачки-става-чифликъ-news222089.html

Верига "Европа" на Ковачки става "Чифликъ"

Търговската верига "Европа", която е собственост на бизнесмена Христо Ковачки, ще бъде преименувана на "Чифликъ", съобщава "Преса", позовавайки се на съобщение от компанията. Тази марка е запазена преди няколко години, затова вероятно едноименният туристически комплекс на река Осъм ще трябва да смени името си. Подготвят се промени в дейността на фирмата, която ще се концентрира изцяло върху продажбата на български хранителни продукти.

От всички 40 магазина работят 10. Други десет са обновени, но не са пуснати, а останалите ще бъдат реконструирани и се очаква да отворят врати до края на годината, увериха от ръководството на веригата. Магазинът в Бобов дол, където миньорите се редяха на дълги опашки, за да похарчат ваучерите си за храна, също е затворен. 

Мерките ще позволят на компанията да се съвземе и да реши проблемите с липсата на оборотни средства. Собствениците разчитат и на кредитна линия за обновяване на материалните активи. 

Днес продължава кампанията „Осинови куче – намери верен приятел” във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=263266

Общинската кампания „Осинови куче – намери верен приятел” във Варна продължава и днес – 6 септември, в район „Младост”, съобщиха от общината за Moreto.net. Част от обитателите на общинския приемник за безстопанствени кучета ще бъдат заведени от 10 ч.

Село Бисер евакуирано заради пороите

http://offnews.bg/news/n_1/n_385197.html

Жителите на село Бисер са евакуирани превантивно. Това потвъри кметът на селото Златка Вълкова пред Нова телевизия. Причина за това са поройните дъждове, които са се изсипали в района. Край селото има наводнени земеделски земи, но няма пострадали къщи и хора. Кметицата подчерта, че язовирите над селото са в добро състояние, а водата в тях не е стигнала до преливника. В момента хората се намират по високите части на Бисер. Не е ясно кога те ще могат да се върнат по домовете си.  Преди повече от 2 години село Бисер бе наводнено, след като на 6 февруари 2012 г. рано сутринта стената на язовир „Иваново“ се скъса. Тогава приливната вълна заля цялото село. Според известните по случая факти към момента на скъсването на стената на язовира собственик на съоръжението е Министерството на отбраната. В началото на 2013 година разследването по случая беше удължено заради назначената комплексна експертиза, която трябва да даде отговор на въпроса как се е стигнало до скъсването на стената на язовир „Иваново“. При тогавашното наводнение щетите надхвърлиха повече от три милиона лева само от разрушените 55 къщи в харманлийските села Бисер и Лешниково. По данни на областната управа разрушената жилищна площ в с. Бисер е 4 765 кв. м. Унищожени бяха мебели за 320 хиляди лева и селскостопански постройки за 60 хиляди лева.

Евакуираха село Бисер заради поройните дъждове

http://www.bnews.bg/article-115677

Жителите на село Бисер са били евакуирани заради поройните дъждове, които са се изсипали в района

Мъжът на вицепремиера Захариева работи за "Америка за България"

http://www.bnews.bg/article-115678

Съпругът на вицепремиера Екатерина Захариева - Ангел, работи за фондация "Америка за България". Фирмата му "А и А архитекти" проектира музей за 22 млн. лв., който се намира в Студентски град.

Националният военноисторически музей представя в изложба облика на София по време на Съединението

http://pik.bg/националният-военноисторически-музей-представя-в-изложба-облика-на-софия-по-време-на-съеди-news222087.html

Националният военноисторически музей представя в изложба облика на София по време на Съединението

Националният военноисторически музей ще отбележи Деня на Съединението с най-новата си изложба „София – столица на съединена България“, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

По повод празника музеят обявява и Ден на отворени врати за хронологичната и външната си експозиция (без колекционни зали).
Изложбата пресъздава атмосферата и живота в новата столица София във времето непосредствено след Съединението на България. Уникални фотоси разкриват духа на града от 80-те години на XIX в. Представени са емблематични сгради, символи на държавността, различните религиозни храмове, както и изгледи от столицата. Разказът на снимките и на експонатите от тогавашна София ще бъде обогатен и от спомените на съвременници на Съединението. Част от изложбата е документалният филм на Светослав Овчаров „Часът на нашето Съединение“.
Вратите на Националния военноисторически музей ще бъдат отворени от 10.00 до 18.00 часа, а експозицията продължава до 5 октомври 2014 г.

Евакуираха Бисер

http://frognews.bg/news_75741/

Село Бисер е евакуирано, съобщи кметицата Златка Вълкова. По думите й обаче това е превантивна мярка и за момента няма засегнати къщи и хора, само земеделските земи са под вода.

На 7 септември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4284691

Антонина Зетова, бивша националка по волейбол

Апостол Димитров, член на Комисията по досиетата, бивш депутат

Виолета Донева, актриса

Войн Войнов, треньор по футбол

Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Национално сдружение на общините 

О.р. вицеадмирал Димитър Павлов, министър на отбраната при Ж. Виденов

Димитър Буюклийск Антонина Зетова, бивша националка по волейбол Апостол Димитров, член на Комисията по досиетата, бивш депутат Виолета Донева, актриса Войн Войнов, треньор по футбол Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Национално сдружение на общините О.р. вицеадмирал Димитър Павлов, министър на отбраната при Ж. Виденов Димитър Буюклийск

Наръчник учи гурбетчиите да търсят работа

http://pik.bg/наръчник-учи-гурбетчиите-да-търсят-работа-news222086.html

Наръчник учи гурбетчиите да търсят работа

Наръчник за БГ гурбетчии пуска Информационният център на Европейския съюз. В него българите могат да намерят подробни напътствия за това как да устроят живота си зад граница, съобщава "Монитор".

В ръководството е представен пълният списък от документи, които са им нужни за намиране на работа в чужбина. Наръчникът обяснява подробно и към кои институции да се обърнат сънародниците ни извън страната в случай на нужда. В книжката гурбетчиите могат да прочетат и за това какви здравни осигуровки важат в страните членки на ЕС. Описано е подробно кога и как трябва да регистрираме автомобила си в чужбина и на какво обществено осигуряване имаме право.

За отделните страни членки е представена и информация за превозните средства в нея, възможностите за гласуване при избори в България, опериране с банкова сметка по системата на съответната държава, както и подаване на жалби при нарушение на човешките ни права. Напътствията важат за всяка страна членка на ЕС, с акцент върху Великобритания, Белгия и Италия.

МВР облича полицаите с летни тениски за 500 бона

http://pik.bg/мвр-облича-полицаите-с-летни-тениски-за-500-бона-news222085.html

МВР облича полицаите с летни тениски за 500 бона

МВР вади от бюджета си над половин милион лева, за да купи нови летни тениски на полицаите, въпреки че сезонът вече е към края си. Това съобщава "Монитор", позовавайки се на обявена обществена поръчка на сайта на ведомството, с която се търси доставчик на дрехите. С организацията на търга за обновяването на гардероба на униформените се е е захванала дирекция „Управление на собствеността и социални дейности” в МВР.

Планира се да бъдат доставени 17 266 броя летни тъмносини тениски с къс ръкав и надпис „Полиция”. Не само ченгетата обаче ще бъдат пременени с нови фланелки - такива ще има и за пожарникарите, жандармеристите, граничните полицаи и служителите в отделите за миграция. За тях ще има още 12 000 бройки със съответната щампа на тях. На практика обаче тениските ще пристигнат посред зима и ще трябва да отлежават в складовете до следващото лято. В рамките на поръчката все пак ще бъдат доставени и 500 фланелки с дълъг ръкав за полицаите.

МВР обявява търг и за рециклиране на бронежилетки с изтекъл срок на годност. За целта ще бъдат заделени още близо 360 000 лв. В рамките на поръчката изпълнителят ще рециклира 580 противокуршумни жилетки, които след това трябва да бъдат годни за ползване в продължение на 5 г.

В пакета от обществени поръчки на МВР има и обявление за доставка и монтаж на две професионални перални машини, една сушилня и една съдомиялна машина. Техниката е за почивните бази на ведомството във Варна, Несебър, Велинград и Боровец. Прогнозната стойност на поръчката е 38 520 лв., които също ще бъдат заделени от бюджета на МВР.

Трите търга на ведомството са за близо 1 млн. лв., а в същото време министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов изнесе тревожни данни за куп дейности, които МВР не може да разплати. Сред тях е липсата на финансиране за част от планираните обществени поръчки, които предстоят да се изпълнят в рамките на бюджета за тази година на стойност над 36 млн. лв. Поетите и неразплатени задължения пък достигат близо 18 млн. лв. Въпреки огромната дупка в бюджета на МВР Бакалов все пак успокои служителите, че пари за заплати ще има.

Почина готвачката на патриарх Максим

http://pik.bg/почина-готвачката-на-патриарх-максим-news222083.html

Почина готвачката на патриарх Максим

На 96-годишна възраст почина готвачката на покойния патриарх Максим. Тя бе известна в църковните среди като леля Недка.вчера беше опелото й в столичния храм „Св. София“.Заедно със съпруга си леля Недка беше известна с това, че се грижеше за дядо Максим още от 60-70-те години на миналия век, когато владиката все още е митрополит в Ловчанската епархия. 

По-късно пристига със семейството си в София и продължава да готви вкусни гозби на покойния вече дядо Максим, съобщава „Телеграф“. Няколко години преди кончината на главата на БПЦ леля Недка се оттегля от кухнята поради здравословни причини, като нейната дъщеря я наследява. 

Недка е родена през 1918 г- в село Лесидрен, Ловешка област и служи на църковния глава дори след като се пенсионира. Допреди година –две духовниците я виждали да идва в храма до Столичната митрополия, за да присъства на литургиите там. 

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/06/2375270_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.




Русия ще внася земеделска продукция от Виетнам

http://europe.actualno.com/Rusija-shte-vnasja-zemedelska-produkcija-ot-Vietnam-news_48614.html

Русия и Виетнам се споразумяха за доставка на виетнамска земеделска продукция за руския пазар. Това съобщи вицепремиерът на Русия Игор Шувалов след заседание на двустранната междуправителствена комиси...

Бареков: Вестник "Сега" изпълнява поръчки, единствената цел е да бъда омаскарен

http://izbori2014.actualno.com/Barekov-Vestnik-Sega-izpylnjava-porychki-edinstvenata-cel-e-da-byda-omaskaren-news_48620.html

Във връзка с разпространена информация от в-к "Сега", че съществува данъчен доклад, който ме задължава да доплатя данъци, заявявам, че подобни документи изобщо не са ми връчвани по официален...

Паметникът "1300 години България" ще бъде съборен

http://society.actualno.com/Pametnikyt-1300-godini-Bylgarija-shte-byde-syboren-news_48611.html

Паметникът пред НДК, носещ името "1300 години България", в столицата ще бъде разрушен. На негово място ще бъде възстановен мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк от ...

Евакуираха жителите на село Бисер, има опасност от наводнение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4285337

Жителите на село Бисер са били евакуирани заради поройните дъждове, които са се изсипали в района, съобщи Нова тв.
В селото хората са били уведомени както със съобщаване от врата на врата, така и с биене на камбаната на църквата.
От кметството заявиха, че мерките са по-скоро превантивни и хората са настанени в по-високите части на селото. Жителите на село Бисер са били евакуирани заради поройните дъждове, които са се изсипали в района, съобщи Нова тв. В селото хората са били уведомени както със съобщаване от врата на врата, така и с биене на камбаната на църквата. От кметството заявиха, че мерките са по-скоро превантивни и хората са настанени в по-високите части на селото.

МВР облича ченгетата с летни тениски за 500 бона

http://www.moreto.net/novini.php?n=263272

МВР вади от бюджета си над половин милион лева, за да купи нови летни тениски на полицаите, въпреки че сезонът вече е към края си. Това става ясно от обявената обществена поръчка на сайта на ведомството, с която се търси доставчик на дрехите.

Кмет набира доброволци за "градска стража"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4284427

Кметът на варненския район "Владислав Варненчик" Неделчо Михайлов обяви кастинг за доброволци, които ще следят за спазването на обществения ред. Патрулите ще носят името "Градска стража" и ще дежурят по двойки от октомври всеки петък, събота и неделя от 17 до 24 ч. Документи могат да подават всички пълнолетни, здрави и неосъждани варненци. Кметът на варненския район "Владислав Варненчик" Неделчо Михайлов обяви кастинг за доброволци, които ще следят за спазването на обществения ред. Патрулите ще носят името "Градска стража" и ще дежурят по двойки от октомври всеки петък, събота и неделя от 17 до 24 ч. Документи могат да подават всички пълнолетни, здрави и неосъждани варненци.

Евакуираха село Бисер заради поройните дъждове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4285272

Жителите на село Бисер са били евакуирани заради поройните дъждове, които са се изсипали в района, съобщи Нова тв.
В селото хората са били уведомени както със съобщаване от врата на врата, така и с биене на камбаната на църквата.
От кметството заявиха, че мерките са по-скоро превантивни и хората са настанени в по-високите части на селото. Жителите на село Бисер са били евакуирани заради поройните дъждове, които са се изсипали в района, съобщи Нова тв. В селото хората са били уведомени както със съобщаване от врата на врата, така и с биене на камбаната на църквата. От кметството заявиха, че мерките са по-скоро превантивни и хората са настанени в по-високите части на селото.

Събарят паметника до НДК

http://offnews.bg/news/n_1/n_385191.html

Паметникът "1300 години България", който се намира до сградата на НДК в столицата, ще бъде разрушен. На негово място ще бъде възстановен мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк от Балканските и Първата световна войни. Решението е било взето на срещата на експерти с представители на Столична община пред два дни, съобщава БГНЕС. От няколко години паметникът до НДК е заграден поради опасност от падащи плочи и елементи от конструкцията му. В началото на август бяха показани  11 предложения за това как да изглежда паметникът "1300 години България" и пространството около него. Един от проектите беше именно подземен мемориален комплекс в памет на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк. Структурната композиция на паметника е дело на Валентин Старчев, арх. Александър Баров е изработил архитектурното оформление, а арх. Атанас Агура -оформлението на околното пространство. Монументът е построен за рекордно кратките осем месецавъв връзка с 1300 години от създаването на българската държава. Открит е през октомври 1981 г. По думите на склуптора Валентин Старчев тогавашният държавен глава Тодор Живков не харесал монумента.

След рекорд на волейбол стадионът във Варшава стана басейн

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4284478

ГДАНСК - Мястото, където се игра мачът на откриването на световното по волейбол Полша - Сър-бия (3:0), вече е голям... басейн.
От вчера до неделя националният стадион във Варшава е домакин на Световна купа по уиндсърфинг на закрито. На терена е монтиран огромен басейн, който побира 3000 куб. метра вода, дължината му е 90 метра, широк е 33 и в него ГДАНСК - Мястото, където се игра мачът на откриването на световното по волейбол Полша - Сър-бия (3:0), вече е голям... басейн. От вчера до неделя националният стадион във Варшава е домакин на Световна купа по уиндсърфинг на закрито. На терена е монтиран огромен басейн, който побира 3000 куб. метра вода, дължината му е 90 метра, широк е 33 и в него

Северозападна България се възстановява след потопа

http://pik.bg/северозападна-българия-се-възстановява-след-потопа-news222078.html

Северозападна България се възстановява след потопа

Ситуацията в страната след обилните валежи постепенно се нормализира. Бедствено положение беше обявено в Берковица и в други две общини от Монтанска област - Чипровци и Георги Дамяново. Къщи бяха наводнени и в село Говежда.

Две са основните версии за бедствието в Монтанско - непочистени речни корита и безогледна сеч в Балкана, в резултат на която не е имало какво да спре водата, съобщи Нова тв. По-рано вчера, язовир Добри дол в община Първомай преля, наводнени бяха къщи в селото.

Обстановката в Бургаско също беше усложнена - 50 души бяха блокирани на остров Света Анастасия. След проливните дъждове много от републиканските пътища останаха затворени.

През изминалото денонощие най-големи количества валежи – над 150 литра на кв. метър са паднали в село Говежда и в община Георги Дамяново.

Предстои оценка на щетите, след като водата се отдръпне. Засегнатите общини трябва да подготвят необходимата документация за Междуведомствената комисия. Всички хора в засегнатия от наводнението град Берковица са с възстановено електрозахранване.

М. Найденов: Губим стотици милиони заради заменките „кон за кокошка”

http://frognews.bg/news_75740/

Брюксел иска анулиране на заменки на гори. Част от тях, извършени през периода 2007-2009 г. са несъвместими с правилата на Евросъюза и са непозволена държавна помощ, показало разследване на Европейската комисия, което започнало след две жалби през 2011 г.

Азербайджан мечтае за бразилец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4284473

Азербайджан мечтае да натурализира бразилец от “Карабах”. Клубът стана първият от страната в групи на Лига Европа.
 “Като запалянко ми се иска да видя Рейналдо в националния - каза генсекът на федерацията Елхан Мамедов. - По регламента на ФИФА за натурализация футболистът трябва 5 години да е играл в страната. Рейналдо е тук от 17 месеца. Всичко щ Азербайджан мечтае да натурализира бразилец от “Карабах”. Клубът стана първият от страната в групи на Лига Европа. “Като запалянко ми се иска да видя Рейналдо в националния - каза генсекът на федерацията Елхан Мамедов. - По регламента на ФИФА за натурализация футболистът трябва 5 години да е играл в страната. Рейналдо е тук от 17 месеца. Всичко щ

Нормализира се ситуацията в страната след обилните валежи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4285262

Ситуацията в страната след обилните валежи постепенно се нормализира. Бедствено положение беше обявено в Берковица и в други две общини от Монтанска област - Чипровци и Георги Дамяново. Къщи бяха наводнени и в село Говежда.
Две са основните версии за бедствието в Монтанско - непочистени речни корита и безогледна сеч в Балкана, Ситуацията в страната след обилните валежи постепенно се нормализира. Бедствено положение беше обявено в Берковица и в други две общини от Монтанска област - Чипровци и Георги Дамяново. Къщи бяха наводнени и в село Говежда. Две са основните версии за бедствието в Монтанско - непочистени речни корита и безогледна сеч в Балкана,

Облачно и дъждовно време днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_385187.html

Преобладаващо облачно ще бъде времето над България днес, заради опасност от интензивни валежи е обявен жълт код в седем области на страната, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН пред bTV. Жълтият код е в сила за Видин, Враца, Монтана, София Област, Ловеч, Пазарджик и Пловдив. В тези области по-интензивни ще са валежите през нощта срещу 6 септември и до обяд в съботния празничен ден. Количества за денонощието ще са около 15-25 л/кв.м., локално до 40-50 л/кв.м. За останалата част от страната обявеният код е зелен. През деня по-значителни количества се очакват в северозападните райони и западната половина на Горнотракийската низина, но с тенденция на отслабване. Над североизточните райони облачността ще се разкъса и намалее и там температурите ще са най-високи. Ще духа слаб източен, в източната половина от страната умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 22° и 27°. Над планините ще бъде облачно, дъждовно и ще прегърми. По-значителни ще са явленията в западната половина на Стара Планина, в Рила и Пирин. Ще духа умерен и силен вятър от изток-югоизток. Преди обяд по Черноморието ще бъде предимно облачно и ще превалява. След пладне над северното крайбрежие облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа до умерен до силен североизточен вятър. Максималните температури ще са около 24°– 25°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

Северозападна България се възстановява след потопа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4285259

Ситуацията в страната след обилните валежи постепенно се нормализира. Бедствено положение беше обявено в Берковица и в други две общини от Монтанска област - Чипровци и Георги Дамяново. Къщи бяха наводнени и в село Говежда.
Две са основните версии за бедствието в Монтанско - непочистени речни корита и безогледна сеч в Балкана, Ситуацията в страната след обилните валежи постепенно се нормализира. Бедствено положение беше обявено в Берковица и в други две общини от Монтанска област - Чипровци и Георги Дамяново. Къщи бяха наводнени и в село Говежда. Две са основните версии за бедствието в Монтанско - непочистени речни корита и безогледна сеч в Балкана,

Една жертва на наводнението в Бургаско

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/oEgpEadUyDA/

Жена се е удавила в района Отманли – Ченгене скеле след снощния пороен дъжд. На самото Ченгене скеле са завлечени от пороя много лодки и рибарски постройки, има обърнати автомобили, съобщи кметът Николов, който е в момента там.

Другата кризисна точка е “Победа”. Залята е голяма част от квартала, също и улица “Индустриална”. Затова в момента автобус 211 заобикаля по околовръстното – това е временно, докато се оттече водата. 15 души от “Победа” са евакуирани и настанени в приюта за бездомни на ул. “Китка” №5 – това е в отсрещния квартал “Акации”. Нахранени са и са на сухо.

Из града има паднали клони – работи се по отстраняване и почистване. На няколко места из периферните селища в общината има паднали електрически стълбове. Работи се и по този проблем, но за момента няма ток в селата Димчево, Твърдица.Няма ток на няколко места в самия град Бургас – на улиците Дебелт, Мария Луиза, Оборище. Възстановителните екипи на ЕВН работят.

В знак на почит към паметта на загиналата жена Община Бургас отменя единствения концерт в програмата си за днес – музикално-поетичния спектакъл “Морето”, насрочен за 12.00 часа на острова, съобщава Poligraff. Концертът в Българово днес от 18.00 часа, посветен на 40 години от обявяването на селището за град, ще започне с минута мълчание. Ритуалите, посветени на Съединението, остават.

 

Днес ще се проведе Първи национален конкурс "На мегдана край морето" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=263267

НЧ "Просвета 1927" Варна и школата за народни танци "Мегдана" Варна организират Първи национален конкурс "На мегдана край морето", който ще се проведе днес - 6 септември, научи Moreto.net. Събитието е под патронажа на Община Варна, фонд „Култура”.

Остава опасността от наводнения, ще вали обилно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4285252

Днес ще преобладава облачно време, ще има валежи, но вече на по-малко места. По-значителни количества се очакват преди обяд в северозападните райони и западната половина на Горнотракийската низина, но с тенденция на отслабване. Над североизточните райони облачността ще се разкъса и намалее и там температурите ще са най-високи. Днес ще преобладава облачно време, ще има валежи, но вече на по-малко места. По-значителни количества се очакват преди обяд в северозападните райони и западната половина на Горнотракийската низина, но с тенденция на отслабване. Над североизточните райони облачността ще се разкъса и намалее и там температурите ще са най-високи.

Обилни валежи и днес, остава опасността от наводнения

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4285249

Днес ще преобладава облачно време, ще има валежи, но вече на по-малко места. По-значителни количества се очакват преди обяд в северозападните райони и западната половина на Горнотракийската низина, но с тенденция на отслабване. Над североизточните райони облачността ще се разкъса и намалее и там температурите ще са най-високи. Днес ще преобладава облачно време, ще има валежи, но вече на по-малко места. По-значителни количества се очакват преди обяд в северозападните райони и западната половина на Горнотракийската низина, но с тенденция на отслабване. Над североизточните райони облачността ще се разкъса и намалее и там температурите ще са най-високи.

България чества днес 129 години от Съединението

http://www.cross.bg/bulgariya-suedinenieto-rymeliya-1428988.html

/КРОСС/ България чества днес 129-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.  Денят е обявен за официален празник в страната през 1998 г., а освен това е и празник на град Пловдив. На 6 септември 1885 г. Източна Румелия отхвърля върховенството на султана и обявява, че се присъединява към Княжество България. Това става след като Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев влизат с отрядите си в Пловдив, арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и се създава временно правителство. Два дни по-късно княз Александър Първи Батенберг с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България. На това събитие България дължи и девизът, изписан над входа на Народното събрание: „Съединението прави силата". В Пловдив за тържествата за Съединението ще са президентът Росен Плевнелиев и премиерът Герги Близнашки. Програмата и на двамата включва посещение на музея на Съединението, където ще разгледат изложбата „Светът на Яворов", посветена на 100-годишнината от смъртта на поета. Вечерта в 20.30 ч. в Пловдив на площад „Съединение" ще се състои традиционната тържествена заря-проверка. В нея ще участват представителни блокове на Сухопътните войски и на Военновъздушните сили

Николай Бареков: Никой от НАП не ме е уведомявал за данъците

http://www.cross.bg/informatziya-politicheski-gerb-1428987.html

/КРОСС/ Лидерът на „България без цензура" Николай Бареков разпространи тази вечер изявление във връзка с публикация на „Сега", в която се съобщава, че Националната агенция за приходите е установила съществено разминаване във финансите на политика.  Бареков твърди, че не е бил уведомяван за резултатите от ревизията и е научил за нея от вестника. От НАП отказаха да коментират резултатите от ревизията, но потвърдиха, че ревизионният доклад е връчен. Ето и пълният текст на изявлението на Бареков: „Във връзка с разпространена информация от в-к „Сега", че съществува данъчен доклад, който ме задължава да доплатя данъци, заявявам, че подобни документи изобщо не са ми връчвани по официален или неофициален път. Недопустимо е да разбирам за евентуални констатации на НАП от вестници, които явно изпълняват политически поръчки. Ако въпросната информация е вярна, то значи налице са две изключително сериозни нарушения на законите. Първо, не е спазен четиринадесет дневния срок за предоставяне на изисквана документация от НАП, тъй като от последното искане на данъчната служба са минали едва два дни. Второто нарушение е, че публично изтича конфиденциална информация в медиите относно данъчна ревизия, която все още не е завършила

Жълт код заради силни валежи е обявен в 7 области

http://www.cross.bg/dyha-oblachno-ymeren-1428986.html

/КРОСС/ Жълт код за обилни валежи е обявен за седем области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.  Предупреждението е за областите Видин, Монтана, Враца, София-област, Ловеч, Габрово, Пазарджик и Пловдив. По-интензивни ще са валежите до обяд. Очакваните количества са за 15-25 л/кв.м,на места - до 40-50 л/кв.метър. Като цяло днес ще преобладава облачно време, ще има валежи, но вече на по-малко места. По-значителни количества се очакват в северозападните райони и западната половина на Горнотракийската низина, но с тенденция на отслабване. Над североизточните райони облачността ще се разкъса и намалее и там температурите ще са най-високи. Ще духа слаб източен, в източната половина от страната умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 22° и 27°. Над планините ще бъде облачно, дъждовно и ще прегърми. По-значителни ще са явленията в западната половина на Стара Планина, в Рила и Пирин. Ще духа умерен и силен вятър от изток-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 16°, на 2000 метра - около 11°. Преди обяд над Черноморието ще бъде предимно облачно и ще превалява. След пладне над северното крайбрежие облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Максималните температури ще са 24°-25°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 3-4 бала

Саркози още мисли дали да се върне в политиката

http://europe.actualno.com/Sarkozi-oshte-misli-dali-da-se-vyrne-v-politikata--news_48613.html

Никола Саркози си дава още малко време, за да обмисли решението си да се върне в политиката и ще го обяви преди 30 септември. Това казва един от най-близките му съветници и приятели Франк Луврие в инт...

Питейната вода в Мизия е годна за употреба

http://society.actualno.com/Pitejnata-voda-v-Mizija-e-godna-za-upotreba-news_48615.html

Резултатите от последните микробиологични изследвания на питейната вода в Мизия показват, че тя вече е годна за употреба. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Анета Ставр...

Честваме 129 години от Съединението

http://www.bnews.bg/article-115676

Днес, 6 септември, България чества 129 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Силен дъжд в 8 области

http://frognews.bg/news_75739/

Преобладаващо облачно ще бъде времето над България днес, когато валежи се очакват на по-малко места. Заради опасност от интензивни валежи е обявен жълт код в седем области на Северозападна и Централна България, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Роро Кавалджиев пие водорасло спирулина и само алкална вода

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4284546

Допреди 6-7 г. Радослав Кавалджиев-Роро живеел по различен начин. Ядял по-калорични и мазни храни, не се грижел много за тялото си. Докато не решил, че трябва да се обърне към себе си. Допреди 6-7 г. Радослав Кавалджиев-Роро живеел по различен начин. Ядял по-калорични и мазни храни, не се грижел много за тялото си. Докато не решил, че трябва да се обърне към себе си. "Запретнах ръкави и започнах да си почиствам задния двор. От всякакви травми, блокажи, чувство за срам, неудовлетвореност - все неща, които са били част от моето

Треньори и играчи на ЦСКА се отказаха от една премия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4284359

Футболисти и треньори на ЦСКА се отказаха от една премия, която ще стане част от кампанията за събиране на средства на мача срещу "Металург" (Донецк) в неделя. Предния ден всички ще отидат на ст. "Българска армия" и ще си купят билети. Всеки ще избере от кои да вземе, но всички играчи вкупом са се съгласили да участват.
Главният акционер Александъ Футболисти и треньори на ЦСКА се отказаха от една премия, която ще стане част от кампанията за събиране на средства на мача срещу "Металург" (Донецк) в неделя. Предния ден всички ще отидат на ст. "Българска армия" и ще си купят билети. Всеки ще избере от кои да вземе, но всички играчи вкупом са се съгласили да участват. Главният акционер Александъ

Честваме 129 години от Съединението

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4285223

България чества 129 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.
След Берлинския конгрес от 1878 година България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи. България чества 129 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. След Берлинския конгрес от 1878 година България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи.

Над 50 реки готови да прелеят

http://pik.bg/над-50-реки-готови-да-прелеят-news222072.html

Над 50 реки готови да прелеят

Обилните валежи през изминалото денонощие предизвикаха нов воден ад в страната. Повишени са нивата на над 50 реки, а пет от тях излязоха на места от коритото си и потопиха пътища, жилища и инфраструктура. Ако дъждовете продължат, има опасност от нови наводнение, съобщава в. "Преса".

Освен р. Берковска от руслото си е излязла р. Дълга Огоста. В землищата на Община Георги Дамяново буйните й води са залели ниви и асфалтов път. Прелива и Чипровска Огоста, която потопи имоти и техническа инфраструктура. Вече часове бушуват притоците на р. Росица край с. Горна Росица, където са наводнени сгради и техника.

Наблюдава се повишен отток на Марица - най-страховита е реката край Белово, Пловдив, Първомай, Харманли. Непрекъснато се вдигат и нивата на Искър и притоците му, Скът, Вит, Осъм и Янтра. Под денонощно наблюдение са язовирите от двете страни на Балкана, уверяват от МОСВ. Нивото на големите водоеми е в нормите и се контролира чрез ударна работа на вецовете.

Ало-измамиците под надзора на Цацаров

http://www.bnews.bg/article-115675

Всички висящи дела срещу ало-измамници от областите Русе и Велико Търново минават под специалния надзор на прокуратурата.

Отменяме санкциите срещу Русия при прогрес, обяви Обама

http://www.moreto.net/novini.php?n=263276

„Ние ще защитим всеки съюзник". Това заяви американският президент Барак Обама след приключилата в Уелс среща на върха на НАТО 2014 г., съобщава „Гардиън". Президентът на САЩ обяви, че лидерите на НАТО са потвърдили ангажимента за обща отбрана.

Честваме 129 години от Съединението на България

http://offnews.bg/news/n_1/n_385182.html

Днес се навършват 129 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. След Берлинския конгрес от 1878 година България е разделена на Княжество България и Източна Румелия, която се  е намирала в пределите на Османската Империя. Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи. Така през 1880 година е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. През есента на 1885 година двете части на страната се обединяват. Съединението на Княжество България с Източна Румелия се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат, който е подкрепен от българския княз Александър I Батенберг. За да се координира работата с месното население, се учредяват и комитетите "Съединение". През февруари 1885 година начело на революционния комитет застава Захари Стоянов, който подкрепя идеята Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг. След разпокъсването на територията на страната от Берлинския договор борбата за пълно национално освобождение и обединение е основен стремеж на българския народ. Подготовката за обединението на Княжество България и Източна Румелия започва още от есента на 1885 година. Подкрепа и участие към каузата взимат и висши военни. На 6 септември бунтовници стигат в Пловдив и свалят от власт назначеният от султана генерал-губернатор Гаврил Кръстевич. Съставено е временно правителство, начело с Георги Странски и е обявено Съединението. То е посрещнато с радост от българския народ. Международната общност обаче не се съгласява с извършеното обединение. Съединението получава своето дипломатическо и международно признание, едва когато е подписана българо-турска спогодба и Топханенския акт на Великите сили, а сливането на Княжество България и Източна Румелия е утвърдено окончателно с признаването на българската независимост през 1908 година.

6076 души напират за парламента

http://pik.bg/6076-души-напират-за-парламента-news222071.html

6076 души напират за парламента

Общо 6076 души са кандидат-депутатите, които ще се явят на парламентарните избори на 5 октомври. Те ще се борят за 240 места в парламента, което значи, че за един мандат се падат средно по 25 кандидати, пише в. "Телеграф".

Срокът за регистриране на листите изтече вчера с официалното начало на предизборната кампания, а говорителят на ЦИК Александър Андреев представи обобщена информация за всички мераклии, регистрирани в Регионалните избирателни комисии. Това обаче може и да не е окончателният им брой, защото ГРАО все още не е приключила проверката на данните им и не е изключено някои от тях да се наложи да бъдат заменени или да отпаднат.

На практика кандидат-депутатите за този вот са по-малко от регистрираните на предишните парламентарни избори през май 2013 г. Тогава мераклиите за парламента бяха 7200, но и политическите формации, които участваха във вота, бяха цели 45.

България чества днес 129 години от Съединението

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/06/2375320_bulgariia_chestva_dnes_129_godini_ot_suedinenieto/?ref=rss


България чества днес 129-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Денят е обявен за официален празник в страната през 1998 г., а освен това е и празник на град Пловдив. 

На 6 септември 1885 г. Източна Румелия отхвърля върховенството на султана и обявява, че се присъединява към Княжество България.  Това става след като  Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев влизат с отрядите си в Пловдив, арестуват областния  управител на Източна Румелия...

Българските волейболисти излизат срещу Египет в търсене на ритъма

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/06/2375396_bulgarskite_voleibolisti_izlizat_sreshtu_egipet_v/?ref=rss


Българският отбор излиза срещу Египет в четвъртия си мач от световното първенство по волейбол в Полша. Воденият от Пламен Константинов състав ще търси да възвърне ритъма и увереността си.

Националите се наложиха трудно с 3:0 срещу Китай в петък. Константинов обясни, че на състава му липсва самочувствие, а такова може да се натрупа срещу силните отбори като Русия и Бразилия. Преди мача със "сборная" обаче предстои срещата с африканците.

Египет изгуби един от най-важните си...

6076 души са мераклиите за парламента

http://frognews.bg/news_75738/

Общо 6076 души са кандидат-депутатите, които ще се явят на парламентарните избори на 5 октомври. Те ще се борят за 240 места в парламента, което значи, че за един мандат се падат средно по 25 кандидати.

Св. мчк Евдоксий. Преп. Архип

http://www.cross.bg/evdoksiii-sveti-hrista-1428985.html

/КРОСС/ Свети Евдоксий живял през царуването на Диоклетиан, жестокия гонител на Църквата Божия. Този император издал нечестива заповед, която забранявала в неговата империя да се отдава поклонение на Единия истинен Бог и изисквала честта, подобаваща на Бога, да се въздава на немите бездушни идоли. След огласяването на тази заповед мнозина от вярващите избягали в пустините и планините, като предпочитали да живеят там със зверовете, отколкото - в градовете, заедно с беззаконните човеци. Също така и много видни и знатни хора оставяли своите длъжности и жилища и се криели в пустинни места. Един от тях бил и военачалникът Евдоксий, който бил верен раб на Иисуса Христа. Той оставил своята длъжност и се скрил от нечестивите заедно със жена си и децата си, за да избегне царския гняв. Междувременно навсякъде го издирвали войници, които били изпратени от управителя на Мелитина, пред когото свети Евдоксий бил оклеветен. Войниците дошли до пустинното място и срещнали свети Евдоксий, който бил облечен в бедна дреха. Запитали го дали знае къде се крие военачалникът Евдоксий. Светият като разбрал, че го търсят, за да го предадат на мъчения, им казал: - Елате с мен в дома ми, вкусете от моя хляб и си починете от пътя; а после ще ви покажа Евдоксий, защото зная къде се крие той, заедно с домашните си. Войниците се съгласили и тръгнали към жилището на светия мъченик. Светият ги приел и добре ги нагостил, а после им открил, че той самият е човекът, когото търсят

България чества 129 години от Съединението

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4285188

България чества 129 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.
След Берлинския конгрес от 1878 година България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи. България чества 129 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. След Берлинския конгрес от 1878 година България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи.

Обявен е оранжев код в 8 области

http://pik.bg/обявен-е-оранжев-код-в-8-области-news222068.html

Обявен е оранжев код в 8 области

Оранжев код за обилни валежи е обявен в 8 области в страната, съобщиха от института по метеорология и хидрология.

Засегнати са областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали. В 6 от областите пък е обявен жълт код за обилни валежи. Това са Видин, Монтана, Враца, Ловеч, София, Смолян.

6 септември в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-svetovna-voiina-1428984.html

/КРОСС/ 394 - Състои се Битката при Фригид, в която християнският източноримски император Теодосий I побеждава и убива езичника узурпатор Флавий Евгений и неговия франкски magister militum Арбогаст. 1492 г. - Флотилията на мореплавателя Христофор Колумб напуска остров Ла Гомера (Канарски острови) и се отправя на запад; по-късно синът му Ернандо Колон приема, че това е началната дата на прехода през океана, довел до откриването на Америка.1522 г. - Витория, един от оцелелите кораби от експедицията на Фернандо Магелан, се завръща в Сан Лукар де Барамеда (Испания) и става първият кораб, обиколил света.1791 г. - В Прага на коронацията на Леополд II, крал на Бохемия, за император на Свещената Римска империя, е представена специално за целта последната опера и произведение на Моцарт - "Милосърдието на Тит".1883 г. - Княз Александър Батенберг възстановява Търновската конституция, отменена от него 2 години по-рано.1885 г. - Съединението на България: през нощта срещу 6 септември военни части, командвани от Данаил Николаев, установяват контрол над Пловдив и отстраняват правителството и главния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич (стар стил).1901 г. - В Бъфало (Ню Йорк) е извършен атентат срещу президента на САЩ Уилям Маккинли, в резултат на което той умира 8 дни по-късно.1915 г. - България в Първата световна война: Сключени са Военната конвенция между Германия, Австро-Унгария и България, Тайната българо-германска спогодба и Българо-турската конвенция

Спират сценарий на Валери Петров - разпознали Тодор Живков в героя му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4284645

Гледали ли сте филма Гледали ли сте филма "Човекът с летните кънки" по сценарий на Валери Петров? Не сте?! Е, как да сте го гледали, като такъв филм няма. Това е заглавие на автора, докато снимачният екип не открива в столично училище Олег Ковачев. Хлапето е толкова чаровно пред камерата, че преобръща хастара и на сценария, и на режисьорската книга

Николай Бареков: Национализмът трябва да е в центъра - да обединява

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4284684

- Г-н Бареков, кои са трите основни стълба на вашата управленска програма?
- ББЦ вади 4 основни проблема на българското общество и веднага предлагаме решения. Говоря за неграмотността, за социалната сегрегация сред големи слоеве от населението, за емиграцията на младите българи и за безработицата. Лекарството за тези заболявания е едно - - Г-н Бареков, кои са трите основни стълба на вашата управленска програма? - ББЦ вади 4 основни проблема на българското общество и веднага предлагаме решения. Говоря за неграмотността, за социалната сегрегация сред големи слоеве от населението, за емиграцията на младите българи и за безработицата. Лекарството за тези заболявания е едно -

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1428980.html

/КРОСС/ Вяра и Надежда Аджови, народни певици Бисер Петков, управител на НОИ Джина Стоева, попфолк певица Проф. Иван Ангелов, чл.-кор. на БАН Лорита Радева, председател на комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори към СОС Полина Паунова, журналист Румен Боев, член на Висшия съдебен съвет Румяна Кючукова, финансист Стоян Тонев, зам.-председател на Специализирания наказателен съд  

Преглед на печата

http://www.cross.bg/bulgariya-lydogoretz-vasil-1428981.html

/КРОСС/ в. Дума Ние искаме силна държава, не силна власт на един човек. Държава, която може да влезе в икономиката и да я регулира. Която може правилно да прецени нуждите на обикновения човек в селото, в малкия град, в големия град, дори и в столицата. С тези думи лидерът на БСП и водач на листите на социалистите във Видин и столичния 25 МИР Михаил Миков се обърна към присъстващите за откриването на предизборната кампания на "БСП лява България" вчера.Средствата, спестени от предизборния концерт, ще отидат за две училища, пострадали при наводненията в Мизия.   в. Стандарт6500 билета за гостуването на "Реал" в София горят. Празен сектор "А" на стадион "Васил Левски" ще посрещне испанския гранд на 1 октомври. УЕфА затвори трибуната като наказание за домакина "Лудогорец". Причината са расистки скандирания по време на епичния реванш на "орлите" срещу "Стяуа". От "Лудогорец" се защитиха, че виковете "Цигани" са били еднократни. Те бяха провокирани от "Турци сте", проехтяло от сектора за гости, в който имаше и агитка на ЦСКА. Родният шампион обжалва наказанието пред УЕфА. При неуспех ще изгорят всички билети в сектора, които бяха с цена от 100 лева. Това прави близо 700 бона загуба, тъй като "Лудогорец" беше глобен още 16 000 евро заради нахлулия на терена фен, пропуски в организацията и получени жълти картони.   в

Предстоящи събития в страната за днес, 6 септември

http://www.cross.bg/sofiya-suedinenieto-provede-1428983.html

/КРОСС/ ***  София Държавният глава ще участва в тържественото отбелязване на 129-ата годишнина от Съединението на България.*** София.Представителни подразделения от Българската армия ще участват в честванията на 129-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.*** София. От 9 ч. ГЕРБ - Район Панчарево организира традиционно почистване на село Кокаляне. Представители на ПП ГЕРБ от район Панчарево ще се включат в почистването и облагородяването на зелените площи в село Кокаляне.***София.От 9 до 14 ч. в „Софиямед" ще се проведат безплатни прегледи за деца и ученици в навечерието на откриването на учебната година.***София.От 10 до 18 ч. Националният военноисторически музей ще представи в изложба облика на София по време на Съединението. Експозицията продължава до 5 октомври 2014 година.***София.От 11 ч. Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община ще открие новия Информационен център на Столична библиотека. В същия ден и час се открива и изложба „София - расте, но не старее", посветена на Деня на София. Ще бъдат представени ценни книги от фонда на Библиотеката за историята на града и общинското управление и малко известни снимки и документи от архива на отдел Краезнание.***София. От 11.30 ч., пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг /на бул. „Васил Левски" №81/ ще се проведе тържествено честване на 129-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България

Божидар Лукарски си смени половинката

http://frognews.bg/news_75737/

"Имам нова любов, вече живея с нея и след като се разведа, веднага ще падна на колене пред нея", призна лидерът на СДС Божидар Лукарски.

Тетевенската ракия - от Троян със сръбски сливи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4284797

Най-добрата родна сливова ракия - тетевенската, се е запътила към историята. Не че не може да се намери в магазините, просто вече няма нищо тетевенско в нея. “Ракията с етикети “Тетевенска сливова” вече не се прави в Тетевен, а във винпром “Троян”. Чехи купиха и двата винпрома, но тетевенския сега го разпродават за скрап. Най-добрата родна сливова ракия - тетевенската, се е запътила към историята. Не че не може да се намери в магазините, просто вече няма нищо тетевенско в нея. “Ракията с етикети “Тетевенска сливова” вече не се прави в Тетевен, а във винпром “Троян”. Чехи купиха и двата винпрома, но тетевенския сега го разпродават за скрап.

Що не въведете и данък "ГЕРБ"?

http://pik.bg/що-не-въведете-и-данък-герб-news222065.html

Що не въведете и данък "ГЕРБ"?

Редом с неистовия мерак да вдигне с 50% цената на тока, за да угоди на ЕРП-та и ВЕИ-олигарси, ГЕРБ замислят тихомълком да вдигнат и плоския 10-процентов данък общ доход за физическите лица (ДОД). Поне така излиза от обясненията на Владислав Горанов, според който с нов механизъм щяло да се даде "по-голяма финансова самостоятелност на общините". Те сами щели да определят в полза на местните бюджети добавка към ДОД в размер "например от нула до два пункта".

От това уж благовидно намерение обаче произлизат доста нелицеприятни въпроси. Първият - ако общините наистина ще получат такова право, гражданите ще бъдат ли "компенсирани" със същия процент в частта от данъка, която отива за правителството? Ако не - това на практика означава, че ще плащат и по-висока обща ставка до 12% на въпросния налог. Дали това е тънкият замисъл "финансовите експерти" на ГЕРБ запазват пълно мълчание. Второ - подоходното облагане се определя със закон, одобрен от парламента, и важи за цялата страна. Общините пък определят местните данъци и такси. Изглежда, предизборният миш-маш, наречен програма на ГЕРБ, цели да създаде невероятен данъчен хаос в държавата, при положение, че подоходният данък ще е различен за всяка община. Познат йезуитски номер, за който после ще се оправдаваме "ама те общините сами..."

Е, няма що - най-добре да въведат и данък "ГЕРБ". Поводът е предостатъчен, за да знае човек за кого да гласува. А преброяването на шараните вече започна!

От pogled.info

Евакуираха село Бисер

http://society.actualno.com/Evakuiraha-selo-Biser-news_48605.html

Жителите на село Бисер са евакуирани. Причина за това са поройните дъждове, които са се изсипали в района. Пострадали къщи и хора обаче няма.Това потвъри за Нова телевизия кметът на селото Златка Вълк...

Южната част на Старозагорска област е наводнена

http://society.actualno.com/Ujnata-chast-na-Starozagorska-oblast-e-navodnena-news_48608.html

Южната част на Старозагорска област е наводнена след проливните дъждове, които достигнаха рекордните 100 литра на квадратен метър. Това съобщи за БТА комисар Стоян Колев, директор на Областната дирекц...

129 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

http://www.moreto.net/novini.php?n=263268

На 6 септември всички българи отбелязваме Съединението на България. След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи.

Частни уроци за матурата на половин цена

http://frognews.bg/news_75736/

Още преди старта на учебната година частните школи вече бълват оферти за евтини курсове за подготовка за матура и изпити след седми клас. В сайтовете за групово пазаруване намаленията при ранно записване стигат до 50%, показа проверка. Ваучери за подготовка за кандидатстване след седми клас се предлагат срещу 200 лв., а курсовете за зрелостниците – срещу 225 лв., което е двойно по-евтино спрямо редовните тарифи, които са между 400 и 500 лв. Предлагат се най-вече частни уроци по български език и литература и математика.

Лили Иванова записва тайно албум, пуска го на 6 ноември в НДК

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4284562

Пуснаха ограничени бройки билети за правостоящи по 40 лв. за днешния концерт на Лили Иванова в Амфитеатъра на Созопол, след като десетки гости на “Аполония” обикаляха недоволни пред касите. 
Интересът към концерта на певицата е голям, тъй като това е първото нейно участие в 30-годишната история на празниците на изкуствата “Аполония”. 
Лили излиза Пуснаха ограничени бройки билети за правостоящи по 40 лв. за днешния концерт на Лили Иванова в Амфитеатъра на Созопол, след като десетки гости на “Аполония” обикаляха недоволни пред касите. Интересът към концерта на певицата е голям, тъй като това е първото нейно участие в 30-годишната история на празниците на изкуствата “Аполония”. Лили излиза

Изживяваме изключителни кризи с лидери, които не са изключителни

http://e-vestnik.bg/21253/izzhivyavame-izklyuchitelni-krizi-s-lideri-koito-ne-sa-izklyuchitelni/

Доминик Моиси
Жан-Юбер Родие

Украйна, Ирак, Сирия, Газа и Западна Африка - лятото на 2014 г. беше особено кърваво. Дали светът не е на път да се взриви?

Путин и Обама на срещата на Г-8. Снимка: официален сайт

Лятото на 2014 г. за щастие няма нищо общо с лятото на 1914 г., но се характеризира все пак с триумф на страха. Новото е, че по едно и също време възникнаха няколко ситуации, които сякаш се изплъзват от контрола на хората. В Африка това е ситуацията с вируса Ебола, епидемията, достигнала невиждани досега мащаби и изглеждаща почти като геополитическа метафора на онова, на което сме свидетели в Близкия изток.

Там пък вирусът на фундаментализма изглежда достига също невиждани мащаби. “Ислямската държава” се очертава като много по-силна от Ал Каида, тъй като нейните планове са не само да разрушава, но и да създаде халифат, което Всъщност е една терористична държава, въплъщение на кошмарите на страните от региона и на западните държави.

Добрите новини не са смятани за новини, ето защо това лято поставяме акцента върху новините за онова, което не е наред. Не са наред нещата и в Сирия, и в Ирак, и в Газа, и в Източна Украйна и още много други райони, в които има безредици, ненавист и смърт. Някои могат да се опитат да внесат нотка на успокоение с твърдението, че има страни, в които нещата са добре и новините са успокояващи, като например Индонезия, Индия, Мексико. Но никой няма да се вслуша в техните успокоения.

Страхът на хората днес се дължи до голяма степен на това, че сме объркани от сложността на новия свят. По време на Студената война за западния свят имаше една основна заплаха и това беше СССР. Имаше правила на играта - баланс на терора. Хората бяха разработили стратегия срещу тази заплаха и това беше доктрината на възпирането.

А днес как да степенуваме по важност заплахите? Дали основната заплаха идва от “Ислямска държава” и от прякото въздействие върху обществата на фундаменталисткия хаос? Или напротив основната заплаха за Европа е руският анахронизъм и фактът, че Путин е изгубил чувството за мярка и надценява значително възможностите на Русия, като разиграва руския национализъм, за да печели вътрешна популярност, която иначе не би била оправдана нито в икономически, нито в социален план? А ако дългосрочната заплаха е по-скоро увеличаването на мощта на “империалиста” Китай, който има средствата, за да постигне амбициите си за разлика от Русия? Трудно е да подредим по важност заплахите, а още по-трудно е да се изгради една стратегия спрямо тях, която да не е само за противодействие.

След ентусиазма на интервенциите на Джордж Буш-младши и неговото желание да превърне демокрацията в универсален лек за всички болежки, сега американците са изкушени да направят точно обратното. Те преминаха от една опасно настъпателна позиция към една опасно отбранителна, ако не и пасивна позиция.

Америка сякаш е парализирана от колебанията на президента си. Когато говорим за криза в световното управление, имаме предвид основно неспособността на Америка да дефинира дългосрочна стратегия. Най-добрата метафора за нашия свят е тази на самолет, попаднал в зона на силна турбуленция, и на пилот, който се колебае в каква посока да поеме. И ние се страхуваме, че самолетът ще се разбие.

Има обезпокояващ разрив между изключителния характер на кризите и неизключителния характер на хората на кормилото на властта. Ангела Меркел противодейства по-активно на действията на Путин, отколкото някои биха си помислили. Франсоа Оланд направи онова, което трябваше да се направи в Мали. Човек може да си помисли, че американските действия в Ирак от последните дни са вдъхновени от френските действия в Мали.

Но ...

Джей Зи с трогателно видео за рожденния ден на Бионсе

http://www.bnews.bg/article-115660

Джей Зи направи изключително сантиментален подарък по случай 33-тия рожден ден на съпругата си Бионсе.

Руски войници умират в несъществуваща война

http://e-vestnik.bg/21255/ruski-voynitsi-umirat-v-nesashtestvuvashta-voyna/

Франс прес

Изпратен, както твърдят близките му, да се бие в Украйна, парашутистът Николай Козлов днес е инвалид за цял живот: подобни истории се разказват от близките на руски войници, станали жертва на една война, която така и не беше обявена и която за повечето руснаци не съществува.

Родителите на Николай Козлов се гордеели с него, когато бил изпратен в Крим, за да помогне на Русия да поеме контрол над този украински полуостров. Шест месеца по-късно той е в болница и близките му решават да проговорят.

“Баща му ми се обади вчера и ми каза, че Колка е бил ранен в Украйна и е загубил единия си крак (или и двата, не попитах)”, писа на Франс прес Сергей Козлов, чичо на войника, който е малко над 20-годишен и вече е в болница.

От няколко дни в социалните мрежи има все повече свидетелства на близки на убити или на изчезнали войници. Сайтовете в интернет, които ги регистрират като www.lostivan.ru, се появиха, след като руската преса разкри, че е имало погребения на руски войници, загинали в Украйна.

Според неправителствената правозащитна организация Комитет на войнишките майки около 15 000 руски войници са били изпратени да се бият в подкрепа на проруските сепаратисти, а в момента в Украйна вероятно се намират 7000 - 8000 руски военни.

Олександър Данилюк, съветник на украинския министър на отбраната, обяви в профила си във “Фейсбук”, че около 2000 руски войници са били убити в Украйна.

Въпреки всичко двама от трима руснаци не вярват, че Русия е във война с Украйна, става ясно от изследване на независимия център “Левада”. Впрочем, намалява броят на онези, които подкрепят войната с Киев: пред юли те са били 41 процента, докато през март бяха 74 процента.

Москва изпрати много войници в Крим, преди да го присъедини през март, като отначало отричаше присъствието им там. Това отричане напомни за съветската инвазия в Афганистан през 1979 г., когато СССР в продължение на няколко месеца също отказваше да признае, че е във война с тази страна.

Но този път е по-трудно да се пази тайна, при това не само заради разкритията на някои комитети на войнишки майки, на които много се обръща внимание след войните в Чечения.

Вълната на патриотичния подем, която последва присъединяването на Крим през март, спадна, за което свидетелства и появата на страници във Фейсбук, където се иска Владимир Путин да бъде съден “за масови убийства на украинци и руснаци в сегашната война срещу Украйна”.

“Не трябваше да се намесваме в работите на друга държава”, съжалява Ирина Щейнман, московчанка на около 60 години, която твърди, че е готова да излезе на улицата, за да протестира срещу “братоубийствената” война.

Но улиците на Москва остават празни. В неделя петнадесет активисти застанаха поединично на различни места в руската столица. Те носеха плакати с лозунги като “Войната с Украйна е срам и престъпление!”, но минувачите не им обръщаха внимание.

Според хумориста и журналист Виктор Шендерович, който беше един от тези активисти, два от трите милиона московчани са против политиката на Кремъл в Украйна, но не смеят да излязат на улиците след репресиите срещу демонстрациите през зимата на 2011 - 2012 г.

“Отношението към тази война ще се промени, тъй като хората ще осъзнаят действителността, дали заради увеличаването на цените, дали заради пролятата кръв, както чичото на този парашутист, който е загубил краката си”, уверен е той.

Бащата на парашутиста обаче казва, че е горд с това, че синът му е защитил политиката на своя президент. Синът ми е “положил клетва и е изпълнил дълга си с чест”, настоява Владислав Козлов по радио “Ехото на Москва”. “Няма значение какво е извършил, извършил го е добре.”

“Ако войната не може да бъде спряна, тя поне трябва да бъде обявена”, казва обаче журналистът Валерий ...

Брокери ще превеждат вноските по “Гражданска отговорност” всеки ден

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4284650

Брокерите ще трябва да превеждат на застрахователните компании най-късно до следващия работен ден платените вноски по задължителната за шофьорите “Гражданска отговорност”. Това предвижда нова наредба за задължителното застраховане.
В Комисията за финансов надзор са постъпили много жалби от водачи, чиито застраховки са били прекратени неправомерно. Брокерите ще трябва да превеждат на застрахователните компании най-късно до следващия работен ден платените вноски по задължителната за шофьорите “Гражданска отговорност”. Това предвижда нова наредба за задължителното застраховане. В Комисията за финансов надзор са постъпили много жалби от водачи, чиито застраховки са били прекратени неправомерно.

Групировката “Ислямска държава” се установява в Североизточна Сирия

http://e-vestnik.bg/21254/grupirovkata-islyamska-darzhava-se-ustanovyava-v-severoiztochna-siriya/

Ройтерс

Шериатът се налага с оръжие в ръка. Кадър от филма на Вайс нюз

В големите и малки градове в пустинните равнини на Североизточна Сирия отцепилата се от Ал Каида радикална групировка “Ислямска държава” вече е обхванала на практика почти всички страни на всекидневния живот. Групировката, прочула се с обезглавявания, разпъвания на кръст и масови екзекуции, осигурява електричество и вода, плаща заплати, контролира пътното движение и ръководи почти всичко - от пекарни и банки до училища, съдилища и джамии.

С безмилостните си действия на бойното поле и налагането на строгия вариант на исляма групировката наистина влезе във водещите новини и заглавията на първа страница, но местни жители казват, че до голяма степен силата й е в ефективното и в повечето случаи дълбоко прагматично умение да управлява.

Най-добра илюстрация за нейните методи е източната провинция Ракка. Членовете на групировката смятат тази провинция за пример за начина на живот в ислямския “халифат”, който се надяват един ден да се простира от Китай до Европа. В едноименната столица на провинцията - брулен от ветровете прашен град, в който допреди три години, когато започва войната, са живели четвърт милион души - групировката не е оставила извън свой контрол почти нито една служба или обществена услуга. “Ако сме честни, те вършат мащабна институционална работа. Това е впечатляващо”, казва пред Ройтерс активист от Ракка, който сега живее в граничен град в Турция.

В интервюта, давани от разстояние, местни жители, бойци от “Ислямската държава” и дори противници на групировката разказват как под ръководството на Абу Бакър ал Багдади тя е изградила за по-малко от година структура, наподобяваща съвременно правителство. Журналисти на Ройтерс не са в състояние да посещават района от съображения за сигурност.

Успехите на групировката много разтревожиха регионалните и западните сили. Миналия месец президентът на САЩ Барак Обама я нарече “тумор”, който трябва да бъде изрязан от Близкия изток, а американски самолети бомбардираха нейни позиции в Ирак.

Но “Ислямската държава” е проникнала толкова дълбоко във тъканта на живота в места като Ракка, че за самолетите на САЩ - да не говорим за иракските, сирийските или кюрдските войски - ще бъде почти невъзможно да я изкоренят само със сила.

НЕВЕСТА НА РЕВОЛЮЦИЯТА

Миналата година Ракка стана първият град, паднал в ръцете на бунтовниците, борещи се за свалянето на президента Башар ал Асад. Те нарекоха града “Невеста на революцията”. Различни бунтовнически групи, вариращи от твърдолинейни ислямисти до умерени следовници на исляма, поеха контрол върху града, но ислямистите имаха явно превъзходство.

“Ислямската държава” заграби властта, като безмилостно отстрани съперниците си сред бунтовниците. Тези, които критикуваха групировката, бяха убити, изчезнаха или избягаха в Турция. Алкохолът бе забранен. Магазините се затваряха следобед, улиците опустяваха с падането на нощта. Контактите с външния свят, включително с близките градове и села, бяха разрешавани само с посредничеството на медийния център на “Ислямската държава”.

Бунтовниците и активистите, които останаха, “се покаяха” - процедура, при която те се заклеват във вярност към Багдади и получават опрощение за “греховете си” спрямо “Ислямската държава”. Така или запазиха домовете си, или се вляха в редиците на групировката.

Но след първоначалните строги ограничителни мерки групировката започна да създава служби и институции, давайки ясен знак, че възнамерява да остане и използва района като база в похода си за премахване на държавните граници и създаването на ислямска “държава”. “Ние сме държава”, каза пред Ройтерс един емир, или командир. “Тук нещата са прекрасни, защото управляваме според Божия закон”.

Някои сунити, работили за правителството на Асад, са останали, след като обещаха, че ще са верни на групировката. “Гражданите, които нямат политическа принадлежност, се приспособиха към присъствието на “Ислямската държава”, защото хората се умориха и изтощиха, освен това, честно казано, защото те ...

Фестивал за български народни песни, танци и занаяти ще има цял ден в Борисовата градина

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/06/2375293_festival_za_bulgarski_narodni_pesni_tanci_i_zanaiati/?ref=rss



Български народни песни и хорà, ателиета за изработка на традиционни български сувенири, автентични костюми от миналото и изобилие от храна, приготвена по традиционни рецепти, очакват гостите на столичната Борисова градина тази събота, 6 септември. Фестивалът "Живо наследство" започва в 12 ч. и ще продължи до вечерта до лятната сцена в парка, а входът за всички е свободен.  

Фестивалът е идея на Фондация "Работилница за граждански инициативи" и е с подкрепата на Фондация...

Полицаите с тениски за 500 бона

http://frognews.bg/news_75735/

МВР вади от бюджета си над половин милион лева, за да купи нови летни тениски на полицаите, въпреки че сезонът вече е към края си. Това става ясно от обявената обществена поръчка на сайта на ведомството, с която се търси доставчик на дрехите. С организацията на търга за обновяването на гардероба на униформените се е е захванала дирекция „Управление на собствеността и социални дейности” в МВР. Планира се да бъдат доставени 17 266 броя летни тъмносини тениски с къс ръкав и надпис „Полиция”.

Наруши ли Западът обещанието си НАТО да не пълзи на изток

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244958_%D0%9D%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B8+%D0%BB%D0%B8+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B8+%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D0%B4%D0%B0+%D0%

 Агресивните действия на руския президент Владимир Путин в Грузия през 2008 г. и в Украйна през 2014 г. са отчасти резултат от продължаващото му възмущение за нещо, което той интерпретира като договорености, които Западът е нарушил. Но американски политици и анализатори настояват, че обещание, че НАТО няма да се разширява, никога не е било давано. Голямото количество класифицирани документи от 1989 г. и 1990 г., които вече са обществено достъпни, могат да хвърлят светлина върху този спор.

Обратно на приетите схващанията във Вашингтон, въпросът за бъдещето на НАТО не само в Източна Германия, а и в Източна Европа излизат на дневен ред още през февруари 1990 г. Тогава американските политици, работещи със западногерманските лидери, намекват на Москва, че алиансът може да не се разшири дори и с източната половина на Германия. Документите също така показват, че САЩ, с помощта на Западна Германия, са подложили Горбачов на натиск да позволи Германия да се обедини, без да правят каквито и да са писмени обещания за бъдещите планове на алианса. Накратко - никога не е имало формална сделка, както твърди Русия. В същото време обаче американските и западногерманските официални лица са твърдели, че тя вероятно стои на масата. Като резултат, те са получили "зелена светлина" за обединението на Германия. 
По време на разговор със съветският лидер Михаил Горбачов в Москва американският държавен секретар САЩ Джеймс Бейкър си води бележки върху казаното от него. Той отбелязва със звездички следните ключови думи: "Краен резултат: Обединена Герм., закрепена в променено (полит.) НАТО - чиято юрисдикция няма да се придвижва на Изток". Записките на Бейкър от 9 февруари 1990 г. изглежда са единственото място, на което подобно уверение е записано на хартия. След това държавният секретар оставя на германския посланик в Москва тайно писмо за канцлера Хелмут Кол, което се пази в немските архиви. В него Бейкър разказва, че е задал на Горбачов въпроса: "Кое бихте предпочели - да видите обединена Германия извън НАТО, независима и без американски военни части? Или обединена Германия, свързана с НАТО, с уверението, че юрисдикцията на НАТО няма да се преместила и на инч на изток от сегашната му позиция?"

Началото на
отстъплението

Формулировката на Бейкър на втория, по-привлекателен вариант означава, че юрисдикцията на НАТО няма да се разширява дори и в Източна Германия. Според държавния секретар отговорът на Горбачов бил: "Разбира се, всяко разширение на зоната на НАТО би било неприемливо." За Бейкър реакцията на Горбачов е индикация, че "НАТО в досегашната му зона би могъл да е приемлив". 
На срещата си с руския лидер на 10 февруари 1990 г., Хелмут Кол уверил Горбачов, че "естествено НАТО не би могъл да разшири територията си до сегашната територия на Източна Германия". В паралелни разговори със съветския си колега Едуард Шеварднадзе германският външен министър Ханс Дитрих Геншер изпратил същото послание: "За нас това е твърдо: НАТО няма да се разширява на Изток." 
Също както след разговорите на Бейкър с Горбачов, и след тази среща не бил подписан договор. Чувайки нееднократните уверения, Горбачов дал на Западна Германия това, което Кол нарича "зелена светлина" за създаването на икономически и монетарен съюз между Източна и Западна Германия. Това всъщност била първата стъпка към обединението. Хелмут Кол свикал пресконференция моментално, за да подсигури победата си. В мемоарите си той пише, че същата нощ не е могъл да спи от радост и излязъл на дълга, студена разходка из Червения площад.

Подкупването 
на съветите

Но думите на Кол бързо се превърнали в ерес за ключовите западни лидери. След като Бейкър се върнал във Вашингтон, той съгласувал позицията си с тази на Националния съвет по сигурност и възприел различен възглед. Оттогава членовете на външнополитическия екип на Буш спазвали стриктна дисциплина на изказванията си и вече не споменавали, че НАТО ще се ограничи в границите от 1989 година. 
Кол също привел реториката в рамките на тази на Джордж Буш, както показват записите от разговорите на двамата от срещата в Кемп Дейвид от 24-25 февруари. Там Буш споделил с Кол напълно ясно как се чувства за правенето на компромис с Москва. "Да върви по дяволите", казал той. "Ние надделяхме, не те. Не можем да позволим на съветите да изкопчат победата от челюстите на поражението." Хелмут Кол заявява, че ще трябва да намерят начин да се помирят с Горбачов, предричайки, че "в крайна сметка всичко ще опре до въпроса за парите". На което Буш многозначително отбелязва, че Западна Германия има "дълбоки джобове". Тогава се родила една недвусмислена стратегия. Както обяснява по-късно тогавашният съветник по националната сигурност Робърт Гейтс, целта била "да се подкупят съветите", а Западна Германия щяла да плати подкупа.
През април Буш обяснил позицията си в конфиденциална телеграма до френския президент Франсоа Митеран. Американците се опасявали, че Кремъл може да се опита да ги изиграе, обединявайки се с Великобритания или Франция, които все още поддържали окупационни части в Берлин. С оглед на предишни техни срещи с враждебна Германия, те потенциално имали основания да споделят съветската тревога от обединението. Буш предупредил Митеран, че никоя друга организация не би могла да "замени НАТО като гаранция за западната сигурност и стабилност". И продължил: "Наистина е трудно да си представим как европейски договор за колективна сигурност, включващ Източна Европа и дори Съветския съюз, би могъл да предотврати заплахите за Западна Европа."

Илюзията паневропейска сигурност

Буш ясно заявявал на Митеран, че доминиращата организация за сигурност в Европа след Студената война трябва да остане НАТО, а не някакъв друг паневропейски съюз. Следващия месец Горбачов предложил точно такова паневропейско споразумение, според което обединена Германия би била членка и на НАТО, и на Варшавския договор. Горбачов дори повдигнал идеята за присъединяването на Съветския съюз към НАТО. "Казвате, че НАТО не е насочено срещу нас, че е просто организация за сигурност, която се адаптира към новите реалности", заявил Горбачов на Бейкър през май според съветските архиви. "Следователно ние ви предлагаме да се присъединим към НАТО". Бейкър обаче не пожелал да приеме подобна идея, отговаряйки, че "пан-европейската сигурност е мечта". 
В крайна сметка, както вярно предполагали Буш и Кол, Горбачов щял да приеме западните искания, ако получи компенсация. През май 1990 г. американският посланик в Русия Джак Матлок докладвал, че Горбачов започва да прилича "по-малко на човек, който държи нещата под контрол, отколкото на окопал се лидер". "Знаците на кризата", пише той в грама от Москва, "са много: рязко повишение на престъпността, разрастващи се демонстрации срещу режима, все повече сепаратистки движения, влошаваща се икономика... и бавен, несигурен трансфер на власт от партията към държавата и от центъра към периферията". 
В крайна сметка съветският лидер дал съгласието си за обединена Германия в НАТО срещу мерки, които изглеждали, че му позволяват да запази достойнство. Те включвали четиригодишен период за оттегляне на съветските части и някои рестрикции за войските на НАТО и ядрените оръжия на територията на бившата Източна Германия. Той също така получил 12 млрд. дойче марки за строежа на жилища за оттеглилите се съветски части и още три милиарда безлихвен кредит. Това, което не получил, били формални гаранции срещу експанзията на НАТО. 
В краткосрочен аспект резултатът бил победа за Съединените щати. Но както Джеймс Бейкър прозорливо пише в мемоарите си за мандата си като държавен секретар, "почти всяко постижение съдържа в успеха си семената на бъдещ проблем". По замисъл, след Студената война Русия била оставена в периферията на Европа. Един млад офицер от КГБ, който служел в Западна Германия през 1989 г., си спомня за ерата и десетилетие по-късно разказва в интервю, че се прибрал в Москва, изпълнен с горчивина. Причината за това е "как Съветският съюз загубил позицията си в Европа". Името му е Владимир Путин и един ден той щял да има властта да действа мотивиран от тази горчивина.

Чуждите шефове на Нова тв и Би Ти Ви се срещат заради рейтингите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4284570

вама висши мениджъри на световни медийни корпорации ще се срещнат в най-скоро време, за да обсъдят кой и как мери рейтингите на българските телевизии.
Това са изпълнителният директор на MTG - шведската компания, която притежава Нова тв, и колегата му от СМЕ, корпорацията - собственик на Би Ти Ви.
Инициатор на срещата на практика е ръководството н вама висши мениджъри на световни медийни корпорации ще се срещнат в най-скоро време, за да обсъдят кой и как мери рейтингите на българските телевизии. Това са изпълнителният директор на MTG - шведската компания, която притежава Нова тв, и колегата му от СМЕ, корпорацията - собственик на Би Ти Ви. Инициатор на срещата на практика е ръководството н

Най-важното от Варна във вчерашния 5 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=263222

Вижте кои са кандидатите за депутати във Варна Официалният старт на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 5 октомври е днес. В надпреварата участват общо 25 партии и коалиции. Представяме ви водачите на листи за варненския район с кратки биографии.

Надеждите на изток за бази на НАТО срещат пречката Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244957_%D0%9D%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%BE%D0%BA+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%B7%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0%D1%

 В навечерието на срещата на върха на НАТО президентът на САЩ Барак Обама даде на източноевропейските членове на алианса обнадеждаващо уверение за защита от всякаква заплаха от страна на Русия. Полша и балтийските страни обаче искат повече от възвишени думи - те искат постоянни бази с войници на своя територия.

И вероятно няма да получат това.

Въпреки че искането от Полша, Латвия, Литва и Естония ще бъде в дневния ред на срещата на върха в Уелс, влиятелната европейска сила Германия и други членове са силно против. Те смятат, че това би нарушило споразумението от 1997 г. с Русия, в което НАТО обещава да не разполага “значителни бойни сили” в Централна и Източна Европа.

Източните членове на алианса обаче подозират, че договорът с Русия е просто прикритие за нежеланието да се навреди още повече на икономическите отношения. А и Полша смята, че това споразумение, известно като Основополагащия акт, вече е обезсилено от анексирането на Крим от Русия.

В естонската столица Талин Обама обяви вчера: “Вече загубихте веднъж независимостта си. С НАТО никога повече няма да я загубите”. Макар че това ще е обнадеждаващо послание за Полша и балтийските държави, не бяха дадени никакви подробности с какви действия може да бъде подкрепено то.

Германия вече поясни недвусмислено какво няма да означава това послание. Германският канцлер Ангела Меркел заяви миналия месец в Латвия, че няма да има “никакво разполагане за постоянно на бойни части” по източната периферия на алианса. Макар и да каза, че разбира загрижеността на източните членове, тя подчерта, че “имаме Акта НАТО-Русия, който за момента не искам да престъпвам”.

Няколко дни по-късно министърът на отбраната на Полша Томаш Шемоняк изглеждаше примирен, че на срещата на 4-5 септември ще има споразумение за по-второстепенни мерки, като например ротации на части на алианса в региона и предислоциране на доставки там така, че НАТО да може да реагира по-бързо, ако бъде нападната.

“Нямаме проблем с тази идея. Не искаме да превъзнасяме думата “постоянен”, каза Шемоняк в интервю за вестник “Жечпосполита”.

Ясно е обаче, че някои поляци са по-остри, имайки предвид, че полският министър на външните работи Радослав Шикорски каза през пролетта, че Полша се стреми към две бойни бригади с тежко въоръжение.

Много граждани на страната имат усещането, че Западът се отнася с нея като с второразреден член на НАТО в опит да успокои Москва. И според тях е несправедливо, че Полша е помогнала на съюзниците си, изпращайки бойни части в Афганистан и Ирак, а й се отказват гаранции за сигурността, от каквито тя има сега усещане, че се нуждае.

“Когато трябва да се изпълни някаква опасна и неприятна задача, като изпращането на хиляди войници на другия край на света, на Полша се казва от нейните съюзници, че е част от Запада. Там е на 100 процента, без съмнение и без обремененост от времената на съветската доминация”, написа коментаторът Йежи Хашчински в “Жечпосполита”. “Всичко се променя, когато не Полша трябва да направи нещо, а старият Запад трябва да направи нещо за Полша”.

Полските ръководители от месеци говорят, че няма никакъв смисъл НАТО да запазва големи бази на места като Германия и Италия, далеч от каквито и да било очевидни заплахи, докато същевременно не поддържа никакви на източния си фланг, сега когато Русия става все по-заплашителна.

Шикорски заявява, че Полша иска само това, което Западна Германия е имала по време на Студената война, когато американски бойни части бяха разположени там като възпиращо средство срещу значителните съветски сили в Източна Германия.

“Не казвам, че това е нова Студена война, нито пък, че сме се върнали към този вид конфронтация”, заяви Шикорски в неотдавнашно интервю за сайта www.ozy.com. “Но силите, които искаме, са един процент от това, което (Германия) имаше през 80-те години на 20-и век”.

Няма съмнение, че финансово притиснатите членове на НАТО също се колебаят да се ангажират с бази, които може да останат години или дори десетилетия. А онези, които имат бази, няма да искат да се откажат от работните места и другите икономически предимства, които носят със себе си тези обекти. Например, прехвърляне за постоянно на летателния състав от базата на НАТО в Авиано, Италия, в Източна Европа ще има последици за района в момент когато Италия се бори с рецесия.

Основополагащият акт бе подписан през 1997 г., след като Съветският съюз се разпадна и НАТО и демократизираща се Русия се стремяха към партньорство. В споразумението се казва, че двете страни “не се възприемат взаимно като противници”. Те обещават да не използват сила една срещу друга или да нарушават териториалната цялост или независимост на никоя друга държава.

И за да успокои Москва, която се противопоставяше на разширяването на НАТО в части от бившия съветски блок, алиансът се съгласи да не разполага значителни бойни сили в региона.

“От самото начало страни като Полша бяха скептични за изрично обещание, тъй като то би създало нещо като алианс, делящ се на два разреда”, каза Яцек Дуркалец, анализатор от сферата на отбраната в Полския институт за международни отношения.

Лиана Фикс, експерт от германското Дружество за външна политика, заяви, че съпротивата на Германия срещу скъсването с Основополагащия акт произтича от спазването в по-широк план на договорите и другите международни задължения. Непровокирането на Русия с бази близо до границите й също така би дало на Москва пространство да отстъпи от конфронтационния си подход - нещо, което думите на Меркел в Рига изглежда подсказваха, когато тя обяви, че няма да престъпва акта “за момента”.

“Германия иска да остане в рамките на международните правила. В противен случай Русия винаги може да каже: “Не бяхме ние тези, които нарушиха международните правила и норми, а вие бяхте онези, които нарушиха този договор”, посочи Фикс. “Затова мисля, че ще трябва да станат още доста неща, преди Германия наистина да се съгласи да наруши този договор - при все че Русия вече го наруши”.

Манолова протестира срещу чистките на Близнашки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244956_%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%91

 Първи митинг срещу кадровите промени, извършванив града от служебното правителство на Георги Близнашки, се проведе в Кюстендил, предаде БГНЕС.

Около 500 души протестираха днес пред сградата на РДГ Кюстендил срещу уволненията на ръководни кадри в града от служебният кабинет. Гражданите се недоволни от уволненията на доказани според тях професионалисти.

Протестът бе организиран от БСП-Кюстендил и водачът на листата на Коалиция "БСП лява България" в 10 МИР Мая Манолова. До нея застанаха вторият в листата Иван Ибришимов,председателят на областната структура на партията Станислав Павлов, Иван Андонов, много активисти, симпатизанти на БСП и граждани. Организаторите на протеста обещаха, че това няма е последната подобна проява в града. 

Режат с 9,5% всички екопроекти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4284664

България ще приложи т.нар. плоска финансова корекция към спряната оперативна програма “Околна среда” в размер на 9,5%. Това са се разбрали в Брюксел вицепремиерът и регионален министър Екатерина Захариева и еврокомисарят по регионалното развитие Йоханес Хан. Плоската корекция означава да се орежат с 9,5% парите за всички договори по екопрограмата. България ще приложи т.нар. плоска финансова корекция към спряната оперативна програма “Околна среда” в размер на 9,5%. Това са се разбрали в Брюксел вицепремиерът и регионален министър Екатерина Захариева и еврокомисарят по регионалното развитие Йоханес Хан. Плоската корекция означава да се орежат с 9,5% парите за всички договори по екопрограмата.

Разкриха генетичните тайни на кафето

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244955_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%84%D0%B5%D1%82%D0%BE

 Кафето не само събужда и ободрява - напитката е стимулирала международен екип от учени да дешифрира генома й, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

"Геномът на кафето е сравнително типичен за растение и съдържа около 25 500 гена, отговорни за различни протеини", обяснява еволюционният биолог Виктор Албърт от университета на Бъфало, САЩ, който заедно с екип от над 60 международни учени е разнищил генетичните тайни на кафето.

Оказва се обаче, че

това, което кара хората да обичат ободрителната напитка -кофеинът, е генетична приумица, различна от кофеина в шоколада или чая.

Албърт и колегите му са открили, че ензимите за кофеина в кафето са еволюирали независимо от тези в какаото и чая. Когато обаче е мутирало да съдържа кофеин - не само в зърната, но още повече в листата, за растението това се е оказало полезно.

Буболечките избягват да дъвчат листата на кафето, защото кофеинът не им допада, но за сметка на това алкалоидът се харесва на опрашващите насекоми като пчелите.

"Опрашващите насекоми се връщат отново и отново при кафето за още кофеин - точно както хората пият чашка след чашка от любимата напитка", казва Виктор Албърт.

Източник: Thinkstock/Guliver

"Естественият подбор, помогнал на кафето да отклонява вредителите, снабдявайки го с кофеин, се е оказал много благоприятен и за нас, хората. За съжаление обаче растението понастоящем е застрашено от епидемична напаст от насекоми, които не намират кофеина за отблъскващ", казва професорът по растителна геномика Джеф Дангъл от университета на Северна Каролина, който не е участвал в настоящото изследване.

Учените, декодирали генома на кафето, обаче се надяват, че той ще им помогне за създаването на по-устойчиви на суша, болести и вредители сортове, както и за подобряване на вкуса и нивата на кофеина в любимата напитка.

Водата предназначена за Годеч потопи Берковица!

http://www.bnews.bg/article-115625

Берковица е наказана с потоп, защото е откраднала водата, предназначена за град Годеч, област София.

Пуснат е токът в Берковица и 8 села в община Георги Дамяново

http://frognews.bg/news_75734/

Възстановено е електрозахранването в Берковица. Екипите на ЧЕЗ успяха да остранят авариите и в 8 от 11-те села, които останаха без ток в Община Георги Дамяново. Без електроподаване все още остават с. Говежда, с. Дълги дел, с. Дива Слатина и Лопушанския манастир.

Седете по-малко, ако искате да живеете по-дълго

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244954_%D0%A1%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE%2C+%D0%B0%D0%BA%D0%BE+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-

 Заседналият начин на живот съкращава живота, показва изследване на Каролинския институт в Швеция.

В изследването на участвали 49 души над 65-годишна възраст и с наднормено тегло. Равнището на физическата им активност е било ниско. Половината от участниците са изпълнявали програма за тренировки, продължила 6 месеца. Учените изчислявали физическите натоварвания с помощта на дневник и крачкомер, който изчислявал колко крачки са правили всеки ден участниците. Изследователите установили също по колко време те са прекарвали в седнало положение. 
Известно е, че продължителността на живота силно зависи от дължината на теломерите, разположени в края на хромозите. Теломерите забавят стареенето, предотвратявайки износеността и слепването на хромозомите, както и промените в генетичния код. И макар хората, които са правили повече физически упражнения, да са били по-здрави, най-важният фактор за удължаване на теломерите се оказал друг – колко време хората прекарват седешком. Колкото по-малко време човек е седял, толкова по-дълги били неговите теломери, съответно шансовете му да живее по-дълго били по-големи.

Лидерът на Хамас отхвърли призвите за разоръжаване на групировката

http://asia.actualno.com/Lideryt-na-Hamas-othvyrli-prizvite-za-razoryjavane-na-grupirovkata-news_48581.html

Лидерът на Хамас Исмаил Хания отхвърли искането на Израел за разоръжаване на палестинската групировка. То беше поставено като условие за прекратяване на блокадата на ивицата Газа и разрешаване на отва...

Обявиха бедствено положежение в Приморско

http://society.actualno.com/Objaviha-bedstveno-polojejenie-v-Primorsko-news_48603.html

Кметът на Приморско Димитър Германов обяви бедствено положение в общината, съобщиха от пресцентъра на общината. Причината за обявяване на извънредната ситуация е свързана с падналия пороен дъжд, в сл...

Трябва да се свикнем с мисълта, че Русия не е приятелска страна

http://noresharski.com/tryabva-da-se-sviknem-s-mislta-che-rusiya-ne-e-priyatelska-strana/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=tryabva-da-se-sviknem-s-mislta-che-rusiya-ne-e-priyatelska-strana

Автор: Манол Глишев

България е все по-неопределено място. Не е ясно на кой Бог се моли и с кои други страни е в съюзни отношения. Нито се старае да избере страна в очевидното студено-горещо съперничество за Източна Европа, нито дори успява да остане истински неутрална. Официално членува в Северноатлантическия пакт и Европейския съюз с всички права и задължения, но непрекъснато се чуват гласовете на съветски носталгици, които препоръчват невъзможната роля на „балансьор”. Тоест, на практика, неспазване на съюзните договори. Тук са разквартирувани американски пилоти и военни самолети – и това става заради руското нашествие в Украйна, което тревожи приятелска Полша, Литва, Латвия, Естония и Румъния (да не говорим за Молдова с нейните приднестровски проблеми).

Същевременно руската държавна компания „Газпром” е започнала работа по тръбопровода „Южен поток” и търси да наеме петстотин български заварчици. Не без кратка институционална криза между Министерството на енергетиката и БЕХ – криза, в която България неусетно изгуби сто милиона евро – строежът на газопровод официално е спрян от българска страна. Руски кораб обаче доставя в Бургас тръби за уж спрения проект. Няколко дока по-нататък пристанището приятелски посреща американски военни съдове, идващи директно в подкрепа на Украйна, която се отбранява от руско нахлуване. Българските въоръжени сили се канят да участват в големи международни учения на украинска територия заедно с домакините, американците и още няколко приятелски нации. Обаче шефът на най-голямата (уж прозападна) партия у нас, няколко по-незначителни партийни водачи и министър-председателят не дават да се каже и дума срещу Русия. Президентът на Републиката и отбранителният министър припомнят, че – все пак – сме в НАТО и открито обявяват Русия за заплаха срещу националната ни сигурност. В същия момент българската полиция, прокуратура и съд осъществяват тормоз срещу г-н Кобляков, руски и френски гражданин, преследван от Москва по политически причини. С кого всъщност се опитваме да бъдем в добри отношения?

Не, това не е мъдро, дипломатично или държавническо поведение. България всъщност се е разделила против себе си и слугува на двама господари, при това настръхнали един срещу друг. Никой няма да ни бъде благодарен за неумелия „неутралитет”. Освен всичко друго – и защото не сме неутрална страна. Разбира се, руската пета колона у нас се старае всякак да ни накара да забравим поетите международни ангажименти или да ни плаши с някакви неустойки към Русия, когато залогът е много по-сериозен. Не, България не може да бъде „балансьор”. Страната е част от НАТО и мястото й е до нейните съюзници.

Не „ако”, а когато руското правителство, водено от ирационалната посока на действията си, наруши границите на, да речем, Естония или Латвия, ще влезе в сила чл. 5 от Вашингтонския договор; България също го е подписала.

Нека си припомним, че за „война с Русия” у нас първа „предупреждаваше” тъкмо руската пета колона в лицето на Сидеров, добре инструктиран в Москва. Последователните действия на нарастваща агресия и комбинация между информация и дезинформация са отдавна част от поведението на Кремъл. Съответно всички български и изобщо европейски граждани на руска територия ще се окажат жители на „вражески” държави (руските медии и сега говорят за Полша и Естония като за „съперника”). На теория това означава бързо събиране и превозване на чуждите граждани до неутрална територия, а оттам – към дома. Но на практика Русия не се слави с особената си привързаност към международното право. Тя обикновено едностранно нарушава договори и конвенции. Много вероятно е в следващите месеци европейските външни министерства да започнат да предупреждават гражданите си, че е нежелателно и рисковано да пътуват към Русия, а на следващ етап да започнат да изтеглят и посланиците си „за консултации”. Тогава ще изглежда още по-подозрително, че нашите висши чиновници не следват примера на съюзническите правителства (както сега не се присъединяват към единодушно острия език на останалите държави в НАТО и ЕС).

Неприятната истина е, че разделението и кризата в българските институции свидетелстват не за колебание или неутралитет, а за фактическа колаборация с Кремъл и саботаж на общата евроатлантическа политика. Предвид официално поетите ангажименти на България, течащата руско-украинска война и все по-напрегнатата ситуация в цяла Източна Европа става дума за поведение, опасно близко до държавна измяна. Парализата на българското управление не само доунищожава остатъците от международния ни авторитет и доверието на съюзниците ни, но за пореден показва България като слабо звено в обединена Европа и НАТО. Неподготвена за отбрана, политически нелоялна, пасивна държава като нашата може в средносрочен план да се окаже разменна монета за подобряване на отношенията между Москва и Северноатлантическия пакт. Това би позволило на Русия да говори за слабост на западните блокове (но и би ги освободило от партньор, на когото не може да се разчита), а за нас би означавало Евразия и пагубно връщане назад.

Всичко това не означава, че е било грешка България да влиза в НАТО. Напротив, това показва, че е нужно българската външна политика най-сетне да се освободи от незаконната си кремълска зависимост. Основната причина България днес да не споделя поне проблемите с териториалната цялост на Грузия и опасно близките Молдова и Украйна е включването на страната ни в Пакта, когато Русия все още не беше здраво хваната в прегръдката на новия си диктатор. Тъкмо затова стават толкова важни недвусмислената лоялност и активното участие на България в санкциите и ученията на съюзниците, окончателното прекъсване на „Южен поток” и освобождаването от московски кадри във висшата администрация.

Трябва да се свикне с мисълта, че Русия не е приятелски настроена.

Няма да има руски газ (а ако го има, ще е задавящо скъп).

Няма да има руски туристи – масовото им присъствие и най-вече оставането им е направо риск за българското Черноморие. Колкото и примамливи за местния бизнес да са парите на летовниците от „братска Русия”, новата доктрина за защита на рускоезичните малцинства зад граница може да позволи тъкмо България да послужи на Путин като повод за и бездруго неизбежното военно безумие, когато външната граница на Пакта спре да бъде достатъчна задръжка. Поне този риск може да бъде избегнат. Да, зимата ще бъде отвратителна, но Черноморието ще остане българско и цената си струва. Ще има други туристи и други източници на газ. А Зелените, зле прикритите съветски носталгици от БСП, АБВ и Атака, та дори и уж проевропейските функционери на ГЕРБ ще направят много добре, ако престанат с безотговорното си поведение.

Някои от изброените никога не протестират срещу разставянето на тръбите за руския газопровод, но много шумно се оплакват от проучванията (дори не от експлоатацията!) за шистов и шелфов газ. А съвсем скоро ще са ни нужни мощни източници на енергия, които да заместят неизгодния руски монопол. Други не смеят и да помислят, че България ще трябва да вложи средства в отбраната си, когато часът за това може би е дванайсет без пет. Българската независимост е много по-важна от инфантилизма на шепа късогледи активисти, които може би не осъзнават, че действат заедно с мафиоти и пета колона в интерес на все по-открито враждебна страна. България е длъжна най-сетне да намери себе си.

Текстът е публикуван първоначално в блога на автора „Луд на шарено се радва

Снимка: Тихомира Методиева – Тихича

The post Трябва да се свикнем с мисълта, че Русия не е приятелска страна appeared first on Noresharski.com.

Затворени са пътищата между Созопол, Приморско и Китен

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/iCUeDErgEB4/

Затворени са пътищата между Созопол и Приморско, и Приморско и Китен, съобщиха от пресцентъра на МВР. Интензивните валежи са нанесли щети по пътните артерии на територията на област Бургас. Към момента е затворен главният път между Созопол и Приморско и Приморско и Китен. Причината е река Ропотамо, която е излязла от коритото си. В района са разположени полицейски патрули, които спират движението и насочват водачите към най-близкото населено място.

НАП е установила 520 хил. лв. необяснени приходи на Бареков

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244953_%D0%9D%D0%90%D0%9F+%D0%B5+%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0+520+%D1%85%D0%B8%D0%BB.+%D0%BB%D0%B2.+%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%8

 Националната агенция за приходите (НАП) е установила съществено разминаване във финансите на лидера на "България без цензура" Николай Бареков.

Разходите на Бареков надхвърлят с 520 000 лв. официално получените от него доходи, съобщава в."Сега", като се позовава на източници, пожелали анонимност. В резултат на това бившият тв водещ дължи на хазната 35 000 лв. данъци и лихви по тях.

Ревизията на доходите на Бареков започна след сигнал на "Протестна мрежа" до прокуратурата, в който бяха споменати още бившият депутат от ДПС Делян Пеевски и собственикът на КТБ Цветан Василев.

По информация на "Сега" данъчните са установили, че бившият тв водещ изобщо не е подал данъчни декларации за 2007, 2009, 2010 и 2011 г., въпреки че е бил длъжен да го направи. Изследването на паричния поток на семейството пък е показало, че то е харчило повече, отколкото може да си позволи.

Според източници на "Сега" Бареков си е позволил разточителни разходи покрай пътувания в чужбина, за които не е успял да докаже доход, а по банковите му сметки са постъпвали суми, за които не е представен документ за произход на средствата. Физическите лица, които също са внасяли пари по банковите сметки на Бареков, не са представили съответните оправдателни документи.

За укриване на данъци в особено голям размер, междувременно платени по време на следствието, наказанието е лишаване от свобода до 3 години и глоба до хиляда лева. При присъди до 3 години НК предвижда замяна на наказанието с глоба, ако лицето не е осъждано за престъпление от общ характер.

Николай Бареков е заявил пред "Сега", че не е получавал нищо от НАП, но и да получи, ще обжалва. Той твърди още, че президентът Росен Плевнелиев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов оказвали натиск върху шефа на НАП чрез посредничеството на финансовия министър Порожанов да "удари" партията му точно преди изборите. ​

Обвинител № 1: Мястото на прокуратурата е в съдебната власт

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244952_%D0%9E%D0%B1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB+%E2%84%96+1%3A+%D0%9C%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%

 Мястото на прокуратурата е в съдебната власт и евентуалното й прехвърляне към изпълнителната власт би я превърнало в „обвинителна администрация”. Това заявява в интервю за БНТ главният прокурор Сотир Цацаров. Въпреки че интервюто ще се излъчи в неделя сутрин, акценти от него бяха публикувани вчера в информационните агенции.

 

Пред националната телевизия Цацаров категорично отхвърля тезата, че реформата в съдебната система трябва да започне с изваждането на прокуратурата от нея. Обвинител № 1 добавя, че и по времето, когато е бил съдия, също е бил на мнение, че държавното обвинение трябва да е в съдебната власт. По думите му, ако мине към изпълнителната власт, би имало опасност прокуратурата да се превърне в „обвинителна администрация”, която да се променя при всяка смяна на министър, както се случва сега с областните директори на МВР.

 

Коментарът на главния прокурор идва дни след като в интервю за национален ежедневник директорът на Лаборатория за управление на рискове и бивш премиер Иван Костов обясни, че прокуратурата трябва да стане част от правосъдното министерство, а главният прокурор да се избира от Народното събрание.

 

Без да споменава името на бившия премиер, Цацаров го нарича „лабораторен експерт” и коментира, че у нас всеки има претенции да разбира от съдебна система. По въпроса за КТБ главният прокурор отново застъпва тезата си, че банката трябва да бъде оздравена, но не с бюджетни средства и не с парите на хората. По думите му, най-силните критици на прокуратурата по случая с КТБ „са получавали пари в брой и това го има в кориците на делото”. Главният прокурор коментира и разследването за пране на пари срещу бившия зам.-председател на Народното събрание и на ДПС Христо Бисеров. Цацаров обясни, че все още се чакат съдебни поръчки от чужбина. Главният прокурор допълни, че е убеден, че държавното обвинение ще събере достатъчно данни, за да бъде изправен Бисеров пред съда. Относно започналото разследване срещу отстранения шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов главният прокурор казва, че се работи активно с ОЛАФ и скоро пак ще има новини по него, а това, че това дело е забравено от медиите, не значело, че е забравено и от прокуратурата.

На 6 септември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4284614

Сестри Аджови (Вяра и Надежда), народни певици

Бисер Петков, управител на НОИ

Джина Стоева, попфолк певица

Проф. Иван Ангелов, чл.-кор. на БАН

Лорита Радева, председател на комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори към СОС

Румен Боев, член на Висшия съдебен съвет

Румяна Кючукова, финансист

Стоян Тонев, Сестри Аджови (Вяра и Надежда), народни певици Бисер Петков, управител на НОИ Джина Стоева, попфолк певица Проф. Иван Ангелов, чл.-кор. на БАН Лорита Радева, председател на комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори към СОС Румен Боев, член на Висшия съдебен съвет Румяна Кючукова, финансист Стоян Тонев,

Дъждовете вдигнаха цената на домашната консерва

http://www.bnews.bg/article-115581

Честите дъждове доведоха болести в градините и реколтата е по-слаба от миналогодишната. Това ще направи зимнината с 10-15 процента по-скъпа от миналата година.

Пътна обстановка в страната - 6 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=263260

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: Област Пазарджик: Във връзка с извършване на авариен ремонт на дилатационна фуга на км 61+400, в посока Бургас-София, се затварят активна и аварийна лента за движение. Движението се извършва по изпреварващата лента.

Искат 10 млн. лева за загиналите на “Илинден”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244951_%D0%98%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+10+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9C%D0%98%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%

 Близо 10 млн. лева обезщетение са поискали близките на 15-те загинали при инцидента с кораба “Илин­ден” в Охридското езеро. Въпреки че трагедията се разигра преди 5 години, граж­­данският иск на роднините на жертвите все още не е бил разглеждан от магистратите заради поредица от юридически хватки. Това обясниха адвокатите на почернените се­­мейства.

 

Те са внесли гражданския си иск срещу застрахователните дружества “Алианц Ферзихерунг” и “Германишер Лойд”. В него са се включили близо 40 роднини на 15-те загинали в Охридското езеро туристи.

 

Един от защитниците – адвокат Владимир Влади­миров, разказа, че българските адвокати на чуждестранните застрахователи са се опитали да оспорят подсъдимостта на делото. Юрис­тите твърдели, че процесът не трябва да се гледа у нас. Обжалването им било разгледано от Софийския апелативен съд и Върховния касационен съд и било преценено, че делото ще стартира у нас. Владимиров допълни, че очаква скоро Софийският градски съд да насрочи и дата за първото заседание.

 

В иска си почернените семейства са посочили, че при капацитет на потъналия “Илинден” от 35 души на него са били качени 53-ма пасажери. Според адвокатите извършените промени по структурата на плавателния съд са причинили потъването му. Застрахо­ва­тел­ната компания обаче се е съгласила да застрахова кораба като надежден и за­това сега трябва да плати обезщетение на семействата на загинатите, твърдят юристите. Защитата настоява към делото да бъде приложена и официална  експертиза на Агенция “Морс­­ка администрация”, която е показала, че плавателният съд е бил технически негоден да извършва превоз на толкова много пасажери. До момента роднините са получили по 4500 евро от други застраховки.

 

Туристическото корабче “Илинден” потъна в Охрид­ското езеро на фаталния 5 септември 2009 г. По време на инцидента се удавиха 15 български туристи. Кораб­чето превозваше над 50 български туристи към манастира “Свети Наум” и потъна за минути на 200 метра от брега.

 

Заради трагедията в Ма­­кедония бяха прочетени две осъдителни присъди – срещу собственика и капитан на “Илинден” Сотир Филевски и техническия експерт Бранко Баич.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов възнамерява да редактира управленската програма на партията.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244950_%D0%9B%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%8F

 Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов възнамерява да редактира  управленската програма на партията, взимайки под внимание идеите и коментарите, които хората му пращат като лични съобщения във „Фейсбук”. За това съобщи той вчера в личния си профил в социалната мрежа.

 

„Всеки може да се запознае подробно с програмата ни. Ще се радвам да чуя вашите идеи и коментари, които в следващите 10 дни може да ми изпращате като лично съобщение. Аз и моят екип ще изберем трите най-добри предложения и ще ги публикуваме. Вашите идеи са ценни не само за ГЕРБ, но и за България. Вярвам, че всички заедно - политиците и гражданите, можем да направим страната ни по-добро място за живеене. Отворени сме към всички иновативни, модерни и креативни идеи. Вие сте на ход”, написа Борисов в профила си. Той обещава още, че

 

ще се срещне лично с авторите

 

на най-добрите предложения, за да ги дискутира на живо.

 

Малко по-късно Борисов и екипът му се срещнаха с посланиците на страните членки на ЕС и Израел, както и с представители на НАТО. „Ако ГЕРБ дойде на власт, евроатлантическата ориентация на България ще бъде ясна и гарантирана”, заяви той пред дипломатите. След това подчерта, че водената от партията му политика се основава на стабилността, икономическия растеж, усвояването на средствата от еврофондовете и подобряването на инфраструктурата. „В управленската ни програма има реалистични неща, които ще направим от първия ден. Както и в предишния ни мандат, така и сега, ние смятаме да продължим да се ръководим от принципа да харчим толкова, колкото изкарваме”, каза още лидерът на ГЕРБ.

 

Междувременно в зала 6 на НДК техният основен политически конкурент - „БСП – Лява България”, представи официално управленската си програма. Там стана ясно, че за разлика от ГЕРБ, социалистите ще заложат на срещите „тет а тет”. Идеята им е този месец

 

да обикалят селата и градовете

 

да говорят лично с хората по площадите, мегданите и читалищните салони, за да са сигурни, че вървят в правилната посока.

 

„Предстои ни една тежка кампания, в която българската десница ще мобилизира финансов, медиен и организационен ресурс, за да прекъсне това, което започнахме по отношение на лявата политика в краткия мандат, който консумирахме. Да замрази доходите, да върне онова отношение към българските граждани като към лош човешки материал, да създаде среда за свръхреализация на тези, които по една или друга причина имат монополи в икономиката”, заяви Миков пред събралите се водачи на листи, кандидати за народни представители и симпатизанти на левицата. По думите му обаче гражданите искали друго - защита на физическия и интелектуален труд, повече справедливост за малкия и среден бизнес, адекватно отношение към младите и майките и т.н.

129 години Съединение

http://frognews.bg/news_75733/

129 години се навършват от обединяването на Източна Румелия с Княжество България. Съединението обаче се е осъществило още на 4. 09 1885 г., когато бунтовници, под ръководството на Чардафон установяват контрол над село Голямо Конаре (днешно Съединение). На следващия ден правителството начело с Иван Гешов провежда консултации с руското представителство в Пловдив с цел да получи подкрепа, но такава е отказана. Н а 5. 09. въоръжени бунтовници от Голямо Конаре се придвижват към Пловдив. През нощта срещу 6.09. частите, командвани от майор Данаил Николаев, установяват контрол над града.

НАТО създава сили за бързо реагиране

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244949_%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%BE+%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5

 Лидерите на НАТО на срещата си на върха в Нюпорт, Уелс, одобриха План за готовност за действие, който предвижда създаването на сили за бързо реагиране съобщиха световните агенции. Те ще могат да се разполагат в много кратки срокове, обяви генералния секретар на алианса Андерс Фог Расмусен.

 

Расмусен поясни, че силите за бързо реагиране ще включат няколко хиляди военни от сухопътните сили, които ще могат да се разполагат бързо, до няколко дни.

 

Силите ще включват и сухопътни, и военноморски части. Според Расмусен Планът за готовност за действие ще засили способността на алианса за колективни действия. Силите за бързо реагиране се създават, за да се отвърне на заплахата за агресия от Русия.

 

Пред лидерите на НАТО Расмусен заяви, че всеки, който заплашва която и да е страна в НАТО, ще трябва да се изправи срещу целия алианс.

 

Генералният секретар на НАТО посочи, че силите за бързо реагиране ще осигурят постоянно присъствие на НАТО в Източна Европа и добави, че страните от алианса ще дават своя принос за тези сили на ротационен принцип.

10 страни ще борят джихадистите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244948_10+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Съединените щати ще формират коалиция от 10 страни за борба със сунитската джихадистка групировка „Ислямска държава” в Ирак, заяви на срещата на върха на НАТО държавният секретар Джон Кери, цитиран от Ройтерс. Това са САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Полша, Дания, Турция, Австралия и Канада.

Кери призова всички тези съюзници да дадат по някакъв начин своя принос в борбата срещу „Ислямска държава”. Те обаче няма да изпращат войници в Ирак, това ще е „общата червена линия”, подчерта той.
Държавният секретар на САЩ призова до започването на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк по-късно този месец да бъде изработен план за борба с джихадистите.
НАТО няма да участва в никакви бойни операции в Ирак и помощта за тази страна в борбата й срещу джихадистите ще се предоставя от отделни държави и партньори, заяви цитиран от Ройтерс представител на западно правителство, пожелал да запази анонимност.

Наруши ли Западът обещанието си НАТО да не пълзи на изток

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4284365

МЕРИ ЕЛИС САРОТ, 
сп. “Форин Афеърс” 
(със съкращения) 

Агресивните действия на руския президент Владимир Путин в Грузия през 2008 г. и в Украйна през 2014 г. са отчасти резултат от продължаващото му възмущение за нещо, което той интерпретира като договорености, които Западът е нарушил. Но американски политици и анализатори настояват МЕРИ ЕЛИС САРОТ, сп. “Форин Афеърс” (със съкращения) Агресивните действия на руския президент Владимир Путин в Грузия през 2008 г. и в Украйна през 2014 г. са отчасти резултат от продължаващото му възмущение за нещо, което той интерпретира като договорености, които Западът е нарушил. Но американски политици и анализатори настояват

Министърът на културата доц. д-р Мартин Иванов: Гарантирам, че изборът на европейска културна столица бе честен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4284761

- Г-н министър, Пловдив бе избран преди минути (вчера - б.р.) за европейска столица на културата 2019. Какъв е първият ви коментар?
- Всеки един от градовете заслужава и би представил достойно България. Всички кандидати положиха много усилия. Но по правилата печели само един. Желая на Пловдив вдъхновение и успех. Най-сериозната работа предстои. - Г-н министър, Пловдив бе избран преди минути (вчера - б.р.) за европейска столица на културата 2019. Какъв е първият ви коментар? - Всеки един от градовете заслужава и би представил достойно България. Всички кандидати положиха много усилия. Но по правилата печели само един. Желая на Пловдив вдъхновение и успех. Най-сериозната работа предстои.

Съединението ни

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/09/06/2374267_suedinenieto_ni/?ref=rss


Текстът е публикуван в портала "Култура"  
 
Някак не върви да се говори за Съединението или единението ни по време на избори.

Знайно е, че изборите очертават и разграничават обществените нагласи, съответно носят разединение, поне в предизборната борба. Особеността на българската политическа ситуация обаче е в трайното ни разобщение. Разединени сме дотам, че дори не би било преувеличено да се твърди, че пребиваваме в някаква особена и перманентна изборност. Как иначе да си...

Покана за брифинг

http://press.mvr.bg/NEWS/news140906_03.htm

11,30 часа, сградата на областната управа в гр. Бургас

Ситуацията в Донецк е спокойна след обявеното примирие

http://europe.actualno.com/Situacijata-v-Doneck-e-spokojna-sled-objavenoto-primirie-news_48584.html

Ситуацията в Донецк - бастионът на проруските сепаратисти, е спокойна след влизането в сила на примирието между тях и властите в Киев в 18 ч. в петък(15 ч. по Гринуич), предаде АФП. Сутринта се чувах...

Русия с ваксина срещу ебола

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244947_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%81+%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%B5%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B0

 Руска ваксина срещу смъртоносния вирус ебола успешно е преминала доболничните тестове и може да бъде пусната в употреба.Това е съобщила вчера министърът на здравеопазването Вероника Скворцова, цитирана от ИТАР-ТАСС. Очаква се одобрението на Световната здравна организация (СЗО).   

 

„Докато чакаме сертификата, ние можем експериментално да прилагаме ваксината, както това правят американците”, обяви Скворцова. Великобритания също излезе със свой препарат срещу вируса, като английски фармацевтичен гигант заяви, че има готовност да пусне на пазара 10 000 експериментални дози за борба с ебола. По данни на СЗО броят на починалите от вируса вече надхвърля 2000 души, като най-силно са засегнати пет страни от Западна Африка – Гвинея, Либерия, Сиера Леоне, Нигерия и Сенегал. Епидемия е регистрирана и в Конго, където жертвите на вируса са 31.

ЕС одобри нови санкции срещу Русия

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e3311ff/l/0L0Sinvestor0Bbg0Ccentralna0Ei0Eiztochna0Eevropa0C3350Ca0Ces0Eodobri0Enovi0Esankcii0Esreshtu0Erusiia0H1795530C/story01.htm

Мерките вероятно ще влязат от 9 септември, като касаят достъпа до капиталовия пазар, отбранителния сектор, стоките с двойна употреба и чувствителните технологии


Жълт код в 7 области за проливни валежи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244946_%D0%96%D1%8A%D0%BB%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D0%B4+%D0%B2+7+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8+%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8

 Жълт код е обявен за 6 септември в 7 области на Северозападна и Централна България заради интензивни валежи, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за областите Видинска, Врачанска, Монтанска, София Област, Ловешка, Пазарджишка и Пловдивска. В тези области по-интензивни ще са валежите през нощта срещу 6 септември и на 6-ти до обяд. Количества за денонощието ще са около 15-25 л/кв.м., локално до 40-50 л/кв.м. За останалата част от страната обявеният код е зелен.

И през следващото денонощие ще преобладава облачно време, ще има валежи, но вече на по-малко места. През деня по-значителни количества се очакват в северозападните райони и западната половина на Горнотракийската низина, но с тенденция на отслабване. Над североизточните райони облачността ще се разкъса и намалее и там температурите ще са най-високи. Ще духа слаб източен, в източната половина от страната умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 22° и 27°.

Над планините ще бъде облачно, дъждовно и ще прегърми. По-значителни ще са явленията в западната половина на Стара Планина, в Рила и Пирин. Ще духа умерен и силен вятър от изток-югоизток.

Преди обяд по Черноморието ще бъде предимно облачно и ще превалява. След пладне над северното крайбрежие облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа до умерен до силен североизточен вятър. Максималните температури ще са около 24°– 25°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

 

6 септември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=263259

Събития 394 — Състои се Битката при Фригид, в която християнският източноримски император Теодосий I побеждава и убива езичника узурпатор Флавий Евгений и неговия франкски magister militum Арбогаст. 1492 г. — Флотилията на мореплавателя Христофор Колумб напуска остров Ла Гомера (Канарски острови) и се отправя на запад; по-късно синът му Ернандо Колон приема, че това е началната дата на прехода през океана, довел до откриването на Америка.

129 години от Съединението на България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244945_129+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%A1%D1%8A%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 Съединението на България е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК).

Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885, подкрепен от българския княз Александър Първи. 6 септември 1885 г. е забележителна дата в историята на България. Изстрадалият ни народ отхвърли една несправедливост, наложена от Великите сили през юни 1878 г. Берлинският диктат осакати извоюваната с толкова кръв и страдание свобода. Този абсурден и престъпен международен акт стана причина за всички катаклизми на Балканите. Сръбско-българската война, въстанията в Македония и Одринска Тракия, войните през 1912 и 1913 г., въвличането на балканските държави едни срещу други в Първата световна война маркират само големите конфликти, в чиято основа са решенията на Берлинския конгрес да разпокъса един народ с хилядолетна история и култура.

Съединението определи съдбата на България за векове напред. То беше подготвено от редица важни събития преди него - от българското Възраждане, от десетилетната борба за независима българска църква, от вековната борба за съхранение на език, традиции и обичаи на българите, от борбата за национално освобождение, от десетки въстания и Априлското въстание, което предшестваше Руско-Турската освободителна война. Съединението беше в началото на други последвали исторически събития, като Илинденско - Преображенското въстание, обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 г. и Балканската война от 1912-1913 г. Всички тези събития бяха насочени към обединението на българите, към тяхното присъединяване към майка България. Съединението даде урок на великите сили, на държавите, които със своето влияние, със своята военна и икономическа мощ определят хода на историческото развитие. И този урок се състои в това, че колкото и да са силни тези велики сили, те трябва да се съобразяват с малките народи, които искат своята свобода, независимост и обединение.

Защото несправедливият Берлински договор с решенията си предопредели такова развитие в нашия регион, което създаваше конфликти и се пораждаха войни. Вследствие на неговите политически неадекватни решения беше разединена България, а в нашия регион последваха три войни – Сръбско-Българската от 1885, Балканската и Междусъюзническата война от 1913 г. Но най-важното е, че в резултат на Съединението България стана по-силна политически, икономически и духовно. Гласът на България стана по-силен и нарасна влиянието й при решаването на съдбата на Европа. България укрепна и с това, че тя привличаше нашите сънародници, останали под чуждо робство, имаше възможност да съдейства за тяхното освобождение. Друг е въпросът, че ние нямахме историческия шанс да реализираме тази възможност. Но със Съединението България възмогна икономически, културно и стана сериозен фактор на нашия континент.

Уроците на Съединението са актуални и днес. Съединението стана, защото българският народ го искаше, защото българският народ наложи на политиците да работят за това Съединение. И неслучайно дядо Вазов, който по най-точен начин чувстваше пулса на своя народ, каза, че Съединението е една от най-лесните революции, защото то беше победило вече в душите на хората. Един от големите уроци на Съединението е, че политиците и държавниците по онова време бяха на висотата на своя народ. Някои от тях имаха различни убеждения. Но неоспоримото им достойнство беше в това, че пренебрегнаха личните си вражди и разногласия в името на важната национална цел – обединението на България, съединението на двете разпокъсани части.

Реставраторът открива изгубен импресионист

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4284217

ЙОРДАН КАМЕНОВ

Това е поредният документален разказ за Реставратора. Който се е родил като Бранимир Делчев (на снимката). Завършил е с отличие специалността реставрация в Академията за изобразителни изкуства в Прага. И се е отказал от правото и поканата да започне като асистент академична кариера там. Над 20 години - до 1999 г., е реставратор в ЙОРДАН КАМЕНОВ Това е поредният документален разказ за Реставратора. Който се е родил като Бранимир Делчев (на снимката). Завършил е с отличие специалността реставрация в Академията за изобразителни изкуства в Прага. И се е отказал от правото и поканата да започне като асистент академична кариера там. Над 20 години - до 1999 г., е реставратор в

Жълт код за силни дъждове е обявен днес в седем области

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/06/2375387_jult_kod_za_silni_dujdove_e_obiaven_dnes_v_sedem/?ref=rss


Жълт код за обилни валежи е обявен за седем области в страната за утре, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Предупреждението е за областите Видин, Монтана, Враца, София-област, Ловеч, Габрово, Пазарджик и Пловдив.

По-интензивни ще са валежите до обяд. Очакваните количества са за 15-25 л/кв.м.,на места - до 40-50 л/кв.м. Жълтият код обозначава потенциална опасност. Има повишена вероятност за опасни метеорологични явления. Възможни...

ВЕИ централите и американските ТЕЦ трябва да направят отстъпка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244944_%D0%92%D0%95%D0%98+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%A2%D0%95%D0%A6+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1

 Държавата може да покрие борчовете на Националната електрическа компания (НЕК), стана ясно от интервю на служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов по БНТ.

 

„НЕК в ролята си на обществен доставчик отговаря за купуването и препродаването на електроенергия на регулирания пазар и когато се появи тази дупка, тя е отговорност на НЕК“, коментира министърът. НЕК също така е 100% собственост на държавата, каза още той и даде нагледен пример за ситуацията.

 

Примерът, който според Щонов е много подходящ в случая с НЕК, е за едно семейство, чиято роля се изпълнява от държавата, а НЕК е детето в това семейство. „Ако детето направи много по-големи разходи, отколкото едно добро управление на системата позволява и ако детето не се справи само да си върне задълженията, ще трябва да бъдат покрити от майката и бащата на детето, т.е. от държавата“, каза той.

 

Министър Щонов

 

не обясни дали

 

вече се работи по такъв вариант

 

и какви са възможните решения, нито откъде ще дойдат необходимите средства. Според известните данни към момента задълженията на НЕК са за близо 3 млрд. лв., като само за последните шест месеца новата дупка, която се е отворила, е 360 млн. лв.

 

Ако не се предприемат никакви мерки, се очаква до следващото лято дефицитът да скочи с още 900 млн. лв., а в края на 2015 г. дупката да стигне 5 млрд. лв.

 

Тежестта на годините нехайно управление в енергетиката няма да я поеме народът, ще се поеме от цялата система по равно, категоричен е обаче служебният министър. „Тези, които са създали тези проблеми, ще имат достатъчно време да се справят с тях, да покажат, че имат отговорност”, каза той. По думите му

 

не може да има дългосрочно

 

изкупуване на

 

електроенергия

 

за 25 г. от дадени ВЕИ-та или за 15 години от даден вид топлоелектрически централи, при това в комбинация със свръхпроизводство, и да се каже, че на тези производители няма да се пипат договорите, а цената ще се вдигне с 50%. Това няма как да стане, увери Щонов. Въпросните 50% за скок на цената на тока бяха изчислени от самия министър на база недостига на НЕК и потреблението на регулирания пазар.

 

Щонов отново повтори мнението си, че цената не трябва да се увеличава шоково, а плавно, не защото тя не трябва да скочи повече, а защото едно скачане не върши услуга на никого. От думите на министъра се разбра, че под плавно той има предвид за 5 години, при промяна на цената на всяко тримесечие, което вече е допустимо по закон.

 

Министърът каза, че

 

има план как това да се случи

 

Той включва работата на държавните дружества и баланси в енергийната система. Този план ще бъде предложен и обсъден с ДКЕВР, но съответно решението за увеличаването на тока се взема от регулатора, посочи той.

 

Както беше обявено по-рано през седмицата, 5 са основните мерки, които се предвиждат за стабилизиране на системата. Те включват  разговори с всички участници на пазара, за които има задължително изкупуване на електроенергия. Това са зелените централи, ТЕЦ Марица-Изток 1 и Марица-Изток 3, някои от когенерациите. С тях ще се преговаря за евентуално намаляване на задълженията, които НЕК е поела за закупуване на електроенергия.

 

Това ще бъдат дълги и тежки преговори, не скри Васил Щонов. Това ще покрие част от тази дупка от 1 млрд. лева, посочи той. Според министъра комбинацията от плавното увеличение на цената на тока и преговорите с централите ще намали този недостиг наполовина – до 500 млн. лв.

Религиозен календар за 6 септември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4284383

Св. мчк Евдоксий. Преп. Архип
Евдоксий бил военачалник по времето на император Диоклетиан и ревностен християнин. Когато започнало преследването им, избягал със семейството си на пустинно място. Императорът не се примирил с измяната на смелия си воин и изпратил по дирите му войска. След като Евдоксий отказал да принесе жертва на езическите идоли, Св. мчк Евдоксий. Преп. Архип Евдоксий бил военачалник по времето на император Диоклетиан и ревностен християнин. Когато започнало преследването им, избягал със семейството си на пустинно място. Императорът не се примирил с измяната на смелия си воин и изпратил по дирите му войска. След като Евдоксий отказал да принесе жертва на езическите идоли,

АЕЦ „Козлодуй” стана на 40 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244943_%D0%90%D0%95%D0%A6+%E2%80%9E%D0%9A%D0%BE%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%B9%E2%80%9D+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+40+%D0%B3.

 40-годишнината от официалното откриване на първата атомна централа в България и в Югоизточна Европа бе отбелязана на 4 септември в Дома на енергетика в Козлодуй. Празникът събра пионерите в изграждането и експлоатацията на уникалните за страната ни съоръжения, съобщиха от Първа атомна. Сред гостите бяха министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, председателят на ядрения регулатор Лъчезар Костов, Петър Данаилов – министър на енергетиката по време на пуска на първи блок, Овед Таджер – ръководител на строежа на атомната централа и др.

 

Министър Щонов отбеляза, че атомната централа е национално богатство и много важна мощност за България. Най-важната задача, за да остане устойчива ядрена енергетика в България, е да удължим срока на експлоатация на пети и шести блок, подчерта министърът.

 

В емоционално слово изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов се обърна към ветераните с думите: “Благодаря и поклон пред това, което са направили нашите строители и пусковаците на първи блок – тогава хората са тръгвали към неизвестността, която после ние направихме реалност.”

 

Като знак на признателност за партньорството специални плакети получиха 24 български и чуждестранни научни, инженерингови и неправителствени организации. От своя страна руските партньори отбелязаха, че 40-годишнината на българската АЕЦ се празнува не само в България, но и в Русия, и връчиха четири отличия от името на държавната корпорация “Росатом” – на Иван Генов, на Овед Таджер, на Петър Данаилов и на акад. Стефан Воденичаров.

Празна трибуна на „Лудогорец” - „Реал”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244942_%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B1%D1%83%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%9B%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%86%E2%80%9D+-+%E2%80%9E%D0%A0%D0%B5%D0%B0%D0%BB%E2%80%9

 „Лудогорец” отнесе наказание още за първия си домакински мач в Шампионската лига, в който приема не кого да е, а носителя на трофея „Реал” (Мадрид). Дисциплинарната комисия на УЕФА санкционира „зелените” с частично затваряне на стадиона заради расистки прояви на феновете в реванша от плейофите срещу „Стяуа”, който българският представител в турнира спечели след уникална драма с дузпи.

 

За мача срещу Кралския клуб на 1 октомври няма да бъдат продавани билети за сектор „А“ на Националния стадион в София. Това означава, че капацитетът на трибуните намалява с около 10 хиляди места. „Лудогорец” също така е глобен с общо 16 000 евро за непристойно поведение на футболистите, незадоволителна организация на мача и за нахлуване на терена.

 

По-тежка санкция все пак отнасят от „Стяуа”. Румънците са наказани да играят пред празни трибуни първото си домакинство от групите на Лига Европа срещу датския „Олборт” на 18 септември. От Букурещ трябва да платят и близо 65 хиляди евро заради расизъм, хвърляне на бомбички и фойерверки и непристойно поведение на футболистите.

 

Наказанията са следствие на словесните престрелки по трибуните по време на мача „Лудогорец” - „Стяуа”. От румънската агитка, в която имаше и български фенове - предимно такива на ЦСКА, скандираха по адрес на тима от Разград „Турци сте, турци сте”. Част от публиката на домакините отвърна с викове „Цигани, цигани”, адресирани към румънците.

 

Ръководството на шампионите все пак ще обжалва решението на европейската централа. „УЕФА не прие становището на клуба, че за еднократното скандиране по адрес на румънците публиката на „Лудогорец” е била провокирана от феновете на „Стяуа”, подкрепяни от група привърженици на ЦСКА. Считаме, че подобна санкция е прекалено сурова, предвид цивилизованото поведение на нашата публика във всички мачове досега. Феновете на „Лудогорец” имат славата на толерантна публика, която досега никога не е употребявала забранените от УЕФА пиротехнически средства и не е проявявала агресия спрямо противниковите агитки и футболисти”, оправдават се от Разград. Докато тече обжалването, „Лудогорец” преустановява приемането на заявки за билети в сектор „А”.

Прогноза за времето - 6 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=263257

Днес отново ще има валежи но на по-малко места, по-значителни количества се очакват в северозападните райони и западната половина на Горнотракийската низина, но с тенденция на отслабване. Над североизточните райони облачността ще се разкъса и намалее и там температурите ще са най-високи.

„Българска рапсодия” ще се бори за „Оскар”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244941_%E2%80%9E%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%BF%D1%81%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%8F%E2%80%9D+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%E2%80%9E%D0%9E%D1%81%D

 Лентата на Иван Ничев за спасяването на българските евреи „Българска рапсодия” е нашето предложение за „Оскар” за чуждоезичен филм. Това стана ясно вчера по време на гласуването на Националния съвет за кино (НСК). За пръв път процедурата бе извършена публично, в присъствието на журналисти в Националния филмов център. Българо-израелската продукция на Ничев събра общо 23 точки. След нея се наредиха „Виктория” на Майя Виткова, получила 12 точки, „Отчуждение” (7 точки) и „Вила Роза” (1 точки). Дванадесет-членното жури беше изпратило до държавната агенция в запечатани пликове своята класация на три български филма. Любопитно е, че от 6-те филма, които излизат по екраните тази година, почти единодушно членовете на НСК бяха класирали само три от тях. Двата - „Българска рапсодия” и „Виктория”, тепърва ще бъдат разпространявани по екраните, но това не нарушава регламента, защото ще се вместят в крайния срок 1 октомври, обясниха от НФЦ. „Българска рапсодия” застава пред съда на публиката на 19 септември. Това е последният филм от трилогията на режисьора Иван Ничев („Пътуване към Ерусалим”, 2003, и „След края на света”, 1999), посветена на спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Съветът на ЕС одобри списъка с членовете на новата Еврокомисия

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e330dfc/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Csyvetyt0Ena0Ees0Eodobri0Espisyka0Es0Echlenovete0Ena0Enovata0Eevrokomisiia0H1795520C/story01.htm

Председателят на ЕК Юнкер ще обяви идната седмица портфейлите, като според "Юропиън войс" Кристалина Георгиева има реален шанс за зам.-председателско място


Символите на социализЪма и техните антиподи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244940_%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%AA%D0%BC%D0%B0+%D0%B8+%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8

 Мавзолеят на Георги Димитров

 

Днес входът за мавзолея на Георги Димитров, който беше главният символ на социализма и задължителен обект на поклонение, можеше да е 12 евро. Поне толкова е входната такса на гробницата на Наполеон в Дома на инвалидите в Париж. Ех, ако можехме да заемем трепетното отношение към миналото на французите при цялата им революционност, днес щяхме и ние да си имаме главна туристическа атракция. И да взимаме пари от разказа за тайната на рецептата за балсамирането на тялото на комунистическия вожд, заета ни от съветските другари покрай Ленин в Москва, за кристалната камера саркофаг и за мозайките на Дечко Узунов. За това, че на трибуните се строяваше цялото партийно и държавно ръководство, което приветстваше военни паради и народни манифестации всяка година за 9 септември и 7 ноември и на учениците за 24 май. И да показваме социзкуство. Но как да обясниш на чужденците, които настървено ни питат къде се намират мавзолеят и паметниците на Ленин, Сталин и Брежнев, кой е Бакърджиев. Който дори не успя от раз да взриви една сграда, построена през далечната 1949 г. само за 138 часа.

 

„Здрав дух в здраво тяло”

 

В Комсомола не се влизаше толкова лесно, минаваше се през цедката на приемен изпит, на който трябваше да имаш отговор на такива въпроси като "Колко са петимата от РМС?". Комсомолците бяха използвани да обират реколтата в ТКЗС-тата в т.нар. бригади, но всички се молеха да има спартакиада – масово физкултурно събитие, защото тогава можеше да кръшнеш от кърския труд. За спартакиадите се подготвяхме поне месец – събираха се ученици от няколко училища, раздаваха се знамена и други предмети, с които правехме масови гимнастически упражнения или надписи по трибуните на стадионите. Полагаха ни се готини спортни екипи, копирани от западните лъскави списания, които си оставаха за нас. Момичетата се фукаха с гимнастически трика за манифестациите за 24 май и си спомням, че при едно такова масово събиране моя съученичка се запозна с къдрокос единайсетокласник от „Младост”. И досега са щастливо семейство. Верни на девиза „Здрав дух в здраво тяло”, сутрин пред училищата строяваха учениците за кратка физзарядка. Не знам тя колко ни оправяше фигурите, но пък беше повод за учителите да проследят да не сме облекли минижуп под престилката и да не се подава някоя опашка под фуражката.

 

Кореком-Магура

 

Другата врата към света беше „Кореком” - магазинът със западни маркови стоки, в който се пазаруваше само с долари. Там се намираше онова, което не можеше да се купи в българските магазини – дънки, дъвки, сабо, куклите „Барби”, черна и бяла техника. За да си купиш нещо от „Кореком”, трябваше да се сдобиеш с долари, което не беше лесно. По-смелите можеха да минат през т.нар. „Магура” – на тротоара на бул. „Витоша” пред заведението „Магура” до НДК, където се навъртаха продавачите на черно на долари. Първообразът на днешните чейнджбюра работеше почти денонощно под благосклонния поглед на милицията, която се правеше, че не забелязва „спекулантите”. От там излетяха мутрите и много бизнесмени, които се оказаха вчерашни информатори на милицията.

 


Мавзолеят на Георги Димитров можеше днес да е туристическа атракция.
 
 
Тодор Живков на посещение в Ловеч с дипломатическия корпус през 1986 г.
ЦУМ е построен по съветски образец през 50-те години.
Тодор Живков за пръв път посещава военното обучение на учениците през 1972 г. в Говедарци.
Култово място в София беше закусвалнята „Кравай”.
 
„Комунисти, комсомолци, пионери”

 

Целият живот по време на соца беше подчинен на комунистическата идеология – от възпитателните надписи по сградите и градинките (например ”Научно-техническата революция – дело на милионите), през живота в квартала, за който отговаряше ОФ организацията, училището, казармата и работата. Затова особено внимание се отделяше на децата, които още в първи клас ставаха чавдарчета и им връзваха сини връзки. В трети клас учениците ставаха пионерчета с червени връзки, а в гимназията ги приемаха в Комсомола. „Комунистите родината изграждат, комсомолците със тях строят. Пионери, пионери! Славен път ни чака – трудов път”, както се пееше в популярната тогава песен „Комунисти, комсомолци, пионери”. Всички се възпитаваха в състезателен дух – който изпълняваше повече и по-добре правилата, беше по-добър. На чавдарчетата раздаваха римувани правила, като например „Чавдарчето е весело дете, играе, пее, учи се, чете”, които трябваше да се изпълняват. И ако ти беше тъжно и не ти се четеше, се чувствахме гузни. Но пък ни учеха и на полезни неща, като например да сме примерни, добри ученици, да помагаме на бабите да пресичат улицата, да им отстъпваме място в автобуса. „Пионер! Млад димитровец си ти! Чист и спретнат винаги бъди”, както гласеше един лозунг. Сега не знаем кой трябва да обяснява това на децата.

 

Знаме на мира

 

Опит да разчупи модела направи Людмила Живкова, която създаде световната детска асамблея „Знаме на мира”. Подчинена на мотото „Единство, творчество, красота”, тя събираше по-изявени деца, повечето дъщери и синове от партийната номенклатура, които, за разлика от своите набори, имаха възможност да пътуват по света, да се срещат с чужденци на тяхната възраст, да им се правят изложби и да им се издават стихове. Днес дъщерята на Людмила – Евгения Живкова, се опитва да продължи асамблеята. От тогава остана монументът „Камбаните” в полите на Витоша, а много от онези пораснали деца сега оплюват комунизма и са на ключови места в строителството на демокрацията.

 

Дипломатически корпус

 

През 80-те години всеки кмет на окръжен град се молеше да го посети дипломатическият корпус – традиционна обиколка на Тодор Живков с представители на чужди дипломатически мисии у нас, за да си спретне града. Избраният град трябваше да бъде витрина на социализма и затова настъпваше трескава строителна суматоха. Строяха се площади, градинки, изникваха горички за една нощ, появяваха се редки продукти в магазините, асфалтираха се улици, прокарваше се водопровод, така че накрая целият град беше излъскан като войнишка лъжица. Оттогава много от областните ни градове са излезли сякаш от калъп – с мраморен площад, фонтани, каменни саксии, със сграда на окръжния комитет, поща, хотел и театър.

 

ЦУМ

 

ЦУМ беше най-големият и най-добре зареденият магазин по времето на соца, при това цените бяха същите като в обикновените магазини. А не като сегашните молове. Подобно на „Детмаг”, той беше построен по съветски образец през 50-те години. Тук можеше да се купи всичко - от детски дрехи и играчки, до хладилници и телевизори, които не се намираха навсякъде. В него беше монтиран първият ескалатор в София – любимо място за возене на децата, и своеобразен климатик – силна струя топъл въздух, която струеше между външните и вътрешните врати на магазина. Чудо невиждано тогава. Всеки, който посещаваше София, се чувстваше задължен да мине през ЦУМ – като туристическа забележителност. В него дори беше сниман „Таралежите се раждат без бодли”. Спомням си, мой съученик разказваше, че като го пускали в градска отпуска от казармата, първата му работа била да отиде в ЦУМ – да се порадва на цивилизацията, на тълпата от хора, на миризмата на нови стоки и на богатата украса на магазина. 

 

Военно обучение

 

„Комунистите воюват със войната, комсомолците на стража бдят”, се пееше в „Комунисти, комсомолци, пионери”. Верни на този завет, всички минаваха елементарен курс по военно обучение, включително и жените. В университетите имаше специални часове, но най-весело беше по време на задължителното военно обучение в десети клас. Водеха ни в планината на лагер – някакъв аналог на казармата. С униформи, с общи помещения за спане – момичета и момчета отделно, имаше си часови, който не пускаше никого в лагера, както и дежурни по кухня и по миене на тоалетни. Учехме се да разглобяваме „Калашников” за 18 секунди, още ги помня, да набиваме крак по плаца и как да боравим с противогази. Общите спомени бяха за весел купон, за това, че шефовете запасняци се напиваха безпаметно, но въпреки това бяха обект на амурни атаки от по-напъпилите момичета.

 

„Кравай”

 

Сигурно всеки град си е имал култово сборище на „неформалите”, но в края на 80-те в София това беше заведението „Кравай”, на ъгъла на ул. „П. Евтимий” и „Фр. Нансен”. „В седем на Кравая” беше най-честата реплика и мястото идваше от името на заведението за закуски „Кравай”, което после беше многократно променяно, за да бъде изличен споменът от него. Но тротоарът си остана дълго време култово място за „различните”. Там се събираха метъли, рокери, пънкари, по-късно скинове, които вярваха, че с черните кожени якета с капси и с ципове, с боядисаните в черно и синьо „гребени” се опълчват на системата. Друго островче на западната цивилизация в София беше нощният бар „Астория”, достъпен само за тузари. Там звучаха най-модните песни, там ходеха облечени в корекомски дрешки, пиеше се уиски и се пушеше „Малборо”, които бяха иначе недостъпни. Сред галениците на властта обичаха да танцуват Бригита Чолакова и Йорданка Христова, а после купонът продължаваше в дома на Данчо Капитанов и тогавашната му съпруга Нели Рангелова, при Сашо Бръзицов или Ицко Финци.

 

БГА „Балкан”

 

Държавната авиокомпания „Балкан” беше лъскавото лице на България и врата към бленувания западен свят, към който не можеше да отлети всеки. Това беше мястото, където се попадаше най-трудно – само с дебели връзки и с няколко езика. Стюардесите на „Балкан” бяха най-красивите момичета и беше особен шик да забиеш за гадже някоя от тях. Календарите с техните лица красяха почти всяка българска къща. Дори джобните календарчета на БГА „Балкан” бяха по-луксозни от обикновените. Колкото и недостъпен да ни изглеждаше тогава този лукс, спомням си, че сме пътували със самолет до Варна и Горна Оряховица, недостъпно удоволствие сега за повечето българи.

Завърших курс за водолази, гмурках се

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244939_%D0%97%D0%B0%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B8%D1%85+%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B8%2C+%D0%B3%D0%BC%D1%83%D1%80%D0%BA%D0%B0%D1%85+%D1%81%D0%B5

 След кратка, но активна лятна почивка Елен Колева се готви за новия театрален сезон. Ще я видим на сцената на Народния театър в „Чайки пият чай”  и в проекта „Нирвана” на Константин Илиев, с който обикаля  из страната. Предстои й нещо ново, което старателно пази в тайна, докато не се случи.  А на въпроса дали ще я видим в нов телевизионен формат, подобен на Dancing stars, възкликва: „ О, да. Това бих приела с огромно удоволствие. Стига да се случи”

 

- Елен, как поддържаш тялото и пластичните си умения след края на суперактивното натоварване в Dancing stars?

 

- След активните танци продължих да поддържам форма с аквааеробика. Открих за себе си водната аеробика. Аз безкрайно много обичам водата, обичам да  плувам. Дори съм се гмуркала. Преди 4 години завърших специален водолазен курс. Оттогава не съм се спускала под водата. Ама това не се забравя. Като карането на кола и като танците - уменията се съхраняват за цял живот. Е, ако не практикуваш, губиш форма, разбира се. Понеже обичам водата, плуването като спорт ми допада. Защото се отразява добре на само на фигурата, но действа добре и на психиката. Това е чудесен начин да се поддържаш във форма. Защото, както знаете, плуването удължава мускулите, докато примерно фитнесът ги съкращава и „набива”. Когато си във водата, правилно и равномерно се натоварват всички части части на тялото. Прекрасно е и за ставите. А когато към плуването добавиш и аквааеробиката – ползата е двойна. Хем „работи” оздравително, хем се грижи за поддържане и разкрасяване. Опитвам се да ходя 3 пъти седмично. Ако обаче нямам възможност и пътувам – гледам да е поне 2 пъти, като редувам плуване с аквааеробика. Заедно с това харесвам СПА процедурите и гледам след плуване да има как да направя парна баня или сауна. Защото топлите процедури помагат още повече за изчистване на токсините от тялото.

 

- Като спортуваш така интензивно, налага ли се да си налагаш ограничителен режим и да пазиш диета?

 

- След 30-ата година обмяната на веществата в организма се променя и се налага да сме по-внимателни. Някога съм си позволявала да ям доста повече неща. Сега не се лишавам, не искам да се подлагам на диети, защото стомахът ми страда. Стриктно следя какво ям. Избягвам тестено. Ям основно зеленчуци и месо. Избягвам сладко. Замествам го с плодове. Пия страшно много вода, чай. Не пия кафе, нито газирано. Никога не съм обичала нито кафе, нито сладко.

 

- Значи за теб не е проблем да се лишаваш от сладко?

 

- Така е. Обаче обичам много хляб и тестени изделия, а те трябва да се ограничават. И се налага да се въздържам. Повтарям си, че глутенът е вреден и така се стимулирам.  

 

- Какви козметични процедури предпочиташ и какъв крем използваш?

 

- О, козметиката е най-голямата ми слабост.  Ако имам възможност и средства, всичко ще давам за козметика. Нямам слабост към дрехи, чанти и бижута така, както към козметика. За мен е важно да влагам в себе си – било с поддържащи процедури или с козметика, която лично аз избирам. Това за мен е най-важното. Защото всичко около нас ни съсипва – въздух, стрес, храните .. всичко. Няма как да не разчиташ на външна помощ, за да се поддържаш във форма. Много обичам масажи, някой да се грижи за лицето ми, харесват ми много процедури.

 

- Кои са предпочитани от теб?  

 

- От всички методи за борба с целулита няма нищо по-добро от ръчния масаж. Пробвала съм много съвременни апарати – LPJ, кавитация, вакум ... Това, което един масаж от човек с добра енергия може да ти даде, няма как да го получиш от машината. Правя си една страхотна процедура за освежаване на лицето – кислородна терапия на Intraceutical. Твърдят, че Мадона я прави. Не знам за Мадона, ама на мен ми се отразява страхотно. След нея лицето е блестящо. Кожата светва, хидратира се. В нея са включени и много витамини. Правя си и хидратиращи маски, защото знам, че най-важното е кожата да е обилно „напоена” във всички слоеве с вода, за да е свежа, сочна и млада. Кремовете, които ползвам, са от медицинската козметика – Avene за почистване,Clarins, Shiseido, Nux ...  сигурно пропускам нещо, но това е основното.

С чанта Louis Vuitton на училище

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244938_%D0%A1+%D1%87%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0+Louis+Vuitton+%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5

 Луксозната модна къща, известна по цял свят с куфарите и чантите си, представи специална колекция училищни раници. Родители, които искат детето им да започне годината със стил, могат да разгледат предложенията на Louis Vuitton, които вече са в продажба. Според специалисти много от момичетата, които отдавна са оставили училището зад гърба си, „ще бъдат погълнати от тази колекция”. Интересът към раниците несъмнено е огромен, и то в различи точки на света, а тази тенденция набира невероятна скорост.

 

Чантите са четири вида, а на принта им е поставено добре познатото лого на френската марка. За тези, които не харесват да натрапват марките, които носят, има и черен модел.

Днес честваме Деня на Съединението

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4285139

На 6 септември България чества Деня на Съединението. На тази дата през 1885 г. се осъществява фактическото обединение на Княжество България и Източна Румелия.
Съединението е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК). То се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, На 6 септември България чества Деня на Съединението. На тази дата през 1885 г. се осъществява фактическото обединение на Княжество България и Източна Румелия. Съединението е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК). То се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия,

Ако бях главен прокурор

http://noresharski.com/ako-byah-glaven-prokuror/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ako-byah-glaven-prokuror

Автор: Красен Станчев

Когато чух по държавното радио какво говори сегашният главен прокурор, аз бях сам в офиса.  И от възхита просто крещях…  Мисля, че ми се случи за първи път. Макар и без свидетели, собственото ми поведение бе повече от странно, но вместо да отида психиатър, аз се заех със самоанализ на дълбините на моето съзнание.

Първо се оказа, че аз винаги съм искал да бъда главен прокурор. Не, не съм прав, не винаги, а от времето на обсъждането на второ четене на чл. 117, 126 и 127 от проекта за конституция във Великото народно събрание. Защото ставаше дума, освен за функциите и мястото на тази длъжност, за продължителността на нейния мандат. Последното откриваше широки перспективи пред личности от всякакъв калибър.

Нямам правно образование и за съжаление не мога да се класирам за длъжността, ако някой не надскочи закона за съдебната власт и не ме назначи от уважение към моите въжделения.

Но седем години в креслото на главния прокурор те поставят между и над мандатите на всички други държавни органи, включително президента, управителя на БНБ, а да не говорим за дреболии като изпълнителна власт, ВСС и законодателно събрание. (Един пост в държавата, този на председателя на Сметната палата, е с по-продължителен мандат, но след промените в съответния закон от миналото народно събрание, той не е независим.)

Второ, сетих се, че темата толкова ме е вълнувала, че през 2006 г. я обсъждах със съветниците на комисаря по разширяването на ЕС и даже споделих спомените си в пресата за това как се получи такава уникална независимост на мечтаната (но недостижима) длъжност.

Ето какво съм написал тогава.

„Една от малкото глави от съдържанието на конституцията, по които нямаше нито едно особено мнение, бе глава шеста, тази за съдебната система. Причината бе много проста. Проектът на сегашния чл. 117, ал. 2 и тогава гласеше, че „съдебната власт е независима” и поставяше „прокурорите” в съдебната власт. Както и сега, основният проблем бе формулираната по този начин, с импас, независимост на прокуратурата. Бе известно, че това е следване на съветската „конституционна” традиция от 30-те години на ХХ век. Както бе и известно, че тази независимост там, тогава и след това в комунистическа България е била чиста илюзия, както и цялата конституционност на държавното управление и разделението на властите… Имаше обаче по-силни очевидности. Една от тях бе неяснотата на изхода от следващите избори.“

Трето, въпреки дълготрайния си интерес към темата и длъжността, въпреки вниманието ми към поведението на българските главни прокурори от г-н Гунев до г-н Цацаров и въпреки че служебно (между 2003 и 2009, по различни поводи) ми се е налагало да се запозная с делата на главните прокурори на Киргизстан, Руската Федерация и Казахстан, аз за първи път установих дълбока близост на моите собствени възгледи с тези на един главен прокурор. Ще се опитам накратко да обясня своето възхищение.
Не е кой знае каква тайна, че като на всеки човек, така и на мен ми се иска понякога да надскоча законите. Например преди време, предлагайки справедлива според мен сделка и позовавайки се на принципни правно-теоретични основания, написах открито писмо до президента и премиера с молба да бъда освободен от задължения към НОИ и НЗОК. Но в такива случаи аз веднага се сещам не само за десетте божи заповеди, но и за това, че дори в България има известен правов ред и ако тръгна да го надскачам, подчинените на главния прокурор органи ще ме преследват, а съдът – с голяма вероятност ще ме накаже. Тази достоверност на очакванията обаче явно не се отнася за самия главен прокурор.  Общественото му положение става доста привлекателно, ако ти хрумне да не спазваш законите.

От друга страна и аз като главния прокурор смятам, че КТБ не е класическа, а политическа банка. Такава й бе стратегията на капитализация, такива бяха причините на ръста й и вследствие на тази особеност е и мястото й в банковата система и желанието на всякакви опортюнисти да се възползват от него. Нещо повече: аз смятам, че всички проблеми на съвременните банки произтичат от промяна в традициите на банкирането и паричната политика след Първата световна война и окончателното налагане на модела на банкирането с частични резерви и на хартиените пари.  Иначе казано и той, и аз смятаме, че проблемите в банките и изобщо икономиката произтичат от държавната намеса и политическия процес, а не от сделките, сключени и сключвани според свободната воля на хората и не вследствие на „пазарни провали“. В крайна сметка държавата е причина за сивата икономика и е част от нея.  (Борбата с нея с нея е похвално занимание.)

На това отгоре аз съм човек от света на т.нар. мозъчни тръстове и обичам да организирам семинари за разпространение на идеи. Г-н главният прокурор вероятно знае, че „семинар“ идва от латинската дума за „разсадник“. Но едно е да разпространяваш идеи в моето положение на преподавател и участник в различни „резервоари за идеи“ (на английски – „think tanks“), съвсем друго е, когато си облечен в тогата и прерогативите на главен прокурор. Тогава ти имаш силата (авторитета) да наложиш идеите, можеш да възбудиш следствие срещу всички, които не са съгласни с теб. Няма значение, че ще трябва да се попрескочи не само закона за гарантиране на влоговете, но и тези за БНБ (където е казано, че банкови надзор се осъществява „самостоятелно и независимо“ от съответния подуправител), за кредитните институции и за банковата несъстоятелност.

Очевидно също няма особено значение, че според чл. 127 от конституцията функциите на прокуратурата са предписани без възможност за свободни нововъведения. Главният прокурор „осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори“ (чл. 126, ал. 2 от конституцията). Участниците в семинара за КТБ сами ще се досетят, че трябва да се подчинят под една или друга форма. Без каквото и да е участие на авторитета и силата на длъжността, освен методическо.
Ако си преподавател или анализатор, но не разбираш материята, с която се занимаваш, съдбата ти е предопределена. Или ще те изхвърлят от академията, или студентите ще престанат да идват на лекциите, или публиката ще престане да обръща внимание на анализите ти. Рано или късно ще се наложи да смениш професията и да си изкарваш прехраната с по-малко интелектуални занимания.  Ако съм главен прокурор, аз съм знаниев авторитет, независимо от това дали разбирам нещо от банки например или не.

Четвърто, позицията на главен прокурор дава възможност за разгръщане на широко поле за изява. Идват избори, след това ще трябва да се оправят политическите недоразумения в енергетика. Не на последно място има връзка между КТБ, политическата конюнктура и състоянието на енергетиката. Крайно време е аз, като главен прокурор, да се замисля какво следва да се предприеме и в тези области. Понеже нямам ценз за длъжността, аз мога да посъветвам действащия на тази длъжност какво може да се прави.
Пето, последно, но не и по значение. Обществените и стопанските проблеми, създавани от държавата, нямат край. Позицията на главен прокурор позволява тя, държавата, да се управлява без загуба на време и средства според различните досадни процедури на представителната демокрация. Достатъчно е да има някой умен човек като мен да съветва главния прокурор. Името му може да не става обществено достояние.

И така още пет години. Това е позиция, много по-изгодна от иначе много подобната длъжностна характеристика на колегите главни прокурори на Руската Федерация, Киргизстан и Казахстан. И там главните прокурори разбират от всичко, но и президентите са мутирали конституционни копия на Сталин.

Та така, България е по-свободна страна.

Източник: Институт за пазарна икономика

The post Ако бях главен прокурор appeared first on Noresharski.com.

Впечатляващо икономичен и динамичен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244937_%D0%92%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D0%B8+%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD

 Новият Volkswagen Golf Sportsvan се предлага с три бензинови турбодвигателя с директно впръскване на горивото с мощност 110, 125 и 150 к.с., както и с два турбодизела със 110 и 150 к.с. Най-атрактивен и най-икономичен е моделът с новия дизелов мотор 1.6 TDI с мощност 110 к.с. в комбинация със 7-степенна автоматична скоростна кутия DSG. Турбодизеловият агрегат може да бъде както впечатляващо икономичен, така и оптимистично динамичен. Ускорението от 0 до 80 км/ч отнема 7,6 секунди, което е достатъчно за бърз старт на зеления светофар и кратки изпреварвания. При нормално шофиране в града средният разход на гориво е в пределите на 6,0 - 6,5 л/100 км. Но още щом излезете от трафика и се пуснете по широката магистрала със 120 км/ч на темпомат, разходът пада до 4,0-4,5 л/100 км. Благодарение на ниската консумация на гориво с един резервоар от 50 л Golf Sportsvan може да измине над 1000 км автономен пробег. Максималният въртящ момент от 250 Нм осигурява пъргав старт, бодро ускорение и спокойно движение в лявата лента на магистралата. Голяма заслуга за динамиката има 7-степенната автоматична скоростна кутия с двоен съединител DSG, която бързо прехвърля предавките в синхрон с оборотите на мотора в зоната на най-високия въртящ момент. При необходимост от бързо ускорение рязко натиснете газта и трансмисията ще свали до три предавки, за да изстреля колата напред. Скоростите могат да се управляват и ръчно, има и спортен режим на превключване.

 

На пътя Golf Sportsvan се държи като типичен Golf – стабилно и предсказуемо. В завоите кормилното управление е директно и водачът придобива точна представа как завиват колелата във всеки момент. По гладкия асфалт автомобилът вози комфортно, люлее се по плавните неравности и омекотява грубите. Окачването е еластично и отработва по-голямата част от дефектите на пътя.

Съединението на България

http://chronicles.actualno.com/Syedinenieto-na-Bylgarija-news_48532.html

Борбата за пълно национално освобождение и обединение става основен стремеж на българския народ след разпокъсването на българските земи, наложено от Берлинския договор 1878 г. Общонароден идеал е пълн...

Отбелязваме Деня на Съединението

http://society.actualno.com/Otbeljazvame-Denja-na-Syedinenieto-news_48582.html

Днес отбелязваме 129-тата годишнина от Съединението на България. Това става след акта на фактическото обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885. То е координирано от Бълга...

Бареков дължи на хазната 35 хил. лв.

http://society.actualno.com/Barekov-dylji-na-haznata-35-hil-lv-news_48583.html

Националната агенция за приходите /НАП/ е установила съществено разминаване във финансите на лидера на "България без цензура" Николай Бареков. Разходите на Бареков надхвърлят с 520 000 лв. о...

Ибряма и Стунджи свирят в НДК на 11 ноември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4284520

Иво Папазов-Ибряма и Стоян Янкулов-Стунджи ще свирят във второто издание на “Нощ на ансамблите”. Двамата музиканти ще се качат на сцената на зала 1 на НДК на 11 ноември.
През пролетта бе дебютният спектакъл, който зарадва почитателите на фолклорната музика.
В него се включиха над 150 артисти.
В предстоящото събитие пак ще вземат участие трите на Иво Папазов-Ибряма и Стоян Янкулов-Стунджи ще свирят във второто издание на “Нощ на ансамблите”. Двамата музиканти ще се качат на сцената на зала 1 на НДК на 11 ноември. През пролетта бе дебютният спектакъл, който зарадва почитателите на фолклорната музика. В него се включиха над 150 артисти. В предстоящото събитие пак ще вземат участие трите на

Над 320 спасителни операции извършиха пожарникарите и спасителите за последното денонощие

http://press.mvr.bg/NEWS/news140906_01.htm

Най-тежка е обстановката в района на Бургас. Към областта пътуват министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване