Управляващата Демократическа партия печели изборите в Косово

Управляващата Демократическа партия на Косово (ДПК) на премиера Хашим Тачи печели произведените в неделя предсрочни парламентарни избори в Косово, предадоха осведомителните агенции, като се позоваха на официални резултати.   ДПК получава 31,21 процента от гласовете при преброени бюлетини в 94 процента от избирателните секции. Втора с 26,13 процента е основната опозиционна сила, Демократичният съюз на Косово на Иса Мустафа (ДСК).   Опозиционното движение Самоопределение е спечелило 13,73 процента от гласовете, следвано от Алианс за бъдещето на Косово на Рамуш Харадинай с 9,65 процента. Новата партия Инициатива за Косово на Фатмир Лимай и Якуп Красничи е спечелила 5,36 процента. Сръбската листа според преброените досега гласове (без бюлетините в четирите сръбски общини в Северно Косово) печели 2,91 процента.   Резултатите вещаят трети пореден 4-годишен премиерски мандат за Хашим Тачи. Той обаче вероятно ще трябва да си осигури подкрепата на по-малки партии и на етническите сърби.   "Тази вечер Косово спечели. От утре ще започнем да работим по нашата нова мисия", каза Тачи пред репортери снощи. Той подчерта, че гражданите на Косово ще кажат на света, че "независимостта на Косово бе просто началото, а не краят".   Избирателната активност е била едва 43,2 процента - най-ниската в историята на независимо Косово. Тя отразява масовото недоволство от широко разпространената бедност и корупция и липсата на напредък след отделянето на Косово от Сърбия под ръководството на Хашим Тачи през 2008 г.

Менингит тръшна трима души

Менингит тръшна трима души

Четиригодишно дете от Куклен е болно от менингит, има още двама заразени - 39-годишен мъж от Пловдив и пенсионер от Хасково, пише "Марица". Случаите нямат връзка помежду си, уточниха от Районната здравна инспекция.

По всяка вероятност са се развили като усложнения на прекарани инфекции. Пациентите са били с температура, главоболие, виене на свят. Специалистите от РЗИ са изследвали всички контактни на болните – над 200 души

Фандъкова инспектира ремонта на Женския пазар

София /КРОСС/ Ремонтът на Женския пазар променя облика на мястото от непривлекателно, като целта е да се превърне в интересно градско пространство за пазар и култура. Проектът за реконструкцията е обсъждан многократно с гражданите, с инициативния комитет. Това е граждански проект и участието на гражданите е съществено. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на ремонта на „Женския пазар" в присъствието на зам.-кмета Мария Бояджийска, на кмета на района Савина Савова, председателя на Съвета на директорите Маргарита Александрова, директора на „Пазари Възраждане" Николай Георгиев. Най-трудната част от реконструкцията беше реконструкцията на подземната инфраструктура.Пилотно на пазара се изпълняват подземни контейнери за боклук, които са 12 броя с обем от 1 кубик и 4 броя с обем от 3 кубика. На определени места ще има по два контейнера за разделно събиране на отпадъците. Ще се се предвиди обозначение на български и на английски.До края на годината във всички райони на София трябва да има съдове за разделно събиране на отпадъците. За първите три месеца на 2014г. около 1500 тона са събрани разделно отпадъци, което е с 44 тона повече от миналата година. В това количество са и 125 тона отпадъци от пилотните райони „Овча купел" и „Кремиковци".Реконструкцията на Женски пазар в частта от ул."Кирил и Методий" до ул."Екзарх Йосиф" се извършва със средства по инициатива ''Джесика"

Нощни екипи ще бдят за опазването на тишината и реда на Крайбрежната алея

Варна /КРОСС/ Опазването на нощната тишина и обществения ред на Крайбрежната алея във Варна този летен сезон ще се контролира от дежурни нощни екипи на дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред" в общината. Относно готовността на обектите за работа ще бъдат извършвани съвместни проверки от служители на община Варна, Областна дирекция по храните и Регионална здравна инспекция.Това стана ясно на среща - разговор между заместник-кмета на община Варна Тодор Иванов, директора на дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред" Николай Няголов, служители на отдел „Контрол на търговската дейност и туризма" и собствениците и управителите на заведения за хранене и развлечение, разположени на Крайбрежната алея в град Варна.Повод за срещата е настъпилия летен сезон на 2014 г., готовността на обектите за работа и възникващите проблеми, свързани с жалби на граждани от високи шумови нива, възпроизвеждани от музикалното озвучаване на обектите през малките нощни часове.Собствениците на обектите бяха запознати със Заповед № 1549/20.05.2014 г. на кмета на община Варна, в която е регламентиран достъпа на МПС на крайбрежната алея, като особено внимание бе отделено на спазването на часовете за зареждане на обектите с продукти, т. е. от 05.00 ч. до 09.00 ч.Този летен сезон е предвидено увеличаване на съдовете за събиране на смет от обектите на алеята

Слаба търговска сесия и леки повишения за европейските акции

Липсата на макроданни от Стария континент ограничи инвеститорския интерес


„Обади се, като стигнеш” с ново лого

В играта за избор на ново лого се регистрираха 7932 души, като късметлиите, които спечелиха наградите вече са обявени

Прокуратурата поиска арест за шофьора, убил Паоло

Окръжната прокуратура в Стара Загора протестира решението на Окръжния съд да пусне шофьора, блъснал Паоло, под "домашен арест"

ГЕРБ: Договорът с "Газпром" да бъде публично оповестен

ГЕРБ: Договорът с "Газпром" да бъде публично оповестен

Пресконференцията ни е за идеята за задължително гласуване и позицията на ГЕРБ относно отказът за строежа на "Южен поток". Това каза на пресконференция на ПП ГЕРБ зам.-председателят на партията Цецка Цачева.

Цачева изтъкна, че от ГЕРБ винаги са отстоявали идеята за задължително гласуване. "В малкото дни оставащи на 42-то Народно събрание е невъзможно да бъде реализирана промяната, заради това подкрепяме идеята след провеждане на референдум да се въведе задължителното гласуване. Ние сме за избори през месец септември. Настояваме идеята за задължително гласуване да бъде реализирана паралелно с въвеждането на електронно гласуване, което е много важно за българите, живеещи в чужбина, заяви Цачева.

От ГЕРБ настояват за незабавно провеждане на референдум. "Ние събрахме нужните 500 000 подписа на граждани, съгласни с тази идея", припомни Цачева. Ясно подчертахме, че всеки един ден на това правителство е вредно за държавата. Изказването на премиера Пламен Орешарски постави страната ни в унизително положение, категоричен беше депутатът Димитър Главчев.

"Оттук насетне трябва да се зададат и други въпроси - дали е подписан друг договор за "Южен поток" и дали ще има неустойки. Ако има неустойки, ще трябва виновните да понесат отговорност, подчерта той. На Пламен Орешарски не му вярваме и затова настояваме БЕХ незабавно да спре плащания по проекта. Убедени сме, че управляващите говорят различни неща в България, в ЕС и в Русия.

Според нас има реална заплаха за националната сигурност на страната ни, тъй като ще трябва да се плати санкция. Ако има такъв договор и не се представя. Ние нямаме представа какви са клаузите в договора с "Газпром". Настояваме договорът да бъде публично оповестен, за да знаем какви са загубите за страната ни, заяви Цветан Цветанов.

 

Аспаруховият мост се нуждае от спешен ремонт

Аспаруховият мост във Варна спешно се нуждае от ремонт. Съоръжението е най-бързата връзка между Варна и Бургас и единствената – между квартал Аспарухово и центъра на града. От строителството му през 1976 година досега съоръжението не е било ремонтирано.

Товарен влак блъсна автомобил в Пловдивско

Лек автомобил " Ситроен Джъмпер", управляван от 23 годишен пловдивчанин, бе блъснат днес от товарен влак, движещ се от Кричим към Стамболийски, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Трима с менингит, сред тях 4-годишно дете

4-годишно дете от Куклен е болно от менингит, има още двама заразени - 39-годишен мъж от Пловдив и пенсионер от Хасково, пише 4-годишно дете от Куклен е болно от менингит, има още двама заразени - 39-годишен мъж от Пловдив и пенсионер от Хасково, пише "Марица". Случаите нямат връзка помежду си, уточниха от Районната здравна инспекция. По всяка вероятност са се развили като усложнения на прекарани инфекции. Пациентите са били с температура, главоболие, виене на свят.

Полицията в Сао Пауло пак използва сълзотворен газ срещу протестиращи


Полицията в Сао Пауло отново използва сълзотворен газ срещу протестиращите служители на метрото и в петия ден от тяхната стачка.

Това се случва само три дни преди градът да приеме откриването на световното първенство по футбол в Бразилия.

Местният съд обяви демонстрациите за нелегални и разпореди на служителите да се завърнат на работните си места, но те не изпълниха решението. Вместо това в неделя те гласуваха да продължат стачката си за неопределено време.
...

Обвинението иска 8-годишна присъда за ексшефа на ГДБОП във Велико Търново

Бившият началник на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров да бъде осъден на 8 години затвор по делото си за разгласяване на държавна тайна и за злоупотреба със служебно положение.   Това поиска в понеделник наблюдаващият прокурор Валентин Вълков. Казусът е пред финал на първа инстанция, като предстои Великотърновският окръжен съд да насрочи заседание за прочитане на решението си.   Обвинителният акт срещу Тодоров бе внесен в съда през октомври 2012 г. от него ставаше ясно, че смятаният за близък до бившия шеф на ГДБОП – Станимир Флоров е информирал системно близкия си приятел – бизнесменът Петър Христов, за хода на знакови разследвания, като "Килърите", "Фалшификаторите" и делото за смъртта на бебето в горнооряховската болница, което в крайна сметка се оказа мъртвородено.   Според прокуратурата Тодоров дори раздавал извадки от разговори, записани със специални разузнавателни средства (СРС). Например, по случая с мъртвото бебе Петър Христов знаел подробно за реплики, чути от подслушването на телефона на директора на въпросната болница – Миролюб Кожухаров.   В обвинителния акт се посочваше още, че за периода, в който Тодоров е работил в системата на МВР на различни длъжности, той е наказван седем пъти, правени са му четири проверки, по които Военноокръжната прокуратура е отказала да образува обвинения. Той беше задържан през март 2011 г. В продължение на една година му бе наложена постоянна мярка задържане под стража, след което беше пуснат под домашен арест, а впоследствие и освободен под гаранция.   Междувременно, след падането на ГЕРБ от власт през февруари м.г. разследването срещу Тодоров стана повод за образуването на две от делата срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов – за шестте отказани СРС-та, които са били разрешени от съда, както и за присвояването на над 50 000 лева, които ексминистърът е наредил да се изплатят на Тодоров под формата на възнаграждения и обезщетение при напускане. По първия казус Цветанов наскоро бе осъден на 4 години затвор, а по втория – оправдан.

Жега! Водата в Дунава достигна 20,5 градуса

Жега! Водата в Дунава достигна 20,5 градуса

Температурата на водата в Дунав край Силистра достигна 20.5 градуса, а на въздуха - 29.1 градуса, показва справка от силистренското представителство на агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по реката.

По данни от метеорологичната обсерватория в Силистра температурният рекорд за 9 юни е от 1996 година, когато температурата на въздуха е била 33.8 градуса. Нивото на реката през последните 24 часа се е понижило с 19 сантиметра и са измерени 562 сантиметра.

Сутринта от 07.00 часа до 15.00 часа нивото е "паднало" с още 6 сантиметра, отбелязва БТА.

 

Разходка в Гората на мечките

След малко микрофонът трябва да реагира и да улови предавателя, който е прикрепен към мечката в блатото. И ето че тонът се чува - първо слабо, после по-силно. Звуците вече са добре доловими и все-по-чести. „Идва към нас След малко микрофонът трябва да реагира и да улови предавателя, който е прикрепен към мечката в блатото. И ето че тонът се чува - първо слабо, после по-силно. Звуците вече са добре доловими и все-по-чести. „Идва към нас", казва Гунтер Шмит изумен. „Да се връщаме в колата". Това е страх, който не би трябвало да очакваме от него,

Наръгаха с нож дете във Враца! Полицията подгони двама за зверското нападение!

11-годишно дете беше наръгано посред бял ден с нож във Враца. Полицията е по петите на двама нападатели, отговорни за зверското клане, съобщиха за BNews от МВР.

Има задържан за въоръжения грабеж в столичния квартал Орландовци

Има задържан за въоръжения грабеж в столичния квартал Орландовци

Има задържан за въоръжения грабеж в столичния квартал Орландовци, съобщи БНР.

Мъжът е арестуван преди няколко дни. Основната версия, по която работи полицията, е, че обирът е извършен след изтичане на вътрешна информация за маршрута на колата, в която са били превозвани парите.

При инцидента пострада леко една жена, а нападателите си тръгнаха с чанта с над 20 000 лева.

 

Трус със сила 3,3 по Рихтер край Сандански

Земетресение е отчетено в района на Сандански. То е било с магнитуд 3,3 по скалата на Рихтер и епицентърът му е близо до Сандански.

Сръбският премиер отрече страната му да е спирала работата по "Южен поток"


Сръбският премиер Александър Вучич отрече страната му да е спирала работата по проекта "Южен поток" - новина, лансирана по-рано днес от заместник-премиера и министър на транспорта Зорана Михайлович. Пред сръбския вестник "Блиц" тя заяви, че проектът ще бъде забавен, докато България не уреди спорните въпроси с Европейската комисия, заради които Брюксел започна наказателна процедура срещу София.

В коментар по темата Вучич каза, че "в Сърбия нещата продължават, както са планирани. Всяко...

Едва 8% от българите познават добре потребителските си права

Ние сме сред най-неуверените потребители, твърди еврокомисарят Невен Мимица


Влак блъсна кола в Куртово Конаре, двама ранени /обновена/

Товарен влак блъсна лекотоварен бус на ЖП прелеза при с. Куртово Конаре. Бусът е опитал да мине през линията при спуснати бариери, потвърдиха от БДЖ за Хоризонт.Пострадали са двамата пътници от колата - 23-годишният шофьор и неговият спътник на 48 години. Двамата са откарани в болница с опасност за живота, уточниха дежурните лекари."Двамата са тежко пострадали с политравми и са вече в КАРИТ (клиниката по анестезиология, реанимация и интензивна терапия )с опасност за живота, особено по-младия, по цялото тяло - фрактури, наранявания, контузии. Така ги казваме - политравми. Щом са в КАРИТ не е добре положението", съобщиха пред БНР от болницата. Снимка: Булфото, всички права запазени

Аталай: Ако има пропуски по „Южен поток", основен отговорник от месеци е Йотингер

София /КРОСС/ Само преди няколко месеца цялостната отговорност и тежест по преговорите за „Южен поток" беше прехвърлена на еврокомисар Гюнтер Йотингер и ако има пропуски по този проект, основният отговорник е той. Това коментира в интервю за Дарик председателят на парламентарната енергийна комисия Рамадан Аталай.Той подчерта, че газопроводът е необходим за България и за Европа, но няма да се осъществи с пренебрегване на правилата на Европейския съюз. Явно, че американските сенатори си гонят интересите, но правителството ще защити интереса на България, добави още Аталай.Според председателя на енергийната комисия, ако България търпи щети заради санкции от руска страна, Брюксел трябва да се включи в компенсациите под форма на доставки и средства."Южен поток" е необходим за България, "Южен поток" е необходим за ЕС, но той няма да се осъществи с пренебрегване на правилата на Европейския съюз", категоричен е шефът на енергийната комисия в парламента

Влак блъсна кола в Куртово Конаре, двама ранени

/КРОСС/ Влак е блъснал лек автомобил на жп линията при Куртово Конаре в посока Ново село. Сигналът за инцидента е получен на телефон 112 в 14.31 часа. Двама мъже от лекия автомобил са ранени и състоянието им е тежко. На мястото има униформени. Изпратени са две линейки, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ.Според първоначалната информация автомобил „Ситроен Джъмпер" преминал при спуснати бариери на съоръжението и бил блъснат от товарен влак, движещ се от Кричим към Стамболийски. 23-годишният шофьор на колата и 48-годишният му спътник, и двамата от Пловдив, са транспортирани в болница. На местопроизшествието се извършва оглед и движението е спряно до приключване на работата, съобщи "Марица". Снимка: Булфото, всички права запазени

Част от парапета на парижки мост се откърти заради любовни катинари

Част от парапета на "Pont des Arts" ("Моста на изкуствата") в Париж се откърти под тежестта на закачените на него т.нар. любовни катинари. Мостът е предпочитано място за вричане в любов, след което двойката закача на него катинар и хвърля ключа в Сена.

ДКЕВР още не е взела решение за цената на парното

Какви ще бъдат окончателните цени е рано да се каже, казаха от регулатора


Арестуван е 28-годишен за обира на куриерска кола в Орландовци

Полицията е задържала 28 -годишен столичанин, заподозрян за участие в обира на куриерска кола в "Орандовци" през миналата седмица.

Без плодове и зеленчуци в обновената част на Женския пазар

В обновената част на Женския пазар в София няма да се продават плодове и зеленчуци, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверката на изпълнението на ремонта. След реконструкцията пазарът ще разполага с 90 търговски обекта от затворен тип, а плодовете и зеленчуците ще останат в неремонтиранта част. В района ще бъдат поставени и камери, които имат за цел да спрат черния пазар на контрабандни цигари. Охраната също ще бъде засилена, а табелите на пазара ще бъдат и на английски език за улеснение на чужденците. Очаква се търговците да започнат да се нанасят в ремонтираната част на пазара от 1 август. По думите на столичния кмет изпълнението се движи със забавяне. „Има закъснения, те обаче са свързани със ситуацията с канализацията, която беше подновена. Всъщност най-трудната част беше подземната. Към момента обаче това е приключено и се работи по настилки, по довършване на павилионите “, уточнява кметицата. Очаква се някои от сградите около пазара също да бъдат ремонтирани, а други дори да бъдат премахнати.

Двама ранени, след като влак блъсна лек автомобил

Инцидентът е станал на железопътния прелез при с. Куртово Конаре

Двама пострадали, след като влак блъсна лек автомобил

Инцидентът е станал на железопътния прелез при Куртово Конаре

Вучич: Сърбия не е спирала „Южен поток”

/КРОСС/ Работата в рамките на строителството на газопровода "Южен поток" в Сърбия върви по план. Това заяви в понеделник по време на пресконференция в Белград сръбският премиер Александър Вучич."Такива решения се взимат от правителството, а правителството не е заседавало. Всичко върви както е планирано Ако има някакви промени, правителството ще вземе решение и ще бъдете уведомени за него", каза Вучич.По този начин министър-председателят коментира изявленията на заместник министър-председателя Зоран Михайлович, който в интервю за сръбския вестник "Блиц" съобщи, че в резултат на спирането на проекта в България, дейностите на територията на Сърбия също са отложени.

Световният шампион пристигна в Бразилия

Световният шампион от последното първенство в Южна Африка - Испания, вече е на бразилска земя.
Иберийците кацнаха в Куритиба с чартърен полет от Вашингтон, където беше последният етап от подготовката им. На летището ги чакаха около 200 запалянковци. Футболистите и щабът се натовариха на автобус, който ги откара в постоянна им база. Световният шампион от последното първенство в Южна Африка - Испания, вече е на бразилска земя. Иберийците кацнаха в Куритиба с чартърен полет от Вашингтон, където беше последният етап от подготовката им. На летището ги чакаха около 200 запалянковци. Футболистите и щабът се натовариха на автобус, който ги откара в постоянна им база.

Фотомодел стана перачка, за да е близо до футболистите

Моделът Бруна Нунеш не е звезда като Неймар, Фред и компания, но също е толкова полезна и успешна в Граня Комари в Тересополис, където е базата на Селесао. По време на Мондиала тя ще пере дрехите и щ...

Бръчките показват проблеми с различни части от организма

Бръчките зависят не само от възрастта на хората, но и от типа на тяхната кожа, показва ново изследване, цитирано от БГНЕС. При хората с по-дебела и мазна кожа те се появяват по-късно, защото този тип...

Влак блъсна автомобил и рани двама

Влак е блъснал лек автомобил на жп линията при Куртово Конаре в посока Ново село.

Авария остави 10 квартала в София без топла вода

Авария на магистрален топлопровод е прекъснало топлоподаването в 10 столични квартала, съобщиха от Топлофикация София.

Близнаците Братоеви отпаднаха от състава за гостуванията в Световната лига


Разпределителят на националния отбор по волейбол Георги Братоев беше изваден от състава за гостуванията на Русия, САЩ и Сърбия от Световната лига. От федерацията (БФВ) обясняват, че той не е в добра форма.

Братоев беше твърд титуляр в отбора до първия мач със Сърбия в София. След тежката загуба с 0:3 той заяви, че в отбора има потиснатост. На следващия ден разпределителят остана резерва, а мястото му зае Добромир Димитров.

Братоев ще се готви по специална програма и се...

Арестант почина в линейка на път за болницата

Бургас /КРОСС/ 39-годишен мъж е починал в линейката на път за болницата в Бургас. Преди това той престоял 14 часа в ареста, защото катастрофирал в нетрезво състояние на изхода на Созопол. Двата екипа на Спешна помощ, които са прегледали пострадалия Драгомир Николов, не са могли да установят тежкото му състояние и в издадения фиш за оказаната му медицинска помощ е посочено, че той може да остане в ареста. Седем часа по-късно трети медицински екип решава да откара задържания в Бургаската болница, но той умира по пътя. По първоналачни данни, причината за смъртта му е счупен череп и масиран кръвоизлив в мозъка, причинени при катастрофата, съобщи БНР.

"Атака" внесе сигнал в Сметната палата и прокуратурата за даренията на Бареков (допълнена)


Депутатът от "Атака" Миглена Александрова внесе сигнал в Сметната палата за нарушения при отчитането на дарителите на "България без цензура" за кампанията за евроизборите, съобщи пресцентърът на партията на Волен Сидеров. Според "Атака" може да се твърди, че коалицията около "България без цензура" е злоупотребила с лични данни и е вписала като фиктивни дарители в отчета си хора, които не са участвали в дарителската кампания. Партията сезира и главния прокурор по случая.

От "Атака"...

"Атака" внесе сигнал в Сметната палата за даренията на Бареков


Депутатът от "Атака" Миглена Александрова внесе сигнал в Сметната палата за нарушения при отчитането на дарителите на "България без цензура" за кампанията за евроизборите, съобщи пресцентърът на партията на Волен Сидеров. Според "Атака" може да се твърди, че коалицията около "България без цензура" е злоупотребила с лични данни и е вписала като фиктивни дарители в отчета си хора, които не са участвали в дарителската кампания.

От партията настояват за проверка дали е спазено условието...

Има задържан за въоръжения грабеж в "Орландовци"

София /КРОСС/ Има задържан за въоръжения грабеж в столичния квартал "Орландовци". Мъжът е арестуван още миналата седмица.Основната версия, по която работи полицията, е, че обирът е извършен след изтичане на вътрешна информация за маршрута на колата, в която са били превозвани парите. При инцидента пострада леко една жена, а нападателите си тръгнаха с чанта с над 20 000 лева.Източниците на БНР не уточниха дали задържаният е бил един от тримата мъже, нападнали куриерския автомобил.

Целодневно обучение и в V клас от есента

Целодневното обучение ще обхване и учениците в V клас от есента на 2014 година. Досега то беше задължително за децата в началния курс на обучение - I - IV клас. Промяната е разписана в обнародвани днес промени в постановление 132 на Министерския съвет. Текстовете предвиждат на държавните и общинските училища се предоставят допълнителни средства за обхванатите ученици от I до V клас в целодневната организация на учебния ден в размер на 520 лева за едно дете за бюджетната година, в това число за поевтиняване на обедното хранене.

Обновяването на Женския пазар е към края си

Реконструкцията на Женския пазар в частта от ул. "Св. Св. Кирил и Методий" до ул. "Екзарх Йосиф" ще приключи до 1 август, съобщи в понеделник кметът на София Йорданка Фандъкова.   Ремонтът струва 8.2 млн. лв., осигурени по инициативата "Джесика" на ЕС, 20 на сто от средствата са предоставени от общинската фирма "Пазари Възраждане" ЕАД. Това е първият проект за града, осъществен заедно с Фонда за устойчиво градско развитие на София.   Столичният кмет посочи, че най-трудната част на ремонта на Женския пазар е била подмяната на ВиК мрежата - една от най-старите канализационни мрежи от 40-те години на миналия век. В момента се правят уличните настилки, довършват се 90-те павилиони от метал и дърво, поставят се камери за видеонаблюдение.   Новост ще бъдат специалните подземни контейнери за отпадъци - 12 с големина 1 куб. м и 4 контейнери с вместимост 3 куб. м за органични отпадъци. Подобни контейнери за боклук се слагат и на пешеходната зона на бул. "Витоша", съобщи още Фандъкова. Тя допълни, че е разговаряла с главния секретар на МВР за увеличаване на полицейското присъствие в района.   Според столичния кмет Женският пазар има потенциал да се превърне в изключително интересно място благодарение на атмосферата, създавана от сградите наоколо, строени в началото на ХХ век. Много от тях обаче представляват опасност и трябва да бъдат ремонтирани от собствениците, за което общината е издала предписания, каза кметът.   По същия повод кметът на район Възраждане Савина Савова съобщи, че до 10 000 лева глоба заплашва собствениците на къщите около пазара, които са получили предписание да обновят фасадите. Две стари и опасни постройки трябва да бъдат разрушени, посочи тя.   "За 10 сгради са издадени визи за проектиране от главния архитект на района. За две сгради са издадени заповеди за премахване, имаме две сгради, които към момента са с готови проекти, тези сгради са паметници на културата. Предстои тяхното изпълнение", каза тя и допълни, че районната администрация продължава да работи с предписания.   "Очакваме, разбира се, подкрепа и взаимодействие от страна на собствениците. И в техен интерес е сградите да бъдат безопасни и да бъдат естетизирани", допълни Савина Савова.

Реконструкцията на Женския пазар в столицата приключва до началото на август

Реконструкцията на Женския пазар в частта от ул. "Св. Св. Кирил и Методий" до ул. "Екзарх Йосиф" ще приключи до 1 август, съобщи в понеделник кметът на София Йорданка Фандъкова.   Ремонтът струва 8.2 млн. лв., осигурени по инициативата "Джесика" на ЕС, 20 на сто от средствата са предоставени от общинската фирма "Пазари Възраждане" ЕАД. Това е първият проект за града, осъществен заедно с Фонда за устойчиво градско развитие на София.   Според Фандъкова Женският пазар има потенциал да се превърне в изключително интересно място благодарение на атмосферата, създавана от сградите наоколо, строени в началото на ХХ век. Много от тях обаче представляват опасност и трябва да бъдат ремонтирани от собствениците, за което общината е издала предписания, каза кметът.   Тя посочи, че най-трудната част на ремонта на Женския пазар е била подмяната на ВиК мрежата - една от най-старите канализационни мрежи от 40-те години на миналия век. В момента се правят уличните настилки, довършват се павилионите от метал и дърво - общо 90 нови на брой, поставят се камери за видеонаблюдение.   Новост ще бъдат специалните подземни контейнери за отпадъци - 12 с големина 1 куб. м и 4 контейнери с вместимост 3 куб. м за органични отпадъци. Подобни контейнери за боклук се слагат и на пешеходната зона на бул. "Витоша", съобщи кметът Фандъкова. Тя допълни, че е разговаряла с главния секретар на МВР за увеличаване на полицейското присъствие в района.

Откраднаха мощите на Свети Никола и Свети Стефан от храм в Черноморец

Откраднаха мощите на  Свети Никола и Свети Стефан от църквата „Свети Никола“ в Черноморец. Сигналът за кражбата е получен около 07:30 ч. вчера в полицията в Созопол. За престъплението сигнализирал отец Стилиян Стойков, който служи в храма. Крадците са изкривили метална решетка на църквата и влезли през отворен прозорец. Освен мощите на Свети Никола и Свети Стефан, съхранявани в малки ковчежета, е задигната и сумата от 70 лв.

Благотворителен турнир по футбол ще се проведе във Варна

Благотворителен турнир по футбол ще се проведе на 14 и 15 юни 2014 г. във Варна. Срещите от футболния турнир ще се играят на общинските игрища в двора на Техническия университет – Варна. Началният час ще бъде 9:30, когато ще бъде даден първият съдийски сигнал на футболните срещи, научи Moreto.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване