Орешарски се среща с еврокомисаря за защита на протребителите

Орешарски се среща с еврокомисаря за защита на протребителите

Премиерът Пламен Орешарски ще се срещне с европейския комисар по политиката за потребителите Невен Мимица, съобщиха от правителствената информационна служба. Срещата ще се състои в Министерския съвет в 11.30 часа утре.

Преди това Орешарски ще участва в Регионалната конференция "Защита на потребителите на финансови услуги и финансова грамотност". Тя ще бъде открита от 9.30 часа в „София Хотел Балкан”.

Първа присъда за 15-годишния Зъбчето, хванат да краде 22 пъти

15-годишно момче, хващано 22 пъти да краде, най-накрая стигна до съд и той го помилва по главицата.

Асен Лазаров, наричан в махалата си Зъбчето или Джери, от 2009 г. престъпва закона. На всеки 83 дни го хващат, но не е съден.

Чак сега - през май 2014 г., той обогати досието си с присъда. И пак извади късмет - дадоха му само 2 г. затвор за... 15-годишно момче, хващано 22 пъти да краде, най-накрая стигна до съд и той го помилва по главицата. Асен Лазаров, наричан в махалата си Зъбчето или Джери, от 2009 г. престъпва закона. На всеки 83 дни го хващат, но не е съден. Чак сега - през май 2014 г., той обогати досието си с присъда. И пак извади късмет - дадоха му само 2 г. затвор за...

Планова подмяна на електромери на територията на област Перник, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 09-13 юни 2014 г.

Уважаеми клиенти,

Уведомяваме ви, че в изпълнение на Общите условия на ЧЕЗ Разпределение България и в съответствие с изискванията на действащото законодателство в страната, компанията извършва планова подмяна на електромерите на своите клиенти в Западна България. Молим клиентите на ЧЕЗ, които живеят на посочените долу адреси, да осигурят представител на домакинството, който да присъства на подмяната. Подмяната на електромерите ще се извърши както следва:

Пернишка...

Продължава

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на Пернишка област, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 09 - 13 юни 2014 г.

Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването, както следва:

Пернишка...

Продължава

Борисов в САЩ: За съжаление комунистите и националистите още пречат на развитието на България

В България ГЕРБ разгроми комунистите с 12% разлика на европейските избори и същевременно победихме президента на ПЕС Сергей Станишев. Благодарение на нашата работа единствено от България националистическите партии не изпратиха свои депутати в новия Европейски парламент. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с В България ГЕРБ разгроми комунистите с 12% разлика на европейските избори и същевременно победихме президента на ПЕС Сергей Станишев. Благодарение на нашата работа единствено от България националистическите партии не изпратиха свои депутати в новия Европейски парламент. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с

Пенсионерка спечели 100 000 лева от Национална лотария с последните си 2 лева

 Билетът „Лото+“ на Национална лотария донесе невероятната печалба от 100 000 лева на Виолета Вуковска от град Дупница. Щастливката е на 64 години и разказа, че с късметлийския билет се е сдобила от магазин на „Лафка“, след като се е връщала от пазар и с последните си два лева решила да си купи билет на Национална лотария. Първоначално помислила, че печели 100 лева, но когато отива да си вземе печалбата, от касата ѝ съобщават, че наградата ѝ всъщност е 100 000 лева. Пенсионерката сподели, че с голямата печалба ще ремонтира жилището си и ще задели част от сумата за нейните внуци. Мечтае да е здрава и внучетата ѝ да са с добро образование и хубава професия.

В първата игра в предаването на Национална лотария „На крачка от късмета“ за спечелването на чисто нов френски автомобил със застраховка на пътниците на стойност 100 000 лева участваха: Антоанета Стоянова от Благоевград, Сюлейман Сюлейман от село Света Петка, област Пазарджик и Цветан Събев от град Варна. Дамата първа стартира играта, като изпрати Сюлейман с една крачка по-близо до мечтаната награда, но кръгът се оказа напрегнат и всички участници се изравниха. Най-големият късметлия се оказа 34-годишният Цветан, който все още няма книжка, но новата му придобивка от Национална лотария е чудесен повод да се запише на шофьорски курсове.

Във втората поред игра „Сейфове“ участваха Румен Кънчев на 52 години от град Видин и Светослава Милкова на 32 години от Търговище. Късметът на Румен бързо му изневери и той първи напусна студиото на Национална лотария със сумата от 2 250 лева. Господинът е заместник-кмет на най-малката община в Европейския съюз – Бойница, а печалбата ще използва, за да помогне на двете си деца. Светослава продължи в следващия кръг с възможност да утрои натрупаната до момента парична сума, но златните сейфове, които отвори не ѝ дадоха тази възможност. Така печалбата от 20 000 лева беше разделена на половина и младата майка напусна предаването със сумата от 10 000 лева. Светослава работи като тапицер в мебелна фирма, а с наградата ще погаси кредита си за ремонт на жилището.

За MEGA JACKPOT-а на Национална лотария играха Виолета Минчева от София, Гинка Василева от Варна, Айдан Али от Шумен, Добромир Ангелов от София и Дарина Димитрова от Първомай. Най-високата карта с номер 41 се оказа в ръцете на Виолета Минчева, а „Колелото на късмета“ ѝ отреди игра за 1 милион лева. Преди да стартира играта си, Виолета целуна двете си дъщери за късмет и с тяхна помощ уверено достигна до сумата от 20 000 лева. На петата сфера направи първата си грешка и взе решение да прекъсне участието си с натрупаната до момента сума. 38- годишната дама работи като касиер в Български пощи, а мечтата ѝ е дъщерите ѝ да се реализират в България.

Водещата Вяра Атова зарадва Десислава Александрова от град София със златен плик с печалба в размер на 2 000 лева от играта „Специален втори шанс“.

Всички късметлии в предаването можете да видите ТУК

 

Допълнителна информация за „Национална лотария”:

 

Предаването „Национална лотария“ с водещи Захари Бахаров и Вяра Атова се излъчва всяка събота от 19.30 часа по Нова телевизия. Всички, които искат да попаднат в студиото, трябва да закупят лотариен билет на Национална лотария –„Сбъдни мечтите си“ или „Мега Милиони“, да спечелят „Участие в жребиите за ТВ игри“, да регистрират кода на печелившия билет на сайта  www.7777.bg  или на телефон 0700 42 100 (телефонът е без добавена стойност) и да стискат палци да бъдат изтеглени. Минималната парична награда, с която може да си тръгне всеки, е 500 лева.

Билети на Национална лотария могат да бъдат закупени в търговската мрежа на Еврофутбол, Български пощи, бензиностанции Лукойл, Петрол, ЕКО, Shell  и SNG, касите на EasyPay и FastPay, търговска верига Lafka, Handy, Internity, Office 1 Superstore, Булсатком, Blizoo, Net 1, CrediTour, T-post, FACTOR I.N., Alkom, Viva credit, супермаркети CBA, Хипермаркети HIТ, магазини Мания, SDI брокер и Моят Магазин.

Минимум 20 г. затвор за Цофъра, Скинара и Акулата, убили Ники от Враца

Минимум 20 г. затвор за Цофъра, Скинара и Акулата, убили Ники от Враца

Близо 30 свидетели ще разпита окръжният съд във Враца, за да бъдат изяснени всички подробности по делото за смъртта на 16-годишния Николай Димитров.

Близки, приятели и съученици на Николай се събираха пред съдебната палата всеки ден през цялата минала седмица. Със свещи в ръка и плакати те настояваха за справедливост, възмездие и доживотни присъда за убийците на момчето.

От 2 юни в една от залите на съда започнаха заседанията по делото срещу тримата, станали известни и нарицателни с прякорите си - Цофъра, Скинара и Акулата. Според изготвения от прокурор Асен Пашански обвинителен акт те са пребили до смърт ученика от гимназия “Христо Ботев”.

Престъплението е извършено по особено жесток начин за жертвата Момчето е пребито в съучастие от Иван Каменов, Калин Димитров и Ивайло Миланов умишлено с удари, нанесени с ръце и крака, твърди обвинението.

Драмата се разиграва в първите часове на 31 август м.г. Ники е със свои приятели и съученици да се повеселят в дискотека в центъра на Враца. Когато си тръгват, част от компанията предлага да се отбият и до близкия нощен бар.

16-годишният ученик се колебае заради печалната слава на заведението, в което често стават пиянски скандали и побоища, но решава да отиде с останалите за малко. В бара по това време на смяна са охранителите Цофъра и Скинара. Посетителите ги познават като изключително жестоки и агресивни, кибритлии, както наричат врачани подобни хора.

Техен гост е приятелят им Акулата. От него тръгва развихрилият се след минути скандал, който ще доведе до смъртта на непълнолетния Ники. Според бащата на Акулата - Павел Миланов, който още по време на следствието става обществен защитник на сина си, той се обидил от подхвърлена му реплика от компанията на Ники, на която той направил забележка, че вдигат много шум.

Заради носените от Акулата очила някой го нарекъл “цайсмен”, а Ивайло се нахвърлил върху най-близко стоящия до него Николай. Без да изяснят кой какво е казал, в мелето се включват Цофъра и Скинара. Според свидетели те бутат Ники по стълбите и почват да го налагат с настървение с юмруци и ритници.

И тримата ритат падналия Ники в главата, Цофъра скача върху гърдите му. Бият го няколко минути, но никой от присъстващите на побоя не реагира и не прави опит да спре бруталната саморазправа с Ники.

Намиращият се на метри от заведението полицейски патрул идва, когато всичко е приключило. Този инцидент не е отразен във всекидневния бюлетин на ОД на МВР.
Пребитият син на известните в града лекари Нонка Лилова и Светослав Димитров първоначално е лекуван от колегите им в местната болница.

След седмица оттам преценяват, че травмите на Ники не са животозастрашаващи, и го изпращат вкъщи. Вместо да се подобри, състоянието му се влошава и той изпада в кома. Тогава Ники е приет спешно в “Пирогов”. Въпреки усилията на столичните специалисти момчето изпада в мозъчна смърт и в началото на октомври умира, без да дойде в съзнание.

По това време побойниците са в ареста с постановление на районната прокуратура. Започнало е следствие, след като родителите на Ники подават жалба в полицията. Тогава бащата д-р Димитров сподели, че първоначално са се колебаели как да реагират, защото, докато бил в съзнание, Ники настоявал да не сезират полицията, защото се страхувал биячите да не отмъстят на семейството му.

“Имаше натиск върху Ники и родителите ми случаят да не се раздухва - казва сестрата на Ники - Дебора. - Приближени на охранителите, а вероятно и те самите заплашваха нашите по телефона. Докато беше вкъщи, преди да постъпи в “Пирогов”, брат ми също получи закани, че за него ще има по-тежки последици, ако не си мълчи.”

След смъртта на пребития заведеното дело срещу Цофъра, Скинара и Акулата за извършения жесток побой е предадено по компетентност в окръжната прокуратура, за да се преквалифицира като убийство.

Недоволството във Враца расте, а погребението на Николай бързо прераства в протести по улиците на Враца, пренесли се пред съда, където се гледа мярката за неотклонение на задържаните.

Съдът на няколко пъти отказва на Иван Кеменов, Калин Димитров и Ивайло Миланов да напуснат следствения арест, докато тече разследването. Експертизата потвърждава, че Ники е починал вследствие на тежките травми от побой пред нощното заведение.

Превъзмогнали страха си и в присъствието на родители и психолози съучениците на Ники дават показания пред следователите с потресаващи подробности.

“Сякаш живеем в джунгла и по-силните правят каквото си искат - казва опечалената майка Нонка Лилова. - Не можех да повярвам, че никой в заведението не се е осмелил да спре развихрилите се биячи или да повика полиция. За съжаление, у нас няма такава присъда, която аз съм пожелала на убийците на сина ми.”

От делото стана ясно, че отпада като напълно недоказана лансираната от подсъдимите и защитниците им версия, че над Ники е имало втори побой след този в дискотеката и той е причинил смъртта му. Изяснено бе, че, след като е пребит от Цофъра, Скинара и Акулата, пострадалото момче не е било в състояние да излезе дори за час преди постъпването си в “Пирогов”.

Ако бъдат признати за виновни от председателствания от съдия Петя Вълчева състав на окръжния съд, подсъдимите Иван Каменов, Калин Димитров и Ивайло Миланов могат да получат до 20 г. лишаване от свобода или доживотен затвор.

Семейството на цар Киро се мести в центъра на Пловдив

Общината е одобрила проект за преустройството на сградата, известна като „хотела на цар Киро“, в жилищна

СКАНДАЛНО! Янакиева бави строежа на новото футболно игрище в Димова махала!

Община Перник вече втори месец не може да окомплектова документите, за да започне процедурата по строеж на новото футболно игрище в пернишкия квартал Димова махала, за което правителството на Пламен Орешарски даде пари на Перник.

Три пъти награждаваната за кмет на годината Росица Янакиева и нейната администрация не могат или не искат да свършат нужното, за да започне строежа на чакания от младежите и спортистите на Перник спортен, футболен терен в квартал "Димова...

Продължава

КАПЧО И КАПЧИЦА ЗАБАВЛЯВАХА ДЕЦАТА В БОРИСОВАТА ГРАДИНА

 София, 9 юни – Над 2000 деца се забавляваха заедно с героите Капчо и Капчица в Борисовата градина в София вчера (8 юни). Първоначално събитието трябваше да се проведе на 1 юни по случай Международния ден на детето, но беше отложено заради неблагоприятните метеорологични условия. Празникът, организиран от “Софийска вода” и “Веолия”, преминa под надслова “Аз обичам водата и знам как да я пестя”. Домакините  зарадваха всички деца и техните родители, които бяха предпочели прохладата на Борисовата градина по време на неделния ден, с множество игри, награди и полезни съвети за водата.

Всички малчугани получиха балони, а най-смелите се включиха в подготвените викторини, които им дадоха ценни знания за водата, защо трябва да я ценят и пестят. Най-активните си тръгнаха с грамоти за “специални заслуги към водата”.

Всички присъстващи получиха материали с полезни съвети за пестенето на водата, подходящи дори и за най-малките и рисунка на домакините на събитието Капчо и Капчица, която трябваше да бъде оцветена. За целта беше оформен специален детски кът с материали за оцветяване, където всяко дете можеше да развихри творческата си фантазия. Малчуганите приеха предизвикателството с охота и оцветиха героите с много старание. Почти всички предпочетоха синия цвят за своите рисунки, а Капчо и Капчица позираха с желание през начинаещите “илюстратори”.

Самите талисмани през цялото време участваха в игрите, забавляваха децата, танцуваха с тях и не пропуснаха да се снимат с всички. Снимките ще бъдат качени още днес в официалната страница на “Софийска вода” във Фейсбук на адрес www.facebook.com/sofiyskavoda, където всички ще могат да се отбележат.

Екипът на Любослав Пенев вече работи с Ботев (Пд)

Ради Здравков, Давид Родригес и Йордан Йорданов се присъединиха към отбора във Фьозендорф в понеделник следобед.

Световното тръгва с "Бийтълс"

Пол Макартни ще пее песни на "Бийтълс" на старта на световното. Звездата потвърди участие в шоуто на откриването, което се очаква да е зрелищно със самба и ритмите на Бразилия. Но явно ще има и "класики", които целият свят познава.

Организаторите не разкриха кои парчета от репертоара на най-обичаната група в историята ще звучат на футболния стар Пол Макартни ще пее песни на "Бийтълс" на старта на световното. Звездата потвърди участие в шоуто на откриването, което се очаква да е зрелищно със самба и ритмите на Бразилия. Но явно ще има и "класики", които целият свят познава. Организаторите не разкриха кои парчета от репертоара на най-обичаната група в историята ще звучат на футболния стар

Сеп Блатер: Обвиненията срещу Катар 2022 са расизъм и дискриминация


Президентът на ФИФА Сеп Блатер заяви, че обвиненията в корупция около кандидатурата на Катар за домакин на световното първенство през 2022 г. са мотивирани от расизъм. Той имаше предвид най-вече твърденията на британския вестник Sundey TImes, че бившият кандидат за президент на световната федерация Мохамед бин Хамам е раздавал милиони долари за подкуп на членовете на Африканската футболна конфедерация. 

"В момента има нещо като буря, насочена срещу ФИФА във връзка със световното...

Девети национален форум „Европейско партньорство за нови и качествени социални услуги“

 От 11 до 13 юни в хотел Интернационал, кк Златни пясъци, Варна, ще се проведе Деветия национален форум на доставчиците на социални услуги. Обединяващата тема на тазгодишното издание е „Европейско партньорство за нови и качествени социални услуги“. Конференцията се организира от Министерството на труда и социалната политика, Националното сдружение на общините в Република България, Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания (EASPD) и Национален алианс за социална отговорност (НАСО).

Вече осем години този форум събира водещата част от отговорните и заинтересовани страни в България, реализиращи социални политики и социални услуги. Работата на предходните форуми бе характерна с активни, позитивни и професионални дискусии, създаване и реализиране на активни, национални и европейски партньорства, възможности за обмен на опит и търсене на решения на важни въпроси и проблеми.

През тази година в програмата на деветия форум са включени три дни, посветени на добри практики в социалните услуги от България и Европа, стандарти за качество на социалните услуги и внедряването на нови услуги в социалния сектор. Основната задача е обмен на опит, знания, умения и добри практики по важни теми, касаещи хората с увреждания, социалните услуги и трудова заетост. Освен обща дискусия и заключителни дискусии по проекти на НАСО и членове на организацията, в Голяма зала е предвидено да се направят и предложения за стандарти за качество на социалните услуги в България и въвеждане на нови услуги, в т.ч. и Подкрепена заетост.

В дните на форума заедно с голямата група чуждестранни гости съвместно работят ръководства, представители и експерти на всички институции, организации и заинтересовани страни, работещи в сферата на социалните политики, социалните услуги и заетостта: Министерство на труда и социалната политика, Общините, Националното сдружение на общините в Република България, Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания, Агенция за социално подпомагане, Агенция по заетостта, Агенция за хората с увреждания, Национално представени организации на и за хора с увреждания, Национален алианс за социална отговорност и др. В рамките на Форума, участниците имат възможност да получат информация, да обменят мнения, опит, да дискутират и да реализират национално и международно партньорство.

В Хасково ще бъде издигнат Паметник на завистта


В Хасково ще бъде издигнат "Паметник на завистта – българският Икар", информира БНТ. Според проучване на местната власт това ще бъде първият подобен монумент в света. Проектът за бъдещия паметник е готов, вече е започнало и изграждането на самия монумент.

Скулптурата представлява човек, разперил ръце, с криле от пера в устрем да полети, но две скелетни ръце хващат крилете му и искат да ги пречупят. Автор на паметника е скулпторът Господин Тенев, който вече е изградил огромна част от...

"Спортинг" и Божинов говорят за компромис

Адвокатите на "Спортинг" и на Валери Божинов вече се договарят за извънсъдебно споразумение, което да избегне намеса на ФИФА и Спортния арбитражен съд в Лозана по делата около нападателя. Очаква се решителните разговори да са през юли.

Португалският клуб съди Божинов за 5,4 милиона евро заради неявяване на работа и непрофесионално отношение. Точ Адвокатите на "Спортинг" и на Валери Божинов вече се договарят за извънсъдебно споразумение, което да избегне намеса на ФИФА и Спортния арбитражен съд в Лозана по делата около нападателя. Очаква се решителните разговори да са през юли. Португалският клуб съди Божинов за 5,4 милиона евро заради неявяване на работа и непрофесионално отношение. Точ

Таен свидетел не помни какво казал за Октопода преди 4 г.

Свидетел с тайна самоличност №2 по делото “Октопод” забравил какво е говорил преди 4 г. за Алексей Петров и хората му. 
Анонимният свидетел бе разпитан вчера само от съдия Румяна Ченалова и съдебните заседатели по делото в стая в Софийския градски съд. По закон на разпита не присъстват адвокати и прокурори. 
През февруари 2010 и март ... Свидетел с тайна самоличност №2 по делото “Октопод” забравил какво е говорил преди 4 г. за Алексей Петров и хората му. Анонимният свидетел бе разпитан вчера само от съдия Румяна Ченалова и съдебните заседатели по делото в стая в Софийския градски съд. По закон на разпита не присъстват адвокати и прокурори. През февруари 2010 и март ...

Арестант почина на път за болницата

39-годишен мъж е починал в линейката на път за болницата в Бургас. Преди това престоял в ареста 14 часа.

Крият има ли договор за "Южен поток"

Има ли подписан договор за строителството на българския участък от “Южен поток” се оказа една от най-грижливо пазените тайни в България. “Информация за договора за строителство на българския участък на газопровода “Южен поток” е търговска тайна”, казаха от проектната компания “Южен поток България” в отговор на въпроси на “Труд” дали е подписан Има ли подписан договор за строителството на българския участък от “Южен поток” се оказа една от най-грижливо пазените тайни в България. “Информация за договора за строителство на българския участък на газопровода “Южен поток” е търговска тайна”, казаха от проектната компания “Южен поток България” в отговор на въпроси на “Труд” дали е подписан

Лавров за "Южен поток": Не разбирам какво искат от нас


Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров разкритикува в понеделник позицията на Европейския съюз за строителството на газопреносната мрежа "Южен поток".

"Неотдавна властите в ЕС заявиха, че преговорите (по проекта) ще бъдат замразени, докато Русия не признае властта в Киев. Мислите, че това е конструктивно?", заяви той слез разговори с финландския си колега.

Московският в."Ведомости" цитира недоумението му по повод позицията на ЕС. "Не разбирам какво искат от...

Десислава Терзиева: Осигуряването на качествено водоснабдяване на социално поносима цена е основен приоритет на реформата във ВиК сектора

 „Правителството изпълнява поетите ангажименти и приоритетите, които си е поставило, а именно започнахме дългоочакваната реформа във ВиК – сектора.“ С тези думи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева откри работна среща на тема „Приоритети в отрасъл ВиК“. В срещата участваха 28-те областни управители от страната и експерти във водния сектор.

 

„Стартирахме реформата в сектора още от встъпването ми като министър на регионалното развитие“, обясни Терзиева и подчерта, че това е стъпка, която до момента  не е правена от нито едно правителство.“ Министърът подчерта, че реформата е от изключително значение за постигане на  всички критерии, свързани с ВиК сектора до 2020г.–  надеждни съоръжения и качество на водите, като се създадат  условия  и  за устойчиво развитие на отрасъла.

Терзиева отчете направените до момента първи стъпки, а именно - приетата Стратегия за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в периода 2014-2023г.; готовият  Правилник за дейността на ВиК – асоциациите по места; одобрените 51  Генерални –регионални планове за ВиК, с които се направи и оценка на инфраструктурата; изготвените инвестиционни програми за поддържането и развитието на системите в краткосрочен и дългосрочен план. Министърът съобщи, че вече се изпълнява проект за подкрепа на реформата във ВиК отрасъла, за надграждане на капацитета на експертите по ВиК и администрацията.

Пред участниците в срещата регионалният министър съобщи, че се водят преговори, съвместно с Министерството на околната среда и водите, ВиК – операторите да станат бенефициенти по Оперативна програма „Околна среда“. „Въпрос на преговори е да защитим още от 2015г., по първите схеми,  да имаме пилотни, интегрирани проекти в региони, изпълнявани от асоциациите“, посочи министър Терзиева.

Министърът подчерта, че водоснабдяването с качествена вода е световен проблем и е особено важно чрез активна работа и широка информационна кампания да стане ясно, че бъдещето на ВиК – сектора е неговата консолидация. „Не бива да се работи раздробено. Ако останем в това положение съществува голям риск дружествата да се декапитализират и да започнат да фалират, което ще ги лиши от изпълнение на функциите им. Необходим е интегриран подход на регионално ниво при инвестициите във ВиК сектора“, коментира още Терзиева.

Родният потребител не познавал правата си

/КРОСС/ Българските потребители не познават правата си и не отстояват потребителските си интереси. Това каза Невен Мимица, еврокомисар по политиката за потребителите. В момента България е сред трите държави в ЕС с най-лоши потребителски условия. Те се измерват със специален индекс, който у нас е 50 при средна стойност за ЕС 62. Това прави българите най-малко овластените и неуверените потребители в съюза. Голяма част от тях не вярват, че търговците зачитат законодателството и не очакват държавните органи да защитят интересите им.Според проучване от миналата година едва 8% от българите познават правата си като потребители. Само 10% пазаруват онлайн от друга страна в ЕС, а една трета от тях смятат, че не могат да върнат стоката 4 дни след доставката .За да повиши осведомеността на потребителите за правата им ЕС, стартира вчера информационна кампания."Всеки европейски гражданин трябва да се чувства достатъчно спокоен и защитен, независимо в коя държава от ЕС живее, пътува или избира да пазарува онлайн или от физически магазин. Идвам в България за да се уверя, че българите не правят изключение. Информационната кампания, която цели да подпомогне хората по-добре да научат правата си и да ги насърчи да търсят защитата, която им се полага," заяви Мимица. По време на кампанията в магазини в страната ще се раздават брошури за правата на потребителите, съобщи "Труд".

Забременялата чрез ин витро Десислава починала от срив на сърдечно-съдовата система

Забременялата чрез ин витро Десислава починала от срив на сърдечно-съдовата система

От клиника “Афродита”, където бе извършена ин витро процедурата на 28-годишната Десислава, твърдят, че нямат вина за смъртта й. Младата жена издъхна часове след пункция на яйчниците. Днес д-р Антон Баев, който е извършил процедурата, разпространи официално писмо, публикувано от perniknews.com :

“Във връзка с появили се некоректни публикации в някои медии по повод трагичния случай с 27-годишната Десислава Гербева, съм длъжен да направя следното изявление:

Преди всичко изразявам искрените си съболезнования на семейството и близките на момичето!

Фактите са следните: Десислава Гербева е пациент на клиниката от месец март 2014г. За този период са й направени консултации, ултразвукови прегледи, лапараскопия, микробиологични изследвания, както и спермограма на партньора й. Установен е Тубарен Фактор на стерилитет. Направен е класически дълъг протокол на стимулация с умерени дози гонадотропини с умерено покачване нивата на хормоните и умерено натоварване на организма. На 7 юни е направена стандартна трансвагинална пункция на фоликулите на яйчниците, преминала без никакво усложнение. След възстановяване от пункцията, пациентката получава внезапен срив на сърдечно-съдовата и дихателната система с неясна генеза, направени са всички спешни мерки за кардиопулмонална ресусцитация, включително и от страна на екип на спешната помощ. Очакваме експертизата за причините за внезапната смърт като сме убедени, че те не са в грешка на екипа.

Искам да уверя обществеността, че както аз и моят екип, така и всички в Медицинския център, в който работим, подхождаме изключително професионално и отговорно към всеки един случай. Персоналът има отличен опит. До момента при нас са извършени над 1000 процедури без никакъви усложния.

Дълбоко съжаляваме за случилото се и, въпреки, че не става въпрос за грешка от страна на нашия екип, Медицинският център ще направи необходимото, за да подпомогне семейството на починалото момиче.

Разбирам чувствителността на обществото ни към всеки един подобен случай, но призовавам да не бъдат неоснователно заклеймявани български лекари, които с познанията си и с цялото си сърце помагат на хиляди пациентки да сбъднат мечтите си.”

Лавров за спешни мерки в Украйна

В разговора си с финландския си колега

Най-топло беше днес във Видин, Монтана и Свищов

Най-високи температури днес са регистрирани във Видин, Монтана и Свищов, където живакът е ударил 32 градуса.

Самарас направи основен ремонт на гръцкия кабинет

Премиерът на Гърция Андонис Самарас смени няколко от министрите в кабинета си, след като партията му "Нова демокрация" загуби на евроизборите.   Основната промяна, която Самарас направи, е уволнението на финансовия министър Янис Стурнарас, който изпълняваше плана за икономии и заради това отнесе голяма част критиките на опозицията, съобщава БНР. Новият финансов министър ще е университетският преподавател и бивш съветник на двама премиери Гикас Хардувелис. Премиерът Самарас реши да смени и министрите на вътрешните работи, образованието, здравеопазването и културата в Гърция. Евангелос Венизелос, който е министър на външните работи, обаче запазва мястото си. Тези на енегретиката и туризма също остават на поста си, защото в тези сектори правителството отчита успех на досегашната политика. Опозиционните партии в Гърция побързаха да коментират, че промяната на лицата не означава и различна политика. Те приканиха премиера да подаде оставка и поискаха предсрочни избори.

Пак изчезнаха лекарства за сърце и рак

София /КРОСС/ Десетки лекарства за сърдечни заболявания, рак, ревматоиден артрит и СПИН отново изчезнаха от аптеките, сигнализираха за „Преса" медици, фармацев ти и пациенти.Става дума за препарати, отпускани с рецепта, които касата поема частично. Фирмите производителки дават допълнителна отстъпка директно на пациентите и поемат останалата част, която НЗОК не заплаща. Така хапчетата са безплатни за болните. Търговците на едро обаче изнасят по-евтините у нас медикаменти в страни, където цената им е поне три пъти по-висока.Схемата работи по следния начин. Аптеката X получава мейл да поръчва по повече опаковки от дадения продукт. В края на месеца търговецът на едро минава и купува лекарствата на по-висока цена от тази, която аптеката би получила от здравната каса. Дистрибуторът изнася медикаментите напълно легално. Така стотици опаковки от България, Румъния и Гърция се събират в Полша, откъдето се разпределят за пазарите в Германия, Великобритания и Холандия, обясниха запознати. За да не изчезват от родните аптеки тези медикаменти, фирмите производителки са принудени да спрат да дават отстъпка на пациентите. Това би направило цената на някои от продуктите непосилна за българите. Например лекарството за ревматоиден артрит се поема от касата 75%. Ако компанията спре да дава отстъпка, те ще трябва да плащат по 400 лева на месец. Още по-скъпи биха станали медикаментите за рак. Според фармацевти паралелният износ е за около 300 млн. лева годишно

"Южен поток" не бил в дневния ред на газовата среща в Брюксел

Проектът "Южен поток" няма да е сред основните обсъждани теми на срещата тази вечер за цената на газа в Брюксел между представителите на Русия, Украйна и ЕС, а ще бъде засегнат съвсем накратко, предаде ИТАР-ТАСС.

От 11 линейките в София станаха 15

Необходимият брой обаче е 30, обявяват 50 свободни работни места

Екипите в линейките на столичната Спешна помощ от 11 вече са 15-16. Увеличението стана възможно, след като се използва целият ресурс на центъра, а целта ни е да достигнат 20. Това заяви вчера пред БНР д-р Александър Златанов, временен и.д. шеф на столичната служба. На 28 май т.г. о Необходимият брой обаче е 30, обявяват 50 свободни работни места Екипите в линейките на столичната Спешна помощ от 11 вече са 15-16. Увеличението стана възможно, след като се използва целият ресурс на центъра, а целта ни е да достигнат 20. Това заяви вчера пред БНР д-р Александър Златанов, временен и.д. шеф на столичната служба. На 28 май т.г. о

20 години или до живот за Цофъра, Скинара и Акулата

Близо 30 свидетели ще разпита окръжният съд във Враца, за да бъдат изяснени всички подробности по делото за смъртта на 16-годишния Николай Димитров. Близки, приятели и съученици на Николай се събираха пред съдебната палата всеки ден през цялата минала седмица. Със свещи в ръка и плакати те настояваха за справедливост, възмездие и доживотни присъда. Близо 30 свидетели ще разпита окръжният съд във Враца, за да бъдат изяснени всички подробности по делото за смъртта на 16-годишния Николай Димитров. Близки, приятели и съученици на Николай се събираха пред съдебната палата всеки ден през цялата минала седмица. Със свещи в ръка и плакати те настояваха за справедливост, възмездие и доживотни присъда.

Старокин напусна "Левски", Минев бил лаком


Орлин Старокин вече е прекратил договора си с “Левски”. Той отива в “Иртиш”. Гаджев ще тренира до 30 юни, след което отива в чужбина. Напуска и Даниел Димов. Роман Прохазка, който бе под наем в “Спартак” (Търнава), ще пробва да впечатли Хосе Мурсия. “Сините” ще пробват да вземат Станислав Дрянов.
“Не ни трябват хора, Орлин Старокин вече е прекратил договора си с “Левски”. Той отива в “Иртиш”. Гаджев ще тренира до 30 юни, след което отива в чужбина. Напуска и Даниел Димов. Роман Прохазка, който бе под наем в “Спартак” (Търнава), ще пробва да впечатли Хосе Мурсия. “Сините” ще пробват да вземат Станислав Дрянов. “Не ни трябват хора,

Експерт: Ако не беше украинската криза, "Южен поток" нямаше да е нужен

Експерт: Ако не беше украинската криза, "Южен поток" нямаше да е нужен

Ако нямаше такава нестабилност в Украйна, нямаше да има нужда от „Южен поток”. Това каза за "Фокус" енергийният експерт проф. Атанас Тасев във връзка със спирането на проекта „Южен поток”, докато процедурата не се синхронизира с Европейската комисия. „Южен поток” по принцип е, за да даде структурни гаранции на Европа, така че тези значителни количества газ, които неустойчиво минават през Украйна, да бъдат гарантирани”, посочи той.

„Русия си има своите потоци. Нещо да се говори за „Северен поток” – той си действа, „Синият поток” също, транзитът през Беларус – 30 млрд. действа, транзитът през Украйна – около 120 млрд. действа. Проблемът е Украйна и то, както виждате, 2009 г. откъде възникна проблемът. Имаше ли геополитика тогава? Нямаше. Просто Украйна не плаща, отклонява газ за собствени нужди от транзита. Това е все едно през една тежка зима през нас пътуват цистерни транзит с мазут за Турция и изведнъж ние решаваме, че този мазут ни е нужен. Разбирате ли за какво става въпрос? Това беше чисто икономически проблем. Русия спря газа, сега вече се намесва геополитиката и става страшно”, каза проф. Атанас Тасев.

„Видяхте какво стана с Китай, как Путин разигра китайската карта – много неуспешно. Нещата вървят натам, че рано или късно Путин ще приеме условията на Европа. Не зная как ще се договорят за Крим, но Путин вече към вчерашната дата разреши достъп до тръбата и на други играчи. Русия е много твърда в своето поведение. Досега единствено „Газпром експорт” имаше достъп до тръбата, сега ще дойдат и частните играчи. Стъпка по стъпка той приема условията на третия пакет. Това вече не е достатъчно, трябва да се стабилизира Украйна – това е”, допълни проф. Тасев.

„В момента голяма част от европейските корпорации започват активно да въздействат, за да може този конфликт да бъде разрешен, защото бизнесът иска спокойствие. Колосални са взаимните обвързаности, защото аз чух Валентина Матвиенко, че европейските фирми получават годишно около 400 млрд. поръчки от Русия. Около 30% от газа идва от Русия. Има много силна взаимна обвързаност и икономическите критерии очевидно скоро ще започнат да взимат превес над геополитическите”, каза проф. Атанас Тасев.

"Атака" даде на прокурор даренията на ББЦ. Бареков: Сидеров изпълнява поръчки

Депутатът от "Атака" Миглена Александрова внесе сигнал в Сметната палата за нарушения при отчитането на дарителите на лидера на "България без цензура" Николай Бареков в кампанията за евроизборите, съобщиха от пресцентъра на партията. Националистите обвиняват коалицията около "България без цензура" е злоупотребила с лични данни и е вписала като фиктивни дарители в отчета си хора, които не са участвали в дарителската кампания. Партията сезира и главния прокурор по случая. От "Атака" настояват за проверка дали е спазено условието от Изборния кодекс даренията на стойност над 1000 лв. да се превеждат по банков път, както и дали няма несъответствие между размера на дарените средства и доходите на дарителите за периода 2009 – 2014 г. За по-малко от два месеца "България без цензура" събра над 1.2 млн. лв . от 500 души от цялата страна. Някои от донорите на партията надхвърлиха законовия лимит от 10 хил. лв. и са дарили по 20 хил. лв. дни преди евровота - под формата на две дарения по 10 000 лв.. По данни на "Атака" 168 дарители, посочени в отчета на партията след евроизборите, не са представили исканата по закон декларация за произход на средствата. Изборният кодекс постановява, че такава декларация е нужна за всички дарения, надхвърлящи една минимална работна заплата (340 лв.). След изборите хората на Волен Сидеров поискаха касиране на вота заради масовото купуване на гласове и неясното финансиране на предизборните кампании. "След грандиозния провал, който претърпя на изборите, Волен Сидеров е принуден да изпълнява най-долните политически поръчки, за да спечели дребни облаги. Стана ясно, че зад масираната кампания срещу "България без цензура" и дарителите й, освен ГЕРБ, Реформаторският блок и "Протестна мрежа", стои и изчезващата партия "Атака" с нейните покровители от БСП и ДПС." Това съобщение разпространи пресцентърът на "България без цензура".

Десислава починала след срив на сърдечната система

От клиника “Афродита”, където е извършена ин витро процедурата на 28-годишната Десислава, твърдят, че нямат вина за смъртта й. Младата жена издъхна часове след пункция на яйчниците. Днес д-р Антон Баев, който е извършил процедурата, разпространи официално писмо, публикувано от perniknews.com : “Във връзка с появили се некоректни публикации в някои От клиника “Афродита”, където е извършена ин витро процедурата на 28-годишната Десислава, твърдят, че нямат вина за смъртта й. Младата жена издъхна часове след пункция на яйчниците. Днес д-р Антон Баев, който е извършил процедурата, разпространи официално писмо, публикувано от perniknews.com : “Във връзка с появили се некоректни публикации в някои

Внимание! Дихателни и чревни вируси върлуват в страната, опасни са за децата

Внимание! Дихателни и чревни вируси върлуват в страната, опасни са за децата

Дихателни и чревни вируси върлуват в страната. В някои региони като Шумен, Русе и София-област повалените на легло са съответно два и три пъти повече, отколкото средните нива за страната. Те са 38 души на всеки 10 хиляди, показва справка на Националния център по заразни и паразитни болести. За щастие респираторните заболявания минават за 2-3 дни, затова и много от хората не търсят лекар, заяви пред „Труд” д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

По-тежко обаче протичат чревните инфекции, които са особено рискови за децата, тъй като обезводняването при тях по-опасно. От началото на годината ентероколити са отчетени при 6311 души, за същия период на м.г. са били 5916.

На този фон заради дъждовете се увеличава и популацията на кърлежите. Това означава, че ни очакват и все повече пострадали от пренасяните от тях заболявания, каза д-р Кунчев. И е точно така - регистрираните случаи на лаймска болест, предавана от паразита, са 109 от началото на годината (огромната част от тях са установени в последните седмици), а за същия период на 2013-а са били едва 63.

Да не забравяме, че български кърлежи са двойно по-заразни в сравнение с „роднините” си от западните и северните държави на Стария континент. Обяснението е, че България се намира в южната част на Европа.

А зоните в региона са подходящи за развитието на кърлежи, в нашите площи са концентрирани много повече болестотворни микроорганизми, чиито преносители стават кърлежите, оттам и неприятният коктейл болести, с които могат да ни заразят.

Тристранната среща за газа - с руското финансово министерство

В тристранната среща на ЕС, Русия и Украйна за газа в Брюксел участва зам. министърът на финансите на Русия Сергей Сторчак.

Десислава починала след срив на сърдечната система

От клиника “Афродита”, където е извършена ин витро процедурата на 28-годишната Десислава, твърдят, че нямат вина за смъртта й. Младата жена издъхна часове след пункция на яйчниците. Днес д-р Антон Баев, който е извършил процедурата, разпространи официално писмо, публикувано от perniknews.com : “Във връзка с появили се некоректни публикации в някои От клиника “Афродита”, където е извършена ин витро процедурата на 28-годишната Десислава, твърдят, че нямат вина за смъртта й. Младата жена издъхна часове след пункция на яйчниците. Днес д-р Антон Баев, който е извършил процедурата, разпространи официално писмо, публикувано от perniknews.com : “Във връзка с появили се некоректни публикации в някои

Спадът на износа се ускорява през април

Спадът на износа, който започна от началото на 2014 г., се ускорява. От януари до края на април българските фирми са изнесли продукция за 12,922 млрд. лв., което е с 1,121 млрд. лв., или с 8% по-малко спрямо същия период на 2013 г. Това показват данните на НСИ. През първите три месеца намалението беше с 6,9%.

Спадът на износа, който започна от началото на 2014 г., се ускорява. От януари до края на април българските фирми са изнесли продукция за 12,922 млрд. лв., което е с 1,121 млрд. лв., или с 8% по-малко спрямо същия период на 2013 г. Това показват данните на НСИ. През първите три месеца намалението беше с 6,9%.

Борисов: Съд за всеки, подписал неустойки за "Южен поток"

“Да се извади незабавно договора за изграждането на “Южен поток”, ако има подписан такъв, защото, доколкото знам, Орешарски е излъгал Брюксел, че няма. И съответно да видим има ли клаузи за наказания в този договор.”
Това призова в личния си блог от Вашингтон, където е на посещение, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. “Да се извади незабавно договора за изграждането на “Южен поток”, ако има подписан такъв, защото, доколкото знам, Орешарски е излъгал Брюксел, че няма. И съответно да видим има ли клаузи за наказания в този договор.” Това призова в личния си блог от Вашингтон, където е на посещение, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Новак: Русия не е получила известие за спирането на работата по "Южен поток"

/КРОСС/ Русия не е получила уведомление за спирането на работата по "Южен поток". Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак при пристигането си в Брюксел за тристранната среща с ЕС и Украйна за газа, съобщи ИТАР-ТАСС.От своя страна, говорител на еврокомисаря по енергетиката Сабине Бергер заяви пред репортери, че двустранната среща Русия и ЕС по отношение на "Южен поток", насрочена за 9 юни, няма да се проведе."Аз не мисля така", каза тя, коментирайки възможността за обсъждане на въпроса за "Южен поток".По-рано министър-председателят на България Пламен Орешарски нареди да се преустанови работата по проекта "Южен поток", за да се отстранят забележките от страна на Европейската комисия.

Започна поредният кръг преговори по спорните газови въпроси

/КРОСС/ В Брюксел започна поредният кръг преговори във формат Украйна-Русия-ЕС за разрешаване на спорните газови въпроси, съобщава УНИАН. Украинската делегация, под ръководството на министъра на енергетиката Юрий Продан, първа е пристигнала в представителството на Баден-Вюртемберг в ЕС. Където се състои срещата. Представителите на Украйна са отказали общуване с медиите.Втора е пристигнала делегацията на ЕК под председателството на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Преди началото на срещата представител на руското енергийно министерство заяви, че Русия е готова още в понеделник да обсъди с Украйна цената на природния газ и отмяната на предплащането, ако Киев потвърди намерението си да погаси дълга си. Малко след началото на срещата Гюнтер Йотингер е повторил пред журналистите вече известните договорености между страните и е изразил надежда, че докато се водят преговорите, няма да има прекъсвания на доставките на газ.

Сипаха 17-годишен, избягал от интернат

Полицията откри младеж, избягал от възпитателно училище.

Драгомир Стойнев: “Южен поток” е по-скоро необратим, въпросът е не дали, а как да се реализира


За една година изпълних своята задача и придвижих проекта “Южен поток” на ново ниво. Вече никой не поставя под въпрос реализацията на “Южен поток” и необходимостта от проекта.
В рамките на ЕС благодарение на усилията ми има консолидирана позиция “за” проекта на министрите на енергетиката на страните, през които минава трасето – Унгария, Австрия, За една година изпълних своята задача и придвижих проекта “Южен поток” на ново ниво. Вече никой не поставя под въпрос реализацията на “Южен поток” и необходимостта от проекта. В рамките на ЕС благодарение на усилията ми има консолидирана позиция “за” проекта на министрите на енергетиката на страните, през които минава трасето – Унгария, Австрия,

Дете и двама възрастни са приети с бактериален менингит в пловдивска болница


Четиригодишно дете и двама мъже с бактериален менингит са приети в инфекциозната клиника на университетската болницата "Свети Георги" в Пловдив. Това съобщи пред БНР д-р Милена Коларова, началник отдел "Противоепидемичен контрол" в Районната здравна инспекция.

Детето е от Куклен,  а другите болни са 39-годишен мъж от Пловдив и пенсионер от Хасково. Изследвани са около 200 души, които са били контактни с тримата пациенти. 

По думите на д-р Коларова няма място за паника,...

Бареков отвърна на удара: Сигналът на "Атака" е неграмотен и клеветнически

София /КРОСС/ След грандиозния провал, който претърпя на изборите, Волен Сидеров е принуден да изпълнява най-долните политически поръчки, за да спечели дребни облаги. Стана ясно, че зад масираната кампания срещу „България без цензура" и дарителите й, освен ГЕРБ, Реформаторският блок и "Протестна мрежа", стои и изчезващата партия „Атака" с нейните покровители от БСП и ДПС, коментира лидерът на "България без цензура" Николай Бареков. По думите му "сигналът" до Прокуратурата, внесен от "Атака", е неграмотен и абсолютно неоснователен. Дарения са извършвани както на коалиция "България без цензура", ВМРО, ЗНС и Гергьовден, така на ПП "България без цензура", което не налага оповестяване на дарителски декларации. Задължението за предоставяне на банково извлечение за даренията трябва да бъде представено до 30 дни след приключването на предизборната кампания и това ще бъде извършено в срок.Авторът на "сигнала" е народен представител, казва се Миглена Александрова и се предполага, че като депутат трябва да е гласувала Изборния кодекс или поне да е наясно какви са последните промени в него. Въпреки това, Александрова е кръстила Изборния кодекс "избирателен" и в цялото си писание цитира членове от стария Изборен кодекс. Това само показва колко некомпетентни и не на място са депутатите от "Атака"

Девет жертви на наводненията в Бразилия

Бури и порои този уикенд отнеха живота на девет души, а трима се водят за изчезнали в бразилския щат Парана, съобщиха местните власти.

За скица от кадастъра няма да се чака, ще се пестят до 90 лв.

За издаването на скица от кадастъра при сделка с имот няма да се чака. Услугата освен това ще бъде безплатна и ще се извършва от нотариусите. Условието е имотът да е в община с одобрена и действаща кадастрална карта.
Това стана възможно с промените в закона за кадастъра и имотния регистър, които скоро ще влязат в сила. С новите текстове беше За издаването на скица от кадастъра при сделка с имот няма да се чака. Услугата освен това ще бъде безплатна и ще се извършва от нотариусите. Условието е имотът да е в община с одобрена и действаща кадастрална карта. Това стана възможно с промените в закона за кадастъра и имотния регистър, които скоро ще влязат в сила. С новите текстове беше

Липсата на факти храни слуховете

“Орешарски подава оставка, но в петък, след като вотът на недоверие на ГЕРБ се е провалил, за да не става Бойковата. Решено е!” Това е една от най-невероятните версии, които се носят из столицата. Плюс тази, че в БСП са в ступор, защото чакат лидера си Сергей Станишев да реши какъв ще става - евродепутат, еврокомисар или шеф на групата

Без оставка на върха в БСП на пленума

БСП не се отказва нито от предсрочни избори в най-скоро време, нито от идеята за задължително гласуване. Няма да има и промени в ръководството на партията, защото не можело тя да води кампания обезглавена.
Това се разбра след продължилото повече от четири часа заседание на Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП. Конкретни дати обаче не били обсъдени нито БСП не се отказва нито от предсрочни избори в най-скоро време, нито от идеята за задължително гласуване. Няма да има и промени в ръководството на партията, защото не можело тя да води кампания обезглавена. Това се разбра след продължилото повече от четири часа заседание на Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП. Конкретни дати обаче не били обсъдени нито

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване