3.3 по Рихтер край Сандански

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд 3.3 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България малко след 15 часа днес. Епицентърът на труса е близо до Сандански. Дълбочината му е 6.3 км, сочи сайтът на БАН, посветен на земетресенията.

Влак блъсна кола на ЖП прелез, двама са ранени

Влак блъсна лек автомобил на прелеза при пловдивското село Куртово Конаре. В катастрофата пострадаха двама мъже, на 23 и на 48 години, които са откарани в болница. Инцидентът е станал на пътя в посока Ново село, съобщава "Фокус". Автомобилът е преминал при спускане на бариерите малко след 14 ч днес, когато минавал товарен влак от Кричим към Стамболийски. От центъра за спешна медицинска помощ съобщават, че състоянието на двамата ранени е тежко.

Кремъл: "Южен поток" е предупреждение за стремящите се към асоцииране с EC

Българското правителство бе подложено на изключителен суров натиск, посочи постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов


Заради дефлацията БСК иска замразяване на осигурителните прагове през 2015 г.


Браншовите работодателски  и синдикални организации започват преговорите за определяне на минималните осигурителни прагове, които да действат догодина. Това съобщи пресцентърът на Българската стопанска камара, чиито представители ще участват днес в първата оперативна среща, на която ще бъде обсъдена процедурата на договаряне. 

Преговорите са част от бюджетната процедура. Обикновено те приключват през септември и въз основа на договореното се планират приходите и разходите на...

Прокуратурата поиска задържане под стража на Георги Сапунджиев

/КРОСС/ Окръжна прокуратура - Стара Загора протестира пред Апелативен съд - Пловдив мярката за неотклонение на Георги Сапунджиев „домашен арест". Георги Сапунджиев е обвиняем за смъртта на 4-годишния Паоло Иванов.С протеста си прокуратурата поиска най-тежката мярка - „задържане под стража" на обвиняемия.

Испанците все пак си искат монархията

Това показва огласено проучване на общественото мнение

Влак удари кола, преминала през спуснати бариери, двама мъже са тежко ранени

Влак е блъснал лек автомобил на жп линията при Куртово Конаре в посока Ново село, научи "Дарик".

Сигнал за инцидента е получен на телефон 112 в 14.31 часа, уточниха от полицията. Двама мъже от лекия автомобил са ранени и сътоянието им е тежко. На мястото има полиция. Изпратени са две линейки, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ.

Влак е блъснал лек автомобил на жп линията при Куртово Конаре в посока Ново село, научи "Дарик". Сигнал за инцидента е получен на телефон 112 в 14.31 часа, уточниха от полицията. Двама мъже от лекия автомобил са ранени и сътоянието им е тежко. На мястото има полиция. Изпратени са две линейки, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ.

Прокуратурата протестира срещу домашния арест на шофьора, сгазил Паоло в Стара Загора


Окръжната прокуратура в Стара Загора е протестирала пред Апелативния съд в Пловдив мярката за неотклонение на Георги Сапунджиев домашен арест. Както е известно, Сапунджиев е обвиняем за смъртта на 4-годишния Паоло Иванов, който беше прегазен в пешеходната зона на града.

От прокуратурата в Стара Загора искат на обвиняемия да се наложи най-тежката мярка - задържане под стража.

Както е известно, с решението за домашния арест не се съгласиха и хилядите хора, които излязоха на...

Червените босове млъкнаха за оставки и за „Южен поток“

Социалисти с половин уста признаха, че не са знаели, че премиерът ще замрази "Южен поток". Това показа сондаж сред червените, който дойдоха на "Позитано"20 днес, където в 15 ч. се събра изпълнителното бюро на БСП.

Намериха полуразложен труп на клошар, престоял 4 месеца в изоставен строеж

Труп на мъж в напреднало разложение бе открит от деца в Луковит в петък. Сигнал за зловещата находка бил подаден в местното РУП около 12.50 часа. Хлапетата разказали, че отишли в изоставен строж на банка, който е срещу пощата в центъра на града, и намерили човешки останки.
При първоначалния оглед на място причината за смъртта не била изяснена. Труп на мъж в напреднало разложение бе открит от деца в Луковит в петък. Сигнал за зловещата находка бил подаден в местното РУП около 12.50 часа. Хлапетата разказали, че отишли в изоставен строж на банка, който е срещу пощата в центъра на града, и намерили човешки останки. При първоначалния оглед на място причината за смъртта не била изяснена.

Вой до Брюксел заради сливането на КЗП и КЗК

Новият закон ни принизява до изпълнителна агенция, което води до загуба на доверие у потребителя и се налага еднолично управление, заяви шефът на КЗП Веселин Златев по време на среща на български депутати с еврокомисаря за защита на потребителите Невен Мимица, който е на посещение у нас.

Нови размирици в Сао Пауло

Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи

Безплатен вход и уникални машини във Военноисторическия музей за "Деня на бащата"

„Ден на бащата“  ще бъде организиран във Националния военноисторически музей (НВИМ). Празникът ще се проведе в началото на лятната ваканция – 14 юни (събота) 2014 г., от 10 до 18 ч.
За трета поредна година само на този ден гостите на музея ще имат възможността да видят част от съвременната техника на Българската армия, „Ден на бащата“  ще бъде организиран във Националния военноисторически музей (НВИМ). Празникът ще се проведе в началото на лятната ваканция – 14 юни (събота) 2014 г., от 10 до 18 ч. За трета поредна година само на този ден гостите на музея ще имат възможността да видят част от съвременната техника на Българската армия,

Видео: Демонстрации против монархията в Испания




Пет дни след като испанския крал Хуан Карлос обяви намерението си да абдикира, хиляди испанци из цялата страна провеждат демонстрации срещу монархията. Текст на Сара Томс.

Хиляди испанци излизат по площадите на градове из цялата страна с искане испанската монархия да бъде премахната. Откак Хуан Карлос обяви, че планира да абдикира от трона, из цяла Испания се чуват призиви за референдум за край на монархията.

Антимонархистите излизат на улиците за втори път...

Индзаги пое Милан

/КРОСС/ Кларънс Зеедорф приключи с Милан. За нов треньор на клуба е назначен бившият нападател Филипо Индзаги, съобщиха от клуба. Договорът на Индзаги, който работеше като треньор в академията на "Милан", е до 30 юни 2016 г. Повече подробности около контракта на 40-годишния специалист ще бъдат обявени в най-скоро време, съобщават от ръководството на червено-черните.

"Левски" представи официално Пепе Мурсия

"Трябва да се върнем там, където ни е мястото", каза новият треньор на "сините"


Нова техника ще е паркирана във военноисторическия музей за Деня на бащата


На 14 юни, на традиционния вече Ден на бащата, от 10 до 18 часа в Националния военноисторически музей (НВИМ) отваря врати с безплатен вход за всички.

За трета поредна година, само на този ден, посетителите ще могат да видят част от съвременната техника на Българската армия, уникални превозни средства и машини, иновативни детски играчки и вълнуващи атракции.

Специално за събитието Българската армия ще представи бронирана колесна машина "Гардиън", военен автомобил "Хамър",...

Камелия: Ще се пека гола, не ми пука (+секси снимки)

Камелия е категорична, че никой не е в състояние да я накара да спре да се пече гола.

Кириенко: Клиентът иска да знае колко струва тока от АЕЦ

Отговорността на производителите на ядрени централи не приключва с пускането в експлоатация на АЕЦ, тя вече обхваща целия жизнен цикъл от 60 и повече години.

Цената за удължаване живота на АЕЦ "Козлодуй" се вдигна двойно

Удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй" ще струва между 500 и 600 млн. евро, съобщи пред БГНЕС Станислав Антипов, зам.-генерален директор на „Росенергоатом". Това е двойно поскъпване спрямо обявената през 2012 г. цена - 266 млн. евро. В началото на тази година беше обявено, че ремонтът няма да излезе повече от 400 млн. евро., припомни money.bg. В структурите на „Росенергоатом" се намират изследователските организации, които навремето са се занимавали с проектирането на двата блока, разположени на площадката в Козлодуй. По тази причина България трябва да се обърне за консултации към „Росенергоатом" за възможната по-нататъшна работа на 5-и и 6-и блок, чиито лицензи изтичат съответно през 2017 и 2019 г. Антипов отбеляза, че българите са закъснели със стартирането на процедурата за удължаване на живота на двата блока. В Русия тя би започнала най-малко 6 години преди крайния срок. В България процедурата е стартирала през 2012 г. и причините за това са по-скоро политически, а не технически, смята руският експерт. „Росенергоатом" е организацията, която се е занимавала с удължаване на живота на всички руски ядрени блокове почти навсякъде в резултат на нейната дейност животът на ядрените централи е удължен с 10 и повече години. Компанията „Росенергоатом" работи не само на руския пазар, но е търсена и за консултации и в чужбина, както на места, където работят ядрени централи по руска технология, като Чехия. На въпрос дали е оптимист относно удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй" Антипов отговори: „Абсолютно. Животът на двата блока може да бъде удължен, но за целта ние не трябва да бъдем ограничавани във времето, за да проведем всички необходими процедури, които ще докажат тяхната надеждност". Според него, след като бъде удължен животът на 5-и и 6-и блок, те ще могат да работят още 15 до 20 години.

Българските евродепутати запознаха държавния глава с акцентите в работата си през следващите пет години

Избраните за членове на Европейския парламент от Република България запознаха президента Росен Плевнелиев с акцентите в своята работа през следващите пет години. На първа по рода си среща по инициатива на държавния глава президентът и българските представители в ЕП се обединиха около 16 водещи за България направления, по които е необходимо както вътрешнополитическо съгласие, така и единодействие на българските членове на ЕП от всички политически семейства.

Прокуратурата поиска 8 години затвор за Орлин Тодоров

Бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново е обвинен в престъпления против правосъдието и злоупотреба със служебно положение

На 22 юни София живее активно! За девета поредна година

Йордан Йовчев, Сани Жекова, Евгени Иванов-Пушката, Део, Йоли от 24Kitchen и д-р Райна Стоянова мотивират доброволци да създадат програмата на инициативата на Нестле България
На 22 юни 2014 г. в 10:00 часа Нестле България и Столична община, заедно с Йордан Йовчев, Сани Жекова, Евгени Иванов-Пушката и Део ще поведат десетки хиляди на пешеходен и Йордан Йовчев, Сани Жекова, Евгени Иванов-Пушката, Део, Йоли от 24Kitchen и д-р Райна Стоянова мотивират доброволци да създадат програмата на инициативата на Нестле България На 22 юни 2014 г. в 10:00 часа Нестле България и Столична община, заедно с Йордан Йовчев, Сани Жекова, Евгени Иванов-Пушката и Део ще поведат десетки хиляди на пешеходен и

Мурсия: Левски ме върна във футбола, ще искам четири неща

"Благодарен съм, че Левски ме върна към футбола", каза новият наставник на Левски Пепе Мурсия, предаде БГНЕС."Сините" представиха официално новия си треньор, който заяви, че Левски...

ЦРУ знаеше за 11-ти септември, но не разбра какво знае, твърди Сноудън

ЦРУ е имало информация за атентатите от 11 септември 2001 година, но не е могло да ги предотврати, защото е било задръстено от...информация. Това е разкрил разобличителят на американското разузнаван...

Oфициално: Филипо Индзаги е новият треньор на Милан

Милан назначи Филипо Индзаги за треньор на представителния си тим.Легендарният голмайстор, който досега водеше детско-юношеската школа на "росонерите", заменя на поста Кларънс Зеедорф. Холан...

Женският пазар отваря на 1 август с културно събитие


Обновеният Женски пазар ще бъде отворен на 1 август, съобщи пред журналисти председателят на Съвета на директорите на пазари "Възраждане" Маргарита Александрова по време на днешната инспекция на строителните работи на кмета на града Йорданка Фандъкова.

Официалното откриване ще бъде дадено от културно събитие, което ще бъде организирано в подкрепа на града за културна столица на Европа през 2019 г. Александрова отказа да уточни какво ще бъде точно събитието, защото все още не са...

Влак блъсна автомобил, има двама ранени

Влак е блъснал лек автомобил на жп линията при Куртово Конаре в посока Ново село, научи Влак е блъснал лек автомобил на жп линията при Куртово Конаре в посока Ново село, научи "Дарик". Сигнал за инцидента е получен на телефон 112 в 14.31 часа, уточниха от полицията. Двама мъже от лекия автомобил са ранени и сътоянието им е тежко. На мястото има полиция. Изпратени са две линейки, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ.

Еквадор се насочва към завръщане на дълговите пазари за първи път от 2008 г.

Властите в Кито се надяват да се възползват от огромната вълна от търсене на дългови книжа от развиващия се свят


Земетресение край Сандански

Земетресение с магнитуд 3.3 по скалата на Рихтер с епицентър близо до Сандански регистрира БАН.
То е станало в 15:04 ч. българско време.
 Дълбочината е 6.3 км по данни от системата на Земетресение с магнитуд 3.3 по скалата на Рихтер с епицентър близо до Сандански регистрира БАН. То е станало в 15:04 ч. българско време. Дълбочината е 6.3 км по данни от системата на

Раздадоха първите награди за постижения в маркетинговите комуникации

На официална церемония бяха връчени първите награди за постижения в маркетинговите комуникации BAAwards 2014 на Българската асоциация на...

Няма пукнатини и конструктивни нарушения на Балдуиновата кула

Велико Търново /КРОСС/ Няма пукнатини и конструктивни нарушения на Балдуиновата кула на крепостта Царевец, съобщиха от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Само през последните 5 години обектът е ремонтиран два пъти, като извършените дейности през 2007 г. са на стойност 36 000 лв, а през 2013 г. вложените в консервация и реставрация средства са в размер на 50 000 лв., информира директорът на музея Иван Църов.Основите на оригиналната кула от XII-XIV век се намират в подножието на съвременната Балдуинова кула, която е построена през 1934 г. по проект на архитект Александър Рашенов по подобие на запазена средновековна кула, намираща се в крепостта Червен, близо до.Русе. За да се вижда по-добре, тя е издигната върху част от западната крепостна стена на Царевец. „Пукнатината" в южната стена на кулата е търсен и създаден от арх. Рашенов ефект. Отвътре участъкът е подсилен с бетонова конструкция и зидария, съобщи Дарик.

На 22 юни София живее активно! За девета поредна година

Йордан Йовчев, Сани Жекова, Евгени Иванов-Пушката, Део, Йоли от 24Kitchen и д-р Райна Стоянова мотивират доброволци да създадат програмата на инициативата на Нестле България
На 22 юни 2014 г. в 10:00 часа Нестле България и Столична община, заедно с Йордан Йовчев, Сани Жекова, Евгени Иванов-Пушката и Део ще поведат десетки хиляди на пешеходен и Йордан Йовчев, Сани Жекова, Евгени Иванов-Пушката, Део, Йоли от 24Kitchen и д-р Райна Стоянова мотивират доброволци да създадат програмата на инициативата на Нестле България На 22 юни 2014 г. в 10:00 часа Нестле България и Столична община, заедно с Йордан Йовчев, Сани Жекова, Евгени Иванов-Пушката и Део ще поведат десетки хиляди на пешеходен и

Италия изнемогва пред огромната вълна от имигранти

Италианците се борят с голяма вълна от пришълци от Африка, но партньорите им от ЕС не бързат да помогнат на правителството в Рим Само в събота от Либия в Сицилия пристигнаха по море 2 хиляди и 300 имигранти. В петък бяха 3 хиляди и 200, в неделя - хиляда, а днес (понеделник) в Палермо и на остров Лампедуза ще пристигнат пътническите кораби, взели на борда от нестабилните лодки близо 2 хиляди отчаяни хора, пише полският в. "Жечпосполита", цитиран от БТА.   В събота броят на имигрантите, които тази година са пристигнали в Италия, прекосявайки Средиземно море, надхвърли 43 хиляди. Това означава, че пристигналите само за пет месеца тази година са повече от рекордния им брой от миналата година. Към края на лятото бройката на пришълците може да надхвърли 100 хиляди.   Италия не е подготвена да приеме толкова много имигранти. Предназначените за това средства вече са изчерпани. Бежанските центрове са препълнени. За да се настанят хората, се наемат хотели и туристически центрове. Властите на Сицилия, където тази година пристигнаха повече от 40 хиляди пришълци от Африка, настояват да се обяви извънредно положение. Губернаторът на острова Леолука Орландо бие тревога, че правителството е оставило силицианците сами да се оправят с този проблеми.   На свой ред властите в Рим се оплакват, че Европейският съюз е този, който не иска да се притече на помощ на Италия. Брюксел е глух към аргументите, че границите на Италия са граници на целия ЕС, а и Съветът на Европа не чува призивите на помощ.   Италианците се надяват, че ще успеят да променят ситуацията, защото през юли Италия поема за половин година председателството на съюза.   Пришълците най-често са от Еритрея, Сомалия, Судан, Сирия и Афганистан. Почти всички използват услугите на действащите в съюза банди, организиращи прехвърляне в Италия за хиляда, две хиляди долара на човек. През последните години от управлението на Кадафи Италия имаше подписан с Либия договор, по силата на който италианците заедно с либийци патрулираха либийското крайбрежие и връщаха корабчетата на контрабандистите. След свалянето на режима на Кадафи в Либия продължава да се води гражданска война, цари хаос и беззаконие, а незаконното вкарване на хора в Италия се превърна в доходоносен бизнес.   Правозащитни организации, много страни от ЕС, както и ООН осъдиха италианската практика на връщане на корабчетата с бежанци в Либия. Аргументът е, че всеки бежанец трябва да има право да подаде молба за политическо убежище или статут на бежанец. Италианците се отказаха от този подход, а неотдавна бе отменен и законът, който криминализираше незаконната имиграция. Срещу него протестираше и италианската католическа църква. Така Италия стана обетована земя за нелегалните чужденци.   Контрабандното вкарване на хора е престъпление в Италия и трафикантите биват съдени (тази година - повече от сто души), а оръдието на престъплението - тоест лодката или корабът - реквизирани. Резултатът е, че имигрантите поемат на път към Италия на практика с истински корита, които едва се държат на вода, а през последните 15 години, пътувайки за Италия, са се удавили около 10 хиляди души.   След трагедията край Лампедуза, където през октомври миналата година се удавиха близо 400 бежанци, италианското правителство задейства програмата "Маре нострум", в рамките на която пет военни кораба патрулират и са готови във всеки момент да се притекат на помощ на бедстващите. Вече са помогнали на хиляди мигранти. Няколкостотин са извадените от водата. И на трафикантите им е по-лесно. Подават сигнал SOS и чакат италианския кораб.   Програмата струва 9 милиона евро годишно, издръжката на пристигналите тази година имигранти - 1,5 милиона евро на ден, а ЕС е дала на Италия общо като помощ за имигрантите 7 милиона евро. Красивите думи за солидарност не водят до подкрепа.   Междувременно в либийските бежански лагери половин милион души чакат удобен случай да стигнат до Италия.

Италия изнемогва пред отромната вълна от имигранти

Италианците се борят с голяма вълна от пришълци от Африка, но партньорите им от ЕС не бързат да помогнат на правителството в Рим Само в събота от Либия в Сицилия пристигнаха по море 2 хиляди и 300 имигранти. В петък бяха 3 хиляди и 200, в неделя - хиляда, а днес (понеделник) в Палермо и на остров Лампедуза ще пристигнат пътническите кораби, взели на борда от нестабилните лодки близо 2 хиляди отчаяни хора, пише полският в. "Жечпосполита", цитиран от БТА.   В събота броят на имигрантите, които тази година са пристигнали в Италия, прекосявайки Средиземно море, надхвърли 43 хиляди. Това означава, че пристигналите само за пет месеца тази година са повече от рекордния им брой от миналата година. Към края на лятото бройката на пришълците може да надхвърли 100 хиляди.   Италия не е подготвена да приеме толкова много имигранти. Предназначените за това средства вече са изчерпани. Бежанските центрове са препълнени. За да се настанят хората, се наемат хотели и туристически центрове. Властите на Сицилия, където тази година пристигнаха повече от 40 хиляди пришълци от Африка, настояват да се обяви извънредно положение. Губернаторът на острова Леолука Орландо бие тревога, че правителството е оставило силицианците сами да се оправят с този проблеми.   На свой ред властите в Рим се оплакват, че Европейският съюз е този, който не иска да се притече на помощ на Италия. Брюксел е глух към аргументите, че границите на Италия са граници на целия ЕС, а и Съветът на Европа не чува призивите на помощ.   Италианците се надяват, че ще успеят да променят ситуацията, защото през юли Италия поема за половин година председателството на съюза.   Пришълците най-често са от Еритрея, Сомалия, Судан, Сирия и Афганистан. Почти всички използват услугите на действащите в съюза банди, организиращи прехвърляне в Италия за хиляда, две хиляди долара на човек. През последните години от управлението на Кадафи Италия имаше подписан с Либия договор, по силата на който италианците заедно с либийци патрулираха либийското крайбрежие и връщаха корабчетата на контрабандистите. След свалянето на режима на Кадафи в Либия продължава да се води гражданска война, цари хаос и беззаконие, а незаконното вкарване на хора в Италия се превърна в доходоносен бизнес.   Правозащитни организации, много страни от ЕС, както и ООН осъдиха италианската практика на връщане на корабчетата с бежанци в Либия. Аргументът е, че всеки бежанец трябва да има право да подаде молба за политическо убежище или статут на бежанец. Италианците се отказаха от този подход, а неотдавна бе отменен и законът, който криминализираше незаконната имиграция. Срещу него протестираше и италианската католическа църква. Така Италия стана обетована земя за нелегалните чужденци.   Контрабандното вкарване на хора е престъпление в Италия и трафикантите биват съдени (тази година - повече от сто души), а оръдието на престъплението - тоест лодката или корабът - реквизирани. Резултатът е, че имигрантите поемат на път към Италия на практика с истински корита, които едва се държат на вода, а през последните 15 години, пътувайки за Италия, са се удавили около 10 хиляди души.   След трагедията край Лампедуза, където през октомври миналата година се удавиха близо 400 бежанци, италианското правителство задейства програмата "Маре нострум", в рамките на която пет военни кораба патрулират и са готови във всеки момент да се притекат на помощ на бедстващите. Вече са помогнали на хиляди мигранти. Няколкостотин са извадените от водата. И на трафикантите им е по-лесно. Подават сигнал SOS и чакат италианския кораб.   Програмата струва 9 милиона евро годишно, издръжката на пристигналите тази година имигранти - 1,5 милиона евро на ден, а ЕС е дала на Италия общо като помощ за имигрантите 7 милиона евро. Красивите думи за солидарност не водят до подкрепа.   Междувременно в либийските бежански лагери половин милион души чакат удобен случай да стигнат до Италия.

Кърлежите взеха жертва

Кърлежите взеха първата си жертва за тази година. Възрастна жена почина от марсилска треска в Областната болница. Новината бе потвърдена от началничката на Инфекциозното отделение в лечебното заведение д-р Мария Пишмишева-Пелева.

Земетресение край Сандански

Земетресение с магнитуд 3.3 по скалата на Рихтер с епицентър близо до Сандански регистрира БАН.
То е станало в 15:04 ч. българско време.
 Дълбочината е 6.3 км по данни от системата на Земетресение с магнитуд 3.3 по скалата на Рихтер с епицентър близо до Сандански регистрира БАН. То е станало в 15:04 ч. българско време. Дълбочината е 6.3 км по данни от системата на

Русия оскъпи и съкрати допълнителния живот на V и VІ блок

Удължаването на живота на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй" ще струва между 500 и 600 млн. евро и планираната им модернизация ще позволи те да работят още 15 до 20 години. Тава заяви Станислав Антипов, зам.-генерален директор на руската "Росенергоатом", която в консорциум с френската "Електрисите дьо Франс" (ЕДФ) работи по програмата за модернизацията на двата български реактора ВВЕР-1000, за да продължи експлоатацията им и след 2017 и 2019 г., когато изтичат лицензите им. Цената е значително по-висока от коментираната от шефа на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов около 400 млн. евро цена на модернизацията на двата блока. Ядреният оператор дори смята  да свали цената под това ниво при провеждането на обществените поръчки за доставка на оборудването за ремонтите на реакторите и изпълнителите на модернизацията.. Освен това плановете на България са да удължи с 30 години http://www.mediapool.bg/zhivotat-na-v-i-v-blok-shte-bade-udalzhen-s-30-godini-news217421.html срокът за експлоатация на блоковете. За да бъдат подновени лицензите им, трябва да се направи мащабната модернизация, която АЕЦ "Козлодуй" смята да финансира със собствени средства. Изготвената от ЕДФ и  "Росенергоатом“ програма за модернизация вече е внесена в Агенцията за ядрено регулиране за одобрение, за да може да стартират реалните дейности. Около шест месеца трае разглеждането на документацията от българския ядрен регулатор, допълва Антипов, цитиран от БГНЕС. Българите са закъснели със стартирането на процедурата за удължаване на живота на двата блока, коментира специалистът. В Русия тя би започнала най-малко 6 години преди крайния срок. Според него причините за забавянето на обявената през 2012 г. процедура у нас са по-скоро политически, а не технически, но от думите му не става ясно какво има предвид. Антипов казва още, че "животът на двата блока може да бъде удължен, но за целта ние не трябва да бъдем ограничаване във времето, за да проведем всички необходими процедури, които ще докажат тяхната надеждност". Той допълва, че след като бъде удължен животът на V и VІ блок, те  могат да работят още 15 до 20 години, което е по-кратко от очакванията на ядрения оператор. Тъй като модернизацията на корпуса на самите реактори може да бъде изпълнена само от производителя им – руската "Хидропрес“, и проектанта – руският Корчатовски институт, които съответно са част от "Росенергоатом“, АЕЦ "Козлодуй“ пряко договаря с консорциума РЕА-ЕДФ изпълнението на тази част от проекта за удължаване на живота на блоковете, обясниха от ядрената централа в началото на годината. Целта е французите да служат за гарант на руските технологии пред европейските партньори на България, стана ясно от обяснението на ръководството на дружеството тогава.

Близнаците и Ники Николов извън групата на националния

Георги Братоев, неговият брат близнак Валентин и Николай Николов не попаднаха в групата на Камило Плачи за гостуванията в Световната лига. Волейболните национали пътуват утре на обяд за Русия, където играем през уикенда (14 и 15 юни). От Сургут отборът поема към Чикаго за мачовете със САЩ на 20 и 21 юни. Георги Братоев, неговият брат близнак Валентин и Николай Николов не попаднаха в групата на Камило Плачи за гостуванията в Световната лига. Волейболните национали пътуват утре на обяд за Русия, където играем през уикенда (14 и 15 юни). От Сургут отборът поема към Чикаго за мачовете със САЩ на 20 и 21 юни.

24-годишна открадна чанта с храна от варненския затвор

На 7 юни е подаден сигнал за кражба на торба, съдържаща лични документи, банкови карти и хранителни продукти, съобщиха от полицията за Moreto.net. Кражбата е извършена в зала за свиждане в Затвор – Варна. Като извършител е установена А.

Дадоха три дни на Коко Динев да предаде акциите на "Локомотив"

/КРОСС/Коко Динев има срок от три дни, за да придаде акциите на Локомотив. Феновете и легендите на тима се обърнаха към скандалния бизнесмен с апел за приятелска раздяла. А тя може да бъде факт само ако Динев спази искането и поставените рамки. Не разполагаме с никакво време. Ако акциите бъдат предадени от г-н Динев в рамките на три дни ще се опитаме да направим така, че да продължим в А група. Да съберем футболисти, да намерим треньор и щаб. Вярваме, че ще се справим с помощта на цялата черно-бяла общественост, подчерта адв. Колев. В телефонен разговор снощи Коко Динев е гарантирал пред Зума, че ще предаде акциите на клуба без да иска пари за тях. 

Борисов: Да въведем задължителното гласуване едва след референдум

Ние винаги сме казвали, че сме „за" задължително гласуване, но да бъде проведено след като народът се произнесе по него, а именно чрез референдум, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е на едноседмично посещение във Вашингтон, за „Фокус".

„Затова направихме близо 500 000 подписа в ГЕРБ, за да бъдат в услуга на инициативния комитет и съответ Ние винаги сме казвали, че сме „за" задължително гласуване, но да бъде проведено след като народът се произнесе по него, а именно чрез референдум, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е на едноседмично посещение във Вашингтон, за „Фокус". „Затова направихме близо 500 000 подписа в ГЕРБ, за да бъдат в услуга на инициативния комитет и съответ

Президентът върна Закона за МВР, липсвала му финансова обосновка

Според него обществото трябва да чуе колко ще струва всяка една законова промяна


Жена почина от марсилска треска, ухапана от кърлеж под гърдата

Кърлежите взеха първата си жертва за тази година. Възрастна жена почина от марсилска треска в началото на този месец в Областната болница, съобщи "Марица". Новината бе потвърдена от началничката на Инфекциозното отделение в лечебното заведение д-р Мария Пишмишева-Пелева.
Близки на починалата М.Л. разказаха, Кърлежите взеха първата си жертва за тази година. Възрастна жена почина от марсилска треска в началото на този месец в Областната болница, съобщи "Марица". Новината бе потвърдена от началничката на Инфекциозното отделение в лечебното заведение д-р Мария Пишмишева-Пелева. Близки на починалата М.Л. разказаха,

Има задържан за въоръжения грабеж в Орландовци


Има задържан за въоръжения грабеж в столичния квартал Орландовци. БНР съобщи, че мъжът е арестуван още миналата седмица.
Основната версия, по която работи полицията, е, че обирът е извършен след изтичане на вътрешна информация за маршрута на колата, в която са били превозвани парите.
При инцидента пострада леко една жена, Има задържан за въоръжения грабеж в столичния квартал Орландовци. БНР съобщи, че мъжът е арестуван още миналата седмица. Основната версия, по която работи полицията, е, че обирът е извършен след изтичане на вътрешна информация за маршрута на колата, в която са били превозвани парите. При инцидента пострада леко една жена,

Гриша Ганчев влезе в управата на "Петрол"

Собственикът на "Литекс Моторс" Гриша Ганчев влиза в управата на "Петрол". Промените в Управителния съвет на дружеството са вписани на 5 юни по партидата на дружеството в Търговския регистър. Заличени са досегашните членове на Управителния съвет Орлин Тодоров Тодоров, Иван Илиев Костадинов, Калоян Борисов Кършев и Светодар Ангелов Йосифов. Новите членове на УС на "Петрол" АД са Гриша Данаилов Ганчев, Милко Константинов Димитров, Георги Иванов Татарски и Сергей Азариевич Гиндич Досегашният изпълнителен директор Светослав Стефанов Йорданов е сменен от Георги Иванов Татарски и Милко Константинов Димитров, които ще представляват дружеството само заедно. През месец март собствеността и управлението на компанията минаха в ръцете на фирми и лица, свързани с Корпоративна търговска банка и Цветан Василев.

Само 3 гр. от нановлакната, разработени от учени от БАН, могат да свържат Земята с Луната

София /КРОСС/ Само 3 грама от нановлакната, разработени от учените в Лаборатория „Биоактивни полимери" към БАН, са достатъчни, за да свържат Земята с Луната, разстоянието между които е около 384 хил. км. Иновативните материали от природни и синтетични полимери, получени от тези свръхтънки влакна чрез авангардната нанотехнология „електроовлакняване", са с възможности за широко приложение в областта на медицината, отбраната, козметиката, електрониката, земеделието и др. Те могат да се използват за лечение на рани, подложки за тъканно инженерство, импланти, специални защитни военни облекла и др. Нановлакната и изработените от тях материали бяха представени днес на специална изложба в сградата на БАН, която е посветена на 145-годишнината на Академията и на 25-годишнината на Лаборатория „Биоактивни полимери". Експозицията бе открита от Председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров и чл.-кор. Илия Рашков, под чието ръководство в лабораторията се разработва иновативната технология.Технологията „електроовлакняване" се прилага от учените в лабораторията от 10 години чрез уникални собствени апаратури, които позволяват да се отлага микро- или нановлакнест нетъкат текстил върху определена повърхност с различна големина и форма. Чрез електроовлакняване е възможно да се направи превръзка директно върху открита кожна рана

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване