Пускат медицинска марихуана за кучета и котки

"Тревата" успокоявала хроничните болки при животни с такива проблеми

ДКЕВР склонна да коригира намеренията си за цените на тока и парното

Възможно е цените на топлинната енергия и на електроенергията да претърпят корекции, но все още е много рано да се говори в каква посока и какъв ще бъде окончателният им вид. Това заяви членът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Еленко Божков, цитиран от БТА в понеделник. Изявената готовност за преосмисляна на обявените в петък проекти на решения за цените на тока http://www.dker.bg/KAPDOCS/res_el_draft_2014.pdf  и на парното  http://www.dker.bg/KAPDOCS/res_te_draft_2014.pdf дойде след проведена среща на регулатора с представителите на електроразпределителните и топлофикационните дружества. Разговаряхме и чухме предложенията на отделните дружества, каза Божков. Той посочи, че ценното в срещата е било, че са присъствали и самите експерти, изготвили предложенията за нови цени, и те са отговаряли на въпроси за всички детайли в ценообразуването. Направените по време на срещата предложения от дружествата все още не са обмислени и разгледани детайлно от ДКЕВР, допълни членът на комисията. По думите му сериозно се обмисля предложението на топлофикациите да се ореже с по-малко цената на произвежданата от тях електроенергия и да се вдигнат по-малко тарифите за топлоенергията. Това обаче надали ще се хареса на силно закъсалата финансово НЕК, чиито разходи при това положение ще се свият с по-малко. Предложенията на работната група на ДКЕВР засега предвиждат повишение на цената на топлинната енергия с между 6 и 20 процента, както и значително намаление на преференциалните цени на електроенергията, произведена от топлофикациите. Ценовите намерения на регулатора ще бъдат подложени на обществено обсъждане във вторник. Плановете са цената на цената на електроенергията за ЧЕЗ да стане 0.14997 лв/кВтч денем и когато електромерът е с една скала, и нощем – 0.08437 лв. За ЕВН тарифата през деня при отчитане с една скала се предвижда да е 0.15204 лв./кВтч, а през нощта – 0.08335 лв. "Енерго-Про" се предлага дневната енергия и тази по една скала да струват 0.15862 лв./кВТЧ, нощната ще е 0.08530 лв.

Цветанов алармира: Има опасност за националната сигурност

София /КРОСС/ В момента имаме заплаха за националната сигурност на страната, защото по даден геостратегически проект, който не съответства на европейското законодателство на страна-членка на ЕС, подписан договор с „Газпром", който не съответства на тези европейски норми, означава, че страната ни ще търпи финансова загуба. Това каза по време на пресконференция зам. -председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му, ако има наказателна процедура, българският данъкоплатец ще трябва да плати съответната сума.„Не знаем дали този договор е подписан между българското правителство и „Газпром". Ако там има неустойки, с това спиране на проекта, по този начин, представен от премиера Пламен Орешарски, това означава, че страната ни ще трябва да отиде на арбитраж и отново ще има финансови санкции за българската държава и за българския данъкоплатец", каза още Цветанов. Той заяви, че ГЕРБ настоява този договорът за „Южен поток" да бъде публично оповестен, за да стане ясно какви са загубите за страната. „Тук си задаваме въпроса имаме ли Държавна агенция за сигурност. Има ли информация, която те са предоставили на българското правителство за заплахите на националната сигурност с реализирането на този проект по този начин", попита Цветанов.

Разпознават удавницата от Варна по гривна с мъниста на крака и татуировка

Разпознават удавницата от Варна по гривна с мъниста на крака и татуировка

Синя гривна с мъниста на крака и татуировка на лявото рямо ще разкрият коя е удавницата от Рибарския мост във Варна. Тялото изплува около 16 часа днес. Спасители са забелязали трупа на жената.

По всичко личи, че тя е на млада възраст, пише "Петел".

Момиче скочи преди дни късно вечерта от Рибарския мост. Изплувалият днес труп има и татуировка на лявото рамо.

Същата, както и гривна на крака е имала и Катя, която се издирва от приятели и роднини и е била на плажа по същото време, когато жената скочи от моста. 

Плевнелиев наложи вето върху Закона за МВР

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за Министерството на вътрешните работи. Той е на мнение, че обществото трябва да чуе задълбочени аргументи за необходимостта от всяка законова промяна и какво ще струва тя на данъкоплатците.

Поляци искат 200 000 евро за първата си кола

Моделът Hussarya ще излезе през 2015 година в серия от 33 бройки


Представителят на Русия в ЕС: Блокирането на "Южен поток" е предупреждение за Киев, Тбилиси и Кишинев


Блокирането на проекта "Южен поток" от Европейската комисия е предупреждение за страните, които се стремят да сключат споразумение за асоцииране с Европейския съюз. Това заяви днес постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Чижов посочи, че правителството на България е било подложено на изключителен суров натиск, преди да се съгласи да замрази подготовката за строителството на "Южен поток". "Отбелязвам, че Еврокомисията постъпи така със страна, която...

Узакониха хотела на Цар Киро

/КРОСС/ Кирил Рашков - Цар Киро и съпругата му Костадинка узакониха хотела си в центъра на Пловдив. Те обитават 3 етажа от хотела. От близо месец двамата живеят в 6-етажната сграда, която дълги години е необитаема, защото е незаконна.Неотдавна обаче Рашков получил разрешение за ползване от ДНСК, потвърди зам.-кметът по строителството в Пловдив Димитър Кацарски.Цар Киро и жена му сега се ширят на 3-ия, 4-ия и 5-ия етаж. Сините прозорци там са лъснати с изключение на партера, който тъне в боклуци. До неотдавна там бе складирано част от имуществото на фамилията, което неуспешно беше предлагано на търгове за погасяване на данъчни задължения.Прословутият трон с червен плюш и позлатени орнаменти също не успя да намери нов собственик. Сега той е част от интериора на новото жилище.Рашкови са внесли искане в общината, с което настояват да бъде променено предназначението на имота - от бизнес сграда в жилищна кооперация. Така възнамеряват да смъкнат чувствително местните данъци, които годишно са в размер на 18 000 лв.Все още обаче фамилията не е изчистила старите си задължения към дирекция "Местни данъци и такси" и те надхвърлят 80 000 лв., пише "24 часа".Съседи и шофьори от близката таксиметрова стоянка са в ужас от новите заселници. Отсега имаме проблеми с тях. Спират лимузините си на местата, които са отредени за нас, гневни са таксиджиите.

Плевнелиев връща за ново обсъждане Закона за МВР

Плевнелиев връща за ново обсъждане Закона за МВР

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за Министерството на вътрешните работи, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Държавният глава счита, че обществото трябва да чуе задълбочени аргументи за необходимостта от всяка законова промяна и какво ще струва тя на данъкоплатците. 

В мотивите към законопроекта липсва финансова обосновка относно необходимите средства за 2014 г. и за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР. Президентът се надява приетите разпоредби да постигнат заявеното подобряване на правата на служителите в МВР, а не да останат пожелателни, в случай че не могат да бъдат финансово обезпечени.

Приетият закон предвижда при извършване на оперативно-издирвателна дейност органите на реда да изследват поведението на лица и групи в контролирана среда. Липсва обаче разписана дефиниция на понятието „контролирана среда“, кой и как ще постави лица и групи в тази среда и какви ще са последиците от изследване на поведението им. Липсата на яснота относно този метод крие рискове от накърняване на основни права и свободи на гражданите. Конституцията предвижда, че никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия, без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, освен в предвидените от закона случаи. 

В новоприетия ЗМВР са включени разпоредби, с които се създават предпоставки за нарушаване на конституционно защитеното право на достъп до обществена информация. Според Конституцията и Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), държавните органи са длъжни да предоставят информация на гражданите и ограничаване на това право може да има само по изключение. Според новите разпоредби, при отказ за предоставяне на информация се посочва само правното, но не и фактическото основание. 

Въвежда се и възможност за мълчалив отказ по заявления за достъп до информация. В своята практика обаче Върховния административен съд приема, че не бива да се допуска мълчалив отказ за предоставяне на информация от органите на власт и техните администрации.
Държавният глава връща и разпоредбите, с които се отнема съществувалото повече от 20 години правомощие да назначава главния секретар на МВР. Така президентът ще бъде лишен от механизъм да възпира назначаването на неподходящи фигури на висшата професионална длъжност. В мотивите се посочва още, че като гарант за спазване на конституционно установените основни права и свободи на гражданите, държавният глава трябва да запази ролята си за защита на интересите на обществото в областта на националната сигурност.
Президентът не приема и липсата на основания за предсрочно прекратяване на мандата на главния секретар при тежко нарушение или при системно неизпълнение на служебните задължения, както и при извършването на действия, които накърняват престижа на министерството. Този дефицит може да превърне мандатността от гаранция за независимост в средство за злоупотреба с власт.
По отношение на създаването две главни дирекции „Криминална полиция“ и „Охранителна полиция“ на мястото на съществуващата Главна дирекция „Национална полиция“, президентът счита, че промяната трябва да бъде извършена след задълбочен анализ на недостатъците на проведената през 2012 г. реформа. 

Като мярка за подобряване на противодействието на битовата престъпност се въвежда фигурата на извънщатния сътрудник. Президентът определя приетото законодателно решение като бланкетно, с липса на визия как и какви конкретни функции ще изпълняват извънщатните сътрудници. 

Държавният глава смята още, че следва да бъде запазено конкурсното начало за заемане на по-висока длъжност в системата на МВР, а дейността на синдикалните организации в МВР не трябва да бъде ограничавана. 

В закона не е изразено ясно и еднозначно виждането на мнозинството по отношение на практиките за получаване на дарения в МВР. Въпреки забраната за сключване на договори за дарения, освен по международни проекти, се предвижда изключение при изпълнение на съвместни проекти. Не е ясно в коя област могат да бъдат съвместните проекти и от кого ще могат да бъдат получавани дарения по тях, се казва в мотивите на президента.

Държавният глава е убеден, че повторното обсъждане от народните представители ще даде възможност да се намерят най-добрите решения и правните норми да бъдат разписани по начин, който няма да остави съмнения за съответствието им с Конституцията и с правото на ЕС.

Президентът наложи вето на Закона за МВР

Държавният глава иска ново обсъждане на серия разпоредби

13 бебета под килограм са обгрижени в АГ от началото на годината

За първото петмесечие на годината 13 деца под 1000 гр. са обгрижени и опазени живи и здрави в неонатологичното отделение на АГ болница във Варна. Това заяви шефът на здравното заведение д-р Радослав Минков по време на заседание на общинската комисия по здравеопазване, предаде репортер на Moreto.

Ани и Виктор даряват на Ева своя награда

Двамата журналисти бяха отличени с наградата на публиката в конкурса за журналистически отличия „Свети Влас”

Прокуратурата поиска постоянен арест за убиеца на Паоло

Старозагорската окръжна прокуратура е внесла в понеделник протест срещу наложената от съда мярка „домашен арест" на убиеца на 4-годишния Паоло Георги Сапунджиев. Мъжът е обвиняем за смъртта на 4-годишния Паоло Иванов, който на 2 юни беше блъснат от джип, шофиран от Сапунджиев, в пешеходната зона на Стара Загора. Момчето загина на място. С протеста си прокуратурата поиска най-тежката мярка - „задържане под стража“ за обвиняемия. На 6 юни Окръжният съд в Стара Загора постанови "домашен арест". Адвокатът на Сапунджиев - Георги Георгиев, отказа да коментира подновеното искане на обвинението за постоянен арест на неговия подзащитен под предлог, че коментарът можел да му навреди. На откритото съдебно заседание миналия петък той обаче категорично се противопостави на това искане и поиска най-леката мярка за неотклонение – „подписка". Няколко хиляди души протестираха в неделя в цялата страна срещу убийствата на деца по пътищата и в подкрепа на семейството на прегазеното 4-годишно момченце Паоло. Те поискаха незабавни промени в Наказателния кодекс с цел адекватни наказания на убийците на пътя, по-строги и по-високи санкции за нарушителите на Закона за движение по пътищата и стриктен контрол за спазването на този закон.

Президентът върна за ново обсъждане разпоредби на Закона за МВР

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за Министерството на вътрешните работи. Държавният глава счита, че обществото трябва да чуе задълбочени аргументи за необходимостта от всяка законова промяна и какво ще струва тя на данъкоплатците.
В мотивите към законопроекта липсва финансова обосновка Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за Министерството на вътрешните работи. Държавният глава счита, че обществото трябва да чуе задълбочени аргументи за необходимостта от всяка законова промяна и какво ще струва тя на данъкоплатците. В мотивите към законопроекта липсва финансова обосновка

Президентът върна за ново обсъждане разпоредби на Закона за МВР

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за Министерството на вътрешните работи. Държавният глава счита, че обществото трябва да чуе задълбочени аргументи за необходимостта от всяка законова промяна и какво ще струва тя на данъкоплатците.
В мотивите към законопроекта липсва финансова обосновка Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за Министерството на вътрешните работи. Държавният глава счита, че обществото трябва да чуе задълбочени аргументи за необходимостта от всяка законова промяна и какво ще струва тя на данъкоплатците. В мотивите към законопроекта липсва финансова обосновка

Близнашки: Задължителен вот няма как да стане в това НС

Положението в страната е толкова тежко, че хората загубиха доверието си към политическата система у нас. Положението в страната е толкова тежко, че хората загубиха доверието си към политическата система у нас.

Инспекцията по труда връчи предписания на „Въгледобив Бобов дол” заради купоните за храна

/КРОСС/ Инспекцията по труда е връчила предписания на „Въгледобив Бобов дол" за редовно предоставяне на работниците на полагащата им се храна. Предписанията са в резултат на поискана от омбудсмана проверка, съобщават от кабинета му. Константин Пенчев е получил информация от шефа на Инспекцията по труда за констатациите от проверките във „Въгледобив Бобов дол" ЕООД, както и в други предприятия на същия работодател.Инспекторите са установили, че създадената от работодателя организация не гарантира предоставянето на безплатна храна и/или добавки към нея, както на правоимащите работници, така и на тези, за които с колективния трудов договор е договорено получаването на такава храна.В писмото до Константин Пенчев пише, че сключеният от работодателя договор с „Европа Маркет" ООД не осигурява реализирането на правото на работниците да получават редовно безплатна храна и/или добавки към нея. Дори и в случаите, когато са осигурени доставки на хранителни стоки в магазина, те не отговарят на изискванията да се предоставят редовно и в готов за консумиране вид.На работодателя на „Въгледобив Бобов дол" ЕООД са приложени принудителни административни мерки, с които да се гарантира задължението му за осигуряване на безплатна храна на работещите при специфичен характер и организация на труда

Президентско вето върху Закона за МВР

София /КРОСС/ Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за Министерството на вътрешните работи. Държавният глава счита, че обществото трябва да чуе задълбочени аргументи за необходимостта от всяка законова промяна и какво ще струва тя на данъкоплатците.В мотивите към законопроекта липсва финансова обосновка относно необходимите средства за 2014 г. и за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР. Президентът се надява приетите разпоредби да постигнат заявеното подобряване на правата на служителите в МВР, а не да останат пожелателни, в случай че не могат да бъдат финансово обезпечени.Приетият закон предвижда при извършване на оперативно-издирвателна дейност органите на реда да изследват поведението на лица и групи в контролирана среда. Липсва обаче разписана дефиниция на понятието „контролирана среда", кой и как ще постави лица и групи в тази среда и какви ще са последиците от изследване на поведението им. Липсата на яснота относно този метод крие рискове от накърняване на основни права и свободи на гражданите. Конституцията предвижда, че никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия, без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, освен в предвидените от закона случаи

Москва критикува България за спрения "Южен поток"

Руският посланик в ЕС Владимир Чижов разкритикува решението на България да преустанови работата по подкрепяния от Москва газопровод „Южен поток” под натиска на Брюксел, предаде АФП. Чижов определи спирането на проекта като „пълзящ преход към икономическите санкции срещу Русия”.
„Има ясни признаци, че действията на Европейската комисия по отношение Руският посланик в ЕС Владимир Чижов разкритикува решението на България да преустанови работата по подкрепяния от Москва газопровод „Южен поток” под натиска на Брюксел, предаде АФП. Чижов определи спирането на проекта като „пълзящ преход към икономическите санкции срещу Русия”. „Има ясни признаци, че действията на Европейската комисия по отношение

Георги Иванов гарантира, че Мурсия ще е треньор поне до края на сезона


Новият старши треньор на "Левски" Хосе Мурсия Гонсалес ще остане на поста си най-малко до края на сезона, независимо какви резултатите ще бъдат постигнати, увери спортният директор Георги Иванов-Гонзо.

Испанският специалист подписа договор за две години и днес беше представен официално. "Левски" ще бъде десетият отбор в кариерата на 49-годишния треньор. Досега той се е задържал на едно място повече от година само веднъж.

"Няма да допуснем тази практика от последните години...

Руски депутат иска да забрани на жените до 40 г. да пушат

Депутатът от Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) Иван Никитчук предлага да се забрани на жените до 40 годишна възраст да пушат, съобщи Mediapool.  Той е внесъл в руската Дума проектозакон, предвиждащ подобно ограничение. В него има и текст, с който се забранява на жените на каквато и да са възраст да пушат в присъствието на непълнолетни. Търговците на тютюневи изделия ще бъдат глобявани, ако продават цигари на жени, попадащи под действието на този закон. За мъжете няма предвидени допълнителни ограничения. Според предложението на депутата глобата за нарушение на забраната може да бъде от три хиляди до пет хиляди рубли (около 100-130 евро), а за юридически лица от сто хиляди до петстотин хиляди рубли (между три и четири хиляди евро). Ако продавачът не може да установи визуално възрастта на жената, може да й поиска документ за самоличност. Според Никитчук, нововъведението "може да попречи на разпространението на пагубното за женския организъм пристрастие към тютюнопушенето" и забраната ще помогне на майките с деца до 14 години да спрат да пушат. От 1 юни тази година в Русия влезе в сила пълна забрана за тютюнев дим на обществени места и ограничение за местата, на които се продават цигари.

Цветан Василев със собствен сайт

Председателят на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка АД Цветан Василев пусна днес личен интернет сайт, съобщиха от пресцентъра на...

Русия ще реагира на струпване на сили на НАТО до границите й

Москва смята това за демонстрация на враждебни намерения


Удавницата от Варна изплава в центъра на градския плаж, пред лекарския кабинет (Снимки)

Жената, която скочи около 3,30 часа миналия четвъртък в морето най-после бе открита. Тялото й изплува след 5-дневно люшкане в морето точно на центъра на градския плаж до кабинета на дежурния лекар.
Жената, която скочи около 3,30 часа миналия четвъртък в морето най-после бе открита. Тялото й изплува след 5-дневно люшкане в морето точно на центъра на градския плаж до кабинета на дежурния лекар. "Аз я видях първи и веднага се обадих на полицията. Не искам да коментирам, гледката беше жестока", каза легендарният варненски спасител Азата.

Най-жестоката присъда в Бразилия

В Бразилия няма смъртно наказание и доживотен затвор. Максималната присъда е 30 години. Но един вратар продължава да лежи своята и на небето.
 Защото никой не е простил на Моасир Барбоса Насименто за “Мараканасо” - най-черния ден в историята на страната. “Ударът на “Маракана” още кънти, и то мощно, особено преди домакинството на второто световно В Бразилия няма смъртно наказание и доживотен затвор. Максималната присъда е 30 години. Но един вратар продължава да лежи своята и на небето. Защото никой не е простил на Моасир Барбоса Насименто за “Мараканасо” - най-черния ден в историята на страната. “Ударът на “Маракана” още кънти, и то мощно, особено преди домакинството на второто световно

Близнашки: Политиците осъзнаха нуждата от реформи в изборния кодекс

София /КРОСС/ Положението в страната е толкова тежко, че хората загубиха доверието си към политическата система у нас. Нужни са спешни промени в изборния кодекс за да се промени тази отчайваща тенденция. Това коментира пред ТВ7 проф. Георги Близнашки, представител на инициативния комитет, който настоява да се проведе рефенерендум за изборите.Хубаво е, че повечето водещи политически сили осъзнаха нуждата от реформи и открито подкрепиха въвеждането на задължителното гласуване. Той припомни, че във всяка държава със задължителен вот, положителните резултати не са закъснели. За съжаление, коментира Близнашки, въвеждането му няма как да стане в това Народно събрание, защото няма време и кворум за вземането на толкова важно решение.

Прокуратурата поиска по-тежка мярка за убиеца на Паоло

Окръжна прокуратура - Стара Загора протестира пред Апелативен съд - Пловдив мярката за неотклонение на Георги Сапунджиев „домашен арест". Георги Сапунджиев е обвиняем за смъртта на 4-годишния Паоло Иванов. С протеста си прокуратурата поиска най-тежката мярка - „задържане под стража" на обвиняемия.

Бръчките по лицето са показател за здравословното състояние

Бръчките зависят не само от възрастта на хората, но и от типа на тяхната кожа.

АБВ с брифинг за "Южен поток"

София /КРОСС/ Във вторник, 10.06.2014 г., в регионалния пресклуб на БТА в Плевен от 13:00 часа ще се проведе пресконференция на АБВ по следните теми: 1. Коментар по решението на България да замрази работата по проекта „Южен поток"; 2. Разширяване на присъствието на АБВ в Плевен и региона; изграждане на нови структури и включване на нови лица.Участници в пресконференцията ще бъдат Румен Петков - член на националното ръководство на АБВ, Цветан Антов - регионален координатор на АБВ в Плевен, новоприсъединилите се към АБВ представители - ярки личности от региона.  

Станишев на тайна среща с Доган?

София /КРОСС/ Основният проблем между БСП и ДПС е с проекта „Южен поток", каза пред bTV бившият министър на земеделието в правителството на Симеон Сакскобургготски Мехмед Дикме. Той разкри, че преди да се срещне с Лютви Местан, Станишев е имал среща с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Червеният лидер представил пред Доган някакви политически условия за ремонт на кабинета, в това число и смяната на вътрешния министър Цветлин Йовчев. Може би всичко това е преляло чашата , с което се отива към предсрочни избори, посочи Дикме. Той обаче добави, че няма да се изненада, ако не се отиде на избори през есента. След като „Южен поток" се спря, не смятам, че нито БСП, нито ДПС имат интерес да отидат на избори. ДПС трудно ще намерят партньор. БСП пък ще загубят гласоподаватели и мандати, каза той. Що се отнася до задължителното гласуване, Дикме каза, че то няма да е наказание за ДПС. ДПС се прави на изкуствено ощипана мома. Те ще спечелят най-много от задължителното гласуване. Само в Турция има 250 000 избиратели. Със задължителното гласуване те могат да станат втора сила в страната, подчерта той.

Арабските богаташи предпочитат Средиземно море, а руските - Карибите

Милиардерите от Близкия изток предпочитат да прекарват лятото по Средиземноморието, а руснаците избират Карибите след коледните празници. Изследване показва къде обичат да почиват най-богатите хора...

Бареков се подиграва на Сидеров, че не е наясно с Изборния кодекс

След грандиозния провал, който претърпя на изборите, Волен Сидеров е принуден да изпълнява най-долните политически поръчки, за да спечели дребни облаги. Стана ясно, че зад масираната кампания срещу ...

Блъснатият от влак пикап летял 15 метра (СНИМКИ)

Двама мъже на 23 и 48 години са в тежко състояние в пловдивската университетска болница Двама мъже на 23 и 48 години са в тежко състояние в пловдивската университетска болница "Св. Георги", след като хладилният им пикап, с който превозвали риба е бил ударен от влак. Инцидентът е станал около 14,45 часа на жп прелеза на село Куртово Конаре. Според полицията водачът на автомобила не е спрял на знак стоп при пуснат светлинен и звуков

Цветанов: В момента има заплаха за националната сигурност

Цветанов: В момента има заплаха за националната сигурност

В момента имаме заплаха за националната сигурност на страната, защото по даден геостратегически проект, който не съответства на европейското законодателство на страна-членка на ЕС, подписан договор с „Газпром”, който не съответства на тези европейски норми, означава, че страната ни ще търпи финансова загуба. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, съобщи "Фокус". По думите на Цветанов ако има наказателна процедура, българският данъкоплатец ще трябва да плати съответната сума.

„Не знаем дали този договор е подписан между българското правителство и „Газпром”. Ако там има неустойки, с това спиране на проекта, по този начин, представен от премиера Пламен Орешарски, това означава, че страната ни ще трябва да отиде на арбитраж и отново ще има финансови санкции за българската държава и за българския данъкоплатец”, каза още Цветанов. Той заяви, че ГЕРБ настоява този договорът за „Южен поток” да бъде публично оповестен, за да стане ясно какви са загубите за страната. „Тук си задаваме въпроса имаме ли Държавна агенция за сигурност. Има ли информация, която те са предоставили на българското правителство за заплахите на националната сигурност с реализирането на този проект по този начин”, попита Цветанов.

Според заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев договорът за „Южен поток” не може да е търговска тайна, защото неустойките и плащанията са от бюджета на държавата. „След като се плаща от хората, от бюджета и санкциите са от бюджета, не може да има тайна”, заяви Велчев.

"Монти Пайтън" записаха майтапчийски химн на английските национали за Бразилия 2014

Прочутата комедийна трупа "Монти Пайтън" (Monty Python) разпространи неофициален химн на английския национален отбор за световния футболен шампионат. Предложена е преработка на известната им песен "Always Look On The Bright Side Of Life" (Винаги гледай ярката страна на живота). Безсрамно песимистични за шансовете на английския отбор в Бразилия, "Монти Пайтън" добавят допълнителен куплет, за да помогнат на феновете да останат весели, дори когато Англия неизбежно "ви разочарова", съобщава в. "Индипендънт". На първия етап от шампионата английските национали попаднаха в "групата на смъртта" заедно с Италия и Уругвай. "Монти Пайтън" предложи новия химн, след като две седмици преди началото на първенството английският английският отбор трябваше да се откаже от официалната си песен – хитът "Greatest Day" на групата "Take That" в специален аранжимент на композитора Гери Барлоу, заради конфликт на Барлоу със закона. Песента "Always Look On The Bright Side Of Life" звучи във финалната сцена на филма "Животът на Брайън", който "Монти Пайтън" заснеха през 1979 г. Във филма песента се изпълнява от хор разпънати на кръст хора, като посланието е човек да съхрани оптимизма си и в най-безнадеждни ситуации. Откакто Ерик Айдъл написа и изпя оригиналната песен, тя се превърна в популярен и запомнящ се хит сред тълпите на спортни събития и бе използвана в церемонията по откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. В новия куплет се казва, че когато отборът се върне от световното първенство, разбил всички надежди на привържениците си, може да се пее "тази идиотска песен".

Скриха джиесемите на ИБ, спасяват Станишев

Взеха всички джиесеми на членовете на Изпълнителното бюро на партията, за да не изтече информация на инфарктното заседание, което продължава вече три часа.

Орешарски постъпи правилно, но закъсня, обяви Малинов

Орешарски постъпи правилно, но закъсня, обяви Малинов

Разбира се, че ме изненада, макар и приятно. Защото той действа като премиер и не тича за обяснение при БСП и ДПС. Жалко, че в края на мандата си. Това обяви в предаването „Дневен ред“ по ТВ7 евродепутатът, излъчен от Реформаторския блок, Светослав Малинов по повод решението на премиера Пламен Орешарски да спре изпълнението на проекта "Южен поток".

Смятам, че това действие е правилно, смятам обаче, че то е закъсняло. Стигна се дотам Барозу да ни се обажда и да ни обяснява как трябва да се държим като членки на Европейския съюз. Но по-добре късно, отколкото никога, допълни Малинов. „Преустановяването на „Южен поток“ влиза в плановете на „Газпром“ и те са готови с неустойките. Моето опасение е, че както при АЕЦ „Белене“, идеята е била да се започне, да се спре и по законен начин да се вземат пари на българските данъкоплатци“, по думите на евродепутата.

България е член на ЕС и европейското законодателство се прилага. То не може да бъде заобиколено. Единственият начин е България да се откаже от Европейския съюз, нещо, което никой няма да посмее да направи, категоричен бе Светослав Малинов. В края на краищата, когато нещо добро се случи, нека не бъдем критични как се е случило, каза още той.

Помолен да коментира кога според него е подходящо да бъдат проведени предсрочни избори, той заяви: „Уважението към избирателите изисква да не ги караме да слушат политически послания по време на отпуските.

От друга страна е хубаво да са след 15 октомври, но не по-късно от 1 ноември, с оглед на бюджета. Каквото и да правим, 15 септември сме в София, защото децата тръгват на училище“.

 

Еврокомисар: Българите са най-неуверени за правата си в ЕС

От 13 юни нова европейска директива ще дава повече права на потребителите. Еврокомисар Невен Мимица търси решение с българските власти как да се повиши осведомеността на гражданите и да се подобри капацитетът на потребителските организации.

Футикс, Голео и Страйкър - талисманите на Мондиалите

Вижте всички талисмани на Световните първенства досега


ГЕРБ поиска избори на 29 септември

Партията на Бойко Борисов иска изслушване в Народното събрание на премиера Пламен Орешарски заради "Южен поток"

Дикме: Станишев е бил при Доган; политиците да се лекуват в Наречен

Проблемът сега не е в изборните резултати на БСП, въпреки че и те имат значение, но проблемът е в Южен поток, заяви по БТВ Мехмед Дикме. С обявяването на това, че ДПС е за предсрочни избори, то поема голям риск да не участва в управлението на държавата. То поема някаква цена, анализира той.

Узакониха хотела на Цар Киро

Узакониха хотела на Цар Киро

Кирил Рашков - Цар Киро и съпругата му Костадинка узакониха хотела си в центъра на Пловдив. Те обитават 3 етажа от хотела. От близо месец двамата живеят в 6-етажната сграда, която дълги години е необитаема, защото е незаконна.

Неотдавна обаче Рашков получил разрешение за ползване от ДНСК, потвърди зам.-кметът по строителството в Пловдив Димитър Кацарски, пише "24 часа".

Цар Киро и жена му сега се ширят на 3-ия, 4-ия и 5-ия етаж. Сините прозорци там са лъснати с изключение на партера, който тъне в боклуци. До неотдавна там бе складирано част от имуществото на фамилията, което неуспешно беше предлагано на търгове за погасяване на данъчни задължения.

Прословутият трон с червен плюш и позлатени орнаменти също не успя да намери нов собственик. Сега той е част от интериора на новото жилище.

Рашкови са внесли искане в общината, с което настояват да бъде променено предназначението на имота - от бизнес сграда в жилищна кооперация. Така възнамеряват да смъкнат чувствително местните данъци, които годишно са в размер на 18 000 лв.

Все още обаче фамилията не е изчистила старите си задължения към дирекция “Местни данъци и такси” и те надхвърлят 80 000 лв.

Съседи и шофьори от близката таксиметрова стоянка са в ужас от новите заселници. Отсега имаме проблеми с тях. Спират лимузините си на местата, които са отредени за нас, гневни са таксиджиите.

 

Александър Ненков: Дълговете по "Южен поток" ще се плащат от народа

Александър Ненков: Дълговете по "Южен поток" ще се плащат от народа

Българският енергиен холдинг (БЕХ) трябва незабавно да предприеме своите юридически стъпки, а именно да задължи проектната компания на „Южен поток” да спре всякакви варианти на авансови плащания към проекта, каза депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, съобщи "Фокус". „Сега да не се окаже така, че се превеждат авансови плащания на фирмата изпълнител, която спечели поръчката, която беше обявена – Стройтрансгаз”, заяви Ненков. Според него, ако тези плащания се състоят, страната ни пак ще стигне до арбитраж, за който ще бъде съдена. По думите му, има информация, че въпреки думите на премиера Пламен Орешарски за замразяване на проекта, продължават да се плащат суми за отчуждаване на имоти, през които ще мине трасето, без да има приет подробен устройствен план. 

„Време е да разгледаме „Южен поток” не само в контекста на това кога това правителство ще си отиде, тъй като това е очевидно, а въпросът е докато това правителство е на власт, какви щети и загуби ще нанесе на българската държава”, каза още Ненков. Депутатът заяви, че министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев би трябвало да се върне с първия полет в страната и да даде обяснение, а не да си измива ръцете с прессъобщение. „Явно се крие и явно не може да даде адекватен отговор на своите неверни твърдения”, каза още Александър Ненков. Той припомни, че първоначалната цена за изграждането на проекта при управлението на ГЕРБ е била до 3 млрд. евро, а сега според медийните публикации проектът се е оскъпил с поне 700 млн. евро, без каквато и да е финансова или икономическа обосновка. „Този проект наистина е един от най-големите за държавата и ако допуснем той да бъде провален, накъдето отиват нещата в момента и задължим държавата с близо 4 млрд. евро, тези пари наистина ще бъдат плащани от българския данъкоплатец”, заяви Ненков. Според него „Южен поток” е замислен като проект, изгоден и за двете страни, но с това, което се случва, той ще бъде изгоден само за едната от тях. „Историята се повтаря. „Белене” – задънена улица, „Южен поток” – задънена улица, „Бургас-Александропулис” – задънена улица”, коментира Ненков и допълни, че не трябва да се спекулира с информацията, че „Южен поток” ще ни направи по-независими, тъй като няма диверсифициране на източника, а само на маршрута.

Денят в снимки

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Вигенин заминава на посещение в Молдова

София /КРОСС/ Министърът на външните работи Кристиан Вигенин ще бъде на посещение в Република Молдова на 10 юни. В рамките на визитата си той ще се срещне с молдовския си колега - Наталия Герман, вицепремиер и министър на външните работи. Двамата ще открият Информационен център за България и ЕС в сградата на Тараклийския държавен университет. След официалната церемония министър Вигенин ще изнесе секция на тема „Европейският път на България и перспективата за Република Молдова".

Цветанов: Заплашена е националната ни сигурност

В момента имаме заплаха за националната сигурност на страната, защото по даден геостратегически проект, който не съответства на европейското законодателство на страна-членка на ЕС, подписан договор с „Газпром”, който не съответства на тези европейски норми, означава, че страната ни ще търпи финансова загуба.

Световното първенство по футбол в ефира на БНР

София /КРОСС/ Ръководството на Българското национално радио Ви кани на пресконференция на 10 юни 2014 г. (вторник) от 11 часа в Медия центъра на БНР (София, ул. Драган Цанков" №4, ет. 5, зала 31), на която ще представи екипа и програмата си за отразяване на Световното първенство по футбол 2014.БНР е единственото радио в България, което притежава правата за прякото излъчване на мачовете и отразяване на Световното първенство по футбол в Бразилия за територията на България.Ще бъдат представени сайтът БНР FIFA World Cup и анализаторите на БНР за предстоящите мачове - Петър Жеков, Ангел Станков, Кристиан Добрев и Владко Шаламанов, които ще дават своите прогнози за двубоите. В сайта на БНР за световното първенство ще намерите всички най-интересни интервюта от първенството, коментарите на анализаторите за предстоящите мачове, пълна информация за отборите, групите, класиране и програма на мачовете.В пресконференцията ще участват Радослав Янкулов, генерален директор на БНР, Методи Манченко, главен продуцент „Спорт" в БНТ, Васил Чобанов, директор на програма „Хоризонт" на БНР, Светослав Костов, продуцент „Спорт".

Няма кандидати да поемат управлението на Тубдиспансера

Срокът за подаване на документи на желаещите да поемат управлението на Тубдиспансера изтича този месец, а все още няма нито един кандидат. Комисията, която трябва да разгледа конкурсните документи, би трябвало да заседава на 25-ти юни, посочи председателят на общинската комисия по здравеопазване д-р Лидия Петкова, предаде репортер на Moreto.

Скандално назначение в парк "Българка" ни ощетява с 1 млн. лв.

Скандално назначение в природен парк е на път да ощети България с над 1 милион лева. Става дума за парк „Българка”. Днес новоназначеният му директор Али Алиев трябва да стъпи официално в длъжност.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване