Стойнев за "Южен поток": Не дали, а как

В момента споровете са концентрирани върху това как точно да бъде реализиран този европейски проект и съм убеден, че те ще намерят своето решение, включително и в широк политически контекст, каза министърът

Международен ден на архивите

/КРОСС/ Достъпността до архиви в епохата на електронната революция се осъществява с дигитализация и пряк достъп чрез интернет до всеки потребител, каза пред БНР председателят на Държавната агенция "Архиви" Иван Комитски. Днес е Международният ден на архивите. Решението за това е взето през 2007-а година от Международния съвет на архивите, който е основан на същата дата през 1948 година. Едни от най-старите членове сме на европейски и световни структури, които се занимават с архиви. Имаме и национален празник на архивите на 10 октомври, уточни Иван Комитски. Дигитализация, достъп до документи, обмен - това са основните задачи според Комитски. Имаме няколко сайта, които поддържаме с дигитализирани документи от системата на държавните архиви. За да будят интерес, документите и събитията трябва да бъдат представени по съответния начин, каза още Комитски. Имаме проблем с материално-техническата база, с поддържането й, кризата засегна всички. Но паметта трябва да се пази и да не се допускат компромиси, смята Комитски.  

НСИ: Строителната продукция през април 2014 г. намалява с 2.0%

По предварителни данни през април 2014 г. индексът на продукцията в сектор "Строителство", изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 1.3% под равнището от предходния месец, съобщиха от НСИ.

Порошенко: Ние сме длъжни тази седмица да прекратим стрелбата

Президентът на Украйна Петро Порошенко проведе заседание на тристранната контактна група за реализация на мирния план в Източна Украйна, който той представи на 6 юни по време на визита във Франция, предаде агенция УНИАН.   По време на срещата държавният глава отбеляза, че страните трябва да работят върху реализацията на на договореностите, Президентът на Украйна Петро Порошенко проведе заседание на тристранната контактна група за реализация на мирния план в Източна Украйна, който той представи на 6 юни по време на визита във Франция, предаде агенция УНИАН. По време на срещата държавният глава отбеляза, че страните трябва да работят върху реализацията на на договореностите,

Не сме се отказали от "Южен поток". Въпросът е как да се реализира

 „Южен поток” изглежда по-скоро необратим като европейски проект. Въпросът е не дали, а как точно да бъде реализиран. Това се посочва в позицията на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, във връзка със спирането на проекта „Южен поток” докато процедурата не се синхронизира с Европейската комисия.

„За една година изпълних своята задача и придвижих проекта „Южен поток” на ново ниво. Вече никой не поставя под въпрос реализацията на проекта „Южен поток” и необходимостта от проекта Южен поток. В рамките на ЕС благодарение на усилията ми има консолидирана позиция „за” проекта на министрите на енергетиката, през които минава трасето – Унгария, Австрия, Хърватска, Словения, Италия. Ние ще я препотвърдим по време на Съвета по енергетика в Люксембург в края на седмицата. Комисарят Йотингер чрез тази обща позиция бе ангажиран да преговаря с руската страна не дали, а как да се реализира проекта. Това беше ефективният ход - обща позиция „за” „Южен поток” и отстояването му чрез ЕК. Само отделни усилия на страните не биха били достатъчни. Доколкото има информация в Китай, представителите на САЩ, казват „по-малко руско участие в проекта” и виждат проблем единствено в контекста на изпълнителя. В същото време в България общественото мнение е категорично за проекта – 64% от българите го одобряват”, обясни министърът.

„Ако гледаме на ситуацията стратегически и без емоции – проектът „Южен поток” изглежда по-скоро необратим, което е важното и за Европа, и за България. В момента споровете са концентрирани върху това как точно да бъде реализиран този европейски проект. Убеден съм, че те ще намерят своето решение, включително и в широк политически контекст.

Това се отнася и за българската част на трасето, където въпросите са по-скоро юридически. По тях се работи. Европейски експерти ще бъдат в София по темата за законодателните промени за морската част в края на седмицата. Вече са готови и първоначалните правни аргументи на българската страна в отговор на писмото на ЕК относно провеждането на търга, Междуправителственото споразумение и статута на компанията „Южен поток”.

Не виждам разминаване с изразеното от премиера – ние наистина много активно работим за затваряне на откритите въпроси с ЕК, т.е. не сме се отказали от реализацията на проекта. Когато пристигна в България ще имаме подробен разговор, в който да се информираме по темата, особено с оглед на предстоящия Съвет по енергетика в Брюксел”.

Аз бях първият, който поиска консенсус между политическите сили по темата „енергетика” и стратегическите проекти, по които работим, за да има устойчивост и в следващи управления. Въпросът е до колко те са готови безпристрастно и без партийни амбиции да водят този диалог”, се посочва още в позицията на Драгомир Стойнев.

НСИ: Регистрирано е увеличение в добивната промишленост

По предварителни данни през април 2014 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, нараства с 1.4% в сравнение с март 2014 година, съобщиха от НСИ.

Принцеса Шарлийн от Монако очаква близнаци

Според сигурен източник наследниците на короната на княжеството ще са двама


Паметник на завистта в Хасково

Хасково/КРОСС/В центъра на Хасково ще бъде издигнат първият в света Паметник на завистта, съобщават от Туристическия информационен център. Скулптурата ще изобразява човек с криле в устрем да полети, но две ръце на скелет хващат крилете му и искат да ги пречупят. Идеята е на Господин Тенев - Гуспата, автор и на редица други арт инсталации в Хасково, като скулптурата на Баба Яга и Бухала пред кметството. Паметникът на завистта ще бъде изграден в края на годината.  

През април нараства оборотът в търговията на дребно с битова техника

По предварителни сезонно изгладени данни през април 2014 г. оборотът в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени намалява с 0.2% спрямо предходния месец, съобщиха от НСИ.

Лиляна Павлова: ГЕРБ се готви за самостоятелно управление, не пишем програми за коалиции

 „Не сме променили мнението си за референдума”, заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова ТВ депутатката от ГЕРБ Лиляна Павлова.

От ГЕРБ вчера официално поискаха избори „2 в 1” – предсрочни парламентарни и референдум за изборните правила. Това създаде съмнения за уговорка с ДПС, които не са доволни от този вариант.

Запитана дали все пак ГЕРБ ще подкрепи това предложение в пленарна зала, Лиляна Павлова заяви: „Категорично да”.

„Нашето мнение не е променено. Още в сряда ще предложим в пленарна зала да бъде одобрено предложението за референдум и той да се проведе с предсрочните парламентарни избори”, заяви Павлова.

Според нея обаче е възможно да бъде организиран референдум преди парламентарните избори, така че правилата на вота да са съобразени с волята на народа.

„Когато беше предложен този референдум от президента, се заядоха за 30 000 подписа. Беше излишно заяждане. Ставаше въпрос за адресите на хората, а не за имената и ЕГН-тата”, коментира Павлова.

От ГЕРБ са съгласни и с преференциите на изборите. „Ние се готвим за самостоятелно управление, не пишем програми за коалиции”, заяви Павлова и отрече ГЕРБ да се е договорила с ДПС.

Депутатката коментира и темата „Южен поток”. Според нея не са верни информациите в медиите, че премиерът Пламен Орешарски не е знаел за подписването на договорите. „Договори за 4 милиарда се подписват със знанието и съгласието на правителството”, заяви Павлова.

„Докато Русия и САЩ се бият, ние сме смачкани. Трябва да си отстоим националния интерес”, коментира депутатката.

 

Нов вирус за Android блокира телефона, докато потребителят не плати


Нов тип вирус за смартфони с операционната система Android започва да набира популярност. След като зарази мобилния телефон, зловредният код криптира информацията, която се съхранява в него и изисква потребителят да плати откуп, за да си получи данните обратно, съобщава онлайн изданието Ars Technica.

Вирусът е открит от компанията за антивирусен софтуер Eset. За момента той е насочен предимно към руски потребители, като и ги кара да платят откуп в украински гривни. Той е кръстен...

Събарят 50-годишна спирка във варненското село Казашко

Самосрутваща се соцспирка във варненското село Казашко ще бъде премахната в най-скоро време, съобщават от местното кметство. Към момента тя е оградена с ленти, а в непосредствена близост е разположен нов заслон. Постройката представлява своеобразен символ на Казашко.

Разбиха уникално Lamborghini в София

Автомобилът помел мантинелите на "Цариградско шосе"


2% спад в строителството отчете НСИ през април

Темповете на спад се забавят, но гражданското строителство не се проявява като двигател


Порошенко: Ние сме длъжни тази седмица да прекратим стрелбата

Президентът на Украйна Петро Порошенко проведе заседание на тристранната контактна група за реализация на мирния план в Източна Украйна, който той представи на 6 юни по време на визита във Франция, предаде агенция УНИАН.   По време на срещата държавният глава отбеляза, че страните трябва да работят върху реализацията на на договореностите, Президентът на Украйна Петро Порошенко проведе заседание на тристранната контактна група за реализация на мирния план в Източна Украйна, който той представи на 6 юни по време на визита във Франция, предаде агенция УНИАН. По време на срещата държавният глава отбеляза, че страните трябва да работят върху реализацията на на договореностите,

"Южен поток" е 6 пъти по-скъп от газопровод в Германия, смята Трайчо Трайков


Километър от "Южен поток" излиза шест пъти по-скъпо отколкото цените на на газопроводите в Германия. В проекта става дума да похарчим 7 млрд. лв., за да спечелим 200 работни места. Това каза експертът от Реформаторския блок и бивш министър на икономиката и енергетиката в правителството на ГЕРБ Трайчо Трайков в интервю за Би Ти Ви.

Няма как 1 км газопровод да струва 7 млн. евро, каза Трайков и подчерта, че обявената цена от около 3.8 млрд. евро  е раздута. 

"За всеки...

Британец почина в хотел в Смолянско

62-годишен мъж от Великобритания е починал в хотел в Смолянско. Това съобщиха от ОД на МВР-Смолян.
Около 10.00 ч. вчера в Районно управление „Полиция” – Смолян е получен сигнал, че в хотел, намиращ се в с. Стойките, община Смолян, е намерен починал Стивън Едуард Калиган, 62-годишен мъж от Великобритания.
Починалият е транспортиран в МБАЛ – Смолян. 62-годишен мъж от Великобритания е починал в хотел в Смолянско. Това съобщиха от ОД на МВР-Смолян. Около 10.00 ч. вчера в Районно управление „Полиция” – Смолян е получен сигнал, че в хотел, намиращ се в с. Стойките, община Смолян, е намерен починал Стивън Едуард Калиган, 62-годишен мъж от Великобритания. Починалият е транспортиран в МБАЛ – Смолян.

Двама умират без изкуствени сърца

Александър Михайлов (45 г.) и Йосиф Йосифов (65 г.) са обречени да издъхнат, ако до два-три месеца не им бъде поставено изкуствено сърце. Те са в последната степен на сърдечна недостатъчност, коства им свръхусилие да вдигнат ръцете си настрани, да извървят 3 метра или дори да се срешат...
Здравната каса покрива едва 50 000 лв. от цената на изкуств Александър Михайлов (45 г.) и Йосиф Йосифов (65 г.) са обречени да издъхнат, ако до два-три месеца не им бъде поставено изкуствено сърце. Те са в последната степен на сърдечна недостатъчност, коства им свръхусилие да вдигнат ръцете си настрани, да извървят 3 метра или дори да се срешат... Здравната каса покрива едва 50 000 лв. от цената на изкуств

Британец почина в хотел в Смолянско

62-годишен мъж от Великобритания е починал в хотел в Смолянско. Това съобщиха от ОД на МВР-Смолян.
Около 10.00 ч. вчера в Районно управление „Полиция” – Смолян е получен сигнал, че в хотел, намиращ се в с. Стойките, община Смолян, е намерен починал Стивън Едуард Калиган, 62-годишен мъж от Великобритания.
Починалият е транспортиран в МБАЛ – Смолян. 62-годишен мъж от Великобритания е починал в хотел в Смолянско. Това съобщиха от ОД на МВР-Смолян. Около 10.00 ч. вчера в Районно управление „Полиция” – Смолян е получен сигнал, че в хотел, намиращ се в с. Стойките, община Смолян, е намерен починал Стивън Едуард Калиган, 62-годишен мъж от Великобритания. Починалият е транспортиран в МБАЛ – Смолян.

Сарафов: Разследваме кметовете по морето за корупция, има над 20 дела

- Г-н Сарафов, преди изборите прокуратурата обяви, че ще следи да няма фалшификации и подмяна на вота. В сравнение с предишните избори по-малко ли са опитите за търговия с гласове? 
- В сравнение с предишни години от гледна точка на прокуратурата изборите преминаха доста спокойно. Към момента има 19 досъдебни производства, при предишни избори... - Г-н Сарафов, преди изборите прокуратурата обяви, че ще следи да няма фалшификации и подмяна на вота. В сравнение с предишните избори по-малко ли са опитите за търговия с гласове? - В сравнение с предишни години от гледна точка на прокуратурата изборите преминаха доста спокойно. Към момента има 19 досъдебни производства, при предишни избори...

Жельо Бойчев: Дебатът за задължителното гласуване трябва да се състои

Дискусията относно задължителното гласуване тече отдавна в рамките на БСП, във вторник ще бъде разгледана и ще бъде взето политическо решение от НС на БСП.Това каза в студиото на БНТ народният представител от КБ Жельо Бойчев. „Преди известно време щях да ви кажа, че едно право да бъде вменено като задължение би ми се струвало неестествено, но цялата ситуация през изминалата една година и направеният анализ показва, че по същество процентът на хората, участващи в избори, пада и всяко едно правителство биваше издигано от малцинство”, добави той.

Предсрочните избори няма да навредят на икономиката, смята Красен Станчев


Предсрочни избори няма да се отразят зле на икономиката, още повече че служебните кабинети обикновено по-добре се справят от редовните. Това коментира икономистът и председател на Института за пазарна икономика Красен Станчев пред в. "Преса".

Според него е важно избори да се проведат възможно най-скоро, тъй като очакванията за тях са от 14 юни миналата година.

За да няма проблеми с приемането на бюджета за идната година, изборите не трябва да са по-късно от последната...

Предсрочните избори няма да навредят на икомониката, смята Красен Станчев


Предсрочни избори няма да се отразят зле на икономиката, още повече, че служебните кабинети обикновено по-добре се справят от редовните. Това коментира икономистът и председател на Института за пазарна икономика Красен Станчев пред в. "Преса".

Според него е важно избори да се проведат възможно най-скоро, тъй като очакванията за тях са от 14 юни миналата година.

За да няма проблеми с приемането на бюджета за идната година, изборите не трябва да са по-късно от последната...

Шофьор с 3,88 промила алкохол в кръвта бе заловен в Сливен

Шофьор с 3,88 промила алкохол е заловен от пътни полицаи в Сливен, съобщи bTV.

В неделя на ул."Асеновска", в 14,50 часа е спрян за проверка лек автомобил "Опел Зафира", управляван от В.С. на 38 години. При проверката за употреба на алкохол дрегерът е показал 3,88 промила.

Водачът е задържан за 24 часа в Районно управление „Полиция"-Сливен.Сре Шофьор с 3,88 промила алкохол е заловен от пътни полицаи в Сливен, съобщи bTV. В неделя на ул."Асеновска", в 14,50 часа е спрян за проверка лек автомобил "Опел Зафира", управляван от В.С. на 38 години. При проверката за употреба на алкохол дрегерът е показал 3,88 промила. Водачът е задържан за 24 часа в Районно управление „Полиция"-Сливен.Сре

Самохвалството е на път да се превърне в единствения капитал на БНТ

Д-р Иво Инджов. Снимка: Институт за модерна политика

“Рапортите” за филмовите успехи на БНТ са, меко казано, силно преувеличени, а също така, че самохвалството е на път да се превърне в единствения капитал на подчинената Ви телевизия. Това пише в открито писмо до генералния директор на БНТ Вяра Анкова медийният експерт Иво Инджов, което публикуваме без съкращения.

Поводът да Ви пиша е един възторжен репортаж за награждаването на сериала “Под прикритие” на медийния фестивал в курорта “Албена”. Според репортерката успехът бил толкова голям, че когато излъчвали сериите, улиците на България опустявали - нещо, което преди се е случвало само с “На всеки километър”. След това Вие възторжено казахте, че голям бил и успехът на “Четвърта власт”.

Позволете ми да Ви обърна внимание, че “рапортите” за филмовите успехи на БНТ са, меко казано, силно преувеличени, а също така, че самохвалството е на път да се превърне в единствения капитал на подчинената Ви телевизия. Която все още претендира да е “обществена”. Ако в първия филм все пак има някаква динамика и тръпка дори, вторият блести с посредствеността на актьорската игра и крайно нереалистичното възпроизвеждане на редакционната действителност в България. Двата филма надали ще останат с големи букви в аналите на българския телевизионен филм.

Но, ако приемем, че това е мое предубедено мнение, нека Ви попитам Вие сериозно ли вярвате, че улиците опустяват, когато дават “Под прикритие?”. Имал някакви награди – възможно е. Но каква е оценката на българския зрител? Какъв е рейтингът на филма? А на “култовия сериал” “Четвърта власт”? Колко зрители (всички възрастови групи) ги гледат? Какво показва съпоставката с други български сериали? Защо БНТ не обяви данните в сравнителен план, за да могат зрители и експерти да си направят сами изводите?

И още един въпрос, на който може би не Вие сте най-точният адресат, той е насочен по-скоро към киногилдията: Кога БНТ ще зарадва аудиторията си с един филм не за мутри, ченгета, корумпирани политици и журналисти, а за нормални хора например?

Може би не знаете, но сериалът Cuéntame cómo pasó (в груб превод – Разкажи ми как се е случило), излъчван по испанската обществена телевизия TVE, вече петнадесета година е най-гледания в Испания. В него се разказва за живота на едно обикновено семейство, преселило се да живее в Мадрид през 70-те г. на миналия век, за възходите и паденията му, за любов и чисто човешки взаимоотношения – а всичко това на фона на последните години на франкизма и прехода към демокрация.

И един още по-сериозен въпрос: Защо не оповестявате всички данни за гледаемостта и пазарния дял на обществената БНТ 1? Както и за БНТ 2?

БНТ се издържа почти изцяло от бюджета, т.е. от данъкоплатците. 65 млн. лв. държавна субсидия за т.г. може и да не са много за правенето на качествена телевизия, но със сигурност са значима сума, която налага обществото постоянно да бъде информирано какъв продукт се произвежда срещу тези пари. И пак се връщам на проблема за гледаемостта на телевизията, на която сте генерален директор втори мандат.

Как ще коментирате данните на ГАРБ за март 2014 г., според които БНТ 1 има пазарен дял от цели… 5 %, с един процентен пункт по-малко от TV 7 и само с два процентни пункта повече от Kino Nova? За сравнение – пазарният дял на bTV e 27 %, а на Nova TV – 18 % (Виж тук). През март в Топ 50 попадат само три предавания от БНТ 1 (сред тях - две футболни срещи), класирани съответно на 9, 21 и 40-о място. Новините на БНТ 1 остават в класацията след тези на bTV и Нова ТВ. А каква е истината ...

Нов вид презерватив създадоха в САЩ (18+)

Американският изобретател Чарлз Пауъл е създал нов вид презерватив, който е нарекъл Galactic Cap. Изобретението покрива само горната част на пениса и предпазва от бременност и някои видове полови инфе...

Мъж почина в ареста в Созопол

Мъж на 39 години е починал в ареста в Созопол. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в Бургас. Инициалите на мъжа са Д.Н. Той е от село Равадиново и е попаднал в ареста заради шофиране след употре...

Реформаторите искат референдум за задължителното гласуване и предсрочни избори

Реформаторският блок /РБ/ е за провеждане на референдум за задължително гласуване и приемане на график за предсрочни избори. Това обяви на пресконференция говорителят на Блока Радан Кънев. Според &q...

Плъховете също изпитват съжаление

Плъховете, подобно на хората, също изпитват съжаление. Това чувство се появява, когато те изпуснат възможност да се сдобият с по-добра храна. Заключнието идва от ново проучване на двама учени от униве...

Полицията разбива бардаци за бързо чукане

Покрай Мондиал 2014 властите в Бразилия искат да се отърват от негативния имидж на страната, смятана за рай от секс туристите по света. Тази маневра обаче си е нож с две остриета, защото проститутките...

Треньорът на Барселона е приет по спешност в болница

Новият наставник на Барселона Луис Енрике бе откаран по спешност в болницата "Mutua de Terrassa", съобщи "El Mundo Deportivo". Лекарите са поставили диагноза остър апендицит и се ...

"Южен поток" няма да бъде обсъждан на енергийната среща в Брюксел

Европейската комисия не очаква, че ситуацията около реализацията на проекта "Южен поток" ще бъде обсъждана на днешната среща в Брюксел на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и ен...

Спортният талант Теодор Георгиев със сребро от турнир в Швейцария

Спортният талант на "Еврофутбол" – Теодор Георгиев, бе на пет секунди от златото от международния турнир по таекуондо клас G1 в Лозана, Швейцария. Теди водеше с 2:1 точки във фина...

КЗК върна за ново разглеждане решение на ВиК-Плевен

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решение на управителя на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД- Плевен за класиране на участниците и избор на изпълнител на обществе...

Стойнев: "Южен поток" изглежда по-скоро необратим като европейски проект

Министърът на икономиката Драгомир Стойнев е изразил убеденост, че за година е изпълнил задачата си и е придвижил "Южен поток" на ново ниво. "Вече никой не поставя под въпрос реализацията на проекта и необходимостта от него", категоричен е Стойнов, цитиран от пресцентъра на икономическото министерство.

Мъж почина в ареста в Созопол

Бил задържан, след като шофирал с 2,30 промила алкохол


Днес да почерпят


Десислава Танева, депутат в 42-рото НС от ПГ на ГЕРБ.
Димитър Димитров-Херо, треньор по футбол, 55 г.




Елвира Георгиева, поппевица





Калин Врачански, актьор, 33 г.





Люба Ризова, журналист, бивш директор “Новини и актуални предавания” в bTV Media Group.


Надежда Делева, главен редактор на Книгоиздателска къща “Труд”. Десислава Танева, депутат в 42-рото НС от ПГ на ГЕРБ. Димитър Димитров-Херо, треньор по футбол, 55 г. Елвира Георгиева, поппевица Калин Врачански, актьор, 33 г. Люба Ризова, журналист, бивш директор “Новини и актуални предавания” в bTV Media Group. Надежда Делева, главен редактор на Книгоиздателска къща “Труд”.

При атентат на летището в Карачи загинаха 23 души (видео)


Тринадесет души бяха убити при атака срещу международното летище на най-големия пакистански град, Карачи, която започна неделя вечерта. Всички 10 нападатели бяха ликвидирани рано тази сутрин, предадоха световните агенции, като се позоваха на местните власти. Така общият брой на убитити при атаката достигна 23. Според Би Би Си обаче в понеделник сутринта отново са започнали престрелки, малко след като армията е обявила, че е поела контрол.

Летището на Карачи, южния пакистански...

По-малко туристи и глад за персонал по северното Черноморие

/КРОСС/ По-малко туристи от Русия и Беларус са заявили желание да почиват у нас това лято. Факт е спадът на записванията на туристи от двете държави, както и от другите рускоговорящи страни, по Добруджанското Черноморие. Това заяви председателят на браншовата организация на хотелиерите и ресторантьорите за Североизточна България Димитър Димитров, цитиран от "Стандарт". Той определи като лош стартът на лято 2014. "70 на сто от гостите в региона от рускоговорящите страни идват с автобуси и автомобили и едва 30 на сто са тези, които идват с чартъри. Ситуацията в Украйна продължава да е нестабилна, а от друга страна, като се минава на път за България през Словакия и Унгария - туристите от Беларус трябва да платят допълнителни визи. Като прибавим към това и лошото време, към момента има спад на резервациите", обясни Димитров. Той сподели още, че браншът по Добруджанското Черноморие е изключително резервиран и заради факта, че започващите чартъри от средата на този месец до летище Варна са напълно резервирани, но това била прилагана от туроператори практика и хотелиерите не знаели колко туристи ще дойдат реално. Все още част от обектите се подготвят за сезона, като довършват козметични ремонти, но има и такива, които няма да отворят заради липса на персонал, казва още Димитров. Все още браншът не е попълнил свободните позиции както в хотелите, така и в ресторантите. Димитров споделя, че най-сериозно е положението по отношение на нуждите от камериерки и миячки

Всичко за "Южен поток" е тайна – дори това има ли договор с изпълнителя

Съмненията за тотална непрозрачност около най-големия инвестиционен проект в България – този за "Южен поток" на цена над 3.5 млрд. евро, се потвърдиха в понеделник след отказа да бъде съобщено дори дали има подписан договор с избрания изпълнител на българската част от наземното трасе. В отговор на запитване, изпратено от Mediapool, подписан ли е въобще контрактът с обявения изпълнител "Стройтрансгаз консорциум" и ако да – кога е станало това, както и при какви условия се задействат предвидените в него неустойки и има ли подписани договори с подизпълнители, от "Южен поток България" отвърнаха, че исканата информация е търговска тайна.   По-рано през деня и бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков попита дали е подписан договорът със "Стройтрансгаз" и дали вече е взет кредитът от над 600 млр. евро, отпуснат от "Газпром" на "Българския енергиен холдинг" за финансирането на българския дял от проекта.   Макар и изглеждащо напълно логично, решението на премиера Пламен Орешарски да се съобрази с препоръката на Европейската комисия за замразяване на "Южен поток", предизвика паника и отпор от страна на БСП и лявата й алтернатива АБВ, които влязоха в тона на руската пропаганда, че това е станало под натиск от САЩ. В същото време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който разчита да се върне на власт след предстоящите предсрочни избори, продължи да обвинява кабинета "Орешарски" не за това, че досега бойкотираше единна европейска политика спрямо "Южен поток", а защото е "провалил" проекта, от който, по думите му, нужда имат и Европа, и България, и Русия. От ГЕРБ призоваха също така незабавно да се спрат не само дейностите по строежа, но и плащанията по проекта.   Никой от управляващите не се наема да коментира какви ангажименти е поело българското правителство пред "Газпром" и предвидени ли са неустойки при спиране на проекта.   На 27 май, докато премиерът Пламен Орешарски се срещаше в Брюксел с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и го уверяваше, че България ще се съобрази с правилата на ЕС, властите в София съобщиха, че възлагат изграждането на българската част от газопровода на консорциум, оглавяван от руската компания "Стройтрансгаз" , чийто собственик е близкият до Путин олигарх Генадий Тимченко, който пък е в списъка със санкциите на САЩ. Тогава от "Южен поток България" отказаха да назоват стойността на поръчката, за която се твърдеше, че е 3.5 млрд. евро, както и други ключови параметри.   След като Орешарски обяви в неделя спирането на проекта, министърът на икономиката Драгомир Стойнев защити собствените си действия, обяснявайки за пореден път колко е прав той и колко не са прави в ЕС, но не споменава нищо за последствия от руска страна. Шефът на парламентарната енергийна комисия Рамадан Аталай постави въпроса дали ЕК ще плаща неустойките от спирането на строежа, но твърди, че не е запознат с договора, сключен между "Южен поток България" и "Стройтрансгаз консорциум". В същото време Аталай обясни, че виновник да се стигне до тази ситуация е еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.   ГЕРБ поиска изслушване на Орешарски и Стойнев по проекта   БЕХ да предприеме действия за незабавно замразяване на всички плащания по "Южен поток" и да бъде публично оповестен договорът, ако има подписан такъв, с руската страна за строителството на проекта, поискаха зам.-председателите на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и Димитър Главчев. Те ще настояват и за изслушване в Народното събрание на премиера Пламен Орешарски и на енергийния министър Драгомир Стойнев.   Янаки Стоилов: Решението на премиера е смущаващо   Българската социалистическа партия е удивена от решението за прекратяване реализацията на проекта "Южен поток", заяви пред ИТАР-ТАСС зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов, шеф на Комисията по външна политика в Народното събрание.   "Решението, което беше обявено вчера от премиера Пламен Орешарски, смущава. По-добре би било да се внесат корекции в проекта едновременно с неговото реализиране. БСП подкрепя еднозначно "Южен поток" при изпълнение на изискванията на Европейския съюз", заяви Стоилов.   Миналата седмица БСП реши твърдо да се съобрази с искането на Русия и да продължи строителството на газопровода, независимо от европейските санкции.   Янаки Стоилов повтаря пред руската държавна агенция позицията на БСП, че проектът е станал "заложник на геополитическите интереси" и правителството "Орешарски" е трябвало "да отстоява по-твърдо националните интереси".   Според него е "неуместно, че решението за спиране на проекта беше обявено след срещата на Орешарски с американски сенатори". "Тези въпроси засягат пряко ЕС, България и Русия и именно тези страни са длъжни да обсъждат възникващите проблеми", каза Стоилов. "Още повече, че буквално ден преди това се проведе среща на министри и депутати, на която бяха обсъдени въпросите за строежа на "Южен поток" и възможно прекратяване на проекта дори не беше разисквано", допълни той.   Стоилов не се ангажира с прогноза за развитието на ситуацията. "Не мога да дам прогноза, тъй като сега под въпрос е самата система на държавно управление и способността на правителството да продължи своята работа", заяви той по повод раздора между съуправляващите партии БСП и ДПС, очакваната оставка на кабинета и обявяване на предсрочни избори. ДПС, чиято подкрепа е решаваща за правителството, настоява газопроводът да се строи в постоянно сътрудничество с Брюксел, а не въпреки него. По думите на Стоилов страната "навлиза в нов етап на своето развитие и е невъзможно прогнозирането на българската вътрешнополитическа ситуация".   Публичният ефект от "унижението" със съобщаването на новината с щатски сенатори   "Търси се публичен ефект от съобщаването на новината именно след срещата с американските сенатори. В случая с "Южен поток" решението все пак е свързано с Брюксел, с това, че се нарушава европейското законодателство. Натискът на Брюксел е абсолютно легитимен от гледна точка на това, че България се е съгласила да спазва европейското законодателство, ставайки член на ЕС“, коментира в понеделник политологът Огнян Минчев пред БНР.   Премиерът избра да обяви спирането на "Южен поток" в България в изявлението след срещата си с тримата конгресмени от САЩ.   "За всеки българин е унижение да види как премиерът стои с трима американски конгресмени зад него и под внимателния им поглед дава обещания," коментира бившият енергиен министър и настоящ експерт на Реформаторския блок Трайчо Трайков.   Трайков: Повтаря се сценарият с "Белене"   Според него обаче на тези обещания не може да се вярва, защото правителствените представители и досега са лъгали. "Излъгаха, че не им е казано от Европейската комисия, че проектът не отговаря на изискванията. После излъгаха, че "Газпром" не пише законодателството, после - че не правят нищо по проекта, а в същото време НЕК обявяваше победител от конкурс в поръчка за 7 милиарда", посочи Трайков.   Този проект няма стратегическа полза за България, защото ще доставя същия природен газ, който досега е получаван по друг маршрут, подчерта той. "Единствената стратегическа полза е, че "Газпром" може да рекетира Украйна, те строят газопровод, за да решат проблем, който сами са създали", каза Трайков.   "Ангажирали сме се за прозрачност, конкурентен пазар и обща политика на ЕС. С действията си през последната година правителството прави точно обратното. Разбирам да се караме с някого, защото ще имаме полза. А ние се караме, за да платим масрафа на някой друг", коментира той.   Според Трайков има повторение на действията по проекта "Белене". Там отне доста време да бъде показана истината. Тук вече година текат предупреждения на експерти, че нещата не трябва да се правят така, отбеляза Трайков   Той допуска, че причините за вчерашното изявление на Орешарски за спирането на "Южен поток“ е, че вече са свършили онова, което им е наредено, и ще оставят данъкоплатецът да се разплаща.   “Нищо хубаво не става, очевидно смятат, че имат пауза за прегрупиране”, резюмира той пред БНР новините около "Южен поток".   "От един проект, който макар да беше известно, че е политически инструмент за геополитическо влияние на Русия и на руските олигархични кръгове, все пак потенциално можехме да изкараме и някаква финансова полза или пък свързана с нови доставки на газ на българския пазар, финансовите ползи според мен е почти сигурно, че няма да ги видим. Точно обратното, защото за да се продава газът на нормална цена в Централна Европа, с тези раздути числа за финансирането, очевидно трябва да бъде платен от транзитиращите страни, каквито се явяваме ние, а пък що се отнася до стратегическото разнообразяване на източниците на газ, те не са възможни, тъй като отказват да спазват правилата на конкурентния пазар (руската "Газпром" – бел. ред.)", посочи Трайков.   Километър от "Южен поток" излиза шест пъти по-скъпо отколкото цените на на газопроводите в Германия. В проекта става дума да похарчим 7 млрд. лв., за да спечелим 200 работни места, каза пред бТВ Трайков, който бе министър на икономиката и енергетиката в правителството на ГЕРБ.   Няма как 1 км газопровод да струва 7 млн. евро, поясни той и подчерта, че обявената цена от около 3.8 млрд. евро е раздута. Това мнение се споделя от редица външни експерти, според които цената на "Южен поток" е корупционно раздута в "стил Путин" подобно на съображенията за олимпиадата в Сочи.   По думите му, ако са подписани договорите за строежа на газопровода през българска територия, компаниите ще направят всичко възможно, за да бъдат компенсирани финансово.   Проблеми с руския газ може да има само когато неговите собственици ги създадат. Руският газ идва при този, който плаща, уточни Трайков.   Дали договорът със "Стройтрансгаз" е сключен на тъмно   Политологът Огнян Минчев смята, че основният въпрос е дали договорът с руската компания "Стройтрансгаз" (в консорциум с пет български фирми, приближени на властт-бел.ред.) е сключен на тъмно, или все пак е само подготвен. Ако тръгнем по аналогия, можем да твърдим, че подписването на договори не е любима практика нито на руските енергийни компании, нито на българските им партньори. За "Белене" бяха изхарчени 2 милиарда, без изобщо да има договор. И сега не знаем параметрите за "Южен поток", каза Огнян Минчев.   "Няма своеволие на Орешарски, той по принцип няма своя собствена политическа позиция. Той е поставен на този пост от БСП и ДПС. И преди отслабването, което тече в коалицията, Орешарски не светеше със собствена светлина, а е изпълнител на волята на онези, които го поставиха на власт“, коментира Минчев.   Стойнев оптимист: Ще изясним всичко с ЕК, проектът е необратим   Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев, който е на посещение в Китай, продължи да настоява, че проектът е необратим. Той коментира, че споровете за българската част на "Южен поток" са по-скоро юридически и че европейски експерти ще бъдат в София по този повод в края на седмицата. Вече са готови първоначалните правни аргументи на българската страна в отговор на писмото на ЕК относно провеждането на търга, междуправителственото споразумение и статута на компанията "Южен поток", каза министър Стойнев.   В позицията си, изпратена до медиите, той подчертава, че вече никой не поставя под въпрос реализацията на "Южен поток" и необходимостта от него и уверява, че ние не сме се отказали от него. "Южен поток" изглежда по-скоро необратим като европейски проект", е озаглавен коментарът на Драгомир Стойнев, поместен и в сайта на МИЕ .   "За една година изпълних своята задача и придвижих проекта "Южен поток" на ново ниво", изтъква той.   С безцеремонна алчност се опитаха за излъжат всички и провалиха "Южен поток"   "Винаги съм казвал, че в опитите си да излъжат всички – и Брюксел, и Москва, и Вашингтон, Орешарски и компания ще провалят проекта "Южен поток", от който всъщност и Европа, и Русия, и България имаха нужда", коментира от Вашингтон лидерът на ГЕРБ Бойко Борсов.   "Със своята безцеремонна алчност Орешарски и приближените му се опитаха да заблудят и да излъжат всички - като се започне от Москва и се стигне до Брюксел и Вашингтон. Затова днес България претърпя и изпита поредното унижение заради неспособността на правителството да се справи със ситуацията около "Южен поток". Това беше поредното унижение, причинено на народа ни от правителството на БСП, ДПС и "Атака" само за една година”, заяви Борисов, цитиран от Фокус и допълни, че след този провал, изходът е само един – незабавна оставка.   Ако ЕК ни спира "Южен поток" не по наша вина, как ЕС ще покрие неустойките   "Този проект е необходим за България, необходим е и за ЕС, но България няма да прави изключения и да нарушава изискванията на Трети енергиен пакет", заяви председателят на енергийната комисия в НС Рамадан Аталай пред БНР.   "Не знам дали има американски натиск върху правителството, но ще ви припомня, ще още преди няколко дни заявихме, че ще спазим всички изисквания", допълни той.   "Ако ЕС ни спира "Южен поток" и причината не е в България, как тогава ЕС ще покрие неустойките по този проект", запита Аталай.   Той каза, че не е запознат с договора. Това са данни и факти, които могат да се съобщят, след като се уточнят между двете търговски дружества, уточни шефът на енергийната комисия.   Не може да спреш "Южен поток" и да не изгониш министъра на икономиката и енергетиката", бе коментарът на Румен Петков от АБВ.   "Дали Орешарски не беше говорител на "Позитано" вчера?", запита той в понеделник пред Нова телевизия. "Ако тези тримата конгресмени са били на обяд с ключови фактори от "Позитано" и са договорили три неща - това правителство да остане, докато срине "Южен поток", докато направи необратим незаконния 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" и докато не направи необратим процеса с купуване на американска ескадрила", посочи още Петков, който явно все още не се беше запознал с изявлението на Янаки Стоилов, че решението на премиера е "неуместно".   Той цитира зам.-министъра на околната среда Чавдар Георгиев, който още миналата година му казал, че това правителство няма да реализира нито един проект, свързан с Русия.   "Това е част от задкулисието, когато без мандат двама депутати или двама министри се срещат с група американски сенатори. Това е сериозна политическа среща. Орешарски я направи в кабинета си, което е върхът на унижението, въпреки че той отдавна е ударил тавана", заключи Румен Петков.

Спирането на "Южен поток" предизвика вторичен трус във властта

Макар и изглеждащо напълно логично, решението на премиера Пламен Орешарски да се съобрази с препоръката на Европейската комисия за замразяване на "Южен поток" предизвика паника и отпор от страна на БСП и лявата й алтернатива АБВ, които влязоха в тона на руската пропаганда, че това е станало под натиск от САЩ. В същото време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който разчита да се върне на власт след предстоящите предсрочни избори, продължи да обвинява кабинета "Орешарски" не за това, че досега бойкотираше единна европейска политика спрямо "Южен поток", а защото е "провалил" проекта, от който, по думите му, нужда имат и Европа, и България, и Русия.   Прави впечатление, че никой от управляващите не се наема да коментира какви ангажименти е поело българското правителство пред "Газпром" и предвидени ли са неустойки при спиране на проекта. Министърът на икономиката Драгомир Стойнев защити собствените си действия, обяснявайки за пореден път колко е прав той и колко не са прави в ЕС, но не споменава нищо за последствия от руска страна. Шефът на парламентарната енергийна комисия Рамадан Аталай постави въпроса дали ЕК ще плаща неустойките, но твърди, че не е запознат с договора, сключен между българската и руската страна.   Янаки Стоилов: Решението на премиера е смущаващо   Българската социалистическа партия е удивена от решението за прекратяване реализацията на проекта "Южен поток", заяви пред ИТАР-ТАСС зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов, шеф на Комисията по външна политика в Народното събрание. "Решението, което беше обявено вчера от премиера Пламен Орешарски, смущава. По-добре би било да се внесат корекции в проекта едновременно с неговото реализиране. БСП подкрепя еднозначно "Южен поток" при изпълнение на изискванията на Европейския съюз", заяви Стоилов.   Миналата седмица БСП реши твърдо да се съобрази с искането на Русия и да продължи строителството на газопровода, независимо от европейските санкции.   Янаки Стоилов повтаря пред руската държавна агенция позицията на БСП, че проектът е станал "заложник на геополитическите интереси" и правителството "Орешарски" е трябвало "да отстоява по-твърдо националните интереси". Според него е "неуместно, че решението за спиране на проекта беше обявено след срещата на Орешарски с американски сенатори". "Тези въпроси засягат пряко ЕС, България и Русия и именно тези страни са длъжни да обсъждат възникващите проблеми", каза Стоилов. "Още повече, че буквално ден преди това се проведе среща на министри и депутати, на която бяха обсъдени въпросите за строежа на "Южен поток" и възможно прекратяване на проекта дори не беше разисквано", допълни той. Стоилов не се ангажира с прогноза за развитието на ситуацията. "Не мога да дам прогноза, тъй като сега под въпрос е самата система на държавно управление и способността на правителството да продължи своята работа", заяви той по повод раздора между съуправляващите партии БСП и ДПС, очакваната оставка на кабинета и обявяване на предсрочни избори. ДПС, чиято подкрепа е решаваща за правителството, настоява газопроводът да се строи в постоянно сътрудничество с Брюксел, а не въпреки него. По думите на Стоилов страната "навлиза в нов етап на своето развитие и е невъзможно прогнозирането на българската вътрешнополитическа ситуация".   Публичният ефект от "унижението" със съобщаването на новината с щатски сенатори   "Търси се публичен ефект от съобщаването на новината именно след срещата с американските сенатори. В случая с "Южен поток" решението все пак е свързано с Брюксел, с това, че се нарушава европейското законодателство. Натискът на Брюксел е абсолютно легитимен от гледна точка на това, че България се е съгласила да спазва европейското законодателство, ставайки член на ЕС“, коментира в понеделник политологът Огнян Минчев пред БНР.   Премиерът избра да обяви спирането на "Южен поток" в България в изявлението след срещата си с тримата конгресмени от САЩ.   "За всеки българин е унижение да види как премиерът стои с трима американски конгресмени зад него и под внимателния им поглед дава обещания," коментира бившият енергиен министър и настоящ експерт на Реформаторския блок Трайчо Трайков.   Трайков: Повтаря се сценарият с "Белене"   Според него обаче на тези обещания не може да се вярва, защото правителствените представители и досега са лъгали. "Излъгаха, че не им е казано от Европейската комисия, че проектът не отговаря на изискванията. После излъгаха, че "Газпром" не пише законодателството, после - че не правят нищо по проекта, а в същото време НЕК обявяваше победител от конкурс в поръчка за 7 милиарда", посочи Трайков. Този проект няма стратегическа полза за България, защото ще доставя същия природен газ, който досега е получаван по друг маршрут, подчерта той. "Единствената стратегическа полза е, че "Газпром" може да рекетира Украйна, те строят газопровод, за да решат проблем, който сами са създали", каза Трайков.   "Ангажирали сме се за прозрачност, конкурентен пазар и обща политика на ЕС. С действията си през последната година правителството прави точно обратното. Разбирам да се караме с някого, защото ще имаме полза. А ние се караме, за да платим масрафа на някой друг", коментира той.   Според Трайков има повторение на действията по проекта "Белене". Там отне доста време да бъде показана истината. Тук вече година текат предупреждения на експерти, че нещата не трябва да се правят така, отбеляза Трайков   Той допуска, че причините за вчерашното изявление на Орешарски за спирането на "Южен поток“ е, че вече са свършили онова, което им е наредено, и ще оставят данъкоплатецът да се разплаща.   “Нищо хубаво не става, очевидно смятат, че имат пауза за прегрупиране”, резюмира той пред БНР новините около "Южен поток".   "От един проект, който макар да беше известно, че е политически инструмент за геополитическо влияние на Русия и на руските олигархични кръгове, все пак потенциално можехме да изкараме и някаква финансова полза или пък свързана с нови доставки на газ на българския пазар, финансовите ползи според мен е почти сигурно, че няма да ги видим. Точно обратното, защото за да се продава газът на нормална цена в Централна Европа, с тези раздути числа за финансирането, очевидно трябва да бъде платен от транзитиращите страни, каквито се явяваме ние, а пък що се отнася до стратегическото разнообразяване на източниците на газ, те не са възможни, тъй като отказват да спазват правилата на конкурентния пазар (руската "Газпром" – бел. ред.)", посочи Трайков.   Километър от "Южен поток" излиза шест пъти по-скъпо отколкото цените на на газопроводите в Германия. В проекта става дума да похарчим 7 млрд. лв., за да спечелим 200 работни места, каза пред бТВ Трайков, който бе министър на икономиката и енергетиката в правителството на ГЕРБ. Няма как 1 км газопровод да струва 7 млн. евро, поясни той и подчерта, че обявената цена от около 3.8 млрд. евро е раздута. Това мнение се споделя от редица външни експерти, според които цената на "Южен поток" е корупционно раздута в "стил Путин" подобно на съображенията за олимпиадата в Сочи.   По думите му, ако са подписани договорите за строежа на газопровода през българска територия, компаниите ще направят всичко възможно, за да бъдат компенсирани финансово.   Проблеми с руския газ може да има само когато неговите собственици ги създадат. Руският газ идва при този, който плаща, уточни Трайков.   Дали договорът със "Стройтрансгаз" е сключен на тъмно   Политологът Огнян Минчев смята, че основният въпрос е дали договорът с руската компания "Стройтрансгаз" (собственост на санкционирания от САЩ кремълски олигарх Генадий Тимченко-бел.ред.) е сключен на тъмно, или все пак е само подготвен. Ако тръгнем по аналогия, можем да твърдим, че подписването на договори не е любима практика нито на руските енергийни компании, нито на българските им партньори. За "Белене" бяха изхарчени 2 милиарда, без изобщо да има договор. И сега не знаем параметрите за "Южен поток", каза Огнян Минчев. "Няма своеволие на Орешарски, той по принцип няма своя собствена политическа позиция. Той е поставен на този пост от БСП и ДПС. И преди отслабването, което тече в коалицията, Орешарски не светеше със собствена светлина, а е изпълнител на волята на онези, които го поставиха на власт“, коментира Минчев.   Стойнев оптимист: Ще изясним всичко с ЕК, проектът е необратим   Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев, който е на посещение в Китай, продължи да настоява, че проектът е необратим. Той коментира, че споровете за българската част на "Южен поток" са по-скоро юридически и че европейски експерти ще бъдат в София по този повод в края на седмицата. Вече са готови първоначалните правни аргументи на българската страна в отговор на писмото на ЕК относно провеждането на търга, междуправителственото споразумение и статута на компанията "Южен поток", каза министър Стойнев.   В позицията си, изпратена до медиите, той подчертава, че вече никой не поставя под въпрос реализацията на "Южен поток" и необходимостта от него и уверява, че ние не сме се отказали от него. "Южен поток" изглежда по-скоро необратим като европейски проект", е озаглавен коментарът на Драгомир Стойнев, поместен и в сайта на МИЕ.   "За една година изпълних своята задача и придвижих проекта "Южен поток" на ново ниво", изтъква той.   С безцеремонна алчност се опитаха за излъжат всички и провалиха "Южен поток"   "Винаги съм казвал, че в опитите си да излъжат всички – и Брюксел, и Москва, и Вашингтон, Орешарски и компания ще провалят проекта "Южен поток", от който всъщност и Европа, и Русия, и България имаха нужда", коментира от Вашингтон лидерът на ГЕРБ Бойко Борсов.   "Със своята безцеремонна алчност Орешарски и приближените му се опитаха да заблудят и да излъжат всички - като се започне от Москва и се стигне до Брюксел и Вашингтон. Затова днес България претърпя и изпита поредното унижение заради неспособността на правителството да се справи със ситуацията около "Южен поток". Това беше поредното унижение, причинено на народа ни от правителството на БСП, ДПС и "Атака" само за една година”, заяви Борисов, цитиран от Фокус и допълни, че след този провал, изходът е само един – незабавна оставка.   Ако ЕК ни спира "Южен поток" не по наша вина, как ЕС ще покрие неустойките   "Този проект е необходим за България, необходим е и за ЕС, но България няма да прави изключения и да нарушава изискванията на Трети енергиен пакет", заяви председателят на енергийната комисия в НС Рамадан Аталай пред БНР.   "Не знам дали има американски натиск върху правителството, но ще ви припомня, ще още преди няколко дни заявихме, че ще спазим всички изисквания", допълни той.   "Ако ЕС ни спира "Южен поток" и причината не е в България, как тогава ЕС ще покрие неустойките по този проект", запита Аталай.   Той каза, че не е запознат с договора. Това са данни и факти, които могат да се съобщят, след като се уточнят между двете търговски дружества, уточни шефът на енергийната комисия.   Не може да спреш "Южен поток" и да не изгониш министъра на икономиката и енергетиката", бе коментарът на Румен Петков от АБВ.   "Дали Орешарски не беше говорител на "Позитано" вчера?", запита той в понеделник пред Нова телевизия. "Ако тези тримата конгресмени са били на обяд с ключови фактори от "Позитано" и са договорили три неща - това правителство да остане, докато срине "Южен поток", докато направи необратим незаконния 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" и докато не направи необратим процеса с купуване на американска ескадрила", посочи още Петков, който явно все още не се беше запознал с изявлението на Янаки Стоилов, че решението на премиера е "неуместно".   Той цитира зам.-министъра на околната среда Чавдар Георгиев, който още миналата година му казал, че това правителство няма да реализира нито един проект, свързан с Русия.   "Това е част от задкулисието, когато без мандат двама депутати или двама министри се срещат с група американски сенатори. Това е сериозна политическа среща. Орешарски я направи в кабинета си, което е върхът на унижението, въпреки че той отдавна е ударил тавана", заключи Румен Петков.

"Южен поток" е необратим проект и въпросът е не дали, а кога ще се реализира

Само ден след като премиерът Пламен Орешарски обяви замразяване на проекта "Южен поток" на българска територия, министърът на икономиката и енергетиката в неговото правителство Драгомир Стойнев разпространи чрез пресцентъра на министерството си позицията си, че проектът е необратим, и въпросът не е дали ще се реализира, а кога това ще стани.   "За една година изпълних своята задача и придвижих проекта "Южен поток” на ново ниво. Вече никой не поставя под въпрос реализацията на проекта "Южен поток” и необходимостта от проекта "Южен поток". В рамките на ЕС благодарение на усилията ми има консолидирана позиция "за" проекта на министрите на енергетиката, през които минава трасето – Унгария, Австрия, Хърватска, Словения, Италия. Ние ще я препотвърдим по време на Съвета по енергетика в Люксембург в края на седмицата", казва в позицията си Стойнев.   "Комисарят Йотингер чрез тази обща позиция бе ангажиран да преговаря с руската страна не дали, а как да се реализира проектът. Това беше ефективният ход - обща позиция "за” "Южен поток” и отстояването му чрез ЕК. Само отделни усилия на страните не биха били достатъчни. Доколкото има информация в Китай, представителите на САЩ, казват "по-малко руско участие в проекта” и виждат проблем единствено в контекста на изпълнителя. В същото време в България общественото мнение е категорично за проекта – 64% от българите го одобряват", разгръща позицията си министърът.   "Ако гледаме на ситуацията стратегически и без емоции – проектът "Южен поток” изглежда по-скоро необратим, което е важното и за Европа, и за България. В момента споровете са концентрирани върху това как точно да бъде реализиран този европейски проект. Убеден съм, че те ще намерят своето решение, включително и в широк политически контекст", казва още Стойнев.   "Това се отнася и за българската част на трасето, където въпросите са по-скоро юридически. По тях се работи. Европейски експерти ще бъдат в София по темата за законодателните промени за морската част в края на седмицата. Вече са готови и първоначалните правни аргументи на българската страна в отговор на писмото на ЕК относно провеждането на търга, Междуправителственото споразумение и статута на компанията "Южен поток”, посочва министърът.   Той не намира, че има разминаване между неговата позиция и тази на премиера. "Не виждам разминаване с изразеното от премиера – ние наистина много активно работим за затваряне на откритите въпроси с ЕК, т.е. не сме се отказали от реализацията на проекта. Когато пристигна в България ще имаме подробен разговор, в който да се информираме по темата, особено с оглед на предстоящия Съвет по енергетика в Брюксел”.   След което министърът завършва:   "Аз бях първият, който поиска консенсус между политическите сили по темата енергетика и стратегическите проекти, по които работим, за да има устойчивост и в следващи управления. Въпросът е доколко те са готови безпристрастно и без партийни амбиции да водят този диалог”.

Лека кола горя в Пловдив

Няма пострадали, щетите са материални


Задържаха шофьор с 3,88 промила алкохол в кръвта

Шофьор с 3,88 промила алкохол е заловен от пътни полицаи в Сливен, съобщи bTV.

В неделя на ул. Шофьор с 3,88 промила алкохол е заловен от пътни полицаи в Сливен, съобщи bTV. В неделя на ул."Асеновска", в 14,50 часа е спрян за проверка лек автомобил "Опел Зафира", управляван от В.С. на 38 години. При проверката за употреба на алкохол дрегерът е показал 3,88 промила. Водачът е задържан за 24 часа в Районно управление „Полиция"-Сливен.Сре

Стойнев: Йотингер преговаря с Русия не дали, а как да реализира "Южен поток"

„Южен поток” изглежда по-скоро необратим като европейски проект. Въпросът е не дали, а как точно да бъде реализиран. Това се посочва в позицията на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, във връзка със спирането на проекта „Южен поток” докато процедурата не се синхронизира с Европейската комисия.

Фенове на Спартак Варна искат независим финансов одит на Спортен комплекс "Спартак" АД

Феновете на Спартак Варна канят всички милеещи за клуба - футболисти, треньори, родители на деца от школата на соколите, както и всички привърженици на варненския клуб на среща, която ще се проведе на клубното съоръжение на спартаклии на 12-и юни от 19:18 ч.

46 плажа от Обзор до Резово остават без охрана

/КРОСС/ През лято 2014 г. повече крайбрежни ивици ще бъдат безнадеждни за използване от туристите. Това показва съпоставката между списъците с неохраняеми плажове за тази и миналата година. Общо за страната през 2014 г. те са 83, в сравнение с миналата, когато без стопани са останали 64. Ръстът в Бургаска област е особено изразителен - до дни трябва да сложат табелки „Неохраняем плаж" на 46 ивици от Обзор до Резово.В списъка на ивиците тази година попада плаж „Липите" край Синеморец, където през 2012 г. загинаха двама мъже, спасявайки други бедстващи. Иракли, Сарафово - Север и Юг, както и 4 ивици край Крайморие, Отманли, Алепу, целият Попски плаж край Царево, разделен на 6 отделни части, както и Резово, са част от по-известните плажове без обгрижване.

Хепънинг преди концерта на Iron Maiden

Останаха единични бройки билети за шоуто в Арена Армеец


Офшорки продават 1 млн. дка, за да не ги глобят

/КРОСС/ Турският гражданин Айхан Сезер е крупният таен собственик на нивите в почти 30 общини в Северна България. Схемите, по които организирано е изкупувал българска земя, са различни. От 1 януари 2015 г. неговата компания „Делта" ЕООД няма да има право да притежава и обработва нивите в тези 30 български общини. Според неофициални сметки от имотния регистър около 1 млн. дка земеделски земи у нас държат офшорни компании. Техните собственици трябва да се разделят с тях, ако не искат да попаднат под ударите на новите изменения в закона за собствеността и ползването на земеделските земи. А през 2015 г. ще станат още по-сериозни. Както „24 часа" писа, шефката на парламентарната земеделска комисия проф. Светла Бъчварова и група депутати внесоха нов законопроект, който затваря кръга от вече приетите мерки за ограничаване правото на собственост върху ниви от чужденци, които чрез т.нар. офшорки купуват земя в България. Според него се предвижда глоба от 100 лв. за всеки декар, който офшорните дружества не са продали до I януари. Ако нарушението продължи и компаниите упорстват да задържат земята, след 3 месеца вече ще се налага санкция в троен размер - по 300 лв. на декар Новите солени глоби вече минаха на първо четене в ресорната парламентарна комисия по земеделие. Така след приемането на глобите за офшорките ще бъде много неизгодно да държат земя, защото ще са заплашени от санкция, която може да е по-голяма от стойността на самите ниви

В Радомир се чудят къде да построят бъдещия военно-исторически музей

Музеят, който е посветен на Освобождението, ще се намира в бившето военно поделение в града, което вече е собственост на общината.

Първоначалната идея бе в музей да бъде превърната сградата на първата казарма в България, но тя бе унищожена при пожара през април м.г. Постройката бе не само знакова, но заради автентичния си вид бе и най-подходящата за реализирането на замисъла. За жалост неизползваема била и сградата на щаба, която била напълно изтърбушена от крадците...

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване