Изгодна сделка ли е Мондиалът за Бразилия?

Първенството струва най-малко 11 млрд. долара на данъкоплатците


Паскалев: Оставането на Станишев е пътят към ада

София /КРОСС/ Лидерът на БСП допусна тежки политически грешки и пленумът на партията вчера практически бламира Сергей Станишев. Това заяви в интервю за Дарик Костадин Паскалев, член на Националния съвет на левицата. Според бившия вицепремиер и бивш кмет на Благоевград публиката е останала с грешното впечатление, че Националният съвет на БСП е решил това, което е изрекъл в началото на заседание лидерът на партията.Паскалев уточни, че по време на пленума е направил предложение Станишев да излъчи ново Изпълнително бюро на БСП, нов зам.-председател и нов организационен секретар на партията, които да поемат ръководството на БСП, след което лидерът вече в оставка да проведе конгрес.„Резултатите от този пленум бяха тежко бламиране на Станишев, защото на първия въпрос - искане на доверие, Националният съвет взе решение за промени в изпълнителното бюро и със срок 14 дни. Второ, Националният съвет не прие негативната оценка за правителството. Трето, по отношение на искането за дата на изборите, Националният съвет взе решение за провеждане на консултации и четвърто, много директно се говори за конгрес", коментира Паскалев.По повод коментарите на Нидал Алгафари, че „хора с идеята за АБВ в душите си са опитали да направят преврат в БСП" Костадин Паскалев изрично подчерта, че е обявил действията на Георги Първанов при рестарта на АБВ за предателство

Управляващи и опозиция в словесна битка за здравната система

Десислава Атанасова препоръча на Андреева да започне работа в Спешна помощ

Фотогалерия: Световното през 2006 - триумфът на "скуадра адзура"


В навечерието на световното първенство по футбол в Бразилия "Дневник" припомня развитието на надпреварата в Германия през 2006 г.

Христо Стоичков отписа шансовете на Бразилия за световна титла


Въпреки че Бразилия е големият фаворит за световната титла, Христо Стоичков не оценява толкова високо шансовете на домакините да спечелят трофея. Според него все още е рано да се определя фаворит, но по думите му "селесао" не изглежда много впечатляващо. 

Голмайсторът от световното в САЩ през 1994 г. беше гост в първото издание на предаването "С левачката", водещи на което са Диего Марадона и Виктор Моралес. 

"Ако аз сваля два килограма, а този (сочейки към Марадона) свали...

Роулинг дари 1 млн. паунда за кампанията срещу независимостта на Шотландия

/КРОСС/ Американската писателка Джоан Катлин Роулинг се включи в кампанията по съхраняване на Шотландия в състава на Великобритания. Роулинг е дала 1 млн. паунда за движението "По-добре заедно", което провежда акции, целящи да убедят шотландците да се откажат от намерението си да се отделят от Великобритания. Референдумът за независимост на Шотландия трябва да се проведе на 18 септември.

Вотът на недоверие в петък

Дебатите по внесения пети вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски приключиха. Гласуването за него е насрочено за петък от 9:00 часа.

Паника в Монтана! Деца се барикадираха заради нашествие на змии

Паника в Монтана! Деца се барикадираха заради нашествие на змии

Деца се барикадираха в дома си от ужас, след като, тръгвайки за училище, видели няколко змии, увити на кълбо пред входа на блок в комплекс „Жерави” в Монтана, съобщи tribali.com.

Хлапетата се обадили на телефон 112 за помощ.

Малко след 13 часа бил изпратен екип от спасители, които установили, че змиите са смокове.

Те успели да прогонят влечугите извън населеното място и извели децата от блока.

Цветана Манева, Варна: За младите театърът е разговор очи в очи

Актрисата Цветана Манева, артистичен директор на МТФ „Варненско лято“ - Вече измина повече от година от премиерата на "Хората от Оз". Намери ли и този спектакъл своята вярна публика както "Малка пиеса за детска стая" и "Приятнострашно"? - Определено успя да си създаде публика, не знам дали е своя или публика, която е следяла "Малка пиеса.

Кълбо змии изплаши деца, тръгнали на училище

Деца се барикадираха в дома си от ужас, след като, тръгвайки за училище, видели няколко змии, увити на кълбо пред входа на блок в комплекс „Жерави” в Монтана. Хлапетата се обадили на телефон 112 за помощ.
Малко след 13 часа бил изпратен екип от спасители, които установили, че змиите са смокове, съобщава tribali.info. Деца се барикадираха в дома си от ужас, след като, тръгвайки за училище, видели няколко змии, увити на кълбо пред входа на блок в комплекс „Жерави” в Монтана. Хлапетата се обадили на телефон 112 за помощ. Малко след 13 часа бил изпратен екип от спасители, които установили, че змиите са смокове, съобщава tribali.info.

Безработицата във Великобритания падна до 6,6 процента

Безработицата във Великобритания се е понижила до 6,6 процента през трите месеца до края на април на фона на продължаващото ускоряване на икономиката, предаде Асошиейтед прес.   Спадът е бил рязък спрямо нивото от 7,2 на сто през тримесечието до края на януари, обяви службата за национална статистика. Около 72,9 процента от населението на възраст между 16 и 64 години има работа, което е малко под равнището от преди избухването на икономическия срив от 2008-2009 година, причинен от световната финансова криза.   Спрямо година по-рано броят на работещите се е увеличил със 780 000 души.   Данните на теория увеличават вероятността Банк ъв Ингланд (Bank of England) да повиши водещите си лихви, тъй като безработицата е под нивото от 6,7 процента, прогнозирано от комитета по парична политика на институцията, посочва икономистът Самюъл Томбс от Кепитъл икономикс (Capital Economics).

Деца не отидоха на училище заради кълбо змии пред къщата им

Деца се барикадираха в дома си от ужас, след като, тръгвайки за училище, видели няколко змии, увити на кълбо пред входа на блок в комплекс „Жерави” в Монтана. Хлапетата се обадили на телефон 112 за помощ.
Малко след 13 часа бил изпратен екип от спасители, които установили, че змиите са смокове, съобщава tribali.info. Деца се барикадираха в дома си от ужас, след като, тръгвайки за училище, видели няколко змии, увити на кълбо пред входа на блок в комплекс „Жерави” в Монтана. Хлапетата се обадили на телефон 112 за помощ. Малко след 13 часа бил изпратен екип от спасители, които установили, че змиите са смокове, съобщава tribali.info.

От ОЛАФ разследват злоупотреби с еврофондове у нас

Експерти от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) са пристигнали в България, за да разследват злоупотреби с европейски фондове. Става въпрос...

Хърватският премиер смени министрите на здравеопазването и на образованието


Хърватският премиер Зоран Миланович уволни днес министрите на здравеопазването и на образованието от своя лявоцентристки кабинет и ги замени с независими, предаде "Ройтерс".

Осемнадесет месеца преди края на четиригодишния си мандат, воденото от социалдемократите правителство до голяма степен се провали в изпълнението на обещанията за дълбоки реформи и икономически обрат.

Социалдемократическата партия на Хърватия беше победена от консервативната опозиционна Хърватска...

Младежко театрално студио "Чушките" с награди от фестивал на любителските театри

Младежко театрално студио „Чушките” от Общински младежки дом - Перник, представи на ХVІІ Национален фестивал на любителските театри с международно участие „Каварна – 2014” спектакъла „Далавера за леваци” от М. Куни, постановка - В. Чушев.

Въпреки, че актьорският състав съвсем скоро бе обновен, журито оцени по достойнство убедителната актьорска защита и талантливите младежи донесоха три престижни награди...

Продължава

Янис Стурнарас бе избран за управител на централната банка на Гърция

Бившият министър на финансите на Гърция Янис Стурнарас бе определен за новия управител на централната банка на страната за идните шест години, се казва в съобщение на банката, цитирано от агенция ДПА.   Стурнарас ще замени Йоргос Провопулос, чийто мандат изтича на 19 юни. Решението за избор на Стурнарас като нов управител на банката е взето единодушно и се очаква да бъде одобрено от кабинета.   Стурнарас бе сменен от Гикас Хардувелис на поста финансов министър при извършената преди два дни широка реорганизация на правителствената коалиция в Атина.

Орешарски не уважи дебатите по вота на недоверие и остави Петър Чобанов да се оправя

При много нисък интерес, вяли дебати и омръзнали от повтаряне аргументи протече в сряда дебатът по петия вот на недоверие към правителството, посветен на провалите във фискалната политика. Вотът бе поискан спонтанно от ГЕРБ миналата седмица, а поводът бе поисканата от правителството ратификация на документите за емитиране на 1.5 млрд. евро външен дълг.   Призивът на ГЕРБ дебатите да не се провеждат, защото така и така правителството си отива, както предизвести Сергей Станишев, лидер на партията мандатоносител БСП, не бе взет под внимание от мнозинството.   Премиерът Пламен Орешарски се появи в сградата на Народното събрание, влезе и постоя в залата, но вместо да участва в дебатите по вота, както е редно, излезе от залата и се затвори за разговори с председателя на парламента Михаил Миков и лидера на ДПС Лютви Местан. След няколко часа Орешарски напусна парламента без коментари, като остави финансовият министър Петър Чобанов самоотвержено да брани честта на кабинета както намери за добре. С отделни спорадични участия му помогнаха някои от министрите. От ДПС и "Атака" не взеха участие с изключение на председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС).   След четири часа дебати председателстващият заседанието Алиосман Имамов обяви, че гласуването по вота ще бъде на 13 юни, петък, от 9 часа сутринта. По-рано днес лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че неговите депутати ще подкрепят вота.   ГЕРБ разля мотивите си от фискалната до цялостната икономическа политика   В мотивите за вота, обявени от трибуната от депутата от ГЕРБ Менда Стоянова, се казва, че приходите в бюджета за първите четири месеца на годината изостават значително спрямо заложените, нещо, което опозицията е казвала неведнъж. Спрямо същия период на 2013 г. постъпленията от налозите нарастват едва със 123 млн. лв., като по отношение на ДДС и на акцизите приходите са под миналогодишните, каза Стоянова.   Критика търпи и разходната част на бюджета. Близо 500 млн. лв. по програмата за растеж и устойчиво развитие на регионите са били разпилени, смята ГЕРБ. Това е станало без правила, анализ и критерии по общини. Пример е най-бедният Северозападен район, получил едва 42 млн. лв., докато Южният централен е получил 75 млн. лева.   Заслужавала внимание и инвестиционната програма на министерствата, за която в бюджета са определени 210 млн. лв., без министерствата да имат такава програма.   Около 160 млн. лв. са неразплатените средства на болниците за първите шест месеца на годината, а на годишна база се очертава дефицит от около 500 млн. лв., аргументират се още от опозицията.   От ГЕРБ отбелязаха и огромната задлъжнялост в енергетиката и на железниците. Фирмите в енергетиката имат дългове помежду си за 1 млрд. лв., натрупани през миналата година и първите три месеца на тази, посочи Менда Стоянова и допълни, че, според експерти, за оздравяване на железниците са необходими над 400 млн. лева.   Безсолен, претоплен тюрлю гювеч не по вкуса на финансовия министър   От трибуната в дълго обяснение финансовият министър Петър Чобанов обвини опозицията, че е внесла мотиви, които се отнасят не до фискалната, а до цялостната политика на правителството. Той определи мотивите на "претоплен тюрлю гювеч, който продължава да бъде безсолен". "През 2013 г. се постигна дефицит от 1.9 процента на касова основа и 1.5 процента на начислена основа поради разплащане на средства от ЕС до края на годината и намаляване на просрочените задължения на министерствата", посочи Чобанов. Той отново повтори, че фискалният резерв в края на управлението на ГЕРБ през февруари 2013 г. е бил 3.9 млрд. лв., а към края на април 2014 г. е 6 млрд. лв.   "Управлението на ГЕРБ ни струваше 8 млрд. лв., по 2 млрд. лв. годишно", заяви министърът. Той обясни, че нарастването на дефицита спрямо година по-рано е 578 млн. лв. и почти изцяло се дължи на по-високите разходи по европейските фондове в размер на 514 млн. лв. "Нарастването на капиталовите разходи е 360 млн. лв. Дължимите европейски средства се плащат навреме и стигат до бизнеса и хората", каза Чобанов. България ще остане поне до 2017 г. с втория най-нисък дълг като дял от БВП в ЕС след Естония, отбеляза министърът. По думите му за периода юни-декември 2013 г. държавният дълг е нараснал само с 550 млн. лв., а в периода февруари-май същата година той е нараснал с 1.45 млрд. лв. За първите пет месеца на 2014 г. държавният дълг се е увеличил с 800 млн. лв., които няма да доведат до увеличение на дълга на годишна база, посочи той.   Той подчерта, че правителството е прекратило вредната практика да се задържа финансов ресурс на бизнеса, за да се показва по-добро изпълнение на бюджетните приходи. През 2013 г. възстановеният ДДС е 542 млн. лв., което е с 303 млн. лв. повече спрямо декември 2012 г., каза той. Хлъзгавите числа за ефективността на митниците   По отношение на Агенция "Митници" Чобанов заяви, че в първите пет месеца на годината ведомството се е сблъскало с предизвикателства, които не са позволили голямо нарастване на приходите. По думите му въпреки това приходите от ДДС от внос на стоките, без суров нефт и мазут, бележат ръст от 6 процента, което било с 55 млн. лв. повече от миналата година. По отношение на борбата с контрабандата министърът отчете, че за първите пет месеца на 2014 г. са задържани 17.7 млн. къса цигари, което било с 48 процента повече от същия период на 2013 г. По думите му почти три пъти повече било задържаното количество спиртни напитки.   Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов се почувства засегнат на тема контрабанда и се вмъкна в дебата с думите, че през 2010 година, имаме 386 млн. къса цигари. При управлението на ГЕРБ бяха неутрализирани 7 нелегални фабрики за производство на цигари”, припомни Цветанов, а никой от присъстващите не беше готов да го подкрепи или опровергае.   На финала председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев обобщи, че фискалната политика на кабинета е "добра, успешна и много голяма част от нея ще се наложи да бъде повторена при следващото правителство".   "Проблемите във фискалната политика са едни и същи от момента на започване на кризата. Плащанията към бизнеса са в нормален, регулярен вид. Връщането на ДДС – също. Проблемът не е в това. Някъде да видяхте увеличаване на данъци или несъобразено с икономическия цикъл данъчно движение? Къде е провалът във фискалната политика? Някъде да беше направен дълг, който да не беше използван за покриване на стари дългове и дефицити? Не виждам къде е провалът”, посочи Цонев.

Орешарски не уважи дебатите по петия вот на недоверие и остави Петър Чобанов да се оправя

При много нисък интерес и вяли дебати с известни аргументи протича в сряда дебатът по петия вот на недоверие към правителството, посветен на провалите във фискалната политика.   Призивът на ГЕРБ дебатите да не се провеждат, защото така и така правителството си отива, както предизвести Сергей Станишев, лидер на партията мандатоносител, не бе взет под внимание от мнозинството. Премиерът Пламен Орешарски се появи в сградата на Народното събрание, влезе и в залата, но вместо да участва в дебатите по вота, както е редно, излезе от залата и се затвори за разговори с председателя на парламента Михаил Миков и лидера на ДПС Лютви Местан. След няколко часа при тях Орешарски напусна парламента без коментари, като остави финансовият министър Петър Чобанов самоотвержено да брани честта на кабинета както намери за добре. С отделни спорадични участия му помогнаха няколко от министрите.   В мотивите за вота, обявени от трибуната от депутата от ГЕРБ Менда Стоянова, се казва, че приходите в бюджета за първите четири месеца на годината изостават значително спрямо заложените.   Спрямо същия период на 2013 г. постъпленията от налозите нарастват едва със 123 млн. лв., като по отношение на ДДС и на акцизите приходите са под миналогодишните, каза Стоянова.   В тазгодишния бюджет са заложени близо 2 млрд. лв. повече приходи от данъци и осигурителни вноски спрямо миналата година, напомни още тя.   Критика търпи и разходната част на бюджета. Близо 500 млн. лв. по програмата за растеж и устойчиво развитие на регионите са били разпилени, според ГЕРБ, без правила, анализ и критерии по общини. Пример е най-бедният Северозападен район, получил едва 42 млн. лв., докато Южният централен е получил 75 млн. лева.   Заслужавала внимание и инвестиционната програма на министерствата, за която в бюджета са определени 210 млн. лв., но на практика те не са имали такива програми, пишат в мотивите си вносителите.   Около 160 млн. лв. са неразплатените средства на болниците за първите шест месеца на годината, а на годишна база се очертава дефицит от около 500 млн. лв., аргументират се още от опозицията.   От ГЕРБ отбелязаха и огромната задлъжнялост в енергетиката и на железниците. Фирмите в енергетиката имат дългове помежду си за 1 млрд. лв., натрупани през миналата година и първите три месеца на тази, каза Менда Стоянова и допълни, че, според експерти, за оздравяване на железниците са необходими над 400 млн. лева.   От трибуната финансовият министър Петър Чобанов обвини опозицията, че е внесла мотиви, които се отнасят не до фискалната, а до цялостната политика на правителството.   "През 2013 г. се постигна дефицит от 1.9 процента на касова основа и 1.5 процента на начислена основа поради разплащане на средства от ЕС до края на годината и намаляване на просрочените задължения на министерствата. Бюджет 2014 създаде предпоставки за открояване на икономическия растеж, насърчаване на инвестициите и заетостта, намаляване на регионалните различия, осигуряване на нужната социална закрила на уязвимите слоеве от обществото и намаляване на административната тежест и разходите за бизнеса и гражданите", посочи Чобанов. Той повтори нееднократното правеното сравнение, че фискалният резерв в края на управлението на ГЕРБ през февруари 2013 г. е бил 3.9 млрд. лв., а към края на април 2014 г. е 6 млрд. лв.   "Управлението на ГЕРБ ни струваше 8 млрд. лв., по 2 млрд. лв. годишно", заяви министърът. Той обясни, че нарастването на дефицита спрямо година по-рано е 578 млн. лв. и почти изцяло се дължи на по-високите разходи по европейските фондове в размер на 514 млн. лв. Нарастването на капиталовите разходи е 360 млн. лв. Дължимите европейски средства се плащат навреме и стигат до бизнеса и хората, продължи той. България е и ще остане поне до 2017 г. с втория най-нисък дълг като дял от БВП в ЕС след Естония, отбеляза министърът. По думите му за периода юни - декември 2013 г. държавният дълг е нараснал само с 550 млн. лв., а в периода февруари - май същата година той е нараснал с 1 млрд. 450 млн. лв. За първите пет месеца на 2014 г. държавният дълг се е увеличил с 800 млн. лв., които няма да доведат до увеличение на дълга на годишна база, посочи той.   Той подчерта, че правителството е прекратило вредната практика да се задържа финансов ресурс на бизнеса, за да се показва по-добро изпълнение на бюджетните приходи. През 2013 г. възстановеният ДДС е 542 млн. лв., което е с 303 млн. лв. повече с декември 2012 г., каза той. По думите му от началото на 2014 г. се наблюдава повишаване на събираемостта на социалните и здравните осигуровки. Според него са налице всички предпоставки НАП да изпълни плана си за годината.   По отношение на Агенция "Митници" Чобанов заяви, че в първите пет месеца на годината ведомството се е сблъскало с предизвикателства, които не са позволили голямо нарастване на приходите. По думите му въпреки това приходите от ДДС от внос на стоките, без суров нефт и мазут, бележат ръст от 6 процента, което било с 55 млн. лв. повече от миналата година. По отношение на борбата с контрабандата той заяви, че за първите пет месеца на 2014 г. са задържани 17.7 млн. къса цигари, което било с 48 процента повече от същия период на 2013 г. По думите му почти три пъти повече е задържаното количество спиртни напитки. Мотивите за вот на недоверие приличат на претоплен тюрлю гювеч, който продължава да бъде безсолен, завърши изказването си финансовият министър.   Очаквайте подробности

Кметът на Бургас - служебен премиер?

София /КРОСС/ Кметът на Бургас Димитър Николов (ГЕРБ) е вероятната номинация за служебен премиер, говори се в политическите среди. Николов, който през февруари т.г. бе избран и за заместник на Бойко Борисов в партията, е един от най-успешните местни управници. ГЕРБ-ери говорят, че той е почти сигурен вицепремиер, ако след избори партията получи мандат за съставяне на правителство.Друг политик, нарочен за премиер - столичната кметица Йорданка Фандъкова, вече отрече, че ще заеме поста.Депутати обсъждат и екзотичната идея Пламен Орешарски да остане като служебен премиер, като някои от министрите му може да запазят постовете си. Така ще има приемственост в политиката на правителството и довършване на някои краткосрочни задачи, започнати по време на редовния мандат.Сред споменаваните за временния пост е и вицепрезидентката Маргарита Попова, която няколко пъти открито се противопостави на изказвания и действия на Росен Плевнелиев. Тя бе предложена за служебен премиер и от лидера на "България без цензура" Николай Бареков, пише "Труд".

Испания: Още една крачка към абдикацията на краля

Долната камара на парламента одобри с мнозинство закона за абдикацията

Парламентът ще изслуша Пламен Орешарски и Драгомир Стойнев за „Южен поток” в петък

В петък депутатите ще изслушат премиера Пламен Орешарски и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев за проекта „Южен поток”. Това гласуваха народните представители в началото на днешното редовно пленарно заседание по предложение на депутата от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Деца загинаха при пожар в дома си

Братчета на 3 и 5 години починаха от задушаване при пожар в дома си в Самоков.

Членове на група за трафик на жени получиха до 11 г. затвор

Трима участници в организирана престъпна група за трафик на жени с цел сексуални услуги бяха получиха от 5 до 11 години затвор. Те бяха задържани на 31 януари 2012 г. при специализирана операция, съобщиха от Специализирания наказателен съд.
Освен с лишаване от свобода тримата бяха наказани и с глоби от 30 000 до 100 000 лв. Трима участници в организирана престъпна група за трафик на жени с цел сексуални услуги бяха получиха от 5 до 11 години затвор. Те бяха задържани на 31 януари 2012 г. при специализирана операция, съобщиха от Специализирания наказателен съд. Освен с лишаване от свобода тримата бяха наказани и с глоби от 30 000 до 100 000 лв.

Екстремистите в Ирак достигнаха до най-голямата петролна рафинерия в страната


Сунитските радикални ислямисти, които превзеха втория по големина град в Ирак Мосул, напредват към най-голямата петролна рафинерия в страната, съобщи Reuters. Групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) е продължила офанзивата си на юг към град Байджи, на 200 км от Мосул където се намира рафинерията. Тя обработва дневно 300 хил. барела, доставя петрол до повечето иракски провинции и е основен снабдител на електроенергия за Багдад.

Иракският министър на петрола Абдул Карим...

Нинова: През последната година имаше хляб, а не зрелища

София /КРОСС/ През последната година имаше хляб, а не зрелища - с тези думи депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова описа социалната политика на кабинета по време на дебатите по вота на недоверие във финансовата политика. Според Нинова вече има първите резултати от мерките за намаляване на младежката безработица. Освен това правителството е увеличило доходите на хората."Нямало хляб, а имало зрелища. Точно обратното. Нямаше зрелища, защото не го правим, това е начин на правене на политика. Не си падаме по зрелищния начин за правене на политика, а хляб имаше", каза от трибуната Нинова.Тя добави, че са заложени 13 млрд. лв. за социален пакет, който е подпомогнал, макар и с малко, около 4 млн. българи. "Да, не сме решили всички проблеми, да, безработицата продължава да бъде проблем", призна депутатката.Нинова е изненадана от позициите на колегите си от ГЕРБ по два въпроса. По думите й младежката безработица е проблем от пет години и през 2013-а е започнал да намира своето решение."И вие бяхте част от това решение. Ние приехме ли промените, с които и вие одобрихте, че разходите, които бизнесът прави за стипендии на младите, ще бъдат намалени от облагаемата основа и че след това фирмите ще наемат тези млади хора на работа? Ние, законодателите и Министерският съвет свършихме ли си работата? Свършихме я. Ефект чакаме ли? Чакаме. Има ли вече първите стъпки и първият ефект? Има. Защо питате кога ще стартират новите мерки", попита Нинова

Инспектори на БАБХ правят масирани проверки по морето

Инспекциите са във връзка с летния туристически сезон

Дж.К. Роулинг дарява милион паунда на кампания против независимостта на Шотландия


Авторката на бестселър поредицата за Хари Потър Джоан Катлин Роулинг е дарила 1 млн. паунда на кампанията против независимостта на Шотландия Better Together (от англ. - по-добре заедно), предаде "Гардиън".

Като дългогодишен поддръжник и донор на лейбъристката партия и на различни благотворителни акции, дарението на Роулинг е най-големият финансов подарък, който Better Together e получила досега. Кампанията се управлява от близката на Роулинг приятелка Алистър Дарлинг,  бившият главен...

Две деца се задушиха при пожар в Самоков

Смъртта на децата е причинена от газове от запалил се телевизор

Край на дебатите по вота. Гласуването – в петък

В петък кабинетът ще гласува вота на недоверие срещу кабинета.

Фандъкова затяга контрола на пътя след трагедията с Паоло

Кметът на София Йорданка Фандъкова предложи да бъде изготвена декларация от името на Съвета по безопасност на движение на децата, която да изисква по-строг контрол на пътя, за да не се допуска карането в нетрезво състояние или с висока скорост. Фандъкова даде тази идея на състоялата се днес конференция на тема "Иновации, предизвикателства и тенденции в обучението по безопасност на движението". Предложението на столичния кмет идва дни след инцидента в Стара Загора, при който дете почина, след като кола го блъсна на пешеходна зона. Кметът обясни още, че за Столичната община безопасността на пътя е най-важната тема, защото е свързана с опазването на живота и здравето на децата и недопускане на жертви. „Общината и „Пътна полиция” идентифицирахме и започнахме изграждането на повдигнати пешеходни пътеки. Изградихме 147 броя повдигнати пешеходни пътеки, 159 пешеходни пътеки са осветени, като от началото на годината досега са повдигнати 17 и са осветени 9 пешеходни пътеки“, допълни Фандъкова. Кметът каза още, че са били обезопасени и 24 спирки на градския транспорт. Общината изпълнявала и програма за ремонт на пешеходни подлези, като досега са ремонтирани 17 подлеза, през 2014 г. бъдат ремонтирани още 19 . Издадена е заповед за сформиране на работна група, която да осигури по-строг контрол на пешеходните зони в града. В нея ще участват Пътна полиция при СДВР, Общинска полиция, дирекция обществен ред и сигурност при Столичната община. Целта е да бъдат предложени допълнителни мерки за обезопасяване на зоните за интензивно пешеходно движение. Фандъкова посочи още, че обучението по безопасност на движението в училище е превенция. През последните няколко години Съветът по безопасност на движението изпълнява проекти в училища и детски градини. По тях са изградени 43 площадки по безопасност на движение и приложно колоездене, оборудвани са 15 интерактивни кабинети в училища и детски градини, реализирани са над 30 кампании за промяна култура на поведение като участници в пътното движение.

Препоръки към сезонните работници в Швеция

През лятото много хора търсят възможности за сезонна работа извън страната, най-често в сферата на селското стопанство. Рисковете да попаднат на недобронамерени посредници, работодатели или дори по...

Жена откри труп пред блока си в Несебър

Днес около 01.45 ч. в РУП - Несебър е получено съобщение от 59-годишна жена, живееща на несебърската улица "Хан Крум" 41, за това че е открила труп на мъж на стълбището пред дома си. Тялото ...

Видин все още не е почистен от агитационните материали

Предизборните плакати във Видин все още не са почистени, предаде "Фокус". Агитационни материали на различни партии, участвали в изборите за европейски парламент, могат да се видят на фасади...

Янис Стурнарас оглавява гръцката централна банка

Бившият финансов министър сменя Георгиос Провополус, чийто мандат изтича на 19 юни


Легендите на пейката, извели своята страна до триумф

Вижте отбора на най-великите треньори в историята на Световните първенства


Продавачка на цветя с две висши образования: България ще разтури Европейския съюз - ВИДЕО

България ще разпадне Европейския съюз. Това каза 81-годишната продавачка на цветя Пенка Цалкова пред камерата на ZaPernik.com.

Възрастната жена е прекарала мозъчен инсулт, но това не й пречи да продава цветя от градината си в центъра на София. Работила е 8 години и половина като несофийски жител, но на мястото на такъв на пчеларска станция. Била е и зоотехник в Националната селскостопанска академия. 81-годишната българка често използва рими в разговорите. "Ако...

Продължава

Петър Чобанов: Управлението на ГЕРБ ни струваше 8 млрд. лева

/КРОСС/ Мотивите за вота представляват компилация от проблеми от миналото и виртуално бъдещо развитие, каза министърът на финансите Петър Чобанов при дебатите по вота на недоверие към правителството на Пламен Орешарски, внесен от ГЕРБ за провал във фискалната политика.  „Изложените мотиви за вота са пределно общи и по-скоро засягат цялостната политика на правителството, като се търсят всички секторни политики и се търсят някакви негативи. Може би това е умишлено избрана форма за прикрито обсъждане на цялостната политика на правителството", заяви Петър Чобанов. По думите му управлението на ГЕРБ е струвало на държавата 8 млрд. лева - по 2 милиарда на година. „През 2013 г. бе постигнат дефицит от 1,9 % на касова основа. С Бюджет 2014 г. се постави промяна на публичния ресурс, акцентира се върху развитие на регионите, ускоряване на икономическия растеж", посочи министърът. „За първите пет месеца държавният дълг е нараснал с 800 млн. лева - не 8, не 10 милиарда. Не се налагат извънредни емисии, които да доведат до сътресение. През 2013 г. БВП продукт беше абсолютно същият като този през 2012 г. Събираемостта се увеличи с 1% - около 800 млн. лева, като през 2013 г. са събрани 28,6 % от БВП, при 27,6% през 2012 г. През второто полугодие на 2013 г. са събрани с 930 млн. лв. повече в сравнение с първото полугодие на 2013 г.", допълни Петър Чобанов

Гласуват вота в петък

София /КРОСС/ Вотът на недоверие към правителството на Пламен Орешарски за провал в областта на фискалната политика ще бъде гласуван в петък от 9.00 часа. Това обяви заместник-председателят на Народното събрание Алиосман Имамов, след като бяха закрити дебатите по темата.    

Три часа дебат по петия вот на недоверие, гласуването ще е в петък

Повече от три часа Народното събрание дебатира по петия вот на недоверие към правителството, който ГЕРБ внесе заради финансовата политика на кабинета. Гласуването ще е в 9 ч. е петък. За да уважат дискусията, в Народното събрание пристигнаха премиерът Орешарски, финансовият министър Петър Чобанов, вицепремиерът Даниела Бобева, образователният министър Анелия Клисарова, здравният министър Таня Андреева, транспортният министър Даниел Папазов, екоминистърът Искра Михайлова, министърът инвестиционното проектиране Иван Данов. Мотивите към вота на недоверие бяха прочетени от председателя на финансовата комисия в миналия парламент Менда Стоянова. Сред мотивите за вота на недоверие в областта на финансовата политика ГЕРБ зачисляват неуспеха на приходните агенции да повишат събираемостта. В добавка към това хората на Борисов виждат в агенциите по взиманията "безпринципни кадрови назначения". От ГЕРБ посочват още, че намеренията на Орешарски да повиши приходите от Агенция "Митници" са се оказали "непосилни за това експертно правителство". Според хората на Борисов в икономическата сфера са приети промени, обслужващи определени интереси. Като пример Менда Стоянова изтъкна промените в Закона за хазарта. Особено пагубен, според ГЕРБ, е фактът, че правителството е поело нови заеми. По думите на Стоянова те са били взети, за да се обезпечат социалните обещание на кабинета. От ГЕРБ изтъкват, че доказателство за неуспеха на финансовата политика на кабинета са състоянието на здравеопазването и енергетиката, спирането на пенсионната реформа и кризата в железниците. Финансовият министър Петър Чобанов отговори на критиките на ГЕРБ с тезата, че мотивите им са прекалено общи и са зле прикрит опит да се обсъди цялостното управление на кабинета. По думите на Чобанов мотивите обосновката на ГЕРБ е "егоистична компилация от проблеми от миналото и виртуално бъдещо развитие". Министърът защити годината на своето управление, като подчерта, че през мандата си властта е променила значително философията на фискалната политика. Според Чобанов през мандата му фискалната политика се е ориентирала към растежа и е поставила акцент върху развитието на регионите. Като други заслуги Чобанов изтъкна още: създаване на предпоставки за икономически растеж и насърчаване на инвестициите, осигуряване на нужната социална закрила, намаляване на административната тежест върху бизнеса и понижаване разходите на гражданите. Министърът отхвърли категорично и обвиненията, че правителството не се е справило с повишаването на събираемостта. Мнозинството изтъкна, че за една година е повишило фискалния резерв от 3,9 млрд. лева на 8 млрд. лева. Чобанов подчерта, че внушенията за нарастванети на дефицита до 10 млрд. лева не отговаря на истината.

България ще осигури лятна почивка на украински деца

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МВнР в размер на 47 хил. лв. за организиране на лятна почивка на българското Черноморие на децата на загинали украински граждани по време на протестите в Киев. Средствата се осигуряват за сметка на предвидените по централния бюджет за официална помощ за развитие.

Какво иска Ангела Меркел?

За онези, които бяха мечтали за "парламентарна демокрация" в Европа, посланието е ясно. Ангела Меркел е тази, която решава "кой да управлява Европа", както гласеше амбициозното мото на Европейския парламент в предизборната кампания. Няма почти никакво значение кой ще бъде следващият председател на Европейската комисия, защото вече е вън от съмнение, че той би дължал поста си единствено и само на канцлерката.   В резултат на това позициите и на единия и на другия лагер се променят всеки ден според различните послания, които Ангела Меркел изпраща към останалата част на Европа. Митът за "различните" европейски избори се сгромоляса. Запазвайки в Договора от Лисабон инициативата за номиниране на кандидата, който ще бъде предложен за гласуване от парламента, Европейският съвет в действителност запази за себе си най-важното правомощие в процедурата за тази номинация. Без съмнение за Съвета е много по-лесно, отколкото ни убеждаваха преди 25 май, да получи мнозинство в парламента или да накара мнозинството от евродепутатите да отстъпят пред волята му. Освен това става ясно, че съществената задача не е убеждаването на депутатите, а постигането на консенсус сред 28-те държавни и правителствени ръководители. Този "консенсус" ще се дължи единствено на волята на Ангела Меркел.   Преди всичко изглежда, че ключов елемент не са личностите, върху които мнозина се съсредоточават. Ангела Меркел търси не толкова мъж или жена, който да оглави Комисията, а по-скоро принцип. Тя търси личност, която да се ангажира с бъдещата политика на Европа. В понеделник канцлерката между другото заяви, че целта на "малката среща на върха", проведена в Стокхолм с британския, холандския и шведския премиери, преди всичко е "да се обсъдят по-скоро принципите, а не личностите".   Много вероятно е тя да е била откровена по отношение на собствената си позиция. Която и да е личността, която ще застане начело на Европейската комисия, тя или той ще бъде наясно, че дължи поста си на канцлерката и на нейните съюзници. След това Меркел ще може да представи политическата си сметка.   От тази гледна точка "малката среща на върха" трябва да се анализира най-вече в идеологически аспект. Организирайки двудневна среща с трима лидери от "Севера", карайки всички останали да смятат, че тази среща ще бъде ключова за бъдещото решение на Европейския съвет за председател на Комисията и явно изключвайки от вътрешния кръг Франсоа Оланд и Матео Ренци, Ангела Меркел не оставя никаква неяснота по въпроса как иска да се развива Европа през следващите пет години. Това е така, защото нейните трима партньори споделят много общи позиции.   Преди всичко те са привърженици на строгите бюджетни икономии. И тримата проведоха политики от този тип (и платиха скъпо за това на европейските избори). Те споделят визията за една "децентрализирана" Европа, която поставя държавите-членки в позицията да вземат решения, докато брюкселският "център" остава обикновен изпълнител. Най-после, те се застъпват за една "по-либерална" Европа, с по-отворен пазар и подкрепят трансатлантическото споразумение за свободна търговия. Накратко, "общият знаменател" от срещата на върха в Стокхолм е отхвърлянето на визията за Европа, защитавана от Матео Ренци и малко по-малко от Франсоа Оланд и основана на бюджетна интеграция и повече солидарност най-вече в еврозоната.   Но като допуска двама лидери на държави извън еврозоната - Дейвид Камерън и шведския премиер Фредрик Рейнфелд, до сърцевината на дискусията за наследника на Жозе Мануел Барозу, Ангела Меркел показа, че вече не желае повече интеграция в еврозоната. Посланието не би могло да бъде по-ясно: Берлин не иска по-нататъшно задълбочаване на интеграцията в еврозоната, ако тя трябва да включва общ бюджет. Това е послание, адресирано към Рим.   Защо? Без съмнение заради един елемент от общата картина, който е твърде пренебрегван във Франция: влиянието на възхода на евроскептичната германска партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) върху управляващите в Германия консерватори. АГ получиха на 25 май 7 процента от гласовете на германците и отнеха част от електората на Християндемократическия (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС). В някои германски провинции като Хесен (с център Франкфурт) АзГ почти достигна 10 процента подкрепа. В резултат на това много от депутатите консерватори започнаха вътрешен дебат за започване на разговори и дори за съюзяване с "Алтернатива за Германия".   Според някои от тях тази партия би могла да влезе в ролята на съюзник вдясно по същия начин, по който досега това правеха либералите от Свободната демократическа партия (СвДП). По този начин ХДС и ХСС вече няма да бъдат принудени да се коалират със социалдемократите с цената на големи компромиси. От гледна точка на Ангела Меркел тази дискусия и успехът на АзГ поставят под въпрос основната кауза на нейната стратегия за съюз с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и важните отстъпки, направени пред ГСДП най-вече за въвеждането на минимално почасово възнаграждение. Тя трябва да завърти кормилото отново надясно и Европа е отличен начин да го направи.   Демонстрирайки твърдост пред "южните" държави членки и заявявайки желание да не отива по-далеч в споделянето на рисковете в еврозоната, канцлерката поема ангажимент към дясното и към тази част от своя електорат, която се изкушава да гласува за АзГ. Това не е чак толкова рисков ход, тъй като Меркел се показа загрижена за Дейвид Камерън и в четвъртък похвали ролята на Великобритания в Европа: всъщност АзГ се стреми да се присъедини към групата на британските тори в Европейския парламент. В този контекст е по-добре разбираемо защо след 25 май и Волфганг Шойбле показва такова оживление по въпроса за "моралните обрати" в паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ). Всичко това има отражение върху вътрешната политика на Германия и води до втвърдяване на позицията на Ангела Меркел.   Проблемът е, че тази политика, фокусирана върху вътрешната стратегия на канцлерката и на ХДС, е много рискована. На най-малко две нива. Преди всичко в икономически план. ЕЦБ не престава да сигнализира, че не може да се справи сама с възстановяването на еврозоната, с поддържането на политиката на бюджетни икономии и с "желязната клетка" на институционалния си статут. Това води до засилване на тенденциите за дефлация на континента и отслабва възстановяването. Без истински устойчива външна динамика втвърдяването на германската позиция заплашва, както през 2012 и 2013 г., да струва скъпо на европейската икономика.   В политически план съществува не по-малка опасност. Ангела Меркел поема риска да пренебрегне сигнала, отправен на 25 май, извън Германия. На всичкото отгоре не реши ли тя да се съюзи с едни от най-непопулярните министър-председатели на континента? Партиите и на британския, и на холандския, и на шведския премиер претърпяха невиждани поражения, като се оказаха на трето място на европейските избори. Чрез бързо опровергания мит за топкандидата, т.е. за кандидата за председател на Европейската комисия, Меркел допринесе за отслабване на Европейския парламент и за засилване на евроскептичното говорене.   Най-после, дали защото се надява на промяна в италианската политика благодарение на Матео Ренци или за да покаже, че не одобрява провежданите досега (във Франция и Гърция) политики, тя реши да обърне гръб и на сигнала, изпратен от южната част на континента, където повсеместно се отхвърля политиката на бюджетни икономии. Тук Ангела Меркел поема значителен риск заради вероятността да подсили евроскептичния вот във Франция и в Италия. Това би било доста висока цена за сдържане на гнева на шепа германски консерватори. Но, както често се случва, приоритетът на канцлерът остава националният дневен ред, а не европейският.   По БТА

До 11 г. затвор получиха членове на група за трафик на жени

Трима участници в организирана престъпна група за трафик на жени с цел сексуални услуги бяха получиха от 5 до 11 години затвор. Те бяха задържани на 31 януари 2012 г. при специализирана операция, съобщиха от Специализирания наказателен съд.
Освен с лишаване от свобода тримата бяха наказани и с глоби от 30 000 до 100 000 лв. Трима участници в организирана престъпна група за трафик на жени с цел сексуални услуги бяха получиха от 5 до 11 години затвор. Те бяха задържани на 31 януари 2012 г. при специализирана операция, съобщиха от Специализирания наказателен съд. Освен с лишаване от свобода тримата бяха наказани и с глоби от 30 000 до 100 000 лв.

Васил Божков и Емил Костадинов бяха разпитани в съда по делото срещу Томов


Бившият собственик на ЦСКА Васил Божков и членът на изпълкома на БФС Емил Костадинов се явиха в Софийския градски съд. Те бяха разпитани по делото срещу председателя на надзорния съвет на червените Александър Томов.

Освен тях в залата беше и почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев. При излизането си Божков отказа да говори пред журналистите, пише БГНЕС.

Томов е обвинен, че като ръководител на "Кремиковци" е присвоил недвижими имоти – хвостохранилище и общежитие, както и...

Изгорял телевизор уби невръстни братчета в Самоков

Две малки деца - на три и пет години загинаха от задушаване в дома си в Самоков. Причината за нелепия и трагичен инцидент се оказа изгорял телевизор.

Младежко сбиване завърши със смъртта на 18-годишно момче

Младежко сбиване е завършило със смъртта на 18-годишно момче в София, съобщи БНР. Инцидентът е станал във вторник вечерта в столичния квартал "Горубляне". Сигналът за инцидента е подаден в полицията около 23:10 часа. По първоначална информация са се сбили две групи момчета в района на "Самоковско шосе". В мелето 25-годишен английски гражданин наръгал с нож 18-годишното момче, което по-късно е починало в болница. Участниците в сбиването не са футболни фенове или скинари, уточниха от МВР. Момчетата са се познавали помежду си, но част от тях са имали лошо отношение към убития младеж. Сутринта в сряда са задържани част от участниците, сред които и извършителят.

Ремонтът на "Цариградско шосе" приключва до 15 септември

Ремонтът на "Цариградско шосе" приключва до 15 септември

До края на този месец трябва да е готово платното за движение на моста на четвърти километър в столицата. Това стана ясно при проверка на изпълнението на ремонта на участъка. Към момента все още се поставя хидроизолацията, а обилните пролетни дъждове са забавили работата с около месец, съобщи Дарик.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова увери, че цялостната работа по проекта за реконструкцията на "Цариградско шосе" ще приключи до 15 септември въпреки забавянето.

„Няма как да не се отрази на графика дъждът и пороите, които заваляха, така че де факто от предварителния график има забавяне около месец. В момента това забавяне се компенсира, става дума от предварителния график за моста, защото общият график, който е за цялата отсечка - от 4-ти километър до моста за Аерогарата, той си стои 15 септември краен срок и след 15 септември не трябва да има дейности по тази отсечка на бул. „Цариградско шосе", като изключим локалите. По локалите може да се работи, но по централното трасе в никакъв случай", обясни Фандъкова.

Изпълнителят на проекта обещава, че до края на месец юни обектът ще бъде готов и движението ще се прехвърли, обясни Павел Калистратов от фирмата изпълнител:

„Ако всичко върви нормално по графика и технологията, вторник ще асфалтираме, сряда, четвъртък или петък ще направим маркировката, а е нужно технологично време, защото има т.нар. температурни фуги, които трябва да се монтират, които поемат различното слягане на земна основа и на мостово съоръжение. Пет дни трябва на една фуга и пет дни на другата - десет дни. Десет дни ако правя с един екип, ще ми направят двайсет дни, а правя с два екипа, защото са две фуги и за десет дни след полагането на асфалта, това е предвидено в графика. До края на месеца ние категорично ще пуснем обекта", каза Калистратов.

Д-р Найденов за починалия арестант: Интоксикацията и мозъчният инсулт си приличат

Бившият лекар от Бърза помощ д-р Тотко Найденов коментира пред Фрог нюз скандала с арестанта от Созопол, починал от мозъчен кръвоизлив и който не е бил диагностициран от два поредни екипа на "Спешна помощ".

Кмет може да е служебен премиер


Кметът на Бургас Димитър Николов (ГЕРБ) е вероятната номинация за служебен премиер, говори се в политическите среди. Николов, който през февруари т.г. бе избран и за заместник на Бойко Борисов в партията, е един от най-успешните местни управници. ГЕРБ-ери говорят, че той е почти сигурен вицепремиер, Кметът на Бургас Димитър Николов (ГЕРБ) е вероятната номинация за служебен премиер, говори се в политическите среди. Николов, който през февруари т.г. бе избран и за заместник на Бойко Борисов в партията, е един от най-успешните местни управници. ГЕРБ-ери говорят, че той е почти сигурен вицепремиер,

Конституционният съд отмени забраната за сделки с имоти в Студентския град


Конституционният съд отмени мораториума, наложен от Народното събрание върху всички сделки на разпореждане с незастроени имоти в Студентския град в София. Решението е взето единодушно, като делото е докладвано от съдия Румен Ненков.

То бе образувано по искане на гражданската колегия на Върховния касационен съд. Забраната за сделки в Студентски град бе наложена през 2009 г. и в опит да се успокоят протестите, избухнали след убийството на студента Стоян Балтов в края на 2008 г.

Писатели през фотообектива посрещат на метрото

Оригиналните фотоси са притежание на Националния литературен музей.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване