„Еврофутбол“ пуска нови видове залози за всеки мач от Световното

/КРОСС/ „Еврофутбол" пуска нови видове залози за всеки мач от Световното първенство по футбол в Бразилия - това е новината от днес. „Дебютът" на прогнозите вече е направен - в сайта на букмейкърската къща има опции за Първи голмайстор и Играч да отбележи гол в мача за срещата на откриването между домакините и Хърватска. Според коефициентите на родния букмейкър, най-големи шансове да грабнат първенството сред голмайсторите имат четирите бразилски звезди - Неймар е с 4.00, следван от Фред с 4.50 и Хълк и Жо с по 5.00. Интересно е, че сред номинираните попада и натурализираният хърватин с бразилско потекло Едуардо да Силва - той е и сред фаворитите от хърватския тим за първи голмайстор наравно с Никица Йелавич с коефициент от 12.00. Залогът за играч, който ще отбележи гол в срещата пък се предлага за първи път в историята на предвижданията върху резултати от спортни състезания в България - „Еврофутбол" дава предимство на същите футболисти: Неймар с 2.00, Фред с 2.10 и Хълк с 2.40. Едуардо да Силва отново е в схемата - той и Никица Йелавич са с най-големи претенции да отбележат попадение в двубоя от тима на „шахматистите" - те са с 5.80.  

Правителството определи нов председател на НСИ

Правителството определи Сергей Цветарски за председател на Националния статистически институт (НСИ), съобщиха от пресцентъра на ведомството. В...

Собственикът на КТБ засега е неоткриваем за скандала

Собственикът на КТБ засега е неоткриваем за скандала

ПИК потърси за коментар мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев, за да чуе версията му за това, че според документи негов съветник е международният аферист Барак Алон, който е лежал в затвора (виж в Още по темата).

И двата GSM-а на Василев в момента са изключени.

ПИК ще продължава да търси и неговата гледна точка за скандала.

Wizz Air получава 50тия си Еърбъс A320 в Тулуза

/КРОСС/ Wizz Air, най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа, получи на специална церемония директно от завода на Еърбъс в Тулуза, Франция 50тия си самолет A320, което прави общо флот от 52 самолета A320. Wizz Air, като изцяло Еърбъс оператор е една от първите източноевропейски авиокомпании, която получи през април 2013, доставка на самолети A320 с горивоспестяващо устройство на крилата - тип шарклет.  

Лондон се готви за транспортен хаос заради протест на таксиметровите шофьори


Лондон се подготвя за транспортен хаос заради заканата на шофьорите на традиционните черни таксита да излязат на протест днес по обед срещу конкурентите си от Uber, предава Би Би Си.

Алтернативната таксиметрова услуга, разпространена вече в много градове по света, използва мобилното приложение Uber, чрез което клиентът си поръчва кола през мобилния си телефон, като вижда нейния маршрут и предварително знае колко ще му струва пътуването до крайната дестинация.

Както...

Белгия отчита спад в броя на новодошлите чужденци

За миналата година Белгия отчита спад в броя на новодошлите в страната чужденци, съобщават местните медии, цитирани от БТА в сряда.   За 2013 г. са били регистрирани нови 105 798 чуждестранни граждани, докато през 2012 г. новодошлите са били 113 220, показват данните. Над половината - 60 процента - са чужденци с гражданство от държава от ЕС. Най-често това са французи, втори по численост са румънците, а трети са холандците.   Службата за чужденците уточнява, че в Белгия законно пребивават 1 061 502 граждани на други държави, което съставлява 10 процента от населението на страната. В общия брой на чужденците италианците са 14 на сто, а французите и холандците поделят по 12 процента.   Отбелязва се, че данните не отчитат броя на незаконно пребиваващите в Белгия имигранти, нито на онези, изчакващи решение по молбите им за получаване на статут на бежанци.

Кабинетът прие еталон за измерване на температурата


Правителството прие решение за утвърждаване на еталон на единицата за температура в обхват от минус 38,8344 ºС до 660,323 ºС като национален еталон на България, съобщи правителствената пресслужба след днешното заседание на Министерския съвет.

Също така са определени средствата за измерване и метрологичните им характеристики. Националният еталон се използва като основа за определяне стойностите на други еталони и средства за измерване на съответната единица, уточняват от службата....

Заплата за кмета на София, става 2900 лв.

 Заплатата на столичния кмет става 2900 лв. Увеличението с 1000 лв. ще се гласува от СОС утре.

Мотивите са постановление на Министерския съвет за праговете на заплатите на висшите чиновници, който за столичния кмет е 3100 лв.

Повишението автоматично вдига и заплатата на председателя на СОС. Вместо 90% обаче той ще получава 80% от кметската, или 2320 лв. 1392 лв. ще взимат общинските съветници. По 2300 лв. пък ще получават кметовете на най-големите райони - “Люлин” и “Младост”, по 2200 лв. - на средните, а на най-малките - по 2000 лв.

Сумите може да бъдат коригирани отново, след като веднъж вече това бе направено. Плановете бяха заплатите да стигнат максималния праг. Кметът Йорданка Фандъкова обаче не била съгласна с драстично повишение.

Сифилистици без контрол

/КРОСС/594 пациенти са под строг лекарски контрол в Центъра за кожни и венерически заболявания, съобщи управителят д-р Стоян Шуманов, цитиран от "Марица". Колко обаче са открити и се лекуват в различни частни клиники и дали се проследяват, не е ясно. След като диспансерната дейност отпадна от лечебното заведение, контролът е изтърван. Новите болни, диагностицирани в Кожно-венерическия от началото на годината досега, са 21. Това е двойно повече за същия период на миналата година, коментира управителят на центъра. Наблюдаваме нарастване не само на новите случаи като цяло, но и увеличение на бременните със заболяването. Преди време се правеше скрининг на 3 и 6 месец от бременността. Сега няма действащи здравни консултации и това не се прави. Рискът е голям за плода, посочи д-р Шуманов. Опасност съществува и в детските градини, заведенията за обществено хранене. За работещия персонал отпадна пробата Васерман, а във втори стадий на болестта се появяват обриви, чрез които може да се заразява по контактно-битов път, обясни специалистът. Най-много открити пациенти има в скритата фаза на болестта. Находките са направени при случайни изследвания. В тежък стадий вече почти не се срещат, но когато ги има, те задължително се настаняват за лечение в болница. Най-младият пациент, лекуван от сифилис миналата година в Центъра за кожни и венерически заболяванияq е 16-годишна девойка. Поразените от болестта мъже обаче са двойно повече от жените.  

Цитат на деня: Всичко, което е законно, е морално


Всичко, което е законно, е морално. След като законът ни дава право да изберем членове на Сметната палата, значи имаме моралното право да ги изберем.

Така председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев отговори от парламентарната трибуна на обвиненията на ГЕРБ, че управляващите нямат моралното право да изберат членове на Сметната палата, които не познават и които не са изслушвани публично.


Данон закрива заводи в Германия, Италия и Унгария

Френската компания Данон съобщи, че ще затвори до средата на 2015 г. три завода за млечни продукти в Германия, Италия и Унгария и това ще доведе до закриването на 325 работни места.

Митничари конфискуваха 26,327 кг сребърни накити

Бижутата били пренасяни от унгарец, нямал документ за произхода им


Зелена Coca-Cola завладява Великобритания

/КРОСС/ Компанията Coca-Cola е на път да пусне на английския пазар нова по-здравословна линия напитки, наречена Coca-Cola Life. Новата кола е с доста по-ниско съдържание на калории, подсладена е със захар и некалоричния естествен подсладител стевия, и в нея има три пъти по-малко захар и три пъти по-малко калории от стандартната червена кока-кола. От един година насам корпорацията тества зелената напитка на пазара в Аржентина и Чили. От септември тази година почитателите на освежаващата напитка във Великобритания също ще могат да се насладят на новия вкус. Стандартното кенче от 330ml ще съдържа минималните 89 калории. Според компанията, Coca-Cola Life цели да покаже ангажиментите на корпорацията, които са пряко свързани с предоставянето на по-здравословни продукти за крайните потребители, в основата, на които стои намаляването на калориите или цялостното им изключване от колата. Същевременно производителят има и подписан договор и обеща да намали средните калории на литър в своята гама от пенливи напитки с 5% до края на тази година, пише Marketingmagazine. „Радваме се, че можем да добавим Coca-Cola Life към портфолиото на продуктите ни на пазара във Великобритания. Новата линия допълва вече съществуващите ни продукти, но същевременно ще пасне на променящия си начин на живот на хората", заяви директорът на компанията за територията на Европа. Той категорично заяви, че компанията ще продължава да работи в името на по-здравословния начин на живот.  

Ръст на използването на хибридни коли у нас

С цели 119% се е увеличило използването на хибридни автомобили в страната ни само за една година. Общият брой на регистрираните такива коли през 2013...

„Екзакта“: Расте подкрепата за задължителното гласуване

„От 2007 г. насам регистрираме постоянен ръст на подкрепата за задължителното гласуване“, каза пред БНР директорът на социологическа агенция „Екзакта Рисърч Груп“ Лидия Йорданова. Сега привържениците на задължителното гласуване са 56%, а против са два пъти по-малко.

Андреева прехвърли вината за замръзналата здравна реформа на ГЕРБ

Партията е блокирала законовите промени, които са в основата на оптимизиране на разходите, каза здравният министър


Продължавам да чакам обяснение от своите партньори, заяви Кунева


Аз знам, че в моите ръце е единството на Реформаторския блок, заяви в интервю за радио "Фокус" председателят на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева. По думите й, ако партията й не се беше присъединила към блока, той е щял да повтори формулата на "Синята коалиция". Тя подчерта, че от страна на "България на гражданите" няма никакво колебание за участието на партията в бъдещите избори в състава на Реформаторския блок.

"С присъединяването на "България на гражданите" поех...

БСП: Сделки с ГЕРБ не сключваме


Сделки с ГЕРБ не сключване. Това заяви пред БНТ зам.-председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов. Той добави, че "такава предлагат от ГЕРБ и тя е само в техните глави". По думите му БСП няма да се прави никакви сделки в сегашния състав на Народното събраниве, а ще продължи своята работа по законодателството. Той окачестви като "груба услуга" от страна на президента ветото на Закона за МВР и добави, че то ще бъде преодоляно.

По думите му е редно в момента поради...

Сергей Цветарски е определен за председател на НСИ

Правителството определи Сергей Цветарски за председател на Националния статистически институт. В момента той е заместник-председател на НСИ и временно изпълняващ длъжността председател. Сергей Цветарски притежава магистърска степен по специалността „Статистика” от УНСС.

Година след началото на протестите Лъчезар Бояджиев с изложба "Изпъчи се! ...и задръж!"

Изложбата "Изпъчи се! ...и задръж!" на Лъчезар Бояджиев се открива на 14-ти юни, събота, от 19 часа и ще приключи точно три часа по-късно. Мястото е галерията Оne-Night Stand на Иван Мудов, в едно от мазетата на ул. Христо Белчев 25. Авторът и галерията отбелязват с тази изложба и първата годишнина от 14 юни 2013 г. Първата самостоятелна изложба на Лъчезар Бояджиев е през 1992 година, отново в мазе, тогава на галерия "Леседра".   Той е смятан за един от най-концептуалните български художници. Името му е свързано с началото, развитието и разгръщането на съвременното българско изкуство по света и у нас в последните десетилетия. В България авторът прави самостоятелна изложба за първи път от 4 години, въпреки че през това време не спира да участва в международни проекти.   Идеята зад “Изпъчи се! ...и задръж!” не може да се предаде с няколко думи. Тя представя своеобразна ретроспекция на работата на Лъчезар Бояджиев, лабиринт на подсъзнанието, в който мисълта се лута и създава многообразие от форми на съвременно изкуство.   Разсъжденията на Лъчезар Бояджиев за формите на протеста в България през последната една година и собствената му обществена ангажираност намират изражение в микс от нови и стари работи - пърформанси и инсталации, театрални обекти, концептуални рисунки и луксозни принтове.   Някои от експонатите в предстоящата изложба са:   Книги в ковчези. Проектните рисунки на ковчези за книгите на Ницше "Воля за власт" и "Материализъм и емпириокритицизъм" на Ленин, представят своеобразно "кремиране", което може да бъде възприемано като цивилизована форма на изгарянето на книги, но също и като отърсване от остарели философски системи.   Червената шапчица с Мустак. На малката порцеланова фигурка, изобразяваща Червената шапчица, са добавени на пръв поглед обикновени мустачки. За да загатнем идеята, която стои зад това, ще споменем приказката, в която ловецът залавя вълка, но вместо да го накаже, вследствие на доказано престъпление, той решава директно да се саморазправи с него, с което реално нарушава закона; така поведението на добрия излиза от цивилизованата норма. Авторът свързва това поведение с някои форми на управление, с които не може да се отъждестви. Лъчезар Бояджиев ще присъства на изложбата, като обещава да разкаже подробно историята и идеята на всеки един от обектите, представени в нея.

Нещата, които плашат добрите служители

Не допускайте тези грешки, ако не искате да изплашите хората, които си заслужава да задържите


Млад мъж загина, падайки от метален стълб

Поставял проводници за кабелна телевизия

Група балерини, избягали от прочутия кубински национален балет, се появиха в Маями

Шест от седемте балерини, които избягаха в края на миналата седмица от прочутия национален балет на Куба, се появиха на пресконференция в Маями, предаде Ройтерс.   Танцьорките на възраст от 21 до 24 години казаха, че отдавна са обмисляли да избягат в чужбина и са обсъждали плановете си със свои роднини и приятели. Те са се отделили от трупата по време на турне в Порто Рико, като една е останала там, а останалите са отлетели за Флорида.   На пресконференцията Педро Пабло Пеня, основател на фондацията Кубински класически балет в Маями, заяви, че момичетата са емигрирали поради нуждата от лична свобода и за по-добра кариера. По думите му те може да не направят голяма кариера в САЩ, но поне ще получават повече пари, отколкото в Куба.   Съгласно специален закон в САЩ бегълците от комунистическа Куба получават имиграционни привилегии, както и финансова помощ, за да започнат новия си живот.   Това е вторият за последните 12 месеца случай на групово бягство на кубински балерини. Никоя от тях обаче не е изпълнителка на водеща или главна роля.   Кубинският национален балет, основан от Алисия Алонсо през 1948 г., е известен с балетната се школа, която създава първокласни балерини. Трупата прави често турнета в чужбина. Членовете й и най-вече солистите се радват на привилегирован живот, но получават месечни заплати от 10 до 30 долара, посочва Ройтерс.

Безработицата в ОИСР спадна до 7,4% през април

Спадът е сигнал, че растежът в развитите икономики допринася за разкриването на нови работни места


Дженифър Лопес ще пее на откриването на световното


Дженифър Лопес ще участва в откриването на световното първенство в четвъртък в Сао Пауло.

Певицата е премислила по-ранното си решение да отмени изпълнението, след като е разрешила неуточнени "въпроси по продукцията", заради които смяташе да пропусне откриването. 
"Ще бъде там", заяви говорител на Лопес за списание People. 

"Дженифър винаги е искала да участва в церемонии по откриването на световни първенства. Опитвахме се да работим по календара и логистиката....

НАТО: Разузнавателни вместо бойни кораби в Черно море

Това не предизвиква у нас никакви опасения – ще можем за пореден път да отработим разнообразни системи за обективен контрол на надводната обстановка, казал източник от руския Черноморски флот пред ИТАР-ТАСС

Новият Passat се появи с наметало

Моделът обещава да бъде огромна крачка напред


Кои са джихадистите от Ислямска държава в Ирак и Леванта


Ислямската държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) превзе във вторник ключовия и втори по големина град в Ирак Мосул и продължава да завоюва територии. Групировката играе и ключова роля в гражданската война в съседна Сирия въпреки че е създадена само преди малко повече от година.

Ислямската държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) е джихадистка групировка, активна в Ирак и Сирия. ИДИЛ е формирана през април 2013 г. и произлиза от разклонението на "Ал Кайда" в Ирак. Оттогава е основната екстремистка...

Най-добрата жена-диджей дава старт на „Какао бийч"

/КРОСС/Трима диджеи пристигат на южния плаж в "Слънчев бряг" за нощното парти на 14 срещу 15 юни. Официалният старт ще бъде даден от най-добрата жена-диджей за 2012 година. - Djane Koki. Стартирала кариерата си преди 8 години, тя успява да покори най-големите клубове не само в България, но гостува и в страни като Италия, Англия и Македония. Заедно с нея на пулта ще застане и колегата й Silver, с който през 2012-та са поканени за първи път да участват в едно от най-значителните световни музикални събития "Amsterdam Dance Event". Музикалните вибрации на „Какао" ще бъдат засилени и от яркото присъствие на 5prite. Артистът добива широка популярност на българската house сцена като един от резидентите на Fly партита. Входът на 14 юни ще бъде свободен. Месецът ще премине под знака на силна музикална програма, вълни от положителни емоции и споделени изгреви на пясъка на Южния плаж в "Слънчев бряг". Най-специалният от тях ще бъде посрещнат с диджеите Kaiski и Deso на 30 юни с любимото July Morning парти на „Какао бийч".  

Български телекомуникационни проекти ще кандидатстват за европейско финансиране

Стойността на финансирането е над 74 млн. евро за цифрови услуги и широколентови инфраструктури по "Механизма за свързване на Европа"


Променят начина на изчисляване на инфраструктурните такси

Министерският съвет одобри промяна в Методиката за изчисляване на инфраструктурните такси, събирани от управителя на железопътната инфраструктура....

Борисов: Управляващите минираха всякаква възможност за нормални разговори

С днешните си актове правителството продължават да демонстрират своята арогантност и безпардонност. Това каза Бойко Борисов – лидер на ПП ГЕРБ. „Не знам с какви очи, след като са ...

Кристиано успокои феновете на футбола: Ще бъда напълно готов за Световното първенство

Капитанът на португалския национален отбор Кристиано Роналдо успокои всички, че ще успее да се възстанови за Световното първенство. Нападателят на Реал (Мадрид) се възстановяваше от контузии в бедрото...

Разузнавателни кораби на НАТО навлизат в Черно море

Разузнавателните кораби на военноморските сили на Италия и Франция "Елеттра" и "Дюпюи дьо Лом" ще навлязат в Черно море на 15 и 16 юни, където ще сменят ракетния крайцер на САЩ "Вела Гълф" и френската фрегата "Сюркуф", пише ИТАР-ТАСС, позовавайки се на щаба на руския Черноморски флот.
По план "Елеттра" трябва да навлезе в Черно море на 15 юни, Разузнавателните кораби на военноморските сили на Италия и Франция "Елеттра" и "Дюпюи дьо Лом" ще навлязат в Черно море на 15 и 16 юни, където ще сменят ракетния крайцер на САЩ "Вела Гълф" и френската фрегата "Сюркуф", пише ИТАР-ТАСС, позовавайки се на щаба на руския Черноморски флот. По план "Елеттра" трябва да навлезе в Черно море на 15 юни,

От „Енел“ надули сметките за ток на румънците

От държавната комисия за регулиране на енергийния сектор си затваряли очите в замяна на подкуп, съобщават местните медии

Млад мъж загина след падане от метален стълб

Той е прекарвал кабелна телевизия в силистренското село Окорш


Шофьор потроши остров с мерцедес и го заряза



Шуменец катастрофира с мерцедеса си E320 в разделителен остров в центъра на града до военното училище и заряза колата към 2 часа след полунощ в сряда.
Мъжът, който помлял 9 решетъчни пана по ул. "Карел Шкорпил", излязъл от возилото, заключил го и се отправил с бавна стъпка към близко кафене. Там по сигнал на свидетели го открили полицаите. С.С. Шуменец катастрофира с мерцедеса си E320 в разделителен остров в центъра на града до военното училище и заряза колата към 2 часа след полунощ в сряда. Мъжът, който помлял 9 решетъчни пана по ул. "Карел Шкорпил", излязъл от возилото, заключил го и се отправил с бавна стъпка към близко кафене. Там по сигнал на свидетели го открили полицаите. С.С.

В Севастопол създават палаткови лагери за бежанците от Донбас

/КРОСС/ В Севастопол ще бъдат организирани палаткови лагери за прием на бежанци от Донбас, предаде ИТАР-ТАСС. Първият лагер ще приюти 250 човека, като за всеки бежанец са предвидени 250 рубли на ден. „Ние не можем да прогнозираме какъв ще бъде броят на бежанците, но ако е необходимо, ще разширим лагерите. Ситуацията е сложна и не можем да кажем кога ще приключи”, заяви изпълняващият длъжността губернатор на Севастопол Сергей Меняйло. Във връзка с уреждането на лагерите е създадена работна група, включваща представители на силовите структури, тъй като властите се опасяват, че заедно с бежанците в града могат да навлязат и групи терористи. До този момент бежанците в Севастопол са настанявани в две училища-интернати, възпитаниците на които са във ваканция. Временно убежище там са намерили 332 души. „Ние не можем да приютим бежанците в сгради, които не са предназначени за това. До началото на учебната година ние трябва да ремонтираме училищата, за да могат децата да влязат в клас”, поясни Меняйло. Сутринта на 10 юни в Севастопол са пристигнали 1 234 бежанеца.

Андреа Пирло продължи договора си с "Ювентус" до 2016 г.


Полузащитникът на "Ювентус" Андреа Пирло е поредният футболист, който подписа нов договор в навечерието на световното първенство. 35-годишният италианския национал удължи контракта си с две години до 30 юни 2016 г. 

Ветеранът се присъедини към "старата госпожа" през 2011 г., след като беше обявен за ненужен в "Милан". Това се оказа голям грешка на "росонерите", тъй като той продължи да играе на много високо ниво и беше с основна заслуга за спечелването на три поредни титли в Серия...

Започна Републиканското първенство по волейбол за служители на МВР, Варна 2014

От днес до 13 юни в Двореца на културата и спорта във Варна ще се проведе Републиканското първенство по волейбол за служители на МВР. В него ще вземат участие девет спортни клуба, членове на "Спортна асоциация-МВР", съобщиха организаторите за Moreto.

Данъчни измамници крадат милиарди от Украйна

Кражбата на милиарди долари е била планирана на прозрачна пластмасова маса в бункер от звукоизолирана стомана, казва ръководителят на украинските данъчни служби. Масата и шестте подходящи за нея прозрачни стола са поставени в тайна стая на един от горните етажи в данъчното министерство в Киев. Според шефа на данъчните там е бил епицентърът на мащабна измама, за която се подозира, че през последните три години е източила 130 милиарда гривни (11 милиарда долара) от хазната на Украйна - сума, равняваща се на над половината данъчни приходи на цялата държава.   Заместник-министърът по данъчните въпроси Игор Билоус, новият ръководител на данъчните служби, заяви, че предшественикът му е бил част от схемата и е помагал да бъде организирана широка мрежа от фирми фантоми в замяна на част от парите.   Престъпниците, твърди той, са работили безнаказано.   "На тях не им пука за полицията, службите за сигурност. Никой не проверява. Затова този рак се е разпространил из цялата страна", каза Билоус в интервю за Асошиейтед прес.   Предшественикът на Билоус Олександър Клименко отхвърля обвиненията, твърдейки, че "винаги се е борил сурово срещу корупцията" и посочва над 1300 разследвания по обвинения в корупция, започнати от ведомството му миналата година.   "Медиите разпространяват много фалшива информация, която накърнява честта и репутацията ми", каза той.   Документите, до които АП получи достъп обаче, включително данъчни регистри, списък на предполагаемите компании фантоми, съставен от украинска група за борба с корупцията, както и данни от сайта за бизнес разузнаване Arachnys, подкрепят твърденията на Билоус за широкомащабна схема, а обвиненията се подкрепят и от външни експерти.   Много е трудно да не се съгласиш с твърденията на Билоус, казва Анна Деревянко, директор на Европейската бизнес асоциация, чиято централа е в Киев. "Всъщност, която и сфера да вземете, тя е била корумпирана на територията на Украйна", отбелязва тя.   Експонат "А" е стоманен бункер, построен в центъра на данъчното министерство, точно срещу офиса на Билоус.   Той твърди, че там Клименко и старите му приятели са разработили как разпределят плячката от системата, включваща около 1700 компании. Тайната стая е била оборудвана с генератор на бял шум, който да пречи на подслушвачите, и с пластмасови мебели, които вероятно са допринасяли да се гарантира, че никой не записва случващото се.   Използването на прозрачни мебели срещу вероятността от шпионаж "е направо по учебника на старата школа, Източния блок, контраразузнаването", казва Винс Хътън, куратор на Международния музей на шпионажа във Вашингтон. Разузнаването на Източна Германия, например, поставило прозрачни мебели в стая в посолството в Рим.   Клименко отрича в бункера да се случвало каквото и да било.   "Тази стая бе необходима само за целите на поверителността, когато се планират оперативни дейности, работи се по дела за данъчни измами на големи данъкоплатци. Според мен подобни мерки за сигурност са оправдани", пише той в имейл.   Клименко разговаря с АП от неуточнено място, след като напусна бързо Украйна след свалянето от власт на президента Виктор Янукович по-рано тази година. Видео запис от украинско летище показва Клиеменко и главният прокурор на страната да се боричкат с охранители, които се опитват да ги задържат, и да преобръщат метална врата детектор в опит да достигнат самолета си.   Експонат "Б" е голяма дупка в земята на улица "Саперне поле" в другия край на града. Ямата, начален етап от строежа на комплекс апартаменти, който трябва да бъде завършен идната година, е на мястото, където би трябвало да е централата на търговска компания на име Mistral.   На хартия Mistral е била компания за мениджмънт консултации и проучвания, която е направила сделки за милиони долари преди да фалира по-рано тази година, след като Янукович бе свален от поста си. Когато обаче неотдавна полицията се опита да посети офиса на компанията на улица "Саперне поле" 12, от Mistral, чието име идва от вид вятър, нямаше и следа.   Номерата на улица "Саперне поле" прескачат от 9 направо на 22.   Според официални представители на първо място Mistral може би никога не е съществувала - една от 100-120-те фантомни фирми,създадени, за да отклоняват пари от законния бизнес към корумпирани чиновници.   Според чиновници и вътрешни лица схемата е работила по следния начин: компанията си дава вид, че купува стоки или услуги от фирма фантом. Вместо да направи доставка по сделката, фантомната фирма тайно осребрява полученото, намалявайки данъчните задължения на истинската компания в замяна на част от сумата.   Използването на схемата силно намалява размера на дължимите данъци. Вносител на домакински уреди използва фантомни партньори, за да намали данъчните си задължения до 85 000 долара месечно, според данни на министерството.   След като тази тактика била спряна, данъчните плащания на компанията скочили десетократно.   Лицата зад компанията фантом изглежда са правили огромни пари. Според данъчен документ, до който АП получи достъп, киевска компания, претендираща, че се занимава с търговия, е получавала 190 000 долара месечно от продажби, разполагайки със само един служител, работещ за заплата от 110 долара.   Бизнесмен с близо две десетилетия опит в Украйна заяви пред АП, че самият той е участвал в схемата. Той каза, че 300 000-те долара, които е дължал за данъци са били разпределени между неговите компании и различни фирми фантоми, с които е работил.   Според него този бизнес се е появил заради високите данъци и заради това, че законите не са се прилагали постоянно. Той пожела анонимност, тъй като се опасява от съдебно преследване.   Компаниите фантоми отдавна са проблем в Украйна, която е на 144-то място сред 177 държави в индекса на Трансперънси интернешънъл за Corruption Perceptions. Прогонването им е основна задача пред новоизбраната администрация на Петро Порошенко, който в събота положи клетва като президент на Украйна.   Засега украинският бюджет се "връзва" с помощта на кредитен пакет от 17 милиарда евро от Международния валутен фонд.   Билоус предлага серия законодателни промени за борба с корупцията, а в момента се водят около 30 разследвания.   Скептиците обаче отбелязват, че новото правителство не прави достатъчно за борба с измамите.   Пред данъчното министерство протестират, биейки барабани и дрънчейки със звънци, членове на Anti-Raider League of Entrepreneurs, група за борба с корупцията, която твърди, че корумпираните чиновници от предишната администрация само леко са били поразместени.   Билоус не промени нищо, заявява директорът на групата Андрей Семедидко. "Как ще изградим нова страна със старите лица", пита той. Групата е съставила списък на 11 предполагаеми фирми фантоми, но преценява, че броят им може би е около 1200.   През последните пет седмици властите твърдят, че са закрили поне 30 фалшиви фирми в страната, често влизайки в празни офиси, пълни с лъжлива документация, фалшиви корпоратовни бланки и пачки пари. В данъчното министерство обаче няма масови уволнения.   Билоус твърди, че прави каквото може срещу дълбоко вкоренената корупция. Заобикалянето на данъчните закони, казва той, е проблем "през последните 23 години и не е лесно да бъде отстранен".   Признава обаче, че е изправен пред криза.   "Това е проблем на националната сигурност, защото ако продължава така, бюджетният дефицит на практика ще ни убие за година или две", отбелязва той.   По БТА.

Разкриват се нови възможности за българския бизнес в Мароко

Правителството одобри проект на Протокол за сътрудничество между Министерството на инвестиционното проектиране и Министерството на застрояването и градското благоустройство на Кралство Мароко, предаде репортер на БГНЕС.

Русия предложи да намали цените на газа, Украйна отказва

Русия предложи да намали цената на природния газ за Украйна със 100 долара за 1000 куб/м природен газ, но украинският премиер Арсений Яценюк отхвърли тази оферта, предадe ИТАР-ТАСС.
"Ние познаваме руските капани: тяхната оферта е направена от правителството и същото правителство може да я отмени. Нашето предложение остава непроменено, Русия предложи да намали цената на природния газ за Украйна със 100 долара за 1000 куб/м природен газ, но украинският премиер Арсений Яценюк отхвърли тази оферта, предадe ИТАР-ТАСС. "Ние познаваме руските капани: тяхната оферта е направена от правителството и същото правителство може да я отмени. Нашето предложение остава непроменено,

БСП-Пазарджик не прие оставката на председателя си

/КРОСС/Областният съвет на БСП в Пазарджик е отказал да приеме оставката на областния си председател Георги Петърнейчев, съобщиха от партийната организация. Като мотив за оттеглянето си Петърнейчев е посочил ниския изборен резултат на последните избори, на които БСП стана трета политическа сила в региона. Според социалистите причините за спада на изборните резултати основно са, че избирателите на БСП не припознават европейските избори и важността им, както и негативите, посочени в анализа на партията. След дълги дебати и направено гласуване Георги Петърнейчев остава областен председател на социалистите в Пазарджик.  

Русия предложи да намали цените на газа, Украйна отхвърли офертата

Русия предложи да намали цената на природния газ за Украйна със 100 долара за 1000 куб/м природен газ, но украинският премиер Арсений Яценюк отхвърли тази оферта, предадe ИТАР-ТАСС.
Русия предложи да намали цената на природния газ за Украйна със 100 долара за 1000 куб/м природен газ, но украинският премиер Арсений Яценюк отхвърли тази оферта, предадe ИТАР-ТАСС. "Ние познаваме руските капани: тяхната оферта е направена от правителството и същото правителство може да я отмени. Нашето предложение остава непроменено,

Година условно получи бившият антимафиот Орлин Тодоров

Присъдата му е за разгласяване на информация от СРС-та


Седем деца с менингит в Пловдив

Седем деца с менингит се лекуват в инфекциозна клиника в Пловдив, съобщи за Дарик д-р Милена Коларова от Регионалната здравна инспекция. Малките пациенти боледуват предимно от вирусен менингит. Сред тях има и бебе с увреждане от дом „Майка и дете".
От 26-и май до момента има общо 10 болни с вирусен и бактериален менингит, Седем деца с менингит се лекуват в инфекциозна клиника в Пловдив, съобщи за Дарик д-р Милена Коларова от Регионалната здравна инспекция. Малките пациенти боледуват предимно от вирусен менингит. Сред тях има и бебе с увреждане от дом „Майка и дете". От 26-и май до момента има общо 10 болни с вирусен и бактериален менингит,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване