Когато ГЕРБ се върне на власт, ще обяви конкурси за газ в Черно море 9

 Когато правителството на ГЕРБ се върне на власт в България, веднага ще обявим прозрачни конкурси за находищата на природен газ и нефт в Черно море. Това е огромна възможност и за американските компании за инвестиции и бизнес. Това е заявил председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на кръгла маса на тема "Енергийната сигурност", проведена в Търговската камара на САЩ във Вашингтон. 

Пред американския бизнес Борисов, цитиран в съобщение на пресцентъра на ГЕРБ , е обяснил, че по време на управлението на правителството на ГЕРБ след конкурс консорциум от три европейски компании е спечелил концесията върху находището на природен газ "Хан Аспарух" в Черно море и до няколко години там вече ще се добива газ.

"За съжаление, след като дойдоха на власт, от една страна българските комунисти замразиха всички тези възможности за инвестиции и от друга - лишиха държавата ни и Европейския съюз от възможността да добиваме евтини суровини и бяхме принудени да продължим да купуваме скъпия руски газ. Но когато Европейската комисия осъзна какво правят комунистите, спря европейските фондове за България и днес нашето правителство се срина окончателно. И когато ГЕРБ се върне на власт, ние веднага ще обяви прозрачни конкурси за тези находища и ви приканвам да участвате в тях", е казал още Борисов, цитиран в съобщението.

Председателят на ГЕРБ информира американските инвеститори, че при наличието на подобни ресурси в България могат да бъдат изградени и парогазови централи за производство на електрическа енергия, защото страната ни разполага с електропреносна мрежа за износ на ток както в региона, така и в цяла Югоизточна
Европа, се допълва в съобщението.

Пред американския бизнес Борисов е подкрепил официално още веднъж идеята за създаване на общ Европейски енергиен съюз.

"Полският премиер Доналд Туск има пълната ми подкрепа в Европейския съвет за общ Европейски енергиен съюз. Убеден съм, че след кризата в Украйна, Европейският съюз е разбрал, че когато сме единни, сме много по-силни и например много по-лесно и ефективно председателят на ЕК ще може да преговаря с Русия за цената на газа, отколкото всеки отделен премиер. Освен това след формирането на общ съюз, например ЕС и САЩ могат да преговарят и за доставките на втечнен газ от Америка в зависимост от нуждите на европейския пазар. Чрез публично-частно партньорство на европейски пристанища могат да се изградят и терминали за доставка на втечнен газ.

Това също са огромни възможности за инвестиции, но преди всичко е и възможност за диверсификация на българската и европейската енергийни система", е коментирал още Борисов.

Председателят на ГЕРБ е припомнил, че за разлика от всички останали партии в България „ние не е нужно да доказваме на САЩ колко надежден партньор сме“.

Борисов е подчертал също така, че възможностите за инвестиции в България не се изчерпват със сферата на енергетиката и е дал за пример туризма, строителството, селското стопанство и други.


97-годишната Вера Лин с рекорд в британския чарт

Албумът й се нареди на 13-о място в класацията


Комари атакуваха Варна

Комари атакуваха Варна за това алармираха читатели на chernomore.bg. Гадинките жилят като за световно най-вече в Морската градина, по крайбрежната алея на Варна, в район „Одесос“, в квартал “Чайка”, в курорта Свети Константин и на други места.

Алексис Ципрас поставя въпроса за отписване на голяма част от гръцкия дълг

Въпросът за отписване на голяма част от гръцкия дълг е бил поставен от лидера на главната гръцка опозиционна партия СИРИЗА Алексис Ципрас на вчерашната му среща във Франкфурт с президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, съобщава в. "Етнос".   Ципрас казал, че гръцкият дълг е неустойчив и че е невъзможен растеж без допълнително отписване на голяма част от този дълг. Той изложил също позицията на своята партия СИРИЗА за решение на гръцкия дълг, подобно на решението, приложено в Германия през 1953 г.   Единственият начин да може Европа да излезе от икономическата безизходица е да има смели решения в посока постигане на европейска "нова сделка", на нова договореност между ЕЦБ и Европейската инвестиционна банка, одобрено от Европейския съвет, което би могло да даде възможност за изготвянето на силен пакет от мерки за развитие в посока на производствените инвестиции, казал Ципрас.

Полицаи в Слънчев бряг свалиха пиян британец от мотопед

25-годишен английски турист беше свален от мотопед в Слънчев бряг, съобщи Дарик.
Полицейска проверка установила, че гражданинът от великобритания има алкохолна концентрация в кръвта си от 1.6 промила.  Нарушителят е бил подложен и на допълнително изследване с кръвна 25-годишен английски турист беше свален от мотопед в Слънчев бряг, съобщи Дарик. Полицейска проверка установила, че гражданинът от великобритания има алкохолна концентрация в кръвта си от 1.6 промила. Нарушителят е бил подложен и на допълнително изследване с кръвна

Борисов: Тонът на КСНС ще е конфронтационен

С одобряването на новите членове на Сметната палата управляващите минираха всякаква възможност за нормални разговори, убеден е лидерът на ГЕРБ


Терзиева: Предприети са мерки за възстановяване на плащанията по ОП „Регионално развитие”

/КРОСС/ Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева откри 14-то заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. Пред участниците в заседанието министърът съобщи предприетите мерки за максимално бързото възстановяване на прекъснатите плащания по приоритетни оси 1 „Интегрирано устойчиво градско развитие" и приоритетна ос 3 „Устойчиво развитие на туризма" и увери, че още от първия ден, след получаване на писмото с констатациите на ГД „Регионална и градска политика" са предприети необходимите действия. Въпреки, че предварителният одитен доклад от ГД „Регионална и градска политика" все още не получен, което затруднява тълкуването на констатациите, министърът е възложил изготвянето на спешен анализ на направените изводи в писмото. Управляващият орган на ОПРР е стартирал подготовката за повторна, последваща проверка на процедури за обществени поръчки по договорите, финансирани от приоритетни оси 1 и 3. Подготвят се и допълнителни инструкции към бенефициентите по отношение на процедурите по ЗОП, включващи най-срещаните нарушения при подготовката и провеждането им

Израелски турист хвана крадец с голи ръце

Израелски турист хвана крадец с голи ръце насред Слънчев бряг. Привечер 44- годишният гост на родното море се разхождал пред хотел "Колизеум". Спрял да си направи снимка за спомен и докато позирал, няколко души връхлетели на оставената на земята до него чанта. В нея имало 70 лева и цифров фотоапарат. Израелски турист хвана крадец с голи ръце насред Слънчев бряг. Привечер 44- годишният гост на родното море се разхождал пред хотел "Колизеум". Спрял да си направи снимка за спомен и докато позирал, няколко души връхлетели на оставената на земята до него чанта. В нея имало 70 лева и цифров фотоапарат.

Обсъждаме катастрофичните рискове на международна конференция в София

Промените в климата са най-голямата заплаха за природата и човечеството през ХХІ в. През последното десетилетие в света все повече се говори за...

Световната банка снижи прогнозите си за глобалния растеж

Кризата в Украйна, суровата зима в САЩ, политическите борби в няколко държави със средни приходи, както и икономическото пребалансиране на Китай са понижили перспективите пред растежа на световната икономика и затова Световната банка е снижила прогнозите си за глобалния ръст, предадоха световните агенции, след като във вторник късно вечерна международната финансова институция публикува анализа си.   Нейните очаквания са глобалният растеж през 2014 г. ще бъде 2.8 процента, което е понижение спрямо прогнозирания през януари ръст от 3.2 на сто. Все пак това е повече от миналогодишния ръст от 2.4%.   Икономиката на Украйна през текущата година ще понесе тежък спад, който след това ще последва постепенен растеж. Засилването на санкциите на Европейския съюз спрямо Русия ще се отрази отрицателно на руската, но и на европейската икономика,   За България Световната банка запазва предишната си прогноза за ръст от 1.7 на сто за текущата година и съответно 2,4 на сто и 2,8 на сто за 2015 г. и 2016 година, се посочва в доклада. Тези очаквания съвпадат с прогнозата на ЕК, но са под заложения от правителството ръст от 1.8 на сто.   За Румъния прогнозите са подобрени и се очаква икономиката й да нарасне с 2.8 на сто при прогноза през януари от 2.5 процента, предаде агенция Медиафакс.   За по-богатите държави се очаква растеж от 1.9 на сто през 2014 година, което е понижение спрямо 2.2 процента в прогнозата от януари. Очаква се растежът да се ускори до 2.4 на сто през 2015 г. и до 2.5 на сто през 2016 година.   За еврозоната прогнозата е за увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) с 1,1 на сто през текущата година, каквато бе и предишната прогноза на СБ.   Икономиката на САЩ, която се сви с 1 на сто през първото тримесечие отчасти заради суровата зима според най-новите оценки, вероятно ще нарасне с 2.1 на сто през 2014 година. През януари прогнозата бе за увеличение на БВП с 2.8 на сто. Като цяло според СБ финансовото здраве на икономиките се е подобрило и в момента финансовите условия са необикновено добри, според СБ.   Икономиките на развиващите се страни все още нарастват по-бързо от по-богатите икономики, но въпреки това са се насочили към "година на разочароващ растеж", отбелязва ДПА.   Световната банка понижи прогнозата си за развиващите се икономики до 4.8 процента спрямо от 5.3 на сто, очаквани в доклада от януари. "Нивата на растеж в развиващия се свят остават твърде скромни, за да бъдат създадени работните места, които са необходими за подобряване на живота на най-бедните 40 процента от населението", каза президентът на СБ Джим Йон Ким.   Страните трябва да инвестират по-бързо и повече във вътрешни структурни реформи, за да стимулират растежа до "равнищата, необходими, за да се изкорени крайната бедност в нашето поколение", смята той.   "Все още обаче не сме се измъкнали напълно. Сега е време да се приготвим за следващата криза", предупреди Джим Йон Ким.   Според данните в доклада през 2013 г. украинската икономика е отчела нулев растеж, а през текущата година може да се срине с минус 5 процента. Сред ключовите фактори, влошаващи прогнозата спрямо януари 2014 година, според авторите на анализа са загубата на достъп до най-големия износен пазар – руския, рязкото повишаване на цените на внасяния газ и поевтиняването на стоманата и пшеницата, които са основните износни стоки на Украйна.   Обезценяването на националната валута, шоковете, свързани с доставките на газ от Русия, както и ликвидирането на топлинните субсидии, действащи в страната, ускоряват темпа на инфлация, подкопават доходите на гражданите и потискат потребителското търсене. Освен това слабият банков сектор ограничава развитието на кредитите и инвестициите дори при условие, че все пак беше избегната криза в този сектор, според анализаторите на СБ.   Същевременно експертите на институцията в средносрочен план очакват немалък икономически растеж, който обаче няма да успее да покрие изцяло срива от тази година. За 2015 г. се прогнозира растеж на украинската икономика от 2,5 процента, а през 2016 г - от 4 процента.   Засилването на санкциите на Европейския съюз спрямо Русия ще се отрази отрицателно на руската, както и на европейската икономика, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирайки прогнозата на СБ. "Търканията между Русия и Украйна доведоха до ограничени санкции (спрямо Москва) от САЩ и ЕС. Потребителските и финансовите пазари извън тези държави засега не са усетили сериозно влияние от събитията", установява документът.   Сега приходите на Русия от продажба на петрол са 9 процента от общия брутен вътрешен продукт (БВП) и 25 процента от бюджетните приходи. Загубата на европейския пазар за износ може да доведе до понижаване на на тези показатели с 10 процента от обема на БВП, очакват анализаторите.   За 2014 г. се очаква растеж на руската икономика от 0.5 на сто, която според предварителни оценки през 2013 г. е нараснала с 1,3 на сто. За 2015 г. и 2016 г. се очаква ускоряване със съответно 1,5 на сто и 2,2 на сто.   Икономиките на страните от Общността на независимите държави (ОНД) също са изправени пред сложен период. "Сред развиващите се страни от ОНД се наблюдава забавен темп на икономически растеж", посочва докладът.   Сред основните фактори, довели до това положение, са забавеното развитие в държавите, основни търговски партньори (най-вече Русия и Китай - бел. ИТАР-ТАСС), геополитическите търкания, поевтиняването на металите и минералите", отбелязват експертите на СБ.

Световната банка понижи прогнозите си за глобалния растеж, за България очаква 1,7%

Световна банка понижи прогнозите си за глобалния растеж, посочвайки, че кризата в Украйна, суровата зима в САЩ и политическите борби в няколко държави със средни приходи са понижили перспективите, предадоха световните агенции в сряда.   Икономическото пребалансиране на Китай също играе роля, отбелязва СБ в доклада си за перспективите пред световната икономика.   Глобалният растеж през 2014 г. ще бъде 2,8 процента, което е понижение спрямо растежа 3,2 процента, очакван през януари. Все пак прогнозираната стойност на показателя е по-висока от растежа от 2,4 процента, отчетен през 2013 година.   За България Световната банка прогнозира растеж от 1,7 на сто за текущата година и съответно 2,4 на сто и 2,8 на сто за 2015 г. и 2016 година, се посочва в доклада.   Икономиките на развиващите се страни все още нарастват по-бързо от по-богатите икономики, но въпреки това са се насочили към "година на разочароващ растеж", отбелязва ДПА. СБ понижи прогнозата си за развиващите се икономики до 4,8 процента спрямо от 5,3 процента, очаквани в доклада от януари.   "Нивата на растеж в развиващия се свят остават твърде скромни, за да бъдат създадени работните места, които са необходими за подобряване на живота на най-бедните 40 процента от населението", каза президентът на СБ Джим Йон Ким.   Страните трябва да инвестират по-бързо и повече във вътрешни структурни реформи, за да стимулират растежа до "равнищата, необходими, за да се изкорени крайната бедност в нашето поколение", подчерта ръководителят на институцията.   За по-богатите държави се очаква растеж от 1,9 на сто през 2014 година, което е понижение спрямо 2,2 процента в прогнозата от януари. Очаква се растежът да се ускори до 2,4 на сто през 2015 г. и до 2,5 на сто през 2016 година.   За еврозоната прогнозата е за увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) с 1,1 на сто през текущата година. През януари СБ посочи същата стойност.   Икономиката на САЩ, която се сви с 1 на сто през първото тримесечие отчасти заради суровата зима според най-новите оценки, вероятно ще нарасне с 2,1 на сто през 2014 година. През януари прогнозата бе за увеличение на БВП с 2,8 на сто.   Като цяло според СБ финансовото здраве на икономиките се е подобрило и в момента финансовите условия са необикновено добри, според СБ.   "Все още обаче не сме се измъкнали напълно. Сега е време да се приготвим за следващата криза", предупреди Джим Йон Ким.

Маями не иска стадиона на Бекъм

/КРОСС/ Проектът на Дейвид Бекъм за построяването на футболен стадион беше отхвърлен от управата на Маями. Решението е обосновано с твърдението, че предложеното място до пристанището и баскетболната зала на "Маями хийт" не е подходящо. Проектът, който представи 39-годишният Бекъм, е за стадион с капацитет за 25 000 зрители в района на пристанището на Маями. Преди това редица местни бизнесмени се противопоставиха на инициативата, заявявайки, че съоръжението ще пречи на навигацията и разширяването на пристанището, застрашавайки хиляди работни места. Стадионът трябваше да е третият по големина в САЩ, изцяло пригоден за футболни мачове. Плановете бяха новият отбор на Бекъм да може да играе там през 2016 г.  

Полицаи свалиха пиян британец от мотопед в Слънчев бряг

25-годишен английски турист беше свален от мотопед в Слънчев бряг, съобщи Дарик.
Полицейска проверка установила, че гражданинът от великобритания има алкохолна концентрация в кръвта си от 1.6 промила.  Нарушителят е бил подложен и на допълнително изследване с кръвна 25-годишен английски турист беше свален от мотопед в Слънчев бряг, съобщи Дарик. Полицейска проверка установила, че гражданинът от великобритания има алкохолна концентрация в кръвта си от 1.6 промила. Нарушителят е бил подложен и на допълнително изследване с кръвна

Маями отхвърли идеята на Бекъм за строеж на стадион


Проектът на Дейвид Бекъм за построяването на футболен стадион беше отхвърлен от управата на Маями. Решението е обосновано с твърдението, че предложеното място до пристанището и баскетболната зала на "Маями хийт" не е подходящо.

Още след обявяването на проекта се появиха коментари, че районът е много натоварен. Комплексът, който трябваше да включва магазини, хотели и офиси, беше предвиден за площ от 14.5 хектара в зоната на пристанището.

От бизнес групата "Бекъм Маями...

Илиян Василев: Случилото се с "Южен поток" е само началото на още земетръси


Управляващите в Русия и България някак си не забелязаха, че едно е да строиш например ядрена централа в условията на централизирана икономика, а друго, когато е наложен пазарен модел и проектите трябва да почиват на бизнес логика. Това коментира в интервю за в. "Преса" Илиян Василев, енергиен експерт и бивш посланик на София в Москва.

Според него след анексирането на Крим и очевидното противопоставяне между Русия и Запада е наивно да се мисли, че този проект, замислен като...

Министър Чобанов: Мотивите на вота- компилация от минали проблеми

Мотивите за вота са общи и атакуват различни секторни политики, като се твърдят квазифискални ефекти. Не споделям мотивите за вота. Те представляват компилация от проблеми от миналото. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов от парламентарната трибуна в отговор на мотивите на вота на недоверие, посочени от ГЕРБ. През 2013 се постигна дефицит от 1, 9 % на касова основа поради разплащане средства до края на годината.

Дилма Русеф защити разходите за световното и обеща наказания за корупция


Президентът на Бразилия Делма Русеф оправда похарчените средства за организацията на световното първенство, обеща наказания при доказването на корупционни практики и призова сънародниците си да посрещна топло гостите на мондиала. 

На фона на продължащите повече от година протести срещу домакинството, което по груби сметки ще излезе 11 млрд. долара, Русеф заяви, че инвестициите в стадиони, летища и друга инфраструктура ще имат дългосрочна полза за страната. 

"Ние направихме...

Готова ли е Русия да отстъпи за Украйна?

Твърде рано е да се обявява краят на кризата в Украйна, където проруските сепаратисти продължават, понякога по силов път, да оказват съпротива срещу властта на централното правителство. Но през последните дни се забелязват окуражителни признаци, че Русия е готова да признае и да преговаря сериозно с новоизбрания украински президент Петро Порошенко.   Руският президент Владимир Путин, който по-рано нарече свалянето на бившия украински президент Виктор Янукович незаконно, намекна малко преди изборите, че ще приеме резултата от вота, с който бе избран Порошенко. Руският посланик присъства на церемонията по встъпването в длъжност на Порошенко.   Нещо повече, Русия и Украйна водят преговори за кризата в Източна Украйна и за доставките на руски природен газ за Украйна.   Порошенко, който е богат бизнесмен, каза на Путин по време на тържествата за годишнината от десанта в Нормандия, че не приема за законно анексирането на Крим от Русия през март. Този регион е част от Украйна от 60 години, но Порошенко не може да направи кой знае какво, за да си го върне.   Новият президент каза още, че ще установи такива връзки със Западна Европа, каквито искат много украинци, ако не и всички. Но призна също така, че Русия има свои интереси, когато става въпрос за политическото бъдеще на Украйна, и в словото си при встъпване в длъжност каза, че е готов проруските региони да имат по-голяма автономия.   Русия от своя страна смекчи риториката си и Путин даде да се разбере, че ще направи по-трудно за руснаци да пресичат украинската граница и да оказват подкрепа на сепаратистите. Ключовият тест за искреността на Русия може да се окаже дали тя ще приеме или поне няма да реагира на евентуално решение на Порошенко (ако се наложи) да използва сила срещу сепаратистите, окупирали административни сгради и често влизащи в схватки с правителствените сили в Източна Украйна.   Идеалният вариант е до такива сблъсъци да не се стига, но каквото и да става, бунтовниците трябва в един момент да отстъпят и да приемат предложението на Порошенко за амнистиране на тези, "чийто ръце не са изцапани с кръв". След анексирането на Крим имаше сериозни опасения, че желанието на Путин да възстанови поне част от Руската империя ще доведе до завземане на още земи. Засега това не се е случило.   Може би Путин винаги е гледал на Крим като на особен случай, а може би (това е също толкова вероятно) санкциите, наложени от САЩ и европейските съюзници, и заплахите с още по-сериозни наказателни мерки са постигнали търсения ефект.   Президентът Обама каза по време на Кримската криза, че Украйна не е "шахматна дъска на Студената война". Тя е независима страна със сложна история, на която трябва да бъде позволено да решава сама проблемите си, дори когато иска добри отношения със съседите си, включително с Русия. Това е реалност, която Путин трябва да признае.   По БТА.

Над 50% от пловдивските фирми планират нови инвестиции догодина

Пловдив е сред градовете с най-добър бизнес климат у нас, смятат експерти


Две деца загинаха от задушаване в Самоков

Газове от запалил се телевизор са причинили смъртта


Слух за избягал пандизчия блокира гето


Ромското гето Ромското гето "Изток" в Димитровград бе блокирано от полиция миналата вечер след информация за намерил убежище в махалата избягал затворник. Според разпространения сред жителите на квартала слух, ставало дума за опасен убиец, успял да излезе на свобода. Именно и паникьосани местни подали сигнала да органите на реда.

Началникът на кабинета на Вигенин е назначен за генерален консул в Милано


Кабинетът назначи Росен Руфев за генерален консул на България в Милано, Италия, съобщи правителствената пресслужба след днешното редовно заседание на Министерския съвет. До момента Руфев беше началник на политическия кабинет на външния министър Кристиан Вигенин.

Неговият консулски окръг обхваща областите Ломбардия, Пиемонте, Венето, Емилия Романя, Лигурия, Вал д`Аоста, Фриули-Венеция-Джулия, Трентино-Алто Адидже, Тоскана, Умбрия и Марке, пише в съобщението.

Росен Руфев е...

Управляващите все пак избраха новите членове на Сметната палата

Със 111 гласа "за", 80 "против" и 1 "въздържал се" от "Коалиция за България", управляващите все пак избраха новите членове на Сметната палата. По всяка вероятност въздържалия се депутат е Георги Кадиев, който по-рано обяви, че остава в парламента, за да гласува против назначенията.

Кабинетът даде нова концесия за добив на газ в Плевенско

Българското дружество "Проучване и добив на нефт и газ”, което е част от групата на "Химимпорт", получи 35-годишна концесия за добив на природен газ и кондензат от находище "Искър-запад”, разположено на територията на общините Кнежа и Искър в област Плевен.   За целия период на договора се очаква държавата да получи над 74 млн. лв. от концесионни възнаграждения, съобщи правителствената информационна служба в сряда. Планираният размер на инвестициите в добива на природния газ надхвърля 44 млн. лв.   С друго решение кабинетът се е съгласил да се намали площта на блок "1-12 Кнежа”, в който от 2010 г. същото дружество извършва проучвателни дейности за добив на нефт и природен газ. Това се налага поради регистрирането в Националната геоложка служба на находището "Искър-запад”, което попада в площта за търсене и проучване "Блок 1-12 Кнежа”, и законовото изискване с неговия размер да бъде намален размерът на площта за търсене и проучване, посочват от Министерския съвет.

МВФ предупреждава Гърция за финансова дупка от 12,6 млрд. евро

Международният валутен фонд (МВФ) преценява, че Гърция ще бъде изправена пред финансова дупка в размер на 12,6 млрд. евро от средата на 2015 г. и смята, че в същия размер е възможен нов заем за страната от еврозоната, коментират гръцките медии в сряда по повод доклад на фонда, съдържащ негова пета оценка по изпълняваната антикризисна програма от гръцкото коалиционно правителство.   В. "Елефтеротипия", цитиран от БТА, определя доклада като "бич" за Гърция, тъй като страната нямало да може да избегне допълнителни мерки за икономии.   В. "Етнос" помества отговора на финансовото министерство на доклада, в който се изказва убеденост, че няма да има нужда от нови мерки, за да бъде гарантирано реализирането на бюджетните цели за 2015-2016 г., тъй като правителството очаква, че прогнозите му ще се сбъднат, както стана през 2013 г.   Много неща ще зависят и от това дали ще е необходимо да бъде използван от гръцките банки ресурсът от 11 млрд. евро от гръцкия фонд за финансова стабилност. Вторият горещ момент в доклада на МВФ била забележката, че гръцките банки били изправени пред планина от "лоши" кредити и че ще са нужни капитали в размер на 6 млрд. евро, тъй като преценките на централната банка на Гърция били, според фонда, прекомерно оптимистични.   Има и трети горещ момент, че фондът бавел одобрението на транш от 3,5 млрд. евро за Гърция. Въз основа на всичко това в. "Та Неа" предполага, че нови мерки за икономии са неизбежни и те ще са в размер на два милиарда евро за 2015 г. В. "Нафтемборики" се спира и на предупреждението на фонда за гръцкия дълг, като изтъква, че перспективите за него оставали същите. В доклада се преценявало, че дългът на Гърция след 174 на сто от БВП, до колкото е възлязъл през тази година, се очаква да спадне до 128 на сто от БВП през 2020 г. и до 117 на сто през 2022 г. Тези оценки се правят при положение, че дългът не бъде орязан още.   Нашата цел е да постигнем устойчивост на дълга, заяви пред новото гръцко колационно правителство вицепремиерът Евангелос Венизелос, като припомни, че дългът е бил орязан със 180 млрд. евро, тоест с около 80 на сто от БВП. Каквото ще се прави по отношение на дълга, няма да бъде в замяна на допълнително затягане на коланите. Гърция излиза от меморандумите с международните кредитори и тези, които очакват нов заем, ще останат разочаровани, казал Венизелос.

EK ще разследва данъците на Apple, Starbucks и Google

/КРОСС/ Европейската комисия ще започне разследване срещу американските компании Apple и Starbucks, заподозрени в укриване на данъци в Европа, съобщава The Wall Street Journal. Разследването ще е за това по какъв начин биват облагани с данъци компаниите в Ирландия, Люксембург и Холандия. Разследването е свързано с твърдения, че международни корпорации, в това число щатският гигант Apple, Google, Amazon и Starbucks, се радват на облекчен режим и плащат по-малко, отколкото разрешава европейското законодателство. Разследването е в рамките на една по-широка борба от страна на ЕС срещу укриването на данъци, борбата срещу което стана приоритет за европейските лидери. Ако се "установи, че компаниите са получили държавна помощ, (ЕК) може да поиска възстановяване на средствата", пише Уолстрийт джърнъл, като същевременно отбелязва, че на практика", такива искания са редки". През миналата година разследване на Сената в САЩ установи, че именно в Ирландия от Apple са спестили огромна част от дължимите си данъци по близо 74-милионната си печалба.  

Само в "24 часа": Орешарски и Местан се затвориха в кабинета на Миков

Премиерът Пламен Орешарски, който пристигна преди малко в Народното събрание, се отправи директно към кабинета на председателя Михаил Миков. Малко преди него „24 часа“ засече там да влиза и лидерът на ДПС Лютви Местан.
Тримата най-вероятно разговарят кога е най-удачно премиерът да подаде оставка. Лидерът на партията мандатоносител Сергей Станишев Премиерът Пламен Орешарски, който пристигна преди малко в Народното събрание, се отправи директно към кабинета на председателя Михаил Миков. Малко преди него „24 часа“ засече там да влиза и лидерът на ДПС Лютви Местан. Тримата най-вероятно разговарят кога е най-удачно премиерът да подаде оставка. Лидерът на партията мандатоносител Сергей Станишев

Година условно за антимафиота, дружка на Цветанов

Условна присъда от 1 г. получи антимафиотът от Велико Търново, който бе близък с бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и заради когото той не разреши използване на СРС-та. Прокуратурата ще обжалва.

Киев доста успешно изнудва „Газпром”, обобщи руски депутат

Русия обяви, че очаква плащане след поредната отсрочка

Концесия за добив на нефт и газ за 35 млн. лева даде правителството

Правителството предостави на „Проучване и добив на нефт и газ” АД 35-годишна концесия за добив на подземни богатства – нефт и природен газ (природен газ и кондензат), ...

На 13 юни, петък, ГЕРБ ще пробва за пети път да бутне Орешарски и компания

Петият вот на недоверие срещу кабинета Орешарски ще бъде гласуван в петък, 13 юни, от 9:00 часа. Следващото редовно заседание на парламента пък ще се състои утре, отново от 9:00 часа. Това е крайният ...

Фестивал BeerRelation с най-разнообразната програма това лято

До започването на фестивала BeerRelation, остава един ден и вълнението е огромно! От 12 до 15 юни, Южен парк, София, ще се превърне в мястото, на което всеки ще иска да бъде, не само заради изобилието...

Екстремисти превзеха Мосул

Екстремисти от „Ислямска държава Ирак и Левант” прегазиха втория по големи град на Ирак, Мосул, като част от усилията им за създаване на регион управляван по законите на исляма в ч...

Стоичков предупреди Марадона: Босна и Херцеговина ще ви измъчи в първия мач

Аржентина ще има сериозни трудности в първия си мач на световното първенство срещу Босна, каза легендата на българския футбол Христо Стоичков, който бе гост в предаването "С левачката" с вод...

Мюлер: Целим да блестим с голямо движение, не само с мощ

Селекционерът на Германия Йоахим Льов викна само един чист нападател за Мондиал 2014 в лицето на храбрия ветеран Миро Клозе (36 г.). При това положение тактическата идея на бундестима очевидно ще бъде...

Стоичков гостува на Марадона: Аржентина ще страда срещу Босна

Българската футболна легенда Христо Стоичков бе гост на предаването „С левачката“ с водещи Диего Марадона и Виктор Уго Моралес. ТВ шоуто се излъчва по телевизиити Българската футболна легенда Христо Стоичков бе гост на предаването „С левачката“ с водещи Диего Марадона и Виктор Уго Моралес. ТВ шоуто се излъчва по телевизиити "Телесур" и "Публика" в цяла Латинска Америка. Говорейки за първия на националния отбор на Аржентина в Бразилия, Стоичков подчерта: „Аржентина ще страда с Босна, а аз не искам да страда.

В петък премиерът ще каже истината за "Южен поток", обеща Бобева

/КРОСС/Независимо от призивите за оставка на правителството, министрите се готвят за следващо заседание идната сряда, каза вицепремиерът Даниела Бобева. Темата за датата на оставката на Кабинета не е дискутирана днес между министрите и премиера, допълни Бобева.  В петък премиерът Пламен Орешарски ще отиде в парламента за да каже истината за "Южен поток", потвърди след днешното правителствено заседание вицепремиерът Даниела Бобева: Ще разкаже всичко за "Южен поток". Бъдете сигурни, че най накрая ще стане на всички ясно, защото всеки се упражнява по темата. Хайде стига толкова! Премиерът ще разкаже всичко в петък. Оттук нататък правителството работи и това ще е докато встъпи в длъжност служебното правителство. Ние сме си изцяло във функциите. Така, че готвим за заседанието следващата седмица точки. Аз съм си приготвила вече две. Едното е закона за управление на държавното участие, допълни вицепремиерът.  Кабинетът планира да раздаде следващата седмица десетина сертификата на инвеститори, въпреки че от коментара на Бобева стана ясно, че политическата нестабилност се отразява на намеренията им: Как да не се притеснява. На никой не му се иска да се върне онова време, когато не се връщаше ДДС-то навреме. Няма по голям враг за икономиката от политическата нестабилност. Така, че някои политици са прави, когато казват: „Искаме ясен хоризонт, ясна конфигурация за вбъдеще"

Издирват изчезнал бургазлия

Издирват изчезнал бургазлия

Бургаската полиция издирва 33-годишния Петко Казаков. За последно мъжът е видян на 30 май, около 15.30 ч., в местността "Аязмото" в землището на село Белеврен.

Последният адрес на Казаков е в село Кирово, община Средец. отбелязват от пресцентъра на МВР.

От полицията призовават всички, които имат информация за издирвания, да се обадят в най-близкото полицейско управление или на тел. 112.


Ремонтът на Цариградско шосе ще приключи в срок

/КРОСС/ Ремонтът на една от най-важните артерии в София - Цариградско шосе, ще приключи в срок, а именно 15 септември. Това ще се случи, въпреки забавянето с почти месец само на ремонта на едното платно, пише Novanews. От общината и от фирмата-изпълнител обещаха, че ремонтът на това платно трябва да приключи в края на месеца, след което ще затворят другото. От общината обясниха, че причината за голямото забавяне са лошите метеорологични условия. "Няма как пороите, които се изляха, да не се отразят на графика. В момента това забавяне се компенсира. След 15 септември не трябва да има ремонти по тази отсечка на Цариградско шосе", коментира кметът на столицата Йорданка Фандъкова.  

Правителството отпуска 47 хиляди лева за почивка на украински деца

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Външно министерство в размер на 47 хиляди лева, съобщиха от правителствената пресслужба.
Парите са за организиране на лятна почивка на Българското Черноморие на децата на загинали украински граждани по време на протестите в Киев. Средствата се осигуряват за сметка на предвидените по Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Външно министерство в размер на 47 хиляди лева, съобщиха от правителствената пресслужба. Парите са за организиране на лятна почивка на Българското Черноморие на децата на загинали украински граждани по време на протестите в Киев. Средствата се осигуряват за сметка на предвидените по

Правителството отпуска 47 хиляди лева за почивка на украински деца

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Външно министерство в размер на 47 хиляди лева, съобщиха от правителствената пресслужба.
Парите са за организиране на лятна почивка на Българското Черноморие на децата на загинали украински граждани по време на протестите в Киев. Средствата се осигуряват за сметка на предвидените по Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Външно министерство в размер на 47 хиляди лева, съобщиха от правителствената пресслужба. Парите са за организиране на лятна почивка на Българското Черноморие на децата на загинали украински граждани по време на протестите в Киев. Средствата се осигуряват за сметка на предвидените по

Цитат на деня: Вотът на недоверие е притоплен тюрлюгювеч, при това безсолен


Мотивите за вота на недоверие към кабинета и самия вот е притоплен тюрлюгювеч от миналата година, който продължава да бъде безсолен.

Министърът на финансите Петър Чобанов  от парламентарната трибуна в хода на дебатите по вота на недоверие към правителството в областта на финансовата политика, внесен от ГЕРБ. 

Правителството вдигна социалната пенсия с 3 лв. от юли

Кабинетът вдигна с 3 лв. социалната пенсия и от 1 юли възрастните хора без трудов стаж ще получават по 113 лв. месечно, съобщи правителствената информационна служба.   За сравнение минималната пенсия в страната е 150 лв.   Вдигането с 2.7% на социалната пенсия ще доведе до увеличаване на размерите на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност – пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и на нормативно установените добавки към пенсиите.   Увеличението на социалната пенсия за старост е със същия процент, с който от 1 юли 2014 г. се осъвременяват всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2013 г., е посочено още в правителственото решение.

Главният равин на “Хабад” Йосеф Саломон: Гробът на равина Папо е място, където молитвите се сбъдват (видео)

Равин Йосеф Саломон е духовен водач и представител на хасидското движение “Хабад” в България. Той е женен, има 6 момчета и едно момиче.
- Равин Саломон, откога сте в България? Откъде са вашите родители? Говорите много добре български.
- Роден съм в Израел. Моите родители са дошли в Израел от Унгария и Трансилвания. Равин Йосеф Саломон е духовен водач и представител на хасидското движение “Хабад” в България. Той е женен, има 6 момчета и едно момиче. - Равин Саломон, откога сте в България? Откъде са вашите родители? Говорите много добре български. - Роден съм в Израел. Моите родители са дошли в Израел от Унгария и Трансилвания.

Във Варна се проведе футболния турнир "Мадридиста"

В събота, 7 юни в гр. Варна се проведе поредното издание на футболния турнир "Мадридиста", който Официален фен клуб Реал Мадрид - България традиционно организира в различни градове от страната. Събитието събра повече от 30 мадридисти от цяла България, съобщиха организаторите за Moreto.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване