Корнелия Нинова: Изпадаме в крайности в отношенията си с ДПС

Подадената от мен оставка има за цел да покаже как се носи отговорност. Това заяви пред БНТ депутатът от БСП Корнелия Нинова по повод оставката си като зам.-председател на парламентарната група на „Коалиция за България“. Нинова обяви, че не я интересуват критиките относно решението й, тъй като има „вътрешни убеждения за това как се прави“. За мен в политиката така се носи отговорност, подчерта тя. Корнелия Нинова беше категорична, че не възнамерява да напуска БСП, а ще работи двойно и тройно за партията, тъй като това е, от което се нуждае в момента левицата. Не оставам заради заплатата, а поради няколко причини, една от които е да защити свършеното от социалната комисия, посочи Нинова, като допълни, че сред причините са още да направи всичко възможно парламентът да приеме закона за военноинвалидите, както и да запази екипа, работил над промените в над 20 закона. По думите й нейните мотиви за оставка са различни от тези на колегата й Георги Кадиев, който напусна парламента и Националния съвет на БСП. Оставката на Кадиев е заради принципното му различие с БСП. В същото време аз уважавам политиката на БСП и общите позиции на партията, коментира тя. В същото време Корнелия Нинова подчерта, че не подкрепя развитието на отношенията между БСП и ДПС. Изпадаме от едната крайност в другата – от съгласие до пълно отрицание и отхвърляне на ДПС като партньор, каза тя.

Компания, частично контролирана от "Химимпорт", взе находище на нефт и газ за 35 години


Пет месеца след като доказа наличието на залежи от нефт и газ край Кнежа, публичната компания "Проучване и добив на нефт и газ" спечели 35-годишна концесия за добив на природните богатства от находището, съобщи "Капитал Daily". Очаква се в технологии за извличането им, както и в системи за опазване и рекултивиране на терена да бъдат вложени 44 млн. лв.

Дружеството е единственото, което добива нефт на територията на страната и е едно от малкото, разработващи газовите залежи в...

Майка откри червеи в кисело мляко

/КРОСС/ Майка на две деца откри червеи в кисело мляко, купено от кварталния магазин, съобщи ТV7. Продуктът е бил в срок на годност.„Когато отворих млякото, то беше пълно с живи червеи. А съм уверена, че млякото беше хубаво запечатано", казва жената.Д-р Галя Викьова от Агенцията по контрол на храните заяви, че единична опаковка не може да бъде доказателство за нарушена хигиена или липса на контрол. „Трябва да се изземе цялата партида, за да може да се установи кой е виновен за неприятната ситуация", допълни тя.

Телевизор уби две деца

Изгорял телевизор, който се подпалил от тлееща свещ, уби вчера две деца в Самоков. 3-годишният Емил и 5-годишният му брат Георги загинали, след като цяла нощ са вдишвали от отровните изпарения. Трагедията се разиграла в къща в самоковския квартал „Възраждане”. Родителите на загиналите деца нямали пари да си платят тока и затова стояли на тъмно, разказаха техни съседи.

Световната банка прогнозира 1.7% растеж за България

Световната банка прогнозира повишение на БВП на България от 1,7% през настоящата година след слаб растеж от 0,9% през 2013-а година и ускоряване на икономическия растеж до 2,4% през 2015-а и до 2,8% през 2016-а година. Според Банката ключов риск както за представянето на икономиката на нашата страна, така и за целия регион на Централна и Източна Европа е силното напрежение между Европейския съюз и Русия с оглед украинската криза.

Инспектори плъзнаха на проверки по морето

Инспектори по храните ще следят дали работниците в заведенията имат здравни книжки и обучавани ли за качеството и безопасността на храните.

Дядо се обеси в хасковско село

Дядо се обеси в хасковско село

88-годишен мъж от село Сталево (Хасково) е бил намерен обесен около 17.30 ч., потвърди кметът на селото Пейо Колев пред "Дарик".

Кметът Пейо Колев позвънил на спешния тел. 112 и съобщил за инцидента. Той получил сигнал от жената, с която синът на дядото живеел. Тя го намерила на кука в гаража.

Според кмета дядото не е бил самотен и за него се е грижил синът му, който работи в кооперация в близкото село Горски извор.

"Не знам дали е бил болен и какви са причините за случилото се", коментира още Пейо Колев.

 

Хърватия: Футболът пред секса!

От днес животът на омъжените жени в Хърватия става по-скучен заради старта на световното, тъй като техните съпрузи ще им обърнат гръб в спалнята за сметка на мачовете. Девет от десет женени хървати твърдят, че в предстоящите седмици предпочитат да гледат мондиала пред това да правят секс с половинките си. Резултатите от анкета, направена в навечери От днес животът на омъжените жени в Хърватия става по-скучен заради старта на световното, тъй като техните съпрузи ще им обърнат гръб в спалнята за сметка на мачовете. Девет от десет женени хървати твърдят, че в предстоящите седмици предпочитат да гледат мондиала пред това да правят секс с половинките си. Резултатите от анкета, направена в навечери

100 фирми с договори за "Южен поток"

Между 80 и 100 български фирми са сключили договори като подизпълнители на строителя на българската част на газопровода “Южен поток”. Това съобщи изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков пред “Труд”.
Подборът на фирмите е направен от камарата, към която преди около месец се е обърнала руската “Стройтрансгаз”. Между 80 и 100 български фирми са сключили договори като подизпълнители на строителя на българската част на газопровода “Южен поток”. Това съобщи изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков пред “Труд”. Подборът на фирмите е направен от камарата, към която преди около месец се е обърнала руската “Стройтрансгаз”.

Лондон зад датския премиер за шеф на Европейската комисия


Датската премиерка Хеле Торнинг-Шмит е един от фаворитите на британското правителство за председател на Европейската комисия, пише в. “Дейли телеграф”.
47-годишната Торнинг-Шмит е омъжена за Стивън Кинок, син на британския лорд Нийл Кинок. Двойката има две деца.
След като се оттегли от лидерския пост на британските лейбъристи, Датската премиерка Хеле Торнинг-Шмит е един от фаворитите на британското правителство за председател на Европейската комисия, пише в. “Дейли телеграф”. 47-годишната Торнинг-Шмит е омъжена за Стивън Кинок, син на британския лорд Нийл Кинок. Двойката има две деца. След като се оттегли от лидерския пост на британските лейбъристи,

Вижте англичанина-здравеняк, който закла момче в "Горубляне" (снимки)

Вижте англичанина-здравеняк, който закла момче в "Горубляне" (снимки)

25-годишен англичанин на име Стивън е арестуван за убийството на 18-годишен ученик, извършено снощи около 23,10 часа в столичния квартал „Горубляне“.

Както писахме по-рано, при масов бой в района на Самоковско шосе, младо момче загина, наръгано с нож. Момчето било транспортирано в болница, където по-късно издъхнало.

В свадата англичанинът Стивън, който често гостува в София при своя приятелка, извадил огромен нож, с който наръгал момчето няколко пъти. Очевидци на кървавото меле твърдят, че мускулестият англичанин бил като обезумял и по чудо не заклал и други, съобщи infonews.bg.

След свирепия екшън Стивън и още двама-трима от неговата компания избягали. Англичанинът опитал да си подсигури алиби, обявявайки на свой приятел, че е бил нападнат и ограбен и го помолил да остане да нощува у тях. На сутринта ченгетата арестували касапина от Англия.

От МВР обясниха, че участниците в зверското меле не са били футболни фенове или скинари. Момчетата са се познавали помежду си, но част от тях са имали лошо отношение към англичанина и двама други негови приятели.

Ето го и 25-годишния Стивън:

10456378_10152475443888491_2094560221_n

10443784_10152475443893491_1955043606_n

 

 

Българска агенция по безопасност на храните започна засилени проверки по морските курорти

Във връзка с летния туристически сезон инспектори към Областните дирекции по безопасност на храните в градовете Добрич, Варна и Бургас започнаха засилени проверки в обектите от търговска мрежа и обществено хранене, находящи се на територията на курортите, курортните селища, плажове, научи Moreto.

“Солвей” дава по 12 лева на акция

Дивидент от 12 лв. на акция ще раздаде “Солвей соди”-Девня, реши общото събрание на акционерите на дружеството. Компанията отчете нетна печалба 78 млн. лв. за 2013 г., което е с над 11 млн. лв. повече спрямо предходната.
“По-добрите финансови резултати се дължат на пълноценното използване на капацитета на завода”, заяви изп. Дивидент от 12 лв. на акция ще раздаде “Солвей соди”-Девня, реши общото събрание на акционерите на дружеството. Компанията отчете нетна печалба 78 млн. лв. за 2013 г., което е с над 11 млн. лв. повече спрямо предходната. “По-добрите финансови резултати се дължат на пълноценното използване на капацитета на завода”, заяви изп.

Роналдо: Прилоша ми от виагра

Дни преди началото на световното в Бразилия се сетиха за най-добрия реализатор на шампионатите.
От бразилския Playboy разговаряха с футболиста, известен и своите бракове и свалки. Бившият нападател на Дни преди началото на световното в Бразилия се сетиха за най-добрия реализатор на шампионатите. От бразилския Playboy разговаряха с футболиста, известен и своите бракове и свалки. Бившият нападател на "Реал" (Мадрид) Роналдо призна, че е вземал виагра. "Това се случи преди няколко години. Исках да опитам какъв ще бъде ефектът. Отвратително.

Медведев си направи селфи в асансьора

/КРОСС/ Руският премиер Дмитрий Медведев си направи селфи в асансьора и веднага я постна в instagrame. "По желание на всички абонати, която сега са 400 000. Благодаря ви", написа Медведев. Снимката е направена в сградата на Министерски съвет.

Нинова: Изпадаме в крайности – от съгласие към изхвърляне на ДПС като партньор


Подадената от мен оставка е жест за това как се носи отговорност, заяви депутатът от БСП Корнелия Нинова, която вчера подаде оставка като заместник-председател на парламентарната група на "Коалиция за България".

По повод критиките за действията ѝ Нинова заяви, че няма как да я впечатлят, "защото имам вътрешни убеждения как се прави". "За мен в политиката така се носи отговорност", подчерта тя и допълни, че позицията ѝ е принципна.

Тя подчерта, че не напуска БСП, а ще...

Бареков: Президентът да събере победителите в евровота за консултации

Борисов в колаборация с ДПС е вреден за държавата, защото е воден от реваншизъм
Президентът Плевнелиев да събере всички партии, които се представиха добре на евроизборите, за да определим датата на предсрочните избори, служебното правителство, както и кандидатурата за еврокомисар. Това поиска лидерът на "България без цензура" Николай Бареков от Борисов в колаборация с ДПС е вреден за държавата, защото е воден от реваншизъм Президентът Плевнелиев да събере всички партии, които се представиха добре на евроизборите, за да определим датата на предсрочните избори, служебното правителство, както и кандидатурата за еврокомисар. Това поиска лидерът на "България без цензура" Николай Бареков от

88-годишен старец сложи край на живота си

/КРОСС/ 88-годишен мъж от село Сталево е намерен обесен около 17.30 ч. днес, потвърди кметът на селото Пейо Колев. Той е получил сигнала от жената, с която живеел синът на дядото. Тя го намерила на кука в гаража. Кметът Пейо Колев позвънил на спешния тел. 112 и съобщил за инцидента.Възрастен човек, дотегнал му е животът, бе краткият коментар на сталевския кмет. По думите му дядото не е бил самотен и за него се е грижил синът му, който работи в кооперация в близкото село Горски извор. Не знам дали е бил болен и какви са причините за случилото се, коментира още Пейо Колев, цитиран от Дарик.

Бюлетините в Костинброд били брак (обзор)

350-те хил. бюлетини, открити в печатница “Мултипринт” ден преди парламентарните избори, бяха брак, каза собственикът  Йордан Бончев в Софийския градски съд вчера. 
В зала 11 на Съдебната палата тръгна делото срещу бившия главен секретар на Министерския съвет (МС) Росен Желязков, който е единственият подсъдим... 350-те хил. бюлетини, открити в печатница “Мултипринт” ден преди парламентарните избори, бяха брак, каза собственикът Йордан Бончев в Софийския градски съд вчера. В зала 11 на Съдебната палата тръгна делото срещу бившия главен секретар на Министерския съвет (МС) Росен Желязков, който е единственият подсъдим...

Рисковите проекти у нас са за 853 млн. лв

Комитетът за наблюдение на Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) определи като "среднорискови" 28 проекта на обща стойност 711 млн. лв....

Еврокомисията разследва “Епъл”

Еврокомисията започва разследване на фискалните мерки, предложени от Ирландия, Люксембург и Холандия на мултинационални корпорации като “Епъл”, съобщава АФП. Брюксел подозира, че някои компании се възползват от по-благоприятен данъчен режим, отколкото им дават право правилата на ЕС, което се проявява като “непозволена държавна помощ”. Еврокомисията започва разследване на фискалните мерки, предложени от Ирландия, Люксембург и Холандия на мултинационални корпорации като “Епъл”, съобщава АФП. Брюксел подозира, че някои компании се възползват от по-благоприятен данъчен режим, отколкото им дават право правилата на ЕС, което се проявява като “непозволена държавна помощ”.

Бареков: Президентът да събере победителите в евровота за консултации


Борисов в колаборация с ДПС е вреден за държавата, защото е воден от реваншизъм
Президентът Плевнелиев да събере всички партии, които се представиха добре на евроизборите, за да определим датата на предсрочните избори, служебното правителство, както и кандидатурата за еврокомисар. Това поиска лидерът на Борисов в колаборация с ДПС е вреден за държавата, защото е воден от реваншизъм Президентът Плевнелиев да събере всички партии, които се представиха добре на евроизборите, за да определим датата на предсрочните избори, служебното правителство, както и кандидатурата за еврокомисар. Това поиска лидерът на "България без цензура" Николай Бареков от

Нарочен за информатор на Нова ТВ уволнен от Бобов дол

Информаторът на Нова телевизия още не е уволнен, съобщава медията. Началниците в мината пък отказват все още да разговарят с Нова телевизия

Уволниха шеф от мините в Бобов дол след скандала с корпоративния вот

/КРОСС/ Изкупителни жертви след разследването на Нова телевизия за корпоративния вот в мините в Бобов дол. Началник от предприятието е бил уволнен след скандалния репортаж със скрита камера, който разкрива технологията на натиска и манипулацията на работещите в мините. Информаторът на Нова телевизия още не е уволнен. Началниците в мината пък отказват все още да разговарят с Нова телевизия, защото всичко било лъжа. Уволненият е Огнян Зарев. Той е обвинен в поръчител на скритата камера. „Не зная как им хрумна, че аз съм поръчителят. Всичко обаче се свързва с мен, че съм поръчал, че съм агент. Не знам кой е информаторът ви", заяви Зарев.

Терзиева с мерки за възстановяване на парите по ОП „Регионално развитие”

Предприети са мерки за максимално бързото възстановяване на прекъснатите плащания по приоритетни оси 1„Интегрирано устойчиво градско развитие" и приоритетна ос 3 „Устойчиво развитие на туризма" на ОП „Регионално развитие" 2007-2013 година.

Alibaba ще конкурира Amazon и Ebay с онлайн магазин в САЩ

Китайската компания за търговия Alibaba отваря първия си онлайн магазин в САЩ, където ще се конкурира с гигантите в индустрията Amazon и Ebay,...

Орешарски бил готов за оставка във вторник

Премиерът Пламен Орешарски има готовност да подаде оставка във вторник, веднага след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, на което трябва да бъдат насрочени предсрочните парламентарни избори, съобщи bTV, позовавайки се на свои източници. Съществува и вариантът премиерът да подаде оставка в края на юли, за да бъдат насрочени изборите в края на септември. Орешарски закъсня за днешните разисквания около вота на недоверие за провал във фискалната политика, внесен от ГЕРБ, и не отговори на журналистическите въпроси. Той не взе участие в дебатите и няколко пъти напусна залата, за да влезе в кабинета на Михаил Миков и да се присъедини към срещата му с лидера на ДПС Лютви Местан. Гласуването на вота на недоверие ще бъде в петък. ГЕРБ предложиха да оттеглят вота, ако БСП отложи избора на членове на Сметната палата. Това обаче така и не се случи. Те бяха гласувани малко преди 12 часа.

Митове за оралния секс

Мит: Чрез него не може да достигнете до оргазъм


Изоставаме значително в развитието на иновациите

Пропастта между богатите и бедни държави по отношение на иновациите все по-заплашително се увеличава. Според доклад, разпространен по време на...

Десетки бежанци с неясна самоличност пуснати на свобода

Хасково /КРОСС/ Хасковският административен съд масово освобождава емигранти, които са били настанени в Специализирания дом за временно настаняване на чужденци /СДВНЧ/ в Любимец. Само от началото на юни магистратите са освободили 16 чужденци, предимно от Алжир.За предходния месец пък са освободени 71. През юни има и 6 дела, които са изпратени по подсъдност в Софийския административен съд. Освободените нямат документи за самоличност и въпреки че се представят за граждани на някоя държава, това няма как да се потвърди. Не е ясно и дали тези чужденци не са терористи, джихадисти, ислямисти или криминални престъпници, застрашаващи сигурността в страната, коментират хасковски адвокати.От справка в сайта на съдилището става ясно, че магистратите освобождават чужденци по идентични причини. Според европейските директиви, отразени в нашето законодателство, чужденците не могат да бъдат задържани в лагерите за повече от 6 месеца, освен в изключителни случаи (задържането на няколко чужденци е удължено). Иначе самоличността им се установява при проведените с тях интервюта и анкети, като липсват данни посолството на Алжир да е отказало да потвърди заявената от чужденеца самоличност. Съдът установява, че няма данни и дирекция „Миграция" да е поискала от алжирските власти необходимите документи, за да бъде лицето експулсирано от България

Ангел Славчев: Слагаме егото в джоба си

Няма драма след напускането на д-р Драганов, заяви зам.-председателят на ББЦ Ангел Славчев в Перник.

Емил Кало: АБВ е единственият шанс за спасение на левицата в България

/КРОСС/ АБВ е единственият шанс за спасение на левицата в България. Ние развиваме програма, в която са заложени социални ангажименти и концепции. Търсим единение по тяхното изпълнение в ляво и център на политическия спектър. Отдавна приканваме и към общонационален консенсус по няколко важни за бъдещето на страната ни области. Не търсим коалиция, съюз между имена и абревиатури, а съюз на идеи. Това заяви в ефира на радио К2 членът на инициативната група на АБВ Емил Кало. По думите му на предстоящите предсрочни парламентарни избори Алтернатива за българско възраждане ще разчита на идеи и програми, чиято реализация може да спомогне за изход от кризата. За тяхното изготвяне и най-вече представяне пред хората обаче, се изисква време, посочи Кало. Според него всички, които настояват за избори във възможно най-кратък срок, разчитат на това, че са овладели така наречената „технология на изборния процес", която не се интересува от стойностните идеи за управление на държавата, а разчита на популистки обещания и изборни манипулации.В отговор на въпрос Емил Кало коментира и решението на управляващите да спрат работата по реализацията на „Южен поток". Той бе категоричен, че всеки честно изготвен икономически анализ на бъдещия газопровод ще докаже категорично неговата рентабилност и полезност за България. Начинът, по който ръководството на страната ни бе принудено да прекрати работата по този енергиен проект е унизителен

Узбекистански ислямисти стоят зад атаката на летището в Карачи


Узбекистанска ислямистка групировка, която се бие заедно с пакистанските талибани, заяви, че е осъществила смъртоносното нападение срещу международното летище в най-големия пакистански град Карачи тази неделя. При атаката загинаха най-малко 39 души, сред които и 10-мата нападатели, припомня Би Би Си.

Пакистански военни представители разказаха пред агенция "Ройтерс", че нападателите, преоблечени в пакистански униформи и действали като командоси, са изглеждали като етнически...

Атомна бомба в статистиката! 2 млн. избиратели - фантоми

/КРОСС/ Журналистът Григор Лилов извади на бял свят стряскаща справка от преброяването на населението през 2011 г. На нея най-отдолу вдясно е написано: „Данните са конфиденциални съгласно чл. 25 от Закона за статистиката." Има защо да са конфиденциални, посочва в коментара си във Фейсбук Лилов. Според синонимния речник: конфиденциален (прил.) - поверителен, таен, секретен, доверителен, скрит, дискретен. Забележете, че не пише „класифицирана" (секретна) информация, а „конфиденциална". Т.е. данните са предназначени за много тесен кръг хора, подбрани по дявол знае какви критерии, а не според методологиите за секретната информация. Т.е. тя е по-секретна и от най-секретните документи. Мисля, че всички се досещаме кои са лицата, които я знаят и пазят - това са лидерите на политическите сили + някои членове от ръководствата им, пише "Марица". Данните не подлежат на огласяване, защото според Закона за статистиката: Чл. 27 (4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 98 от 2008 г.) Физическите лица, на които е възложено събирането, получаването, обработката или съхраняването на данни, представляващи статистическа тайна, подписват клетвена декларация за опазване на тайната при изпълнение на задълженията си и в срок 5 години от приключването им.Има и чл. 27а, в който се казва, че дейността по такива справки „се извършва съгласно изискванията на Закона за защита на класифицираната информация и актовете по прилагането му" - т

Искат да затворят и минират границата между Русия и Украйна

Украинското вътрешно министерство настоява армията на страната да затвори напълно границата с Русия. Целта била да се спре проникването от Русия в Украйна на мъже в боеспособна възраст, съобщи пред телевизия “Канал пет” съветникът на украинския вътрешен министър Антон Геращенко.
Сред вариантите има и такъв, Украинското вътрешно министерство настоява армията на страната да затвори напълно границата с Русия. Целта била да се спре проникването от Русия в Украйна на мъже в боеспособна възраст, съобщи пред телевизия “Канал пет” съветникът на украинския вътрешен министър Антон Геращенко. Сред вариантите има и такъв,

"Сименс" преговаря с "Мицубиши" да купят енергийния бизнес на "Алстом"

Германският концерн "Сименс" (Siemens AG) води преговори с японската "Мицубиши" (Mitsubishi Heavy Industries) за отправяне на съвместно предложение за покупката на енергийното подразделение на френската "Алстом" (Alstom SA), предаде агенция Блумббърг в сряда, цитирайки запознати източници. Според тях идеята е "Мицубищи" да вземе бизнеса на "Алстом" в сегмента "електроенергетика", а "Сименс" да получи производството на газови турбини. Германската компания пък била готова да даде на на "Алстом" свои активи в сферата на производството на влакове. След като от "Сименс" първо са отказали коментар на Блумбърг, после с "Мицебищи" са излезли с общо изявление, в което потвърждават, че преговарят за съвместни проекти и решението за това ще бъде взето на 16 юни. Изданието припомня, че подобна сделка е била предложена на "Алстом" от американската "Дженерал Електрик" (General Electric Co) като офертата е била за закупуване на френските активи за 17 млрд. долара, но по данни на "Уолстрийт джърнъл" европейските чиновници са предпочели да оставят "Алстом" под контрола на европейски компании, затова и сега "Сименс" работи по предложението си. "Дженерал Електрик" обаче остава в надпреварата, след като офертата й беше продължена до 23 юни по молба на френското правителство, за да има "Алстом" допълнително време за разглеждането й. "Алстом" заедно със "Сименс" и "Бомбардиер" (Bombardier) е един от световните лидери в производството на енергийно и железопътно оборудване. На енергийното подразделение на компанията се падат повече от 70 процента от поръчките й, чиято стойност е близо 24  млрд. евро. "Алстом" развива бизнес в повече от 100 държави, включително в България, и за нея работят около 93 хиляди души.

Нов успех на варненски цигулари в Международен конкурс

На състоялия се от 24 до 31 май XXI Международен конкурс за цигулари „Андреа Постакини“, проведен в гр. Фермо, Италия, варненските цигулари Мартин и Александър Зайранови са сред финалистите, научи Moreto.net. В изключително силна конкуренция с международно жури, съставено от професори по цигулка от Италия, САЩ, Швейцария, Израел и Китай, в Категория C за участници между 17 и 21 години Мартин Зайранов, който е 15-годишен, е сред финалистите от Китай, Германия, Япония и Франция, а Александър Зайранов е отличен със стипендия на департамент „Култура“ на провинция Фермо като финалист сред конкуренти от Тайван и Русия в Категория B за участници от 12 до 16 години.

Тематична коалиция БСП-ГЕРБ срещу ДПС-"Атака" за изборния референдум

Предстоящите предсрочни избори най-вероятно ще бъдат съчетани с референдум за промяна на изборните правила. След като управляващата коалиция БСП - ДПС отхвърли през февруари инициативата на президента Росен Плевнелиев, новата тематична коалиция ГЕРБ – БСП има всички шансове да я прокара в парламента при новата политическа конюнктура, която пролича ясно на заседанието на правната комисия в сряда.   Миналата седмица, след като ДПС произнесе "присъда" на правителството, изразявайки "предпочитание" за избори до края на годината, лидерът на БСП отвърна на удара с искане да се въведе задължително гласуване, за което се смята, че ще намали относителната политическа тежест на ДПС.   Така БСП се оказа в един лагер с ГЕРБ, които от миналата година настояват за задължително гласуване и това предложение залегна в инициативата на президента, която предвижда гражданите да се произнесат и по въпроса за електронно и мажоритарно гласуване.   След като парламентът отряза искането на президента за референдум заедно с евроизборите, инициативен комитет начело с проф. Георги Близнашки събра подписка в негова подкрепа. ГРАО обаче обяви, че част от подписите са невалидни и председателят на парламента Михаил Миков каза, че депутатите няма да се занимават с искането.   Сега исканията и на президента, и на комитета, бяха обсъдени в правната комисия, която не успя нито да ги одобри, нито да ги отхвърли.   С гласовете на БСП и ГЕРБ депутатите отхвърлиха проекторешение, направено от ДПС и подкрепено от "Атака", да не се провежда референдум, внесен от инициативен комитет с над 463 хиляди валидни подписа. Ситуацията се усложни още повече, след като основните поддръжници на задължителното гласуване ГЕРБ и БСП влязоха в принципно несъгласие за начина на формулиране на решение на комисията. Янаки Стоилов от БСП настоя правната комисия да подложи на гласуване по отделно въпросите, формулирани в искането за провеждане на референдум. Стоилов обясни, че БСП на този етап поддържа само условието за задължителен вот, който обаче трябва да важи за гражданите на територията на страната, но не и за тези в чужбина. Аргументът е, че държавата не може да осигури изборни секции за всички наши сънародници.   От ГЕРБ обаче поискаха обединяване на въпросите за задължителното и за електронното гласуване, като с това те смятат, че ще се удовлетвори искането за задължително гласуване.   Предложението на БСП подкрепи "Атака", а предложението на ГЕРБ отпадна с гласовете на ДПС, които отхвърлят като цяло референдума. В крайна сметка Янаки Стоилов настоя комисията да не излиза с решение и то да бъде взето в четвъртък от Народното събрание. БСП ще настоява за отделно гласуване на въпросите за промените в изборното законодателство.   Предложените въпроси са за мажоритарен избор на част от депутатите, задължително гласуване и за дистанционно гласуване по електронен път. В дебатите управляващите бяха разделени, четири месеца след като БСП отхвърли искането за допитване по същите въпроси, предложени от президента. Червените защитиха идеята за задължителен вот с аргумента, че избирателната активност намалява. Четин Казак и Хамид Хамид от ДПС отстояваха старата теза на партията си, че трите въпроса са несъстоятелни – първият не е достатъчно конкретен, вторият превръща правото на гражданите да гласуват в задължение, в противоречие с Конституцията, а по третия – електронното гласуване не дава гаранции, че тайната на вота ще бъде спазена. Казак все пак направи уговорката, че ако въпросът за мажоритарния вот е формулиран по-конкретно, той "няма проблем с него" Комисията изслуша председателя на инициативния комитет проф. Георги Близнашки, който посочи, че ако е нужно, въпросът за мажоритарния вот може да бъде конкретизиран и предложи смесена система със 120 мажоритарно избрани и 120 пропорционално избрани депутати. Според Близнашки все пак задължителното гласуване изисква промяна в Конституцията, тя обаче е в правомощията на парламента.   В крайна сметка дали НС ще гласува произвеждането на референдум ще стане ясно в четвъртък.   Междувременно председателят на парламента Михаил Миков покани президента Росен Плевнелиев да присъства в пленарната зала и да запознае народните представители с предложението си за провеждане на национален референдум, съобщиха от НС. В писмото си Миков отбелязва важността на позицията на президентската институция по актуалния въпрос за произвеждането на такъв референдум.  

Агенти на ОЛАФ у нас заради Пенгезов

Експерти от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) са пристигнали в София миналия петък във връзка с разследването срещу съдиите Веселин Пенгезов и Петър Петков, съобщи сайтът “Юрополитикс”. Информацията бе потвърдена от българската прокуратура. Пенгезов и Петков са обвинени в присвояването на 402 560 лв... Експерти от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) са пристигнали в София миналия петък във връзка с разследването срещу съдиите Веселин Пенгезов и Петър Петков, съобщи сайтът “Юрополитикс”. Информацията бе потвърдена от българската прокуратура. Пенгезов и Петков са обвинени в присвояването на 402 560 лв...

От външното министерство препоръчаха търсещите сезонна работа да са предпазливи

Търсещите сезонна работа в чужбина трябва да бъдат предпазливи, препоръчват в съвместно прессъобщение Министерството на външните работи и Националната комисия за борба с трафика на хора.   През лятото много хора търсят възможности за сезонна работа извън страната, най-често в сферата на селското стопанство.   Рисковете да попаднат на недобронамерени посредници, работодатели или дори познати не са за подценяване.   Пример за подобна ситуация е добивът на горски плодове в Швеция. Редица фактори доведоха до кризисна ситуация през лятото на 2012 г., когато стотици български граждани се оказаха без препитание и средства да се завърнат в страната вследствие на слабата реколта на боровинки и късното узряване на плодовете, посочват от МВнР.   По предварителни прогнози на шведските власти, реколтата от боровинки през 2014 г. ще узрее нормално, от средата на юли - началото на август, а изкупните цени на плодовете ще са по-ниски. Изкупуването на плодовете по съвместно решение на заинтересованите страни ще започне не по-рано от 25 юли. Всички българи, които планират да работят сезонно в Швеция, трябва да знаят, че част от прекупвачите на боровинки (които са и шведи, и българи) извършват нелегитимно изкупуване на плодовете, като изкупните цени са трикратно по-ниски от реалните. Така много хора стават неусетно жертва на измама, а впоследствие - на трудова експлоатация.   Търсещите сезонна работа в чужбина трябва да бъдат предпазливи и към обяви, разлепени на улицата, в които фигурира единствено мобилен телефон, малко име и примамливо високо заплащане.   Преди заминаване на работа в чужбина от МВнР съветват кандидатите за работа добре да проучат агенцията посредник или източника на информация, а по възможност и работодателя. Списък на лицензирани трудови посредници има на сайта на Агенцията по заетостта.

Пласидо Доминго ще пее на Световното

/КРОСС/ Испанският оперен певец Пласидо Доминго ще пее на Световното първенство по футбол в Бразилия. Концертът на известния тенор на HSBC арена в Рио де Жанейро ще бъде на 11 юли, два дни преди финала на Мондиала. В него участие ще вземат и китайският пианист Ланг Ланг, сопраното Анна-Мария Мартинес, диригентът Юджийн Кон и бразилският симфоничен оркестър. 73-годишният испански тенор е присъствал на всички световни първенства от 1974 г. насам. На световното първенство през 1982 г. в Испания той пя на откриването на шампионата.

Двайсетолевките - най-фалшифицираните банкноти

София /КРОСС/ Двайсетолевката e с най-много фалшификати у нас. След нея у нас най-масово се подправят банкноти от 10 и от 50 лева. Това разказа пред bTV агент от ДАНС, който показа и мостри от копюрите менте.Над 2000 са фалшивите банкноти, открити на пазара от началото на годината досега.„Това съвсем не означава, че няма фалшиви 100 лева. Просто предпочитани са средните номинали. Първо, защото е икономически по-изгодно и от друга страна, защото повечето хора не обръщат внимание, когато им се дават фалшиви пари...", обясни агентът.По думите му почти невъзможно е да се открие фалшива банкнота, ако е поставена в пачка и обикновено ментета стигат до пазара точно така. Най-често фалшифицираните монети са от 50 стотинки.

"Ботев" (Пловдив) привлече юношески национал от "Черноморец"


Ръководството на "Ботев" (Пловдив) обяви привличането на първото си ново попълнение след назначаването на новия старши треньор Любослав Пенев.

Това е юношеският национал Станислав Дрянов, който идва от "Черноморец" със свободен трансфер. 19-годишният полузащитник е подписал договор с пловдивчани за 3 години

Дрянов е висок 177 см и юноша на бургаския клуб. През последните два сезона има 23 мача за клуба в А група, като е основна част и от отбора на България до 19 години....

Меркел: Кризата в еврозоната не е свършила

Германският канцлер отказа да коментира съдържанието на мерките, обявени от ЕЦБ, в името на независимостта на централната банка

Започват петербургските бели нощи

/КРОСС/ Въпреки че от гледна точка на астрономията и геодезията белите нощи е възможно да бъдат наблюдавани само на север от 60-тия паралел, от днес в Санкт-Петербург започва периодът на белите нощи, който ще продължи до 2 юли, съобщава ИТАР-ТАСС. „По-голямата част от Санкт-Петербург лежи на третина от градуса по на юг от 60-тия паралел, която преминава по линията Лисий нос-Парголово", обяснява прессекретарят на Главната (Пулковската) астрономическа обсерватория Сергей Смирнов. Класически бели нощи може да бъдат видени в Архангелск, Ханти-Мансийск, Якутск, Оймякон, Анадир, Хелзинки, Анкоридж и на други места, разположени северно от 60-тия паралел. На поетичната концепция „бяла нощ", в науката съответства навигационният „полумрак". „Полумрак" е времето, когато слънчевия диск през нощта да не пада по-ниско от 6 градуса под хоризонта и през цялата нощ не се стъмнява. Санкт Петербург не се вписва лесно в тези параметри, тъй като в пика на белите нощи - 21 юни, слънцето ще падне 6,5 градуса под хоризонта, казва Сергей Смирнов, добавяйки, че при ясно време ще може да бъдат наблюдавани трите най-ярки звезди - Вега, Алтаир и Дениб. Най-късата нощ предстои на 21 юни, в деня на лятното слънцестоене. На този ден слънцето ще се спусне с повече от 6 градуса под линията на хоризонта, а 2 часа и 4 минути след това ще се върне в областта на полумрака

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване