Георги Кадиев подаде оставка от Народното събрание

Георги Кадиев подаде оставка като народен представител от Коалиция за България. Това съобщи самият той преди минути на стената си във фейсбук.
Ето и цялото съобщение:
Подадох оставка като член на НС на БСП и като народен представител. Това е опит да дам сигнал на ръководството на БСП какво трябва да направят те. Георги Кадиев подаде оставка като народен представител от Коалиция за България. Това съобщи самият той преди минути на стената си във фейсбук. Ето и цялото съобщение: Подадох оставка като член на НС на БСП и като народен представител. Това е опит да дам сигнал на ръководството на БСП какво трябва да направят те.

Опълченците установиха контрол над още един участък до границата с Русия

/КРОСС/ Опълченците установиха контрол над още един участък в близост до украинската граница с Русия, в района на село Дмитровка, съобщиха от пресслужбата на Донецката областна администрация, предаде РИА Новости. Към дадения момент от Киев заявиха намеренията си да затворят напълно границата с Русия на изток, съобщи по-рано съветникът на украинския министър на вътрешните работи Антон Геращенко. Според украинските власти, от руската страна на територията на Украйна проникват въоръжени групировки. В Русия отхвърлят подобни обвинения. В района продължава обстрела на граничари, като едновременно с това, украинските военни са успели да върнат под свой контрол граничния пункт в Мариновка. Каква част от границата е контролирана от опълченците до момента не е ясно. По-рано украинските военни закриха осем поста в Луганска и Донецка области. Твърде вероятно е, тези постове сега да са под контрола на опълченците. Самият председател на самопровъзгласилата се Луганска народна република Валерий Болотов тези дни заяви, че „като цяло границата в голямата си част е под наш контрол”.

Една година условно и парична глоба за Орлин Тодоров

/КРОСС/ Една година условно получи бившият шеф на Териториалното звено за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров. Присъдата бе произнесена от окръжния съдия Пламен Борисов. Наказанието на Тодоров се отлага за срок от три години. Тодоров трябва да плати и глоба от 2000 лева, както и разноските по делото в размер на 2032,65 лв. Остава и наложената му паричната гаранция от 6000 лева. Присъдата е за това, че като началник на ТЗ „БОП" разгласил информация от специални разузнавателни средства на бизнесмена Петър Христов, на журналистката Екатерина Праматарова и на приятелката си Красимира Михайлова. Орлин Тодоров бе признат за невинен по обвиненията за разгласяване на информация по досъдебни производства, представляваща държавна, за злоупотреба със служебно положение и склоняване на длъжностни лица, да нарушат свои служебни задължения във връзка с правораздаването по досъдебно производство. Ловешкият обвинител Валентин Вълков, който поиска осем години затвор за бившия антимафиот, заяви че след като се запознае с мотивите на Окръжен съд- В. Търново ще обжалва в законоустановения срок. Снимка: Булфото, всички права запазени

Кадиев хвърлил оставка в знак към БСП да се промени

"Бързият предсрочен вот е необясним инат на ръководството"


Последният скандал на кабинета "Орешарски"

Ако беше премиер на място, Орешарски нямаше да спира българското участие в "Южен поток", а щеше да настоява за предоговаряне на условията с руснаците, защото проектът може да е и полезен за България, казва Огнян Минчев за "Дойче веле"

Москва предложи на Киев договорените от Янукович условия за газа

Цената на руското синьо гориво бе смъкната със 100 долара до 385 долара за 1 000 куб. метра, заяви Владимир Путин


Започнаха дебатите по вота на недоверие

/КРОСС/Започнаха дебатите по вота на недоверие към кабинета, внесен от ПГ на ГЕРБ.  Критиките и защитите по отношение на работата на правителството дойде да чуе и премиерът Пламен Орешарски. В залата са и почти всички представители на кабинета. Те бяха аплодирани от депутатите от Коалиция за България и ДПС, а колегите им от ГЕРБ викаха „Оставка". Председателят на парламента Михаил Миков заключи: „При нас винаги е шумно. Това значи, че е жизнено". Орешарски не изпълни основни неща, които се очакваха от него и затова той трябва да си ходи. Незабавно, категоричен бе Сидеров в изказването си по-рано днес, с което отговори на въпроса как ще гласува "Атака".Дебатите са необходими и е добре да се проведат, смята лидерът на ДПС Лютви Местан, който обаче напомни прогнозата си, че правителството няма да падне от вот на недоверие.  От трибуната говори финансовият министър Петър Чобанов. Не споделям мотивите за вота, те представляват компилация от проблеми от миналото и виртуално бъдещо развитие, заяви министър Чобанов. „Изложените мотиви за вота са пределно общи и по-скоро засягат цялостната политика на правителството, като се търсят всички секторни политики и се търсят някакви негативи. Може би това е умишлено избрана форма за прикрито обсъждане на цялостната политика на правителството", заяви Чобанов. По думите му управлението на ГЕРБ е струвало на държавата 8 милиарда лева, по 2 милиарда на година

Започнаха дебатите по вота на недоверие

/КРОСС/Започнаха дебатите по вота на недоверие към кабинета, внесен от ПГ на ГЕРБ.  Критиките и защитите по отношение на работата на правителството дойде да чуе и премиерът Пламен Орешарски. В залата са и почти всички представители на кабинета. Те бяха аплодирани от депутатите от Коалиция за България и ДПС, а колегите им от ГЕРБ викаха „Оставка". Председателят на парламента Михаил Миков заключи: „При нас винаги е шумно. Това значи, че е жизнено". От трибуната говори финансовият министър Петър Чобанов. Не споделям мотивите за вота, те представляват компилация от проблеми от миналото и виртуално бъдещо развитие, заяви министър Чобанов. „Изложените мотиви за вота са пределно общи и по-скоро засягат цялостната политика на правителството, като се търсят всички секторни политики и се търсят някакви негативи. Може би това е умишлено избрана форма за прикрито обсъждане на цялостната политика на правителството", заяви Чобанов. По думите му управлението на ГЕРБ е струвало на държавата 8 милиарда лева, по 2 милиарда на година. „През 2013 г. се постигна дефицит от 1,9 % на касова основа. С Бюджет 2014 г. се постави промяна на публичния ресурс, акцентира се върху развитие на регионите, ускоряване на икономическия растеж", посочи министърът. „За първите 5 месеца държавният дълг е нараснал с 800 милиона лева - не 8 милиарда, не 10 милиарда

Георги Кадиев подаде оставка от Народното събрание

Георги Кадиев подаде оставка като народен представител от Коалиция за България. Това съобщи самият той преди минути на стената си във фейсбук.
Ето и цялото съобщение:
Подадох оставка като член на НС на БСП и като народен представител. Това е опит да дам сигнал на ръководството на БСП какво трябва да направят те. Георги Кадиев подаде оставка като народен представител от Коалиция за България. Това съобщи самият той преди минути на стената си във фейсбук. Ето и цялото съобщение: Подадох оставка като член на НС на БСП и като народен представител. Това е опит да дам сигнал на ръководството на БСП какво трябва да направят те.

Производители призоваха да се приемат законовите промени за търговските вериги


Български производители, които са и доставчици на големите търговски вериги обявиха подкрепата си за приемане на предложените от управляващите промени в Закона за защита на конкуренцията и в Закона за храните, съобщи БТА.

Според тях промените няма да доведат нито до увеличаване на цените, както твърдят представители на веригите, нито до нарушаване на конкурентната среда. По думите им това са нелогични и заблуждаващи твърдения.

Браншовите организации настояха големите...

ЕС проверява данъчните практики на Apple, Fiat и Starbucks

Ако се установи, че компаниите са получили държавна помощ, ЕК може да поиска възстановяване на средствата


Тити Папазов се оттегли

/КРОСС/Треньорът на шампиона по баскетбол Левски - Константин Папазов обяви решението си да се оттегли от поста член на Управителния съвет на Българската федерация по баскетбол. Той направи това с отворено писмо до медиите: "С настоящето писмо подавам оставка като член на Управителния съвет на Българската федерация по баскетбол. Правя го няколко причини, но най-вече, за да успокоя хората, които обичат баскетбола - не аз, Константин Папазов, ръководя баскетбола у нас в последните години. Защото ако това беше така едва ли щях да бъда чак толкова щедър, че Лукойл Академик да спечели 11 поредни шампионски титли. Оказва се, че според някои членове на Управителния съвет на Българската федерация по баскетбол, аз съм единствената причина напрежението извън терена да съпътства най-важните мачове в края на редовния сезон и плейофите. Независимо, че след събитията преди 6 март, за които вече изразих огромното си съжаление, поднесох своите извинения и си понесох последствията, не съм направил нито едно агресивно изказване, което съдържа лична нападка или квалификация за мой съперник или колега. Напротив - през цялото това време само защитавах чисто спортните интереси на Левски, и за непредубедените бе ясно, че го правех само с позволени средства. В същото време станах обект на много ирония, нападки, откровени лични обиди и цинични скандирания

Пет години по-късно: делото срещу Батко е пред приключване на първа инстанция


Пет години след началото си процесът, превърнал се в емблема на бавното правосъдие -  срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев - Батко, е на път да приключи на първа инстанция в Софийския градски съд, предаде "Правен свят".

Съдия по процеса е ръководителят на наказателното отделение на СГС - Петя Крънчева, която е известна със своите закъснения и чести отсъствия от процесите, които гледа. Делото срещу Веселин Георгиев е било отлагано над 10 пъти, като то беше и един от...

Константин Папазов подаде оставка като член на баскетболната федерация


Старши треньорът на "Левски" Константин Папазов подаде оставка като член на управителния съвет на Българската федерация по баскетбол. Той обяви решението си в отворено писмо, последвало вчерашното четиричасово заседание на централата. 

Папазов заяви, че сдава поста си, за да успокои баскетболната общественост. По думите на треньора според част от членовете на УС той е единствената причина за големи скандали, които се разразиха в мачовете за купата на България и в плейофите на...

НАТО обяснява операциите си с интерактивна карта

„Сравнително малко хора знаят колко сложна, широкообхватна и активна е НАТО в толкова много области. Картата показва на хората по прост начин какво и защо прави НАТО“, добавят от организацията

Червеното месо може да е свързано с рака на гърдата

Някои учени предполагат, че протеини в червеното месо ускоряват деленето на клетките и растежа на туморите

Намаляват на 10 дни срока за удостоверение на бежанец

Съкращават се сроковете от 30 на 10 дни за удостоверения на бежанци за пътуване зад граница.

Кабинетът даде 2 млн. лв. за 20 нови търговски служби в чужбина

Правителството отпусна допълнително 2 млн. лв. за откриване на 20 нови служби по търговско-икономическите въпроси (СТИВ), съобщи правителствената информационна служба в сряда.   Освен това правителството използва последните си дни, за да придвижи до парламента промените в Закона за дипломатическата служба, които предвиждат намаляването на политическата квота за посланици от 20 на 10 процента. За промяната няма дори съгласие сред управляващите и едва ли ще се стигне до гласуването й в пленарна зала.   Това ограничение трябва да бъде постигнато в тригодишен срок от влизането в сила на закона, за да не засегне сегашните назначения.   Решението за откриване на нови служби по търговско-икономическите въпроси пък трябва да подпомогне бизнеса при намиране на партньори за износ на стоки и услуги, привличане на чужди инвестиции, увеличаване на броя на чуждите туристи у нас, както и за популяризиране на предимствата на страната ни като бизнес дестинация, е посочено в съобщението.   Плановете на кабинета са да отвори търговски служби в Обединените арабски емирства (ОАЕ), Оман, Саудитска Арабия, Катар, Иран, Северен Ирак в град Ербил, Алжир, Тунис, Гана, Ангола, Индонезия, Тайланд, Малайзия, Пакистан, Армения, Туркменистан, Монголия, Унгария и Кипър и в американския град Чикаго.   Към момента страната ни има 61 дългосрочно командировани търговски аташета в 44 страни. От тях 22 са в Европа, 7 – в страните от ОНД и Кавказ (бившия Съветски съюз), и 15 – в страни в Азия, Америка, Близкия изток и Северна Африка.   Ролята им обаче е чест обект на критики от страна на реалния бизнес и ефектът от дейността им е доста спорен.   Разкриването на нови СТИВ ще се извърши чрез оптимизиране на структурата. Предвижда се да има съкращения на пет съществуващи служби и поетапно разкриване през годините на търговски служби в нови 20 дестинации, като за поне пет от тях ще се търси осигуряване, включително и финансово, чрез публично-частно партньорство с бизнес организациите, е посочено в правителственото съобщение.   В него не се уточнява кои търговски служби зад граница ще бъдат закрити.   Допълнителните 2 млн. лв. се отпускат на Министерството на икономиката и енергетиката, което ръководи оперативно дейността на службите по търговско-икономическите въпроси към дипломатическите представителства на България в чужбина.   Според правителството, след пика на глобалната криза, страната е започнала да възстановява и да активизира износа си. Дадени са данни за 2013 г., според които износът за страните от ЕС е нараснал с 9.1%, а за трети страни - с 3.5%.   За първите четири месеца на годината обаче НСИ отчете намаление на износа с 8% спрямо същия период на 2013 г. За страните извън ЕС износът се е свил с 18.4% в периода януари – април 2014 г. на годишна база, сочат още данните на НСИ.   Анализите на Европейската комисия сочат, че 90% от глобалния икономически ръст в следващите 10-15 години ще бъде генериран в страните извън ЕС, като само на Китай ще се пада около една трета от очакваното увеличение, е посочено в правителственото съобщение.   Според него приоритетно значение за България имат инвестициите, които са свързани с развитието на производства и индустрии с експортна насоченост и с преработка на суровини в готови и крайни изделия с висока добавена стойност. По тези причини усилията и ресурсът в подкрепа на експорта и привличането на инвестиции се насочат към страните от Азия, Близкия Изток и Африка, за където ще изнасяме продукти и ще привличаме инвестиции и туристи.

С 2,7 на сто се увеличава социалната пенсия за старост от 1 юли

Правителството определи нов размер на социалната пенсия за старост. От 1 юли т. г. тя се увеличава с 2,7% - от 110 лв. на 113 лв. месечно. Това ще доведе до увеличаване на размерите на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност – пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и на нормативно установените добавки към пенсиите.

Опозицията атакува управляващите за различни секторни политики

Премиерът Пламен Орешарски си тръгна от Народното събрание без коментар пред медиите


Закрит е Националният център „Европейски младежки програми и инициативи”

Правителството реши да бъде закрит Националният център „Европейски младежки програми и инициативи” към министъра на младежта и спорта. Дейността му, неговото имущество, активи, пасиви, архивът и другите му права и задължения преминават към Центъра за развитие на човешките ресурси и към Министерството на младежта и спорта съобразно техните функции Правителството реши да бъде закрит Националният център „Европейски младежки програми и инициативи” към министъра на младежта и спорта. Дейността му, неговото имущество, активи, пасиви, архивът и другите му права и задължения преминават към Центъра за развитие на човешките ресурси и към Министерството на младежта и спорта съобразно техните функции

Парламентът избра новите членове на Сметната палата

Депутатите избраха анблок новите членове на Сметната палата на Република България след близо тричасов дебат. В институцията влизат Горица Грънчарова-Кожарева, Дилета Касабова-Токатлиян, Евгения Пенкова-Панталеева, Ширин Исмаил, Златина Русева, Мустафа Занков, Стефка Михайлова, Тома Дончев. „За" гласуваха 111 народни представители, „против" - 80, един се въздържа. След като бяха избрани, членовете положиха клетва.

Гласуват вота на недоверие в петък от 9 часа

Дебатите в НС продължиха 3 часа и половина


Инвестиции за над 44 млн. лв. ще бъдат направени в предоставена концесия за добив на природен газ и кондензат

Правителството предостави на „Проучване и добив на нефт и газ” АД 35-годишна концесия за добив на подземни богатства – нефт и природен газ (природен газ и кондензат), от находище „Искър - запад”, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.
Находището се намира на територията на общините Кнежа и Искър в област Плевен. Правителството предостави на „Проучване и добив на нефт и газ” АД 35-годишна концесия за добив на подземни богатства – нефт и природен газ (природен газ и кондензат), от находище „Искър - запад”, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. Находището се намира на територията на общините Кнежа и Искър в област Плевен.

За довиждане кабинетът вдигна социалната пенсия с 3 лева

Правителството на социалистите, дошло на власт със солидни обещания в социалната сфера, днес увеличи социалната пенсия за старост с 3 лева. За решението на кабинета "Орешарски", взето в последните му дни, съобщи пресслужбата на Министерски съвет. От 1 юли социалната пенсия за старост става 113 лева, с 2.7% повече от сега. Със същия процент се осъвременяват всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2013 г. Въпросните 2.7% увеличение на социалната пенсия ще се отразят незначително и на размерите на пенсиите, несвързани с трудова дейност - за военна инвалидност, за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и на нормативно установените добавки към пенсиите.

В Москва ще разпънат рекорден по размер флаг на Русия

/КРОСС/ Руски флаг с размер на повече от хиляда квадратни метра ще бъде разпънат днес на един от стадионите в Москва в чест на Деня на Русия, който се отбелязва на 12 юни. Размерите на знамето са - 26 на 40 метра. Общата му площ е 1064 кв. м. Постижението ще бъде официално регистрирано в Руската Книга на рекордите и постиженията, след което знамето като щафета ще бъде предадено на градовете на Русия, предава Гласът на Русия.  

Йовчев иска парламентът да преодолее президентското вето върху Закона за МВР

Вътрешният министър Цветлин Йовчев поиска парламентът да бърза с прегласуването на Закона за МВР, след като президентът му наложи вето.   "Аз лично се надявам, че ще се върви в тази посока, защото в една такава сложна политическа ситуация в момента не е необходимо допълнително да се внася нестабилност в системата", каза Йовчев.   Държавният глава очаквано върна преди два дни текстове от новия Закон за МВР, включително отнетото му правомощие да назначава с указ главния секретар на силовото ведомство. Освен това Плевнелиев критикува липсата на финансова обосновка за планираното увеличение на заплатите в системата на МВР, както и регламентирането на възнаграждение за извънреден труд.   Йовчев обаче коментира, че според него промяната, с която главният секретар на МВР ще се назначава от правителството, не представлява изземване на пълномощия. "Това, че винаги е било нещо досега така, това значи ли, че трябва да продължи и за в бъдеще. Извинявайте, но когато е взето това решение, МВР е била военизирана структура. Сега е девоенизирана", каза Йовчев.   Плевнелиев се зарече да не губи повече правомощия по отношение на назначенията в сектора за сигурност и спецслужбите, след като подобна законова промяна направи възможно назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Тогава Плевнелиев се отказа доброволно от правото си да назначава със свой указ шефа на контраразузнаването.   "Добре, а назначенията в културата, дали са достатъчно удачни или не, защо да не ги оставим пак президентът да ги назначава, или лекарите, които ръководят болниците, на "Пирогов", попита още Цветлин Йовчев.   Управляващите досега не са заявили твърдо намерение да прегласуват в бърз срок закона преди разпускането на парламента заради предсрочните избори, но вероятно няма да се съобразят с призивите на опозицията Народното събрание да не взима повече решения.   Йовчев коментира в сряда, че МВР е в добра кондиция и изпълнява своите задължения.   "Оттам нататък, надявам се, че който и да е, ще работи в посока за довършване на необходимите реформи. Трябва максимално отговорно, съвестно да продължим да изпълняваме задълженията си, защото нашите задължения приключват, когато встъпи в длъжност следващият министър", каза Йовчев.   Дотогава държавата няма да е разграден двор "ще положим всички усилия това да не се случи, добави вицепремиерът и вътрешен министър.

Nissan най-после разкри новия пикап Navara

Японците ни подгряваха за този пикап сякаш ще представят някаква спортна бегачка. След серия от загадъчни фотоси, ето че най-после новият Navara бе разкрит. Съвсем очаквано, Nissan е използвал характе...

Халф на Хърватия не се сдържа да се похвали за трансфера си в Барселона

Хърватският национал Иван Ракитич почти официално потвърди трансфера си в Барселона, след като бе сварен натясно от журналист на каталунския вестник „Спорт“ на базата на европейски...

Тройно по-бързо ще се издават документи за бежанци при пътувания зад граница

С промени в Правилника за издаване на българските лични документи правителството създаде възможност в съкратени срокове да бъдат издавани удостоверения за пътуване зад граница на бежанец, на чужден...

Русия променя отношението си към Украйна, ако Киев отхвърли офертата за газа

Предложенията ни към Украйна за отстъпка от цената на природния газ са повече от партньорски. Ако ги отхвърли, ще трябва да променим отношението си. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин на с...

Манчини: Тъжно ми е, че се разделям с Галатасарай

Турският гранд Галатасарай и италианският треньор Роберто Манчини се разделиха официално. Легендата на Сампдория се видя по-рано през деня с шефовете на клуба от Истанбул, след което използва клауза в...

Закрит е Националният център „Европейски младежки програми и инициативи”

Правителството реши да бъде закрит Националният център „Европейски младежки програми и инициативи” към министъра на младежта и спорта. Дейността му, неговото имущество, активи, пасиви, архивът и другите му права и задължения преминават към Центъра за развитие на човешките ресурси и към Министерството на младежта и спорта съобразно техните функции Правителството реши да бъде закрит Националният център „Европейски младежки програми и инициативи” към министъра на младежта и спорта. Дейността му, неговото имущество, активи, пасиви, архивът и другите му права и задължения преминават към Центъра за развитие на човешките ресурси и към Министерството на младежта и спорта съобразно техните функции

Инвестиции за над 44 млн. лв. ще бъдат направени в предоставена концесия за добив на природен газ и кондензат


Правителството предостави на „Проучване и добив на нефт и газ” АД 35-годишна концесия за добив на подземни богатства – нефт и природен газ (природен газ и кондензат), от находище „Искър - запад”, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.
Находището се намира на територията на общините Кнежа и Искър в област Плевен. Правителството предостави на „Проучване и добив на нефт и газ” АД 35-годишна концесия за добив на подземни богатства – нефт и природен газ (природен газ и кондензат), от находище „Искър - запад”, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. Находището се намира на територията на общините Кнежа и Искър в област Плевен.

С 2,7% се увеличава социалната пенсия за старост от 1 юли

Правителството определи нов размер на социалната пенсия за старост. От 1 юли т. г. тя се увеличава с 2,7% - от 110 лв. на 113 лв. месечно. Това ще доведе до увеличаване на размерите на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност – пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, Правителството определи нов размер на социалната пенсия за старост. От 1 юли т. г. тя се увеличава с 2,7% - от 110 лв. на 113 лв. месечно. Това ще доведе до увеличаване на размерите на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност – пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност,

С 2,7% се увеличава социалната пенсия за старост от 1 юли

Правителството определи нов размер на социалната пенсия за старост. От 1 юли т. г. тя се увеличава с 2,7% - от 110 лв. на 113 лв. месечно. Това ще доведе до увеличаване на размерите на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност – пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, Правителството определи нов размер на социалната пенсия за старост. От 1 юли т. г. тя се увеличава с 2,7% - от 110 лв. на 113 лв. месечно. Това ще доведе до увеличаване на размерите на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност – пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност,

Вашингтон подсказва на Киев как да осигури безопасността на жителите на Донбас

/КРОСС/ Държавният департамент на САЩ призова украинските власти за сътрудничество с Върховния комисар на ООН за бежанците От Вашингтон са убедени, че за осигуряването на безопасността на мирните жители в Донбас, където тече активната фаза на силовата операция, провеждана от киевските власти, Киев трябва да сътрудничи с Върховния комисар на ООН за бежанците. Преди това, новоизбраният украински президент Петро Порошенко обяви, че ще бъде създаден „хуманитарен коридор” за мирните граждани, които искат да напуснат опасните райони. „Ние подкрепяме тези действия, както и другите съответстващи стъпки в дадената област, като също така призоваваме (Украйна) за тясно сътрудничество с Върховния комисар на ООН за бежанците и с други международни организации за планирането на помощ и за решаването на въпроса”, коментира новината представителят на Държавния департамент Дженифър Псаки по време на пресконференция във вторник, като подчерта, че Вашингтон „естествено подкрепя тези усилия за защита на гражданите”. Освен това, Псаки припомни на аудиторията за срещата между Владимир Путин и новоизбрания украински лидер Петро Порошенко във Франция. „Както знаете, между Порошенко и Путин се състоя дискусия. Това обнадеждава, но Русия трябва да предприеме допълнителни стъпки, за да изпълни задълженията си”, заяви Псаки, цитирана от „Интерфакс”

Прекратяването на "Южен поток" удря ПИБ с 34 млн. лв

Кредитирана от "Първа инвестиционна банка" (ПИБ) инвестиция в терени, попадащи в обхвата на трасето на газопровода "Южен поток" у нас, е застрашена при напълно прекратяване на реализацията на проекта, за който в неделя премиерът Пламен Орешарски съобщи, че е спрял до отстраняване на проблемите му с европейското законодателство, заради което от Брюксел започнаха наказателна процедура срещу България.   ПИБ е предоставила заеми за покупката на земите в местността Паша дере, където по проект трябва да излиза подводната тръба и да започне наземното трасе на "Южен поток", пише сайтът Биволъ в сряда. Негово разследване сочи, че цената на сделките е 207 лв на кв.м и те са станали малко след идването на власт на кабинета "Орешарски".   Подготовката им обаче тръгва още през юни 2005 г., когато фирмата "Шангрела" ЕООД на ливанския гражданин Газуан Ахмад Шараф, изкупува земеделски земи от частни собственици в района на Паша Дере и ги ипотекира в ПИБ срещу заем от 5.11 млн. лв.   По това време само се говори за планове за нов газопровод по дъното на Черно море, но проучвания сочели именно Паша дере като най-подходящо място за трасето му. Изданието коментира, че ясен индикатор, че инвеститорският интерес към тези терени е да се печели от сервитутните такси, а не курортен, е това, че няма постъпки за промяна на предназначението на горските терени в урегулирани парцели.   След като през януари 2008 г. България подписва с Русия споразумението на строежа на "Южен поток", земите в Паша дере са поскъпнали повече от двойно през 2009 г. Това сочи нова ипотека в ПИБ за 12.437 млн. лв. на същите терени, но вече окрупнени.   През ноември същото година "Шангрела" става собственост на кипърската офшорка "Тейлуинд Трейдинг & Инвестмънт Лимитид". Газуан Шараф остава управител до 16 декември 2010, когато е сменен от Елена Николова, съдружничка на съпругата му в няколко фирми. От 15 май 2013 управител е иракчанинът с британски паспорт Антон Джибрил, който има общ бизнес с брата на Газуан Шараф - Рамез. Реалният собственик на офшорката обаче не е публичен според кипърското законодателство.   След идването на власт на кабинета "Орешарски" миналото лято ПИБ купува от "Шангрела " ипотекираните вече земи за 34.568 млн. лв. Досегашният собственик запазва само 500 кв. м парцел.   При прокарване на газопровод се учредяват сервитутни зони около неговата инфраструктура и на техните собственици се заплаща за това, така при прекратяване на проекта ПИБ ще е на загуба от сериозна инвестиция, смята изданието.

Ударно в "12 без 5": БСП и ДПС си поделиха Сметната палата

Въпреки че дните на сегашното управление са преброени и тежките признания на БСП за безпринципни компромиси и прокарване на корпоративни интереси от ДПС, двете партии единно наложиха договорените помежду си членове на Сметната палата. Гласуването стана в сряда, докато между парламентарните сили вече вървят неофициални разговори за датата на предсрочните избори. В същото време правителството се зае с назначения като за последно.   Сергей Цветарски бе одобрен председател на Националния статистически институт (НСИ) на мястото на Ренета Инджова, която бе принудена да се оттегли преди месец. Цветарски е заместник-председател на НСИ и временно изпълняващ длъжността председател. Освен това началникът на кабинета на външния министър Кристиан Вигенин Росен Руфев заминава като генерален консул в Милано. Кабинетът отпусна и средства за назначаването на 20 нови търговски аташета. За тези назначения не се изисква указ за държавния глава, какъвто трябва за изпращането на нови посланици, а имената им със сигурност вече са договорени в съответните партийни централи. ГЕРБ се закани с трета за три години промяна на Закона за Сметната палата По същото време в парламента от ГЕРБ настойчиво призоваха изборът на осемте членове на Сметната палата да се отложи, тъй като не е редно Народно събрание пред разпускане да определя орган, който ще има 7-годишен мандат и ще работи с поне две правителства. Управляващите обаче отхвърлиха предложената от ГЕРБ "сделка" да отменят избора, в замяна на което опозицията да оттегли внесения вот на недоверие към кабинета. БСП и ДПС вкараха точката в дневния ред и след три часа бурни дебати в залата избраха анблок осемте предварително спазарени кандидатури.   Преди заседанието зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева обяви, че едно от първите неща, които новият парламент наесен трябва да свърши, е да промени Закона за Сметната палата, така че да бъде оптимизиран съставът й. Самият закон бе променен по времето на ГЕРБ, който сведе състава на палатата от седемчленен на тричленен, след което БСП и ДПС на свой ред отново промениха нормативния акт, за да махнат председателя на органа Валери Димитров и да сложат удобни за себе си членове. Решението за новия състав на одитния орган мина със 111 гласа "за", 80 "против", а "въздържал се" гласуваха "Атака" и един депутат от БСП.   Преди два дни Димитър Главчев от ГЕРБ каза, че разпределението на членовете на Сметната палата става по формулата 4-4-2 – БСП, ДПС и "Атака". Както е по закон, кандидатурите бяха предложени формално от председателя на Сметната палата Лидия Руменова, която бе избрана на този пост от БСП и ДПС в края на април, заради което предварително бе променен закона за палатата.   Член на Сметната палата стана Мустафа Занков, баща на бившия шеф на Агенцията по рибарство и аквакултури Ерман Занков, който през 2006 г. беше обвиняем за нецелесъобразно изразходване на средства. Кандидатурата на активистката на ДПС и дългогодишна шефка на Националната агенция за приходите (НАП) в Кърджали Елван Гюркаш беше оттеглена по нейно искане "по лични причини" и мястото й зае Ширин Сабри Исмаил, която е работила в НАП - Ардино, а впоследствие в министерството на образованието. Член на Сметната палата вече е и юристът в проектите "Набуко" и "Южен поток" Златина Русева, както и главният асистент в УНСС Тома Дончев. Останалите четирима са Горица Грънчарова - Кожарева, Дилета Касабова - Токатлиян, Евгения Пенкова - Панталеева, Стефка Михайлова.   Преди дни бившият депутат от БСП Татяна Дончева заяви, че по настояване на Делян Пеевски е била наложена кандидатурата на служителка в Сметната палата, която не отговаря на законовите изисквания. "И се оказва, че човек, който не е нито икономист, нито юрист и не отговаря на никакви условия, за да бъде член на Сметната палата, Пеевски е решил, че той ще стане", коментира Дончева пред Bulgaria on Air,   Дончева не посочи име, но даде следния "жокер" - въпросната служителка отговаряла за качването в интернет на декларациите по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни постове. Тя "години наред е вкарвала информационния масив в интернет, включително и неговите (на Пеевски) декларации, не със съдържанието, с което те са реално подадени."   Дилета Касабова и Светла Михайлова досега са били одитори в Сметната палата, като Михайлова е одитирала държавния резерв по времето, когато беше в ресора на Делян Пеевски като зам.-министър по бедствия и аварии. Другите двама бивши членове на палатата са Евгения Пенкова и Горица Кожарева. "Днес ще назначите за следващите седем години хора, посочени от партийната ви върхушка, целта на новия закон ще бъде изпълнена", заяви Менда Стоянова от ГЕРБ, която няма как да е забравила, че и нейната партия чевръсто промени ръководствата на мандатни органи непосредствено преди да сдаде властта. "Нямате право в последните дни на нелегитимното си управление да взимате важни за страната решения", възмути се Менда Стоянова. "Вие ще дамгосате тези хора, с което ще провалите следващата им професионална биография", допълни тя. БСП към ГЕРБ: Който сее проблеми, жъне бури Георги Кадиев от БСП, който преди ден съобщи, че подава оставка като депутат, дойде специално в парламента, за да се обяви срещу решението на управляващите да изберат членове на Сметната палата. Той изтъкна, че не е добре за мандат от седем години на ръководството на една институция да се гласува в настоящия момент. "Не се гласуват седемгодишни мандати, когато след два дни очакваме оставка на правителството", каза той, но за пореден път остана нечут от колегите си. "Да сте чували някой в процес на развод да си обзавежда апартамента", попита иронично Семир Абу Мелих от ГЕРБ и отбеляза, че говори за развода на левицата с властта. По думите му при още такива назначения в следващите дни ГЕРБ ще си осигури 125-130 депутати от предсрочните избори. Председателят на парламента Михаил Миков подчерта, че без състав на Сметната палата няма как да има избори. Според него дискусията е доказателство, че България е в дълбока институционална криза. Миков подчерта, че Сметната палата има прекалено много функции по отношение на изборите - да проверява, да контролира, да отчита средствата, разходвани за вота. Той се обърна към ГЕРБ с няколко въпроса: "Защо смятате, че утре вие, ако вземете многото мандати, тези, които не са влезли в Народното събрание и тези, които са влезли, но не признават едноличната ви власт, ще бъдат длъжни да спазват Конституция и институционални правила? Защо смятате, че примера, който давате за отношение към институциите, към парламента, няма да бъде заразителен?". Според Миков този пример може да бъде много заразителен и очертава период на по-дълга политическа нестабилност, независимо от изборния резултат. Миков изрази и мнение, че без нормални отношения между политическите партии, без нормални отношения към институциите, не може да функционира демократичният модел. "По телефона, през Фейсбук, с подхвърляния в медиите не може", предупреди той.   "Политическата криза не е от днес, тя не е и от вчера след анализа на БСП, тя е от повече от година, българските граждани заявяваха това нееднократно", каза от трибуната Цецка Цачева.   "Като убеден парламентарист ме боли, че Народното събрание днес не е това, което залага дневния ред на обществото, и че сме стигнали дотам на кръгла маса, по думите на Местан, на КСНС, свикан от президента, да се определя дневният ред и какво чака държавата в следващите дни", отбеляза тя. Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС) посочи, че "четвърти месец продължава битката на ГЕРБ за Сталинград". "Парламентарната комисия на ГЕРБ превърна приемането на закона, избора на председател и членове на Сметната палата в битка в защита на партийно послушния професор Валери Димитров", посочи той. "Народното събрание е легитимно, докато свърши мандатът му или подаде оставка", отбеляза Цонев.

В 12 без 5 ДПС и БСП наложиха удобните за тях членове на Сметната палата

Управляващите от БСП и ДПС успяха да наложат новите членове на Сметната палата буквално в последните часове от живота на сегашния парламент. Въпреки призива на ГЕРБ да не се бърза и да не се избират днес осемте членове, чийто мандат е седемгодишен и предопределя работата им със следващите две правителства, от БСП и ДПС се наложиха и точката с избора бе вкарана в сряда и след три часа дебати бе приета.   Преди самото заседание зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева обяви, че едно от първите неща, които новият парламент наесен трябва да свърши, е да промени Закона за Сметната палата, за да бъде оптимизиран съставът й. Тя каза още, че от ГЕРБ са готови да оттеглят искането си за вот на недоверие, ако управляващите оттеглят избора на членове на палатата.   Въпреки това решението за новия състав на одитния орган подкрепиха 111 народни представители, против гласуваха 80, а 1 се въздържа.   Членовете на одитната институция положиха клетва.   Изборът бе направен по предложение на председателя на Сметната палата Лидия Руменова, но повече от видно бе, че имената са продиктувани от партийните централи.   Членове са Мустафа Занков, баща на бившия шеф на Агенцията по рибарство и аквакултури Ерман Занков, който през 2006 г. беше обвиняем за нецелесъобразно изразходване на средства.   Кандидатурата на активистката на ДПС и дългогодишна шефка на Националната агенция за приходите (НАП) в Кърджали Елван Гюркаш беше оттеглена по нейно искане "по лични причини" и мястото й зае Ширин Сабри Исмаил.   Член на Сметната палата вече е и юристът в проектите "Набуко" и "Южен поток" Златина Русева, главният асистент в УНСС Тома Дончев.   Останалите четирима са Горица Грънчарова - Кожарева, Дилета Касабова - Токатлиян, Евгения Пенкова - Панталеева, Стефка Михайлова.   Очаквайте подробности

Не харчихме, за да запазим стабилността за тези след нас!

Кабинетът знае по-добре от опозицията кои са рисковете, отчете Бобева


Изоставени коли пречат по варненските улици, "паяк" ги вдига след подаден сигнал

Средно по 10 изоставени коли на месец репатрират от общинското предприятие „Паркинги и синя зона”. Зачестили са случаите, в които собствениците на стари и изоставени автомобили отказват да ги предадат доброволно за скрап, заяви пред Дарик управителят на предприятието Младен Иванов.

Антимафиотът на Цветанов осъден на една година условно

Една година условно получи бившият шеф на Териториалното звено за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров. Присъдата бе произнесена преди минути от окръжния съдия Пламен Борисов. Тодоров трябва да плати и глоба от 2000 лева, както и разноските по делото в размер на 2032, 65 лв. Една година условно получи бившият шеф на Териториалното звено за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров. Присъдата бе произнесена преди минути от окръжния съдия Пламен Борисов. Тодоров трябва да плати и глоба от 2000 лева, както и разноските по делото в размер на 2032, 65 лв.

Съкращават се срокове за издаване на лични документи на бежанци и чужденци с хуманитарен статут

С промени в Правилника за издаване на българските лични документи правителството създаде възможност в съкратени срокове да бъдат издавани удостоверения за пътуване зад граница на бежанец, на чужденец с хуманитарен статут и на чужденец, получил убежище. В тези случаи услугата ще се извършва за 10, а не за 30 дни, С промени в Правилника за издаване на българските лични документи правителството създаде възможност в съкратени срокове да бъдат издавани удостоверения за пътуване зад граница на бежанец, на чужденец с хуманитарен статут и на чужденец, получил убежище. В тези случаи услугата ще се извършва за 10, а не за 30 дни,

210 души са загинали по време на силовата операция в Украйна

/КРОСС/ От началото на силовата операция в Източна Украйна в моргите са постъпили телата на 210 души, включително 14 деца, съобщи министърът на здравеопазването на Украйна Олег Мусий, цитиран от РИА Новости. Министърът отбеляза, че през вчерашния ден са в моргите постъпили телата на 50 загинали, но не уточни какви загуби са понесли украинските сили и какви опълченците, или пък колко са жертвите сред мирното население.  

За площада в Перник - ще има ли кукерски фестивал през 2015 година?

Вчера научих, че акт № 2 е подписън на 09.06.2014 г. съгласно които ремонта на площата ще бъде завършен в 8 месечен срок.

Ще има ли Кукерски фестивал 2015 ?

Джихадисти завладяват нови райони в иракски Кюрдистан

Екстремистите от "Ислямска държава на Ирак и Леванта" завзеха през изминалата нощ град Байджи в северната част на иракската провинция Салах ед Дин, на 200 км северно от Багдад, съобщи иракското вътрешно министерство.   Нападателите унищожиха няколко правителствени сгради и обкръжиха местната петролна рафинерия. Според полицията те са подпалили сградите на местното управление на МВР и на градския съд, завзели са и намиращите се в града армейски оръжейни складове.   Рафинерията е била охранявана от около 250 охранители, съобщи Ройтерс. Екстремистите изпратили делегация от местни племенни първенци да ги убедят да се изтеглят. Гардовете се съгласили, при условие, че бъдат безопасно прехвърлени в друг град.   Сунитските екстремисти, които са отцепническа група от терористичната мрежа Ал Каида, продължават настъплението си в богатите на нефт райони на иракски Кюрдистан. Във вторник те вече установиха контрол над цялата провинция Ниневия, завземайки и нейния център - град Мосул - втория по големина град в Ирак. Според Франс прес над 500 000 мирни жители са избягали от града и околностите му, спасявайки се от боевете и от терористите. ДПА цитира очевидци, които разказват, че членове на иракските сили за сигурност са захвърлили униформите си и са се присъединили към мирните жители, които бягали от града. В ръцете на нападателите е и град Ел Хувейджа, разположен югозападно от Киркук в провинция Тамим, както и по-голяма част от провинция Салах ад Дин.   Групировката " Ислямска държава в Ирак и Левант", която се отцепи от Ал Каида, вече контролира град Фалуджа, разположен на 50 километра от столицата Багдад, както и големи райони в североизточната част на съседна Сирия.   В попадналите под контрола на терористите райони се водят тежки боеве. Правителствените сили оказват ожесточена съпротива на отрядите на "Ислямска държава на Ирак и Леванта", но опитите им да организират контранастъпление засега са неуспешни.   Властите в иракски Кюрдистан обвиниха централното правителство в бездействие и се готвят за самостоятелна отбрана. Сили на иракските кюрди са навлезли снощи в северния иракски град Киркук, на около 160 километра югозападно от Мосул, за да защитят града от напредващите към него джихадистки бойци, съобщи ДПА. В провинция Киркук са разположени и хиляди иракски войници и полицаи, които да охраняват жизненоважните за провинцията петролни находища.   Премиерът на Ирак Нури ал Малики, който е шиит и победи в парламентарните избори миналия месец с кампания, фокусирана на възстановяването на сигурността, обяви обща мобилизация и поиска от парламента да обяви извънредно положение. След спешно заседание на кабинета той призова също така да бъдат въоръжени тези, които искат да се опълчат на джихадистите.   "Правителството никога няма да позволи Мосул и Ниневия да останат в сянката на терор и терористите", каза премиерът, който изпълнява и функциите на вътрешен министър и на министър на отбраната.   Искането за обявяване на извънредно положение ще бъде обсъдено в четвъртък от иракския парламент.   Превземането на Мосул и Ниневия вещае ескалация на конфликта в Ирак Вчерашното превземане на Мосул и на богатата на петрол провинция Ниневия от ислямистите говори за ескалация на напрежението и поражда опасения, че страната отново ще изпадне във война на верска основа, коментира в. "Файненшъл таймс".   Падането на Мосул и на Ниневия в ръцете на бунтовниците показва, че те са надделели над иракските сили за сигурност въпреки тежкото въоръжение, което последните са получили от американското правителство, допълва изданието. След ескалацията на насилието САЩ са притеснени да не бъдат въвлечени в друг конфликт в Близкия изток, допълва вестникът.   Падането на Мосул в ръцете на бунтовниците е особено деликатен въпрос за САЩ, защото генерал Дейвид Петреъс, който по-късно стана командващ американските сили в Ирак, изгради репутацията си в началото на войната в тази страна именно като умиротвори Мосул, отбелязва в. "Файненшъл таймс".   В последно време Ислямската държава в Ирак и Леванта умножи офанзивите в Сирия, Ирак, Йордания и Ливан. ИДИЛ умножи и победите си и постепенно се налага като първата сила на световния джихадизъм. Тя е бъдещето на джихадизма по света, отбелязва френският в. "Монд".   Превземането на Мосул от свързани с Ал Каида ислямисти е аларма, че насилственият екстремизъм е във възход отново в Близкия изток, посочва в. "Вашингтон пост". Сега е точно моментът за президента на САЩ Барак Обама да обясни как точно планира да се бори със заплахата на този екстремизъм, без да повтаря грешките от миналото, допълва изданието. Превземането на Мосул илюстрира една все по-нарастваща и объркваща реалност за САЩ - от Ирак до Сирия и отвъд, радикалните издънки на Ал Каида разширяват амбициите си и пряко застрашават национална сигурност на САЩ, посочва изданието.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване