Даниела Бобева: Няма апокалипсис и криза в икономиката

Показателите ни били по-добри от много други в Европа

Световното вдига продажбите на бира у нас

Световното по футбол, започващо през тази седмица, ще се отрази благоприятно на продажбите на бира. Това заяви ивана Радомирова от Съюза на...

Русия даде на Украйна отсрочка за газа – до 16 юни

Тогава трябва да влезе в сила режимът за предплащане на газовите доставки; междувременно преговорите между Москва и Киев продължават

Ще има ли дебати по вота на недоверие днес?

 Дебатите по петия вот на недовериe към правителството на Пламен Орешарски, мотивиран с „провал в областта на фискалната политика“, трябва да се проведат днес в Народното събрание.

По закон гласуването по вота се провежда поне 24 часа след края им, т.е. това може да се случи най-рано в четвъртък. 

В програмата на НС е предвиден и избор на членове на Сметната палата. 

По отношение на тази точка зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева заяви във вторник, че ако БСП се откаже от Сметната палата,

ГЕРБ ще оттегли внесения вот на недоверие.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира вчера, че с оглед на последните развития в политическия живот на страната и признанието на БСП, че иска предсрочни избори колкото се може по-рано, вотът на недоверие става безсмислен.

„След изявлението, че кабинетът „Орешарски“ подава оставка ние от ГЕРБ считаме, че внесеният от нас вот на недоверие за финансовата политика на правителството е успешен,

поради което дебатите по него стават безпредметни в Народното събрание,

което е делигитимирано и няма как да има обществена подкрепа. 

То трябва да спре по най-бързия начин да приема каквито и да било други актове“, коментира и Цачева. 

ГЕРБ са вносители на всичките вотове на недоверие към кабинета „Орешарски“. Те бяха последователно мотивирани с „провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране“, „провал в политиката на регионалното развитие и инвестициите“, с политиката на кабинета в сектор „Сигурност“, и политиката му в „сектор „Енергетика“.

Продължава да спада одобрението за Дилма Русеф

Получава 38% подкрепа в сравнение с 40% през май

23 катастрофи и един пострадал през изминалото денонощие във Варна

Един човек е пострадал в тежка катастрофа през изминалото денонощие във Варна, съобщиха за Дарик от КАТ. За живота на ранения няма опасност. 23 са пътните произшествия за последните 24 часа, причинени са материални щети. Настилките в морската столица са сухи, видимостта е добра.

Последният скандал на кабинета "Орешарски"

 „Южен поток“ е проблем преди всичко на Европейския съюз заради несъвместимостта му с енергийното законодателство на общността. „Ако Пламен Орешарски беше истински премиер, той нямаше да спре българското участие, а щеше да настоява пред руската страна проектът да бъде изчистен от несъвместимостите му с Третия енергиен пакет на Евросъюза и с европейските правила за избор на проектен изпълнител“, казва Огнян Минчев. Според политолога нежеланието на българското правителство да предоставя публична информация за договорките с Москва отваря широко вратата за всевъзможни слухове относно причините, довели до замразяванете на българското участие и до анонса на ДПС за предсрочни избори.

От скандала „Пеевски“ до мегаскандала „Южен поток“

Така например се говори за настъпили сериозни разногласия в управляващата коалиция относно договорените схеми за подялба на приходите между тях: „Знаем, че в България има една много силна корпоративно-търговска групировка, на върха на която стои почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Свръзката му с групировката се осъществява чрез Пеевски, Василев и компания. Говори се, че има сериозни разногласия между основните играчи в тази групировка, което се отразява върху политическата структура, създадена да я обслужва – правителството на Пламен Орешарски. В тази връзка се спекулира, че разногласията са свързани с промени в поделените сфери за приходи: ДПС била поела министерствата, към които е насочена основната част от европейските фондове, а БСП и нейните корпоративно-търговски партньори били удостоени с обслужването на проекта „Южен поток"“, казва Минчев.

Ето и неговото тълкувание на събитията: ако всичко дотук отговаря на истината, то очевидно ДПС се е почувствало ощетено от това разпределение, след като последователно бяха спрени средствата по европейските оперативните програми в областта на екологията и регионалното развитие.

Споразумението между "Газпром" и Българския енергиен холдинг беше подписано при предишното управление

Политологът Даниел Смилов поставя безпринципността, прибързаността и пълната непрозрачност на договорките между Москва и София за изпълнението на „Южен поток“ в основата на всички злини, принудили правителството на Орешарски да замрази българското участие в проекта: „Ние дори не знаем какви неустойки са разписани като плащания за подобен ход и много се страхувам, че България ще бъде поставена пред свършени факти, както с поискания от Русия международен арбитраж за компенсации след отказа от проекта за АЕЦ „Белене“.

Видовете щети за България

Politologe, Daniel Smilov Bulgarien

Даниел Смилов

Ситуацията между двата скандала може да се окаже абсолютно аналогична – без България дори да е подписала какъвто и да е договор за изпълнение на проекта, към нея могат да бъдат отправени претенции за дължими неустойки за милиарди долари. Но далеч по-големи от тази опасност са политическите и моралните щети, предизвикани от основателните съмнения в лоялността на България към нейните западни партньори, казва Смилов. И допълва, че по-конфузно дори от повторение на фарса „Белене“ се оказва обстоятелството, че премиерът Орешарски е обявил решението за временно прекратяване на българското участие в проекта веднага след срещата си с тримата американски сенатори. „Това решение трябваше да бъде взето преди срещата на Орешарски с Джон Маккейн и колегите му. А фактът, че това се случи след това, ми прилича на изработване на алиби от БСП под мотото: опитахме се да защититм „националния" интерес, тръбата да излезе благополучно на българския бряг, но лошите американци ни извиха ръцете", казва още политологът.

Кой продаде българския национален интерес?

С това е съгласен и политологът Огнян Минчев: "Опитът да бъдат натопени тримата американски сенатори като изнудвачи на Орешарски е нелеп, защото САЩ имат твърде косвено отношение към „Южен поток“ – единствено през призмата на енергийната сигурност като част от сигурността на южния фланг на НАТО“, пояснява Минчев.

Bulgarien, Politologe Ognyan Minchev

Огнян Минчев

Мнението на политолога е, че след неизбежните корекции проектът „Южен поток“ все пак би могъл да бъда полезен за България, ако бъде правилно преоценен и предоговорен. „За да отговаря на националния интерес, „потокът“ в никакъв случай не трябва да пречи на развитието на автономните български източници за добив, транспортиране и използване на природен газ, които са главно в шелфа на Черно море. Не бива да бъде допуснато проектът за газопровод по морското дъно да засили руския енергиен монопол в България и Европейския съюз. А това би могло да се случи единствено ако тръбата е напълно отворена за всички доставчици, които биха могли да я използват за транспортиране на собствен газ срещу заплащане“, заключава Огнян Минчев.

Цачева предлага сделка за петия вот на недоверие

Дебатите по петия вот на недовериe към правителството на Пламен Орешарски, мотивиран с „провал в областта на фискалната политика“, трябва да се проведат днес в Народното събрание.В програмата на НС е предвиден и избор на членове на Сметната палата. По отношение на тази точка зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева заяви , че ако БСП се откаже от Сметната палата,ГЕРБ ще оттегли внесения вот на недоверие.

Избори през юли са технологично невъзможни, смята Мая Манолова

Нужен е диалог между политическите сили за насрочване на дата


Рашидов: Самоубийството е право на БСП

Самоубийството е право на БСП. Така реагира бившият културен министър в кабинета на ГЕРБ Вежди Рашидов на случващото се в партията на социалистите в интервю за Нова тв тази сутрин. Според него управлението на социалистите е пълен провал, а целият успех на кабинета "Орешарски" се състои в "едно шоколадче". "Сергей (Станишев-бел.ред.) не разбра ли, че съсипва собствената си партия", попита в емоционален изблик Рашидов и изрази надежда за добро управление на ГЕРБ в следващ кабинет със следната похвала към лидера на ГЕРБ: "Бойко Борисов е доказал, че е добър играч и не е много глупав". Освен това той бил "един от малкото хора, които, когато трябва, казват "Ето ми оставката". Рашидов се закани, че ако и ГЕРБ реши да допусне ДПС в управлението, "аз ще си обърна гърба и ще си отида в ателието". Той обясни ненавистта си към партията на Ахмед Доган с думите, че "всички, които са играли с ДПС, са си губили партията". "Работил съм 5 години за ГЕРБ честно и почтено и не бих искал да видя това", каза Рашидов. Ако се обединят с ДПС, няма да участвам в самоубийството на ГЕРБ, ще се оттегля, без да се разсърдя, допълни той. Според Рашидов ГЕРБ може да се коалира с партии вдясно, например с Реформаторския блок. За да се случи това обаче той постави условието "малко да се поразчистят от комунистическите деца, хранени със златна лъжичка". След въпрос на водещите той уточни, че има предвид Меглена Кунева и други "деца на тежката комунистическа номенклатура", които "днеска огладнели - днеска са демократи". В отговор на критиките, че именно при управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов бе създадена "империята "Пеевски" Рашидов заяви: "Не аз съм дал "Булгартабак" на един човек, не аз съм дал монопола на разпространението на медиите на един човек, не аз съм дал техномаркетите на един човек". Лично той, за разлика от експремиера Борисов, не се радвал на медиен комфорт, докато е бил министър. "Четири години и половина имах образа на дегенерат, курват, алкохолик. Не не ви се сърдя", увери Рашидов водещите в студиото на Нова.

Тримата срещу Меркел

 Държавните лидери са без вратовръзки, облечени са подчертано спортно. Срещата е неформална, подчертават всички. И изобщо не става дума за най-важния пост в Европа. "Няма да обсъждаме кадрови проблеми", увери Ангела Меркел при пристигането си в Швеция. Шведският ѝ домакин също обяви, че проблемът с номинацията ще бъде решен едва на срещата на върха на ЕС в края на юни.

Официално Фредрик Рейнфелд покани колегите си от Германия, Великобритания и Холандия за обсъждане на делови въпроси и теми, свързани с икономиката и конкурентоспособността на ЕС. Въпреки това минисрещата на върха, организирана от шведския премиер, явно бе белязана от спора около бъдещия председател на Европейската комисия. Ангела Меркел попадна в обществото на тримата най-отявлени противници на люксембургския премиер - Фредрик Рейнфелд, Дейвид Камерън и Марк Рюте категорично отхвърлят предложената от Европарламента кандидатура на Жан-Клод Юнкер, която се ползва с подкрепата на федералната канцлерка.

Британци и шведи са твърдо против

Срещата в Швеция би трябвало да е дала на федералната канцлерка възможността да сондира мнения и да разбере при какви обстоятелства и останалите лидери биха подкрепили Жан-Клод Юнкер. Защото става дума не само за поста председател на ЕК, но и за политическата и икономическата програма за следващите години.

Както подчертава "Шпигел" - най-отявлени противници на кандидатурата на Жан-Клод Юнкер са британците. "Дейвид Камерън категорично отхвърля предложението на Европарламента и дори заплаши, че ако Юнкер бъде избран за председател, Великобритания ще напусне ЕС. В понеделник и опозиционната лейбъристка партия на Великобритания обяви, че няма да гласува за Юнкер", пише списание "Шпигел". Медиите предлагат и съответното обяснение: в очите на някои консерватори Юнкер е твърде проевропейски и е смятан за противник на радикалните реформи. Камерън иска страната му да е максимално независима от решенията на Брюксел - докато Юнкер е за много по-силна европейска интеграция.

Меркел го подкрепя, но Камерън и Рейнфелд - не

Шведският премиер пък поставя под въпрос процеса, довел до номинацията на Жан-Клод Юнкер. Фредрик Рейнфелд смята, че между победата на консервативната народна партия и кандидатурата на основния ѝ кандидат Юнкер не бива да има автоматизъм. "Този автоматизъм ограбва възможностите на всички останали и изключва възможността за по-голям брой потенциални кандидатури", казва Рейнфелд пред "Файненшъл Таймс". Шведският премиер би предоставил избора на държавните и правителствени ръководители на страните-членки, вместо на Европарламента. Холандският премиер Марк Рюте е принципно по-сдържан относно кандидатурата на Юнкер, но като шеф на либералите, той очевидно има предвид и други кандидати.

Канцлерката от своя страна за пореден път изтъкна подкрепата си за Юнкер на състоялата се след срещата пресконференция и се обяви за "принципни дебати". По нейните думи - ситуацията след евроизборите е съвсем ясна: държавните и правителствените ръководители трябва да излязат с предложение кой да оглави Европейската комисия, след което то да получи и мнозинство в парламента.

Всичко ще се реши в края на юни

На изборите за Европейски парламент през май бившият люксембургски премиер Жан-Клод Юнкер бе основен кандидат на Европейската народна партия - най-силната фракция в Европарламента. Оттогава насам в Брюксел кипи борба за власт. От едната страна на барикадата са правителствените ръководители, които искат те да решават кадровите въпроси и парламентът само да одобри предложението им. От другата страна са евродепутатите, които са единодушни, че победителят в изборите Жан-Клод Юнкер трябва да стане и председател на ЕК. Дори само, за да бъде уважен вотът на избирателите.

Сега остава да се види какво ще предложи Ангела Меркел, за да постигне компромис с британците. На 26 и 27 юни европейските държавни и правителствени ръководители ще се съберат на среща на върха, за да се договорят по предложението за следващия председател на ЕК. След това Европейският парламент трябва да избере председателя на Комисията.

Фетел: Моята "краставица" не може да завива

Себастиан Фетел афишира недоволството си от автомобила "Ред Бул", който не е конкурентен на "Мерцедес" този сезон. Четирикратният шампион от "Формула 1" нарече колата си "краставица" - епитет, използван от Михаел Шумахер за слабия навремето болид на "Ферари".

"Извинявам се на инженерите, но с нашата "краставица" завоите са трудна работа - ядоса Себастиан Фетел афишира недоволството си от автомобила "Ред Бул", който не е конкурентен на "Мерцедес" този сезон. Четирикратният шампион от "Формула 1" нарече колата си "краставица" - епитет, използван от Михаел Шумахер за слабия навремето болид на "Ферари". "Извинявам се на инженерите, но с нашата "краставица" завоите са трудна работа - ядоса

Живко Георгиев: Хората са в отпуски, който разчита на тях, ще загуби

Възможни ли са избори през юли?
Това е най-актуалният въпрос от вчера, след като лидерът на БСП Сергей Станишев поиска пред пленума на социалистите правителството да подаде оставка веднага след вота на недоверие в парламента и да се върви бързо към предсрочни парламентарни избори през юли.
Ето коментарите на социолозите Мира Радева и Живко Възможни ли са избори през юли? Това е най-актуалният въпрос от вчера, след като лидерът на БСП Сергей Станишев поиска пред пленума на социалистите правителството да подаде оставка веднага след вота на недоверие в парламента и да се върви бързо към предсрочни парламентарни избори през юли. Ето коментарите на социолозите Мира Радева и Живко

Гуцанов: Преди изборите ще има промяна в политическото ръководство на БСП

/КРОСС/ „Имаше евровот, който ясно показа, че има нова политическа ситуация и това, което направихме беше нормално вследствие на това. Всяка партия, която уважава министрите си, би направила нещо такова. Нашата реакция е абсолютна адекватна на това, което се случва. Ние считаме, че това е правилният път на една европейска партия." Това заяви в сутрешния блок на бТВ Борислав Гуцанов от БСП. Той бе категоричен, че БСП не е лидерска партия и решението за предсрочни парламентарни избори е било взето след диалог, а не след емоционален изблик. „Георги Кадиев вчера каза, че подава оставка. Така ги вижда той нещата. Корнелия Нинова подаде оставка от ръководството на ПГ, но от нищо друго. Аз съм сигурен, че тя ще бъде част от екипа, аз много я уважавам. Нормално е, когато има подобни ситуации, някой да преценява по един начин, а друг по друг. Един човек, поискал да напусне, не е драма. Многообразието на БСП я прави много по-интересна, така че 130 години да бъде фактор в държавата", категоричен бе той. „Решението бе следното - да има смяна на изпълнителното бюро и аз се надявам, че това ще се случи, тъй като и аз съм на мнение, че трябва да има промяна в ръководството. Преди изборите ще има промяна на политическото ръководство на БСП и в предизборния щаб. Не е въпросът да оцелее Станишев, а България да излезе от тази неблагоприятна ситуация

Започва делото за костинбродските бюлетини

 В Софийския градски съд започва делото за надтиражните бюлетини, които бяха открити при спецакция в навечерието на предсрочните избори миналия май в печатница "Мултпринт" в Костинброд.

Единствен подсъдим  в процеса е бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков. Въпреки спекулациите, че с близо 400 000 годни бюлетини се е готвела манипулация на изборите за 42-ро Народно събрание,  Желязков е обвинен само за неосъществен контрол.

Според прокуратурата,  с бездействието си, той е създал обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и функционирането на органите на държавната власт.

Зрелостниците не знят къде да слагат запетайки и не могат да пишат текст

/КРОСС/70 на сто от зрелостниците не могат да слагат запетайки. Едва 29 на сто от общо 54 169 абитуриенти са успели да се справят със запетайките на задължителната матура по български език и литература. За сравнение м.г. запетайки правилно са слагали 62% от завършващите ученици.  Писането на собствен текст продължава да е слабото място на учениците, сочат анализите на образователното министерство. Едва 38% от дванайсетокласниците са дали свой текст на матурата, останалите са решавали само тестовите задачи. Интересното е, че при тях грешките са най-много при отворените отговори, които изискват писане. Най-ниски резултати в бедните райони, обобщава данните на МОН "Труд". Продължава да се задълбочава тенденцията слаб успех да имат учениците от училищата в едни от най-бедните райони на страната. Разликата между учебните заведения, които са първи по успех и тези на последните места, е почти единица (виж таблицата долу). Първото място (среден успех от всички матури) се държи от Кърджали, следвано от Смолян, Благоевград и София-град. На последните три места са Ямбол, Шумен и Разград. Статистиката от оценките от задължителната матура по български език показва, че учениците от Кърджали са номер едно по знания по официалния ни език - средният им успех е 4,75. В София той е 4,63,а в Смолян с - 4,42. На последно място е Разград със среден успех 3,80. Няма изненада в това, че от Кърджали са на първо място, тъй като и предната година те са били сред отличниците

ГЕРБ ще оттегли вота на недоверие, ако отпадне изборът на членове на Сметна палата


Цецка Цачева от ГЕРБ съобщи, че партията е готова да оттегли искането си за вот на недоверие към правителството, който се очаква днес. Тя постави условието управляващите да оттеглят първата точка от днешното заседание - избора на членове на Сметната палата, се видя от нейни думи, излъчени от Би Ти Ви. .

Цачева подчерта, че изборът на членове на одитния орган със седемгодишен мандат в сегашната политическа ситуация е неморален акт.

Предстои дневният ред на седмичното...

Алчността и политическата некомпетентност на Станишев свалиха правителството, счита Калфин

Управлението стана жертва на необоснован ламтеж за власт, невероятно лоша политическа ориентация, високомерие и неразбиране на проблемите на обществото, паническо приемане на всякаква подкрепа, включи...

Лука Модрич: Ако излезем от групата ще стигнем далеч

Голяма част от футболисти на Хърватия играят доста по-добре от преди, заяви Лука Модрич, ден преди мача на откриването на Мондиал 2014 между Бразилия и Хърватия. Халфът на Реал Мадрид е убеден, че лин...

"Протестна мрежа" си купи акции в КТБ, за да пита КОЙ

Най-известните лица на „Протестна мрежа” – Антоанета Цонева и Асен Генов, си купиха акции в Корпоративна търговска банка (КТБ) и отидоха на общо събрание на банката, за д...

ЦСКА си връща Платини

Старши треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов има сериозни опасения, че неговият тим може да започне участието си в Лига Европа без централен нападател. Както е известно, "армейците" вече привляк...

"Революция на обречените" - колекция от разкази - тъжни и трогателни, стоплящи и вбесяващи

„Революция на обречените“ е колекция от разкази - тъжни и трогателни, стоплящи и вбесяващи, които няма да ви оставят безразлични. Героите в тях могат да предизвикат умиление, но и...

Комунистите се опитват да ни изработят за последно

Живи и здрави, до дни трябва да се поздравим с оставката на епохално вредното, нагло и крадливо правителство на БСП, ДПС и "Атака". Притиснати от ДПС, социалистите най-накрая извървяха пътя ...

Пътят към успеха – в живота и на тенискорта

В началото на месец юни, дни след поредния триумф на Рафаел Надал в турнира от Големия шлем - Ролан Гарос, на българския книжен пазар излиза дългоочакваната авторбиография „Рафа. Моята истор...

Рамиреш: Всеки път сме поставени под напрежение да търсим само и единствено успеха

Полузащитникът на Бразилия- Рамиреш призна, че всички в тима очакват с нетърпение първия мач на световното първенство срещу Хърватия утре. "Много сме развълнувани и нетърпеливи да започнем първи...

Шефът на енергийния холдинг спечелил над 1 млн. лв. за година


През миналата година доходите на председателя на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Георги Христозов надхвърлят 1 млн. лв., се вижда от декларацията му пред Сметната палата, която беше публикувана в края на миналата седмица.

Шефът на холдинга, който обединява водещите компании в енергетиката, между които и задлъжнялата НЕК, е спечелил най-много пари от "друга стопанска дейност" - 815 млн. лв. От заплати Христозов е взел 71309 хил. лв., а от наеми е получил 131...

Станишев подари оставката на кабинета за ЧРД на Борисов

 Лидерът на БСП Сергей Станишев призова кабинетът на Пламен Орешарски да си подаде оставката веднага след вота на недоверие, който ще се гледа от парламента утре, подчертавайки, че нито министрите, нито премиера заслужават да носят самостоятелно отговорността за държавата в условията на липса на политическа подкрепа и парламентарна нестабилност.

По ирония на съдбата, призивът за сдаване на властта идва само три дни преди рождения ден на лидера на ГЕРБ, Бойко Борисов, който ще отбележи личния си празник на фаталната дата 13 юни, петък. Така от „Позитано“20 направиха неочакван, но скъп подарък за 55-я рожден ден на своя политически опонент.

18.50 ч.  Връщаме ГЕРБ на власт, обяви Георги Кадиев

"Избори през юли са най-бързия път към ада и за държавата, и за БСП". С тези думи депутатът от "Коалиция за България" Георги Кадиев коментира във Фейсбук предложението на лидера на партията за провеждане на парламентарни избори в края на юли. „Те решават личния проблем на десетина човека да си наредят листите и нито един друг проблем. И връщат ГЕРБ на власт. Това ли искаме?", попита той.

 

16.40 ч. Бареков: Изборите трябва да са през есента

Изборите трябва да са през есента - в края на септември или началото на октомври, коментира лидерът на "България без цензура" Николай Бареков пред OFFNews.

Евентуални избори през юли не са политически изгодни за българския народ, а поведението на Сергей Станишев става все по-безумно и все по-неадекватно. България и партията БСП не заслужават подобно отношение. Станишев превръща настоящите избори в една агония за него самия, смята Бареков.

Според лидерът на ББЦ няма технологично време да се организират избори.

"През лятото хората ще работят по морето, по-заможните ще са в отпуска или в чужбина и не знам кой като цяло ще гласува", заяви Бареков.

Той настоява да се вземе разумното решение, въпреки че "България без цензура" е готова за избори веднага.

Избори през юли са най-удобни за нас, за ГЕРБ и ДПС, а най-губещи от ранната дата са БСП. "Столетницата ще бъде тотално разгромена заради решението на лидера си, когото бих посъветвал да си подаде оставката възможно най-скоро".

Бареков прогнозира, че на тези избори битката за първото място ще е между ГЕРБ и ББЦ, а БСП ще бъде извън тройката. 

 

16.30 ч. РБ заподозряха Станишев в опит да намали избирателната активност

"Последният ход на БСП и Сергей Станишев е да се опитат да вкарат изборите във време, в което българите да не гласуват. България е политизирана, българите свалиха правителство, нелегитимно от първия си ден, и те ще гласуват когато и да насрочим вота". Това говорителят на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев коментира анонса на Станишев за предсрочни избори в края на юли.

Готови сме за избори, ще участваме когато и да са те и ще бием БСП, декларира Кънев.

Той изрази надежда, че все пак гласуването ще е във време, в което повечето хора да не са в отпуска.
По думите му оставката на кабинета ще бъде победа на всички българи, които от 14 юни миналата година са реагирали срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, последвалите корупционни скандали и скандални назначения, и които са посочили проблемите пред държавата.

На въпрос дали подкрепя позицията на председателя на Движение "България за гражданите" Меглена Кунева, че изказването на Станишев е израз на паника и опит да се избегне управлението на служебен кабинет, Кънев отговори, че служебно правителство така или иначе ще има, а Станишев е тема от миналото на българската политика. По-рано през деня от партията на Кунева коментираха, че провеждане на избори през юли е възможно само ако не се следва конституционната процедура да се назначи служебно правителство, но това би било грубо погазване на конституцията. 

 

 

16.35 ч.   Местан: Време е за консултации при държавния глава

''Ако на този пленум мандатоносителят БСП  е взел свеото окончателно решение за оставка на кабинета, време е за отговорни консултации, а естесвеното им място е при държавния глава'', заяви лидерът на Движението за права и свободи Лютви Местан на извънреден брифинг днес.

Политическата ситуация изкушава с думи, но аз знам цената на думите за това ще бъда лаконичен, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на извънредна пресконференция по повод решението на БСП за предсрочни парламентарни избори към края на юли.

Местан увери, че още преди да стане ясна  позицията на президента Плевнелиев за свикване на Консултативния съвет, партията е имала готовност да излезе с такъв призив.

Лидерът на ДПС отбеляза, че пресконференцията им миналата седмица не трябва да се окачествява като произнесена присъда на кабинета Орешарски. Местан подчерта, че от Движението за права и свободи са останали лоялни докрай на сегашното правителство, заставяйки зад тезата, че това е правилното решение.

Лютви Местан добави още, че пресконференцията на ДПС е изиграла важна роля за ускоряване на взимането на вярното решение с оглед на текущата ситуация, а то е - предсрочни парламентарни избори.

Според лидерът на  ДПС партията е заела най-правилната позиция по отношение на казуса „Южен поток“. Това е един много важен проект както за България, така и за редица европейски страни, който не може да бъде реализиран въпреки Брюксел, а единствено в диалог с Брюксел, подчерта Местан. По думите му тази теза е допълнителен шрихт към безспорния образ на ДПС като най-последователната евроатлантическа партия.  

 

16.25 ч.  Меглена Кунева: Бързането за избори през юли издава паника

"Станишев отвори „Гранд каньон“ в БСП. Oчевидно е, че разцеплението на партията е драматично и бързането за избори през юли издава паника", коментира в Туитър лидерът на Движение България на гражданите Меглена Кунева. "Да се правят избори по време на лятната отпуска е поредният технически трик на БСП, а не истинско желание за честни и демократични избори. Според нашите юристи предсрочни парламентарни избори не могат да се проведат по-рано от 16 август по закон", заяви още тя.

 

 

16.10 чБорисов поздрави Станишев за решението правителството да подаде оставка

"Поздравявам Станишев за смелата позиция и че призна загубите от изборите. Като един истински демократ счете, че народният вот е най-важен и трябва да се проведат предсрочни избори", каза от Вашингтон за Агенция „Фокус” лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "От тук нататък следват чисто прагматични неща, технологични срокове, консултации при президента и както виждате нито злорадствам, нито се радвам, защото финансовото-икономическо състояние на страната е катастрофа”, допълни той. 

„Като прибавим и провала по „Южен поток”, и всички останали неща, трябва много внимателно отговорните партии да проведем дебат по датата на изборите. Разбира се, това ще го реши президентът, не ние", заяви още лидерът на ГЕРБ.  

 

15.10 ч. Станишев обяви категорично, че не съжалява, че БСП е приела управленския мандат и отговорността за държавата. Лидерът на левицата обясни, че битката за връщане към нормалността тепърва започва, и повтори старите си тези за страха, полицейщината и изнудването на бизнеса.

Станишев отново подчерта, че няма да подава оставка от лидерския пост и няма да прави смени в изпълнителното бюро на партията засега.

 

14. 31 ч.  Оставка на кабинета на Пламен Орешарски и незабавни избори, обяви лидерът на БСП

"Нито министрите, нито премиера заслужават да носят самостоятелно отговорността за държавата в условията на липса на политическа подкрепа и парламентарна нестабилност. Затова, най-коректното и отговорно действие е незабавно да си подадат оставката. Веднага след преодоляване на вота на недоверие". Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в словото си по време на НС на БСП. Той изтъкна, че след като техният партньор ДПС е заявил своята позиция, "не можем да носим сами отговорността за съществуването и действията на правителството и то при настоящата формула на управление".

"Искам министрите да защитят своето достойнство и да разкрият какво са заварили след управлението на ГЕРБ"

"Смятам, че утре, в дебатите по вота на недоверие, трябва категорично да защитим резултатите от финансовата политика на правителството. То оставя фискален резерв, увеличен с близо 2 милиарда, в сравнение с наследения от Дянков. И ГЕРБ, чието управление струваше на хората 8 милиарда – 4 милиарда източен резерв и 4 милиарда нови заеми, ГЕРБ, които откраднаха 1,5 милиарда от здравето на българите, нямат никакво право да размахват назидателно пръст нито на нас, нито на правителството. Точно затова този вот трябва да бъде отхвърлен. В следващите дни и седмици обаче, очаквам всички министри, включително премиера, да защитят своето достойнство и свършената от тях работа", подчерта лидерът на БСП.

"Кабинетът нямаше медийна политика"

"Съзнавам, че това далеч няма да компенсира липсата на медийна политика на кабинета, ако такава изобщо е имало. Но е важно най-после да се каже какво завариха министрите и какво постигнаха в тази трудна ситуация. Дължат го на БСП, дължат го на хората, дължат го и на себе си, като личности и професионалисти. Днес няма какво да губят, могат само да спечелят от своята откровеност", отбеляза Станишев. Той добави, че БСП се е доказала като партия, отговорна към България.

"Честната позиция е избори веднага"

"Затова час по-скоро трябва да дадем на хората правото да се произнесат какъв да бъде новият парламент и кой да поеме отговорност за управлението на страната, за следващия бюджет, за пътя на България, за реформите, които са нужни – в образованието, администрацията, икономиката, здравеопазването. Хората трябва да дадат сила – независимо на коя партия, за да се постигнат резултати и да има промяна. Затова, пак повтарям, честната позиция е изборите да са незабавно. При наличието на политическа воля и отговорност на президента и на основните парламентарни и извънпарламентарни сили, срочни избори през юли са възможен и реалистичен вариант. Това е най-добрият вариант за страната", категоричен е Станишев.



14. 22 ч.  Сергей Станишев: Бяхме лоялен и честен партньор, но се оказахме неумели и нерешителни в упражняването на властта

"Можем да държим управлението, но не ако имаме подкрепа единствено на думи. Бяхме лоялен и честен партньор, но се оказахме неумели и нерешителни в упражняването на властта", подчерта председателят на БСП Сергей Станишев при откриването на Националния съвет на партията. „Да не говорим, че сами си пречехме. За колко кадрови промени, политики имахме коренно различни мнения. За това сме си виновни само и единствено ние. За първи път водим кампания на два фронта. АБВ доведе до парализа на част от твърдите ни избиратели”, заяви Станишев.

Загубата на изборите можеше да бъде компенсирана единствено с повече сила на БСП в управлението. Тази идея не се прие с ентусиазъм. Настоях за дискусии как да стабилизираме управлението. В момента, когато официалните разговори между БСП и ДПС тези въпроси предстояха, точно тогава дойде пресконференцията. След изборите на всички ни стана пределно ясно, че трудно кабинетът ще издържи до края на мандата”, посочи той.



 

14. 12 ч.  БСП се представи зле на евроизборите, разочарованието е голямо, обяви Сергей Станишев

"На изборите за Европарламент партията се представи зле. На практика хората, които ни подкрепят не излязоха да гласуват", изтъкна лидерът на БСП. Знам, че това трудно може да се представи като протестен вот или наказание за нашата политика и действия. Защото те бяха полезни и донесоха промяна в живота на хората. Но не бяха достатъчни, за да накарат привържениците ни, обществото, да повярват, че това е добрия път, че сме тръгнали към промяната, която всички искахме и искаме. Управлението е изкуството на възможното. Но не и в България, не и днес. Не и с това състояние на БСП. Затова толкова често на форумите ни през последната година говорех, че е необходимо да направим и невъзможното. Но с него не се справихме. Ние загубихме тези избори. С горчивина пред вас и пред себе си признавам – не първите. За партията, за всички нас тази загуба е болезнена. Лично за мен разочарованието е голямо. В тази кампания вложих сърце и душа, дадох всичко от себе си", подчерта Станишев. Той добави, че за БСП резултатът на евровота е бил неочакван. 

14. 06 ч.  Започва Пленумът на БСП

Започва Пленумът на БСП. На пленума на социалистите вече пристигнаха премиерът Пламен Орешарски, председателят на парламента Михаил Миков, заместник-председателят Мая Манолова, както и много депутати от "Коалиция за България" и делегати на партията. 

Опърничавият Кадиев напуска парламента и политиката

Депутатът от БСП Георги Кадиев вероятно ще напусне парламентарната група на „Коалиция за България” и изобщо политиката, съобщи БНР. Снощи стана ясно, че Корнелия Нинова се оттегля като зам.-председател на ПГ на КБ, както и че Кадиев също подава оставка, но за последния не стана ясно какво се има предвид.

Microsoft развива проект за батерия за смартфон, която издържа седмица


Въпреки всичките си модерни технологии и разработки в тях смартфоните продължават да разчитат на вече доста старите като концепция литиево-йонни или литиево-полимерни батерии. В резултат е почти цяло чудо, ако модерен смартфон издържи повече от два дни, без да бъде зареден.

Освен това сегашните батерии всъщност спират и развитието на смартфоните в много отношения. Захранващите блокове са обемисти и неподвижни. Това не позволява създаването на огъваеми устройства или такива с...

Джей Ло все пак ще пее на откриването

Дженифър Лопес все пак ще изпее лично песента на световното по време на откриването. Официално съобщение на ФИФА гласи, че латинофурията ще взриви публиката с ефектното си изпълнение на химна We Are One.

Само преди няколко дни Джей Ло бе решила да откаже участие в церемонията по откриването заради претоварен график и лични причини. 

Сега обач Дженифър Лопес все пак ще изпее лично песента на световното по време на откриването. Официално съобщение на ФИФА гласи, че латинофурията ще взриви публиката с ефектното си изпълнение на химна We Are One. Само преди няколко дни Джей Ло бе решила да откаже участие в церемонията по откриването заради претоварен график и лични причини. Сега обач

Дебатът за Сметната палата стана спор за "живота" на кабинета

Споровете за избора на членове на институцията се сведе до това дали те да бъдат избрани или не предвид задаващите се предсрочни избори


Няма криза в икономиката, успокои Бобева

Единственият враг е политическата нестабилност, смята тя


Бъдещето на БСП минава през катарзис, коментира социолог


Бъдещето на БСП минава наистина през катарзис, коментира пред БНТ ситуацията в левицата социологът Живко Георгиев.

Той си послужи с думата, използвана от лидера на БСП Сергей Станишев преди година, когато се опитваше да обясни от парламентарната трибуна изненадващото назначение на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС. 

На пленум вчера лидерът на партията - мандатоносител Сергей Станишев призова  за оставка на правителството и избори в края на юли, и беше...

Кабинетът ще определи нов председател на НСИ

Правителството ще определи нов председател на Националния статистически институт, след като през април изтече мандатът на Ренета Инджова, и на поста й временно застана заместник-председателят на института Сергей Цветарски. Министрите ще гласуват и новия размер на социалната пенсия за старост, който според предложения проект се увеличава с 3 лева от 1-ви юли и става 113 лева.

Такси се блъсна в пикап, правещ обратен завой в Благоевград

Таксиметров автомобил се вряза в пикап, правещ обратен завой тази сутрин в Благоевград, за щастие няма тежко пострадали, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Плевнелиев не бърза със служебен кабинет

 "Предсрочните избори не са самоцел, а за служебно правителство е още рано да се говори". На това мнение е държавният глава Росен Плевнелиев. "Тези избори са част от национално отговорно усилие за повече стабилност в държавата и за по-ясен хоризонт за проевропейско и продемократично развитие", коментира президентът пред журналисти и напомни, че в момента очаква отговорно отношение от всички политически лидери.

 

Google си купи производител на сателити за $500 млн.

Концернът се опитва да навлезе на нови пазари


Проф. Близнашки: Предсрочните избори ще бъдат исторически, с голямо значение за бъдещето на страната

“Не е възможно да се проведат избори до края на юли, без да се измени Изборният кодекс. Такива промени пък биха отнели минимум една-две седмици“. Това каза пред Нова телевизия специалистът по конституционно право проф. Георги Близнашки.
И допълни: „Президентът има техническата възможност да забави нещата“. “Не е възможно да се проведат избори до края на юли, без да се измени Изборният кодекс. Такива промени пък биха отнели минимум една-две седмици“. Това каза пред Нова телевизия специалистът по конституционно право проф. Георги Близнашки. И допълни: „Президентът има техническата възможност да забави нещата“.

Избори в края на юли са невъзможни

/КРОСС/Предсрочни избори до края на юли е най-добрият вариант за страната, заяви вчера на заседанието на Националния съвет на БСП лидерът на партията Сергей Станишев. По този повод юристът проф. Екатерина Михайлова заяви: На теория може всичко, но трябва да прочетем какво пише в законите и Конституцията. В интервю за Нова телевизия тя припомни буквата на закона: „Срокът за дата на изборите е 60 дни, но след разпускане на парламента". По думите й преди това няма как да се знае кога ще започна този период от 60 дни, тъй като все още правителството не е подало оставка. „Освен това президентът трябва да връчи мандата за съставяне на правителство и на други парламентарни групи", каза още тя. „Избори в края на юли са невъзможни. Това е ясно и на Сергей Станишев", заяви от своя страна проф. Георги Близнашки, преподавател по конституционно право. Според него, за да има избори през юли, трябва да се промени Изборния кодекс. „Това ще отнеме седмица-две, тъй като и Народното събрание си има своя начин на работа. Правилата не могат да се променят в последния момент. Идеята е на ръба на абсурда", заяви той. По думите му тези избори ще бъдат исторически и ще са от огромно значение за бъдещето на страната.  „Не може да се мине без служебно правителство", категоричен беше проф. Близначки и добави, че то трябва да подготви изборите

Проф. Близнашки: Невъзможно е да се прескочи служебното правителство

Проф. Близнашки: Невъзможно е да се прескочи служебното правителство

Не е възможно да се проведат избори до края на юли, без да се измени Изборният кодекс. Такива промени пък биха отнели минимум една-две седмици. Това коментира в ефира на Нова телевизия специалистът по конституционно право проф. Георги Близнашки.

"Президентът има техническата възможност да забави нещата", добави той. По думите на експерта предсрочните избори ще бъдат исторически, с голямо значение за бъдещето на страната.

"Затова бих искал да призова политиците да не драматизират ситуацията и да не съкращават законовите процедури за провеждането на предсрочния вот", коментира проф. Близшки.

Друг специалист по конституционно право - проф. Екатерина Михайлова, също обясни ситуацията, като каза, че срокът за насрочване на избори е 60 дни, но след разпускане на парламента. До момента все още нямаме дори оставка на кабинета, припомни тя. След оставката на правителството президентът трябва да направи консултации и да даде мандат на най-голямата парламентарна група.

"Тя трябва да каже в 7-дневен срок ще излъчи ли кандидат за министър-председател. Ако не се състави правителство, мандатът се дава на втората по численост парламентарна група. Ако и не тя не състави правителство, мандатът се дава на третата или четвъртата политическа сила в парламента – президентът решава на коя. Ако и тази партия не излъчи правителство, едва тогава се разпуска Народното събрание и се преминава към следващите процедури, които водят до насрочване на дата за предсрочни избори", обясни проф. Михайлова. И двамата експерти бяха категорични, че не може да се мине без служебно правителство преди предсрочните избори.


Още 2,6 млн. домакинства в клуба на милионерите

 Нови 2,6 млн. домакинства по света са се присъединили през 2013 година към клуба на заможните, които имат един милион долара или повече, без да се отчитат недвижимите имоти. През миналата година 16,3 млн. домакинства са имали финансово състояние, превишаващо 1 млн. долара, а това е близо с 19 на сто повече, отколкото през 2012 година, сочат данни от проучване на Boston Consulting Group, цитирано в електронното издание на френския в. “Монд”.

 

При състоянията, превишаващи 100 милиона долара, динамиката също е впечатляваща. Парите на тези “супербогаташи” са се увеличили с близо 20 на сто за една година до 8,4 милиарда долара.

 

Без изненада САЩ продължават да бъдат страната, където живеят най-много заможни домакинства - 7,1 милиона семейства милионери, или 43 на сто от общия брой спрямо 5,8 млн. през предходната година.

 

При състоянията над 100 милиона долара нарастването е с 58 на сто за една година до 4754 домакинства. Като цяло дали са милионери или не американските домакинства са увеличили финансите си с 16,3 на сто през 2013 година основно заради добрите резултати на фондовата борса и делът на състоянията на американците в акции е нараснал с 29,1 на сто през 2013 година, уточнява БТА. Китай е на второ място с 2,3 милиона домакинства милионери - 14 на сто от общия брой. Япония е изтласкана на трета позиция с 1,2 милиона домакинства милионери.

Р.Янакиева: На пленума на БСП решаваха проблемите на лидера

Дълго време премълчавани и трупани грешки доведоха до сегашното състояние на левицата, заяви в студиото на БНТ кметът на Перник и един от съучредителите на АБВ Росица Янакиева.

Мъж се блъсна с мотоциклет в дърво и почина

Той не е притежавал свидетелство за управление на МПС


"Газпром" отлага въвеждането на предплащане на доставките към Украйна

Руският енергиен гигант „Газпром“ отлага за 16 юни въвеждането на предплащане на газовите доставки за Украйна. Това заяви изпълнителният директор на...

Спират теснолинейката Септември-Добринище

 От понеделник движението на теснолинейката от Септември за Добринище се преустановява за 2 месеца заради наложителен ремонт на надлеза при с. Варвара. Проектът предвижда да бъдат укрепени скални откоси между гарите Варвара-Долене и Велинград-Цветино. Ще се подменят и релсите по самото железопътно трасе, като на участък от 3 км ще бъдат монтирани по-тежки. Предстои частична подмяна на дървените траверси, ще се насипе баластра по железния път, ще се правят отводнителни канали, информираха от Национална компания „Железопътна инфраструктура”. Самият надлез с жп моста до гара Варвара също ще бъде реконструиран, тъй като заради ниската височина тунелът досега създаваше трудности за преминаването на товарни автомобили с височина над 3 метра. Ремонтните дейности включват и подмяна на настилката на прелеза между гарите Септември-Варвара-Долене. Докато трае рехабилитацията по жп участъка, пътниците, които ползват дековилката до Добринище и Септември, ще бъдат извозвани с автобуси между двете крайни жп гари.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване