Готова ли е Русия да отстъпи за Украйна?

Твърде рано е да се обявява краят на кризата в Украйна, където проруските сепаратисти продължават, понякога по силов път, да оказват съпротива срещу властта на централното правителство. Но през последните дни се забелязват окуражителни признаци, че Русия е готова да признае и да преговаря сериозно с новоизбрания украински президент Петро Порошенко.

Руският президент Владимир Путин, който по-рано нарече свалянето на бившия украински президент Виктор Янукович незаконно, намекна малко преди изборите, че ще приеме резултата от вота, с който бе избран Порошенко. Руският посланик присъства на церемонията по встъпването в длъжност на Порошенко. Нещо повече, Русия и Украйна водят преговори за кризата в Източна Украйна и за доставките на руски природен газ за Украйна.

Порошенко, който е богат бизнесмен, каза на Путин по време на тържествата за годишнината от десанта в Нормандия, че не приема за законно анексирането на Крим от Русия през март. Този регион е част от Украйна от 60 години, но Порошенко не може да направи кой знае какво, за да си го върне.

Новият президент каза още, че ще установи такива връзки със Западна Европа, каквито искат много украинци, ако не и всички. Но призна също така, че Русия има свои интереси, когато става въпрос за политическото бъдеще на Украйна, и в словото си при встъпване в длъжност каза, че е готов проруските региони да имат по-голяма автономия. Русия от своя страна смекчи риториката си и Путин даде да се разбере, че ще направи по-трудно за руснаци да пресичат украинската граница и да оказват подкрепа на сепаратистите.

Ключовият тест за искреността на Русия може да се окаже дали тя ще приеме или поне няма да реагира на евентуално решение на Порошенко (ако се наложи) да използва сила срещу сепаратистите, окупирали административни сгради и често влизащи в схватки с правителствените сили в Източна Украйна. Идеалният вариант е до такива сблъсъци да не се стига, но каквото и да става, бунтовниците трябва в един момент да отстъпят и да приемат предложението на Порошенко за амнистиране на тези, “чийто ръце не са изцапани с кръв”.

След анексирането на Крим имаше сериозни опасения, че желанието на Путин да възстанови поне част от Руската империя ще доведе до завземане на още земи. Засега това не се е случило. Може би Путин винаги е гледал на Крим като на особен случай, а може би (това е също толкова вероятно) санкциите, наложени от САЩ и европейските съюзници, и заплахите с още по-сериозни наказателни мерки са постигнали търсения ефект.

Президентът Обама каза по време на Кримската криза, че Украйна не е “шахматна дъска на Студената война”. Тя е независима страна със сложна история, на която трябва да бъде позволено да решава сама проблемите си, дори когато иска добри отношения със съседите си, включително с Русия. Това е реалност, която Путин трябва да признае.

БТА

Какво иска Ангела Меркел?

Меркел като Терминатор на корицата на “Ню Стейтсмън”

За онези, които бяха мечтали за “парламентарна демокрация” в Европа, посланието е ясно. Ангела Меркел е тази, която решава “кой да управлява Европа”, както гласеше амбициозното мото на Европейския парламент в предизборната кампания. Няма почти никакво значение кой ще бъде следващият председател на Европейската комисия, защото вече е вън от съмнение, че той би дължал поста си единствено и само на канцлерката.

В резултат на това позициите и на единия и на другия лагер се променят всеки ден според различните послания, които Ангела Меркел изпраща към останалата част на Европа. Митът за “различните” европейски избори се сгромоляса. Запазвайки в Договора от Лисабон инициативата за номиниране на кандидата, който ще бъде предложен за гласуване от парламента, Европейският съвет в действителност запази за себе си най-важното правомощие в процедурата за тази номинация.

Без съмнение за Съвета е много по-лесно, отколкото ни убеждаваха преди 25 май, да получи мнозинство в парламента или да накара мнозинството от евродепутатите да отстъпят пред волята му. Освен това става ясно, че съществената задача не е убеждаването на депутатите, а постигането на консенсус сред 28-те държавни и правителствени ръководители. Този “консенсус” ще се дължи единствено на волята на Ангела Меркел.

Преди всичко изглежда, че ключов елемент не са личностите, върху които мнозина се съсредоточават. Ангела Меркел търси не толкова мъж или жена, който да оглави Комисията, а по-скоро принцип. Тя търси личност, която да се ангажира с бъдещата политика на Европа. В понеделник канцлерката между другото заяви, че целта на “малката среща на върха”, проведена в Стокхолм с британския, холандския и шведския премиери, преди всичко е “да се обсъдят по-скоро принципите, а не личностите”.

Много вероятно е тя да е била откровена по отношение на собствената си позиция. Която и да е личността, която ще застане начело на Европейската комисия, тя или той ще бъде наясно, че дължи поста си на канцлерката и на нейните съюзници. След това Меркел ще може да представи политическата си сметка.

От тази гледна точка “малката среща на върха” трябва да се анализира най-вече в идеологически аспект. Организирайки двудневна среща с трима лидери от “Севера”, карайки всички останали да смятат, че тази среща ще бъде ключова за бъдещото решение на Европейския съвет за председател на Комисията и явно изключвайки от вътрешния кръг Франсоа Оланд и Матео Ренци, Ангела Меркел не оставя никаква неяснота по въпроса как иска да се развива Европа през следващите пет години. Това е така, защото нейните трима партньори споделят много общи позиции.

Преди всичко те са привърженици на строгите бюджетни икономии. И тримата проведоха политики от този тип (и платиха скъпо за това на европейските избори). Те споделят визията за една “децентрализирана” Европа, която поставя държавите-членки в позицията да вземат решения, докато брюкселският “център” остава обикновен изпълнител.

Най-после, те се застъпват за една “по-либерална” Европа, с по-отворен пазар и подкрепят трансатлантическото споразумение за свободна търговия. Накратко, “общият знаменател” от срещата на върха в Стокхолм е отхвърлянето на визията за Европа, защитавана от Матео Ренци и малко по-малко от Франсоа Оланд и основана на бюджетна интеграция и повече солидарност най-вече в еврозоната.

Но като допуска двама лидери на държави извън еврозоната - Дейвид Камерън и шведския премиер Фредрик Рейнфелд, до сърцевината на дискусията за наследника на Жозе Мануел Барозу, Ангела Меркел показа, че вече не желае повече интеграция в еврозоната. Посланието не би могло да бъде по-ясно: Берлин не иска по-нататъшно задълбочаване на интеграцията в еврозоната, ако тя трябва да включва общ бюджет. Това е послание, адресирано към Рим.

Защо? Без съмнение заради един елемент от общата картина, който е твърде пренебрегван във Франция: влиянието на възхода на ...

Владо Пенев доволен от премиерата на новата си постановка

"Беше супер. Препълнена зала, май им хареса на хората", каза Владо Пенев вчера - ден след премиерата на новата си постановка "Агенти". Той не играе в нея, но има много важна роля - режисира я. Веднага след премиерата в Шумен той се отправи за Варна, където снощи се закри фестивалът "Варненско лято". След две седмици "Агенти" ще се играе и в София

100 фирми с договори за "Южен поток"

София /КРОСС/ Между 80 и 100 български фирми са сключили договори като подизпълнители на строителя на българската част на газопровода "Южен поток". Това съобщи изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков пред "Труд". Подборът на фирмите е направен от камарата, към която преди около месец се е обърнала руската "Стройтрансгаз". Това е станало поне две седмици преди 27 май, когато официално беше съобщено, че компанията в консорциум с 5 български фирми е избрана да строи тръбата у нас. "Поискаха фирмите да са малки и средни и ние наредихме на регионалните директори на камарата в Северна България, където ще премине газопроводът, да изберат по поне 3 от всяка област. Основното изискване беше да имат годишен оборот под 3 млн. лв.", каза Бойков. Подизпълнителите ще правят основно изкопите за тръбата и ще осигуряват техника. Бойков не можа да се сети на коя дата точно руската компания е поискала подизпълнители, но каза, че подборът на фирмите, подготовката на договорите и сключването им е отнело поне 3-4 седмици. По това време проектната компания "Южен поток България" не беше обявила официално избрала ли е строител на газопровода и кой. Това стана ясно два дни след евроизборите. Доста по-рано обаче имаше неофициална информация, че консорциумът около "Стройтрансгаз" печели поръчката за 3,5 млрд. лева

Немският език спира БГ зидари за Европа

Фирми от Австрия, Лихтенщайн и Швейцария търсят български строители. Над 20 оферти са публикувани в европейския портал за набиране на работна ръка EURES, но изискването за владеене на немски затруднява строителите ни. Сред другите търсени кадри са лекарите и хора за работа в ресторантите.

Изгодна сделка или прахосничество е Мондиал 2014?

Световната купа по футбол струва най-малко 11 милиарда долара на данъкоплатците, което накара икономистите да извадят калкулаторите и да проверят изгодно ли е от финансова гледна точка организирането на това голямо събитие?

Демонстрантите, които излязоха на улични протести, стигнали на моменти до насилие, са убедени, че би било по-добре парите, отделени за Световната купа по футбол, да бъдат похарчени за образование, здравеопазване и обществен транспорт - все области, в които пропастта между богати и бедни в тази огромна страна с 200-милионно население е най-дълбока.

Правителството обаче твърди, че организирането на такъв спортен форум се простира отвъд изграждането на стадиони и празника.

“Мондиалът не е икономическа панацея, а катализатор за развитието на Бразилия. Това беше ключов фактор Бразилия най-сетне да започне да модернизира инфраструктурата си”, отбелязва министърът на туризма Винисиуш Лагеш.

Той смята, че събитието ще инжектира около 13,6 милиарда долара тази година в бразилската икономика (седмата по големина в света) благодарение на очаквания приток от туристи от страната и чужбина.

В дългосрочен план Мондиалът “ще има удивителен лавинообразен ефект върху инвестициите”, твърдеше през 2012 г. изследване на агенция “Ърнст енд Янг” и частният университет “Фондация Жетулиу Варгас” (ФЖВ).

Според изследването Световната купа и олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. може да създадат общо 3,6 милиона работни места и да добавят по 4 пункта годишно към брутния вътрешен продукт на страната до 2019 г.

Експертите обаче не са единодушни.

Според оценка на агенцията за кредитен рейтинг “Мудис” от март ефектът от Мондиала върху икономиката ще е незначителен предвид слабия растеж на страната от 2011 г. насам.

Проучванията показват, че големите спортни форуми генерират малко финансови печалби в дългосрочен план, казва преподавателят по икономика в Хамбургския университет Волфганг Мениг.”За Германия (на Мондиала през 2006 г.) имаше големи надежди, но в крайна сметка хората си казаха: “Голямо събитие, чудесно, но спечелихме ли нещо от финансова гледна точка? - Не”, разказва преподавателят. Според Волфганг Мениг решението на Бразилия да построи нови стадиони в градове домакини, които нямат футболна традиция, като Манаус и Куяба, “е разбираемо в политически, но абсурдно в икономически план”.

Има и разходи, които е невъзможно да се изчислят. Ако гигантските протести от юни 2013 г. се повторят, имиджът на Бразилия би бил накърнен, а финансовите ползи - заличени.

На мачовете от Мондиала се очакват 3 милиона бразилски и 600 000 чуждестранни туристи, като се предполага, че всеки от тях ще похарчи средно 2500 долара. Това би помогнало на Бразилия да развие туризма си.

При безбройните си притегателни страни и атракции - от най-голямата по територия тропическа гора в света през карнавала и красотите на Рио де Жанейро до прекрасните си плажове - миналата година тя е била посетена от едва 6 милиона туристи - с 2 милиона по-малко, отколкото Айфеловата кула. . .

Професор Рафаел Алкадипани, специалист по Мондиала във университета ФЖВ, привлича вниманието върху трудностите, които преживява бразилската икономика, далеч от оптимизма, който страната хранеше, когато през 2007 г. спечели правото да бъде домакин на Световната купа.

“В онзи момент Бразилия най-сетне изплуваше, но разходите, държавните пари, вложени в стадионите, съмнителната стойност в дългосрочен план бяха подценени. По мое мнение едно по-скромно и концентрирано събитие (в по-малък брой градове) би дало по-добър резултат”, споделя той.

Според президентката Дилма Русеф, която залага на карта преизбирането си през октомври, бразилците трябва да се гордеят с наследството, което получават от вложените държавни средства, свързани със Световната купа, въпреки че много от обектите още са в зачатъчен стадий, а множество други бяха просто изоставени.

“Никой няма да дойде и да вземе на тръгване в куфара си летищата, пристанищата, системата за градската мобилност и стадионите. Всичко това остава за нас”, изтъкна президентката. Сержу Бамби, преподавател ...

Данъчни измамници крадат милиарди от Украйна

Асошиейтед прес

Разрушен завод край Донбас. Снимка: нюзру

Кражбата на милиарди долари е била планирана на прозрачна пластмасова маса в бункер от звукоизолирана стомана, казва ръководителят на украинските данъчни служби.

Масата и шестте подходящи за нея прозрачни стола са поставени в тайна стая на един от горните етажи в данъчното министерство в Киев. Според шефа на данъчните там е бил епицентърът на мащабна измама, за която се подозира, че през последните три години е източила 130 милиарда гривни (11 милиарда долара) от хазната на Украйна - сума, равняваща се на над половината данъчни приходи на цялата държава.

Заместник-министърът по данъчните въпроси Игор Билоус, новият ръководител на данъчните служби, заяви, че предшественикът му е бил част от схемата и е помагал да бъде организирана широка мрежа от фирми фантоми в замяна на част от парите. Престъпниците, твърди той, са работили безнаказано.

“На тях не им пука за полицията, службите за сигурност. Никой не проверява. Затова този рак се е разпространил из цялата страна”, каза Билоус в интервю за Асошиейтед прес.

Предшественикът на Билоус Олександър Клименко отхвърля обвиненията, твърдейки, че “винаги се е борил сурово срещу корупцията” и посочва над 1300 разследвания по обвинения в корупция, започнати от ведомството му миналата година.

“Медиите разпространяват много фалшива информация, която накърнява честта и репутацията ми”, каза той.

Документите, до които АП получи достъп обаче, включително данъчни регистри, списък на предполагаемите компании фантоми, съставен от украинска група за борба с корупцията, както и данни от сайта за бизнес разузнаване Arachnys, подкрепят твърденията на Билоус за широкомащабна схема, а обвиненията се подкрепят и от външни експерти.

Много е трудно да не се съгласиш с твърденията на Билоус, казва Анна Деревянко, директор на Европейската бизнес асоциация, чиято централа е в Киев. “Всъщност, която и сфера да вземете, тя е била корумпирана на територията на Украйна”, отбелязва тя.

Експонат “А” е стоманен бункер, построен в центъра на данъчното министерство, точно срещу офиса на Билоус. Той твърди, че там Клименко и старите му приятели са разработили как разпределят плячката от системата, включваща около 1700 компании. Тайната стая е била оборудвана с генератор на бял шум, който да пречи на подслушвачите, и с пластмасови мебели, които вероятно са допринасяли да се гарантира, че никой не записва случващото се.

Използването на прозрачни мебели срещу вероятността от шпионаж “е направо по учебника на старата школа, Източния блок, контраразузнаването”, казва Винс Хътън, куратор на Международния музей на шпионажа във Вашингтон. Разузнаването на Източна Германия, например, поставило прозрачни мебели в стая в посолството в Рим.

Клименко отрича в бункера да се случвало каквото и да било.

“Тази стая бе необходима само за целите на поверителността, когато се планират оперативни дейности, работи се по дела за данъчни измами на големи данъкоплатци. Според мен подобни мерки за сигурност са оправдани”, пише той в имейл.

Клименко разговаря с АП от неуточнено място, след като напусна бързо Украйна след свалянето от власт на президента Виктор Янукович по-рано тази година. Видео запис от украинско летище показва Клиеменко и главният прокурор на страната да се боричкат с охранители, които се опитват да ги задържат, и да преобръщат метална врата детектор в опит да достигнат самолета си.

Експонат “Б” е голяма дупка в земята на улица “Саперне поле” в другия край на града. Ямата, начален етап от строежа на комплекс апартаменти, който трябва да бъде завършен идната година, е на мястото, където би трябвало да е централата на търговска компания на име Mistral.

На хартия Mistral е била компания за мениджмънт консултации и проучвания, която е направила сделки за милиони долари преди да фалира по-рано тази година, след като Янукович бе свален от поста си. Когато обаче неотдавна полицията се опита ...

Руските компании се готвят да плащат в юани

Катрин Хил
Джак Фарчи

Руските компании се готвят да преизчислят договорите си в юани и други азиатски валути, опасявайки че заради санкциите на Запада те могат да бъдат изтласкани от доларовия пазар. Това съобщиха двама високопоставени банкери.

“През последните седмици големи руски компания проявяват значителен интерес към преминаването към юани и други азиатски валути при разплащането за различни стоки, както и към откриването на сметки в азиатски банки, съобщи за “Файненшъл таймс” шефът на Deutsche Bank в Русия Павел Теплухин.

Ръководителят на държавната банка ВТБ Андрей Костин каза, че една от главните задачи на неговата банка е именно това разширено използване на “недоларови валути”.

“Отчитайки обема на двустранната ни търговия с Китай, увеличаването на разплащанията в рубли и юани е нашият приоритет в дневния ни ред. Сега работим именно по този въпрос, каза Костин в доклад пред руския президент Владимир Путин. “Работим по този проблем от май”, допълни банкерът.

Стремежът на Русия да открива сметки в юани, хонконгски и сингапурски долари е показателен за опитите на Москва да се пренасочи към Азия заради нарасналото напрежение в отношенията й с Европа.

Санкциите принуждават руските компании да намалят зависимостта си от западните фондови пазари на фона на усилията на американските и европейските банки значително да свият операциите си по кредитирането в Русия след анексирането на Крим през март.

Руската централна банка работи по създаването на национална разплащателна система, за да намали зависимостта от западни компании като Visa и MasterCard.

“Няма нищо лошо, че Русия се стреми да намали зависимостта си от долара. В действителност това е напълно разумно”, каза руският ръководител на друга голяма европейска банка. Той допълни, че заради сериозната зависимост на Русия от долара в кризисни моменти тя е подложена на много по-голяма нестабилност на пазара. “Няма причини, поради които търговията с Япония трябва да става в долари”, заяви той.

Генералният директор на една руска производствена компания, която получава 70 % от експортните си приходи в долари, заяви, че фирмата му е извършила цялата подготвителна работа, за да могат договорите да се сключват вече в различни валути в случай на въвеждане на нови санкции. “Ако стане нещо, ние сме готови да преминем към други валути, например китайски юани или хонконгски долари”, каза той.

Генералният директор на Газпром нефт Александър Дюков отбеляза, че компанията му обсъжда с възложителите си възможността да спрат да използват долари при сключването на договори, а представител на Норилски никел пък заяви пред “Файненшъл таймс”, че се водят преговори за деноминиране на дългосрочните договори с китайски партньори в юани.

“Изглежда това не е само изблик, а тенденция”, коментира Теплухин от Deutsche Bank. Той допълни, че руските компании могат да разпределят рисковете от евентуални нови американски санкции, “като променят условията в договорите си така, че при необходимост”, да имат възможност да сменят валутата”.

Някои политици предполагат, че Москва може да отговори на западните санкции с пълен отказ от използването на долара в икономиката.

При последните дискусии с представители на едрия бизнес на тема как икономиката да се направи по-малко уязвима руското правителство се обяви за анализ на ценните книжа, които могат да бъдат пуснати на борсата в страна, а също и за въвеждане на разплащания в други валути освен долара. В същото време обаче то се отказа от крайни мерки.

“Ако Русия не бъде подложена на системни санкции, които могат изкуствено да ограничат достъпа на нашата икономика до долари, не мисля, че тя ще се стреми с всички сили изкуствено да направи дедоларизация”, каза икономическият съветник на президента Путин Андрей Белоусов.

БТА

Миков покани Плевнелиев в НС, той отказа

Парламентарният шеф покани президента да дойде в НС, за да запознае депутатите с предложението си за референдум, но Плевнелиев отказа - бил поканен в последния момент.

Благодарност към един добър човек!

Здравейте! Зная, че това е сайт за новини които вълнуват цялото население на Перник, но искам да благодаря на един човек за постъпката му днес. Ето какво се случи:

Докато разхождах кучето си (дребна порода-женско) до нас дойде друго, доста по-голямо(мъжко). Опитах да го изгоня, но не успях.Отначало започнаха да играят, но тъй като моята е доста страхлива я гушнах, за да я отведа от там. Другото куче обаче, беше доста нахално и започна да скача по мен. Бутах го, виках, но то не...

Продължава

С лизингова кола в Гърция само със спецталон

Пътуване в Гърция с лизингова кола може да стане само с наличието на специален талон, в който да заменя големия такъв. В него ще са записани общата маса на автомобила, конските сили, натоварване на осите, външни размери и т.н. Ще бъде посочено и че автомобилът е на изплащане. Това предвиждат от МВР и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.

Частично контролирана от „Химимпорт” компания взе находище на нефт и газ за 35 години

/КРОСС/ Пет месеца след като доказа наличието на залежи от нефт и газ край Кнежа, публичната компания "Проучване и добив на нефт и газ" спечели 35-годишна концесия за добив на природните богатства от находището, съобщава „Капитал Daily". Очаква се в технологии за извличането им, както и в системи за опазване и рекултивиране на терена да бъдат вложени 44 млн. лева. Дружеството е единственото, което добива нефт на територията на страната и е едно от малкото, разработващи газовите залежи в България. То е част от икономическата група на „Химимпорт", която е в процес на налагане на пълен контрол над компанията чрез отправяне на търгово предложение към малките акционери. Решението за концесията е взето на заседанието на правителството в сряда. Според съобщението за целия период на договора в Министерството на икономиката ще постъпят общо 74 млн. лв. от такси. „Проучване и добив на нефт и газ" работи по общо 12 концесии в страната и извършваше работа на терена и досега. През февруари тази година се появи информация за доказаните търговски залежи в находището „Изток-запад" край Кнежа. Според нея там има 945 млн. куб. м газ и 393 хил. куб. м кондензат. Дружеството вече е задвижило дейностите по разработване на залежите, снабдявайки се от общината с разрешение за прокарване на подземно кабелно електрозахранване за проучвателния сондаж

Музеят в Шумен отчита ръст на посетителите

39 867 са посетителите в обектите на Регионалния исторически музей – Шумен от началото на годината до края на май, съобщиха от културния институт. Ръстът спрямо миналата година е с около 6 ...

До дни ще заработи Евиният плаж във Варна

До дни ще заработи Евиният плаж във Варна. В момента работници ограждат пространството до Калните бани и подготвят терена за дамите - любителки на преките слънчеви лъчи. Евиният плаж, който се счита за един от символите на сексуалната революция е и място за лечебни процедури на много жени с гинекологични заболявания.

Бизнес за $ 4 милиарда

Световното в Бразилия ще е бизнес за купища пари, като ФИФА планира да завърти оборот от около 4 милиарда долара. Това са само официалните суми, а от търговия на неофициални продукти и билети “на черно” се чакат още дебели пачки.

Четирите милиарда се чакат от тв права (1,7 млрд.), маркетинг (1,35) и продажба на билети и артикули.

Маркетингът Световното в Бразилия ще е бизнес за купища пари, като ФИФА планира да завърти оборот от около 4 милиарда долара. Това са само официалните суми, а от търговия на неофициални продукти и билети “на черно” се чакат още дебели пачки. Четирите милиарда се чакат от тв права (1,7 млрд.), маркетинг (1,35) и продажба на билети и артикули. Маркетингът

Най-важните новини от деня, сряда, 11 юни

Изслушват премиера Орешарски за "Южен поток" Премиерът Пламен Орешарски ще отговаря на въпроси за проекта „Южен поток“ пред парламента....

Кафе на Местан и Орешарски поотлага оставката (обзор)

Оставката на кабинета “Орешарски” се отлага, а на парламента 
остават поне 20 
пленарни дни
Това пресмятаха вчера депутати от различни парламентарни групи. 
Най-вероятната дата за предсрочните избори е 28 септември, гласи неофициалната информация. Имало и още по-бърз сценарий - 7 септември, но кампания през август не е приемлива според много о Оставката на кабинета “Орешарски” се отлага, а на парламента остават поне 20 пленарни дни Това пресмятаха вчера депутати от различни парламентарни групи. Най-вероятната дата за предсрочните избори е 28 септември, гласи неофициалната информация. Имало и още по-бърз сценарий - 7 септември, но кампания през август не е приемлива според много о

Таксиметрови шофьори протестират в цяла Европа

Секторът на таксиметровите услуги е недоволен, че има компании, работещи като таксиметрови, без да понасят разходи за лиценз, което е във вреда на традиционния национален сектор

Безпилотен самолет шпионира „петлите”

/КРОСС/ Треньорът на Франция Дидие Дешан заподозря опонентите на „петлите" в груповата фаза на Световното първенство по футбол в шпионаж, съобщава италиански медии. По време на закрита тренировка на отбора във вторник френският специалист е забелязал безпилотен самолет, кръжащ над игрището. Според Дешан, зад това стои някой от противниците на френския отбор в груповата фаза или журналисти. Специалистът, обезпокоен от случилото се, е разпореди пълно разследване. Франция е в една група с Швейцария, Еквадор и Хондурас.

Окосиха тревата в квартал "Изток", родителите спокойно могат да извеждат децата си

Четири фирми са ангажирани с косенето на тревните площи в "Изток", което е почти на финала. Веднага след това ще започне пръскането срещу вредни насекоми.

Родителите могат спокойно да извеждат децата си за игра в многобройните градинки и площадки на територията на кметството. Навсякъде в кметство "Изток" тревните площи се косят. Градинките и междублоковите пространства придобиват приличен и безопасен вид. Веднага след приключването на коситбата...

Продължава

Пускаме бежанците в чужбина по-бързо

Бежанците и лицата с хуманитарен статут ще могат да напускат България по-бързо. Правителството реши вчера да се съкрати срокът, в който се издават удостоверения за пътуване зад граница от 30 на 10 дни. Таксата, която се плаща в случая, обаче ще стане двойна. Това е записано в промените на правилника за издаване на българските лични документи.

Най-често се фалшифицират банкнотите от 20 лв.

Най-много фалшификати у нас има при двадесетолевките. След тях най-масово се подправят банкноти от 10 и от 50 лева, обясни агент от ДАНС. По...

Варна участва в кметски форум в Китай

Община Варна бе единствената българска община, която участва в кметски форум в рамките на Седмицата за икономически и културен обмен между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Събитието се проведе от 8 до 11 юни в град Нинбо. Варненската делегация бе водена от кмета Иван Портних, който получи покана за участие от кмета на Нинбо - Ли Община Варна бе единствената българска община, която участва в кметски форум в рамките на Седмицата за икономически и културен обмен между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Събитието се проведе от 8 до 11 юни в град Нинбо. Варненската делегация бе водена от кмета Иван Портних, който получи покана за участие от кмета на Нинбо - Ли

Неизправни газови уреди заплашват посетителите на заведения

Неизправни газови уреди заплашват посетителите на заведения

Масови проверки в заведенията за обществено хранене в страната за изправни газови уреди. Само днес в Пловдив бяха проверени 24 закусвални, в 15 от тях са открити нередности, предаде Би Ти Ви.

Собствениците на заведения за хранене под тепетата масово не спазват правилата за използване и съхранение на газовите уреди. Нещо повече – част от тях дори не знаят как да използват уредите безопасно и така излагат клиентите на риск.

Още в началото на проверката инспекторите се натъкват на груби нарушения. Гриловете, на които се пекат пилетата в едно заведение са без задължителен стикер за преминат технически преглед. Дюнерът, който работи на газ, също не разполага с документ, че е изправен.

„Този уред не е проверен, не му е извършен преглед и никой не може да гарантира за неговата безопасност, дали няма пропуски на газ, дали няма проблем в устройството”, обяснява началникът на инспекция Държавен технически надзор за Южна България Димитър Михайлов.

Управителят на обекта казва, че стикерите се пазят в офиса. Това ще бъде проверено.

Недопустими нарушения и във втория проверен обект. Там газовите бутилки се съхраняват на стълбището, което е абсолютно забранено. Петте котлона в кухнята работят на газ и само работниците знаят дали са безопасни, тъй като липсва стикер за проверка.
Има и заведения, в които не икономията на ток, а безопасността на клиентите е на първо място. На едно място картофите даже се пържат в електрически фритюрници, които са по-безопасни.

По време на проверката инспекторите дават и съвети: газовите бутилки ,които не се използват, да се съхраняват на безопасно и проветриво място. В помещение, където температурата надхвърля 40 градуса е недопустимо да се работи с газови бутилки.

На нарушителите са дадени предписания да отстранят нередностите, в противен случай заведенията им ще бъдат затворени.

Налагат се и глоби, които обаче често са колкото дневния оборот на добре посещавано заведение – от 100 до 2 000 лева.

Шофьорът, преминал през цветята на Паоло: Не съм от града и не видях знака, съжалявам

Иван Иванов от град Елена е шофьорът, който прегази цветята за Паоло в центъра на Стара Загора преди дни.
Снимка на колата му на мястото, на което бе прегазен малкият Паоло, предизвика купища остри коментари в социалните мрежи.
Близо 48 часа време отне на полицията, за да определи номера на колата. Днес Иван Иванов бе привикан в полицията в Стара Иван Иванов от град Елена е шофьорът, който прегази цветята за Паоло в центъра на Стара Загора преди дни. Снимка на колата му на мястото, на което бе прегазен малкият Паоло, предизвика купища остри коментари в социалните мрежи. Близо 48 часа време отне на полицията, за да определи номера на колата. Днес Иван Иванов бе привикан в полицията в Стара

6000 полицаи дирят милиардер беглец

Около 6000 корейски полицаи щурмуваха религиозен център край Сеул в търсене на избягалия милиардер Йо Бьон-ун вчера, предаде Би Би Си.
Той е издирван във връзка с трагично потъналия на 16 април тази година ферибот “Севол”. Смята се, че Йо Бьон-ун е шеф на компанията, собственик на кораба.
Полицаите атакували религиозния център в търсене на Около 6000 корейски полицаи щурмуваха религиозен център край Сеул в търсене на избягалия милиардер Йо Бьон-ун вчера, предаде Би Би Си. Той е издирван във връзка с трагично потъналия на 16 април тази година ферибот “Севол”. Смята се, че Йо Бьон-ун е шеф на компанията, собственик на кораба. Полицаите атакували религиозния център в търсене на

Шофьорът, прегазил цветята на Паоло: Не съм искал, съжалявам

Иван Иванов от град Елена е шофьорът, който прегази цветята за Паоло в центъра на Стара Загора преди дни.
Снимка на колата му на мястото, на което бе прегазен малкият Паоло, предизвика купища остри коментари в социалните мрежи.
Близо 48 часа време отне на полицията, за да определи номера на колата. Днес Иван Иванов бе привикан в полицията в Стара Иван Иванов от град Елена е шофьорът, който прегази цветята за Паоло в центъра на Стара Загора преди дни. Снимка на колата му на мястото, на което бе прегазен малкият Паоло, предизвика купища остри коментари в социалните мрежи. Близо 48 часа време отне на полицията, за да определи номера на колата. Днес Иван Иванов бе привикан в полицията в Стара

Турция свиква извънредно заседание на НАТО заради отвличанията в Ирак

/КРОСС/ Турция свиква извънредно заседание на страните-членки на НАТО заради ситуацията в северната част на Ирак, където бяха похитени около 80 граждани от различни страни, съобщава „Ройтерс". В сряда в иракския град Мосул бойци отвлякоха 48 служители от турското консулство.

Всички 12 стадиона за Мондиала са готови

Всички 12 стадиона, на които ще се играят мачове от Световното първенство по футбол, са готови за началото на шампионата. Това съобщи генералният секретар на ФИФА Жером Валке по време на конгреса на централата. Строителните дейности по някои от стадионите се забавиха значително и това предизвика безпокойство дали ще бъдат завършени навреме за старта на Мондиала.

Шойбле очаква приемственост в икономическата политика в Гърция


Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви днес, че очаква приемственост в икономическата политика в Гърция след смяната на министъра на финансите, предаде агенция "Франс прес". Той каза това пред журналисти в Берлин след среща с досегашния гръцки финансов министър Янис Стурнарас.

Като похвали усилията на Гърция за възстановяването на икономиката, Шойбле допълни, че още не познава новия министър Гикас Хардувелис, назначен в понеделник след промени в кабинета, извършени...

Храните могат да поевтинеят с до 30%

София /КРОСС/ Цените на храните в големите хипермаркети може да поевтинеят с 10 до 30 на сто. Това обявиха от съюз "Произведено в България". Според браншовиците обаче намалението може да се случи само, ако бъдат приети последните промени в антимонополното законодателство. Основната идея залегнала в тях е гаранция за равни права при договаряне между производителите и големите вериги. Освен това се предвижда да отпаднат и редица трудно обясними такси, като "нов обект" или "рожден ден на веригата". На коренно различно мнение са големите търговци. Те предвиждат, че ако този вид такси отпаднат, това ще доведе до увеличаване на цените, тъй като производителите няма да могат да се справят с рекламата и логистиката на продуктите си. „Ако всички тези услуги бъдат забранени, както предвижда този закон, то цената неминуемо ще се качи, защото всички тези услуги ще бъдат оскъпени - всеки сам ще си прави своите промоции, своите маркетингови кампании, което ще се отрази най-много на малките производители", казва Йордан Матеев от Сдружение „Модерна търговия", цитиран от "Преса".

Ето го шофьора, прегазил цветята за малкия Паоло в Стара Загора (снимка)

Ето го шофьора, прегазил цветята за малкия Паоло в Стара Загора (снимка)

Шофьорът, който прегази цветята на малкия Паоло в центъра на Стара Загора, се казва Иван Иванов и е от град Елена, съобщи Би Ти Ви.

Повече от 48 часа време отне на полицията, за да определи номера на колата. Днес Иван Иванов бе привикан в полицията в Стара Загора, за да му бъде връчен актът за нарушението.

Вижте как изглежда той:

И какво каза, след като бе привикан на разпит:

„Съжалявам, не съм от града и не видях знака. Видях цветята и буквално веднага се върнах назад”, обяви водачът пред bTV.

„Никога не ми се е случвало подобно нещо. Не съм от града. Ако имаше колчета или по-голям знак, нямаше да вляза. Не съм искал, съжалявам”, каза още Иван Иванов

Стотина малки фирми ще пострадат при спиране на "Южен поток"

Около 100 малки родни строителни фирми ще бъдат ощетени, в случай на неизпълнение на проекта "Южен поток". Това съобщи изпълнителният директор на...

Шеф от "Бобов дол" уволнен след репортажа на Нова телевизия

Началник от мини "Бобов дол" е бил уволнен след скандалния репортаж на Нова телевизия със скрита камера, който разкрива технологията на натиска и манипулацията на работещите в мините.
Информаторът на медията още не е уволнен. Началниците в мината пък отказват все още да разговарят с Нова телевизия, защото всичко било лъжа.
Уволненият е Огнян Зарев. Началник от мини "Бобов дол" е бил уволнен след скандалния репортаж на Нова телевизия със скрита камера, който разкрива технологията на натиска и манипулацията на работещите в мините. Информаторът на медията още не е уволнен. Началниците в мината пък отказват все още да разговарят с Нова телевизия, защото всичко било лъжа. Уволненият е Огнян Зарев.

Правната комисия не постигна съгласие за референдум по изборното законодателство

София /КРОСС/ Парламентарната комисия по правни въпроси не можа да стигне до решение по предложението за референдум по изборното законодателство. То е внесено от инициативен комитет, който настоява за допитване по три въпроса: дали гласуването да стане задължително, да има ли мажоритарен избор на депутати и да се въведе ли възможност за електронно гласуване. С гласовете на ГЕРБ и БСП не се прие предложението, направено от Четин Казак, който е председател на правната комисия и депутат от ДПС, за отхвърляне на провеждането на национален референдум, внесен от инициативен комитет с подписка на над 463 хиляди валидни подписа. Ситуацията по време на заседанието се усложни още повече, след като основните подръжници на задължителното гласуване ГЕРБ и БСП влязоха в принципно несъгласие за начина на формулиране на решение на комисията. Янаки Стоилов от БСП настоя правната комисия да подложи на гласуване по отделно въпросите, формулирани в искането за провеждане на референдум. С аргумента, че левицата на този етап поддържа само условието за задължителен вот, който обаче трябва да важи за гражданите на територията на страната, но не и за тези в чужбина. Аргументът на Стоилов е, че държавата не може да осигури изборни секции за всички наши сънародници. От ГЕРБ обаче контраатакуваха като поискаха обединяване на въпросите за задължителното гласуване и за електронното гласуване, като с това те смятат, че ще се удовлетвори искането за задължително гласуване

Американските акции прекратиха позитивната серия

Занижената прогноза на СБ за световния растеж и влошаващата се ситуация със сигурността в Ирак внесоха напрежение на пазарите


Алексис Ципрас поиска отписване на част от дълга на Гърция


Лидерът на гръцката крайнолява партия СИРИЗА Алексис Ципрас поискал отписване на голяма част от гръцкия дълг на среща във Франкфурт с президента на Европейската централна банка Марио Драги, пише в. “Етнос”. Ципрас казал, че гръцкият дълг е неустойчив и че е невъзможен растеж без отписване на голяма част от него. Лидерът на гръцката крайнолява партия СИРИЗА Алексис Ципрас поискал отписване на голяма част от гръцкия дълг на среща във Франкфурт с президента на Европейската централна банка Марио Драги, пише в. “Етнос”. Ципрас казал, че гръцкият дълг е неустойчив и че е невъзможен растеж без отписване на голяма част от него.

Кои са "дядовците" на Мондиал 2014? (ГАЛЕРИЯ)

1. Въпросът относно възрастта на Самуел Ето'О ще бъде повдиган отново и отново, но паспортът показва, че нападателят на Камерун през март тази година е отпразнувал 33-ата си годишнина. 2. За чилийс...

Дърво се стовари на централната алея в Морската градина, рани трима

Варна /КРОСС/ Дърво се стовари на централната алея под Летния театър малко след 19 ч. "Инцидентът стана когато по алеята имаше най-много хора", разказа пред Varnautre.bg очевидец на случилото се.Трима души са ранени, единият от които дете. Момченцето е било на триколка заедно с баща си когато дървото се е стоварило върху двамата. Бащата е с разкъсна рана на главата.Освен тях има пострадал и по-възрастен мъж. Дядото е с ожулена ръка. Пожарна и Гражданска защита са пристигнали на мястото. Паднало е над 50-годишно дърво акация, отчупило се четири метра от основата. "На пръв поглед няма никакви видими причини, дървото да се прекърши. Изглежда напълно здраво, с голяма зелена корона", каза Стоян Аргиров от Oбщинското предприятие Управление на проекти и озеленяване."Аз самият не можах да повярвам, когато ми се обадиха за инцидента. Не е имало вятър. Всеки месец минаваме на огледи и своевременно режем ако има изсъхнали дървета", обясни още Аргиров.Утре сутрин от предприятието започват подробен оглед на всички дървета в парка. Тепърва ще се изясняват причините за инцидента, след като нарежат ствола.

Варненски специалист: Махането на звездите от заведенията помага на бизнеса

Отпадането на категоризацията на заведенията от следващата година ще бъде от полза за бизнеса. Това каза пред вестник „Черно море“ доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. Припомняме, че промяната залегна в Закона за туризма.

НФСБ иска ново правителство незабавно

НФСБ иска ново правителство незабавно

Незабавно трябва ново правителство, за да се прекрати парализата на институциите и да има действащо Народно събрание. Това каза за Радио „Фокус Валери Симеонов – съпредседател на Националния фронт за спасение на България (НФСБ).

„Колкото по-дълго продължава да има безвремие в държавата, толкова по-зле за населението. Ние не виждаме смисъла от отлагане на изборите и от поредно назначаване на служебно правителство. Това е неизбежно, но то не трябва да управлява продължително време. В ущърб на държавата е то да прави назначения, да извършва сделки, паралелно с подготовката на изборите.

Всичко това не би било полезно за България, а точно обратното”, каза Валери Симеонов. 

На въпрос дали е възможна коалиция на НФСБ с „България без цензура” той каза, че на този етап не са водени разговори, но партията е готова да работи с абсолютно всички български партии за доброто на страната.

НФСБ: Незабавно трябва ново правителство, за да се прекрати парализата на институциите

НФСБ: Незабавно трябва ново правителство, за да се прекрати парализата на институциите

Незабавно трябва ново правителство, за да се прекрати парализата на институциите и да има действащо Народно събрание. Това каза за Радио „Фокус Валери Симеонов – съпредседател на НФСБ.

„Колкото по-дълго продължава да има безвремие в държавата, толкова по-зле за населението. Ние не виждаме смисъла от отлагане на изборите и от поредно назначаване на служебно правителство. Това е неизбежно, но то не трябва да управлява продължително време. В ущърб на държавата е то да прави назначения, да извършва сделки, паралелно с подготовката на изборите.

Всичко това не би било полезно за България, а точно обратното”, каза Валери Симеонов. 

На въпрос дали е възможна коалиция на НФСБ с „България без цензура” той каза, че на този етап не са водени разговори, но партията е готова да работи с абсолютно всички български партии за доброто на страната.

Екип от ОЛАФ пристигна в София за разследването срещу Пенгезов

Експерти на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) са в София, за да разследват злоупотреба с еврофондове от висш български съдия. Това съобщи сайтът “Юрополитикс”. От прокуратурата потвърдиха, че чуждите експерти дошли да им съдействат. Става дума за делото срещу шефа на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов, шефа на Военно- Експерти на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) са в София, за да разследват злоупотреба с еврофондове от висш български съдия. Това съобщи сайтът “Юрополитикс”. От прокуратурата потвърдиха, че чуждите експерти дошли да им съдействат. Става дума за делото срещу шефа на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов, шефа на Военно-

Мъже, не носете GSM-а в предния джоб!

Носенето на мобилни телефони уврежда не само клетките и ДНК на мъжете, но и спермата им, като намалява нейната оплодителна роля, смятат някои специалисти.

ЛНР моли Русия и още 14 държави да признаят независимостта й

/КРОСС/ Луганска народна република се обърна с молба към Руската федерация и още 14 други държави с молба да признаят независимостта й."Върховният съвет на ЛНР, градският и районите съвети на народните депутати, обществените обединения се обръщат към Руската федерация с молба да вземе решение относно признаването на ЛНР като суверенна независима държава", се казва в декларация, подписана от ръководителя на Висшия съвет на републиката Карякиним. Аналогични заявления са изпратени до Армения, Беларус, Казахстан, Китай, Сърбия, Венецуела, Куба, Никарагуа.

От Костинброд към по-светъл вот

Тръгна делото за онези 350 хил. бюлетини, надпечатани в Костинброд (виж стр. 13). 
И какво? 
Нищо, ще каже песимистът. Година след чутовния скандал в близката до ГЕРБ печатница очакванията, че ще има обвиняеми за фалшификация на вота, са се сбъднали не повече от тези за второто пришествие. Подсъдим е само един чиновник, и то за това, че не Тръгна делото за онези 350 хил. бюлетини, надпечатани в Костинброд (виж стр. 13). И какво? Нищо, ще каже песимистът. Година след чутовния скандал в близката до ГЕРБ печатница очакванията, че ще има обвиняеми за фалшификация на вота, са се сбъднали не повече от тези за второто пришествие. Подсъдим е само един чиновник, и то за това, че не

Шеф от "Бобов дол" уволнен след репортажа на Нова телевизия

Началник от мини Началник от мини "Бобов дол" е бил уволнен след скандалния репортаж на Нова телевизия със скрита камера, който разкрива технологията на натиска и манипулацията на работещите в мините. Информаторът на медията още не е уволнен. Началниците в мината пък отказват все още да разговарят с Нова телевизия, защото всичко било лъжа. Уволненият е Огнян Зарев.

Путин: Не искаме да загубим Украйна като пазар за руски газ

Владимир Путин призна, че се бои да не загуби Украйна като купувач на руския газ, съобщи агенция УНИАН. Заради това Русия е готова да предложи партньорство на Украйна, за да могат двете страни да работят открито, честно и максимално прозрачно, стана ясно от изказването на Путин. „Надяваме се всички наши европейски партньори виждат, че позицията ни по въпроса е справедлива. Въпреки това се договорихме да не изискваме предварително плащане до 16 юни тази година, т.е. до понеделник”, заяви руският президент. По-рано днес Москва предложи на Украйна намаление на цената на газта от 100 долара на 1000 кубични метра, но Киев отказа, съобщиха от РИА Новости. "Руснаците ни предложиха да намалят цената на газа със 100 долара, което те наричат отстъпка. Искам официално да заявя, че добре знаем руските номера: както отстъпка се налага с решение на правителството на Русия, така с решение на парламента може да се отмени. Нашето предложение по тази причина остава да внесем промени в договора", заяви украинският премиер Арсений Яценюк. Киев иска цената на газа за 1000 кубически метра да се намали с 268,5 долара и да се отмени забраната за реекспорт. Исканията включват и премахване на условието Украйна да купува фиксиран обем природен газ, без да има значение нуждае ли се от него, или не, като в противен случай подлежи на глоба. В същото време еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер обяви, че ще „мотивира” украинската страна да си плати дълга към „Газпром”.

Бивш шеф на БОП, близък до Цветанов, осъден 1 г. условно (oбзор)

Една година условно с 3 г. изпитателен срок получи вчера бившият шеф на звеното за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров. Той бе признат за виновен, че на 4 пъти е изнасял класифицирана информация, събирана чрез СРС, към хора, нямащи право на достъп до нея. Сред тях са бизнесменът Петър Христов. Една година условно с 3 г. изпитателен срок получи вчера бившият шеф на звеното за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров. Той бе признат за виновен, че на 4 пъти е изнасял класифицирана информация, събирана чрез СРС, към хора, нямащи право на достъп до нея. Сред тях са бизнесменът Петър Христов.

Ден преди да се задуши, малкият Георги от Самоков станал на 5 годинки

Ден преди да се задуши, малкият Георги от Самоков станал на 5 годинки

Един ден преди да се задуши заедно с 3-годишното си братче Емо, Георги от Самоков празнувал рождения си ден. Той станал на 5 годинки. Това разказват за TV7 негови съседи.

Двете момченца били добре гледани, но семейството често страдало от липса на финанси. В нощта на злополуката празненството се провело на свещи, тъй като родителите не били платили тока.

Бащата заминал нощна смяна, а майката легнала в съседната стая. Братчетата били оставени да спят сами. Угарният газ, отделен от тлеещ телевизор, ги приспал завинаги.

Сутринта, когато бащата се върнал от работа, усетил неприятната миризма и веднага влязъл в стаята на децата. Намерил ги мъртви.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване