Стокообменът между България и Мароко е на символично ниво

Символичен е стокообменът между България и Мароко. Това заяви в Перник посланикът на кралството Латифа Ахарбаш. По думите й двете страни имат много добри политически връзки, но засега икономическият о...

Явор Гечев: Над 70% от предложенията на бранша са вписани в новата ПРСР

/КРОСС/ "Новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) се отличава с прозрачността при разработването й, като над 70% от предложенията направени от браншовите организации са възприети." Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев по време на публичното обсъждане на ПРСР 2014-2020 в хотел „Балкан София". „В тематичната работа група по ПРСР има над 200 участника, и освен това поканихме и други заинтересовани страни, които изявиха желание за участие в работния процес по изготвянето на Програмата," съобщи зам.-министър Гечев. Според него така новата ПРСР ще даде широк хоризонт за развитие на селското стопанство. В отговор на въпрос по отношение на разпределението на средствата от Програмата по сектори зам.-министър Гечев заяви, че е нормално всеки отделен бранш да иска да привлече повече капитали към себе си, но отговорност на държавата е да търси баланс, който да се основава на националните приоритети. „Анализът за изминалите седем години ясно показва, че в България има остра липса на суровини, като изключение прави само сектор зърнопроизводство. До 80% от хранителните и земеделски продукти в страната ни са внос и това трябва да се промени," категорично заяви зам.-министър Явор Гечев. Поради тази причина в новата ПРСР ще има отделни бюджети за всеки един сектор, така че да не се получават изкривявания при европейското финансиране. Зам

ДАНС удари фирма за вземания заради пиратски софтуер

Срещу фирма, занимаваща се със събирания на вземания

Змии изпълзяха по улиците на Монтана

Змии изпълзяха по улиците на Монтана

Змии изпълзяха по улиците на Монтана. Заради жегите влечугите излязоха на припек на асфалта.

Змия ужаси жена, преминавала по обяд по улица "Иван Вазов" в града. Влечугото било свито на кълбо на единия от тротоарите на централната улица, съобщи tribali.info.

При приближаването на жената змията се размърдала. Стресната дама успяла да събере сили и да позвъни на телефон 112, откъдето изпратили екип спасители.

Когато момчетата пристигнали, влечугото вече било изчезнало. 

Близо час спасителите издирвали змията, но така и не успели да я намерят.

През последната седмица, след рязкото вдигане на температурите, на телефон 112 ежедневно се получават сигнали за забелязани влечуги в централната градска част и кварталите на Монтана.

Само преди дни няколко смока изплашиха две хлапета, тръгнали на училище. Едното от децата запазило самообладание и звъннало на спешния телефон.

Лекари от спешния център в Монтана пък съобщиха, че при ухапване от влечуги хората незабавно трябва да търсят медицинска помощ. В спешното има противозмийски серуми.

Безплатен градски транспорт за четящите в Бургас

Инициативата е част от Третия национален фестивал "Четящият човек", който започна на 12 юни и ще продължи до 15 юни

Задигнаха близо 15 бона до банков клон в „Младост” /обновена/

София /КРОСС/ Грабеж на близо 15 000 лв. е извършен преди по-малко от час в столичния квартал "Младост" 2. Сигналът е получен малко преди 17 часа. Двама служители на частна фирма, които трябвало да внесат парите в банката, са били пресрещнати от двама мъже, които ги напръскали с невропапалитичен спрей и взели торбата им, в която се е намирала въпросната сума. След това нападателите побегнали, като единият е изтървал пистолета си.  Районът е отцепен от полицията. Разпитват се потенциални очевидци. Извършителите се издирват. Нападнатите са в добро състояние и са освободени за лечение.  

Задигнаха голяма сума пари до банков клон в „Младост”

София /КРОСС/ Грабеж на голямо количество пари е извършен преди по-малко от час в столичния квартал "Младост". По информация на БНР обирът е станал до банков клон. Служители които внасят пари са били пресрещнати от мъже,които са взели голяма торба с пари. За момента не е ясно каква е откраднатата сума.  Очаквайте подробности  

Задигнаха две чанти с пари пред банка в „Младост“!

Две чанти с пари са били задигнати малко след 15.30 часа в столичния квартал "Младост", преди да бъдат внесени в банков клон.

Брюксел възстанови на България 860 млн. евро

Това са всички средства, платени от ДФ "Земеделие" (ДФЗ) по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ през последното тримесечие на 2013 г., както и средствата, платени до момента по директните плащания и селскостопанските пазарни механизми. Точният размер на възстановените субсидии е 863 137 996 евро.

ДАНС проведе акция срещу разпространител на детска порнография

Служители на ДАНС, под ръководството на Районна прокуратура - Бургас, проведоха в Созопол специализирана операция по противодействие на сексуалната експлоатация и злоупотребата с деца в интернет, съобщиха от пресцентъра на ДАНС. 

Установено е, че в периода февруари - юни 2014 г. български гражданин е придобивал, съхранявал и разпространявал порн Служители на ДАНС, под ръководството на Районна прокуратура - Бургас, проведоха в Созопол специализирана операция по противодействие на сексуалната експлоатация и злоупотребата с деца в интернет, съобщиха от пресцентъра на ДАНС. Установено е, че в периода февруари - юни 2014 г. български гражданин е придобивал, съхранявал и разпространявал порн

Кои са победителите в Българските награди за уеб 2014

Бяха раздадени награди в 22 категории, като в две от тях първите места заеха два проекта с еднакъв резултат

Бракониери убиха 20 000 слона в Африка

/КРОСС/ 20 000 слона са убили бракониерите в Африка през миналата година. Данните са на Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора. От организацията посочват, че броят на незаконно убитите слонове намалява с всяка изминала година. Така през 2011 г. бракониерите са убили 25 хиляди слона, а година по-късно - 22 000. Въпреки намаляващата тенденция животът им продължава да е под заплаха, съобщава RT.com. 

ЕК посече преговорите с Москва за „Южен поток“

Преговорите между Европейската комисия и Русия за изграждане на газопровода "Южен поток" са спрени. Това потвърди еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу пък отсече, че проектът не е приоритетен за Европа.

По 250 лева на бедни семейства с първолаци

/КРОСС/ Семействата с ниски доходи, които имат първокласник, ще получат еднократна финансова помощ за новата учебна година. Молбите за кандидатстване могат да се подават в социалните служби по постоянен адрес, съобщиха от социалното министерство пред БНР. Право имат семейства с деца, които са записани за първи път в първи клас и при условие, че средният доход на член от семейството за предходната година не надхвърля 350 лева на месец. Молбите се приемат до края на септември, а помощта ще се връща, ако детето не тръгне на училище, припомнят от министерството. Очаква се помощта да е както и през миналата година - 250 лева.  

Най-честите катастрофи са заради загуба на контрол над колата

Най-честите катастрофи са заради загуба на контрол над колата

Нека не търсим винаги причината за пътнотранспортните произшествия в другите, а да я потърсим в себе си и да коригираме своето поведение. Това заяви в предаването „Споделена отговорност“ на радио "Фокус" Алекси Кесяков, секретар на Държавно обществената комисия по безопасност на движението.

Той коментира, че за изминалия период от началото на годината най-честите катастрофи са тези, в които водачът е изгубил управление над автомобила, колата се е преобърнала и се е блъснала в неподвижно препятствие. По този начин е причинена смъртта на 83 души, а други 817 граждани са ранени. „Много внимателно трябва да подхождаме и , когато навлизаме в лентата за насрещно движение, особено извън населените места, където скоростите са такива, че не дават никакъв шанс на човека. 66 загинали граждани и 1087 ранени след шофиране в насрещното“, подчерта Алекси Кесяков. Той призова шофьорите да бъдат внимателни, когато управляват автомобилите си през тъмната част на денонощието. Загиналите в катастрофи през нощта са 100 души, а 870 са ранени. По думите му опасностите по пътното движение като резултат след катастрофата трябва да заемат централно място в обучението.

От район „Приморски” отчетоха докъде е стигнало косенето

Към днешна дата - 13 юни на територията на Район „Приморски” са изкосени 926 дка тревни площи. Остават още 160 дка. За тази дейност Общинското предприятие „Управление на проекти и озеленяване" е осигурило 3 екипа, включващи 11 косачи и 13 жени - събирачи.

ФИБА отне от Украйна домакинството на Евробаскет 2015


Украйна няма да бъде домакин на европейското първенство по баскетбол през 2015 г., реши на днешното си заседание бордът на европейската баскетболна федерация ФИБА Европа (FIBA Europe). 

"Решението беше взето след внимателно обмисляне на продължаваща политическа ситуация и проблемите със сигурността в Украйна, които се считат за неблагоприятни за провеждането на такова важно и изискващо състезание", обявиха от централата. 

От ФИБА Европа допълниха, че оценяват високо...

Испански активисти ще организират неофициален референдум за монархията


Група испански активисти ще проведат неофициално допитване до своите сънародници относно бъдещето на испанската монархия, съобщава британският вестник "Гардиън".

Няколко организации са се обединили с решението да проведат свой референдум през оставащите дни до коронацията на новия испански крал Фелипе. Той ще заеме мястото на своя баща Хуан Карлос, който абдикира в полза на сина си в началото на месеца. Същата вечер, в която монархът обяви решението си, близо 20 000 испанци се...

Куюмджиев: Евроексперспертите не посочиха закон, с който сме в нарушение за "Южен поток"

Експертите от Брюксел не могат да посочат конкретен текст от нормативен акт, с който нарушаваме европейското право заради "Южен поток". Това заяви депутатът от енергийната комисия Явор Куюмджиев, който участва в среща с европейски експерти у нас.

ЕС и Русия прекратиха преговорите по "Южен поток"

По думите му Русия е подала жалба срещу ЕС заради Третия енергиен пакет

Прокуратурата иска задържане на М. Кристофър

Във "Фейсбук" се сформира група "Справедливост за Емо", която за броени часове събра над 2500 души

Спрягат шест жени за служебен премиер

София /КРОСС/ Най-малко 6 жени са спрягани за служебен премиер, на чието служебно правителство да бъде възложено от президента Росен Плевнелиев да организира предстоящите предсрочни парламентарни избори.Една от възможните фигури е тази на Екатерина Захариева. От края на май 2013 година тя е началник на Кабинета на държавния глава след указ на президента Росен Плевнелиев. Преди това тя бе заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Бойко Борисов и Главен секретар на президента в периода от 23 януари 2012 до 12 март 2013 г. От 13 март до 29 май 2013 г. пък беше заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройство в състава на служебното 88-мо правителство.Друго спрягано име е това на Меглена Плугчиева. Тя има дългогодишен дипломатически опит, беше ресорен министър по усвояване на еврофондовете в кабинета на Тройната коалиция, а правителството на ГЕРБ я подкрепи за посланик в Швейцария. За нея се говореше и след оставката на Борисов и дори бе един от фаворитите за същия пост.Друго име, спрягано за служебен премиер, е това на бизнес дамата Нели Беширова, която е изпълнителен директор на „Риск Инженеринг", член на Борда на директорите. Тя е юрист по образование и има двойно гражданство - българско и английско. Беширова успешно работи в областта на инвестиционните проекти и международните правни съвети. Известна е с толерантността си към партньорите си в България и чужбина

ЕС преведе на Украйна 250 млн. евро

Европейският съюз е превел първият транш от 250 милиона евро за Украйна. Сумата бе договорена още на 13 май, когато Европейската комисия (ЕК) и Киев...

Руски учени създадоха весели картофи

/КРОСС/ Нов сорт картофи създадоха селекционерите от Колпашево, Томска област. Особеното на тези картофи и цветът им - те са лилави, червени и сини (на този етап), и според думите на създателите - полезни. Новия сорт картофи може да се появи в продажби още през 2014 година, макар да няма значима необходимост от съществуването им, според мнението на самите специалисти от сибирския отдел на Института за изследвания на земеделието в Колпашево, които работят върху сорта около пет години. Те са убедени обаче, че е възможно новите картофи да намерят своя потребител, а особено когато бъдат доусъвършенствани с оригинален вкус. Цветните картофи имат не само цветна кора, но и сърцевина. Селекционерите продължават да работят над новия сорт, с цел да разширят цветовата гама, подобрят вкуса и полезните свойства на зеленчука. „Тази година е реализирана първата реколта - 300 килограма лилави картофи. Не е изключено, през пролетта на 2014 година, този сорт да излезе в продажба за консумация и за засаждане. Все още не можем да пуснем зеленчука за промишлено производство на разсад, тъй като сорта не е преминал през необходимите конкурсни и държавни изследвания, а това ще стане възможно през 2020 година, но дотогава сортът се продава в малки количества за консумация и разсаждане. Засега продаваме сорта без наименование

Прокуратурата обвини трима в подготовка на убийството на Пеевски

Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев са тримата задържани и обвинени в подготовка за убийството на депутата от ДПС Делян Пеевски, научи БНР.

Тримата са обвинени в опит за умишлено убийство. Покушението е готвено за месец май. Не е ясно обаче с какви мотиви е било подготвяно убийството.
Тримата са задържани вчера сутринта в домовете си. Едва късно вечерта им е било повдигнато обвинение. Има и четвърти задържан, но той не е с повдигнато обвинение. Възможно е той да е бил прокурорски свидетел.

На тримата задържани утре ще бъде поискан постоянен арест от Софийския градски съд, пише КРОСС.

Номинираният за "Грами" Ричард Бона е звездата в третата вечер на A to JazZ


Известният камерунски басист, певец, композитор, музикален инженер и продуцент Ричард Бона, който има номинация за "Грами", ще излезе на сцената в третата, финална вечер на четвъртото издание на фестивала A to JazZ на 29 юни заедно с афро-кубинската формация Mandekan Cubano, съобщиха организаторите.

Малко преди да излезе на сцената, от 11 ч. същия ден Бона ще изнесе и едночасова лекция пред ученици и студенти в Националното музикално училище в София.

Ричард Бона е...

Над 800 000 души са гледали по БНТ откриването на световното по футбол

771 хиляди души са гледали снощи откриването на Световното първенство по футбол в Бразилия по БНТ1 и БНТ HD. Още почти 80 000 проследиха зрелищния спектакъл и първия мач на живо в Интернет, съобщиха от националната медия.
С постигнатия рейтинг от 11,1% БНТ отново е лидер в телевизионния ефир. По данни на ГАРБ медията е на първо място по гледаемост 771 хиляди души са гледали снощи откриването на Световното първенство по футбол в Бразилия по БНТ1 и БНТ HD. Още почти 80 000 проследиха зрелищния спектакъл и първия мач на живо в Интернет, съобщиха от националната медия. С постигнатия рейтинг от 11,1% БНТ отново е лидер в телевизионния ефир. По данни на ГАРБ медията е на първо място по гледаемост

ЕК възстанови на България над 860 млн. евро

Европейската комисия е възстановила на България над 860 млн. евро. Средствата са по Програмата за развитие за селските райони (ПРСР), директните плащания и селскостопанските пазарни механизми. Това са всички средства, платени от ДФ „Земеделие" (ДФЗ) по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) през последното тримесечие на 2013 г.

Брюксел се напълни с наши цигани

Всеки трети циганин в Белгия е с български паспорт. Данните са от нова книга на служител в Центъра за приобщаване в дома на европейските институции.

Преговорите Русия-ЕК за "Южен поток" са прекратени

Преговорите между Европейската комисия и Русия относно „Южен поток” са прекратени, заяви европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде РИА Новости.

Прокуратурата иска постоянен арест за британеца, който уби момче в „Горубляне"

Прокуратурата ще поиска от съда да задържи за постоянно в ареста британеца Мейсън Кристофър, който уби 18-годишния Емил в столичния квартал Горубляне. Мъжът е със статут на продължително пребиваващ в България. Той е обвинен за това, че на 10 юни 25-годишен  наръга 18-годишния младеж при сбиване между две групи момчета в района на „Самоковско шосе".  Емил починал няколко часа след сбиването в болницата, където го откарали неговите приятели. Убиецът е футболен фен със забрана да посещава мачове на територията на Великобритания за това, че е извършил престъпление по време на мач. Работата по случая продължава, извършват се разпити на множество свидетели, назначена е съдебно-медицинска експертиза и предстои назначаването на други. По-рано днес близки и приятели на убитото момче се заканиха да протестират пред посолството на Великобритания. Те настояват за най-тежкото наказание за убиеца на Емил.

Коломойски предложи на Порошенко да вдигне стена на границата с Русия

/КРОСС/ Главата на Днепропетровска област олигархът Игор Коломойски, назначен от бившия и. д. президент на Украйна Александър Турчинов, предложи на новоизбрания президент Петро Порошенко да вдигне стена на границата с Русия, която да бъде оградена с бодлива тел с преминаващо високо напрежение, а също да минира граничната линия, съобщи RT. Предварителната стойност на този проект е в размер на 80€ млн. Към това се предлага, стената да бъде заградено от дълбоки ровове, с цел да бъде ограничен достъпът на мирни граждани и военна техника. Предполага се, че въпросните гранични постове ще се охраняват от група на украински военни, граничари и Националната гвардия. Проект може да се реализира за няколко месеца.В администрацията на региона оцениха проекта на 80€ млн., като смятат, че тази сума не е много голяма за страната, която отдавна получава финансова помощ от чуждестранни меценати. По-рано излезе информация, че на границата с Русия е усвоен специален ров, който при необходимост ще препятства на незаконно предвижване на транспорт и специална техника. Ровът е направен с помощта на лични средства на друг украински олигарх Сергей Тарута, който бе назначен от киевските власти за губернатор на Донецка област.    

Обвиниха трима за подготовка на убийството на Делян Пеевски

Прокуратурата обвини трима души за подготовка на убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски. Това научи БТА от два независими източника от полицията и от прокуратурата. В официално изявление говорител...

Кризата в Ирак изплаши европейските инвеститори

Ескалацията на напрежението оскъпи петрола, което пък доведе до ръст на цената на акциите на петролните компании


Затвориха Айфеловата кула заради стачка

Айфеловата кула е посещавана от 25 - 30 хил. души на ден (7 млн. на година) и работи седем дни в седмицата

Дузпата за Бразилия бе осмяна с анимационна пародия (видео)

Светът осмя несъществуващата дузпа за домакините на световното първенство Бразилия в мача на откриването с компютърна пародия на ситуацията.Аниматорите от 442oons определено имат успех в жанра „рисувано дерби". Техните филмчета не претендират за реалистична физика, свободно летяща камера или друго от този сорт.

Куюмджиев: Експертите не ни посочиха закон, който нарушаваме с "Южен поток"

/КРОСС/ "Експертите от Брюксел така и не могат да посочат конкретен текст от нормативен акт, с който нарушаваме европейското право заради "Южен поток"." Това заяви пред Дарик депутатът от енергийната комисия Явор Куюмджиев, който участва от българска страна в среща с европейски експерти у нас. Според депутата, въпреки че тонът на срещата е бил изцяло експертен, чиновниците от Европейската комисия са дали само политически аргументи против газопровода, а не експертни или юридически - на принципа "черни сте, защото сте черни". Куюмджиев бе категоричен, че ще настоява пред изпълнителната власт дейностите по проекта да продължат максимално скоро. "За съжаление не чухме нищо конкретно. Или за щастие, тъй като нашата теза, че не нарушаваме нито един европейски регламент, нито една европейска директива, се оказа вярна. И това стана категорично ясно в процеса на срещата", каза народният представител. "С желанието си да обяснят българските представители са изложили позицията си и са поискали да им кажат конкретен текст, с който ние нарушаваме някой текст на директива или какъвто и да е друг европейски закон и не са получили такъв конкретен текст", каза Куюмджиев. На въпрос дали европейските експерти са обяснили от какво се притесняват по проекта, Куюмджиев отговори: "Тяхното притеснение е, че евентуално в бъдеще нещо би могло да бъде нарушено

Клинт Истууд с ново гадже

Тайната на Мръсния Хари е разкрита! Клинт Истууд излиза с нова приятелка, съобщи usmagazine.com
84-годишната филмова звезда, която се раздели със съпругата си Дина Истууд през август миналата година след 17 години брак, има връзка с Кристина Сандера, която вече се е преместила в къщата на актьора.
В момента двамата споделят един покрив в къщата, Тайната на Мръсния Хари е разкрита! Клинт Истууд излиза с нова приятелка, съобщи usmagazine.com 84-годишната филмова звезда, която се раздели със съпругата си Дина Истууд през август миналата година след 17 години брак, има връзка с Кристина Сандера, която вече се е преместила в къщата на актьора. В момента двамата споделят един покрив в къщата,

Кампанията срещу мароканските скакалци в Източните Родопи приключи

/КРОСС/ Кампанията за борба с мароканските скакалци в Източните Родопи приключи успешно. Обработени са около 50 000 дка площи. Най-много, близо 15 000 дка, са засегнати в община Черноочене, а най-малко - 3 300 дка, в Крумовград, съобщи областният управител Бисер Николов. Кампанията струва 250 хил.лв., които на първо време ще бъдат изплатени от общинските бюджети, а впоследствие средствата ще бъдат възстановени от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. За шест седем дни от началото до старта на третирането засегнати площи са се увеличили с 10 на сто. Според шефа на Областна дирекция за безопасност на храните Кърджали д-р Георги Грозев нашествието на марокански скакалци в Кърджалийско е в резултат както на географското разположение,така и на каменистите почви, които не се обработват, което дава възможност популацията на скакалците бързо да се развива.Според специалистите в следващите три четири години ще има привидно спокойствие, но ще продължат да алармират кметовете на общините през този период да се пръска с гръбни пръскачки, за да се избегне каламитетът.    

Гъст дим се издига над летището в Луганск

/КРОСС/ Летището в Луганск гори. В града се води сражение, съобщава украинската информационна агенция УНН, позовавайки се на очевидци. "От сградата на летището се вдига гъст дим. Започна стрелба, която не спира вече повече от 10 минути", споделя събеседник на агенцията. По-рано говорителят на пресслужбата на Луганска народна република Владимир Иногородских заяви, че луганските опълченци са съобщили за свалянето на украинския транспортен самолет.    

Ремонтират ударно 43 училища и градини в София

През лятото ще бъдат ремонтирани общо 43 училища и детски градини в столицата, обяви Ирина Савина, зам.-кмет на Столична община, при представянето на проекта за модернизиране на общинската образователна инфраструктура на територията на София.

ЕК възстанови на България над 860 млн. евро

Общият размер на възстановените субсидии по ПРСР е 284 557 644 евро

Йотингер: Преговорите на ЕК и Русия за „Южен поток” са прекратени

Преговорите между Европейската комисия и Русия за „Южен поток" са прекратени, обяви европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от РИА Новости. „Ние получихме мандат от страните членки, за провеждане на преговори с Русия. Тези преговори се провеждаха на работно ниво. Към момента те не се провеждат, поради простата причина, че руските партньори се обърнаха към Световната търговска организация, те поставят под въпрос съответствието на европейското законодателство с правилата на СТО", заяви Йотингер. По-рано днес председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че газопроводът не обезпечава диверсификацията на газоснабдяването в Европа. „Европейската комисия не е против проекта „Южен поток” и ние нееднократно сме заявявали това. Но този проект не е приоритетен, понеже не обезпечава диверсификацията на газоснабдяването в Европа”, заяви Барозу.

Бебета се израждат от пенсионирани акушерки в АГ-то във Варна

Около 30 са пенсионираните акушерки в АГ болница във Варна, които се занимават с израждането на бебета, посочи управителят на здравното заведение д-р Радослав Минков по време на пресконференция. Цифрата той изнесе в отговор на въпрос дали проблемът в страната с липсата на кадри засяга болницата, предаде репортер на Moreto.

ДАНС в акция, иззет е "пиратски" софтуер за над 150 хил. евро

79 компютърни конфигурации и един сървър са открити в столична фирма


Жена се обади на 112 заради змия на монтанска улица

Змия ужаси жена, преминавала по обяд по улица "Иван Вазов" в Монтана. Влечугото било свито на кълбо на единия от тротоарите на централната улица, съобщи tribali.info.   При приближаването на жената змията се размърдала. Стресната дама успяла да събере сили и да позвъни на телефон 112, откъдето изпратили екип спасители. Змия ужаси жена, преминавала по обяд по улица "Иван Вазов" в Монтана. Влечугото било свито на кълбо на единия от тротоарите на централната улица, съобщи tribali.info. При приближаването на жената змията се размърдала. Стресната дама успяла да събере сили и да позвъни на телефон 112, откъдето изпратили екип спасители.

Реформаторите за Водния цикъл:Има реална опасност Поморие да не си плати тока за светофарите

Има реална опасност спрените европейски средства по оперативни  програми  да доведат до фалит на общини и това е поредният мотив за предсрочни парламентарни избори, каза зам.-председателят на СДС Костадин Марков. Той сподели това  по време на пресконференция на Реформаторския блок в морския град, на която присъстваха: председателят на ДСБ Радан Кънев, евродепутатът Светослав Малинов,  общинският председател на Движение „България на гражданите”  – Бургас Живко Табаков, общинският председател на местните сини Константин Райков, председателят на ДСБ-Бургас  Георги Митев,  Таня Рускова , областният председател на Движение „България на гражданите”  Валентин Люцканов.

„Всички знаем,  че ключови европейски програми бяха  блокирани. Заради спрените плащания по тях  е възможно както малки, така и големи общини да фалират. Голяма част от икономиката на страната се крепи благодарение на европейските  фондове, а  в момента редица  общини  не могат да се разплащат, което води до фалити на фирми и безработица. Спешно трябва да се реагира и по някакъв начин финансирането да се отпуши. Отговорността на следващото правителство е много голяма, защото, ако държавата не поеме този буфер от неразплатени средства, наистина има реална опасност  община като Поморие, която прави Воден цикъл на стойност 90 милиона лева, а самата тя има бюджет от 20 милиона лева,  да не може да си плати тока за светофарите. Същото грози и Созопол, Банско, Габрово –все общини с малки бюджети, които  изпълняват големи европейски програми. Сегашната  ситуация  много напомня на голямата криза през 1996 година”, каза Костадин Марков.

Реформаторите се обединиха около мнението, че премиерът Орешарски трябва да си подаде оставката следващата седмица, въпреки че всички очакваха това да се случи още днес. Преди това обаче той трябва да покаже договора за проекта „Южен поток” и да се види размерът на неустойките по него.

„ България вече близо месец има бивш премиер, който обаче стои на власт. Г-н  Орешарски е загубил официално подкрепата на трите парламентарни групи, които някога са стояли зад него: Атака, БСП и ДПС и продължаващия му престой на поста  вече прилича на тих държавен преврат.  Най-тревожното е, че вече има обяснението за това безвластие. Имаме  данни  и признанието на г-н Орешарски, че в периода след европейските избори и преди обявяването на  спирането на „Южен поток”, България е подписала договор за строителство по проекта. Настояваме този договор веднага да бъде  представен на българските граждани, включително и клаузата за неустойките, защото имаме сериозни  основания да подозираме, че става дума за организиран грабеж на българските граждани. Или с други думи, че съзнателно е подписан договор с много високи неустойки, след което два дни по-късно той е нарушен от същите хора, които са го подписали, с цел фирмите – изпълнители и подизпълнители, консорциум на руската и българската мафия, да получат пари от неустойките, независимо от това, че няма да изградят проекта”, заяви Радан Кънев – председател на ДСБ и говорител на Реформаторския блок.

Той обясни, че със Светослав Малинов са били във Варна вчера и с очите си са видели, че се работи по трасето за „Южен поток”.

„Подготвят  се трасета и се валират пътища,  които обслужват единствено този проект. Лично се уверихме в това  дори разговаряхме със собственици на имоти, през които минават  пътищата. Интересното е, че днес премиерът каза: „Мога да спра българските фирми, които работят по проекта, но не мога да спра чуждите”. Аз питам това означава ли, че във Варна чужди фирми строят тези пътища? А и само по себе си това изказване е политически скандал. Министър – председателят на България упражнява политическа, а не бизнес власт. Той може да спре всеки, независимо дали е от българска или чуждестранна фирма”, добави Кънев.

Според Реформаторския блок, ако Орешарски депозира оставка следващата седмица, предсрочни парламентарни избори могат да се проведат в последния уикенд на септември или в първи на октомври. Реформаторите заявиха, че са постигнали двете си големи цели – стабилна първа крачка  и предсрочни избори.

„Аз съм убеден, че ако не беше Реформаторският блок управляващите щяха да намерят начин и това правителство да изкара пълния си мандат. Ние развалихме този сценарий  и сега, постигайки втората си голяма цел – предсрочни избори, се запътваме към третата, а именно ново дясно реформаторско правителство”, каза евродепутатът от Бургас Светослав Малинов.

Той благодари на всички, които са  работили  и гласували  за Реформаторския блок, както и на тези, които се възползваха от преференциалния вот, без значение кое квадратче от листата на реформаторите са отбелязали.

Лидерите на реформаторите не скриха задоволството си от Бургаската структура, благодарение на която имат едни от най-високите резултати в страната.

На въпрос дали биха се обединили с ГЕРБ, те отговориха, че за коалиции преди провеждането на избори не може да се говори, защото дотогава има конкуренция за всеки десен глас.

„Бихме влезли в преговори с ГЕРБ единствено на база разписан календар с мерки”, добави Кънев.

Фалстарт на делото срещу бригадата на Таки

София /КРОСС/ Специализираният наказателен съд не даде ход на делото срещу сочените за членове от групата на Христофорос Никос Аманатидис-Таки и Христо Хрант Вартерян. По делото подсъдими са Любомир Симеонов-Чука, Александър Пацов, Камен Балбузанов, Борис Борисов, Кирил Муртов, Радостин Бързанов, Кирил Киров, Веселин Христов, Антон Калчев, Калоян Преждаров, Веселин Иванов, Веселин Иванов, Даниел Душков, Иван Бегов, Михаил Димитров, Павел и Веселин Ермалаеви, Панайот Мартинов и Георги Лазаров. Обвиненията срещу тях са организиране и участие в престъпна групата, която е била въоръжена, а целта ѝ е разпространение на наркотици, извършване на грабежи и нанасяне на телесни повреди. Според прокуратурата групата е създадена през 2007 г. от Таки и Вартерян, които до момента се в неизвестност. След 2009 година ръководството на бандата е поето от Борис Борисов.По време на днешното заседание стана ясно, че подсъдимите Душков и Димитров не са редовно призовани. Освен това част от защитниците не се явяват. Двама от тях - Калчева и Иванов са на семинар в курорта Лозенец. Единият от братята Ермалаеви - Веселин, заяви, че работи като хамалин, когато приятели го викали „порядъчно" да носи мебели. „Нямам пари, за да си наема адвокат. Искам служебен. Ако ми върнат гаранцията от 5000 лева ще си позволя адвокат. Дотогава искам служебен", обясни пред съда Веселин Ермалаев. Снимки: Булфото, всички права запазени

Гонят змия в центъра на Монтана

Змия ужаси жена, преминавала по обяд по улица Змия ужаси жена, преминавала по обяд по улица "Иван Вазов" в Монтана. Влечугото било свито на кълбо на единия от тротоарите на централната улица, съобщи tribali.info. При приближаването на жената змията се размърдала. Стресната дама успяла да събере сили и да позвъни на телефон 112, откъдето изпратили екип спасители.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване